WeesperNieuws

28 december 2016

WeesperNieuws 28 december 2016


Lieuwe Veerman Weesper v/h Jaar

Lieuwe Veerman toont trots de award aan zijn vrienden van Uiteraard Uitermeer. Foto: Christian Pfeiffer

Drijvende kracht achter een bijzonder gezelschap

WEESP - Op het terrein van Fort Uitermeer is een groep geëngageerde vrienden bezig met iets heel bijzonders. De voorman van dit gezelschap is Lieuwe Veerman. WeesperNieuws roept hem uit tot Weesper van het Jaar 2016.

De vriendengroep is verenigd in de Stichting Uiteraard Uitermeer. Hun missie is om zonder winstoogmerk het terrein aan de Vechtoever, gelegen aan het einde van de 's-Gravelandseweg, te ontsluiten voor bezoekers. Dat alles met respect voor en ter versterking van de cultuur, historie en natuur waar deze plek bol van staat. Je kunt zeggen: geheel in de geest van schrijver en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse, die dit verscholen paradijsje aan de Vecht ooit beschreef.

De jury van de Weesper van het Jaar-verkiezing noemt Uiteraard Uitermeer een regelrechte aanwinst voor Weesp op het gebied van ecotoerisme, educatie en Weesp-promotie. Het werk is nog lang niet af, maar met de opening van de sloepenhaven bij het fort werd afgelopen jaar een belangrijke mijlpaal bereikt.

Uiteraard Uitermeer is een meerjarenproject en dat is vanzelfsprekend het werk en succes van de hele groep. Lieuwe Veerman mag met recht de drijvende kracht, en bovenal de verbindende factor, achter dit bijzondere gezelschap genoemd worden

Uiteraard Uitermeer is een regelrechte aanwinst voor Weesp

De uitreiking van de award vond vorige week plaats in het bijzijn van bijna de hele groep. De verrassing was groot en iedereen was enthousiast over de waardering die hiermee aan het hele project wordt gegeven. Lieuwe Veerman nam de award trots in ontvangst. "Ik ben zeer vereerd, maar het is uiteraard niet alleen mijn verdienste: we doen dit met elkaar", zo deelde de verraste winnaar meteen de eer.

Door Lieuwe Veerman uit te roepen tot Weesper van het Jaar krijgt niet alleen hij, maar ook de hele groep vrijwilligers van Uiteraard Uitermeer de waardering die ze verdienen en komt deze bijzondere locatie nog eens extra in de spotlights te staan.

Lees verder op pagina 2 en 3.

4,5

hectare meet het terrein van Fort Uitermeer

'Fort Uitermeer wordt steeds een beetje mooier'

Weesper van het Jaar Lieuwe Veerman

WEESP - Fort Uitermeer ligt aan het einde van de 's-Gravelandsweg in een prachtig gebied aan de Vecht. Deze kwetsbare plek dreigde ruim tien jaar geleden ten prooi te vallen aan projectontwikkelaars en horeca-exploitanten. Een groep Weespers voorkwam dat door met een alternatief plan te komen dat veel beter aansluit bij de ecologische en cultuurhistorische waarde van dit terrein. De voorman van dit bijzondere gezelschap is Lieuwe Veerman. Hij is door ons verkozen tot Weesper van het Jaar.

Lieuwe Veerman is als voorzitter van Uiteraard Uitermeer uitgeroepen tot Weesper van het Jaar 2016. Foto: Christian Pfeiffer

Wie weleens voet heeft gezet op het terrein van Fort Uitermeer weet het: dit is een paradijsje. Of zoals Lieuwe Veerman het omschrijft: "Je waant je hier in een andere wereld. Het is een rustpunt."

Fort Uitermeer was een vestingwerk aan de Vecht. De fascinerende geschiedenis gaat meer dan 400 jaar terug en voert onder meer langs de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Van het oorspronkelijke vestingwerk is weinig meer over en het torenfort is een (overigens prachtige) ruïne. Defensie gebruikte het terrein lange tijd voor de opslag van munitie, de laatste decennia was het terrein een werkplaats van de provincie Noord-Holland. Zo'n tien jaar geleden bood de provincie het terrein te koop en ter herontwikkeling aan. Een ontwikkelaar bood 2,5 miljoen en zou volgens de overlevering een Van der Valk-achtige exploitatie met hotel voor ogen hebben gehad.

Dat er nooit een grote toekan is geland op Uitermeer is te danken aan een stel Weespers dat zich verenigde in de Stichting Uiteraard Uitermeer. Zij overtuigden de provincie met hun plan voor herontwikkeling dat recht zou doen aan de ecologische en cultuurhistorische waarde van Fort Uitermeer. In plaats van miljoenen boden ze hun expertise aan. Voor een erfpacht van één euro per jaar konden ze het 4,5 hectare grote terrein krijgen, op voorwaarde dat ze zelf hun plan uitvoerden. De missie: het terrein ontsluiten voor bezoekers en het boeiende verhaal van Fort Uitermeer vertellen.

Op 9 september werd onder grote belangstelling de sloepenhaven geopend. Foto: Christian Pfeiffer
De plankaart met de herkenbare vestingwal en in het donkergroen de plofhuisjes.

'We willen echt iets moois neerzetten'

De vriendengroep is nu zo'n tien jaar bezig. Hun plan ziet er grofweg zo uit: in het binnengebied blijven natuur en rust centraal staan, aan de buitenrand komen de overige recreatieve en educatieve functies. Aan de zuidwestkant zou de oude vestingwal moeten terugkeren in het landschap. Door rondom beplanting aan te brengen, ontstaat een besloten gebied. In het ontwerp wordt uitgegaan van gebouwen in de wal, passend bij het beeld van fortificatie. Dit alles moet mooi passen in het landschap. De slotgracht en het idyllische sluisje leiden de bezoeker direct naar het torenfort. De kanonremise is geheel ingericht voor de vleermuis. De 'plofhuisjes' op het andere deel van het terrein worden opgeknapt en krijgen bestemmingen die passen bij het fort en de omgeving. Veerman: "Deze plek is nu al een AAA-locatie. Door er steeds iets aan toe te voegen, wordt het steeds mooier. Het is nog lang niet af, maar het is nu al zeer de moeite waard."

Afgelopen zomer werd een belangrijke mijlpaal bereikt door de oplevering van een beschutte sloepenhaven. Bezoekers die per sloep of fluisterbootje over de Vecht arriveren, kunnen daar aanleggen. Ook de Vuurlinie legt daar aan als hij heen en weer vaart tussen het centrum van Weesp en het fort. "We doen het stapje voor stapje", legt Veerman uit. "We moeten namelijk eerst het geld verdienen voordat we kunnen investeren. Daarom is er enkele jaren geleden eerst restaurant Uit & Meer gekomen, want dat is onze voornaamste financieringsbron. Daarnaast proberen we subsidies aan te boren en zoeken we sponsors." Zo is er onlangs met Boskalis een mooie deal gesloten. Dit bedrijf verbreedt op dit moment de provinciale weg en heeft een van de plofhuisjes (in deze huisjes werd vroeger munitie opgeslagen) op het fortterrein opgeknapt als directiekantoor. Als het werk aan de weg erop zit, schenkt Boskalis het opgeknapte gebouw aan Uiteraard Uitermeer. In een ander plofhuisje moet een informatiecentrum komen, terwijl weer een ander huisje geschikt kan worden gemaakt voor kleinschalige optredens. "We zijn in contact met de City of Wesopa om daar kleine voorstellinkjes te laten plaatsvinden of ensembles te laten optreden. Niet met veel lawaai uiteraard, want alles wat we doen moet passen in deze omgeving."

'Ik krijg de prijs, maar de kracht is onze hechte groep'

"Maar we moeten nu eerst weer even sparen, want na de aanleg van de sloepenhaven is de kas weer leeg. Wij zeggen: als we het doen, doen we het goed. Dat betekent dat we alleen willen investeren in kwaliteit. In de haven zijn duurzame materialen gebruikt. En ik weet niet of je het al gezien hebt, maar op en rond het nieuwe parkeerterrein hebben we beplanting en bomen aangebracht, zodat het straks netjes wegvalt in het groen. Dus als we investeren in zo'n plofhuis dan willen we dat zo goed mogelijk doen."

Maar ook iets dat simpel en minder kostbaar is, kan waardevol zijn. Zo is er deze week een mooi ooievaarsnest gemaakt. Veel ambitieuzer is het plan om de vestingwal te laten terugkeren in het landschap. Verder streeft de groep ernaar op het hele terrein energieneutraal te worden. Veerman kan niet vaak genoeg benadrukken dat alles gebeurt met respect voor de omgeving. "We willen echt iets moois neerzetten", zegt hij.

Nu al is Fort Uitermeer een trekpleister voor wandelaars, fietsers en andere toeristen. Veerman: "Geen duizenden mensen per dag, dat willen we ook niet. Maar wel een beperkte stroom bezoekers die met de fiets of boot komen en hiervandaan de omgeving verkennen, We zijn de poort voor zowel het Gooi als de Vechtstreek. Veel bezoekers strijken hier neer om vervolgens Weesp te bezoeken voor een stadswandeling, of voor een wandeling in het Naardermeer. Ik moet er wel bij waarschuwen: als je op dat mooie terras aan de Vecht gaat zitten, heb je niet de neiging om ooit nog weg te gaan...!"

Niet alleen de plek en het plan zijn bijzonder, ook de groep Uiteraard Uitermeer is dat. Veerman: "Ik krijg nu deze prijs, maar de kracht is de hele hechte groep die wij vormen. We gaan sociaal met elkaar om, roeien met elkaar, zijn altijd oplossingsgericht. Natuurlijk hebben wij soms ook discussie, maar dan wordt er gestemd en dan hebben we weer een hobbel genomen. Dan gaan we allemaal door. We houden ons gezamenlijke doel altijd voor ogen. Daarnaast hebben wij vanaf dag één gezegd: niemand van ons mag er aan verdienen. Wij doen het voor Weesp."

Met de verkiezing van Weesper van het Jaar zet het WeesperNieuws de schijnwerper op de vele positieve initiatieven die Weesp rijk is, waarmee sociale binding wordt versterkt en het gevoel van trots op onze mooie stad verder wordt aangewakkerd.

Onze redactie nomineerde dit jaar vier kandidaten. Een onpartijdige jury, bestaande uit raadslid Kitty Jong, ondernemer Theo van Amsterdam, notaris Niels van de Griend en hoofdredacteur André Verheul, gaf de doorslag. Er is vooral gekeken hoe onderscheidend en inspirerend de initiatieven zijn en de positieve uitstraling die het voor Weesp heeft.

Uiteraard Uitermeer scoorde het hoogst op deze punten. De award is toegekend aan voorzitter Lieuwe Veerman omdat hij de drijvende kracht en bindende factor genoemd mag worden van dit bijzondere gezelschap.

Naast Lieuwe Veerman bestaat Uiteraard Uitermeer uit Niek Roozen, Steven de Nie, Steven Winkel, Ruud van Zonneveld, Theo Verbruggen, Yvo Becker, Wim Kapteijn, Gerhard Mulder, Hans van Oostveen, Dick Baart, André Roosken, Joop van Wijngaarden, Pim Boin en Frida Dasselaar.

Gewapende overval op geldwagen

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Bij de ING-bank aan het Buitenveer is dinsdagmorgen een geldwagen overvallen. Er is geld buitgemaakt, het is onbekend hoeveel. De overval werd even rond half elf gepleegd, op het moment dat de geldwagen voor de deur van de ING-bank stond om geld af te leveren. De twee medewerkers werden met een pistool gedwongen geld af te staan. De overvallers konden met een onbekend geldbedrag op de vlucht slaan. De daders vluchtten op een scooter richting het centrum, naar de Frans Halsstraat Een politiehelikopter hielp bij zoeken naar de twee. Ze werden niet meer gevonden. ?De scooter werd later aangetroffen in de Frans Halsstraat. Daar zijn de verdachten volgens de politie overgestapt op een donkerkleurige bestelauto/busje, waarmee ze wegreden in de richting van de Rembrandt van Rijnstraat. De politie roept Weespers op die dit gezien hebben zich te melden. Ook andere informatie over de overval is welkom.

Dayene Haas

is 48 jaar, speelt al 25 jaar in het Weesper Saxofoon Kwartet en is geboren en getogen Weesper

Jouw lievelingsstuk?
"Ave Maris Stella' van Grieg. Gershwin vind ik ook heerlijk om te spelen op de sax."

Kwartet of orkest?
"Beide vind ik geweldig leuk. In het orkest zijn zes van de zeven saxofonisten vrouw, bij het kwartet ben ik altijd de enige geweest."

Wat doe je verder in het leven?
"Ik werk op de Techniek Plaza van het Casparus College als voorbeeld voor meisjes in de techniek. Ik ben samen met Bart en samen hebben we onze kinderen Sjoerd, Iris en Sterre. Naast muziek ga ik er graag met de hond op uit."

Jouw beste en slechtste eigenschap?
"Ik ben best sociaal, maar kan moeilijk nee zeggen."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik secretaris ben van ons orkest."

Voornemen voor 2017?
"Diploma halen, minder hooi op mijn vork nemen en blijven genieten van mijn familie."

Met 1000 euro?
"Op vakantie naar Afrika."

En met een miljoen?
"Een huis kopen voor mijn kinderen en een project starten in Afrika."

Wie verdient een compliment?
"Mijn leerlingen als ze hun diploma halen in juni."

Jouw favoriete plek in Weesp?
"Het Verlengde Buitenveer met uitzicht op molen 't Haantje."

Wintersport of zonvakantie?
"Het was heel lang wintersport, maar nu heb ik mijn hart verpand aan Afrika."

Jaarwisseling met of zonder?
"Zonder vuurwerk."

Op je nachtkastje?
"Ligt 'Voor jou' van Jojo Moyes."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik de maatschappelijke stages op middelbare scholen herinvoeren en subsidiëren."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Wat gaat er op termijn met de Laurentiuskerk gebeuren?"

Gewapende overval op geldwagen

WEESP - Bij de ING-bank aan het Buitenveer is dinsdagmorgen een geldwagen overvallen. Er is geld buitgemaakt, het is onbekend hoeveel.

De overval werd even rond half elf gepleegd, op het moment dat de geldwagen voor de deur van de ING-bank stond om geld af te leveren. De twee medewerkers werden met een pistool gedwongen het geld af te staan. De overvallers konden met een onbekend geldbedrag op de vlucht slaan.

De daders vluchtten op een scooter richting het centrum, naar de Frans Halsstraat. Een politiehelikopter hielp bij het zoeken naar de twee. Ze werden niet meer gevonden. De scooter werd later aangetroffen in de Frans Halsstraat. Daar zijn de verdachten volgens de politie overgestapt op een donkerkleurige bestelauto/busje en daarmee weggereden in de richting van de Rembrandt van Rijnstraat.

De politie roept Weespers op die dit gezien hebben zich te melden. Ook andere informatie over de overval is zeer welkom: 0900-8844.

Oud-AOV-wethouder Teus van Harreveld overleden

In 2002 kwam zijn partij met vier zetels in de raad

Teus van Harreveld 1935 - 2016. Foto: André Verheul sr.

door Marieke van Veen

WEESP - Oud-wethouder Teus van Harreveld is eerste kerstdag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie dinsdag bekendgemaakt.

Teus (Teunis) van Harreveld maakte deel uit van ouderenpartij AOV (het Algemeen Ouderen Verbond), dat in 2002 met maar liefst vier zetels de gemeenteraadsverkiezingen won. Deze verkiezingswinst leverde de partij ook een plek in de coalitie op.

In het college
Toen het AOV een wethouder moest leveren, werd Teus van Harreveld naar voren geschoven. Hij had nooit de ambitie om deel uit te maken van B en W, maar accepteerde de functie toch. In die hoedanigheid maakte hij zich samen met zijn achterban sterk voor seniorenwoningen, een rollatorvriendelijk Weesp en voorzieningen voor de minima.

Meer tijd met familie
In 2006 moest het AOV een grote klap incasseren. De partij kelderde van vier raadszetels naar slechts één raadszetel. Die werd in eerste instantie ingenomen door Teus van Harreveld, die al voor de verkiezingen had laten weten sowieso geen wethouder meer te willen zijn. Hij wilde meer tijd doorbrengen met zijn gezin en zijn familie. Zijn raadszetel gaf hij dan ook na iets meer dan een jaar, in 2007, door aan Ben Heezius, die in 2015 overleed. Langzaam maar zeker verdween het AOV daarna van het lokale politieke toneel.

Teus van Harreveld kampte al langer met een wat kwakkelende gezondheid, maar zijn dood kwam voor de familie heel onverwachts. De uitvaartplechtigheid is zaterdag 31 december in de aula van de Nieuwe Ooster in Amsterdam. Vrijdag 30 december is er van 19.00 tot 19.45 uur een condoleance bij uitvaartcentrum Myosotis aan de Utrechtseweg.

Bank legt beslag op Golfcentrum

WEESP - De belastingdienst heeft beslag gelegd op de inboedel en bedrijfswagen van Golfcentrum Weesp. De Rabobank gaat over tot executie van het pand. De schuldenlast van de in juli opgestapte directeur Joost Boelens noopt tot deze maatregelen.

Intussen heeft Golfvereniging Weesp als gebruiker van het golfcomplex aan de Basisweg een commissie opgericht die naarstig opzoek gaat naar een oplossing voor de ontstane situatie. Deze commissie met de naam Denktank voert gesprekken met de gemeente, de overige aandeelhouders Par 3 en de Rabobank. Zij onderzoekt de (financiële) mogelijkheden van het zelf exploiteren en/of horeca van het golfcomplex door de golfvereniging. Ook hoe het noodzakelijk onderhoud van de golfbaan gerealiseerd en gefinancierd moet worden, kost de Denktank hoofdbrekens. Mogelijk dat er aan de leden een extra financiële bijdrage wordt gevraagd.

Op de grond, waarvan de gemeente eigenaar is, ligt de bestemming van golfcomplex. Om die reden zal een toekomstige koper ook in die hoek moeten worden gezocht.

Goede zorgen over en weer

WEESP - De kerstspirit zat er vorige week goed in in Oversingel. Terwijl de ouderen sjaals breiden voor de voedselbank werden elders juist weer kerstpakketten gevuld voor deze ouderen.

De cliënten van de dagverzorging hebben hard gewerkt aan een flinke berg warme sjaals. Ook maakten zij kerstballen van stoffen. Dit werd samen met chocolade van Pronk aan de voedselbank geschonken, die het bij de laatste uitgifte voor kerst meegaf aan de cliënten. De oudjes werden op hun beurt weer verrast met een kerstpakket van de Riki Stichting.

Goede zorgen over en weer

WEESP - De kerstspirit zat er vorige week goed in in Oversingel. terwijl de ouderen sjaals breiden voor de Voedselbank werden elders juist weer kerstpakketten voor deze ouderen gevuld.

De cliënten van de dagverzorging hebben hard gewerkt aan een flinke berg warme sjaals. Ook maakten zij kerstballen van stoof. Dit werd samen met chocolade van Pronk aan de Voedselbank geschonken, die het bij de laatste uitgifte voor Kerst meegaf aan de cliënten. De oudjes werden op hun beurt weer verrast met een kerstpakket van de Riki Stichting.

Op de bon

WEESP - Een 49-jarige Weesper is aangehouden omdat hij met een slok op achter het stuur zat. Hij blies 1,5 keer zo veel als toegestaan en kreeg een boete van 325 euro.

Drankboete

WEESP - Een 49-jarige Weesper is aangehouden omdat het met een slok op achter het stuur zat. Hij blies 1,5 keer zoveel als wettelijk toegestaan en kreeg een boete opgelegd van 325 euro.

Weerbericht

Eerst droog en rustig, vanaf nieuwjaarsdag wisselvallig
De rest van dit jaar staat het decemberweer opnieuw onder invloed van een sterk blokkerend hogedrukgebied boven onze omgeving. Met een kern van rond 1045 hPa is de neerslagkans wederom zeer klein. In de loop van nieuwjaarsdag nadert het front van een lagedrukgebied. Er komt dan een (noord)westelijke stroming op gang. Het wordt wisselvallig met kans op regen.

Donderdag + vrijdag
Donderdag is het droog en rustig winterweer. Er is kans op zonneschijn en lokaal mist. In de nacht vriest het licht. Overdag wordt het +2 graden. Er waait een zwakke zuidenwind. In de nacht naar vrijdag vriest het rond –4 graden. Er is kans op mist. Waar overdag de mist oplost kan de zon schijnen. Het wordt circa +2 graden bij een zwakke wind tussen zuid en zuidwest.

Het weekeinde en de jaarwisseling
Op oudejaarsdag blijft het naar verwachting droog, alsook tijdens de jaarwisseling. Er is wel meer bewolking en er is kans op mist. De nachtelijke minima schommelen rond het vriespunt. In de loop van nieuwjaarsdag kan er wat regen vallen. De maximumtemperatuur stijgt tijdens oud en nieuw overdag naar 5 à 6 graden. Er waait een matige wind tussen zuid en zuidwest.

Weetje
December 2016 is na de ijzige december van 2010 voor de zesde maal zacht verlopen, maar veel minder zacht dan december 2015. Toen werd het op 25 dagen meer dan 10 graden. Deze december gebeurde dat op 3 dagen. December is iets zonniger dan normaal. Met circa 25 mm neerslag (75 mm normaal) is het zeer droog, de droogste december van deze eeuw tot dusver.

Van Houten's kerstaffiches

Weesp werd beroemd om bier, jenever en porselein. In de 19de en 20ste eeuw kon daar nog een grote naam aan worden toegevoegd: Van Houten's cacao. Bijna 150 jaar lang bepaalde de cacao- en chocoladefabrikant het aangezicht van de stad. Een groot deel van de Weesper bevolking werkte voor Van Houten en de naam is tot op de dag van vandaag overal terug te vinden. Ook de plek waar het gemaakt werd: het huidige terrein van Abbott.

"De naam Van Houten kon je overal in de wereld tegenkomen. Het merk verscheen niet alleen op de doordachte productverpakkingen en affiches die op veel openbare plekken hingen. Er werden ook innovatieve reclame-uitingen gebruikt. Zo prijkte de naam Van Houten zowel op een bergrots in de Rocky Mountains als in neonletters in Egypte. En in Nederland werden paardentrams voorzien van aanprijzingen voor de cacao. Daarnaast schreef het bedrijf in 1899 geschiedenis met de eerste reclamefilm van Nederlandse bodem. De film duurde één minuut, had geen geluid en toonde een zieke man die hersteld uit zijn bed uit stapt nadat hij Van Houten's cacao heeft gedronken.
Ook was er een enorm aantal kleine verzamelobjecten dat wereldwijd als reclamemiddel werd ingezet: verzamelalbums, boeken, spaarkaarten, sleutelhangers, voetbalspeldjes, enzovoort", zo vertelt conservator Lisette Zijp.

De grote Van Houten-collectie in Museum Weesp is dan ook een schat die bezoekers naar Weesp trekt. Zoals een van deze prachtige kerstaffiches.

Elke maand bespreken we in het WeesperNieuws een topstuk uit de collectie van Museum Weesp. Zelf het affiche bewonderen? Museum Weesp is open van woensdag t/m zondag tussen 13.30 uur en 17.00 uur.

'Dit ereburgerschap ervaren wij als een hele grote eer'

Erepenning voor inzet voor Weesper geschiedenis

Aukje en Gjalt Zondergeld nemen met trots de erepenning in ontvangst Foto's: Christian Pfeiffer

WEESP - Historici Gjalt en Aukje Zondergeld zijn woensdagmiddag onderscheiden met de Erepenning van Weesp. Het schrijversechtpaar mag zich daarmee ereburger van de stad noemen. De uitreiking vond plaats tijdens de presentatie van hun derde en laatste deel van de 'Geschiedenis van Weesp' in De Weesper Boekhandel. Het echtpaar was blij verrast: "Dit hadden we totaal niet verwacht. Wat een verrassing!"

Wil je weten hoe de armenzorg in de 17de eeuw in Weesp was geregeld? Aukje weet het. Op zoek naar de sociale problematiek van de 19de eeuw? Gjalt beschreef het. Het echtpaar Zondergeld beschreef samen de geschiedenis van Weesp van het ontstaan in de prehistorie tot het jaar 2000. Een enorme klus. Of zoals burgemeester Bas Jan van Bochove zei. "U bent de sleutel van onze gemeenschap. Een vraagbaak daar waar het gaat om de oorsprong van onze Weesper samenleving en cultuur."

Geschiedenis
Het echtpaar Zondergeld verdient de eretitel ereburger vanwege hun inspanning voor de Weesper geschiedenis. Bij de uitreiking van de erepenning aan Aukje roemde Van Bochove haar uitzonderlijke verdiensten op cultureel en historisch gebied. Al jarenlang levert zij veel inspanningen om de gehele geschiedenis van Weesp te beschrijven. Het eerste boek, 'Geschiedenis van Weesp, van prehistorie tot de moderne tijd', verscheen in 1990 en is van haar hand. Ook is Aukje langdurig werkzaam geweest als conservator van het toenmalige Gemeentemuseum. Dankzij haar bemoeienis heeft het museum een unieke en goed gedocumenteerde collectie kunnen opbouwen.

De drie delen van 'Geschiedenis van Weesp

Bij de uitreiking van de erepenning aan Gjalt werden zijn verdiensten op cultureel en historisch gebied gememoreerd: in coproductie met Aukje schreef hij Geschiedenis van Weesp, deel II 1850 – 1945'. Daarnaast strijdt hij al jarenlang voor het behoud van monumentaal Weesp, onder meer in de voormalige Vereniging tot Behoud van Karakteristiek Weesp. Gjalt en Aukje zijn zeer verguld met de eer die zij van Weespers mogen ontvangen: "Het ereburgerschap wordt vanuit de bevolking aangevraagd. Dat maakt het heel speciaal. We zijn dan wel geen geboren Weespers, maar we voelen ons wel zo. We hebben ons aan Weesp verbonden en dan is dit ereburgerschap wel een hele grote eer."

Hun nieuwste boek behandelt de geschiedenis van de stad vanaf 1945 tot aan het jaar 2000. Er is aandacht voor Indië, de wederopbouw, sociale en politieke kwesties en het rijke verenigingsleven. Aukje: "Na de oorlog herpakt men zich weer: het is de tijd van de wederopbouw, verstoord door de Indische zaak. Uiteindelijk zijn het vooral de burgemeesters die het voortouw hebben genomen om Weesp weer te laten bloeien; pas later zag je hoe de burgers zich steeds meer gingen roeren." Politiek en democratiseringsprocesen behoren tot het stokpaardje van Gjalt: "Het leuke van deze recente geschiedenis is dat mensen veel dilemma's in de raad zich nog levendig zullen herinneren. Aukje heeft mij echt moeten temperen om niet te veel namen te noemen. Samen schrijven is leuk, maar ook niet altijd gemakkelijk. Je moet het met elkaar eens worden."

Aukje Zondergeld: 'Politiek is het stokpaardje van Gjalt'

Het boek is onder meer te verkrijgen bij De Weesper Boekhandel.

Column

Vooruitblikken

Stefan Stasse is deze week elke avond te horen in de Top2000. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

'Dat kortstondige moment waarop niks onmogelijk lijkt'

Jan: "Jan Kooper."
Stefan: "Jan! Dit is ons laatste telefoongesprek van 2016."
Jan: "Ja, dacht er ook net aan. Moet wel een gesprek op niveau worden. Wou jij het hebben over het afgelopen jaar of liever direct vooruitblikken op 2017 inclusief goede voornemens? Ik heb zelf weinig woorden voor 2016. En vooruitblikken en voornemens, daar ben jij veel beter in."
Stefan: "Ik had wel iets algemeens voorbereid. Zal ik dat voorlezen?"
Jan: Ja!"
Stefan: "Het is bijna zover, dan ontkurken we hoopvol in de nagalm van de Bohemian Rhapsody het jaar 2017. Dat voelt als het moment vlak voor het doek opengaat. Dat voelt als het moment vlak voor een wedstrijd begint, als een startschot. Alles kan er gebeuren, niks lijkt onmogelijk. Het is vaak helaas een kortstondig moment. Maar toch: dat moment van optimisme is onvergelijkbaar. Dan wordt 2017 even het jaar dat we alles anders gaan aanpakken, dat we geschiedenis gaan schrijven. We laten ons niks meer wijs maken in 2017. We stemmen straks massaal op onszelf, want zo veel verschillen we niet. We laten ons niet meer gek maken, we laten ons niet meer uit ons verhaal jagen door doemdenkers en haatzaaiers. We gaan vanuit dit kleine stadje Weesp als een ridder zonder schild ouderwets de liefde prediken. We gaan niet voor 'doe ff normaal', we gaan voor uitzonderlijk, we gaan voor anders. Meer respect voor welke leefstijl dan ook, we gaan het doen zoals verpleeghuis De Hogeweyk het anders doet dan alle andere verpleeghuizen."
Jan: "....Mmmm."
Stefan: "Vind je het niks? Te hoogdravend, te weinig gezond cynisme, te weinig cabaret...?"
Jan: "Nee, ik vind het wel mooi gezegd. Misschien moet je eraan toevoegen: we leven dan wel in een rare tijd, maar het is altijd een rare tijd. En even tussen jou en mij: jij ben een vis. In 2017 gaan we over van het tijdperk vis naar het tijdperk van de waterman... en dat ben ik!"
Stefan: "... Ja, en dan?"
Jan: "Het tijdperk van de waterman is volgens Wikipedia het tijdperk van vrijheid, humaniteit, idealisme, elektriciteit, filantropie, waarachtigheid, doorzettingsvermogen, menselijkheid en besluiteloosheid."
Stefan: "Nou, daar heb ik dan alle vertrouwen in."
Jan: "Hou vol."
Stefan: "Hou vol, ook in 2017."

'Dat kortstondige moment waarop niks onmogelijk lijkt'

Provincie wil Unesco-status voor Gooi & Vechtstreek

WEESP - Drenthe heeft de Hondsrug, Noord-Holland moet de Gooi en Vechtstreek als bijzonder gebied krijgen. De provincie steunt het plan om onze regio aan te wijzen als 'Global Geopark'

Het Geopark Gooi en Vecht huisvest drie gebieden die door de provincie als aardkundig monument zijn aangemerkt: het stuwwallengebieden van het Gooi; het Naardermeer en de Waver, Vecht en Aetveldsche Polder. Daarnaast omvat het nog enkele aardkundig waardevolle gebieden. Vanuit het oogpunt van aardkundig erfgoed is het daarmee een van de meest waardevolle gebieden in Noord-Holland.

De provincie draagt € 52.500 bij om de Unesco-status Global Geopark voor de Gooi en Vechtstreek te bemachtigen. De regio Gooi en Vecht is geologisch, natuurwetenschappelijk en landschappelijk een waardevol gebied. Het Geopark hoopt met de Unesco status meer bewustwording te creëren bij bewoners en bezoekers over de bijzondere eigenschappen van het landschap.

'Goed als mensen zich laten horen, maar de toon is wel erg veranderd'

Burgemeester Van Bochove wordt geïnterviewd door Radio Weesp. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - 2017 wordt een belangrijk jaar voor Weesp, stelt burgemeester Bas Jan van Bochove in een eindejaarsgesprek met André Verheul op Radio Weesp. Wordt het Gooise Meren of Amsterdam? En wordt het een vergaande samenwerking of een fusie? Ook over het afgelopen jaar heeft de tijdelijke burgervader - hij heeft net een jaar 'bijgetekend' - wat te zeggen: "De manier waarop mensen denken elkaar te kunnen bejegenen in de sociale media, daar word ik niet vrolijk van."

U blijft nog een jaartje langer. Hoe kwam u in 2014 in Weesp terecht?
"Ik zat aan mijn bureau te werken toen de telefoon ging. Het was een medewerker van de provincie Noord-Holland. De commissaris van de Koning had een vraag: was ik eventueel beschikbaar voor de gemeente Weesp?"

'Een verdrietig jaar. Weesp is veel mooie
mensen kwijtgeraakt'

Waarom belde hij u, denkt u?
"Ik denk dat hij een lijstje heeft met namen met mensen die beschikbaar zijn en die in zijn ogen ook geschikt zijn om tijdelijk het burgemeesterschap aan te gaan."

U zei meteen ja?
"Het leek me wel wat. Ik wist al wel het een en ander af van wat er in Weesp speelde en dat sprak me wel aan."

'Ik ga ook graag naar evenementen waar men mij niet verwacht'

Zoals?
"De ontwikkeling van de Bloemendalerpolder, de uitbreiding van het spoor, de verbreding van de A1 en de A9 en natuurlijk de bestuurlijke toekomst van Weesp - er was toen net de herindeling die niet door was gegaan."

Heeft u van de commissaris nog een bepaalde opdracht meegekregen?
"Ik heb de commissaris toen verder amper gesproken. Toen ik op gesprek kwam bij de fractievoorzitters wenste hij me een goed gesprek toe. Meer niet."

Niets in de zin van: Bas Jan, zorg jij nou eens dat die herindeling er doorkomt?
"Absoluut niet. Ik snap de vraag, hij wordt me vaker gesteld. Maar ik heb geen opdracht gekregen."

Wat was uw eerste indruk van Weesp?
"Een aantrekkelijke gemeente met enthousiaste mensen. Er werd meteen gevraagd of ik er in november nog was, dan kon ik de sinterklaasintocht meemaken. Die mensen zeiden niets te veel. Ik heb menig intocht bijgewoond, ook als vervanger van de burgemeester, maar de intocht in Weesp is wel echt iets heel bijzonders hoor. Die boot die door de sluis komt, de luidende kerkklokken, zo veel pieten... Dat zegt ook iets over de betrokkenheid van mensen bij de stad. Ik kwam die dag met de trein vanuit Almere. Er stapten nog meer mensen in, die gingen ook naar de intocht van Weesp. Uit hun gesprekken maakte ik op dat het mensen waren die in Weesp zijn opgegroeid en nu nog steeds voor de intocht teruggaan naar hun geboortestad. Ook dat is bijzonder en getuigt van betrokkenheid."

Wat is u tegengevallen?
"Niet veel, het is een beetje plussen en minnen. In mijn 'vorige leven' als gemeentebestuurder kwam ik dingen tegen die ik nu ook weer tegenkom. Wat ik wel opvallend vind zijn de reacties op de sociale media, daar word ik niet vrolijk van."

Wat bedoelt u daar precies mee?
"Onjuistheden, een nare en harde toon... De manier waarop mensen denken elkaar te kunnen bejegenen via sociale media zijn veranderd. Natuurlijk: onvrede is van alle tijden. Ik heb ook geen bezwaar tegen commentaar, het is goed als mensen van zich laten horen. Maar de toon die men kiest is wel veranderd. Ikzelf lees nauwelijks sociale media, maar ik word er wel op geattendeerd. Neem het pietenprotest: ik zou daar toestemming voor hebben gegeven en dat werd me erg kwalijk genomen. Maar de tegenstanders van zwarte piet hebben het recht om te demonstreren, daar hadden ze mijn toestemming helemaal niet voor nodig. Maar ik krijg wel van alles naar mijn hoofd geslingerd."

Raakt dat u?
"Het raakt me niet, ik neem er kennis van. We hoeven het niets eens te zijn. In het pietenprotest heb ik geen standpunt ingenomen en ik heb geprobeerd beide kanten recht te doen. Als je wilt dat je mening gehoord of gelezen wordt, uit die mening dan zorgvuldig. Dat hoeft echt niet in prachtige volzinnen, maar wel fatsoenlijk. Laat iedereen in zijn waarde. Het speelt al langer, maar lijkt steeds erger te worden. Laten we een vorm kiezen waarin we met elkaar in gesprek kunnen blijven."
Over het jaar 2016....
"Het was een mooi, maar ook verdrietig jaar. In de wereld zijn verschrikkelijke dingen gebeurd. En Weesp is veel mooie en waardevolle mensen kwijtgeraakt, zoals GroenLinks-raadslid Max van Dorth en Jacqueline van Schaick van de Oranjevereniging. Maar vanuit bestuurlijk perspectief was het een geweldig jaar. We hebben goed samengewerkt op het gebied van het bestuurskrachtonderzoek. Ik ben dan ook heel trots op de gemeenteraad en alle inwoners van Weesp die hieraan een bijdrage hebben geleverd."

Masseert u ons nu toch richting een fusie?
"Nee. Het gaat ook nog helemaal niet om een fusie. De vraag was: waar staat de gemeente en zijn we in staat om zelfstandig de toekomst in te gaan. De gemeenteraad heeft samen met de Weespers naar een antwoord gezocht, eigen keuzes gemaakt, geaccepteerd wat de uitkomst was en daar vervolgens unaniem een conclusie uit durven trekken. Ik gun iedere gemeente zo'n gemeenteraad."

Nog een jaar erbij

Bas Jan van Bochove blijft nog tot zeker eind 2017 de waarnemend burgemeester van Weesp. Dat is na overleg met de commissaris van de Koning Johan Remkes besloten. Van Bochove is waarnemend burgemeester en wordt steeds per jaar benoemd. Het lag al wel in de lijn der verwachting dat Van Bochove nog een jaar zou blijven: hij is populair binnen de politiek en ligt ook goed binnen de ambtelijke organisatie.

Uw nieuwjaarswens voor Weesp?
"We moeten verder in het proces: waar staan we en waar willen we heen? Ik wens de gemeente Weesp toe daar een goed besluit in te nemen."

Waarom woont u niet in Weesp?
"Ik zit hier in principe tijdelijk. Daarbij heb ik natuurlijk ook rekening te houden met mijn gezin. Maar ik ben heel betrokken bij Weesp. Ik ben ook vaak op plekken en evenementen te vinden waar men mij niet per se verwacht. Het verbaast me dan als ik herkend word. 'Aan de kant voor de burgemeester!', hoor je dan. Nee, dat vind ik niet vervelend. Nou ja, soms wel als mensen iets te veel gedronken hebben. Maar ik vind het over het algemeen helemaal niet erg als mensen me aanspreken, hoewel ik op dat moment op straat natuurlijk niet veel voor ze kan doen. Ik adviseer ze dan op een ander moment naar het stadhuis te komen."

Wat doet een burgemeester zoal op een doorsnee werkdag?
"Vooral heel veel vergaderen. Ik zit ook in het bestuur van de Veiligheidsregio, ben portefeuillehouder Financiën in de Veiligheidsregio en zit in het bestuur van de regio Gooi en Vecht. En soms mag ik op visite bij een diamanten bruidspaar. Dan eten we taart en praten over hun leven. Een mooie afwisseling."

Uw bucketlist voor 2017?
"Weesp begeleiden naar een goed voorstel voor de bestuurlijke toekomst van Weesp. En dat ik dit werk ook volgend jaar op een leuke, ontspannen en plezierige manier kan blijven doen."

De WeesperNieuws quiz

Januari: 'Weesp zal niet weglopen voor zijn verantwoordelijkheden', aldus de burgemeester. Foto: Christian Pfeiffer

Als trouwe lezer van het WeesperNieuws moet het een makkie zijn: de WeesperNieuwsquiz. En als u niet zo'n heel gulzige nieuwsconsument bent, kunt u er een leuke uitdaging in zien. We halen elke maand van het afgelopen jaar twee opvallende nieuwsfeiten terug en u kunt controleren of u daar nog iets van weet. Om een beetje te helpen geven we er drie antwoordmogelijkheden bij. De winnaar krijgt van restaurant Aaltje een diner aangeboden in het restaurant aan de Herengracht.

U kunt de quiz op twee manieren spelen:
1. stuur uw antwoorden voor 3 januari in. Dan dingt u mee naar de titel 'Weesper Nieuwskenner van het Jaar', die een diner in restaurant Aaltje krijgt aangeboden. Wie de meeste vragen goed heeft, wint (eventueel na loting).
2. U kunt de quiz ook als test voor uzelf beschouwen of er een spel met vrienden van maken. Maar dan moet u geduld hebben tot 4 januari, dan verschijnt het WeesperNieuws met de juiste antwoorden.

Veel plezier gewenst!

Februari: hoe heet de nieuwe wijk in de Bloemendalerpolder?
Maart: brandweer crasht tijdens uitruk. Foto: Bastiaan Miché
April: WeesperNieuws 25 jaar! Foto: Bastiaan Miché
Mei: weet jij wat dit is? Foto: Christian Pfeiffer
Juni: waar vind je dit geweldige bord? Foto: Christian Pfeiffer
Juli: veel te zien op de Vecht, deze aanwinst Foto: Christian Pfeiffer
Augustus: wie zag dit beeld?
SeptemberL: 5 VWO mag op vakantie naar. Foto: Mare den Haan
Oktober: we zoeken de naam van deze bekende winkelier. Foto: Christian Pfeiffer
November: brand in de Laurentiuskerk. Foto: Christian Pfeiffer
December: Erepenning voor Gjalt en Aukje Zondergeld. Foto: André Verheul
Foto: Christian Pfeiffer

Januari

1. Het jaar begint er met zorgen over. Burgemeester Bas Jan van Bochove vult er zijn nieuwjaarsspeech mee. Wel of niet. Wanneer. En dan. Wel, niet? Uiteindelijk wordt het: niet. Maar weet jij nog waarover wij het hebben?
a. De komst van een Action
b. De komst van vluchtelingen
c. Het opengraven van de Achtergracht

2. Een bekend Weesper restaurant verhuist naar de Nieuwstad en vult daarmee het laatste lege pand in de winkelstraat. Weet jij hoe dat restaurant heet?
a. Rubens
b. Rimini
c. Plaka

Februari

3. Een pijnlijke scheiding voor de gemeente Weesp. De droomsamenwerking met Stichtse Vecht en nog een gemeente spat uiteen. Welke derde gemeente vond het gras bij de buren groener en flirtte liever met een ander?
a. Hilversum
b. Diemen
c. Wijdemeren

4. De naam van de grote (2750 huizen) nieuwbouwwijk in de Bloemendalerpolder wordt bekendgemaakt. Waar woont u? Nou ik woon straks in ... ?
a. Weespersluis
b. Nirwana
c. De Krijgsman

Maart

5. Oeps. Hier is iets niet goed gegaan. De brandweer crasht tijdens het uitrukken. Weet jij nog waar?
a. Gemeenschapspolderweg
b. Nieuwstraat
c. Troelstralaan

6. Op het nippertje wordt het feest gered. Lang dreigde het niet door te gaan, maar gelukkig gingen enthousiaste vrijwilligers aan de slag na een noodkreet. Weesp vierde dit jaar daardoor gewoon...:
a. Sluis-en-bruggenfeest
b. Weesp Gastvrij
c. Koningsdag

April
7. Feest bij het WeesperNieuws. We zijn jarig. De krant bestaat 25 jaar. Hoe vaak per jaar verscheen het WeesperNieuws in het begin?
a. 12
b. 24
c. 52

8. Nederland is in de ban van het Oekraïne-referendum. Weet u nog wat Weesp heeft gestemd?
a. Tegen de associatieovereenkomst.
b. Voor de associatieovereenkomst
c. Niet tegen, maar ook niet voor de associatieovereenkomst

Mei
9. Heel veel Weespers zijn hier ooit geweest, maar het is vervangen en daarom missen we het niet. Weet jij wat er in deze ruimte zat?
a. De POC
b. Albert Heijn
c. De boekhandel

10. Ook verjaardagstaart bij de City of Wesopa deze maand. Hoeveel kaarsjes mag ons Weesper theater uitblazen?
a. 25
b. 50
c. 75

Juni
11. Dit jaar wordt Weesp twee rijwielzaken rijker. Welke naam hoort niet in het rijtje thuis?
a. Attema
b. Udo
c. Alf

12. Waar vindt u bijgevoegd 'Dit-mag-hier-allemaal-niet-bord' in Weesp?
a. Groene Punt
b. Skatebaan Aetsveld
c. Stadskantoor Weesp

Juli
13. Feit, maar stiekem wisten we het al. Uit onderzoek blijkt dat onze '...' groter dan gemiddeld zijn. Dan hebben we het natuurlijk over?
a. Weespermoppen
b. Ego's
c. Penissen

14. We zagen hem vanaf deze maand veelvuldig over de Vecht varen. De boot van Weesp Marketing, de ...?
a. Vuurlinie
b. Waterlinie
c. Schootslinie

Augustus
15. Niet meer over de Vecht, maar er onder door. Het nieuwe A1-aquaduct is af. Weet jij nog hoe lang de bouw duurde?
a. Drie jaar
b. Vijf jaar
c. Zeven jaar

16. Wie zag dit beeld vanuit het vliegtuig en kreeg er een escorte van een F16 boven Weesp bij terugkomst in Nederland?
a. Volkszanger Ricardo Metz
b. VN-toespreker Mohammed Badran
c. Badmintonster Selena Piek

September
17. De gemeenteraad concludeert na uitgebreid onderzoek: zelfstandig kan Weesp de toekomst niet aan. Bij welke twee gemeenten klopt Weesp aan en gaat kijken of er een toekomst mogelijk is?
a. Muiden en Naarden
b. Amsterdam en Gooise Meren
c. Stichtse Vecht en Wijdemeren

18. Het Vechtstede College is mateloos populair en gaat weer uitbreiden. Niet zo gek als je bedenkt dat leerlingen van 5 VWO dit jaar naar welk land mochten reizen voor school?
a. Suriname
b. IJsland
c. Amerika

Oktober
19. Deze bekende winkelier kondigt aan te stoppen na 42 jaar. Maar hoe heet hij ook alweer?
a. Theo van Amsterdam
b. Hans Luijer
c. Daan van der Spek

20. Winkelcentrum Achtergracht wordt (voorlopig) niet afgebouwd. Welke supermarkt zat er nooit?
a. A&P
b. Edah
c. C1000

November
21. Dinsdag 8 november. De toren van de Laurentiuskerk brandt af. Een enorme schok in Weesp. De kerk was het hoogste gebouw van de stad en een baken. Van wie is Laurentius (onder meer) de beschermheilige?
a. Brandweerlieden
b. Kerkbouwers
c. Journalisten

22. De Sinterklaasintocht is dit jaar anders dan anders. Er is protest tegen de Pieten, kinderen mogen niet meer mee op het paar van Sinterklaas, en...?
a. Het grote boek van Sinterklaas is dit jaar echt weg
b. Opvallend veel Weespers blijken dit jaar stout te zijn geweest
c. Er is een andere Pakjesboot. Eentje zonder masten dit jaar.

December
23. Gjalt en Aukje Zondergeld krijgen de Erepenning van de stad Weesp voor al het werk dat zij gedaan hebben voor de geschiedenis van Weesp. Wat zit bij de penning inbegrepen?
a. Een erespeld om te dragen
b. Het ereburgerschap
c. Een financiële prijs

24. Hier zal waarschijnlijk wel nooit meer water stromen?
a. Achterherengracht
b. Grobbe
c. Achtergracht

Foto: Christian Pfeiffer

Weesp bouwt. En bouwt. Dat zal in 2017 nog wel meer worden. Welke straat ligt in welke wijk?

25. Bloemendalerpoldersingel, Landscronerlaan. Dat is:
a. 't Vinkennest
b. De nieuwe oogst
c. Leeuwenveld 3
d. De 6 Weesper Straatjes

De film 'Hell or high water' draait donderdag 5 januari in de bioscoop.

woensdag 28 december

Spelletjesmiddag

Oversingel | 14.00 - 16.00 uur

Ouderen zijn van harte welkom om gezellig spelletjes te komen spelen tijdens de spelletjesmiddag in Vivium Oversingel. Kosten voor deze middag bedragen 4 euro per persoon, inclusief een lekkere oliebol. Voor meer informatie en andere activiteiten in Vivium Oversingel kijkt u op www.vivium.nl/oversingel-agenda.

Jeugdfilm bibliotheek Weesp

Bibliotheek Weesp 14.30 uur

Kom je ook naar de jeugdfilm in de kerstvakantie? Neem vooral je vrienden mee. De toegang is vrij.

donderdag 29 december

BCW Oliebollentoss

Sporthal Aetsveld 18.00 uur

Voor vrienden, familie, oud-spelers en iedereen die een keer bij badminton wil komen kijken of spelen onder het genot van een lekkere oliebol. Jeugd van 18.00 tot 20.00 uur, senioren van 20.00 tot 22.00 uur.

'La tierra y la sombra'

City of Wesopa 20.00 uur

Alfonso is een oude boer die naar huis terugkeert om voor zijn doodzieke zoon te zorgen. Het omringende landschap lijkt net een woestenij. Uitgestrekte suikerrietplantages omgeven het huis, en zorgen voor aanhoudende aswolken. Zeventien jaar nadat hij zijn gezin verliet, probeert Alfonso zijn plaats terug te vinden en zijn familie te redden. Entree € 8,-.

vrijdag 30 december

De grote dit was 2016 quiz

City of Wesopa 20.30 uur

De vragen hebben betrekking op het afgelopen jaar en gaan over opvallende en minder bekende gebeurtenissen. Deelname per team € 20,-. Meld je aan bij cityquiz@wesopa.nl.

maandag 2 januari

Seniorweb

Bibliotheek Weesp 10.00 uur

Informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

woensdag 4 januari

Administratie voor Elkaar

Vanwege de kerstvakantie is er geen spreekuur op woensdag 28 december en woensdag 4 januari 2017. Het eerstvolgende spreekuur is woensdag 11 januari.

Meezingen

Toko WSV De Vecht 20.00 uur

Het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van accordeonisten. De tekstboeken liggen op tafel klaar.

donderdag 5 januari

Seniorweb

Bibliotheek Weesp 10.00 uur

Informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

ALzheimer Café Weesp

Hart van Weesp 19.30 uur

Volhoudtijd staat voor de tijd dat mantelzorgers het volhouden om voor hun geliefde te zorgen. Jarcine Spaander (King Arthur Groep) en Marianne Verstijnen (Versa Welzijn Weesp) komen vertellen hoe deze tijd te verlengen is. Entree en koffie gratis.

'Hell or High Water'

City of Wesopa 20.00 uur

Als de onafscheidelijke broers Tanner (Ben Foster) en Toby (Chris Pine) hun ranch dreigen te verliezen beginnen ze aan een wanhopige reeks overvallen op kleine lokale banken. Alles loopt gesmeerd tot de bijna gepensioneerde Texasranger Marcus (Jeff Bridges) zich in de zaak vastbijt. Entree: 8 euro.

vrijdag 6 januari

'Vlucht van een Granaatappel'

City of Wesopa 20.30 uur

‘De Vlucht van een Granaatappel’ is het persoonlijke en humorvolle relaas van vier vrienden, twee vluchtelingen en één generatiekloof. Deze tragikomische locatievoorstelling speelt zich af tussen de wens te willen weten en het verlangen te willen verzwijgen. Spel: Theater Rast. Entree € 17,50.

Lucky Fonz III

Theaterpand Weesp 20.30 uur

In de afgelopen jaren is Lucky Fonz III zowel in binnen- als buitenland uitgegroeid tot een van Nederlands bekendste en meest gewaardeerde songwriters en liveacts. Met de plaat 'Hoe Je Honing Maakt' (met daarop de top-10-hit 'Ik Heb Een Meisje') bereikt hij een breed en gevarieerd publiek. Deuren open va. 19.30 uur. Tickets: € 15,- via theaterpandweesp.nl.

doorlopend

Gratis vuurwerkbril

Pearle Slijkstraat

Het is van groot belang om je ogen tijdens de vuurwerkperiode goed te beschermen: of je nou zelf vuurwerk afsteekt of niet. Tot en met eind december zijn er daarom gratis vuurwerkbrillen af te halen bij Pearle Weesp.

Expositie Frank Zindler

Lichthuis

Doorlopende expositie met werk van Frank Zindler. Als aanhanger van de figuratieve kunst zoekt hij altijd het poëtische en transparante licht in de aquarel. Het Lichthuis is van dinsdag tot en met donderdag geopend van 9.30 tot 12.00 uur.

Ingrid Van Lier

Bibliotheek Weesp

In een dozijn artistieke uitingen van amateur-kunstenaar Ingrid Van Lier wordt de ervaring zichtbaar die ontstaat uit het verlangen te uiten en open te zijn. Haar werken laten een grote verscheidenheid aan experimenten met acryl, houtskool en collage zien.

Praktische hulp

Papelaan 99

Weespers met een langdurige ziekte en/of beperking kunnen via Versa praktische hulp krijgen bij werkzaamheden in en rondom huis via 035-5316054.

Orphan-P maakt 2.406 euro over naar Serious Request

Orphan-P kijkt terug op een onvergetelijke avond. Foto: Gerard Overmars

door Marieke van Veen

WEESP - De Weesper coverband Orphan-P heeft 2.406 euro kunnen overmaken naar 3FM Serious Request. De muzikanten kijken dankbaar en nog steeds vol energie terug op het concert van afgelopen vrijdagavond.

Fans, sympathisanten en andere belangstellenden konden in ruil voor een donatie zelf de playlist van het benefietconcert bepalen. 'Let's Dance', 'Iedereen is van de wereld', 'Uptown funk', 'Conga' en 'Locked out of Heaven' vormden met de hoogste biedingen de top vijf, maar de band speelde nog veel meer songs. The Wetpaperboys warmde het publiek op met een voorprogramma.

Nagellakkers
In de City of Wesopa was ook een nagellak-team aanwezig dat in navolging van de 6-jarige 'Serious Request-held' Tijn de opbrengst van de avond met honderden euro's opstuwde door het publiek ter plekke van kleurrijke nagels te voorzien. Wie niet bij het concert aanwezig kon zijn, kan via de Facebookpagina van 'Coverband Orphan-P' de filmpjes en repetities terugkijken die de band live heeft uitgezonden. Ook is hier de link naar het fotoverslag van Gerard Overmars te vinden.

Orpan-P heeft een mooi resultaat geboekt, maar had dat niet gekund zonder alle steun. Daarom zegt de band: "Dank aan alle vrijwilligers die in de zaal en in de foyer hebben geholpen, maar bovenal dank aan alle enthousiaste fans in de zaal die deze avond onvergetelijk hebben gemaakt." De opbrengst van Serious Request gaat naar het Rode Kruis, dat dit inzet voor het voorkomen en behandelen van longontsteking bij kinderen.

Protestantse Gemeente
Zaterdag 31 december 19.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 1 januari 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 1 januari 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond
ds. J. den Dikken

Parochie van Levend Water
Zaterdag 31 december 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 1 januari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 3 januari 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 1 januari 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Westerveld

Cursus ZWEEDS voor beginners&gev start 10 jan, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Fit en slank in 2017? Meld je aan voor een cursus van 8 weken in Weesp: vanaf 10 jan dinsdag 19.30 uur in kapsalon Coupes en Looks. Alles over gezonde voeding, afvallen 0,5 - 1 kg per week. Aanmelden:www.fitenslank.nl/alwine-hoeben. Tel.: 06-29269023

UW WONING VERHUREN? verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035 303 13 20 www.interhouse.nl

De Rechtswinkel is op dinsdag 3 januari gesloten. We zijn weer geopend vanaf dinsdag 10 januari 2017, 19.30 uur, Papelaan 99. We wensen iedereen een voorspoedig 2017

PASFOTO'S NODIG? VROOM & NOBBE OPTIEK MAAKT ZE. AMSTELLANDLAAN 6.

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

We zijn met spoed op zoek naar een collega in Muiden/Weesp, dus woon je in 1 van deze plaatsen en ben je op zoek naar een leuke baan in de huishouding kijk dan op de site voor meer informatie. www.thuishulpwoudenberg.nl

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Onmogelijk eenrichtingsverkeer toch op de schop

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Het eenrichtingsverkeer in de Vliegerlaan, Diepenbroickpark en omliggende straten werkt inderdaad slecht. De gemeente gaat het aanpakken. Bewoners klagen al jaren dat de 'verkeerscirculatie in wijk Zuid', zoals het officieel heet, slecht werkt. Er wordt veel tegen de richting in gereden. De zaak werd politiek aanhangig gemaakt en een verkeersdeskundige bekeek de zaak. Zijn conclusie was ook dat het geen goed systeem is. De gemeente gaat daarom het eenrichtingsverkeer aanpassen naar de adviezen van de deskundige.

Huub Wansink: 'In Weesp kon ik nog dorpstandarts zijn'

Tandarts draagt zijn praktijk over

Huub Wansink en Marjolein de Jong. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Na dertig jaar tandarts in Weesp te zijn geweest draagt Huub Wansink per 1 januari 2017 zijn praktijk in Leeuwenveld over aan Marjolein de Jong. De aardige woorden en vriendelijke gebaren op zijn afscheid ervaart Wansink als overweldigend: "Ik heb me altijd de dorpstandarts gevoeld".

Huub Wansink (63) is nog steeds een beetje beduusd van alle positieve aandacht van zijn patiënten. Tijdens zijn afscheidsreceptie eind november in De Hogeweyk stonden mensen rustig een uur voor hem in de rij en de stapel met kaartjes met aardige tekstjes groeide maar door.

Wansink: "Blijkbaar heb ik als tandarts meer voor mensen betekent dan ik dacht. Ik hoor terug dat patiënten vooral de mooie gesprekken buiten de tanden en de kiezen om hebben gewaardeerd. Daar nam ik ook de tijd voor. het was ook de reden om altijd te blijven kiezen voor een kleinschalige praktijk - met toch wel 2500 patiënten, vergis je niet - waarin ik zelf kon bepalen hoe ik met mijn tijd omging en hoe ik de dingen deed. Onpersoonlijk aan gebitten sleutelen ligt mij niet".

Leeuwenveld
Dertig jaar geleden nam Wansink de praktijk over van tandarts Vleeskruijer aan de Sinnigvelderstraat. Dolblij was hij ermee, want in de jaren tachtig was het vinden van een eigen praktijk niet zo eenvoudig. Beroemd is zijn 'Wall of fame', een fotocollage van kinderen die nog nooit een gaatje hebben gehad. Vijf jaar geleden verhuisde de praktijk naar het toen nog lege Leeuwenveld. Wansink: "Dat was een gedwongen keuze vanwege de renovatie van de flat maar het heeft goed uitgepakt. In het begin ving ik patiënten zwaaiend op straat op, het was nog echt zoeken... maar dat wende gauw. Leeuwenveld is een heerlijke plek om te werken.

Marjolein de Jong werkt al een aantal jaren in de praktijk. Ook assistenten Linda van der Zee en Antoinette Wallenburg blijven de vertrouwde gezichten, mede hierdoor verloopt de overdracht vloeiend. De Jong: "In mijn generatie is het kiezen voor kleinschaligheid niet meer zo vanzelfsprekend, maar het past enorm bij mij. Huub en ik hebben dezelfde kijk op tandheelkunde, ik heb er dan ook ontzettend veel zin in."

Gooise Meren helpt Weesp met zorgtaken

WEESP - Weesp laat zorgtaken vanaf 1 januari uitvoeren door buurgemeente Gooise Meren.

Het gaat om werk achter de schermen op het vlak van wmo en jeugdzorg, maar ook met ict-systemen en applicatiebeheer. Volgens wethouder Heijstee merken de Weespers niets van de verandering: de zorg blijft hetzelfde en het contact blijft verlopen met de gemeente Weesp. Weesp werkte voorheen samen met Wijdemeren en Stichtse Vecht, maar die samenwerking is gestopt. Weesp is te klein om alle zorgtaken zelf goed te regelen, dus was een nieuwe partner nodig.

Triangel bespaart 7500 euro met zonnepanelen

WEESP - De zonnepanelen op het dak van De Triangel hebben de basisschool dit jaar meer dan 7500 euro aan stroomkosten bespaard. Dat vertelt de trotse school.

Aan het begin dit jaar werden 205 zonnepanelen op het dak geplaatst. "Het systeem heeft het hele jaar zonder problemen gedraaid. Mei was de zonnigste maand waarin meer dan 1000 euro werd ingevangen. Behalve de financiële opbrengsten was er ook goed nieuws voor het klimaat: in totaal is afgelopen jaar bijna 20 ton CO2 uit de lucht gehouden." Volgens de school moeten om hetzelfde effect te bereiken 500 bomen aangeplant worden.

Tweede museum- medewerker gaat er komen

WEESP - De gewilde tweede medewerker van Museum Weesp komt er. De gemeenteraad is akkoord gegaan met verhoging van het budget.

Voor 20.000 euro per jaar wordt er een een parttime kracht voor administratieve ondersteuning en coördinatie van vrijwilligers aangenomen. Over twee jaar wordt dit geëvalueerd en besloten of dit het gewenste resultaat gaat geven.

Museum Weesp is de naam voor het vernieuwde gemeentemuseum van Weesp. De nieuwe conservator Lisette Zijp stelt dat zij het niet in haar eentje redt, vandaar de vraag naar een extra medewerker.

Uitrukken voor voorbije overlast

WEESP - De politie moest afgelopen week meerdere keren op pad voor geluids- en/of vuurwerkoverlast. Eenmaal ter plekke bleek er niets meer aan de hand en konden de agenten onverrichter zake weer vertrekken.

De politie is blij dat bezorgde burgers meldingen doen, maar verzoekt mensen om ook te bellen als de overlast voorbij is zodat de agenten niet voor niets komen. Verder is er meerdere keren gebeld over ruzies, twisten en kleine vechtpartijen. Iemand verloor een tand, een ander sloeg uit boosheid een ruit in. Kortom, de politie was er druk mee.

WEESP -FC Weesp gaat gewoon weer voetballen op het kunstgrasveld. Het onderzoek Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is voor de club en de gemeente voldoende.

Voetbal rolt straks weer op kunstgrasveld

WEESP - "Wij zullen in januari het tweede veld weer zonder restricties gaan gebruiken voor trainingen en wedstrijden", zo schrijft de club op de website.

Het RIVM heeft naar aanleiding van de onrust een uitgebreid onderzoek gedaan naar het sporten op kunstgras met rubbergranulaat en de eventuele gezondheidsrisico's daarvan. Het RIVM concludeert dat de resultaten geen aanleiding geven om gezondheidsschade te verwachten. Bij FC Weesp bevat alleen het tweede veld dit type korrels.

Buren sturen boeven weg

WEESP - Een oplettende burger belde eerste kerstdag de politie omdat er ingebroken werd in een huis aan de Van Houtenlaan.

Hij zag dat een paar mannen probeerden een raam open te breken. Samen met buurtbewoners heeft hij de mannen verjaagd. De politie kwam ter plaatse. De mannen zijn niet meer gevonden.

Ruit ingegooid bij de buren

WEESP - Bewoners van de Aertjanssenstraat schrokken vorige week dinsdagavond van glasgerinkel. Er was een ruit ingegooid bij de buren.

De politie werd gebeld. Die heeft de omgeving afgespeurd, ook de tuinen van de buurtbewoners, maar er werd niemand aangetroffen.

Deur Dobey opengebroken

WEESP - Zondag rond 08.00 uur hebben twee donker geklede mannen met grof geweld een deur opengebroken van dierenspeciaalzaak Dobey aan de Herengracht.

De mannen gingen ervandoor zonder buit, maar lieten grote schade achter.

Autobrand

WEESP - Op de Bastionweg stond maandagnacht een auto in brand. De brandweer heeft de brand geblust. Brandstichting / vuurwerk is niet uitgesloten.

Start bouw Tuin van Blaricum fase 2 een feit

Foto: Tuinvanblaricum.nl

Voor de toekomstige bewoners van de Tuin van Blaricum (fase 2) wordt 2017 een jaar om naar uit te kijken. Hun gloednieuwe huis zal komend jaar worden opgeleverd.

Donderdagmiddag 15 december heeft de feestelijke start bouw plaatsgevonden van de Tuin van Blaricum fase 2. Arjan van Asselt, directeur Heilijgers Projectontwikkeling, heeft de nieuwe bewoners welkom geheten en getoost op een voorspoedige bouw.

De toekomstige bewoners graven een tijdcapsule in met hun wens voor de toekomst.

Hierna konden alle kopers hun wens voor de toekomst van de Tuin van Blaricum in een tijdscapsule achterlaten en in de grond bij de woning ingraven. Hiermee is het startsein gegeven voor de bouw van een prachtig nieuw deel van de Blaricummermeent.

13 woningen

Dit deelplan bestaat in totaal uit 13 woningen in verschillende typen. Zo komen er drie-onder-een-kapwoningen en twee-onder-een-kapwoningen. In deze fase van de Tuin van Blaricum zijn nog twee twee-onder-een-kapwoningen beschikbaar.
Wie meer informatie over het project wil, kan terecht bij Meijberg Makelaars op 035-624 22 66, wooncoach Nanna op 06-51351971 of kijken op www.tuin-blaricum.nl.

Gooise Zomer in Blaricum

De Blaricummermeent wordt uitgebreid met het project Gooise Zomer. De eerste schetsen worden getoond op de projectwebsite van ontwikkelaar BPD: Gooisezomer.nl.

De wijk wordt door groen en doorvaarbaar water omgeven en er komen 28 twee-onder-een-kap- en 6 vrijstaande woningen. Een aantal huizen ligt direct aan de Meentstroom die via een sluis toegang geeft tot het Gooimeer. De woonoppervlakten variëren tussen de 139 m2 en 208 m2. Indicatieve prijzen vanaf € 450.000 v.o.n. voor een twee- onder-een-kapwoning. De verkoop en tevens het moment waarop de definitieve prijzen bekend worden gemaakt, start naar verwachting in april 2017.

Liever aflossen dan sparen

Nederlanders lossen dit jaar naar schatting voor meer dan 10 miljard extra af op hun hypotheek. Dat blijkt na rondvraag van de NOS bij de grootste banken van Nederland.

Nu de spaarrekening nauwelijks rente oplevert, kijken mensen naar andere mogelijkheden voor hun geld. Het aflossen van hun hypotheek kan dan heel interessant zijn. Dat geldt ook voor het storten in het spaardepot van de spaarhypotheek. Veel mensen lossen in december extra af, bijvoorbeeld om uit fiscale overwegingen het vermogen wat af te romen. De Vereniging Eigen Huis adviseert om eerst goed naar de financiële situatie te kijken voordat je extra aflost. Want wat eenmaal in stenen zit, krijg je er heel moeilijk weer uit.

Handig!


Na het plassen, handen wassen. Voor wie stoeit met het gebrek aan ruimte voor het fonteintje in het toilet, heeft Hotbath deze slimme oplossing: een slimme kraan met bediening aan de uitloop. Dat betekent meer ruimte, makkelijker open en dicht en bovendien minder water knoeien op de rand van de wasbak.

Stijging


Bestaande koopwoningen waren in november 6% duurder dan in november 2015. Deze toename is even groot als in augustus, toen de hoogste prijsstijging in 14 jaar werd genoteerd. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de woningprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Dit jaar zijn er ruim 20% meer woningen verkocht dan vorig jaar.

Koffie!

Foto: Pixabay


69% van de Nederlanders drinkt het liefst koffie van versgemalen bonen. Toch heeft slechts 18% een apparaat voor verse bonen. Dat is niet alleen een kwestie van prijs en ruimte. Liefst 83% vindt het toch te veel gedoe om thuis met de bonen aan de slag te gaan en kiest voor het gemak van bijvoorbeeld pads of capsules.

Schoon!


Voor de dagelijkse reiniging van je spoelbak is water en afwasmiddel voldoende. Maar voor een goede hygiëne is wekelijks een grondige reinigingsbeurt verstandig. Daarvoor heb je bijvoorbeeld Inox Care, een pasta die rvs reinigt en beschermt. Een beetje Inox Care, een spons met koud water, naspoelen, klaar!