WeesperNieuws

12 september 2018

WeesperNieuws 12 september 2018


'Geredde kikkers redden het niet'

WEESP De uit de Bloemendalerpolder geredde heikikkers en rugstreeppadden maken in hun nieuwe omgeving geen kans. Dat stelt de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp, aan de hand van een deskundige. De stichting eist dat de Raad van State ingrijpt.

Een deel van de polder wordt bouwrijp genaakt voor nieuwbouwwijk Weespersluis. Omdat er in het gebied beschermde diersoorten voorkomen, had de natuurorganisatie al bedongen dat de zwaarbeschermde heikikkers en rugstreeppadden moesten worden gevangen en elders worden uitgezet. Dat gebeurt ook - er zijn emmers vol kikkers en padden verplaatst - maar het uitzetgebied deugt volgens de stichting en hun deskundige niet. Het zou gaan om een gebied waar al andere beschermde diersoorten leven. Er is daar te weinig voedsel voor nog meer dieren en bovendien is er onvoldoende water voor de voortplanting, zo meent de deskundige van de natuurstichting. Hij waarschuwt: "De populatie zal daar uitsterven." De Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp wil dat het bouwrijp maken wordt gestaakt en heeft de Raad van State gisteren verzocht de ontheffing te schorsen. Ook ging het in de zitting over het maaien, dat volgens de stichting op het verkeerde moment plaatsvindt. Projectontwikkelaar GEM Bloemendalerpolder stelt dat alles volgens de regels en in overleg met een ecoloog gebeurt. GEM spreekt van een miljoenenschade als de eis van de natuurorganisatie wordt ingewilligd. Uitspraak over twee weken.

Door black-out met volle vaart de weg af

WEESP Een vrouw heeft dinsdagochtend met haar auto een heftig ongeluk gehad langs de Gooilandseweg (N236). De vrouw raakte na een black-out van de weg en raakte te water.

Een taxichauffeur die achter de vrouw reed zag het voorval gebeuren en schoot meteen te hulp. De auto van de vrouw stond aan één kant nog op het droge, waardoor de taxichauffeur de vrouw goed het talud op kon helpen. De vrouw bleef ongedeerd, maar de schrik zat er goed in.

Carry Slee introduceert 'Juf Braaksel' op De Triangel

Foto: Marieke van Veen

WEESP De Triangel had maandag kinderboekenschrijfster Carry Slee op bezoek. De Weesper basisschool was uitgekozen voor de landelijke presentatie van Slees nieuwe boek 'Juf Braaksel en de Magische Ring'. De schrijfster las voor, beantwoordde vragen, deelde boeken uit en signeerde die. Het klaslokaal stond vol fotografen en filmploegen.

Singalong

Pieter Kors trekt voor zijn Concert aan de Steiger een blik grote musicalsterren open

7

Vrijwilligers gezocht

WEESP De Versa Vrijwilligerscentrale heeft de volgende vacatures.

Vervoer naar sportschool

Voor vier cliënten van Sherpa met een verstandelijke beperking wordt een vrijwilliger gezocht die deze bewoners van het Dichtershof naar One Fitness wil brengen en halen. Zij willen graag op donderdag van 18.00-19.00 uur sporten, maar kunnen hier niet zelfstandig naartoe.

Mantelzorger aflossen

Wellicht dat u met iemand die zorg nodig heeft wat tijd kunt doorbrengen, zodat de mantelzorger even de handen vrij heeft. Zo houdt een mantelzorger het beter vol. Er zijn verschillende doelgroepen: ouderen, mensen met een beperking, chronisch zieken, kinderen en jongvolwassenen. Organisatie: Versa Weesp.

Begeleider kookgroep

Voor de begeleiding van een kookgroep voor beginners zoekt de Kreatieve Groep Weesp een kok voor de dinsdagavond van 20.00-22.00 uur, voor 1 of 2 keer per maand van september tot begin mei. Het gaat om 4 tot 8 mensen van uiteenlopende leeftijden met geen tot weinig ervaring.

Kom langs op het vrijwilligersspreekuur op dinsdag van 13.30-14.30 uur op de Papelaan 99. Dinsdag 25 september is het spreekuur extra open van 17.00-20.00 uur. Meer info: vcweesp@versawelzijn.nl / 06- 15875692.

Van de lezers

Van de lezers

Dorpje

In het WeesperNieuws van 29 augustus lees ik dat Guus Kroon een bekende 'Muier' is. Hij schrijft: 'Ik ben hier geboren en getogen en voel me verbonden met Muiden en weet ook veel van de geschiedenis van het dorpje.' Vreemd dat deze geboren Muider spreekt over het dorpje, terwijl je van hem zou verwachten dat hij het niet over zijn dorpje zou hebben, maar over zijn stad, want als geboren Muider hoort hij te weten dat Muiden een stad is en een echte stedeling is er trots op dat te zijn.
Hein en Bep den Hartog

Magneet

Een reactie op de column van Museum Weesp op de gemeentepagina in het WeesperNieuws van 29 augustus: Even los van het feit of men de Magneet Rijwielfabriek mag beschouwen als exemplarisch voor de eeuwenlange verbondenheid tussen Weesp en Amsterdam mis ik in het stukje van Museum Weesp een stukje geschiedenis: De Magneet-fabriek aan de Groenesingel wordt in 1940 door de Duitsers 'Joods' verklaard (Verdoner) en ontmanteld. De bedrijfsruimte wordt gevorderd ten gunste van Fokker. Wat van het bedrijf over is wordt verplaatst naar de Achtergracht. Na een grote brand in 1948 koopt de overgebleven vennoot Van den Berg Villa Casparus, waar Magneet, ook dankzij de productie van vouwfietsen en bromfietsen, een nieuwe bloeiperiode doormaakt. In 1969 wordt het bedrijf, mede wegens gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden, verkocht aan Batavus die de merknaam aanvankelijk handhaaft. Na opnieuw een brand in 1976 valt daar uiteindelijk het doek voor Magneet.
Wim Jansen

Autolaadpaal

Het centrum heeft slechts één laadpaal, zo staat in het WeesperNieuws van vorige week. Ikzelf ben al vanaf vorig jaar september bezig een openbare laadpaal in onze straat/wijk te krijgen. Na negen maanden mailen en bellen kreeg ik op 6 juni bericht van de gemeente dat er geen bezwaren meer waren dus: iet geht oan, en vermoedelijk binnen vier weken. Het is inmiddels 4 september en er is nog geen spoor van activiteit of laadpaal te bekennen. Schiet lekker op zo.
H. Braaksma

Weerbericht

Perioden met zon en vrijwel droog, geleidelijk warmer

Begin deze week lag onze regio in het overgangsgebied tussen subtropische en polaire lucht. Woensdag trekt het polaire front over, waarna we volledig in de polaire lucht terechtkomen. Het is dan koel maar meest droog. In het weekend schuift het Atlantisch hogedrukgebied naar het Europese vasteland. De stroming wordt dan zuidelijk. De temperatuur stijgt dan weer iets.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag kan het wat regenen. Overdag klaart het op. Er zijn perioden met zon. Bij een matige noordwestenwind wordt het 17 à 18 graden. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik naar circa 7 graden. Overdag is er wat meer bewolking, maar het blijft vrijwel overal droog. Nu en dan schijnt de zon. Het wordt 18 graden. Er staat een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde blijft het eveneens droog, al is zaterdag een lokaal buitje niet uitgesloten. Er zijn perioden met zon. Er waait een matige wind, geleidelijk krimpend van zuidwest naar zuid. Het wordt minder koel. Zaterdag loopt de temperatuur op naar 19 à 20 graden. Zondag komt de temperatuur weer iets boven de 20 graden. Begin komende week blijft het nog even zacht.

Weetje

Zomer 1959 (59 jaar terug) was nog zonniger dan zomer 2018 en eveneens zeer droog. Na die zomer werd het nog fraaier. September 1959 was de zonnigste september ooit. Er kwamen in die zomer geen hittegolven voor. In zomer 2018 waren het er twee, van 13 en 10 dagen lang, gelijk aan het record van juli 2006 met eveneens twee hittegolven, die 7 en 16 dagen duurden.

Stoelendans in de Slijkstraat: Weesp krijgt een tattooshop

Aan de andere kant staan bepaalde panden wel heel lang leeg

Er verandert veel in de Slijkstraat. Er wordt van plek gewisseld, opgeknapt en verbouwd én er komen nieuwe initiatieven bij.

Er zijn veranderingen op til in de Slijkstraat. Foto: Marieke van Veen

WEESP Het gaat de goede kant op met de Slijkstraat. De winkelstraat kampte jarenlang met leegstand, maar het tij is aan het keren. Twee van de nieuwe ondernemers gaan verhuizen, maar wel binnen de straat zelf. Hierdoor komt er ruimte vrij voor andere initiatieven, waaronder voor Weesp iets totaal nieuws: een tattooshop!

Het afgelopen jaar durfden diverse (startende) ondernemers het aan om een zaak in de Slijkstraat te openen. De jonge Wim Boom opende een patisserie en chocolaterie op nummer 38. Jacquelien Bosman begon onder de naam Stylelien een winkel met woonaccessoires op nummer 4. En Laurens Renzenbrink opende op nummer 19 kledingzaak Vabrik.

Jacquelien Bosman voelt zich thuis in de Slijkstraat, maar had met Stylelien wel de behoefte aan meer ruimte. Daarom verhuist ze naar Slijkstraat 21, naast Vabrik. Haar nieuwe winkel moet 18 september open gaan. Bosman: "Ik ga van 25 naar 50 vierkante meter, waardoor mijn assortiment beter tot zijn recht komt en ik het aanbod kan uitbreiden. Daarnaast heb ik straks een aparte ruimte voor het uitpakken en prijzen én heb ik straks een keuken met warm water. Een grote verbetering dus. Sowieso denk ik dat de komende veranderingen de hele Slijkstraat ten goede komen."

'Een grotere patisserie, zodat we daar straks kunnen highteaën'

Ondertussen heeft een nieuwe ondernemer zich al gemeld voor het oude pandje van Stylelien. Op nummer 4 gaat Martijn van Es uit Muiderberg een tattooshop openen, waarschijnlijk medio november. Hij heeft gewerkt in shops in Almere en Hilversum en tatoeëert op afspraak bij hem thuis, maar is nu klaar voor de volgende stap: een eigen zaak. Hij verheugt zich erop om de ideeën van Weespers om te zetten naar unieke ontwerpen. Daarover binnenkort meer.

Patisserie en chocolaterie Boom gaat ook verkassen. Wim Boom heeft zijn oog laten vallen op Slijkstraat 16a, waar eerder Expert zat. "Daar heb ik drie keer zoveel ruimte als ik nu heb. Ik wil graag meer tafeltjes voor high teas en ook meer vitrines, zodat ik mijn assortiment kan uitbreiden met nieuwe producten. Ik zit vol ideeën. Half of eind november gaan we open op de nieuwe locatie."

Aan de andere kant zijn er ook nog panden waar tot nu toe weinig mee gebeurt. Zo staat nummer 44, waar broodjeszaak Maxim zat, nog steeds leeg. Sterker nog, het begint vervallen te ogen. Het pand heeft een nieuwe eigenaar en die heeft de zaak van binnen weliswaar laten verbouwen, maar verder lijkt er weinig schot in te zitten. Het is niet bij ons bekend wat de plannen zijn. Ook het pand waar ABN Amro even heeft gezeten, Slijkstraat 28, staat sinds november 2017 leeg. Het wordt momenteel opgeknapt in de hoop nieuwe huurders/ondernemers aan te trekken. De voormalige leemwinkel op de hoek Slijkstraat en Hoogstraat heeft ook nog geen nieuwe invulling. Weesp Marketing gebruikt de ramen voor promotiedoeleinden.

Strooiplan wordt onder de loep genomen

WEESP De thermometer staat nog ver boven nul, maar toch wordt er de komende weken alvast gekeken naar het gemeentelijk strooiplan. De gemeente gaat bewoners vragen over hoe ze denken over de gladheidsbestrijding en wat er volgens hen beter kan.

De gemeente komt nog deze maand met een enquête over de gladheidsbestrijding. Alle facetten worden onder de loep genomen, van het algemene beeld over het strooien zelf tot het smalste straatje waar volgens Weespers ook gestrooid zou moeten worden. Aan de hand van de resultaten moet het gemeentelijk strooiplan nog voor de strooiwagens weer op pad gaan wat bijgeschaafd worden. Er moet onder meer een top twintig komen van knelpunten, waar dan bij de volgende sneeuw- of vorstperiode extra aandacht voor moet komen.

Vinger aan de pols bij ontwikkeling in de buurt

WEESP Een nieuwe stichting moet plannen van de gemeente gaan beoordelen op welke gevolgen ze hebben voor de woon- en leefomgeving van omwonenden. Dat plan hebben Weespers Rokus Gunnink, Naomi Cohen en Anton van Daalen met hun gestarte Stichting Bewonersbelangen Weesp.

De stichting moet Weespers de helpende hand bieden om gezamenlijk op te treden bij het verbeteren van of tegenhouden van verslechteringen in hun woonomgeving, zo laten de oprichters weten. 'Gezamenlijk optrekken' is het toverwoord. En dat moet vooral in een eerder stadium gebeuren dan nu vaak het geval is; nu kunnen bewoners vaak alleen achteraf - na besluitvorming - bezwaar maken tegen ontwikkelingen in de buurt.

Zelf heeft de stichting een aantal punten waar het nu al naar kijkt. "Bewonersbelangen variëren per wijk of buurt. In Leeuwenveld bijvoorbeeld gaat het over geluidhinder door het spoor, in een deel van het centrum om de toename van horeca en terrassen en in Hogewey om de hoogte van de woningbouw ter vervanging van de Kostverlorenflat. Wij willen dat op al deze gebieden de stem van omwonenden een groter gewicht krijgt."

Treinramp bij Weesp leidde tot betere grondtechniek

De wagons boorden zich in elkaar. Foto Gemeentearchief Weesp

WEESP Het is deze week 100 jaar geleden dat bij Weesp een van de grootste treinrampen uit de Nederlandse geschiedenis plaatsvond. 41 passagiers kwamen om, 42 raakten zwaargewond.

De ramp voltrok zich op vrijdag 13 september 1918, rond 10.30 uur. De sneltrein van Apeldoorn naar Amsterdam reed over de spoorbrug over het Merwedekanaal (nu Amsterdam-Rijnkanaal). Als gevolg van zware regen verzakte de spoordijk, waardoor de locomotief opzij werd getrokken en tegen de brug op reed. De wagons van het middelste treinstel werden door de achterste wagon in elkaar gedrongen. Militairen moesten verschillende wagons vol slachtoffers uitzagen. Het onderzoek naar de toedracht bracht nieuwe kennis aan het licht over hoe grond zich gedraagt en dat werd de technische basis voor latere grote civiele projecten, zoals de Afsluitdijk, de Deltawerken en de metro. Bert Bolle reconstrueerde de ramprit tot in detail door de ogen van Hilversummer Johan Drost, die in de trein zat en de ramp overleefde. Het artikel dat we er vorig jaar over schreven, staat nu opnieuw op onze website.

weespernieuws.nl

Irina Montanus

Studeert gezondheidswetenschappen. Weesper sinds 2010. Is 20 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik studeer gezondheidswetenschappen aan de VU Amsterdam. Ik doe vrijwilligerswerk bij het Alzheimer Café. Verder spreek ik veel af met vrienden en vind ik het leuk om uit te gaan en naar festivals te gaan. Ik zwem graag en start binnenkort met roeien."

Hoe kom jij bij het Alzheimer Café?
"De zus van een vriendin ging ermee stoppen en vroeg mij het over te nemen, omdat we dezelfde interesses hebben. Ik doe het met veel plezier."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik de eerste twaalf jaar van m'n leven in Amsterdam heb gewoond."

Jouw beste eigenschap?
"Ik vind mezelf empathisch."

En je slechtste?
"Ik ben erg ongeduldig."

Jouw grote held?
"Ik kijk heel erg op naar mensen die zich inzetten voor anderen en zichzelf daarbij op de tweede plek zetten, zonder daar iets voor terug te willen."

Wat zou je doen met 1000 euro?
"Ik ga op kamers in Amsterdam, dus zou ik het op de bank zetten. Maar het liefst zou ik ervan op vakantie gaan."

En met een miljoen?
"Mijn familie mee op vakantie nemen. Een huis kopen in Amsterdam en daar met vrienden in gaan wonen. En de rest opmaken aan leuke dingen."

Je favoriete plek in Weesp?
"Bij een vriendin aan de Vecht. In de zomer gaan we daar zwemmen, varen en met vrienden relaxen."

Als jij de burgemeester was?
"Dan zou ik meer organiseren voor jongeren en ouderen. Liefst activiteiten waar beide groepen aan kunnen deelnemen, ik denk dat dat een leuke mix kan zijn. Ook zou ik er misschien voor zorgen dat de cafés wat later dicht kunnen."

Met paard en wagen langs Weesper monumenten

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP De voornaamste Weesper monumenten waren zaterdag open vanwege Open Monumentendag. Ze waren sowieso gratis te bezichtigen, maar op de meeste locaties waren ook leuke activiteiten opgezet, zoals tentoonstellingen, rondleidingen, muziek en spelletjes. Een paardenkar reed rondjes om de bezoekers overal af te zetten. Meer foto's op pagina 17.

Huh? Vaart daar nou De Vuurlinie?

Er zijn blijkbaar meer varende huisjes, maar de Vuurlinie blijft uniek.

WEESP Ad van Beek en Sylvia de Ruiter uit Weesp moesten tijdens hun reis door Canada even twee keer met hun ogen knipperen: zagen ze daar nou De Vuurlinie uit Weesp varen?

Nee dus. Want laten we wel wezen: ons varende vestinghuisje is vele malen mooier. Maar eerlijk is eerlijk, we kunnen ons de verwarring op het eerste gezicht wel voorstellen. Ad en Sylvia zagen de opvallende boot bij het schiereiland Nova Scotia in Oost -Canada, waar ze afgelopen augustus op vakantie waren.

Torenspits op schema

WEESP De heropbouw van de afgebrande torenspits van de Laurentiuskerk aan de Herengracht loopt op rolletjes.

De torenspits wordt opgebouwd naast de kerk. Als een grote puzzel wordt de 24 meter hoge spits balkje voor balkje neergezet. Nog twee maanden en dan wordt het gevaarte op de kerk gehesen. Dat gaat gebeuren op 8 november, exact twee jaar na de brand. Deze 'deadline' gaat hoe dan ook gehaald worden, zegt bouwer Marcel Rijnhart. "Dat moet ook wel. Want zo'n torenspits plaatsen is geen makkelijk klusje. Dat gaat met grote hijskranen. En dat moet allemaal van tevoren goed geregeld worden. We werken dus hard door." Boven op de spits komt ook weer het bekende groene kruis en een kerkhaan.

Van de snelweg geplukt

WEESP Agenten hebben vorige week dinsdagavond een fietser van de A1 geplukt.

De man fietste op de snelweg bij Muiderberg. Twee motoragenten en een politieauto moesten de man van de weg halen en naar de middenberm begeleiden. Dit werd vastgelegd door snelwegcamera's. Hoe de man op de snelweg terechtkwam vertelt het verhaal niet, al hebben wij wel een vermoeden. Sinds de aanpassingen aan de snelweg is het namelijk een fluitje van een cent om lopend of met de fiets tussen de voorbijrazende auto's terecht te komen. Komend vanaf de Keverdijk of het Ton Storkpad buig je namelijk - als je de weg niet goed weet - over De Goog zo de snelweg op en sta je opeens tussen de auto's.

'Concert aan de Steiger wordt één groot feest'

Zaterdag 15 september alweer de vierde editie

"Dit jaar zonder orkest, maar wel met een perfecte show." Foto: Brian Elings

WEESP Bij café 't Helletje wordt zaterdag 15 september vanaf 20.00 uur de vierde editie van het Concert aan de Steiger gehouden. Door omstandigheden wordt het een andere opzet, maar volgens Helletje-eigenaar Pieter Kors zal dat de pret niet drukken.

Als het al niet in Weesp gebeurt, dan laat Pieter Kors het gebeuren. Hij vindt dat er elke maand plek is voor een leuk event in of bij 't Helletje aan de Stationsweg en hij kleurt maar wat graag de agenda in. Natuurlijk is hij van de partij bij Weesp Gastvrij en het Sluis-en-bruggenfeest (hij zit al jarenlang in het bestuur van de Stichting Volksfeesten), maar wat te denken van eigen evenementen als de Hellerit (een brommerrit voor oude brommers) in mei, in juli het Caribisch feest dat dit jaar voor de tweede keer werd gehouden en in september alweer voor de vierde keer het Concert aan de Steiger, dat op een spontane manier tot stand kwam. "Vier jaar geleden ben ik benaderd door Marco de Jong, die actief is bij onder andere het Naardens orkest Nardinc en de muziekschool in Weesp. Marco zei: 'Jij organiseert graag nieuwe dingen en ik heb een orkest ter beschikking, kunnen we die twee koppelen?" Ik vond dat meteen leuk omdat het iets totaal anders is dan dat ik normaal doe."

Rolf Koster

Rolf en Brigitte zijn weer van de partij. Foto: Robin Voorhamm

'Ik vind dit leuk omdat het totaal iets anders is dan wat ik normaal doe'

Pieter wist ook meteen bij wie hij moest zijn om er een succes van te maken. "Sinds enkele jaren ken ik de musicalster Rolf Koster (onder andere bekend van 'Les Misérables', 'Liesbeth, de musical' en binnenkort 'Op Hoop van Zegen'-red.), die sinds enkele jaren in Weesp woont. Aan hem heb ik hem gevraagd het concert te presenteren en om ook samen met Brigitte Nijman ('Evita' en 'The Dancing Queens'-red.) te zingen. Het Concert aan de Steiger stond mede daardoor meteen als een huis."

Zijden draadje

Toch hing dit jaar het concert vanwege persoonlijke omstandigheden van Marco de Jong aan een zijden draadje. Maar Rolf Koster trok Pieter over de streep om ermee door te gaan. "Hij zei dat als ik er nu mee zou stoppen, ik over een jaar weer opnieuw kon beginnen en dat vindt hij zonde. En dat is het ook. Het heeft de nodige stress gekost, maar we gaan er weer helemaal voor. Zonder orkest, maar wel met een perfecte show en met Rolf Koster, Brigitte Nijman, Tony Neef (o.a. 'Chicago' en 'Sonneveld, de musical') en Linda Wagenmakers (o.a. 'Miss Saigon') als solisten en ze zingen ook samen. Er komt onder andere een musical-singalong, maar er worden ook Duitse schlagers vertolkt, tophits en natuurlijk Nederlandstalige nummer. Het wordt één groot feest. En gezellig, natuurlijk."

Column

Monumentale vergissing

Stephanie Prinssen is tekstschrijver, yogadocent en betrokken bij het Weesp Chamber Music Festival. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff. :

Eerlijk is eerlijk, en toegegeven. Afgelopen zaterdag heb ik de Weespermoppenroute langs de vijftien pronkjuwelen van de stad overgeslagen. Niet omdat onze rijke historie mijn belangstelling niet heeft. Welnee, als rechtgeaarde importmop ken ik mijn klassiekers, en ben ik ook op ons neoclassicistische stadhuis getrouwd. Op Open Monumentendag had ik gewoon een andere missie. Een die mij, na aanschaf van twee fijne kookboeken in onze nieuwe boekwinkel, naar de grote stad heeft gebracht. Waar ik mij vergaapte aan een paar magistrale haltes van de Noord/Zuidlijn en ergens tussen de cactussen op een hip houtig terrasje ben neergeploft om een fris gevarieerde vegetarische salade te eten. Dat dit stiekem een fluks en staand gegeten broodje haring was op de Cuyp doet natuurlijk wel iets aan mijn geloofwaardigheid af, maar ik wil met deze column nu eenmaal een bepaalde kant op. En nee, die heeft niets te maken met een voorliefde voor stekelplanten of een toffe terraslook, maar met iets wat ik op de kaart aantrof, waardoor mijn doorgaans vegetarische voorkeur als bij toverslag omsloeg in een neiging naar scherpe uitjes en zoute vis. Kijk, sommige klassiekers uit een eerder tijdperk hoef je niet generatie op generatie door te geven. Die veeg je het liefst meteen van de kaart. Om te beginnen met de 'salade geitenkaas', dat fossiele gedrocht dat al sinds jaar en dag als enige vega-optie de landelijke lunchkaarten bevolkt. Weg met dat van luiheid doordesemde aanbod, waarvan de verwezenlijking opvallend vaak gespeend is van elk greintje fantasie. Want meestal gaat het niet verder dan een bord vol repen kropsla, wat obligate olijven, drie schijfjes tomaat en een bonkige plak koelkastkoude kaas van de geit. Overgoten met ondefinieerbare olie of (o, gruwel) bedolven onder een plens wansmakelijke honingsaus, als een slecht gebracht excuus.

Weg met dat van luiheid
doordesemde vega-aanbod

Nu overdrijf ik graag, dat weet je. Maar die monumentale vergissing heeft zijn tijd echt wel gehad. Dus knikker dat achterhaalde concept van de kaart af. Je struikelt tegenwoordig toch niet voor niets over de vuistdikke vis- en vleesvrije kookboeken, met recepten waarvan groenten gaan knisperen en kikkererwten gelukzalig staan te glimmen in hun pot.

Door zijn werk als Maatje heeft Nico Pronk er vrienden bij gekregen

Nico Pronk helpt nieuwkomers in Weesp op weg

Maatjes zijn mensen die anderen helpen. 'Weesp doet Goed' moet 100 nieuwe Maatjes opleveren. Nico Pronk is het al: hij begeleidt statushouders.

Nico Pronk helpt een Eritrees gezin bij het bereiden van Nederlandse producten, zoals dit visje van de markt. Foto: Marieke van Veen

WEESP Het begon allemaal met het inzamelen van wat spullen voor nieuwkomers. Nu steunen Nico Pronk en zijn partner Nol diverse mensen heel intensief zodat ze zich hier kunnen redden.

"Als je mensen eenmaal leert kennen, word je erin gezogen", zegt Nico als je hem vraagt waarom hij en zijn partner bijna dagelijks in de weer zijn om nieuwkomers terzijde te staan. Vijf jaar geleden raakte hij betrokken bij mensen die als statushouder in Weesp kwamen wonen. Nico en Nol zamelden spullen in voor mensen die net een huis hadden gekregen en al snel zetten zij zich ook in voor taalmaatjes, mensen die regelmatig een uurtje met nieuwkomers Nederlands praten om de taal te oefenen. Dit netwerk is inmiddels overgedragen aan de bibliotheek, maar het werk als maatje van nieuwkomers bleef. "Het begint als taalmaatje, maar al snel doe je meer. Eens mee naar de dokter, school, of consultatiebureau. Samen boodschappen doen of helpen met formulieren en mensen wegwijs maken in het (school)systeem. Want dat hebben we wel gemerkt, wat zijn er veel ingewikkelde regels en wat loop je vaak tegen bureaucratie aan." Nico zit ook in de Adviesraad Sociaal Domein en kan daar vaak melden hoe regels uitwerken in de praktijk en hoe moeilijk die de dingen soms maken.

De hulp is vaak ook heel praktisch. "We begeleiden bijvoorbeeld een jongeman die hier alleen heen gekomen was, zijn vrouw kwam later. Toen ik eens in de koelkast keek, zag ik dat hij niet goed wist wat hij aan moest met de producten. We hebben toen een paar keer samen gekookt, leerde ik hem gehaktballen bakken. Ook met een Eritrees gezin kook ik soms samen om de producten te leren kennen." Door dat intensieve contact krijg je vaak een band, heeft Nico gemerkt. "Met sommige mensen heb je een grote klik en dat worden vrienden. Het is heel mooi om op deze manier andere mensen en hun cultuur te leren kennen. Maar ik laat ook zien hoe onze cultuur in elkaar zit, wat je wel en niet kunt doen. Bij één gezin konden we voor één middag in de week de kinderopvang niet rondkrijgen. Nu passen wij op. Heerlijk om te doen. Je leert er zelf ook van, het verrijkt je."

'Het is echt leuk om vaker samen
dingen te doen'

Met sommige mensen heeft Nico wel een paar keer per week contact; dat klinkt als een dagtaak. "Welnee, dat doe je gewoon tussendoor. Wij zijn gepensioneerd en hebben we zeeën van tijd, maar ook toen ik nog werkte lukte dat prima. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt en kunt doen." Een maatje zijn is verrijkend, maar je maakt ook moeilijke dingen mee. Bijvoorbeeld als het moeizaam gaat bij een gezinshereniging, of als er een overlijden is. "Dat is moeilijk en daar moet je echt even van bijkomen. Maar ook dat hoort erbij", vindt Nico. "Soms ontstaat er echt een vriendschap, andere mensen laat je los als ze het zelf redden. Natuurlijk kun je ook heel incidenteel eens iemand helpen, prima, maar het is echt leuker om vaker samen dingen te doen. Eerst contact maken, van daaruit komt vanzelf meer."

Op 22 september is Nico ook betrokken bij de organisatie van 'Weesp doet Goed' op het plein bij Blokker. Hij heeft mensen uit Eritrea bereid gevonden om hun traditionele koffieritueel te laten zien en hun speciale brood te laten proeven. Nico is er zelf ook, en als mensen vragen hebben over hoe dat nou is, Weesper Maatje zijn, vertelt hij er graag over.

Op eenzame hoogte

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Weesp van boven. Je kunt uren turen over onze stad. En waar kun je dat beter doen dan op een van de hoogste punten: de Laurentiuskerk.

Dat er momenteel druk gebouwd wordt aan de kerk heeft zo zo'n voordelen. Want terwijl je normaal gesproken natuurlijk niet boven op de kerk kunt staan, kan dat met alle steigers om de kerk nu wel. Als je tenminste geen hoogtevrees hebt.

Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop

De Laurentiuskerk wordt momenteel van kerk omgetoverd tot appartementen, brouwerij met proeflokaal en een yogastudio. Op het allerhoogste puntje komt een hotelkamer. Mocht je zelf in het echt van dit uitzicht willen genieten, dan moet je nog heel even geduld hebben.

Marjan Ockeloen: 'Wij willen mensen laten voelen dat ze erbij horen'

Maatjesproject Gooi en Vechtstreek bevordert sociale contacten

Stichting Maatjesproject verzorgt iedere woensdag Ontmoet & Groet in Gebouw Papelaan 99. Foto: Pixabay

door Marieke van Veen

WEESP Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek is een vrijwilligersorganisatie voor volwassenen in een isolement met een beperkte of geen sociale omgeving. Directeur Marjan Ockeloen vertelt hoe dat in zijn werk gaat.

Wat kan het Maatjesproject voor mensen betekenen?
"Onze maatjes bieden mensen in een sociaal isolement een-op-een-contact door eens per week of eens per twee weken af te spreken voor een kop koffie, een wandeling, een rondje over de markt of iets dergelijks. Het gaat om een wat langere verbinding van een half jaar tot een jaar. Binnen dat traject bevorderen we sociale contacten door mensen mee te nemen naar een koffie-inloop of een buurthuis, zodat ze anderen leren kennen en uit dat isolement komen. Daarnaast hebben we sinds anderhalf jaar een inloop in gebouw Papelaan 99. Ontmoet & Groet heet dat, elke woensdag van 13.00 tot 15.30 uur. Mensen kunnen binnenlopen voor een kop koffie en een praatje en om 14.00 uur start er een gezamenlijke activiteit waar de bezoekers aan mee kunnen doen als ze dat leuk vinden. Denk aan een fietstocht, een wandeling, een creatieve workshop of gedichten voorlezen. Hier komen mensen van alle leeftijden, achtergronden en nationaliteiten op af, met als gemeenschappelijke deler dat ze het moeilijk vinden om contacten te leggen. Wij helpen ze daarbij en zorgen ervoor dat iedereen een gezellige, fijne middag heeft."

'Ondanks alles vallen er nog steeds mensen tussen wal en schip'

Hoe komen mensen bij jullie terecht?
"Vaak vanuit de hulpverlening of de huisarts wijst zijn patiënt op ons bestaan. Wij willen wel dat mensen zichzelf aanmelden, zodat duidelijk is dat ze dit zelf graag willen. Wij zijn ook erg blij met het Weesper netwerk 'Voor Elkaar'. Er is binnen Weesp veel op het gebied van informele zorg, maar er zijn nog steeds mensen die tussen wal en schip vallen. Als alle organisaties elkaar goed kennen, is de kans groter dat elke hulpvrager op de juiste plek terechtkomt."

Hoeveel Weespers helpen jullie nu?
"Ons Ontmoet & Groet-bestand bestaat uit circa 18 mensen, maar niet iedereen komt elke week en dat hoeft ook helemaal niet. Meestal zijn er 12 of 13 personen. Daarnaast hebben zo'n tien tot vijftien Weespers een maatje voor een-op-een-contact."

Wat is jouw drijfveer om dit te doen?
"Ik werk al heel lang voor Stichting Maatjesproject en ben zelf ook vaak aanwezig bij de Ontmoet & Groet in Weesp. Mensen vertellen dan weleens hoe fijn ze het vinden dat ze een plek hebben waar ze naartoe kunnen gaan en zichzelf kunnen zijn. Dat vind ik heel belangrijk: dat mensen voelen dat ze erbij horen."

Wakeboardkanjers, kunstgras en ander sportnieuws

Argus begint het nieuwe seizoen met het langgewenste eigen korfbalveld.

WEESP De 10-jarige Lieke Ketelaars uit Weesp is afgelopen weekend Nederlands Kampioen wakeboarden geworden in Veendam. Na een spannende finale nam zij de beker in de categorie meisjes onder de 12 jaar mee naar huis. Haar vader Pascal boekte ook succes: hij werd derde in de categorie Masters.

Nieuw kunstgras

Korfbalvereniging Argus begint het nieuwe seizoen met het langgewenste eigen kunstgrasveld. Het veld is onderdeel van het vernieuwen van de kunstgrasvelden van Sportpark Papelaan. FC Weesp moet nog even geduld hebben. Het werk aan het vervangen van het derde veld duurt langer dan gepland - waarschijnlijk nog twee tot drie weken, meldt de club.

FC Weesp in strijd om beker van de mat gespeeld door BFC

FC Weesp krijgt klop

FC Weesp 1 heeft zaterdag in de strijd om de beker een slechte beurt gemaakt tegen BFC. De Weespers werden compleet van de mat gespeeld: 6-1. FC Weesp kwam voor rust op voorsprong uit een vrije trap van Milan Geertsma. BFC, de ploeg van oud-FC Weesp-trainer Karel Knaap, bekwam snel van de schrik en maakte een gelijkmaker. Na rust was BFC heer en meester en scoorde keer op keer. De Weespers leken opgelucht toen de scheidsrechter affloot.

Zwem4daagse

Zwemclub Triton houdt eind deze maand de Zwemvierdaagse in het Victoriabad. Deelnemers kunnen kiezen uit: 250 meter (10 banen), 500 meter (20 banen), 1000 meter (40 banen) en 1500 meter (60 banen). De zwemdagen zijn maandag 24, dinsdag 25, donderdag 27 en vrijdag 28 september tussen 18.30 uur en 20.30 uur. Na afloop ontvangt iedereen een medaille. Deelname kost € 8,- in de voorverkoop of € 10,- bij aanvang van de eerste dag. Online inschrijven is mogelijk via www.zwem4daagse.nl. Deelnemers moeten in het bezit zijn van minimaal het A-diploma. Info: www.triton-weesp.nl.

Grote Clubactie

Vanaf aanstaande zaterdag gaan er weer clubleden op pad om loten van de landelijke Grote Clubactie te verkopen. Tachtig procent van de opbrengst gaat direct naar de verenigingen. Zij kunnen hiervan nieuwe materialen aanschaffen of (jeugd)activiteiten organiseren. Dit jaar doen in Weesp de volgende acht clubs mee: Badmintonclub Weesp, voetbalvereniging FC Weesp, Mixed Hockey Club Weesp, Tafeltennisvereniging The Victory, Volleybalvereniging Oberon, Weesper Zwem- en Waterpoloclub Triton, handbalvereniging WeHave en omnivereniging WVGV. Een lot kost 3 euro per stuk. De hoofdprijs is 100.000 euro.

Monumentendag

WEESP Weespers van alle leeftijden maakten afgelopen zaterdag gebruik van de gelegenheid om de mooiste lokale monumenten eens van binnen te bekijken.

Nationale Open Monumentendag in Weesp is bovendien veel meer dan slechts de deuren openzetten. De meeste beheerders of eigenaren brachten met bijzondere activiteiten de geschiedenis van Weesp tot leven. Er waren tentoonstellingen, rondleidingen, exposities, spelletjes en verhalenvertellers in klederdracht.
Dat leverde in combinatie met het fijne nazomerweer tal van mooie foto's op. Op deze pagina een selectie van de foto's van Sjoerd Stoop en Maurice Kapteijn. Meer foto's zijn te vinden op:

www.weespfoto.nl

www.weespernieuws.nl

18 / 28

Javier Guzman staat vrijdag en zaterdag in Theaterpand Weesp. Foto: Anke van der Meer

Maandag 10 september

Open Lesweek

Dansstudio Van Harten

Nieuwsgierig naar het lesaanbod? Volg een gratis proefles tijdens de open lesweek. Aanmelden: info@dansstudiovanharten.nl.

Woensdag 12 september

Vrouwen van Weesp

19.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Thema-avond over assertiviteit met Willemien Posthumus. Alle vrouwen van Weesp zijn welkom.

Computer Club Weesp

19.30 uur | Bibliotheek Weesp

Wees welkom om de computers van Computer Club Weesp te bekijken en uit te proberen in het nieuwe onderkomen: het Leescafé van de Bibliotheek. Ccw-weesp.nl.

Donderdag 13 september

Buurtkamer gaat de wijk in

10.00 uur | De Kastanje

Kom in contact met de buren. Op het grasveld bij het voetbalveldje aan de Heemraadweg zet de Buurtkamer een tent op met tafel, stoeltjes, koffie en wat lekkers.

Zingen in de Buurtkamer

14.00 uur | De Kastanje

Gezellig samen zingen in de Buurtkamer.

Inloopspreekuur Myosotis

16.00 uur | Myosotis

Spreekuur over uitvaartverzorging. Adres: Utrechtseweg 110-B.

'Marvin ou la belle éducation'

20.00 uur | City of Wesopa

Marvin is een buitenbeentje, zowel in het arbeidersgezin waarin hij opgroeit, als op school waar hij gepest wordt. Een coming-of-age-film over het verwerven van een eigen identiteit. Tickets € 8,-.

BVO-avond

20.00 uur | Bibliotheek Weesp

Overweeg je zelfstandig ondernemer te worden? Leni Minderhoud van het boek 'Van werknemer naar ondernemer', vertelt over de stap naar het ondernemerschap. Aanmelden kan via bvo@bibliotheekgooienmeer.nl. Deelname voor niet-leden is 10 euro.

Arie en Silvester

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Het duo dat jarenlang werd gevreesd is terug van weggeweest. In deze 'best-of-show' worden alle onvergetelijke acts afgestoft en voorzien van een nieuwe jas nog eens keihard door je strot geduwd. Tickets: theaterpandweesp.nl.

Vrijdag 14 september

Stad-Huisconcert

20.15 uur | Stadhuis Weesp

Cellist Joachim Eijlander speelt cellosuites van Bach. Dit is de aftrap van een nieuw seizoen Stad-Huisconcerten. Een indrukwekkende opening: de werken zijn zo veelzijdig dat daar wel een hele avond aan besteed mag worden.

Javier Guzman

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Try-out sinterklaasconference van de snoeiharde cabaretier Javier Guzman. Tickets zijn verkrijgbaar via theaterpandweesp.nl.

Zaterdag 15 september

Open Dag YogaToday

9.30 uur | YogaToday

Belangstellenden zijn de hele dag welkom om gratis lessen te proberen. Ontdek de verschillende lesstijlen en maak kennis met de docenten. Iedereen heeft andere behoeften, daarom zijn er bij YogaToday vele stijlen Yoga, Meditatie, Pilates Fusion en Qigong. Www.yogatoday.nl.

Loop-je-Fit najaar 2018

9.30 uur | FysioTrainingscentrum

Hardloopcursus van de Trim- en Trainingsgroep Weesp speciaal voor de beginnende of de herstartende loper. De cursus bestaat uit negen lessen en een afsluitende 5 km-loop! Kosten: € 25,-, te voldoen tijdens de eerste training. Vertrek om 9.30 uur vanaf het FysioTrainingscentrum Weesp.

Open dag Globe

12.00 uur | Fort Ossenmarkt

Op deze dag krijgen belangstellenden volop de gelegenheid kennis te maken met docenten van muziekschool Globe CKC. Vele muziekinstrumenten, zoals drums, gitaar, piano en saxofoon, kunnen worden uitgeprobeerd.

Zinginn

14.00 uur | Synagoge Weesp

Samen herfstige en klankvolle liederen zingen op 22 september, 20 oktober, 17 november en 15 december. Begeleiding door pianiste en zangeres Hanneke Huibers. Inlopen kan vanaf 13.30 uur met een kopje koffie of thee. Aanmelden: hhuibers@telfort.nl of loop in. Tarief: € 15,- per keer of € 50,- voor de hele serie.

Herauten op de stelling

20.00 uur | Fort Ossenmarkt

Duo Leeghwater en Henk Zwart presenteert de nieuwe voorstelling 'Herauten op de Stelling'. De muziek vertelt het verhaal van de forten. Met nieuwe en oude muziek, zang, gesproken tekst, theatrale elementen en onverwachte instrumenten en het fort als spannend decor. Reserveren via www.duoleeghwater.nl.

Javier Guzman

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Tweede avond. Try-out sinterklaasconference van de snoeiharde cabaretier Javier Guzman. Tickets zijn verkrijgbaar via theaterpandweesp.nl.

Concert aan de Steiger

20.00 uur | Café het Helletje

Zing en dans mee met de Duitse, Nederlandse en Engelse hits uit alle genres: smartlappen, schlagers, dance en songfestivalsongs. Met medewerking van Brigitte Nijman, Rolf Koster, Linda Wagenmakers en Tony Neef. De toegang is gratis.

Zondag 16 september

JAN© Veluwetocht

9.00 uur | Toer Fiets Club Weesp

Afstanden van 35, 55, 90 en 120 km. De routes gaan naar Naarden, Almere, Nijkerk en Voorthuizen. Starttijden: vanaf 9.30 uur.

'Nijntje op de fiets'

11.00 uur | Theaterpand Weesp

'Nijntje op de fiets', voor kinderen van 2 jaar. Voor de voorstelling van 11.00 uur zijn nog tickets verkrijgbaar via theaterpandweesp.nl.

Wandeltocht

14.00 uur | Station Weesp

Wandel mee met de natuurgids van de Vrienden van het Gooi en ontdek de verrassende natuur op de historische schansen van Weesp. Duur: ongeveer 2 uur. Vertrekpunt: voorzijde station Weesp. Aanmelden niet nodig. Meer info: www.vriendenvanhetgooi.nl.

Celloconcert

16.00 uur | Ark Lila

Cellist Gabor Hartyani speelt op Ark Lila aan de Lange Muiderweg 540. Entree is € 10,- inclusief hapje en drankje. Aanmelden via tilo.baum@zonnet.nl of 06-51 02 70 90.

Maandag 17 september

Kaarten maken

14.00 uur | De Kastanje

Samen leuke kaarten maken in de Buurtkamer voor jezelf of voor het goede doel. Materiaal en hulp aanwezig. Materiaalkosten: 1 euro.

Versa Soos

14.00 uur | De Wintertuin

Iedere eerste en derde maandag van de maand, voor een praatje en/of een spelletje. Entree € 2,- inclusief twee keer koffie/thee en iets lekkers. Tel: 06-13 89 82 45.

Inloopspreekuur sporters

19.00 uur | Fysio Aetsveld

Loop binnen voor snel en gratis advies over (sport)blessures, (sport)voeding, spierpijn, mentale coaching en tapen. Informatie: colette.couwenhoven@gmail.com.

Taalcafé nieuwe Nederlanders

19.00 uur | Buurtkamer De Kastanje

Elke maandag praten oude en nieuwe Weespers over actualiteiten met als doel de taal en cultuur te delen met nieuwkomers. Iedereen is welkom.

Open Repetitie De Adelaar

20.00 uur | De Adelaar

De Adelaar start het nieuwe seizoen met een open repetitie. Neem je instrument mee en kom spelen met het harmonieorkest o.l.v. dirigent Dim van den Berge. Adres: Papelaan 126A.

Spreekuur Rijbewijskeuring

Gezondheidsgebouw

75-plussers, chauffeurs met C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht op het Weesper spreekuur van Regelzorg. Afspraken via 088-23 23 300 of regelzorg.nl.

Dinsdag 18 september

Mamacafé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de bibliotheek. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht houdt elke dinsdag een breicafé in het OAZ-gebouw. Materiaal en expertise aanwezig. Locatie: Fijnvandraatlaan 2. Toegang: gratis.

Inloopspreekuur vrijwilligers

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Neem uw papieren en contracten mee. Wij verstrekken direct advies of verwijzen door naar een advocaat of het juridisch loket. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van minimaal € 2,-.

Woensdag 19 september

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor alle vragen op administratief gebied.

Mama-en papa-ochtend

11.00 uur | De Hogeweyk

Woensdagochtend is De Hogeweyk een veilige en gezellige plek voor ouders om eropuit te gaan met hun kinderen. Vanaf 11.00 uur staat er speelgoed klaar en om 12.00 uur gaat de keuken open.

Soepmiddag

12.30 uur | De Kastanje

Kom een kom zelfgemaakte soep eten in de Buurtkamer.

Ontmoet & Groet

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven hoeft niet en deelname is kosteloos.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wees welkom op het wekelijkse inloopspreekuur bij ons afscheidscentrum in Weesp. Voor al uw uitvaartgerelateerde vragen.

Tekenen en schilderen

19.45 uur | Atelier de Ontdekking

Leren tekenen is vooral leren kijken. Een ontdekkingstocht die zowel ontspannend en inspannend is, maar bovenal de moeite waard. Kijk op atelierdeontdekking.nl voor de mogelijkheden.

Meezingen

20.00 uur | Toko WSV De Vecht

Kom gezellig zingen onder begeleiding van twee accordeonisten. Repertoire: Hollandse liedjes. Tekstboeken liggen op tafel.

Cityquiz

20.30 uur | City of Wesopa

Een gezellige avond waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je toch slim bezig bent geweest. Inschrijven via cityquiz@wesopa.nl.

Vrijdag & Sandifort

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Rauw, razendsnel, scherp en over-de-top cabaret. Tickets via theaterpandweesp.nl.

Doorlopend

Expositie Ingrid D.

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Ingrid D. van Atelier Annastraat schildert afbeeldingen met een verhaal waar je vrolijk van wordt. De serie haakt in op de trend voor ontspullen en het leven in 'tiny houses'.

'Weg met vooroordelen over mishandeling'

Confronterende portretten bij het station

Een van de portretten uit de serie #ZIE. Foto: Judith Keessen

door Marieke van Veen

WEESP 'Had je het niet kunnen voorkomen?' 'Waarom ben je na die eerste klap niet meteen weggegaan?' Volgens fotografe Judith Keessen moeten slachtoffers van huiselijk geweld zich nog te vaak verantwoorden. Daar wil ze vanaf: "De focus zou op de daad moeten liggen. Die moet de wereld uit."

Keessen noemt de zaak Anne Faber als voorbeeld. Ze kan er nog steeds kwaad om worden: "Dat er mensen zijn die zeggen: Waarom gaat ze ook zo'n eind fietsen in d'r eentje? Dat is toch vragen om problemen? Nee dus! Mensen mogen elkaar gewoon geen pijn doen. Ook binnen een relatie niet."

Er hangen ook twee daders bij: 'uit de quotes blijkt wel wie dat zijn'

'Mensen als jij en ik'

Keessen was zelf ooit slachtoffer van huiselijk geweld en heeft een lang en gewelddadig huwelijk achter de rug. Maar daar wil ze verder liever niet veel over zeggen. "Want dit gaat niet om mijn verhaal. Dat is slechts één verhaal. Mijn expositie #ZIE is zonder op de details in te gaan een verzameling van vele verhalen, in foto's en korte quotes. Die laten zien dat de slachtoffers mensen zijn zoals jij en ik. Vrouwen en mannen, van alle leeftijden."

Sinds gistermiddag zijn er vijftien portretten uit Keessens #ZIE-serie te zien bij het station. Daar hangen ook twee daders tussen. "Uit de quotes kun je opmaken wie het zijn. Ik heb ze pas later aan de expositie toegevoegd. Gaandeweg vond ik dat zij er ook tussen hoorden. Want ook voor de daders geldt dat het mensen zijn 'zoals jij en ik':. Aan hun uiterlijk is niet te zien dat zij hun handen niet thuis konden houden."

één op de drie vrouwen

Keessen hoopt met haar tentoonstelling de ogen van mensen te openen en de discussie op gang te krijgen. "Huiselijk geweld is níet ver van je bed. Het overkomt één op de drie vrouwen. Één op de drie! Dat is dus echt op grote schaal, en bovendien binnen alle lagen van de bevolking. Dus ook in jouw omgeving worden mensen mishandeld. Met mijn foto's wil ik mensen in een gewelddadige situatie laten zien dat je daar uit kunt komen. En anderen hoop ik ertoe aan te zetten om de helpende hand toe te steken."

Regiocampagne

De expositie is onderdeel van een campagne van de regio Gooi en Vechtstreek tegen huiselijk geweld en reist de komende maanden door naar onder meer Huizen, Hilversum, Naarden, Bussum, Blaricum, Laren en Eemnes.

Mosselfeest in de Slijkstraat

WEESP De ondernemers van het achterste deel van de Slijkstraat (richting Vecht) houden zaterdag 15 september een mosselfeest.

In de straat staan lange tafels waar bezoekers 's middags kunnen aanschuiven voor een kilootje mosselen. Dit kost, inclusief brood en sausjes, € 9,95 per persoon. Het is de derde keer dat de ondernemers dit evenement organiseren.

Jazzmiddag in Plofhuis7

WEESP Jazzliefhebbers komen zondag 16 september aan hun trekken in Plofhuis 7 op Fort Uitermeer. Daar treedt die middag het Michiel Buursen Trio op.

De formatie bestaat naast pianist Michiel Buursen uit Taco Nieuwenhuizen op bas en Wim Kegel op drums. Gastsolist: saxofonist Thijs van Otterloo. Aanvang 15.30 uur. Kaarten € 10,-: kaartverkoop@plofhuis7.nl of bij de entree.

Vivium wil kerstmarkt opfrissen

WEESP Vivium De Hogeweyk zoekt nieuwe kraamhouders voor de jaarlijkse kerstmarkt.

Vivium houdt elk jaar een kerstmarkt, Om het evenement aantrekkelijk te houden, wil Vivium het aanbod opfrissen. Mensen die (kerst)cadeautjes, sieraden, kerststukjes, lekkernijen en dergelijke willen verkopen, kunnen een kraam huren voor € 7,50. Bij aanmelding voor 1 november is de tweede tafel de helft van de prijs. Reserveren: uitbureauhogewey@vivium.nl / 0294 - 210500. De kerstmarkt is op 12 december.

Zinginns in de synagoge

WEESP Zangeres, pianist en dirigent Hanneke Huibers komt met een serie 'Zinginns' in de synagoge.

Zaterdag 22 september om 14.00 uur is de eerste. De deelnemers worden door begeleid door Huibers, maar er wordt ook a cappella gezongen. Het gaat om wereldmuziek, klassiekers en heerlijke inzingers. Aanmelden: hhuibers@telfort.nl. Tarief: € 15,- per Zinginn, € 50,- voor de serie van vier.

Lezersfoto: Molen 't Haantje in het avondrood

Foto: Desiree van Rietschoten

WEESP Toen Desiree van Rietschoten vorige week op een avond Smal Weesp passeerde, leek ze uit te kijken op een levend schilderij. Molen 't Haantje, de Korte Stammerdijk en het Buitenveer in het avondrood, dat leverde deze fraaie foto op. Ook in de krant met een lezersfoto? Stuur 'm met een korte beschrijving naar redactie@weespernieuws.nl.

'Vaccinatie het meest preventieve dat we kinderen kunnen aanbieden'

Jeugdarts in Gooi en Vechtstreek reageert op dalende trend aantal vaccinaties

Zorgen om de vaccinatiegraad voor kinderziektes. Die is namelijk onder de cruciale grens van 95 procent gezakt, ook in 't Gooi en de Vechtstreek.

Het ziet er soms niet zo uit, maar voor kinderen is een vaccinatie eigenlijk een cadeau, vindt Huijgen. Foto: Sander Heezen

REGIO Weesp zit met 96 procent nog wel boven de grens, maar de overige gemeenten binnen 't Gooi en de Vechtstreek halen dat percentage (soms bij lange na) niet. Hilversum en Huizen stellen met respectievelijk 89,6 en 89,9 procent het meest teleur. Jeugdarts Anjella Huijgen van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek deelt de zorgen, al wil zij niet overdrijven. "Dat er sprake zou zijn van een rampzalige situatie is echt onzin."

'Als blijkt dat er een prik minder kan, wordt dat echt wel doorgevoerd'

Jeugd en Gezin vaccineert kinderen volgens het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Bij elkaar opgeteld zijn dat vaccinaties tegen twaalf verschillende infectieziekten en in deze regio jaarlijks, alleen al aan zuigelingen, ruim 18.200 vaccinaties.
Het percentage tweejarigen dat gevaccineerd wordt tegen ziekten als tetanus, polio, mazelen en kinkhoest daalt de laatste jaren echter. Momenteel is dit percentage zo'n 90 procent, zowel landelijk als regionaal. Dat betekent overigens niet dat die 10 procent helemaal geen enkele vaccinatie krijgt. Het kan zo zijn dat ze een aantal prikken wel krijgen, benadrukt Huijgen. "Het Rijksvaccinatieprogramma bekijkt wat de beste leeftijd is voor een vaccinatie, voor een acceptabele prijs. En als blijkt dat er een prik minder kan, wordt dat echt wel doorgevoerd. Ik snap ook wel dat een vaccinatie niet iets is om naar uit te kijken. Aan de andere kant is een vaccinatie het meest preventieve dat we ouders en kinderen kunnen aanbieden. Je geeft kinderen een geweldig cadeau. Wat dat betreft is het wel iets om naar uit te kijken."
Toch nam het percentage de afgelopen jaren af. Een oorzaak kan de jeugdarts niet geven. Zij wil zich graag met de feiten bezighouden en zich niet begeven op het gladde ijs die aannames kunnen zijn. Ook de link tussen vaccinaties en autisme is er, aldus Huijgen en vele anderen, niet. In de vorige eeuw publiceerde de Brit en voormalig arts Andrew Wakefield in het vooraanstaande, wetenschappelijke tijdschrift The Lancet een onderzoek met daarin de conclusie dat de vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond autisme en darmziekten veroorzaakt. "De publicatie is al met terugwerkende kracht verwijderd uit het tijdschrift. Dat gebeurt zelden of nooit. Natuurlijk, signalen van autisme treden op rond diezelfde leeftijd als die vaccinaties er zijn: bij 1- of 2-jarigen. Dan lijkt er een link te zijn, maar die link is er niet. Maar kennelijk blijft het oorspronkelijke en dus foute bericht bij mensen hangen."

Twijfelaars wijzen op de website van het RIVM en met hen wil ze het gesprek aangaan. Dat is volgens Huijgen de beste manier om het percentage weer omhoog te krijgen. Bovendien kunnen kinderen die een vaccinatie hebben gemist deze tot hun achttiende verjaardag alsnog krijgen. Maar fanatieke tegenstanders zul je nooit over de streep kunnen trekken, weet zij. Daarom heeft het in haar ogen ook geen zin om vaccineren verplicht te stellen. "Dan moet je als arts vaccineren terwijl de ouders van dat kind zeggen dat dit niet mag. Dat gaat dan in een heel gecompliceerde en nare sfeer. Nee, een goede uitleg moet voldoende zijn om twijfelaars zover te krijgen. En mensen met vragen kunnen ons altijd bellen."
Huijgen vertelt haar verhaal op het moment dat bekend wordt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een nieuwe vaccinatiecampagne lanceert tegen de meningokokkenziekte, gericht op jongeren. Jongeren krijgen in het jaar dat zij 14 worden een uitnodiging voor een prik tegen deze gevaarlijke bacterie. Dit najaar zijn dat de jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004. In 2019 volgt een inhaalcampagne voor alle tieners, geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004. "Dat betekent dat we in 2019 13.000 tieners er extra bij krijgen", weet de 56-jarige Bussumse. "Dat wordt een enorme uitdaging, maar we weten het belang."