WeesperNieuws

13 september 2017

WeesperNieuws 13 september 2017


Fusie? Amsterdam lonkt terug

WEESP - Amsterdam ziet zichzelf als een reële fusiepartner voor Weesp. Burgemeester Van der Laan schrijft dat namens zijn college van B en W in een brief aan Weesp.

De gemeenteraad van Weesp stelde eerder dit jaar de kernwaarden van onze stad vast en vroeg zowel Amsterdam als Gooise Meren om daarop te reageren. Amsterdam heeft de reactie nu gestuurd. In de begeleidende brief stelt het college van Amsterdam onder meer: "Amsterdam herkent zich in het kernwaardenprofiel van Weesp" en "De kernwaarden van Weesp zijn dan ook geborgd bij een fusie met de gemeente Amsterdam, mede met behulp van de bestuurlijke en de financiële slagkracht die Amsterdam kan bieden." Het college van Amsterdam gaat ook in op het verschil in omvang tussen de beide gemeenten en wat dat voor een gevolgen zou kunnen hebben bij een eventuele fusie. "Het schaalverschil is onmiskenbaar en de afstand tussen bestuur en burger wordt daarmee voor inwoners van Weesp groter. Dit betekent echter niet dat Weesp zijn eigenheid hoeft te verliezen. In Amsterdam werken we gebiedsgericht. Dat zou na een fusie betekenen dat er in Weesp een aantal ambtenaren, het zogenaamde gebiedsteam, zich exclusief zou bezighouden met Weesp om in samenwerking met bewoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties te bekijken wat er nodig is in het gebied."

3

N236 naar 't Gooi tien dagen afgesloten

WEESP Wie van Weesp naar Bussum of Hilversum wil, moet komende week de snelweg nemen. De Gooilandseweg (N236) wordt tussen Weesp en Ankeveen afgesloten van vrijdag 15 september 20.00 uur tot maandag 25 september 05.00 uur.

De afsluiting is nodig voor de aansluiting van twee nieuwe rotondes: bij de Lage Klompweg en bij de Dammerweg. Later komt er ook bij Fort Uitermeer nog een rotonde. Gekozen is om de aansluiting van de rotondes in één keer te doen. De verkeersoverlast is daarmee het grootst, maar ook het kortst. De afsluiting begint bij Aetsveld. Ook de aansluitingen met de Lage Klompweg, de Dammerweg en de 's-Gravelandseweg zijn gesloten. De nood- en hulpdiensten en buslijn 106 worden over het fietspad geleid. Vanwege de veiligheid van (brom)fietsers wordt het fietspad tussen Aetsveld en de Lage Klompweg afgesloten.

Omleidingen

Doorgaand verkeer vanuit Diemen/Amsterdam richting Bussum/Hilversum wordt omgeleid via de A9 en A1 en vice versa. Verkeer van en naar Nigtevecht en Weesp rijdt via de N236 bij Driemond. Verkeer vanuit Nederhorst de Berg rijdt via 's-Graveland en Bussum naar de A1. (Brom)fietsers worden ter plaatse met gele borden omgeleid via de Utrechtseweg. Weesp blijft bereikbaar over de N236 vanuit Driemond, waar twee weken geleden het nieuwe verkeersplein in gebruik is genomen en de lange afsluiting tot het verleden behoort.

www.noordholland.nl/N236Gooilandseweg.

Overeenkomsten

Foto: Gerard Overmars

Weespers en de Syrische vluchtelingen die in Weesp wonen spraken elkaar in de City of Wesopa. We blijken veel overeenkomsten te hebben.

11

Heerlijk meezingen met Brigitte, Rolf en Marco

Foto: Robin Voorhamm

WEESP Het Concert aan de Steiger bij café 't Helletje maakte zaterdag de hooggespannen verwachtingen waar. Onder de grote overkapping kon het massaal toegestoomde publiek naar hartelust meezingen met Rolf Koster, Brigitte Nijman en de muziek van het Nardinc-orkest onder leiding van Marco de Jong.

21

Verdwenen beroepen

De 'scharensliep'. Foto: Wiki Commons

Er was een tijd dat de bedrijven hun klanten opzochten en hun producten zelf afleverden. Met de komst van de supermarkt waar een groot scala aan producten te verkrijgen is, verdwenen de kleinere winkels. In mijn jeugd kwamen de bakker, de melkboer en de groenteboer nog aan de deur. Wie kon je vroeger nog meer in Weesp tegenkomen? We nemen wat beroepen door.

Lantaarnopsteker

Aanvankelijk gebruikte men kaarsverlichting, petroleum, gas maar tenslotte werd alles vervangen door elektriciteit en had men geen lantaarnopsteker meer nodig.

Stadsomroeper

Hier kon iedereen, tegen betaling, gebruik van maken. In mijn geboortedorp was er ook een met een zware stem die wij nadeden.

Porder

Met deze man kon men een afspraak maken je op tijd te wekken zodat je niet te laat op je werk verscheen. Met een stok tikte hij tegen het raam, maar soms was hij in het bezit van de huissleutel. Uiteraard moest hiervoor betaald worden.

Scharenslijper

Deze man kwam een paar keer per jaar en verrichtte alle werkzaamheden op zijn duwkar voor je huis, zoals op de foto.

Ophalers kruiken urine

In ons land waren vele lakenweverijen die, om tot een goede kwaliteit te komen, menselijke urine nodig hadden. Deze werd in een kruik voor de deur gezet en opgehaald. In Tilburg waar vele weverijen waren, waren vele kruiken nodig en hierdoor hebben de Tilburgers de bijnaam kruikenzeikers gekregen. Ook in Weesp waren er lakenweverijen. Maar ja, de tijden veranderen...

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en koel

September is niet altijd een nazomermaand, zoals vorig jaar met op 13 en 14 september nog twee tropische dagen met 31 graden. Het septemberweer verloopt dit jaar ronduit nat en koel. Een venijnige storing zorgde woensdag voor de eerste herfststorm. De luchtdrukverschillen nemen daarna af. Dat betekent minder wind, maar het blijft eerst nog onbestendig en koel.

Donderdag en vrijdag

Na een natte, onstuimige woensdag wordt voor donderdag nog vrij veel bewolking verwacht met enkele buien. Af en toe klaart het op. De wind blijft stevig doorstaan maar neemt wel iets in kracht af. Vrijdag neemt de zuidwestenwind nog iets in kracht af. Af en toe schijnt de zon met nog kans op enkele buien. Het is beide dagen koel met een maximum van 15 à 16 graden.

Het weekeinde

Zowel zaterdag als zondag is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Er is iets meer ruimte voor de zon. In de nacht is er lokaal kans op mist. De zuidwestenwind zwakt verder af. De nachtelijke minima liggen rond 6 graden. Overdag loopt de temperatuur op naar 15 à 16 graden. Na het weekend nemen de neerslagkansen geleidelijk af en stijgt de temperatuur iets.

Weetje

De zomer was warm met een gemiddelde van 17,7 graden (normaal: 17,0 graden). Dat komt geheel voor rekening van juni. Alleen juni was warmer dan normaal. Er kwamen in juni acht zomerse dagen (25+) voor. In juli waren dat er vijf en in augustus vier. In totaal leverde de zomer zeventien zomerse dagen tegen 21 normaal. De warmste dag dit jaar was 27 mei met 32 graden.

Van de lezers

Van de lezers

Good old Fred

Ongeveer vijf en twintig jaar gelden plantte ik de roos Fred Loads in een tuin in Weesp. Ik bekeek hem onlangs. Hij stond er prachtig bij. Nog veel bloemen. Dat is vrij uitzonderlijk deze tijd van het jaar. Grote enkelvoudige licht oranje bloemen, ongeveer twee meter hoog. Je ziet hem zelden in een tuin. Bovengenoemde Fred werd een keer door iemand anders 'gesnoeid' (lees in elkaar geramd). Maar hij herstelde zich boven verwachting goed. Weespers zet eens iets beters in uw tuin en maak Weesp wat mooier. Koop een goede plantenencyclopedie en stel u goed op de hoogte voordat u een aankoop doet. Koop bij een goede kweker. Dus geen Atlantische-ceder die 10 meter breed wordt in een voortuintje van 6 vierkante meter. Bedenk ook een iets beters dan de ontsierende strak geknipte ligusterheg. Er zijn wel tien heggen te noemen die mooier zijn. Liguster is mooi als hij uitgroeit tot een grote struik en mooi kan bloeien; alleen voor grote tuinen. Wat rozen betreft: Behalve de wilde rozen krijgen ze het steeds moeilijker door de klimaatsverandering en de schonere uitlaat van auto's. Hoe schoner de lucht, hoe beter voor de mens, maar hoe zieker de rozen. De vuile uitlaat doodt de bladschimmels, vooral de blackspot.
Nico de Ronden

Amsterdam spiegelt Weesp mooie toekomst voor

Invloed via gebiedsteam en stadsraad, gemeentehuis blijft open

Amsterdam vindt zichzelf een uitstekende fusiepartner voor Weesp. Het stadhuis blijft open en Weesp kan een eigen stadsraad krijgen.

Het gemeentehuis blijft open als loket van de gemeente, belooft Amsterdam bij een eventuele fusie.

WEESP Betaalbare woningen voor alle doelgroepen, behoud van de historische stadskern en het open landschap, economische versterking, ruimhartige sociale zorg op maat, goede bereikbaarheid en openbaar vervoer, behoud van voorzieningen, goede dienstverlening en o ja: zo laag mogelijke lasten. De gemeente Weesp wil het en Amsterdam kan het bieden.

Hierboven staat een greep uit de kernwaarden die de gemeenteraad van Weesp heeft geformuleerd. Aan Amsterdam en aan Gooise Meren is gevraagd aan te geven in hoeverre zij die kernwaarden kunnen waarborgen als het mocht komen tot een ambtelijke en vervolgens bestuurlijke gemeentefusie. Gooise Meren werkt nog aan een reactie, Amsterdam kwam vrijdag met de antwoorden. Conclusie: Amsterdam kan alles leveren wat het hartje van onze gemeenteraad begeert.

Spoortunnel

Gebiedsgericht werken beperkt afstand tussen burger en bestuur

En soms zelfs nog wel meer. Zo ziet de hoofdstad in het 30 pagina's tellende antwoorddocument wel kansen om op termijn toch nog de door Weesp zo gewenste spoortunnel onder de Vecht gerealiseerd te krijgen. Ook op andere terreinen kan zowel de Weesper als de stad profiteren van de bestuurlijke power van Amsterdam, met name economisch en op het gebied van zorg. Zegt Amsterdam.

Eigen gebiedsagenda

Mocht Weesp inderdaad opgaan in het grote Amsterdam, dan vergroot dat de afstand tussen burger en gemeente. Amsterdam weet daar wel iets op. Ten eerste komen we deze zin tot drie keer toe tegen: "Daarom zal het gemeentehuis in Weesp als loket open blijven, zowel na de ambtelijke als de bestuurlijke fusie." Niet duidelijk is of daarmee het stadhuis of het stadskantoor wordt bedoeld. Verder wijst Amsterdam op het gebiedsgericht werken. Van Osdorp tot Gaasperdam zijn er nu 22 gebieden met eigen prioriteiten en budget. De gebiedsagenda wordt elke vier jaar vastgesteld, samen met actieve bewoners en maatschappelijke organisaties. Amsterdam schetst een toekomst waarin Weesp het 23e gebied wordt met een eigen gebiedsteam dat de gebiedsagenda beheert in samenspraak met bewoners. "Samen zoeken we antwoord op de vragen: Wat vinden we belangrijk in een gebied? Welke ideeën en initiatieven zijn er? Maar ook: welke regels staan nu nog in de weg? Deze aanpak zorgt voor maatwerk", schrijft het gemeentebestuur.

Stadsraad

En de zeggenschap? De hoofdstad verwacht in 2018 een nieuw stelsel van stadsdelen in te voeren. Weesp kan vier inwoners als gekozen vertegenwoordigers afvaardigen naar de stadsdeelcommissie (vermoedelijk van stadsdeel Zuidoost), waar zij zwaarwegende adviezen uitbrengen aan het dagelijks bestuur. Tot slot werpt Amsterdam de stadsraad op, zoals Driemond (gemeente Amsterdam) een dorpsraad heeft. Zo'n Weesper stadsraad voorziet het stadsdeel en de centrale stad van gevraagd en ongevraagd advies over zaken die in de trotse Vechtstad geregeld moeten worden.

Ondernemers en gemeente werken aan nieuw 'ondernemers-fonds'

WEESP Ondernemers in de binnenstad moeten straks toch een bepaalde vorm van reclamebelasting betalen. Het gemeentebestuur en de Weesper Detaillisten Organisatie (WDO) onderzoeken de mogelijkheid om te komen tot een soort ondernemersfonds waarmee collectieve zaken gefinancierd kunnen worden en waar de ondernemers profijt van (kunnen) hebben.

Er kan gedacht worden aan promotie, activiteiten en andere zaken die de Weesper economie een impuls geven. Er wordt al langer gebroed op zo'n soort fonds. Niet alle ondernemers staan te springen om mee te betalen en daardoor zijn eerdere initiatieven gestrand. Toch blijft de WDO het proberen. De meeste leden van de WDO zouden er namelijk wel voor voelen. Het bestuur bespreekt het voorstel binnenkort met de aangesloten winkeliers.

De gemeente kan helpen door gebruik te maken van de mogelijkheid om de inning via de belasting te doen. Dat voorkomt freeriders. De heffing zou alleen gelden voor de ondernemers die gevestigd zijn in het kernwinkelgebied, omdat deze ondernemers er ook het meeste profijt van hebben.

Meester Bouhuijstunnel moet beter

WEESP De Meester Bouhuijstunnel, onder het spoor nabij de Stationsweg, moet verbeterd worden. Vooral voor voetgangers en fietsers moet de passage prettiger en veiliger worden.

Dat heeft te maken met de woningbouw aan de noordzijde van het spoor: Leeuwenveld en straks Weespersluis. De komst van de honderden nieuwe woningen en hun bewoners zal ervoor zorgen dat de Meester Bouhuijstunnel de komende jaren aanzienlijk vaker gebruikt zal gaan worden. Het gemeentebestuur stelde dit onlangs in de Kadernota. Het wachten is op een concreet voorstel aan de raad.

De Meester Bouhuijstunnel is (vooralsnog) de enige verbinding tussen het nieuwe en het oude Weesp.

FC Weesp helemaal rookvrij omwille van de jeugd

WEESP Een sigaretje opsteken langs de lijn is niet meer toegestaan bij FC Weesp. Want met die rookgewoonte wil je de jeugdleden niet confronteren op een sportcomplex, zo vindt het bestuur. Het voetbalpark aan de Papelaan is per direct helemaal rookvrij.

Aanvankelijk was het plan om het roken alleen te verbieden als er op het complex jeugdwedstrijden waren. In de praktijk kwam dat erop neer dat precies op zondagmiddag, als het eerste elftal speelt, een mogelijkheid bleef bestaan om buiten een sigaretje op te steken. Dat leek een aardig compromis, maar het zorgde voor onduidelijkheid over wanneer er nu wel en niet gerookt mocht worden. Dat kwam boven op de commotie die het nieuwe rookbeleid toch al had losgemaakt, zowel in positieve als negatieve zin. Het zette het bestuur aan tot een eenduidig beleid: helemaal rookvrij. "Veel reacties hadden betrekking op het feit dat de gefaseerde invoering niet duidelijk was. Op zaterdag de gehele dag rookvrij, maar op zondag tot 13.00 uur. Dat er op zondag soms maar tot 12.00 uur jeugdwedstrijden op ons complex worden gespeeld, maakte deze fasering voor velen toch niet begrijpelijk. Het bestuur heeft de reacties ter harte genomen en besloten om ons voetbalcomplex met directe ingang volledig rookvrij te verklaren."
Het beleid is nu zo helder als de atmosfeer in een rookvrije ruimte, maar de verdeeldheid onder de leden is niet voorbij. Uit reacties op de website van het WeesperNieuws valt op te maken dat nog niet iedereen het met het nieuwe beleid eens is. Het rookverbod zou wel eens toeschouwers kunnen gaan kosten, zeggen sommigen. Anderen werpen tegen dat restaurants ook nog steeds vol zitten. De vergelijking met alcohol steekt veelvuldig de kop op: waarom roken verbieden, terwijl alcoholische dranken op datzelfde sportcomplex rijkelijk vloeien?

Het bestuur van FC Weesp legt uit: "De meeste mensen willen dat kinderen rookvrij kunnen sporten en dat sportterreinen waar kinderen sporten volledig rookvrij moeten zijn. Bij FC Weesp is dat niet anders. Er is door het bestuur geluisterd naar de wens van vele leden en er is een maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen, vooral richting de kinderen."

'Meeste mensen willen dat kinderen rookvrij kunnen sporten'

Danielle Corbach

Kapster, geboren en getogen Weesper, is 43 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben zzp'er, ik ben kapster bij Beauty Boulevard Weesp. Ik heb drie kinderen van 19, 17 en 11 jaar oud."

Nog weggeweest deze zomer?
"We hebben een druk jaar gehad dus we zijn lekker thuisgebleven."

Wat weten mensen niet van je?
"
Ik ben een open boek en heb dus geen geheimen."

Waar kun jij je boos over maken?
"Over onrecht en liegen en bedriegen."

Je beste eigenschap?
"Mijn doorzettingsvermogen. Ik geef niet snel op."

En je slechtste?
"Dat ik nogal eigenwijs kan zijn."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Als er iets is met een van mijn kinderen. Ik word nog weleens midden in de nacht geappt door ze. Overigens meestal met leuk nieuws!"

Wat zou je doen met 1000 euro?
"Een lang weekend weggaan met mijn moeder en zus."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een mooi huis aan de Vecht kopen, met een mooie plek waar jongeren kunnen komen chillen."

Als jij de burgemeester van Weesp was, dan...
"Zou ik me laten omscholen tot kapper. Er is namelijk geen beroep zo leuk als het mijne."

Mooiste plekje van Weesp?
"De Groene Punt."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"
Eigenlijk alles wat een Weesper aangaat, maar toch vooral de leuke evenementen die georganiseerd worden."

Theater Plofhuis 7 op Fort Uitermeer geopend

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Weesp heeft er een klein theatertje bij: Plofhuis 7. Het tot theater verbouwde plofhuisje op het terrein van Fort Uitermeer werd zaterdag geopend. Het theater wordt een kleinschalig podium voor voorstellingen, maar ook voor lezingen en andere activiteiten. Het theater had zaterdag meteen een vuurdoop: poppentheater Fatsnerran van Alexander Bauwens speelde de eerste voorstelling.

Aanmoedigingsprijs voor Triton tri kids

Rosalie Schouten, Anna Morsink, Jasper Morsink en Joep Aubel.

WEESP - De Triton tri kids hebben het seizoen afgesloten met een vierde plaats in het eindklassement van het jeugd- en juniorencircuit. Nog mooier was de aanmoedigingsprijs die de Weesper triatlontalenten ontvingen van de triatlonbond.

Zondag sloten Rosalie Schouten, Anna Morsink, Jasper Morsink en Joep Aubel het seizoen af met een knappe vijfde plek op de estafette. Daarmee vallen de Weespers in hun debuutjaar net buiten het podium. Maar over de vierde plek mogen ze dik en dik tevreden zijn.

Steeds drukker aan gemeentebalie

WEESP Het wordt steeds drukker aan de balie van het stadskantoor. De agenda van de afdeling Burgerzaken staat steeds vaker helemaal vol, dus moet er iemand bij.

De toename heeft volgens de gemeente vooral te maken met de gestage groei van het aantal inwoners. Het gevolg is dat je steeds langer moet wachten op een afspraak voor je paspoort of andere burgerzaken. De wachttijd loopt soms op tot meer dan een week. Ook grijpen meer Weespers de telefoon. De medewerkers aan de balie, die ook de telefoon opnemen, kunnen het soms maar net aan. Uitbreiding van de capaciteit met 1 fte moet voorlopig voldoende zijn, zo geeft het college van B en W aan.

Dames TTW naar plek 7

WEESP Het damesteam van de TTW heeft het eredivisieseizoen afgesloten met een zevende plaats. De klassering werd afgelopen zondag zeker gesteld.

Voor de TTW stonden Mirjam Weert, Marleen Vos, Deborah Schouten en Paula van der Pouw aan de start van de laatste wedstrijd van het seizoen. Dat was een estafettevorm over 380 meter zwemmen, 7 kilometer fietsen en 2 kilometer hardlopen. De dames van de TTW finishten als vierde, op slechts zes honderdsten van de nummer drie.

Twee andere damesteams van de TTW kwamen in Vroomshoop uit in de tweede divisie. Het eerste team met Julia de Leeuw, Merel Verlinden, Janke Mulder en Jolanda ten Brinke werd er derde en stelde een tweede plek overall zeker. Dat betekent dat het team promoveert naar de eerste divisie. Het tweede team van Nicolien de Graaff, Nienke van Dieren en Tanja Oldenhof werd elfde en sloot het seizoen af met een vijftiende plaats.

Raad terug van vakantie

WEESP De gemeenteraad pakt de draad weer op. Op 25, 27 en 28 september zijn de eerste commissievergaderingen.

Daarin worden zaken inhoudelijk voorbereid voor de raadsvergaderingen, waarin de besluiten worden genomen. De eerstvolgende raadsvergadering is op 5 oktober.

Rechter buigt zich over boetes bij Vechtbrug

Boze Weesper: 'Overtreding gevolg van rommeltje'

Voorjaar 2017: snelheidscontroles leiden tot tientallen hoge boetes. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Dat er afgelopen voorjaar te hard is gereden bij de Vechtbrug is het gevolg van de onduidelijke verkeerssituatie destijds. Dat stelt de heer De Ronde uit Weesp. Hij was een van de mensen die een fikse boete in de bus vond, maar hij ging daar niet mee akkoord. De Weesper tekende bezwaar aan. Maandag kwam de kwestie in Almere voor de rechter.

Dat De Ronde niet de enige verbolgen automobilist was, werd in mei al duidelijk toen WeesperNieuws.nl publiceerde over de stapel boetes. Onder het bericht verschenen al snel tientallen boze reacties. De verkeerssituatie werd als onduidelijk ervaren, waardoor veel weggebruikers niet door zouden hebben gehad dat ze te snel reden.

Werkzaamheden N236 duren al jaren. Foto: André Verheul

'Als ik gelijk krijg, wat betekent dat dan voor al die andere boetes?'

De boetes waren bovendien ook nog eens fors, tussen de 100 tot zelfs boven de 1000 euro. Dat komt omdat snelheidsovertredingen bij wegwerkzaamheden extra zwaar worden beboet vanwege het risico waaraan wegwerkers en andere weggebruikers worden blootgesteld.

Volgens De Ronde zijn er nog meer mensen in verweer gegaan. Zo ontmoette hij maandag in de rechtbank een inwoner van Driemond, die ook vindt dat de boete onterecht is. Volgens de officier van justitie waren de snelheidscontroles vooraf bekend en was de snelheidsbeperking voor de weggebruiker duidelijk en zichtbaar. Dat heeft De Ronde maandag bij de rechter weerlegd: "Begin maart stonden er borden van 80 km langs de weg die vanaf het begin van de wegwerkzaamheden niet zijn afgedekt of weggehaald. Drie weken later waren die borden wel afgedekt. Er hebben ook een periode geen borden van 50 km gestaan, want toen werd het verkeer geleid door verkeersregelaars. Door al deze verwarring werd er te hard gereden."

De Weesper vindt dat het Openbaar Ministerie zijn verweer niet serieus genoeg neemt: "Ze staan er niet voor open om dit kritisch te bekijken. Vragen van mijn kant worden niet of nauwelijks beantwoord. Ze denken dat dit allemaal maar zo kan of ze zijn misschien bang voor een precedent. Want als ik gelijk krijg, wat betekent dat dan voor al die andere boetes?"

De Ronde had het idee dat de rechter zijn relaas met meer belangstelling aanhoorde. Hij is dan ook benieuwd naar haar uitspraak, die over twee weken wordt verwacht. "Het gaat me niet eens zozeer om die 116 euro. Het gaat me erom dat het onredelijk is om verkeersboetes uit te schrijven als de verkeerssituatie onduidelijk is."

Column

Rode plaag

Stephanie Prinssen is tekstschrijfster, yogadocent en betrokken bij Weesp Gastvrij. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Op weg naar Plofhuis 7, het nieuwe minitheatertje van Weesp, stuitte ik afgelopen zaterdag vlak bij Fort Uitermeer op een invasieve Amerikaanse exoot van het soort dat sinds de jaren 80 als een rode plaag onze sloten en rivieren leegvreet en onze oevers ondermijnt. Hij maakte zich niet breed ter verdediging. Hij bleef liggen waar hij lag. In zijn dieprode pantser. Met z'n platte staart. De kopsprieten stil. De scharen gesloten. Dat de rechter groter was, verried het mannelijke geslacht. Verder was het overduidelijk: deze rivierkreeft was zo dood als een pier. Nu had ik bij De Vest al een keer een levende rond zien schuifelen, dus zijn aanwezigheid verbaasde mij niet. Maar wat deed hij hier op deze asfaltweg, behalve sterven in een late septemberzon?

Mij als luxe delicatesse vertellen dat welvaart tijdelijk is en ruggensteun verdient? Met zijn platte bloembladstaart, zijn kittige kraaloogjes en zijn prehistorisch aandoende pantser van een exoskelet. Niet dat het hem beschermd heeft. Eigenlijk lag hij er verpletterend aangereden bij. Uit piëteit schoof ik hem voorzichtig de berm in. Daar zal hij vergaan tot slechts zijn holle harnas overschiet. Verblekend in de zon, als een loffelijke herinnering aan geboden bescherming. Daarin verschilt het niets van Fort Uitermeer. Ook dat is de erfenis van een schild ter verdediging. Daarbij schijnt het al eeuwenlang voor de bescherming van de Nederlandse welvaart te staan. Daar werd ik door die dode exoot weer even mooi op gewezen.

Ik knikte hem gedag en wandelde door naar het fort. Ik sloeg rechtsaf het oude defensieterrein op. Verscholen in het weelderige groen staan daar de plofhuisjes die in de Koude Oorlog dienstdeden als munitieopslag. Tot diep in de jaren 80. Wat toevallig, zeg. Speelde er toen ook niet iets met rood gevaar? Voordat ik daar een fijne conspiracy theory op los kon laten, kwam ik al bij Plofhuis 7 aan. Wat een prachtige locatie. En wat heeft Weesp er een leuk cultuurhuisje bij. Daar moet je echt eens naartoe gaan. Meer kan ik er niet over zeggen. Ik was te laat voor de voorstellingen. Ik had te lang bij die rivierkreeft stilgestaan.

Eigenlijk lag hij er verpletterend aangereden bij

Hawre Rahimi stopt bij WSP en volgt zijn liberale ambities

WEESP Raadslid Hawre Rahimi kondigde deze week aan om na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 niet verder te gaan bij de Weesper Stadspartij (WSP). Dat betekent niet dat hij de politiek uit wil. Integendeel.

Rahimi is bezig aan zijn eerste termijn als raadslid. De in Koerdistan geboren Weesper heeft de smaak te pakken gekregen. "Ik heb gemerkt dat ik lokaal een verschil kan maken, bijvoorbeeld bij de zondagopenstelling." Nu ambieert Hawre meer: de regionale en wie weet landelijke politiek. "Ik wil graag politieke cursussen en trainingen volgen. Ik heb veel dank en lof voor de WSP, maar dit kunnen zij mij niet bieden." Dus voerde Rahimi maandag een eerste gesprek met de lokale VVD. Die partij had ruim vier jaar geleden al bij de ondernemer aangeklopt, maar die had toen net zijn woord gegeven aan de stadspartij. "Ik volg nu mijn liberale hart, ook al is nog helemaal niet zeker of ik bij de VVD wel op de kieslijst kom." Rahimi vond het wel zo netjes en transparant om eerst naar buiten te brengen dat hij bij de WSP stopt voordat hij serieus met de VVD ging praten.

Gezamenlijk zoeken naar verbinding

De talkshow blijkt een goede basis voor het maken van contact.

WEESP Niet slechts de verschillen bespreken, maar vooral zoeken naar overeenkomsten en saamhorigheid. Op die manier gingen Jantine Zeeman en Dima Kayali zondagavond met elkaar in gesprek ten overstaan van een volle tribune.

Met een afwisselende talkshow wilden de vrouwen een brug slaan tussen Weespers en de Syrische vluchtelingen die hier in Weesp een nieuw, veilig bestaan proberen op te bouwen. Met filmpjes, thema's, muziek en levendige discussies werden achtergronden geschetst, verschillen benoemd, overeenkomsten gezocht en wederzijds begrip gekweekt.

De belangstelling voor deze middag was groot, de tribune zat vol. In het Engels, Nederlands en Arabisch bleef er geen onderwerp onbesproken: van het verwerken van oorlogstrauma's en de daadwerkelijke vlucht naar Europa tot aan naastenhulp en de wijze waarop mannen en vrouwen elkaar binnen de verschillende culturen begroeten.
Ondertussen konden de jongsten samen knutselen in de foyer. Ontroerend was het slot van de avond, waarin de kinderen van de Syrische gasten vertelden waar ze dankbaar voor zijn: "Bedankt dat we hier veilig buiten kunnen spelen."

Een gemêleerd gezelschap in de City.
Jonge moeders hebben altijd gespreksstof genoeg.
De kinderen knutselen ondertussen in de foyer.
Jantine en Dima laten geen onderwerp onbesproken. Foto's: Gerard Overmars
Gesprekken worden afgewisseld met filmpjes en muziek.

Na afloop kon er worden nagepraat en waren er hapjes uit de Nederlandse en Syrische keuken. De levendige gesprekken kwamen als vanzelf op gang. De City kijkt terug op een meer dan geslaagde avond.

Nieuw clubhuis Algemene Weesper Hengelaars Bond: klein maar fijn

Meer ruimte voor sociale en educatieve activiteiten

Vrijdag was de opening van het nieuwe clubhuis. Foto: Sjoerd Stoop

door Marieke van Veen

WEESP Een langgekoesterde wens van de Algemene Weesper Hengelaars Bond is deze zomer uitgekomen. Bij de vissershaven aan de Vest prijkt nu een echt clubhuis. Klein, maar fijn en met alles erop en eraan.

Afgelopen vrijdagmiddag was de officiële opening. Onder het toeziend oog van belangstellenden viste waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove samen met het bestuur de sleutel op uit de Vest en draaide daarmee vervolgens de voordeur van het gebouwtje van het slot.

'Op scherm kunnen we kinderen laten zien hoe je met dieren omgaat'

Wie het oude onderkomen van de hengelaarsbond nooit echt goed heeft bekeken en de bouwwerkzaamheden niet heeft zien gebeuren, valt het misschien nauwelijks op dat hier nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Het is alsof dat nieuwe clubhuisje van hout, zink en glas er altijd al heeft gestaan.

Natuurgebied

"Dat was ook precies de bedoeling", beaamt AWHB-voorzitter Ton Dalmulder. "De Vest is een natuurgebied, dat moeten we niet verstoren. Vandaar ook de keuze voor architectenbureau Stork & Albrecht, zij zijn er een meester in om een ontwerp in de omgeving in te laten passen."

Meubels en sanitair

Het gebouwtje staat op een vlonder, heeft een plat naar achter aflopend zinken felsdak en een grote glazen voorpui. Binnen staat meubilair én - een grote vooruitgang - een bescheiden keukenblok en een toilet. Visstokken en andere materialen hebben een plaats gekregen in een separate, maar qua materiaal bijpassende berging.

Educatieve activiteiten

Vergeleken met de nieuwe faciliteiten was het oude clubhuisje eigenlijk meer een vissershut. Het had geen stromend water en geen aansluiting op het riool. Kortom, de AWHB - met 2200 leden de grootste vereniging van Weesp - is blij met het nieuwe gebouw. Er is nu meer ruimte voor sociale en educatieve activiteiten, zoals vislessen voor de jeugd. "We kunnen binnen perfect op het tv-scherm laten zien aan onze jonge vissers hoe je het beste met de dieren om kunt gaan. Dat is tegenwoordig een heel belangrijk aspect", aldus voorzitter Dalmulder.

Jeugdwedstrijd

Tot slot nog een tip voor kinderen: zaterdag 16 september wordt er gevist om de Dobey-trofee, de laatste jeugdwedstrijd van het seizoen. Kinderen die zelf geen hengel hebben kunnen er een lenen en de AWHB zorgt ook voor voer en aas. Verzamelen om 13.30 uur aan de Herengracht (voor dierenspeciaalzaak Dobey), het vissen is van 14.00 tot 15.30 uur. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar jeugd@awhb.nl.

Gravin en bediende in speciale koffer naar Den Haag

Het schilderij wordt verhuisd in een speciale koffer. Foto: Sjoerd Stoop

door Marieke van Veen

WEESP Terwijl juist is besloten om de succesvolle expositie 'Uit de Schaduw' te verlengen tot aan het eind van deze maand, mist deze tentoonstelling in de laatste weken een van haar topstukken. Dat is namelijk uitgeleend aan Den Haag.

Het schilderij van de vrouw van de porseleinfabrikant Van Gronsveld-Diepenbroinck-Van Impel is overgebracht naar het Haags Historisch Museum. Het werd afgelopen vrijdagmiddag opgehaald door een erkende 'schilderijenverhuizer'.

Om dit schilderij gaat het.

Tijdens de uitleenperiode hangt er in Weesp een poster

Speciale koffer

Het schilderij werd eerst heel voorzichtig van de muur gehaald, toen behoedzaam ingepakt in bubbeltjesplastic en vervolgens in een speciale schilderijenkoffer gedaan en daarna over de weg naar Den Haag vervoerd.

Het doek wordt daar vanaf donderdag 21 september tot eind januari 2018 tentoongesteld op de expositie 'Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof'. De nog lopende expositie 'Uit de schaduw' in Museum Weesp over de bedienden van Weesper notabelen is dus eigenlijk een voorloper van de Haagse expositie.

Afrikaanse bediende

Op het schilderij, in 1754 geschilderd door Anna Rosina von Lisiewska, is de Gravin van Gronsveld-Diepenbroick-Impel te zien, samen met haar Afrikaanse bediende Cocuamar Crenequie.

Geen lege muur

De tentoonstelling in Weesp is wegens succes verlengd tot en met zaterdag 30 september. Bezoekers stuiten nu niet opeens op een kale muur. In de periode dat het schilderij is uitgeleend hangt er in het museum een poster van het doek.

Johan Drost overleefde de verschrikkelijke treinramp bij Weesp

Vandaag precies 99 jaar geleden

Bij de grote treinramp in Weesp, vandaag 99 jaar geleden, vonden 41 mensen de dood. Bert Bolle reconstrueerde de ramprit tot in detail.

Eén man staat ontredderd in de ravage. Links bij de brug staan nog meer mensen. Foto's Gemeentearchief Weesp

WEESP Het was vrijdag de 13e september 1918, het had al dagen geregend. De overvolle expresstrein met 400 mensen aan boord beklom de spoordijk richting de brug over het Merwedekanaal (nu Amsterdam-Rijnkanaal), toen de spoordijk als gevolg van de vele regen wegzakte. De zware locomotief en de wagons donderden met oorverdovend geraas van de zeven meter hoge spoordijk af. De ravage was enorm. 41 mensen kwamen om het leven en zeker 42 passagiers raakten ernstig gewond.

Een van de passagiers was Johan Drost uit Hilversum. In 2009 beschreef Bert Bolle uitvoerig wat Johan Drost die dag meemaakte en leverde daarmee een gedetailleerde reconstructie van de treinramp bij Weesp. Bolle overleed in 2016, zijn artikel is terug te vinden op de website van Nico Spilt.

Enkele citaten: "Joh. Drost zat nog steeds in de rookcoupé van rijtuig BC 418. Hij kon er niet uit, want hij zat bekneld en hij was zeker niet de enige. Er waren mensen die een zwaar verminkte of een dode over zich heen gekregen hadden en, al dan niet zelf gewond, volkomen knel zaten. Joh. Drost kon redelijk goed om zich heen kijken en wat hij zag zou hij zijn leven niet meer vergeten. Overal om hem heen klonk een niet aflatend gegil en gekerm van mensen die er slechter aan toe waren dan hij. Die lagen met een afgekneld been of nog veel erger... In een damescoupé waren enkele passagiers meteen overleden."

Toeschouwers stromen toe en helpen waar dat kan.

Wat Johan Drost om zich heen zag zou hij zijn leven niet meer vergeten

"Ten gevolge van het uitvallen van de communicatielijnen was pas om 10.40 uur, ruim tien minuten na de ramp, het nieuws via het gealarmeerde seinhuis 1 bij Weesp tot het station in Weesp doorgedrongen, al werd er toen nog slechts gesproken van een ontsporing. Vijf minuten later meldde seinhuis 1 dat er ook doden en gewonden waren en daarna ging het allemaal snel. Stationschef Hoefnagel liet de artsen Wartena, Fijn van Draat en Knaap waarschuwen, alsook de transportcolonne van het Rode Kruis. Stationsassistent Boogh werd met een verbandkist, een waterfles, een dommekracht, en zaag, een bijl en een brancard naar de plaats van de ramp gedirigeerd en er werd een hulptrein aangevraagd bij station Naarden-Bussum voor meer eerstehulpgoederen. Maar het lukte de stationschef niet om alarm te slaan richting Amsterdam. Zelfs het postkantoor in Weesp had geen verbinding met de hoofdstad en dat allemaal doordat koperdieven die nacht op rooftocht waren geweest..."

"De tijd dat Joh. Drost had moeten wachten om te worden uitgezaagd, hadden hem eeuwen geleken, maar door de alsmaar toestromende professionele hulp en het hoge werktempo van de gedisciplineerde soldaten, was ook hij aan de beurt gekomen. [...] Eenmaal weer vrij man, stond Joh. Drost daar totaal ontredderd en met gekreukte en besmeurde kleren in de zanderige blubber. Zijn tas en paraplu waren in geen velden of wegen te bekennen. Hij zocht nog enige tijd, maar raakte ontmoedigd door de opeen gepakte puinhoop, de miserabele toestand van de gewonden die her en der lagen, om maar niet te spreken van de tientallen lijken en de weeïge geur van bloed die hem misselijk maakte. Overal waren taferelen van diepe ellende. Een jonge vrouw zat snikkend te smeken om medische hulp voor haar vriend die stervende was. Ergens in een verwrongen coupé gierhuilde een kind. Joh. voelde zich weinig op zijn gemak. Hij stond bovendien behoorlijk in de weg en fladderde onhandig aan de kant in zijn verfomfaaide kleren toen een paar soldaten met een brancard om ruim baan verzochten. Moeizaam klom hij het steile talud omhoog tussen de rommel, kwam struikelend door het mulle zand de spoordijk op en schaarde zich bij de velen die hem waren voorgegaan en in de buurt van het blokhuis gereed stonden om over de rails terug te lopen naar station Weesp."

IJzerzaag

De ramp drukte een stempel op de rest van zijn leven. Johan Drost treinde nooit meer op vrijdag de 13e en reisde sindsdien altijd met een ijzerzaag in zijn aktetas.

bron: www.nicospilt.com/bolle/weesp.htm

Dorpshuis moet voor samenhang zorgen in Weespersluis

Onderdeel van brede school, samenwerkingsovereenkomst getekend

De scholen en de gemeente bezegelen de samenwerking. Foto: Gemeente Weesp

door André Verheul

WEESP Weesp krijgt een dorpshuis. Het komt in Weespersluis, als onderdeel van de toekomstige brede school.

Voordat iemand begint te kakelen over stadsrechten: achter het dorpshuis zit een idee. Het moet uitgroeien tot een laagdrempelige plek waar de bewoners van de nieuwbouwwijk Weespersluis elkaar kunnen ontmoeten en waar sociale samenhang wordt opgebouwd. Het stadsbestuur van Weesp hecht daar veel waarde aan. Andere delen van Weesp missen zo'n plek, die je - ondanks de stadsrechten in 1355 - misschien inderdaad het beste kunt omschrijven als 'dorpshuis'.

Tijdelijke school Papelaan 99 volgend jaar geopend

Handtekening

Vrijdag zetten de betrokken schoolbesturen (ASKO, Stichting Spirit, Talent Primair) en de gemeente Weesp de handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst voor de realisatie van Brede School Weespersluis. Hiermee zijn de afspraken vastgelegd over de ontwikkeling van de brede school in de Bloemendalerpolder. Naast het dorpshuis, zal de brede school bestaan uit twee basisscholen, een sporthal met drie zaaldelen, ruimtes voor vroegvoorschoolse educatie, buitenschoolse opvang en een verenigingsruimte.

De gemeente meldt dat is vastgelegd dat de gemeente en schoolbesturen in gezamenlijk overleg tot de realisatie van de brede school komen. "Daartoe is een projectorganisatie opgezet. Ook is vastgelegd dat de gemeente bouwheer wordt en daarmee als opdrachtgever en contractpartij voor de ontwerpende en uitvoerende partijen zal optreden. De schoolbesturen zijn en blijven verantwoordelijk voor de onderwijskundige aspecten en zullen na oplevering van de brede school het juridisch eigendom van de scholen krijgen. Bovendien zijn afspraken vastgelegd aangaande de geplande fasering, de kwaliteitsnormen en de financiering. In de komende maanden worden een architect, projectmanager en verschillende adviseurs geselecteerd. Ook wordt aan de gemeenteraad krediet voor de financiering gevraagd. De beoogde aanvang van de ontwerpfase is begin 2018. Ook zijn partijen momenteel druk bezig met de tijdelijke schoollocatie aan de Papelaan 99, die in 2018 wordt geopend."

Nieuwe wijk

Weespersluis wordt de nieuwe wijk van Weesp, gelegen achter de al gerealiseerde nieuwbouw in Leeuwenveld. Er komen in totaal 2750 woningen. De bouw gaat in fases en gaat enkele jaren in beslag nemen. Toen de verkoop van de eerste 175 woningen onlangs startte, bleek de belangstelling overweldigend. Gebouwd wordt er nog niet: het wachten is op uitsluitsel over de flora en fauna.

Hoe krijg je het bedrijfsleven aan het zonnepaneel?

Solarclarity heeft zelf ruim 300 zonnepanelen op het dak liggen. Foto: André Verheul

WEESP - Op het grote bedrijventerrein van Weesp liggen amper zonnepanelen. Terwijl die zee van platte daken schreeuwt om verduurzaming. De Weesper importeur van zonnepanelen, Solarclarity, heeft nu een interessant aanbod. Nodema maakt daar als eerste gebruik van. Kunnen zij een verduurzaamheidsslag teweegbrengen?

Die zee van platte bedrijfsdaken schreeuwt om verduurzaming

Solarclarity en Nodema, allebei onlangs verhuisd naar nieuwe onderkomens aan de Hogeweijselaan, hopen een voortrekkersrol te vervullen en roepen andere Weesper bedrijven - en zeker de leden van bedrijvenvereniging IVW - om zich ook over zonnepanelen op het bedrijfsdak te laten informeren en gebruik te maken van het aanbod van Solarclarity. De IVW ondersteunt deze ontwikkeling van harte. Desmet: "Als je ziet hoe groot dit bedrijventerrein is en hoe weinig zonnepanelen erop liggen, dan moeten we daar wat aan doen. Samen met de IVW willen we daarom kijken of we de boel een beetje kunnen versnellen." Duurzaamheid is belangrijk, maar een ondernemer wil vooral weten: wat kost het en wat levert het mij op? DeSmet: "De investering verschilt per bedrijf en is afhankelijk van de wensen en de situatie. Maar: investeren in zonne-energie is in vrijwel alle gevallen rendabel en daarnaast altijd binnen een redelijke termijn terug te verdienen. Daar komt bij dat als de installatie er eenmaal ligt, je er geen kosten aan meer hebt en je meteen begint met besparen." Verbouwingen, verhuizingen, dakvervangingen en herfinancieringen zijn ideale momenten om een zonnepark in mee te nemen.

Als het allemaal zo interessant is, waarom zijn bijna al die bedrijfsdaken (nog) leeg? Desmet: "Onbekendheid. Men denkt al snel: het is ingewikkeld, gedoe met subsidies, nou dat komt later wel een keer. Daarom zeggen wij nu: laat ons dat uitzoekwerk doen, we komen met een pasklare oplossing. Dat is ons aanbod." De succesvolle Weesper zonne-ondernemer is ervan overtuigd dat als er eenmaal één schaap over de dam is, er meer volgen. Daarom is hij zeer blij dat Nodema het zonnepark meteen meenam in het herfinancieringsbudget. "Onze belangrijkste reden is het maatschappelijk verantwoord ondernemen", zeggen Dennis en Norbert Masereeuw van Nodema over hun beweegredenen. Ze vonden de investering eigenlijk wel meevallen en over de terugverdientijd waren ze positief verrast. Ze prijzen het enthousiasme en de gedrevenheid van Desmet en de zijnen. "Met zo'n buurman moet het toch lukken om álle daken in Weesp vol te leggen."

18 / 24

Monumentendag

WEESP Het was afgelopen weekend Open Monumentendag in Nederland. Weesp deed als monumentenrijke stad enthousiast mee.

Belangstellenden konden binnenkijken in verschillende gebouwen, van kerken en forten tot molens en het historische onderkomen van de roeivereniging. Thema van dit jaar was 'Boeren, burgers en buitenlui'.

Op veel locaties bleven het niet bij het open zetten van de deuren. Er waren ook rondleidingen, bijzondere voorwerpen/werktuigen, oude foto's, kunstexposities en boekverkopen. Tussen de monumenten reed een paardentram. Bij molen de Vriendschap was een kleine boerenmarkt. Sommige monumenten waren ook zondag open.

Foto's: Marieke van Veen

Foto's: Marieke van Veen

Aftrap Seniorentennis bij WTC

'Het gaat vooral om lekker bewegen, buiten zijn en sociaal contact'

Tennisleraar Michael: 'Draai vooral je lichaam, zo ontzie je schouders en armen.' Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Een groep van zo'n tien oudere Weespers waagde zich donderdag op de tennisbaan van WTC aan de Papelaan. Deze mannen en vrouwen doen mee aan het seniorentennisproject van de gemeente Weesp in samenwerking met de Weesper Tennis Club. Deze week was de eerste les.

Michael Dissel liet de deelnemers eerst een tijdje oefenen met een gewone bal; hij is namens tennisschool Muller & Van Dijk hoofdtrainer bij de Weesper Tennisclub.

Aanwijzingen en adviezen

Vervolgens deelde Dissel rackets en tennisballen uit en gingen de senioren echt aan de slag. Sommige hadden vroeger al getennist, maar voor de meeste was het de eerste kennismaking met de sport. Dat viel nog niet mee, maar de deelnemers hadden er vooral veel plezier in. Van Dissel hield iedereen in de gaten en gaf waar nodig aanwijzingen en adviezen.

Pilot van vijf weken

Het project duurt vijf weken, met een les per week. Daarna kunnen de senioren beslissen of ze willen blijven tennissen. In dat geval kunnen ze lid worden van de tennisclub. Ze kunnen dan een baan huren of lessen nemen. Tennisvoorzitter Cor Bavinck, beleidsmedewerker sport Merel Diemont en buurtsportcoach Ingmar Kolbrink zijn tevreden over de animo voor de pilot. "Het gaat in dit project vooral om bewegen, buiten zijn en sociaal contact; het spelniveau doet er totaal niet toe. Iedereen is welkom."

Weespers die zich nog niet hadden aangemeld, maar toch eigenlijk graag willen meedoen aan het project kunnen contact opnemen via 0294-410732. Gewoon een keertje langskomen om eens te kijken mag ook. De eerstvolgende seniorentennisles is morgen (donderdag 14 september) om 14.30 uur bij de Weesper Tennis Club aan de Papelaan.

Meezingen aan de steiger, volgend jaar weer?

Brigitte Nijman haalt initiatiefnemer Pieter Kors ook op het podium bij het Concert aan de Steiger. Foto: Robin Voorhamm

WEESP De derde editie van het Concert aan de Steiger trok afgelopen zaterdag een slordige 1500 mensen, zo schatte organisator Pieter Kors van café 't Helletje in. Daarmee was het sfeervolle meezingevenement aan de Vecht een groot succes. Het publiek zong uit volle borst mee en genoot van een prachtige muzikale avond. En daar genoot Kors dan weer met volle teugen van.

Opnieuw gingen musicalster Rolf Koster en zangeres Brigitte Nijman voor in de vrolijke samenzang op de kade. In deze setting kwam het orkest van Nardinc, onder leiding van Weesper Marco de Jong, weer helemaal tot zijn recht. Stilzitten was er amper bij en bij de Grease-klassieker 'You're the one that I want' kon helemaal niemand meer weerstand bieden. Volgend jaar komt er zeker weer een Concert aan de Steiger, zo vertelt Kors. Toch wil hij nog wel even kijken naar de opzet. Het meezingfeestje kost namelijk een lieve duit en dat is ondanks de grote opkomst van het publiek niet terug te verdienen met de drankomzet. Meer sponsors of misschien entree heffen, daar denkt Kors aan.

Abdelhak krijgt meer zelfvertrouwen door Nienke van Handjehelpen

Moeder Jamina: 'Sinds hij haar kent gaat hij met meer plezier naar school'

Abdelhak heeft een leerachterstand. Nienke woonde net in Weesp en wilde mensen leren kennen. Handjehelpen koppelde ze aan elkaar.

High five: Abdelhak heeft dankzij Nienke zijn schoolwerk weer af. Echt Mooij Fotografie

WEESP Handjehelpen streek vorig jaar neer in Weesp. In onze gemeente richt de stichting zich vooral op thuiswonende kinderen en jongeren met een beperking. Dat heeft al een paar mooie en waardevolle matches opgeleverd. Als voorbeeld beschrijft Jeanet Nijeboer van Handjehelpen voor WeesperNieuws het contact tussen Abdelhak en Nienke.

Al een half uur voordat zijn vrijwilligster Nienke komt speurt Abdelhak (13) met zijn fiets de parkeerplaats voor zijn flat in Weesp af. Zo leuk vindt hij het dat ze hem elke zondag een uurtje komt helpen met zijn moeilijke schoolwerk. Spelenderwijs leren ze ook weer van elkaar en zijn ze al een half jaar dikke maatjes.

Mensen leren kennen

Elke zondag duiken ze samen een uurtje achter de computer

Nienke van Delft (25) woont sinds anderhalf jaar in Weesp en optimaliseert logistieke processen bij Nissan. Omdat ze in haar nieuwe woonplaats graag mensen wilde leren kennen en iets voor een ander wilde betekenen, werd ze vrijwilliger bij Handjehelpen. een vrijwilligersorganisatie die maatjes koppelt aan kinderen en volwassenen met een beperking die thuis wonen. Abdelhak komt uit een gezin van vier kinderen en zit op het speciaal onderwijs vanwege zijn ADHD en leerachterstand. Hij krijgt via school huiswerkbegeleiding, maar zijn moeder zag dat hij best nóg een steuntje in de rug kon gebruiken en schakelde Handjehelpen in.

Blij met Nienke

'Blij dat ik iets kan betekenen, en ik leer ook weer veel van hem'

Jamina Ahrassi: "Ik ben net als Abdelhak heel erg blij met Nienke. Sinds hij haar kent gaat hij met meer plezier naar school, is hij wat rustiger. Andere moeders hier in Weesp die een kind met problemen hebben verwijs ik ook naar Handjehelpen." Abdelhak werkt 's zondags meestal met Nienke op de computer, maar ze zijn ook wel eens samen naar de supermarkt geweest. Daar zagen ze mango's liggen en dan zoeken ze thuis op waar die worden verbouwd. Ook heeft Nienke hem een ezelsbruggetje geleerd hoe hij de windrichtingen kan onthouden. "Nooit Op Zondag naar je Werk", roept Abdelhak glunderend. Ook weet hij dat in Rusland 39 miljoen mensen wonen. Het allerleukste dat hij van Nienke heeft geleerd is hoe hij getallen onder elkaar kan zetten en dan optellen. Op school hanteren ze een ander systeem, maar dit snapt hij beter.

Kapitein Abdelhak

Eind mei ging Abdelhak samen met Nienke naar een uitje voor maatjeskoppels van Handjehelpen: een vaartocht op de Vecht. De kapitein zag in Abdelhak een goede stuurman en hij mocht een hele tijd de boot besturen. Op school gaat hij een spreekbeurt houden over Handjehelpen en de foto van hem als kapitein gaat hij dan ook zeker laten zien.

Van elkaar leren

Nienke over haar contact met Abdelhak: "Ik ben zo blij dat ik iets voor hem kan betekenen en ik leer ook weer veel van hem. Over de Marokkaanse cultuur, over de hoofdstad Rabat en hoe het daar vroeger was. Ook heb ik contact gehad met Linda, zijn begeleidster van school. Van haar kreeg ik veel goede tips, we zitten nu mooi op één lijn." Ook iets voor een ander betekenen in Weesp of hulp nodig? Bel met Natascha Dhondt van Handjehelpen: 06-14 576039.

www.handjehelpen.nl