WeesperNieuws

18 oktober 2017

WeesperNieuws 18 oktober 2017


Organisatie S&B-feest terug bij af

WEESP Opnieuw moeten er voor de organisatie van het Sluis-en-bruggenfeest nieuwe mensen gevonden worden. Het comité dat dit jaar de organisatie op zich nam heeft besloten er niet mee door te gaan. De klus bleek te zwaar, te moeilijk en soms te ondankbaar.

Niet dat Elsa de Greef terugkijkt op een slecht feest, afgelopen augustus. Integendeel. Zij, die er samen met anderen enthousiast insprong toen de organisatie vorig jaar dreigde te klappen, zegt trots te zijn op wat er is neergezet. Toch bleken er achter de schermen wel behoorlijk wat kanttekeningen.

Professionalisering

"Het was voor ons een zware klus om het feest op deze manier in zo'n korte tijd met een onbekende groep mensen in elkaar te zetten. Het gebrek aan voldoende vrijwilligers, de strengere (veiligheids)eisen, het vele werk in het voortraject vraagt om professionalisering die de huidige vrijwilligers niet kunnen bieden. Voor sommigen van ons is dit dan ook een reden geweest om aan te geven dat het niet haalbaar is om dit nog een jaar op deze manier te organiseren. Wij durven dit risico niet (meer) aan", luidt haar verklaring.

De achterblijvers in de Stichting Volksfeesten gaan de komende maanden bekijken op welke manier en door wie het feest in de toekomst georganiseerd gaat worden.

Comité op jacht naar handtekeningen voor referendum

WEESP Het Comité Zelfstandig Weesp heeft een referendumaanvraag ingediend over de bestuurlijke toekomst en heeft nu twee weken de tijd om een kleine 500 handtekeningen ter ondersteuning op te halen.

De Vrouwen van Weesp stellen hun kantoor in gebouw Papelaan 99 open om de formulieren op te halen en te ondertekenen. Dat is open op maandag van 11.00 tot 15.00 uur, dinsdag van 10.00 tot 14.00 uur en op woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Langskomen bij de familie Zondergeld kan ook: Herensingel 162, net als bellen met 06-24797133.

Als er voldoende ondersteuners getekend hebben, neemt de gemeenteraad de aanvraag in behandeling. Het zou voor het eerst zijn dat er een lokaal referendum in Weesp wordt gehouden. Het comité haalde eerder ruim drieduizend handtekeningen op onder een petitie voor een zelfstandig Weesp. Die handtekeningen zijn niet geldig voor het referendum.

3


Samen dansen en springen op energieopwekkende dansvloer

Foto: Marieke van Veen

WEESP Op de weekmarkt stond gisteren een energieopwekkende dansvloer, een initiatief van Weesp Marketing. Hierop konden kinderen samen met Dansstudio Van Harten energie omzetten in stroom. B en W kwamen ook even kijken. Burgemeester Van Bochove deed liever geen dansje, maar hij wilde wel even juichen voor een leuke foto.

Wie verdient de Cultuurprijs?

Foto: Ruth van Kessel

Voor het eerst mogen de inwoners van Weesp stemmen voor de Weesper Cultuurprijs.

21

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig en winderig herfstweer

Begin deze week profiteerden we indirect van orkaan Ophelia. De getransformeerde orkaan geselde Ierland met orkaanwinden en zware regenval. Aan haar oostflank voerde ze zeer warme subtropische lucht met zich mee, met ook in onze regio enkele uitzonderlijk warme dagen. Aan het einde van de week wordt het wisselvallig, minder warm met soms regen en een stevige wind.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe met kans op een paar spatjes regen. Af en toe schijnt de zon. Het is vrij warm met in de middag 19 à 20 graden bij een matige zuidoostenwind. In de nacht naar vrijdag en in de ochtend regent het enige tijd. Later klaart het op. De naar zuidwest gedraaide wind neemt iets in kracht toe. Met 16 graden in de middag is het minder warm.

Het weekeinde

In het weekeinde is het sterk wisselvallig. Zaterdag schijnt af en toe de zon, wel neemt de bewolking wederom toe met kans op regen. De zuidwestenwind wakkert aan tot (vrij) krachtig. Het wordt zo'n 15 à 16 graden. Ook zondag is het voelbaar winderig met veel bewolking. Er kunnen enkele buien vallen. Soms klaart het even op. Met een temperatuur van 13 à 14 graden is het vrij koel.

Weetje

Zondag 15 oktober liep de temperatuur op tot 22.1 graden. Een hoge temperatuur voor half oktober, maar geen dagrecord. Op 15 oktober 1990 was het met 23.6 graden warmer. Maandag 16 oktober werd wel een dagrecord gehaald met een maximum van 24.4 graden. Het vorige dagrecord stond op 21.2 graden op 16 oktober 1949. Zo laat in de herfst werd het nooit eerder zo warm.

Referendum over fusie kan niet, over fusiepartner wel

Comité Zelfstandig Weesp zet aanvraag referendum door

Een raadgevend referendum over de bestuurlijke toekomst is aangevraagd, maar het kan niet op de manier zoals de aanvragers willen.

CDA-raadslid Jan Renzenbrink overhandigt de formulieren aan Bahman Khalafi en Fahima Popal van het Comité Zelfstandig Weesp. Foto: Gemeente Weesp

WEESP Het Comité Zelfstandig Weesp maakt serieus werk van een referendum over de bestuurlijke toekomst.

Bahman Khalafi en Fahima Popal van het comité haalden donderdag in het stadhuis de formulieren op die nodig zijn om de volksraadpleging aan te vragen. Een referendum moet gaan over een voorgenomen raadsbesluit. Het raadsbesluit over de bestuurlijke toekomst, op de agenda voor 9 november, gaat over de keuze tussen Amsterdam of Gooise Meren als de toekomstige fusiepartner (eerst ambtelijk, daarna bestuurlijk).

Het ingewikkelde is nu dat het Comité Zelfstandig Weesp, zoals de naam al doet vermoeden, zich helemaal niet wil uitspreken over Amsterdam of Gooise Meren. "Dat kan ons de bout hachelen, om het op z'n Amsterdams te zeggen", sprak Gjalt Zondergeld namens het comité. Het gaat het comité om de vraag: zelfstandig blijven of niet. Kan daar ook nog een referendum over gehouden worden? Volgens de gemeente is het daarvoor te laat. De gemeenteraad stemde in oktober 2016 in met de Toekomstvisie. Daarin staat: "De gemeenteraad heeft op basis van alle onderzoeken geconcludeerd dat volledig zelfstandig (zonder hulp van anderen in welke vorm ook) verder gaan als Weesp geen optie meer is." Het besluit om niet zelfstandig te blijven is daarmee impliciet genomen. De Toekomstvisie zette het onderzoek naar fusiepartners in werking en sluit af met de opdracht dat er binnen een jaar een definitief besluit volgt. Dat is een besluit over de keuze voor de fusiepartner. Of is er toch ook nog ergens ruimte om het over die zelfstandigheid te hebben? D66-fractievoorzitter Zierleyn wijst erop dat het referendum behalve 'voor' en 'tegen' ook de antwoordoptie 'geen van beide' toestaat. Zondergeld stelt dat laatste gelijk aan 'geen fusie'. Of het referendum werkelijk zo kan worden opgetuigd, is maar de vraag. De raad beslist erover.
Als er vóór 9 november (de dag van het raadsbesluit) tot een referendum is besloten, zal het raadsbesluit over de fusiepartner worden uitgesteld tot na het referendum (mogelijk in maart).

Als het referendum zeker is, wordt het raadsbesluit uitgesteld

Brede school duurzaam en fris

WEESP De nieuwe brede school in Weespersluis houdt rekening met de maatstaven van een 'Frisse School'. De gemeenteraad trekt er extra geld voor uit.

De Frisse School is een overheidsproject dat zorgt voor een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur en comfort, licht en geluid. In Weespersluis worden in de komende jaren 2750 woningen gebouwd. De brede school bestaat uit twee basisscholen, een sporthal met dorpshuisfunctie, voorziening voor vroegvoorschoolse educatie, buitenschoolse opvang en een verenigingsruimte. Net als de wijk wordt de school in fases gebouwd.

Correcties

In de krant van vorige week stond dat de bijeenkomst over bestuurlijke toekomst in de Grote Kerk op donderdag 18 oktober was. Dat moet zijn woensdag 18 oktober (vanavond dus).

In het artikel over de verkeersmaatregelen stond dat er een rotonde komt bij de Meidoornlaan. De rotonde komt bij de Casparuslaan, vlak bij de Meidoornflat.

Wouter was gebeten door een haai en won de verkleedprijs

De Weesper band The 4 Directions opent het Spookbal.

WEESP Tachtig kinderen vierden zaterdagavond de Kinderboekenweek in Theaterpand Weesp. Het Spookbal was hiermee stijf uitverkocht.

Iedereen was verkleed, want er was een prijs voor het beste kostuum. Die prijs ging naar Wouter van Veen, die in duikpak, flippers en bril binnenkwam en zelf diverse wonden had aangebracht, als ware hij aangevallen door een haai. Dit vond de jury zo origineel dat hij de bioscoopbon won.

De avond startte met de voorstelling 'Klokslag Twaalf', gespeeld door leerlingen van Zone1380. Een voorstelling die in het teken stond van het thema van de Kinderboekenweek, namelijk griezelen. Vervolgens trad de Weesper band The 4 Directions op en aansluitend was het disco met DJ Jesse en konden de kids in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar uit hun dak gaan op de dansvloer. De organisatie vond de avond zo geslaagd dat er volgend jaar weer een editie komt. "Er is in Weesp weinig voor deze doelgroep", aldus Daniëlle Meyer. "Als ik zie hoe enthousiast deze kinderen zijn, spoort ons dat aan om nog meer events aan te bieden voor deze doelgroep."

Daan Bogaert

Personal trainer. Oprichter CrossFit 0294. Weesper sinds 2006. Is 31 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik woon samen met mijn vriendin Stella en mijn hond Scott. Ik ben in 2013 begonnen als personal trainer. In 2015 heb ik de deuren van CrossFit 0294 geopend aan de Pampuslaan. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Al voelt dit absoluut niet als werk."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik ondanks mijn sportiviteit enorm lui ben."

Waar kun jij je boos over maken?
"Onrecht en pesten."

Je beste eigenschap?
"Mijn doorzettingsvermogen."

Je slechtste eigenschap?
"Ongeduld, ik doe iets liever gisteren dan vandaag."

Favoriete dag in de week?
"Vrijdag, dan is iedereen in de weekendstemming."

's Nachts wakker te maken voor?
"CrossFit en burgers van McDonald's."

Wat zou je doen met 1000 euro?
"Geven aan een goed doel dat sporten mogelijk maakt voor jongeren die door gebrek aan geld niet kunnen sporten."

En met een miljoen?
"Een ander huis kopen in Weesp, een groot feest geven voor familie, vrienden en leden van CrossFit 0294, investeren in de sport én wederom schenken aan een goed doel."

Als jij burgemeester was?
"Dat laat ik liever aan anderen over. Ik zou het niet kunnen om over een stad als Weesp beslissingen te maken. Dan zou alles naar sporten gaan."

Mooiste plekje van Weesp?
"Uiteraard mijn eigen CrossFit-box. Daarnaast wandel ik graag met Scott bij het fort."

Welk nieuws houdt je bezig?
"De fusie met Amsterdam of Gooise Meren. Deze keuze heeft invloed op zowel de burgers als de ondernemers."

Petitie voor 'De Staat', mooie woorden van Stenders

WEESP De steunbetuigingen aan Stefan Stasse over zijn programma 'De Staat van Stasse' komen nog steeds. Het programma van de Weesper presentator moet, zoals het er nu naar uitziet, verhuizen van Radio 2 naar Radio 5. Opmerkelijk is de openlijke steun van Rob Stenders.

Stasse liet vorige week al weten zich enorm gesteund te voelen door luisteraars die zich tegen de zenderverhuizing keren. Inmiddels is er een petitie gestart op Petitie24.nl, waar inmiddels 800 handtekeningen zijn geplaatst. Rob Stenders is onbedoeld de oorzaak van de situatie. Hij verhuisde van omroep en raakte zo zijn uren op Radio 2 kwijt. De NPO haalt hem nu terug, maar dat zou dan weer ten koste moeten gaan van 'De Staat van Stasse'. Stenders heeft zich op zijn website lovend uitgelaten over Stasse. "Stefan Stasse is een Staat apart. Beter, mooier, persoonlijker zal radio nooit meer worden." Stasses omroep KRO-NCRV zegt juridische stappen te ondernemen als de NPO vasthoudt aan de verhuizing naar Radio 5.

Stasse zelf zegt het allemaal af te wachten. "Ik heb helemaal geen zin om zielig te zijn", zei hij vorige week in onze krant.

GAD bekommert zich om afval voedselbank

WEESP Zelfs de voedselbank moet weleens wat weggooien. De GAD zorgt voortaan voor het inzamelen en de verwerking tot biogas en compost.

Behalve het groene afval gaat de GAD ook het verpakkingsmateriaal en het restafval apart bij de voedselbanken ophalen. Het papier en karton brengen de voedselbanken zelf naar de verwerker. De inzet van de GAD is bijzonder, omdat het alleen afval van huishoudens ophaalt. Maar omdat de voedselbank volledig op vrijwilligers draait, geen commerciële activiteiten uitoefent en afhankelijk is van giften en gratis diensten biedt de GAD deze oplossing aan. Bovendien levert de GAD zo een bijdrage aan de voedselbanken.
In de regio Gooi en Vechtstreek zijn twee voedselbanken, in Bussum en Huizen. Deze hebben uitgiftepunten in onder andere Weesp, Bussum en Hilversum en Huizen.

Hek bij damwand moet hangjeugd stoppen

Gemeente Weesp plaatst tijdelijk hek. Foto: Gemeente Weesp

WEESP De gemeente heeft vorige week een hek geplaatst bij de damwand in de sloot naast het onderhoudsspoor.

Deze tijdelijke constructie moet voorkomen dat jongeren het rangeerterrein opgaan om te chillen. Buurtbewoners trokken aan de bel hierover. Zij zagen steeds vaker jongeren langs het spoor lopen. Op het onderhoudsspoor rijden niet dagelijks treinen, maar wel geregeld. De gemeente: "In overleg met Waternet wordt gekeken naar een structurele veiligheidsoplossing."

Oud en jong genieten van een spelletjesochtend

WEESP Ouderen van de Zonnebloem en leerlingen uit groep 7 en 8 van de Triangel hebben vorige week een gezellige spelletjesochtend in Oversingel gehad. Zo werd de sjoelbak van zolder gehaald en er werd onder andere getekend. De oudere gasten genoten zichtbaar van het enthousiasme van de jongelui. Koffie en thee werden verzorgd door Oversingel, de Rikistichting zorgde voor iets lekkers erbij.

Nazomeren in Weesp

Foto: André Verheul

WEESP Dat was zondag en maandag nog even heerlijk nazomeren in Weesp. Drukke tijden dus voor de brugwachter, de ijscoman en de serveerster. Vooral op zondag trokken Weespers er massaal op uit voor een wandeling of een fiets- of vaartocht, al dan niet eindigend op het terras.

'Vorige week had ik nog een prins in de auto'

Robert Passaro vult gat failliete taxicentrale

Robert Passaro verruilde begin dit jaar zijn transportbusje voor een taxi. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Robert Passaro (49) hoorde op een woensdag over het faillissement van Taxi Centrale Weesp. Twee dagen later was het logo van zijn nieuwe onderneming Taxi Service Weesp klaar: "Nu moet ik doorpakken."

De Weesper runt sinds begin dit jaar Capital City Cab, waarmee hij zich in eerste instantie richtte op Amsterdam. "In overleg met de taxicentrale deed ik heel soms een ritje in Weesp, van broodroof was geen sprake. Maar nu de centrale dicht is, liggen er voor mij kansen."

Passaro praat ons bij terwijl hij bij Schiphol op een klant wacht. "Dat hoort erbij. Gelukkig is er tegenwoordig Netflix." Op een jaar in de bakkerswereld na zit hij al zijn hele werkzame leven in de transport: "Ik heb een verhuis- en transportbedrijf gehad, ik heb gewerkt bij Bos Transport en ik heb mezelf als zzp'er verhuurd als chauffeur. Maar dat laatste werd steeds ingewikkelder vanwege nieuwe criteria van de Belastingdienst."

Dus moest hij iets anders bedenken. "Ik kende iemand die in Amsterdam op de taxi zat en ben met hem gaan praten en dingen gaan uitzoeken. Een taxi-onderneming oprichten bleek voor mij een oplossing. Dus verruilde ik mijn busje voor een mooie BMW 520 en regelde de benodigde vergunningen en ontheffingen. Sinds begin dit jaar verzorg ik ritten binnen Amsterdam en nu breid ik mijn werkgebied dus uit naar Weesp."

Het vervoeren van huisraad en personen zijn twee totaal verschillende dingen. Zijn nieuwe job is vooral gezelliger, vindt de Weesper. Vorige week had hij nog een prins in zijn auto. "En Gordon heb ik ook al twee keer mogen vervoeren: de grappen vlogen me om de oren."

Passaro gaat er de komende tijd aan werken om zijn taxiservice bij Weespers en Weesper bedrijven op de kaart te zetten.

Afscheid van de oudste Weesper

Teus Vos op zijn 100ste verjaardag in 2015. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Teus Vos is vorige week woensdag (11 oktober) op 102-jarige leeftijd overleden. Hij was voor zover bekend de oudste inwoner van Weesp.

Teus Vos vierde in januari zijn laatste verjaardag. Locoburgemeester Astrid Heijstee kwam toen nog bij hem op visite in Oversingel.

Mooie verhalen

De Weesper zat altijd vol mooie verhalen, doorspekt met grappen en grollen. Hij kon smakelijk vertellen over zijn leven en de dingen die hij had meegemaakt. Hij bleef tot op hoge leeftijd kwiek en avontuurlijk van geest. Toen hij in 2015 100 werd verklapte hij zijn geheim van het bereiken van zo'n hoge leeftijd: "Hard werken, groenten uit eigen moestuin en op z'n tijd een borreltje."

Teus zette op zijn 97ste nog eigenhandig een inbreker het huis uit

Ballonvaart

Teus Vos kwam oorspronkelijk uit Driemond. Na zijn huwelijk met Ger Kruijswijk - eveneens uit Driemond - stichtte hij een gezin in het Gein. Jaren na het overlijden van zijn vrouw is hij in Weesp gaan wonen. Eerst in De Wintertuin, waar hij op 97-jarige leeftijd nog eigenhandig een inbreker op straat gooide: twee jongens probeerden binnen te komen, de een moest dringend wat water drinken. "Ik vertrouwde dat natuurlijk voor geen meter. Ik heb die ene bij zijn nekvel gegrepen en op straat gezet." In datzelfde jaar maakte hij ook nog een ballonvaart boven Utrecht, een cadeau van zijn kinderen.

De familie neemt morgen afscheid van Teus Vos.

Column

We horen bij...

Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Belangrijke mensen uit de gemeenteraad gaven op bladzij 2 van het WeesperNieuws afgelopen zomer hun mening over waar Weesp bij zou horen. Met hun argumenten uit de geschiedenis komen ze tot een tegengestelde slotsom. Merkwaardig toch? De een spreekt zich uit voor een fusie met Gooise Meren (Muiden, Naarden en Bussum), de ander voor een samengaan met Amsterdam. De notabelen van Weesp voelen de hete adem van de commissaris van de Koning (CdK) in hun nek: Weesp móet fuseren. Wat het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer van de fusiedwang vinden? Dreigt er gezichtsverlies voor de CdK?

Onze banden zijn vanouds niet oost-west, maar noord-zuid.

Hebben de beleefde brievenschrijvende bestuurders van Weesp misschien een ietwat gekleurde bril op als het gaat om historische argumenten? Weesp hoort toch niet bij Naarden-Bussum? En helemaal niet bij Amsterdam! Het wapen en de eeuwenoude vlag van Weesp (1595) spreken over een heel ander verband. De blauw-wit-blauwe banen in wapen en vlag vertellen ons - zonder woorden - over de rivier de Vecht. De Vecht is de middelste witte baan van onze vlag en ons wapen. Wapenkundig heet het geen wit, maar zilver. Weesp en de Vecht zijn aan elkaar verbonden. Elke lezer weet: Weesp is een Vecht-gemeente. Vanouds waren onze banden over het water en over de dijken langs de Vecht. De verbindingen waren niet oost-west, maar noord-zuid. Zoals met Muiden, Nigtevecht, Nederhorst den Berg, Loenen en Vreeland tot de poorten van Utrecht. De vlaggen van de steden Muiden en Weesp wijzen daarop. Ze zijn, op de letters MD en WS na, hetzelfde. In het verleden zijn Weesper bestuurders misschien onvoldoende vraatzuchtig geweest. Lekkere hapjes als Driemond, Nigtevecht en Nederhorst werden door anderen opgepeuzeld. Rupsje Nooitgenoeg Amsterdam heeft de Bijlmer en Driemond lang geleden verorberd. Dat smaakte. Daardoor lijkt nu Weesp aan de beurt om opgegeten te worden. Maar... als we tot een fusie op historische gronden zouden moeten komen, dan moet Weesp niet naar oost of west kijken, maar naar het noorden of het zuiden. Dan wordt duidelijk: Amsterdam hoort niet bij Weesp. Muiden en Weesp horen bij elkaar. De Vecht, onze wapens en onze vlaggen verbinden ons. Al eeuwen.

Slootjesteam schiet te hulp bij schoonmaken van je sloot

Jaarlijkse schouw waterschap is van 30 oktober tot en met 10 november

Wie een sloot achter zijn tuin heeft, moet het af en toe eens schoonmaken. Het Waterschap gaat dat controleren. Maar biedt ook hulp.

Dit vrolijke duo geeft tips op Facebook. Foto: Waterschap AG&V

WEESP 'Maak je slootje schoon', dat is de oproep van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) aan alle particuliere slootjeseigenaren. Niet iedereen lijkt echter te weten dat die sloot achter zijn tuin van hem is. Maar er komt wel een controle aan.

Wie een slootje heeft op zijn eigen terrein moet dit zelf schoonhouden van vuil en waterplanten. En dat wordt gecontroleerd: de jaarlijkse schouw van het Waterschap AGV is van 30 oktober tot en met 10 november. Wie het tijdens de schouw niet op orde heeft, krijgt nog een kans om het voor 4 december te regelen, daarna doet Waternet het en krijgt de eigenaar de rekening daarvan gepresenteerd.

Afvoer van regen

Het slootje achter de tuin is meestal ook van de huiseigenaar.

'Vaak weten mensen zelf niet dat ze eigenaar zijn van een sloot'

De belangrijkste reden dat de sloot schoon moet zijn is de afvoer van regenwater, vertelt Pieter Kruiswijk, dagelijks bestuurder bij het waterschap en daarnaast zelf als boer ook slootjeseigenaar.

Jaarlijkse schouw

"Met name in het najaar en de winter kan er veel regen vallen; als de sloot dan vol plantjes en vuil ligt, komt het water niet snel genoeg bij het gemaal en kan een straat of wijk onder water lopen." Wie nu de sloot schoonmaakt, heeft daar in het voorjaar zelf ook plezier van. "In de lente heb je een mooie sloot en geen stinkslootje, waarin de vissen en mooie waterplantjes weer ruimte hebben." Waar zijn die particuliere sloten te vinden? "In de polders zijn de sloten vaak eigendom van agrariërs en die kennen het fenomeen van de jaarlijkse schouw wel, dat doet het waterschap al eeuwen", aldus Kruiswijk.

Krooshaak

"Maar ook in stedelijk gebied als Weesp zijn er mensen die aan een slootje wonen dat hun eigendom is, of voor de helft samen met de eigenaar aan de overkant van de sloot. Vaak weten ze dat zelf niet. Met de Slootjesweek - vlak voor de schouw - willen we dit onder de aandacht brengen." Misschien is het schoonmaken van de sloot niet iets waar een eigenaar naar uitkijkt, maar volgens het waterschap kan het ook leuk zijn als je er met buren en vrienden een 'baggerfeest' van maakt bijvoorbeeld. Alles wat je nodig hebt: een kantzeis, een krooshaak en een hogedrukspuit. En hoe je die dan gebruikt laat Waterschap AGV zien in een drietal grappige video's op Facebook. Iedere eigenaar die een foto instuurt van zijn sloot maakt bovendien kans op hulp van het Slootjesteam. "Meedoen, dan hoef je het misschien niet helemaal zelf te doen", roept Kruiswijk op.

www.agv.nl/slootjesweek

facebook.com/waterschapagv

Peiling: coalitie gemeenteraad Weesp haalt geen meerderheid

De politieke barometer van oktober 2017.

WEESP De Weesper Stadspartij (WSP) lijkt niet te profiteren van vier jaar coalitiewerk als grootste partij in de gemeenteraad van Weesp. In de politieke barometer van de Stadspeiling moet de stadspartij flink inleveren en raakt de coalitie de meerderheid kwijt.

Het WeesperNieuws vraagt het panel van de Stadspeiling op welke partij gestemd zou worden als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn. Een behoorlijke groep (goed voor twee zetels) wil nog geen keuze maken. De resterende 15 zetels kunnen op basis van de voorkeuren van de respondenten als volgt worden verdeeld: D66, GroenLinks en VVD 3 zetels, CDA en WSP 2 zetels, DSB en PvdA 1 zetel.

De twee zwevende zetels die in deze peiling niet zijn verdeeld, kunnen het beeld uiteraard nog veranderen. Wel is een trend zichtbaar dat de fracties in de gemeenteraad wat zetelverhouding betreft naar elkaar toe kruipen. VVD en D66 winnen er een, GroenLinks blijft gelijk en de WSP levert in. Coalitiepartij PvdA zou bij deze stand van zaken een zetel inleveren, de oppositiepartijen CDA en DSB zouden hun zetel(s) behouden (zie grafiek). Zelfs met beide zwevende zetels erbij gerekend is de huidige coalitie in deze peiling de meerderheid in de raad kwijt. Deze uitkomst is in lijn met de vorige peiling van een jaar geleden.

Verkiezingen

Op 21 maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

Met je boot in primair boezemwater

Waternet akkoord met zorgvuldige aanleg trailerhelling loswal Nijverheidslaan

Waternet is akkoord met de aanleg van een trailerhelling op deze loswal aan de Nijverheidslaan. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP Zelf je boot in en uit het water halen. Het kan binnenkort ook in Weesp. Waternet heeft vergunning verleend voor het aanbrengen van een trailerhelling aan de Nijverheidslaan.

De gemeente Weesp had de voorziening eigenlijk dit jaar al willen hebben, maar bij het plan komt meer kijken dan even een hellinkje aanleggen. Het betreft hier wel de Vechtdijk, daar mag je uiteraard niet zo maar in rommelen. Een waslijst aan werkzaamheden is opgesteld voor het aanbrengen van een constructie waarmee je een bootje te water kunt laten. Je hebt het dan over een taatskuip, HWA-overstort, de kern- en beschermingszone van een directe secundaire en halfverholen waterkering, primair boezemwater (de Vecht) en meer van die zaken waarvoor je weg- en waterbouwkunde gestudeerd moet hebben.

Bij een trailerhelling kun je de auto met trailer tot aan (in) het water rijden, waarna de boot van de trailer het water in kan worden gelaten. Of vanuit het water op de trailer worden getakeld. Het is gek dat een watersportstad als Weesp zo'n voorziening niet heeft. De gemeente krijgt er regelmatig vragen over. WSP, GroenLinks en PvdA namen de realisatie op in hun bestuursakkoord en kunnen het mogelijk nog net voor de komende verkiezingen afvinken. Naar verwachting voorziet de trailerhelling in een grote behoefte. Bezoekers kunnen hier hun boortochtje beginnen of eindigen. En Weespers zullen er volop gebruik van maken van en naar de winterstalling. Het gebruik is gratis. De loswal aan de Nijverheidslaan (naast de voormalige Renault-garage) is de meest geschikte plek. Er is voldoende ruimte voor auto's om te manoeuvreren en een boot te water te laten, de ondergrond is geschikt en het water is breed genoeg. Momenteel wordt gekeken op welke manier er meer parkeerplaatsen gerealiseerd kunnen worden. De aanleg van de trailerhelling betekent bovendien een sanering van vervuilde grond.

'En als ze dan achteruit moeten, kun je pas echt lachen'

De Wolleweversbuurt is geen doorgang voor autoverkeer. Maar niet iedereen heeft dat bijtijds door. Foto: André Verheul

WEESP Een bewoner van de Wolleweversbuurt heeft zelf maar een bordje opgehangen om duidelijk te maken dat het hier voor autoverkeer doodloopt. Met regelmaat ziet hij de gekste taferelen met achteruitrijdende auto's.

Bij de herinrichting van de Breedstraat gebeurde het vaker, maar ook in periodes zonder wegwerkzaamheden in de binnenstad rijden automobilisten nog weleens de Achtergracht in. En komen er pas helemaal aan het eind (de Wolleweversbuurt) achter dat paaltjes de doorgang beletten. Er rest dan maar één ding: in z'n achteruit - en ergens zien te keren. Nu de Nieuwstad vanwege de herinrichting drie maanden is afgesloten voor het autoverkeer, verwacht de buurt meer van die onhandige en soms vermakelijke toestanden. "Soms is er een vrachtwagen bij. Nou, als ze dan achteruit moeten, kun je pas echt lachen", zegt de bewoner. Met zijn zelfgemaakte bord bespaart hij deze ongeluksvogels in elk geval het laatste smalle stukje. "Ik hoop dat de gemeente die paaltjes even wit wil schilderen, dan kun je ze vanaf hier al zien. Hier kun je toch iets makkelijker keren."
Dat is inmiddels gebeurd.

'Politieke partijen moeten nu zeggen hoe ze tot een besluit gaan komen'

WEESP Samengaan met Amsterdam of met Gooise Meren? Voordat die keuze wordt gemaakt, is de belangrijke vraag wat de afwegingen van de Weesper politiek zijn. Omdat deze vraag nog niet is beantwoord, kunnen de inwoners hierover geen politieke dialoog voeren. Zij worden nu gedwongen in een 'Amsterdam-of-Gooise-Meren'-discussie. En daar schiet je niets mee op.

Het is daarom tijd dat de Weesper politieke partijen hun invulling van het afwegingskader aan de bevolking voorleggen. En vertellen welke onderwerpen en standpunten zij belangrijk vinden en hoe zwaar ze die willen meewegen in hun standpunten. Zodat de inwoners van Weesp op dat politieke voorsorteren kunnen reageren. Alleen dan is er een kans op een inhoudelijke discussie, of misschien zelfs een dialoog. En kunnen de Weesper politieke partijen op basis van die dialoog een weloverwogen keuze maken.

Het voorstel

Wat weten we tot nu toe? Er is een collegevoorstel. Amsterdam scoort daar beter op het onderdeel 'strategische positie in de regio' maar slechter op de afstand tussen burger en bestuur. De gemeentebelasting in Amsterdam is lager dan in Gooise Meren. De desintegratiekosten voor de belastingbetaler zijn bij een keuze voor Amsterdam wel weer € 2,7 miljoen hoger. En verder zegt het collegevoorstel niet zo veel.

Niet dat een fusie met Amsterdam betekent dat Weespers bij de gemeenteraadsverkiezingen 3% stem hebben. Bij Gooise Meren is dat 30%.

Wat vinden we belangrijk?

Maar wat vindt de bevolking belangrijk? Een sterke gemeente? Gooise Meren komt bestuurlijk en organisatorisch niet over als een sterke gemeente. Wel ambitieus, maar niet zo professioneel. Ruimte voor bevolkingsinitiatieven? Is die ruimte in Gooise Meren groter dan in Amsterdam? Of juist andersom? Onder welke bestuurscommissie komt Weesp te vallen? Weesp grenst aan Zuidoost en komt onder de bestuurscommissie Zuidoost te vallen, zodat we straks een geheel vormen met de Bijlmer. Maar dan wel met een eigen Weesper gebiedsplan. En hoe zit dat met Gooise Meren? Gaat die ook met gebiedsplannen werken? Goed om vooraf te weten, alleen: we weten het niet. We weten zelfs niet hoe belangrijk de politieke partijen in Weesp dat vinden.

Winkels, woningen, scholen

WDO en Weesp Marketing kiezen voor Amsterdam. Maar er is natuurlijk meer dan middenstand en marketing. Wat betekent een fusie bijvoorbeeld voor de woningmarkt? Weesp maakt deel uit van de Gooi en Vechtstreek. Dat is een andere woningmarkt dan die van Amsterdam. En wordt de Weesper eis 'voorrang voor Weespers' eigenlijk wel gegarandeerd? Want daar gaan de gemeenten niet over, maar de regio's. En die zijn niet geraadpleegd. Willen Weespers voor nieuwe woningen erfpacht? Kiezen we voor voordeel voor woningbezitters, of voor woningzoekenden, zoals jongeren? Kiest de politiek wel voor de jongeren? Amsterdam kent voor middelbare scholen geen vrijheid van schoolkeuze. Geldt dat dan straks ook voor Weesp? Of juist niet? Hoe zit het met de jeugdzorg of de jeugdgezondheidszorg? Of kiezen de partijen juist voor de ouderen?

En vind je met Amsterdam-Zuidoost/Weesp de hereniging van Weesperkarspel van historisch belang? Of is het juist belangrijk dat je Muiden en Naarden en Weesp historisch verbindt?

Wat vind je het belangrijkste?

Het blijft heel lastig om een afweging te maken. Wat laat je het zwaarst meewegen? En wat of wie is dan overwegend het belangrijkst? De professionele ambtelijke organisatie? De kosten? De jeugd die de toekomst heeft? Inwoners die steun nodig hebben? Ondernemers? Verenigingen?

Dit is het moment voor de Weesper politiek om te laten zien hoe zij die moeilijke afweging willen gaan maken en waar zij voor staan. Want wij, de inwoners van Weesp, willen natuurlijk weten hoe ze tot een besluit gaan komen. En we willen vooral de mogelijkheid hebben om met de Weesper politiek een dialoog te voeren over hun overwegingen en afwegingen. Dus moeten de politieke partijen heel snel tekst en uitleg gaan geven. Zodat wij, de inwoners van Weesp, kunnen reageren op hun motivering.

Dick Spel was raadslid en wethouder voor GroenLinks in Weesp, vervulde diverse beleidsfuncties bij onafhankelijke maatschappelijke organisaties en is nu zelfstandig adviseur.

De gemeenteraad houdt op maandag 30 oktober een bijeenkomst in de Grote Kerk. De fracties uit de Weesper gemeenteraad gaan 'op de zeepkist', zoals de aankondiging vermeldt. Het publiek zal dan willen weten wat zij (vooralsnog) concluderen uit alle informatie die voorhanden is. Deze bijeenkomst begint om 19.30 uur.

16 / 24

Vorige week
Vorige week stelde briefschrijver Michel van Gemert over de zorg in Weesp: 'zo perfect is het allemaal niet'. Nu kan ik daar slechts voor een deel over oordelen, maar als begeleidster van ouderen en sinds enkele weken regelmatig actief in zorginstelling Oversingel, word ik telkens weer getroffen door de zorgvuldig- en hartelijkheid van de mensen die daar werken. Er wordt meegedacht en -gewerkt aan een zo comfortabel mogelijk verblijf. Petje af!! Ik heb contact met mensen die te maken hebben met Thuiszorg. Weinig klachten! Er wordt met man en macht gewerkt om alle hulpbehoevenden tegemoet te komen.
Voorts foetert Van Gemert over de afvalverwerking middels afvalzakken voor centrumbewoners. Kliko's lijken mij daar onwerkbaar, een logica die de brievenschrijver kennelijk ontgaat. Dit probleem is niet zomaar op te lossen. Ondergrondse containers prima, maar waar wel en waar niet en wat kost dat? Ten slotte klaagt deze lezer over de brandweer, die zou maar over één auto voor Weesp beschikken. Klopt dit? Ik kom regelmatig langs de brandweerkazerne en zie daar meerdere brandweerwagens staan, zouden twee van de drie geparkeerd blijven bij een majeure brand in Weesp? Ik waag het te betwijfelen.
Coty van der Stam

Overgang naar wisselvallig en winderig herfstweer

Begin deze week profiteerden we indirect van de ex-tropische orkaan Ophelia. De getransformeerde orkaan geselde Ierland met orkaanwinden en zware regenval. Aan haar oostflank voerde Ophelia zeer warme subtropische lucht met zich mee, met ook in onze regio enkele uitzonderlijk warme dagen. Aan het einde van de week wordt het wisselvallig en minder warm met soms regen en een stevige wind.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe met kans op een paar spatjes regen. Af en toe schijnt de zon. Het is vrij warm met in de middag 19 à 20 graden bij een matige zuidoostenwind. In de nacht naar vrijdag en in de ochtend regent het enige tijd. Later klaart het geleidelijk op. De naar zuidwest gedraaide wind neemt iets in kracht toe. Met 16 graden in de middag is het minder warm.

Het weekeinde

In het weekeinde is het sterk wisselvallig. Zaterdag schijnt af en toe de zon, wel neemt de bewolking wederom toe met kans op regen. De zuidwestenwind wakkert aan tot (vrij) krachtig. Het wordt zo'n 15 à 16 graden. Ook zondag is het voelbaar winderig met vrij veel bewolking. Er kunnen enkele buien vallen. Soms klaart het even op. Met een maximumtemperatuur van 13 à 14 graden is het vrij koel.

Weetje

Afgelopen zondag 15 oktober liep de temperatuur op tot 22.1 graden. Een hoge temperatuur, maar geen dagrecord. Op 15 oktober 1990 werd het met 23.6 graden nog warmer. Maandag 16 oktober werd wel een dagrecord gehaald met een maximum van 24.4 graden.

Gooise ondernemers en Driemondse dorpsraad over de toekomst van Weesp

De bestuurskracht in de Gooi en Vechtstreek zal echt vooruitgaan


De inwoners van Weesp en ook de ondernemers in Weesp, waarvan er velen buiten de gemeente zullen wonen, zijn druk bezig met een gedachtevorming over een mogelijke fusie met Gooise Meren of met Amsterdam. Er is ook een vrij grote groep die de beslissing van de gemeenteraad op dit punt niet wenst te volgen en via een referendum vast wenst te houden aan zelfstandigheid. Ik hoef niet te kiezen en mag ook niet kiezen. Dat moet u vooral naar eigen inzicht doen. Als voorzitter van bedrijvenvereniging FIN Gooise Meren heb ik echter wel een mening. Enkele jaren geleden zijn wij in het kader van een voorgenomen G4-fusie druk in overleg gegaan met bedrijvenvereniging IVW in Weesp. Immers, we zouden in de afzienbare toekomst moeten werken met één wethouder Economische Zaken, één gemeenteraad en één beleid. Het waren constructieve en vooral prettige gesprekken en zou er een fusie komen dan zouden wij hoogstwaarschijnlijk een federatie vormen waarin ieder zijn eigen werkgebied zou blijven bestrijken. Het heeft niet zo mogen zijn. Destijds teleurstellend voor de meeste deelnemers aan de gesprekken. Inmiddels werken we wel nauw samen in de Federatie van bedrijvenverenigingen in de Gooi en Vechtstreek. Dat gaat goed, zoals ook de samenwerking in de regio, de GAD, de GGD, de Veiligheidsregio, de arbeidsregio, maar ook bij de zorginstellingen, de Gooise Schoolfederatie, de huisartsenposten, het Naardermeer, Tergooi etc. goed verloopt. Als betrokken niet-Weesper wil ik alleen maar zeggen en u in overweging geven: denk goed aan wat we over de jaren als buurgemeentes met elkaar hebben opgebouwd en bedenk dat na enkele fusies de bestuurskracht in de Gooi en Vechtstreek echt vooruit zal gaan en dat de menselijke maat en het succes van de reeds jaren lopende samenwerkingen bij een fusie met Gooise Meren ook voor inwoners van Weesp het best geborgd zullen zijn. Ik weet zeker dat ik namens bijna alle verenigde ondernemers in Gooise Meren, en zelfs in de hele regio, die wens kan uitspreken.

Joop van Dort
voorzitter FIN Bedrijvenvereniging Gooise Meren

Driemond zou keuze van Weesp voor Amsterdam toejuichen


Beste leden van de gemeenteraad van Weesp, de komende maand staat Weesp voor een van de belangrijkste besluiten uit haar rijke geschiedenis: de keuze om zich in bestuurlijke zin aan te sluiten bij Amsterdam dan wel bij Gooise meren. Bij het nemen van dit besluit wensen wij uw raad veel wijsheid toe. Wij twijfelen er niet aan dat u bij het bepalen van uw keuze zowel het huidige als het toekomstige belang van de inwoners van Weesp centraal zal stellen. Ik denk dat het voor de meesten van u geen verrassing is als ik u meedeel dat de inwoners van Driemond het zouden toejuichen als u koos voor aansluiting bij Amsterdam. Wellicht weet u dat het grootste deel van het huidige Weesp net als Driemond vroeger deel uitmaakte van de voormalige gemeente Weesperkarspel. Door te kiezen voor Amsterdam wordt een scheiding uit het verleden ongedaan gemaakt. Maar de belangrijkste reden is dat door de geografische ligging de meeste Driemonders zich halve Weespenaren voelen. Ze doen er hun boodschappen en bezoeken er de horeca en het theater. Daarnaast gaan veel van hun kinderen er op school. De sterke punten die Amsterdam te bieden heeft zijn uitgebreid beschreven in de brief van het college van Amsterdam als reactie op de punten uit uw kernwaardenprofiel. Een goed voorbeeld van zo'n punt is het ontwerp van het nieuwe kruispunt in de N236. Het oorspronkelijke lelijke en vooral onlogische ontwerp van de provincie dat u zich misschien nog wel kan herinneren, is onder druk van de professioneel georganiseerde Amsterdamse Welstands- en Verkeerscommissie aangepast naar de huidige elegante en zeer functionele uitvoering. Andere in Driemond te vinden voorbeelden zijn het multifunctionele sportcentrum en de extra's op onderwijsgebied die uniek zijn in de regio. Denk in dit verband aan zaken zoals de vakleerkrachten voor gymnastiek, muziek en creatieve vorming op de basisschool, met daarnaast de speciale programma's voor getalenteerde leerlingen. En welke dorpsschool in Nederland heeft een eigen glasvezelaansluiting op het internet? Ten slotte is het voor Driemond een prettig gevoel dat Amsterdam een rijke gemeente is, zodat er altijd geld beschikbaar is voor goed onderbouwde initiatieven. Zo heeft de gemeente, mede onder druk van de Dorpsraad, budget vrijgemaakt om te voorzien in openbaar vervoer gedurende de tijden dat bus 49 niet rijdt. Het praktische voordeel dat de Dorpsraad Driemond ziet in een keuze voor Amsterdam ligt besloten in het bestuurlijke stelsel van Amsterdam waarbinnen het zogenaamde gebiedsgericht werken een speerpunt is. Mocht Weesp zich aansluiten bij Amsterdam dan valt te verwachten dat er een nieuw gebiedsdeel 'Weesp' ontstaat, een gebiedsdeel waar Driemond zich graag bij zou aansluiten. Wij wensen u nogmaals veel wijsheid bij het nemen van dit belangrijke besluit.

Klaas Rozendaal, voorzitter Dorpsraad Driemond

Helene en Andrea schenken deel prijzengeld Smart & Dart aan Edukans

'Het was heel gek om onszelf op televisie terug te zien'

Helene di Bucchianico en Andrea Galesloot winnen 'Smart & Dart'.

door Marieke van Veen

WEESP Sorry 'Slimme Pijlen' uit Meppel, maar jullie waren kansloos tegen Andrea Galesloot en Helene di Bucchianico uit Weesp. Kinderen die vorige week woensdag 'Smart & Dart' op NPO Zapp hebben gezien, zagen hoe het jongensteam compleet werd weggespeeld door de meiden uit Weesp.

De Cupcakes, zo noemden ze zich. Bij de introductie probeerde presentator Buddy Vedder de twee het geheim van de ultieme cupcake te ontfutselen: "Zeggen we niet, dat is geheim."

'Op tv zag je heel veel kleuren, maar de studio was helemaal groen'

Al meteen bij de eerste vraag bleken de vriendinnen (allebei 11 jaar) een gouden koppel. Helene beantwoordde vrijwel alle vragen correct, en na ieder goed antwoord gooide Andrea een mooie score op het dartbord. Na vijf vragen stond het 110 - 0. De jongens van de Snelle Pijlen keken wat bedremmeld.

Beetje zielig

Een beetje zielig vonden ze het wel voor de jongens, maar Andrea en Helene van de brede school Kors Breijer zijn vooral superblij en trots op hun overwinning. Afgelopen zomer zaten ze bij school op een grasveldje toen er een vrouw op ze af kwam gestapt. "Ze vertelde dat ze kandidaten zocht voor een nieuw kinderprogramma. We hadden al eens in het publiek gezeten bij 'Studio Snugger' en het leek ons meteen heel leuk om hieraan mee te doen."

Spontaan genoeg

De twee gingen naar een soort auditiedag en werden al snel spontaan genoeg bevonden voor deelname. Ter voorbereiding op de opnamedag zijn ze hard gaan oefenen. Andrea: "Ik ben gaan darten bij mijn opa en toen we op vakantie gingen hebben we het dartbord meegenomen." Helene is van alles gaan opzoeken en heeft extra geoefend op rekenen en spelling en zo. "Maar tijdens de opnames bleek het vooral te gaan om algemene kennisvragen. Gelukkig ging dat toch goed." De opnames waren in de laatste week van de zomervakantie. "Dat ging de hele dag door, met steeds andere teams. Buddy kreeg steeds nieuwe kleding en ander haar om te doen alsof het op verschillende dagen was opgenomen."

Alles groen

De meiden hebben het programma vorige week niet samen kunnen kijken. "Maar we hadden elkaar wel aan de telefoon. Het was heel gek om onszelf op televisie terug te zien." Het decor is in het echt ook heel anders, verklappen ze: "Op tv zag je allemaal lampen en heel veel kleuren, maar wij stonden in een lege, felgroene ruimte, heel raar."

De meiden kijken terug op een leuk avontuur. Andrea: "We zouden graag weer zoiets doen."

'Bedankt allemaal, zonder jullie was dit niet gelukt'

Weesper Paul Korzelius op een Kampong op Bali.

door Marieke van Veen

WEESP Afgelopen zomer vertrokken Paul Korzelius, zijn vrouw Yvonne en hun dochter Isabel naar Indonesië. Om uit te rusten en te genieten, maar ook om iets te betekenen voor de kansarme kinderen daar. Mede dankzij de steun van andere Weespers is er veel bereikt.

Het begon al goed op de dag van aankomst: "Na een reis van twee dagen kwamen we aan op Bali. In plaats van uit te rusten, zijn we direct doorgereden naar een winkel in Denpasar. Daar hebben wij voor dik 500 euro aan schoolboeken gekocht. Bij de kassa vroeg een dame wat we met al die boeken van plan waren. Onze uitleg ontroerde haar zo dat zij ons ter plekke een financiële bijdrage gaf."

Paul, Yvonne en Isabel hebben veel kinderen blij kunnen maken.

Weesper gezin deelt schoolspullen uit in Indonesië

De reis werd voortgezet naar Lombok: "Daar hebben we op een school die minimale aandacht krijgt van de regering schoolboeken uitgedeeld aan kinderen. Ook hebben we de schoolbibliotheek aangevuld en de kinderen getrakteerd op melk en koekjes." Onderweg deelde het gezin ook nog tasjes met boeken en schoolmaterialen uit aan kinderen langs de weg: "Een hele happening, want ze zijn niet gewend om iets krijgen, laat staan van een blanke toerist." Op Lombok kocht Korzelius nog meer schoolboeken, die terug op Bali in schooltasjes werden uitgedeeld aan kinderen op de kampong van Kadek, een jongetje dat het gezin al jaren kent.

"Daarna zijn we naar de grootste boekenwinkel op Bali geweest, waar we het grootste deel van ons budget hebben uitgegeven aan boeken, schooltassen en schoolbenodigdheden. We waren wel 2,5 uur binnen. Alles goed uitzoeken was al lastig, maar het afrekenen was ook een avontuur. Als je een koker koopt met 50 puntenslijpers wordt deze opengemaakt en worden ze stuk voor stuk nageteld." Deze schoolspullen werden weer uitgedeeld op een andere kampong. Omdat het gezin graag nog iets extra's wilde doen voor de kinderen op de kampongs, werden er uitjes naar zwemparadijzen op poten gezet: "Zwemmen, ijsjes, McDonald's: ze hadden de dag van hun leven."

Bij Korzelius begon de reis inmiddels zijn tol te eisen: "Nadat we vertrokken uit de tweede kampong werd ik ziek. Er waren een injectie en allerlei pillen voor nodig om me weer op de been te krijgen. In die resterende dagen hebben we nog veel meer kinderen die we onderweg tegenkwamen blij gemaakt met schoolspullen. Dus Weespers, vrienden, collega's en familie: hartelijk bedankt voor jullie gulle giften. Hierdoor is dit project een succes geworden!"

Nieuwe opzet Weesper Cultuurprijs: Weespers mogen dit jaar meestemmen

Wie in het zonnetje wil staan, moet eerst op de zeepkist stappen

Voor het eerst mogen de inwoners van Weesp stemmen op wie de Weesper Cultuurprijs zou moeten winnen. WeesperNieuws vroeg de genomineerden om een elevatorpitch.

De opening van het nieuwe Theaterpand Weesp met Karin Bloemen. Foto: André Verheul

WEESP De Cultuurprijs werd jarenlang uitgereikt door de Weesper Stichting voor Kunst en Cultuur, maar die heeft na interne strubbelingen het stokje overgedragen aan de gemeente. Bij een nieuwe organisatie hoort ook een nieuwe opzet, dus laat de gemeente Weesp de inwoners van de stad meestemmen.

Afgelopen zomer werd er een oproep gedaan voor het aanmelden van kandidaten. Die aanmeldingen hebben geleid tot drie nominaties: het Weesp Chamber Music Festival, Theaterpand Weesp/Zone 1380 en de BeiaardKring Weesp. Wij vroegen de drie genomineerden om een 'zeepkisttoespraak'.

Weesp Chamber Music Festival
Ria van der Giessen:
"1: Omdat het zo bijzonder is dat ieder jaar een groep grote namen uit de klassieke muziekwereld neerstrijkt in Weesp, muziek van internationaal topniveau. We zetten Weesp hiermee op de kaart als cultuurstad. 2: Omdat het festival zó veel mensen samenbindt: musici uit verschillende landen, vrijwilligers, bezoekers uit heel Nederland, basisschoolkinderen uit Weesp voor wie ieder jaar een speciaal programma wordt verzorgd; de sfeer in de mooie Van Houtenkerk is ieder jaar weer geweldig! 3: Omdat het hele festival georganiseerd en ondersteund wordt door lokale muziekliefhebbers en lokale ondernemers. 4: Omdat we steeds meer mensen kennis kunnen laten maken met de mooiste kamermuziek en het festival dit jaar voor de vijfde keer gehouden wordt. Het winnen van de Cultuurprijs zou een prachtig jubileumcadeautje zijn…"

Komend jaar is de vijfde editie van het Weesp Chamber Music Festival. Foto: Ruth van Kessel
Beiaardkring Weesp zorgt ervoor dat het carillon wordt bespeeld. Foto: Ruth van Kessel

Bij een nieuwe organisatie hoort ook een nieuwe opzet

Theaterpand Weesp/Zone 1380
Daniëlle Meyer:
"Sinds onze start hebben we 350 voorstellingen georganiseerd. Alle vormen van cultuur vinden bij ons een podium, zowel amateur- als beroepsgezelschappen. Jong talent krijgt bij ons een kans. En dat zonder subsidie, wij investeren in cultuur. Sinds de start hebben we zo'n 400 leerlingen gehad. Velen van hen vonden hun weg naar het hbo kunstonderwijs. Daarnaast doen we maatschappelijke projecten: de schoolvoorstellingen, de kerstshows in Oversingel en de Hogeweyk, Weesp Gastvrij. Ook gaan we samenwerkingen aan, zoals met Jori Hermsen, Dansstudio Van Harten, de Gooische muziekschool, de Wijsjesneus, en vele anderen vonden in het verleden of het heden een plek in ons theater. We zijn een knooppunt in de samenleving. Een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten. Waar we verhalen kunnen delen, tegen beter weten in, tegen het zere been en heilige huisjes, als spiegel waarin wij ons herkennen, waarin onze identiteit besloten ligt en als toets van de tijdgeest."


Beiaardkring Weesp
Kit Miles:
"Het klokkenspel in de toren van de Grote Kerk is bekend door de wekelijks bespelingen tijdens de markt en door de klanken die viermaal per uur klinken. Het carillon is uniek in de regio en is de meest laagdrempelig culturele uiting in Weesp. De Beiaardkring, met behulp van de gemeente Weesp, sponsors en vrienden, maakt het mogelijk dat gevarieerde zomeravondconcerten worden gegeven door de beste gastbeiaardiers. Dat geeft een unieke sfeer in de binnenstad: op straat, op terrassen, in achtertuinen en op de gezellige luisterplaatsen. De Beiaardkring is bezig de toegankelijkheid en de kwaliteit te behouden en te verbeteren. Door inzet van internetstreamingtechnologie is de bespeling van dit 350 jaar oude instrument regelmatig te zien op een groot beeldscherm. Met de Cultuurprijs wil de Beiaardkring de bijdrage die het carillon levert aan de levendigheid van Weesp nog versterken - ook voor bewoners en organisaties buiten de binnenstad."

Stemmen kan via de mail
De Weesper Cultuurprijs is bedoeld om een organisatie, stichting of individu die bijdraagt aan het culturele leven van Weesp in het zonnetje te zetten. Stemmen kan door vóór 10 november 2017 te mailen naar cultuurprijsweesp@weesp.nl. De jury neemt het publieksoordeel mee in haar uiteindelijk ekeuze voor de winnaar van de Cultuurprijs.

De prijsuitreiking is vrijdag 15 december in het stadhuis

Geldprijs
Aan de Cultuurprijs is een geldbedrag van € 1.500,- verbonden. De feestelijke prijsuitreiking is vrijdag 15 december 2017 in het Weesper stadhuis.

Broers Parinussa samen aan start Ironman

Bas moest noodgedwongen de strijd staken.

WEESP Niet uniek, maar toch wel heel bijzonder: de broers Robert en Bas Parinussa stonden afgelopen zaterdag samen aan de start van de Ironman van Kona op Hawaii, de moeder aller triatlons. Robert haalde de finish met een tijd van 9:54:01 uur, Bas moest noodgedwongen de strijd staken.

Hoewel de broers allebei met een ander gevoel terugkijken op de race zelf, was de deelname aan de grootste triatlon van de wereld een belevenis op zich. "Wat een fantastisch evenement", laat Robert na afloop van de wedstrijd op Facebook weten.
De Weesper had alle reden tot een grote glimlach. Parinussa finishte als 328e van alle 2232 deelnemers aan het evenement. Dat hij het goed deed kwam mede door een goed zwemonderdeel. Robert klokte daar na 3,86 km zwemmen een tijd van 1:03 uur. Op de fiets had hij wat meer problemen. Doordat hij onderweg gels en zouttabletten verloor, was het fietsen een stuk zwaarder dan gehoopt, met onder meer veel kramp in de spieren. Het leverde hem na 180 kilometer fietsen een tijd van 5:01 uur op.

Het lopen ging vervolgens wel weer een stuk beter. Robert klokte na de afsluitende marathon een tijd van 3:42 uur, wat hem dus een knappe 9:54:01 uur als eindtijd opleverde.

Robert klokte een mooie tijd van onder de tien uur.

Bas moet strijd staken

Voor broer Bas liep de triatlon anders af dan van tevoren gehoopt. "Ik wist vooraf dat het heel erg zwaar, moeilijk en eenzaam ging worden, maar dat heeft me er niet van weerhouden om vol goede moed ervoor te gaan", zo laat Bas na afloop op Facebook weten.

De Weesper rolstoelatleet haalde de limiet op het eerste keerpunt van het fietsen niet en werd door de jury uit de wedstrijd gehaald. Even daarvoor had hij op het zwemonderdeel een tijd van 1:51 uur neergezet. Het fietsen begon nog goed, maar de limiet voor de Weesper bleek vooraf al erg scherp te staan. Dat hij noodgedwongen naar de kant moest, noemt Bas heel erg zonde. "Maar het was bovenal een zeer gave ervaring die ik voor geen goud had willen missen", zo beseft hij wel. Hij heeft plannen om de Ironman van Kona een andere keer wel te volbrengen. "Ooit ga ik hier terugkomen en ga ik jagen om over de finishlijn te komen binnen de gestelde tijd", belooft hij.

FC Weesp heeft eerste zege te pakken

WEESP FC Weesp heeft haar eerste zege te pakken. De Weesper derdeklasser versloeg zondag, na een enerverend duel, streekgenoot FC Abcoude met 3-2.

Het duel tussen FC Weesp en FC Abcoude was, zoals zo vaak de laatste jaren, van aftrap tot slotfase erg spannend. FC Abcoude was het meest aan de bal, FC Weesp zakte wat terug. FC Abcoude kwam dan ook op voorsprong, maar FC Weesp stelde al snel weer orde op zaken en kwam nog voor rust terug door een doelpunt van Rinaigel Ogenio. FC Abcoude probeerde daarna het duel weer over te nemen, maar dat lukte niet. FC Weesp kreeg dat wel voor elkaar: Marcin Kmiecik bracht FC Weesp op voorsprong.

Nadat FC Abcoude de 2-2 maakte leek het er even op dat de twee ploegen, terecht, genoegen moesten nemen met een punt. FC Weesp won alsnog door een tweede goal van Ogenio.

Voetbalsters verslaan FIT

De voetbalsters van FC Weesp hebben afgelopen weekend gewonnen van FIT. De Weespers waren met 1-4 een maatje te groot.

FC Weesp startte sterk en kreeg al snel kansen op doelpunten. De score werd geopend door Rowan de Meij, die met een prachtige en rake vrije trap tegen de binnenkant van de paal de score kon openen.

Na de rust kreeg FC Weesp kans op kans om verder weg te lopen. Door doelpunten van Naomi Hoffmeister (2x) en Sanne van Dalen was de zege snel zeker. FIT kon een tegentreffer maken, maar een echte ommekeer bleef achterwege. FC Weesp staat na afgelopen weekend op een vijfde plaats.

Jeugdroeiers strijden om Molentrofee

Foto: Marieke van Veen

WEESP Tientallen jeugdroeiers bonden zaterdag op de Vecht de strijd met elkaar aan in de jaarlijkse Molenwedstrijd van Roeivereniging Weesp. Er waren drie verschillende afstanden: 250, 450 en 1000 meter. Elke afstand voerde langs de molens aan de Utrechtseweg en de finish was steeds ter hoogte van het clubhuis van de roeivereniging. De uitslagen staan op www.molenwedstrijd.nl.

Argus sluit af met tweede plaats

WEESP Argus heeft een tweede plaats overgehouden aan de eerste helft van het veldkorfbaljaar. De Weesper korfballers wonnen afgelopen weekend met gemak hun laatste duel tegen het laaggeklasseerde KVA: 8-23.

Argus startte nog wat traag, maar toen het eenmaal op gang was, kon het razendsnel weglopen. Na de eerste helft stond het nog 4-8, na de rust kon Argus de marge vlot verder vergroten.