Vechtjournaal

9 augustus 2017

Vechtjournaal 9 augustus 2017


Tipje van de Sluis: vertier voor kinderen

WEESP Tot en met eind augustus wordt u elke week op de hoogte gehouden van een onderdeel van het Sluis-en-bruggenfeest. Deze keer: kinderplezier.

Het is best lastig om activiteiten te organiseren voor kinderen. Aan de andere kant: ook alle bekende artiesten zijn natuurlijk leuk voor kinderen. Maar desondanks probeert de stichting Volksfeesten Weesp die al veertig jaar lang de Sluis-en-Bruggenfeesten organiseert elk jaar weer iets speciaals te doen voor kinderen. En dat is ook dit jaar weer gelukt.

Waterspeelparadijs

We beginnen met de vrijdag, want dan staat tussen 14.00 en 17.00 uur in de Kom van Weesp een waterspeelparadijs opgesteld waar jonge kinderen hun hart kunnen ophalen.

Kindervrijmarkt

Op zaterdag pakt de organisatie echt uit, te beginnen met de kindervrijmarkt. Het Sluis-en-Bruggenfeest is immers niet compleet zonder kindervrijmarkt. Want: kleine moeite, veel plezier.

Zaterdag kunnen de kids uit Weesp op de Hoogstraat hun zeiltje, kleedje of wat dan ook uitspreiden en hun speelgoed of allerlei andere dingen aan de man brengen. Nu maar hopen op koopmansgeest, veel klanten en goed weer helpt natuurlijk ook.

Verkeersregelaars

Overigens, tijdens de kindervrijmarkt regelen verkeersregelaars dat er geen verkeer op de Hoogstraat komt. De organisatie rekent erop dat alle Weespers de aanwijzingen van deze verkeersregelaars zullen opvolgen, want dan blijft het feest een feest.

Viswedstrijd

Kinderen die niet zo van drukte houden en/of die meer hebben met vissen, kunnen tussen 10 en 12 uur terecht in de Kom van Weesp voor een viswedstrijd voor de jeugd. De vangst wordt gemeten en er zijn prijzen te winnen.

Kinderspeelstraat

En dan is er ook nog de Kinderspeelstraat aan de Herengracht waar zaterdag tussen 12.00 en 19.00 uur kinderen hun hart kunnen ophalen.

Vuurwerk

Natuurlijk niet een echte kinderactiviteit is het afsluitende vuurwerk op zaterdagavond. Maar omdat veel kinderen hier nu eenmaal van houden, rekenen we het er toch maar bij. Vanwege de financiële situatie hing het vuurwerk aan een zijden draadje, maar uiteindelijk is besloten dat de 40ste editie van het Sluis-en-bruggenfeest toch wordt afgesloten met een groots vuurwerk. Vanaf 22.00 uur is de hemel het decor hiervan, waarna bij de horecagelegenheden het feest nog wel even doorgaat. Maar daar hebben kinderen niets te zoeken.

Muziekpodium Wesopa zoekt muzikanten en bandjes

Foto: Gerard Overmars

WEESP In Weesp en omgeving zijn veel mensen met muziek bezig, in allerlei vormen. Die kunnen op het Muziekpodium van Wesopa laten zien wat ze kunnen, hun repertoire uitproberen, genieten van allerlei soorten muziek en in contact komen met andere muzikanten. Het kan gaan om singer-songwriters, popbands, jazz- en klassieke ensembles, kleine of grote groepen, dat maakt niet uit, als het maar muziek is. Ook mensen die bezig zijn met kleinkunst of cabaret, zijn welkom. Wie zin heeft om een keer mee te doen, kan contact opnemen via muziekpodium@wesopa.nl. Het eerste Muziekpodium is zondag 15 oktober van 14.00 tot 17.00 uur. Backline is aanwezig.

Herdenking einde Tweede Wereldoorlog

WEESP De Weesper Synagoge is komende dinsdag 15 augustus het decor van een herdenking van het einde van Tweede Wereldoorlog. Die eindigde niet op 5 mei maar 77 jaar geleden op 15 augustus door de capitulatie van Japan.

In het toenmalig Nederlands Indië betekende dat wel een einde van de verschrikkingen van de Japanse bezetting voor de kampslachtoffers en de 'buitenkampers'. Daarvoor in de plaats kwam echter de Besiaptijd, voor zeer velen een nog gruwelijker periode.

In Weesp wordt 15 augustus sinds enkele jaren apart herdacht. Thema van deze avond is 'Verhalen vertellen'. Vier Weespers, waaronder burgemeester Bas Jan van Bochove vertellen hun 'Indische' verhaal. Iedereen is welkom, speciaal mensen met Indische familie)banden, kinderen en kleinkinderen. De herdenking begint om 20.00 uur.

Floris V thema van dagtocht fietsgilde

MUIDEN Fietsgilde 't Gooi rijdt woensdag 16 augustus de dagtocht 'Floris V". Belangstellenden fietsen onder meer langs het Muiderslot.

De start is om 10.00 uur van Station Bussum Zuid (hotelzijde). Via Weesp en Muiden fietsen deelnemers naar het Muiderslot en vervolgens langs het Naardermeer weer terug naar Bussum. Meefietsen kost 3 euro. Mensen moeten wel zelf hun lunchpakket meenemen.

Fietsgilde 't Gooi houdt van mei tot en met september wekelijks fietstochten door het Gooi en de Vechtstreek. Tussen het fietsen door vertelt een gids verhalen over de geschiedenis van het gebied, de cultuur en de natuur. Voor meer informatie over de verschillende tochten, zie www.fietsgilde.nl.

Romantisch en swingend concert

Foto: Vivium

Duo Heemsbergen en Van Jaarsveld geeft een concert in Vivium Oversingel.

3

Duo Heemsbergen en Van Jaarsveld . Foto: Vivium

Donderdag 10 augustus

Doorlopende expositie

10:00 uur | Het Lichthuis

Doorlopende expositie t/m 2 september 2017 door Liel Verhaar in het Lichthuis te Weesp. Openingstijden dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 - 12.00 uur of op verzoek.

Zaterdag 12 augustus

Drie Provincientocht 40 / 65 / 90 / 125 km

9:00 uur | Clubhuis ToerFietsClub Weesp

Aantrekkelijke volledig gepijlde fietstocht op de grens van Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, ook op GPS en papier. Start tussen 9.00 en 10.30 uur. Inschrijfgeld €4.

ZomerCoderdojo Bbliotheek Weesp

14:00 uur | Bibliotheek Gooi en Meer vestiging Weesp

Een CoderDojo bij Bibliotheek Gooi en meer in Weesp en er zijn nog een paar plaatsen vrij! Aanmelden op www.bibliotheekgooienmeer.nl.

Rondleidingen, expositie, jeugdprogramma

11:00 uur | Fort Ossenmarkt

Elk uur historische rondleidingen. Er is een info-tafel over de Waterlinies en een expositie over de ontstaansgeschiedenis van het fort. Voor jeugd tot 12 jaar zijn er speciale rondleidingen met een fortenquiz en leuke prijzen.

Zondag 13 augustus

Drie Provincientocht 40 / 65 / 90 / 125 km

9:00 uur | Clubhuis ToerFietsClub Weesp

Aantrekkelijke volledig gepijlde fietstocht op de grens van Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, ook op GPS en papier. Start tussen 9.00 en 10.30 uur. Inschrijfgeld €4.

Dinsdag 15 augustus

Rondvaart met De Vuurlinie

10:00 uur | t Helletje

Elke dinsdag en zaterdag vaart De Vuurlinie van het centrum van Weesp, over de Vecht, naar Fort Uitermeer en terug. Vertrektijden op www.welkominweesp.nl/rondvaart.

Dinsdag clubavond

19:00 uur | Clubhuis ToerFietsClub Weesp

Een rondje van 45 à 60 kilometer, met als leidraad: voor het donker weer thuis. Er zijn meerdere snelheidsgroepen.

Herdenking einde WO II 15 augustus Weesp

20:00 uur | Synagoge

Op 15 augustus 1945 werd de Tweede Wereldoorlog werkelijk beëindigd door de capitulatie van Japan in het toenmalig Nederlands Indië. In Weesp wordt dit herdacht om 20 uur in de Weesper Synagoge. Gratis toegang. Zaal open vanaf 19.30 uur.

Zomeravond Bridge

19:45 uur | Sociëteit De Roskam

Elke dinsdagavond is er vrij bridgen. Aanvang 19.45 uur voor 6 ronden van 4 spellen. Kosten € 3,- per paar.

Woensdag 16 augustus

Ontmoet & Groet Inloop

13:00 uur | Gebouw Papelaan 99

Inloop voor volwassenen met een GGZ-achtergrond die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het leggen/onderhouden van sociale contacten.

Concert van Heemsbergen en Van Jaarsveld

14:00 uur | Vivium Oversingel

Duo Heemsbergen en Van Jaarsveld geeft een concert in Vivium Oversingel. Het duo voert op een jonge en sprankelende manier traditionele werken uit. Kosten voor bezoekers van buitenaf bedragen €5,- per persoon inclusief een kopje koffie of thee.

Donderdag 17 augustus

Speel mee met koersbal

14:00 uur | Vivium Oversingel

Het spel koersbal is terug op de donderdagmiddag in Oversingel! Speelt u mee of komt u gezellig kijken en de deelnemers aanmoedigen? Kosten voor deelname bedragen € 5,00 per persoon, dit is inclusief een kopje koffie of thee.

Vrijdag 18 augustus

Demonstratie Mediumschap met Engels Medium

20:00 uur | Synagoge Weesp

Spiritueel centrum ZWAVE! uit Weesp houdt een demonstratievond mediumschap in de synagoge van Weesp met Engels medium Andy Byng, Marion Kessler uit Amstelveen en Frank Osinga uit Weesp.

Zaterdag 19 augustus

Porselein schilderen

14:00 uur | Museum Weesp

Demonstratie porselein schilderen én ook zelf aan de slag met een bonbonschaaltje of theezakjes-bordje. Ontdek zelf hoe wat een secuur werk dat is! Toeslag €2,-

Zaterdag 19 augustus

Ontdek en beleef historisch Weesp

10:00 uur | Centrum Weesp

Een uniek toeristisch arrangement met vaartocht over de Vecht biedt u de mogelijkheid Weesp en omgeving beter te leren kennen. Niet alleen de forten Ossenmarkt en Uitermeer, maar ook de high lights van de historische binnenstad, het stadsmuseum en korenmolen De Vriendschap worden bezocht. Voor meer info en reserveringen: www.leisurehistory.nl.

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente
Zondag 13 augustus 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 13 augustus 19.00 uur
Grote Kerk
ds. G.J. Mantel

Parochie van Levend Water
Zondag 13 augustus 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 15 augustus 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 13 augustus 10.30 uur
Van Houtenkerk
C. Roolvink

Evangelische Gemeente
Zondag 13 augustus 10.00 uur
OAZ-gebouw
C. Terpstra

Opvallende opmars jonge huizenkopers

Ouders schieten financieel te hulp

Het gemiddelde hypotheekbedrag van de jonge starter ligt rond de 155.000 euro.

Al een aantal kwartalen op rij is sprake van een opvallende stijging bij de groep jongvolwassen starters op de huizenmarkt. Landelijke indexcijfers van De Hypotheker tonen aan dat het aandeel jonge starters tot 25 jaar in het tweede kwartaal van 2017 een stijging laat zien van maar liefst 85 procent in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar.

Hoewel starters het in het algemeen steeds lastiger krijgen om in te stromen op de woningmarkt, groeit de groep jonge starters opvallend genoeg aanzienlijk. De opmars van deze jonge starters is mede te danken aan de financiële hulp die zij krijgen van ouders, bijvoorbeeld in de vorm van een schenking, of doordat zij spaargeld inbrengen in de hypotheek.

Dure Randstad

De grootste stijging bij de groep jongvolwassenen in het tweede kwartaal van 2017 zien we in de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel. In deze provincies stijgen de huizenprijzen minder snel ten opzichte van de Randstad, waardoor woningen beter betaalbaar zijn. Ook is in deze regio's minder concurrentie van andere woningkopers. Het gemiddelde hypotheekbedrag van de jonge starter ligt rond de 155.000 euro. Van deze groep sluit 90 procent een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af, zodat zij kunnen profiteren van de voordelen die NHG biedt. Daarbij krijgen veel jonge starters financiële hulp van ouders bij het kopen van een eerste woning.

Stijgende huizenprijzen

De stijging bij jonge starters is opvallend, omdat het aandeel starters op de woningmarkt sterk daalt. Voor de meeste starters wordt het steeds lastiger om een woning te kopen. Dit komt door de stijgende huizenprijzen en de krapte op de woningmarkt. Vooral in de grote steden is nog steeds sprake van een stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag, met name in Utrecht en Amsterdam. In de grote steden daalt zowel het aantal alleenstaande als samenwonende starters sterk: gemiddeld met 30 procent. Bovendien wordt het voor starters vanaf 1 januari 2018 nog lastiger om een woning te kopen, want vanaf dan mogen zij nog maar 100 procent van de marktwaarde van de woning lenen. Met als gevolg dat er nog meer eigen geld ingebracht moet worden om de overige kosten voor het kopen van een woning te financieren, zoals de makelaars- en notariskosten.

Column

Meten is weten...

Foto: Marieke van Veen

Sinds enkele jaren werken bijna alle makelaars met een zogenaamde NEN 2580 meting. Dit houdt in dat de woningen volgens een bepaalde, uniforme wijze, worden opgemeten.

Niet lang geleden was dit dus nog heel anders. De opgegeven grootte was eigenlijk een indicatieve maat die niet tot op de centimeter nauwkeurig bepaald was. Het lijkt veel groter.... of kleiner waren dan ook opmerkingen die wij vaak hoorden. Tegenwoordig mag je er bij de plattegronden, die je op bijvoorbeeld Funda tegenkomt, dus vanuit gaan dat dit zeer precies is ingemeten. Maar dan nog is het soms heel lastig om je een voorstelling te maken van de grootte van een woning of een appartement.

Toen ik mijn eerste huis ging kopen werd ik aangetrokken door een nieuwbouwproject. Het betrof een kleinschalig project met appartementen. Op dat moment woonden mijn vriendin en ik op een zolderetage in Utrecht. Ik weet nog goed dat we veel moeite hadden met het inschatten van de grootte van het appartement. Uiteraard beschik je bij een nieuwbouwproject alleen over de plattegronden van een woning. Met een meetlint en een paar dozen probeerden we een beeld te krijgen de grootte van de verschillende kamers.

Gelukkig krijg je bij een bestaande woning de gelegenheid om deze te bezichtigen en de werkelijke grootte te beoordelen. Ik adviseer mijn cliënten vaak om, ook als een woning wat klein lijkt, toch te komen kijken. De ene 120m2 is de andere niet.... want ondanks de huidige precieze manier van meten hoor ik nog steeds dat een woning groter of kleiner is dan dat men verwacht had.

Kortom een hele goede ontwikkeling dat we in de makelaardij zijn overgegaan op een uniforme wijze van opmeten. Hierdoor geven de plattegronden een goed beeld van de situatie. Toch adviseer ik bij twijfel de woning 'in het echt' te bekijken. De makelaars uit het Gooi ontvangen u graag voor een bezichtiging!

Geniet nog allemaal van het staartje van de vakantie!

Amsterdam wil stad voor alle inkomensgroepen blijven

Foto: Pixabay

Voortaan moet 80% van de nieuwbouw in Amsterdam bestaan uit betaalbare woningen. Dat heeft de gemeenteraad van in grote meerderheid besloten, zo meldt De Woonbond.

Amsterdam wil een gemengde stad blijven, bereikbaar voor alle inkomensgroepen. De lagere grondopbrengsten neemt de hoofdstad vooer lief. Tot 2025 moet 40% van alle nieuwbouw sociale huur zijn en 40% 'middeldure' koop of huur (huur rond € 850,-). De overige 20% mogen dure huur- en koophuizen zijn.

Fruitklontjes

Foto: Pixabay

Als het warm is gaat een koud drankje er wel in. Maak in plaats van gewone ijsklontjes eens ijsklontjes met fruit, die zijn leuk, mooi en lekker. Meng 200 ml kokoswater met het sap van een halve citroen. Giet dit in een ijsblokjesbakje en voeg aan elk vakje een framboos, bosbessen of aardbei toe. Zet vervolgens minstens 5 uur in de vriezer.

Voedselbos

WEESP - Onderdeel woonwijk Weespersluis wordt een bloemenpluktuin en voedselbos. Die moet komen aan de noordoostzijde van de nieuwbouwwijk. Hier zouden dan ook dieren zoals koeien, schapen en kippen kunnen komen, zodat ouders met kinderen, scholen een mooie ecologische zone hebben om doorheen te struinen. Het eerste deel van de nieuwbouwwijk, Lanenrijk fase 1A, gaat nog deze zomer in de verkoop. De belangstelling is nu al zeer groot, zowel onder Weespers als onder Amsterdammers.

8 / 8