WeesperNieuws

23 mei 2018

WeesperNieuws 23 mei 2018


Uit & Meer wordt snel herbouwd

Restaurant Uit & Meer op het terrein van Fort Uitermeer gaat in vlammen op. Foto: Bastiaan Miché

door Sjoerd Stoop

WEESP Restaurant Uit & Meer, dat in de nacht van maandag op dinsdag geheel door brand werd verwoest, wordt zo snel mogelijk herbouwd. Dat zeggen Niek Roozen van de Stichting Uiteraard Uitermeer en restaurantuitbater Marius Heslenfeld op de ochtend na de brand. De bouwer is al gebeld.

De rook van de brand is amper opgetrokken en er moet vanzelfsprekend nog veel geregeld worden met de verzekering en noem maar op, maar Roozen en Heslenfeld willen na de brand vooral vooruitkijken. "Want hoe triest dit ook is, we moeten verder", weten ze.

Dat de brand zo vlak voor het hoogseizoen plaatsvindt, maakt het natuurlijk extra rampzalig. Toch willen de twee nog niet zeggen dat hun seizoen meteen is verpest. Roozen: "Het zal voor ons allemaal een heel ander seizoen worden dan normaal. Maar als het aan mij ligt wordt deze troep heel snel weggehaald en gaan we plannen maken voor de herbouw. Als alles loopt zoals het moet lopen, kan het restaurant er over twee maanden weer staan. Daar moeten we voor gaan. We hebben al contact gehad met het bouwbedrijf dat het restaurant zeven jaar geleden voor ons neerzette. Ze gaan er alles aan doen om onze herbouw tussen al hun projecten door in te plannen. Dat is al een fijn begin."

3

Zondag feest met 100 man, wat nu?

WEESP Piet en Annie Loggen uit Weesp zouden hun 80e verjaardagen komende zondag groots vieren in Uit & Meer. Maar door de verwoestende brand zitten ze met de handen in het haar.

Het had een mooi feest moeten worden, vertelt Piet Loggen. "We hadden wel 100 man uitgenodigd, veel oud-Weespers erbij, prachtige locatie aan de Vecht, mooi weer voorspeld... Maar ja, dat gaat nu even niet." De Weesper heeft nog geen contact met de eigenaar kunnen krijgen. "En dan snap ik uiteraard, die is nu druk met andere dingen. Maar wat is een alternatief? Zo'n mooie plek heb je hier verder nergens." Misschien is het afzeggen van alle gasten toch maar het beste, denkt Loggen hardop. "Ons feest komt er hoe dan ook, maar waarschijnlijk wat later."

Studieopdracht is een feest

Antonio Serra en zijn studiegenoten organiseren een feest voor jongeren. Voor de lol en voor de studiepunten.

11

Van de lezers

Stuk van het pad langs de Vest Foto: Corrie van Stuivenberg.

AED-cursus

Een paar weken terug las ik de wens van Annelies Vinken dat alle Weespers een AED kunnen bedienen, de Automatische Externe Defibrillator, die nu op (maar) acht verschillende locaties hangt. Ik heb me meteen opgegeven, want niet alleen kan ik zo misschien ooit een mensenleven redden, ook doneer ik – via Annelies – nog eens € 25,- aan de Stichting Semmy. Een heel sympathiek Weesps initiatief dat geld inzamelt voor onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. En dan schrik ik van de reacties van mensen die zeggen dat het 'te duur' is. Werkelijk schokkend! Wat is een mensenleven je eigenlijk waard? En daarbuiten, in nagenoeg alle gevallen vergoedt de zorgverzekeraar deze cursus. Dus waar gaat het eigenlijk over? Ik verbaas me erover dat mensen de duidelijke meerwaarde van deze 'eenvoudige' expertise niet inzien. Want als je zelf op straat ligt wil je maar wat graag dat iemand de AED weet te vinden en te bedienen.
Marike Timmermans

Aanfluiting

Op bijgaande foto is goed het verschil te zien tussen gemaaid en begraasd. Is er werkelijk iemand die het begrazen beter vindt dan maaien? Overal waar de schapen geweest zijn ligt het vol uitwerpselen en honden kun je op de trimbaan met goed fatsoen niet meer los laten lopen. Het zal beslist 'duurzamer' zijn om dat modewoord maar weer eens te gebruiken, maar ikzelf vind het een aanfluiting.
Corrie van Stuivenberg

Weerbericht

Warm, in het weekeinde zeer warm, zonnige perioden

Onder regie van een buitengewoon standvastig hogedrukgebied boven Scandinavië duurt de meizomer tot zeker na het weekeinde voort. Een lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa krijgt tijdelijk meer invloed met vanuit het zuiden kans op een bui. Vanaf het weekeinde neemt door de steeds krachtiger wordende Scandinavische hogedrukblokkade de warmte verder toe.

Donderdag en vrijdag

Zowel donderdag als vrijdag is het tijdelijk iets minder stabiel. Er worden zonnige perioden verwacht, maar met kans op soms wat meer bewolking vanuit het zuiden. Er kunnen enkele stapelwolken ontstaan waaruit zich een bui kan ontwikkelen. De maximumtemperatuur komt uit op circa 24 graden. Er waait daarbij een matige aflandige wind tussen noordoost en oost.

Het weekeinde

Voor zaterdag worden zonnige perioden verwacht. Er kunnen nog enkele stapelwolken ontstaan, maar de kans op een bui is klein. Zondag is het vrij zonnig. De wind is matig van kracht en waait onophoudelijk uit een oostelijke richting. Zaterdag wordt het circa 27 graden. Zondag en naar verwachting ook maandag piekt de temperatuur tot dicht bij de 30 graden.

Weetje

Door de verder toenemende warmte in deze laatste fase van mei is de kans groot dat mei, net als vorig jaar, een gemiddeld zeer warme maand gaat worden. Mei 2017 staat derde op de lijst van warmste meimaanden. Op 27 mei 2017 liep de temperatuur op tot 32 graden. Dat bleek zelfs de warmste dag van het jaar te zijn. De gemiddeld warmste mei is tot dusver mei 2008.

Speeltuin zoekt toezichthouder. Foto: Marieke van Veen

Vrijwilligerscentrale

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt deze week de volgende vacatures aan.

Fietsen met de tandem

Versa is voor een slechtziende mevrouw van rond de 40 jaar op zoek naar een vrijwilligster die het leuk vindt om af en toe samen op de tandem van deze mevrouw een fietstochtje te maken. Het gaat om eens in de twee weken een uurtje. Organisatie: Versa Vrijwillige Thuishulp.

Leefplezier Hogewey

Taakomschrijving: Brengen, halen en begeleiden van dementerende bewoners bij een verenigings-, inloop- of thema-activiteit. Organisatie: Vivium zorggroep Hogewey.

Toezicht houden in de speeltuin

Taakomschrijving: De speeltuin samen met een tweede vrijwilliger openen en sluiten. Daarbij toezicht houden, toegangsbewijzen controleren en de kassa beheren. Bij sluitingstijd helpen opruimen en schoonmaken. Organisatie: Don Bosco Speeltuinvereniging.

Secretaris Zonnebloem

Voor de afdeling Weesp (regio 't Gooi) is de Zonnebloem op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger voor de bestuursfunctie van secretaris. Het gaat o.a. om het voorbereiden, bijwonen en verslagleggen van bestuursvergaderingen, het behandelen van de inkomende en uitgaande post en het meedenken bij het ontwikkelen van beleid en richting geven aan de koers van de vereniging. De werktijden zijn wisselend en de gemiddelde tijdsbelasting is ongeveer een dagdeel per week. De secretaris heeft een zekere mate van vrijheid bij de uitvoering van werkzaamheden. Organisatie: de Zonnebloem.

De Vrijwilligerscentrale houdt elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur inloopspreekuur in Gebouw Papelaan 99, Weesp. Afspraak maken? Bel met (035) 6231100 of mail naar vcweesp@versawelzijn.nl.

Meer informatie op versavrijwilligerscentrale.nl.

'Je ziet je werk verloren gaan, dat doet heel erg pijn'

Van restaurant Uit & Meer is alleen nog verkoold hout over

Verslagenheid heerst na de grote brand die restaurant Uit & Meer maandagnacht verwoestte. De grote vraag is hoe de brand is ontstaan.

Van het restaurant is na de brand weinig meer over. Foto: Sjoerd Stoop

Vervolg van de voorpagina

Hoe snel het eventueel ook zal gaan, de heropbouw van restaurant Uit & Meer zal nog een hele klus worden. Het vuur heeft het restaurant tot de grond toe doen afbranden. De volgende ochtend waren er alleen nog een berg verkoold hout en zwartgeblakerde golfplaten over.

De brand begon maandagnacht rond half twee. De vlammen sloegen al snel uit het houten pand. Meerdere brandweerwagens kwamen ter plaatse, maar er bleek geen redden meer aan. De brandweer concludeerde meteen al dat het pand als verloren moest worden beschouwd. Restaurantuitbater Marius Heslenfeld vertelt dat het vuur zich razendsnel uitbreidde. "Op het moment dat ze me wakker belden dat er brand was, bleek het restaurant al niet meer te redden. Dat zegt genoeg."

Pand onlangs nog met vlag en wimpel door keuring brandweer

Mede-eigenaar Niek Roozen van de Stichting Uiteraard Uitermeer stond de hele nacht op enkele meters afstand van de brand. "Je kunt je voorstellen dat het een heel triest gezicht was. We hebben met z'n allen zo hard gewerkt aan het restaurant en de rest van het Uitermeer-terrein en dat maakt dat het heel erg pijn doet. Je merkt het nu misschien niet aan me, maar zeker vannacht was ik best emotioneel. En met mij natuurlijk ook de anderen. Je ziet toch een deel van je werk verloren gaan."

Alle betrokkenen hadden het dinsdagochtend vooral druk met het opnemen van de schade. Ondertussen kwamen er veel mensen langs om ze een hart onder de riem te steken. Het doet ze zichtbaar goed. "Gezegd moet ook worden dat we vannacht supergoed geholpen zijn door de brandweer en de politie. Ze hebben heel erg hun best gedaan."

De voornaamste vraag die na de brand leeft is vooral hoe het vuur heeft kunnen ontstaan. De politie gaat niet uit van brandstichting. Roozen: "We hebben zelf van de brandweer te horen gekregen dat waarschijnlijk kortsluiting in de meterkast de oorzaak is. Het pand is onlangs nog van top tot teen gecontroleerd door de brandweer. Alles bleek toen op orde."

Restaurant was eerste resultaat Uiteraard Uitermeer

WEESP Restaurant Uit & Meer was een van de eerste resultaten van 'Uiteraard Uitermeer', het grote plan voor de herbestemming van het gebied rond Fort Uitermeer.

Het gebied rond het fort was jarenlang verlaten en vergeten. Totdat de eigenaar, de provincie Noord-Holland, het na een prijsvraag over de herontwikkeling gunde aan een groep roeiende Weesper vrienden. Ze roeiden met hun sloep met grote regelmaat langs het fortterrein, zagen een verborgen parel, maakten plannen voor de herbestemming en namen het terrein daarna flink onder handen. Het ging compleet op de schop.

Het restaurant opende zeven jaar geleden de deuren en bleek al snel een geliefde plek voor veel wandelaars en fietsers. Het was ook de financiële aanjager voor de rest van het plan, dat Fort Uitermeer cultureel en historisch weer op de kaart moest zetten.

De afgelopen jaren kreeg Uitermeer steeds meer vorm. Naast het restaurant kwam er onder meer een bezoekerscentrum voor toeristen. Twee jaar geleden werden nog een sloepenhaven en een grote parkeerplaats geopend, afgelopen september volgde minitheater Plofhuis7, waar regelmatig theatervoorstellingen gehouden worden en dat afgehuurd kan worden voor bijvoorbeeld lezingen.

De Stichting Uiteraard Uitermeer was al druk met de volgende stap: het blootleggen van een oud sluizenstelsel. Dat moet ondanks de brand van het restaurant gewoon doorgaan.

'Vuurwerkverbod voor heel Weesp mag niet'

De gemeente Weesp volgt de landelijke vuurwerkdiscussie op de voet.

WEESP Of je het nu jammer vindt of juist een zegen: een vuurwerkverbod in Weesp is niet aan de orde. "Dat staat de wet niet toe", legt burgemeester Bas Jan van Bochove uit.

Een pleidooi voor een algeheel vuurwerkverbod stak de kop op naar aanleiding van ons bericht van vorige week over de evaluatie van de vuurwerkvrije zone in de binnenstad. In het wekelijkse B&W-interview met het WeesperNieuws legt de burgemeester desgevraagd uit dat dat niet kan. "De wet staat mij dat niet toe." Wel mag vuurwerk worden verboden in een deel van de stad, mits daar een goed argument voor geldt. In de binnenstad van Weesp is (brand)veiligheid als argument aangevoerd.

Kabinet

Van Bochove zegt verder: "Wat wel interessant is: in de landelijke politiek is het een hot issue. In het kabinet wordt erover gesproken. Mocht er een mogelijkheid tot een algeheel vuurwerkverbod komen, dan gaan wij daar met de gemeenteraad over praten."

Beluister het gesprek via www.weespernieuws.nl.

Robien Lorent

Speelster FC Weesp. Studeert communicatiewetenschappen. Is 26 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben vierdejaars communicatiestudent en ik hoop over drie maanden afgestudeerd te zijn. Ik woon nu sinds een jaar samen met mijn vriend Michael in Weesp. Ik heb een bijbaantje, voetbal drie keer in de week bij FC Weesp, hou van films en koken en kan erg genieten van een avondje met vrienden."

Waar kun jij je boos over maken?
"Wanneer treinreizigers met hun tas schaarse zitplaatsen in beslag nemen, voordringen van oude mensen in de supermarkt, verliezen met voetbal, als Michael z'n kleding niet opruimt en zo kan ik nog wel honderd dingen opnoemen."

Je beste eigenschap?
"Volgens Michael doe ik niks op halve kracht en geef ik altijd alles van mezelf."

En je slechtste?
"Ongeduld en ik kan mij druk maken om nutteloze zaken."

Wie is jouw grote held?
"Mijn oma 'Ouwe Taart'. Ik heb een hechte band met haar en ga elke dinsdag bij haar eten, praten en lachen."

Favoriete dag in de week?
"De zondag, voetbaldag!"

's Nachts wakker te maken voor?
"De loempia's van die meneer met zijn wagentje in Huizen."

Wat zou je doen met duizend euro?
"Gebruiken voor mijn studie."

En met een miljoen?
"Een deel aan mijn ouders geven en een mooi vakantiehuis in het buitenland kopen."

Als jij de burgemeester was, dan?
"Zou ik wat doen aan de leegstand van winkels."

Mooiste plekje van Weesp?
"De Herengracht met zijn bruggen."

Welk nieuws houdt jou bezig?
"De Vrouwen 1 van FC Weesp zoekt nieuwe speelsters."

In actie voor Neonatologie in Emma Kinderziekenhuis

Foto: Rens Calis

WEESP Het was de Toerfiets Club Weesp die de bal aan het rollen bracht met Emma's Lentetour ten behoeve van de nieuwe neonatologieafdeling van het Emma Kinderziekenhuis. Met liefde haakten ook restaurant Passata en wijnspeciaalzaak Petit Clos aan met een wijn-spijsevent. Vorige week konden zij samen een mooie cheque afgeven.

Laadpaal elektrische auto's in Julianastraat

WEESP Aan de Julianastraat komt een laadpaal voor elektrische auto's. De gemeente maakt twee parkeerplaatsen vrij voor auto's die bij die paal kunnen opladen.

De laadpaal in deze woonwijk past in het gemeentelijke beleid om elektrisch rijden te stimuleren en de bezitters van elektrische auto's te faciliteren. Bij het bepalen van de locaties van de laadpalen let de gemeente op een evenwichtige spreiding over de stad. De meeste laadpalen (circa 15) in Weesp staan bij bedrijfspanden op het bedrijventerrein Noord.

Afsluiting provinciale weg naar Diemen

WEESP Door werkzaamheden bij de brug over de Gaasp is de provinciale weg (N236) richting Diemen de komende dagen afgesloten.

Rijkswaterstaat is gisteren begonnen met de aanleg van het definitieve fiets- en voetpad langs deze weg. Dat houdt verband met de vernieuwing van de A9. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren zijn rijbaan en fietspad onder de brug afgesloten. Het autoverkeer moet daarom omrijden. Dat duurt tot uiterlijk 1 juni. In het weekeinde is de rijbaan voor auto's wel beschikbaar. Het fietspad is in dezelfde periode afgesloten, óók in het weekeinde. Al het verkeer wordt omgeleid via de Loosdrechtdreef (Zuidoost).

Voor het eerst naar de voedselbank

WEESP Vorig jaar moesten 44 mensen uit Weesp voor het eerst aankloppen bij de voedselbank. Dat zijn meer nieuwkomers dan vorig jaar: een stijging van 22%.

Zo blijkt uit cijfers van de Voedselbank Gooi en Omstreken. Daarin wordt gekeken naar nieuwe en bestaande cliënten. In sommige gevallen is een beroep op de voedselbank een tijdelijke zaak: er vallen ook weer mensen af. Het totaal aantal Weespers dat op de voedselbank is aangewezen, schommelt al jaren rond de 50. In Hilversum en Baarn was er in 2017 een opvallende toename.

Afsluiting provinciale weg naar Diemen

WEESP Door werkzaamheden bij de brug over de Gaasp is de provinciale weg (N236) richting Diemen de komende dagen afgesloten.

Rijkswaterstaat is gisteren begonnen met de aanleg van het definitieve fiets- en voetpad langs deze weg. Dat houdt verband met de vernieuwing van de A9. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren zijn rijbaan en fietspad onder de brug afgesloten. Het autoverkeer moet daarom omrijden. Dat duurt tot uiterlijk 1 juni. In het weekeinde is de rijbaan voor auto's wel beschikbaar. Het fietspad is in dezelfde periode afgesloten, óók in het weekeinde. Al het verkeer wordt omgeleid via de Loosdrechtdreef (Zuidoost).

Drukke ochtend voor wegslepers

Niet op tijd weggehaald. Foto: Ingrid Dokter

WEESP Elke maandagavond moeten de auto's weg van de Nieuwstraat vanwege de weekmarkt op dinsdag. Dat dat ook geldt voor tweede pinksterdag, was niet bij iedereen duidelijk, zo is te zien op deze foto die we ontvingen van Ingrid Dokter.

Vier auto's moesten dinsdag in alle vroegte worden weggesleept omdat anders de markt niet kon worden opgebouwd. En dat terwijl de gemeente nog wel extra had gewaarschuwd dat de wegsleepregeling ook gold op de vrije pinkstermaandag.

'Weespers beslissen zelf wat voor café dit wordt'

Oud-uitbater Chaplin is terug met Vechtzicht

'Toen ik eind jaren tachtig als horecaondernemer begon, waren het gouden jaren.' Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Als het aan Ilan Zvi ligt dan zou hij het wel weten. Dan werd Vechtzicht een eetcafé waar mensen overdag en 's avonds kunnen genieten van een hapje en een drankje. Met het nachtleven is hij als horecaondernemer wel klaar. Maar is Weesp al wel toe aan een eetcafé op de hoek van de Slijkstraat? Of willen de inwoners op deze plek liever weer een ouderwetse, bruine kroeg? Zvi hoopt er eind 2018 achter te zijn.

De meeste Weespers kennen Ilan Zvi vooral van The Chaplin, het café dat hij van 1991 tot 1996 in hetzelfde pand runde waar nu Vechtzicht zit, maar hij was bijvoorbeeld ook de initiatiefnemer achter tapasbar Alhambra (nu BLOOM Kitchen Bar), honderd meter verderop aan het Achterom.

'Aandacht houdt ook in: weten wanneer je iemand met rust laat'

Gouden jaren

"Toen ik eind jaren tachtig als horecaondernemer in Weesp begon, waren het gouden jaren", blikt Zvi terug. "Pizza's, shoarma, cafés, daar kon je jarenlang goed geld mee verdienen. De crisis veranderde alles. Ik heb nooit alleen van de horeca hoeven leven, want ik doe er nog van alles naast, maar in het hele land gingen horecazaken over de kop. Ook dit pand op de hoek Slijkstraat/Hoogstraat kreeg ik terug toen de vorige uitbater het niet redde. Omdat leegstand nooit goed is én omdat dit pand een echte kroegsfeer uitademt, besloot ik het zelf weer eens te proberen in de Weesper horeca."

Open mind

Waar het toe leidt, weet de uitbater niet. "Ik ben door de jaren heen veranderd. Als mens en als ondernemer. Het nachtleven trekt mij niet meer en ik wil eigenlijk alleen nog maar dingen doen die ik zelf ook echt leuk vind. En ondertussen is Weesp ook veranderd. De regelgeving is veranderd. Het liefst zou ik van Vechtzicht een mooi eetcafé maken, maar de Weespers zelf hielden altijd al meer van bruine kroegen. En als ze uit eten gaan, gaan ze naar een 'echt' restaurant. Het concept 'eetcafé' sloeg hier nooit echt aan. Maar het kan zijn dat er met de nieuwe woonwijken in de polder ook een nieuw publiek is aangeboord. De tijd zal het leren. Met de zomer voor de deur gaat de horeca het drukste seizoen tegemoet, dus we starten in ieder geval op het juiste moment. Al veel oude bekenden zijn sinds de opening eerder deze maand al even bij me binnengestapt en ik hoop dat er nog meer langskomen. Ik ben namelijk heel benieuwd waar er tegenwoordig behoefte aan is in Weesp. Daar pas ik mijn plannen graag op aan, ik ga dit avontuur met een 'open mind' aan. De Weespers mogen dus zelf beslissen wat voor café dit uiteindelijk wordt."

Persoonlijke aandacht

Om de toekomst van Vechtzicht te bepalen, gaat Zvi graag in gesprek met zijn gasten. Die hoeven overigens niet bang te zijn dat ze aan een kruisverhoor worden onderworpen. "Als mensen met me willen brainstormen: graag! Wie liever een goed gesprek voert met het gezelschap waar hij of zij mee op pad is: ook goed. Want daar draait het om in de horeca: inspelen op de behoefte van je gasten. De een heeft behoefte aan een praatje, de ander niet. Persoonlijke aandacht houdt ook in dat je weet wanneer je iemand met rust moet laten."
Zvi runt Vechtzicht niet in zijn eentje. "Ik heb een uitstekende barkeeper uit Amsterdam meegenomen. Een nieuw gezicht binnen de Weesper horeca, dat werkt misschien ook wel goed."

Amsterdammer

Ilan Zvi is voor veel mensen een Weesper, maar dat is hij niet, dat is hij nooit geweest en dat zal hij nooit worden ook: "Weesp is een heel leuke stad om ondernemer in te zijn, maar als woonplaats zal ik Amsterdam never nooit verruilen voor Weesp. Ik woon al meer dan dertig jaar in een gezellige, drukke Amsterdamse buurt. Ik ken daar iedereen, en iedereen kent mij. Ik voel me er enorm thuis. Nee, ik zie me daar niet snel vertrekken."

Column

De Heilige Geest

Stephanie Prinssen is tekstschrijver, yogadocent en betrokken bij Weesp Chamber Music Festival. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Reken het mij niet aan, maar feiten en fabels houd ik liever gescheiden, dus zocht ik op de 50ste dag na Pasen even de betekenis van Pinksteren op. Van de spaarzame lessen Bijbelse geschiedenis waren mij alleen de vurige tongen bijgebleven. Maar goed, die dag, of eigenlijk die dagen, memoreren wij dus de uitstorting van De Heilige Geest. Iets wat in Weesp al jaar en dag in de Synagoge en de Van Houtenkerk wordt gevierd met de kunstmanifestatie Weespers aan de Wand. Kennelijk gaan kunst en religie prima samen. En ach, inspiratie is toch de geest krijgen, nietwaar? En met de deadline van deze column in zicht, kon ik daar wel wat van gebruiken.

Kunstig genesteld in een glas-in-loodbootje

In de veronderstelling dat de ideeën wel uit de lucht zouden vallen, toog ik naar buiten, en dronk mijn koffie in de oorverdovende stilte op ons achterterras. Ik wachtte, en wachtte. Trommelde wat met m'n vingers. Maar nee, niets schoot mij te binnen. Zelfs niet het kleinste invalletje viel mij ten deel. Ongeduldig schoot mijn blik de tuin door, en heel even zag ik door mijn wimpers een paar rode kaboutermutsen voor vurige tongen aan. Alleen zwegen die kitscherige tuinwachters zoals gewoonlijk in alle talen. Maar wie had van hen ook bezieling verwacht?

Een fikse wandeling werkte beter. In een weiland langs de Vecht droeg een paradepaard zijn manen parmantig in drie vlechten. Een stuk verderop stond een dik varken op zijn achterpoten, en hij leek te overleggen met zijn verzorgers. Wacht eens even... Napoleon! Mollie! Mijn brein had duidelijk een orwelliaanse afslag genomen, en in mijn hoofd tekende ik op het varken een stalinistische snor. Want alle dieren mogen dan gelijk zijn, sommige zijn toch meer gelijk dan andere. Een beetje nasabbelend op die gedachte liep ik via de Oudegracht naar huis en werd onderweg bijna door stomheid geslagen. Een koet had de geest gekregen en zich kunstig genesteld in een glas-in-loodbootje dat voor Weespers aan de Wand op een helgroen kunststof draagvlak op het water dreef. Koninklijk en een tikje hautain keek het dier uit de hoogte. Hoe treffend drievuldig kan één voorbeeld zijn?

Accountants van JAN© sporten 30.000 euro bijeen

WEESP Medewerkers van JAN© Accountants en Adviseurs hebben ruim 30.000 euro opgebracht voor het sponsorevenement HollandALS 2018. Vanuit het kantoor in Weesp is flink bijgedragen.

Twee teams van JAN© hebben tijdens een 24 uur durend sportevenement al zwemmend, hardlopend, fietsend en kanoënd een traject van 330 kilometer afgelegd: van Groningen naar Soest. Maar ook op andere manieren is er geld ingezameld. Zo leverde een dagelijkse duik in de koude Vecht ook geld op. Medewerkers van het Weesper kantoor van JAN© deden dat vorige maand om ook meteen de verhuizing naar het nieuwe kantoor aan het Nesland (aan de Vecht) te vieren. De accountants hebben hun pand aan de Korte Muiderweg verlaten omdat daarin een regiozorgcentrum van Tergooi Ziekenhuizen komt.
Het bedrijf zet zich in voor Holland4ALS en Cool4ALS, beide initiatieven van en voor de Stichting Zoalsjan. De stichting zamelt geld in voor hulpmiddelen voor ALS-patiënten zodat zij zo lang mogelijk comfortabel thuis kunnen blijven wonen.

Vijf jongeren organiseren samen een jongerenfeest in de MatchZO

Festivals en clubs laten 18- niet toe om problemen rond de alcoholwet te vermijden

De vijf jongeren van 5th Events weten hoe het is: als jongere wil je uitgaan, maar waar kun je (nog) heen? Daarom introduceren zij Summer Night 16+.

Vanaf links: Naomi, Chantay, Antonio uit Weesp, Gabriëlle en Annelotte van 5th Events.

door Marieke van Veen

WEESP Uitgaan valt niet mee als je nog geen achttien bent. Festivals, feesten, clubs en ook veel cafés laten minderjarigen niet toe om problemen rond de alcoholwetgeving te vermijden. Maar naar de frisdisco ga je op die leeftijd ook niet graag meer. Te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken, heet dat. De oplossing vindt vrijdag plaats in de MatchZO in Driemond.

Daar houden de vijf jongeren van 5th Events het 16+feest Summer Night, onder meer met DJ Ramos uit Weesp. Woordvoerster van dit evenement is Chantay Muringen (21) uit Amsterdam-Zuidoost.

SummerNights met hardstyle en techno, gemixt met zomerse deuntjes.

'MatchZO is op fietsafstand en met goede beveiliging'

Samen met Antonio Serra uit Weesp en nog drie studiegenoten vormt zij 5th Events, een evenementenbureau opgezet onder de vlag van leerwerkbedrijf Rookie van Hogeschool Inholland. "Voor onze opleiding Media- en Entertainment Management moeten we verschillende opdrachten uitvoeren", steekt Chantay van wal. "De eerste opdracht is het organiseren van een thema-avond. Omdat we uit ervaring weten dat er voor jongeren in Driemond, Weesp, Nigtevecht en Nederhorst weinig te doen is op uitgaansgebied, besloten we er een jongerenfeest van te maken - met als thema een combinatie van zomer en neon."

Onder de dj's Ramon Westland uit Weesp, bekend als DJ Ramos

Bij de zoektocht naar een geschikte locatie kwamen ze uit bij sport- en activiteitencentrum MatchZO in Driemond: "Daar hebben ze ervaring met evenementen, er is goede beveiliging beschikbaar én het is op fiets- en scooterafstand voor onze doelgroep."

DJ Ramos

Summer Night wordt een feest voor jongeren van 16 tot en met 25 jaar. De line-up bestaat uit vier verschillende dj's met vier verschillende muziekgenres: van techno en hardstyle tot house en zomerse deuntjes. Onder de dj's bevindt zich Ramon Westland uit Weesp, onder jongeren beter bekend als DJ Ramos. Aan de deur wordt aan de hand van legitimatiebewijzen de leeftijd gecontroleerd.

Ramon Westland uit Weesp, beter bekend als dj Ramos

"Wie nog geen 18 is, krijgt niet de stempel die nodig is om alcoholische drankjes te bestellen aan de bar. Want het wordt géén alcoholvrij feest, we gaan juist vanwege het thema ook heerlijke cocktails schenken. Maar... er wordt goed gecontroleerd en ook de beveiligers letten goed op, zodat het voor iedereen een veilig en vooral leuk feestje wordt!" Dat is voor de leden van 5th Events ook om een andere reden van belang: er lopen die avond docenten rond om de vijf straks een cijfer te kunnen toekennen.

Summer Night is vrijdag 25 mei van 21.00 tot 02.00 uur. Tickets à € 12,49 via www.5thevents.nl.

'Oude muurreclame is een trend'

Historische Kring Weesp hoopt op restauratie reclame Achterom

Deze digitale reconstructie geeft aan hoe het kan worden. Foto: HKW

door André Verheul

Oude geschilderde muurreclames zijn zeldzaam in Weesp

WEESP Wie goed kijkt, ziet op de gevel van het oude industriële pand bij de sluis nog een oude reclametekst op de muur geschilderd. Nee, twee teksten. Of zijn het er nou drie? De Historische Kring Weesp (HKW) zou graag zien dat ze worden gerestaureerd.

Op de gevel van de voormalige brouwerij en limonadefabriek bij de sluis sluimert nog een fraaie oude muurreclame. Foto: André Verheul

We lezen in kapitalen: 'Mouterij De Leeuw' - of wat daar van over is. Daar half doorheen stond in blokletters 'Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij' met klein daaronder 'A. Meijer en zn bier en likeuren tel 281'. De HKW heeft het plan opgevat om de teksten te restaureren. Dat zal de historische uitstraling van de oude binnenstad versterken. Er is contact gelegd met de eigenaar van het pand en met experts op dit gebied. "We hebben het eerst bij een Weesper schilder voorgelegd, maar dit blijkt specialistisch werk te zijn", zegt Cees Pfeiffer van de HKW. Hij vreest dat het een kostbare aangelegenheid wordt en dat het dus wel even duurt voordat er voldoende geld bijeen is - als dat al lukt. "Maar het is de moeite waard. Je ziet overal aandacht voor oude muurreclames. Ze zijn een trend. In Hoorn werd vorige maand een oud reclamebord van Van Houten onthuld." Mocht het lukken om de Achterom-teksten in oude staat te herstellen, dan is er nog wel een dingetje met dat raam dat er ooit doorheen is gezaagd door iemand zonder historisch besef. Eeuwig zonde. Hoe bijzonder deze commerciële muurschilderingen zijn, blijkt als Pfeiffer maar één ander voorbeeld in Weesp kan opnoemen: Ruitenbeek, naast de Grote Kerk.

Opnieuw waardering voor reddende engelen

'Niet toekijken, maar helpen', zegt de burgemeester nog maar eens.

WEESP Als dank voor het redden van een man afgelopen oudejaarsnacht hebben Zoe Timmermans, Miuka Toele en Jory Blum woensdag een oorkonde gekregen van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Ze kregen de oorkonde van burgemeester Bas Jan van Bochove.

Burgemeester Van Bochove is blij met de publiciteit die deze oorkonde bijna een half jaar na dato nog eens oplevert. "Het is van belang om in te zien dat we te hulp schieten als dat nodig is. En niet dat we staan toe te kijken of filmpjes of foto's gaan maken voor op sociale media. Toen het moest, hebben deze twee jonge meiden gewoon opgetreden. Een topprestatie!"

Niet meer op de kant

De Weespers reageerden alert toen ze zagen dat Bart Reindersma te water was geraakt. Reindersma had de jaarwisseling gevierd in Muiden. Toen hij 's nachts terug naar Weesp fietste, belandde hij door de harde rukwinden in het water. Hij kon niet meer zelf op de kant komen en juist toen hij merkte dat onderkoeling hem in zijn macht kreeg, kwamen Zoe en Miuka langs. Zij kregen de Weesper goeddeels op het droge en hielden automobilist Jory Blum aan, die de hulpdiensten belde en de man in een deken wikkelde. Vlak na hun heldendaad werden de drie door de gemeente al bedankt met een bloemetje. De gemeente heeft het drietal aangemeld voor de oorkonde bij de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, met deze nieuwe huldeblijk als gevolg.

Hoge ogen in finale van 24Kitchen

'De sfeer was geweldig en we mochten koken tegen professionals'

René Turk versloeg bij 24Kitchen niet alleen zijn collega-hobbykoks, maar streefde met zijn enthousiasme en passie ook twee professionals voorbij.

René blijft hobbykok, maar is wel in voor nog zo'n avontuur. Foto: 24Kitchen

BUSSUM Vier dagen lang bond René Turk samen met andere hobbykoks de strijd aan met professionele koks. Hij strandde, als laatste overgebleven 'amateur' in de finale tegen de chef-kok. Een rollercoaster, maar wel een fantastische ervaring, zo kijkt de 45-jarige Bussumer op de vier dagen kookstrijd terug.

René was na een voorselectie uitverkoren om mee te mogen doen aan het 24Kitchen-programma 'The Chefs' Line Nederland'. In het normale leven is hij food- en beveragemanager. Koken doet hij voornamelijk thuis, voor zijn gezin met twee jonge kinderen en vrienden.

'De sfeer was super'

Zijn coq au vin klopte helemaal, maar was net niet genoeg

Hij droomde er al langer van: meedoen aan een dergelijke wedstrijd. Eerder behaalde hij al de voorrondes van 'Masterchef'. "Ik zat bij de laatste 50." Hij had dus wel wat ervaring met selecties en casting. Maar toen het tot hem doordrong dat het deze keer dan toch echt ging gebeuren, kwamen er wel wat zenuwen naar boven. "De avond voor de wedstrijd deed ik geen oog dicht en bij het zien van de jury, met onder meer Jacob Jan Boerma, werd ik nog nerveuzer."

Reputatie

René vertelt enthousiast verder: "De jury bestond echt uit de culinaire top." Ook zijn 'tegenstanders' van het Amsterdamse Bistrot Neuf hadden een flinke reputatie hoog te houden. Gelukkig zakten die zenuwen en schopte hij het tot de finale, waar hij het moest opnemen tegen chef-kok Pascal Tooms van Bistrot Neuf uit Amsterdam. Zijn coq au vin klopte volgens hem helemaal, maar het was net niet genoeg om ook de chef-kok te verslaan. Maar om de winst ging het ook niet. Het ging om het maken van mooie gerechten en de sfeer was super, vertelt René. "Het was passie versus professie. We inspireerden elkaar en mochten koken tegen professionals."

Franse keuken

De vier gerechten die René heeft gekookt kwamen allemaal uit zijn favoriete keuken: de Franse. Dat had hij van tevoren mogen opgeven. "De Franse keuken is de bakermat van de keuken, met mooie gerechten."

De coq au vin van de finale is wel een van zijn favorieten en ook in het bereiden van de bouillabaisse had hij de nodige lol. Maar hoeveel ervaring je ook hebt, koken op dat moment, op die plek maakt het volgens René toch extra spannend. Overigens werden twee van de vier gerechten die hij tijdens dit avontuur op tafel zette als 'beste' beoordeeld.

Culinair randje

Thuis is hij overigens ook de degene die veelal achter het fornuis staat. "Het ligt een beetje aan de gelegenheid en voor wie ik kook", legt de sympathieke hobbykok uit. Omdat ze twee jonge kinderen hebben houdt hij het wel wat rustiger, maar ze groeien wel met een culinair randje op. Zelfgemaakte lasagne of lamsbout uit de oven is bij het gezin geen uitzondering.

Carrière?

Of René nu serieus een carrière als kok overweegt? "Nu ik eraan geroken heb triggert het wel. Ik zou zoiets nog wel een keer willen doen, maar ik ben heel blij met wat ik nu doe en de plek waar ik werk."

Atelierroute Laren zit vol verrassingen

Meer dan 40 kunstenaars openen hun atelier. Foto: Bob Awick

LAREN De 13e Atelierroute Laren wordt zaterdag 26 en zondag 27 mei tussen 11.00 en 17.00 uur gehouden. Ruim veertig kunstenaars doen mee.

Maar liefst 42 Larense kunstenaars zetten de deuren van hun ateliers wagenwijd open. Het afgelopen jaar is er door hen stevig doorgewerkt om weer met nieuw, mooi en spannend werk tevoorschijn te komen. Voorzitter Marlinda Renes Stichting Atelierroute Laren verwacht ook dit jaar weer duizenden bezoekers die een keuze uit de kleurrijke route gaan maken. Ook voor de kijkers is een rol weggelegd. Bezoekers mogen aangeven wie welke kunstenaar ze het meest verrassend, verwonderlijk, of inspirerend vinden. Alle inzendingen leidden tot de toekenning van een publieksprijs. Onder de goede inzenders wordt een leuke prijs verloot: een zomers (kunst)dagje uit naar Den Haag' met een exclusieve rondleiding aan de tentoonstelling 'Max Liebermann, een zomers impressionist' in het Gemeentemuseum van Den Haag en na de lunch een bezoek aan het prachtige Museum Voorlinden in Wassenaar, omgeven onder andere door een tuin van Piet Oudolf. Ter afsluiting een diner in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Dit jaar is de Stichting Atelierroute Laren een bijzondere samenwerking aangegaan met het Papageno Huis. Ook daar is het komend weekeinde een bijzondere expositie ingericht met onder meer werk van de bewoners.

atelierroutepublieksprijs.nl

atelierroutelaren.nl.

'De meerwaarde van een echte winkel is service, dat zal nooit veranderen'

Laurens Renzenbrink zit met webshop Vabrik nu ook in de Slijkstraat

Laurens Renzenbrink (links) helpt een klant. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Laurens Renzenbrink opende gisteren de deuren van zijn kledingzaak Vabrik in de Slijkstraat 19. Hij zit in het oude pand van stomerij Uysal's, naast de Zipper-'winkelstrip' van Rob Sikking: "Dat bijt elkaar niet, we verkopen heel andere merken en richten ons ieder op een heel andere doelgroep."

Renzenbrinks Vabrik biedt Weesp een winkel met streetfashion, urban clothing en sportlifestyle voor jongeren tot fitte veertigers.

Renzenbrink wil straks ook SUP-boards gaan verhuren

"Ik begon twee jaar geleden met een gelijknamige webshop", vertelt de Weesper ondernemer. "Dat komt door mijn vader, die zit ook in de kleding en ik hielp hem vaak. Toen hij een tijdje terug een eigen zaak opzette, triggerde mij dat. Toen zijn we gaan kijken: wat is er mogelijk in Weesp? Er stond in het centrum genoeg leeg en de huurprijzen zijn op zich marktconform, maar voor een startende ondernemer blijft het financieel een grote stap. Toch heb ik doorgezet, want de meerwaarde van een fysieke winkel is service en dat zal nooit verdwijnen. Sterker nog, er zijn sportmerken die erop staan dat hun producten een-op-een aan de consument worden verkocht door ondernemers met verstand van zaken. Dat ik die merken straks ook kan gaan verkopen, leidt tot een exclusiviteit die ik nastreef."

De webshop houdt Renzenbrink ook aan. Die loopt immers goed en hij verwacht dat de fysieke winkel en de onlinewinkel elkaar zullen gaan versterken. Aanstaande zaterdag 26 mei is de officiële opening, van 14.00 tot 19.00 uur. Maar de hele week tot en met de koopzondag op 27 mei profiteren klanten van een openingskorting van tien procent op het hele assortiment. Dat assortiment is heel breed: van sweaters van The North Face en Champion en sokken van Stance tot skateboards van Toy Machine en backpacks van Nixon en Electric. Ook verkoopt de Weesper zonnebrillen, caps, beanies en sneakers. Verder wil hij gaan inspringen op de toenemende populariteit van suppen (stand up paddling), een sport die ook steeds meer in Weesp beoefend wordt. "Sinds een tijdje kun je in Weesp kano's huren, een leuke ontwikkeling. En hopelijk kun je straks bij mij binnenstappen voor het huren van een SUP-board. Je loopt ermee de straat uit en je staat op de Vecht."

vabrik.nl

De boeiende historie van voormalige jenevermouterij Nieuwstad 100

Nu unieke loftappartementen in voormalig grachtenpakhuis

In het voormalige grachtenpakhuis 'Nieuwstad 100' zijn unieke stadswoningen gemaakt. Met verkopend makelaar Koster Di Giacomo duiken we in de boeiende historie van dit pand.

De geschiedenis van Nieuwstad 100 gaat terug naar 1799. En mogelijk zelfs nog verder... Foto's: João Vis

WEESP Met zijn 340 rijks- en gemeentemonumenten ademt het stadscentrum nog steeds een rijk verleden uit. Neem Nieuwstad 100: tussen 1798-1799 gebouwd als mouterij en ooit onderdeel van de grote jeneverdistilleerderij Het Anker.

Samen met molen Het Anker, twee pakhuizen en twee stokerijen vormde Nieuwstad 100 een enorm jenevercomplex in het Weesp van begin 19e eeuw. Maar de geschiedenis van Nieuwstad 100 gaat verder terug dan 1799. Op 30 januari 1759 koopt de heer Johan Daniël Thuret de mouterij aan Nieuwstad 100 voor 200 gulden. Het is dus goed mogelijk dat het pand herontwikkeld is opgeleverd. En dat zet te denken...

West-Europese adel

In de ruim bemeten lofts kun je wonen en werken combineren.
Het zicht op de fraaie Van Houtenkerk is er nog steeds.

Enorm jenevercomplex in het Weesp van begin 19e eeuw

Eind 17e eeuw heet Weesp een groep Franse protestantse vluchtelingen welkom. Onder hen families van West-Europese adel zoals d'Arrest en Thuret, de familie van Daniël Thuret. Hun macht en aanzien groeide snel en binnen een korte tijd namen zij menig mouterij succesvol over. Maar ook hun deelname aan het stadsbestuur bleef niet uit. Die twee bleken overigens erg goed samen te gaan; een gunstige regelgeving ten opzichte van deze drank kwam de economie én hun eigen zaken ten goede. De Franse families waren naast welvarend ook verweven met elkaar. Daniël Thuret, koper van Nieuwstad 100, stapte in het huwelijksbootje met Johanna d'Arrest, dochter van regerend burgemeester Abraham d'Arrest. Deze burgemeester liet in diezelfde tijd het gemeentehuis (1772-1776) bouwen, betaald uit de accijns van de bier- en jeneverstokerijen. Hijzelf was ook befaamd om zijn distilleerderijen in Weesp. Men kwam veel bij elkaar over de vloer en naast trouwen werd er dus ook goed gedronken!

Het pakhuis Nieuwstad 100 heeft redelijk wat eigenaren gehad. In 1799 werd Nieuwstad 100 verkocht aan de vermogende Amsterdamse kooplieden en broertjes Schimmel. Jan Schimmel had in de jaren ervoor de Weesper jenever al tot geliefd product gemaakt in de Caribbean tijdens zijn jaren als ambtenaar van de West-Indische Compagnie. Hij staat dan ook aan de basis van de gloriejaren van jeneverstokerij Het Anker en Nieuwstad 100. Tegenwoordig wordt naar dit oude recept de Anker jenever weer gemaakt en verkocht!

In 1840 wordt Henry Bohlen (1810-1862), zoon van Bohl Bohlen en Anna Schimmel, aan het roer gezet van Nieuwstad 100. Henry houdt echter meer van veldslagen en in 1847 vertrekt hij naar het Amerikaanse leger waar hij het tot generaal schopt.

In 1869 is de mouterij even in handen van Hendrik Johannes Gudde, om vervolgens in 1870 gekocht te worden door C.F. van Houten. Dat betekent voor Nieuwstad 100 een definitief einde als mouterij. Tot aan 1931 zal Van Houten Cacao er zijn kantoor, opslag en expeditie hebben. Rond 1906 zien de medewerkers van Van Houten aan de overkant van de Oude Gracht de Van Houtenkerk gebouwd worden. Zicht op het fraaie kerkje heb je vanuit Nieuwstad 100 nog altijd.

Over de appartementen

Nieuwstad 100 is in 1799 gebouwd als groot, stevig en diep pakhuis met drie bouwlagen. Hierdoor is het mogelijk geworden om unieke loftappartementen te realiseren. Er is gekozen voor een casco oplevering, zodat de lofts geheel naar eigen inzicht en smaak afgebouwd kunnen worden. Door de zeer ruime afmetingen zijn de lofts ook geschikt om wonen en werken te combineren, of als kangoeroewoning. De voorgevel is meer verfijnd van uitvoering dan de gevels van andere pakhuizen. Het staat op de gemeentelijke monumentenlijst omdat het van grote stedenbouwkundige en historische waarde is en typologisch interessant en als zodanig een voor Weesp uniek object.

Tijdens de Open Huizendagen op 26 en 27 mei is ook Nieuwstad 100 te bewonderen.

Weesp trekt eropuit

WEESP Er waren afgelopen (pinkster)weekend genoeg redenen om op pad te gaan.

De winkeliers vierden zaterdagochtend luilak met de jaarlijkse Vroege Vogel Actie. Om 6.00 uur waren de kortingen het hoogst. Op verschillende plekken kon bovendien worden ontbeten. Het heerlijke weer en de verschillende kunstmanifestaties zorgden zondag en maandag voor drukte in de binnenstad. In de Van Houtenkerk, de synagoge, de concertzaal van de Adelaar, de bibliotheek, de Theetuin en Fort Ossenmarkt was werk van lokale kunstenaars te zien. Op Het Domijn was The Showman's Fair met onder meer een vlooiencircus, een muizentheater, acrobatiek, en livemuziek.

Foto's: Marieke van Veen

23 / 28

De film 'Bankier van het Verzet', donderdag 24 mei in de City of Wesopa

Donderdag 24 mei

Handwerkochtend

10.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Gezellig handwerken met een kop koffie en een praatje. Ook voor hulp bij leren haken of breien, materiaal is aanwezig.

Film: 'Bankier van het verzet'

20.00 uur | City of Wesopa

Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is, bedenken ze de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Entree € 8,-.

Vrijwilligers gezocht

Museum Weesp

Museum Weesp is op zoek naar vrijwilligers, rondleiders voor het begeleiden van kinderactiviteiten en het onderhouden van de sociale media en de website.

Vrijdag 25 mei

Spelletjesdag

10,00 uur | Buurtkamer Kastanje

Zin om een spelletje te kaarten of rummikub te doen. Van 10.00-12.00 en van 14.00-16.00 uur is er gelegenheid om dat te doen in de Buurtkamer. Kom eens langs.

Zondag 27 mei

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Toer Fiets Club Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Informatie: 06-21828530.

Voorzomerpret

11.15 uur | City of Wesopa

Een heerlijk luchtig concert om de zomer mee in te gaan. Met Karin Strobos (mezzosopraan), Michael Hesselink (klarinet) en Daria van den Bercken (piano). Op het programma werken van Scarlatti, Mozart, Brahms en meer. Entree € 12,50, kinderen tot 12 jaar € 5,-.

Fortenexcursie

10.30 uur | Fort Ossenmarkt

Van Fort Ossenmarkt naar het Fort Diemerdam. Deze dagexcursie begint na de koffie met een historische rondleiding in en om het torenfort in Weesp, gevolgd door een vaartocht over de Vecht, door Muiden en over het IJmeer naar Fort Diemerdam. Hier bezoeken we het fortterrein en verschillende gebouwen. De deelnemers krijgen op de terugweg naar Weesp een informatiepakket over de waterlinies. De excursie duurt van 10.30 - 15.30 uur. Deelname/entree: € 29,50, incl. toegang tot de twee forten, koffie/thee, twee rondleidingen, vaartocht en infopakket. Reserveringen: 06-27498352 of info@leisurehistory.nl.

Bezoek de Van Houtenkerk

12.00 uur | Van Houtenkerk

Bezoek iedere vierde zondag van de maand de Van Houtenkerk tussen 12.00 en 16.00 uur. Het 'Chocoladekerkje' heeft een prachtig authentiek interieur in de stijl van Berlages Nieuwe Kunst met jugendstilkenmerken. De vrijwilligers vertellen u meer over de historie en architectuur.

Kliederkerk

15.30 uur | Het Lichthuis

Thema 'David en Goliath'. Kliederkerk is een missionaire vorm van kerk-zijn waarin jong en oud samen op een creatieve manier de betekenis van Bijbelverhalen ontdekken. Informatie: kliederkerkweesp@pgwd.nl of bezoek de Facebookpagina 'Kliederkerk Weesp'.

Maandag 28 mei

Inloop Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor informatie over cursussen en vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. Inloop van 10.00 tot 12.00 uur, de koffie is gratis.

Kaarten maken

14.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Gezellig samen kaarten maken. Materiaal en hulp is aanwezig. Kosten 1 euro.

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Koersbal voor ouderen. Meedoen? Neem contact op met Marianne van de Koppel: 0294-416081, 06-10 585 167 of kom eens langs.

Gratis inloopspreekuur

19.00 uur | Fysio Aetsveld

Voor een snel en gratis advies over (sport)blessures en klachten. Ook voor vragen over (sport)voeding, spierpijn, mentale coaching en tapen. Informatie: Colette.couwenhoven@gmail.com of info@fysioaetsveld.nl.

Dinsdag 29 mei

Mamacafé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen, 10.00-11.30 uur.

DigiTaalhuis

11.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven of rekenen en/of willen leren omgaan met computers en internet. De medewerkers brengen samen met u in kaart wat u nodig heeft en proberen daar een passend aanbod in uw omgeving bij te vinden.

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Clubavondtocht

18.45 uur | Toer Fiets Club Weesp

Een rondje van 45 à 60 kilometer, voor het donker weer thuis. Tempo wordt indien nodig aangepast. Informatie bij onze coördinator toertochten Tjebbe Bosma, telefoon 06-37273362 of op de website: www.tfcweesp.nl.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

De Rechtswinkel houdt iedere dinsdagavond vanaf 19.30 uur spreekuur. Neem uw papieren en contracten mee. Wij geven u direct advies en anders verwijzen we u door naar advocaat of het juridisch loket. Vrijwillige bijdrage: € 2,-.

Woensdag 30 mei

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven is niet nodig, deelname is kosteloos.

High tea

13.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Gezellige high tea met allerlei lekkere zelfgemaakte hapjes. Aanmelden in de Buurtkamer. Vol is vol.

Stoepkrijt maken

14.15 uur | Feest voor boefjes

Elke woensdagmiddag van 14.15 tot 15.45 uur een workshop voor kinderen vanaf 4 jaar die graag creatief bezig zijn. Meer info? mail@feestvoorboefjes.nl of vind ons op Facebook.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wekelijkse inloopspreekuur in het afscheidscentrum in Weesp. U kunt hier terecht met al uw uitvaartgerelateerde vragen.

Meezingen

20.00 uur | Toko WSV De Vecht

Voor de laatste keer dit seizoen het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van twee accordeonisten. De tekstboeken liggen op tafel. Gratis entree. Het nieuwe seizoen start in september.

Donderdag 31 mei

Handwerkochtend

10.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Gezellig handwerken met een kop koffie en een praatje. Ook voor hulp bij leren haken of breien, materiaal is aanwezig.

Bingomiddag

14.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht organiseert een bingomiddag. De balletjes gaan om 14.00 uur rollen. Zaal open: 13.30 uur.

Film: 'Sweet Country'

20.00 uur | City of Wesopa

Australië, 1929. De Aboriginal Sam en zijn vrouw Lizzie worden door hun baas, de vriendelijke predikant Fred Smith, uitgeleend aan een net van het front teruggekeerde militair om hem te helpen zijn buitenpost te renoveren. Regie: Warwick Thornton, Australië 2017. Entree € 8,-.

Erfgoedfestival groen

13.30 uur | Museum Weesp

Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht laat het publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met Gooise groenverhalen via tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes en lezingen. In de hele regio worden activiteiten georganiseerd.

Vrijdag 1 juni

Spelletjesdag

10.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Zin om een spelletje te kaarten of rummikub te doen. Van 10.00-12.00 en van 14.00-16.00 uur is er gelegenheid om dat te doen in de Buurtkamer. Kom eens langs.

Expositie: 'Ruimte verbeeld'

Synagoge Weesp

Expositie 'Ruimte verbeeld' is vrij te bezoeken op 1, 2 en 3 juni. Acht beeldend kunstenaars, gezamenlijk afgestudeerd aan de Wackers Academie Amsterdam in 2013, laten hun hedendaagse werk zien. De opening door Jaap Nijstad, kunsthistoricus, is op zaterdag 2 juni om 15.00 uur.

1 & 2 juni

Concert: 'Viva la vida'

20.00 uur | Theater City of Wesopa

The City Singers zijn levensgenieters; daarom zingen we! Dit jaar is er hard gewerkt door ons om samen met onze nieuwe dirigent en pianist nummers te brengen die uit het leven zijn gegrepen, onderwerpen die we allemaal kennen. Wij zeggen: leve het leven! Kaarten via www.wesopa.nl.

Zaterdag 2 juni

Kangoeroe Klup Argus

10.00 uur | Argus korfbalkantine

Op zaterdagmorgen van 10.00-11.00 uur zijn alle kinderen van 2,5-6 jaar van harte welkom bij de Kangoeroe Klup van korfbalvereniging Argus. In de korfbalkantine aan de Papelaan kunnen kinderen spelletjes doen met bal en hoepel. Na afloop is er voor elk kind een gezonde snack. Opgeven is niet nodig.

Zondag 3 juni

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Toer Fiets Club Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Iedereen kan een paar keer meefietsen en later lid worden van de ToerFietsClub Weesp. Info: 06-21828530 of tfcweesp.nl.

SoWhat Familieconcert

11.00 uur | Van Houtenkerk

Zet je papieren muts op, pak de schildersezel, neem je palet in de hand en schilder in je hoofd mee op de klanken van SoWhats eigenzinnige tentoonstelling. Met muziek van o.a. Aram Khachaturian en Frederick Delius.

Deze zomer

Expositie John Rolff

Het Lichthuis

Doorlopende expositie van schilderijen gedurende de maanden mei, juni en juli. Iedere dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen open van 9.30 tot 12.00 uur.

Loswalfestival in Diemen

DIEMEN Vrijdagavond en zaterdag is er van alles te doen op de loswal: (vrij)markt en veel activiteiten voor kinderen en jongeren. 's Avonds optredens van o.a. Baas B en Brutus (vrijdag) en Q Music (zaterdag). Zondag Veiligheidsdag met demonstraties van hulpdiensten.

De dag dat een van hen verdween

'De Bosjes' is een jongerenproductie. Foto: Mascha Hendriks

WEESP JHPJong presenteert 'De Bosjes', een muzikale, sprookjesachtige thriller, uitgevoerd door elf jongeren en een crew van jongprofessionals. Een aangrijpende locatievoorstelling op het terrein van Fort Uitermeer over het kwijtraken van onschuld en omgaan met verlies.

Op de dag dat de Russische kosmonaut Gagarin zijn ruimtevlucht maakt, ontstaat er een gat in het hek naar de bosjes waar niet gespeeld mag worden. Een groep jongvolwassenen kijkt terug op een moment uit hun kindertijd toen een van hen plotseling verdween. Ze proberen te achterhalen wat er die dag in de bosjes is gebeurd. De Noorse schrijver Jesper Helle won met de tekst 'De Bosjes' (Lilleskogen) in 2001 de Wilhelm Hansen Fondens Nordic toneelschrijver award 2001 en in 2004 de Hedda Award. Speeldata: 24, 25, 26, 27 mei en 1 en 2 juni om 20.30 uur. Tickets via www.ticketkantoor.nl/shop/debosjes.

Zorgorganisaties op de markt

De weekmarkt op dinsdag. Foto: André Verheul

WEESP De komende weken, tot en met de eerste week van juli, staan verschillende zorgorganisaties met een kraam op de Weesper weekmarkt.
Zij zijn hiervoor benaderd door de gemeente Weesp. Die biedt deze organisaties hiermee de kans om hun zorgverlening onder de aandacht te brengen van potentiële cliënten. Ook kunnen de organisaties deze ochtend actief nieuwe vrijwilligers werven.

Volgende week staan Versa en de BoodschappenPlusBus op de markt. Op dinsdag 5 juni is het de beurt aan Handje Helpen en Schuldhulpmaatje. Die week daarop, dinsdag 12 juni, zijn de Vrouwen van Weesp en Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg aanwezig. Dinsdag 19 juni wijzen De Bibliotheek en We Helpen de marktbezoekers op hun diensten. De Protestantse Gemeente en het Maatjesproject zijn er op dinsdag 26 juni. De laatste twee zijn op dinsdag 3 juli de Stichting Vier het Leven en Rechtswinkel Weesp. Locatie weekmarkt: Nieuwstraat en het Grote Plein, elke dinsdag van 08.00 tot 13.00 uur.

Fortenvaarexcursie van Ossenmarkt naar Diemerdam

Met een pauze bij Paviljoen Puur

Het fort aan de Ossenmarkt. Foto: Marieke van Veen

WEESP Ron Zeller en Pim Griffioen van Leisure History Weesp verzorgen in het zomerseizoen fortenexcursies in Weesp en de regio. Aanstaande zondag 27 mei staat de fortenvaarexcursie 'Van Fort Ossenmarkt naar Fort Diemerdam' op het programma.

Deze excursie begint met koffie, thee en een welkomstwoord bij Fort Ossenmarkt in Weesp. Daarna is er een historische rondleiding in en om dit torenfort, gevolgd door een vaartocht over de rivier de Vecht, door Muiden en over het IJmeer naar Fort Diemerdam. Hier bezoekt de groep het fortterrein en de verschillende gebouwen. Er is gelegenheid voor een drankje en een hapje of lunch in Paviljoen Puur. Tijdens de vaartocht terug naar Weesp ontvangen de deelnemers een informatiepakket over de waterlinies om mee naar huis te nemen.

De excursie is zondag 27 mei van 10.30 tot 15.30 uur. Deelname kost € 29,50, dit is inclusief toegang tot de twee forten, koffie/thee, rondleidingen, vaartocht en informatiepakket. Lunch/drankjes in Paviljoen Puur zijn voor eigen rekening. Reserveringen kunnen worden gemaakt via 06-27498352 of info@leisurehistory.nl. Het minimumaantal deelnemers voor deze excursie is twaalf.

Leisure History is een initiatief van historici die in het zomerseizoen vanuit het fraai gerestaureerde, negentiende-eeuwse fort aan de Ossenmarkt een aantrekkelijk programma organiseren voor een breed publiek: open dagen met historische rondleidingen en fortenexcursies met vaartochten over de Vecht waarbij beleving en authentieke sfeer centraal staan, dagexcursies met bezoeken aan het stadsmuseum en de korenmolen en in september kunst- en muziekactiviteiten. Bij dit alles fungeert de oude vestingstad als blikvanger om het verhaal van Weesp te vertellen.

Vity's Bistrobar viert eerste verjaardag met jazz

Foto: André Verheul

WEESP Vity's BistrotBar bestaat een jaar. Dat wordt zondag 3 juni gevierd met een jazzavond. Het gitaarduo Victor van Kampen en Bert van der Meulen komt spelen van 17.00 tot 19.00 uur. Aan de bar zijn wijnen en barbites verkrijgbaar en Vity kookt voor de gelegenheid een walking dinner. Vity Veltman nam het restaurant, toen nog Minevitus genaamd, vorig jaar over van zijn ouders.

Diana Burta Trio sluit jazzseizoen af

WEESP Zondag 27 mei a.s. sluit Plofhuis7 bij Fort Uitermeer het jazzseizoen af met een optreden van het Diana Burta Trio. Aanvang 15.30 uur. Toegangsprijs € 10,-. Kaarten zijn te reserveren via kaartverkoop@plofhuis7.nl of te koop bij de ingang.