WeesperNieuws

11 juli 2018

WeesperNieuws 11 juli 2018


Weinig leeg, bedrijven kijken elders

WEESP De leegstand van bedrijfspanden en kantoorvloeren in Weesp loopt sterk terug. Enerzijds goed nieuws, maar het brengt ook een bedreiging met zich mee. Want Weesper bedrijven die willen uitbreiden kijken noodgedwongen buiten Weesp en zullen mogelijk vertrekken.

Uit cijfers van bedrijfsmakelaar Van Lonkhuizen blijkt dat het aanbod in zowel bedrijfsruimten als kantoorvloer ten opzichte van 1 januari 2017 is gehalveerd. Rond het station en op het Van Houten Industriepark staat nu minder dan 8000 m2 te koop of te huur, op het bedrijventerrein Noord is 10.600 m2 bedrijfsvloer beschikbaar, plus 2.500 m2 aan kantoorruimte. "We spreken niet meer van leegstand, maar van een gezonde vraag-en-aanbodmarkt", zegt Ingrid Kikkert van Van Lonkhuizen.

"Er is zeer veel belangstelling voor koop, gezien de lage rentestand en de bereidwilligheid voor financiering van de banken. We zien ook bedrijven uit Amsterdam naar Weesp komen omdat daar het aanbod snel slinkt." Doordat de markt jarenlang slecht was, hebben sommige eigenaren hun kantoren omgebouwd tot woonruimte. De bedrijfsmakelaar plaatst een kanttekening. Weesp had al relatief weinig kantoorruimte en nu de markt aantrekt, zou nieuwe kantoorruimte welkom zijn. "Bijvoorbeeld aan de Nijverheidslaan, maar ook dat is nu in beeld als woningbouwlocatie."

Laatste Weesper getuige holocaust overleden

WEESP In rusthuis Beth Joles in Haifa te Israël is zaterdag op 99-jarige leeftijd Miep Wonder overleden. Zij was de laatste persoon die nog kon vertellen over de lokale en nu verdwenen Joodse gemeenschap van Weesp.

Miep Wonder werd in Weesp geboren op 16 februari 1919. Ze was één van de drie dochters van slager Levy Wonder uit de Slijkstraat te Weesp. Bij het uitbreken van de oorlog werkte ze als verpleegster in het Nieuw Israëlitisch Ziekenhuis in Amsterdam, dat op 13 augustus 1943 door de Duitsers werd ontruimd. Miep ontsnapte en kon met behulp van een dominee onderduiken en overleefde zo als enige van het gezin de bezetting. Haar ouders en beide zusters Rivka en Coba werden door de Duitsers in Polen omgebracht. Eind 1939 leerde Miep soldaat Leo Cohen uit Enschede kennen, die door de mobilisatie in Weesp was gelegerd. Ook hij overleefde door onder te duiken. Na de bevrijding trouwden ze en kregen in Enschede twee zoons en twee dochters, waarmee ze in 1952 naar Israël emigreerden. Het wel, en vooral wee, van het gezin Wonder uit de Slijkstraat staat uitvoerig beschreven in het boek ‘De Joodse gemeenschap van Weesp’, geschreven door Dick van Zomeren, die steeds contact met Miep Wonder heeft gehouden.

Ironman Ricardo kroont zich tot Europees kampioen (25-29 jaar)

WEESP Na de Ironman European Championship in Frankfurt mag Ricardo Scholten zich Europees kampioen noemen in de klasse 25-29 jaar. De Weesper finishte in 9:15 uur, goed voor de 31e plek overall. Voor de start maakten Ricardo, Bart Elderenbosch (links) en Marcel van Wees (rechts) een ontspannen indruk. Bart finishte in 9:42 uur, Marcel in 10:35 uur.

Boven op het WK in Rusland

En Ewald van Vlijmen houdt niet eens zo heel erg van voetbal.

7

Weerbericht

Aanhoudend droog, overwegend zonnig en (vrij) warm

De hogedrukblokkade duurt onverminderd voort. Een blokkade betekent dat storingen vanaf de oceaan niet over West-Europa en het Noordzeegebied kunnen trekken, maar met een grote boog ten noorden of zuiden langsgaan. De hogedrukzone ligt deze week opnieuw boven de Britse eilanden, waardoor de wind noord tot noordoost blijft. De droogte houdt daarmee aan.

Donderdag en vrijdag

Zowel donderdag als vrijdag blijft het droog. Mogelijk trekken er soms enkele wolkenvelden over. Ook kan laaghangende bewolking vanaf de Noordzee iets landinwaarts schuiven, maar de verwachting is dat in onze regio vooral zonneschijn het weerbeeld zal bepalen. Er waait een zwakke tot matige noordenwind. De maximumtemperatuur komt uit op 24 à 25 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde blijft het droog en overwegend zonnig. De wind waait zwak tot matig uit noord tot noordoost. De nachten verlopen koel met een minimum van 11 à 12 graden. Overdag stijgt het kwik tot een waarde tussen 25 en 27 graden. Ook na het weekeinde blijft het zonneregime voor strandweer zorgen. Halverwege de week neemt de kans op een bui toe.

Weetje

Tot en met 8 juli hebben we, gerekend vanaf april, al 28 zomerse dagen gehad. Dat zijn dagen van 25 graden en hoger. Nog nooit hebben we zo vroeg in de zomer al zo veel zomerse dagen gehad. Tropische dagen (30 graden en hoger) zijn door de overheersend noordenwind echter schaars. Alleen op 29 mei werd het 30 graden.

'Oooh, wat is het mooi en licht geworden!"

De bibliotheek heeft een make-over gekregen

De bibliotheek is weer open. Na vier weken verbouwen is er een hoop veranderd, vooral op de jeugdafdeling.

Op de gevel prijkt nu het nieuwe logo. Foto: Ingrid Voet

WEESP Met grote stapels boeken komen de eerste bezoekers dinsdagmorgen binnen. "Heb je ze allemaal uit?", vragen ze elkaar. Even zoeken naar het inleverstation, want ook dat heeft een nieuwe plek gekregen bij de verbouwing. Heel logisch: tussen het uitleenstation en de 'net-terug-kast' in.

Al even voor de bibliotheek om 10.00 uur officieel weer open gaat na de verbouwing, kijken de eerste nieuwsgierige bezoekers rond. "Oooh, wat is het mooi en licht geworden en het lijkt wel groter", horen we. Meer vierkante meters zijn er niet bij gekomen, maar door de witte muren, houten vloer en de verrijdbare boekendisplays lijkt het allemaal wel een stuk ruimer. En omdat er veel radiatoren weg zijn is er ook nog eens meer ruimte voor boeken langs de wand.

Ook buiten is er iets veranderd: op de gevel boven de deur prijkt het nieuwe logo van de bibliotheek: de Bibliotheek Gooi en meer. Tot deze opening nog even verstopt en nu onthuld door vestigingscoördinator Judith Kortland en de medewerkers.
Twee hele jonge bezoekers hollen meteen naar de jeugdafdeling, die een ware metamorfose heeft ondergaan. Daar domineert het enorme 'treinmeubel', waarin prenten- en voorleesboekjes te vinden zijn, met zitjes en plek voor de dvd's en strips. Dit nodigt uit om een boek te pakken en heerlijk te gaan zitten lezen. Net als het theatergedeelte verderop, met een bank en twee luie stoelen op een enorm rood ovalen kleed heel huiselijk.

De jeugdafdeling heeft een metamorfose ondergaan. Foto: Ingrid Voet

Medewerkers en vrijwilligers hielpen
bij de verbouwing

Ook nieuw is dat er vanaf nu fairtradekoffie en -thee geschonken wordt van de Wereldwinkel in het Leescafé, dat zelf vertrouwd hetzelfde is gebleven. Wat ook niet verandert: in de bibliotheek worden vanaf september weer veel activiteiten georganiseerd en spreekuren gehouden. Nieuw is het maandelijkse spreekuur voor vragen over de openbare ruimte, veiligheid en verkeer, om en om met het spreekuur in de Buurtkamer.

"Mooi is het geworden, hè", zegt Kortland. In vier weken tijd is een monsterklus geklaard. "We hebben heel veel hulp gekregen, van alle medewerkers, maar ook van vrijwilligers van Seniorweb, het Taalhuis, de thema-ochtenden en de dagbesteding. Plus leners die zich spontaan aanmeldden. Heel blij zijn we daarmee."

De bibliotheek blijft de hele zomer open op de gebruikelijke openingstijden, maar is alleen op maandag gesloten. Tot 20 augustus is kunst te zien met het thema 'Bloemen' van Tiny de Graaf.

Vrouwen bestelen dame van 92

WEESP Drie vrouwen hebben afgelopen mei in de Albert Heijn aan de Achtergracht een hoogbejaarde vrouw (92) bestolen van haar portemonnee. Dat maakt de politie nu bekend. Er zijn foto's van de verdachten vrijgegeven die moeten leiden tot tips en aanhouding.

De dame kocht enkele plantjes. Toen ze wilde betalen, bleek haar portemonnee gestolen. Op camerabeelden van de winkel is te zien dat de drie vrouwen haar achtervolgen, waarna een van hen de portemonnee stal. De dievegges zijn nog niet gepakt. Door met deze zaak naar buiten te treden, hoopt de politie op tips. Op onze website staat een link naar de betreffende politiepagina.

Rook- en stookverbod wegens droogte

WEESP Op advies van de brandweer Gooi en Vechtstreek is in Weesp een rook- en stookverbod afgekondigd. Roken op de schansen is verboden, net als barbecueën in de natuur.

Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft nog geen extra maatregelen hoeven nemen vanwege de droogte. Tot het voorzichtige regenbuitje van maandagmiddag werd er in de regio een neerslagtekort van gemiddeld 150 millimeter gemeten. Ondanks het beetje neerslag van gisteren wordt dat tekort de komende dagen naar verwachting groter. Als het oploopt tot 170 millimeter, zijn er wel extra maatregelen nodig. Zoals het controleren van dijken of het plaatsen van schotten in sloten, rivieren en kanalen om te voorkomen dat er brak water in de polders komt. Een neerslagtekort ontstaat als er in een gebied meer water verdampt dan er met regen neerdaalt. Door de combinatie van warmte en droogte gebeurt dat nu. Grondwater kan in ons gebied voorlopig worden aangevuld uit het Amsterdam-Rijnkanaal.

Weesp wil af van laagste onderhoudsniveau straten

Weesp moet bijna 1 miljoen m2 aan straten en stoepen onderhouden.

WEESP De gemeente Weesp wil binnen vier jaar af van al het achterstallig onderhoud aan straten, stoepen, fietspaden, bruggen, verlichting en kademuren en bruggen. Dat moet lukken met het nieuwe onderhoudsplan voor alle infrastructuur in de stad.

Eerst even wat cijfers: de gemeente voert het beheer en onderhoud van bijna 1 miljoen vierkante meter aan asfalt, klinkers en tegels, ruim 15 kilometer aan oeverconstructies, 5 beweegbare bruggen, ruim 2800 lantaarnpalen en 56 'civieltechnische kunstwerken' (waaronder kleinere bruggen, remmingwerken en de sluis).

Voor het onderhoud wordt komend jaar bijna 1,7 miljoen euro uitgetrokken. De gemeente hanteert vier onderhoudsniveaus en van het laagste (niveau D) wil wethouder Maarten Miner (GroenLinks) helemaal af. De niveaus hebben te maken met de kwaliteit, zo legt hij uit in ons wekelijks B&W-gesprek. "Vergelijk het met een auto: een zeer slecht onderhouden auto breng je op een gegeven moment naar de sloop. Maar als je hem een beetje zorgvuldig onderhoudt, gaat hij langer mee en ben je aan het einde van de rit goedkoper uit." Ongeveer 7% van Weesp zit op het laagste onderhoudsniveau. "Dat willen we terugbrengen naar nul. Gebleken is dat we alles minstens op niveau C kunnen krijgen. Dat is niet eens duurder. Sterker nog: het levert een besparing op de kosten op langere termijn op. Weesp ligt er straks tiptop bij."
Er speelt nog een ander argument om zo snel mogelijk van onderhoudsniveau D af te raken: de kans op onveilige situaties is groot. Dat is niet alleen zeer onprettig voor de inwoners, maar bij ongelukken kan het de gemeente ook schadeclaims opleveren.

Beluister het B&W-gesprek op www.weespernieuws.nl

Weesp moet voormalig Muiden ton betalen

WEESP De gemeente Weesp moet van de provincie Noord-Holland meer dan een ton euro betalen aan de gemeente Gooise Meren. Het gaat om kosten die de gemeente Muiden in het verleden heeft gemaakt voor de nieuwbouwontwikkeling Weespersluis in de Bloemendalerpolder.

Voordat Muiden opging in de gemeente Gooise Meren lag de Bloemendalerpolder deels op Muider grondgebied. Ook de gemeente Muiden maakte kosten om de polder te kunnen ontwikkelen en dacht dat geld later terug te kunnen verdienen aan bijvoorbeeld leges. Bij de vorming van Gooise Meren kwam er een grenscorrectie, waarmee de hele Bloemendalerpolder grondgebied van Weesp werd en waardoor Muiden dus kon fluiten naar die leges. Gooise Meren zegt recht te hebben op 1,5 miljoen euro van Weesp, maar Gedeputeerde Staten maakt het dispuut nu af op een ton. Gooise Meren kan nog beroep aantekenen.

Daan Welle

29 jaar, dirigent. Speelt vrijdag met Collettivo Sinfonico John Williams in Concert. Woont in Weesp sinds 2015

Foto: Hans Luijcx

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik dirigeer twee jeugdsymfonieorkesten, speel trombone in twee musicalorkesten en geef tromboneles. Daarnaast ben ik dirigent bij Collettivo Sinfonico, een door mij en Sjoerd Jansen opgericht projectorkest voor beroepsmuzikanten en conservatoriumstudenten."

Grijsgedraaid?
"'Roltrap naar de maan' van Klein Orkest. Hele leuke kinderliedjes met geinige teksten. Maar later ook Michael Jackson, Queen, Marco Borsato, Frank Sinatra en vooral 'Greatest Hits' van John Williams. Briljante filmmuziek die ik als trombonist graag speel."

Je grote held? John Wiliams zeker?
"Ik vind zijn muziek gewoon ontzettend goed. Vandaar ons concert vrijdag. Ik ga trouwens in november naar Wenen om John Williams daar een concert te zien dirigeren."

Han Solo of Indiana Jones?
"Door de ruimte reizen lijkt mij toch gaver: Han Solo."

Je beste eigenschap?
"Betrokken. En koppig mijn slechtste."

Waar kun je je boos over maken?
"Dat er een clown in het Witte Huis zit waar niet alleen de Amerikanen zelf, maar alle wereldburgers last van hebben."

Wat zou je doen met een miljoen?
"KWF kankerbestrijding en het Prins Bernhard Cultuurfonds blij maken met een flinke donatie. En een huis kopen."

Het mooiste plekje in Weesp?
"De Lange Muiderweg: mooie fietsroute."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Ik kan niet wennen aan de Laurentiuskerk zonder punt, dus hopelijk is de restauratie snel klaar."

Een dagje dagje burgemeester...
".. Dan zou ik in Weesp een concertzaal laten bouwen."

foto Hans Luijcx

Eén boom moet blijven, spelen is gevaarlijk

WEESP Eén boom in de tuin van de voormalige Laurentiuskerk mag niet worden gekapt.

Omwonenden tekenden bezwaar aan tegen de kapvergunning van deze ene boom en werden in het gelijk gesteld. B en W trekken de kapvergunning nu weer in. Deze boom moet wel gesnoeid worden, anders dreigen (opnieuw) takken af te breken. Om die reden mag er niet gespeeld worden onder de boom. Die voorwaarde is belangrijk voor het kinderdagverblijf dat huist in de voormalige pastorie en de tuin als speelruimte gebruikt. De kapvergunning voor de andere bomen in de kerktuin wordt niet betwist. Er geldt wel een herplantingsplicht. Buurtbewoner Kees Sietsma hoopt dat deze uitkomst wordt meegenomen in het nieuwe bomenbeleidsplan van de gemeente en leidt tot heroverweging van het voorgenomen kappen van de oude bomen langs de Hoogstraat.

Onwel op scootmobiel

WEESP Een persoon op een scootmobiel is vrijdagmiddag onwel geraakt op het kruispunt van de Gooilandseweg (N236).

Omstanders zagen dat het misging en belden meteen het alarmnummer. Hulpdiensten waren snel ter plaatse en verleenden op straat eerste hulp. Korte tijd later landde een helikopter met een trauma-arts op het naastgelegen weiland. Het is niet bekend hoe het nu met de persoon is.

Aan de drank op de Punt

WEESP Twee jongeren hebben donderdag een boete gekregen van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente omdat ze op de Groene Punt alcohol aan het drinken waren.

Alcohol drinken op de Groene Punt mag niet en al helemaal niet als je minderjarig bent. De jongens kregen dus een boete. Hoe hoog die boete was, is niet bekend. De gemeente roept bezoekers van de Groene Punt op om de regels na te leven. "Ook in de zon op de Groene Punt. Dan kan iedereen prettig recreëren", aldus de gemeente.

Jongeren delen hun frisse blik op Weespersluis

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Een moestuin op het dak die de bewoners samen kunnen onderhouden en een graanveld midden in de wijk voor de bakker. Leerlingen uit havo 3 van het Vechtstede College presenteerden maandag hun duurzame ideeën voor de nieuwe wijk Weespersluis. De jury bestond uit projectontwikkelaars en wethouders. De beste presentatie werd beloond met een extra goed cijfer.

Dankzij Ewald kunnen wij het WK volgen

Weesper checkt alle verbindingen in IBC Moskou

Ewald van Vlijmen in het tijdelijke International Broadcast Center in Moskou.

door Marieke van Veen

WEESP Hij houdt niet eens zo erg van voetbal, maar Ewald van Vlijmen uit Weesp zit wel met zijn neus boven op het WK in Moskou. Zijn werkgever United4all verzorgt voor onder meer de NOS de montage en doorgifte van video- en audiosignalen. Dat gebeurt vanuit het tijdelijke International Broadcast Center in het Crocus congrescentrum, op zo'n 25 kilometer afstand van Olympisch Stadion Luzhniki, waar vanavond Kroatië en Engeland strijden om een felbegeerde finaleplaats.

Senior supportengineer Ewald werkt nog niet zo lang bij United4all in Hilversum, maar hij heeft zo'n ruime staat van dienst binnen het vak dat zijn nieuwe werkgever hem deze mooie klus wel toevertrouwt.
Het WK voetbal is al sinds half juni aan de gang, maar de Weesper vloog pas begin juli naar Moskou. De medewerkers zijn opgedeeld in twee ploegen omdat ze anders - ook door het op- en afbouwen van alle apparatuur - wel erg lang van huis zouden zijn.

'De videoarbiters gaan onder bewaking door een blinde deur'

Voor België en Nederland

"Vanuit het IBC gaan alle verbindingen de hele wereld over", licht de Weesper zijn werk toe. "United verzorgt de doorgifte van signalen voor de RTBF en de VRT in België en de Nederlandse NOS." Zijn werkplek is dan wel tijdelijk, maar is volledig geoutilleerd: "We hebben hier twee spreekcellen voor het geval een commentator niet naar een stadion kan. Zoals afgelopen zaterdag. Voor de VRT-radio was er een commentator voor de wedstrijd Rusland - Kroatië."

"Verder staan hier tien videomontagesetjes, waarvan drie grote sets. Voor het direct monteren en snel doorspelen staat hier een live editmachine, een LSM. Er komen meer dan 25 feeds binnen en er gaan er maar drie naar de NOS. De rest bekijkt de redactie hier in het IBC en daar worden dan meteen samenvattingen van gemaakt. In Hilversum staat in de studio ook een LSM en de operators van beide machines staan met een aparte intercomverbinding met elkaar in contact. Zo kunnen ze snel materiaal vragen en sturen via een eigen videoverbinding. Mocht dat nog niet genoeg zijn dan beschikken de redacties op het IBC over een speciaal programma van de FIFA om beelden die je gemist hebt uit te zoeken en naar jezelf te sturen. Die kan je later in een montage gebruiken."

Telefoon met alarmknop

Voor het coördineren heeft de Weesper een intercomverbinding met de Belgische en Nederlandse Master Control Room: "Voor elke wedstrijden check ik de commentaarverbindingen tussen het stadion en de MCR. Ik check alle videosignalen die we wegsturen. Elke wedstrijd heeft te maken met verschillende wensen voor de verbindingen, denk aan de juiste interviewcamera voor of na de wedstrijd enzovoort, dus het is goed opletten." Ewald verblijft samen met zijn collega's in een hotel op slechts een metrohalte van het IBC vandaan. Tussen de wedstrijden door heeft hij vrije tijd om de stad te verkennen. "Wel is ons geadviseerd om er niet in je eentje op uit te trekken. Het blijft toch Rusland, hè. We hebben dan ook allemaal een Russische telefoon gekregen met een alarmknop erop. Daarmee kun je zelf hulp inroepen, maar ze kunnen ons er ook mee waarschuwen in het geval van een bommelding bijvoorbeeld."

Videoscheidsrechters

Dit WK zijn er voor het eerst videoscheidsrechters (Video Assistant Referees) actief. Via tientallen camera's volgen zij de wedstrijd vanuit alle denkbare hoeken, zodat zij de hoofdscheidsrechter op het veld via een oortje kunnen adviseren in lastige spelsituaties. "De VAR zit vlak naast ons in het IBC. Ze worden een uur voor de wedstrijd onder begeleiding van de lokale bewaking - strenge mannen met van die grote Russische petten op - naar hun plek geleid. Ze verdwijnen achter een blinde deur."

Column

Lollypop

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Misschien verliefd op een
romantische kater uit Aetsveld

Jan: "Jan."
Stefan: "Hallo …ik zit onder een boom en het regent zacht, fijn is dat."
Jan: "Ja, dan ruikt het ook zo lekker. Ik ben trouwens net terug van een korte vakantie in Italië. Nog wat gebeurd in Weesp?"
Stefan: "Er hangen heel veel kauwen in de netten van de toren van de Laurentiuskerk, gestolen fiets na half jaar gevonden, Weesper poes Lollypop na 17 jaar terug naar baasjes in Almere, stadsbestuur van Amsterdam is op bezoek geweest, natuurlijk nog niet met onze nieuwe burgemeester Femke Halsema, en verbouwing bibliotheek loopt op rolletjes!"
Jan: "Ik snap het verhaal van die poes niet helemaal… Moet die na 17 jaar Weesp terug naar Almere??"
Stefan: "Ja. Lollypop heeft 17 jaar lang vermoedelijk in Weesp rondgelopen. De baasjes in Almere wisten van niks, de poes was wel avontuurlijk ingesteld, want ze was al eerder naar Muiderberg gegaan en daar werd ze na bijna tien maanden teruggevonden. Toen was ze pas 3. En daarna is ze dus zonder iets te zeggen weer vertrokken en 17 jaar later is ze hier in Weesp met chip gevonden en nu terug bij haar baasjes… Volgens de krant een happy end."
Jan: "Dus Lollypop is nu een jaar of 20. Maar hoezo een happy end?"
Stefan: "Lollypop zelf wilde geen commentaar geven, maar voor de baasjes zeker."
Jan: "Zoveel vragen… Stond die chip al die jaren uit? En wie weet is ze een on-the-road-liefhebber. Misschien verliefd op een romantische kater uit Aetsveld en dan moet deze vrijgevochten lapjeskat op hoge leeftijd terug naar Almere?!"
Stefan: "Laat het los Jan, ga er nou maar gemakshalve van uit dat Lollypop heel gelukkig is om weer terug te zijn."
Jan: "Ik vind het een apart verhaal; soort script voor nieuwe Aristocats-film. Maar goed, verbouwing bibliotheek loopt op rolletjes, dat is in ieder geval zonder twijfel goed nieuws."
Stefan: "Jij nog nieuws?"
Jan: "Woensdag de 18e juli, over een week, speel ik met Hans de Booij in Café de Walrus."
Stefan: "Hans de Booij is eigenlijk ook een soort Lollypop."
Jan: "Ja, die komt ook altijd wel weer ergens thuis."
Stefan: "Ik kom volgende week. Met happy end?"
Jan: "Met happy end en witte wijn."
Stefan: "Hou vol, Jan."
Jan: "Hou vol."

Misschien verliefd op een
romantische kater uit Aetsveld

Economie regio in de plus

WEESP De economie van de Metropoolregio Amsterdam groeit in 2018 naar verwachting met 3,7 procent. In 2019 zal dat 3,2 procent zijn. Dat is iets hoger dan in de rest van Nederland.

De werkloosheid daalt naar verwachting van 4,9 procent in 2017 naar 4 procent in 2018, en 3,6 procent in 2019. De daling is het sterkst onder laag- en middelbaar opgeleiden. Dit staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2018, die onlangs zijn gepubliceerd. Hierin staan de nieuwste cijfers over de economische ontwikkeling in de 33 gemeenten van de Metropoolregio (waaronder Weesp). Uit de verkenningen blijkt dat de economie van Gooi en Vechtstreek eveneens groeide tot en met 2017, maar iets langzamer dan het MRA-gemiddelde. Naar verwachting blijft de economie ook in 2018 en 2019 volgens ditzelfde patroon groeien. Dat is vooral te danken aan (groot)handel en ontwikkelingen op de woningmarkt. Van de deelregio's heeft Gooi en Vechtstreek verhoudingsgewijs de meeste zzp'ers, zelfs meer dan Amsterdam. Wimar Jaeger, regiovoorzitter Economie: "We zijn er nog lang niet. Het is belangrijk om werkgelegenheid in onze regio te behouden. Het hoge aantal zzp'ers is een kwaliteit, maar maakt ons ook kwetsbaar."

Hoe gaat dierenwinkel Dobey verder?

Onzekerheid over huurcontract noopt eigenaar tot uitverkoop

Dobey kondigt een sluiting aan, maar blijft misschien toch open. Foto: André Verheul

door Sjoerd Stoop

WEESP Dierenwinkel Dobey aan de Herengracht sluit per 31 augustus de deuren aan de Herengracht. Maar misschien toch ook weer niet. Dobey-ondernemer Fred van Zuijlen legt uit.

De situatie is ontstaan doordat de huurbaas andere plannen heeft met het pand op de hoek van de Herengracht en de Papelaan. Er liggen nu twee keuzes voor: het pand verkopen of een bestemmingsplanwijziging aanvragen zodat er bijvoorbeeld huizen kunnen komen. Dobey-ondernemer Fred van Zuijlen hoopt op het eerste. "Want dan kopen wij het pand graag. Dat hebben we al een hele tijd geleden laten weten, maar we krijgen maar geen zekerheid van de huurbaas. Het laat maar op zich wachten. Daarom hebben we nu besloten om de winkel te sluiten en een leegverkoop te houden. Anders blijven we ook met de voorraad zitten. Mocht blijken dat we daarna toch door kunnen gaan, dan hebben onze klanten een mazzeltje gehad."

Geen Dobey meer

Als de dierenwinkel toch blijft bestaan zal deze overigens geen Dobey meer heten. De zaak had het franchisecontract met het concern al opgezegd. "Dat was een bewuste keuze omdat we gemerkt hebben dat we het zonder Dobey veel beter redden. Zo'n franchiseschap kost veel geld zonder dat het ons veel oplevert. Op eigen benen staan is veel beter. Dat heeft de afgelopen tijd wel bewezen. Het gaat heel goed en we hebben meer klanten."

'Perfecte plek'

De dierenwinkel blijft graag aan de Herengracht zitten. "Dit is echt de perfecte plek. Toen het nieuws van onze huisbaas kwam hebben we natuurlijk wel gekeken naar alternatieven, maar die zijn er in Weesp niet. Alles wat we zien is te klein, te groot of te afgelegen. Hier hebben we een prima pand met parkeerplaatsen voor de deur."

Triamsterdam rukt op richting Weesp en Steff wint 'm

De bocht uit en dan een heel stuk rechtdoor langs het kanaal. Foto: Marieke van Veen

WEESP De Amsterdamse triatlon Triamsterdam voerde de deelnemers zondag ook door Diemen en Driemond. Fusiepartner Weesp werd niet aangedaan, maar wie weet wat de toekomst brengt.

Na het zwemmen in de Amstel stapten de honderden atleten op de fiets. Via de Stammerdijk in Diemen kwamen ze uit in Driemond, waar ze via het Zandpad de Kanaaldijk op reden. Dit parcours was door de vele - vaak korte - bochten wat lastig. Op de Stammerdijk gingen meerdere deelnemers onderuit. Vervolgens ging de fietsroute via Abcoude terug naar Amsterdam voor het afsluitende hardlooponderdeel over de Amsterdamse grachten. De Triamsterdam kent twee afstanden: een halve triatlon en een Olympische triatlon. De halve triatlon werd gewonnen door voormalige Weesper Steff Overmars.

In Driemond waren de wedstrijd en de bijbehorende wegafsluitingen niet goed bekendgemaakt. Dat wekte enige wrevel op, maar er waren ook Driemonders die het juist leuk vonden en de deelnemers kwamen aanmoedigen.

'Ergens je verhaal kwijt kunnen, geeft vaak al opluchting en verlichting'

Het CJG: voor alle vragen over opvoeden en opgroeien

Een voortvloeisel van het CJG: het Mamacafé in de bibliotheek. Ook voor vaders trouwens! Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een plek waar ouders, verzorgers, kinderen, jongeren (tot 23 jaar) én professionals terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. Pedagoog Gwen Bouwens legt uit wat deze organisatie voor mensen kan betekenen.

Welke hulp biedt het CJG?
"Wij bieden opgroei- en opvoedondersteuning aan iedereen die daar behoefte aan heeft. We bieden een luisterend oor, beantwoorden vragen, geven adviezen, organiseren workshops en cursussen en nog veel meer."

Voor ouders van jonge kinderen is er elke week een Mamacafé

Wie stappen er zoal naar binnen?
"Zwangeren met vragen over hun zwangerschap. Ouders van jonge kinderen met vragen over zindelijkheid. Ouders van - grotere - kinderen met vragen over pesten, pubergedrag of problemen op school. Mensen die een scheiding overwegen. Jongeren die het thuis om wat voor reden dan ook moeilijk hebben of met bepaalde gevoelens worstelen."

Gaan zij opgelucht de deur uit?
"Sommige vragen zijn voor ons makkelijk en snel te beantwoorden. Ik ben zelf pedagoog en mijn collega heeft een onderwijsachtergrond. Alleen al het feit dat je ergens je verhaal kwijt kunt, geeft vaak al opluchting en verlichting, maar het kan zijn dat er meer nodig is om iemand te helpen. En soms is de situatie zo complex dat doorverwijzing nodig is."

Vertel eens over het Mamacafé?
"Dat is een initiatief dat is voortgekomen uit de behoefte die we signaleerden onder jonge vaders en moeders. Iedere week van 10.00 tot 11.30 uur, afwisselend op dinsdag en woensdag, kunnen (aanstaande) moeders en vaders van kinderen tot 4 jaar elkaar ontmoeten in de kinderboekenhoek van de bibliotheek. Ze kunnen hier ervaringen uitwisselen, belevenissen delen en nieuwe contacten opdoen. Daarnaast hebben we eens per maand een thema, zoals een korte workshop 'Muziek op schoot'. In september starten we weer. Ouders van pubers die hiervan hoorden, vroegen zich af: waarom is er voor ons niet zo'n café? Dat heeft een moeder toen opgezet, maar die bijeenkomsten zijn minder frequent dan het Mamacafé. Als er weer een Puberoudercafé wordt gehouden, zullen we dat zeker op tijd bekendmaken."

Het Centrum voor Jeugd en Gezin is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. Binnenlopen voor advies of hulp kan dan zonder afspraak. 's Middags gaan de consulten wel op afspraak. Op maandag is het centrum gesloten. Het CJG is gevestigd aan de Van Houtenlaan 1G.

www.cjggooienvechtstreek.nl

(035) 760 07 68

info@cjgweesp.nl

Juridische termen zijn voor veel mensen abracadabra

Bezoekers wordt verzocht alle documenten met betrekking tot de kwestie mee te nemen.

door Marieke van Veen

WEESP Rechtswinkel Weesp helpt Weespers bij het formuleren van de rechtsvraag en wijst hen op weg. Bestuurslid en medewerker Jan Keizer vertelt hoe dat in zijn werk gaat.

Welke hulp biedt de Rechtswinkel?
"Mensen kunnen bij ons komen als ze een juridisch probleem hebben, of denken dat te hebben, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Het eerste dat we doen is kijken of de kwestie wel echt een juridisch vraagstuk is. Soms komen mensen bij ons met een heel verhaal. Dan moeten we net zo lang afpellen tot er wel of niet een juridische vraag overblijft. Vervolgens kunnen we ze dan op weg helpen door te vertellen welke stappen ze kunnen ondernemen."

'We sturen mensen de juiste kant op, maar begeleiden ze niet'

Met welke problemen komen mensen?
"Dat kan van alles zijn: van conflicten met een werkgever en moeilijkheden rond een echtscheiding tot de verdeling van een erfenis en een grote aanschaf die niet deugt. Ook krijgen we opvallend vaak met huurrecht te maken, er lopen verschillende conflicten met Ymere. We hebben vijf vrijwilligers - twee advocaten en drie mensen met verstand van juridische aangelegenheden - die om toerbeurt met z'n tweeën het spreekuur bemannen. Hierdoor kan het zijn dat degene die het meest van familierecht weet die avond niet aanwezig is. Dan moeten mensen voor het juiste advies een weekje later terugkomen. Dat advies kan heel simpel zijn: van een bepaald formulier invullen tot officieel bezwaar aantekenen, maar het komt ook vaak voor dat we mensen - afhankelijk van het inkomen - moeten doorverwijzen naar een advocaat of juridisch loket. We sturen mensen de juiste kant op, maar begeleiden ze niet bij het juridische traject dat hieruit voortvloeit."

Hoeveel Weespers maken gebruik van de Rechtswinkel?
"Zo'n 100 tot 110 mensen per jaar. We kunnen er best nog wat bij hebben en dat willen we ook. We willen zo veel mogelijk Weespers helpen. Juridische termen zijn voor veel mensen abracadabra. Bij ons krijgen ze snel duidelijkheid. Wat wel belangrijk is, is dat bezoekers van het spreekuur alle documenten meenemen. Zonder papieren kunnen we weinig."

De Rechtswinkel houdt elke dinsdag (met uitzondering van schoolvakanties) spreekuur van 19.30 tot 20.30 uur. Locatie: Gebouw Papelaan 99. Aan bezoekers wordt een minimum eigen bijdrage van 2 euro gevraagd voor onder meer de aanschaf van wetboeken.

Geslaagde expeditie

WEESP Een schooldag om nooit te vergeten, dat werd de Expeditie vorige week woensdag.

Het Vechtstede College overspoelde het Muiderslot en Pampus voor een dag bomvol activiteiten. Het was de eerste keer dat de school met alle leerlingen op schoolreisje ging. Dat was op touw gezet vanwege het twintigjarig bestaan van de school. De dag was meer dan geslaagd. De 1380 leerlingen konden meedoen aan uiteenlopende workshops, wedstrijden en activiteiten. Van schilderen, yoga en een escaperoom tot stoerdere activiteiten met de brandweer en de politie. De dag werd afgesloten met een actie voor het goede doel. Ook was er een feestje met een dj.

Foto's: Vechtstede College

Tuin moet terug naar gemeente

Hoger beroep bij Raad van State: uiterst gecompliceerde zaak

De Raad van State deed er lang over om tot een oordeel te komen.

door Adrie van der Wel

WEESP Een hoger beroep van enkele bewoners van de Nieuwstad bij de Raad van State over behoud van hun achtertuinen heeft niet tot het door hun gewenste resultaat geleid. De Raad verwierp vorige week woensdag hun bezwaren tegen het besluit van de gemeente Weesp om de tuinen op te eisen.

Hekwerken, een schuur, andere bebouwingen en bestrating moeten worden verwijderd. De toegeëigende tuinen mogen niet langer particulier gebruikt worden, omdat ze onderdeel zijn van gemeentegrond. De gemeente is ook niet van plan om het gebruik te legaliseren of de grond aan de betreffende bewoners te verkopen.

Uiterst gecompliceerd

De Raad van State heeft er lang over gedaan om tot een oordeel te komen. Deze ogenschijnlijk simpele zaak blijkt juridisch uiterst gecompliceerd, omdat er verschillende regelingen gelden voor deze zaak. Zo deden de bewoners wel een gedeeltelijk succesvol beroep bij de Raad van State op het zogeheten overgangsrecht dat het gebruik van de grond toch zou toelaten. Maar een andere regeling doorkruist dit recht weer. Met de aanleg van beplanting en bestrating en het gebruik als particuliere tuin wordt namelijk het rijksmonument De Schansen aangetast. Dat is volgens de Raad van State in strijd met de Monumentenwet. Het gebruik is eveneens in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Weesp.

Publieke bestemming

De tuinen moeten dus weer een publieke bestemming krijgen na vele jaren niet ingrijpen door de gemeente Weesp. Volgens een van de teleurgestelde bewoners heeft hij zijn achtertuin al in gebruik sinds 1955. Het onderhoud van de gemeentelijke grond heeft de gemeente ook altijd overgelaten aan de bewoners. Maar dat zal dus binnenkort verleden tijd zijn.

Poes Lollypop na 17 jaar teruggevonden in Weesp

Judith en Eric de Hont konden na 17 jaar Lollypop weer in hun armen sluiten.

WEESP Zeventien jaar lang liep poes Lollypop door Weesp, zonder dat iemand wist dat de poes in Almere thuishoorde en haar baasjes al die tijd geen vermoeden hadden waar ze was. Het is een opmerkelijk verhaal, maar wel met een happy end. Afgelopen weekend kon de poes eindelijk weer naar huis.

Poes Lollypop blijkt een avonturier. Toen het beestje anderhalf jaar oud was, liep ze al eens weg uit Almere en werd ze na tien maanden teruggevonden in Muiderberg. Alsof dat al niet lang genoeg was, nam het beestje nog een keer de benen. Nu wandelde ze naar Weesp, waar ze waarschijnlijk zeventien jaar lang bleef. Afgelopen weekend werd ze gevonden. Na een check van de chip bleek ze al heel lang weg. "Er heeft blijkbaar al die jaren iemand goed voor haar gezorgd. Alleen is die persoon blijkbaar niet met Lollypop naar de dierenarts geweest, want dan was via de chip wel duidelijk geworden dat ze in Almere thuishoort", aldus haar baasje Eric de Hont in een interview met omroep Flevoland. Lollypop en haar baasjes zijn inmiddels herenigd.

'Dit stenen portret had nooit in de Kringloper mogen belanden'

Margot Meijer hoopt met heel haar hart dat de koper zich meldt

Margot Meijer hoopt dit familiestuk terug te vinden.

door Marieke van Veen

WEESP Margot Meijer (59) uit de Amsterdamse woonwijk Gein zit al niet bepaald lekker in haar vel, maar nu is ze ook nog eens een dierbaar familiestuk kwijt. Kennissen met goede bedoelingen hebben het object ingebracht bij de Kringloper in Weesp en het was binnen no time verkocht. Grote kans dat een inwoner van Weesp het nu in zijn woonkamer heeft staan. Margot hoopt dat de nieuwe eigenaar zich meldt en haar de kans geeft het familiestuk terug te kopen.

De Amsterdamse bevindt zich in een nare periode. Privéproblemen, een zeer ernstig zieke hond, en nu ook nog de bezorgdheid of ze het familiestuk ooit weer terugkrijgt... Het is te veel, vertelt ze geëmotioneerd. Maar hoe kon dat object dan in de Weesper Kringloper belanden?

'Het stond al in mijn huis zo lang ik mij kan herinneren'

"Ik had wat problemen met het op orde houden van mijn huis en toen hebben kennissen geholpen. Bij het opruimen hebben ze dingen weggegooid, maar er zaten ook spullen bij waar een ander nog wat aan zou kunnen hebben, beeldjes en dergelijke. Ze komen zelf graag in kringloopwinkels en hebben toen besloten die spulletjes in te brengen bij de Kringloper in Weesp, waar ik zelf ook regelmatig een kijkje neem. Het was dus goed bedoeld, maar toen ik ontdekte dat ook het stenen portret weg was, sloeg de schrik me om het hart. Het bleek een van de voorwerpen die ze naar de winkel hadden gebracht."

De Amsterdamse belde de volgende ochtend - afgelopen vrijdag - meteen naar de Kringloper, maar de steen bleek al verkocht. Het heeft nog geen twee dagen in de winkel gestaan. Geluk bij een ongeluk is dat de Kringloper wel een foto van het object heeft gemaakt, Margot had er namelijk zelf geen foto van. Het gaat om een houten standaard met daarin een soort dikke stenen tegel met daarop een portret van een dame. Achterop staat 1911, waarschijnlijk het jaartal waarin het is gemaakt. "Het heeft iets weg van een portret dat je op een graf kunt zetten, maar eigenlijk weet ik niet precies wat het is. Ik weet ook niet wie de afgebeelde dame is, maar ik denk dat ze familie is. Het is namelijk al zo lang ik me kan herinneren in de familie, ik weet niet beter dan dat het in mijn huis staat. Hierdoor was ik er erg aan gehecht. Mijn kennissen bedoelden het goed, maar hier zijn wel wat woorden over gevallen."

Ook de Kringloper zit met het gebeuren in haar maag en plaatste afgelopen maandag een oproep met foto op de Facebookpagina van de winkel. "Ze doen wat ze kunnen en vinden het heel naar voor me. Ik verwijt de Kringloper ook niets. Ik kom er zelf ook graag. Ik ben vaak in Weesp, omdat mijn hond door een Weesper hondenuitlaatservice wordt uitgelaten en dan stap ik graag even binnen om rond te neuzen."

De Amsterdamse hoopt dat de nieuwe eigenaar zich meldt en haar de kans geeft het stenen portret terug te kopen. De steen is waarschijnlijk woensdag 4 juli ingebracht. Vrijdag 6 juli stond het al niet meer in de winkel. Het stond te koop voor 35 euro, maar het kan met 50% korting zijn verkocht. Wie meer weet, kan mailen naar redactie@weespernieuws.nl.

Veel animo voor nieuwe vrijwilligersopzet S&B

Marlinde van Hedel (l) bij de vrijwilligersavond in Hotel Het Hart van Weesp.

door Marieke van Veen

WEESP De nieuwe vrijwilligersopzet voor het Sluis-en-bruggenfeest in augustus heeft maandagavond een goede start gemaakt. Flink wat Weespers waren naar Hotel Het Hart van Weesp gekomen voor de 'Kom en kies je taak'-avond.

Iedereen die het feest een warm hart toedraagt kon een klusje komen uitkiezen. Het gaat om behapbare taken die maximaal twee uur duren, zodat er volop tijd overblijft om zelf mee te feesten. De werkzaamheden lopen bovendien zeer uiteen, dus iedereen kan iets uitkiezen wat bij hem of haar past. Veel taken kunnen ook prima als duo worden gedaan.

Saamhorigheid

"Deze opzet wordt gewaardeerd", vertelt Marlinde van Hedel van de Stichting Volksfeesten blij. "Er kwamen echtparen en moeders en dochters op af die samen bij iets willen helpen, maar er waren ook nieuwe Weespers, die op deze manier juist nieuwe contacten hopen op te doen. Ik vond het leuk om te horen dat het Sluis-en-bruggenfeest voor saamhorigheid zorgt en dat mensen daarom ook bereid zijn om er samen iets voor te doen."

Puzzelen

De komende twee weken gaat de organisatie puzzelen. "Er is ook nog een lijstje met mensen die wel graag iets willen doen, maar er maandagavond niet bij konden zijn. Met hen gaan we proberen telefonisch tot iets passends te komen. Dan komen we al een heel eind, maar we kunnen nog steeds mensen gebruiken. Vele handen maken licht werk."

Wie zich alsnog wil aanmelden voor een vrijwilligersblok van twee uur kan mailen naar Nathalie Kapteijn via
info@sbfeest.nl.

www.sbfeest.nl

Woensdag 18 juli is er een zomermarkt in de Hogeweyk en de woensdag daarop in Oversingel.

Woensdag 11 juli

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wekelijks inloopspreekuur in afscheidscentrum Van Vuure in Weesp. Men kan hier terecht met uitvaartgerelateerde vragen.

Donderdag 12 juli

Handwerkochtend

10.00 uur | De Kastanje

Gezellig samen handwerken in de Buurtkamer met een kop koffie erbij. Hulp en materiaal zijn aanwezig. Van 10.00 tot 12.00 uur.

Inloopspreekuur Myosotis

16.00 | Uitvaarcentrum Myosotis

Elke donderdag spreekuur over uitvaartverzorging en uitvaartverzekeringen. Adres: Utrechtseweg 110-B.

Muziek in Huis

19.00 uur | De Hogeweyk

Het ensemble Alberti Strijkkwartet verzorgt een klassiek concert in De Hogeweyk. Duur: 60 minuten. Entree € 8,20.

Vrijdag 13 juli

Spelletjesdag

10.00 uur | De Kastanje

Buiten te warm of verveelt u zich? Kom een een potje rummikub spelen of sjoelen in de Buurtkamer. Van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 16.00 uur.

Zondag 15 juli

Weesper Jeugd Triathlon

09.00 uur | Sportpark Vechtoever

De jeugdtriathlon is de opvolger van de Weesper Kindertriatlon, met een nieuwe organisatie en een nieuwe locatie. Het parcours wordt uitgezet rond Sportpark Vechtoever en de eerste editie is op 15 juli. Meedoen kan in verschillende categorieën: 's ochtends zijn de jeugd en junioren met een licentie aan de beurt en 's middags de recreanten - ingedeeld op leeftijd. Zie ook P23.

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Clubhuis TFC Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Tel. 06-21828530.

Instrumentenmarkt

13.00 uur | De Adelaar

Pak jij je oude hobby weer op? Heb je muziekles op school gehad en wil je ermee verder? Of heb je nu eindelijk tijd om te beginnen met muziekles? Kom tussen 13.00 en 14.00 uur naar De Adelaar om alle instrumenten zelf uit te proberen. Je kunt je dan ook aanmelden voor een gratis proefles.

Grüße aus...

14.30 uur | De Adelaar

Koninklijke Harmonie De Adelaar uit Weesp start de vakantie dit jaar met het thema-concert: 'Grüße aus...'. Kom naar 'Campingplatz De Adelaar' voor het echte vakantiegevoel. Het orkest staat onder leiding van Weesper dirigent Dim van den Berge en de opening van het concert wordt verzorgd door het Leerlingenorkest. De toegang is vrij, de zaal gaat om 14.00 uur open.

Maandag 16 juli

Versa Soos

14.00 uur | De Wintertuin

Iedere eerste en derde maandag van de maand, voor een praatje en/of een spelletje. Entree 2 euro, inclusief 2 keer koffie/thee en iets lekkers. Tel: 06-13898245.

Kaarten maken

14.00 uur | Buurtkamer De Kastanje

Kom gezellig kaarten maken voor jezelf of voor het goede doel. Hulp en materiaal aanwezig. Kosten materiaal: 1 euro.

Dinsdag 17 juli

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk, kom langs op het inloopspreekuur van de Vrijwilligerscentrale van Versa.

Clubavondtocht

18.45 uur | Clubhuis TFC Weesp

Een rondje van 45 à 60 kilometer. Tempo wordt indien nodig aangepast. Informatie bij de coördinator toertochten Tjebbe Bosma, telefoon 06-37273362 of op de website: www.tfcweesp.nl.

Rechtswinkel Weesp

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

De rechtswinkel houdt iedere dinsdagavond vanaf 19.30 uur spreekuur in gebouw Papelaan 99 te Weesp. Neem papieren en contracten mee. Voor direct advies en doorverwijzing naar een advocaat of het juridisch loket. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 2,-.

Woensdag 18 juli

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor alle vragen op administratief gebied.

Zomermarkt Hogeweyk

11.00 uur | De Hogeweyk

Vivium De Hogeweyk organiseert een zomermarkt ter gelegenheid van de 'Zomer in huis'-weken in De Hogeweyk. Van 11.00 tot 15.30 uur staan er verschillende kraampjes in de Passage en met mooi weer ook buiten op het plein. Te koop zijn sieraden, brocante, shawls, schoenen, kaarten, schilderijen en meer. Voor de lekkere trek zijn er een cocktailbar, ijskar, haringkraam en poffertjeskraam. Ook is er een rad van fortuin met leuke prijzen.

Soepmiddag

12.30 uur | De Kastanje

Kom een lekkere kom zelfgemaakte soep eten in de Buurtkamer. Gemaakt door vrijwilligers en elke maand weer een andere soep.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven niet nodig, deelname kosteloos.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wekelijks inloopspreekuur in afscheidscentrum Van Vuure in Weesp. Men kan hier terecht met uitvaartgerelateerde vragen.

Donderdag 19 juli

Handwerkochtend

10.00 uur | De Kastanje

Gezellig samen handwerken in de Buurtkamer met een kop koffie erbij. Hulp en materiaal aanwezig. Van 10.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 20 juli

Spelletjesdag

10.00 uur | De Kastanje

Buiten te warm of verveelt u zich? Kom een een potje rummicub spelen of sjoelen in de Buurtkamer.

Indianenfeest

13.30 uur | Speeltuin Don Bosco

Om de zomervakantie te vieren toveren we de speeltuin vanaf 13.30 tot 17.00 uur om tot Amazone. Laat je omtoveren tot indiaan, ontdek de natuur op het blotevoetenpad, bouw een tipi en doe een wens op de wenstotem. Voor leden is het gratis en voor niet-leden € 2,50.

Zondag 22 juli

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Clubhuis TFC Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Tel. 06-21828530.

Gratis openstelling

12.00 uur | Van Houtenkerk

Bezoek iedere vierde zondag van de maand de Van Houtenkerk tussen 12.00 en 16.00 uur. Het 'Chocoladekerkje' heeft een prachtig authentiek interieur in de stijl van Berlages Nieuwe Kunst met jugendstilkenmerken. De vrijwilligers vertellen meer over de historie en architectuur.

Maandag 23 juli

Weerbaarheidstraining

9.00 uur | For Better Shape

Naast zwemmen en fietsen zou weerbaarheid een basisvaardigheid moeten zijn. Daarom komt For Better Shape met een vijfdaagse cursus voor meisjes waarin ze leren gevaar te herkennen en hoe ze door middel van natuurlijke reflexen kunnen loskomen uit onveilige situaties.

Kaarten maken

14.00 uur | De Kastanje

Kom gezellig kaarten maken voor jezelf of voor het goede doel. Hulp en materiaal aanwezig. Kosten materiaal 1 euro

Dinsdag 24 juli

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk, kom langs op het inloopspreekuur van de Vrijwilligerscentrale van Versa.

Dinsdag Clubavondtocht

18.45 uur | Clubhuis TFC Weesp

Een rondje van 45 à 60 kilometer, voor het donker weer thuis. Tempo wordt indien nodig aangepast. Informatie bij onze coördinator toertochten Tjebbe Bosma, telefoon 06-37273362 of op de website: www.tfcweesp.nl

Woensdag 25 juli

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor al uw vragen op administratief gebied

Zomermarkt

11.00 uur | Vivium Oversingel

Er zullen tal van kraampjes staan waar u allerlei leuke spullen kunt kopen. Ook is er een loterij. Vanaf 12.00 uur is er een hamburgerbuffet en staan er diverse eetkraampjes.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wekelijks inloopspreekuur in afscheidscentrum Van Vuure in Weesp. Men kan hier terecht met uitvaartgerelateerde vragen.

Donderdag 26 juli

Handwerkochtend

10.00 uur | De Kastanje

Gezellig samen handwerken in de Buurtkamer met een kop koffie erbij. Hulp en materiaal zijn aanwezig. Van 10.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 27 juli

Spelletjesdag

10.00 uur | De Kastanje

Buiten te warm of verveelt u zich? Kom eens een potje rummikub spelen of sjoelen in de Buurtkamer. Van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 16.00 uur.

Zondag 29 juli

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Clubhuis TFC Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Tel. 06-21828530.

Maandag 30 juli

Kaarten maken

14.00 uur | De Kastanje

Kom gezellig kaarten maken voor jezelf of voor het goede doel. Hulp en materiaal aanwezig. Kosten materiaal 1 euro. Van 14.00 tot 16.00 uur.

Doorlopend juli

Weesp is water

16.00 uur | Museum Weesp

Weesp ontstond aan water, werd gevormd door water, beleefde haar bloei door water en dankt er nog steeds haar unieke sfeer aan. Vandaar dat Museum Weesp als thema voor de zomertentoonstelling heeft gekozen: 'Weesp = water'. Kijk voor de openingstijden op museumweesp.nl.

Expositie John Rolff

Het Lichthuis

Doorlopende expositie van schilderijen van John Rolff gedurende de maanden mei, juni en juli. Het Lichthuis is geopend op dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen van 9.30 tot 12.00 uur.

Vorstelijke fietstocht

HILVERSUM De laatste fietstocht van dit seizoen van Fietsgilde 't Gooi heet 'Vorstelijke weg'. Deze route voert de deelnemers zaterdag 14 juli langs koninklijke plekken, zoals de Naald (foto) en Paleis Soestdijk. 13.30 uur | Museum Hilversum. Deelname 3 euro.

Caribische sferen bij 't Helletje

Foto's 2017: Café 't Helletje

WEESP Café 't Helletje aan de Stationsweg maakt zich op voor de tweede editie van het Caribbean Food en Salsa Festival. Ondanks het minder goede weer van vorig jaar smaakte het evenement naar meer. Daarom krijgt het festival op zaterdag 28 juli een vervolg.

Voor de deur staan die dag eetkraampjes met onder meer Surinaamse, Antilliaanse en Hindoestaanse hapjes en gerechten, er is een buitenpodium met (live)muziek van onder andere een salsa-dj, een brassband en Master Stu. Bij de beachbar zijn cocktails en andere koude drankjes te krijgen.

Het Caribbean Food en Salsa Festival is een feest voor het hele gezin. Buiten komen diverse springkussens te staan, waaronder een piratenrun. Aanvang: 15.00 uur. Dresscode: tropical natuurlijk.

Vacatures vrijwilligerscentrale

Forteiland Pampus in het IJmeer.

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt deze week de volgende vacatures aan.

Rondbrengen voedselpakket
Voor twee cliënten die lichamelijk niet in staat zijn om zelf hun voedselpakket op te halen bij de voedselbank zoekt Versa een betrokken vrijwilliger. De pakketten moeten donderdag tussen 13.30 en 14.30 uur met de auto worden opgehaald bij de Grote Kerk en dan bij de cliënten thuis worden afgeleverd. Hier staat een kleine onkostenvergoeding tegenover.

Praktische klusjes
Versa Vrijwillige Thuishulp Weesp zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om anderen te helpen met klusjes in of om het huis. Iemand thuis opzoeken, een boodschap doen of meegaan naar de dokter vallen hier ook onder.

Administratief medewerker
Vrouwen van Weesp

De Stichting Vrouwen van Weesp is opgericht door en voor vrouwen. De stichting wil de zelfredzaamheid en de zelfbewustheid van vrouwen stimuleren, bevorderen en ontwikkelen. Dat gebeurt onder meer middels themabijeenkomsten, taallessen en een inloopspreekuur. Momenteel is de stichting op zoek naar iemand die de administratie wil bijhouden.

Kinderbegeleiders
Forteiland Pampus

Kom werken op het mooiste eiland in het IJmeer. Forteiland Pampus zoekt educatievrijwilligers die ervoor zorgen dat kinderen een onvergetelijke dag op Pampus hebben. Het gaat om het begeleiden van schoolgroepen bij lesprogramma's op weekdagen of bij een speciaal evenement of kinderfeestje in het weekend.

De vrijwilligerscentrale van Versa houdt iedere dinsdag inloopspreekuur van 13.30 tot 14.30 uur in Gebouw Papelaan 99.

Komende zondag de eerste Weesper Jeugd Triathlon

Deze kinderen trainen meerdere keren per week. Foto: Marieke van Veen

WEESP Aanstaande zondag, 15 juli, wordt de eerste editie van de vernieuwde kindertriatlon gehouden. Wie wil komen kijken en aanmoedigen moet niet bij de Vest maar op Sportpark Vechtoever zijn.

De locatie is niet de enige verandering. De nieuwe organisatie pakt het serieus aan. 's Ochtends is het parcours het domein van kinderen met een atletenlicentie. Om 09.00 uur start de jeugd tot en met 15 jaar en om 10.00 uur de junioren. Daarna zijn de recreanten aan de beurt. Om 12.00 uur zijn de kinderen van 7 t/m 10 jaar aan de beurt, en om 13.00 uur de kinderen van 11 t/m 15 jaar. De meisjes starten in elke categorie 5 minuten na de jongens.

1/8 triatlon

Elke categorie heeft zijn eigen afstanden. De junioren met licentie leggen de langste afstanden af: 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen, wat neerkomt op een 1/8 triatlon. Het zwemmen is in de Vecht, het fietsen op de 's-Gravelandseweg en het lopen is rond Sportpark Vechtoever.

De prijzen worden uitgereikt door de lokale triatlontoppers Steff Overmars en Deborah Schouten.

Zomermarkten bij Vivium

WEESP Vivium De Hogeweyk houdt woensdag 18 juli een zomermarkt ter gelegenheid van de 'Zomer in huis'-weken in De Hogeweyk.

Van 11.00 tot 15.30 uur staan er verschillende kraampjes in de Passage en met mooi weer ook buiten op het plein. Te koop zijn sieraden, brocante, shawls, schoenen, kaarten, schilderijen en meer. Voor de lekkere trek zijn er een cocktailbar, ijskar, haringkraam en poffertjeskraam. Ook is er een rad van fortuin met leuke prijzen.

Ook in Oversingel

De week erop is er een zomermarkt in Zorgcentrum Oversingel, met tal van kraampjes waar de bewoners en bezoekers allerlei leuke spullen kunnen kopen. Ook is er een loterij. Vanaf 12.00 uur is er een hamburgerbuffet en staan er diverse eetkraampjes met lekkernijen.

Zomerconcert: 'Grüße aus...'

WEESP Koninklijke Harmonie De Adelaar uit Weesp opent de vakantieperiode aanstaande zondag 15 juli met het thema-concert: 'Grüße aus...'.

Kom naar 'Campingplatz De Adelaar' voor het echte vakantiegevoel. Het orkest staat onder leiding van Weesper dirigent Dim van den Berge en de opening van het concert wordt verzorgd door het Leerlingenorkest. Locatie: het onderkomen van De Adelaar aan de Papelaan. De toegang is vrij, de zaal gaat om 14.00 uur open.

Voor aanvang van het concert is er een instrumentenmarkt voor mensen die muziekles overwegen of het weer willen oppakken. Dit is van 13.00 tot 14.00 uur op dezelfde locatie.

24 / 24