Vechtjournaal

18 oktober 2017

Vechtjournaal 18 oktober 2017


Bijzondere items in bijzondere kerk

Foto: Yannick uit den Boogaard

In de sfeervolle ambiance van de Van Houtenkerk (Oudegracht 69 in Weesp) vindt u 27, 28 en 29 oktober de Antiek, Brocante, Kunst en Designbeurs. Zo'n 20 deelnemers bieden hun gevarieerde en bijzondere items aan. Van vintagedesign, speelgoed uit voorbije jaren, spannende art-deco-objecten tot antiek glas, porselein, zilver, sieraden, vitrine- en verzamelobjecten. Tevens zijn er kleine meubelen, grafiek, tekeningen en schilderijen, unieke brocante en bijzondere curiosa uit alle landen en periodes. Een schatkamer aan mogelijkheden voor stylisten, verzamelaars en unieke aanwinsten voor uw interieur. Open van 11.00 tot 18.00 uur, zondag tot 17.00 uur. Entree gratis.

Circus Barani strijkt neer aan Aetsveldselaan

WEESP Circus Barani is begin deze week in Weesp aangekomen. De tent staat al. De voorstellingen zijn van woensdag tot en met zondag.

Circus Barani is een klein familiecircus dat dit jaar voor het eerst met een eigen voorstelling rondtrekt. Het gezelschap bestaat onder meer uit acrobaten, jongleurs en een clown. Er doen ook dieren mee; in een buitenverblijf zijn ganzen, een hangbuikzwijntje en een paardje gespot.

Kaarten zijn voor aanvang van de voorstellingen aan de kassa verkrijgbaar en kosten vanaf 13 euro per stuk. Op www.barani.nl zijn kortingsbonnen en speeltijden te vinden.

Doede Keuning werkte voor de Koningin

WEESP Vereniging Vrouwen van Nu heeft een bijzondere gast weten te strikken voor de eerstvolgende lezing.

Morgen (donderdag 19 oktober) vertelt Doede Keuning over zijn werk als adjudant van koningin Beatrix. Hij vertelt hoe hij deze boeiende periode in zijn carrière heeft beleefd.

Locatie van de lezing: OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Uit de regio

Veiligheidsregio's streven naar één organisatie

9

Kinderactiviteiten in herfstvakantie

Animatiefilms, jeugdtheater, circusvoorstellingen en kinderrondleidingen

De legendarische Lightning McQueen (rechts) werkt met zijn makkers aan een comeback.

WEESP Volgende week zijn de scholen dicht. Het is dan herfstvakantie. Om iets leuks te doen met de (klein)kinderen hoef je Weesp niet uit.

'Cars 3'
De City of Wesopa viert het begin van de vakantie zondag 22 oktober met de film 'Cars 3'. De legendarische Lightning McQueen lijkt verouderd vergeleken met nieuwe racewagens. Hij roept hulp in om te bewijzen dat hij nog altijd de beste is. 14.00 uur / € 5,-.

'We hebben er een geitje bij'
In de City is woensdag 25 oktober een kindertheatervoorstelling te zien. 'We hebben er een geitje bij' is een beeldende, interactieve en intieme voorstelling voor de allerkleinsten. Over vreugde, feest, de wereld ontdekken én een dikke buik die trappelt en geluid maakt. 10.30 uur / € 7,50.

Filmmiddag bieb
De bibliotheek aan de Oudegracht houdt woensdag 25 oktober een filmmiddag. Om vergunningtechnische redenen mag de bieb de titel niet publiceren, maar het gaat hier om een bekroonde animatiefilm. 14.30 uur / Gratis.

Kinderrondleiding
Museum Weesp heeft een nieuwe tentoonstelling 'Uitgelicht', die Weesper monumenten van een andere, verrassende kant belicht. Woensdag 25 oktober is er een rondleiding speciaal voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. 14.00 / Entree museum € 4,-, geen toeslag voor de rondleiding. Zaterdag 28 oktober is er een kinderrondleiding door het stadhuis: 'Van verdachte tot gestrafte'. Entree museum € 4,-, geen toeslag voor de rondleiding.
Circus Barani
Aan de Aetsveldselaan is circus Barani neergestreken. Een klein familiecircus met onder meer acrobatiek, dieren en een clown. Voorstellingen op woensdag 18 oktober 15.00 uur, vrijdag 20 oktober 17.00 uur, zaterdag 21 oktober 15.00 uur en zondag 22 oktober 14.00 uur. Kaarten vanaf € 13,-.

Koersbal maakt herintrede, vanaf nu elke donderdag

Koersbal tijdens de Weesper Sportfair. Bij Oversingel wordt binnen gespeeld. Foto: Marieke van Veen

WEESP Een beetje jeu de boules, maar dan op een mat en met ballen met een afwijkende baan: zo laat het spel koersbal zich nog het best omschrijven. Het spel keert terug in Oversingel. Voortaan kan hier elke donderdagmiddag gekoersbald worden.

Koersbal is uitermate geschikt voor senioren die naast eenvoudig en rustig bewegen ook van een beetje wedstrijdspanning houden. Er is geen kracht voor nodig, zodat iedereen gelijke kansen heeft. Koersbal is van oorsprong een Australische sport die omstreeks 1980 overwaaide naar Europa. Het wordt gespeeld op een mat van 8 bij 2 meter. Er spelen twee teams van twee personen tegen elkaar. De bedoeling van het spel is om de bal zo dicht mogelijk naar de 'jack' te rollen, het witte doelballetje. De ballen rollen in een boog omdat het zwaartepunt van de koersballen niet in het midden zit.

Het koersballen in Oversingel is op donderdag van 14.30 tot 15.30 uur. Deelname kost 5 euro, dat is inclusief een kopje koffie of thee. Publiek is welkom.

5 / 12

In 'Sense of an Ending' (donderdag in de City) haalt Tony's verleden hem in.

Woensdag 18 oktober

1001 Nachten

14.00 uur | Vivium Oversingel

Astrid Joosten verzorgt zondag een wijnworkshop in Theaterpand Weesp.

Ensemble '1001 Nachten' verzorgt een klassiek concert in Oversingel. Ahmet Gür op viool en Junya Nomura op cello.

Zing- en dansavond

19.00 uur | Papelaan 99

Zing- en dansavond bij de Vrouwen van Weesp.

Meezingen

20.00 uur | WSV De Vecht

Onder begeleiding van twee accordeonisten het Hollandse lied meezingen. Tekstboeken liggen klaar.

Donderdag 19 oktober

Stadsdorpen en buurtpanels

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Themaochtend over stadsdorpen en buurtpanels. Mary van Vucht, bestuurder van StadsdorpZuid in Amsterdam, vertelt over het ontstaan en de groei van een succesvol burgerinitiatief. Entree gratis.

Bingo

14.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Gezellig samen bingo spelen in de Buurtkamer de Kastanje met leuke kleine prijsjes.

Doede Keuning

20.00 uur | OAZ-gebouw

Doede Keuning is adjudant geweest van koningin Beatrix. Over deze boeiende tijd komt hij vertellen. Ook niet-leden van Vrouwen van Nu zijn welkom.

Bingo Aetsveld

20.00 uur | Bar Olympus

Bingo Aetsveld verzorgt een gezellige bingo in Bar Olympus bij Sporthal Aetsveld. Voor halen en brengen kan gebeld worden met 0294-419973 of 06-40 02 72 74.

Film: 'Sense of an Ending'

20:00 uur | City of Wesopa

Deze verfilming van Julian Barnes' bestseller is een levensecht drama over verbroken liefdesrelaties, familiegeheimen en onbetrouwbare herinneringen. Tony Webster leidt een teruggetrokken leven tot het verleden hem plots lijkt in te halen. € 8,-.

Vrijdag 20 oktober

Try-out: 'Gaan we katten?'

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Haar vorige voorstelling 'D&A' kreeg lovende recensies. In 'Gaan we katten?' zet Dorine Wiersma haar nagels in het leven van vandaag. Met virtuoze gitaarliedjes in allerlei muziekstijlen. € 15,-.

Klaverjassen bij FC Weesp

20.00 uur | FC Weesp

Elke derde vrijdag van de maand is er klaverjassen bij FC Weesp. Zaal open vanaf 19.30 uur. Deelname € 3,50.

Zaterdag 21 oktober

Kangoeroe Klup Argus

9.00 uur | Sporthal Aetsveld

Kinderen tussen de 2,5 en 6 jaar zijn welkom voor sport, beweging en spelletjes bij korfbalvereniging Argus. Deelname is gratis.

Porselein schilderen

14.00 uur | Museum Weesp

Demonstratie porselein schilderen. Het publiek kan daarna ook zelf aan de slag. Toeslag € 2,-.

Volksoperahuis: 'Greaseman'

20.30 uur | City of Wesopa

Een muzikaal spookverhaal vol jazzy klanken en rake liederen. Op Curaçao doet een spookverhaal de ronde. Een mysterieuze man doolt door de straten en maakt de buurt onveilig. Met muzikanten Konkie Halmeyer en Walther Muringen. Entree € 17,-.

Zondag 22 oktober

Wijnworkshop Astrid Joosten

16.00 uur | Theaterpand Weesp

Wijnworkshop met tv-persoonlijkheid en vinoloog Astrid Joosten. Met informatie over wijn-spijscombinatie, een wijnproeverij met bijpassende hapjes en een uitgebreide uitleg over de wijnen. De opbrengst komt ten goede aan Theaterpand Weesp en theaterschool Zone 1380. € 50,-.

Jeugdfilm: 'Cars 3'

14.00 uur | City of Wesopa

De legendarische Lightning McQueen lijkt verouderd vergeleken met nieuwe racewagens. Hij roept daarom de hulp van een jonge technicus in om te bewijzen dat hij nog altijd de beste is. € 5,-.

Maandag 23 oktober

Inloop Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Seniorweb Weesp houdt elke maandag inloop in de bieb. Voor informatie over cursussen en vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. Van 10.00 tot 12.00 uur, de koffie is gratis.

Dinsdag 24 oktober

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging De Achtergracht opent de deuren van het OAZ-gebouw voor het gratis breicafé. Mensen die willen leren breien, haken of borduren kunnen vrijblijvend binnenstappen.

Woensdag 25 oktober

Adminstratiespreekuur

9.30 uur | Papelaan 99

Weespers met vragen op administratiegebied kunnen bij Versa langskomen voor hulp en advies.

Mamacafé Weesp

10.00 - 11.30 uur | Bibliotheek

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

'We hebben er een geitje bij'

10.30 uur | City of Wesopa

Een beeldende, interactieve en intieme voorstelling voor de allerkleinsten. Entree € 7,50.

Kinderrondleiding

14.00 uur | Museum Weesp

Leer alles over de nieuwe tentoonstelling 'Uitgelicht' over de monumenten in Weesp. Leeftijd 6 t/m 12 jaar. Geen toeslag

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die verbinding met andere inwoners van Weesp zoekt. Opgeven is niet nodig en deelname is kosteloos.

Protestantse Gemeente
Zondag 22 oktober 10.00 uur
Grote Kerk, ds. M.C. Hage

Zondag 22 oktober 19.00 uur
Grote Kerk, ds. J. den Dikken

Parochie van Levend Water
Vrijdag 20 oktober 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 22 oktober 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering, J. Haen

Dinsdag 24 oktober 10.00 uur
Kapel, Woord & Communie
J. van Meeteren

NPB
Zondag 22 oktober 10.30 uur
Van Houtenkerk, M. Kruimer

Evangelische Gemeente
Zondag 22 oktober 10.00 uur
OAZ-gebouw, S. van Hattem

O Domina Nostra in Grote Kerk

Koos Damman achter het koororgel. Foto: hetoudsteorgelvanhetgooi.nl.

MUIDEN In de St. Nicolaaskerk in Muiden wordt zaterdag 21 oktober het 'O Domina Nostra' van de Poolse componist Henrik Mikolaj Gorecki uitgevoerd.
Dit in 1985 gecomponeerde werk voor sopraan en orgel is een zeer aangrijpend en indringend muziekwerk. Het concert wordt verzorgd door Irene Vonk - sopraan en Koos Damman - orgel, beiden inwoners van Muiden.

Verder worden er werken ten gehore gebracht van onder anderen Johann Sebastian Bach, Hendrik Andriessen en William Faulkes.

Koos Damman is sinds 1961 als organist werkzaam in de Grote of St. Nicolaaskerk te Muiden. Hij bespeelt zaterdag zowel het hoofdorgel als het koororgel. Bij 'O Domina Nostra' begeleidt hij Vonk op het hoofdorgel.

Verdere bijzonderheden en het complete programma zijn te vinden op de website www.hetoudsteorgelvanhetgooi.nl.

Het concert begint om 15.00 uur. De toegang is gratis.

Stuur vooral mooie foto's in!

Foto: Marieke van Veen

WEESP Deze foto, onlangs genomen op het wandelpad tussen de sportvelden en het spoor, vinden we zelf best mooi. Alsof je een bos uit loopt, terwijl Weesp geen bos heeft. Onze lezers stuiten vast ook op mooie, gekke, vrolijke of ontroerende beelden of taferelen. Foto van gemaakt? Stuur 'm dan naar redactie@weespernieuws.nl en misschien staat-ie volgende week op deze plek. Foto: Marieke van Veen

Win kaarten voor 'Greaseman'

'Greaseman' een opera over vervuiling. Foto: Bart Sparnaaij

WEESP Het Volksoperahuis speelt aanstaande zaterdag (21 oktober) in de City of Wesopa de voorstelling 'Greaseman'. Een aanrader, zo tipt programmeur Johanna Otto. Ze verloot onder de lezers van het WeesperNieuws 2 vrijkaarten.

In 'Greaseman' keert een voormalige Shell-manager uit Nederland terug naar Curaçao. Een Curaçaose vrouw confronteert hem daar met de spoken uit het verleden en de vervuiling van nu. Met de komst van de man duikt ook de 'Greaseman' weer op, een mysterieuze, met olie besmeurde man die door de straten doolt. De laatste keer dat hij gezien werd was in 1969, tijdens een arbeidersopstand tegen de Shell-fabriek. Aanvang 20.30 uur / Entree € 17,-.
De City verloot onder de lezers van het WeesperNieuws 1 x 2 vrijkaarten. Mail voor vrijdagmiddag naar info@wesopa.nl o.v.v. 'Greaseman'. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.

Lezing in Vivium Oversingel: 'Op de motor door Uganda'

Bikers delen hun avonturen

WEESP Paul Vlasman en Kees van der Kaay verwezenlijken hun dromen door motorreizen te maken in verre landen. In 2014 trokken zij door Uganda. Daarover vertellen ze woensdag 25 oktober in Oversingel.

Op twee Honda 250 cc crossmotoren tourden de twee wekenlang door de nationale parken van het Oost-Afrikaanse Uganda. Dit is het enige land waar dit nog zonder begeleiding mag: "Een bijzondere ervaring. Wij hebben veel wild gezien, waaronder leeuwen, olifanten, nijlpaarden, giraffen, zebra's, krokodillen en vele vogels. Ook waren wij erg onder de indruk van bomen en planten, het vele verse fruit en de zeer vriendelijke bevolking. De wegen waren soms in zeer slechte staat, maar voor al die uren buffelen over kuilen en gaten krijg je heel veel moois terug."

De lezing omvat verhalen, foto's en filmpjes. Aanvang: 14.00 uur. Ook niet-bewoners zijn zeer welkom. Zij betalen € 5,- entree.

Veiligheidsregio's G&V en Flevoland streven naar één organisatie

Samen zorgdragen voor veiligheid en publieke gezondheid van inwoners

De brandweerkorpsen, GGD's en bevolkingszorgorganisaties gaan samen. Foto: Christian Pfeiffer

REGIO De Veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland willen in 2019 opgaan in één organisatie die zorgdraagt voor de veiligheid en de publieke gezondheid van de inwoners. De algemeen besturen van beide Veiligheidsregio's hebben daartoe vorige week een conceptintentieverklaring vastgesteld.

De colleges van de gemeenten in beide verzorgingsgebieden zijn hierover vorige week ingelicht.
Het streven is dat per 1 januari 2019 een bestuurlijke fusie plaatsvindt en medio 2019 de ambtelijke fusie van start gaat. De nieuwe organisatie zal de brandweerkorpsen, de GGD's en de bevolkingszorgorganisaties in beide verzorgingsgebieden omvatten. Een brede organisatie zal beter toegerust zijn op het aangaan van de uitdagingen op het gebied van veiligheid en publieke gezondheidszorg voor alle inwoners van de aanpalende en met elkaar bekende gebieden Gooi en Vechtstreek en Flevoland, zowel op het gebied van dagelijkse zorg als bij calamiteiten.

Schaalvergroting

Eén veiligheidsregio mag geen twee GGD-organisaties hebben

De fusie past ook in de context van schaalvergroting van aanpalende organisaties zoals Meldkamer Midden-Nederland, politie en regionale ambulancediensten. Tot slot kan bestuurlijk beter worden geacteerd in de context van steeds intensievere regionale samenwerking en gemeentelijke herindelingen. De GGD's in beide verzorgingsgebieden maken nadrukkelijk deel uit van de brede organisatie die uiteindelijk zo'n 1500 werknemers en vrijwilligers zal omvatten.
De Wet Veiligheidsregio's stelt dat één veiligheidsregio niet bediend kan worden door twee GGD-organisaties. Behalve deze wettelijke randvoorwaarde ligt ook de behoefte aan verdere professionalisering en samenwerking binnen het grotere geheel ten grondslag aan het samengaan.
De heren Bas Jan van Bochove (burgemeester van Weesp), Pieter Broertjes (burgemeester van Hilversum), A.B.L. de Jonge (burgemeester van Dronten) en F.M. Weerwind (burgemeester van Almere) zijn, samen met twee bestuurders van de GGD's, de bestuurlijke trekkers van het fusietraject. Daarnaast komt er een projectgroep met vertegenwoordigers uit de betrokken organisaties van beide veiligheidsregio's.

Infobijeenkomsten

In november organiseren besturen en directies van beide veiligheidsregio's in hun verzorgingsgebieden informatiebijeenkomsten om het fusieplan toe te lichten aan de betrokken raadsleden.

De conceptverklaring wordt in de komende tijd aan de gemeenteraden voorgelegd. Daarna wordt de intentieverklaring met eventuele aanvullingen ter goedkeuring aan beide besturen van de veiligheidsregio's voorgelegd.

Nieuwe opvang slachtoffers huiselijk geweld geopend

De wethouders en de mensen van het Oranje Huis tijdens de opening. Foto: Regio Gooi en Vechtstreek

REGIO "Door de unieke samenwerking tussen Flevoland en Gooi & Vechtstreek is dit Oranje Huis gerealiseerd, een plek waar vrouwen de ruimte hebben om met professionele ondersteuning zelf de spiraal van geweld te doorbreken. Een resultaat waar ik trots op ben."

Dat zei de Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want afgelopen week bij de opening van de nieuwe opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld in Almere Poort: het Oranje Huis Flevoland - Gooi en Vechtstreek. Naast Van der Want waren ook wethouders Froukje de Jonge (Almere) en Marianne Verhage (Huizen) getuige.

Mijlpaal

'Niet wegkijken, maar aanpakken en
hulp bieden'

In het Oranje Huis worden slachtoffers van huiselijk geweld uit beide regio's professioneel opgevangen en begeleid. Wethouder De Jonge ziet de opening van het Oranje Huis als een mijlpaal bij de stevige inzet in de strijd tegen huiselijk geweld en kindermishandeling: "Met het Oranje Huis zetten wij samen een grote stap op weg naar het zo goed mogelijk opvangen en verder helpen van slachtoffers van huiselijk geweld. En dat is belangrijk, want als het thuis niet veilig is, waar dan wel? Daarom is het goed dat politie, hulpverleners, gemeenten in beide regio's en woningcorporaties hierin samen optrekken."
Het Oranje Huis voorziet in een grote behoefte aan een veilig thuis voor vrouwen en hun kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Zij kunnen hier terecht voor advies, hulpverlening en crisisopvang. "Het is zo belangrijk dat er al in een vroeg stadium ondersteuning kan worden geboden ter voorkoming van erger", aldus Verhage. "Mede daarom wordt er gestart met een regionale taskforce waarin we verder aan de slag gaan tegen huiselijk geweld en kindermishandeling. Er wordt afgesproken dat we niet wegkijken, maar aanpakken en hulp bieden."

Hoewel gericht op de regio's Flevoland en Gooi en Vechtstreek, heeft het huis ook een landelijke functie. Slachtoffers van huiselijk geweld, die omwille van een onveilige situatie niet in de eigen gemeente of regio kunnen verblijven, kunnen ook hulp en opvang in het Oranje Huis krijgen.
In het Oranje Huis is alle hulpverlening onder één dak. In totaal zijn er twee noodbedden, tien crisisopvangplaatsen en vijftien plaatsen voor begeleid wonen. Iedere bewoner heeft een eigen appartement en daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimtes. Naast opvang biedt Blijf Groep ambulante begeleiding aan vrouwen en gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld.