WeesperNieuws

25 april 2018

WeesperNieuws 25 april 2018


De herinnering levend houden

WEESP Met het verstrijken der jaren bestaat de kans dat nieuwe generaties minder belang gaan hechten aan het herdenken van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zal de 4 meiherdenking in de toekomst mogelijk minder prominent worden of ooit misschien zelfs helemaal verdwijnen?

De Stichting Nationale Herdenkingen Weesp zorgt echter voor steeds meer (lang)blijvende herinneringen aan de 79 levens die de oorlog onder de inwoners van Weesp heeft geëist. Er zijn steeds minder nabestaanden over, steeds minder verhalen uit eerste hand. Maar waar herinneringen vervagen, doen gegraveerde namen in duurzaam cortenstaal dat niet. En ook een digitale film is zo goed als onvergankelijk. Volgende week vrijdag is de onthulling van de gedenkplaat met daarop de 79 namen. 's Avonds na de herdenking is de première van de korte documentaire 'Portretten van oorlogsslachtoffers uit Weesp'. Bij de herdenking zullen veel nabestaanden aanwezig zijn, persoonlijk uitgenodigd door het herdenkingscomité. Eén van hen is de 88-jarige Janny Bruin. Haar broer, soldaat Jan van Gent, werd door de SS gedood. Zijn nabestaanden hielden de herinneringen aan Jan levend door veel over hem te praten. Janny is dan ook zeer dankbaar dat de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp ervoor zorgt dat de slachtoffers nog steeds een plek hebben binnen de huidige samenleving.

13

Rondje Weespersluis als gemarkeerde hardlooproute

WEESP Beginnen bij het stadhuis en dan langs en door de nieuwe wijk Weespersluis. De Stichting De Vechtloop wil daar graag een gemarkeerde hardlooproute van maken.

Het beoogde rondje Weespersluis is precies 10 kilometer lang. "Daarnaast kijken we naar een kortere route van rond de 5 kilometer rondom de nieuw te graven plas in de wijk. Naar het voorbeeld van vergelijkbare routes in Amsterdam streven we naar afstandsmarkeringen op de route die de lopers kunnen gebruiken om te trainen", meldt Jakko Mur van de Vechtloop.

Hij hoopt dat die nieuwe route niet alleen de toekomstige bewoners van Weespersluis, maar alle Weespers aanzet tot hardlopen. "Hardlopen is gezond en Weesp heeft zo veel mooie hardloopplekjes om te ontdekken. Met een compleet nieuw stuk Weesp gaat er een nieuwe hardloopwereld open." De voorgestelde route staat op www.vechtloop.nl/hardlooproute.

Vechtloop 24 juni

Op die website kan trouwens worden ingeschreven voor de Vechtloop op 24 juni. De Vechtloop is een prestatieloop waarbij deelnemers kunnen kiezen uit diverse afstanden: van Mini-Kids-Run (10 minuten), 2½, 5 en 10 km. Het parcours voert langs de Vecht, de 10 km ook deels door het centrum. Weespersluis is voortaan een van de hoofdsponsors van de Vechtloop.

www.vechtloop.nl

Buurtkamer De Kastanje viert eenjarig bestaan

Foto: Marieke van Veen

WEESP Met schalen vol zelfgemaakte taart vierde Buurtkamer De Kastanje vorige week het eenjarig bestaan. Al meteen na het openen van de deuren zat de buurthuiskamer die ochtend vol. Buurtbewoners kunnen in het gebouwtje terecht voor gezelligheid, contact en creatieve activiteiten.

Iedereen op AED-cursus

Foto: Sjoerd Stoop

Annelies Vinken is op een
missie: iedereen in Weesp
moet kunnen reanimeren.

7

Van de lezers

Jazzconcert in Plofhuis7

WEESP Het jazzkwartet van Simone Honijk treedt aanstaande zondag 29 april op in Plofhuis7 bij Fort Uitermeer.

Aanvang van dit concert is 15.30 uur (en dus niet om 20.30 uur zoals deze krant vorige week meldde op de pagina 'Uitgelicht'). Tickets à € 10,- via kaartverkoop@plofhuis7.nl.

Automobilist raakt fiets

WEESP Vrijdag 20 april tussen 12.00 uur en 13.00 uur is de fiets van een jongen uit Leeuwenveld ernstig beschadigd bij apotheek Ballintijn in Weesp.

De fiets stond tegen een paaltje. De automobilist, een meneer, reed achteruit en raakte daarbij de fiets. Volgens een getuige betreft het een blauwe Suzuki met een kenteken dat begint met 60-SK. Een medewerkster van het Centrum Jeugd en Gezin zag het gebeuren en kon een deel van het kenteken noteren, maar omdat de laatste twee cijfers ontbreken kan de vader van de jongen geen aangifte doen. De vader hoopt nu dat de automobilist zo vriendelijk zou willen zijn om zich te melden, zodat de schadeafhandeling alsnog geregeld kan worden. De bestuurder of mensen die meer weten kunnen mailen naar: a.struiksma1@upcmail.nl.

Een stamboom maken kan een mooie hobby zijn.

Reeds velen hebben zich de vraag gesteld: wie waren onze voorouders? Waar kwamen zij vandaan en wat was hun beroep? Samen met mijn vrouw Alice Veldhuisen ben ik hier jaren mee bezig geweest en het is nog steeds een prachtige hobby van ons. Ook vele anderen beoefenen deze hobby. Uit ons onderzoek is gebleken dat de stamvader van Alice, Dick Velthuys, omstreeks 1593 geboren moet zijn en dat zijn zoon Baerent Dirkszn op 30 maart 1642 in Sloterdijk huwde met Sophie Pieters. Wij kunnen dus stellen dat hier sprak is van het Sloterdijkse geslacht Veldhuisen. 1593! dat is een hele tijd geleden, meer dan 400 jaar. Zegt u dat niet zoveel, dan zouden wij het u willen verduidelijken door u erop te wijzen dat toen Dick geboren werd Filips II van Spanje hier regeerde en de in 1568 uitgebroken 80-jarige oorlog nog bezig was. De grote Rembrandt, Jan Steen, Frans Hals en vele anderen maakten in die tijd hun meesterwerken. Voelt u nu hoe ver het terug is? Wij hebben de archieven bestudeerd en zijn te weten gekomen welke beroepen onze voorouders hadden, hoe hun gezin opgebouwd was, waar ze woonden en wat hun financiële situatie was. Al deze gegevens zijn door ons vermeld in het boek 'Het Sloterdijkse geslacht Veldhuisen'. Ook hebben wij een aardige fotoverzameling samengesteld. Ook over de familie Draijer beschikken wij over vele gegevens. Onze voorouders zijn geen onbekenden meer voor ons. Ik zou u willen adviseren dit ook met uw familie te doen. Wilt u met mij hierover praten, dan kan dat. Bovendien hebben wij van vele families gegevens ter beschikking.

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig en vrij koel

Na een warme aprilzondag stroomde deze week na de passage van een koufront aanzienlijk koelere, polaire lucht binnen. Een westelijke stroming bepaalt het weerbeeld. De stroming gaat in het weekend meanderen. Boven West-Europa snoert zich een gebied met lage luchtdruk af. De wind wordt dan tijdelijk aflandig. De temperatuur stijgt licht, maar het blijft wisselvallig.

Donderdag en vrijdag (Koningsdag)

Donderdag zien we een mengeling van zon en wolken met kans op een bui. Met 12 graden in de middag is het koel voor eind april. Er waait een stevige zuidwestenwind. Op Koningsdag neemt de buienkans iets af, maar een lokale bui blijft mogelijk. Naast wolken is er ook ruimte voor de (Oranje)zon. Het wordt 13 à 14 graden. De zuidwestenwind neemt iets in kracht af.

Het weekeinde

In het weekeinde neemt naar verwachting de wisselvalligheid geleidelijk weer toe. Zaterdag is het wisselend bewolkt met soms zonneschijn en ook kans op een bui. Zondag is de kans groot dat de bewolking verder toeneemt, gevolgd door enige tijd regen. De meest matige wind draait tijdelijk naar noordoost. De maximumtemperatuur in het weekeinde wordt 14 à 15 graden.

Weetje

De normale maximumtemperatuur ofwel het langjarig gemiddelde voor eind april bedraagt 16 graden. Vorige week lag de temperatuur ruim boven normaal, deze week duidelijk onder normaal. Sinds het jaarlijkse Oranjefeest op 27 april valt (sinds 2014) was de temperatuur telkens onder normaal. In 2016 en 2017 werd het zelfs niet warmer dan 10 à 11 graden.

'Wij zijn met z'n allen de ambassadeurs van Weesp'

Weesp Marketing presenteert jaarprogramma

Om de stad attractief te houden, pakken de vrijwilligers van Weesp Marketing de zaken steeds professioneler aan.

Weesp Gastvrij is dit jaar op 30 juni. Dit is de botenparade waarmee de dag vorig jaar begon. Foto: André Verheul

WEESP Het is moeilijk voor te stellen na dit mooie weekeinde, maar het is nog maar zeven weken geleden dat er geschaatst kon worden op de Oudegracht. Het was een goed voorbeeld van hoe we het vaker zouden moeten doen in Weesp: diverse partijen werken samen om een mooi evenement van de grond te krijgen.

Weesp Markering presenteerde vrijdag het programma voor het nieuwe seizoen. Voorman André Wierper gebruikte daarbij vaak de woorden 'samen' en 'verbinden'. Bij het schaatsen werkten winkeliers, de schaatsvereniging, de gemeente en buurtbewoners samen om er een mooi feest voor de jeugd van te maken. Bovendien leverde het prachtige Weesp-promotie op. Wierper riep organisaties en initiatiefnemers op om elkaar op te zoeken en elkaar te helpen en te versterken. "We willen een hoge betrokkenheid van inwoners en bedrijven creëren." Daarbij zette hij Weesp neer als een warenhuis waar verschillende afdelingen één geheel vormen. Cultuuraanbieders, winkeliers, sportclubs enzovoort zijn de afdelingen in 'Warenhuis Weesp'. Weesp Marketing richt zich dan ook vooral op activiteiten waarmee de stad als geheel wordt gepromoot. Zoals tijdens de Weesper sport- en cultuurdag op 17 juni en het culturele en culinaire shoppingfestival Weesp Gastvrij op 30 juni. Dus bij het promoten van Weesp moet iedereen meedoen, vindt Wierper. "Wij houden toch allemaal van Weesp? Nou, dat moeten wij dan ook uitdragen. Als iemand vraagt waar je vandaan komt, dan zeg je: 'Weesp! Dat mooie stadje aan de Vecht, moet je ook eens komen bezoeken...' Zo zijn wij met z'n allen de ambassadeurs van Weesp." Daarbij moet Weesp niet verworden tot pretpark. Weesp Marketing richt zich op typisch Weesper activiteiten die passen bij het karakter en de schaal.

Lied Erik Jobben

'Iedereen die houdt van Weesp, moet dat ook uitdragen'

Om de identiteit meteen aan te scherpen speelde Erik Jobben zijn lied over Weesp. Dat is nu op cd verkrijgbaar à 2 euro bij Zipper Fashion, patisserie Boom, Spar Veldt, de bibliotheek en hotel Hart van Weesp. De opbrengst is voor een project voor eenzame ouderen.

Weesper evenementen op een rijtje

WEESP Naar aanleiding van het nieuwe activiteitenseizoen (artikel hiernaast) hier de meest prominente activiteiten op een rij.

Weesp Koningsdag 27 april
Weesp Bevrijd 6 mei
Weespers a/d Wand 18-21 mei
Weesp Beweegt & Cultuur
17 juni
Weesp Vechtloop 24 juni
Weesp Gastvrij 30 juni
Sluis-en-Bruggenfeest
23-25 augustus
WeesperNieuws Triatlon
2 september
Weesp Open Monumentendag
8-9 september
Weesp Burendag 22 september
Sintintocht 17 november
Weesp Korenfestival & Kerstmarkt 15 december

Meer activiteiten:

welkominweesp.nl

gooiagenda.nl

VVV voortaan in hotel

WEESP Een lezer van onze krant vroeg het zich vorige week op de pagina met ingezonden brieven af: waar is tegenwoordig eigenlijk het VVV-kantoor? Het antwoord komt deze week: in hotel Hart van Weesp aan de Herengracht.

Na de sluiting van de Weesper boekhandel zocht Weesp Marketing een nieuw onderkomen voor de toeristische informatiebalie. In het hotel is al veel informatie over dagjes uit verkrijgbaar, dus de samenwerking ligt voor de hand. Het assortiment folders wordt uitgebreid. VVV-cadeaubonnen zijn niet in het hotel te koop.

Omwonenden Oudegracht verdeeld over afmeren sloepjes

WEESP Een bootje in de gracht, daar kan toch niet zo veel op tegen zijn? Wel dus, zegt het buurtcomité Voorgracht dat bestaat uit negen bewoners.

Dit buurtcomité is niet blij met de proef die de gemeente Weesp op 1 mei start. Er geldt dan een nieuw afmeerbeleid in de gracht tussen Slijkstraatbrug en Pleinbrug. Onder voorwaarden krijgen maximaal dertig aanwonenden de mogelijkheid voor een ligplaats voor hun sloepje (maximaal 7 meter lang en 2,5 meter breed). Daarvoor worden 'kikkers' aangebracht, waar de sloepjes aan vastgebonden kunnen worden. Volgend jaar komen er nog tien kikkers bij voor passanten. In 2020 wordt de proef geëvalueerd en wordt besloten of en hoe ermee wordt doorgegaan. De gemeente zegt hiermee tegemoet te komen aan wensen van omwonenden. Begin vorig jaar is er een bewonersbijeenkomst geweest waar dit onderwerp is besproken. Het verslag is naar alle omwonenden gestuurd, zodat ook de inwoners die niet aanwezig waren de kans kregen hun mening te geven. In december kregen de directomwonenden een vooraankondiging van het voorstel van B en W. Er zijn 82 brieven verstuurd, waarop volgens de gemeente 14 positieve zijn gekomen en 1 negatieve.

Sympathiek idee, goed voorbereid, niks aan de hand, zou je zeggen. Maar het buurtcomité Voorgracht denkt daar dus anders over. Men vreest voor verrommeling, geluidhinder en stank van motoren. "Er heerst een misverstand dat bootjes de levendigheid verhogen. Bootjes liggen aan de wal geparkeerd. En als ze gebruikt worden, varen ze weg, richting de Vecht", zo schrijft het comité in een ruim vijf kantjes tellende zienswijze aan B en W. Deze bewoners vragen met klem van de proef af te zien. Het afmeren van bootjes zou in samenhang met parkeren en terrassen moeten worden meegenomen in een integraal beleid voor de binnenstad, zo vindt dit buurtcomité. Zoals vorige week al gemeld, is ook de Historische Kring Weesp niet gerust op de afmeerproef. Voorzitter Cees Pfeiffer heeft meer met de verstilde gracht die het nu is.
De gemeente houdt vast aan de proef, waarmee de bootjes die nu al clandestien in de gracht liggen meteen in het gareel komen. De kademuren zijn onlangs opgeknapt en schoongemaakt.

'Misverstand dat bootjes de levendigheid verhogen'

Werner Taube-Petrignani


IT-specialist. Vicevoorzitter Oranjevereniging Weesp. Weesper sinds 2002. Is 44 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk in de IT. Thuis is ons motto: we doen het samen. Met drie jonge kinderen moeten mijn vrouw en ik ons hiervoor wel vaak in allerlei bochten wringen. Onze vrienden steunen ons gelukkig norm. Ik ben actief op de school van de kinderen, zing bij de City Singers en zit bij de Oranjevereniging. Ik ben van oorsprong een Brabander, gezelligheid staat bij mij hoog in het vaandel. Vandaar dat ik graag feesten organiseer. Van verjaardagen voor familie tot een volksfeest voor heel Weesp."

Wat weten mensen niet van je?
"Ik maak heel graag to-do-lijstjes, maar ben in werkelijkheid een enorme chaoot."

Waar kun jij je boos over maken?
"Egoïsme en individualisme. Ik weet dat ik met mijn instelling nooit rijk word, maar leven doe je samen!"

Je beste eigenschap?
"Vrolijkheid en optimisme."

En je slechtste?
"Ik heb er soms moeite mee als iemand dingen anders ziet."

Favoriete dag in de week?
"Mijn Papadag op vrijdag."

's Nachts wakker te maken voor?
"Gezelligheid, lekker eten en onverwachts avontuur."

Als jij de burgemeester was, dan?
"Zou ik een stap terugnemen om te bepalen wat voor Weesp nu werkelijk prioriteit is en daar dan voor gaan."

Mooiste plekje van Weesp?
"Ik heb ze nog niet allemaal gezien, wordt me verteld. Voor nu: tegenover de Groene Punt aan de waterkant met het uitzicht op de Lange Vechtbrug bij een ondergaande lentezon en met een ijsje in mijn hand."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De winkels in het centrum en het parkeerbeleid. En deze week: Koningsdag! We maken er een geweldig feest van!"

Schoolvoetbal heeft nieuwe mensen nodig

WEESP Het schoolvoetbal bij FC Weesp is een groot succes en toch is het voortbestaan van deze activiteit op dit moment onzeker.

Dit jaar deden er 700 kinderen aan het toernooi mee. Het blijkt een prima manier om kinderen meer te laten bewegen. Dus heeft Leo Timmermans eer van zijn werk: hij heeft in de afgelopen vijf jaar veel tijd en energie gestoken in de organisatie van het toernooi. Maar vanaf komend jaar wil hij zich met andere zaken binnen de voetbalvereniging bezighouden, dus is er behoefte aan nieuwe initiatiefnemers. Zij kunnen gebruikmaken van de bestaande draaiboeken, maar als ze dat willen ook de opzet naar eigen inzicht aanpassen. "Vraag eens om je heen wie het leuk vindt om samen de organisatie op te pakken en kom - zonder enige verplichting - langs voor meer informatie. De huidige organisatie wil zeker ondersteuning geven om dit mooie evenement ook de komende jaren mogelijk te maken!", zo luidt zijn oproep. Op maandag 7 mei is er bij FC Weesp een overleg gepland over de toekomst van het schoolvoetbal. Aanvang 20.00 uur.

'Fantastisch muziekproject' afgesloten

Leerlingen laten horen wat ze hebben geleerd. Foto: Stichting Jubal

WEESP Het afsluitende concert van 'het fantastisch muziekproject' vond vorige week plaats in de Van Houtenkerk. Leerlingen uit groep 5 van de Weesper basisscholen lieten na zes weken muziek- en orkestles aan hun familie horen wat ze hebben geleerd. Het muziekproject is een gezamenlijke activiteit van de scholen en de Stichting Jubal, uitgevoerd door de Gooische Muziekschool.

Ondernemers- fonds voor binnenstad bezegeld

WEESP Het ondernemersfonds voor de binnenstad van Weesp is een feit.

De uitvoeringsovereenkomst is getekend door wethouder Astrid Heijstee namens de gemeente en Albert Vos namens de nieuwe ondernemersstichting Weesp Centraal. De gemeente vult het fonds met reclamebelasting, die sinds dit jaar bij bedrijven in de binnenstad wordt geheven. Met het fonds kunnen de ondernemers onder meer evenementen, feestverlichting en promotionele activiteiten bekostigen. Weesp Centraal zet als onafhankelijke stichting het ondernemersfonds in. Elke ondernemer die reclamebelasting betaalt, kan bij het bestuur plannen indienen. Heijstee benadrukt het doel: de binnenstad ook op de lange termijn aantrekkelijk en leefbaar houden. Vos vindt het belangrijk dat de lasten nu verdeeld zijn over alle ondernemers en niet een handjevol winkeliers. "Die uitbreiding vinden we noodzakelijk, omdat we samen verantwoordelijk zijn voor het voorzieningenniveau in de binnenstad."
Niet elke ondernemer is blij met de reclamebelasting.

Aangifte van vernieling wensboom

Zinloos en respectloos. Foto: Ingrid Voet

WEESP De Stichting Nationale Herdenking Weesp doet aangifte van vernieling van de wensboom bij het herdenkingsmonument aan de Ossenmarkt.

De boom is een kunstwerk van Mei-tal Shefi en hangt vol wensen en berichten van Weesper scholieren aan hun leeftijdsgenoten in oorlogsgebieden. Zondagmorgen bleken de stalen takken te zijn omgebogen. De schade kon snel worden hersteld, gelukkig zonder iets te breken. De vernieling leidde op onze website tot veel afkeurende reacties.

'Iedereen in Weesp zou op AED-cursus moeten'

Voor iedere cursist donatie aan Stichting Semmy

In 2017 bij de plaatsing van een AED in winkelcentrum Hogeweij, Annelies Vinken staat links. Foto: Sjoerd Stoop

door Ingrid Voet

WEESP Als het aan Annelies Vinken ligt, leert iedereen een AED (Automatische Externe Defibrillator) gebruiken, omdat je daarmee levens redt. Vinken geeft hiervoor trainingen en daarmee wil zij de komende periode nóg een goed doel helpen: van iedereen die bij haar voor de zomer de training volgt, doneert zij een deel van het cursusgeld aan de Stichting Semmy.

De cijfers liegen er niet om: in Nederland worden 16.000 mensen jaarlijks getroffen door een hartstilstand. Als iemand binnen 2 minuten wordt gereanimeerd met een AED is de overlevingskans 90%, binnen 6 minuten is dat 40%. Bij reanimatie zonder AED is de overlevingskans 6%.

'Iedereen zou de AED moeten leren gebruiken, dat redt levens'

In Weesp hangt op acht locaties een AED die ieder moment bereikbaar is. 190 mensen met een geldig certificaat om een AED te gebruiken zijn op het moment via hartslagnu.nl aangesloten bij het netwerk 'AED Burgerhulpverlening Weesp'. Bij een noodoproep naar 112 krijgt een groep vrijwilligers die op dat moment in de buurt is een sms om naar het slachtoffer te gaan en alvast hulp te verlenen en een andere groep om naar de dichtstbijzijnde AED te gaan en deze naar het slachtoffer te brengen en te gebruiken.

Vinken heeft zelf als verpleegkundige op de Eerste Hulp en IC Cardiologie veel reanimaties en defribillaties uitgevoerd. "Als het lukt, als je iemand weer tot leven weet te wekken, is dat een geweldig gevoel", vertelt ze. De laatste elf jaar legt zij zich als ondernemer toe op het geven van reanimatie-, EHBO- en BHV-trainingen. Een AED gebruiken leer je bij Vinken in een training van 2 uur. "Ik kan niet genoeg benadrukken: met een AED kun je niets fout doen. Mocht je de AED per ongeluk gebruiken bij iemand die geen hartstilstand heeft, dan werkt het apparaat niet. Dus twijfel niet: plak die stickers op en het apparaat vertelt stap voor stap wat er moet gebeuren. En hartmassage geven op het ritme van 'Staying Alive'." Vinken legt uit hoe het werkt: "Het hart heeft een pompfunctie, er gaan elektrische signaaltjes doorheen. Bij een hartstilstand valt de pompfunctie weg omdat bij wijze van spreken de stekker even niet helemaal goed in het stopcontact zit. Met de AED doe je die stekker er weer goed in en gaat de pomp weer aan."

Hartslagnu.nl

Vinken zou het liefst zien dat iedere Weesper de AED kan bedienen en zich ook aanmeldt bij het netwerk van vrijwilligers via hartslagnu.nl. "Zelf ben ik ook aangemeld en dit jaar ben ik al vier keer opgeroepen, het is dus ook in Weesp echt nodig." Ook kinderen kunnen het leren. "Wij geven al trainingen vanaf groep 7 van de basisschool. Wat mij en mijn collega's betreft zou de training eigenlijk een vaste plek moeten krijgen in het lesrooster van scholen. Misschien kan een jong kind nog niet 5 minuten achter elkaar reanimeren, maar hij kan wel veel harder rennen dan jij om hulp te halen."

Een reanimatietraining kost bij AED/BHV-professionals van Vinken een kleine 70 euro. Best een bedrag. "Maar vrijwel alle zorgverzekeraars vergoeden dat, zo belangrijk wordt het gevonden: met onze trainingen leer je levens redden", aldus Vinken. Zij wil ook bijdragen aan een ander goed doel: de Stichting Semmy, die geld inzamelt voor onderzoek naar de dodelijke ziekte hersenstamkanker. "Voor iedere deelnemer aan een reanimatietraining die zich voor 1 juli aanmeldt, doneren wij 10 euro aan de Stichting Semmy. Voor mensen die bij de aanmelding vermelden dat zij door dit artikel in het WeesperNieuws gemotiveerd zijn om dat te doen, willen we zelfs 25 euro doneren. Ik hoop echt dat zo veel mogelijk mensen een training komen volgen. Zo geven zij om levens en helpen de Stichting Semmy."

Informatie en aanmelden via info@aed-professionals.nl, 06-16583668 of 06-53545258.

Column

Hoi-zeggers

Stephanie Prinssen is tekstschrijver, yogadocent en betrokken bij Weesp Chamber Music Festival. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Ook zo genoten van die zomerse dagen? Dan heb je vast, net als ik, alles uit je handen laten vallen om nou precies dat te gaan doen waar je de hele winter al naar hebt uitgekeken. Ik knalde direct alle ramen open en schudde de kussens en dekbedden zo hard op, dat het stof onstuimig in het zonlicht danste en het leek of het veren sneeuwde. Vrouw Holle was er niks bij. Maar Vrouw Prinssen vond het daarna wel welletjes qua dienstbaarheid in het huishouden. Die neeg meer naar flaneren en hoi zeggen op straat.

Opscheppen over hoeveel mensen zij wel niet hadden begroet

Ik was er op tijd bij. Buiten leek het nog net een onwennig feestje dat spontaan was losgebarsten. Nog na-geeuwend van de winterslaap kwamen de mensen uit hun holen gekropen en alles wat kon rollen, lopen, fietsen, rijden of varen werd in beweging gezet. Er werd al flink naar elkaar gezwaaid en ook het hoi-zeggen had een aanvang genomen. Iedereen deed er vrolijk aan mee. Op een enkele zonschuwe hypochonder na, die als een schichtig konijn in zijn oplichtende scherm staarde en de hele flikkerse boel via Facebook op veilige en gepaste afstand stond te liken. Of stapte ik hier nu zelf in die negatieve Facebook-poel waar, volgens de kranten en tot mijn grote schrik, de Nederlanders wereldkampioen zijn in klagen, schelden en tieren?

Dan kon ik maar beter mijn zegeningen tellen, het hoi-zeggen dus, en ik sloeg opgewekt de Slijkstraat in. Voor de Blokker had ik er al tien te pakken. Maar bij de ijssalon trof ik mijn immer blijmoedige vriendin aan met haar neefje van tien. Dat die tantezegger nog zonder zich voor te stellen begon op te scheppen over hoeveel mensen zij wel niet hadden begroet op straat. Wel meer dan eenentwintig en dat alleen nog maar op weg naar de slager. Ze waren er nog niet eens binnen geweest. Daar viel mijn score best bij in het niet. En wat doe ik dan op een dag als deze? Ik zette ze highfivend op de foto en plaatste die als vrolijk tegenwicht op Facebook, waarna ik 'm van een smiley voorzag.

Jeugdfonds Sport & Cultuur

WEESP Het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds Weesp zijn per 3 april samen verder als het Jeugdfonds Sport & Cultuur Weesp.

Beide fondsen zetten zich in om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren die opgroeien in armoede toch kunnen sporten of aan kunst en cultuur kunnen doen. Bij de nieuwe naam hoort ook een nieuwe uitstraling van de website en het informatiemateriaal. Op de nieuwe website is een voorproefje te zien. Aanvragen worden daar op dit moment nog doorverwezen naar de huidige websites. Het Jeugdfonds betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor sport of cultuur. Aanvragen worden gedaan door een intermediair, bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, sociaal wijkteam of schuldhulpverlener.

jeugdfondssportencultuur.nl

De bakkerij en lunchroom van Daphne Schilder gaat verder als 'Ons Backhuys'

'Ik kreeg steeds meer de behoefte om mijn eigen koers te varen'

Daphne Schilder staat te popelen om met haar zaak haar eigen weg te gaan. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP De bakkerij en lunchroom van Daphne Schilder in de Nieuwstraat heet vanaf Koningsdag 'Ons Backhuys'. De Weespse heeft na lang wikken en wegen besloten zich los te maken van Le Perron: "Het is een prachtige formule, maar we zijn uit elkaar gegroeid. Ik wil het voortaan op míjn manier doen."

"Als franchisers zich niet aan de prijsafspraken, het assortiment en de leveranciers hielden, vond ik dat altijd een slechte zaak", begint Daphne. "Maar naarmate de tijd verstreek, begon ik te merken dat ik eigenlijk ook liever mijn eigen keuzes maak. Ik wilde betere en meer gespecialiseerde producten. En nu Le Perron zich steeds meer op de horeca gaat focussen, wist ik: het is tijd om mijn eigen koers te varen."

'Van vegan, lactosevrij en minder duur, wij zijn er voor iedereen'

Voor iedereen

Horeca levert een veel grotere brutowinstmarge op, maar voor de Weespse is deze branche bijzaak. "Natuurlijk wil ik geld verdienen - ik moet hier immers wel van leven - maar niet ten koste van waar ik voor sta. Mijn hart ligt bij het verkopen van verse, ambachtelijke en biologische broodproducten voor iedereen. Van vegetariërs, veganisten en mensen die geen lactose of suiker mogen tot mensen die het betaalbaar willen houden; zij kunnen straks allemaal bij ons terecht." De nadruk van Ons Backhuys ligt op de bakkerij, maar de tafeltjes voor ontbijt en lunch blijven staan. Ook onder de nieuwe naam serveren de Weespse en haar team belegde broodjes, suikervrij gebak (met alleen natuurlijke suikers) en biologische koffie en thee.

Wie zich afvraagt waar Doris Grooteman, de (levens)partner van Daphne is gebleven in dit verhaal: die is terug bij de politie. "We zijn acht jaar geleden samen met Le Perron-kramen op markten gaan staan. Een mooie tijd. Doris is echt een buitenmens. Toen we drie jaar geleden de bakkerij in Weesp openden, hebben we de ambulante handel er nog een hele tijd bij gedaan. Maar de winkel liep al snel zo goed dat we een keuze moesten maken. En-én ging niet meer. Eind vorig jaar zijn we daarom gestopt met de marktkraam. Ik merkte dat Doris niet meer zo lekker in zijn vel zat. Hij miste het buitenzijn en de afwisseling. Zou je niet terug willen naar de politie?, vroeg ik hem. Een week later had-ie al gesolliciteerd. Nu doen we allebei weer waar we gelukkig van worden, en zo blijft het thuis ook gezellig."

Testpakketje

Donderdagavond wordt de winkel onder handen genomen. Dan worden de Le Perron-uitingen vervangen door de nieuwe naam. Ons Backhuys gaat vrijdag open. Die dag worden er pakjes uitgedeeld met verschillende sneden brood "zodat iedereen zelf kan proeven hoe goed en lekker het is".

Heeft iemand toevallig dit schilderij gevonden?

Kunstenaar Niels de Groot liet zondag per ongeluk dit schilderij op het dak van zijn auto liggen. Foto: Niels de Groot

door Marieke van Veen

WEESP Hij is de eerste om toe te geven dat het niet bepaald slim was. Kunstenaar Niels de Groot heeft zondag een schilderij op het dak van zijn auto laten liggen. Toen hij daar achterkwam, was het al weg.

De Weesper had die dag lekker gewerkt in zijn atelier aan Het Domijn. Het doek werpt een blik op de Lange Vechtbrug en de Hoogstraat, gezien vanaf de Ossenmarkt. Hij was al een aardig eind op weg en wilde het mee naar huis nemen om te laten zien. Vanaf het Domijn naar Leeuwenveld is maar een klein stukje rijden, maar dat was voor het doek lang genoeg om te verdwijnen. Het schilderij was bedoeld voor de expositie die de kunstenaar met Pinksteren in Fort Ossenmarkt houdt. Hij had er drie dagen aan gewerkt. De foto is een dag eerder genomen, het schilderij dat op de auto lag was al verder af. Het is ongeveer 30 bij 40 centimeter groot en zat niet in een lijst. De Weesper hoopt dat iemand het heeft gevonden en dat hij of zij zich bij de redactie meldt. "En anders hoop ik maar dat de vinder er ten minste blij mee is."

'Wij zijn altijd over Jan blijven praten'

Zwaargewonde Weesper soldaat bij toeval gevonden door iemand met autopech

Er is een korte film in de maak waarin vier Weesper oorlogsslachtoffers worden geportretteerd, onder wie Jan van Gent. WeesperNieuws sprak zijn zus Janny Bruin.

Janny Bruin (midden) deelt met dochter Liddy (links) en filmmaker Hans Quatfass haar herinneringen aan haar broer Jan van Gent. Foto: Marieke van Veen

WEESP Tien jaar was Janny Bruin-van Gent toen haar broer Jan van Gent in 1939 werd opgeroepen als militair. De dag dat hij afscheid kwam nemen van zijn familie herinnert ze zich als de dag van gisteren: "Hij kwam wel tien keer terug voor nóg een omhelzing en nóg een groet." Jan kwam nooit meer terug.

79 Weespers kwamen om in WOII. De Stichting Nationale Herdenkingen Weesp wil deze mensen een blijvende plek geven binnen de herdenking. Zo komt er een gedenkplaat met namen bij het monument op de Ossenmarkt en er wordt door Hans Quatfass een korte film gemaakt over vier van de slachtoffers, die op vrijdag 4 mei na de herdenking in de Grote Kerk wordt vertoond.

Janny zit op de bank van haar knusse woning. Ze heeft een knipselmap gepakt met krantenartikelen en rouwadvertenties. Die dienen alleen ter illustratie, want ondanks haar hoge leeftijd (88) is er met haar geheugen niets mis. "Dat komt ook omdat mijn moeder altijd over Jan is blijven praten. Niet dat ze bleef hangen in haar verdriet - al had ze het heel zwaar - maar ze vond het belangrijk om hem in onze herinnering levend te houden."

'Ze vonden hem met zijn hoofd in het verband op een brancard in de gang'

Jan was gelegerd in Veenendaal, onderdeel van de Nederlandse verdedigingslinie. Hij kwam in contact met een familie in de buurt en regelde dat zijn vrouw Ali en hun dochtertje Plonia daar mochten inwonen, zodat het jonge gezin soms ook samen kon zijn. Toen acht maanden later de oorlog uitbrak, keerden Ali en Plonia terug naar huis en werd de Weesper ingezet op de stelling. In de nacht van 13 op 14 mei moesten Jan en andere soldaten een regiment dekken. Ze werden overrompeld door SS'ers, waarbij Jan zware hoofdwonden opliep. Hij werd bij toeval gevonden door iemand met autopech. Zijn familie wist dat Jan gewond was geraakt, maar niet naar welk hospitaal hij was gebracht. "Uiteindelijk vonden mijn moeder en Ali hem in een ziekenhuis in Wolfheze. Hij lag met zijn hoofd in het verband op een brancard in de gang, zo veel gewonden waren er", vertelt Janny aan de hand van wat haar later is verteld. Zij moest thuisblijven bij haar zieke vader. Geëmotioneerd vervolgt ze: "Jan zei tegen moeder: 'Het gaat wel. Als ik wat melk krijg, komt het wel weer goed.' Ze gaf ons namelijk altijd melk als we ons niet lekker voelden." Jan van Gent overleed op 19 mei 1940 op 29-jarige leeftijd aan zijn verwondingen. Hij is begraven op Landscroon, het enige oorlogsgraf in Weesp. Vanwege de vervallen staat van de begraafplaats is Janny er al lang niet meer geweest. De Stichting Oorlogsgraven heeft het beheer overgenomen.

Nog terwijl Janny haar tranen droogt, breekt er een glimlach door: "Jan was een vrolijke, gekke jongen. Hij maakte je altijd aan het lachen." Bij haar moeder ging het precies zo, verwijst ze naar haar gemoed: "Het ene moment huilen, het volgende moment lachen." Door gevoelens niet weg te stoppen kun je de dingen beter verwerken, meent ze. Ze vindt het bijzonder dat er na al die tijd nog zo veel aandacht is voor oorlogslachtoffers, zoals haar broer. De gedenkplaat, de film, de struikelstenen, dit interview. Ze gaat voor het eerst in jaren ook weer naar de herdenking op de Ossenmarkt."Vanwege mijn leeftijd en gezondheid volgde ik het de laatste jaren via de radio, maar die film en die gedenkplaat wil ik graag met eigen ogen zien."

Bootje in de Oudegracht. Foto: André Verheul

Van de lezers

Bootjes Oudegracht

Slecht idee om toe te staan dat er bootjes worden afgemeerd in de Oudegracht. Dit om meerdere redenen. De Historische Kring Weesp heeft helemaal gelijk als zij stelt dat dit gaat leiden tot een rommelige aanblik van de gracht. Ik zie het bij ons in de haven van de Algemene Weesper Hengelaars Bond hoe vaak je achter leden aan moet zitten om hun bootje netjes te houden. Slecht onderhoud en het afzinken van boten door het niet op tijd hozen komt jaarlijks meerdere malen voor. Niet aan beginnen. De gracht ziet er nu fraai uit en onze jeugd kan er als ze wil ook heerlijk vissen. Als die boten er eenmaal liggen, kom je er niet meer snel van af. Daarnaast begrijp ik het beleid van de gemeente in deze ook niet. Zelf woon ik aan de Korte Stammerdijk en mag ik beslist mijn bootje niet 'gratis' voor de deur afmeren. Dan komt de havenmeester wel even langs. Mijn schoonvader, die hier voor mij woonde, had dat recht wel. Maar toen hij in 1985 overleed, lag er binnen een week een brief van de gemeente in de bus met de mededeling dat er geen boot meer afgemeerd mocht worden. Helder. Ik heb nog een bezwaar ingediend, maar dat hielp niet. En nu wel weer uitzonderingen gaan maken voor de bewoners van de Oudegracht!? Als dit doorgaat, ga ik ook maar weer een verzoek indienen. Maar ik hoop dat het niet zover komt. Gemeente, mijn advies, niet aan beginnen.
Ton Dalmulder

Afvalbakken

Er stond een artikel in het WeesperNieuws van 18 april over de komst van een vierde afvalbak. Maar als men het afval goed scheidt, blijft er nauwelijks afval over voor de grijze restafvalcontainer. In ons geval hoogstens een liter per persoon per twee weken. Wij zullen dan ook onze grijze bak omruilen voor een pmd-bak en het beetje afval dat overblijft zelf wegbrengen naar het GAD scheidingsstation. Mogelijk is dit een idee voor meer mensen? Dit zal uiteraard niet voor iedereen mogelijk zijn (denk aan bijvoorbeeld luiers).
Maike Stam

Bij trouwerij moet schilder uit beeld

Alle raamroedes van gevel Weesper stadhuis opnieuw in de verf

Precisiewerkje aan de gevel van het stadhuis. Foto: André Verheul

door André Verheul

WEESP Het schilderen van de gevel van het stadhuis duurt zo'n zes tot acht weken, zegt Edwin Ferwerda van het Weesper schildersbedrijf Pover. "Het hangt een beetje af van hoeveel trouwerijen er zijn."

Pover schildert elk jaar een andere gevel van het monumentale gebouw. Dit jaar is de voorgevel aan de beurt. Dat betekent: de kozijnen en roedes van de 17 ramen plus de twee openslaande balkondeuren. Een klus die in het oog springt en die het schildersbedrijf veel reacties oplevert. "Vorig jaar was de zijgevel aan de beurt. Die hebben we toen helemaal ingepakt met een steiger. Met de voorgevel kan dat niet", legt Ferwerda uit. Want het stadhuis is een gewilde trouwlocatie en welk bruidspaar wil nu een stadhuis dat in de steigers staat op z'n trouwfoto's? Dus werkt schilder Jan Melis vanaf een hoogwerker, die hij even wegrijdt als er een trouwfotograaf in de buurt is. Omdat Pover niet beschikt over zulke hoge hoogwerkers, is er een ingehuurd. De naam van het schildersbedrijf staat daar niet op, vandaar het autootje van Pover dat aan de voet van het stadhuis staat geparkeerd. Want wie zo'n aansprekende schildersklus mag uitvoeren, wil dat uitdragen ook. "Niet iedereen mag het stadhuis schilderen, maar wij wel", zegt Ferwerda met gepaste trots. "We hebben het druk, maar voor het stadhuis maken we altijd met plezier ruimte in onze planning. Het levert ons uiteraard ook weer leuke reacties, goede referenties en nieuwe opdrachten op."

Winterschilder

We hebben het hier trouwens niet over zomaar even een likje verf. 'Onderhoudswerk' is een beter woord. Het schilderwerk is een cruciaal onderdeel van het onderhoud en behoud van het uit 1776 stammende monument. Het is eigenlijk een doorlopend project, dat in nauwe samenspraak met Bart-Jan van Barneveld van de gemeente wordt uitgevoerd. "Samen houden wij ons mooie Weesper stadhuis in goede staat." Het stadhuis kent zo z'n eigen karakteristieken, maar heeft voor de ervaren schilders van Pover geen geheimen meer. Ferwerda legt uit dat er goed naar de staat van de kozijnen wordt gekeken, ook aan de binnenzijde. Van de winter wordt namelijk de binnenkant geschilderd.

Nu we zo eens met de schilder meekijken valt het op dat de ramen op elke verdieping van het stadhuis een andere hoogte hebben. Maar dat terzijde. Tot slot: welke kleur wit zit er op de kwast? "Wij zeggen altijd 'Weesper wit', dan weten we genoeg."

Koningsdag 2018

De programma'sop een rijtje

Vrijdag viert Nederland Koningsdag. In Weesp en omgeving is van alles te doen. Hieronder een overzicht van de festiviteiten in ons verspreidingsgebied.

De officiele opening van Koningsdag in Weesp is op het Grote Plein.

Weesp

Vrijdag 27 april
Koningsdag

06.17 uur Vlaggen uit
07.00 - 16.00 uur Kindervrijmarkt Oudegracht & Nieuwstad
08.00 uur Weesp Klokken luiden
09.30 - 10.30 Carillonconcert door Bauke Reitsma (Luisterplek:Oude Gracht 27)
09.30 - 10.00 Kom je fiets (nog mooier) versieren, Anne Horstinkstraat
10.00 - 10.45 Weesp wordt wakker: fietsoptocht, Leeuwenveld
10.00 - 18.00 Braderie, Nieuwstraat
10.00 - 11.00 Oversingel, zingen met de Adelaar, TheCitySingers & Sambavivaz
10.00 - 10.45 Grote Plein Dansstudio Van Harten - FitLaLa Verzamelen op Grote Plein in het Oranje
11.00 uur Aubade en ballonnen, Grote Plein
11.15 uur Erik Jobben met zijn Ode aan Weesp, Grote Plein
11.20 uur kinderen kunnen een coupon afhalen voor een ijsje van Nelis, Grote Plein
11.20 - 12.00 Sambavivaz (trommelaars), Grote Plein
11.30 - 12.30 Oranjeborrel, Stadhuis
12.00 - 17.00 Tokkelbaan, Oude Gracht
12.00 - 17.00 Stormbaan en Aquaballen, Nieuwstad
12.00 - 12.30 Spijkerbroek hangen, Grote Plein
12.00 - 17.00 Op de foto: Vrienden van Lex & Max, Waagplein
12.00 - 14.00 Dansworkshop met Dansstudio Van Harten, Lichthuis
12.15 - 13.15 Weesperpleinconcert De Adelaar
12.30 - 13.30 Hoge-hakkenrace, Grote Plein
13.00 - 16.00 Optredens De Muziektuin, Grote Plein
13.00 - 16.00 Pannavoetbal, Weesperplein
14.00 - 16.00 Mad-Science (inloop), Lichthuis
14.00 - 16.00 Theaterworkshop van de City Speelt, Lichthuis
14.00 - 18.00 DJ Tuk-Tuk, rijdt rond in het centrum
15.00 - 16.00 BadeendjesRace, Oude Gracht
17.15 - 17.30 Prijsuitreikingen, Grote Plein
19.00 - 22.00 Oranjebal NIX, Theaterpand Weesp aan de Flevolaan

Mad-Science in Weesp: proefjes doen met een gekke professor

Driemond

Donderdag 26 april

21.30 uur Coverband Boomerang

Vrijdag 27 april
Koningsdag

11.00 uur Kinderspelen
12.00 uur Kinder Rad van Fortuin
13.00 uur Wandeling met de Historische Kring
14.00 uur Meerkamp
14.00 uur Vrijmarkt
16.00 uur Live Muziek met Dreamcast
16.00 uur Rad van Fortuin

Zaterdag 28 april

10.30 uur Brunch
11.30 uur Bingo
13.00 uur Diverse activiteiten met Brandweer Driemond
13.30 uur Fietstocht
15.00 uur Klikorace
15.00 uur Wijnproeverij (18+)
16.00 uur Live muziek op het plein met Sven Versteeg
18.30 uur PubQuizz
21.30 uur Interactieve band Blizzert
Alle festiviteiten vinden plaats of starten in en om de feesttent.

Nigtevecht

Donderdag 26 april

21.00 - 01.30 Oranjebal

Vrijdag 27 april
Koningsdag

9.30 uur Opening en vlag hijsen.
10.00 - 12.00 uur Kindervrijmarkt
12.30 - 14.30 uur Meerkamp
14.30 - 16.30 uur Touwtrekken
16.30 - 20.30 uur Nigtevegts uurtje
Alle festiviteiten vinden plaats in en om de feesttent.

Nederhorst den Berg

Donderdag 26 april

15.00 - 23.00 uur Kermis Willie Dasplein
19.30 - 22.30 uur Koningsbingo Amaris De Kuyer

Vrijdag 27 april
Koningsdag

9.00 - 11.00 uur Kindervrijmarkt, Voorstraat
9.00 - 16.00 uur Braderdie Voorstraat
11.00 - 23.00 uur Kermis, Willie Dasplein
11.00 - 12.00 uur Fietsversieren, Willie Dasplein
11.30 - 12.00 uur Koffieconcert Crescendo, Spieghelhuys
12.00 - 12.30 uur Fietsoptocht, Willie Dasplein
13.00 - 20.00 uur Regionale bands, Spieghelhuys

Zaterdag 28 april

15.00 - 23.00 uur Kermis, Willie Dasplein

Muiden

Vrijdag 27 april
Koningsdag

10.00 uur Aubade, de Schulpen
10.15 uur Koffie met gebak
10.15 uur Clown Snorre, Herengracht
11.15 uur Kinderspelen, Herengracht
11.15 uur Vrijmarkt, Naarderstraat en Sluisstraat
14.30 uur Live muziek Café Ome Ko
16.00 uur Live muziek Café de Mol

Muiderberg

Vrijdag 27 april
Koningsdag

11.00 uur Vrijmarkt
12.00 - 19.00 uur Muziek met DJ Bert
12.00 - 19.00 uur Gratis activiteiten voor de kinderen

Fietsoptocht

WEESP Koningsdag in Weesp wordt dit jaar uitgebreid met een fietsoptocht. Die start om 10.00 uur vanuit de Anna Horstinkstraat en gaat onder meer via de feestelijke samenzang bij Oversingel naar het Grote Plein, waar om 11.00 uur de officiële start van Koningsdag is. Kinderen kunnen alvast beginnen met het versieren van hun fiets, maar ze kunnen zich vrijdag ook een half uurtje eerder melden bij de start. Daar liggen materialen klaar. Er zijn prijzen voor de mooiste fietsen.

Livestream

WEESP De samenzang bij Oversingel is voor de bewoners van Verpleeghuis Hogeweyk dit jaar live te volgen. Om de oudere, minder mobiele Weespers ook van het feest te laten meegenieten, wordt er op Koningsdag om 10.00 uur een samenzang gehouden bij Oversingel. Onder anderen de burgemeester, The City Singers, De Adelaar en SambaVivaz doen mee. In De Hogeweyk is dit te volgen via een livestream.

Badeendjesrace

WEESP Het organiseren van Koningsdag kost veel geld. Om de festiviteiten zoveel mogelijk gratis te houden, houdt het feestcomité een badeendjesrace. Er worden loten verkocht die corresponderen met badeendjes in de Oudegracht. Om 15.00 uur gaan de eendjes los. De brandweer zorgt dat ze de goede kant op gaan. De snelste eendjes leveren een prijs op.

Lex & Max

WEESP Ga op Koningsdag op de foto met Lex en Max. De vorsten staan levensgroot in karton op het Grote Plein. Trek je mooiste (oranje)outfit aan en laat iemand een foto maken of neem een selfie terwijl je met ze poseert. Mail de foto naar fotowedstrijd@oranjeverenigingweesp.nl en win een gave prijs.

Puzzelen

WEESP Bezoekers van Koningsdag kunnen elk gewenst tijdstip meedoen aan een puzzeltocht. Er zijn leuke prijzen te winnen dankzij Weesper ondernemers. Het formulier is te vinden op www.oranjeverenigingweesp.nl. De oplossing kan tot en met 28 april via de mail worden ingestuurd.

Nooit trainen, wel naar hoofdklasse

Het eerste zaalteam van FC Weesp is kampioen.

door Marieke van Veen

WEESP Het was maar een klein berichtje vorige week op de sportpagina van het WeesperNieuws: het zaalteam van FC Weesp was kampioen geworden. Onterecht eigenlijk, want dit nieuws verdient meer aandacht. Het team promoveert namelijk naar de hoofdklasse. Nooit eerder speelde een (zaal)team van FC Weesp zo hoog.

"We hebben een fantastisch seizoen achter de rug", vertelt speler Remi Lok trots. "We hebben twee keer verloren, één keer gelijkgespeeld, en voor de rest hebben we alles gewonnen."

Bij de kampioenswedstrijd thuis in Sporthal Aetsveld zaten er minstens honderd supporters op de tribune. "Normaal zit er geen hond", lacht Lok. Weesp won met 12-6 van Husky. Michel van Gemert was een van de Weespers in het publiek: "FC Weesp nam al in de eerste helft ruim afstand van het Hilversumse Husky en met een 5-1 voorsprong werd de rust bereikt. Na de rust werd het nog even spannend (5-3), maar uiteindelijk klonk bij de stand 12-6 het verlossende fluitsignaal en was het kampioenschap een feit."
Het team was het seizoen ervoor ook al kampioen geworden, toen in de tweede klasse. Lok: "Hierdoor kwamen we in de eerste klasse terecht. Daar durfden we niet te veel van te hopen. Eerlijk gezegd waren we allang blij geweest als we enigszins hadden kunnen meekomen. Maar we gingen zo lekker! Dan stel je je ambities bij natuurlijk. Wij zijn toen volop voor het kampioenschap gegaan. Heel tof dat het gelukt is en dat we nu hoofdklasse gaan spelen."
Opvallend is dat het zaalteam nooit samen traint. "Er zitten jongens bij uit de zaterdag 1, die trainen wel natuurlijk, maar dan met de veldselectie. En wat ook bijzonder is: de twee oudste spelers zijn 55 en 60 jaar!"

Tennistoss nu elke maand

De tennisvelden aan de Papelaan. Foto: André Verheul

WEESP De Weesper Tennis Club is dusdanig te spreken over de tennistoss, dat er voortaan maandelijks één wordt gehouden, steeds op de laatste zondagmiddag van de maand.

De eerstvolgende datum is aanstaande zondag 29 april van 13.30 en 16.00 uur. De toss is voor leden en niet-leden, van jong tot oud en van beginners tot ervaren tennissers. De tennisinloop biedt mensen de kans te komen tennissen zonder van tevoren af te spreken.

Contact leggen

Zij kunnen tegen elkaar partijtjes spelen van twintig tot dertig minuten, daarna wordt er gewisseld. '"Een gelegenheid die bij uitstek geschikt is om in contact te komen met nieuwe tennispartners", zo stelt de Weesper Tennis Club. Om 16.00 uur worden de partijen afgerond. De deelnemers kunnen dan binnen aan de bar nog even napraten met een drankje.

Seniorentennis

Ook aspirant-leden, oud-leden en de mensen van het seniorentennis op de donderdagmiddag zijn van harte welkom, zo laat de club weten. Kinderen en kleinkinderen kunnen gewoon worden meegenomen, voor hen zijn er minibaantjes en een speeltuintje. Wie deze zondag verhinderd is maar de toss wel een keer wil proberen, kan de volgende datum alvast noteren: zondag 27 mei.

Argus blijft in race voor titel

WEESP Het eerste team van Argus speelde zaterdag tegen directe concurrent DKV IJmuiden, een geduchte tegenstander. De wedstrijd pakte goed uit voor Weesp, de club won en doet hierdoor nog steeds mee in de strijd om de titel.

Beide ploegen gingen gelijk op in het begin van de wedstrijd. Na een tussenstand van 4-4 kon DKV iets uitlopen naar 7-9, maar Argus kwam voor rust nog goed terug tot 9-10. Na rust kwam DKV nog wel op een 10-13 voorsprong. Vanaf dat moment werd er beter verdedigd door de Weespers, waardoor DKV moeilijker tot scoren kwam. Argus kon door mooi en goed samenspel terugkomen tot 13-13, waarna in de spannende laatste minuten Michael van Nes Argus op een 14-13 voorsprong bracht. In de laatste minuut werd de bevrijdende 2-puntenvoorsprong behaald door een mooi uitgespeelde kans. Dat DKV nog in de slotseconde scoorde deed er vervolgens niet meer toe: 15-14.

Samen voor Emma

Zondag 15 juli werd Emma's Lentetour verreden. Foto: Jan Calis

WEESP Onder de noemer 'Samen voor Emma' organiseert Toerfietsclub Weesp dit voorjaar verschillende evenementen ten behoeve van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam.

Zondag 15 april is de jaarlijkse Emma's Lentetour verreden. De deelnemers konden kiezen uit verschillende afstanden tussen de 35 en 100 kilometer. 134 toerfietsers stapten die ochtend op de fiets en betaalden per persoon minimaal 10 euro deelnamegeld, zo laat Jan Calis van TFC Weesp weten.

Ook is onlangs de statiegeldactie bij de Albert Heijn aan de Achtergracht afgerond. De opbrengst houdt Calis nog even voor zich, maar hij wil wel kwijt dat de actie in Weesp ruim twee keer zo veel opleverde dan gemiddeld bij soortgelijke acties in Amsterdamse AH-filialen het geval is. "Weespers zijn heel betrokken", leidt hij daaruit af.

Wat er nog aan zit te komen is een Wijn & Spijs-lunch op zondag 6 mei in samenwerking met wijnspeciaalzaak Petit Clos en het Italiaanse restaurant Passata. Voor € 37,50 per persoon krijgen de deelnemers een Italiaanse viergangenlunch geserveerd met bij elk gerecht twee bijpassende proefglazen wijn. Nick Roselaar van Petit Clos is aanwezig om de wijnen toe te lichten. Reserveren kan via info@passata.nl onder vermelding van 'Wijn-Spijs voor Emma'.

Met de opbrengst van Emma's Lentetour, de statiegeldactie van Albert Heijn en de lunch in Passata hoopt de toerfietsclub medio mei een mooi bedrag te kunnen overhandigen aan het Emma Kinderziekenhuis voor de nieuwe afdeling Intensive Care Neonatologie. Deze afdeling gaat zorg bieden aan te vroeg geboren kinderen of zieke pasgeborenen van wie één of meerdere vitale lichaamsfuncties bedreigd zijn.

Weesp in slot- fase onderuit

WEESP De zondag 1 van FC Weesp is in de slotfase alsnog onderuitgegaan tegen Elinkwijk. Tot ver in de tweede helft leek het erop dat Weesp een punt mee naar huis kon nemen, maar Elinkwijk gooide roet in het eten door toch nog de 1-0 te maken.

De zaterdag 1 heeft probleemloos gewonnen van hekkensluiter Real Sranang. Het werd 7-0. De eerstvolgende wedstrijden zijn pas weer half mei. Op zondag 13 mei speelt de zondag 1 om 14.00 uur thuis tegen Nieuw Utrecht. Op zaterdag 12 mei speelt de zaterdag 1 uit tegen koploper en a.s. kampioen Laren'99, aanvang 14.30 uur.

Zondag in de City: de familiefilm 'Early Man'.

Woensdag 25 april

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wees welkom op het wekelijkse inloopspreekuur bij ons afscheidscentrum in Weesp. U kunt hier terecht met al uw uitvaartgerelateerde vragen

Filmavond

19.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Filmavond bij de Vrouwen van Weesp.

Donderdag 26 april

Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt. Organisatie: The Texas Stampede Dancers.

Bingomiddag

14.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht houdt een bingomiddag. De prijzen zijn cadeautjes. Adres: Fijnvandraatlaan 2. Toegang gratis.

Film: 'The Post'

20.00 uur | City of Wesopa

Film van Steven Spielberg, gebaseerd op de onthulling van de Pentagon Papers, geheime documenten over de Vietnamoorlog. Tickets € 8,-.

Vrijdag 27 april

Koningsdag

Vanaf 07.00 uur | Diverse locaties

Weesp viert Koningsdag met sport & spel, optredens, workshops en nog veel meer. Zie pagina 19.

Koningsdag in De Kastanje

10.00 uur | Buurtkamer De Kastanje

Wij vieren ook Koningsdag in de Buurtkamer. Kom langs voor koffie met een oranje tompouce. Ook is er een verkoop van zelfgemaakte sjaals, vestjes, stola's en andere leuke dingen.

Oranjebal Weesp

19.00 uur | Theaterpand Weesp

Als vervolg op het kinderboekenbal wordt er voor alle Weesper kinderen het Oranjebal georganiseerd door Theaterpand Weesp. Kinderen uit Weesp zijn welkom om naar dit bruisende bal masqué te komen, maar wel verkleed in het Koningsdagthema. Er is een prijs voor wie het meest creatief gekleed gaat.

Zaterdag 28 april

Film: 'Kraijenhoff keert terug'

14.00 uur | Stadhuis Weesp

In de film 'Kraijenhoff keert terug' staat het leven en werk op de forten van de Stelling van Amsterdam centraal. Cornelis Kraijenhoff, grondlegger van de eerste Stelling, keert terug naar de forten en gaat in gesprek met fortwachters, gidsen en pioniers. U betaalt de entreeprijs museum.

Weesp = water voor kinderen

14.00 uur | Museum Weesp

In de meivakantie gaan we speuren in het museum naar alles wat met water te maken heeft. Entreeprijzen: volwassenen (18+) € 5,-, senioren (65+) € 4,-, kinderen (6 tot 18 jaar) € 3,-, kinderen onder 6 jaar gratis. Met een Museumjaarkaart gratis entree.

Zondag 29 april

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Clubhuis TFC Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Tel. 06-21828530.

Film: 'Early Man'

14.00 uur | City of Wesopa

De nieuwste familiefilm uit de studio van Wallace & Gromit, Chicken Run en Shaun The Sheep. Holbewoner Dug leeft met zijn vrienden in het Stenen Tijdperk. Dan wordt zijn dorp aangevallen door een stam van verderop die - heel modern - al aan de Bronstijd is begonnen. Ze moeten er alles aan doen om hun dorp te redden van de ondergang. Entree € 5,-.

Maandag 30 april

Inloop Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Weesp

Voor informatie over cursussen en vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. Van 10.00 tot 12.00 uur, de koffie is gratis.

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Koersbal voor ouderen. Meedoen? Neem contact op met Marianne van de Koppel: 0294-416081, 06-10 585 167 of kom eens langs.

Dinsdag 1 mei

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht organiseert het breicafé. Je kunt hier terecht voor breien, haken, borduren. Expertise aanwezig voor wie met vragen zit. Locatie: OAZ-gebouw, Fijnvandraatlaan 2, Toegang: gratis.

DigiTaalhuis

11.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven of rekenen en/of willen leren omgaan met computers en internet.

Dikke Jas Concert

12.30 uur | Van Houtenkerk

Christiaan de Jong speelt op versterkte klassieke gitaar en op dwarsfluit improvisaties naar aanleiding van thema's van Bartok, Bach, Debussy, Chopin, Keith Jarrett en Charlie Parker. Entree: een vrije gift.

Je eigen sprookjes

13.30 uur | Studio Eric Hage

Schrijf, illustreer en bind je eigen sprookje. Leer wat schrijven en tekenen met elkaar te maken heeft en hoe je dit samenvoegt tot een eigen sprookje in een echt boekje. Voor iedereen die van schrijven, tekenen en (voor)lezen houdt. Meer info: www.erichage.com.

Dinsdag Clubavondtocht

18.45 uur | Toer Fiets Club Weesp

Een rondje van 45 à 60 kilometer, voor het donker weer thuis. Tempo wordt indien nodig aangepast. Informatie bij onze coördinator Toertochten Tjebbe Bosma, telefoon 06-37273362 of op de website: www.tfcweesp.nl.

Woensdag 2 mei

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Inloopspreekuur over uitvaarten, duurzame mogelijkheden, oplossingen, locaties en kosten.

Scootmobieltocht

10.45 uur | Stadhuis Weesp

Scootmobieltocht van ongeveer 15 km langs mooie plekken in Weesp en omgeving. Startplaats stadhuis Weesp om 10.45 uur. Kosten 2 euro per deelnemer inclusief koffie bij ontvangst en een lunch na afloop. Info bij de buurtsportcoach: ikolbrink@versawelzijn.nl of 06-27 62 19 43.

Jeugd: Het Kleurfeest

10.30 uur | City of Wesopa

Op een groot vel papier op de grond ontstaat op de klanken van de muziek een tekening. Door in het begin de muziek en het tekenen samen te laten gaan, ontstaat er bij het kind een concentratie waardoor het de tekening wordt ingezogen. Entree € 7,50. Leeftijd 2-5 jaar.

Ontmoet & Groet

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven is niet nodig en deelname is kosteloos.

Meezingen

20.00 uur | Toko WSV De Vecht

Gezellig het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van twee accordeonisten. Tekstboeken liggen op tafel.

Donderdag 3 mei

Beginnerscursus Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt. Organisatie: The Texas Stampede Dancers.

Alzheimer Café Weesp

19.30 uur | Hotel Het Hart van Weesp

Thema: 'Bewegen en dementie'. Gastspreekster is Dionne Soesbergen. Zij heeft als fysiotherapeute ruime ervaring in het werken met mensen met dementie. Waarom is lichaamsbeweging zo belangrijk, ook voor mensen met dementie? Met gelegenheid tot het stellen van vragen. Entree gratis.

Film: 'The Shape of Water'

20.00 uur | City of Wesopa

De film 'The Shape of Water' speelt zich af tijdens de Koude Oorlog in Amerika circa 1962. In het verborgen en zwaarbeveiligde overheidslaboratorium waar ze werkzaam is, zit de eenzame Elisa gevangen in een leven van isolatie. Regie: Guillermo del Toro,VS. 2017. Entree € 8,-.

Vrijdag 4 mei

Theater na de Dam

18.30 uur | City of Wesopa

De City Speelt: Theater na de Dam – Maar het is wel oorlog. Jongeren uit Weesp verdiepten zich onder leiding van theatermaker Leander Breen in de geschiedenis van hun stad. Entree: een vrijwillige bijdrage. Reserveren via info@wesopa.nl.

Dodenherdenking

20.00 uur | Fort Ossenmarkt

Weesp herdenkt de mensen die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog. Na de ceremonie op de Ossenmarkt volgt een bijeenkomst in de Grote Kerk. Zie ook pagina 13. In de krant van volgende week het volledige programma. Meer informatie op www.snhw.nl.

Zaterdag 5 mei

Kangoeroe Klup Argus

9.00 uur | Sporthal Aertsveld

Alle kinderen tussen de 2,5 en 6 jaar zijn welkom bij de Kangoeroe Klup van korfbalvereniging Argus. In Sporthal Aetsveld kunnen kinderen spelletjes doen met bal en hoepel. Na afloop is er voor elk kind een gezonde snack. Opgeven is niet nodig.

Patrick Laureij

20.30 uur | City of Wesopa

Onverschrokken gaat Patrick Laureij actuele thema's als moslimterrorisme en racisme te lijf. Deze voorstelling is uitverkocht.

Zondag 6 mei

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Toer Fiets Club Weesp

Een tourrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Tel. 06-21828530.

Lezing Weesper porselein

14.00 uur | Museum Weesp

Vanwege het ingewikkelde productieproces en de kostbare grondstoffen konden alleen de állerrijksten zich Weesper porselein veroorloven. Kom meer te weten over het Weesper porselein en de geschiedenis en bewonder de collectie in Museum Weesp.

'De Wilde Stad'

20.00 uur | City of Wesopa

Documentaire. In Amsterdam wemelt het van de wilde dieren die zich hebben aangepast aan het jachtige grotestadsleven. Op de meest onwaarschijnlijke plekken blijken de meest onwaarschijnlijke dieren te leven. Tickets € 8,-.

doorlopend

'Weesp is water'

Museum Weesp

Weesp ontstond aan water, werd gevormd door water, beleefde haar bloei door water en dankt er nog steeds haar unieke sfeer aan. Vandaar dat Museum Weesp als thema voor de zomertentoonstelling heeft gekozen: 'Weesp is water'. De tentoonstelling is tijdens de reguliere openingstijden te bezichtigen, zie museumweesp.nl.

Piraten op Pampus

MUIDEN Van 2 t/m 10 mei komen de piraten naar Pampus. Met voorstellingen over Aadje Piraatje en Woeste Willem, een zoektocht naar de schat, een Pampus-houtje maken in het Piratenhol en nog veel meer. Deze activiteiten zijn bij de entreeprijs inbegrepen.