WeesperNieuws

9 augustus 2017

WeesperNieuws 9 augustus 2017


116 zonnepanelen op dak sporthal

Veel Weespers plaatsen dit jaar zonnepanelen, de gemeente volgt op het dak van de sporthal. Foto: Gemeente Weesp

WEESP Op het dak van Sporthal Aetsveld zijn 116 zonnepanelen gemonteerd. Het is een van de concrete acties die de gemeente Weesp onderneemt in het kader van duurzaamheid.

Om de doelstelling te halen die verwoord staat in het vorig jaar door de gemeenteraad vastgestelde duurzaamheidsbeleid, is meer nodig dan een paar kilowattuur van het sporthaldak. De gemeente heeft zich ten doel gesteld energieneutraal te zijn in 2030. Wil je die enorme ambitie waarmaken, dan zul je grote stappen moeten zetten.

En daar zien we tot op heden nog weinig van, vindt D66. De partij spoort milieuwethouder Tuning van GroenLinks dan ook aan tot grotere en vooral concretere acties. "We hebben meer nodig dan vage formuleringen over samenwerken in de regio", zei D66-raadslid Christian Zierleyn onlangs bij de behandeling van de Kadernota 2018. Tuning reageert: "Die kritische noot vind ik niet terecht, maar ik snap hem wel. De ambitie is inderdaad gigantisch en we móeten nu stappen zetten." Volgens de wethouder is er lokaal al veel in gang gezet, maar valt of staat alles met een regionale samenwerking. In november houden de gemeenten in Gooi en Vechtstreek een conferentie over verduurzaming. Tuning verwacht bij die bijeenkomst ook van de andere gemeenten boter bij de vis.

7

Eerste vergunning Weespersluis aangevraagd

WEESP De eerste woningen van Weespersluis moeten snel gebouwd gaan worden. Afgelopen week heeft de bouwer de vergunning aangevraagd voor de bouw van de eerste huizen.

Het gaat om de bouw van de allereerste huizen, van de buurt Lanenrijk. Dat gebied heeft een tuinstadkarakter, met woningen aan een laan of in een hof in een parkachtige omgeving. De woonoppervlaktes variëren van circa 90 tot circa 200 vierkante meter. De eerste vergunning behelst de bouw van 24 woningen.

Al met al komen er in de Bloemendalerpolder tussen Weesp en Muiden 2750 woningen. De bouw van deze eerste woningen moet volgens planning begin 2018 beginnen. Lanenrijk is de wijk die het dichtst tegen Leeuwenveld 3 aan ligt.

Auto te water aan Keverdijk

WEESP Aan de Keverdijk is zondagavond een auto te water geraakt. Dat meldt de politie.

De automobilist verloor de macht over het stuur en raakte in een slip, vermoedelijk omdat er zand op de weg lag.

De bestuurder, een Almeerder (32), kwam er zonder kleerscheuren vanaf. De auto moest naar de kant getrokken worden.

'Heerlijke plek'

Foto: Astrid Maas

Martine, Michel en baby Fenna verhuisden van de Willem de Mérodestraat naar het nieuwe Leeuwenveld. "Hier gaan we nooit meer weg."

11

Weerbericht

Licht wisselvallig, voor augustus aan de koele kant

Stabiel zomerweer ontbreekt al geruime tijd, evenals hoge temperaturen. Tot in het weekeinde verandert er nog weinig. Een westelijke stroming zwaait onverminderd de scepter. Daarbij ligt het sturende lagedrukgebied ten noordwesten van Nederland. Het is licht wisselvallig en de temperaturen liggen iets onder normaal. De dagelijkse neerslagkans ligt meest rond 30 à 40%.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt wederom wisselvallig zomerweer verwacht. Eerst schijnt de zon af en toe, later op de dag neemt de bewolking toe met kans op enkele buien. Er waait een matige noordwestenwind. Vrijdag valt er alleen nog een lokale bui, verder een mix van zonneschijn en stapelwolken. De westenwind is matig van kracht. Het wordt beide dagen circa 20 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde komt het kwik niet hoger dan 20 à 21 graden. Normaal voor de eerste helft van augustus is zo'n 23 graden. Zaterdag zien we opnieuw af en toe zon en wolken. De kans op een bui is weer groter. Er waait een stevige westenwind. Zondag lijkt droog te blijven met wat meer ruimte voor de zon, naast ook stapelwolken. De westenwind neemt in kracht af.

Weetje

De maand juli was zeer nat. Er viel rond 135 mm neerslag tegen 80 mm normaal. Opvallend is dat na de zeer droge juli van 2006 (15 mm), er 8 julimaanden zijn geweest waarin meer dan 100 mm is gevallen. In juli 2010 viel de normale hoeveelheid neerslag, Alleen juli 2016 was vrij droog (55 mm), evenals juli 2013 (40 mm). De overige acht julimaanden waren zeer nat.

Volgende lading betonnen liggers voor brug A9 over de Gaasp

Provincialeweg paar dagen afgesloten bij Riverside-hotel

Liefhebbers van spectaculaire bouwklussen kunnen de komende periode hun hart weer ophalen bij het viaduct over de Gaasp.

De liggers worden over de Stammerdijk en de Gaasp getakeld. Komende week verplaatst het werk zich naar de provincialeweg.

DIEMEN 26 betonnen liggers liggen over de Gaasp op de grens met Diemen. Van 14 tot en met 21 augustus volgen er nog eens 39. Het maakt deel uit van de werkzaamheden aan de A9.

De werkzaamheden aan de A9 zijn ingrijpend. In opdracht van Rijkswaterstaat wordt er een landtunnel gemaakt waarin de snelweg straks wordt weggestopt. Om ruimte voor de tunnel te creëren, is de snelweg tijdelijk iets verplaatst. Een ingenieus project dat door menig automobilist van achter het stuur al maanden wordt gevolgd met bewondering - en vanwege omleidingen en afsluitingen soms ook met ergernis.

50 meter

De liggers komen op de pijlers.

De langste liggers zijn 50 meter en komen aan per schip

Hoewel hij deze zomer bouwkundig voltooid wordt, komt de A9-tunnel pas in 2020 in gebruik. Eerst moeten de technische installaties, de veiligheid en de aansluiting van de lokale wegen in orde worden gebracht. En dat kan pas nadat de nieuwe A9 een bredere brug over de Gaasp heeft, pal naast het Riverside-hotel. Vorig jaar werden daar ook al van die grote betonnen palen op hun plek gehesen. Dat was voor het eerste deel van de snelwegbrug. De afgelopen maanden zijn aan de Diemer zijde de pijlers (assen) voor het tweede deel van de brug aangebracht. De brug is verdeeld in vijf brugdekken. Elk dek wordt opgebouwd met dertien betonnen liggers. De liggers zijn gemaakt in Friesland. De langste liggers (50 meter) kwamen op een ponton via de Gaasp naar de bouwplaats, de andere via de Provincialeweg. Grote hijskranen leggen de liggers op hun plek: horizontaal op de dwarsbalken boven de assen.

Afgesloten

Tunnel A9 deze zomer afgebouwd en in 2020
in gebruik

Van 24 tot en met 30 juli werden de liggers gehesen vanaf de Stammerdijk. Nu verplaatst het werk zich naar de Provincialeweg N236. Op maandag 14 en dinsdag 15 augustus wordt er gehesen voor het brugdeel naast de weg en kan het verkeer langs het werk rijden. Van woensdag 16 tot en met maandag 21 augustus zijn de liggers aan de beurt die over de Provincialeweg komen. Om dat veilig uit te kunnen voeren, is de Provincialeweg van woensdag 16 augustus 6:00 uur tot en met zondag 20 augustus 22:00 uur (en als het werk uitloopt tot en met maandag 21 augustus 22:00 uur) ter hoogte van de brug over de Gaasp voor al het verkeer afgesloten. Er staan gele borden met een omleidingsroute. Wie de hijsklus wil aanschouwen kan op veilige afstand terecht. De werklui die deze klus uitvoeren, maken lange dagen: het hijsen is, ook in het weekeinde, van 7.00 tot 19.00 uur. Los van deze werkzaamheden is zoals bekend de N236 nog tot eind augustus afgesloten bij Driemond.

Weesp komt tegenstanders Zwarte Piet niet tegemoet

Zwarte Piet blijft (voorlopig) zwart. Foto: Ruth van Kessel

WEESP Als Sinterklaas komende november weer naar Weesp komt, komen er gewoon Zwarte Pieten mee. Er zullen geen aanpassingen gedaan worden aan het uiterlijk van de pieten, zo laat de gemeente weten na gesprekken met alle betrokkenen.

Weesp heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet en met het organiserend Comité Sinterklaasintochten Weesp. Aanleiding voor de gesprekken waren de klachten, opmerkingen en de voortdurende maatschappelijke discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet.

Er werden losse gesprekken gevoerd, maar ook met alle partijen tegelijkertijd.

De partijen hebben na de gesprekken afgesproken dat het Sinterklaas-comité zich zou beraden of ze mogelijkheden zien om tegemoet te komen aan de argumenten van de tegenstanders van Zwarte Piet. Het comité laat nu weten op dit moment niet tegemoet te willen komen aan te bezwaren. Wel geven ze aan de maatschappelijke discussie nauwlettend te blijven volgen.

Joop van Wijngaarden


Voorzitter Radio Weesp. Bestuurslid Uiteraard Uitermeer. Weesper sinds 1977.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Na 42,5 jaar in het onderwijs prijs ik me gelukkig al 5 jaar van m'n pensioen te mogen genieten. Ik vul mijn tijd met vrijwilligerswerk voor de Stichting Uiteraard Uitermeer en Radio/TV-Weesp. Aangezien mijn vrouw nog werkt, vervul ik ook nog de nodige taken in het huishouden. Daarnaast rijd ik regelmatig naar de Achterhoek om met mijn moeder van 94 te gaan lunchen en sta ik ook graag klaar voor mijn dochter en haar partner."

Ga je nog weg deze zomer?
"In elk geval samen met mijn vrouw Marga veel fietsen. Er staan meerdaagse trips op het programma naar Groningen en de Achterhoek."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik een Brabander ben van geboorte."

Waar kun jij je boos over maken?
"Dat de rijkste acht personen in de wereld evenveel vermogen hebben als de armste 3,5 miljard mensen."

Je beste eigenschap?
"Ik ben stressbestendig."

En je slechtste?
"Problemen onderschatten."

's Nachts wakker te maken voor?
"Een bezoek aan het Concertgebouw of het Muziekgebouw aan het IJ."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Geen idee, maar ik zou het graag ook willen delen."

Als jij de burgemeester was?
"Zou ik hoog inzetten op verbinding tussen de verschillende bevolkingsgroepen."

Mooiste plekje van Weesp?
"Het bankje halverwege het Blijwaterpad van waar je uitkijkt over de Aetsveldse Polder richting Nigtevecht."

Welk lokaal nieuws houd je bezig?
"Ik voel me erg betrokken bij Weesp en daarom ben ik geïnteresseerd in vrijwel alles."

Gesprekken 'upgrade' Boekhandel stukgelopen

WEESP Het heeft er alle schijn van dat het niet gaat lukken om de Weesper Boekhandel vlot te trekken. Er lijkt geen oplossing gevonden te kunnen worden om de Weesper Boekhandel beter te kunnen laten draaien. Dat laat Collin Crowdfund, het bedrijf dat de investeringen regelt, weten.

Er werd de afgelopen weken en maanden gesproken met een landelijke keten om de Weesper Boekhandel een broodnodige upgrade te geven. De hulp van een grotere boekwinkelketen moest er voor zorgen dat het assortiment aan boeken wordt geactualiseerd en uitgebreid. Daarnaast moet de uitstraling van de winkel worden opgepakt. Het gebrek aan bepaalde nieuwe boeken was vaak een probleem; de Weesper Boekhandel had niet altijd alle boeken op voorraad en had soms te maken met lege schappen. Daar kwam nog eens bovenop dat de Weesper Boekhandel betalingsproblemen had. Investeerders konden niet worden terugbetaald.

De gesprekken om de zaak vlot te trekken zijn op niets uit gelopen. Dat komt vooral omdat de Weesper Boekhandel niet kan voldoen aan een aantal door de keten gestelde voorwaarden. "Daarmee constateren wij dat er ook geen andere alternatieven meer resteren om alsnog tot een oplossingsmogelijkheid te komen. Wij betreuren dat ten zeerste omdat wij tot vorige week de stellige overtuiging hadden dat een oplossing voor de betalingsproblemen binnen handbereik lag", zo schrijft Collin Crowdfund aan de investeerders. De investeerders kunnen nog steeds niet worden terugbetaald.

Er wordt nu druk op de Weesper Boekhandel uitgevoerd om er voor te zorgen dat de betaalverplichtingen aan investeerders toch worden nagekomen. De Weesper Boekhandel wordt formeel in gebreke gesteld. Als betalingen uitblijven zal Collin Crowdfund de leningovereenkomst opzeggen en alle vorderingen, achterstallige betalingen en andere kosten opeisen. Daarnaast zullen er zo nodig juridische incassomaatregelen genomen worden.

Collin Crowdfund laat doorschemeren niet al te veel vertrouwen te hebben op een goede afloop. "Gelet op de informatie die ons ter beschikking staat zijn de verwachtingen niet hoog gespannen", zo laat het weten. De Weesper Boekhandel was zelf nog niet bereikbaar voor commentaar.

Small Amsterdam moet toeristen naar Weesp lokken

WEESP Amsterdam Beach is Zandvoort en het Muiderslot wordt ook Amsterdam Castle genoemd. Er kan een nieuwe naam worden toegevoegd: Small Amsterdam. Oftewel Weesp. Klaas Dijkstra heeft het idee bedacht. "Alles wat Amsterdam heeft, hebben we hier in het klein. Grachten, kerken, volle terrassen. We kunnen er toeristen mee trekken." Een rondleiding door Klaas staat op www.weespernieuws.nl.

Zwemmen tussen honderden badeendjes

Het zwembad lag vol eendjes. Foto: Voskuil Verhuur Service

WEESP Het Weesper bedrijf Voskuil Verhuur Service heeft deze week een bijzondere wens vervuld voor een jong meisje.

Het meisje had de wens om een keer te zwemmen met badeendjes en dus kieperde het bedrijf een paar grote kratten met honderden badeendjes om in het zwembad van SpaWellness Weesp. Dat gaf een bijzonder gezicht, het hele zwembad lag vol met knalgele badeendjes.

Het meisje heeft erg genoten van de bijzondere ervaring.

In 2030 energieneutraal, hoe realistisch is dat?

Honderden windmolens, miljoenen zonnepanelen

Op het dak van de sporthal in Aetsveld komen 116 zonnepanelen. Maar er is meer nodig. Foto: Gemeente Weesp

door André Verheul

WEESP In 2030 moet Weesp energieneutraal zijn, zo staat in het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Weesp. "Die ambitie is gigantisch", zegt wethouder Herman Tuning van milieu. Hoe denkt hij dat te realiseren?

In de gemeenteraad kraakte D66 kritische noten over het uitblijven van concrete maatregelen die een beetje zoden aan de duurzame dijk zetten. De collectieve zonnepanelenactie van dit jaar was mooi, maar daarna viel het stil. Er mag wel een tandje bij, zo werd de GroenLinks-wethouder voorgehouden. Tuning: "Die kritische noot vind ik niet terecht, maar ik snap hem wel. Vorig jaar hebben het duurzaamheidsbeleid vastgesteld en daarin de grote ambitie gezet om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat klinkt mooi, maar wat zeg je dan eigenlijk? In regionaal verband hebben we daarom een nulmeting laten uitvoeren en om te zien welke stappen we de komende 13 jaar - en dat is al snel hè - moeten zetten om in 2030 energieneutraal te zijn. Daar komen de gekste dingen uit: 700 windmolens bijvoorbeeld. Of 1,2 miljoen zonepanelen", zo noemt de wethouder een paar dwarsstraten. "Wat hiermee duidelijk is: de ambitie is gigantisch en we móeten inderdaad nu stappen zetten."

'Meer nodig dan vage formuleringen over samenwerken in regio'

Dak sporthal

Tuning legt uit dat het realiseren van de 2030-ambitie sowieso op regionaal niveau moet, misschien zelfs bovenregionaal. Maar het begint met lokale stappen. Hij somt een lijst met zaken op om het kritiekpunt van D66, dat er te weinig gebeurt, te pareren. "Het dak van Sporthal Aetsveld ligt sinds kort vol met zonnepanelen, ik wil dat ook op andere gebouwen, zoals de City of Wesopa. We hebben de collectieve inkoopactie van zonnepanelen gehad voor bewoners, daar komt nu een vervolg op voor bedrijven. We zijn aan het kijken hoe we het stadhuis kunnen verduurzamen, er is beleid voor laadpalen voor elektrische auto's, ik wil duurzame mobiliteit nog verder hand en voeten geven. Nu al zijn we bezig om voorbereidingen te treffen voor het vervangen van het aardgasnetwerk van Liander. Kortom: we zijn lokaal al van alles aan het doen, de volgende stap is dat we regionaal dingen op elkaar gaan aansluiten." Een voorbeeld daarvan is Hilverzon. Deze ledencoöperatie uit Hilversum koopt zonnepalen in op collectieve daken (sporthallen, grote bedrijven, kerken, scholen) om deze collectief te exploiteren. "Dat is iets voor mensen die zelf geen of onvoldoende zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen, maar wel willen investeren en meeprofiteren van zonnestroom", legt Tuning uit, die met de Hilverzon in gesprek is om hun initiatief ook in Weesp te lanceren.

Roadmap

Klinkt allemaal mooi, maar er zit veel toekomstige tijd in het betoog van de wethouder. We willen dit, we gaan nog dat… Het is te vrijblijvend voor wie zichzelf torenhoge ambities heeft opgelegd, vindt D66-fractievoorzitter Christian Zierleyn. "We moeten meer doen dan vage formuleringen over samenwerkingen in de regio. Als we de ambitie van 2030 willen halen, hebben we een roadmap nodig. Waarop staat welke doelen we elk jaar moeten bereiken om in 2030 energieneutraal te zijn. Zo'n roadmap is er helemaal nog niet."

Dat die roadmap er moet komen, daar is Tuning het mee eens. Hij zegt ook toe dat die er komt. "Maar hij is niet zo maar gemaakt, tenminste niet als het geen papieren tijger moet zijn. Ik heb nu een nulmeting, het eerste jaar gaan we goed monitoren."

In november volgt een duurzaamheidsconferentie met de andere gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek en dan zal, zoals een van de bestuurders het heeft omschreven, het emplacement geschetst zijn. Om die beeldspraak dan maar door te trekken: daarna kan Tuning de stationnetjes neerzetten en de vertrektijden uitrekenen. "Dat zal een dynamisch document blijken, waarmee we soms moeten bijsturen of versnellen."

Column

Vakantie

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Tja, alleen op vakantie gaan is een verraderlijk iets.

Stefan: "Jan, bonjour en hola ik ben weer in Weesp, near Amsterdam Beach, near the Castle of Amsterdam met beautiful rivers en canals en the most beautiful terrassen of Noord-Holland, an idyllic place with no coffeeshops, no prostitutes en no drunken bachelors or bierfietsers!"
Jan: "Yes yes, but only in Weesp: beware voor the midlife crises mannen op racefietsen die denken dat ze the king of the road zijn maar dat geheel ter zijde. Hoe was je vakantie?"
Stefan: "Ja heel fijn, Frankrijk en Spanje. Hoogtepunt mooi plaatsje aan zee in Baskenland vlakbij prachtige stad Bilbao ….en jij?"
Jan: "Bedrijfsuitje met mijn eenmanszaak. Hoopgtepunt was een menu voor 12,50: salade, kipfilet met rode saus, ambachtelijke friet, en een creme brulee."
Stefan: "Dus helemaal alleen op vakantie?"
Jan: "Ja, ik wilde eigenlijk even van mezelf weg. Vandaar de keuze voor een toeristische trekpleister, waar je tijdens het 'menu du jour' stiekem kan genieten van het gejengel van jonge kinderen en de eerste barstjes ziet ontstaan in pril gezinsgeluk omdat je er zelf geen deel van uitmaakt. "
Stefan : Jij was lekker op jezelf even weg van Jan Kooper, even weg van Weesp
Jan: "Tja, alleen op vakantie gaan is een verraderlijk iets. Voor je het weet zit je in je eentje in een kabelbaantje in een bakje voor twee op weg naar een kasteel met kinderattracties."
Stefan: "Lekker! Dus je was er echt even uit?"
Jan: "Mwah, heel even maar."
Stefan: "Maar goed, 's avonds nog leuke mensen ontmoet op terras of in café?"
Jan: "Nee, dat niet. Ik heb nog een tijdje patience gespeeld op mijn telefoon maar kwam nooit uit."
Stefan: "Onbegrijpelijk. En toen?"
Jan: "Toen kwam ik mezelf tegen en vond het tijd worden om maar weer eens op huis aan te gaan."
Stefan: "Dus je bent feitelijk maar een dag op vakantie geweest."
Jan: "Ja, het cliché is waar: 'Home is where your heart is'. Je neemt jezelf altijd mee."
Stefan: "Dat besef heeft deze korte vakantie je dan toch maar mooi opgeleverd."
Jan: "Ja, dus ik heb nu twee dagen een B&B gehuurd in het centrum van Weesp, 's avonds lekker een dagschotel gegeten aan de haven en binnenkort naar het Sluis-en-bruggenfeest!
Stefan: "Dus al met al een geslaagde vakantie! Hou vol, Jan!"
Jan: "Ja, Hou vol."

Tja, alleen op vakantie gaan is een verraderlijk iets.

Werkstraf voor Weesper congiërge

WEESP De Weesper conciërge van een middelbare school in Hilversum heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand gekregen en een werkstraf van 80 uur voor het kopiëren van grote aantallen klassen- en pasfoto's van leerlingen. Daarnaast bekende de man 20 tot 30 kinderporno-foto's te hebben gehad.

De man gaf voor de rechter toe de foto's van de leerlingen te hebben gekopieerd van de server van de school. Thuis maakte hij een schifting, hij verwijderde de foto's van jongens. De foto's van meisjes die interessant waren bewaarde hij. Nadat de man werd aangehouden verklaarde hij zelf tegen de politie en voor de rechtbank ook kinderpornofoto's te hebben gekregen. De man vertelde deze wel te hebben ontvangen, twee maanden bewaard te hebben en vervolgens weer weggegooid omdat hij er geen interesse in had.

De rechtbank meende dat de man zijn positie als conciërge heeft misbruikt en de foto's van de leerlingen nu op het internet rond blijven circuleren.

Naast de opgelegde straf moet de Weesper zich melden bij de reclassering. Hij mag daarnaast nooit meer op scholen werken.

11 / 16

'Voor ons is dit een heerlijke plek en we gaan hier voorlopig niet meer weg'

Zomerserie: Nieuwe buren

Veel (nieuwe) inwoners nemen deze zomer hun intrek in hun gloednieuwe woning. WeesperNieuws komt graag even kennismaken.

Martine met haar dochter Fenna in hun nieuwe woning in Leeuwenveld 3. Foto: Astrid Maas

WEESP Weesp is op het moment een van de snelst groeiende steden. De nieuwbouwprojecten zijn populair en vele tientallen jonge gezinnen zijn al hiernaartoe verhuisd. Hoe bevalt het ze om in Weesp te wonen en komen hun verwachtingen van de stad aan de Vecht uit? Deze vragen stelden we aan vier gezinnen die wonen in de nieuwbouwwijken Leeuwenveld 3 en De 6 Weesper Straatjes.

Naast het huis van Martine (38) wordt druk gebouwd aan de laatste fase van Leeuwenveld 3. "Maar daar hebben we geen last van. Toen we wisten dat we dit huis konden kopen, hebben we daar rekening mee gehouden. Aan de overkant van onze straat, de Landscronerlaan, komt ook nog de nieuwe woonwijk Weespersluis. Dus voorlopig wordt hier nog druk gebouwd." Als je de woning van Martine binnenkomt, valt je op dat ze een mooie ruime woonkamer hebben met veel licht. "We hadden de keus om geen garage te nemen zodat de woonkamer een stuk groter werd. Ik weet uit ervaring dat we van de garage een rommelhok gaan maken en daar hadden we geen zin in. En de auto kan op het pad voor de garage staan dus altijd een parkeerplek."

Ingeloot

'Voor Leeuwenveld 3 werden we gelukkig wel ingeloot'

Martine en haar man Michel (41) wonen hier sinds begin maart samen met baby Fenna. "We komen uit Utrecht en daarvoor had ik een starterswoning aan de andere kant van het station aan de Willem de Mérodestraat. Dus ik ken Weesp. In Utrecht woonden we in een appartement en toen ik in verwachting raakte, wilden we daar niet meer blijven en gingen op zoek naar een grotere woning." Het stel ging op zoek naar woningen in Amsterdam en Utrecht, maar ze kwamen erachter dat de huizen daar onbetaalbaar zijn. "We konden wel iets kopen, maar dan zou het weer een appartement zijn." Toen zijn ze gaan kijken in Abcoude, Amstelveen en Hilversum omdat ze graag ergens wonen waar een station is en in de nabijheid van Utrecht en Amsterdam. "En toen lag er opeens een folder over Leeuwenveld in de brievenbus en we dachten: dat ziet er mooi uit. We zijn meteen gaan kijken Eerst werden we uitgeloot, maar voor een volgende bouwfase werden we gelukkig ingeloot."

Klein winkelcentrum

'Wat ik mis aan deze kant van Weesp is een klein winkelcentrum'

Voor Martine is het belangrijk dat het station op loopafstand is. "Ik ben in twaalf minuten op Amsterdam Centraal. Omdat ik ondernemer ben en twee bedrijven heb, was dat voor mij een voorwaarde. Ik heb een eigen gidsenbedrijf in Amsterdam en daarnaast ben ik fotograaf. Voor mijn man was het station niet belangrijk want hij werkt in Gorinchem en pakt de auto." Weesp is voor Martine niet onbekend want in haar studententijd heeft ze gehandbald bij WeHave. "Ik ben geboren in Amsterdam en opgegroeid in Duivendrecht dus deze omgeving is bekend voor mij. Wat ik ook heel prettig vind, is dat het centrum vlakbij is. Ik wandel daar bijna elke dag met de kinderwagen naar toe. Ook omdat hier nog weinig groen is en ik hou van de gezelligheid van het centrum met de terrasjes en winkeltjes." Martine vindt de toegang tot het centrum niet goed. "Je kunt met de kinderwagen niet door de tunnel want er is daar een trap dus moet ik via het fietspad wat niet echt veilig is. Wat ik ook mis aan deze kant van Weesp is een klein winkelcentrum met een buurtsuper en een leuke koffietent omdat ik als zzp'er daar vaak mijn administratie doe met een lekker kopje koffie of in gesprek ga met andere mensen."

Sinds ze hier wonen hebben ze meteen goed contact met de buren. "We zijn allemaal van dezelfde leeftijd met jonge kinderen. De schutting in onze achtertuinen hebben we niet helemaal doorgetrokken zodat de buurkindjes bij elkaar kunnen spelen en straks ook met mijn dochter. Voor ons is dit een heerlijke plek en we gaan hier voorlopig niet meer weg. Misschien zitten we hier nog als we hoogbejaard zijn."

12 / 16

Marianne werkt al 40 jaar voor Blokker

Weespse kan 'haar' winkel geen dag missen

Marianne heeft het nog elke dag naar haar zin. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

WEESP Elke Weesper zal ze ondertussen wel zo'n beetje aan haar kassa hebben gehad: Marianne Rebel werkte donderdag exact 40 jaar voor de Blokker aan de Slijkstraat.

Het was donderdag feest voor Marianne: haar collega's trakteerden haar op een lekker hapje en een drankje en meerdere cadeau's. De Weespse was vanzelfsprekend erg verrast, maar bovenal ook trots. "Het voelt ook echt heel bijzonder. Ze hebben me echt verrast", verzekert ze. "Eigenlijk hoef ik vandaag niet te werken, maar ik heb toch mijn Blokker-overhemd aangetrokken en ben er gewoon. Het is een feestdag."

Marianne begon 40 jaar geleden als jong meisje met werken voor de Blokker. "Dat was toen best spannend, m'n eerste baantje", zo vertelt ze. De vrouw die haar toen aannam, kwam donderdag even langs om Marianne te feliciteren. "Leuk toch?", zo glimlacht ze. "Heel bijzonder dat zij er ook nog bij kan zijn."

Na 40 jaar zit Marianne nog steeds op haar plek bij de Blokker. "Het heeft, echt waar, geen dag verveeld. Ik ga nog elke dag met veel plezier naar mijn werk. En dat zal ook nog wel even zo blijven. De omgang met de collega's, die steeds meer als familie voelen, maar ook het contact met de klanten blijft ontzettend leuk. Het blijft leuk om mensen te helpen, maar ook gewoon om weer eens een praatje te maken met mensen."

Er over nagedacht om eens andere uitdaging aan te gaan heeft Marianne nooit. "Nee, echt nooit", zegt ze resoluut. "Waarom zou je weggaan als je het naar je zin hebt? Ik zit hier echt op m'n plek. En sterker nog. Ik woon ook nog eens alweer 25 jaar boven de winkel. Dat zegt ook wel genoeg. Aan mij zal het niet liggen, de 50 jaar bij Blokker haal ik ook nog wel."

Hoe komt Deborah fit de vakantie door? WeesperNieuws Triatlon

Deborah Schouten was in 2015 en 2016 de snelste vrouw en snelste Weespse van de WeesperNieuws Triatlon. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP Vakantie; voor veel mensen komt dat neer op luieren aan het strand of zwembad, ijsjes eten, nippen van cocktails en iedere dag uitgebreid lunchen en dineren. Niet zo gek dus dat een groot deel een paar kilo zwaarder thuiskomt. Deelnemers van de WeesperNieuws Triatlon (het is zondag 3 september voor je het weet) kunnen zich dit vakantiegedrag niet permitteren. Hoe gaan zij om met de zomerse verleidingen? Deze week Deborah Schouten.

Deborah Schouten (29) gaat voorlopig nergens heen. De Weespse heeft net een nieuwe baan in het Antoni van Leeuwenhoek en zit nog middenin haar inwerkperiode. Pas in oktober pakt de triatlete haar koffer voor een weekje Spanje. Maar dat is eigenlijk een sportvakantie.

'Vrienden verklaren me soms voor gek, maar ze accepteren me wel'

Halve triatlon Ibiza

"Ik doe samen met Paula van der Pouw en Tanja Oldenhof mee aan de halve triatlon van Ibiza. Daar zitten nog een paar dagen omheen, dus dat beschouw ik meteen maar even als een vakantie." Om toch een beetje dat vakantiegevoel te hebben, pakt ze tussen alle trainingen door soms een terrasje. "Dan neem ik een frisje, ik drink eigenlijk nooit alcohol. Omdat dat slecht samen gaat met sport maar ook omdat ik vanwege mijn werk in het ziekenhuis - ik ben anesthesiemedewerker - zie wat drank allemaal kan veroorzaken."

Burn-out

Als Schouten de touwtjes al een beetje laat vieren, dan is dat eerder in de winter. "Dan heb ik meer tijd voor gezellige avondjes met vrienden. Het voorjaar en de zomer draaien voor mij puur om de sport. En dat is het bij mij alles of niets. Vrienden verklaren me wel eens voor gek als ik weer eens een feestje of verjaardag moet afslaan. Maar nooit verwijtend, ze accepteren me zoals ik ben." De Weespse boekt momenteel het ene sportieve succes na het andere. "Twee jaar geleden raakte ik in een burn-out. Ik zit nu in het staartje daarvan en voel steeds sterker worden. Sporten heeft me door die nare tijd heen geholpen, geestelijk, maar bijkomend voordeel is dat ik nu heel fit ben."
Toch moet ze soms een pas op de plaats maken. "Door die burn-out werd ik gedwongen beter naar mijn lichaam te luisteren. Dat betekent toegeven aan het feit dat mijn lijf soms een rustdag nodig heeft. Dan ga ik met een boek op de bank. Ik ben dan altijd eerst wat onrustig, maar weet me er uiteindelijk wel aan over te geven."

Volgende week: Marc Schouten

Zomerserie: Groeten uit Weesp Jan en Marjan zijn gek op oude stadjes

'Aan deze boot heb ik tien jaar lang avonden en weekenden gewerkt'

Het is vakantietijd, veel Weespers zijn elders op deze wereld. Maar er zijn ook mensen die vakantie vieren in Weesp. Wie zijn die mensen?

Voor Marjan en Jan uit Middenmeer is Weesp al 15 jaar vaste prik tijdens hun vaarvakanties. Foto: Marieke van Veen

WEESP Mogen we aan u voorstellen: Jan en Marjan uit Middenmeer. Ze zijn 45 jaar getrouwd, met pensioen en gaan al jaren met de boot op vakantie. Vrijwel elke vakantie is er een tussenstop in Weesp, aan de kade van de Korte Stammerdijk.

Waarom een bootvakantie?
"We zijn er via vrienden mee bekend geraakt. We mochten een paar keer met ze mee en waren al snel verkocht. Toen hebben we een paar jaar in de zomer een boot gehuurd om te proeven. Dat beviel goed. Ik ben toen zelf een boot gaan bouwen. Hoe? Door overal goed te informeren en rustig de tijd te nemen. Ik heb er tien jaar aan gewerkt. Ik werkte toen nog en we hadden een druk gezin. Het moest allemaal 's avonds en in het weekend. Maar het is gelukt. We zijn er heel blij mee. Wij hoeven niet op wintersport of met een vliegtuig naar de zon, laat ons maar lekker varen."

Waar gaat de reis naartoe?
"We varen vaak dezelfde route: via Alkmaar en Purmerend naar Weesp. En dan door naar de Randmeren. In totaal blijven we vijf weken weg. Tussendoor komen de kinderen en kleinkinderen waarschijnlijk ook nog een paar dagen."

Als Jan en Marjan in Weesp zijn halen ze altijd een ijsje bij Nelis.

'Wij hoeven niet op wintersport of met een vliegtuig naar de zon'

Wat is er zo leuk aan Weesp?
"We wonen zelf in een platte polder, met weinig historie. Misschien dat we daarom oude stadjes zo leuk vinden. We proberen tijdens onze vakantie zoveel mogelijk van dit soort gezellige plaatsjes aan te doen."

Gaan jullie ook Weesp in?
"Ja, om boodschappen te doen, een ijsje te eten bij Nelis' IJssalon en om even rond te struinen in de kringloopwinkel. Uit eten gaan of een terrasje pakken doen we niet zo vaak, we koken meestal aan boord en eten op de boot."

'Er was een probleem met hangjeugd, gelukkig is dat opgelost'

En op cultureel gebied?
"Van de week kregen we toevallig informatie toegestopt over 'Uit de schaduw', over de Afrikaanse bedienden van de Weesper notabelen. Een tentoonstelling met allerlei activiteiten daaromheen, zoals een stadswandeling. Dat lijkt ons wel leuk. We gaan proberen dat nog te doen voor we weer verdergaan."

Zien we jullie nog eens terug?
"Vast wel. Weesp heeft een tijdje een slechte naam gehad, wat betreft de ligplaatsen hier aan de Korte Stammerdijk. Er was veel overlast door handjeugd. We hebben het jaar daarop overwogen Weesp te laten zitten en door te varen naar Muiden, zo erg was het. Gelukkig hoorden we via via op tijd dat het probleem in de tussentijd was opgelost. Gelukkig, want dit is een heerlijk plekje."