WeesperNieuws

10 januari 2018

WeesperNieuws 10 januari 2018


Verdriet en opluchting om Oskar

WEESP Bij het afzetlint van de politie langs de kade bij Aquamarin verzamelden zaterdag af en toe wat nieuwsgierigen. Het was voor de meesten meteen duidelijk wat er aan de hand was. "Is hij terecht? Laten we het hopen, dat is maar het beste", zo gingen de gedachten meteen uit naar de nabestaanden van Oskar van Alphen.

De blinde 46-jarige Weesper verliet in de nacht van 1 op 2 december het café, maar kwam nooit thuis aan. Wat al die tijd werd gevreesd, werd bewaarheid: een val in het water is hem noodlottig geworden. Gedurende ruim een maand werd er door vrijwilligers gezocht met boten, sonar en honden. Soms was er een aanwijzing die leidde tot de inzet van duikers, maar tot opheldering leidde het niet. Zaterdag was dat anders. Tijdens een nieuwe zoekactie stuitte men nabij Aquamarin op een lichaam in het water. In de loop van de middag stelde de politie vast dat het inderdaad om Oskar van Alphen ging. De nabestaanden werden als eerste ingelicht. Voor hen komt er nu een eind aan een maand lang onzekerheid over het lot van Oskar. De familie laat weten verdrietig, maar ook enorm opgelucht te zijn. "We willen iedereen van harte bedanken voor al jullie medeleven, steun en lieve woorden. En we willen vooral alle mensen die ons geholpen hebben met het zoeken naar Oskar en het zoeken mogelijk hebben gemaakt, bedanken. Oskar, we missen je."

17

Acht ton in prijs verlaagd

WEESP Je moet er nog steeds flink voor in de buidel tasten, maar het duurste huis van Weesp is een stuk minder duur geworden. Het gaat om de luxe woonboerderij aan de Kreugerlaan die ruim acht ton in prijs is verlaagd.

De luxe 'barn' staat al een jaar te koop. De vraagprijs was aanvankelijk 4,25 miljoen euro, maar wie 3.425.000 euro neertelt mag zich nu ook de nieuwe eigenaar noemen. Maar dan heb je ook wat. De woonboerderij heeft een totaal grondoppervlak van ongeveer 600 vierkante meter - alleen de woonkamer is al 200 vierkante meter - en telt vijf slaapkamers en drie badkamers. Ook heeft het een multifunctioneel bijgebouw en een tuin met een totale grondoppervlakte van 5.715 vierkante meter. "Wie dit huis voor het eerst binnenstapt en kennismaakt met de zee aan ruimte achter de gevel en onder de majestueuze kap, krijgt de verrassing van zijn leven. Elke ruimte is op zijn eigen manier indrukwekkend", zo luidt de omschrijving van de makelaar.

Gemeente e-mailt naar behoren

WEESP De gemeente Weesp heeft haar bereikbaarheid per e-mail goed op orde. Dat blijkt uit onderzoek van de website 'Wij verdienen beter', dat de bereikbaarheid van alle Nederlandse gemeenten heeft onderzocht.

Alle gemeenten hebben voor het onderzoek een e-mail gekregen met een eenvoudige vraag: deze keer over het inspreken tijdens een raadsvergadering. Volgens de e-mailgedragslijn voor overheden moeten gemeenten daar binnen twee werkdagen op gereageerd hebben; de gemeente Weesp houdt zich daar netjes aan. Steeds meer gemeenten doen daar soms veel langer over, zeggen de onderzoekers. Een voorbeeld: buurgemeente Gooise Meren kostte het meer dan een maand om te reageren. Weesp heeft eveneens netjes voor de meeste gevallen een e-mailadres op de website staan, ook dat is niet altijd gebruikelijk.

Voskuil Verhuur Service is Weesper Onderneming van het Jaar

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP "En ik altijd maar denken dat dat meer iets voor andere bedrijven was. Ik ben zeer vereerd", zegt Theo Voskuil. Zijn bedrijf Voskuil Verhuur Service is gisteren door bedrijvenvereniging IVW uitgeroepen tot de Weesper Onderneming van het Jaar. Onlangs werd aan de Flevolaan een groter pand betrokken.

17

Heldinnen

Foto: Marieke van Veen

Bart Reindersma belandde tijdens Nieuwjaarsnacht in de sloot. Hij werd gered door twee tienermeisjes.

7

Weerbericht

Veel bewolking, overwegend droog, kans op mist

Een hogedrukgebied boven West-Rusland krijgt een verbinding met een ander hogedrukgebied nabij Portugal. Deze 'brug van hoge luchtdruk' bepaalt het weer in onze contreien van donderdag tot in het weekeinde. Onder de vleugel daarvan is het rustig en overwegend droog weer. Er is veel bewolking en daarbij is er kans op mist. De maximumtemperatuur ligt rond het langjarig gemiddelde van 5 graden.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag kan er wat lichte regen vallen. Overdag is het meest bewolkt en nevelig. Er waait een zwakke wind tussen zuid en zuidoost. In de nacht daalt het kwik naar circa 3 graden, overdag oplopend naar 6 graden. Vrijdag verandert er nauwelijks iets. Het blijft rustig en droog, maar overwegend bewolkt en nevelig met kans op mist.

Het weekeinde

In het weekend trekt de zuidoostenwind geleidelijk aan tot matig. Het blijft echter overwegend bewolkt en nevelig. In de nacht daalt de temperatuur tot bij het vriespunt. Er is kans op een graadje vorst aan de grond. Overdag wordt het 5 graden. Na het weekend neemt de regenkans toe en stijgt de temperatuur enkele graden.

Weetje

2017 was met een gemiddelde temperatuur van 10.9 graden het vierde zeer warme jaar op rij. Gemiddeld over de periode 1981-2010 is 10.1 graden. In de top 10 van warmste jaren staan allemaal jaren vanaf 1990, de meeste vanaf 2000. Dit beeld past in een opwarmend klimaat. Met circa 950 mm neerslag (830 mm normaal) was 2017 ook nat. Met 1740 zonuren (1640 uren normaal) zonnig.

Abbott wil in Weesp naar 300.000 'griepeieren' per dag

Uitbreiding en ploegendiensten moeten productiecyclus verkorten

Abbott Weesp wil de productie van het griepvaccin verhogen met minstens 50 procent. Hiervoor moet de fabriek worden aangepast.

Het griepvaccin is samen met hormoonproducten en lactuloseproducten de core business van Abbott Weesp. Foto: Marieke van Veen

WEESP Ruim drie miljoen Nederlanders halen jaarlijks een griepprik. Een groot deel van deze vaccins wordt gefabriceerd door Abbott aan de Van Houtenlaan. Het farmaceutische bedrijf wil de productiecapaciteit verhogen.

Influvac, zoals het griepvaccin heet, wordt geproduceerd in kippeneieren. Het griepvirus wordt in de eieren gespoten, waarna het virus zichzelf vermeerdert. Na een paar dagen wordt het virus geoogst. De huidige maximale inbreng is 200.000 eieren per dag. Dat moeten er 300.000 worden, zo blijkt uit het 'Constructief uitgangspuntenrapport' van Abbott. Dit rapport staat op www.odnzkg.nl, de website van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

In datzelfde rapport staat ook wat er op het terrein moet gebeuren om de productie tot de gewenste aantallen op te kunnen schroeven. Aan Gebouw WWY wordt aan twee kanten een stuk aangebouwd zodat er een extra entings- en een oogstmachine kunnen worden geplaatst. Het naastgelegen WWP-gebouw wordt uitgerust met onder meer acht nieuwe centrifuges. Vergroting van dit gebouw is niet nodig omdat er een zogenoemde cleanroom leegstaat die hiervoor gebruikt kan worden. Verder wordt er in het rapport ook gesproken over een wijziging in de ploegendiensten, zodat de productiecyclus van het vaccin kan worden teruggebracht van drie naar twee dagen. De wens om de productiecapaciteit te verhogen heeft te maken met de toenemende vraag naar het vaccin, zo laat woordvoerder Anita de Groot weten: "De Abbott-vestiging in Weesp is de enige vestiging waar Abbott het griepvaccin maakt. De vraagt naar dit vaccin neemt wereldwijd toe, vandaar de geplande uitbreiding in Weesp."

'De vraag naar dit vaccin neemt toe, vandaar de geplande uitbreiding'

Richtlijnen WHO

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, veroorzaakt door het influenzavirus. Griep kan voor senioren en mensen met medische aandoeningen ernstige gevolgen hebben. Daarom krijgen ruim 5 miljoen Nederlanders jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik. Daarvan laat zo'n zestig procent zich daadwerkelijk vaccineren. De samenstelling van het vaccin wordt elk jaar gebaseerd op de meest recente epidemiologische gegevens volgens richtlijnen van de World Health Organization van de Verenigde Naties. De griepvaccins van Abbott (Influvac) en Sanofi Pasteur (Vaxigrip) maken deel uit van het grieppreventieprogramma van het Rijk.

Arbeidsplaatsen

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die omgevingsvergunningen verstrekt namens onder meer de provincie, heeft Abbott in Weesp in december de benodigde vergunning voor de uitbreiding verleend. De bezwaarschriftenprocedure loopt tot begin februari. Abbott Healthcare zit sinds 2010 in Weesp. Het Amerikaanse farmacieconcern nam in dat jaar Solvay Pharmaceuticals over. Hiermee gingen in Weesp 510 arbeidsplaatsen verloren. Of nu met de uitbreiding van de griepvaccinproductie ook de arbeidsplaatsen weer toenemen, is niet duidelijk.

Buurtkamer in race voor prijs vrijwilligers

WEESP Buurtkamer De Kastanje maakt kans op de Meer dan handen-vrijwilligersprijs. De gemeente heeft het Weesper buurthuis aangemeld.

Met de Meer dan handen vrijwilligersprijzen zet het ministerie van VWS jaarlijks samen met Movisie, VNG, Vereniging NOV en de Vriendenloterij een aantal vrijwilligersorganisaties in het zonnetje. Vrijwilligersorganisaties (en vrijwilligers) maken hiermee kans op landelijke aandacht en een geldprijs. Als Buurtkamer De Kastanje de vrijwilligersprijs wint, is dat de volgende kroon op het werk van het nog jonge buurthuis. Het WeesperNieuws benoemde De Kastanje afgelopen maand ook al tot Weespers van het Jaar. Stemmen op Buurtkamer De Kastanje kan op:

www.vrijwilligersprijzen.nl/initiatief/de-buurtkamer

Wispe heeft grote plannen

WEESP Wispe verwacht vanuit de te verbouwen Laurentiuskerk 250.000 liter bier te gaan brouwen, vijf keer zo veel als nu.

Het is de bedoeling dat er in de kerk een brouwinstallatie van 1500 liter komt met nog eens zeven tanks van 3000 liter waarin het bier kan vergisten en lageren. In de kerk komt een bottelarij die 1500 flessen per uur aankan. Het biermerk van de gebroeders Vellenga wil ook experimenteren met nieuwe smaken. In de Bloemendalerpolder moet een hopveld komen waar de hop voor het bier geteeld wordt. Daarmee is Wispe bier straks een volledig Weesper product.

Tuning keert niet terug

WEESP Herman Tuning is na de gemeenteraadsverkiezingen van maart niet meer beschikbaar als wethouder.

Het zijn persoonlijke redenen die daaraan ten grondslag liggen: gezondheid en een verhuizing. Tuning woont nu in Hoofddorp en is sinds 2014 wethouder namens GroenLinks in Weesp. Hij geeft onder meer vorm aan het sociaal domein en zet in op duurzaamheid. Daarnaast is hij wethouder van Economische Zaken. Tuning was eerder lange tijd wethouder en raadslid in de gemeente Haarlemmermeer.

'Debatten en consulten laten zien dat wij dit samen kunnen'

Nel Mateman zet zich al jaren op vele vlakken in. Foto: Marieke van Veen

WEESP De gemeente Weesp hield gisteravond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. In zijn speech stond waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove stil bij de keuzes die Weespers dit jaar moeten maken.

De gemeenteraadsverkiezingen, het landelijk referendum 'Sleepwet' en het lokale referendum over de toekomst van Weesp: "Ik wens alle kiesgerechtigden wijsheid toe bij het bepalen van hun stem."

Bovenal wenste Van Bochove de gemeenteraad, die uiteindelijk de beslissing over de toekomst van de stad neemt, wijsheid toe. Hij roemde ook nog eens het proces, waarin zelfbewustzijn en burgerparticipatie een grote rol hebben gespeeld. "Tegenstellingen werden niet verbloemd, maar er is met respect voor elkaars meningen - althans in het openbaar - met elkaar gediscussieerd." Die tegenstellingen hebben volgens Van Bochove te maken met de angst om te verliezen wat we hebben. Hij heeft er vertrouwen in dat die angst kan worden bedwongen: "Dat heeft het debat in de afgelopen maanden bewezen." Ook de vele momenten waarop de gemeente burgers, ondernemers en organisaties van Weesp consulteerde voor beleidsplannen en -visies laten volgens hem zien dat stappen zetten in gezamenlijkheid kan. Ook stond Van Bochove stil bij de vermissing en het uiteindelijke vinden van de verdronken Oskar van Alphen. Tot slot reikte wethouder Astrid Heijstee de vrijwilligerserkenning uit. Die ging dit jaar naar Nel Mateman en Pauline Knaven-Richter.

Luuk van Reenen

ICT-beheerder bij RAAP BV. Fietst graag langs de Vecht. Heeft een kort lontje. Weesper sinds 2010. Is 51 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben ICT-beheerder bij RAAP BV, een commercieel archeologisch en cultuurhistorisch onderzoeksbureau met het hoofdkantoor in Weesp. Ik vind het leuk om in de omgeving van Weesp te fietsen. Het moet wel een beetje weer zijn. Dan fiets ik rondjes om de Vecht. Die kun je zo lang maken als je wilt. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik een kort lontje heb."

Waar kun jij je boos over maken?
"Op het moment om de hoeveelheid water die op de fietspaden of ernaast op de weg ligt, zodat je als fietser altijd last hebt van opspattend water of van het water dat automobilisten over je heen sproeien als ze langs je rijden."

Je beste eigenschap?
"Gevoel voor humor."

Je slechtste eigenschap?
"Dat korte lontje."

Favoriete dag in de week?
"Alle dagen waarop het mooi weer is."

's Nachts wakker te maken voor?
"Laat mij maar slapen."

Wat zou je doen met 1000 euro?
"Onder de familie verdelen."

En met een miljoen?
"Een boerderij kopen met een steiger waar een bootje en een kano kunnen liggen."

Als jij de burgemeester van Weesp was, dan?
"Zou Weesp fuseren met Amsterdam, zouden de fietspaden onder handen worden genomen en zou het archeologiebeleid worden aangepakt. Ik vind dat er een grote kans gemist is bij de Utrechtse Poort."

Mooiste plekje van Weesp?
"Het Waagplein."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De zoektocht naar Oskar, die zaterdag ten einde kwam."

Straten te donker of juist te licht?

WEESP De opmerking van Hein Stulemeijer over de straatverlichting in Weesp leidt tot veel reacties op de Facebookpagina van het WeesperNieuws. Het commissielid van Weesp bij Gooise Meren vindt dat de lantaarns niet fel genoeg branden.

Bij veel lezers heeft dat een gevoelige snaar geraakt. Waar Stulemeijer het vooral over de sociale veiligheid had, richt veel van de bijval zich ook op de verkeersveiligheid. In de reacties komen diverse oversteekplaatsen voorbij die niet goed verlicht zouden zijn. Ook de rotonde op de Leeuwenveldseweg wordt genoemd als slecht verlicht. Andere lezers vinden juist dat het straatlicht hier en daar wel een tandje minder kan. "Lijkt soms wel een kermis." Verantwoordelijk wethouder Herman Tuning (GroenLinks) probeert een balans te vinden tussen veiligheid en tegengaan van lichtvervuiling. Zo zijn sommige nieuwe led-lantaarns inderdaad iets minder fel dan vroeger, erkent hij. "We moeten de nacht ook de nacht laten." Tegelijkertijd benadrukt de wethouder dat de gemeente klachten over slechte straatverlichting altijd serieus neemt en defecte lantaarns zo snel mogelijk laat repareren. "Misschien is het een idee voor de gemeente Weesp om alle meldingen op Fixi over niet-brandende lantaarnpalen eens op te lossen. Sommige meldingen zijn al weken oud", zo verwijst een van de lezers op de nieuwe klachten-app van de gemeente.

Jonge muzikanten gezocht voor muziekprijs

WEESP De Jubal Muziekprijs voor jonge muzikanten uit Weesp wordt op 3 februari voor de tweede keer uitgereikt. De organisatie herhaalt de oproep voor kandidaten voor de prijs.

Jongeren uit Weesp die een passie hebben voor muziek kunnen hieraan meedoen. Er zijn 2 categorieën: voor jongeren van 10 t/m 13 jaar en voor van 14 t/m 16 jaar. De hoofdprijs bestaat uit een bedrag van € 300,- en een wisseltrofee. De jury bestaat uit Christine Kamp, Daniëlle Meyer en Marco de Jong. De jury let vooral op de passie waarmee jongeren hun muziek uitvoeren. Meedoen kan met elk instrument en ook zangers zijn zeer welkom. Stuur een filmpje van maximaal 5 minuten naar muziekprijs.jubal@gmail.com.

Voetganger gewond na aanrijding

WEESP Op de hoek van de Amstellandlaan en de Hogeweyselaan is vorige week woensdagmiddag een voetganger onder een auto gekomen. De voetganger raakte gewond en is per ambulance afgevoerd. Het ongeluk gebeurde even voor 15.00 uur.

'Zonder die meiden was u er niet meer geweest'

Zoe (16) en Miuka (15) redden Weesper uit de sloot

Miuka en Zoe blikken met drenkeling Bart terug op Nieuwjaarsnacht. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Alle betrokkenen waren vorige week donderdag door burgemeester Bas Jan van Bochove uitgenodigd om op zijn kamer koffie te komen drinken. Maar ze waren allemaal wat vroeg en ontmoetten elkaar hierdoor al voor de deur van het stadhuis. De emoties schoten alle kanten op. Want was dit nou een geval van op het verkeerde moment op de verkeerde plek of op het juiste moment op de juiste plek?

Terwijl de moeder van Zoe Timmermans haar dochter probeert uit te leggen waarom ze er vandaag ook graag bij wil zijn ("Zoe vind alle ophef een beetje overdreven, maar ik ben zó trots op haar") krijgt Bart Reindersma het bijna te kwaad. "Als de burgemeester niet met deze uitnodiging was gekomen, had ik zelf contact met jullie gezocht. Jullie nu zien, is voor mij echt heel belangrijk."

Terwijl Zoe bij de drenkeling blijft laat Miuka auto's stoppen

Wat er gebeurde

Het gezelschap wordt mee naar boven genomen, waar Van Bochove koffie inschenkt, koekjes uitdeelt en het verhaal aanhoort. Reindersma: "Ik had oud en nieuw gevierd bij vrienden in Muiden. Om een borreltje te kunnen drinken was ik op de fiets gegaan." Maar zo veilig bleek dat niet. Het waait stevig die nacht en een rukwind doet de Weesper rond 03.00 uur in de sloot belanden. Kopje onder. "Door de kou en de blubber kwam ik er niet uit. Ik heb een hele tijd geworsteld, tot de onderkoeling begon toe te slaan en ik merkte dat ik suf en traag begon te worden." Juist op dat moment komen Miuka Toele en Zoe Timmermans langs. Zonder dat Zoe's moeder het weet, zijn ze stiekem op weg naar Muiden om daar nog even door te feesten. Door de harde wind moeten ze soms even stoppen.

"Daar ligt een fiets, er ligt iemand in het water", schreeuwt Miuka tijdens zo'n loopmoment. Ze gooien hun fiets neer en schieten Bart te hulp. Omdat ze hun telefoons vanwege oud en nieuw extra veel hebben gebruikt, is de batterij leeg. 112 bellen kan dus niet, daarom proberen ze de drenkeling eerst in veiligheid te brengen. Ze krijgen Bart goeddeels op de kant en terwijl Zoe bij hem blijft en hem vasthoudt, probeert Miuka een automobilist tot stoppen te manen. De eerste auto's rijden door, maar dan stopt Jory Blum. Hij handelt adequaat. Hij belt de hulpdiensten, trekt Barts ijskoude en zeiknatte trui en jas uit en wikkelt hem in een deken uit de kofferbak: "De hulpdiensten waren er gelukkig snel, Bart was er slecht aan toe."

'U had dit niet overleefd'

Bart kijkt zijn redders aan: "Ik weet dat jullie probeerden me op de kant te trekken, maar op een gegeven moment ben ik het kwijt. Dat Zoe mijn hoofd vasthield en dat van die kleren en die deken... dat weet ik allemaal niet meer. Ik was al behoorlijk ver heen." De burgemeester knikt: "Toen ik de volgende dag werd bijgepraat was dit het eerste incident waarover ik hoorde. Omdat het zo bijzonder was. Volgens de ambulancebroeders had u het niet overleefd als deze mensen u niet te hulp waren geschoten." Bart had met dat slechte weer misschien niet op de fiets moeten stappen en Zoe en Miuka hadden misschien niet mogen wegsneaken naar Muiden, maar... dat ze elkaar die nacht juist op dat moment passeerden op de Korte Muiderweg betekende uiteindelijk ook Barts redding.

Omkijken naar elkaar

Bart vertelt dat hij nog wat problemen heeft met zijn geheugen en dat hij slecht slaapt, maar dat het verder best goed met hem gaat. Hij is maritiem kunstenaar met een atelier in Weesp en haalt boekjes van zijn hand tevoorschijn. "Meestal teken ik schepen en zeegezichten, maar ik maak ook wel portretten. Ik zou heel graag als dank een portret van jullie maken."

Ook burgemeester Van Bochove deelt cadeautjes en bloemen uit: "Ik vind dit een mooi verhaal. Daarom wil ik dat mensen hiervan horen. Omdat het illustreert waarom het belangrijk is dat we altijd blijven omkijken naar elkaar."

Column

Zeurpieten

Hans Burggraaff is huisarts, pleitbezorger Weesper vlag en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Zijn dat onze buren, die willen uitmaken hoe wij feesten vieren?

Heel veel lezers heb ik gezien bij de intocht van Sinterklaas in Weesp. Ook al was het koud en regenachtig, toch stonden er duizenden Weespers en vooral Weespertjes langs de route. Gewapend met een paraplu, dat wel. Onderweg naar de optocht zagen wij veel ouders en kinderen verregend naar huis gaan. "Er staat misschien anderhalve man en een paardenkop langs de route van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten...", dachten wij. Hoe anders was de werkelijkheid! En… wat was het weer een geweldig Weesper feest! Er stonden ook wat verkleumde Amsterdamse Zeurpieten bij de Zwaantjesbrug te demonstreren. Door politieke correctheid van het gastvrije Weesper stadsbestuur konden ze dit kinderfeest met hun betweterigheid opvrolijken. Ik zag één Weespse in het wereldvreemde groepje. Verder import uit Amsterdam. Waarom willen Weespers überhaupt fuseren met Amsterdam? Jan en alleman uitmaken voor racist tijdens een sinterklaasoptocht... kan dat zomaar? Wie tijdens een kinderfeest zo de aandacht wil trekken, moet wel een beklagenswaardige zielenpiet zijn. In Friesland weten ze wel raad met dit soort onuitgenodigde egotrippers, was mijn gedachte. Hoofdstedelijke kapsoneslijers zijn daar niet populair. Een ongeregelde demonstratie in de buurt van Dokkum maakte tot veler verrassing korte metten met de optocht van de beteuterde Amsterdamse bleekneusjes. Een koekje van eigen deeg? Maar dát was niet de bedoeling! Gelukkig zijn we als Weesp nog zelfstandig en geen deel van Amsterdam! Wat mij betreft gaan we ook nooit Amsterdam worden… Nu kon onze burgemeester de intocht van nog meer zeurpieten verbieden. Een kloek besluit! Want nu Dokkum onbereikbaar was, wilden deze salondemonstranten de Weesper sinterklaasoptocht veranderen in een Amsterdamse zeurpietenintocht. Zijn dat onze buren, die willen gaan uitmaken hoe Weespers feesten vieren? Onze buren uit Amsterdam willen bepalen hoe zwart Zwarte Piet in Weesp mag zijn? We zijn geen Amsterdam hoor… Nog lang niet! Amsterdammers moeten dat helemaal niet willen bepalen. Hoe gaat dat liedje ook alweer... ? '16 miljoen mensen, op dat hele kleine stukje aarde, die schrijf je niet de wetten voor...' Zolang er bij onze buren geen respect voor onze Zwarte Piet is, is mijn motto: 'KickOutZeurPieten!' Ook voor de toekomst van Weesp!

Zijn dat onze buren, die willen uitmaken hoe wij feesten vieren?

'Oproep comité maakt het referendum waardeloos'

Comité Zelfstandig Weesp wil fusieproces belemmeren

Het Comité Zelfstandig Weesp roept op tot obstructie van het fusieproces door in het referendum tactisch te kiezen. In de gemeenteraad spreekt men er schande van.

Bahman Khalafi wil niet accepteren dat de gemeente Weesp moet fuseren. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP In het referendum vóór Gooise Meren stemmen om het fusieproces te kunnen belemmeren: zo staat het in een oproep van het Comité Zelfstandig Weesp, dat tot het bittere eind wil doorvechten tegen welke gemeentefusie dan ook.

De gemeenteraad van Weesp kwam na een eigen bestuurskrachtonderzoek in 2016 tot de conclusie dat een zelfstandige gemeente Weesp, hoe graag men die ook zou willen behouden, geen toekomst heeft. Een gemeentefusie is onontkoombaar. De gemeenteraad wil aansluiten bij Amsterdam, maar neemt het besluit pas na een (raadgevend) referendum. Dat is het allerlaatste uitstel dat de provincie tolereert. Komt er geen besluit, dan zet de provincie een fusie met Gooise Meren in gang, zo stelden GS in november op schrift. Tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart mag de bevolking van Weesp haar voorkeur voor een fusiepartner uitspreken: Amsterdam of Gooise Meren (Bussum, Naarden, Muiden). Het Comité Zelfstandig Weesp heeft dat referendum zelf aangevraagd en heeft de daarvoor benodigde steun in de vorm van 466 handtekeningen verkregen. Maar het comité wilde eigenlijk een ander referendum: waarin je kunt kiezen voor een zelfstandig Weesp. Die weg is politiek en procedureel echter al afgesloten. Het comité weigert zich daarbij neer te leggen en gaat actievoeren voor een tactische keuze: vóór Gooise Meren. Dat moet de kans vergroten dat de raad afziet van de fusie met Amsterdam. Mocht dat gebeuren, dan wordt Weesp automatisch door de provincie gedwongen met Gooise Meren te fuseren. Op dat moment duikt het Comité Zelfstandig Weesp weer op om ook die fusie tegen te gaan, zo legt Bahman Khalafi het plannetje van zijn comité uit.

Uitslag interpreteren

'Het comité licht bij voortduring burgers onjuist voor'

Door de oproep van het comité om vóór Gooise Meren te stemmen, staan er bij voorbaat vraagtekens bij de uitslag van het referendum. "Hoe moet de gemeenteraad een stem voor Gooise Meren dan interpreteren? Zijn die stemmers voor een fusie met Gooise Meren of tegen een fusie in het algemeen? Door jullie oproep is dit referendum waardeloos geworden. Waarom ontnemen jullie Weespers op deze manier een referendumuitslag die hun mening weergeeft?", reageert GroenLinks aan het adres van het comité. De suggestie dat het fusieproces te belemmeren valt via het referendum noemt D66-raadslid Saskia Ter Kuile een leugen. "Het fusieproces van Weesp kan niet worden belemmerd. Het Comité Zelfstandig Weesp licht bij voortduring burgers onjuist voor." En WSP-raadslid Lars Boom wijst op de legitimatie van het referendum. Die is verkregen door handtekeningen op te halen voor een referendum over de keuze tussen Amsterdam en Gooise Meren. "Als je dit gegeven ontkent, dan pleeg je bedrog! Want dan heb je onder valse voorwendselen de handtekeningen verkregen."

GroenLinks, D66 en WSP vormen met de PvdA en één lid van de VVD-fractie de grote meerderheid voor een fusie met Amsterdam. Het CDA (net als 'Weesp bij Gooise Meren' en het andere VVD-raadslid voorstander van Gooise Meren) staat er opportunistischer in. CDA-raadslid Jan Renzenbrink ziet het zelfstandig blijven van Weesp niet als reële optie, maar wijst op het recht van het comité om een stemadvies uit te brengen. En dat advies bevalt hem wel: "Als we eerst maar de fusie met Amsterdam afblazen."

Verder met Partij voor de Ouderen

WEESP De Amsterdamse Partij van de Ouderen krijgt een afdeling Weesp, die mee wil doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Weesp op 21 maart. Gerton van Unnik en Hein Stulemeijer worden de gezichten van de nieuwe partij.

Beide kandidaten kunnen kwartetten met hun eerdere lidmaatschapskaarten van politieke partijen. Van Unnik (ex-PVV) en Stulemeijer (voorheen o.a. VVD, Trots op NL en 50Plus) zijn nu respectievelijk raads- en commissielid voor de partij Weesp bij Gooise Meren, die eerder Duurzame Stadsbelangen Weesp heette en daarvoor nog Artikel 50. Stulemeijer wordt de lijsttrekker. De partij gaat voor een "gedegen ouderenbeleid", maar richt zich ook op punten die niet direct met senioren te maken hebben. De rechtse en uitgesproken koers die hun huidige partij vaart, zal volgens Stulemeijer genuanceerder worden. "Een realistische middenkoers", zo omschrijft hij het.

Hoewel de door Wil van Soest opgerichte moederpartij Amsterdams is en het fusiebesluit niet meer aan de nieuwe Weesper gemeenteraad is, pleit de PvdO afdeling Weesp voor een fusie met Gooise Meren.

Waardering na keihard werken in goede en slechte tijden

Voskuil Verhuur Service is de Weesper Onderneming van het Jaar 2017

Het verhuurbedrijf van Theo Voskuil groeit. Aan de Flevolaan werd een groter pand betrokken. Foto: Brian Elings

WEESP Bedrijvenvereniging IVW heeft Voskuil Verhuur Service uitgeroepen tot de Weesper Onderneming van het Jaar 2017. De bijbehorende award, die gisteren werd uitgereikt, krijgt een mooie plek in het nieuwe, grotere pand van Voskuil Verhuur Service aan de Flevolaan.

Het is een hectische tijd geweest voor het verhuurbedrijf in apparatuur, meubilair, tenten en andere feestbenodigdheden voor bedrijfs- en familiefeesten en andere grote en kleine evenementen. Een periode met veel tegenstrijdigheden ook. Zo hakte de crisis er na 2008 behoorlijk in en moest er in 2014 afscheid genomen worden van medewerkers. In 2015 was er veel schade door twee branden bij de buren en begin 2016 overleed totaal onverwachts Theo's enige overgebleven medewerker Edward de Gooijer. "Ik stond er ineens helemaal alleen voor. Hoe ik het alleen heb gered? Nou ja, door iets meer dan acht uurtjes per dag te werken… 's Avonds moest ik zelf de administratie weer gaan doen, of 's morgens vroeg. Keihard werken, maar daar ben ik gelukkig niet vies van. Mijn zoons hebben enorm geholpen. En Yvonne, mijn vrouw. Nu staan de zaken er gelukkig weer veel beter voor. We zijn enorm gegroeid, vandaar ons grotere pand."

Charmes

'Niet mijn duurste klus, maar wel de meest dankbare'

Twee jaar geleden trad Theo in het huwelijk met Yvonne Buijs. Yvonne werkt in het onderwijs, maar wordt als vanzelf in de verhuurservice getrokken. Geen officiële functie, zegt ze, maar wel meedenken, vliegende keep en vooral steun en toeverlaat. En iemand met inzicht, want haar idee om dit jaar opgetuigde kerstbomen te verhuren bleek erg succesvol. Hoe zou zij Theo als ondernemer omschrijven? "Theo's talent is nooit nee zeggen. Hij zoekt altijd de oplossing. Zijn andere grote talent is zijn charme. Ik zie dat vaak gebeuren: O Theo, roepen die oudere dames dan als ze een jubileumfeestje vieren. Hij windt iedereen om zijn vinger."

Tot Theo's klantenkring behoren grote bedrijven, maar de verhuur aan particulieren blijft hij trouw. Zoals laatst bij een echtpaar. "Meneer werd 90 en dat wilden ze vieren in het gebouwtje bij de kerk. Of ik de boel wilde regelen. Dat vind ik dan kicken. Ik doe er dan wat aardigheidjes bij, zoals een advocaatje met slagroom of bowl. Dat hadden ze niet besteld, maar ik vind dat dan leuk. Of ik bied ze aan om ze even op te halen en na afloop weer thuis te brengen. Van die dingetjes allemaal. Kijk, een mooi feest bij een advocatenkantoor of de Regio Gooi en Vechtstreek, zoals laatst met kerst, is ook geweldig. Maar zo'n 90e verjaardag… Het is niet mijn duurste klus nee, maar het behoort wel tot de meest dankbare. Na afloop zei mevrouw: Theo, ik word binnenkort ook 90, dan wil ik dit ook. Kijk, dát maakt mij gelukkig."

Zoeken zou zaterdag voor de laatste keer zijn

De politie richt de plek in om het lichaam te bergen. Foto: Bastiaan Miché

vervolg van pagina 1

Omdat de meeste stukken water al waren uitgekamd, stond afgelopen zaterdag de voorlopig laatste zoekactie naar Oskar gepland. Net als al die andere keren stapten de vrijwilligers van de Stichting Charon Nederland en Reddingshonden SOS aan boord van hun bootjes om in Smal Weesp te zoeken naar iets van een spoor. Nog voor het middaguur werd in Smal Weesp, ergens langs het Verlengde Buitenveer, een aanwijzing gevonden. Niet veel later meldde de politie dat er bij Aquamarin, even verderop, een lichaam in het water was aangetroffen. De politie zette de kade af, de vrijwilligers meerden hun bootjes af en buurtbewoners bleven op gepaste afstand. Die situatie bleef enige uren zo, want de juiste mensen van de juiste diensten, zoals de forensische opsporingsdienst van de politie, moesten eerst arriveren voordat het bergen van het lichaam kon en mocht gebeuren. Het gaat om een secuur werk om geen sporen te vernietigen, aldus een woordvoerder van de politie. Aan het einde van de middag werd het in wit plastic gewikkelde stoffelijk overschot uit het water gehaald en in een auto van postmortale zorg weggereden.

Eerder in het water gevallen

Je valt in het water en niemand vindt je, hoe komt dat?

De met vraagtekens omgeven vermissing voedde ruim een maand lang vrees en speculatie bij menigeen in Weesp. Oskar was langs de Herengracht al eens eerder in het water gevallen. Het was er niet heel diep, dus kon hij staan en om hulp roepen. Bovendien was het toen niet zo koud als nu. De omstander die hem destijds op de kade hielp, vertelde ons dit voorval. Mede daarom werd van begin af aan rekening gehouden met een val in het water. Op beelden van een beveiligingscamera was te zien hoe een man met een blindengeleidestok in de nacht van de verdwijning door de Kerklaan liep. Was dat Oskar? Later gaven de zoekhonden van de Stichting Signi aan dat het spoor van Oskar ophield op de kade van Smal Weesp ter hoogte van de Kerklaan. Beide sporen zouden erop wijzen dat Oskar ergens op zijn weg naar huis was omgekeerd. De sneeuw in december bemoeilijkte de zoektocht. Naarmate de vermissing langer duurde, werd de aanname sterker dat er sprake moet zijn geweest van een noodlottige val in het water. Een veelgestelde vraag was: hoe kan het dat je midden in Weesp in het water valt en dat niemand je dan vindt? Cor Hekkenberg van Reddingshonden SOS legde bij NH uit dat de combinatie van stroming, kou en de eigenschappen van de kleding daarin een rol spelen en uiteenlopende scenario's mogelijk maken.

'Er is teveel verkeer door het centrum'

Ingezonden brieven van lezers

Wij stellen de kolommen van onze krant graag open voor lezers die willen reageren op het nieuws. Dit is een selectie van de brieven die we afgelopen week ontvingen.

Briefschrijver Ferd. Vermeulen pleit voor minder autoverkeer in het centrum. Foto: Marieke van Veen

Straatlantaarns

Ik ben het helemaal met Hein Stulemeijer eens: Weesp is te donker. De lantaarnpalen staan ook zo hoog dat het licht amper over de straten schijnt en zijn zo gedempt dat als ik de Irenelaan op rij ik amper de zebrapaden zie. Laat staan als het regent, dan is de weg ook nog eens als een spiegel. Je ziet amper voetgangers over het zebrapad lopen en de fietsers zonder licht zijn helemaal niet te zien. Ouderen van Oversingel gaan en durven de straat niet op vanwege de slechte verlichting. Maar ja, bij GroenLinks is het milieu belangrijker dan een mensenleven, schijnt het.
A. van Alphen

Parkeerbeleid Binnenstad

In een van de laatste edities van 2017 kondigde de wethouder van Verkeer en Vervoer mw. Heijstee weer de volgende overlegronde aan omtrent de aanpak van het parkeerprobleem in de binnenstad van Weesp. Het probleem wordt, net als het aantal geparkeerde (vracht)auto's van ondernemers en auto's met buitenlandse kentekens, in Weesp alsmaar groter. Na de eerdere groots opgezette enquête onder binnenstadbewoners en ondernemers en een uitgebreid onderzoek van een onderzoeksbureau ligt er een aanbeveling op tafel. In plaats van nu door te pakken en onder meer vergunningparkeren en herinrichting van het betaald parkeren alvast als quick wins in te voeren, krijgen we een volgend 'groots onderzoek' onder alle belanghebbenden. Nu zijn er twee mogelijkheden: óf we hebben geen daadkrachtig stadsbestuur óf er is een dubbele agenda waarbij belangen van anderen een grote rol spelen waardoor een oplossing weer op de lange baan geschoven wordt. Geacht stadsbestuur, mw Heijstee: stop met het zoveelste onderzoek en pak snel alle problemen aan. In het bewuste artikel gaf u zelf al een aantal goede oplossingen.
Wilco van Elk

Gladheidsbestrijding

Het strooibeleid verslechtert door bezuinigingen die dertig jaar geleden zijn ingezet op het gebied van de werkplaats, het materiaal en de mensen. Er is veel mis. Een opsomming: Alle bruggen zijn aan de buitenrand niet beschermd. Als je valt, glij je in het water. Personeel op leeftijd word niet vervangen. De man van onder meer het materieelonderhoud werkt nu alleen, zijn collega is met pensioen. Deze man loopt op zijn tandvlees en heeft bij sneeuwval ook nog strooidienst. Alle mannen werken van 7.00 tot 16.00 uur en worden daarnaast opgeroepen om te strooien, dat kan oplopen tot zeer veel uren. Geen van allen heeft een antislipcursus gehad, terwijl ze zelf het meeste gevaar lopen. Vroeger was je verplicht je eigen stoep schoon te maken, maar door bezuinigingen is er geen handhaving meer. Strooizout heeft als nadeel dat het ingereden moet worden anders werkt het niet, dus op straten waar weinig gereden wordt helpt het niet. De mannen rijden in wagens die aangepast zijn aan de zware zoutstrooiers, maar een zwaarwegend nadeel is dat de stoelen niet luchtgeveerd zijn, wat veel energie kost en kan leiden tot rugklachten. Er was een kleine trekker die de stoepen sneeuwvrij kon borstelen, maar die is wegbezuinigd. Belangrijk materieel wordt maar niet vervangen, zodat de medewerkers steeds meer ongeschikt materiaal moeten inzetten. Het heeft geen nut om te schuiven met een pick-up met een neus waar je geen zicht mee hebt. Wij vergen met zijn allen steeds meer van de gemeentelijke werkplaats en Weesp wordt ook steeds groter, maar met zo'n klein team hiervoor steven je af op zware ongelukken en dat is onacceptabel.
henk schenkel

Herinrichting Nieuwstad

Met dank aan de schrijver dhr. A. Bijzet van d.d. 20 december 2017. Na de meldingen van liefhebberijen in de winter en dat hij en vele anderen weer lekker door het centrum mogen en dan ook nog voorrang hebben bij de Breedstraat, stoort ons als binnenstadbewoners. Daar is de Nieuwstad eigenlijk niet voor bedoeld. Wij snappen het wel, maar de door u genoemde 7 Heuvelenweg (Aetsveldselaan) is ooit ontworpen voor de toegang en het uitgaande verkeer van deze wijken ten zuiden van het centrum. In 2006 is nl. een enorme blunder gemaakt om de toegang en het uitgaande verkeer via de Aetsveldselaan zo moeilijk te maken dat het makkelijker is om het centrum kiezen. Normaal zou je denken dat een binnenstad c.q. centrum gemeden zou moeten worden om het verkeer af te wikkelen. In Weesp dacht men daar anders over. Volgens gemeentelijk schrijven was het niet zo erg en - het mooiste komt nog - het is maar tijdelijk. Maar na 12 jaar ben ik de weg kwijt. Gelukkig is ons toegezegd dat een eventuele oplossing wordt meegenomen in de herontwikkeling van de Groeneweg / Van Houtenlaan. Het 'meegenomen' is, zoals de ervaring leert, gevuld met leegte. Het aanbod van de heer Bijzet om de interesse een Weesper burgerlijke oplossing te overwegen met lift naar het zuiden zal het niet halen. Onze dienstverleners hebben niets met Weesper ideeën / oplossingen. Het zijn namelijk geen Weespers, evenals de ingehuurde adviesbureaus. Als de heer Bijzet toch gevraagd wordt naar Groesbeek te rijden voor een idee/oplossing, wil ik graag met hem mee en doneer de lunch. Deal!
Ferd. Vermeulen

Het koloniehuis in Egmond aan Zee.

Als je ansichtkaarten verzamelt ontdek je, heel logisch, dat die twee kanten heeft, te weten het plaatje van bijvoorbeeld de betreffende stad of dorp en op de andere kant de gegevens van de afzender en de geadresseerde. Zo ontdekte ik dat een zekere Juffrouw Weis uit Weesp op 17 juli 1909 een kaart stuurde aan een kind dat op dat moment in een vakantiekoloniehuis in Egmond aan Zee verbleef. De leefsituatie van kinderen uit de grootstedelijke volksklasse was eind negentiende eeuw weinig rooskleurig. Vele gezinnen woonden dicht opeengepakt in zeer kleine huizen, onhygiënisch, weinig frisse lucht en weinig zonlicht. De arbeidersklasse gebruikte een zeer karig en eenzijdig voedselpakket met weinig eiwitten en bijna geen vitaminen, waardoor de kans op ziekten als tbc zeer groot was. De lichamelijke toestand van schoolkinderen was dan ook zeer slecht. Omstreeks 1883 ontstonden er filantropische verenigingen die vonden dat deze situatie moest verbeteren. Als voorbeeld noem ik de Maatschappij tot Nut van het Algemeen, waarvan de secretaris voorstelde kinderen enige tijd naar een bosrijke omgeving of naar zee te sturen om aan sterken. In deze streken werden herstellings- en vakantiekolonies gebouwd, waar kinderen tijdens de schoolvakanties konden verblijven. Gedurende de eerste 100 jaar namen 800.000 kinderen hieraan deel. Rond 1970 stopten de overheidssubsidies en de voormalige kolonies kwamen in andere handen of werden gesloopt. De levensomstandigheden waarin de kinderen opgroeiden verbeterden en waren niet meer noodzakelijk. Bijgaand ziet u een foto van het koloniehuis in Egmond aan Zee, de plaats waar vele Weespers enige tijd hebben verbleven.

De historie van de Historische Kring

'De tijd was er rijp voor, Weesp was aan het veranderen'

De Historische Kring Weesp vierde eind 2017 het 40-jarig bestaan. Cees Pfeiffer, voorzitter van deze 600 leden tellende vereniging, dook in de eigen historie.

Open huis bij de Historische Kring in Fort Ossenmarkt tijdens de Open Monumentendag van 2013. Foto: André Verheul

WEESP Begin mei 1977 kregen de Weesper leden van de Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE), de overkoepelende organisatie van historische kringen in onze regio, een brief met daarin de vraag om na te denken over het oprichten van een historische kring in Weesp.

De heer Van Etten schonk het startkapitaal van 500 gulden

Die brief viel in goede aarde. Enkele van de aangeschreven leden maakten een persbericht en nodigden via de plaatselijke krant belangstellenden uit voor een bijeenkomst op 22 mei in het bovenzaaltje van de POC aan de Herengracht. Die werd weliswaar niet echt druk bezocht, maar het resultaat was wel dat aan het einde van die avond de Historische Kring Weesp (HKW) een feit was. Aanwezig waren verschillende Weespers die Weesp in hun hart hadden gesloten. Dat waren de heren Wilhelm, Weenink, Van Etten, Brood, Grootendorst en Van den Brink, mevrouw De Weerd en de echtparen Draijer en Koelemeij. Rob Wilhelm werd tot voorzitter benoemd en Barend Koelemeij mocht zich als tijdelijk penningmeester de beheerder noemen van het eerste geld in de kas: een startkapitaal van 500 gulden, die avond geschonken door de heer Van Etten. Na enige maanden was het bestuur voltallig en werd gevormd door Rob Wilhelm (voorzitter), Cor Draijer (secretaris), Nel de Weerd (penningmeester), Henny Weenink en Henk van de Brink. Over de oprichting van een historische kring zou voorzitter Wilhelm later in een interview zeggen: "De tijd was er rijp voor. Weesp was aan het veranderen. Aetsveld ging gebouwd worden, maar tegelijk waren er ook sloopplannen voor de binnenstad. We moesten een tegengeluid laten horen. Bovendien, links en rechts werden er historische kringen opgericht. Weesp kon gewoon niet achterblijven." De brief van TVE kwam overigens niet helemaal onverwacht. Al begin 1977 hadden de heren Weenink en H. Brood, vrijwilliger in het Weesper gemeentearchief, tijdens een TVE-bijeenkomst in het Muiderslot over een mogelijke HK Weesp gesproken met het TVE-bestuur.
Het doel van de HKW werd meteen vanaf het begin als volgt geformuleerd en op 6 november 1980 bij de notaris officieel in de statuten vastgelegd: 'het bevorderen van de belangstelling voor en de bestudering van de geschiedenis van Weesp en directe omgeving.' Dit doel moest bereikt worden door het houden van informele bijeenkomsten, het organiseren van excursies, het organiseren van tentoonstellingen, verzamelen van literatuur, prenten en historische voorwerpen en het uitgeven van publicaties. Dat lukte wonderwel. Als voorzitter werd Rob Wilhelm enkele maanden na de oprichting opgevolgd door Cor Draijer. Het aantal leden steeg spectaculair. Begonnen met 20 leden telde de HKW in 2002 onder voorzitterschap van Lex Schulp zo'n 700 leden. Het bestuur werd toen gevormd door mensen van wie nu nog een groot aantal als vrijwilliger aan de HKW zijn verbonden. Naast Lex Schulp zijn dat Rina Eringaard (secretariaat en ledenadministratie), Jan Vogel (penningmeester), Anne Koerselman (redactie 'Historische Kijk op Weesp', later 'Historisch Weesp'), Anneke Born en Jaap Ruarus, die Lex Schulp opvolgde als voorzitter.
Er is in de loop der tijd natuurlijk veel veranderd. De HKW is vooral 'digitaal' geworden met als middelpunt een actuele website. Het ledenblad heet sinds 2012 'Historisch Weesp' en de vereniging telt zo'n 600 leden. Een mooie basis om richting het 50-jarig bestaan te gaan.


De bouw van 'Het Ronde Huis' is in raadselen gehuld

Wie helpt het raadsel te ontrafelen? Foto: Archief HKW

WEESP De Historische Kring deed in haar digitale nieuwsbrief een oproep over 'Het Ronde Huis' aan de Stammerdijk. Om de jarige vereniging een handje te helpen, herhalen we de oproep hier. Wie weet er meer?

"Toen Douwinus van Houten kort na 1900 in Villa Casparus aan de Stammerdijk kwam wonen, was de door zijn neef Casparus gebouwde villa net af. Er was een mooie tuin aangelegd en daarin stond als een sieraad de door de Van Houtens gekochte molen 't Haantje. In 1920 liet Douwinus in de tuin naast de molen een opmerkelijk huis bouwen met een geknikt achtkantig tentdak, dat in Weesp prompt de naam 'Het Ronde Huis' kreeg. Het op een eilandje staande huis was alleen bereikbaar via een houten bruggetje. We weten veel van de huizen en villa's die de Van Houtens hebben gebouwd, maar van dit huis is niets bekend. Het verhaal gaat dat het is neergezet voor een artistieke dochter die dicht bij huis wilde wonen. Ook is er het verhaal dat Douwinus, die elke ochtend per roeiboot Smal Weesp overstak om naar het aan de overkant van het water gelegen hoofdkantoor te gaan, voor de 'schipper' van zijn roeiboot aan het water een achtkantig gebouwtje neerzette. Maar een echte knechtswoning lijkt het huis me niet. Kortom, de bouw van het Het Ronde Huis is in raadselen gehuld."

Wie weet er meer? Als u meer informatie hebt, kunt u contact opnemen met Cees Pfeiffer, e-mail: cees.pfeiffer@gmail.com.

Zaalhockey moet weer prioriteit krijgen bij MHCW

Weesper club heeft weer herenteam dat zaalhockeyt

De hockeyheren van MHCW zaalhockeyen weer. Voor het eerst na jaren en ze barsten van de ambitie: kampioen worden moet lukken.

Voor het eerst na jaren weer een echt heren-zaalteam. Foto: Arend Edel

WEESP Het veldseizoen zit erop voor de teams van MHCW en dat betekent dat ze zich weer op kunnen gaan maken voor het zaalseizoen. Sinds lange tijd heeft de club ook weer een echt heren-zaalteam. De doelstellingen: kampioen worden en doorstomen naar de topklasse.

Het idee om weer een echt zaalteam te gaan creëren ontstond op een zondagmiddag nadat René Mansveldt en Jaap Tiemens bij een wedstrijd van het eerste kwamen kijken. Zij hebben toen het initiatief genomen om de basis te leggen voor een zaalteam. "We wilden een team creëren met enthousiaste jonge jongens om de zaal in te gaan en eigenlijk kwamen er meteen ook wat oudere jongens bij", aldus René Mansveldt, een van de coaches van het team.

Doelstelling

'We gaan voor niets minder dan het kampioenschap'

De doelstelling voor dit jaar is volgens René heel simpel. "Kampioen worden in de tweede klasse, dan door naar de eerste klasse en daarna willen we eigenlijk binnen twee, drie jaar in de topklasse staan." Aan vertrouwen ontbreekt het in ieder geval niet. "Met de capaciteiten die we met dit team hebben, staat de doelstelling om kampioen te worden als een paal boven water. We gaan niet voor minder", vervolgt René. Er is dus al flink vooruitgekeken en ook aan de jeugd is al gedacht. "We willen dit seizoen de basis leggen voor een wat langere periode. Er zullen altijd wel wat jongens afhaken maar dan komen er weer andere bij, zoals bijvoorbeeld jongens uit de A", legt hij uit.

Om het plezier van zaalhockey te behouden zal het team volgens René niet al te groot worden. "Zaalhockey is natuurlijk een spelletje waarbij je maar met vijf spelers in het veld staat. Daarom zal je een team moeten gaan creëren van rond de negen à tien jongens."

Huidige seizoen

Het plan is dus om het aankomende seizoen stappen te gaan zetten met het zaalhockey in Weesp, zo weten ook de spelers van het team. "Dit seizoen willen we weer de weg omhoog gaan zoeken. Volgens mij is het team de afgelopen jaren op hetzelfde niveau blijven hangen en dit jaar moet de basis gelegd worden om door te kunnen groeien", aldus Iza Edel, speler van het zaalteam.

Door ook weer een zaalhockeyteam op te zetten hopen de jongens dat er ook weer spelers bij Weesp komen hockeyen. "Dit jaar doen er bijvoorbeeld twee jongens mee die er op het veld nog niet bij zitten, maar omdat we nu weer echt met een plan bezig zijn hopen we toch dat deze jongens misschien ook weer mee willen doen op het veld", legt Iza uit. "Zaalhockey moet weer een prioriteit worden bij de MHCW."

Gezien de resultaten loopt het momenteel goed. Na vier wedstrijden hebben de Weespers geen punt verspeeld. De voorsprong op de nummer twee bedraagt al negen punten. "Maar om nu al te zeggen dat we zeker kampioen worden, gaat te ver", weet het team.

Yamato Gym naar Pampuslaan

WEESP De Weesper sportclub Yamato Gym is met ingang van het nieuwe jaar verhuisd naar de Pampuslaan 153 in Weesp.

Voorheen was Yamato Gym gevestigd aan de Amstellandlaan 106, naast snackbar De Haven. Yamato Gym moest daar weg omdat huurbaas Ymere andere plannen heeft met het pand.

"Yamato Gym is zeer blij met haar nieuwe onderkomen aan de Pampuslaan", aldus een trotse Harrizon Thielman, een van de trainers van Yamato Gym.

Argus wint knap van TOP

WEESP Korfbalvereniging Argus heeft zaterdag verdiend gewonnen van het hooggeklasseerde TOP uit Sassenheim.

Omdat Argus met een paar invallers aan de wedstrijd begon, duurde het even voordat de scores op gang kwamen. Na 20 minuten stond het 3-2 voor Argus, toen Paulien de Groot uitviel met een zware enkelblessure. Argus liet zich echter niet uit het veld slaan, maar wist juist steeds meer grip op de tegenstanders te krijgen. De Weespers liepen uit naar een ruststand van 9-5. Ook in de tweede helft speelde Argus zeer goed. Toen TOP terugkwam tot 12-12 nam Argus snel weer het initiatief tot scoren en liep uit naar een 16-14 tussenstand. De eindfase leek spannend, maar Argus verzekerde zich door een paar fraaie doelpunten van de eindoverwinning: 20-17.

Tafeltennis- clinic voor 6+ bij The Victory

WEESP Ben jij ouder dan 6 jaar? En wil je weten hoe je tafeltenniskampioen wordt en iedereen op school verslaat? Kom dan woensdag 31 januari naar de gratis tafeltennisclinic van The Victory.

Onder leiding van trainers Arjen de Groot en Rutger Jakobi leren de deelnemers alles over de snelste sport ter wereld. Tijd: van 14.00 tot 17.15 uur bij The Victory op Sportpark de Vechtoever. Neem sportkleding en sportschoenen met lichte zolen mee, The Victory zorgt voor de batjes en balletjes.

Inschrijven kan via de website www.thevictory.nl.

Laatste kaarten voor bingogala

Bingofeest met Karoline als gastvrouw. Foto: Femmie Photography

WEESP Zaterdagavond wordt er in de feestzaal van Hotel Hart van Weesp een bingogala ten behoeve van de Hersenstichting Nederland gehouden. Gastvrouw en initiator is draqgueen Karoline On Line. Het gaat rap met de kaartverkoop. Wie mee wil spelen, moet snel zijn. Er zijn nog 15 tickets beschikbaar.

Karoline On Line is het alter ego van Krijn van der Spoel uit Weesp. Eens per jaar zet hij belangeloos een oversized bingofestijn op poten, gekoppeld aan een goed doel. De keuze voor de Hersenstichting heeft te maken met zijn moeder Ans, die een aantal TIA's kreeg. "Ze is gelukkig volledig hersteld. Maar veel mensen hebben niet zo veel geluk. Daarom is er meer geld nodig voor onderzoek naar TIA's, zodat ze sneller te diagnosticeren én beter te behandelen zijn."

De laatste kaarten zijn te reserveren via galaweesp.nl.

Themaochtend over de poëzie van Jean Pierre Rawie

'Orde scheppen in de chaos'

Jean Pierre Rawie dicht veelal over leven en dood. Foto: Harry Cock

WEESP Ko van den Bovenkamp verzorgt donderdag 18 januari in Bibliotheek Gooi en meer vestiging Weesp een themaochtend over de poëzie van dichter Jean Pierre Rawie.

Jean Pierre Rawie werd geboren in Scheveningen en verhuisde later naar Groningen om daar talenstudies te gaan studeren. Hij woont nog steeds in Groningen.

Hij staat bekend om zijn flamboyante levensstijl. Hij spreekt veel mensen aan met zijn prachtige, melodieuze en toegankelijke gedichten. Het zijn klassieke gedichten op rijm.

Jean Pierre Rawie behoort, samen met Annie M.G. Schmidt, Nel Benschop en Toon Hermans, tot de meest gelezen en bestverkopende dichters. Er zijn 150.000 bundels van hem verkocht. Zijn thema's zijn veelal: vergankelijkheid, liefde, tijd, leven en dood. Voor Jean Pierre Rawie is poëzie orde scheppen in de chaos.
Tijdens de themaochtend worden veel van zijn gedichten ten gehore gebracht. Ook komt hij in beeld in een interview voor RTV Noord en tijdens de Nacht van de Poëzie. Het programma wordt gepresenteerd door Ko van den Bovenkamp. Hij organiseert voor de Seniorenvereniging Hilversum (Senver) iedere maand poëzieprogramma's onder de titel 'Poëzie in de Soos'.

Fragment van Rawie:
Dichterschap
De dood in het hart, het hart op de tong,
maar waar zijn de liefsten die je bezong?
Sommige stierven, en sommige trouwden,
en nooit ofte nimmer word je weer jong.

De themaochtend is donderdag 18 januari van 10.00 tot 12.00 uur. De entree is vrij. Iedereen is welkom. Neem zelf een favoriet gedicht van deze dichter mee om met de aanwezigen te delen.

BVO-avond over e-mailmarketing

Eelco Jacobs van Webbureau de Overkant.

WEESP Op uitnodiging van de Bibliotheek voor Ondernemers komt Eelco Jacobs aanstaande donderdag naar Weesp om zzp'ers en andere kleine ondernemers te vertellen over de kracht van e-mailmarketing.

Eelco Jacobs is eigenaar en oprichter van Webbureau de Overkant en instructeur van nieuwsbriefprogramma Mailchimp. Hij komt vertellen wat e-mailmarketing inhoudt en wat je ermee kunt bereiken, wat de voor- en nadelen zijn, welke systemen je hiervoor kunt gebruiken en wat er wel en niet mag met betrekking tot de gewijzigde privacywetgeving.

De BVO-avond vindt plaats in de bibliotheek aan de Oudegracht op donderdag 11 januari, inloop vanaf 19.30 uur met koffie en thee. Het programma start om 20.00 uur. Voor leden van de bibliotheek is de entree gratis, niet-leden betalen 10 euro.

Aanmelden kan via bvo@bibliotheekgooienmeer.nl, maar ook zonder aanmelding is iedereen van harte welkom.

Skakespeare voor kinderen

BUSSUM Het Noord Hollands Toneel heeft het aantal voorstellingen van 'Wintersprookje' uitgebreid. Het stuk maakt 'The Winter's Tale' van Shakespeare voor kinderen begrijpelijk, zonder kinderachtig te worden. De extra uitvoeringen zijn op vrijdag 12 januari om 19.30 uur en zondag 14 januari om 15.00 uur. Locatie: Theater in Zuyd in Bussum. Tickets vanaf 10 euro via nhtoneel.nl.

Imkercursus met Gert Admiraal

WEESP Imker Gert Admiraal verzorgt vanaf begin maart een basiscursus 'Bijen houden' in de Theetuin. Aan bod komen de samenstelling en cyclus van een bijenvolk, het belang van biodiversiteit en meer. Kosten: € 200,-. Aanmelden: gertadmiraal@gmail.com.

27 / 28

'Zoete Zondag' in het Theaterpand met Francis van Arkel en Sara Kroos. Foto: Christian Pfeiffer

Woensdag 10 januari

Biodanza

20.00 uur | Synagoge Weesp

Begin 2018 relaxed met biodanza. Aanbod in januari: doe een keer mee; als je doorgaat is die les gratis en anders betaal je € 10,-. www.biodanzametmarlie.nl.

Cityquiz

20.30 uur | City of Wesopa

Een gezellige avond waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je toch slim bezig bent geweest. Deelname 20 euro per team. Inschrijven via cityquiz@wesopa.nl.

Donderdag 11 januari

Beginnerscursus Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

Murder on the Orient Express

20.00 uur | City of Wesopa

Wat begint als een uitbundige treinreis door Europa ontvouwt zich al snel tot een van de meest stijlvolle, spannende en huiveringwekkende mysteries ooit. Verfilming van een detectiveroman van Agatha Cristie met Hercule Poirot als speurneus. Entree € 8,-.

Vrijdag 12 januari

'Romantiek in het Stadhuis'

20.15 uur | Stadhuis Weesp

Trio Lataster (Ingrid Nissen op hobo, Marita Rondeel op cello en Mariken Zandvliet op piano) speelt een sprankelend programma van enigszins vergeten 19e-eeuwse componisten: Lefebvre, Glazunov, Reinecke, Francaix.

Vrijdag 12 januari en zaterdag 13 januari

Ophalen oud papier

8.00 uur | De Grote Kerk

Vrijdag wordt in het centrum het oud papier opgehaald, zaterdag is de rest van Weesp aan de beurt. Voor beide dagen geldt: het papier buiten zetten voor 08.00 uur.

Zaterdag 13 januari

'Vooruit met de geit!'

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Je kent Cindy Pieterse vast nog wel van haar 'Lieve Briefjes'. Goed nieuws: Ze heeft een boek geschreven. Over een geit. En niet zomaar een geit, de geit voor haar huis. De meest fascinerende overbuurvrouw ooit. Tickets via theaterpandweesp.nl.

Zondag 14 januari

Lezing carillon Grote Kerk

14.00 uur | Museum Weesp

Museum Weesp luidt het nieuwe jaar in met een bijzondere lezing over het carillon van de Grote Kerk, inclusief livestream vanuit de klokkentoren. Toeslag van € 2,- op reguliere toegangsprijs.

'Zoete zondag'

15.00 uur | Theaterpand Weesp

Heerlijke taartjes en zoetigheden gemaakt door Francis van Arkel en kleine optredens en zoete verhalen van Sara Kroos. Tickets via theaterpandweesp.nl.

Maandag 15 januari

Seniorweb

10.00 - 12.00 uur | Bibliotheek Weesp

Seniorweb Weesp houdt elke maandag een inloop in de bibliotheek. Bezoekers kunnen hier terecht voor informatie over cursussen en vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon.

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Elke maandag wordt in het OAZ-gebouw met veel plezier koersbal gespeeld. Meedoen? Neem contact op met Marianne van de Koppel: 0294-416081 of 06-10 585 167 of kom eens langs.

Yoga 50+

YogaToday

Meer en beter bewegen voor 50+, samenwerking tussen lichaam en geest. Gratis proeflessen in januari op maandagmiddag en dinsdagochtend. Docent: Reina Selman. Telefoon: 0294-413908 / e-mail: reina.selman@simpc.nl.

Dinsdag 16 januari

inloopspreekuur vrijwilligers

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

De Vrijwilligerscentrale van Versa houdt inloopspreekuur voor mensen en organisaties die vragen hebben met betrekking tot vrijwilligerswerk.

Woensdag 17 januari

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Mamacafé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de bibliotheek om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Van 10.00-11.30 uur. Thema: 'Media in het gezin'!

Afscheidscentrum

16.00 uur | Van Vuure

Belangstellenden zijn welkom op het wekelijkse inloopspreekuur bij het afscheidscentrum in Weesp. Mensen kunnen hier terecht met al hun uitvaartgerelateerde vragen.

Biodanza

20.00 uur | Synagoge Weesp

Begin je jaar relaxed met een biodanzaproefles. Aanbod in januari: doe een keer mee; als je doorgaat is die les gratis en anders betaal je € 10,-. biodanzametmarlie.nl.

Donderdag 18 januari

Beginnerscursus Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

Vrijdag 19 januari

Klaverjassen bij FC Weesp

20.00 uur | FC Weesp

Iedere derde vrijdag: klaverjassen bij FC Weesp. Zaal open vanaf 19.30 uur, deelname kost € 3,50.

Zaterdag 20 januari

Kangoeroe Klup Argus

10.00 uur | Argus korfbalkantine

Alle kinderen van 2,5 tot 6 jaar zijn welkom bij de Kangoeroe Klup van Argus in de korfbalkantine aan de Papelaan.