Vechtjournaal

28 juni 2017

Vechtjournaal 28 juni 2017


Dansstudio Van Harten in avondje cultuur uit de regio

Foto: Joris van Kesteren

REGIO Acht culturele gezelschappen uit deze regio verzorgen vrijdag 30 juni een optreden in Spant! Dansstudio Van Harten uit Weesp is van de partij, net als de Gooise Muziekschool, de Gooise Operette en STACCATO musicaltheatergezelschap uit Huizen, JAKIMI danst! uit Eemnes, het Hoorn Ensemble Goois Symfonie Orkest uit Hilversum, Toneelvereniging De Schakel uit Bussum en Muziektheater Spotlight uit Loosdrecht. De voorstelling in Bussum is de afsluiting van de Iktoon-maand in deze regio. Regio Gooi en Vechtstreek organiseert deze slotavond en brengt daarmee de culturele diversiteit van de amateurkunst onder de aandacht. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten zijn gratis te bestellen via www.spant.org.

Vier de zomer met Calle Real

WEESP Het is officieel zomer. Dat kun je vrijdag in de City vieren met een avond vol authentieke Spaanse flamenco.

Coro flamenco Calle Real staat in de City met de voorstelling 'Esferas Andaluces'. Waar bij veel groepen de flamenco-dans centraal staat, richt Calle Real zich juist op zang, zoals men dat in Spanje gewend is.

Coro flamenco Calle Real - opgericht in 1999 door Frans Nottrot - bestaat uit een vrouwenkoor ondersteund door twee flamencogitaristen, een ensemble van viool, cello en fluit, en een solozangeres. In een ongedwongen sfeer nemen zij het publiek mee op een muzikale rondreis door de verschillende uithoeken van Andalusië. Van steden als Cádiz, Sevilla en Málaga tot het rurale Huelva, waar de gedragen fandango's en uitnodigende sevillana's diep geworteld zijn in het dagelijks leven van de inwoners en nooit ontbreken op hun traditionele feesten. Bezoekers die zelf de sevillana's beheersen, worden uitgenodigd vooral mee te dansen. Kaarten à 16 euro per stuk zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.calle-real.nl.

Lekker fout

Foto: Theaterpand Weesp

Toneelgroep Weesp speelt de zelfgeschreven klucht 'Hartenkoning'. Met veel deuren en persoonswisselingen.

5

Een boek om over te praten

Meester Douwe's tweede boek: 'Zes waardevolle vrienden'

'Zes waardevolle vrienden' is het tweede boek van meester Douwe Hoitsma van de Jozefschool. Het is gebaseerd op positieve waarden uit het boeddhisme.

Wat begon als een filosofie is nu met twee prentenboeken een leidraad voor de klassen. Foto: Studio Kastermans

WEESP "Het staat vol universele vaardigheden, die voor iedereen waardevol zijn", legt schoolmeester Hoitsma (58) uit. De van huis uit psycholoog en tennistrainer, is in 2001 als zij-instromer het onderwijs in gerold en werkt als leerlingbegeleider op de Jozefschoof. Zijn kennis van het boeddhisme en het onderwijs heeft hij gecombineerd tot een nieuwe lesmethode.

Een methode die in 2008 begon als een filosofie en nu, met twee prentenboeken en een leidraad voor de klassen, steeds meer uitgroeit tot een complete methode: 'Het Hart van Onderwijs'. "De schoolinspecteur vond vorig jaar bij het kwaliteitsonderzoek dat er een vriendelijke, respectvolle sfeer in de school heerst", vertelt hij met trots.

Gulle Gijs

Prentenboek zorgt voor inspiratie in de klas en daarbuiten

Terug naar het nieuwe prentenboek: het is een boekje van 47 pagina's geworden waarin dieren, voorgesteld als waardevolle vrienden, zes vaardigheden uitbeelden: wijsheid, geven, discipline, geduld, inzet en concentratie. Het bevat twaalf losse verhaaltjes waarin ieder dier een keer positief en negatief een vaardigheid neerzet. Zo staat een gans – Desy Discipline – voor discipline. "Ganzen vliegen in V-formatie, daar heb je veel discipline voor nodig", legt Hoitsma uit. "Lukt het een gans niet om in de formatie te blijven dan gaan de andere meteen helpen, daar heeft iedereen belang bij." De tegenhanger is Gemene Genna, die maar wat doet en schots en scheef door de formatie vliegt. Hond Gulle Gijs wordt blij van geven, Gierige Govert houdt zijn kluifjes zelf. Spin Co Concentratie werkt heel geconcentreerd en zorgvuldig aan zijn web, tegenpool Drukke Donny is een superdrukke spin die in zijn web verstrikt raakt. En natuurlijk staat een mier, IJverige Aïsha, voor inzet.

Schilderijtjes

Het boek heeft hij samen met illustrator Elke Bücheler gemaakt. "Ze is er helemaal ingedoken en heeft prachtige illustraties gemaakt: echt schilderijtjes met contrasterende, sprekende kleuren." Het boek is geschikt voor kinderen van 4 tot 11 jaar en wordt buiten de school door veel (groot)ouders gebruikt om hun (klein)kinderen uit voor te lezen. Meester Douwe: "Het is een mooi boek om een gesprek te beginnen. Wie zou je willen zijn en wie niet? En ook, waarom?" Grappig genoeg is met het uitkomen van het tweede boek de vraag naar het eerste prentenboek toegenomen. "Mensen willen ze dan allebei hebben, ze vullen elkaar aan", legt hij uit. Het eerste boek, 'Vier hartsvrienden', is vertaald en uitgegeven in het Engels. De vertalingen in het Spaans, Russisch en Fries liggen klaar en vanuit China is ook belangstelling getoond. "Maar een uitgever vinden is lastig." Er komt geen derde boek. Hoitsma gaat de negen jaar tot zijn pensionering gebruiken om de leidraad uit te werken tot een boek om 'Het Hart van Onderwijs' toegankelijk te maken voor een groter publiek. "De methode wordt gedragen door leerkrachten, leerlingen en ouders en een aantal scholen heeft belangstelling getoond", vertelt hij. "Als ik met pensioen ga, zou het geweldig zijn als ik een stukje wijsheid en compassie uit het boeddhisme in het onderwijs achterlaat."

Het boek is te koop via hethartvanonderwijs.nl € 18,85.

De vonk sloeg over tijdens het feest 1000 jaar Muiden in 1953

Gerard en Wil vierden gisteren hun diamanten huwelijk. Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Wil en Gerard Handjes ontmoetten elkaar op het feest ter ere van het 1000-jarig bestaan van Muiden in 1953. Vijf jaar later trouwden ze, toen Wil 21 was. Dat was gisteren precies 60 jaar geleden. Loco-burgemeester Heijstee kwam bij het diamanten paar op de koffie.

Na hun huwelijk trokken Wil (81) en Gerard (83) in bij Gerards ouders in Weesp. Het was moeilijk om een eigen huis te vinden. Daarom besloten ze het avontuur aan te gaan in Canada, waar al familie woonde. Het stel heeft daar een fantastische tijd en veel van het land gezien. Ze zijn er uiteindelijk vijf jaar gebleven, toen keerden ze terug naar Weesp.

Terug in Weesp wisten ze zich te settelen: een fijn huis voor zichzelf, een baan bij Koerts (een standbouwbedrijf dat later een zeefdrukkerij werd), tijd en ruimte voor een eigen gezin. Het echtpaar kreeg twee dochters en later drie kleinkinderen; de familieband is sterk. Om het diamanten huwelijk te vieren is het bruidspaar gisteravond met de naaste familie op de Vecht gaan varen met salonboot Watermelody.

Een eigen huis vinden lukte niet, dus vertrok het stel naar Canada

Aan boord werd een diner geserveerd. Eerder die dag was er voor vrienden, kennissen en buren een gezellige receptie bij jachthaven de Vecht.

Extravagant, lekker luchtig en lekker fout

Toneelgroep Weesp speelt avondvullende voorstelling

Na het succes van 'Uitgekleed' speelt het Weesper amateurgezelschap Toneelgroep Weesp de zelfgeschreven klucht 'Hartenkoning'.

Deze Weespers stralen in de klucht 'Hartenkoning'. Foto: Theaterpand Weesp

WEESP Hartenkoning is alweer het derde toneelstuk geschreven en gespeeld door Toneelgroep Weesp. En dit jaar maakt de groep er een feestje van: een doldwaze klucht, zoals een klucht hoort te zijn.

Extravagant, lekker luchtig, lekker fout met de nodige deuren en persoonswisselingen. Ook is het publiek niet helemaal veilig voor de schietgrage Svetlana en Dokter Utker, die het publiek geheel in stijl zullen ontvangen. Het verhaal is losjes geïnspireerd op de vrouwen van Don Juan en gaat over een vijftiger uit het criminele circuit die met zijn geld wil vluchten naar het buitenland, maar plotseling in het ziekenhuis terechtkomt. Onder leiding van regisseur Daniëlle Meyer spelen Len Bavinck, Albertine van Helbergen, Anne Koeleman, Benthe Boersma, Joyce Kooijman, Karin Boelen, Marike Drexhage en Wendy Martin. Een speciale gastrol wordt gespeeld door Ton Bavinck. Deze voorstelling vindt van 6 t/m 9 juli plaats in Theaterpand Weesp.

Kaarten: theaterpandweesp.nl.

7 / 12

Dinsdag 4 juli: zomers Dikkejas Concert in de Van Houtenkerk.

woensdag 28 juni

Ontmoet & Groet Inloop

Gebouw Papelaan 99 13.00 uur

Inloop voor volwassenen met een GGZ-achtergrond die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het leggen/onderhouden van sociale contacten.

donderdag 29 juni

Film: 'Bram Fischer'

City of Wesopa 20:00 uur

In het Zuid-Afrika van 1963, waar de onvrede tegen de ongelijkheid groeit, worden op een middag in het dorpje Rivonia bij een inval de kopstukken van het ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een negende lid, dat al eerder gevangen genomen was, toegevoegd: Nelson Mandela. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Entree € 8,-.

Handwerkinloop

Buurtkamer Kastanje 11.00 uur

Gezellig samen haken of breien met een kopje koffie of thee. Zonder handwerk bent u ook hartelijk welkom voor een praatje.

vrijdag 30 juni

Coro Flamenco Calle Real

City of Wesopa 20.30 uur

Coro Flamenco Calle Real brengt de Spaanse zomer mee naar Weesp met haar optreden 'Esferas Andaluces'. Het vrouwenkoor met haar muzikanten en soliste zorgen voor een afwisselend en vurig optreden, waarbij ook de sevillana's gedanst zullen worden. Informatie en tickets (16 euro): www.calle-real.nl.

30 juni, 1 & 2 juli

Sara's Spelletjesshow 3

Theaterpand Weesp 20.30 uur

De Spelletjesshow van Sara Kroos met nieuwe spellen, nieuwe vragen, nieuwe prijzen! Kaarten via www.theaterpandweesp.nl.

zondag 2 juli

Rondje Markermeer

TFC Weesp 8.30 uur

TFC Weesp organiseert met TC Grootebroek de uitdagende fietstocht Rond het Markermeer (160 km). Start tussen 8.30 en 9.00 uur, inschrijfgeld € 6,-. Er zijn ook twee kortere afstanden: de Oostvaardersplassentocht (80 km), start tussen 9.00 en 10.00 uur, inschrijfgeld € 4,-, en de Vestingtocht (40 km), start tussen 9.30 en 10.30 uur, inschrijfgeld € 4,-. Alle routes zijn volledig gepijld en beschikbaar op gps. Voor leden van TFC Weesp en kinderen jonger dan 16 jaar zijn de tochten gratis. Korting voor leden van de NTFU.

Sunday Classics fietstocht

Clubhuis TFC Weesp 9.15 uur

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur.

'March of the Penguins 2'

City of Wesopa 20.00 uur

Regisseur Luc Jacquet voert de kijker met behulp van drones en onderwatercamera's mee naar onherbergzame plekken op Antarctica. Ditmaal volgen we een jonge pinguïn die op het punt staat zijn eerste grote reis te maken, vol gevaar en obstakels. Entree € 8,-.

maandag 3 juli

Praktische hulp

Gebouw Papelaan 99

Weespers met een langdurige ziekte of beperking kunnen bij Versa hulp aanvragen bij klusjes. Bel tussen 10.00 en 12.00 uur naar 035-5316054.

dinsdag 4 juli

Zomers Dikkejas Concert

Van Houtenkerk 12.30 uur

Christiaan de Jong wisselt voor deze gelegenheid zijn jazzy composities van zijn laatste cd 'Nylon Jazz' af met werken uit de renaissance, Balkan en Spaanse romantiek. Dikkejas Concerten vinden elke eerste dinsdag van de maand plaats aan het eind van de weekmarkt. Entree: vrije gift.

Zomeravondbridge

Sociëteit De Roskam 19.45 uur

Elke dinsdagavond vrij bridgen bij de Weesper Bridge Club. Iedereen is welkom. Zes ronden van vier spellen. Kosten € 3,- per paar. Voor de winnaars is er een prijs.

woensdag 5 juli

Mamacafé Weesp

Bibliotheek Weesp 10.00 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. 10.00-11.30 uur.

Tafeltennis Kids Speelmiddag

The Victory Tafeltennis 14.15 uur

Kinderen tot 10 jaar kunnen onder leiding van Henryk Rolak komen kennismaken met de tafeltennissport.

Adminstratiespreekuur

Gebouw Papelaan 99 9.30 uur

Heeft u een vraag op administratiegebied? U kunt elke woensdagochtend langskomen voor hulp en advies.

donderdag 6 juli

Alzheimercafé Weesp

Hotel Hart van Weesp 19:30 uur

Ondersteuning van thuis wonen voor mensen met dementie. Marieke Janssen van het FIT-project is onze gast. FIT heeft tot doel mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen in het kiezen van de beschikbare diensten en producten.

Film: 'Trainspotting 2'

City of Wesopa 20:00 uur

Op het ritme van de The Prodigy-remix van Iggy Pops 'Lust for Life' holt Renton (Ewan McGregor) op de loopband in een sportschool, zoals hij in de eerste film rende door de achterbuurten van Edinburgh, op de vlucht voor de politie na een beroving. Entree € 8,-.

Deze zomer

'Uit de schaduw'

Museum Weesp

Nieuw licht op Afrikaanse bedienden bij Weesper notabelen. Kijk voor de openingstijden op www.museumweesp.nl.

Expositie

Het Lichthuis 10.00 uur

Doorlopende expositie door Liel Verhaar. Openingstijden dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 - 12.00 uur of op verzoek.

Protestantse Gemeente
Zondag 2 juli 10.00 uur
Grote Kerk
ds. L.J. Th. Heuvelman

Zondag 2 juli 19.00 uur
Grote Kerk
ds. W. van den Brink

Parochie van Levend Water
Zondag 2 juli 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

Dinsdag 4 juli 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 2 juli 10.00 uur
OAZ-gebouw
G.H. Kiers

Verkoop eerste fase Weespersluis start 1 juli

Woningen in de stijl van begin 1900

De Laanstraat in Weespersluis.

WEESP De onlineverkoop van de eerste fase Weespersluis begint zaterdag 1 juli. Het gaat om 178 woningen in de nieuwbouwwijk Lanenrijk.

"Er is veel belangstelling voor het nieuwbouwproject", zo laat Marlous Mok van projectbureau Weespersluis weten. "In ons bestand hebben we bijna 12.000 belangstellenden, waarvan zo'n tachtig procent uit Amsterdam komt, maar ook mensen uit Weesp zelf, uit het Gooi en uit Almere en omgeving."

Om te kijken waarom er zo veel mensen geïnteresseerd zijn in Weespersluis heeft het projectbureau onlangs een avond gehouden met twee panelsessies.

"In de eerste groep zaten allemaal mensen van buiten Weesp en in het tweede panel was het half om half, met belangstellenden uit Weesp en Amsterdam. In totaal hebben we ongeveer veertig mensen gesproken en gevraagd wat hun beweegredenen zijn om eventueel een woning te kopen. Na die sessie gingen we, samen met verschillende projectontwikkelaars, in gesprek over de woonwensen en waarom ze in de nieuwe wijk willen wonen. Wat Weespersluis vooral aantrekkelijk maakt, en dan vooral voor mensen uit Amsterdam, zijn drie voorwaarden", aldus Mok. "En dat zijn het mooie oude centrum, het NS-station en de ligging ten opzichte van Amsterdam."

Fietsen

"Tijdens de panelavond kwam ook naar voren dat alles op fietsafstand is omdat Weespersluis dicht tegen het stadscentrum aan komt te liggen. Mensen uit Amsterdam zijn gewend om te fietsen en daarom is dit belangrijk. Ook bleek dat ze de stijl van de woningen van begin 1900 mooi vinden. De stijl wordt afgewisseld met klassieke en moderne architectuur en met verschillende woningtypen rond hofjes, parkstraatjes en singels. Elke buurt krijgt zijn eigen karakter. Deze panelsessie was voor ons belangrijk, want nu kunnen we nog veranderingen aanbrengen aan de plannen voor Weespersluis. In de toekomst gaan we meer van deze avonden organiseren."

Column

Buitenkansje

Ik krijg nog weleens te horen dat het advies van een styliste niet voor iedereen weggelegd is, dat het beste een dure aangelegenheid is, maar soms kun je zo een buitenkansje hebben. Zo is er zondag 10 september de mogelijkheid op het WOONnevent van de Woonindustrie voor slechts € 12,50 een persoonlijk interieuradvies van 20 minuten te krijgen.

De Woonindustrie in Nieuwegein is een 40.000 m2 groot complex waar dagelijks vele retailers, fabrikanten en interieurstylisten komen om elkaar te ontmoeten en te inspireren en om zaken te doen. Tijdens het WOONevent op zondag 10 september, onderdeel van de vier dagen durende Najaarsvakbeurs, is ook de consument welkom. Meer dan 125 interieurfabrikanten tonen hun nieuwe collecties, professionals verzorgen workshops en er worden praktische tips en adviezen gegeven.

Wil je graag advies over indeling, stijl of bijvoorbeeld kleurgebruik dan geven een aantal stylistes antwoord op al je interieurvragen. Je kunt het advies reserveren door een mail te sturen met de gewenste styliste en tijdstip naar info@dewoonindustrie.nl. Het is wel zo fijn als je foto's en eventueel een plattegrond meeneemt.

Naast deze adviezen is er die dag nog veel meer te doen. Ben je op zoek naar inspiratie zet zondag 10 september dan alvast in je agenda en wie weet zie ik je daar!

Overeind

Foto: EasySit

HILVERSUM Als je een jaartje ouder wordt, kan het overeind komen uit een stoel veel energie kosten. EasySit heeft een brede range aan sta-op- en relaxstoelen, met keuze uit meer dan 50 kleuren. Er is een showroom in Hilversum. Een gratis taxiservice is mogelijk. Ook kan er een adviseur aan huis komen. Kijk op easysit.nl.

Restschuld

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en De Hypotheekshop pleiten voor voortzetting van de regeling die het mogelijk maakt om hypotheekrente af te trekken over de meegefinancierde restschuld. Deze regeling is in 2012 ingevoerd als tijdelijke maatregel om de vastgelopen woningmarkt op gang te helpen en loopt automatisch af op 1 januari 2018. "Als de regeling stopt, loopt de woningmarkt in deze toch al problematische gebieden zo weer vast", vreest NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Feestje: Nedervecht 3B bereikt het hoogste punt

NEDERHORST De toekomstige bewoners vierden vrijdag 16 juni samen met wethouder Van Henten-Meijer en andere betrokken partijen het hoogste punt van nieuwbouwproject Nedervecht.

De wethouder hees samen met een van de kopers de vlag. De andere toekomstige bewoners kregen ieder een confettikanon, die ze na het aftellen gelijktijdig afschoten. Met de oplevering van de 24 woningen eind dit jaar staat er een mooie woonwijk langs de Vecht aan de rand van het dorp.