Vechtjournaal

8 november 2017

Vechtjournaal 8 november 2017


Erik van Muiswinkel: theatrale loutering in vijf bedrijven

Foto: Govert de Roos

WEESP Erik van Muiswinkel komt naar Weesp. Aanstaande zaterdag (11 november) speelt hij in de City of Wesopa zijn nieuwe voorstelling 'De oplossing', aangeprezen als 'een theatrale loutering in vijf bedrijven, vol stevige grappen, rake typeringen, relativeringen en mopperige terzijdes'. Van Muiswinkel speelde sinds de scheiding van Diederik van Vleuten in 2009 twee oudejaarsconferences, drie toneelstukken en drie avondvullende soloshows. Hij ontving in 2014 de nationale cabaretprijs De Poelifinario, die hij weigerde. Kaarten voor 'De oplossing' zijn in de voorverkoop voor € 16,50 per stuk verkrijgbaar via wesopa.nl. Aanvang 20.30 uur.

Foto: Illustratie Thomas Posthuma sr

Lezing over twee generaties Posthuma

WEESP Thomas Posthuma vertelt op zondag 12 november in Museum Weesp het bijzondere verhaal over twee generaties Weesper kunstenaars.

Thomas Posthuma Sr. (1893-1941) heeft als kunstschilder veel schilderijen gemaakt, waarvan er één in Museum Weesp te zien is. Hij werkte ook als industrieel ontwerper voor bedrijven in Weesp en omgeving. Verder maakte hij ontwerpen voor Vlisco Stoffen, die ook te zien waren in een reizende tentoonstelling in de VS, waar onder andere het Museum of Modern Art in New York werd aangedaan.

Thomas Posthuma Jr (1933) trad in de voetsporen van zijn vader en werkte geruime tijd als ontwerper. Hij was vanaf 1957 werkzaam als ontwerper bij Van Houten in Weesp, die bekend stond om zijn aantrekkelijke verpakkingen en reclamecampagnes. Nadat de fabriek in 1971 zijn deuren sloot, vervolgde hij zijn carrière als ontwerper voor o.a. de conservenindustrie en de auto-industrie. Thomas Posthuma Jr. is nog steeds werkzaam als beeldend kunstenaar. Zijn werk is in Weesp te zien in het kunstatelier aan de Herengracht 15 in Weesp. Tijdens zijn lezing in Museum Weesp zal Posthuma ingaan op zowel zijn eigen werk als het werk van zijn vader.

Ben jij een muzikaal talent?

Foto: Ellen Linthorst

Stichting Jubal is op zoek naar kandidaten voor de Jubal Muziekprijs Jan van Damme.

3

Gezocht: jongeren met passie voor muziek

Een filmpje insturen kan nog tot half januari

Winnaar Daan van Stee (midden) tussen de andere finalisten van 2017. Foto: Ellen Linthorst

WEESP Stichting Jubal is op zoek naar kandidaten voor de Jubal Muziekprijs Jan van Damme. Vorig jaar werd deze talentenjacht voor het eerst gehouden. Toen won Daan van Stee met zijn pianospel. Wie neemt de wisseltrofee van hem over?

Kinderen en jongeren kunnen meedingen naar de hoofdprijs van € 300,- door een filmpje in te sturen waarin ze hun passie voor muziek luister bij zetten. Die passie kan van alles zijn: van zingen, rappen en producen tot het bespelen van een muziekinstrument of het spelen in een bandje.

Meedoen kan in twee categorieën: kinderen van 10 t/m 13 jaar en jongeren van 14 t/m 16 jaar. In beide categorieën is er een eerste prijs van € 100,- en een tweede prijs van € 50,- beschikbaar.

De beste inzendingen worden beloond met een finaleplaats

Finale met liveoptredens

De filmpjes van maximaal vijf minuten kunnen worden gestuurd naar muziekprijs.jubal@gmail.com. Inzendingen moeten uiterlijk woensdag 10 januari 2018 binnen zijn. De filmpjes worden beoordeeld en de leukste, mooiste en beste inzendingen ontvangen een uitnodiging voor de finale. Die avond mogen ze een liveoptreden verzorgen.

Deskundige jury

De jury bestaat uit: organiste/pianiste Christine Kamp, Marco de Jong van de Gooische Muziekschool en Daniëlle Meyer van Zone 1380 en Theaterpand Weesp. De finale met aansluitend de prijsuitreiking is zaterdag 3 februari 2018 in Theaterpand Weesp.

Jan van Damme

De Jubal Muziekprijs Jan van Damme is vernoemd naar Jan van Damme. Hij was veertig jaar lid van Jubal en heeft jarenlang jongeren begeleid in hun muzikale ontwikkeling. Door ziekte heeft hij zijn werk voor Jubal moeten staken. Muziekvereniging Jubal beheert de nalatenschap van de fanfare, die zichzelf in 2009 ophief.
De stichting stelt zich ten doel muziek in Weesp te stimuleren door initiatieven als deze prijs en het Fantastisch Muziekproject van waaruit het Weesper Leerorkest is voortgekomen.

Samen met Leon de dansvloer op en gek durven doen

Foto: Mandy Kaas

WEESP Leon van der Zanden staat zaterdag 11 november in Theaterpand Weesp met 'Kameleon'. Hij stemt zich af op de aanwezigen en laat het onderbewuste van de zaal spreken: "Het is de dansvloer op en gek durven doen. Alles om je heen binnen laten komen, zelfs de meest pijnlijke dingen. Dan wordt het magisch en oprecht hilarisch." Kaarten via theaterpandweesp.nl.

Soepmiddag in Buurtkamer de Kastanje

WEESP Buurtkamer de Kastanje houdt volgende week woensdag 15 november weer een soepmiddag.

Buurtbewoners zijn tussen 12.30 en 16.00 uur welkom voor een kom verse, zelfgemaakte soep met een broodje. Elke soepmiddag staat er een andere soep op tafel. De buurtkamer is gevestigd aan de Kastanjelaan 2A.

Kijk voor andere activiteiten van de Buurtkamer in de agendaladder op pagina 5.

Samen koken of uit eten via Leuke Luitjes

WEESP Zestigplussers die mensen zoeken om mee op stap te gaan, kunnen zich aanmelden bij Leuke Luitjes. Deze organisatie is sinds kort ook actief in Weesp en de eerste Weespers hebben zich al aangemeld.

Via leukeluitjes.nl kunnen mensen gelijkgestemde buurtgenoten zoeken om leuke en/of sportieve dingen mee te ondernemen. Wandelen en fietsen zijn populair, maar omdat het kouder en eerder donker wordt ligt de focus de komende maanden op samen koken of uit eten gaan. Uitstapjes als museum-, bioscoop- en concertbezoek lenen zich ook uitstekend voor de herfst en de winter.

Via Leuke Luitjes kunnen Weespers zelf een voorstel doen of zoeken tussen de voorstellen en ideeën van anderen. Bij interesse kan men reageren. Via de mail kan dan het eerste vrijblijvende contact worden gelegd. Inschrijven op Leuke Luitjes is gratis.

Themaochtend met Rindert Kromhout

WEESP Donderdag 16 november is er van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Weesp een themaochtend met Weesper schrijver Rindert Kromhout.

Kromhout komt vertellen over zijn roman over Klaus Mann, de zoon van Thomas Mann en zelf een controversieel schrijver. Rindert zal ook filmmateriaal meenemen. Iedereen is van harte welkom, ook niet-leden, en de entree is vrij. De bibliotheek is gevestigd aan de Oudegracht 67.

De film 'Die Gottliche Ordnung' draait donderdag in de City.

Donderdag 9 november

Handwerkinloop

10.00 uur | De Kastanje

Het Stad-Huisconcert van november wordt verzorgd door La Corella.

Kom handwerken of doe een idee op om te gaan maken in Buurtkamer de Kastanje. Kosten koffie of thee € 0,25.

Film: 'Die Gottliche Ordnung'

20.00 uur | City of Wesopa

Zwitserland, 1971. Nora is een jonge huisvrouw die samen met haar man en hun twee zonen in een rustig dorpje woont. Ze is geliefd bij iedereen, totdat ze zich aansluit bij de feministische beweging en op begint te komen voor het vrouwenstemrecht. Regie: Petra Biondina Volpe, Zwitserland 2017. Entree € 8,-.

Vrijdag 10 november

Spelletjesdag

10.00 uur | De Kastanje

Gezellig spelletjes doen in de buurtkamer, zoals sjoelen, Mens-erger-je-niet en Rummicub.

Bazaar

10.00 - 22.00 uur | Lichthuis

Kerkbazaar met een snuffelmarkt, een rad van avontuur en diverse loterijen. In het restaurant is koffie, thee en soep te krijgen. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de Grote Kerk.

Stad-Huisconcert

20.15 uur | Stadhuis Weesp

Ensemble La Corella, bestaande uit Femke Huizinga (barokviool), Kim Stockx (dulciaan) en Liga Vilmane, geeft een concert in de serie Stad-Huisconcerten onder de titel 'Instrumentale Pioniers'. Muziek van Palestrina, Di Lasso en anderen.

Maartje en Kine – 'Vibrato!'

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Maartje en Kine willen weten waarom de wereld zo heftig vibreert, hoe liefde zo snel kan omslaan in haat en vertrouwen in angst. Opmerkelijke gedachtes en waanzinnige observaties omgezet naar verfrissende muzikale comedy. Tickets via theaterpandweesp.nl.

Vrijdag 10 november en zaterdag 11 november

Ophalen oud papier

8.00 uur | De Grote Kerk

Vrijdag wordt in het centrum het oud papier opgehaald, zaterdag is de rest van Weesp aan de beurt. Het papier graag buiten zetten voor 08.00 uur.

Zaterdag 11 november

Leon v/d Zanden – 'Kameleon'

20.30 uur | Theaterpand Weesp

In 'Kameleon' doet cabaretier Leon van der Zanden waar hij uniek in is. Hij stemt zichzelf af op alle aanwezigen en laat het onderbewuste van de zaal spreken. Daarmee komt zijn focus definitief op zijn bezoekers en op de avond zelf te liggen. Tickets via theaterpandweesp.nl.

Eric van Muiswinkel

20.30 uur | City of Wesopa

Eric van Muiswinkel speelt zijn cabaretvoorstelling 'De oplossing'. Stevige grappen, rake typeringen, relativeringen en mopperige terzijdes. Entree € 16,50.

Zondag 12 november

Lezing: 'Een eeuw kunst'

14.00 uur | Museum Weesp

Lezing met het thema: 'Een eeuw kunst van Thomas Posthuma'. Toeslag € 2,-.

Maandag 13 november

Koffiemiddag De Zonnebloem

14.00 uur | De Wintertuin

Iedereen is welkom in de Wintertuin om onder het genot van koffie, thee of fris een spelletje te komen doen of aan te schuiven aan de kletstafel. De entree bedraagt € 2,-. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk.

Maandag 13 november

Inloop Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Seniorweb Weesp houdt elke maandag een inloop in de bibliotheek. Bezoekers kunnen hier terecht voor informatie over cursussen en vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. De inloop is van 10.00 tot 12.00 uur en de koffie is gratis.

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur / OAZ-gebouw

Elke maandag wordt in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan koersbal gespeeld. Meedoen? Neem contact op met Marianne van de Koppel: 0294-416081 of 06-10 585 167 of kom gewoon eens langs om te kijken.

Kaarten maken

14.00 uur | De Kastanje

Kom gezellig (kerst)kaarten maken in Buurtkamer de Kastanje. Materiaal is aanwezig. Kosten materiaal € 1,-.

Dinsdag 14 november

Mamacafé Weesp

10.00 | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de bibliotheek om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging De Achtergracht stelt haar OAZ-gebouw gratis beschikbaar voor het breicafé. Wilt u breien, haken of borduren leren, stap dan vrijblijvend binnen. Er is genoeg expertise.

Buurtpanel

19.30 uur | Stadskantoor

Bewoners kunnen ideeën, klachten en zorgen delen met Buurtpanel Leeuwenveld / Weespersluis en de gemeente Weesp. Het buurtpanel moet de leefbaarheid en cohesie binnen de wijk versterken.

Woensdag 15 november

Administratiespreekuur

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Weespers met vragen op administratief gebied kunnen bij Versa langskomen voor hulp en advies.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven is niet nodig en deelname is kosteloos.

Soepmiddag

12.30 uur | Buurtkamer de Kastanje

Kom gezellig een kom zelfgemaakte soep met een broodje eten.

Meezingen

20.00 uur | WSV De Vecht

Gezellig het Hollandse lied zingen onder begeleiding van twee accordeonisten. Tekstboeken liggen op tafel. Iedereen is welkom.

Werking van het geheugen

20.00 uur | Van Houtenkerk

Lezing door filosoof/psycholoog Douwe Draaisma: vergeten is niet de simpele tegenstelling van de herinnering, maar dient ergens toe. Avond in samenwerking met De Bibliotheek, daar zijn de entreekaarten ook in de voorverkoop verkrijgbaar.

doorlopend

Agnes Aalst

Het Lichthuis

Expositie van schilderijen van Agnes Aalst. Openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30 tot 12.00 uur.

Uitgelicht

Museum Weesp

Wisseltentoonstelling 'Uitgelicht' over de Weesper monumenten. Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Protestantse Gemeente
Zondag 12 november 10.00 uur
Grote Kerk
Jeugddienst
ds. B. Bootsma-Gerritsen

Zondag 12 november 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond
ds. G.H. Kruijmer

Parochie van Levend Water
Zondag 12 november 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Dinsdag 14 november 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Zondag 12 november 10.15 uur
Van Houtenkerk
E. de Boom

Evangelische Gemeente
Zondag 12 november 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Bogaerds

Vrijwilligers gezocht voor Trainspotting

WEESP Versa Vrijwilligerscentrale heeft diverse nieuwe vacatures. Hieronder een overzicht.

Er wordt een vrijwilliger gezocht voor de inloop bij jongerencentrum Trainspotting. Tijden: verschillende middagen en/of avonden. Voor Wereldwinkel Weesp wordt uitgekeken naar een nieuwe winkelmedewerker. Museum Weesp heeft vanwege toenemende mate van populariteit behoefte aan uitbreiding van het ontvangstteam. En Handjehelpen zoekt voor mantelzorger Hans een maatje om af en toe een wandeling mee te maken of ergens een drankje te drinken.

Meer info op website www.versavrijwilligerscentrale.nl.

'Kind Onder Vuur' naar Weesp

Ontdekken hoe het is om op te groeien in een oorlog.

WEESP De reizende tentoonstelling 'Kind Onder Vuur' komt naar Weesp. De expositie is vanaf maandag 20 november te zien in de Van Houtenkerk.
In 'Kind Onder Vuur' ervaren kinderen hoe het voor hun leeftijdsgenootjes is om op te groeien in heftige omstandigheden. 'Kind Onder Vuur' is een tentoonstelling waar leerlingen van groep zeven, acht en de brugklas leren hoe het is om op te groeien in een oorlogssituatie. Dit komt voort uit een samenwerking tussen het Haagse Humanity House en het Rode Kruis.

De expositie vertelt de verhalen van Farah, Vian, Angie en Otim. Farahs huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest vluchten omdat er 's nachts raketten ontploften in haar Syrische wijk. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. En Otim heeft als kleine jongen uit Oeganda jarenlang door de jungle getrokken.

Kinderen kunnen de tentoonstelling via school bezoeken.

SchuldHulpMaatje op spreekuur

SchuldHulpMaatje Weesp gaat spreekuur houden in de bibliotheek.

WEESP Met ingang van dinsdag 14 november is er om de week van 11.00 tot 12.00 uur een spreekuur van SchuldHulpMaatje in de Bibliotheek Gooi en meer vestiging Weesp.

Steeds meer SchuldHulpMaatje-afdelingen bieden een gratis inloopspreekuur aan. Nu ook in Weesp in de bibliotheek. Je kunt binnenlopen met vragen over administratie of hulp bij de financiën. Een paar helpende gesprekken zijn vaak voldoende. Als er meer zorg nodig blijkt, wordt er intensieve hulp aangeboden.

SchuldHulpMaatje gelooft in samenwerken. Daarom is 'Samen lukt het' hun slogan. De aanpak richt zich erop mensen met financiële problemen in een zo vroeg mogelijk stadium te bereiken. Dat voorkomt dat schulden onnodig oplopen. De maatjes bieden begeleiding en ondersteuning, maar zij nemen nooit de verantwoordelijkheid over.

Lezersfoto: een bijna perfecte weerspiegeling

Foto: Jasper Koole

WEESP Deze lezersfoto is ingestuurd door Jasper Koole: "Op een woensdagavond tijdens een avondwandeling maakte ik deze foto van de Lange Vechtbrug. Het was windstil en daardoor was de weerspiegeling van de brug in het water bijna perfect." Ook met een foto in de krant? Stuur hem naar redactie@weespernieuws, vergezeld van enige tekst en uitleg.

Speculaaspoppen versieren

Foto: Museum Weesp

WEESP Om te vieren dat Sinterklaas (bijna) weer in het land is, kan je bij Museum Weesp je eigen speculaaspop versieren met chocola, glazuur en nog meer lekkers. Alle kinderen zijn welkom! Zondag 26 november, 14.00 uur, toeslag € 2,-.

Tergooi op 2 in Ziekenhuizen Top 100

Goede scores op verpleging, medicatie, hart/vaten, operaties, oncologie en opname

Het ziekenhuis van Tergooi in Blaricum. Foto: Bastiaan Miché

REGIO Tergooi staat dit jaar op de tweede plaats van de Ziekenhuizen Top 100 van het Algemeen Dagblad (AD). Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst die de krant onlangs heeft gepubliceerd. Vorig jaar eindigde Tergooi nog op de 39ste plaats.

De gegevens van het Algemeen Dagblad zijn gebaseerd op de gegevens over 2016 van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) en het Zorginstituut die ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren en de volumenormen van wetenschappelijke verenigingen. Het betreft de gegevens van beide vestigingen.

Ziekenhuizen zijn beoordeeld op 36 verschillende aspecten die een indicatie geven van de medische kwaliteit van ziekenhuizen, de organisatie van de zorg en de uitkomsten van operaties. Vier criteria betreffen patiëntenkeurmerken. De Ziekenhuizen Top 100 richt zich op 6 hoofdthema's: verpleging, medicatie, hart/vaten, operaties, oncologie en opname. Tergooi behaalt op al deze thema's goede scores.

Mooie opsteker

"Iedereen in Tergooi werkt dag in dag uit aan het verlenen van de best mogelijke zorg voor onze patiënten", vertelt een trotse bestuursvoorzitter Hans den Hollander. "Dit resultaat is daarom een hele mooie opsteker voor onze medewerkers. Maar de ziekenhuiszorg is voortdurend en snel in ontwikkeling. Tergooi blijft daarom ook doorlopend zorgverbeteringen doorvoeren om sneller en beter op de ontwikkelingen in de gezondheidszorg in te spelen. Toegankelijkheid, kwaliteit, doelmatigheid én betaalbaarheid voor onze patiënten blijven daarbij voor ons vooropstaan. Daar blijven we ons de komende jaren voor de volle 100 procent voor inzetten." Later deze maand publiceert weekblad Elsevier zijn jaarlijkse onderzoek van de beste ziekenhuizen van 2017. Vorig jaar stond Tergooi ook op die lijst in de top.

Gooise gemeenten één geheel in regionaal Monopoly

De twee burgemeesters tonen het spelbord tijdens de presentatie. Foto: Bob Awick

REGIO De Gooise gemeenten (zonder Weesp) gebroederlijk bij elkaar. Het is het ideaalbeeld van de lokale bestuurders in 't Gooi en de Vechtstreek die pleiten voor één grote Gooise gemeente. Op het woensdagavond gelanceerde 'Monopoly 't Gooi' is het werkelijkheid.

De lancering vond plaats in Singer een paar dagen nadat duidelijk werd dat Weesp niet in zee wil gaan met Gooise Meren, maar zich mogelijk aansluit bij Amsterdam. Dat Weesp niet op het bord staat, is dus een logische gedachte. Het theater in Laren is in het spel een van de vier 'stations'. De overige drie zijn het Muiderslot, Gooiland en Spant!: de culture hotspots in de regio.

De gemeenten die wel op het bord staan zijn (in volgorde vanaf Start) 's-Graveland (Natuurmonumenten, Trompenburgh), Muiderberg (Herbergh De Echo, Groote Zeesluis, Graaf Floris V), Huizen (Oude Centrum, Oude Haven, De Krachtcentrale), Hilversum (Raadhuis, Mediapark, De Jonge Haan), Bussum (Watertoren, Landstraat Noord, De Koperen Kraan), Naarden (Grote Kerk, Arsenaal, Tinfabriek), Laren (Poffertjeskraam De Haan, Papageno Huis, Cha!) en Blaricum (IJssalon De Hoop, The Red Sun).

'Locaties op bord zijn goede mix waar
't Gooi voor staat'

Bedenkers Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl zijn ruim een jaar bezig geweest om van het wereldberoemde spel een regionale editie te realiseren. Het bleek vervolgens een hele klus om te bepalen welke locaties een plekje op het bord zouden krijgen. En waar op dat bord. En wilden alle partijen wel meedoen. Maar, zei Koekkoek, gezien de reacties van nu blijkt wel dat het bij iedereen leeft.

Burgemeesters Han ter Heegde (Gooise Meren) en Rinske Kruisinga (Laren) ontvingen de twee eerste exemplaren. Die eerste is blij dat zijn gemeente zo flink is vertegenwoordigd op het bord. Bovendien staat de Vesting in het midden zeer prominent afgebeeld. "Met de kerst ga ik het samen met de kinderen lekker spelen", zegt Ter Heegde. "Eerder gaat gezien de drukke agenda niet lukken."
Het spel is mede tot stand gekomen dankzij Identity Games. Tijn Hoendervangers van de spelontwikkelaar meent dat de Gooise editie zich onderscheidt door de verschillende plaatsen op het bord. Vaak is het alleen één stad met straatnamen in plaats van locaties dat een Monopoly uitbrengt. "Dit is een goede mix waar 't Gooi voor staat", zegt hij.
Het spel is nu te koop voor 49,95 euro bij Intertoys Den Uyl in Bussum, of online via www.gooischspel.nl. Er zijn enkele duizenden spellen in voorraad.