WeesperNieuws

15 februari 2017

WeesperNieuws 15 februari 2017


Winkels in Weesp doen het beter dan vijf jaar geleden

Zaterdag: Weespers trotseren de sneeuw voor de dagelijkse boodschappen. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - Meer omzet met de dagelijkse boodschappen, minder leegstand en een dikke zeven als rapportcijfer: het Weesper winkelgebied doet het beter dan vijf jaar geleden. Opmerkelijk: in de hele regio doen de winkelgebieden het over het algemeen steeds slechter.

Vorige week heeft de provincie Noord-Holland het Koopstromenonderzoek 2016 gepresenteerd: een groot onderzoek in samenwerking met de provincies Utrecht en Zuid-Holland over het koopgedrag van consumenten in de Randstad. Ruim 100.000 gezinnen deden mee. Het onderzoek moet volgens de onderzoekers dan ook als zeer betrouwbaar worden gezien.

Centrum en Hogeweij
In Weesp werden het centrum en winkelcentrum Hogeweij onderzocht. Allebei laten ze opvallend positieve resultaten zien. Terwijl in de hele regio de omzet afnam in de dagelijkse boodschappen sinds de laatste meting in 2011 (winkelcentrum Maxis in Muiden: -3,5 procent, Hilversum: -10 procent, Bussum: -35,7 procent), laat Weesp juist een groei zien. In het centrum werd in 2016 21,7 miljoen euro uitgegeven (+ 19,8 procent) en in winkelcentrum Hogeweij 22,5 miljoen euro (+ 4,9 procent).

Opvallend: Weesp doet het beter dan de rest van de regio

Een teruggang is wel duidelijk te zien in de niet-dagelijkse boodschappen. Daarin loopt Weesp gelijk met de rest van de regio, want overal loopt de omzet in die categorie terug. In het centrum is de omzet met 12,5 miljoen euro nog maar 67,5 procent van wat het vijf jaar geleden was. In Hogeweij zakte de omzet van 1,3 miljoen euro naar 0,6 miljoen (-54 procent).

Online
Weespers doen die niet-dagelijkse boodschappen steeds vaker online, ruim 20 procent meer dan in 2011. Dagelijkse boodschappen online groeien met tussen de 10 en de 20 procent.

Het winkelgebied in het centrum is ongeveer 7600 vierkante meter groot. Winkelcentrum Hogeweij telt ongeveer 2300 vierkante meter.

De Weesper
Dat het centrum en winkelcentrum Hogeweij het vooral moeten hebben van de Weespers zelf kan geen nieuws zijn. 88 procent van de bestedingen van winkelende consumenten in het centrum is van een Weesper. In Hogeweij is dat 80 procent. In het centrum is daarnaast 1 procent van de aankopen gedaan door een toerist. Die laatste groep gaf in 2016 200.000 euro uit.

Meer cijfers zijn op pagina 19 te vinden.

Aantijgingen over en weer

WEESP - De gemeente sommeert Kees en Bianca de Graaf van de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp te stoppen met het beledigen en intimideren van gemeentemedewerkers. De stichting heeft een andere lezing.

Bij onderhoudswerk op de Draaierschans in december liepen de zaken verbaal uit de hand. Volgens de gemeente zijn de natuurbeschermers overgegaan tot beledigingen en intimidatie. B en W verzoeken de twee in een brief vriendelijk doch dringend om gemeentemedewerkers respectvol te benaderen. Bij herhaling overweegt de gemeente juridische stappen. Kees en Bianca de Graaf ontkennen de intimidatie. Zij zeggen dat de ambtenaar zich beledigend gedroeg.

4,25

miljoen euro kost het duurste huis in Weesp. Hoe het eruit ziet? Zie P17.

Weerbericht

Overgang naar licht wisselvallig weer, vrij zacht
Boven België ontstond in het weekeinde onverwachts een hoogtelaag (lagedrukgebied in de hoge luchtlagen). Het zorgde voor een ware sneeuwverrassing. Sinds zondag zwaait het continentale hogedrukgebied de scepter met veel zon. Woensdag is het voorjaarsachtig met een naar zuid draaiende wind. Nadien komt er meer bewolking, maar het blijft vrij zacht.

Donderdag + vrijdag
Na vier zonnige dagen neemt donderdag de bewolking vanuit het zuidwesten toe. Er kan af en toe een beetje regen vallen. Ook voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op wat lichte regen. Af en toe schijnt de zon. Beide dagen waait een matige wind tussen zuidwest en west. De nachtelijke vorst is verdwenen. Overdag wordt het circa 9 graden als maximum.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde bepaalt een matige zuidwestelijke tot westelijke luchtstroming het weerbeeld. Er wordt vrij veel bewolking verwacht met van tijd tot tijd kans op enige regen. Soms klaart het wat op. De minimumtemperatuur ligt 's nachts rond 3 graden. Lokaal kan het aan de grond een graadje vriezen. Overdag loopt de temperatuur op naar circa 9 graden.

Weetje
Februari is een echte wintermaand, maar het kan ook al voorjaarsachtig zijn. Zo werd het op 4 februari 2004 +17 graden. In contrast daarmee werd het op 4 februari 2012 -17 graden. De koudste februari was die van 1956 met een gemiddelde van -6.7 graden. De zachtste februari was die van 1990 met een gemiddelde van +7.6 graden. Een verschil van ruim 14 graden!

Vreneli Stadelmaier in de hoofdrol bij Linda.tv

Vreneli maakte met een GoPro-camera zelf ook beelden van haar leven.

WEESP - De Weesper feministe Vreneli Stadelmaier stond maandag letterlijk in het middelpunt bij Linda.tv. Voor een portret werd zij de hele dag achtervolgd door een camera; zij maakte met een GoPro-camera ook zelf beelden van haar leven.

Hilarisch, zo vond de Weespse de ervaring met Linda.tv. "Ik kon geen stap zetten of het werd vastgelegd, ik ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat." Dat laat nog even op zich wachten: pas op 20 maart is het televisieportret te zien via Linda.tv of YouTube.

Linda.tv
Het televisiekanaal dat uitsluitend is te zien voor (gratis) abonnees zoekt voor hun televisieportretten stoere vrouwen met een drukke baan en een verhaal. Als winnares van de JokeSmit-award 2015, coach voor professionele vrouwen en schrijfster van het boek 'F*ck die onzekerheid' heeft Stadelmaier zeker een verhaal, zo vonden de programmamakers. Aanleiding is het binnenkort verschijnen van Stadelmaiers nieuwste boek 'She's smart', een handboek voor pas afgestudeerde jonge vrouwen.

Ook het optreden als voorzitter bij vrouwennetwerk Tafel van Weesp bij café-restaurant Aaltje werd maandagavond door de camera vastgelegd.

Van de lezers

Fietspad spoorbrug
De lente breekt gelukkig aan! Maar toch nog een winterse vraag: hoe is het nou mogelijk dat het fietspad bij de spoorbrug niet wordt gestrooid in de winter? De op- en afrit van de drukke fietsroute waren de afgelopen dagen veranderd in een ijsbaan. Tientallen kinderen gleden met gevaar voor eigen leven hun weg naar school. Evenals de mantelzorgers uit Amsterdam die hun ouders in Weesp komen verzorgen. Welke ambtenaar zit hier nou te suffen? Is dit een kwestie van gemeentegrenzen? Moet er eerst iemand zijn nek breken alvorens de put wordt gedempt? Het wordt nu toch echt tijd dat Weesp zich aansluit bij een grote, daadkrachtige gemeente. Amsterdam bijvoorbeeld.
Lex de Lang, Amsterdam

Weesp bekijken op oude landkaarten

Landkaart uit 1810.

WEESP - Het Kadaster heeft een leuke site met oude en recente landkaarten. Die is sinds maandag - toen de kaart van 2016 werd toegevoegd - weer helemaal up-to-date.

Door in te zoomen op Weesp wordt duidelijk hoe onze omgeving zich de afgelopen eeuwen heeft ontwikkeld.

De eerste kaart is van 1810, zwart/wit en met de hand getekend (zie foto bij dit artikel), maar er zijn vele tientallen kaarten beschikbaar tot en met de modern vormgegeven kaart van 2016 aan toe.

De kaarten zijn te vinden op www.topotijdreis.nl. Op iedere plek is in te zoomen en als vervolgens het jaartal wordt aangepast blijft de gekozen locatie in beeld.

Wie redt het S&B? Partijen wijzen naar elkaar

Wirwar aan steeds veranderende regels is struikelblok

Een hoogtepunt van S&B 2016: Hans Dulfer op het Grote Plein. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP – Als er geen nieuwe vrijwilligers opstaan die de regels en vergunningen in goede banen leiden, dan is het gedaan met het Sluis-en-bruggenfeest. De noodkreet van Pieter Kors en Theo Voskuil van de Stichting Volksfeesten maakte veel reacties los, maar of dat gaat leiden tot een oplossing is nog maar de vraag. Over één ding is iedereen het eens: er moet wat gebeuren.

Wil je eind augustus alles in orde hebben, dan moeten voor de veertigste editie van het Sluis-en bruggenfeest nu al de procedures voor vergunningen in gang worden gezet. Vooralsnog is de sfeer onder betrokkenen echter afwachtend. Zal het allemaal nog wel doorgang vinden als niemand de kar trekt? Hoe erg is dat? Hoe belangrijk is het feest voor Weesp? Het WeesperNieuws verzamelde enkele reacties.

'Het wachten is op net zo'n club die Koningsdag gered heeft'

Wie staat er op?
Het wachten is op iemand of een groepje Weespers dat opstaat. Eigenlijk zoals dat last minute vorig jaar gebeurde toen Koningsdag in Weesp ter ziele dreigde te gaan. Een zestal Weespers, welwillende burgers met een hart voor de stad, voorkwam dat en pakt dit jaar opnieuw de handdoek op om het koningsfeest te organiseren. Is er nog zo'n club die zijn nek wil uitsteken en de uitdaging van de wirwar aan regelgeving rond het S&B wil aangaan? André Wierper van Weesp Marketing hoopt het van harte: "Wij zullen nieuwe mensen ondersteunen waar nodig, maar we kunnen zelf geen mensen leveren. Ik zou zeggen: horeca, ga eens met elkaar om de tafel zitten. Het feest is er ook in jullie belang."

Die bereidheid leeft er zeker onder de horecaondernemers, al geven Peter van Asperen van 't Heertje en Matthijs van Dijk van Toeters&Bellen aan dat de organisatie van het programma op hun eigen locatie al een helse klus is. Veel extra werk kan daar niet bij. Van Asperen: "Wij hebben onze handen eraan vol. We hebben nu al bands geregeld. De noodkreet is aan de late kant, want als horeca hebben we behoefte aan duidelijkheid, anders zijn we sowieso te laat met het regelen van vergunningen." Beide horecamannen zouden het verschrikkelijk jammer vinden als het S&B niet doorgaat. Van Dijk: "Het zijn ontzettend leuke en belangrijke dagen: een promotie voor je eigen zaak en voor Weesp."
Dat ze rijk worden van de omzet van het S&B willen de heren bij deze ontkrachten. Van Dijk: "Het is veel extra werk en we stoppen er veel geld in, waarvan het nog maar de vraag is of je het terugverdient. Daarbij ben je afhankelijk van factoren zoals het weer. Bij regen heb je het slecht." Dat beaamt ook Van Asperen: "Je bent allang blij als je uit de kosten bent, maar evengoed vinden wij het belangrijk dat het doorgaat." De kar trekken van het feest wordt het dus niet, maar wel meedenken. Van Asperen: "We moeten maar eens snel de koppen bij elkaar steken als horeca." Van Dijk: "Maar dan wel samen met de organisatie van de activiteiten, want die heb je keihard nodig bij een feest als dit. Activiteiten en horeca versterken elkaar."

Zou een ambtenaar de organisatie niet door de regels kunnen leiden?

"Ik wist wel dat er onrust was, maar ik had niet verwacht dat het bestuur van de S&B zich nu al zou terugtrekken." Remco Bonsen van RGB, die de programmering en horeca op het Grote Plein voor zijn rekening neemt, zucht. "Maar ik begrijp het wel. De gemeente maakt het de organisatie niet gemakkelijk. De regelgeving wijzigt elk jaar en als je denkt te snappen hoe het werkt, is het weer anders. Als organisatie probeer je het goed te doen, maar soms heb ik het gevoel dat de gemeente eerder tegen- dan meewerkt. Het zou goed zijn als de burgemeester meer zou uitdragen dat de gemeente het feest belangrijk vindt voor Weesp en meedenkt in de uitvoering."
Waarom schuift de gemeente niet zelf een ambtenaar naar voren die de organisatie door het woud van regelgeving leidt? Dat is de vraag die bij alle betrokkenen leeft. Zo'n persoon weet de weg. Dan zouden de gemeente en de organisatie hand in hand gaan. Waarom kan dat niet?
Ook de gemeente laat de noodkreet niet onberoerd. In een reactie geeft ze aan met de organisatie in gesprek te willen gaan over de ontstane situatie. Wethouder Joop Overmars sprak in zijn column in het gemeentenieuws zijn vertrouwen uit in een goede afloop, maar legt de bal bij de Weespers: "Vanwege de hoge risico's zijn vergunningen en regels noodzakelijk. De overheid heeft de taak te controleren dat het evenement op een verantwoorde manier verloopt, het is aan de inwoners zelf om dit op een goede manier te organiseren."

Tergooi gaat Blaricum afstoten

REGIO - Tergooi gaat het ziekenhuis in Blaricum op termijn verkopen. In Hilversum komt een nieuw ziekenhuis dat vanaf 2021 de acute zorg overneemt. In Weesp komt een regiozorgcentrum.

Het bestuur licht de toekomstplannen toe in de informatiekrant van Tergooi. Die plannen zijn aangepast aan de veranderingen die gaande zijn in de zorg, zo laat men weten.

De nieuwbouw komt achter het huidige ziekenhuis in Hilversum. De financiering is onlangs rondgekomen. De bouw wordt gefaseerd aangepakt en moet eind 2020 zijn afgerond. "Alle acute zorg van Blaricum en Hilversum komt bij elkaar in een nieuw gebouw: intensive care, operatiekamers, spoedeisende hulp, diagnostiek en het hele klinische deel dat daarbij hoort. De locatie Blaricum wordt verkocht, maar tot 2021 blijven we deze nog gewoon gebruiken. In samenwerking met huisartsen en andere zorgverleners gaan we de locatie Weesp uitbreiden met een regiozorgcentrum", aldus Den Hollander in de informatiekrant. Het regiozorgcentrum in Weesp moet dit jaar al opengaan.

Nieuwe Nieuwstad: parkeren in lengterichting

WEESP - Smaller, langzamer rijden en met parkeren in de lengterichting van de straat. Aan buurtbewoners is gisteren het nieuwe ontwerp van de Nieuwstad tussen de Breedstraat en de Wollenweversbuurt gepresenteerd. Bewoners mochten opmerkingen geven en deden dat ook.

De gemeente wil graag dit deel van de Nieuwstad dezelfde uitstraling geven als het al opgeknapte deel van de straat (Breedstraat-Binnenveer). Daarvoor moeten de parkeervakken ongeveer gelijk worden en wordt de rijbaan smaller. Er komen 54 parkeerplaatsen tegen 42 nu.

De ongeveer 20 aanwezige bewoners hadden een aantal opmerkingen over het idee. Ze zijn bang dat er opstoppingen komen doordat inparkeren meer tijd gaat kosten. Ook hebben ze niet echt behoefte aan veranderingen, behalve een verlaging van de snelheid. Er zijn zorgen over de drie verkeersdrempels die gepland staan vanwege trillingen.

Alle opmerkingen zijn door de gemeente genoteerd en worden meegenomen in een nieuw ontwerp.

Sorry, nog een laatste winters plaatje

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Wonderlijk Wit Weesp, zo heette de fotoserie die wij zondag op WeesperNieuws.nl plaatsten. De meeste mensen konden de ansichtkaartachtige beelden erg waarderen. Maar er waren er ook die zich afvroegen of het nu weleens afgelopen kon zijn met de verheerlijking van die ellendige sneeuw. Met de lente zichtbaar en soms ook voelbaar in aantocht, zijn veel mensen wel klaar met de winter. Hoe dan ook: veel kinderen hadden zondag een heerlijke dag. Vanuit Weesp werd de een na de andere sneeuwpop de sociale media in geslingerd.

Marion Visser - Bouwman


Is 67 jaar, vrijwilliger bij de City of Wesopa en Weesper sinds eind 1977

Waar komt u uw bed voor uit?
"Voor onze kleinzoon Olaf en onze kinderen."

Leukste shift bij de City of Wesopa?
"Kassa, gastvrouw of dagverantwoordelijke voor een voorstelling."

Wat doet u verder in het leven?
"Ik woon met mijn man en geniet van toeren met de fiets, golf, bridge en boeken lezen. Ook doe ik nu een cursus kunstgeschiedenis."

Wat weten veel mensen niet van u?
"Dat ik 18 jaar programmeur van alle cursussen en workshops was voor de Volksuniversiteit in Weesp."

Uw favoriete plek in Weesp?
"De Kom."

Welke voorstelling staat op uw lijstje?
"De verleiders. We hebben alle vier de voorstellingen gezien en wachten vol spanning op nummer vijf: 'Democratie'."

Welke poster hing er boven uw bed?
"The Beatles."

Weesp met of zonder sneeuw en ijs?
"Wij gaan liever in de winter naar warme oorden."

Uw droomvakantie?
"Heerlijk verwend worden in een all-in vijfsterrenhotel, liefst in combinatie met cultuur."

Waar kunt u zich druk om maken?
"Om zwerfafval op straat en rondom containers."

Wie verdient een compliment?
"Alle medewerkers die zich belangeloos inzetten voor de City of Wesopa."

Op uw nachtkastje?
"Ligt het boek 'De Bron' van James Michener."

Als u burgemeester was, dan?
"Zou ik zo snel mogelijk werken aan een betere aansluiting naar de A1. Die omweg is vreselijk."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"Ik hoop dat Weesp als gemeente zelfstandig kan blijven."

IVW dringt aan op duidelijkheid over nieuwe toegangsweg A1

Vragen over tracé, termijn en gevolgen

De nieuwe ontsluitingsweg wordt in feite een halve rondweg.

WEESP - Over een paar jaar verandert de ontsluiting van Weesp richting de A1 ingrijpend. Niet meer de Korte Muiderweg, maar een nieuwe weg rondom de nieuwbouw in de Bloemendalerpolder wordt de entree naar de stad en de bedrijventerreinen.

Het tracé duikt op in de vele rapporten en plannen, maar is nog niet heel concreet. De IVW dringt aan op meer duidelijkheid. Niet alleen over het tracé, maar ook over de termijn en de gevolgen. De nieuwe ontsluitingsweg moet een halve rondweg worden, met enige moeite links te ontwaren op het kaartje. Die weg begint in het verlengde van de Hogeweijselaan bij het spoorviaduct en buigt af naar het westen, richting het kanaal. Verderop draait de weg terug naar het oosten en sluit daar aan op de A1. Hoewel de route naar de binnenstad nog onbekend is, is het logisch dat verkeer van en naar de A1 vaker de Hogeweijselaan zal kiezen. Daar wordt het dus hoe dan ook drukker. Om het centrum te bereiken moet het verkeer straks via de Amstellandlaan, dus ook daar wordt het drukker. Dit speelt al over 2 à 3 jaar en de IVW wil daar op in kunnen spelen.

Sportdag voor alle Weespers

WEESP - Ook Weesp krijgt haar eigen sportmanifestatie. Deze week gaf de gemeente Sportfair Nederland de opdracht om een speciale sportdag te organiseren.

De geplande datum is zondag 21 mei op sportpark De Vechtoever. De bedoeling is dat alle sportverenigingen in Weesp betrokken worden bij deze sportdag. Op initiatief van de hockeyclub, de tennisclub, de fietstourclub en de zwemclub werkt Weesp aan een sportplatform. Dit platform heeft als doel om bewegen en sporten in Weesp te stimuleren en om sportverenigingen meer te laten samenwerken. Ook komt er een buurtsportcoach in Weesp. Ook de sportmanifestatie komt voort uit dit initiatief.

Sanne is regionaal voorleeskampioen

Sanne las een fragment voor uit 'Ik ben er nog' van Debby Petter.

WEESP - Sanne van Vliet van basisschool De Terp uit Weesp heeft zaterdagavond de Voorleeswedstrijd van Bibliotheek Gooi en meer gewonnen.

De wedstrijd vond plaats in de bibliotheekvestiging in Bussum en was een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnares vertegenwoordigt zaterdag 15 maart de regio Gooi en Vechtstreek in de kwartfinale. Wellicht wordt ze dan De Nationale Voorleeskampioen 2017. Sanne las een fragment voor uit 'Ik ben er nog' van Debby Petter.

Web topvijf

1. Dit is het duurste huis van Weesp
2. Op station aangetroffen peuter terug bij zijn ouders
3. Man valt in ijskoude Vecht
4. Hoe rijden we straks naar de A1?
5. Foto's: Wonderlijk Wit Weesp

Man te water

WEESP - Een man is zaterdagavond in de haven van WSV De Vecht in het water beland.

De brandweer hielp de man op het droge en bracht hem naar het politiebureau. Daar haalde de ambulance hem op.

Aaltje online

WEESP - De nieuwste aflevering van 'Aaltje Live' staat online op YouTube.nl.

Dit keer met onder anderen scenarist Lars Boom, dragqueen Karoline Online en zangeres Kirsten Berkx.

Peuter aan de wandel

WEESP - Een peuter liep maandag moederziel alleen rond op het station. Direct werd een zoekactie op touw gezet, gelukkig met resultaat.

Passanten zagen het kleine jochie in zijn eentje rondlopen en schakelden hulp in. Het duurde even, maar uiteindelijk kon het jongetje met zijn moeder worden herenigd.

'Aan het eind van de dag altijd met een goed gevoel naar huis'

Grillbar De Mazzel bestaat 30 jaar

Milad Moussa: 'Ik voel me erg thuis in Weesp, een grote stad is niets voor mij.' Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Milad Moussa kwam in 1981 op 22-jarige leeftijd naar Nederland. In zijn geboorteland Egypte had hij weinig toekomstperspectief, dus reisde hij zijn broers achterna die hier toen al een bestaan hadden opgebouwd. Hij heeft nooit spijt gehad van die stap. Hij heeft een fijn en rijk leven als eigenaar van grillbar De Mazzel, die deze maand 30 jaar bestaat.

Moussa combineert zijn werk als horecaondernemer met een loopbaan als NLP-trainer. Voor dit laatste keerde hij afgelopen jaren eens in de zoveel maanden terug naar Egypte voor seminars en televisieoptredens.

"Dat staat nu wel op een wat lager pitje. Ik wil niet meer zo veel reizen. Ik heb sinds mijn moeder twee jaar geleden overleed ook niemand meer in Egypte. Er is daar niemand die op me wacht als ik aankom en niemand die me gedag zegt als ik wegga. Mijn leven is hier in Weesp."
NLP (neuro-linguïstisch programmeren: middels taal en communicatie invloed uitoefenen op onbewuste breinprocessen) blijft wel een rol spelen in Moussa's leven. "Het heeft me veel gebracht en dat wil ik delen met anderen. Waarschijnlijk geef ik medio april/mei een tweedaagse cursus in Weesp."

In zijn pre-NLP-periode stond de ondernemer heel anders in het leven: "Ik kan nu veel beter met mensen en bepaalde situaties omgaan. Dat komt me ook in mijn werk als horecaondernemer van pas. Als ik tien jaar geleden een conflict had, kon ik dat niet altijd even goed oplossen. Nu ben ik in staat een conflict om te buigen naar een win-win-situatie, waardoor ik aan het eind van de dag altijd met een goed gevoel de deur achter me dichttrek."

Overigens heeft Moussa weinig heibel in zijn tent, haast hij zich te zeggen. "Mensen denken vaak dat ik in het weekend lastige klandizie heb, omdat het 's avonds laat vaak mensen zijn die er al een avondje stappen op hebben zitten. Maar er zijn zelden problemen. Ze komen hier gewoon om even lekker te eten." In twee derde van de bestellingen gaat het om Moussa's shoarma, die tot ver buiten Weesp geliefd is vanwege de goede kwaliteit van het vlees, de lekkere kruiden en de verse sauzen. De helft van de klanten neemt de maaltijd mee naar huis, de andere helft neemt plaats aan een van de tafeltjes. "Ik vind het 't leukst als mensen gezellig gaan zitten, dan is er meer tijd voor echt contact en leuke gesprekken."

Van de dertig jaar dat de grillbar bestaat, wordt de zaak alweer 24 jaar geleid door Moussa. "De vorige eigenaar was een vriend van me, ik at hier weleens. Toen ik hoorde dat hij De Mazzel wilde verkopen, was ik meteen enthousiast. Ik heb altijd in de horeca gewerkt en de wens om voor mezelf te beginnen was er al langer." De ondernemer woonde toen nog in Amsterdam, maar kon uiteindelijk een woning in Aetsveld betrekken. "Ik ben heel gelukkig in Weesp. Een grote stad is niets voor mij. Ik voel me hier erg thuis."

Germaine gooit haar mantra's in de (ontbijt)mix

Germaine (rechts) en Claudia (links). Foto: Mart Boudestein

door Ruth van Kessel

WEESP - 'Met een beetje geluk werkt de energie van de mantra's ook door in de mix'. Germaine Duynstee introduceert een biologische, glutenvrije en koolhydraatarme ontbijtmix. De mantra's krijg je er gratis bij.

Al vijf jaar produceert de Weespse Germaine Duynstee (50) in haar keuken aan de Roskamstraat een speciale ontbijtmix. Deze mix op basis van noten, pitten en zaden ontwikkelde ze zelf en bleek een goede start van de dag voor haar diabetes. In haar enthousiasme liet ze een keer haar yogaleerlingen proeven van haar bijzondere ontbijt. "Iedereen was razend enthousiast en wilde graag dat ik de mix ook voor hen ging maken. Dat heb ik dus gedaan, maar na vijf jaar is de vraag ernaar zo groot dat ik het in mijn eentje niet meer kan bolwerken in mijn eigen keukentje", zegt ze.

Samen
In Claudia van Deudekom vond Germaine de ideale partner om de ontbijtmix verder op de markt te brengen. In de keuken van het Weesper Kookers.nl crusht, maalt en roostert het tweetal naar hartenlust de ingrediënten. Germaine: "Ook Claudia heeft een chronische ziekte en ervaart de kracht van de ontbijtmix en de mantra's. Het is heel inspirerend om met elkaar de mixen te maken. Omdat we het samen doen en we de mix nu buitenshuis maken, houd ik weer tijd over voor mijn andere werk: mijn eigen praktijk voor yoga, massages, mantra's en counselinggesprekken. Een ander voordeel van de samenwerking is dat mijn eigen keuken voortaan lekker schoon blijft, haha." De ontbijtmixen zijn te koop bij de DIO natuurdrogist en bakker Le Perron of te bestellen via germainessupermix.nl.

Column

Boodschappen

Nora Schenk is logopediste en blogt over sport en voeding op milesandmore.nl. Volgende week op deze plek: Stefan Stasse

Weet je wat ik echt fijn vind? Boodschappen doen. Maar dan vooral bij mijn lievelings-Albert Heijn aan de Achtergracht. Vrijwel elke dag ga ik na m'n werk, zo rond een uur of zes, even langs de 'Appie'. En deze frequente supermarktbezoekjes hebben twee redenen:

1: omdat ik het vreselijk vind om vooruit te moeten denken wat we de hele week eten, ik bepaal liever per dag waar ik zin in heb.
2: omdat de AH een sociale ontmoetingsplek is, waar ik ALTIJD bekenden tegenkom. Een goede manier om even 'om te schakelen' van werkmodus naar vrijetijdsmodus. En mijn dagelijkse portie praten-over-niks, heerlijk!

Het begint meestal al direct nadat ik de klaphekjes door ben (voor de kenners: dan sta je bij de groente- en fruitafdeling). Daar hoor ik de eerste 'hoiiiii' (sommige mensen kunnen 'hoi' uitspreken alsof het twee lettergrepen heeft). Het blijkt een vage bekende te zijn, dus ik hoef niet te blijven staan voor een praatje.

Sommige mensen spreken 'hoi' uit alsof het twee lettergrepen heeft

Ik loop door naar het 'pasta-schap', daar kom ik m'n buurvrouw tegen. Toevallig! Of ik ook pasta ga eten. En of ik wat verse basilicum uit haar moestuin wil, voor de saus. Kijk, zo knus is Weesp. Door naar de vleeswaren- en kaasjesafdeling (voor de kenners: daar liggen meestal blokjes kaas om te 'proeven', erg fijn als je hongerig uit je werk komt). 'Hejj Nora!! Ik heb je column gelezen hoor!' (denk het Amsterdamse accent er even bij). Ah, de taxichauffeur! Die kom ik ook overal tegen. Ik klets wat, hij kletst nog meer, maar dan zeg ik dat ik toch echt door moet.

Bij de zuivelafdeling begin ik om me heen te kijken. Want negen van de tien keer kom ik hier de frisse wind van de IVW tegen. In m'n hoofd noem ik hem 'mijn Albert Heijn-mattie': het schept toch een band als je elkaar dagelijks tussen de kwark en de kroepoek treft. Ik wil net naar de kassa slenteren, als ik hoor: 'Ha Nora! Daar zijn we weer!' Daar is-ie! M'n AH-kameraad! Nu kan ik met een voldaan gevoel gaan afrekenen.

Let op: elke overeenkomst met bestaande personen of gebeurtenissen berust op puur toeval.

'Een pleegkind deel je met iedereen die het beste voor 'm wil'

Cornelie en Erik Schuilenburg openen hun huis en hart voor andermans kinderen

Cornelie en Erik Schuilenburg zitten als (pleeg)ouders volledig op één lijn. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Tijdens een familiegesprek over vruchtbaarheidsproblemen hoorde Cornelie haar man Erik opeens zeggen: "Als het bij ons niet op de natuurlijke manier lukt, dan wil ik pleegouder worden." Nog nooit eerder hadden ze dit samen besproken, maar Cornelie wist meteen: "Dat is precies wat ík ook wil!" Inmiddels zijn ze drie biologische kinderen verder, maar toch zetten ze hun huis én hart ook open voor kinderen die tijdelijk een veilige plek nodig hebben.

Op dit moment zorgen Cornelie en Erik voor vijf kinderen: drie van henzelf (4, 5 en 6 jaar), een peuter in de langdurige pleegzorg en een tiener in de crisispleegzorg. Desondanks is het opgeruimd en rustig in hun woning in Leeuwenveld. De jongsten zijn zonder problemen gaan slapen en de tijdelijke tiener chillt op zijn kamer.

De een komt nog eens langs, van de ander horen ze niks meer

"De eerste keer dat er een pleegkind kwam - toen deden we nog weekendpleegzorg - had ik het idee dat we die weekenden moesten vullen met gezellige spelletjes en leuke uitstapjes", vertelt Cornelie. "Maar dat hoeft helemaal niet - juist niet. Die kinderen snakken ernaar om tot rust te komen. Ze willen gewoon lekker op de bank hangen, spelen met onze kinderen, mee naar de winkel voor een boodschap... Hele simpele dingen die binnen hun eigen gezinssituatie minder gewoon zijn omdat daar spanningen zijn."

Iedereen kan het

Alleenstaanden, echtparen, homo of hetero, samenwonenden met of zonder kinderen: in principe kan iedereen pleegouder worden, zo stelt Spirit Jeugd- en Opvoedhulp. De belangrijkste voorwaarden zijn dat potentiële pleegouders minimaal 21 jaar zijn, een pleegkind een stabiele en veilige leefsituatie kunnen bieden en een 'verklaring van geen bezwaar' van de Raad voor de Kinderbescherming kunnen overleggen.

Anderen inspireren
Weekendpleegzorg, kortdurende pleegzorg, langdurende pleegzorg, opvang van zwangere tienermeisjes: Cornelie en Erik hebben het allemaal gedaan, steeds kiezend voor de vorm die op dat moment bij ze paste. Al vele kinderen hebben zich mogen laven aan hun gastvrijheid, eerst in Amsterdam, sinds enkele jaren in hun nieuwbouwhuis in Weesp. Het WeesperNieuws kwam in contact met Cornelie en Erik via Spirit Jeugdhulp (zie onder op deze pagina). Spirit zoekt nieuwe pleegouders in Weesp en omgeving en hoopt dat de ervaringen van het Weesper stel anderen inspireert om ook die stap te zetten. Daar willen Cornelie en Erik graag aan meewerken, maar ze willen de pleegzorg niet rooskleuriger maken dan het is. "Voor knuffels en waardering hoef je het niet te doen", lacht Cornelie. Ze hebben ook best vervelende dingen meegemaakt. Erik: "Deze kinderen, vooral de oudere, zijn in een bepaalde mate allemaal toch beschadigd. En dan zijn ze ook nog aan het puberen. We ontvangen ze met open armen, maar dat levert je echt niet alleen maar dankbaarheid op."

'Ze stonden voor het raam te juichen, hij was meteen hun broertje'

Dat ene gesprek
Wat maakt pleegzorg de moeite waard? Ze kijken elkaar aan. Cornelie begint: "Dat je op een gegeven moment aan de lichaamstaal van zo'n kind ziet dat het zich ontspant. Dat je hem trots tegen een vriendje dat langskomt hoort zeggen: kom, ik laat je het huis zien." Erik voegt daaraan toe: "Het besef dat je concreet iets voor zo'n kind kunt doen, al is het maar voor korte tijd. Dat gesprek - als dat lukt - waarin hij of zij zich vertrouwd en veilig genoeg voelt om zich open te stellen." Beiden genieten bovendien enorm van de huiselijke gezelligheid en de drukte van een groot gezin. Cornelie werkt fulltime in het bankwezen en is kostwinner: "Heerlijk die volle eettafel als ik thuiskom. En ook heerlijk dat het eten dan klaar is, haha. Erik is de meest zorgzame van ons twee. Ik vind werken en sporten ook belangrijk, bij Erik speelt dat minder." "Sociale activiteiten boeien mij inderdaad niet zo", bevestigt haar echtgenoot die parttime werkt. "Ik ben het liefst bij de kinderen, de rest is bijzaak."

Langdurige pleegzorg
De meeste kinderen, uitzonderingen daargelaten, vertrekken na een paar maanden weer. De een komt nog eens langs, van de ander horen ze nooit meer wat. De een kiest het rechte pad, met de ander zijn alle banden verbroken omdat hij of zij koos voor een leven met criminaliteit en geweld. Toen Cornelie en Erik probeerden een vierde kind te krijgen en dat moeizaam ging, besloten ze zich op te geven voor langdurige pleegzorg. Hierbij gaat het om kinderen die geen vooruitzicht hebben om terug te gaan naar huis en vaak bij het pleeggezin blijven tot ze achttien zijn. "Bij deze plaatsing speelt leeftijd een belangrijke rol", vertelt Cornelie. "Als je een kind in huis neemt dat qua leeftijd tussen of net boven jouw kinderen valt, dan verstoor je de pikorde binnen je gezin en benadeel je je kinderen. Dus moest het een jong kindje zijn." Het kereltje werd gebracht toen hij een paar maanden oud was. Het traject liep al langer, de andere kinderen waren goed voorbereid. Erik: "Ze stonden voor het raam te juichen toen ze hem kwamen brengen. Hij was meteen hun kleine broertje."

Het jochie is inmiddels een blije, gezonde peuter met een stevige plaats binnen het gezin. Cornelie en Erik noemt hij mama en papa, maar ze zullen formeel nooit zijn ouders zijn. En ook al is de kans niet groot, het blijft mogelijk dat zijn oorspronkelijke thuissituatie zich dusdanig verbetert dat hij terug naar zijn biologische ouders mag. Vinden ze het niet lastig, die onzekerheid? "Ja, soms", knikt Cornelie. "Want ik hou van hem alsof het mijn eigen kind is. Maar vanuit die liefde wil ik altijd het beste voor hem. Als je kiest voor pleegzorg, dan deel je een kind met iedereen die het beste met hem voorheeft. Dat is mooi."

Spirit breidt uit naar Weesp en zoekt hier pleegouders

Voor ieder kind op de wachtlijst wordt een zo goed mogelijke oplossing gezocht.

WEESP - Spirit Jeugd & Opvoedhulp begeleidt zo'n 1.500 pleeggezinnen. Sinds begin 2017 is het werkgebied uitgebreid naar Weesp en omgeving. Voor kinderen uit die buurt die tijdelijk of langer niet thuis kunnen wonen, worden pleeggezinnen gezocht in Weesp en omstreken.

"In principe kan iedereen pleegouder worden", zegt Maaike Maas van Spirit. Ze wil graag van wat misverstanden af: "Sommige mensen denken dat je getrouwd moet zijn, een groot huis moet hebben en doordeweeks altijd thuis moet zijn. Dat is niet zo. Alleenstaanden en homoseksuelen zijn bijvoorbeeld ook zeer welkom. Waar het om gaat is dat je iets wilt betekenen voor een kind en dat je het stabiliteit kunt bieden."

Spirit zoekt nu dus ook pleeggezinnen in Weesp en omgeving. Om kinderen goed te kunnen matchen is een groot bestand nodig. Potentiële pleegouders kunnen aangeven welke vorm van pleegzorg zij willen bieden (kort, lang, weekend, crisis) en kunnen daarnaast ook voorkeuren aangeven, zoals een leeftijdscategorie. Maas: "Maar wij kijken vooral naar wat een kind nodig heeft. Het ene kind gedijt beter in een gezin met jonge kinderen, terwijl een ander kind pas tot rust komt in een huis waar geen andere kinderen (meer) wonen. Het ene kind is gebaat bij een plek dicht bij huis zodat hij/zij zijn biologische ouders kan blijven zien, terwijl voor een ander kind een anonieme plaatsing verder weg beter kan zijn." Kortom, een groter aanbod is belangrijk.

Wie interesse heeft, kan zich via spirit.nl aanmelden voor een vrijblijvende informatiebijeenkomst. Spirit verzorgt naast de screening en bemiddeling ook begeleiding en (aanvullende) training.

Donderdag in de City: 'American Pastoral' met o.a. Jennifer Connelly en Ewan McGregor.

woensdag 15 februari

Concert Duo Maas

Vivium Oversingel | 14.00 uur

Emeline Dessi (fluit) en Celia García-García (piano) verkennen nieuwe invalshoeken voor het bijzondere Franse fluit- en pianorepertoire. Met werken van Bach, Mozart, Chopin en Fauré. Entree € 5,- inclusief koffie of thee.

Meezingen

Toko WSV De Vecht | 20.00 uur

Het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van accordeonisten. De tekstboeken liggen klaar.

donderdag 16 februari

Keuzes rondom levenseinde

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Irene de Oude, voormalig verpleegkundige in de palliatieve zorg en schrijfster van 'Keuzes rond het Levenseinde', vertelt over de huidige maatschappelijke ontwikkelingen en verheldert begrippen rondom dit thema. Iedereen is welkom, toegang gratis.

Healing Inloopavond

Zwave Spoorstraat 4 | 20.00 uur

De dagen worden langzaam weer wat langer, maar februari is ook vaak de koudste maand. Ben je toe aan wat energie? Kom naar onze gratis Healing Inloop van 20.00 tot 21.30 uur, elke healing duurt ongeveer 15 minuten.

Bingo

Bar Olympus | 20.00 uur

Bingo Aetsveld verzorgt een bingo in Bar Olympus, naast sporthal Aetsveld. Voor halen/brengen kunt u bellen met: 410362.

'American Pastoral'

City of Wesopa | 20.00 uur

De film 'American Pastoral' volgt een gezin waarvan het ogenschijnlijk idyllische leventje wordt verscheurd door de sociale en politieke onrust van de jaren 60.

vrijdag 17 februari

'Casino Royale'

City of Wesopa | 20.30 uur

Een hilarische en confronterende voorstelling over Poen, Pensioen en Privatisering. Tickets € 17,50. Zie onder op deze pagina.

zaterdag 18 februari

Acro Yoga playtime

YogaToday, Pranazaal | 18.00 uur

Acro Yoga doe je met z'n tweeën. Vanuit de acrobatische houdingen ontstaat een dynamische samenwerking tussen twee partners. Laat je verbazen en ontdek wat je allemaal kunt als je met zijn tweeën werkt. Belangrijk om te weten: je hoeft niet met z'n tweeën te komen. Tieners v.a. 13-14 jaar zijn ook welkom.

Xylofoonconcert

Synagoge | 19.00 uur

Alex Jacobowitz (1960), de in New York geboren klezmermuzikant, treedt op in de Synagoge. Van origine specialiseerde hij zich in Bach, maar hij ontdekte zijn (muzikale) wortels tijdens een verblijf in een kibboets in Israel en vond zijn weg naar het traditionele Jodendom. Entree € 12,-. Reserveren via TheArtOfXylos@gmail.com.

zondag 19 februari

Rondleiding en wandeling

Museum Weesp | 14.00 uur

Eerst een rondleiding door het prachtige stadhuis, om 14.45 uur koffie of thee in het museum en aansluitend een stadswandeling door Weesp. Totaalprijs € 10,-.

maandag 20 februari

Seniorweb

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

Praktische hulp

Papelaan 99 | 10.00 uur

Weespers met een langdurige ziekte en/of beperking kunnen bij Versa hulp vragen voor klusjes in of rondom het huis. Bel maandag of donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur naar 035-5316054.

Knutselmiddag

Feest voor boefjes | 13.00 uur

Kinderen vanaf 4 jaar kunnen een pollepelstokpop of kartonnen pop komen maken. Er kunnen 10 kinderen aan meedoen dus wees er op tijd bij! Aanmelden via mail@feestvoorboefjes.nl. Kosten: 10 euro per kind, inclusief limonade en wat lekkers.

dinsdag 21 februari

Mamacafé Weesp

Bibliotheek | 10.00 - 11.30 uur

Voor (aanstaande) moeder en vaders van jonge kinderen. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Gratis en de koffie/thee staat klaar. Anke van den Bergh komt vertellen over Dunstan Babytaal. Entree gratis.

Koninklijke Visio

Bibliotheek | 10.00 - 12.00 uur

Koninklijke Visio geeft gratis informatie en advies bij slechtziendheid of blindheid. Tijdens dit inloopspreekuur kunt u ook allerlei hulpmiddelen uitproberen.

Breicafé

OAZ-gebouw | 13.00 - 16.30 uur

Buurtvereniging De Achtergracht opent de deuren voor het gratis breicafé.

'Walk in' Meditatie

Pursang | 20.00 uur

'Walk in' meditatie geleid door Karin Zevering. Adres: Dr. de Visserlaan 5. Entree: bijdrage naar eigen inzicht.

De Rechtswinkel

Gebouw Papelaan 99 | 19.30 uur

De Rechtswinkel geeft juridisch advies tegen een kleine bijdrage van 2 euro. Bezoekers dienen papieren en/of contracten betreffende hun zaak mee te nemen.

woensdag 22 februari

Voorbereiding vrouwendag

Papelaan 99 | 19.00 uur

De Vrouwen van Weesp treffen voorbereidingen voor Internationale Vrouwendag

Administratie voor Elkaar

Papelaan 99 | 9.30 uur

Inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

De Parade in de City: Suver Nuver met 'Casino Royale'

Mimegroep is terug op het toneel. Foto: Jochem Jurgens

WEESP - Jarenlang was theatergezelschap Suver Nuver vaste prik in de programmering van de grotere theaterfestivals zoals De Parade en Oerol. Maar na 21 spraakmakende voorstellingen trok de groep in 2008 de stekker eruit. Nu zijn ze terug. Met 'Casino Royale 2.0' zijn ze aanstaande vrijdag te zien in de City.

Dat het doek viel was geen vrijwillige keuze van Dette Glashouwer, Peer van den Berg en Henk Zwart. De financiële crisis leidde tot bezuinigingen en de subsidiekraan werd dichtgedraaid. Financiële nood werd Suver Nuver fataal.
Dat heeft blijkbaar diepe wonden achtergelaten. Want toen de jarige Parade in 2015 vroeg of Suver Nuver een verjaardagsvoorstelling wilde maken, kwam het mimegezelschap met 'Casino Royale' aanzetten, een voorstelling waarin de spelers zich afvragen: hebben wij eigenlijk nog macht over ons geld, of heeft het geld ons in zijn macht?

Eenmaal weer samen op de planken volgde er in 2016 weer een Parade-voorstelling: 'Die Another Day'. Die ging opnieuw over geld, over de verdampende pensioenpotten om precies te zijn. En de drie zijn er nog lang niet over uitgepraat want in de nieuwste voorstelling 'Casino Royale 2.0 draait het - u raadt het waarschijnlijk al - ook weer om geld.

Hilarisch en confronterend
"Een hilarische en confronterende voorstelling over poen, pensioen en privatisering", zo tipt de City. Er zijn voor deze voorstelling in Weesp nog kaarten verkrijgbaar. Datum: vrijdag 17 februari om 20.30 uur in de grote zaal van de City of Wesopa. Tickets zijn voor € 17,50 per stuk verkrijgbaar via wesopa.nl. De zaal is geopend vanaf 20.00 uur.

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente
Zondag 19 februari 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.G.K. van Veen

Zondag 19 februari 19.00 uur
Lichthuis Gereformeerde Bond
ds. W. van den Brink

Parochie van Levend Water
??????Vrijdag 17 februari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren Zondag

19 februari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 21 februari 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 19 februari 10.00 uur
OAZ-gebouw
L. Sterkenburg

Vrijwilligers

WEESP - De Vrijwilligerscentrale helpt organisaties bij het werven van vrijwilligers. De centrale houdt elke dinsdag inloopspreekuur van 13.30 tot 14.30 uur. Wie op zoek is naar een leuke vrijetijdsbesteding kan binnenstappen voor een kennismaking.

We zijn meer regio dan we denken

Interview met Igor Meuwese, de nieuwe directeur Regio Gooi en Vechtstreek

'We zijn bekend en onbekend tegelijk', zegt Igor Meuwese. Foto: Dick Jongerden

door André Verheul

REGIO - Of de rol van de Regio Gooi en Vechtstreek groter wordt, hangt af van de gemeenteraden van de acht aangesloten gemeenten. Maar de zaken die regionaal opgepakt worden, winnen wel aan belang, zegt Igor Meuwese, de nieuwe directeur van de Regio.

De Regio Gooi en Vechtstreek voert zaken uit namens de gemeenten Weesp, Gooise Meren, Huizen, Wijdemeren, Hilversum, Laren, Blaricum en Eemnes. Zoals het ophalen van het huisvuil (GAD) en het consultatiebureau (GGD), maar ook het Meldpunt kindermishandeling. De circa 500 werknemers bedienen vanuit het grote regiokantoor in Bussum wekelijks ruim 100.000 huishoudens. "We zijn bekend en onbekend tegelijk", zegt Meuwese.

'De thema's die we regionaal oppakken winnen aan belang'

Mogen we het meteen heel concreet maken: bepaalt u ook hoeveel kliko's wij in de schuur krijgen?
"Wij doen de uitvoering, maar de gemeenten zijn hier de baas. Wij stellen geen beleid vast. De opdrachten komen van de gemeenten, ook de keuze voor de kliko's."

Zou je kunnen zeggen: de Regio is de lokale variant van Europa?
"Zo worden wij soms betiteld, maar wij zijn primair voor de uitvoering en de dienstverlening. Er werken hier bijna 500 mensen, van wie ruim 400 in de uitvoering. Dat is een groot verschil met Europa. En onze bevoegdheden zijn een stuk kleiner dan bij Europa. De gemeenten stellen de beleidskaders vast waarbinnen wij werken. Ik herken wel het gevoel dat we getrapt verantwoordelijk zijn."

U wilt samen met de gemeenten investeren in de grote vraagstukken bereikbaarheid, duurzaamheid en werk. Wat zou de Regio kunnen doen om de werkgelegenheid te stimuleren?
"Het zit veelal in de faciliterende rol. We hebben gezegd: aan de onderkant van de arbeidsmarkt zullen we met elkaar dingen moeten verzinnen om de werkgelegenheid te behouden en te versterken. Het project SchoonThuis is er een mooi voorbeeld van. Daarmee maken wij het mogelijk dat inwoners makkelijker een schoonmaker voor thuis kunnen inhuren. Wij faciliteren dat en vergoeden een deel van de kosten. Zo zijn we ook bezig met zorgaanbieders om voor bepaalde banen personeel te vinden. Het is niet altijd makkelijk, maar helemaal niets doen is het antwoord niet."

Wordt de rol van de Regio groter?
"Het antwoord op die vraag ligt bij de gemeenteraden. Dat wil ik toch benadrukken om van het beeld van Europa af te komen. Maar het nadenken over de Regio wordt meer, dat komt ook door de decentralisatie. En dat de thema's die we regionaal aanpakken aan belang winnen, dat is zeker. Maar hoever het gaat, ligt dus aan de gemeenteraden."

Speelt de eventuele herindeling een rol?
"Wij volgen die discussie uiteraard, maar het maakt voor ons niet uit voor hoeveel opdrachtgevers wij werken. Het vuil moet toch in het hele gebied opgehaald worden."

Wat vindt u van de Gooi en Vechtstreek?
"De directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft het ooit mooi verwoord: de wijk is soms te klein voor alle oplossingen (denk maar aan werk en school), maar de wereld is te groot. Tussen de wijk en de wereld bevindt zich ook de regio. Winkelen, naar de sportclub: we doen het vaak in omliggende dorpen en steden. Veel mensen zullen dat herkennen. Je woont in je wijk en je gemeente, maar voor het dagelijks leven maak je ook volop gebruik van de voorzieningen in de regio."

Komt u dan weleens iemand tegen die zegt: ich bin ein Gooi en Vechter?
(Lacht) "Nee, en dat hoeft ook niet. Maar ik denk wel wij ons allemaal meer identificeren met onze streek dan we aannemen. Denk maar aan streekgerechten of streekderby's, of kijk hoe ondernemers zich richten op de regio. Veel mensen herkennen en erkennen de regio als hun dagelijks gebied van leven, wonen, werken en recreëren."

Bekijk het hele interview met Igor Meuwese op onze website en op GooiTV.nl.

'Op de gewone school durf ik nog niet veel te zeggen'

Nieuwkomersklas helpt anderstalige scholieren op weg met Nederlands

Hanan en Zatalnour tonen hun vriendschapsband Foto's: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP – Gemiddeld telt de schakelklas voor anderstalige kinderen in het Weesper basisonderwijs negen kinderen. Schooldirecteur Remon Pontman spreekt liever van een nieuwkomersklas. Het initiatief van de basisscholen bestaat vijf jaar. Het WeesperNieuws liep een ochtend mee in Papelaan 99 en ontmoette daar Eritrese en Syrische vluchtelingkinderen, maar ook kinderen uit China en Oekraïne.
Nou, doei!, klinkt het in onvervalst Nederlands uit de mond van de Oekraïense Tania. De negenjarige bindt haar rugtas op, zwaait naar de rest van de klas en springt achter op de fiets bij conciërge Lambert van de Van der Muelen Vastwijkschool. Voor Tania zit om 10.00 uur haar taalles in de nieuwkomersklas er weer op en dan voegt ze zich bij haar klasgenootjes van de basisschool. In haar tas zitten maar liefst zeven medailles die ze dit weekend won met turnen. Trots vertelde zij hierover in het Nederlands aan juf Marieke en de kinderen in de nieuwkomersklas. Marieke van der Zee-Knijn is samen met Emma Horvath leerkracht voor de anderstalige kinderen. Marieke: "Het is zo leuk hoe vrij en hoe snel deze kinderen zich binnen de nieuwkomersklas in het Nederlands uiten. Aanvankelijk durfde Tania bijna niets te zeggen. En moet je haar nu horen! Op de gewone basisschool tussen al die Nederlandse kinderen durven de meesten dat nog niet, maar hier wel. Ze moeten allemaal die sprong naar het Nederlands wagen."

Brug
Met de komst van steeds meer kinderen van statushouders naar Weesp namen de Weesper basisscholen vijf jaar geleden het initiatief tot een schakelklas. Het werd in samenwerking met de gemeente een pilot voor een jaar. Elk jaar dienen ze opnieuw een subsidieverzoek in. Pontman: "De urgentie om een brug te slaan voor kinderen in de leeftijd van groep 3 tot en met groep 7 met een andere taalachtergrond wordt ook door de gemeente gevoeld. Elke nieuwkomer in die leeftijd kan een jaar gebruik maken van deze ondersteuning. De kinderen gaan elke ochtend naar de Papelaan en stromen 's middags weer terug naar hun 'eigen' basisschool."

De kinderen leren Nederlands met les maar ook via spelletjes.

Terwijl Marieke zich met een groepje buigt over de methode 'Mondeling NL' werken de 10-jarige Hanan en Zatalnour vol ijver aan hun woordenschat. "Ik vind deze klas fijner dan op mijn eigen school. Daar zijn de kinderen zo druk dat ik ze niet kan volgen en zeg ik nog maar niets." Zatalnour knikt: "Hanan is mijn beste vriendin." Trots tonen de meiden hun vriendschapsbandjes. Verderop doet de Chinese Shi Hong oefeningen op de pc. Marieke: "Hij is zo leergierig, als een spons neemt hij alles in zich op." Ze vertelt over haar mooie werk, maar ook over haar onmacht als ze merkt hoe ernstig getraumatiseerd sommige kinderen zijn, het oorlogsleed en de incomplete gezinnen. Hanans moeder is onderweg naar Nederland, maar voor Jad is het nog onzeker wanneer hij zijn moeder weer zal zien. "Via gesprekken worden deze kinderen extra begeleid. Het is fijn dat je ze met deze taalhulp op weg kunt helpen."

Als de pauze is afgelopen rennen de kinderen weer de klas in. Na al het zware leerwerk staan er nu spelletjes op het programma. Weten zij veel dat ze hiermee hun begrip van Nederlands vergroten? Ze hebben vooral veel plezier .

Het duurste huis van Weesp is voor 4,25 miljoen van jou

Foto: Michael van Oosten Fotografie

WEESP - Voor 4,25 miljoen euro ben je de gelukkige eigenaar. Kreugerlaan 2 is met voorsprong het duurste huis in Weesp op Funda. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. "Wie dit huis voor het eerst binnenstapt en kennismaakt met de zee aan ruimte achter de gevel en onder de majestueuze kap, krijgt de verrassing van zijn leven. Elke ruimte is op zijn eigen manier indrukwekkend", zo luidt de omschrijving. Dat het een bijzonder huis is viel het WeesperNieuws in 2014 ook al op. Toen gluurden we al even binnen rond.

WeHave geeft SDS pak slaag

WEESP - SDS maakte zondag geen schijn van kans tegen de handbalsters van WeHave.

Vorige keer was de eindstand 24-17, dus de Weespers wisten dat ze deze wedstrijd met gemak konden winnen. WeHave begon sterk aan de wedstrijd en kwam al snel op een voorsprong. Door slordig balverlies aan de kant van SDS wist Weesp de voorsprong uit te breiden. De ruststand was 3-11.

Na rust was de opdracht voor de opbouwers om veel te lopen, wat resulteerde in hele mooie acties. De voorsprong van WeHave liep alsmaar verder uit met een eindstand van 9-30. Zondag 5 maart staat de wedstrijd tegen koploper DSOV op het programma, om 11.30 uur in sporthal Aetsveld.

Argus verslikt zich in Vinken

WEESP - De korfballers van Argus speelden zaterdag tegen het ervaren Vinken uit Vinkeveen. De Weespers werden met 6-9 naar huis gestuurd.

Na een stroef begin waarin de eerste goal pas na 15 minuten spelen op het bord verscheen, bleken beide ploegen aan elkaar gewaagd. Het scoren werd aan beide zijden erg lastig gemaakt door goed verdedigingswerk van beide ploegen. Daardoor was de ruststand een magere 2-4 in het voordeel van Vinken. Na rust verzuimde Argus een paar goede kansen te benutten waardoor Vinken uit kon lopen. Ondanks een korte opleving kon Argus geen lans breken.

Cel voor oud-gedeputeerde Hooijmaijers

WEESP - Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (55) moet definitief twee jaar en vier maanden de cel in vanwege omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Een unicum, want zelden moeten politieke bestuurders in Nederland vanwege corruptie de cel in.

Hooijmaijers werd in 2015 in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel vanwege van omkoping. Daarbij had hij in totaal 276.000 euro ontvangen van met name bouwbedrijven om die te bevoordelen bij provinciale projecten in de tijd dat hij gedeputeerde was. Vrijwel meteen kondigde de oud-gedeputeerde aan in cassatie te gaan tegen de uitspraak, omdat hij altijd heeft gezegd onschuldig te zijn. Na zeven jaar volgde gisteren schriftelijk het slotstuk in deze zaak. Daarin werd duidelijk dat Hooijmaijers toch twee jaar en vier maanden de cel in moet. Hij zit nu niet meteen vast. Hij krijgt een brief thuis wanneer hij zich moet melden.

Hooijmaijers' naam werd ook vaak genoemd bij het nieuwbouwproject in de Bloemendalerpolder tussen Weesp en Muiden. Bij de rechtszaak werd dit nieuwbouwproject echter niet genoemd.

'Het geheime leven van 4-jarigen' draait maandag om Yusri

Programma biedt inkijkje in leefwereld kleuters

Yusri op tv: maandag 20 februari om 22.05 uur op NPO1. Foto: EO

WEESP - De 4-jarige Yusri Baddou uit Weesp is maandag 20 februari te zien in een nieuw televisieprogramma van de Evangelische Omroep: 'Het geheime leven van 4-jarigen'.

Het programma speelt zich af in en rond een kinderdagverblijf en geeft een persoonlijk kijkje in de leefwereld van deze leeftijdsgroep. Hoe vinden ze hun plek, sluiten ze vriendschappen, bereiken ze hun doelen en gaan ze om met teleurstellingen?

In elke aflevering staan acht 4-jarigen centraal, die in achtergrond, gezinsherkomst en ontwikkelingsniveau van elkaar verschillen. Toch hebben ze ook veel gemeen: ze zijn nieuwsgierig, vindingrijk, hebben energie voor tien en zijn regelmatig eigenwijs. Wat gebeurt er wanneer ze met elkaar spelen? Hoe reageren ze wanneer ze worden uitgedaagd in vrolijke spelletjes of wanneer ze aan het denken worden gezet in een van de opdrachten? De beelden zijn grappig, verbazingwekkend en regelmatig ontroerend. Yusri staat centraal in de eerste aflevering, maandag 20 februari om 22.05 uur op NPO 1.

Hockeymeiden kampioen

WEESP - De D3-meiden van MHC Weesp zijn zondag kampioen geworden.

Tegen Muiderberg wonnen de dames waardoor het kampioenschap al zeker was. De tweede wedstrijd tegen de Gooische Hockeyclub eindigde in een gelijkspel.

Met slechts één verloren wedstrijd en een doelpuntensaldo van 51 voor en 16 tegen speelden de meiden een sterk zaalseizoen. Het kampioenschap werd gevierd met kindercampagne in de kleedkamer.

Treinverkeer paar uur plat

WEESP - Door een aanrijding met een persoon reden er maandagmiddag geen treinen tussen Almere Centrum en Weesp en Almere Centrum en Naarden-Bussum.

De treinen vanuit Amsterdam reden niet verder dan Weesp. Er werden stopbussen ingezet om de gestrande reizigers te vervoeren. Rond 16.00 uur kwam het treinverkeer weer op gang.

Gratis rolstoeluitleen in gebruik

WEESP - Het uitleenpunt voor rolstoelen en scootmobielen is in gebruik genomen. Iedereen kan er gratis een komen lenen bij de Bibliotheek.

Het is een proef van de gemeente Weesp. Als het slaagt dan blijven de rolstoelen en scootmobielen staan. Alle Weespers die een hulpmiddel willen lenen kunnen zich een dag van tevoren melden bij de gemeente op 0294-491391. Ook is het mogelijk om de rolstoelen of scootmobielen te laten bezorgen door Versa. De proef moet mindermobiele Weespers meer mobiel te maken.

Met een big smile naar Valencia

Jolanda Waarts geniet met haar partner van de gewonnen stedentrip.

WEESP - Haar charmante lach heeft Jolanda Waarts uit Weesp een stedentrip naar Valencia opgeleverd. De cheque heeft ze onlangs verzilverd.

Tijdens het Sluis-en-bruggenfeest in augustus had het Tandheelkundig Centrum Weesp een promotiestand in de Nieuwstraat. Daar konden feestgangers op de foto in het kader van de wedstrijd 'De mooiste glimlach van Weesp'. Jolanda won met haar mooie lach een geheel verzorgde stedentrip naar een bestemming naar keuze voor twee personen.

Groen pakt brons

WEESP - Paul Groen is zondag op het podium geëindigd bij het NK indoor in Apeldoorn. De Weesper atleet won brons op de 60 meter horden.

Het centrum is lastig te bereiken met het openbaar vervoer

En meer cijfers uit het Koopstromenonderzoek

Vervolg van de voorpagina.

WEESP - De consument in Weesp treft in het centrum meer winkels voor de dagelijkse boodschappen, maar minder voor de niet-dagelijkse spullen. Nog wat gedetailleerde cijfers uit het Koopstromenonderzoek 2016 over het centrum van Weesp.

De consument waardeert de bereikbaarheid per fiets met een mooi rapportcijfer, maar hekelt de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Uiteindelijk scoren we een dikke voldoende. Wie alle cijfers wil lezen over Weesp en alle andere gemeenten kan kijken op www.kso2016.nl. De bijgevoegde illustraties komen uit dat onderzoek.

Internet verandert rol winkelcentra ingrijpend

Internet zorgt voor een revolutie, aldus de onderzoekers. Foto: Ruth van Kessel

REGIO - In de hele regio neemt de omzet in winkels af. Grote klappen vallen er in Bussum en Hilversum. Vooral niet-dagelijkse boodschappen worden niet meer op de traditionele winkelplekken gedaan.

Het zijn daarmee de grotere, traditionelere, concentraties van winkels in de regio die het moeilijk hebben en dan niet voor de normale boodschappen, maar voor de aankopen die af en toe worden gedaan. De leegstand loopt daar het hardst op en de omzet verdwijnt.

Het is vooral internet die daar de schuldige aan is, zo concluderen de onderzoekers achter het Koopstromenonderzoek 2016. Het web is het grootste winkelcentrum van Nederland geworden. De structuur van winkelen is voor iedereen radicaal gewijzigd, iedereen kan overal alles kopen wat ze willen. In dat licht gezien is het knap dat winkels zich zo goed staande weten te houden, zo menen de onderzoekers.

We zitten midden in een revolutionaire ontwikkeling. Internet heeft dingen veranderd waarbij het onduidelijk is hoe die op hun plek gaan vallen. Er is voorlopig nog geen afname te zien in de groei van bestedingen online en jongeren trekken steeds meer naar online. De onderzoekers durven zich dan ook niet echt aan een toekomstprognose te wagen. Zij stellen alleen dat winkelcentra waar meer flexibiliteit is, betere mogelijkheden hebben. Het is aan de gemeenten en de lokale bestuurders om te anticiperen op alle ontwikkelingen.

"En daarbij zijn soms pijnlijke, complexe en kostbare transitieopgaven onafwendbaar", zo besluiten ze.

Wij zoeken een lieve, verantwoordelijke oppas voor onze zoon (3). Wie kan m.i.v. 7 maart op dinsdag -als vaste, hele dag- bij ons thuis in Weesp oppassen? We kijken uit naar jouw reactie! mennomargot@gmail.com 06-41360034

WONINGEN GEZOCHT! voor expats en bedrijven Interhouse Hilversum 035-303 13 20 www.interhouse.nl vertrouwd en snel

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Acupunctuur in Weesp! Last van een winterdip, maak snel een afspraak bij Desirée Lekkerkerker www.ackrufy.nl of 0294-785331

ATTEMA TWEEWIELERS Herengracht 25 1382 AG Weesp. Telefoon 0294-413201 Bij inleveren van deze advertentie GRATIS een attentie. Attema tweewielers, hét adres voor nieuwe fietsen, gebruikte fietsen, reparatie, verhuur

PASFOTO NODIG? Vroom optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, W.C. Hogeweij

Gezocht: stevig persoon, hondenliefhebber, die tegen betaling 3x pw 45 min met onze enthousiaste Amerikaanse Bull wil lopen, tegen een vergoeding. 06-21266204

Turnvereniging WVGV in Weesp zoekt een trainer voor de recreatielessen (meisjes vanaf 6 jaar) op woensdagmiddag. Voor meer informatie bel 0648682035

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Te huur onze ligplaats te Weesp, Aquamarin. Ca 3 x 8 meter. v.a. 1 april 2017 tot 1 april 2018 voor 1000 euro. Voor inlichtingen bel 06-25219886

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Nieuwbouw Muiden als zoete broodjes over toonbank

Veel gezinnen uit Amsterdam zien toekomst in Muiden. Foto: Krijgsman Muiden

MUIDEN - De eerste 140 woningen in het nieuwbouwplan De Krijgsman in Muiden zijn al verkocht. Dat is 60% van het nu beschikbare aanbod. Bijna 75% van de belangstellenden komt uit Amsterdam.

De projectontwikkelaar kreeg eind vorig jaar definitief groen licht voor de plannen voor de nieuwe woonwijk op het voormalige kruitfabriekterrein (KNSF). De verkoop gaat sneller dan verwacht, zegt Marcus Wieringa namens de ontwikkelaar. Dat er veel belangstelling is vanuit Amsterdam, verbaast hem geenszins. "Amsterdam staat op een soort van ontploffen." Het zijn vooral jonge gezinnen die hun toevlucht nemen naar de nieuwbouwlocatie aan de IJ-oever in Muiden.

De bouwwerkzaamheden richten zich nu op het gereed maken van de grond en het toegankelijk maken van het gebied. In september kan dan eindelijk de eerste schop de grond in. Wieringa gokt dat er dan gebouwd wordt aan de realisatie van zo'n 210 woningen. Maar voordat het zover is moeten er nog wel wat stulpjes verkocht worden. Daar wordt dan ook hard aan gewerkt. Wieringa: "We zijn nu bezig, samen met de makelaars, om tussen de 250 en 300 woningen gefaseerd in verkoop te brengen. Met de hoop dat bij de start van de bouw alles verkocht is."

Nieuwe school
Omdat de nieuwe woonwijk veel gezinnen met jonge kinderen zal trekken, kan ook de vestiging van een basisschool niet uitblijven. Er zal een brede school verrijzen, een gloednieuw integraal kindcentrum. De bouw start niet eerder starten dan begin 2019, omdat de gemeenteraad van Gooise Meren nog met de aanschaf van de grond akkoord moet gaan.

23 / 24