WeesperNieuws

20 juni 2018

WeesperNieuws 20 juni 2018


Hartstochtelijk achter Marokko

Hartstochtelijke steun voor het Marokkaanse Elftal vanuit de Slijkstraat. Foto: Sjoerd Stoop

WEESP De foto hierboven is gemaakt vlak voor de aftrap van de WK voetbalwedstrijd Marokko - Iran afgelopen vrijdag. Deze Weespers met Marokkaanse roots waren er helemaal klaar voor. Ze gingen de eerste groepswedstrijd samen kijken in de snackbar van Mo, Inter-Snacks in de Slijkstraat. Die dag werd ook het Suikerfeest - het einde van de ramadan - gevierd.

Twee uur later was de stemming een stuk minder uitbundig. Marokko ging na een spannende eerste helft en een saaie tweede helft in de extra tijd alsnog onderuit tegen Iran doordat Aziz Bouhaddouz een bal in eigen doel kopte - ook dat nog. Het land had de punten goed kunnen gebruiken: de andere tegenstanders in de poule zijn titelfavorieten Portugal (vanmiddag om 14.00 uur) en Spanje (maandag 25 juni om 20.00 uur). Marokko moet dus volop aan de bak om een ronde verder te komen. Maar wat het resultaat ook moge zijn, Marokko doet tenminste mee. Ook in de nieuwe moskee aan de Nijhoffstraat wordt er gezamenlijk voetbal gekeken.

De Weesper voetbaltrainers Arie van Overeem, Dave Seegers, Carlo van Hekken en Nick Brandsma analyseren het WK op geheel eigen wijze op Radio Weesp. Dat deden ze eerder onder de noemer 'Mannetjes van Oranje', maar dat is noodgedwongen nu 'Mannetjes zonder Oranje'. Ze slaan elke vrijdag vanaf 19.00 uur hun notitieboekjes open en bespreken hun aantrekeningen met presentatoren Sjoerd Stoop en Anton Sap.

Geslaagd! Maar we kunnen niet melden wie

WEESP In Weesp hangen weer overal de vlaggen uit en tegen iedereen die zijn schooldiploma heeft behaald, zeggen wij dan ook: van harte gefeliciteerd!

Het traditionele overzicht van geslaagde eindexamenkandidaten kunnen we dit jaar echter niet plaatsen. Als gevolg van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verstrekken de scholen ons geen namenlijsten meer. Volgens Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, mogen geslaagde examenkandidaten best in de krant, maar ze moeten wel eerst toestemming geven. Dat mag ook klassikaal met een simpele vraag. De scholen zijn daar (nog) niet aan toegekomen.

Sportproeverij

Foto: Barry Stoffers

Eens een andere sport of activiteit proberen, kon zondag op de Weesper Sport- en Cultuurdag.

17

Van de lezers

De van der Muelen-Vastwijkschool zoekt een overblijfkracht.

Vrijwilligerscentrale

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt deze week de volgende vacatures aan.

Vrijwilliger
administratiespreekuur

Voor het administratiespreekuur op woensdagochtend wordt uitgekeken naar enthousiaste vrijwilligers die tijdens een wekelijks spreekuur actief willen zijn om mensen te ondersteunen en te informeren op administratief gebied. Het werk houdt onder meer in: het ordenen van de post of administratie, budgetteren, het doornemen of schrijven van een brief, het uitzoeken van gegevens en bellen met instanties. Organisatie: Versa Welzijn.

Overblijfkracht Van der
Muelen-Vastwijkschool

Wie wil komen helpen bij de overblijf tussen de middag zodat kinderen in de pauze veilig en onder toezicht kunnen eten en spelen? Kun je goed met kinderen omgaan, dan is dit echt een leuke functie. Je kunt op een vaste dag komen of je aanmelden voor de invalpool. Het kost je ruim een uurtje per keer (schoolvakanties vrij). Er is een vrijwilligersvergoeding beschikbaar. Organisatie: Van

der Muelen-Vastwijkschool.

Digitale duizendpoot
Historische Kring

De Historische Kring Weesp is op zoek naar een digitale duizendpoot die powerpointpresentaties kan maken voor de ledenavonden (5x per jaar), gedigitaliseerd filmmateriaal kan monteren en bewerken. En die op internet filmpjes kan downloaden en bewerken. Organisatie: Historische Kring.

Stadsgids
Historische Kring

Houdt u van historie en mensen. De Historische Kring is op zoek naar versterking van het stadsgidsenteam. Als stadsgids maak je geregeld wandelingen met groepen mensen die geïnteresseerd zijn in de historie van Weesp. Kandidaten worden hiervoor ingewerkt. Organisatie: Historische Kring.

Inloopspreekuur elke dinsdag van 13.30-14.30 uur op Papelaan 99, 1382 RK Weesp. U kunt ons ook bellen om een afspraak te maken, tel. 06-15875692 of mailen vcweesp@versawelzijn.nl.

Meer informatie op
versavrijwilligerscentrale.nl.

Weerbericht

Koel weer met wolkenvelden, af en toe zon

Op 21 juni om 12.07 uur begint de astronomische zomer. Dan bereikt de zon op het noordelijk halfrond zijn hoogste stand. Een Atlantisch hogedrukgebied komt dichterbij, maar trekt nog onvoldoende door naar het continent. Het gevolg is een noordwestelijke stroming waarmee koele lucht wordt aangevoerd. Er zijn wolkenvelden, maar het is in het weekend meest droog.

Donderdag en vrijdag

Na een zomerse woensdag trekt donderdag een koufront over met kans op een bui. Af en toe schijnt de zon. De noordwestenwind trekt aan tot matig of vrij krachtig. Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Er kan lokaal wat motregen of lichte regen vallen. Het kan ook even opklaren. Er waait een stevige noordwester. Het is beide dagen koel met circa 16 graden.

Het weekeinde

Het weekeinde lijkt overwegend droog te gaan verlopen. Met een iets in kracht afnemende noordwestenwind is het nog koel. Het langjarig gemiddelde bedraagt 20 à 21 graden voor eind juni. Zaterdag wordt het 16 à 17 graden, zondag omstreeks 19 graden. Er zijn wolken maar er is ook kans op wat zonneschijn, met name zondag. Na het weekend knapt het weer verder op.

Weetje

Juni wordt zomermaand genoemd. 1 juni begint de meteozomer en 21 juni de astronomische zomer. Mei en juni hebben gemiddeld het hoogst aantal zonuren. Van de drie zomermaanden juni, juli en augustus is juni echter zelden de warmste. In deze 21ste eeuw was juni alleen in 2007 en 2017 de warmste van de drie. In de gehele 20ste eeuw was dat maar tien keer het geval.

Ymere past Kostverlorenplan aan, maar buurt blijft morren

Van zes bouwlagen gaat er eentje af, buurt houdt vast aan vier

Ymere heeft het veelbesproken bouwplan voor de plek van de oude Kostverlorenflat aangepast. Maar buurtbewoners houden bezwaar.

Zo kunnen de drie appartementencomplexen er straks uit gaan zien. Foto: Ymere

WEESP Een gebouw van zeven etages boven op het winkelcentrum en twee gebouwen van vijf woonlagen (begane grond meegerekend) op het veldje daarnaast. Ymere heeft de plannen voor de bouw van ouderen- en startersappartementen op de plek van de gesloopte Kostverlorenflat aangepast, mede na klachten van de buurt over de bouwhoogte. Maar die bezwaren zijn hiermee niet van tafel.

De eerste bouwplannen voor de appartementencomplexen werden een half jaar geleden door Ymere gepresenteerd. De woningbouwcorporatie kwam met een plan voor drie torens van zes etages hoog. Dat zou bij elkaar ruim honderd appartementen opleveren, waarvan 68 voor de sociale verhuur. Een belangrijke impuls voor het aantal sociale huurwoningen voor starters en ouderen, waar in Weesp groot gebrek aan is.

Het plan leidde echter tot bezwaren van zeker honderd buurtbewoners. Het voornaamste probleem: de gebouwen werden veel te hoog. De buurt refereerde aan toezeggingen en uitspraken van Ymere en de gemeente dat er op de plek van de gesloopte flat geen hoogbouw meer terug zou komen. Die flat had (begane grond meegerekend) negen woonlagen. Nadat Ymere daarvan afzag omdat onderzoek aantoonde dat er meer behoefte is aan appartementen, bleek de buurt genegen om mee te gaan met appartementencomplexen van vier woonlagen. Alles vanaf vijf hoog wordt als 'te massaal' beschouwd.

Buurtbewoners houden zorgen: 'Het wordt allemaal veel te groot'

Vanwege de weerstand nam Ymere nogmaals plaats aan de tekentafel. Afgelopen week werd een aangepast plan gepresenteerd aan de buurt en aan het gemeentebestuur. "We hebben er fors aan gesleuteld om tegemoet te komen aan de bezwaren van de buurt. We hebben vooral de hoogte van twee van de appartementencomplexen aangepast, die worden een etage lager. Een van de gebouwen hebben we breder gemaakt. Dat zorgt ervoor dat we de buurt tegemoet kunnen komen zonder dat we te veel woningen gaan verliezen. Van 68 sociale huurappartementen gaan we nu naar 66. De totale hoogte van de twee gebouwen gaat daarmee ook nog eens naar ongeveer zestien meter hoogte, negen meter lager dan de oude Kostverlorenflat", vertelt de kersverse Ymere-regiomanager Kim Ronner. Ze noemt het aangepaste plan verder een goede mix van de wensen, eisen en voorwaarden van alle betrokkenen. Volgens Ronner hebben al veel mensen belangstellend gereageerd en gevraagd of ze een van de appartementen kunnen huren.

Weerstand houdt aan

Toch houden de bezwaren van de tegenstanders aan. De voornaamste groep van, naar eigen zeggen, zeker honderd mensen noemt het ontwerp nog steeds te massaal. "We houden vast aan appartementencomplexen van vier woonlagen. De hoop op laagbouw hebben we helaas moeten laten varen en we denken dat we met deze vier etages al heel veel water bij de wijn doen", vertelt woordvoerder Fred van den Bergh. "De aangepaste plannen hebben wat ons betreft niet meer draagvlak gekregen. Naast dat we de vijf etages van de twee losse appartementencomplexen te hoog achten, hebben we ook problemen met de hoge toren boven op het winkelcentrum. Dat wordt een gebouw van zeven etages. We hebben het berekend en dat deel wordt nagenoeg net zo hoog of zelfs hoger dan de oude Kostverlorenflat. Dat gaat ons echt te ver. We merken ook dat de bewoners van het Casparushof daar grote problemen mee hebben. Het wordt allemaal veel te groot. En daarnaast houden we zorgen over de parkeerdruk straks. Wat ons betreft moeten de plannen verder worden aangepast voordat we ermee kunnen leven dat er weer gebouwd gaat worden."

Het is daarmee onzeker hoe dit project nu verder gaat. Ymere laat weten de plannen verder uit te gaan werken, ook samen met de omwonenden. Als alles volgens plan verloopt zou de bouw eind volgend jaar moeten starten. Een jaar later zou alles opgeleverd moeten worden.

Kemphanen moeten in gesprek over schapen

WEESP De gemeente Weesp en de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp zullen moeten proberen om in een goed gesprek nader tot elkaar te komen in hun dispuut over de begrazing van de schansen door een kudde Kempische heideschapen.

De Raad van State moet zich buigen over de vraag of de schapen op de Weesper schansen wel binnen de wettelijke kaders grazen en stelt voor om een mediationtraject in te gaan. De Weesper faunastichting van het echtpaar De Graaf verzet zich vanaf het begin tegen de schaapskudde, die in opdracht van de gemeente sinds 2016 met regelmaat het hoge gras op de schansen wegeet. Toen al startte de stichting een juridische procedure. De voorzieningenrechter wees het bezwaar af, maar de stichting ging in hoger beroep.

Laadpaal Kostverloren

WEESP - Aan de Kostverlorenstraat is een openbare laadpaal voor elektrische auto's geplaatst. Het is de eerste in een reeks acht, waarmee het totale aantal openbare laadpalen binnen afzienbare tijd wordt opgeschroefd naar twaalf.

Liefst twee wethouders waren bij de onthulling. Leon de Lange (D66): "Elektrisch rijden is de toekomst, dus ook in Weesp." Maarten Miner (GroenLinks): "Duurzaamheid staat in Weesp hoog op de agenda. Daar passen laadpalen heel goed bij."

Nieuwe sportveldjes Papelaan voor iedereen die wil sporten

Argus krijgt een eigen veld, er blijft ruimte voor sporten over.

WEESP Voetbal, beachvolleybal, korfbal en wie weet ook de nieuwste racketsport padel. Weesp krijgt er deze zomer aan de Papelaan een multifunctionele sportaccommodatie bij.

Het openbare kunstgrasveld tussen de tennisbaan en het gebouw van harmonie De Adelaar wordt vernieuwd en krijgt meteen een nieuwe indeling. Op het nieuwe veld loopt het voetbalveld tot de middellijn. Voetbal blijft mogelijk, maar je kunt het veld, samen of met een groepje, ook gebruiken voor fitness, crossfit of yoga.

Op de andere helft komt een eigen korfbalveld voor korfbalclub Argus. Daarnaast is er ruimte voor twee beachvolleybalvelden (met zand) en een omheind trapveldje met doeltjes, vergelijkbaar met een Cruyff Court. De aanleg is maandag van start gegaan. In hetzelfde project worden twee kunstvelden bij FC Weesp vervangen.

Meer bewegen

Sportwethouder Astrid Heijstee (WSP) presenteerde het ontwerp in ons wekelijks gesprek met B en W. Behalve het korfbalveld is alles openbaar en gratis toegankelijk. "Ik hoop dat veel mensen uit de buurt, jong en oud, er gebruik van gaan maken. Dat zeg ik ook als wethouder voor Sociaal Domein en Zorg: dit draagt bij aan meer bewegen en het meer ontmoeten van elkaar."

Er blijft nog een klein hoekje vrij, waar mogelijk in de toekomst een veld voor padel gemaakt kan worden. "Een vorm van tennis met kleine rackets, gespeeld in een soort kooi. Bij de tennisvereniging kunnen ze je er veel meer over vertellen", zo weet Heijstee, die zelf overigens niet onverdienstelijk tennist.

Beluister het hele gesprek op
www.weespernieuws.nl.

Eriks 'Ode aan Weesp' elk kwartier op carillon

Bauke Reitsma Beiaardkring Weesp

WEESP De melodie van de 'Ode aan Weesp' van Erik Jobben is gestoken in de speeltrommel van de Grote Kerk. Het is de komende drie maanden te horen om kwart voor het hele uur.

"Een eer", reageert de Weesper componist. "Het lied zit tussen drie melodieën met eeuwigheidswaarde. Dus hiermee is het ook wel een officieel lied geworden." En dat ging snel, want Erik maakte het lied begin maart van dit jaar. Hij speelde het voor het eerst tijdens het verkiezingsdebat van het WeesperNieuws. Het ging prompt 'lokaal viraal' op sociale media. Onlangs werd het op cd uitgebracht (officiële titel: 'In Weesp').

De andere zomerse carillonmelodieën: 'Clair de lune' (Claude Debussy), 'Summer Waltz' (Mathieu Daniël Polak) en Prélude in h-moll voor piano (Mikalojus Konstantinas Ciurlionis).

Kees en Rina van Kuik

Pleitbezorgers seniorentennis WTC. Weespers sinds 1993.

In het dagelijks leven?
"Genieten we van ons pensioen. We doen aan seniorentennis bij WTC op donderdagmiddag. Lekker sportief bezig zijn in de buitenlucht met goede begeleiding. Een aanrader voor alle ouderen in Weesp, maar ook gehandicapten zijn hierbij van harte welkom! Ook zijn we actief binnen de Kynologenclub Gooi- en Eemland, we zwemmen regelmatig en in de zomer varen we graag op de Vinkeveense plassen."

Wat weten mensen niet van jullie?
"Weinig, wij maken nergens een geheim van."

Waar maakt u zich boos om?
"Rommel die in de natuur of op straat wordt gegooid."

Uw beste eigenschap?
"Klaarstaan om anderen, waaronder onze kinderen en kleinkinderen, te helpen."

En uw slechtste?
Kees: "Niet altijd even geduldig." Rina: "Geen."

Wie is uw grote held?
"Niet een specifiek iemand."

Favoriete dag in de week?
"De dagen dat het lekker weer is om buiten te zijn."

's Nachts wakker te maken voor?
Kees: "Shoarma en een wijntje." Rina: "Chocolade."

Wat zou u doen met duizend euro?
"Lekker uit eten gaan met kinderen en kleinkinderen en een extra weekje vakantie."

En met een miljoen?
"Een vakantiebungalow kopen op Texel of in Zeeland."

Als u de burgemeester was?
"Zouden we meer variatie aanbrengen in de winkels, er zijn nu wel erg veel restaurants en kappers."

Mooiste plekje van Weesp?
"De Kom, met de bedrijvigheid van bootjes."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"Wij hebben interesse in al het nieuws."

Stickers op ramen, wel zo netjes

WEESP Woningcorporatie Ymere heeft een groot aantal ramen op de balkons van de Meidoornflat beplakt met stickers. De reden: klachten van de overburen.

De overburen, de bewoners van het Casparushof, hebben de afgelopen weken geklaagd over de rommel op de balkons van de flats. Na de klachten onder de loep te hebben genomen kwam Ymere met het plan om de onderkant van de ramen, ter hoogte van de balkons, te beplakken. De overburen reageren erg tevreden nu de stickers op de ramen het uitzicht een stuk verbeteren. Bewoners van de flat merken amper verschil: vanaf de balkons gezien zijn de stickers doorzichtig.

Lekkende gaskraan bij Abbott

WEESP Een gaslucht op het fabrieksterrein van Abbott in Weesp betekent meteen groot alarm. Maandag rond het middaguur rukte de brandweer uit voor, wat dan in die kringen heet, een 'ongeval gevaarlijke stof'.

Ter plaatse bleek het te gaan om een lekkende gasfles. De brandweer heeft de lekkage verholpen door, hoe eenvoudig kan het zijn, het dichtdraaien van de gaskraan.

Parkeerschijf nodig op parkeerdak Albert Heijn

WEESP Wie boodschappen gaat doen bij de Albert Heijn aan de Achtergracht en zijn auto op het parkeerdek neerzet, moet voortaan de parkeerschijf gebruiken.

Sinds vorige week is de parkeerplaats met in- en uitrit naar de Groeneweg een blauwe zone. Zodoende geldt er nu tussen 08.00 en 21.00 uur een maximumparkeertijd van een uur. De maatregel is genomen omdat het parkeerdek ook veel werd gebruikt door langparkeerders. Hierdoor waren plekken de hele dag bezet, terwijl er voor de supermarktklanten vaak geen plekje meer te vinden was. De maatregel komt van het supermarktbedrijf, niet van de gemeente. Het is niet duidelijk wie de blauwe zone nu handhaaft.

Weespers domineren in Nederhorst

Foto: TTW Weesp

WEESP Daan Jacobs en Deborah Schouten uit Weeso hebben afgelopen weekend de achtste triatlon van Nederhorst den Berg op hun naam geschreven. Daan rekende af met tweelingbroer Tim. Ricardo Scholten maakte het Weesper erepodium compleet. Deborah Schouten was bij de dames verreweg de beste en werd ook nog eens achtste overall.

Dragqueen werkt aan YouTube-talkshow

'Tegen Karoline zijn mensen veel openhartiger'

Krijn van der Spoel verdient zijn brood als Karoline On Line. Foto: Femke Berkhout

door Marieke van Veen

WEESP De eerste draaidag zit erop, maar het bewerken en monteren is nog een hele klus. Over een week of drie moet de eerste pilotaflevering van 'Confessions to a Dragqueen' op YouTube verschijnen. Voor de eerste aflevering heeft Krijn van der Spoel een wereldberoemd illusionistenstel weten te strikken.

Krijn van der Spoel houdt van de spotlights, maar zijn alter ego Karoline On Line nog veel meer. Toen de Weesper in 2007 werd bekroond tot 'Miss Travestie Holland' besloot hij er zijn werk van te maken. Privé heeft hij geen behoefte om zich als vrouw te kleden, maar als professional verdient hij er goed zijn brood mee.

'Karoline is een typetje, maar er zit veel van mijzelf in haar karakter'

Ontboezemingen

Meerdere keren per week stapt hij als Karoline in de auto, in de trein of op de scooter voor het presenteren van grote en kleinere evenementen. Dat kan een Wallentour zijn voor een vrijgezellenfeest, maar ook voor een bingogala voor driehonderd man draait de Weesper zijn hand niet om. En nu komt hij dus met een onlinetalkshow, gewoon vanuit zijn woonkamer. "Het heet 'Confessions to a Dragqueen', ik jaag dus op ontboezemingen. Daarom moet de sfeer zo gezellig en persoonlijk mogelijk zijn. Ik doe ook weleens opdrachten als mezelf, gewoon als Krijn, maar dit soort interviews is echt iets voor Karoline. Zij durft veel brutalere vragen te stellen en mensen zijn tegen haar ook veel openhartiger."

Derde persoon enkelvoud

De transformatie duurt anderhalf uur ("Vroeger 2,5 uur, dus ik ben tegenwoordig bijna een uur sneller!") en daarna is Krijn een totaal ander mens. Voelt de Weesper dat ook zo, aangezien hij over Karoline in de derde persoon praat? "Karoline is een typetje, maar er zit veel van mijzelf in haar karakter. Toen ik veranderde - onder meer door enorm gewichtsverlies - veranderde zij ook. Ik durfde steeds meer van mezelf te laten zien en Karoline ook. Als zij nu de deur uitgaat, draagt ze de hoogste stiletto's, de strakste slangenleren broek en de hoogste pruik die je kunt bedenken. Als Karoline ben ik heel ad rem. Ik ben van mezelf ook niet op mijn mondje gevallen, maar Karoline is meer een flapuit. Mensen kunnen ook veel van haar hebben, waarschijnlijk durf ik daarom ook meer te zeggen."

Britain's got Talent

In de eerste aflevering ontvangen Karoline en regisseur en cameraman Kevin Linnekamp het illusionistenstel Marcel Kalisvaart en Aquila Junior. Als Magus Utopia haalden zij de halve finale van Britain's got Talent 2018 en in 2012 wonnen zij het WK Magic in de categorie podiumillusies. Zij laten zich niet verleiden tot het verklappen van hun trucs, maar onthullen bijvoorbeeld wel dat zij Hans Klok hebben getraind ter voorbereiding op Amerika: "De vader van Kalisvaart is namelijk een begenadigd illusiebouwer. Hans Klok heeft bij hem illusies gekocht voor zijn Las Vegas-avontuur. Marcel en Aquila hebben hem geholpen deze trucs onder de knie te krijgen."

Kees Luijckx

Het is de bedoeling dat het YouTube-programma in het eerste seizoen maandelijks verschijnt: "We bouwen het rustig op, het is voor ons ook allenmaal nieuw." Terwijl de eerste video nog gemonteerd en geüpload moet worden, is de Weesper al druk bezig met het benaderen van nieuwe gasten: "Ik ken zo veel bijzondere mensen met mooie verhalen. De tweede aflevering is met Suzanne Venneker van onder meer Vulcano en Mrs. Einstein. Ik heb haar ontmoet in de vip-lounge van Eurovision in Concert. Voor aflevering drie is er contact met profvoetballer Kees Luijckx, die ik ken van een Wallentour die ik voor zijn Deense voetbalteam SønderjyskE heb verzorgd. Verder ben ik bezig met Paul de Leeuw en ik zou ook graag Midas Dekkers en Sara Kroos op de bank willen hebben. Als jij dat nou alvast in de krant zet, dan zijn ze al een beetje voorbereid op mijn telefoontje straks."

Column

Op de tuin

Stephanie Prinssen is tekstschrijver, yogadocent en betrokken bij Weesp Chamber Music Festival. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Door een erfstuk dat al geruime tijd danig in de weg stond, kwam ik in Weesp op een plek terecht waar ik nog nooit van mijn leven was geweest. Het 3-persoons hardhouten bankje van Tante Kit, voor anderen mevrouw Bockweg, kreeg een derde leven op de buitentuin van een vriend, waardoor ik kennismaakte met de groene oase achter dat zo heerlijk laat-jaren-dertighek aan de Lange Muiderweg. Nieuwsgierig naar de nieuwe habitat van die sta-in-de-weg van een tuinbank duwde ik het toegangshek open en zette voet op Kweeklust.

Ergens aan een van de zijpaden van de Kweeklaan bevond zich het paradijsje van de nieuwbakken stadsagrariër die ons tuinmeubilair onder zijn hoede had genomen. Maar voordat ik bij zijn deurtje aanklopte, besloot ik een rondje tuin te doen. Aan de bonenstaken met strak opgebonden kapucijners en de keurige rijtjes opschietende gewassen te zien, wordt het complex bevolkt door groen bevingerde gasten die er gein in hebben om op hun lapje grond hun eigen groente en fruit en bloemen en planten te telen. Het had werkelijk iets aanstekelijks, maar voor ik mij ook maar enigszins op een wachtlijst kon zetten, hoorde ik de klompen van onze tuinkabouter over zijn houten vlonders klossen en werd ik op het Mollenpad over de woekerende braam heen op een ouderwets lekkere bak koffie getrakteerd. Met mok en al stapte ik zijn tuin op, en ja hoor, daar stond-ie dan, onze verhuisde driezitter, op de geïmpregneerde planken van een net aangelegd tuinterras. De kersverse buitenman draaide nog wat kroppen sla af en plofte net als ik neer op het bankje. Niet veel later kwamen de verhalen. Sterk en overdreven, dat begrijp je natuurlijk wel.

Achter dat fraaie toegangshek ligt een bijzondere wereld verscholen. Een vol snode netels, verschaald slakkenbier en bewust ongewenste kruiden. Met een gesmeerd lopende deeleconomie als het gaat om stukken koek en stekken, en met types als de tuinprofessor, de tuinhuisdokter en een kwartiers zagende rabatdeelfluisteraar. Schuddebuikend ging ik er helemaal in mee. Net als het bankje, dat kraakte en piepte. Alsof het zeggen wilde: dit is echt mijn stekkie, hier wil ik wel wortel schieten.

'Hoorde de klompen van onze tuinkabouter over zijn vlonders klossen'

Bewoners meer betrekken bij plaatsing zendmasten

WEESP De recente petitie van Leeuwenveldbewoners over zendmasten nabij woonwijken heeft geleid tot actie in de Weesper politiek. De gemeenteraad wil dat bij er de locatiekeuze meer oog is voor de belangen van inwoners.

Via een door alle partijen gesteunde motie krijgen B en W de opdracht om omwonenden te betrekken bij een mastaanvraag. Ook zou de gemeente met de providers in overleg moeten te gaan om plekken te zoeken die zo weinig mogelijk conflict opleveren met bewoners. Nu gebeurt dat niet, zegt Christian Pfeiffer (GroenLinks), indiener van de motie. Omdat landelijke regels al voorzien in een verantwoorde manier van plaatsen, liet wethouder John Vos (WSP) blijken niet helemaal te begrijpen wat hij nou precies met de motie aan moet. Eerder nam hij de petitie in ontvangst van enkele bewoners van het Leeuwenveld die een verband leggen tussen gezondheidsklachten en de straling die de masten met zich meebrengen. Ze uitten hun zorgen over een (tijdelijke) zendmast bij hun wijk. Die petitie werd 247 keer ondertekend.

Meer dan 60 woningen voor jongeren

Eerste ontwerp nieuwbouw op plek Jan Woudsmaschool klaar

Zo moet de nieuwbouw op de plek van de Jan Woudsmaschool eruit gaan zien. Foto: BPD Ontwikkeling BV

WEESP Tachtig appartementen en acht rijtjeshuizen. Dat moet er gebouwd gaan worden op de plek van de oude Jan Woudsmaschool. Van de huizen moeten verreweg de meeste, 66 stuks, worden verhuurd of verkocht aan jongeren tot 23 jaar. Afgelopen week werd het eerste ontwerp gepresenteerd.

De appartementen en de laagbouw worden gebouwd door BPD Ontwikkeling BV, dat volgens de gemeente met het beste plan kwam voor het lege stuk grond op de hoek van de Sinnigvelderstraat en de Waarschapsstraat.

Met de bouw wordt tegemoetgekomen aan de grote vraag voor betaalbare woonruimte, onder meer voor jongeren. De sociale huurwoningen gaan 414 euro per maand kosten, de koopwoningen 140.000 euro. Hoe de huur- en koopwoningen worden verdeeld moet nog worden bepaald. Er komt een 'marktconsultatie' waar jongeren hun voorkeur voor één van de twee kenbaar kunnen maken.

Hoe blijft het bedrijventerrein schoon, heel en veilig?

KVO-adviseur Maarten van Weel in actie tegen de verrommeling.

door André Verheul

WEESP Voor het netjes en veilig houden van de bedrijventerreinen stapt Weesp over naar een andere opzet, waarbij het initiatief geheel bij de bedrijven ligt. De gemeente spreekt van het doorontwikkelen van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

Bij het KVO werken bedrijfsleven, gemeente, brandweer en politie nauw samen om de omgeving schoon, heel en veilig te houden. Een onderdeel van de systematiek is een regelmatige rondgang over het bedrijventerrein om vervolgens de geconstateerde ongewenste situaties meteen aan te pakken. In Weesp werd dat sinds in 2005 voortvarend opgepakt, wat leidde tot zichtbare verbeteringen en tot een landelijk erkend keurmerk voor de bedrijventerreinen Noord en Nijverheidslaan. Zo'n keurmerk blijft drie jaar geldig en levert ondernemers korting op de verzekeringspremie op. Sinds 2015 zit echter de klad in deze aanpak. Bovendien heeft KVO-adviseur Maarten van Weel, kartrekker van het eerste uur, onlangs afscheid genomen.

De gemeente maakte vorige week bekend een nieuwe aanpak te kiezen onder de noemer parkmanagement. Gemeente, politie en brandweer leggen het initiatief geheel bij bedrijvenvereniging IVW, die nu ondernemers zoekt die dit klusje erbij willen doen. "Die commissie gaat de rol van Maarten van Weel overnemen, meer verandert er eigenlijk niet", zo vat IVW-voorzitter Reinier Mommaal het samen. Dat betekent volgens Mommaal ook dat de driejaarlijkse hercertificering overeind blijft die nodig is voor het behoud van het waardevolle KVO-certificaat. Voor beide bedrijventerreinen moet een plan van aanpak komen, met de bijbehorende middelen. Gemeente en IVW hebben het volste vertrouwen. Burgemeester Bas Jan van Bochove: "Met gemeente, politie en brandweer wordt volgens een vaste systematiek gewerkt aan de kwaliteit en de veiligheid." En Mommaal: "Als ondernemers willen we meer verantwoordelijkheid dragen." Intussen belooft de gemeente het beheer van de straten te blijven doen; iets dat overigens gewoon een kerntaak is.

Kijken, proeven, beleven en profiteren van leuke acties bij Weesp Gastvrij

'Kom, en beleef Weesp' bij het culturele en culinaire shoppingfestival

Het is bijna tijd voor Weesp Gastvrij. Zaterdag 30 juni staat het centrum bol van de activiteiten tijdens dit bruisende festival.

In 2017 genoten veel mensen van alle activiteiten tijdens Weesp Gastvrij. Foto: André Verheul

Weesp Wat heeft Weesp te bieden op het gebied van cultuur, authentieke winkels en culinaire verrassingen? Het is verrassend veel en dat is allemaal te zien, proeven en beleven tijdens deze vierde editie van Weesp Gastvrij.

Dit jaar doen er weer meer deelnemers mee dan vorig jaar. Dat betekent dat we de hele dag kunnen genieten van veel leuke aanbiedingen van detaillisten, proeverijen bij de horeca, optredens van straatmuzikanten, straattheater en kunstenaars en in diverse locaties in het centrum, leuke kinderactiviteiten en creatieve extraatjes, zo belooft de organisatie. De deelnemers zijn de afgelopen periode op de foto gezet door Femke Berkhout en Raymond van Hese en dat heeft een serie bijzondere 'historische' ansichtkaarten met 'Groeten uit Weesp' opgeleverd.

Circus der Componisten

Alle voorstellingen, concerten en (kinder)activiteiten zijn gratis

Het festival wordt om 11.00 uur geopend door het Circus der Componisten met een Circus-Parade. De optocht start met het luiden van de kerkklokken en gaat dan door het historische centrum naar de Kom, waar het spektakel wordt voortgezet bij de Welkom in Weesp-boot De Vuurlinie. Daar wordt onder begeleiding van de muzikanten, de Gooische Muziekschool en componist Yorick Heerkens van het Domijn samen met de aanwezigen een lied gecomponeerd. Meedoen mag dus!

De deelnemende detaillisten hebben leuke acties, aanbiedingen en extraatjes. Ze zijn te herkennen aan de Weesp Gastvrij-vlaggen. Bij de horeca en op de vele terrassen is het genieten van culinaire hapjes en drankjes, die tegen een gereduceerde prijs worden aangeboden. Zo kun je nog eens ergens proeven.

Ook op het water is van alles te beleven tijdens Weesp Gastvrij

Ook aan de jonge bezoekers wordt ruim gedacht: er zijn veel leuke kinderactiviteiten. Van knutselen, pottenbakken en schminken tot een ouderwetse Malle Molen, een theatrale speurtocht door het centrum en kinderworkshops bij Theaterpand Weesp. Straatmuzikanten en straattheater zorgen voor een vrolijke sfeer en ook zijn er tal van optredens in de diverse locaties die meedoen aan Weesp Gastvrij: Theater de City of Wesopa, de Synagoge en de Van Houtenkerk. Alle voorstellingen, concerten en (kinder)activiteiten zijn gratis.

Water

Tijdens Weesp Gastvrij kun je ook vanaf het water genieten van de stad. Het thema van Weesp Gastvrij is dit jaar 'Water'. Weesp ontstond aan het water, werd gevormd door water, beleefde haar bloei door water en dankt er nog steeds haar unieke sfeer aan. Denk aan de vele terrassen, de bootjes en specialiteiten als Wispe bier en Anker Jenever. Tijdens Weesp Gastvrij kun je gratis meevaren met een van de sloepen, zelf varen in een fluisterboot, suppen of kanovaren.

In Museum Weesp is de hele zomer de expositie 'Weesp is Water' te zien, en ook die kun je tijdens Weesp Gastvrij bezoeken. Een mooie kans om eens te gaan kijken: de entree is deze dag de helft van de normale prijs. Daarnaast brengt de Historische Kring Weesp, in de pop-upstore aan de Slijkstraat 28, met de mooiste oude foto's en ansichtkaarten uit haar collectie de relatie van Weesp en water in beeld. Museum Privato Aermacchi aan de Hoogstraat opent voor deze gelegenheid de deuren. Hier wordt een bijzondere collectie motorfietsen getoond.

Het festival Weesp Gastvrij wordt afgesloten in de City of Wesopa met old covers en rock-'n-roll van de coverband Nasty Noices.

Het volledige programma staat op de website www.weespgastvrij.nl, op Facebook en Instagram. Bij alle deelnemers zijn handige plattegrondjes verkrijgbaar die in je tas of achterzak passen. Op de dag zelf wijzen gastheren en gastvrouwen de weg en is informatie over Weesp beschikbaar bij De Vuurlinie aan de sloepensteiger aan de Herengracht.

Sportproeverij

WEESP Eens een andere sport of activiteit proberen, dat kon zondag op de Weesper Sport- en Cultuurdag.

Vrijwel alle lokale aanbieders op het gebied van sport en cultuur waren op Sportpark Vechtoever aanwezig. Bezoekers konden informatie inwinnen bij de kraampjes, kijken naar demonstraties en meedoen met proeftrainingen. De fair is een initiatief van de gemeente om Weespers in actie te krijgen binnen een vereniging. Het was de tweede editie, maar dit jaar werden voor het eerst ook de cultuuraanbieders bij de fair betrokken. Op sommige momenten was het gezellig druk, op andere momenten was het wat rustig.

Foto's: Barry Stoffers

Meer foto's op weespfoto.nl

Sandra Kloezen helpt kankerpatiënten door doolhof medische behandelingen

'De tijd in de spreekkamer is beperkt en de stress vaak heel hoog'

Sandra Kloezen werkt al jaren in de kankerbestrijding. De Weespse kwam vaak tegen dat patiënten te weinig wisten over hun opties. Met Medical Navigator springt ze hierop in.

Sandra Kloezen uit Weesp is CEO van Medical Navigator. Foto: Marieke van Veen

WEESP Toen Sandra Kloezen van de middelbare school kwam, wilde ze minister van Volksgezondheid worden. "Ik wilde medisch onrecht bestrijden en mensen die daarmee te maken hebben helpen." De Weespse ging geneeskunde studeren. Van een politieke carrière kwam het niet, maar de wil om mensen te helpen bleef. Onlangs startte ze Medical Navigator, een bedrijf dat mensen helpt bij het maken van keuzes bij medische behandelingen.

"Ik ben een wereldverbeteraar", zegt ze. "Eigenlijk sluit het plan dat ik als achttienjarige had, nog heel goed aan bij wat ik nu doe." Alhoewel nooit praktiserend als arts, heeft Kloezen de nodige stappen in de gezondheidszorg gezet. "Na mijn studie kwam ik in de leer bij Bob Pinedo, dé kankerspecialist. Hij werd mijn grote inspirator voor mijn werk in de kankerbestrijding." Zo werd ze directeur van Borstkankervereniging Nederland en manager Doelbesteding bij KWF Kankerbestrijding.

Paniek en angst

'Pas als het hele plaatje helder is, kun je tot een goede keuze komen'

In de diverse functies die Kloezen heeft gehad en bij de contacten met mensen die met kanker te maken hebben, kwam vaak naar voren dat mensen niet goed voorbereid zijn op hun behandeling en onvoldoende geïnformeerd zijn om alle afwegingen te kunnen maken. "Vaak hoorde ik: als ik dat van tevoren had geweten..." Zo vormde zich stapje voor stapje het idee van Medical Navigator. Toen ondernemer Dirk Bosman op haar pad kwam die enthousiast op haar plan reageerde en bereid was hierin te investeren en zijn expertise in te zetten, was Medical Navigator een feit. "Mensen die de diagnose hebben gekregen zijn vaak overdonderd en bang. Dat zorgt ervoor dat het maken van keuzes moeilijk is. Ze zitten met heel veel vragen, maar de tijd in de spreekkamer is beperkt en de stress vaak heel hoog. Geen goede setting om samen goed te kunnen beslissen."

Helpen bij keuzes

'Medical Navigator behandelt niet, we zijn een sparringpartner'

Medical Navigator maakt mensen wegwijs in het doolhof van medische mogelijkheden. "Je kunt het jezelf makkelijker maken met iemand die de weg weet." Het bedrijf richt zich allereerst op mensen met kanker, maar dit kan worden uitgerold naar andere ziektebeelden. "De eerste stap is een telefonisch intakegesprek waarin iemands vragen worden besproken. Denk aan: heb ik alternatieven? Waar kan ik het best terecht voor mijn behandeling? En zijn er in het buitenland wellicht meer opties?" De volgende stap is dat Medical Navigator bij je thuis komt. Je situatie wordt uitgelegd, je vragen worden beantwoord, de informatie die je al had wordt gestructureerd en je wordt geholpen met de vragen die je aan je arts moet stellen. Aanvullend worden antwoorden op je vragen door een team van artsen en specialisten in kaart gebracht. "Alle informatie komt samen in je persoonlijke Medical Map zodat je overzicht hebt. Je krijgt helder wat voor jou belangrijk is en hoe dat matcht met de mogelijkheden. Zo kun je goed voorbereid samen met de behandelend arts weloverwogen keuzes maken."

Goede afweging

Een voorbeeld? "Stel je hebt borstkanker. Wel of niet aan de chemo als de arts aangeeft dat het jouw keuze is? Is een second opinion verstandig? Wat betekent chemo voor jouw leven? Hoe beïnvloedt het jouw overlevingskansen? Wat kun je doen om de bijwerkingen te verzachten? En wat als je ervoor kiest om het niet te doen? Zijn er dan andere mogelijkheden? Heel veel vragen die afgestemd moeten worden op je persoonlijke situatie. Pas als het hele plaatje helder is kun je tot een goede keuze komen. Medical Navigator behandelt niet. "We geven ook geen second opinion. Het gaat ons erom dat mensen de weg vinden en antwoord krijgen op ál hun vragen. Je huurt als het ware een medisch sparringpartner in."

Waardering en kritiek

Inmiddels is de weg naar Medical Navigator gevonden. En de waardering is hoog, zegt Kloezen. Toch klinkt er ook kritiek. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties liet vorige week aan het AD weten bezwaren te hebben tegen het initiatief. NFK vindt dat de navigators op de stoel van de behandelend arts gaan zitten en inspelen op angst en onzekerheid. Bovendien rekent Medical Navigator 335 euro voor een thuisgesprek van anderhalf uur en 150 euro per extra uur. De federatie vindt dat patiënten voor informatie niet hun portemonnee zouden moeten trekken. Kloezen: "Maar Medical Navigator is dus juist opgericht omdat veel patiënten zich onvoldoende voorbereid en geïnformeerd voelen. Dat gat vullen wij op, en ja, dat is kostbaar. Ook wij vinden dat onze service voor iedereen toegankelijk moet zijn, daarom zijn we in gesprek met zorgverzekeraars. Maar daarnaast vinden wij het eigenlijk ook normaal dat mensen professionele hulp inhuren als ze in een lastige situatie zitten. Mensen huren voor van alles adviseurs in, dus waarom niet voor zoiets belangrijks als hun gezondheid?"

'Als je met ons mee-eet, dan eet je hartstikke gezond'

Willem&Drees: biologische producten direct van de boer thuisbezorgd

Drees Peter van den Bosch: 'Ons aanbod is 100% biologisch en alles komt uit Nederland.' Foto: Jeroen Poortvliet

WEESP Biologische producten van het seizoen, direct van de boer, die bij je thuis worden afgeleverd. Dat kan met de maaltijdboxen van Willem&Drees.

Willem en Drees, dat zijn Willem Treep en Drees Peter van den Bosch. Drees (44) is al van jongs af aan geïnteresseerd in de productie van voedsel en de voedselketen. Hij studeerde in Wageningen en ging werken bij Unilever. "Daar ging de manier waarop voedsel werd geproduceerd in grote fabrieken ver van de consument af me steeds meer tegenstaan. Willem en ik wilden lokaal en biologisch voedsel makkelijk op de borden thuis brengen. Je kunt natuurlijk zelf naar een boer in de buurt gaan, maar uit eigen ervaring weet ik dat dat erbij inschiet als je een druk leven hebt." In 2009 begonnen zij met het leveren van lokaal geproduceerde groenten en fruit in supermarkten. Dat lukte heel goed, na verloop van tijd was er een Willem&Drees-schap te vinden in 500 supermarkten, maar Willem en Drees wilden meer soorten groenten en fruit aanbieden en liever rechtstreeks aan de consument. In 2014 startten ze daarom een onlineplatform en vanaf 2016 is Willem&Drees samengegaan met Beebox.
Het bedrijf is nu een coöperatie van boeren en burgers (de klanten), en dat sluit precies aan bij wat Drees voor ogen had. "Als er beslissingen genomen moeten worden over de prijs van producten en verduurzaming bijvoorbeeld, wordt dat samen beslist. Zo is er meer begrip en kennis van het voedsel dat op je bord ligt. Ons aanbod is 100% biologisch en alles komt uit Nederland. Door lokale ondernemers, die alle klanten kennen en de klanten hen ook, is er veel persoonlijke aandacht." Willem&Drees levert inmiddels 150.000 maaltijdboxen per jaar en zoekt steeds naar mogelijkheden om het aanbod flexibeler te maken. De boxen zijn er in verschillende varianten, van de eenpersoonsbox tot een box voor het hele gezin met kindvriendelijke recepten, en van vegetarisch tot koolhydraatarm. Daarnaast kan er besteld worden uit het ruime assortiment producten.

Eet je nou ook gezonder met Willem&Dtees? "Wij gaan steeds met de seizoenen mee en de biologische groenten zijn het uitgangspunt van onze recepten. Je eet zo vanzelf bijna je volledige dagelijks aanbevolen portie. Als je met ons mee-eet, eet je hartstikke gezond."

Foto: Willem&Drees

'Wij gaan met onze biologische groenten met de seizoenen mee'

Spieringfestival

Kennismaken met het aanbod van Willem&Drees kan zaterdag 23 juni op het Spieringfestival in Muiden. Erik Anneveld, lokale ondernemer voor Willem&Drees, is daar van 14.00 tot 20.00 uur en laat je de biologische producten van Willem&Drees proeven. Ook kun je voor € 7,50 een tasje kopen met producten en een recept voor een maaltijd voor twee personen. Zo kun je vrijblijvend proberen of een box iets voor je is.

De klok die de weg wees naar de boerenleenbank

De woning van kassier Hansma speelt een belangrijke rol in de 120-jarige geschiedeis van de Rabobank.

WEESP De fusie van de Rabobank Weesp Muiden en Omstreken in 2006 met twee andere Rabobanken zorgt ervoor dat deze week de vlag uit kan in het Weesper kantoor aan de Irenelaan. De bank vierde donderdag het 120-jarig bestaan. Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt in oktober een boek over de geschiedenis en de toekomst van de bank.

Voor de goede orde: de jarige bank heet al sinds 2006 Rabobank Amstel en Vecht toen de Rabobank Weesp, Muiden e.o samenging met de Rabobanken Amstelveen en Abcoude Ouder-Amstel. En ook die drie banken waren ooit ontstaan uit fusies. De Rabo dook in de eigen archieven en meldt met gepaste trots dat acht kleine lokale boerenleenbanken aan de basis stonden: Nieuwer-Amstel (Amstelveen), Ouder-Amstel, Muiden, Muiderberg, Weesp, Baambrugge en twee banken in Abcoude. De oudste werd opgericht op 14 juni 1898: de Coöperatieve Boerenleenbank te Amstelveen, gemeente Nieuwer-Amstel. 25 mannen tekenden op die dag bij notaris Van der Helm in Ouder-Amstel de oprichtingsakte. Later zou 26 augustus als oprichtingsdatum worden gebruikt, de datum van de eerste vergadering van het bestuur. De huidige directievoorzitter Ugur Pekdemir staat graag stil bij deze mijlpaal. "Na 120 jaar zijn de coöperatieve wortels nog steeds zichtbaar. We doen veel voor de samenleving door via ons Coöperatiefonds een deel van de winst terug te geven aan onze directe omgeving. Daarnaast bieden we kosteloze vergaderruimte aan en helpen organisaties met kennis, want de bank is van onze klanten. Samen worden wij er sterker van."

Weesp

Rabobank Amstel en Vecht viert 120-jarig bestaan

Het oudste geboortebewijs binnen de fusiebank is dus afgestempeld in Amstelveen. Maar hoe lang is er in Weesp al sprake van een Rabo? Antwoord: ook al meer dan een eeuw. In 1916 werd namelijk de Boerenleenbank in Weesp opgericht. Kort na de oprichting werd de heer L. Hansma kassier, zo meldt de Rabo-archivaris. Hij bankierde vanuit zijn woonhuis aan de Prinses Irenelaan. Later werd er naast zijn woonhuis een nieuw kantoor gebouwd, waarin zowel de bank was gevestigd als het Centraal Boekhoudbureau van de CBTB. De heer Hansma was daar ook directeur van. De klok die de weg wees naar de boerenleenbank staat nog steeds voor het kantoor van Administratiekantoor Hansma. Schuin aan de overkant staat het Rabobank-kantoor, dat tot eind 2019 daar blijft. Daarna komt er een ander Rabo-kantoor in Weesp: óf op dezelfde plek óf in het centrum.

'Zeg het maar, wat zullen we doen met dit pand?'

Investeerder Carlo Bogerd zoekt goede ideeen.

door Marieke van Veen

WEESP Ondernemer / investeerder Carlo Bogerd heeft sinds een tijdje het lege bedrijfspand naast het nieuwe Theaterpand aan de Flevolaan in zijn bezit. De vraag is: wat moet hij ermee? Niet omdat de zakenman zelf niets kan verzinnen, maar omdat hij er het liefst een breedgedragen idee ten uitvoer wil brengen.

Bogerd kocht het leegstaande pand aan omdat hij er potentie in ziet: "Dit is een bijzonder stukje industriegebied. Het ligt aan de rand van industrieterrein Noord, waar onlangs ook al bedrijfspanden zijn verbouwd tot appartementen en een theaterpand met escaperoom. Hierdoor rukt het op naar de 'bewoonde wereld'. Er zijn mooie bestemmingen voor dit gebouw te bedenken. Ik roep Weespers op om met mij mee te denken. Ik wil hiermee voorkomen dat ik een herontwikkeling in gang zet waarvan men later zegt: jammer, iets anders was veel beter geweest."

Flevolaan 8 ligt naast Theaterpand Weesp. Foto's: Marieke van Veen

'Geen appartementen, er wordt al genoeg gebouwd in Weesp'

'Overal voor open'

De Weesper gaat er blanco in: "Het moet commercieel wel kunnen natuurlijk, maar verder sta ik overal voor open. Ik zat zelf te denken aan een businesscenter voor startende ondernemers. Maar toen ik dat aan kennissen vertelde, kwamen die met heel andere ideeën. De een had het over een centrum voor (para)medische beroepen, de ander opperde een broedplaats voor IT'ers. Zo zijn er tal van mogelijkheden, maar waar is in Weesp nou écht behoefte aan. Ik zou het zelf het mooist vinden als de bedrijven die straks hun intrek in het pand nemen faciliteiten zouden kunnen delen en elkaar versterken en inspireren."

Geen appartementen

Het 1500 m2 grote pand transformeren tot appartementencomplex, zoals ook al op de hoek Flevolaan / Amstellandlaan is gebeurd, ziet Bogerd (nu) niet zo zitten. "Er wordt al veel gebouwd in Weesp en werkgelegenheid is ook heel belangrijk. Maar ik sluit het ook niet helemaal uit. Ook omdat er sprake is van woningbouw op de Rijnkade. Als dat ervan komt, zou dit stukje industrieterrein ook bij die nieuwe woonwijk kunnen worden betrokken. Maar dat is iets voor de toekomst." De investeerder gaat het pand aan de buitenkant alvast wat opknappen en hoopt ondertussen goede ideeën binnen te krijgen. Mensen kunnen hem bereiken via carlo.bogerd@ttl-compagnie.nl. Alle plannen zijn welkom: van ondernemers die interesse hebben in een deel van het pand tot burgers die in het algemeen belang van Weesp hun ideeën met Bogerd willen delen.

Donderdag in de City: de film 'God's Own Country'.

Woensdag 20 juni

Soepmiddag

12.30 uur | De Kastanje

Kom gezellig een lekkere kom soep eten in buurtkamer De Kastanje. Welke soep de vrijwilligers hebben gemaakt, is elke keer een verrassing.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven is niet nodig, deelname is gratis.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wekelijks inloopspreekuur in afscheidscentrum Van Vuure in Weesp. U kunt hier terecht met al uw uitvaartgerelateerde vragen.

Donderdag 21 juni

Handwerkochtend

10.00 uur | De Kastanje

Een gezellige ochtend in de buurtkamer met een handwerkje, een praatje en een kop koffie. Als u wilt starten met haken of breien: hulp en materiaal zijn aanwezig.

Inloopspreekuur Myosotis

16.00 uur | Utrechtseweg 110 B

Voor informatie over uitvaartverzorging en uitvaartverzekeringen. Adres: Utrechtseweg 110-B.

Muziek in Huis

19.00 uur | De Hogeweyk

Het ensemble Duo Maas verzorgt een concert in De Hogeweyk, onderdeel van Vivium Zorggroep. Duur 60 minuten. Entree € 8,20.

Historische stadswandeling

19.00 uur | De Grote Kerk

De Historische Kring Weesp verzorgt een wandeling door het historische centrum van Weesp. Duur: anderhalf uur. De kosten zijn € 3,50 per persoon. Aanmelden is niet nodig.

Film: 'God's Own Country'

20.00 uur | City of Wesopa

Johnny werkt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op de boerderij van zijn ouders. Hij bestrijdt de leegte en het isolement door elke avond lam te worden in de pub en met snelle seks. Dan verschijnt de Roemeense migrant Gheorghe, de seizoenshulp die hem op de boerderij komt bijstaan bij het aflammeren van de schapen. Langzaamaan beginnen allerlei ongekende en afgestompte emoties naar boven te komen bij Johnny. Entree € 8,-.

Bingo Aetsveld

20.00 uur | Bar Olympus

Bingo Aetsveld houdt een gezellige bingo in bar Olympus bij sporthal Aetsveld. Voor halen en brengen kunt u bellen met 06-4002 7274.

vrijdag 22 juni
en zaterdag 23 juni

Funky Farm Festival

Boerderij Krokus

In de weilanden van Boerderij Krokus wordt het Funky Farm Festival gehouden. Vanaf station Weesp rijden pendelbussen naar het Western festivalterrein met: Cowboys & -Girls, Funky Farm-spelletjes en attributen, één knusse stage, cocktailbars, vele tonnen gerstenat, eettentjes, lounges en veel, veel meer!

Vrijdag 22 juni

Spelletjesdag

10.00 uur | De Kastanje

Kom eens langs in de buurtkamer voor een spelletje en een kop koffie. Verschillende spellen aanwezig en de koffie staat klaar.

Demonstratie mediumschap

20.00 uur | Synagoge Weesp

Demonstratie mediumschap met Kitty Woud en Andrew Manship op initiatief van spiritueel centrum ZWAVE. Kitty Woud is een zeer ervaren medium en geeft naast cursussen en workshops in Nederland ook vaak les aan het Arthur Findlay College in Engeland. Andrew Manship is een Engels medium dat zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft tot docent aan het Arthur Findlay College. Samen geven ze deze avond overleden dierbaren een stem. Entree: 10 euro. Deur open om 19.30 uur. Aanmelden via: info@zwave-weesp.nl.

Zaterdag 23 juni

18e Midzomervechtrace

15.00 uur | RVW

Roeivereniging Weesp houdt de 18e Midzomer Vechtrace. Er zijn tijdens deze race veel verschillende boottypen te zien in uiteenlopende bezetting: van eenpersoonsskiffs tot gestuurde achten. Oproeien naar de start: vanaf 15.00 uur. Starten bij Hinderdam vanaf 16.00 uur. Finish bij de roeivereniging aan de Utrechtseweg vanaf 16.20 uur.

Valentijnsdag

20.00 uur | Theaterpand Weesp

Gespeeld door de studenten van de Talentklas van Theaterschool Zone 1380. Valentijn is dood. Al twee jaar. En nu is hij terug – op zíjn dag - om wraak te nemen.

Zondag 24 juni

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Toer Fiets Club Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Tel. 06-21828530.

Vechtloop

10.00 uur | Manege Bleijenberg

De Vechtloop is een prestatieloop die voor de 10 km eerst door het mooie centrum van Weesp gaat en uiteraard ook langs de rivier de Vecht. Deelnemers kunnen kiezen uit diverse afstanden: van een Mini-Kids-Run op Sportpark Vechtoever tot 2½, 5 en 10 km. Meer info op www.vechtloop.nl.

Van Houtenkerk open

12.00 uur | Van Houtenkerk

De Van Houtenkerk is elke zondag van 12.00 tot 16.00 uur open voor publiek. Het 'Chocoladekerkje' heeft een prachtig authentiek interieur in de stijl van Berlages Nieuwe Kunst met jugendstilkenmerken. Vrijwilligers vertellen meer over de historie en architectuur.

Maandag 25 juni

Open Lesweek

Dansstudio Van Harten

Van maandag 25 t/m zaterdag 30 juni is het open lesweek bij Dansstudio Van Harten. Meld je aan en volg gratis proeflessen. Meer informatie: www.dansstudiovanharten.nl.

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Elke maandag wordt in het OAZ-gebouw met veel plezier koersbal gespeeld. Meedoen? Neem contact op met Marianne van de Koppel: 0294-416081 of 06-10 585 167 of kom eens langs om te kijken.

Kaarten maken

14.00 uur | De Kastanje

Gezellig samen kaarten maken in de buurtkamer. Hulp en materiaal zijn aanwezig. Kosten materiaal: 1 euro.

Inloopspreekuur sporters

19.00 uur | Fysio Aetsveld

Loop binnen voor een snel en gratis advies over (sport)blessures en klachten. Ook voor vragen over (sport)voeding, spierpijn, mentale coaching en tapen. Info bij Colette.couwenhoven@gmail.com of info@fysioaetsveld.nl.

Dinsdag 26 juni

Voorlopig geen Mamacafé

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Vanwege de verbouwing van de bibliotheek is er voorlopig geen Mamacafé. Bezoekers kunnen via de Facebookpagina 'Mamacafé Weesp' contact houden en op de hoogte blijven van andere activiteiten, zoals samenkomen in de speeltuin. Het eerstvolgende Mamacafé is op dinsdag 4 september.

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Vragen of informatie over vrijwilligerswerk? Kom langs op het inloopspreekuur van de Vrijwilligerscentrale.

Clubavondtocht

18.45 uur | Toer Fiets Club Weesp

Een rondje van 45 à 60 kilometer, voor het donker weer thuis. Tempo wordt indien nodig aangepast. Informatie bij onze coördinator toertochten Tjebbe Bosma, telefoon 06-37273362 of op de website: www.tfcweesp.nl.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Neem uw papieren en contracten mee. Wij verstrekken u direct advies en anders verwijzen we u door naar een advocaat of het juridisch loket. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 2,-.

Woensdag 27 juni

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven hoeft niet en deelname is kosteloos.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wekelijks inloopspreekuur in het afscheidscentrum in Weesp. U kunt hier terecht met al uw uitvaartgerelateerde vragen.

'Alice in Wonderland'

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Spelers van de Vooropleiding Theater Zone 1380 spelen de eindvoorstelling 'Alice in Wond Wond Wonderland', naar het klassieke kinderboek ('Alice in Wonderland') uit 1865 van de Britse auteur Lewis Carroll. Het verhaal werd door Ko van den Bosch bewerkt tot een grimmig en confronterend sprookje voor volwassenen.

Donderdag 28 juni

Handwerkochtend

10.00 uur | De Kastanje

Een gezellige ochtend in de buurtkamer met een handwerkje, een praatje en een kop koffie. Als u wilt starten met haken of breien: hulp en materiaal zijn aanwezig.

Film: 'The Cakemaker'

20.00 uur | City of Wesopa

Thomas is banketbakker en zijn koekjes en taartjes zijn zo lekker dat Oren, een getrouwde zakenman uit Israël, daar altijd speciaal voor langskomt als hij maandelijks voor zijn werk in Berlijn moet zijn. Er ontstaat een relatie tussen de twee en Oren woont voortaan bij Thomas als hij daar is. Op een dag krijgt Thomas geen contact meer met hem en verneemt hij dat Oren is omgekomen. Regie: Ofir Raul Graizer, Isr./Dtl. 2017. Entree € 8,-.

Vrijdag 29 juni

Spelletjesdag

10.00 uur | De Kastanje

Kom eens langs in de buurtkamer voor een spelletje en een kop koffie. Verschillende spellen aanwezig en de koffie staat klaar.

Zaterdag 30 juni

Rommelmarkt

9.00 uur | Evangelische Gemeente

De Evangelische Gemeente aan de Nieuwstad 50 houdt een rommelmarkt. De opbrengst is bestemd voor luisterbijbels in Papua New Guinea en Stichting Open Doors.

Weesp Gastvrij

10.00 uur | Centrum Weesp

Vierde editie van hét culturele en culinaire shoppingsfestival van Weesp. Zie ook pagina 13.

Kai von Rosenberg Trio

14.00 uur | Synagoge Weesp

'Sfeervol, bluesy, funky, speels en onbevangen' zijn woorden die bij het Kai von Rosenberg Trio passen. Het trio speelt eigen(tijdse) interpretaties van bekende en minder bekende jazzstandards en eigen composities. Samenstelling: Eduardo Blanco op trompet, Rico de Jeer op bas en Kai von Rosenberg op gitaar.

Summer Party Weesp

19.00 uur | Theaterpand Weesp

Het leukste feestje van het jaar, lekker dansen en feesten in Theaterpand Weesp. Iedereen t/m 12 jaar is van harte welkom. Het thema is: 'ZOMER!' Wie het leukst verkleed is, wint een prijs. Gratis tickets via theaterpandweesp.nl. Ouders zijn ook welkom.

Tien jaar Dansstudio Van Harten

WEESP Dansstudio Van Harten bestaat dit seizoen 10 jaar. Daarom zijn de eindshows dit jaar extra feestelijk. In totaal vinden er zaterdag 23 en zondag 24 juni in Spant! in Bussum zeven eindshows plaats. Tickets zijn verkrijgbaar via www.dansstudiovanharten.nl.

Spieringfestival met Hans Dulfer, markt, koren en spelletjes

Wie verslaat de schaakkoning?

Saxofonist Hans Dulfer. Foto: André Verheul

MUIDEN Het Spieringfestival viert een mooie lente en luidt een - hopelijk - nog mooiere zomer in tijdens het aanstaande midzomer(nacht)weekend. Het is alweer de 20ste editie, reden om extra groot uit te pakken.

Het festival start zaterdag 23 juni om 11.30 uur met een concert in de Nicolaaskerk. Een koor, een pianist en een strijkersensemble verzorgen een mooi programma.

Aansluitend begint een gezellige markt: van fruit en worsten tot kleding en interieur en dit jaar zijn er ook oude ambachten te bewonderen. Omdat het in juni lang licht is, blijft de markt tot 20.00 uur en verbindt de muziekpodia aan elkaar.

Van deze muziekpodia is er één mogelijk gemaakt door sponsor De Krijgsman. Het is een apart podium voor lokale en regionale formaties, zoals Ron Griffioen, The Baker Selection, Callahan en Ann May. Taveerne De Mol en Café Ome Ko pakken ook uit met Hans Dulfer & friends, JetSet Live en de Burnin' Burrito's.

Gedurende de dag treden er op verschillende plaatsen koren op, zoals de Meiden van de Kade en het Da Capo's Popkoor. Dankzij de Rabobank is het Kerkplein vanaf 14.00 uur een kinderplein met een spel voor tieners, voetbalspellen en een vrijmarkt. De kinderen hebben hun eigen muziek vanuit de Rabobus met dj.

Grootmeester dammen Ton Sijbrands treedt op met een simultaanpartij in de Sluiskamer van De Doelen. Vanaf 14.00 uur mogen bezoekers het tegen hem opnemen. Wie remise maakt krijgt een drankje, wie wint krijgt er twee. Bij Brasserie Herengracht maakt de beste bartender van de wereld, Eric van Beek, zijn winnende cocktail Cariño.

Vrijdag 22 juni is er 's avonds in de Mol en Ome Ko een warming-up met livemuziek.

Grimmig sprookje voor 18+

Wonderland blijkt een rauwe en duistere wereld.

WEESP De studenten van de Vooropleiding Theater Zone 1380 spelen volgende week de eindvoorstelling 'Alice in Wond Wond Wonderland'.
Ko van den Bosch bewerkte het klassieke kinderboek tot een grimmig en confronterend sprookje voor volwassenen. In zijn versie tuimelt Alice niet een gelukzalige fantasiewereld in, maar komt ze via een wond terecht in een rauwe en duistere wereld die de bizarre en dagelijkse werkelijkheid blijkt.

We zijn geobsedeerd door wat we hebben en als we dat niet zijn, zijn we bang om iets te verliezen.
Kunnen we ook gewoon ergens naartoe? Om te kijken wat daar is?
Dat zou ik wel willen: een weg uitstippelen en die verlaten.
Kijken wat er van je overblijft als je verandert.
Een gesprek met iemand voeren en die begrijpen, hoewel je nog niet weet waar het gesprek je brengt.

De voorstellingen zijn op woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 juni, steeds om 20.30 uur. Tickets 8 euro via theaterpandweesp.nl.

18e Midzomer Vechtrace: van Hinderdam naar Weesp

Foto: André Verheul

WEESP Zaterdag 23 juni houdt Roeivereniging Weesp voor de 18e keer de Midzomer Vechtrace. Er zijn tijdens deze race veel verschillende boottypen te zien in uiteenlopende bezetting: van eenpersoonsskiffs tot gestuurde achten. Boten uit het hele land gaan de strijd met elkaar aan. Oproeien naar de start: vanaf 15.00 uur. Starten bij Hinderdam vanaf 16.00 uur. Finish bij de roeivereniging vanaf 16.20 uur.

Kampioenen gezocht

De DJ1 van MHC Weesp met de kampioensbeker. Foto: Ton van Zelm

WEESP Het sportseizoen '17/'18 zit erop. Het WeesperNieuws is benieuwd hoeveel lokale teams kampioen geworden zijn.

Was jullie team dit seizoen het beste? Mail dan jullie kampioensfoto naar redactie@weespernieuws.nl. Leeftijd, categorie en soort sport doen er niet toe. Vermeld in het kort iets over het team, het seizoensverloop en de beslissende wedstrijd. De bedoeling is om binnenkort in het WeesperNieuws een eregalerij met kampioenen te publiceren.

Op de foto de Dames jong 1 van MHC Weesp. Zondag 10 juni speelden zij de kampioenswedstrijd tegen Almere, die ook kans maakte op de titel. Toch waren de dames van Weesp sterker, ze wonnen met 2-4. Het was geen makkelijke wedstrijd, zo kreeg MHCW twee strafballen tegen, maar gelukkig wist de keepster van Weesp die te stoppen. De titel werd gevierd met een geslaagd thé dansant.

Week van de verboden liefde

WEESP Zowel in 'God's Own Country' als in 'The Cakemaker' draait het om de heimelijke liefde tussen twee mannen in een homofobe gemeenschap. De eerste draait aanstaande donderdag in de City, de tweede volgende week donderdag.