WeesperNieuws

13 juni 2018

WeesperNieuws 13 juni 2018


Vechtstede overspoelt Muiderslot

WEESP 1200 scholieren nemen komende maand bezit van het Muiderslot en Pampus. Een uniek schoolreisje van het 20-jarige Vechtstede College in Weesp.

De school spreekt zelf van een expeditie. Met recht, want het wordt teambuilding, maatschappelijke stage, ouderparticipatie, sportdag én schoolreisje ineen.

Dit is de bedoeling: woensdag 4 juli komen alle leerlingen, docenten en vrijwilligers (in totaal 1400 man) bij elkaar op het Muiderslot voor een gezamenlijke warming-up. Daarna begint voor elke leerling een arrangement met meestal vier activiteiten. De keuze is enorm: van Lowlandgames en een tandemrace tot theater, streetdance en wateronderzoek met Waternet. De activiteiten vinden plaats in en om het kasteel, op Forteiland Pampus (de Sanne Sophia vaart heen en weer) en de Grote Kerk in Muiden. De klassen worden zo veel mogelijk gemengd.
De hele exercitie begon toen Theo Calis, docent Nederlands op het Vechtstede, voor zijn schrijfclubje eens een kamer in het Muiderslot wilde huren. "Dat kon niet: het was het hele kasteel of niets", zo begint Calis zijn verhaal. Met het 20-jarig bestaan in het verschiet was het idee van een schoolproject snel geboren. Schoolleiding, leerlingen én ouders reageerden enthousiast en velen zetten hun schouders onder de omvangrijke organisatieklus.

17

Bo Smulders van WVGV 8ste op NK turnen

Foto: Edwin Smulders

WEESP Bo Smulders van WVGV is zaterdag 8ste geworden op het NK turnen (niveau instap N2). De 24 beste turnsters van Nederland streden in Almelo tegen elkaar. Bo heeft vier mooie oefeningen geleverd en kwam hiermee in de top tien. Het is voor de Weesper gymnastiekvereniging lang geleden dat ze vertegenwoordigd was op een NK.

De tijden veranderen

Foto: Christian Pfeiffer

Ook voor Cor Draijer, die na vele jaren afscheid neemt van zijn rubriek in deze krant.

7

Van de lezers

Vrijwilligerscentrale

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt deze week de volgende vacatures aan.

Supervisor
kantine FC Weesp

Voor het komende seizoen zoekt de voetbalclub iemand die de kantine op orde wil houden en de kantinevrijwilligers wil aansturen en begeleiden. Een functie voor mensen die het leuk vinden om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Organisatie: FC Weesp.

Flexibel vrijwilligerswerk
bij FC Weesp

Ook kijkt de voetbalclub uit naar vrijwilligers die zo nu en dan eens willen helpen bij bijvoorbeeld een evenement, het maken van een rooster of andere klusjes. Organisatie: FC Weesp.

Gastvrouwen en gastheren
Digi&Taalhuis Weesp

Het Digi&Taalhuis Weesp houdt elke dinsdag inloopspreekuur in de bibliotheek Weesp van 11.00 – 12.00 (niet in schoolvakanties). Het spreekuur is voor mensen met vragen over het leren van de Nederlandse taal. Als gastvrouw of -heer inventariseer je de vraag of behoefte en helpt de aanvrager op weg. Organisatie: Digi&Taalhuis Weesp.

Algemeen coördinator Voedselbank

De taken bestaan onder meer uit: coördinatie tussen logistiek, cliëntenzaken, werving en uitgiftes. Hieronder valt ook het delegeren van taken en verantwoordelijkheden. Aansturen van de organisatie, o.a. het houden van functioneringsgesprekken met coördinatoren en hoofden van afdelingen. Voorzitten en inspireren coördinatorenoverleg. Werkzaamheden continu analyseren en verbeteren. Tijdig het bestuur informeren over relevante zaken. Deze functie kan als duobaan worden ingevuld. Organisatie: De Voedselbank.

Chauffeur op de bus van Verpleeghuis Hogewey

Met de eigen bus van verpleeghuis Hogewey (maximaal 9 personen) leuke uitstapjes voor bewoners met dementie uitvoeren. De Hogewey verzorgt twee tot drie keer per week uitjes voor de bewoners met de eigen rolstoelbus naar diverse locaties, maar ook voor tandartsbezoeken wordt de bus gebruikt. Organisatie: Vivium zorggroep, Hogewey.

De Vrijwilligerscentrale houdt elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur inloopspreekuur in Gebouw Papelaan 99, Weesp. Afspraak maken? Bel met (035) 6231100 of mail naar vcweesp@versawelzijn.nl.

Meer informatie op
versavrijwilligerscentrale.nl.

Supervisor kantine FC WEESP

Voor het aankomend nieuwe seizoen zoeken wij iemand die het op orde houden van de kantine en het aansturen van de vrijwilligers die daar werken wil begeleiden. Houdt u van regelen en vindt u het ook belangrijk dat alles in de kantine op rolletjes loopt dan zijn wij op zoek naar u !

Flexibel aan de slag bij FC WEESP

Verder zijn wij op zoek naar een flexibele vrijwilliger die goed kan samenwerken met de vrijwilliger coördinator van FC Weesp. Bijvoorbeeld hulp bij het maken van een rooster, assisteren bij evenementen of ander werk dat gedaan moet worden waarbij je zelf je

tijd - 2 uurtjes per week - kunt bepalen, dus alle hulp is welkom. Organisatie: FC Weesp

Gastvrouw/heer inloopspreekuur Digi&Taalhuis Weesp

Elke dinsdag hebben wij een inloopspreekuur in bibliotheek Weesp van 11:00 – 12:00 (niet in schoolvakanties). Het spreekuur wordt bezocht door inwoners van het Gooi met vragen over het leren van de Nederlandse taal. Als vrijwilliger luister je naar de vraag/behoefte en geeft (m.b.v. onze taalconsulent), advies over welk taalaanbod in de regio geschikt is.

Organisatie: DigiTaalhuis Gooi

Algemeen Coördinator(en) (m/v) VOEDSELBANK

De functie kan als duo baan worden ingevuld

Taken bestaan uit: Coördinatie tussen logistiek, cliënten zaken, werving en uitgiftes. Hieronder begrepen het delegeren van taken en verantwoordelijkheden. Aansturen van de organisatie, o.a. het houden van functioneringsgesprekken met coördinatoren en hoofden van afdelingen Voorzitten en inspireren coördinatoren overleg. Werkzaamheden continu analyseren en verbeteren. Tijdig het bestuur informeren over relevante zaken Organisatie: Voedselbank Gooi en Omstreken

Chauffeur op de bus van verpleeghuis Hogewey

Met onze eigen bus (max. 9 personen) leuke uitstapjes voor bewoners met dementie uitvoeren. De Hogewey verzorgt 2 tot 3 keer per week uitjes voor onze bewoners met onze eigen rolstoelbus naar diverse lokaties , maar ook voor tandartsbezoeken wordt de bus gebruikt. Organisatie: Vivium zorggroep, Hogewey

Inloop spreekuur elke dinsdag van 13:30-14:30 uur op Papelaan 99, 1382RK Weesp. U kunt ons ook bellen om een afspraak te maken, tel. 035-6231100 of mailen vcweesp@versawelzijn.nl.

Meer info op website www.versavrijwilligerscentrale.nl

Weerbericht

Licht wisselvallig, wat minder koel

Een gebied van hoge luchtdruk ligt bij de Britse Eilanden. Met een noordelijke stroming is het koel. Het hogedrukgebied trekt langzaam zuidoostwaarts. Daardoor gaat de wind draaien en komt vanaf donderdag uit zuidwest tot west. De temperatuur stijgt licht, maar het wordt tevens wisselvalliger met een iets toenemende neerslagkans bij gematigde temperaturen.

Donderdag en vrijdag

De nacht naar donderdag verloopt fris met een minimum van rond 8 graden. Overdag neemt de bewolking langzaam toe, met later kans op regen. De wind draait van noord naar zuidwest en is matig van kracht. Het wordt 20 graden. Vrijdag verloopt droog en het klaart geleidelijk op. Er zijn enkele perioden met zon. Bij een matige zuidwestenwind wordt het 21 graden.

Het weekeinde

Voor het weekeinde wordt licht wisselvallig weer verwacht. Er is een mix van bewolking en soms ook perioden met zon, met name zondag. Vooral zaterdag is er kans op enkele buien. Ook zondag kan er nog een bui vallen. De matige, op zaterdag soms vrij krachtige, wind waait uit zuidwest tot west. In het weekend ligt de maximumtemperatuur omstreeks 20 graden.

Weetje

Deze week is het met name dinsdag en woensdag koel met een maximum onder de 20 graden. Het is de bekende juni-koelte, die een deel van de junimaand kenmerkt. Soms duurt het enkele dagen, soms ook langer. Het staat ook bekend als schaapscheerderskou. De schapen werden dan geschoren om te voorkomen dat de huid van de dieren aan felle zon werd blootgesteld.

Leeg bankkantoor wordt sfeervol café-restaurant

De Eendracht opent in september aan Grote Plein

Er moet nog wel wat gebeuren. Heel veel zelfs. Maar als alles goed gaat, gaan in de nazomer de deuren van Café-restaurant De Eendracht open.

Driemonder Damy Schuhmacher gaat het Grandcafé De Eendracht runnen.

WEESP Als je nu naar binnen loopt kun je je amper voorstellen dat het oude bankkantoor aan het Groote Plein straks dé ontmoetingsplek van Weesp moet gaat worden. De nu nog met troep gevulde ruimte moet vanaf september de plek worden waar je elke dag langs kunt komen om wakker te worden met een kopje koffie en een krantje, later op de dag kunt borrelen of 's avonds een hapje kunt eten.

De draden hangen nu nog aan het plafond, op de grond moet je oppassen dat je niet struikelt over buizen of balken. En waar straks op de achtergrond een fijn muziekje moet klinken hoor je nu nog het lawaai van zagen en boren. Restaurantmanager Damy Schuhmacher tovert een plattegrondje tevoorschijn. "Zo moet het gaan worden. Als je binnenkomt heb je meteen de bar, waar je plaats kunt nemen. Verdeeld over het restaurant komen vanzelfsprekend meerdere tafeltjes waar je altijd wel een plekje moet kunnen vinden."

Maar voor het zover is, moet er nog heel veel gebeuren. Want een oud bankkantoor omtoveren tot een café-restaurant is niet makkelijk. "We moeten van een zakelijke ruimte een heel sfeervol geheel gaan maken. Maar dat komt wel goed. We hebben al veel gesloopt om te vervangen. Maar dat kan niet overal", vertelt Demy, terwijl hij de loodzware deur van de oude kluis met veel kracht open duwt. "Deze kluis kan niet weg. We hebben nu besloten om er een inloopkoeling van te maken. Achter de kluis zit een lege ruimte waar eerst de geldautomaat was, met een aparte deur aan de achterkant. Daar gaan we straks ons vuil verzamelen, zodat de buurt geen last heeft van containers op straat."

Je kunt je nu nog niet voorstellen dat dit een restaurant wordt. Foto: Sjoerd Stoop

'De oude bankkluis wordt straks een grote koelkast'

Buren

De buurt rondom het Grote Plein was ook wel 'een dingetje'. Want opeens een drukke horecazaak voor de deur als je vele jaren een rustig bankkantoor gewend bent, is voor sommige buren wel even schrikken. "En dat snappen we best", vertelt Schuhmacher. "Maar het komt wel goed. Dat kunnen we zeggen omdat we al twee andere zaken hebben. Ook daar waren de buren bang voor overlast, maar ze hebben nu nagenoeg allemaal geen klachten en komen zelf regelmatig langs. We hebben onze Weesper buren ook al leren kennen door een 'burenborrel' te houden. En als er toch iets is, mogen ze ons gewoon aanspreken."

'We snappen dat de buurt bang is voor overlast, maar dat komt goed'

Kortom: alle lichten staan op groen voor de opening van Café-restaurant De Eendracht. Schuhmacher: "We hopen echt een aanwinst voor Weesp te gaan worden. Zowel van binnen als van buiten gaan we er iets heel moois van maken."

Machinist kan drama maar net voorkomen

WEESP Door met een noodstop zijn trein tot stilstand te brengen, heeft een machinist vrijdagavond een aanrijding met jongelui op het spoor bij Weesp voorkomen.

De jongelui waren bij de Lange Muiderweg op het spoor geklommen. De machinist van de aanstormende trein zag het gevaar en handelde direct. De jongelui, waarschijnlijk tieners, zijn weggerend. "Ik kan niet genoeg benadrukken dat het spoor geen speelterrein is. Als een trein 140 kilometer per uur rijdt, heeft hij een remweg van enkele honderden meters. Het is echt levensgevaarlijk", zei ProRail-woordvoerder René Vegter in een reactie op dit incident, dat landelijke aandacht kreeg. ProRail meldt dat spoorlopen een levensgroot probleem is, vooral bij mooi weer.

Gevolgen

De gevolgen zijn groot, ook als er geen ongelukken gebeuren. Allereerst jaagt het de machinist een enorme schrik aan. De machinist die vrijdag op de kinderen afkwam, kreeg professionele hulp om de bijna-aanrijding te verwerken. Ook voor de dienstregeling heeft het gevolgen. Andere treinen krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen. Dat ebt door naar andere treinen op het traject, zodat uiteindelijk veel reizigers last van vertraging krijgen.

Wie betrapt wordt op spoorlopen, kan een boete krijgen van 140 euro.

Verdwenen stoep maakt Papelaan onveilig

WEESP Bij de sportvelden aan de Papelaan is een stoep verdwenen. Dat zorgt voor onveilige situaties. De wethouder probeert er iets aan te doen.

Sinds de aansluiting van de wijk De 6 Weesper Straatjes is er nog maar aan één kant van de rijbaan een stoep. Veel voetgangers, ook kinderen, kiezen voor de meest logische route: over de rijbaan in plaats van over te steken naar de stoep. Sportclubs en omwonenden klagen erover bij de gemeente. Naar aanleiding van vragen in de raadscommissie van zijn eigen partij, deed GroenLinks-wethouder Maarten Miner de toezegging naar een verbetering van de situatie te kijken.

'Nieuwe weg naar de A1 op z'n vroegst in 2021 klaar'

Weespersluis is nu nog een heleboel zand. Foto: G.J. Schultz

WEESP Over drie, mogelijk vier jaar rijden we via een gloednieuwe weg van Weesp naar de A1 (en terug). Deze nieuwe ontsluitingsroute loopt door de Bloemendalerpolder, aan de kant van het kanaal. De aanleg ervan kent nu al de nodige hindernissen.

Liefst 14 bezwaren op het gebied van natuurbescherming hebben de boel vertraagd, zegt wethouder John Vos (WSP) in ons wekelijkse gesprek met B en W. "En we zijn nog steeds niet helemaal uit die bezwaarprocedure." Daarnaast was het wachten op het Rijk, dat een brug moet aanleggen tussen de op- en afrit van de A1 en de zes meter lager gelegen polder. "Bij het Rijk weten ze nu welk departement dat moet doen. In 2019 kan begonnen worden met de aanleg ervan, de huidige verwachting is dat de weg in 2021 klaar is." Afgesproken is dat de weg aangelegd wordt door de projectontwikkelaars van Weespersluis. Onderdeel van die afspraak is dat de weg er moet liggen voordat de 841e woning wordt gebouwd. In totaal komen er in Weespersluis 2750 woningen.

Beluister het gesprek met de wethouder op onze website.

Steven Winkel

Reanimatiecoördinator en intensivecareverpleegkundige. Weesper sinds 1985. Is 53 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben reanimatiecoördinator en intensivecareverpleegkundige in het OLVG. Ik kan vanuit praktijkervaringen mijn kennis delen en mijn 1e graads docentenopleiding komt hierbij goed van pas. Ik sport graag: hockeyen, trainen voor de triatlon van Weesp en sloeproeien met Uiteraard Uitermeer, de groep die ook hard werkt aan de herontwikkeling van Uitermeer."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik me net heb ingeschreven voor de Marathon van Amsterdam en hoop mijn tijd van Rotterdam te verbeteren."

Je beste eigenschap?
"Als ik ergens ja op heb gezegd dan ga ik er ook echt voor."

En je slechtste?
"Ik kan slecht tegen mensen die negatief zijn."

Wie is jouw grote held?
"Mijn ouders. Zij stonden altijd voor me klaar, en nog steeds."

Favoriete dag in de week?
"De vrije zaterdagen. Die start ik met zwemmen in de Vecht met de mannen en vrouwen van de WhatsAppgroep 'Fietsen'. Dit sluiten we af met koffie met iets lekkers bij Bert."

Wat zou je doen met duizend euro?
"Een paar keer luxe uit eten met mijn vriendin Nickey, vrienden en familie bij een van de goede restaurants hier in Weesp. Er gaat niets boven lekker eten en een goed glas wijn in leuk gezelschap."

En met een miljoen?
"De plannen van Uiteraard Uitermeer uitvoeren."

Als jij de burgemeester was, dan?
"Zou ik mijn functie snel weer overdragen aan onze huidige burgemeester. Hij doet het prima. Ik heb meer verstand van reanimeren."

Welk nieuws houdt jou bezig?
"De wederopbouw van Paviljoen Uit & Meer."

Buurtbus laat centrum links liggen, wethouder gaat praten

WEESP Wie met de bus naar het centrum van Weesp wil, moet de komende maanden minstens 500 meter extra wandelen. Buurtbus 522 stopt niet meer op de Achtergracht en de Nieuwstad, maar op de Van Houtenlaan en de Irenelaan.

Dat is het gevolg van de werkzaamheden aan de Van Houtenlaan en Groeneweg. De toegangsweg naar het centrum is afgesloten en daardoor kan buurtbus 522 niet meer naar de Achtergracht en de Nieuwstad, zegt busmaatschappij Syntus. Is dat zo? Autoverkeer kan toch ook via een omleiding op de Achtergracht en Nieuwstraat komen, waarom de buurtbus dan niet? Wethouder Léon de Lange (D66) gaat met Syntus om tafel om de buurtbus toch in het centrum te krijgen.

Uitstaptips

Tip voor de centrumbezoekers: de bushalte op de Van Houtenlaan is het dichtstbij voor de Hema (5 minuten lopen) en stadhuis (6 minuten). De halte op de Irenelaan is het dichtstbij voor Nelis en Pronk (Slijkstraat, 7 minuten lopen).

VVD-talent van Amsterdam

WEESP Laura van Dalen, raadslid voor de VVD Weesp, won vrijdag de masterclass van de VVD Amsterdam.

"Ik mag mij nu het 'Talent van Amsterdam 2018' noemen", zegt de Weespse over deze afronding van het opleidingstraject. "Een eer en een goed begin van de samenwerking tussen VVD Weesp en VVD Amsterdam." In de verkiezingsstrijd toonde Van Dalen zich een overtuigd voorstander van een fusie met Gooise Meren, maar de raad koos voor Amsterdam.

Geen drugs en nog vier schoolpleinregels

Burgemeester legt uit wat wel en niet mag. Foto: Gemeente Weesp

WEESP Een paar heldere spelregels moeten overlast en vandalisme rond de Van der Muelen-Vastwijkschool en De Triangel gaan tegengaan. Vijf regels staan sinds gisteren op een bord voor de schoolpleinen aan het Singel.

Zo mag je er niets vernielen, geen rommel achterlaten, geen alcohol en drugs gebruiken, geen overlast veroorzaken en niet na zonsondergang op het schoolplein aanwezig zijn. Zo'n bord geeft de gemeente en de politie een handvat om te handhaven. Daarbij wordt buurtbewoners om hulp gevraagd.

Regionale Veteranendag

Foto Bob Awick

WEESP Veteranen uit Weesp, Wijdemeren, Hilversum, Muiden, Bussum en Naarden kwamen zondag bijeen in Bussum voor de allereerste Regionale Veteranendag. Burgemeester Han Ter Heegde van Gooise Meren sprak woorden van dankbaarheid en waardering. Publiek was welkom om uit de eerste hand te vernemen hoe het is om uitgezonden te worden.

Wietplantage in flat aangepakt

WEESP In een appartement aan de Sinnigvelderstraat is een wietkwekerij ontdekt. Maandag is de boel ontruimd.

De apparatuur en dergelijke werden via de voordeur van twee hoog vanaf de galerij in een bak gegooid.

De tijden veranderen, ook voor Cor en Alice Draijer

Weesper stopt met historische rubriek

Hij woont er zelf niet, maar Cor Draijer vindt de oude Middenstraat het mooiste plekje van Weesp.

door Marieke van Veen

WEESP Het WeesperNieuws neemt afscheid van Cor Draijer. De Weesper schreef al sinds de oprichting van deze krant in april 1991 in verschillende rubrieken over de geschiedenis van onze stad. Inmiddels is Cor Draijer 90 jaar geworden en vindt hij dat de tijd gekomen is om het wat rustiger aan te gaan doen. Dat snappen we natuurlijk, maar jammer is het wel.

Zijn wieg stond in Zandvoort en hij groeide op in Haarlem, maar Cor Draijer weet meer over het ontstaan van onze stad dan menig geboren en getogen Weesper. Hij kwam hier in 1967 wonen en sloot zich al snel aan bij de Historische Kring Weesp, legde zelf ook een imposant archief aan en deelde zijn opgedane kennis en bevindingen graag met anderen. Zo verzorgde hij als gids stadswandelingen, gaf hij lezingen op bijvoorbeeld de Weesper Avond, zette hij zich in voor de terugplaatsing van oude gevelstenen én leverde hij jarenlang ruim voor de afgesproken deadline zijn tekst voor die week in bij de redactie van deze krant.

Cor en Alice Draijer op de Weesper Avond.

Meer dan vierhonderd stukjes en hij heeft ze allemaal nog

'De straat'

"Aanvankelijk behandelde ik in de rubriek 'De straat' de betekenis van de meer dan tweehonderd straatnamen in Weesp. Die rubriek is later ook in boekvorm uitgegeven onder de naam 'Weesper Straatnamen deel I en deel II, het verhaal achter de namen van de Weesper straten'. Daarna ben ik begonnen aan 'De Tijden Veranderen', waarin ik het verleden van onze stad behandelde en vergeleek met de huidige situatie." Volgens Cor Draijer heeft hij meer dan 400 'stukjes' voor deze krant geschreven en we geloven hem meteen, want hij heeft ze allemaal nog, keurig ingeplakt: "Ik wilde bij mijn lezers interesse opwekken in de geschiedenis van onze stad en ons land. Vele Weespers hebben hier positief op gereageerd. Ze belden me op of schoten me aan op straat. Zelfs vanuit het buitenland kwamen reacties. Toen ik schreef over het verzamelen van sigarenbandjes en daarbij vermeldde dat ik mijn eigen verzameling was kwijtgeraakt, bood een lezer mij spontaan zijn eigen kleine verzameling aan."

'Blijf lezen die krant'

Maar de tijden veranderen, en dat geldt ook voor Cor Draijer en zijn Alice. Beiden zijn inmiddels 90 jaar en Cor wil er meer zijn voor zijn echtgenote, die door ziekte steeds minder kan: "Dus ga ik stoppen met het WeesperNieuws. Redactie: bedankt voor de mooie tijd. En aan de lezers: Blijf lezen die krant en verdiep je in de geschiedenis van Weesp!"
Meneer Draijer, heel hartelijk dank voor de fijne samenwerking!

Column

Bakfiets

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

En weet je naar wat voor witte wijn ze vroeg?

Jan: "Jan Kooper."
Stefan: "Jan, met Stefan. Het is zover! Jij had er laatst een gezien, zei je. Ik heb er nu twee gezien!"
Jan: "Twee?!"
Stefan: "Ja, ze hoorden niet bij elkaar, maar het waren wel dezelfde."
Jan: "Ongelooflijk. Gingen ze hard? Zaten ze vol?"
Stefan: "De ene heel hard, mijns inziens te hard. En die andere stopte bij een terras en werd bestuurd door een vrouw die op zich in een gezellige bui leek… ik ging op het terras achter haar zitten. En weet je wat er toen gebeurde?"
Jan: "Nee, vertel…"
Stefan: "Ze bestelde een witte wijn… En weet je naar wat voor witte wijn ze vroeg?"
Jan: "Nee…"
Stefan: "De witte wijn die ze ook drinken in de successerie 'De luizenmoeder'."
Jan: "Nee!"
Stefan: "Ja… Ze had gehoord van een vriendin dat ze die daar schonken. Ze dronk die wijn best wel snel op en toen vertrok ze weer en reed toen mijns inziens veel te hard weg."
Jan: "En die ander, werd die bestuurd door een man van rond de veertig met korte broek, nonchalant baardje en een bedrukt T-shirt; het type man dat je ook wel in het Vondelpark ziet steppen?"
Stefan: "Precies!"
Jan: "Ongeloofelijk..."
Stefan: "Ja, het moest een keer gebeuren natuurlijk, maar je schrikt toch even - en dan meteen twee achter elkaar!"
Jan: "Ik denk dat het hek van de dam is: ze komen eraan!"
Stefan: "Ja, als het maar niet allemaal te veel in één keer gebeurt."
Jan: "Ach, Weesp is veerkrachtig gebleken. We hebben een hoop overleefd: de toren zonder klokkenspel, Fort Uitermeer zonder uit en meer, locaboats zonder kundige roergangers."
Stefan: "Die bakfietsen overleven we ook!"
Jan: "Hou vol, Stefan"
Stefan: "Hou vol."

En weet je naar wat voor witte wijn ze vroeg?

Gemeente en bewoners gaan samen kijken naar stankprobleem

WEESP De gemeente stelt de bewoners van het Eva de Wildeplantsoen voor om samen op onderzoek uit te gaan naar de oorzaak van het mysterieuze stankprobleem in de straat.

Dat gebeurt met een rookproef: daarmee kunnen de kleinste openingen in het leidingwerk worden gevonden waaruit de rioollucht kan ontsnappen die mogelijk de stankoverlast veroorzaakt.
Vorige week meldden wij dat bewoners van het Eva de Wildeplantsoen met een mysterieus stankprobleem zitten. Een nare rioollucht dringt hun woningen binnen, soms minder, soms heel heftig. "Zeker zes van mijn buren hebben hier ook enorme last van. Laatst zijn we ons huis de hele dag ontvlucht, het was niet meer te doen", liet bewoner Edwin Bredius vorige week in deze krant optekenen. De bewoners wijzen naar de gemeentelijke rioolput in hun straat die vaak volloopt. Maar de gemeente zegt dat dat de boosdoener niet kan zijn. Met die formele afwijzing kan de gemeente zich er niet vanaf maken en daarom biedt ze nu een handreiking in de hoop de kwestie op te lossen.

Duizenden ondergrondse strijders gaan wateroverlast te lijf

Regenwormen losgelaten in Schildersbuurt

Het kriebelt, het kriebelt. Het loslaten van de duizenden regenwormen vorige week in de Schildersbuurt was een vies klusje, maar wel voor een goed doel.

De wormen loslaten was een beetje eng, maar ook erg leuk. Foto: Ymere/Coen Springelkamp

WEESP Ze woelen ondertussen al lekker door de grond: Ymere heeft woensdag de 184.000 regenwormen losgelaten om de steeds terugkerende wateroverlast voor de Schildersbuurt tegen te gaan. Schoolklassen van de Jozefschool en de Kors Breijerschool mochten de redders in nood loslaten.

Achter de flats aan de Jozef Israëlsstraat, Frans Halsstraat, Vincent van Goghstraat en de Rembrandt van Rijnstraat is al langer sprake van wateroverlast als het flink heeft geregend. De kleigrond laat het water slecht door en dus blijft het liggen. Pogingen er iets aan te doen, leidden tot niets. De wormen moet het probleem nu oplossen. Er zijn twee soorten wormen geplaatst: regenwormen en dauwwormen. Hoe gek het ook klinkt: regenwormen graven horizontale gangen, dauwwormen graven verticaal. Al met al moet het een hoop poriën opleveren die water beter doorlaten. Daar komt nog als extra voordeel bij dat planten ook beter wortelen.

Niet eng

Foto: Ymere

Wormen maken poriën waar water door wegstroomt

Het loslaten van de wormen door de twee schoolklassen leverde een hoop hilariteit op. "Het kriebelt, het kriebelt", riep Kaatje terwijl ze met een handvol wormen rondliep. Jongens uit haar klas wilden niet voor elkaar onder doen. "Wormen zijn helemaal niet eng. Je kunt er ook mee vissen. Ik zoek ze zelf altijd. Mijn opa zegt altijd dat vissen de dikste het lekkerste vinden."

Ook wethouder Maarten Miner (GroenLinks) hielp mee. "Weesp telt maar 20.000 inwoners en vandaag krijgen we er opeens 184.000 bij", grapte hij. "Maar mooi om te zien hoe je op een natuurlijke manier wateroverlast kunt oplossen. En dat is goed nieuws, want door de klimaatverandering valt er steeds meer regen in Nederland."

Resultaat

Het eerste resultaat van de woelende wormen moet over enkele weken al te merken zijn.

Hoe het schone water van de Vecht Weesp met Amsterdam verbond

Een zomer lang alles over Weesp en water in Museum Weesp

De zomertentoonstelling van Museum Weesp heeft ook een heel zomers thema: 'Weesp is water'. Leuk voor toeristen, maar ook voor Weespers.

Het water van de Vecht, hier op een oude prent.

WEESP Wat was de link tussen bierbrouwer Heineken en Weesp? En hoe werd de kwaliteit van dat goede Weesper water eigenlijk gemeten? Je komt het allemaal te weten in de tentoonstelling 'Weesp is water' in Museum Weesp.

Op een grote ronde tafel midden in de expositieruimte staan alle belangrijke elementen van de waterstad Weesp afgebeeld. Met veel foto's van hoe die plekken er in het verleden uitzagen. En dit deel van de tentoonstelling is interactief: bezoekers kunnen zelf bij iedere locatie de laatste foto plaatsen van hoe het er nu uitziet.

Het schone water van de Vecht was eeuwenlang heel belangrijk, als drinkwater - ook voor Amsterdam trouwens - en voor de productie van bijvoorbeeld jenever en bier. Een speciale waterproever in dienst van de gemeente Amsterdam had hier zijn kantoor. "Het pand is er nog, te herkennen aan het stadswapen van Amsterdam in de gevel, tegenover de Grote Kerk", vertelt conservator Lisette Zijp van het stadsmuseum. De Vecht en Smal Weesp vormden ook lange tijd een hoofdroute voor het vervoer van goederen en personen naar Amsterdam. Langs de Weespertrekvaart liep een jaagpad voor de paarden van de trekschuit, zien we op oude prenten.
Natuurlijk komt ook de recreatieve functie van water aan de orde. Iets waar zeker de bootjesmensen die ons stadje aandoen over mee kunnen praten. "Varen, vissen, zwemmen: de Vecht heeft Weesp veel gebracht op het gebied van toerisme", vertelt Zijp. De zomertentoonstelling is vooral gericht op bezoekers van buiten Weesp. Maar ook voor Weespers zelf is een bezoekje zeker aan te raden: er is nog genoeg dat we niet weten over de rol van het water voor de stad.

De waterproever van de gemeente Amsterdam had hier zijn kantoor

Ten slotte speelde het water ook een belangrijke rol in de verdediging van de vesting Weesp met de forten. "Het water als vriend, maar ook als vijand bij grote overstromingen: we laten het allemaal zien", vertelt Zijp. "Wat wij ook erg leuk vinden, is dat we voor deze tentoonstelling eens alle mooie schilderijen met het thema 'Water' uit ons depot hebben kunnen halen en nu kunnen laten zien. Daar hebben we normaal geen ruimte voor."

Varen en proeven

Expositie is onderdeel van Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht

Een bezoekje aan de tentoonstelling – en vergeet de rest van het museum niet – kan gecombineerd worden met een stadswandeling en een vaartochtje over het echte water van de Vecht naar Fort Uitermeer. Samen met Weesp Marketing biedt het museum hier een mooi arrangement voor aan: 'Water, varen en jenever'. Zijp: "Natuurlijk wordt er ook geproefd, niet alleen jenever, maar ook Weesper bier en een lekker ijsje."

De tentoonstelling in Weesp is onderdeel van het Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht dat tot 10 september plaatsvindt. Liefhebbers van kunst, cultuur en natuur kunnen ruim drie maanden genieten van de meer dan honderd activiteiten en tentoonstellingen op diverse locaties. Singer Laren, Huizer Museum, Museum Weesp, Kasteel-Museum Sypesteyn, de Vrienden van het Gooi, het Vechtstreekmuseum en Pinetum Blijdenstein organiseren speciale groene tentoonstellingen die al geopend zijn of binnenkort openen. In Museum Weesp is een boekje verkrijgbaar met alle locaties en activiteiten. Zijp: "Ik raad echt iedereen aan om eens een museum op fietsafstand in je eigen regio te bezoeken, bijzonder is dat er ook veel tuinen open zijn die je anders niet ziet."

Wat had de Amsterdamse bierbrouwer Heineken nu te maken met Weesp? Dat verklappen we natuurlijk niet. Ga vooral zelf kijken in Museum Weesp.

'Weesp is water' is nog tot 7 oktober te bezoeken, woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Doolhof in de kerk, zagen aan de spits

Achter in de oude kerk ontstaan allerlei nieuwe ruimtes en gangen. Het geeft de indruk van een doolhof op een verlaten pretpark, maar het is dan ook nog lang niet af. Foto's: André Verheul

WEESP Terwijl de binnenkant van de voormalige Laurentiuskerk ingrijpend verandert, wordt er elders in Weesp gezaagd aan het herstel van de buitenkant.

Zagen aan het herstel? In een loods aan de Rijnkade zijn medewerkers van het gespecialiseerde bedrijf Schakel & Schrale aan het werk om de dikke houten balken van de nieuwe torenspits op maat te zagen en te verbinden. Later dit jaar worden deze houten onderdelen naar de Herengracht gebracht, waar ze op het kerkplein in elkaar worden gezet. Als de spits af is, wordt hij naar boven getakeld. In november moet het klaar zijn en ziet de toren er weer precies zo uit als voor de brand van 8 november 2016.

In de kerk gaat de oude Laurentius er juist met de dag anders uitzien. In twee derde van de ruimte is een etagevloer aangebracht, de eerste van drie tussenvloeren die er gaan komen. Onder die vloer zijn nu ruimtes ontstaan die afgewerkt worden tot kantoor, opslagruimte, toilet of stoppenkast, net wat er allemaal nodig is om de verlaten kerk zijn tweede leven te geven. Nu doet het nog aan als een doolhof op een verlaten pretpark. Het voorste deel krijgt een hoger plafond. Op de rand van de aangebrachte etagevloer staan straks de brouwketels voor het bierproeflokaal van Wispe. Het werk aan de kerk gaat nog maanden duren. Het WeesperNieuws volgt het op de voet.

In deze loods worden de houten delen van de torenspits op maat gezaagd. Een secuur klusje dat wordt uitgevoerd door Schakel & Schrale. Later dit jaar wordt alles op het plein voor de kerk in elkaar gezet en daarna naar boven getakeld.
In het voorste deel van de kerk komt het proeflokaal van bierbrouwer Wispe. Dit deel krijgt een hoger plafond. Waar de heftruck die plaat naartoe tilt, staan straks de koperen brouwketels.
De voormalige kerk wordt opgedeeld in etages. De vloer van de eerste etage is aangebracht en beslaat ongeveer tweederde van de ruimte. Het voorste deel krijgt een hoger plafond - en dat komt nog.

Meer foto's op
www.weespernieuws.nl.

De Expeditie: met 1200 leerlingen naar het Muiderslot en Pampus

Jubileum, eindfeest en ultieme uitdaging ineen

Met 1200 leerlingen op schoolreis? Gekkenwerk. Maar daar liet een projectgroep zich niet door weerhouden. Over drie weken is het zover.

Vanaf links: leerlingen Niels Miner en Emma van Ham, docent Theo Calis en betrokken ouder Paul Heere. Foto: Marieke van Veen

WEESP Het begon met een wild ideetje van docent Nederlands Theo Calis: het 20-jarig bestaan van het Vechtstede College aan de Amstellandlaan vieren met een groot mix & match-event op locatie. Dit plannetje werd letterlijk een expeditie. Woensdag 4 juli gaat het gebeuren.

"Ik wilde voor mijn schrijfclubje eens een kamer in het Muiderslot huren. Dat kon niet: het was het hele kasteel of niets", vertelt Calis. "Dat sprak enorm tot mijn verbeelding. Toen ontdekte ik dat de school richting het 20-jarig bestaan ging. En daarnaast had ik al langer het idee om alle afdelingen en teams eens lekker door elkaar te husselen om meer saamhorigheid te krijgen. Ik heb toen een balletje opgegooid bij de schoolleiding. 'Ja leuk! Regel het maar, Theo', zeiden ze.

Een schoolreisje regelen voor 1200 leerlingen red je natuurlijk nooit in je eentje. Calis wist zijn enthousiasme over te brengen op collega's, ouders en leerlingen. Samen zijn zij in november het idee gaan uitwerken. Paul Heere is een van die ouders: "Ons motto is 'Samen komen we verder'. Op de lagere school word je als ouder heel erg bij alles betrokken en dat vond ik ook altijd leuk. In het voortgezet onderwijs is dat toch minder. Dus toen deze kans zich voordeed, ben ik meteen ingestapt. Als je ziet wat we in betrekkelijk korte tijd voor elkaar hebben gekregen, dan is dat bijna niet te bevatten. Iedereen die we benaderden, kwam met geweldige ideeën. Het wordt een topdag."

De leerlingen kunnen kiezen uit ongeveer veertig activiteiten

Vanuit de 5vwo-klas zijn Niels Miner en Emma van Ham aangeschoven. Voor hun keuzevak Management & Organisatie is een van de opdrachten het organiseren van een evenement. Niels: "Dit viel daaronder, hoewel we nu wel meer een ondersteunende rol hebben dan wanneer het echt ons eigen event zou zijn. Maar het heeft ook veel voordelen: voor zo'n groot evenement moet ook veel meer geregeld worden: vergunningen, gesprekken met de gemeente. We leren hier heel veel van." Emma is het helemaal met hem eens: "En daarbij: een eigen evenement was waarschijnlijk uitgedraaid op lasergamen in de school of een filmavond in de aula, dan is dit toch veel toffer!"

Dit is de bedoeling: woensdag 4 juli komen alle leerlingen, docenten en vrijwilligers (in totaal 1400 man) bij elkaar op het Muiderslot voor een gezamenlijke warming-up. Daarna begint voor elke leerling een arrangement met meestal vier activiteiten. De keuze is enorm: Lowlandgames, een tandemrace, kanoën, schilderen, schrijven, fotografie, theater, streetdance, een CSI-spel, brandweerdemonstraties, wateronderzoek met Waternet, een escaperoom, mindfuck, braingames en nog veel, veel meer. De activiteiten vinden plaats in en om het kasteel, op Forteiland Pampus (de Sanne Sophia vaart heen en weer) en de Grote Kerk in Muiden. Bij de indeling wordt uitgegaan van de interesses van de leerlingen, de afdelingen worden zo veel mogelijk gemengd. Paul: "Het liefst willen we ook de leeftijden mixen, maar bij een sportwedstrijd is vier jaar leeftijdsverschil voor de jongere kinderen misschien te overweldigend, dus daar gaan we nog even goed naar kijken."

'Dit is toch veel toffer dan een filmavond in de aula?'

Financieel is de 40.000 euro kostende Expeditie bijna rond. De projectgroep is enorm onder de indruk van de omvangrijke steun - in geld en natura - van bedrijven, gemeente en ouders. Daar heeft de klas van Niels en Emma een grote bijdrage aan geleverd: De leerlingen hebben zelf de sponsors en fondsen benaderd en ook een klassenklussenbattle gehouden. Niels: "Dat laatste leverde misschien niet het meeste geld op, maar zorgt er wel voor dat iedereen een bijdrage levert en we het echt samen doen." De dag wordt afgesloten met een inzameling voor Stichting Het Vergeten Kind, dat zich inzet voor kinderen in probleemgezinnen. Dit goede doel hebben de leerlingen zelf uitgekozen.

Waarom praten we niet over onze psychische ongemakken?

Regionale campagne 'Hey! Het is oké' maakt psychische gezondheid bespreekbaar

Mensen praten niet gemakkelijk over hun psychische gezondheid. Reden voor de GGD Gooi en Vechtstreek om een campagne te starten.

De ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma op het gezondheidsfestival. Foto: GGD

WEESP De helft van de mensen vindt het lastig om over hun psychische gezondheid te praten, zegt Rinelle van den Top, adviseur gezondheidsbevordering bij de GGD. "Wij willen met de campagne 'Hey! Het is oké' dit taboe doorbreken." Gelukkig voelen de meeste bewoners in Gooi en Vechtstreek zich goed, maar ook aan die mentale fitheid moet je blijven werken, stelt Van den Top. "Mensen zich daarvan bewust maken is het tweede speerpunt in onze campagne."

"Waarom praten we bij de koffie wel over fysiek ongemak, maar niet over wat ons in onze gedachten bezighoudt? Dat is toch vreemd?", vraagt Van den Top retorisch.

Moeilijk onderwerp

Beeld uit de campagne van de GGD.

'Mensen kunnen dan hun zorgen kwijt en dat lucht op'

Hoewel uit onderzoek blijkt dat vier op de tien Nederlanders te maken krijgt met psychische problematiek, is het een moeilijk onderwerp voor een gesprek. "Dat lijkt voor iedereen te gelden", vervolgt de GGD-adviseur. "Mensen praten zelf niet gemakkelijk over hun psychische gezondheid, maar ook de omgeving vindt het lastig om ernaar te vragen."

Mentaal vitaal

'Belangrijk om onderwerpen respectvol aan de orde stellen'

Reden voor GGD Gooi en Vechtstreek om met de campagne 'Hey! Het is oké' aandacht te vragen voor psychische gezondheid. Van den Top: "Op onze website ggdgv.nl/heyhelpt staat een onlinetest waarmee je kunt checken hoe mentaal fit je bent en hoe je dat ook kunt blijven. Mensen die nu al veel piekeren, slecht slapen of last hebben van stress kunnen kijken op snelbeterinjevel.nl. Drie onlinetrainingen helpen je om de klachten te verminderen."

Koffieautomaat

Behalve online brengt de GGD de campagne ook onder de aandacht met stickers op koffieautomaten met de vraag 'Hoe gaat het écht met je?'. "Juist bij de koffieautomaat raken mensen met elkaar aan de praat", legt de adviseur gezondheidsbevordering van de regionale GGD het idee achter deze actie uit. "Verder hebben we posters en filmpjes over het thema en bezoeken we samen met ambassadeurs van de Stichting Samen Sterk zonder Stigma gezondheidsmarkten."

Gezondheidsfestival

Zo waren Van den Top en haar collega's kort geleden aanwezig op het gezondheidsfestival in Muiden. "Wij stonden achter een stand met een ambassadeur van Samen Sterk, die na een verleden van psychische problematiek nu weer goed in het leven staat. Hij droeg buttons op zijn jas met alle oordelen over hem uit die mindere tijd: 'onbetrouwbaar', 'slechte ouder', 'verslaafd'. Hij vertelde wat deze oordelen met hem hebben gedaan. Veel bezoekers reageerden geschokt, maar het gaf ook aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan."
Het lijkt zo eenvoudig om met elkaar over iemands psychische gezondheid te praten, maar de GGD-medewerkster heeft zelf gemerkt hoe lastig mensen dit vinden en hoe groot het taboe nog is. "Voor deze campagne heb ik gezocht naar iemand die zijn of haar eigen verhaal wil vertellen. Het is niet gelukt. Natuurlijk vind ik dit jammer, maar het is ook tekenend voor deze problematiek. Mensen blijven het toch lastig vinden om er open over te zijn."

Praten helpt

Toch is dat wel nodig, benadrukt Van den Top. "Praten helpt", zegt zij beslist. "Mensen kunnen dan hun zorgen kwijt en dat lucht op. Bovendien kun je door het bespreekbaar te maken vroegtijdig naar een instantie verwijzen of hulp inschakelen." Om het gesprek in goede banen te leiden is het wel belangrijk dat mensen onderwerpen respectvol aan de orde stellen, waarschuwt Van den Top tot slot. "Communiceer open, verdiep jezelf in de ander en check je eigen aannames door hiernaar te vragen.

ggdgv.nl/heyhelpt

samensterkzonderstigma.nl

snelbeterinjevel.nl

SportFair 2018: Gratis kennismaken met sport- en cultuuraanbod Weesp

Demo's van topsporters en regionaal talent, proeftrainingen en nog veel meer

Zondag zijn op Sportpark Vechtoever weer allerlei sporten uit te proberen. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Wie op zoek is naar een leuke sport of andere vrijetijdsbesteding voor zichzelf of voor de kinderen, is aanstaande zondag 17 juni welkom op de tweede Weesper SportFair. Dit jaar haken ook cultuuraanbieders en andere organisaties aan die op dit gebied iets voor Weespers kunnen betekenen.

Bezoekers kunnen tussen 11.00 en 16.00 uur kennis komen maken met het sport- en cultuuraanbod in de gemeente Weesp. Deze Weesper Sport- en Cultuurdag vindt plaats bij Sportpark Vechtoever. Entree en deelname aan de activiteiten zijn gratis.

Samen actief bezig zijn is goed voor lijf, leden en geest

Voor alle leeftijden
Tijdens de Weesper Sport- en Cultuurdag staan sport en cultuur in verschillende vormen centraal. Jong, oud, fit of juist niet zo in vorm: alle Weespers kunnen gezellig komen kijken en/of aan activiteiten meedoen. Vrijwel alle Weesper sportverenigingen en culturele organisaties presenteren zich. Er is een informatiemarkt, er zijn demonstraties van topsporters en lokaal en regionaal sporttalent, er kan worden meegedaan aan proeftrainingen en workshops en er zijn muziek- en theateroptredens.

Dit zijn de verenigingen en organisaties die zondag vertegenwoordigd zijn op de Weesper Sport- en Cultuurdag 2018:
Team Sportservice 't Gooi
Takemusu Aikido Weesp
Architect Martin Lette
Bibliotheek Weesp Gooi en meer
Body Stress Release
Het Centrum voor Jeugd en Gezin
Biodanza met Marlie
The Texas Stampede Dancers
ToerFietsClub Weesp
Golfbaan Weesp
Golfvereniging Weesp
Gymnastiekvereniging WVGV
Mixed Hockey Club Weesp
KMN Kind & Co
Koersbalclub De Vechters
Weesper Korfbalvereniging Argus
Museum Weesp
Popkoor FUNtastic
Sloeproeivereniging De Spiering
Schaatstrainingsgroep Viking
Genieten op de Vecht
Tafeltennisvereniging The Victory
De Weesper Tennis Club
De City of Wesopa
Theaterschool Zone1380
Voetbalclub FC Weesp
Volleybalvereniging Oberon
YogaToday
Zwemvereniging Triton

Vorig jaar was een succes
De eerste Weesper SportFair in 2017 pakte goed uit. Het evenement bracht honderden mensen op de been. Met de SportFair wil de gemeente inwoners stimuleren zich aan te sluiten bij een sportvereniging of andere club. Samen actief bezig zijn is goed voor lijf, leden en geest en zorgt voor sociale contacten en verbinding.

www.sportfair.nl.

Vechtloop maakt hardlopen toegankelijk voor iedereen

Het aftellen is begonnen, volgende week zondag is de 37ste Vechtloop. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Op zondag 24 juni, wordt de 37ste Vechtloop gehouden. Dit jaar kunnen de deelnemers meedoen met de 2½, de 5 en de 10 km. Voor de allerkleinsten is er een Mini-Kids-Run, waarbij de deelnemertjes op het hockeyveld zo veel mogelijk rondjes rennen.

Online inschrijven kan tot aanstaande zondag 16 juni via www.vechtloop.nl. Online-inschrijvers krijgen 15% korting op de deelnameprijs. Van woensdag 20 tot zaterdag 23 juni kun je je ook inschrijven bij Bijvoet Sport aan de Achtergracht. En op de dag van de Vechtloop is inschrijven ook nog mogelijk: tot 11.00 uur bij de start bij Manege Bleijenberg aan de 's-Gravelandseweg.

Dit jaar doen er negen Running Blind-koppels mee aan de Vechtloop

Hardlopen voor iedereen
De Vechtloop maakt hardlopen toegankelijk voor iedereen. Door bijdragen van onze sponsors kunnen we de prijs voor kinderen erg laag houden. Deelname aan de Mini-Kids-Run kost slechts twee euro in de voorinschrijving. Ook biedt de organisatie de slechtziende hardlopers van Running Blind de mogelijkheid om mee te doen. Dit jaar zullen maar liefst negen koppels van een slechtziende hardloper en een buddy aan de start verschijnen.

Mooiste hardloopplekjes
De deelnemers van de 10 kilometer lopen een ronde door het oude centrum van Weesp en een stuk langs de Vecht. Een schitterend decor voor het hardlopen. De afgelopen maanden maakte de organisatie van de Vechtloop samen met het WeesperNieuws een serie over de mooiste hardloopplekjes van Weesp, zie de laatste aflevering op pagina 25. Doe mee met de Dental Clinics fotowedstrijd en maak tijdens de Vechtloop ook een foto van een mooi hardloopplekje. Stuur ze in via www.vechtloop.nl/fotowedstrijd. De mooiste foto wint een dinerbon.

Raad je tijd
Voor de deelnemers en hun fans is er een leuke actie van Bijvoet Sport. Raad jouw tijd of de tijd van iemand die je aan wilt moedigen. Wie het dichtst bij de nettotijd komt, wint een sportbon van 35 euro. Meedoen kan via www.vechtloop.nl/raad-je-tijd.
Minder overlast
Dit jaar gaat alleen de 10 km door het centrum, waardoor dit gebied van 11.15 tot 12.30 uur afgesloten is voor verkeer. De Vechtbrug is afgesloten tot 15.00 uur.
De starttijden zijn als volgt: om 10.45 uur Mini-Kids-Run, om 11.30 uur 2½ km, om 12.00 uur 5 km en om 12.10 uur 10 km.

www.vechtloop.nl.

Volgend weekend: het Funky Farm festival. Foto: Bastiaan Miché

donderdag 14 juni

Handwerkochtend

Buurtkamer Kastanje | 10.00 uur

Een gezellige ochtend met een handwerkje, een praatje en een kop koffie. Als u wilt starten met haken of breien: hulp en materiaal zijn aanwezig.

Inloopspreekuur Myosotis

Utrechtseweg 110 B | 16.00 uur

Elke donderdag spreekuur over uitvaartverzorging en uitvaartverzekeringen. Adres: Utrechtseweg 110-B.

Back in Shape

For Better Shape | 19.00 uur

Cursus voor vrouwen die minstens zes weken geleden bevallen zijn. In zes lessen leer je wat je (weer) kunt met je lijf. Met hele diverse oefeningen en bij mooi weer buiten.

BVO-avond Google Forms

Bibliotheek Weesp | 20.00 uur

Op deze avond leer je alles over Google Forms. Met de handige (gratis) tool van Google kun je heel gemakkelijk enquêtes en andere formulieren maken. Aanmelden kan via bvo@bibliotheekgooienmeer.nl. Als je lid bent van de bibliotheek heb je gratis toegang tot de BVO-avonden. Ben je geen lid, dan is de toegang € 10,- (inclusief koffie of thee).

Film: 'Der Hauptmann'

City of Wesopa | 20.00 uur

Duitsland, maart 1945. De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn eind, maar het vechten gaat nog altijd door. Na een Amerikaanse luchtaanval raakt de Duitse soldaat Willi Herold gescheiden van zijn legereenheid waarna hij ervan wordt verdacht een deserteur te zijn. Op de vlucht voor zijn belagers vindt hij het uniform van een officier wat hem de kans biedt om te ontkomen. De omstandigheden dwingen hem echter steeds meer in zijn rol als officier en al snel neemt hij de monsterlijke gedaante aan van de nazi's waar hij juist aan wil ontsnappen. Regie: Robert Schwentke, Dtsl. 2017. Entree € 8,-.

Vrijdag 15 juni tot
en met zondag 16 juni

'Alles wat beweegt'

City of Wesopa | 19.30 uur

De jeugdtheatergroep van De City Speelt speelt de voorstelling 'Alles wat beweegt': 'Eén enkele cel, daar begon het mee. Die deelde zich, en nog eens. Die cellen werden er acht, twaalf, zestien… En zevenendertigbiljoentweehonderdmiljard. En toen kwam ik: een wonder. Speeldata en tickets via wesopa.nl.

Vrijdag 15 juni

Spelletjesdag

Buurtkamer Kastanje | 10.00 uur

Kom eens langs in de buurtkamer voor een spelletje en een kop koffie. Er zijn verschillende spellen aanwezig en de koffie staat klaar.

Presentaties Zone1380

Theaterpand Weesp | 20.00 uur

De klas van de Vooropleiding Theater Zone1380 geeft presentaties theatermaken, begeleid door docent/regisseur Jori Hermsen. De studenten hebben zich verdiept in belangrijke theatermakers en presenteren scènes op zelfgekozen (buiten)locaties, rondom het theater. Deuren open: 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur. Entree gratis. Verzamelen in de foyer.

Zaterdag 16 juni

Kangoeroe Klup Argus

Argus korfbalkantine | 10.00 uur

Alle kinderen tussen de 2,5 en 6 jaar zijn van harte welkom bij de Kangoeroe Klup van korfbalvereniging Argus. In de korfbalkantine aan de Papelaan kunnen kinderen spelletjes doen met bal en hoepel. Na afloop is er voor elk kind een gezonde snack. Opgeven is niet nodig.

Porselein beschilderen

Museum Weesp | 14.00 uur

Onder begeleiding van de ervaren docente Marjanne Brouwer leren de deelnemers de fijne kneepjes van het porselein schilderen. In de sfeervolle ontvangstruimte van het museum werkt u aan uw eigen project. Al het materiaal om prachtig serviesgoed te creëren is aanwezig. Toeslag van € 2,- op de toegangsprijs van het museum.

Theaterklas C: 'Grease'

Theaterpand Weesp | 20.00 uur

De spelers van Theaterklas C spelen een eigen stuk gebaseerd op de klassieker Grease. De Pink Ladies, de T-birds, Rydell Highschool… Wie kent niet dit tijdloze liefdesverhaal over de stoere Danny en de lieve, verlegen Sandy. Met natuurlijk de onvergetelijke hits 'Greased Lightnin' en 'You're the one that I want'. Tickets via theaterpandweesp.nl.

zondag 17 juni

Retourtje Heuvelrug

MHC Weesp | 9.00 uur

Toertochten met Toerfietsclub Weesp: Utrechtse Heuvelrug 120 km, Soest 70 km, 's-Graveland 40 km. Let op: de start is dit keer niet bij het Clubhuis van TFC Weesp. Vanwege de Weesper sport- en cultuurdag wordt er gestart vanuit Mixed Hockey Club Weesp aan de 's-Gravelandseweg.

Weesp Beweegt & Cultuur

MHCW Weesp | 11.00 uur

Weesp is niet alleen de stad van water en historische huizen en monumenten, maar ook van sport en cultuur. Naast de grote sportevenementen zoals de Vechtloop en de WeesperNieuws Triatlon is er in Weesp een groot aanbod van sportclubs. Wellicht een nog groter aanbod is er in de kunst & cultuur in Weesp. Zo zijn er twee theaters en het prachtige evenement Weespers aan de Wand. Dit alles wordt vandaag samengebracht.

maandag 18 juni

Kaarten maken

Buurtkamer Kastanje | 14.00 uur

Gezellig samen kaarten maken. Hulp en materiaal zijn aanwezig. Kosten materiaal: 1 euro.

Meer bewegen voor ouderen

OAZ-gebouw | 14.00 uur

Elke maandag wordt in het OAZ-gebouw met veel plezier koersbal gespeeld. Meedoen? Neem contact op met Marianne van de Koppel: 0294-416081 of 06-10 585 167 of kom eens langs om te kijken.

Versa Soos

De Wintertuin | 14.00 uur

Iedere 1e en 3e maandag van de maand, voor een praatje en/of een spelletje. Entree 2 euro, inclusief 2 keer koffie/thee en iets lekkers. Tel: 06-13898245.

Inloopspreekuur sporters

Fysio Aetsveld | 19.00 uur

Loop binnen voor een snel en gratis advies over (sport)blessures en klachten. Ook voor vragen over (sport)voeding, spierpijn, mentale coaching en tapen. Info bij: Colette.couwenhoven@gmail.com of info@fysioaetsveld.nl.

dinsdag 19 juni

Inloop Vrijwilligerswerk

Gebouw Papelaan 99 | 13.30 uur

Vragen of informatie over vrijwilligerswerk? Kom langs op het inloopspreekuur van de Vrijwilligerscentrale.

Dinsdag Clubavond tocht

Clubhuis TFC Weesp | 18.45 uur

Een rondje van 45 à 60 kilometer, voor het donker weer thuis. Tempo wordt indien nodig aangepast. Informatie bij onze coördinator toertochten Tjebbe Bosma, telefoon 06-37273362 of op de website: www.tfcweesp.nl.

Spreekuur Rechtswinkel

Gebouw Papelaan 99 | 19.30 uur

Neem uw papieren en contracten mee. Wij verstrekken u direct advies en anders verwijzen we u door naar een advocaat of het juridisch loket. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 2,-.

woensdag 20 juni

Spreekuur administratie

Gebouw Papelaan 99 | 9.30 uur

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Voorlopig geen Mamacafé

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Vanwege de verbouwing van de bibliotheek is er voorlopig geen Mamacafé. Bezoekers kunnen via de Facebookpagina Mamacafé Weesp contact houden en op de hoogte blijven. Het eerstvolgende Mamacafé is op dinsdag 4 september.

Soepmiddag

Buurtkamer Kastanje | 12.30 uur

Kom gezellig een lekkere kom soep eten, gemaakt door de vrijwilligers. Het is elke keer weer een verrassing welke soep er dit keer op tafel staat.

Ontmoet & Groet Inloop

Gebouw Papelaan 99 | 13.00 uur

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven hoeft niet en deelname is kosteloos.

Inloopspreekuur Van Vuure

Van Vuure | 16.00 uur

Wekelijkse inloopspreekuur in het afscheidscentrum in Weesp. U kunt hier terecht met al uw uitvaartgerelateerde vragen.

donderdag 21 juni

Handwerkochtend

Buurtkamer Kastanje | 10.00 uur

Een gezellige ochtend met een handwerkje, een praatje en een kop koffie. Als u wilt starten met haken of breien: hulp en materiaal zijn aanwezig.

Inloopspreekuur Myosotis

Utrechtseweg 110 B | 16.00 uur

Voor informatie over uitvaartverzorging en uitvaartverzekeringen. Adres: Utrechtseweg 110-B.

Back in Shape

For Better Shape | 19.00 uur

Cursus voor vrouwen die minstens 6 weken geleden bevallen zijn. In 6 lessen leer je wat je (weer) kunt met je lijf. Met diverse oefeningen en bij mooi weer buiten.

Muziek in Huis

De Hogeweyk | 19.00 uur

Het ensemble Duo Maas verzorgt een concert in De Hogeweyk, onderdeel van Vivium Zorggroep. Duur 60 minuten. Entree € 8,20.

Historische stadswandeling

De Grote Kerk | 19.00 uur

De Historische Kring Weesp verzorgt een wandeling door het historische centrum van Weesp. Duur: anderhalf uur. De kosten zijn € 3,50 per persoon. Aanmelden is niet nodig.

Film: 'God's Own Country'

City of Wesopa | 20.00 uur

Johnny werkt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op de boerderij van zijn ouders. Hij bestrijdt de leegte en het isolement door elke avond lam te worden in de pub en met snelle seks. Dan verschijnt de Roemeense migrant Gheorghe, de seizoenshulp die hem op de boerderij komt bijstaan bij het aflammeren van de schapen. Langzaamaan beginnen allerlei ongekende en afgestompte emoties naar boven te komen bij Johnny. Entree € 8,-.

vrijdag 22 juni

Spelletjesdag

Buurtkamer Kastanje | 10.00 uur

Kom eens langs in de buurtkamer voor een spelletje en een kop koffie. Verschillende spellen aanwezig en de koffie staat klaar.

vrijdag 22 juni
en zaterdag 23 juni

Funky Farm Festival

Boerderij Krokus

In de weilanden van Boerderij Krokus wordt het Funky Farm Festival gehouden. Vanaf station Weesp rijden pendelbussen naar het Western festivalterrein met: Cowboy & -Girls, Funky Farm-spelletjes en attributen, één knusse stage, cocktailbars, vele tonnen gerstenat, eettentjes, lounges en veel, veel meer!

zaterdag 23 juni

18e Midzomervechtrace

Roeivereniging Weesp | 15.00 uur

Roeivereniging Weesp houdt de 18e Midzomer Vechtrace. Met verschillende boottypen en uiteenlopende bezettingen: van eenpersoonsskiffs tot gestuurde achten. Oproeien va. 15.00 uur. Starten bij Hinderdam va. 16.00 uur. Finish bij de roeivereniging va. 16.20 uur.

23ste Art Laren: 'Kunst op de Brink'

Laren Art Laren, de beurs van internationale allure, vindt komend weekend plaats. Van vrijdag 15 t/m zondag 17 juni worden onder het motto 'Kunst op de Brink' in luxe paviljoens talrijke objecten gepresenteerd. Publiek is welkom tussen 11.00 en 18.00 uur. Toegang gratis.

Vanuit Zone1380 door naar het HBO

Trix van Erkel stroomt na Zone1380 door naar Toneelacademie Maastricht.

door Marieke van Veen

WEESP Maar liefst zeventig procent van de leerlingen van de vooropleiding Theater van Zone1380 stroomt dit jaar door naar de grote hbo toneelscholen. Denk hierbij aan Toneelschool Amsterdam, Toneelacademie Maastricht en de Koningstheateracademie in Den Bosch.

Daniëlle Meyer en Sara Kroos zijn ontzettend trots, het doorstroompercentage van dit jaar is een record. De vooropleiding heeft inmiddels een zeer goede naam opgebouwd en trekt hierdoor leerlingen vanuit het hele land. De theaterschool is sowieso groeiende, volgend jaar zijn er maar liefst twintig docenten nodig.

Nieuwe audities

Zondag 24 juni zijn er audities voor de vooropleiding. Deze audities behelzen een monoloog, een speloefening en een kort gesprek met een van de docenten. Aanmelden kan via het formulier op vooropleidingtheaterzone1380.nl. Voor deze auditie is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Op zondag 2 september is de laatste auditiedag. De opleiding is voor jongeren tussen de 17 en 24 jaar die professioneel (theater)acteur willen worden, maar nog niet aangenomen zijn op een hbo kunstopleiding. Het is een 1-jarige opleiding van 16 uur per week.

Workshopdag

Op zaterdag 30 juni houdt de theaterschool bovendien een workshopdag met proeflessen en groepsaudities voor alle klassen. Voor de Juniorjaren en de Mini's is er geen selectie, voor de andere jaren wordt bekeken of de kandidaten geschikt zijn voor de theaterschool. Alle lessen vinden plaats in Theaterpand Weesp aan de Flevolaan. Hier vinden ook de uitvoering en andere voorstellingen plaats.

zone1380.nl

De mooiste hardloopplekjes

Jur vindt 'zijn' Middenstraat het leukste stukje van de Vechtloop.

WEESP Weesp is prachtig en zeer geschikt om een mooi rondje hard te lopen. In aanloop naar de Vechtloop op 24 juni laten we ambassadeurs van mooie hardloopplekjes aan het woord. Ter inspiratie delen zij hun prachtplek met de rest van hardlopend Weesp.

Wie?

Jur van der Slikke (48) woont al bijna twintig jaar in Weesp. Je kunt wel zeggen dat hij sportief is, hij houdt van wielrennen en hardlopen, en heeft zelfs al elf marathons gedaan. Jur is er trots op dat zijn bedrijf Save-Me een van de sponsors is van de Vechtloop. Door zijn bedrijf heeft hij het vaak zo druk dat hardlopen erbij inschiet. Maar voor de Vechtloop maakt Jur zeker tijd, want deze loop heeft iets speciaals voor hem. Vijf jaar geleden ontmoette Jur namelijk zijn (inmiddels) verloofde in het startvak van de Vechtloop.

Jurs mooiste hardloopplekje?

De korte Middenstraat in Weesp: "De Middenstraat is het mooiste en gezelligste straatje van Weesp, daarom ben ik ook heel blij dat ik hier mag wonen! Een straat om trots op te zijn. De route van de Vechtloop gaat door 'onze' straat heen. Zodra je door de bocht komt, vanuit de Hanensteeg naar de Middenstraat, hoor je alle buren al luid juichen, dat vind ik geweldig! Eigenlijk vind ik het stuk door de Middenstraat het leukste stukje van de Vechtloop."

Fotowedstrijd

Heb jij een favoriete hardloopplek in of rond Weesp? En komt de Vechtloop daar langs? Neem dan op zondag 24 juni je camera mee en maak een mooie foto van jouw hardloopplek en de lopers van de Vechtloop. Ga naar www.vechtloop.nl/foto en laat je foto('s) achter. Je maakt hiermee kans op een diner voor twee.

www.vechtloop.nl

Speciale sportlessen voor (zes weken) na de bevalling

Marloes Kratz en Annette Feije.

Weesp Een kind op de wereld zetten is topsport. Maar na een zwangerschap en bevalling zitten veel kersverse mama's toch wat minder lekker in hun vel. Marloes Kratz van For Better Shape en Annette Feije en B-Prepared slaan de handen ineen en geven sinds deze maand speciale Back in Shape-cursussen voor (net) bevallen vrouwen.

Meedoen kan vanaf zes weken na de bevalling. Na een keizersnede is het verstandig om minimaal acht weken te wachten. Tijdens de sportlessen werken de deelnemers onder deskundige leiding aan hun herstel. De cursus bestaat uit zes lessen van elk een uur en wordt gegeven op de dinsdag van 13.00 tot 14.00 uur. Het doel is weer vertrouwd worden met je lijf, terug in vorm komen en de conditie weer opbouwen.

De lessen vinden plaats bij For Better Shape aan de Papelaan 126B. De gym is tijdens de Back in Shape gesloten, waardoor het voor de deelneemsters mogelijk is om hun baby mee te nemen. Baby's die al kunnen kruipen of lopen kunnen echter beter niet worden meegenomen, dat is niet veilig in een sportschool.

www.b-prepared.nl

Save the date: Weesp Gastvrij

Weesp Handig om rekening mee te houden: zaterdag 30 juni is de vierde editie van Weesp Gastvrij, het culturele en culinaire shoppingfestival van Weesp.

In het historische centrum gebeuren tussen 10.00 tot 19.00 uur vele leuke dingen: live-optredens van kunstenaars, straatmuzikanten, straattheater en leuke activiteiten voor de kleintjes. De winkeliers hebben interessante aanbiedingen en creatieve extraatjes en op de gezellige terrassen zijn de lekkerste hapjes en drankjes te proeven.

Voorlopig geen Mamacafé door verbouwing

WEESP Vanwege de verbouwing van de bibliotheek is er voorlopig geen Mamacafé.

Bezoekers kunnen via de Facebookpagina Mamacafé Weesp contact houden en op de hoogte blijven van andere activiteiten, zoals samenkomen in de speeltuin. Het eerstvolgende Mamacafé is op dinsdag 4 september, aanvang 10.00 uur.

28 / 28