WeesperNieuws

16 maart 2016

WeesperNieuws 16 maart 2016


Weesp gaat sterke en zwakke punten inventariseren

Gemeenteraad komt met groot onderzoek naar bestuurskracht

door Christian Pfeiffer

WEESP - Hoe functioneert de gemeente en hoe ziet de toekomst van Weesp eruit? De gemeenteraad gaat Weespers, instanties en verenigingen betrekken bij een groot bestuurskrachtonderzoek dat volgende maand van start gaat. "Wij gaan iets doen waar menig gemeente straks jaloers op is."

De bestuurlijke toekomst is een onderwerp waar al ruim tien jaar regelmatig over gesproken wordt. Samenwerking, fusie of zelfstandig blijven: het zijn opties die allemaal de revue wel een keer zijn gepasseerd. De provincie Noord-Holland draait de duimschroeven ondertussen weer aan en eist dat Weesp, samen met zes andere gemeenten in de regio, de bestuurskracht laat meten.

Gemeenteraad Weesp wil het heft in eigen handen houden

Maar de gemeenteraad van Weesp heeft geen zin om weer van anderen te horen hoe de gemeente ervoor staat en komt met een eigen bestuurskrachtonderzoek: een uitgebreid eigen onderzoek naar de zwakke en sterke punten van de gemeenten met daarbij ook een verkenning van de bestuurlijke toekomst. Bijzonder is dat honderden Weespers, verenigingen en andere instanties hierbij worden betrokken.

Burgemeester Bas Jan van Bochove gaf maandag op het stadhuis de aftrap. "We hebben toestemming van de provincie om het op onze eigen manier aan te pakken en daar gaan we nu hard mee aan de slag. We gaan aan iedereen vragen wat zij van de gemeente vinden. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Aan de hand van al die gegevens hebben we straks een goed beeld van hoe de gemeente functioneert en wat we aan moeten pakken. Vervolgens kunnen we kijken hoe we dat gaan doen. Moet Weesp zelfstandig blijven, moeten we samenwerken, ambtelijk fuseren of helemaal fuseren?", zo vertelt Van Bochove.

Al die gesprekken, waarbij honderden mensen hun mening mogen gaan geven over de gemeente, moeten een schat aan informatie opleveren over het functioneren van het ambtenarenapparaat. Van Bochove: "Wij hebben straks iets waar menig gemeente jaloers op is. Wij kunnen straks precies aangeven hoe onze burgers en partners over ons denken."

Ook naar een samenwerking of fusie wordt breed gekeken. In het Gooi, met Amsterdam of wie weet met Diemen, Oudekerk en Uithoorn. Het wordt allemaal meegenomen. "We zullen de voor- en nadelen duidelijk opsommen, zodat de gemeenteraad een keus kan maken." In oktober moet het onderzoek klaar zijn. De provincie Noord-Holland, die Weesp graag ziet fuseren met Hilversum en Wijdemeren, ziet die uitkomst met zeer veel belangstelling tegemoet.

Meedoen met het bestuurskrachtonderzoek? 13 april staat er een informatieavond voor Weespers gepland.

Brandweerwagen Weesp crasht tijdens een uitruk

Tankautospuit is zwaar gehavend. Foto: Bastiaan Miché

WEESP - Met zwaailichten en gillende sirenes rukte brandweerpost Weesp zondagmiddag uit naar de Gouwzeestraat. Terwijl de bevelvoerder van dienst de mannen achterin instrueerde over het brandje dat daar woedde, werd de brandweerwagen op industrieterrein Noord aangereden door een personenauto. De tankautospuit kwam na de klap zwaargehavend in de voortuin van een bedrijf tot stilstand. Geen ernstig gewonden, maar de schade is groot. De brandweerwagen is na het ongeval afgesleept naar de bouwer; daar wordt gekeken of de wagen nog gerepareerd kan worden.

Koningsdag lijkt gered

WEESP - Een braderie, een feestje op het Grote Plein en mogelijk een kindervrijmarkt: er lijkt toch nog aardig wat georganiseerd te gaan worden op Koningsdag.

Vorige week hield Weesp Marketing samen met de Oranjevereniging een bijeenkomst over Koningsdag. Dit nadat de Oranjevereniging de handdoek in de ring had gegooid. Veertien nieuwe vrijwilligers meldden zich na de noodkreet van Weesp Marketing.

Er wordt hard nagedacht over een programma voor Koningsdag. "Uiteraard zullen er ook nog andere activiteiten bedacht worden. Dit is echter een kwestie van: is er genoeg tijd, zijn er nog materialen beschikbaar en is er voldoende budget?", zo vertelt Ronald Willemsen van Weesp Marketing.

Melkpoeder gedumpt

WEESP – In een afvalcontainer bij FC Weesp zijn donderdag meer dan 300 blikken melkpoeder gevonden. De meeste ver over datum.

De ontdekking werd rond de klok van elf uur gedaan. De politie heeft de zaak onderzocht, maar kon de blikken niet linken aan een diefstal. Het blijft onduidelijk waar ze vandaan zijn gekomen.

De honderden blikken zijn overgedragen aan de gemeente Weesp, zoals met alle gevonden voorwerpen gebeurt.

500

ballen zoekt Stichting Hawre voor vluchtelingenkampen in Koerdistan

'Laat Weesp ons vertellen wat we moeten doen'

Een jaar buurtpanels: wethouders trots op burgers en gemeente

Herman Tuning, Astrid Heijstee en Peter Eijking over de Buurtpanels. De sfeer is erg goed. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - Ze zijn trots. Op de ruim 220 Weespers die het afgelopen jaar een buurtpanel hebben bezocht, maar ook op de gemeentelijke organisatie. Want die moet heel anders gaan denken en dat is best moeilijk. Maar het gaat aardig.

We treffen de wethouders Herman Tuning, Astrid Heijstee en Peter Eijking een klein jaar na het van start gaan van de buurtpanels. Elke wethouder is verantwoordelijk voor een wijk in Weesp en in die functie schuiven ze regelmatig aan bij de buurtpanels. De sfeer aan tafel zit er goed in.

Leeuwenveld krijgt in de toekomst zijn eigen buurtpanel

Weesp kent drie buurtpanels: Hogeweij en Noord-West, Centrum en buitengebieden en Zuid en Aetsveld. Op initiatief van de gemeente kunnen bewoners daar samen met politie, Ymere, gemeente en Versa de wijk bespreken.
Kijk, de gemeente is natuurlijk bijna altijd het pispaaltje. Ligt er een tegel niet goed? Schuld van de gemeente! Ligt er te veel vuil op straat? Komt door de gemeente! Wordt er te hard gereden? Moet de gemeente maar drempels plaatsen! "Dat merkte ik in het eerste buurtpaneloverleg dat ik meemaakte ook, de pijlen waren voornamelijk op de gemeente gericht", zo vertelt Astrid Heijstee. "Maar hoe moeilijk het ook was: ik besloot mijn mond te houden waar het kon. In het tweede overleg merkte ik ineens dat bewoners met elkaar in dialoog gingen. Toen ging het lopen."

In een buurtpanel kan iedereen plaatsnemen die iets vindt van zijn leefomgeving. Het kan iets negatiefs zijn zoals zwerfvuil, maar ook iets positiefs zoals een idee om de buurt op te fleuren. Het is duidelijk geen openbare klaagbaak voor instanties. Die houden zich meer op de achtergrond en kijken of de ideeën uitgevoerd kunnen worden. Neem de bankjes op het Sinnigvelderplantsoen: een bewoner ergerde zich aan het onderhoud en wilde er wat aan doen, de gemeente regelde de verf en kwasten en de bankjes staan er nu weer prima bij.

Het is vooral voor de ambtenaren een hele verandering

Herman Tuning: "We streven geen echt doel na. Het is meer het verbeteren van de sociale cohesie die we faciliteren. De buurtpanels hebben geen echte blauwdruk. Het is de bedoeling dat de buurtpanels zich aan de wijk gaan aanpassen. Zo kan het Buurtpanel Centrum er straks heel anders uitzien dan die voor Aetsveld. Dat is de volgende fase waar we nu ingaan."

Maar wat is er nou verder concreet aangepakt aan de hand van die buurtpanels het afgelopen jaar? Herman moet er even over nadenken. Astrid weet er wel een paar: "De blauwe zone aan de Hugo de Grootlaan. Dat is er echt een vanuit het buurtpanel. Laatst was in Zuid ook een Burendag. En ouderen zijn onlangs op pad geweest."

De buurtpanels

Er zijn de komende weken de volgende buurtpanels:

Hogeweij en Noord-West:
Woensdag 16 maart 2016 om 19.30 uur in Papelaan 99.

Centrum en de buitengebieden:
Woensdag 30 maart 2016 om 19.30 uur in het Lichthuis.

Zuid en Aetsveld:
Woensdag 13 april 2016 om 19.30 uur in het OAZ-gebouw.

Peter Eijking glimlacht en zegt: "Er zijn verschillende wegen om een verandering teweeg te brengen. Ik ben nog echt van de klassieke democratie, dus ik zou sneller inspreken bij de gemeenteraad als ik iets veranderd wil hebben. En ook die weg blijft bestaan. Dit is gewoon een nieuwe manier om iets aan te kaarten."

Een verandering die vooral op het stadhuis de nodige moeite heeft gekost. Daar wordt ook het komende jaar hard aan gewerkt. Herman: "Het is voor onze organisatie een hele verandering. Zij helpen Weespers nu met hun plannen en moeten soms ook loslaten. Er is een plantsoentje in wijk Noord-West waar wij het onderhoud hebben overgedragen." Astrid vult hem aan: "Laat Weesp ons maar vertellen wat we moeten doen."
Peter: "Het is natuurlijk zo dat wij in een parlementaire democratie leven waarin de gemeenteraad een afvaardiging vormt van de Weespers, maar..." Hij wordt onderbroken door zijn collega-wethouders met een lachsalvo. "Voor de beschouwende analyses kunnen we bij jou wel terecht hè?", zo lachen Herman en Astrid.

Serieuze zaken: nu valt Leeuwenveld nog onder Buurtpanel Hogeweij en Noord-West, maar dat zal niet altijd zo blijven. De wijk ten noorden van het spoor telt nu nog te weinig inwoners om een eigen buurtpanel te vormen, maar dat gaat veranderen, zo verklapt Astrid. "Daarover binnenkort meer."

Op de vraag hoe de buurtpanels er over vijf jaar uitzien is geen direct antwoord. "De panels moeten zich vormen naar de wijk. En dat kan op allerlei manieren. Wij gaan daar in ieder geval geen beperkingen aan leggen", aldus Herman. "Maar we zijn enorm trots op wat we dit jaar hebben bereikt. Het is echt nog niet allemaal top, we moeten er hard voor werken, maar het resultaat mag er wat ons betreft zijn. Ik ben trots op Weesp en straks nog trotser als onze organisatie er goed op weet in te spelen. Dat kunnen we alleen maar doen door als wethouders het goede voorbeeld te geven."

Biomarkt straks echt biologisch

WEESP - De regels voor de biologische markt op vrijdag worden aangepast: alle aangeboden producten moeten voorzien zijn van een biologisch keurmerk.

Er ontstond verwarring toen er opeens een nieuwe visboer op de markt verscheen. Tijdens navraag ontdekte het stadsbestuur dat de verordening minder strikt was dan gedacht. Op korte termijn krijgen de kooplieden uitleg over de gang van zaken en de (aangescherpte) spelregels. De visboer door wie de discussie ontstaan is haakt ondertussen af - hoewel hij wat Weesp betreft welkom is als hij een MSC-keurmerk kan aantonen.

Laptops gestolen

WEESP – Bij een inbraak in een bedrijf aan de Leeuwenveldseweg zijn vorige week meerdere laptops buitgemaakt. Zo vertelt de politie.

De inbraak is gepleegd tussen dinsdagavond half zeven en de volgende morgen acht uur. Onbekend is hoe de daders binnen zijn gekomen.

Diezelfde nacht werd er aan de Kostverlorenstraat geprobeerd in te breken in een huis. Daar werd een schroef in een slot gevonden. De poging mislukte. Ook een mislukte poging tot inbraak in de nacht van donderdag op vrijdag bij een bedrijf aan de Flevolaan.

Schuurtjes weg vanuit veiligheid

WEESP - De huizen mogen nog niet worden gesloopt vanwege de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen, maar uit veiligheidsoverwegingen heeft Ymere wel alvast de schuurtjes aan de Kastanjelaan platgegooid.

Door de schuurtjes weg te halen moet het gevoel van veiligheid toenemen. Het is wachten op het akkoord voor de sloop van de huizen. Ymere gaat hier nieuwe woningen bouwen.

Muurvast

WEESP - Een lading grind op de A1 zorgde gisterochtend ook in Weesp voor een verkeersinfarct.

Het verkeer op de doorgaande wegen stond vast. Een vrachtwagen was ter hoogte van Muiden zijn lading verloren. Rond elf uur was het ergste voorbij.

Wethouders helpen mee op NLdoet

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Op drie plaatsen in Weesp kon afgelopen weekend worden meegedaan aan NLdoet. Wethouders Astrid Heijstee, Peter Eijking en Herman Tuning hielpen vrijdag mee bij De Hogeweyk. Daar werden de terrassen zomerklaar gemaakt voor de bewoners. Dat betekende schrobben voor de wethouders. De alg moest van tafel en de bladeren moesten worden opgeveegd. Op de dagen van NLdoet wordt iedereen opgeroepen een dagje vrijwilligerswerk te doen. Ook bij speeltuin Don Bosco en tafeltennisvereniging The Victory werden de handen uit de mouwen gestoken.

Karin Strobos

36 jaar
Geboren in Winsum (Groningen), woont sinds een jaar in Weesp
op huisnummer 25

Foto: Keke Keukelaar

Wat is leuk aan wonen op jouw huisnummer 25?
"Het is een mooi oud huis met veel licht aan een heel gezellig woonerf en we kunnen lopend naar het centrum."

In het dagelijks leven?
"Ben ik zangeres (mezzosopraan) en werk ik als solist bij een operahuis in Duitsland. Daarnaast werk ik als freelancer bij andere operahuizen, orkesten en kamermuziekgezelschappen. Verder woon ik samen met man en dochter, lees ik graag en loop ik zo vaak mogelijk hard langs de Vecht."

Concertgebouw of Van Houtenkerk?
"Het Concertgebouw is altijd een feestje om in te zingen, maar de Van Houtenkerk lijkt me een hele goede tweede. Ik heb nog niet de kans gehad om daar te zingen, maar er wel kunnen genieten van kinderconcerten."

Trots op?
"Mijn man, onze dochter en ons leven."

Ze mogen je wakker maken voor?
"Bitterballen!"

Welke poster hing er boven je bed?
"Patrick Kluivert, ik was 13. Nu zou ik Sven Kramer ophangen."

Favoriete stek in Weesp?
"Slenteren over de Nieuwstad langs het water."

Narcissen of tulpen?
"Tulpen vanwege Amsterdam."

Voorjaar?
"Dan wil ik ons huis verven."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik caissière van de maand was bij een bouwmarkt."

Met honderd euro?
"Zou ik een nieuwe portemonnee kopen."

En met een miljoen?
"Drie portemonnees, vijf tassen, 20 bitterballen, een zeilboot en de rest voor Serious Request en andere goede doelen."

Als je een dag burgemeester was?
"Terwijl ik ondergrondse containers laat plaatsen en de houten paaltjes laat schilderen, open ik het nieuwe stadspark achter de Laurentiuskerk."

Hangjongeren vallen vrouwen lastig bij winkelcentrum Hogeweij

Burgemeester gaat met politie om tafel

Klanten voelen zich hier steeds minder prettig. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Meerdere vrouwen zijn de afgelopen tijd lastiggevallen tijdens het boodschappen doen in winkelcentrum Hogeweij. Burgemeester Van Bochove gaat met de politie in gesprek om te kijken wat er aan de situatie gedaan kan worden.

Het relaas van een 33-jarige inwoonster van Driemond bracht afgelopen donderdag de bal aan het rollen. Zij liet weten dat ze die avond even voor 19.00 uur van achteren tussen haar benen was gegrepen. Toen ze zich omdraaide zag ze een jongen van hooguit 12 jaar wegrennen. Hij was samen met een stuk of tien vriendjes.

'Een jongetje van een jaar of 10 greep me tussen mijn benen'

Camerabeelden
Een omstander rende nog achter de groep aan, maar kreeg de bewuste jongen niet te pakken. Deen heeft beveiligingsbeelden van het gebeuren met de politie gedeeld.

Domino-effect
Nadat een bericht over het incident op onze website WeesperNieuws.nl verscheen, ontstond er een domino-effect. De een na de andere vrouw meldde zich bij ons met soortgelijke ervaringen. Een Weespse laat weten dat een jongetje haar billen betastte en toen wegrende. Twee vriendjes van hem kwamen haar vervolgens vertellen dat de knaap seks met haar wilde.

DSB: 'Snel een samenscholingsverbod en cameratoezicht'

Schunnige woorden
Een andere Weespse werd weliswaar niet betast, maar kreeg terwijl ze pakken luiers droeg, schunnige woorden naar haar hoofd geslingerd. En misschien niet schunnig, maar wel opmerkelijk: 'Mijn vriend wil een baby van je'. Weer een andere Weespse laat weten dat zij na vervelende ervaringen geen boodschappen meer durft te doen in winkelcentrum Hogeweij. Van haar wilden de jongetjes onder meer weten of ze te koop was.

'Doe altijd melding!'
Burgemeester Van Bochove roept iedereen die lastiggevallen is op hiervan melding te maken bij de politie: "Ik begrijp dat aangifte soms te persoonlijk kan zijn, maar doe in ieder geval melding. Want op basis van die cijfers kunnen we handelen." Hij gaat nog deze week met de politie om tafel.
Samenscholingsverbod
De lokale partij Duurzame Stads Belangen vindt dat er wel wat doortastender en daadkrachtiger moet worden opgetreden door het stadsbestuur. De partij heeft het college van B en W eerder deze week schriftelijke vragen gesteld. Fractievoorzitter Gerton van Unnik pleit voor cameratoezicht en een (per direct geldend) samenscholingsverbod voor groepen hangjeugd.

De tegels voor de tunnel

Foto: Nuon

WEESP - Het is nog even wachten tot de vorst weg is, maar dan komen deze tegels toch echt in het fietstunneltje naar Aetsveld te hangen. De foto is een klein voorproefje van Nuon.

De tunnel wordt onder leiding van Nuon opgeknapt omdat de onderdoorgang in een wedstrijd van de energiemaatschappij werd uitgeroepen tot engste fietstunneltje van Nederland.

In de lente klaar
De opknapbeurt begon vorige maand, maar moest vanwege de kou meteen weer worden opgeschort. Het werk moet komende lente zijn afgerond.

Buurvrouw ziet autodief

WEESP – Een bewoonster van de Sinnigvelderstraat heeft donderdagavond gezien hoe een auto werd gestolen op de parkeerplaats. De politie heeft de zaak in onderzoek.

De vrouw hoorde rond de klok van elf rare geluiden en zag hoe een man via de passagierskant in een rode Citroën C1 stapte. De man stapte vervolgens weer uit, opende de motorkap en stapte daarna in een grijze Fiat Cinquecento waarin nog twee andere mannen zaten. Kort daarna verruilde de man de Fiat weer voor de C1 en reed daarmee weg.

Signalement
De dief heeft als signalement: lang (rond de 1.90/2.00 meter) met een donkere huidskleur en lange dreadlocks. Hij droeg een zwarte jas met een bontkraag. De gestolen auto heeft het kenteken 4-TZB-50.

Treinverkeer plat om natte man op spoor

WEESP - Er hebben vorige week woensdagmiddag een tijdje geen treinen gereden rondom station Weesp omdat er een man op het spoor liep. Hij was volgens ooggetuigen kletsnat.

De man liep bij spoor 1 en 2 en de NS was genoodzaakt het treinverkeer plat te leggen, zo vertelt een inzittende van de trein. Agenten hebben de man geroepen en aangehouden.

'Kinderboeken schrijven moet geen trucje worden'

Jeugd in Weesp als inspiratie voor verhalen

Gerard van Gemert in de voormalige BoekenArk. Hij komt nog vaak in Weesp. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Onze krant bestaat 25 jaar en zoekt daarom verhalen rond het getal 25. Deze week een interview met kinderboekenschrijver Gerard van Gemert. Hij verruilde 25 jaar geleden, in 1991, Weesp voor Alphen aan de Rijn. Maar Weesp is nog altijd een grote inspiratiebron voor zijn jeugdsportboeken.

Over twee maanden verschijnt het boek 'Verlamd', Van Gemerts eerste jeugdthriller. "Ik ben Stijn en Storm van De Voetbalgoden nog lang niet zat - sterker nog: het zijn bijna echte kinderen voor me - maar als je een serie schrijft, ligt het gevaar op de loer dat het een trucje wordt", vertelt Van Gemert. Hij heeft op zijn werk een rustig plekje opgezocht om het WeesperNieuws te woord te staan. Want ondanks dat hij de afgelopen 11 jaar maar liefst 56 boeken heeft geschreven, werkt hij nog steeds als logistiek manager bij een bedrijf dat chemicaliën produceert en verhandelt.

Circle4Life

Gerard van Gemert is ambassadeur van Circle4Life, de stichting van zijn echtgenote Ellen. Hun missie: kansarme en hulpbehoevende kinderen in Kenia een kans op een toekomst geven. Ook vanuit Weesp wordt er energie in deze stichting gestoken. Van Gemerts zus Willy Schulte is er sinds haar pensionering als peuterjuf extra druk mee. De Weespse hield onlangs samen met restaurant De Doelen in Muiden een sponsordiner.

'Die jeugdthriller is
mijn moeilijkste boek
tot nu toe'

Thuis komen
Van Gemert is inmiddels 51. Met zijn verhuizing 25 jaar geleden woont hij dus al bijna de helft van zijn leven niet meer in zijn geboorteplaats. Maar hij komt hier nog graag. En vaak. Zondag was hij er nog: "Mijn moeder, mijn zussen... Ik heb nog veel familie in Weesp. Weesp binnenrijden voelt ook altijd als thuiskomen. Ook omdat Weesp niet gek veel is veranderd. Het centrum ziet er min of meer nog steeds hetzelfde uit als 25 jaar geleden." De schrijver verhuisde destijds toen hij na het overlijden van zijn eerste vrouw nieuw geluk vond bij Ellen. "Zij woonde in Alphen aan de Rijn en ik kon daar een baan krijgen. Het is zo gelopen. We wonen daar prima, maar ik zal altijd een band met Weesp blijven houden."

FC Rapitas
Ook in zijn boeken duikt Weesp nog vaak op. In de serie 'De Voetbalgoden' voetballen hoofdpersonen Stijn en Storm bij FC Rapitas, afgeleid van de voormalige Weesper voetbalvereniging Rapiditas. Bij deze club heeft Van Gemert zelf altijd gevoetbald en hij was er ook jeugdtrainer. Maar ook in boeken als 'Uitgespeeld' is er een rol voor Weesp weggelegd. Dat boek speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en verhaalt over Levi, een joodse jongen die onderduikt in een boerderij aan de Keverdijk. Sinds dit boek maakt Van Gemert steeds vaker uitstapjes naar andere genres dan de jeugdsportboeken waar hij om bekend staat. "Voor Uitgespeeld heb ik research moeten doen, dat vond ik heel leuk en spannend. Toen uitgeverij Leopold daarna vroeg of ik vanwege 70 jaar bevrijding in de serie 'Het geheim van...' ook iets met de oorlog wilde doen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Je wilt je als schrijver toch ook ontwikkelen. Vandaar nu ook een psychologische jeugdthriller. Ik heb voor dat boek contact gezocht met een jeugdpsycholoog en haar het manuscript laten lezen. Haar feedback was voor mij heel waardevol. Het is denk ik het moeilijkste boek dat ik tot nu toe heb geschreven. Ik heb halverwege wel 7000 woorden geschrapt. Dat heb ik bij mijn andere boeken nooit hoeven doen."

'Weesp binnenrijden voelt nog steeds als thuiskomen'

Psychologische thriller
"Het boek dat ik ooit nog wil schrijven? Een psychologische thriller voor volwassenen. Het verhaal zit in mijn hoofd, maar het ontbreekt me aan tijd om het uit te werken. Mijn vrouw Ellen heeft haar baan opgegeven ten behoeve van haar stichting Circle4Life, waarmee ze kansarme en hulpbehoevende kinderen in Kenia een betere toekomst probeert te geven. Dat kan dankzij de opbrengst van mijn boeken. De consequentie is dat ik overdag niet kan schrijven. Zodra Ellen zich 's avonds met onze twee jongste dochters voor de buis nestelt voor 'Goede Tijden Slechte Tijden' klap ik mijn laptop open. Ik schrijf gewoon in de woonkamer, dat is wel zo gezellig."

Sleutelen
"Als ik nu een stukje lees uit mijn eerste boek, 'Gevecht om de Cup', dan lees ik het werk van een beginneling. Fantastisch dat Clavis het wilde uitgeven, maar ze hebben er behoorlijk aan moeten sleutelen. Dat is nu niet meer zo, het gaat hoogstens om details. Maar ik weet nog goed hoe ik begonnen ben. Daarom begeleid ik momenteel ook een jongen die aan zijn eerste boek werkt."

Column

Barst

Het is lekker weer, dus hop! Op de fiets! Op de Keverdijk is het heerlijk. De zon schijnt, de schapen grazen rustig of doen een dutje in het gras. Onder mijn voeten zie ik het asfalt. Het valt me ineens op dat op heel veel plekken de weg is gerepareerd. Elke scheur is met een gladde zwarte streep gedicht. Het zijn er zo veel dat het een waanzinnig lijnenspel oplevert dwars over het grijze asfalt heen. Ik kan er mijn ogen niet vanaf houden.

Al fietsend over die gedichte scheuren moet ik denken aan een tekst uit een lied van Leonard Cohen:
There is a crack in everything. That's how the light gets in.
Vrij vertaald betekent dit:
Er zit een barst in alles. Zo komt het licht binnen.

Het lied is een pleidooi voor imperfectie. We zijn vaak zo bezig om alles goed te doen. Dat geeft heel erg veel stress. De ontspanning komt op het moment dat we beseffen dat die scheuren of barsten er in ons leven, in onszelf, altijd zullen zijn. Sterker nog, dat is waar het licht binnenkomt. En daarmee bedoelt Cohen, denk ik, zoiets als: in de confrontatie met die gebrokenheid van de ander, van onszelf, kunnen we elkaar ontmoeten. Daar vindt liefde plaats.

Er zit een barst in alles. Zo komt het licht binnen

Dat kan ik natuurlijk wel heel makkelijk zeggen zo, maar zo bedoel ik het niet. Ik weet dat het lastig is. Door mijn werk, waarin ik zo veel mensen mag spreken, weet ik echter ook dat onze grootste vijand de gedachte is dat we alleen zijn in ons gevoel dat we niet goed genoeg zijn, of vreemd, of afwijkend. Daardoor ontstaat schaamte en houden we heel veel dingen voor onszelf. "Ik zal wel de enige zijn die dit zo voelt of ervaart", denken we dan. En daarom wil ik vandaag zeggen: nee, je bent niet de enige. Iedereen heeft een barst. De een kan het beter bedekken dan de ander. Maar als we het aan elkaar zouden durven laten zien, als het veilig genoeg is, wat een waanzinnig oneindig interessant lijnenspel vormen we dan!

Vertrouwen in WSP en PvdA neemt af

WEESP - Veel kiezers van de Weesper Stads Partij twijfelen of ze die partij trouw moeten blijven. Als er nu gemeenteraadsverkiezingen gehouden zouden worden, komt de stadspartij uit op twee zetels.

Dat is meer dan een halvering ten opzichte van de vijf raadszetels die de partij nu bezet. Deze cijfers komen naar voren uit de laatste stadspeiling van het WeesperNieuws.

Vooral zwevende kiezers
De groep die zegt op dit moment nog geen keuze te kunnen maken is het grootst. Deze 'zwevende kiezers' zijn goed voor 6 van de 17 gemeenteraadszetels.

PvdA op nul
Daar zitten ook sociaal-democraten tussen, want de PvdA scoort zeer slecht op dit moment en haalt de kiesdrempel niet eens.

Stabiel
Een andere opvallende uitkomst is dat bijna alle andere partijen volgens de peiling wel op hetzelfde aantal zetels uitkomen dat ze nu hebben.

'Door astronomie denk ik anders'

Louw Pals benoemd tot lid van verdienste bij de Gooise sterrenwacht

Louw Pals brengt dagelijks uren door achter zijn telescoop Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Als het een beetje helder weer is, zit Louw Pals (86) achter zijn telescoop op zijn balkon op zes hoog. Overdag om de vlekken op de zon te bestuderen en 's nachts vertellen sterren hem de mooiste verhalen. Astronomie is een hobby die zijn lust en leven werd. Voor zijn inspanningen voor de KNVWS Gooi en Vechtstreek ontving de Weesper onlangs de onderscheiding 'lid van verdienste': hij is er trots op.

Tot vorig jaar was Louw Pals in de winter op alle sterrenkijkdagen van de Gooische Sterrenwacht wel te vinden. Avonden bracht hij door op de Bussumer hei, waar hij met plezier geïnteresseerden liet meekijken door zijn telescoop. Prachtige momenten werden zo gedeeld. De Weesper is al vanaf de begin zeventiger jaren actief bij de KNVWS Gooi en Vechtstreek, maakte mooi sterrenkijkreizen mee en hielp mee bij het organiseren van thema-avonden en cursussen.

'Ik voel me meer thuis bij astronomie dan bij religie'

U bent gestopt met de begeleiding van de sterrenkijkavonden?
"Helaas is mij dat fysiek te zwaar geworden, maar ik heb er altijd erg van genoten. De sterrenwacht houdt in de winter tot half april op vrijdag altijd sterrenkijkavonden die voor iedereen gratis te bezoeken zijn. Jarenlang was dat op de Bussumse hei en de laatste twee jaar, met de komst van de sterrenwacht bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's-Graveland, comfortabel binnen. Het was en is elke keer weer anders wat je in de telescoop te zien krijgt - afhankelijk van de stand van de sterren - en geweldig om dat met anderen te delen."

Mooie momenten beleefd dus?
"Nou en of, te veel om op te noemen. Eén moment zal me altijd bijblijven: ik had bedacht om op zo'n kijkavond een keer mijn kleine Newton-telescoop mee te nemen. Dat ding is wat handzamer en lager in te stellen, zodat ook kinderen of mensen die niet kunnen staan door het oculair kunnen kijken. Een mevrouw in een rolstoel was al bij iedereen langsgeweest, maar overal stond het oculair te hoog voor haar. Niet bij mij: ik schoof de rolstoel onder de telescoop en haar gezicht toen ze Saturnus met de ringen eromheen kon waarnemen, zal ik nooit vergeten. Ze werd helemaal lyrisch. Zoiets moois had ze nog nooit gezien. Dat is toch mooi om mee te maken!"

Nu kijkt u nog wel naar de sterren vanaf uw balkon?
"Dagelijks. Naar de sterren bij helder weer en overdag naar de zon. Ik ben bezig met de ontwikkeling van een zonnewijzer. En in de komende periode trekt Jupiter met zijn vier manen langs: rond 22.00 uur moet hij zichtbaar zijn. Haha, astronomie is een hobby die je 24 uur per dag kan bezighouden, als je wakker bent tenminste. Ik laat me tegenwoordig ophalen om naar lezingen van de KNVWS te gaan, want die wil ik niet graag missen."

Heeft uw groeiende kennis over het heelal u veranderd?
"Ik heb in al die jaren nog niets gezien in het heelal dat blijvend is. Dat zet een mens aan het denken. Door mijn huwelijk kwam ik in de hervormde kerk terecht, maar door mijn verworven inzichten kwam ik los van de ideeën over een God die alles heeft voorbestemd. Ik geloof niet in een plan voor de mensheid, wel dat alles gebeurt volgens een bepaalde wetmatigheid. Iets waar wetenschappers al eeuwen naar op zoek zijn en waarin ze ook met terugwerkende kracht in het gelijk worden gesteld. Denk maar aan Galileo en zijn idee dat de aarde om de zon draait en nog zeer recent is ook Einstein in zijn gelijk gesteld. Ik voel me meer thuis bij astronomie dan bij religie."

Koos u destijds bewust voor een woning hoog in een flatgebouw?
"Nee, dat is een gelukkig toeval. Als ik bewust had gekozen dan had ik wel op de achtste verdieping gewoond, haha."

Op vrijdag 25 maart houdt Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek een thema-avond over de planeet Jupiter. Er worden presentaties gegeven en bij helder weer is deze grootste planeet van ons zonnestelsel met haar vier manen ook te bekijken door de telescopen van de sterrenwacht. De sterrenwacht bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's-Graveland is geopend van 20.00 tot 22.00 uur, toegang is gratis.

Weesp Got Talent wil dit jaar nog meer variatie

Inschrijving en kaartverkoop zijn weer geopend

In de twee eerste edities werd er vooral gezongen en gedanst. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Als het aan jeugdtheaterschool Zone 1380 ligt, komt er dit jaar meer variatie in de acts voor Weesp Got Talent. Hoewel de talentenjacht altijd al voor alle leeftijden en alle podiumkunsten openstond, waren het vooral jonge zangers en muzikanten die een gooi naar de titel deden. De organisatie hoopt dit jaar op een breder aanbod.

De inschrijving is inmiddels geopend, vertelt Pim Laan van Zone 1380. "Iedereen die iets bijzonders kan en dat wil laten zien, kan een mailtje sturen naar pim@zone1380.nl. Vertel daarin op een pakkende manier wat je van plan bent en stuur het liefst ook een demo, een filmpje of wat foto's mee. Aan de hand van het aanbod stellen wij voor beide avonden een gevarieerd programma samen."

Televisiepresentatrice Irene Moors wil graag weer in de jury

Irene Moors
Dit maakt de talentenjacht ook voor het publiek en de jury leuker, denkt Laan. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan. Tickets zijn voor € 7,50 te koop via zone1380.nl. De voorrondes zijn op zaterdag 23 april en zaterdag 7 mei. De beste acts gaan door naar de finale die zaterdag 2 juli gaat plaatsvinden. Wie er dit jaar plaatsnemen in de jury staat nog niet helemaal vast, maar televisiepresentatrice Irene Moors heeft al laten weten dat ze met alle liefde weer present is.

Andere doelgroepen aanboren
Laan hoopt een breder aanbod te bereiken met een grote promotiecampagne: "Natuurlijk mogen ook de leerlingen van onze jeugdtheaterschool weer meedoen, maar we gaan ook actief andere doelgroepen aanboren, onder meer door muziekscholen, dansstudio's, theatergroepen en andere clubs op Weesp Got Talent te wijzen."

Voor de hele regio
De eerste editie heette Weesp Got Talent en was alleen open voor inwoners van Weesp, wat toen nog tot een soort van diskwalificatie in een voorronde leidde. De tweede editie heette Gooi Got Talent, hoewel hieraan bijna alleen maar Weespers meededen. Nu is er toch weer gekozen voor Weesp Got Talent ("Dat bekt beter"), maar ook mensen uit de omgeving van Weesp zijn welkom om hun kunsten te vertonen.

Eeuwige roem
Een plaats in de top drie levert naast de spreekwoordelijke eeuwige roem ook mooie prijzen op. Zo krijgt de winnaar 250 euro plus een betaald optreden tijdens Weesp Gastvrij. In 2014 wonnen Guido, Simon, Eva en Eva met hun vertolking van The Boxer. In 2015 werd de talentenjacht gewonnen door singer/songwriter Noa Foppen met een eigen nummer.

'Diep in mijn hart ben ik nog steeds wel een beetje een hippie'

Popstories op het Muziekfilmfestival in de City: terugblik op Woodstock

Hank Kune (inzetje linksboven) deelt zijn herinneringen aan Woodstock.

door Marieke van Veen

WEESP - Hank Kune was in 1969 net klaar met zijn studie aan de universiteit toen hij en zijn vrienden hoorden van een muziekfestival dat in een weiland bij Woodstock zou gaan plaatsvinden. Omdat hij tegen die tijd toch naar zijn ouders in New York City zou gaan, besloot hij dat hij onderweg net zo goed nog even wat livemuziek kon meepikken.

De City of Wesopa hield afgelopen weekend het Muziekfilmfestival. Zaterdag stond 'Popstories' op het programma: een avond over muziek en festivals in de jaren zestig. Kune werd live geïnterviewd door popjournalist Marc Stakenburg. Benieuwd naar wat hij met het publiek zou gaan delen, sprak het WeesperNieuws de Amerikaan al een paar dagen daarvoor.

'Ik baande me door de slapende mensen een weg naar Janis Joplin'

Regen en modder
Twee volle dagen was Hank Kune erbij. "En twee volle nachten, want van slapen kwam natuurlijk niets. De ochtend van de derde dag ben ik naar huis gegaan. De muziek zou pas 's avonds weer beginnen, het regende, overal modder, ik was doodmoe. Ik vond het mooi geweest."

Iconisch
Woodstock wordt gezien als een van de belangrijkste en bekendste evenementen in de geschiedenis van de Amerikaanse hippiecultuur en popmuziek. Dat het iconisch was, besefte Kune pas later. "Daar zijn voelde heel natuurlijk. Je was daar met tienduizenden gelijkgestemden, het saamhorigheidsgevoel was groot." Muziek was voor Kune enorm belangrijk. Het waren dan ook de jaren zestig, hét decennium waarin jongeren zich steeds meer gingen afzetten tegen de gevestigde politiek en de heersende maatschappij. Dat was terug te horen in de muziek.

Janis Joplin
"Daarbij is muziek tegenwoordig overal verkrijgbaar en het aanbod is enorm. Streamen of downloaden kon toen nog niet. Je luisterde naar de radio en als je iets mooi vond spaarde je tot je geld genoeg had voor een lp. Live-optredens waren een andere belangrijke manier om muziek te beleven." Kune was getuige van de optredens van onder anderen Joan Baez, Janis Joplin, Santana, Country Joe and the Fish en Jefferson Airplane. Bij Janis Joplin stond de Weesper vooraan. "Veel mensen lagen nog te slapen toen de muziek weer begon. Nieuwsgierig naar wie er nu kwam, baande ik me tussen de slapende mensen door een weg naar het podium. Bleek het Janis Joplin te zijn, voor mij het mooiste moment van het festival."

Back stage
Kune ontdekte ook dat de wereld klein is. Hoewel aanvankelijk 200.000 mensen werden verwacht, lag het uiteindelijke bezoekersaantal ruim boven de 400.000. In die enorme menigte ontwaarde hij de eerste dag een bekend gezicht: "Ik kwam een kennis tegen die in de organisatie bleek te zitten. Hij vroeg me of ik backstage wilde kijken. Nou, dat wilde ik natuurlijk wel. Maar het was eigenlijk best saai. Na een half uur had ik het wel gezien en ben ik weer lekker het publiek in gegaan."

Einde van het hippietijdperk
Woodstock wordt gezien als een hoogtepunt in de hippiecultuur, maar volgens Kune luidde het evenement eigenlijk het einde van die periode in. "Maar diep in mijn hart ben ik altijd een hippie gebleven. Vrij zijn in je denken en jezelf een eigen mening vormen kan ook prima in een pak met stropdas."

Zes uitverkochte concerten in drie dagen

Weesp Chamber Music Festival 2016 succesvoller dan ooit

Navarra String Quartet en friends nemen dankbaar het applaus in ontvangst. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Het Weesp Chamber Music Festival 2016 dat veel internationale musici naar Weesp bracht is achter de rug. Met zes uitverkochte concerten in drie dagen kijkt de organisatie terug op een fantastisch muziekweekend.

De musici zijn weer uitgewaaierd over de wereld, het Navarra String Quartet liet hun violiste Marije Johnston met baby Alma achter om te herstellen van de recente bevalling en de stilte dwarrelt neer over Weesp. Wie afgelopen week over de Oudegracht liep kon uit verschillende huizen vioolmuziek horen en ook het beeld van mensen met muziekinstrumenten, zich haastend van de ene plek naar de andere, was een gewoon gezicht: de musici logeerden bij verschillende gastgezinnen in het centrum.
Spil van dit alles waren Ria en Mels van der Giessen, de ouders van Weesper violiste Simone van der Giessen van het Navarra String Quartet. Ria: "Dit jaar was de animo voor de jeugdconcerten zo groot dat we moesten uitwijken naar de bibliotheek. Echt geweldig, volgend jaar weer!"

Donderdag in de City: Michael Fassbender als Steve Jobs.

donderdag 17 maart

Koffie om de hoek

De Roskam 9.30 - 12.30 uur

Vanaf vrijdag 25 maart kan er weer gespeeld worden bij Don Bosco.

Voor mensen met een GGZ-achtergrond is er een inloop in Papelaan 99. De sfeer is gemoedelijk, gastvrij en iedereen is welkom.

Voor Pampus

Bibliotheek Weesp 10.00 uur

Themaochtend: 'Wij gaan voor Pampus'. Peter Claesen vertelt over de Stelling van Amsterdam en de rol die het forteiland daarin speelde. Iedereen is welkom, de toegang is vrij.

Denkend aan Holland

Rabobank 20.00 uur

Cabaretier Rop Janze biedt de Vrouwen van Nu een avond vol humor en mooie muziek. Gasten € 2,50.

Healingavond

Zwave 20.00 - 21.30 uur

Zwave geeft universele energie door die op verschillende vlakken helend werkt. Adres: Spoorstraat 4. Een healing duurt 15 minuten.

Bingo Aetsveld

Bar Olympus 20.00 uur

Bingo Aetsveld houdt een paasbingo in de bar naast de sporthal. Voor halen en brengen kan worden gebeld met 0294-410362.

Film 'Steve Jobs'

City of Wesopa 20.00 uur

Michael Fassbender is weergaloos als Steve Jobs. Jobs erkent een klootzak te zijn. Maar maakt dat uit als je zulke fantastische apparaten creëert? Entree € 8,-.

Zin en onzin mediumschap

Weesper Boekhandel 20.00 uur

Mediums Joke Hetem en John Eversdijk vertellen met passie en humor over de zin en onzin van het mediumschap en geven demonstraties. Entree 10 euro.

De Mattheüs volgens Henk

Van Houtenkerk 20.30 uur

De theatrale muziekvoorstelling 'De Mattheüs volgens Henk' is de Matthäus Passion in een eigenzinnige en humoristische vogelvlucht. Met Henk Zwart (tekst, zang), Saskia Meijs (altviool), Marko Bonarius (contrabas) en Martijn Grootendorst (video). Entree: 15 euro.

vrijdag 18 maart

Anne-Gine Goemans

Weesper Boekhandel 20.00 uur

Een Indische avond met Anne-Gine Goemans. De auteur van 'Honolulu King' komt voorlezen en signeren. Met Indische hapjes en live muziek. Entree 5 euro.

zaterdag 19 maart

Burendag

Papelaan 99 14.00 - 17.00 uur

Buurtpanel NW/Hogeweij viert Burendag. Met koffie met iets lekkers, live muziek, poppentheater, dansworkshops, handmassage, een demonstratie van de mannenkookclub en schminken.

Open dag zorgeloos wonen

Oversingel 11.00 - 14.00 uur

Kom kennismaken met het concept Zorgeloos Wonen.

Johannes Passion

Grote Kerk 20.00 uur

Akoestiek en opstelling staan garant voor een intense beleving. Met Govert Valkenburg (Evangelist), Joris van Baar (Christus), Rob van Surksum (Pilatus), sopraan Mignon Primus, alt Karen Sanders, Voices en het Wilhelminaconsort. Entree: 25 euro.

Het Volk: 'In Dothan'

City of Wesopa 20.30 uur

Toneelgroep Het Volk speelt de voorstelling 'In Dothan', een ingrijpende bewerking van het bijbeldrama over Joseph die door zijn broers als slaaf wordt verkocht aan een handelskaravaan op weg naar Egypte. Entree € 17,50.

zat 19 en zon 20 maart

Open Badminton Toernooi

Sporthal Aetsveld

B.C. Weesp houdt het 35ste Open Badminton Toernooi in Sporthal Aetsveld. Zaterdag 10.30-21.00 | zondag 10.30-16.00 uur.

zondag 20 maart

Koffieconcert

City of Wesopa 11.15 uur

Het laatste koffieconcert van 2015-2016 heeft een bijzonder thema. Er treden twee violisten op die een instrument in bruikleen hebben: Bas Treub en Laura Oomens. Entree € 9,50, tot 12 jaar € 5,-.

maandag 21 maart

Rijbewijskeuring

Gezondheidscentrum

Spreekuur voor senioren en andere automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd. Voor het maken van een afspraak: 088-23 23 300.

Seniorweb

Bibliotheek 10.00 - 12.00 uur

Inloop voor informatie en ondersteuning op het gebied van computers, tablets en smartphones.

dinsdag 22 maart

Mamacafé Weesp

Bibliotheek 10.00 - 11.30 uur

Voor (aanstaande) ouders houdt het CJG een Mamacafé. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Gratis entree.

Breicafé

OAZ-Gebouw 13.00 uur

Buurtvereniging De Achtergracht opent de deuren voor buurtactiviteiten, zoals breicafé, spelletjes, een praatje en op afspraak biljarten. Toegang: gratis.

Rechtswinkel

Papelaan 99 19.30 uur

Rechtswinkel Weesp houdt spreekuur voor hulp bij juridische problemen. Per consult wordt een minimale bijdrage van € 2,- gevraagd.

woensdag 23 maart

Administratie voor Elkaar

Papelaan 99 9.30 - 11.00 uur

Administratie voor Elkaar houdt spreekuur voor hulp op administratief gebied (belastingaangiftes uitgezonderd. Van 09.30 tot 11.00 uur. Een afspraak is niet nodig.

Voorlezen senioren

Bibliotheek Weesp 10.30 uur

U (of uw partner) houdt van lezen, maar dat is moeilijk geworden? Om u te laten genieten van literatuur, gedichten en artikelen is er elke woensdag een voorleesochtend. Aanmelden is niet nodig.

Rode Kruis soos

De Roskam 13.30 uur

U bent van harte welkom voor een praatje of een spelletje.

Harpconcert

Oversingel 14.00 uur

Harpistes Carla Bos en Wendy Rijken spelen werken van Schubert, Bach, Franck en Rodgers. Entree: 1 strip van de strippenkaart.

donderdag 24 maart

Film Carol

City of Wesopa 20:00 uur

Verfilming van 'The Price of Salt' van Patricia Highsmith over de verboden relatie tussen twee vrouwen. Entree € 8,-.

vrijdag 25 maart

Openingsfeest Don Bosco

Speeltuin Don Bosco 13:30 uur

Opening van het speelseizoen met paaseitjes zoeken.

zaterdag 26 maart

Inloop Workshop Glas Fusen

Verhoeven & Janzee 13:00 uur

Geschikt voor beginners en gevorderden. Adres: Dammerweg 4a.

Feestmiddag De Zonnebloem

De Wintertuin 13:00 uur

De Zonnebloem houdt een feestmiddag met theater, Nederlandse liedjes, een borrel en bitterballen. Entree 10 euro.

Open dag

Roeivereniging Weesp 13:30 uur

De Roeivereniging Weesp houdt de jaarlijksde open dag. Van 13.30 tot 16.30 uur activiteiten en demonstraties.

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente
Zondag 20 maart 10.00 uur
Grote Kerk
ds. A. Groeneveld

Parochie van Levend Water
Woensdag 16 maart 19.30 uur
Kapel
Gebedsviering
Parochianen

Vrijdag 18 maart 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 20 maart 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 20 maart 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Speelman

Vrijwilligers gezocht

WEESP - De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn is voor het nieuwe Repair Café op zoek naar een handige Weesper die speelgoed en hout kan repareren.

Het Repair Café wordt vijf keer per jaar gehouden. Bezoekers kunnen hier met hulp van anderen kapot speelgoed, klein meubilair en huishoudelijke apparaten oplappen. Het eerste Repair Café is zaterdag 26 maart in De Wintertuin.

Wandelmaatje
Verder kijkt de vrijwilligerscentrale uit naar iemand die op dinsdag met een invalide vrouw op stap wil. De Weespse zit in een rolstoel en zou graag samen met iemand naar de markt gaan. Voor een man met een licht verstandelijke handicap wordt een maatje gezocht om mee te wandelen of te fietsen.

Stap voor deze en andere vrijwilligersfuncties op dinsdag tussen 13.30 en 14.30 uur eens binnen bij Versa Welzijn in Gebouw Papelaan 99. Deze inloop is elke week. Bellen kan ook: 0294-410578, of stuur een mail naar vcweesp@versawelzijn.nl.

Traumaheli landt met passen en meten in Stationsbuurt

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Het was passen en meten, maar met knap vliegwerk wisten de piloten van de traumahelikopter het ronkende gevaarte zaterdagmiddag veilig aan de grond te zetten op een krap speelveldje in de Stationsbuurt. In een huis in de buurt was een kind gevallen. De zorgen om de toestand van het kind waren dusdanig dat besloten werd een traumahelikopter naar Weesp te halen. Achteraf bleek het gelukkig allemaal mee te vallen. De landing van de traumahelikopter trok veel bekijks vanuit de buurt.

Tot in het weekeinde droog, meer bewolking, vrij koud
Een blokkerende hogedrukgordel reikt via de Noordzee tot over Scandinavië. Vanaf vrijdag trekt het hogedrukgebied zich terug richting Schotland. De stroming draait dan van noordoost naar noord tot noordwest. Het hogedrukgebied houdt nog invloed. Het blijft eerst nog droog, maar zwakke storingen kunnen het Noordzeegebied bereiken met als gevolg meer bewolking.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het licht, tot -2 graden. Overdag doet de zon goede zaken, waarbij de temperatuur oploopt tot 10 of 11 graden. Er waait een matige noordoostenwind. Vrijdag krimpt de wind naar noord. Er komt geleidelijk meer bewolking maar het blijft droog. In de nacht daalt de temperatuur tot rond het vriespunt. In de middag wordt het 8 à 9 graden.

Het weekeinde
Wolkenvelden bepalen het weerbeeld. Soms kan de zon even tevoorschijn komen. Het blijft vrijwel overal droog. Er waait een matige wind tussen noord en noordwest. Vanwege de bewolking is de kans op vorst in de nacht klein. De minima liggen rond 3 graden. Overdag wordt het circa 7 graden. Na het weekend wordt het wisselvalliger met kans op wat regen.

Weetje
Dit jaar begint op zondag 20 maart om 05.40 uur de astronomische lente. De zonnige dagen gaven een lentegevoel maar de temperatuur komt nog niet op schot. Het langjarig gemiddeld maximum voor half maart bedraagt 10 graden, het nachtelijk minimum 3 graden. Het ligt daar meest iets onder. Volop lente was het in maart 2014. Op 9 maart werd het al bijna 20 graden.

'Oplichter' blijkt echte verpleegster

WEESP – Alle alarmbellen gingen rinkelen toen een oudere bewoonster van de Oudegracht zaterdag ineens werd gebeld door een thuiszorgorganisatie die nog diezelfde middag wilde langskomen.

De vrouw vertelde namelijk haar familie over het telefoontje en die vertrouwde het onverwachtse bezoek niet. Thuiszorgorganisatie Vitaal werd voor de zekerheid gebeld, maar wist van niets en liet weten een verzoek voor een afspraak altijd schriftelijk te doen.

Wijkagent Walter Langendorff besloot zichzelf te verstoppen in de woning om te zien wie er om 13.00 zou aanbellen. En inderdaad: rond die tijd ging de bel. Langendorff sprong naar buiten en greep de beller. Ook een politieauto om de hoek die klaar stond scheurde meteen naar het huis. Maar wat bleek? Er stond echt een verpleegkundige voor de deur. Alleen niet van thuiszorgorganisatie Vitaal, maar van Vivium - die ook wel eens hulp aanbiedt op het adres. De verpleegster schrok zich een hoedje toen ze werd vastgegrepen door de politie. Langendorff: "Toch zijn we blij met de melding. Het is goed dat mensen alert zijn. Voor hetzelfde geld was het wel foute boel."

Zaag in 70 bomen

WEESP - Op diverse plaatsen in Weesp worden de komende weken zo'n 70 bomen gekapt. De bomen worden herplant. Zo meldt de gemeente.

Volgens de gemeente zijn alle aangewezen bomen in een slechte tot zeer slechte staat en daardoor onveilig. Bij de herplant gaat de gemeente letten op een geschikte plek en de boomsoort. Daardoor moet worden voorkomen dat de bomen weer ziek worden.

Weespers kunnen last hebben van tijdelijke wegafzettingen.

Stationsklok is terug

WEESP - De stationsklok van Weesp is weer terug. ProRail had hem gedemonteerd voor revisiewerk.

Vaste treinreizigers was het meteen opgevallen toen de klok een paar weken geleden is weggehaald. Volgens ProRail was hij hard toe aan een opknapbeurt. De klok liep vaak niet op tijd of stond stil. De stationsklok is sneller aan het lopen gekregen dan verwacht, van een maand eerder dan verwacht is het baken voor treinreizend Weesp terug op zijn plek gehesen.

Spar Aetsveld zet inbraak online

WEESP - Bij de Spar in Aetsveld is vorige week ingebroken. De eigenaar heeft beelden van de inbraak op Facebook gezet.

"Helaas hebben wij weer bezoek gehad buiten onze openingstijden", zo schrijft hij bij de camerabeelden. De inbraak heeft in de nacht van woensdag 9 maart en donderdag 10 maart plaatsgevonden.

Getuigenoproep
De politie doet onderzoek naar de inbraak. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of bij het politiebureau aan de Hoogstraat.

Marjan en Suzanne op Lesbos: 'deze bootvluchtelingen wacht een hel'

Weesp in Actie voor bootvluchtelingen gaat onverminderd door

Wat staat deze kinderen nog meer te wachten? Foto: Marjan van der Meer

door Ruth van Kessel

WEESP – Ontdaan, maar nog meer gemotiveerd in hun werk voor Weesp in Actie, keerden Marjan van der Meer en Suzanne den Hollander terug van een vijfdaags verblijf op Lesbos. Daar zagen ze de ontreddering van mensen en voelden ze de onmacht: want wat wacht deze bootvluchtelingen nog meer aan ellende?

Fotografe Marjan van der Meer en Suzanne den Hollander vonden elkaar in hun missie om het leven van vluchtelingen in Nederland draaglijker te maken. Elk doet dat op haar eigen manier: hulp bij de noodopvang in Amsterdam, huisapotheken inrichten in opvangcentra, gevluchte gezinnen op de rit zetten en natuurlijk vorig jaar de organisatie van Weesp in Actie voor Bootvluchtelingen in de Grote Kerk, waarbij 14.000 euro werd opgehaald voor de Stichting Bootvluchteling. Marjan en Suzanne: "We werken natuurlijk voor deze stichting en dan is het fijn om te weten hoe de hulp ter plaatse verloopt. Daarnaast voelde het goed om vluchtelingen daar waar ze echt aankomen in Europa welkom te heten en ze te verzorgen na hun angstige tocht. Het maakt onze vastberadenheid om iets te doen aan het grote onrecht in deze wereld alleen maar groter."

Marjan en Suzanne met net aangekomen vluchtelingen op Lesbos

Wat konden jullie doen?
Marjan: "Als fotografe heb ik het werk van de Stichting Bootvluchteling in beeld gebracht: de opvang van de boten op het strand, de kampen, de reddingsboot en meer. En de mensen een gevoel van welkom gegeven." Suzanne: "Spelen met de kinderen, een praatje, grapjes maken, geruststellen, warme sokken aantrekken: als ik ook maar voor heel even een glimlach op een gezicht van een kind heb kunnen toveren is het voor mij geslaagd."

Wat raakte jullie het meest?
Suzanne: " Het raakte het mij heel erg om van zo dichtbij te zien dat de wereld echt niet eerlijk in elkaar zit: de vluchtelingenbootjes komen aan vol met angstige en onderkoelde mensen en op de achtergrond zie je de ferry voorbijvaren. Ook schrijnend is dat mensen op de boot haast niets aan spullen konden meenemen en wat ze hadden was vaak helemaal nat bij aankomst." Marjan: "Die hele kleine kindjes die onderkoeld op het strand aankwamen... ik was vaak huilend aan het fotograferen. Ook de feeststemming van de mensen dat ze Europa gehaald hadden vond ik schrijnend om te zien, omdat hun een hel te wachten staat. Europa kan het niet aan en zij zijn de dupe." Suzanne: "Ik kan er niet bij dat binnen Europa alleen nog maar naar cijfers wordt gekeken en dat men voorbijgaat aan de onmenselijke omstandigheden waarin vluchtelingen in Nederland en Europa nu leven. Een zwarte bladzijde. En dan zijn we straks op 4 mei stil voor de mensen die in WOII gestorven zijn, terwijl er nu mensen onder onze ogen sterven en een onmenselijk bestaan hebben. Ik kan het niet begrijpen."

Dus nog meer Weesp in Actie?
"Wij geloven sterk in de wereld een stukje mooier maken op de plek waar je bent, met de middelen die je hebt. Iedereen kan wel iets doen, hoe klein of groot dat ook is. Voor de vluchtelingen in Griekenland is vooral geld nodig. Weespers die willen helpen kunnen dat doen via de Facebookpagina Weesp in Actie waarop concrete verzoeken om spullen staan of via het doneren van geld. Of neem contact op met Vluchtelingenwerk Nederland als je een gezin wilt supporten; Marjan doet dat voor een Syrisch gezin. Het is enorm dankbaar werk."

'Stuur geen selfies in, wees creatiever dan dat'

Fotowedstrijd Weesperfotomobiel weer rond Weespers aan de Wand

De twee finalisten van 2015 (thema: 'Jij en de Ander'). Rechts de winnende foto van Mike Mulder.

door Christian Pfeiffer

WEESP - 'Ik ben...' is dit jaar het thema van Weesperfotomobiel. De fotografiewedstrijd voor de jeugd wordt dit voor de derde keer rondom de kunstmanifestatie Weespers aan de Wand gehouden.

Dat de wedstrijd de derde editie ingaat, wijst op het succes dat er is onder de jeugd. Iedereen van 12 tot 18 jaar mag meedoen en foto's insturen die met een mobiele telefoon zijn gemaakt. En dat zijn dan ook meteen de enige voorwaarden. "Gekozen is dit jaar voor het thema 'Ik ben...' en het is alle deelnemers daar vrij een invulling aan te geven", zo vertelt organisator en Weesper fotograaf Paul Roholl.

De beste inzender krijgt dit jaar een spiegelreflexcamera

Creativiteit
De jury vraagt wel om alle selfies in beetje in toom te houden. Het moet creatiever dan dat. Als er maar een verwijzing naar 'Ik ben...' in zit. De jury kijkt dus vooral naar creativiteit, maar ook naar de toegepaste technieken en de boodschap die met de foto wordt uitgestraald.

Aan de Wand
Weesperfotomobiel valt samen met de organisatie van de grote kunstmanifestatie Weespers aan de Wand, traditioneel in het pinksterweekeinde. De inschrijving start deze week via www.weesperfotomobiel.nl. Er kan zes weken worden ingestuurd tot 4 mei. Daarna kiest de vakjury een winnaar. Die wordt op de zaterdag van Weespers aan de Wand bekendgemaakt. Dat is dit jaar 14 mei.

Vorig jaar
Vorig jaar was het thema van de wedstrijd 'Jij en de Ander'. Dat leverde toen twee finalisten op (zie foto's), waarvan één een man met een enorme beer op station Weesp. Het is een beeld dat meteen een hoop vragen oproept. Wie is de man? Voor wie is de beer? De andere winnaar is er ook een om lang naar te kijken. We zien een jongen die aan het gamen is. Maar niet alleen: de kat kijkt mee. Hoogst interessant, zo'n bal.

Het was uiteindelijk de laatste foto, die van de gamende jongen, die er met de hoofdprijs vandoor ging. Alle inzenders mochten exposeren op Weespers aan de Wand. De winnaars zelfs in de Van Houtenkerk (de hoofdlocatie).

Prijzen
Wie dit jaar de beste foto instuurt mag naar huis met een gloednieuwe spiegelreflexcamera (Canon EOS 1200D met EF-s 18-55mm lens). De tweede prijs is trouwens ook niet mis. Een HD ActionCam. Paul Roholl heeft weer enorm veel zin in de wedstrijd: "Mooi om te zien wat er elk jaar weer wordt ingezonden."

Weespers aan de Wand
Er is ook nieuws rondom Weespers aan de Wand zelf. 23 kunstenaars maken dit jaar hun opwachting op de kunstmanifestatie die dit jaar van 12 tot en met 15 mei wordt gehouden. De Van Houtenkerk blijft de hoofdlocatie, maar de synagoge en de bibliotheek blijven de andere locaties, samen met de ateliers van de kunstenaars die te bezoeken zijn.

De inschrijving van Weesperfotomobiel start vandaag op
www.weesperfotomobiel.nl.
Benieuwd naar welke kunstenaars met welke werken dit jaar hun opwachting maken tijdens Weespers aan de Wand? Die zijn terug te vinden op www.weespersaandewand.nl.

Hulp bij rekenen, lezen, spelling en meer:
www.RTbijInge.nl,
06-48776043

Acupunctuur in Weesp! Heeft u last van darmklachten, migraine of zwangerschapswens. www.ackrufy.nl tel.: 0294-785331

Leuk werk als de zon schijnt! Oproepkrachten gevraagd va 15 jr voor horeca en/of tuin. Afwisselend en lekker buiten. Kijk voor de locatie op www.midgetgolfbaan.nl of bel
06-53818288 (Frieda)

Oppas gez. stationsbuurt vr 4 gezellige+slimme kids 11,10,8,6 jr, beschikb 2mi pwk 13:45-18:00 ma/di/do. Niet rokend,ibv rijbewijs. Bereid licht huish taken te verrichten. Flexibel, geduldig. Vergoeding afh v profiel+ervaring.
gerdadeweerdt@gmail.com

Te huur gevraagd: Psycholoog (SPEL-Weesp) zoekt op korte termijn ruimte voor spreekkamer voor 4 ochtenden per week. info@spelweesp.nl

Vind je games te gek en heb je altijd al onderdeel willen zijn van een gamebedrijf? Dan zoeken wij jou! De (retro)gamespecialist Magix Buttons zoekt oproepkrachten voor events en/of hulp op kantoor. Interesse? Mail ons: info@magixbuttons.com

LANNEKE'S Aanbiedingen
op het kraampje voor de
winkel. Nieuwstraat 39
Weesp. Tel.: 0294-416464
Speelgoed en kleding
Kijk ook op lanneke.nl

Haardhout (goed droog) ca. 1 kuub 25 net € 79,50. In kist ca. 1,25 kuub. In kooi gestapeld ca. 1,9 kuub € 210,00. Voor meer info: Tuincentrum H vd Wurff. Tel.: 0294-412978

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Gedipl. pedicure ook
diabetes/reumapatiënten.
Jan Tooropstraat 3. Tel.:
06-54740847

Pesten een probleem? Kijk eens op www.posicom.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.

'HCAW moet langer meedoen met de top'

Weesper Roy Berrevoets keert terug als coach

Na lang nadenken gaf Berrevoets HCAW toch zijn jawoord. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

WEESP - Na acht jaar keert Weesper Roy Berrevoets terug als hoofdcoach van de honkballers van het Bussumse HCAW. De Weesper werd twee weken geleden gepresenteerd door de hoofdklasser en staat ondertussen te trappelen om te starten.

Berrevoets kent de Bussumse honk- en softbalclub van haver tot gort. Als speler maakte de Weesper de successen van de Bussumse club mee en als coach stond Berrevoets ook al eerder voor de groep. Na zijn vertrek acht jaar geleden deed Berrevoets even een stapje terug. "Maar het voelt goed om er weer te staan", aldus de kersverse hoofdcoach.

Wat gaf de doorslag om terug te keren?
"HCAW had geen hoofdcoach meer. Ze klopten enkele maanden geleden al aan met de vraag om het roer over te nemen. Het leek me toen te druk om weer als hoofdcoach aan de slag te gaan. Als je het doet, moet je er wel helemaal voor gaan. Enkele weken geleden vroegen ze het nog een keer. Na wat nadenken hak je dan toch de knoop door en zeg je ja. HCAW staat er goed voor. Er staat een prima team met een aantal uitstekende spelers en daarnaast klopt het plaatje eromheen ook. Dat geeft toch net dat extra duwtje om weer aan de slag te gaan. En daarnaast help je bovenal ook de club waar je al 30 jaar rondloopt, veel mensen kent en successen hebt gehad. Dat speelt ook mee."

Hoe voelde het om voor het eerst weer voor de groep te staan?
"Het was wel weer even wennen. Als je de afgelopen jaren met ervaren jongens hebt gewerkt waar veel vanzelf gaat en nu weer voor een jonge talentvolle groep staat, gaat het heel anders. Je coacht heel anders en let op andere zaken. Daarnaast heb je weer te maken met een echte topsportcultuur. Daar moet je wel even een knop voor omzetten. Maar het komt vanzelf goed."

Hoe staat het ervoor?
"HCAW heeft een aantal sterke spelers aangetrokken en dat merk je. We hebben al enkele oefenduels gespeeld en over het spel waren we met z'n allen best tevreden. Het wordt afwachten hoe het straks gaat als de hoofdklasse van start gaat, maar we hebben alles wat we moeten hebben om te kunnen presteren."

Welke plannen heb je met HCAW?
"HCAW zou een stuk langer kunnen meedoen met de toppers van het klassement. De afgelopen jaren wonnen we met regelmaat één van de duels tegen een sterkere ploeg, maar we moeten nu vaker twee keer aan het langste end trekken: dan presteer je vanzelf beter en het speelt ook lekkerder. Maar aan de andere kant: de andere teams hebben ook heel wat stappen gezet. Het wordt hoe dan ook een leuk en leerzaam jaar."

FC Weesp na knap punt toch weer laatste

WEESP - Een knap punt, maar toch weer de laatste plaats voor FC Weesp. De ploeterende Weesper tweedeklasser pakte afgelopen weekend tegen het veel hoger geklasseerde ZSGO/WMS met 1-1 een punt, maar zakte toch weer weg.

FC Weesp startte goed, maar ZSGO/WMS werd naarmate de eerste helft vorderde steeds beter. Met snelle vleugelaanvallen zorgden de Amsterdammers steeds voor gevaar. Echt goede kansen bleven echter achterwege, vooral door de goede achterhoede van FC Weesp. Toch kreeg ZSGO/WMS voor rust de grootste kans op een treffer: een strak schot werd door FC Weesp nog net gered. Voor rust werd FC Weesp wat beter en kreeg het ook een goede kans.

Na de rust werd het duel steeds spannender en kwamen de Amsterdammers op voorsprong. De ploeg probeerde daarna door te drukken, maar FC Weesp kwam knap terug. FC Weesp kreeg steeds meer kansjes. De Weespers konden een tegentreffer maken door een strafschop te benutten: nadat Marcin Kmiecik gevloerd werd, schoot Rick van der Burg vanaf elf meter raak. FC Weesp kreeg zelfs nog een grote kans om op voorsprong te komen, maar het ontbrak aan geluk.

FC Weesp staat na afgelopen weekend weer laatste. Dat kwam vooral doordat concurrenten VVA/Spartaan, FC Abcoude, NVC en Hoofddorp wel wonnen.

Zaterdag weer sterk
De zaterdag van FC Weesp koerst af op de play-offs. Afgelopen weekend wonnen de Weespers wederom: Hertha werd met 5-0 verslagen. FC Weesp moet nog zes punten pakken om deelname aan de play-offs zeker te stellen.

FC Weesp had geen enkel probleem tegen Hertha. Voor de rust kwam de ploeg al op 2-0. Na de rust zakte FC Weesp heel even wat terug en leek het erop dat de tegenstander wat terug kon doen. De slotfase leverde echter toch nog 3 doelpunten op, waardoor er alsnog een afgetekende zege geboekt werd.

Zege voetbalsters
Zonder al te veel grote problemen hebben de voetbalsters van FC Weesp afgelopen weekend gewonnen van nummer laatst Waterwijk: 1-5.

FC Weesp kwam voor rust al op 0-2 te staan, de tegenstander kon amper wat terugdoen. Wel waren er enkele opstootjes. Dat kwam vooral doordat het slechte fluiten van de scheidsrechter de teams frustreerde.

Argus sterk

WEESP - Argus heeft afgelopen weekend goede zaken gedaan tegen streekgenoot DOC. De Weesper ploeg was met 9-15 te sterk voor de Bussumers.

Argus stond voor rust al op een voorsprong. Doordat de Weespers vergaten weg te lopen, hadden de Bussumers lang kansen op een goed resultaat. Na rust kon Argus alsnog een gat slaan.

Nederlaag waterpoloërs

WEESP - De Weesper waterpoloërs van Triton hebben afgelopen weekend een nederlaag geleden tegen streekgenoot De Otters Het Gooi: 18-13.

De twee ploegen probeerden er een leuk duel van te maken, maar werden vaak teruggefloten. Dat zorgde ervoor dat het spel geen moment echt gemaakt kon worden door een van de twee. De meeste doelpunten kwamen na strafworpen en man-meers. Rob Mooijman (5x) en Jeroen van der Vliet (4x) waren de topscoorders voor Triton.

Turnsters verder

WEESP - Turnsters van WVGV hebben afgelopen weekend de regiofinale behaald.

Debora Kroon presteerde het best en werd knap vierde. Verder stromen Ashlyn Fetherston, Roos Buitendijk, Anne van Reenen en Lizzie van Dijkhuizen door naar de regiofinale van volgende maand.

1993: Rapiditas wint de Vechtstreekcup

Foto: André Verheul sr

Een korte, maar mooie traditie schreef voor dat de voetbalclubs uit Weesp en omgeving een toernooi speelden als voorbereiding op het seizoen. Deze foto uit het archief van André Verheul sr is uit 1993. De aanvoerder van Rapiditas ontvangt de cup uit handen van sportwethouder Cor van der Poel.