WeesperNieuws

11 januari 2017

WeesperNieuws 11 januari 2017


Onderneming van het Jaar

De medewerkers van Ten Have Installatie nemen de award met veel enthousiasme in ontvangst. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Ten Have Installatie is door bedrijvenvereniging IVW uitgeroepen tot Weesper Onderneming van het Jaar. Voor Frank ten Have is het een aangename verrassing. "Het is een enorme erkenning voor ons hele team. En ook voor onze relaties is het heel leuk nieuws." Als trouw IVW-lid had hij dit misschien wel kunnen zien aankomen, zeker nu zijn bedrijf 15 jaar bestaat. Maar nee, zegt Ten Have. "Daar denk je helemaal niet aan. Bovendien: er zijn veel meer ondernemers in Weesp die er hard voor werken." Meer op pagina 15.

TV-makers veelvuldig in Weesp voor opnames nieuwe latenightsoap 'De Spa'

door Ruth van Kessel

WEESP - Televisiemaker Talpa is druk bezig met de opnamen van een nieuwe serie op Net5. Voor de buitenopnamen van de latenightsoap 'De Spa' vond het productieteam in Weesp de ideale locaties. Restaurant La Base Pizza beet het spits af.

Dus zwerft er de komende maanden met regelmaat een filmploeg van Talpa door Weesp. Op het lijstje van de programmamaker staan de Theetuin, Carspelhof, woonhuizen en restaurants als locatie en dat kunnen er nog meer worden. De gemeente werkt wat het verstrekken van vergunningen graag mee, zo zegt een woordvoerder: "Weesp wordt in deze soap op een prachtige manier in beeld gebracht, daar zijn we blij mee."
'De Spa' is de nieuwe Nederlandse latenightsoap waarmee de kijker vanaf september elke maandag tot en met donderdag naar bed gaat.

Het verhaal speelt zich af in een modern wellnesscomplex waar familievetes, liefdesperikelen, ontvlambare machtsstrijden en onhoudbare lust aan de orde van de dag zijn. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Annette Barlo, bekend van 'Goede Tijden Slechte Tijden (GTST)' en 'Oppassen!!!', Mattijn Hartemink, Beau Schneider, ook bekend van 'GTST', danser en choreograaf Juvat Westendorp en musicalactrice Vajèn van den Bosch. 'De Spa' is van de makers van 'Gooische Vrouwen' en 'Divorce'.

Filmstadje
Film- en televisiemakers zijn vaak op zoek naar pittoreske locaties. Voorheen kwamen ze dan vaak in Amsterdam uit. Tessa Beijer van Talpa is locatiespotter voor 'De Spa': "Filmen in Amsterdam is vaak niet meer zo leuk en gemakkelijk. Als filmploeg blokkeer je ook vaak de doorgang en dat wordt niet gewaardeerd. Weesp heeft dezelfde uitstraling met haar prachtige huizen en historische binnenstad. En ook heel belangrijk: in Weesp zijn ze nog enthousiast om mee te werken en om alles te regelen. Je merkt dat zowel de gemeente als de mensen trots zijn op hun stad. Dat maakt het filmen en werken in Weesp heel erg leuk." 'De Spa' is vanaf september van maandag tot en met donderdag om 22.30 uur te zien op Net5.

Met gestolen scooter op pad

WEESP - Twee Muiders van 17 en 20 jaar zijn maandagnacht op een gestolen scooter gesnapt in Weesp.

De twee werden rond half twee op de Korte Muiderweg gezien door surveillerende agenten. De kentekenplaten bleken niet op de scooter te horen. Nader onderzoek wees uit dat het voertuig als gestolen te boek stond. De Muiders zijn meegenomen. De gestolen scooter gaat terug naar de eigenaar.

D66 komt met Blauwe Punt

WEESP - Op de Groene Punt is het in het voorjaar en de zomer heerlijk toeven. Dus waarom maakt Weesp er niet nog zo'n plek bij: een Blauwe Punt. Met dat plan komt D66.

Die Blauwe Punt moet komen op de Hoogstraat, tussen de Sluisbrug en de Slijkstraat. De partij denkt aan een lange brede trap die vanaf de stoep langs het dijklichaam naar beneden loopt en uitkomt op een lange, druppelvormige vlonder. Daar kunnen mensen zitten, op een bankje of op de rand met hun voeten in het water. "Je ziet de bootjes aankomen vanuit Muiden en de Lange Vechtbrug en ziet ze voor je neus langs varen de sluis in naar Smal Weesp", aldus fractievoorzitter Christian Zierleyn. De partij reageert met de Blauwe Punt op het voornemen van coalitiepartijen WSP, GroenLinks en PvdA om de band tussen Weesp en het water te versterken.

Inbraken tuinhuisjes

WEESP - Leden van tuindersvereniging Van Houten aan de Basisweg kwamen vorige week tot een onaangename ontdekking. Verschillende tuinhuisjes bleken opengebroken. De buit bestaat voornamelijk uit gereedschap.

80

equipes hebben zich al aangemeld voor de Nacht van Weesp op zaterdag 13 mei

Weerbericht

Wisselvallig, geleidelijke daling van temperatuur
Na een zeer traag passerend dooifront afgelopen zaterdag kwam een westelijke stroming op gang met zachtere lucht. Nadat donderdag een koufront passeert met enkele buien stroomt met een noordwest- tot noordenwind koude lucht uit de poolstreken naar het Noordzeegebied. Het is dan wisselvallig en winderig. Enkele buien kunnen een winters getint karakter krijgen.

Donderdag + vrijdag
Donderdag en vrijdag is het sterk wisselvallig. Af en toe schijnt de zon, maar veelal overheerst de bewolking. Er vallen enkele buien in de vorm van regen, hagel of natte sneeuw en in de nacht naar vrijdag kan het ook sneeuw zijn. Het wordt in de middag 4 à 5 graden. In de nacht naar vrijdag kan het licht vriezen. Er waait een (vrij) krachtige westen- tot noordwestenwind.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde vallen enkele buien in de vorm van hagel of (natte) sneeuw, maar ze gaan geleidelijk in aantal afnemen. Nu en dan schijnt de zon even. Er waait een voelbare noordwestenbries, die iets in kracht afneemt. In de nacht vriest het rond -2 graden. Overdag wordt het +2 à +3 graden. Na het weekeinde wordt het droog en waarschijnlijk winters koud.

Weetje
Deze winter verloopt minder zacht dan de vorige drie winters. Wat winterweer betreft bleef het echter beperkt tot enkele korte koude perioden, die de term 'flitswinter' verdienen. Tot nu toe kregen we vier van die flitswinters. Mogelijk wacht ons komend weekeinde de vijfde, maar prognoses tonen dat er dan kans is op een langere vorstperiode. Het wordt spannend!

Poëzieochtend met Eke Mannink

WEESP - Dichter Eke Mannink neemt haar toehoorders mee op weg bij het begrijpen en waarderen van poëzie. Deze poëzieochtend wordt donderdag 19 januari gehouden in de bibliotheek.

Ekke Mannink vertelt hoe het dichten bij haar werkt en wat haar inspireert. Ze is dichter, denker, schrijver en radiomaker. Vooral de raakvlakken tussen deze terreinen interesseren haar. Zij woont sinds 2000 in Weesp en bracht vorig jaar oktober de bundel MIN uit, een ode aan haar overleden vriendin Minny Schenk die de laatste jaren van haar leven in Oversingel woonde. Naast MIN heeft zij nog 4 bundels met gedichten uitgebracht. Bezoekers van deze themaochtend wordt gevraagd hun eigen favoriete gedicht mee te nemen en te vertellen waarom het favoriet is. De ambassadeurs van de themaochtenden zullen dat ook doen. Aanvang: 10.00 uur. De entree is vrij

Gratis proeflessen tijdens open dag Yoga Today

WEESP - Wie zaterdag 21 januari langs de open dag van YogaToday bezoekt, kan de verschillende stijlen van yoga ervaren en kennis maken met de docenten.

Tijdens de open dag zijn de lessen gratis. Iedereen heeft andere behoeften, yoga geeft in al haar vormen daar invulling aan. Daarom is er bij YogaToday uit vele yogastijlen te kiezen. Van intensief tot ontspannend, van therapeutisch tot speels en van authentiek tot hedendaags. Op www.yogatoday.nl is het programma voor de open dag te vinden. Aanmelden hoeft niet.

Voor de tweede keer brand in de slaapkamer

'Ik had net weer een nieuw bed, nu ben ik alles kwijt'

De brandweer staat weer in het Diepenbroickpark. Foto: André Verheul

WEESP - Haar slaapkamer was net weer een beetje hersteld na de vorige brand. Nu staat alles er wéér zwartgeblakerd bij. Maandagochtend was er voor de tweede keer binnen een maand brand in de slaapkamer van Zelina. "Ik heb niks meer, alles is verloren", zegt de tiener.

De brand in de slaapkamer van de woning aan het Diepenbroickpark werd maandag rond zeven uur gemeld. Na het ontbijt, beneden met haar moeder, liep Zelina de trap op om zich om te kleden. Toen ze de kamerdeur opentrok, was er allemaal rook. Ze schreeuwde: "Brand!" Haar moeder geloofde het eerst niet. "Ze was helemaal beduusd, ik heb meteen 112 gebeld."

Volgens de brandweer moet de oorzaak gezocht worden in kortsluiting of iets anders dat met de elektra misging. De brandweer zegt dat de woning nader zal worden geïnspecteerd.

Chantalle reageert: 'Ik kan wel wat missen uit mijn kledingkast'

Buurt
De buurt maakt zich intussen grote zorgen. Twee keer brand in een maand, hoe veilig is het allemaal? Sommigen ervaren overlast. Heel veel meer willen ze er niet over kwijt.
Na de vorige brand werden Zeline en haar moeder opgevangen door een buurman. Nu kan dat waarschijnlijk niet meer. "Ik had net een nieuw bed. Mijn hele kamer is pikzwart, nog erger dan de vorige keer. Ook in de keuken en kamer beneden is er schade. Al mijn kleding en waardevolle spullen zijn verloren." Over hoe dat nu verder moet, kon ze maandagmiddag nog niet veel zeggen.

Zeline zit er verslagen bij als ze op onze redactie haar verhaal vertelt. Ze wilde, samen met een buurman, haar verhaal vertellen zodat de mensen een beter beeld zouden krijgen van wat er gebeurd is. Ze doelde op de eerste reacties die via Facebook werden geplaatst onder het nieuwsbericht over de brand op WeesperNieuws.nl. Later die dag verschenen er nog meer reacties, waaronder ook valse aannames en speculaties. Zeline mengde zich zelf in de onlinediscussie om tegengas te geven ("Nee, roken op de slaapkamer doen we niet"). Ze krijgt bijval van Emma Jansen. "Zeg, mensen, ik heb veel narigheid op het internet gelezen, maar ik ben echt stomverbaasd over de reacties hieronder. Dit meisje heeft alles kwijtgeraakt en moet zich nu, tijdens het zoeken naar een slaapplek, nog eens bezighouden met zich online te verdedigen." Chantalle Bos schiet ook te hulp. "Mocht je er behoefte aan hebben kan ik wel wat missen uit mijn kledingkast."

Zondag weer 'Aaltje Live'

WEESP - Aanstaande zondag is het weer tijd voor het maandelijkse tv-programma 'Aaltje Live'. De makers hebben weer een flinke lijst met leuke en interessante gasten.

Aan de aflevering werken onder meer mee: Lisette Zijp van Museum Weesp, Weesper van het Jaar Lieuwe Veerman, ereburgers Gjalt en Aukje Zondergeld en auteur Freek Schlingmann. Er zijn optredens van kandidaten van de Muziekprijs Jan van Damme, de handbalmeisjes van WeHave brengen verslag uit en een gastkok neemt de keuken van Aaltje over.

Publiek is van harte welkom bij de opnames, de zaal is open vanaf 15.00 uur. De entree is gratis. Het programma is te zien via het Aaltje Live-kanaal op YouTube. Daar zijn ook de vorige afleveringen te vinden.

Burgemeester blijft op de koffie komen

WEESP - Burgemeester Van Bochove blijft gewoon op de koffie komen bij diamanten bruidsparen. De gemeente Weesp denkt er niet over om de bezoekjes te schrappen, zoals de gemeente Utrecht onlangs deed.

Traditiegetrouw komt de burgemeester langs bij bruidsparen die hun 60-jarige verbintenis vieren. Dat is overigens een keus: een bruidspaar mag ook van de visite afzien. Maar in de gemeente Utrecht is onlangs besloten alleen nog maar langs te komen als het echtpaar 65 jaar of nog langer samen is. Dit vanwege de toename van het aantal diamanten huwelijken en de tijd die de burgemeester hieraan kwijt is.

Geen enkele gemeente in de regio denkt er overigens over de beslissing van Utrecht te volgen, zo blijkt uit een rondgang. Allemaal hechten ze waarde aan deze bezoeken.

Ondernemers- avond in bieb

WEESP - De Bibliotheek Voor Ondernemers (BVO) houdt donderdag een ondernemersavond over onlinevideo en videomarketing.

Videoconsultant Pelpina Trip verzorgt een workshop waarin ze uit de doeken doet waarom videomarketing belangrijk is op websites en sociale media. De deelnemers kunnen ook direct met de tips aan de slag. Inloop om 19.30 uur met koffie. Om 20.00 uur start het programma. Entree €10,- / leden gratis.

Edo Brunner en Arie Koomen klussen in Theaterpand Weesp

'Op tijd klaar en zonder onverwachte kosten achteraf.'

WEESP - Edo Brunner en Arie Koomen staan vrijdag de 13e met hun derde programma 'Klussen' in Theaterpand Weesp.

"Deze vakmannen bouwen in één avond een 100% topshow die op tijd klaar zal zijn, zonder onverwachte kosten achteraf. 100% voor mannen en tegelijkertijd 100% voor vrouwen en alles ertussenin. 100% milieuvriendelijk, 100% recyclebaar, 100% lactosetolerant, 100% glutenvrij, 100% afbreekbaar en bijna 100% vetvrij. Het is mogelijk dat dit programma resten van noten bevat, vanwege de in het fabricageproces genuttigde pinda's." Aanvang: 20.30 uur. Tickets via theaterpandweesp.nl.

Autowrak uit Aquamarin opgediept

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Niemand weet hoe lang de Peugeot er al lag, maar het moet al heel lang zijn. Vorige week is het autowrak uit het Aquamarin gehaald. Van de auto was nog maar heel weinig over. Het ijzerwerk was zo doorgeroest dat de auto bij het omhooghalen in stukken brak. De auto werd in december door voorbijgangers ontdekt. De politie deed de afgelopen weken onderzoek en was bij het takelen aanwezig om er zeker van te zijn dat er geen stoffelijk overschot in het wrak gevonden zou worden. De auto was leeg en wordt tot oud ijzer verwerkt.

Hienke Stoffers

Is 49 jaar, betrokken bij Marketing Weesp en woont sinds 3,5 jaar in Weesp

Foto: Purephotography

's-Graveland, Weesp of
Amsterdam?

"Weesp! Echt het gezelligst!"

Jouw fijnste plekje in Weesp?
"Het paadje langs de Hoogstraat. Dat licht op het water en de lucht is elke dag anders, prachtig!"

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als communicatieprofessional. Onlangs ben ik begonnen met powertennislessen bij WTC en ik hou van natuur, kunst, pianospelen en natuurlijk van mijn dochter Swaen."

Trots op?
"Mijn dochter. Mooi hoe ze de volwassenheid ingroeit met al haar talenten."

Jouw beste eigenschap?
"Ik ben sociaal."

En je slechtste?
"Perfectionistisch."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat mijn liefde voor fashion is blijven hangen na één jaar modeopleiding."

Wat heeft Weesp nodig?
"Meer soorten winkels in de binnenstad."

Jouw must-seeklassieker?
"'Citizen Kane' van Orson Welles."

Welke poster hing er boven je bed?
"Kim Wilde."

Waar word je blij van?
"Van natuur, kunst en lieve mensen om me heen."

En waar kun je je druk om maken?
"Onrecht en hypocrisie."

Wie verdient een compliment?
"Laurinda di Giacomo, om haar jarenlange vrijwillige bijdrage aan activiteiten in Weesp."

Over tien jaar?
"Heb ik carrière-wise nog wat in te lossen en verder zie ik wel en leef ik vooral in het nu."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik kijken of ik de regels voor winkeliers voor hen zou kunnen vergemakkelijken.'

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De Laurentiuskerk; het is mijn uitzicht."

Verkeersruzie in wijk Zuid laait weer in alle hevigheid op

Nieuwe groep wil aanpassingen niet

In wijk zuid zijn veel straten eenrichtingsverkeer. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Net nu de soap rondom het eenrichtingsverkeer in wijk Zuid opgelost leek, komen er nieuwe bezwaren op tafel waardoor de discussie toch weer oplaait. Wethouder Tuning gaat de zaak opnieuw bekijken.

Het draait om het eenrichtingsverkeer rond het Diepenbroickpark, de Simon de Vliegerlaan, de Wartenalaan en omgeving. Vanuit de buurt komen al jaren klachten: er wordt volop tegen de richting in gereden en bezoekers kunnen de weg niet vinden.

De gemeente huurde daarom deze zomer een verkeersdeskundige in; die concludeerde dat het systeem beter kan en stelde aanpassingen voor. Wethouder Tuning wilde die overnemen, maar nu zijn er weer buurtbewoners die bezwaar maken tegen de aanpassingen. Zij vinden de aanpassingen onlogisch. Volgens de groep komen er juist meer problemen en krijgen meer bewoners last van koplampen die de woonkamer in schijnen als het eenrichtingsverkeer in sommige straten wordt omgedraaid. De gemeente wil ook deze bezwaarmakers horen voor er een besluit wordt genomen.

Inbraken

WEESP - In twee huizen is de afgelopen week ingebroken.

Donderdagavond rond half tien was het raak aan het Buitenveer. De inbrekers kwamen binnen via de achterkant en het huis werd doorzocht. De buit is onbekend.

Vrijdag werd er ingebroken aan de Thorbeckelaan. Ook hier gebeurde dat via de achterkant. Het huis is overhoop gehaald en er wordt geld vermist.

Seegers weg bij CTO '70

WEESP - Voetbalcoach Dave Seegers moet op zoek naar een andere club. Zijn contract met voetbalclub CTO'70 uit Duivendrecht wordt na dit seizoen niet verlengd.

De Weesper was tien seizoenen lang verbonden aan CTO'70. Eerst enkele jaren als assistent-trainer, later als hoofdcoach. Het vertrek van Seegers heeft te maken met een veranderde koers van de voetbalclub. Hij heeft er daarom ook een dubbel gevoel over. De Weesper heeft aangegeven actief te willen blijven als trainer. Voetbalclubs mogen hem benaderen en hij gaat ook zelf op zoek naar een nieuwe club.

Dick van Maanen is Kreatieveling van het Jaar

WEESP - Hij is al erelid en ook heeft hij al de Gouden Speld van de club. Maar dat was nog niet genoeg: Dick van Maanen is door de Kreatieve Groep Weesp ook nog eens uitgeroepen tot Kreatieveling van het Jaar.

Sinds de oprichting van de Kreatieve Groep in 1978 is Dick namelijk al actief. Zomer, winter, overdag of 's avonds: hij is er eigenlijk altijd. "Als begeleider, als lid van de Technische Commissie, als schilder van de barkrukken of iets anders. We belonen hem nogmaals voor zijn trouwe inzet, jaar in, jaar uit", aldus voorzitter Paul Blonk.

Al 50 jaar vrijwilliger

WEESP - Bij FC Weesp is Jan Veldhuisen zaterdagmiddag in het zonnetje gezet. De Weesper is al 50 jaar lid.

Niet al die 50 jaar van FC Weesp, want dat kan natuurlijk niet, maar voorafgaand aan de voetbalfusie was hij lid van ADE. Bart Horseling bedankte Veldhuisen voor zijn inzet en overhandigde hem een oorkonde.

Jubilarissen in het zonnetje, afscheid van Mark Goudberg

Groepsfoto met de burgemeester. Foto: Brandweer Weesp

WEESP - Na ruim 30 jaar brandweerdienst heeft Mark Goudberg afgelopen zondag afscheid genomen van Brandweer Weesp.

De 54-jarige Weesper werd toegesproken op de nieuwjaarsreceptie in de kazerne, waarbij ook veel diploma's werden uitgereikt en jubilarissen in het zonnetje werden gezet door burgemeester Bas Jan van Bochove.

Wilma Goudberg-van Mourik is 30 jaar in brandweerdienst, Marcel Bouman en Nico Dalmulder 25 jaar.

't Cathshuis in de schijnwerpers dankzij Downtown Dinner

Cathelijne steeds vaker zelf achter het fornuis

Pannenkoekenrestaurant 't Catshuis wordt gerund door Cathelijne en haar moeder Sylvia. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - In haar restaurant 't Cathshuis richt Cathelijne Kok (19) zich met liefde volledig op haar gasten, maar ze heeft er ook geen problemen mee als alle ogen op haar gericht zijn. Integendeel: ze geniet met volle teugen van de media-aandacht die ze krijgt sinds ze in 2014 haar eigen pannenkoekenrestaurant aan de Nieuwstad opende. Vrijdag was ze te zien in Downtown Dinner, Monique Smit kwam een vorkje meeprikken.

Erg aardig was de Volendamse zangeres helaas niet, moet Cathelijnes moeder Sylvia Groenveld bekennen: "Ze zat de hele tijd op haar telefoon en deed eigenlijk alleen maar gezellig als de camera's draaiden." Maar de teleurstelling kwam misschien ook wel een beetje voort uit het feit dat moeder en dochter zich erg hadden verheugd op broer Jan Smit: "Die zou eigenlijk komen, maar Jan was kort daarvoor thuis uitgegleden op de trap en was geveld door een hersenschudding."
Met de anderen heeft Cathelijne wel dikke pret gehad. Sowieso kijkt ze met veel plezier terug op de opnames van de kookwedstrijd: "Ze gingen ons eten proeven en we mochten ook het eten van de anderen proberen, zoals een hamburger met patat. Frans Duijts was er een keer bij en Gerard Joling en ook Dave Roelvink."

Op stoom na peptalk
Zelf serveerde de Weespse en haar teammate John (49) pannenkoeken die met smaak door de gasten werden verorberd. Het bereiden van de gerechten liep in het begin wat stroef. Zowel Cathelijne als John had moeite met de druk én de drukte die de cameraploeg in de keuken met zich meebrachten. Maar na een peptalk van presentator Johan Eikelboom kwamen ze op stoom. De commentaren en de cijfers waren positief, de pannenkoek met aardbeien, ijs en slagroom werd zelfs beloond met een 9. En alle kandidaten en juryleden waren het er bovendien over eens dat 't Cathshuis met haar nostalgische inrichting een ouderwets, gezellig restaurant is.
Toen Cathelijne 't Cathshuis opende stond ze vooral in de bediening, maar tegenwoordig is ze steeds vaker bij haar moeder of John in de keuken achter het fornuis te vinden. "Pannenkoeken, soep, appeltaart", somt Cathelijne op. Ze lust het allemaal graag, maar maakt het net zo graag en dat gaat haar ook steeds beter af. "In het begin had ze weinig geduld", vertelt moeder Sylvia. "Vooral bij dingen die tijdrovend en best lastig zijn, zoals deeg kneden. Maar ze keek altijd wel en lette goed op. Gaandeweg is ze steeds meer gaan doen. Mensen denken weleens dat Cathelijne alleen een boegbeeld is, maar dat is niet zo. Zeker op de drukkere momenten hebben we haar echt nodig."

Tot slot een minder leuk bericht: op de dag van de uitzending is er ingebroken in de woning van Cathelijne en haar moeder. Stiefvader Ronald Veer laat weten dat er naast mobiele telefoons en geld ook een videocamera weg waarop dierbare beelden staan. Hij vraagt mensen die meer weten zich bij hem te melden.

Column

WereldStad

Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Veel Weespers zijn zich er misschien niet zo van bewust, maar Weesp is een wereldstad. De letters WS in de eeuwenoude vlag van Weesp zijn een stille verwijzing naar WeSop, de antieke naam van Weesp. Maar WS wees toen en wijst nu ook naar de WereldStad die Weesp was en weer aan het worden is. De lezer weet dat ik daar wel vaker over denk. Een zelfstandig Weesp kan de allure krijgen van een wereldstad… "Grootspraak!", reageert de Weesper moppersmurf.

Weesp hoeft niet groter, de wereld is al binnengekomen

Toch niet. Weesp en vooral de Dichterswijk tegen het spoor is een duiventil. Het is een komen en gaan van mensen. Mensen betrekken een woning, meestal alleen. Een baan of studie in de regio Amsterdam brengt ze hier. Ze ontmoeten een partner en gaan trouwen of samenwonen. Dan zijn ze met z'n tweeën. Vroeg of laat komen er kleintjes. Dan is er een nummer drie. En soms laat een nummer vier niet lang op zich wachten. Heel gezellig, maar soms ook wel krap. De woning is al gauw te klein. Een verhuizing naar een groter huis - vaak buiten Weesp - volgt en een nieuwe persoon vestigt zich in de achtergelaten woning. De beschreven gebeurtenissen herhalen zich dan weer, als een eindeloze cirkel. Een duiventil en tegelijk een kraamkamer en inmiddels niet alleen een kraamkamer voor geboren en getogen Nederlanders. Weesp is een internationale kraamkamer geworden.

Bij de jaarwisseling keek ik terug. In december was ik betrokken bij de geboorte van vijf nieuwe Weespertjes. Al deze vijf borelingen hebben internationale wortels. Finn met ouders uit de Verenigde Staten van Amerika en Vlaanderen, Graziano met ouders uit Suriname en Italië, Liam met ouders uit Italië en Portugal, Chancelvie met ouders uit Angola en Zaïre en Azra met ouders uit Hongarije. Is dat niet bijzonder? Weesp hoeft niet groter te worden om de wereld binnen zijn grenzen te krijgen. Die wereld is al binnengekomen. Daarom is Weesp een wereldstad. Hoge witte pieten en andere bobo's trekken hun neus daar misschien voor op. Maar draait het in de wereld niet vooral ook om: elkaar ontmoeten en gelukkig worden? Ook in Weesp in 2017?

'Dat filmpje is ouder of het is een heel andere firma'

Still uit het bedrijfsfilmpje over Weesper rottingbedrijf.

door Marieke van Veen

WEESP - Het WeesperNieuws besteedde vorige week aandacht aan het bijna honderd jaar oude bedrijfsfilmpje over de Hollandsche Rottingwerken uit Weesp. Daarin vroeg de redactie zich onder meer af op welke locatie dit bedrijf gevestigd was. Pierre Soede belde de volgende dag al: dat was op het Buitenveer, op de plek waar hij nu woont.

Soede werd hierop gewezen door een vriend die lid is van de Historische Kring Weesp. "Daar woon jij Pierre, dat bedrijf zat op het Buitenveer 34, 36 en 38." Soede woont op 36. "Klopt, er zat een rottingbedrijf op het Buitenveer, maar het gaat om de plek waar nu Bloem & Bloem zit", geeft ook Aukje Zondergeld maandag door - zij is auteur van de 'Geschiedenis van Weesp I, II en II'. Ze had het filmpje al eens gezien en zet bij verschillende aspecten vraagtekens. Volgens filminstituut EYE zou de bedrijfsfilm in 1920 door filmfabriek Hollandia gemaakt zijn. Maar dat kan helemaal niet, zegt Zondergeld. "De fabriek, bij ons trouwens bekend onder de naam Nederlandsche Rottingwerken en niet Hollandsche Rottingwerken, was een firma van Willems, Morel en Van Dorsten en had in 1911 maar liefst 65 mensen in dienst. Daarna ging het echter bergafwaarts. Ondanks economische steun van Geert van Mesdag, vennoot van Van Houten, redde het bedrijf het niet en moest het in 1913 de deuren sluiten. De fabriek werd daarna afgebroken. Het filmpje is dus óf nog wat ouder óf het gaat hier om een heel ander bedrijf."

Het filmpje is te vinden op www.eyefilm.nl en brengt in zwart-wit en zonder geluid het verwerkingsproces van rotan in beeld.

Trots, wijs, eigenzinnig en met gevoel voor rechtvaardigheid en humor

In memoriam oud-wethouder en oud-raadslid André van der Weide

De beroemde foto van de misstap bij de VIP-trein. Foto: André Verheul sr

WEESP - Weesper oud-wethouder en oud-raadslid André van der Weide overleed op 29 december op 87-jarige leeftijd. Hij zal in de herinnering blijven als een markante en betrokken lokale politicus.

Het overlijden van André van der Weide maakt veel herinneringen los. In de jaren zestig en zeventig zat hij namens de PCG en later het CDA in de gemeenteraad van Weesp. Van 1968 tot en met 1982 was hij wethouder.

Aetsveld
Als wethouder was hij midden jaren zeventig nauw betrokken bij de verhitte discussie over waar en hoeveel Weesp moest uitbreiden. Dat leidde eind jaren zeventig in elk geval tot de bouw van de woonwijk Aetsveld zoals wij die nu kennen. Met trots overhandigde Van der Weide destijds de sleutel aan de eerste bewoners van de wijk.

Van der Weide en de eerste Aetsveldbewoners. Foto: Gerrit Hols / HKW

Een kleurrijk verhaal dat uiteindelijk het landelijke nieuws haalde was de deelname van de voormalige wethouder aan een bijzondere treinrit. Dat was in april 1978. Van der Weide maakte deel uit van een gezelschap dat zich in een VIP-trein liet vervoeren langs het toekomstige spoor naar Flevoland. Bij het instappen, op station Weesp, miste Van der Weide de treeplank en zakte met één been tussen perron en trein. Hij herstelde zich snel en stapte veilig in. Fotograaf André Verheul sr. legde de misstap vast en zijn foto haalde de landelijke pers. Van der Weide vond dat, achteraf, niet erg. De fotograaf en hij spraken daarna nog dikwijls over het incident en konden daar samen smakelijk om lachen.

Mening
Als lokale politicus stak Van der Weide zijn mening niet onder stoelen of banken. Hij stond voor zijn standpunten en je moest van goeden huize komen wilde je hem daar vanaf brengen. Lang combineerde hij zijn werk in de lokale politiek met het docentschap aan wat tegenwoordig het Pieter Nieuwland College heet in Amsterdam-Oost. Hij doceerde daar het vak aardrijkskunde en naar zeggen heeft hij generaties leerlingen de liefde en het enthousiasme voor dat vak bijgebracht.

Een herinnering van een leerling uit die tijd: "Van der Weide was een fenomeen die de boodschap van zijn lessen levendig wist over te dragen in de vorm van kleine toneelstukjes. Van der Weides imitatie van een rennend hert door het klaslokaal staat mij nog levendig voor ogen. Wat kon die man vertellen!"

Na zijn langdurige politieke periode bleef de Weesper in het nieuws komen, onder andere met een schrijfactie om een ter dood veroordeelde Amerikaan uit de gevangenis te krijgen. Van der Weide was overtuigd van diens onschuld, maar zijn inspanningen bleken uiteindelijk tevergeefs.

Ook werkte Van der Weide jarenlang mee aan het programma 'Rondje Weesp' op Radio Weesp, waar hij zijn mening gaf over wat er in Weesp gebeurde.

Laurentiuskerk
Ook al woonde Van der Weide al weer vele jaren in zijn geboorteplaats Amsterdam, het nieuws uit Weesp bleef hij op de voet volgen. Zo toog hij anderhalf jaar geleden nog op hoge leeftijd naar het Politiek Plein in het stadhuis om suggesties te geven voor het behoud van de Laurentiuskerk. Hij zou tevreden zijn dat het gebouw nog steeds in het centrum van Weesp overeind staat.

Stap gezet naar vooruitstrevende streekredactie

Nieuwsredacties Enter Media, NH en lokale omroepen werken vergaand samen

De reconstructie met drie Gooise agenten is een eerste resultaat van de streekredactie. Foto: Politie Huizen

WEESP - Het is niet zomaar een samenwerking die het WeesperNieuws en de andere kranten van Enter Media, de regionale omroep NH en de lokale omroepen zijn aangegaan: door één streekredactie voor de Gooi en Vechtstreek te vormen, is er een concrete en vooruitstrevende stap gezet richting de lokale en regionale journalistiek van de toekomst.

Al het nieuws dat zich in deze regio voordoet, wordt vanuit deze streekredactie aangepakt en gedistribueerd via de kanalen van de deelnemende mediapartners: krant, website, kabelkrant, radio, tv, social media en app.

Dat levert lezers van deze krant meer nieuws en achtergrondreportages op en er verschijnen meer nieuwsfilmpjes op de websites. NH gaat meer nieuws uit deze streek brengen, zoals ook de lokale omroepen volwaardig putten uit en bijdragen aan dit nieuwscollectief. Een win-win-win-situatie: als gevolg van de samenwerking kunnen de journalisten in de regio tijd en mankracht beter verdelen en dus achter meer verhalen aangaan. De openhartige reconstructie van het incident waarbij drie agenten bijna werden doodgereden door een agressieve man, vorige week paginagroot in deze krant én als documentaire op NH, is een eerste resultaat van die werkwijze. Maar ook het spraakmakende interview met burgemeester Broertjes van Hilversum ("meer macht aan de buurt") kwam tot stand binnen de streekredactie, net als reportages over agressie tegen de hulpverleners in de nieuwjaarsnacht en over twee vriendinnen die elkaars zussen bleken te zijn.

Streekredactie is dé plek waar nieuws uit onze regio vandaan komt

Ook de Stichting Streekmedia maakt deel uit van de streekredactie. Deze nieuwe stichting heeft als doel om de lokale omroepen in deze regio te ondersteunen. Radio/TV Weesp, GooiTV (Gooise Meren en Wijdemeren) zijn al aangesloten. RTi Hilversum en 6FM (Huizen-BEL) zijn bij het initiatief betrokken, maar geven aan meer tijd nodig te hebben en haakten (vooralsnog) af. "Heel jammer", zegt initiatiefnemer Adri de Bruijn, directeur van Enter Media. "Onze streekredactie is dé plek waar het nieuws uit onze regio vandaan komt en ik hoop dat RTi en 6FM daar alsnog bij aansluiten."

Eenieder is het erover eens dat regionale journalistiek van groot belang is. Maar het is niet eenvoudig om die te produceren, want de financiële basis is krap. Daarom is hoofdredacteur André Verheul erg enthousiast over de streekredactie. "We kunnen veel meer van onze journalistiek ambities waarmaken. Meer eigen nieuws, meer mooie en noodzakelijke verhalen van inwoners, dichter op de plaatselijke politiek en wat dat voor de inwoners betekent. Los van elkaar kunnen onze organisaties dat niet of slechts ten dele. Nu we één streekredactie vormen, kunnen we dat meer en beter."

Media-wethouder Wimar Jaeger van Hilversum onderstreept het belang daarvan. Hij steunt de streekredactie en informeert zijn collega-portefeuillehouders in de regio erover. "Ik verwacht dat hiermee de kwaliteit en capaciteit van de journalistieke taak in de regio verbetert. Ik vind dat het moet leiden tot de kwaliteit en innovativiteit die past bij de Media Valley die wij in deze regio vormen. Zodat deze regio - als dit initiatief een paar slagen verder is - ook voor de rest van Nederland een voorbeeld kan zijn."

Een onschuldig spelltje loopt in 'Perfetti Sconosciuti' volledig uit de hand.

woensdag 11 januari

Nieuwjaarsreceptie

Edo Brunnen en Arie Koomen staan vrijdag in Theaterpand Weesp.

Papelaan 99 | 19.00 uur

Nieuwjaarsreceptie van Stichting Vrouwen van Weesp.

Biodanza

Synagoge | 20.00 uur

Biodanza is een combinatie van beweging, dans, muziek en contact. Kom kennismaken middels een proefles. Contact: 06-24617030 / info@biodanzametmarlie.nl.

Blijven broeden!

City of Wesopa | 20.30 uur

Cityquiz met verrassende vragen over actualiteit, politiek, geschiedenis, wetenschap, kunst, film of muziek. Deelname per team € 15,-. Aanmelden: cityquiz@wesopa.nl.

Leren tekenen

De Ontdekking | 19.45 uur

In atelier De Ontdekking in Weesp aan de Achtergracht 105 starten nieuwe teken- en schilderlessen, geschikt voor beginners en gevorderden. Programma en aanmelden op atelierdeontdekking.nl.

donderdag 12 januari

Film: 'Perfetti Sconosciutti'

City of Wesopa | 20.00 uur

Een etentje met vrienden. Tijdens het voorgerecht komt het gesprek op een vrouw die haar man op overspel betrapte toen ze berichten op zijn smartphone las. Er ontstaat een spel waarbij iedereen zijn mobieltje op tafel legt en alle binnenkomende telefoontjes en berichtjes deelt met de anderen. Dit neemt al tijdens het hoofdgerecht een pijnlijke wending.

Ondernemersavond

Bibliotheek | 20.00 uur

Videoconsultant Pelpina Trip verzorgt op uitnodiging van de bibliotheek een ondernemersavond over videomarketing. Aanmelden via bvo@bibliotheekgooienmeer.nl. Leden gratis, niet-leden € 10,-.

vrijdag 13 januari

Gratis proefles kinderyoga

YogaToday | 14.00 of 15.30 uur

Op een speelse manier wordt gewerkt aan concentratie, zelfvertrouwen, creativiteit en de ademhaling. Gratis proefles, 4 tot 6 jaar van 14.00 tot 15.00 uur, 7 tot 10 jaar van 15.30 tot 16.30 uur. Meer informatie op yogatoday.nl.

Arie Koomen en Edo Brunner

Theaterpand Weesp | 20.30 uur

100% voor mannen en tegelijkertijd 100% voor vrouwen en alles er tussenin. 100% milieuvriendelijk, 100% recyclebaar, 100% lactosetolerant, 100% glutenvrij, 100% afbreekbaar en bijna 100% vetvrij. Bevat mogelijk resten van noten, vanwege de in het fabricageproces genuttigde pinda’s. Tickets: € 15,- via theaterpandweesp.nl.

vrijdag 13 januari
en zaterdag 14 januari

Ophalen oud papier

Weesp | vanaf 8.00 uur

Vrijdag wordt in het centrum het oud papier opgehaald, zaterdag is de rest van Weesp aan de beurt. Voor beide dagen geldt: het papier buiten zetten voor 08.00 uur.

zaterdag 14 januari

Noortje Braat & Egon Kracht

City of Wesopa | 20.30 uur

Muziektheater over hoe we teren op de aarde en vastzitten in allerlei gewoonten. Over een wereld waarin oude systemen niet meer werken. Noortje Braat & Egon Kracht laten zien en horen hoe dat anders kan. Entree € 16,-.

zondag 15 januari

Open Podium

City of Wesopa 14.00 uur

Maak je muziek en zoek je een podium? Dan kun je terecht in de City. Een backline is aanwezig. Aanmelden via muziekpodium@wesopa.nl.

maandag 16 januari

Seniorweb

Bibliotheek Weesp 10.00 uur

Informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

Praktische hulp

Papelaan 99 | 10.00 - 12.00 uur

Weespers met een langdurige ziekte en/of beperking kunnen bij Versa praktische hulp aanvragen bij werkzaamheden in of rondom het huis. Bel op maandag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur naar 035-5316054.

dinsdag 17 januari

Muziek op Schoot

Fort Ossenmarkt | 10.00 uur

Muziekcursus voor ouders/grootouders met hun kind of kleinkind tot 4 jaar. Er wordt gezongen, gedanst en muziek gemaakt. Info en aanmelden bij globeckc.nl of Ida Toering, 0294 - 417815.

Info-ochtend Visio

Bibliotheek | 10.00 - 12.00 uur

Koninklijke Visio geeft informatie en advies over slechtziendheid of blindheid. Tijdens dit inloopspreekuur kan men allerlei hulpmiddelen uitproberen. Meer info: www.visio.org.

De Rechtswinkel

Papelaan 99 | 19.30 - 20.30 uur

De Rechtswinkel geeft juridisch advies tegen een kleine bijdrage van 2 euro. Bezoekers dienen papieren en/of contracten betreffende hun zaak mee te nemen.

Mediteren in Weesp

Fort Ossenmarkt | 20.00 uur

Gun jezelf een moment van stilte. Proefles € 5,- . Voor info en aanmelden zie Facebook 'Gewoon Zijn Meditatie' of bel 06-48194266.

'Walk in' Meditatie

Pursang | 20.00 - 21.00 uur

Geleid door Karin Zevering van 20.00 tot 21.00 uur. Adres: Dr. J.Th. de Visserlaan 5. Entree: bijdrage naar eigen inzicht.

woensdag 18 januari

Administratie voor Elkaar

Papelaan 99 | 9.30 - 11.00 uur

Inloop voor Weespers met vragen op administratief gebied.

Mamacafé Weesp

Bibliotheek | 10.00 - 11.30 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen, om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Entree gratis. Ida Toering vertelt over 'Muziek op schoot'.

Vechtoeverrrit

Papelaan 126a | 12.00 uur

Uitdagende, maar goed rijdbare kaartleesrit per auto. Meedoen kan in verschillende klassen, van beginners tot gevorderden. Inschrijven vanaf 12.00 uur, de eerste start is vanaf 12.31 uur. Deelname € 15,- per equipe. Meer info op asvdevechtstreek.nl.

Test je eetgewoonten

Hel's Kitchen | 19.30 uur

In deze gratis workshop georganiseerd door Kersvers Voedingsadvies en Hel's Kitchen kun jij testen of jouw eetgewoonten voor verbetering vatbaar zijn. Aanmelden via helma@helskitchen.nl.

Filosofiecursus

Het Lichthuis | 20.00 uur

Start van het tweede deel van de filosofiecursus door dr. Heidi Muijen over mediale levenskunst. Ook voor nieuwe deelnemers. Opgeven: Muijen@thymia.nl.

Meezingen

Toko WSV De Vecht | 20.00 uur

Het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van accordeonisten. Tekstboeken liggen op tafel.

donderdag 19 januari

Poëzie met Eke Mannink

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Themaochtend over poëzie met dichter, denker, schrijver en radiomaker Eke Mannink. Zij woont sinds 2000 in Weesp en bracht vorig jaar oktober de bundel 'MIN' uit, een ode aan haar overleden vriendin Minny Schenk. De entree is vrij.

Protestantse Gemeente Zondag 15 januari 10.00 uur RK-kerk Oecumenische dienst ds. M.C. Hage

Zondag 15 januari 10.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. W. van den Brink

Parochie van Levend Water
Zondag 15 januari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Oecumenische dienst
J. Haen en M. Hage

Dinsdag 17 januari 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 15 januari 10.00 uur
OAZ-gebouw
B. Reitsma

Wie neemt Abdel (12) mee naar buiten?

WEESP - De Vrijwilligerscentrale helpt organisaties bij het werven vrijwilligers. De centrale houdt elke dinsdag inloopspreekuur van 13.30 tot 14.30 uur. Wie op zoek is naar een leuke vrijetijdsbesteding kan binnenstappen voor een kennismaking.

Op dit moment wordt uitgekeken naar een Weesper die af en toe met Abdel een frisse neus gaat halen. Abdel is een jongen van 12 die houdt van voetballen, helpen met een boodschapje doen of lekker wandelen. Ook vindt hij het fijn om dingen te leren, maar dat gaat soms wat lastig omdat hij een lager IQ heeft. Vivium zorggroep Hogewey zoekt vrijwilligers die willen helpen bij verschillende werkzaamheden zoals het ophalen van bedden en matrassen en het afleveren van spullen. De City of Wesopa kijkt uit naar een 'handyman' voor het uitvoeren van allerlei technische klusjes in het theater. Loop voor deze en andere vacatures op dinsdag eens binnen tijdens het inloopspreekuur of bel voor een afspraak naar 0294-410578.

Persoonlijke aandacht is het succes

Ten Have Installatie uitgeroepen tot Weesper Onderneming van het Jaar

Denise Vossepoel en Frank ten Have zijn vereerd met de IVW-award. Foto: Brian Elings

door André Verheul

WEESP - De toekenning van de eretitel Weesper Onderneming van het Jaar komt precies vijftien jaar nadat Frank ten Have de stap nam om voor zichzelf te beginnen. In die periode groeide hij uit van eenmanszaak in airco's en cv-installaties naar een installatiebedrijf voor klimaatbeheersing waar zestien mensen werk vinden. De sleutel van het succes is dat Frank ten Have het nog steeds beschouwt als een eenmanszaak. "Persoonlijke aandacht is voor ons het belangrijkst."

De IVW-award voor Weesper Onderneming van het Jaar wordt toegekend door een jury die gevormd wordt door IVW-voorzitter Reinier Mommaal, notaris Niels van de Griend en wethouder Herman Tuning van Economische Zaken. Om de keuze dit jaar op Ten Have te laten vallen, was niet moeilijk. De groei van het bedrijf tegen de crisis in, het hechte team van medewerkers, de eigentijdse manier van werken en de persoonlijke benadering: het is een greep uit de argumenten die de jury aandraagt voor haar keuze. Kortom, zo staat er in het juryrapport, een bedrijf om trots op te zijn.

Ten Have verzorgt de installaties van zestien Leen Bakker-vestigingen

Nigtevecht
Frank weet nog hoe het begon. "Op 1 maart is het precies vijftien jaar geleden. Vanuit de garage aan ons huis. Met cv's en airco's richtten we ons vooral op de particuliere markt, maar ook al op de kleine zakelijke markt. Ik was al werkzaam in deze branche en deed veel montage en service. Maar ik wilde het voor mezelf gaan doen. Ik kom uit een ondernemend gezin: mijn moeder heeft jarenlang bloemenzaak Mille-Fleurs in Bussum gehad. Het ondernemen is mij met de paplepel ingegoten."

Zijn aanpak is succesvol. Er staat nu een prachtig bedrijf dat service en kwaliteit koppelt aan persoonlijke benadering. Het draait allemaal om airconditioning, warmtepompen, centrale verwarming en luchtbehandeling. Als hij het zo eens terugrekent, blijkt er elke drie jaar een grote stap te zijn gezet. "Thuis begonnen, toen een grote schuur gehuurd bij een boer, daarna naar de Zuiderzeelaan in Weesp verhuisd, vervolgens naar de Pampuslaan waar we nu zitten en drie jaar geleden dit pand doorgetrokken naar het magazijn aan de Keurstraat. Nu zijn we zo groot dat we hier niet meer weggaan. We hebben nu 16 mensen aan het werk." Van grote invloed op de groei van het Weesper installatiebedrijf is Leen Bakker, de keten van meubel- en interieurwinkels. "Dat was onze eerste grote klant. En dan moet je meegroeien. Althans, dat hebben wij gedaan. Zo zijn we met onze vaste relaties meegegroeid. Leen Bakker begon met drie à vier vestigingen. Ik was toen nog alleen en kreeg veel hulp van mijn vader. Daarna zijn Jonathan, Ton en Mike erbij gekomen", zo schetst Frank de eerste uitbreidingen in sneltreinvaart. Vader Willem ten Have laat overigens nog altijd geregeld zijn neus zien aan de Pampuslaan. Inmiddels verzorgt Ten Have de klimaatinstallaties van zestien Leen Bakker-vestigingen in Noord-Holland.

Franks partner Denise Vossepoel is een belangrijke schakel in het bedrijf. Denise: "Dat persoonlijke contact vind ik zo mooi. Neem autobedrijf Stern, toch een behoorlijk groot bedrijf met veel vestigingen. Maar we schakelen heel snel met elkaar", zo licht ze toe. De taakverdeling is simpel: Frank regelt alles buiten, Denise binnen. "Ik ben constant bezig om onze dienstverlening vanuit kantoor te verbeteren en te kijken naar hoe we de klant beter kunnen bedienen. Dat betekent veel digitalisering en automatisering. De kunst is dan juist om dat persoonlijke contact te behouden. Ja, ik denk dat wij ons daarmee enorm onderscheiden. Ons doel is: de klant ontzorgen van A tot Z. Wat de klant wil, gaan we regelen. En we laten de klant letterlijk en figuurlijk niet in de kou zitten, ook niet in het weekeinde. Als er storingen zijn bij onze vaste klanten gaan we daar meteen heen."

Die klanten zijn niet alleen bedrijven, ook particulieren kunnen bij Ten Have terecht, bijvoorbeeld voor hun cv-installatie of - lekker duurzaam - de warmtepompinstallaties.

'Ik viel als een blok voor de uitstraling van dit pand'

Bij Bistrot Castrique wordt gekookt volgens de Franse keuken zonder fratsen

Anouk Klauwers van Bistrot castrique: 'Ik ben blij dat ik voor Weesp heb gekozen' Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Ruim een half jaar nu runt Anouk Klauwers haar Bistrot Castrique aan de Achteromdwarsstraat met een terras aan de Kom van Weesp. Een spannende, maar juiste keuze, zo stelt de Beverwijkse na een voorzichtige start in de zomer van 2016. Oesters en kreeft blijken ook te worden gewaardeerd in Weesp en gasten die gaan voor een simpel, maar smakelijk kippetje weten de weg naar het restaurant inmiddels ook te vinden.

Als je oesters en kreeft op je menukaart hebt staan, denken mensen al gauw dat het alleen maar een chique boel is daar bij Bistrot Castrique. Anouk Klauwers snapt dat dat beeld over haar restaurant in Weesp ontstond, maar bleef trouw aan haar concept. "Oesters en kreeft zijn gewoon heel erg lekker en hoe fijn is het dat je dat bij ons in Weesp kunt eten. Wij gaan voor kwalitatief mooi eten en wat de prijs betreft kun je het zo gek maken als je wilt. Of je nu voor een menu, een hoofdgerecht of voor alleen een mooi glas wijn komt, je bent van harte welkom. Het gaat niet om chic, maar om lekker en dat is het eten bij ons. Gasten komen steeds terug en maken mond-tot-mondreclame voor Castrique. Dus dan doen chef-kok Roland Aarts en ik blijkbaar iets goed."

'Van mijn vader heb ik alle fijne kneepjes van het vak geleerd'

Markt
Dat Anouk in de horeca en dan vooral in de Franse keuken haar roeping zou vinden, kon geen verrassing zijn. De gastvrouw groeide op boven Hostellerie de Halewijn in Beverwijk, het etablissement van haar vader. Het restaurant was destijds een begrip in Noord-Holland en de jonge Anouk was er als klein meisje dag in, dag uit te vinden: meehelpen in de keuken, afwassen en toen ze ouder was mee boodschappen doen met haar vader op de markt. Anouk: "Ik vond het er prachtig. Steeds mocht ik een stapje erbij doen in de bistrot. Van mijn vader heb ik echt de kneepjes van het vak geleerd, de beste leerschool die je je kunt wensen." Na het Hilton, The Grand en twee brasseries werd het tijd voor een eigen onderneming. En natuurlijk koos Anouk opnieuw voor de Franse keuken. Anouk: "Ik hou van het basale en pure van de Franse klassiekers waarbij de kwaliteit van de ingrediënten leidt tot een herkenbare smaak. Frans zonder fratsen op je bord. En dan daarbij een mooi glas wijn."
De menukaart van Bistrot Castrique is bescheiden, passend bij de grootte van de keuken in het monumentale pand. Bij haar zoektocht naar een locatie viel Anouk als een blok voor de uitstraling, met als bonus het terras. "Ik bruis van de ideeën met Castrique en denk aan een combi van eten, muziek en wijn. Onze gasten reageren al enthousiast."

Geen uitvaart, geen muziek, niks

Nabestaanden Meindert Raaijmakers: 'Ze haalden zijn lichaam op en dat was het'

Meindert Raaijmakers overleed in december aan een hartstilstand.

door Marieke van Veen

WEESP - Als een dierbare onverwachts overlijdt - en dat ook nog eens vlak voor kerst - is dat voor nabestaanden al moeilijk genoeg. Maar Adrie Raaijmakers-Dolman (66) en haar dochters Yvonne (38) en Patty (42) moesten ook nog eens dealen met het feit dat Meindert Raaijmakers ervoor had gekozen zijn lichaam ter beschikking te stellen aan de medische wetenschap. En dus was er geen crematie of begrafenis of niets. Daarom herdenken ze hem zaterdag 14 januari met een borrel in 't Hart van Weesp.

De in Weesp geboren en getogen Meindert Raaijmakers (70) verlaat dinsdag 13 december per fiets zijn eengezinswoning aan de Aertjanssenstraat voor zijn wekelijkse kaartavondje. Dochter Yvonne woont vanwege problemen met haar gezondheid tijdelijk bij haar ouders in. Haar moeder schudt haar om 02.30 uur bezorgd wakker: "Je vader is nog steeds niet thuis!" Dat is niks voor Meindert, een betrouwbare reus op wie je kunt bouwen. Yvonne pakt de telefoon en belt haar oom, het vaste kaartmaatje van haar vader. Die oom vertelt haar dat hij om 00.10 uur tegelijk met Meindert naar huis is gegaan. De schrik slaat hen om het hart en ze bellen direct 1-1-2.

Hij wilde geen crematie of begrafenis, daarin was hij onvermurwbaar

Bijna thuis
Maar dat mag niet meer baten, zo blijkt een klein half uur later. De oom treft Meindert levenloos aan, half naast zijn fiets, hij was bijna thuis. Doodsoorzaak: een hartstilstand. En dan treedt datgene in werking dat zijn dierbaren eigenlijk helemaal nooit hebben zien zitten: Meindert had geregeld dat zijn lichaam naar de medische wetenschap ging, voor anatomisch onderwijs of onderzoeksdoeleinden. Hij wilde geen crematie of begrafenis. Daarin was hij onvermurwbaar. Dochter Yvonne: "Mijn vader had zich in 2009 aangemeld bij het AMC. Anderhalve maand voordat hij overleed heeft hij ook het VU benaderd om zijn kansen te vergroten. Hij had namelijk gehoord dat wanneer ze 'vol' zouden zitten, hij alsnog gecremeerd moest worden met een kist en de hele toestand en dat wilde hij gewoon écht niet. Mocht het ter beschikking stellen niet doorgaan, dan moest het een crematie worden zonder uitvaart."

'En wij dan?'
Zijn dochters en echtgenote hebben meermaals geprobeerd er met Meindert over te praten: "We hadden het er regelmatig over en vroegen hem dan: en wij dan? Maar dat interesseerde hem niet, dat was ons probleem. We moesten daarna maar lekker een borrel op hem drinken, zei hij steeds." Meindert had het allemaal tot in de puntjes voorbereid. Zijn lichaam werd diezelfde nacht nog door het AMC opgehaald en meegenomen naar het laboratorium. De auto met Meinderts stoffelijke overschot reed Weesp uit... en dat was het.

Adrie en haar dochters hebben een rouwannonce geplaatst in het WeesperNieuws en rouwkaarten gestuurd naar familie, vrienden en kennissen. Ze respecteren Meinderts wens - ze kunnen niet anders - maar hebben het er moeilijk mee dat het afscheid zo snel moest en proberen daarom te schipperen tussen wat Meindert wilde en wat zij zelf nodig hebben om zijn plotselinge dood te kunnen verwerken.

Borrel
Daarom kiezen ze nu voor die afscheidsborrel, waar Meindert het tijdens hun gesprekken over zijn wilsbeschikking steeds over had. Dus nodigen ze iedereen die Meindert een warm hart toedroeg uit voor een drankje in 't Hart van Weesp. De bezoekers kunnen dan samen met de nabestaanden van Meindert herinneringen ophalen en anekdotes uitwisselen: een middag met een lach en een traan. Zijn familie heeft dat nodig.

Met de nabestaanden proosten ter nagedachtenis aan Meindert Raaijmakers kan zaterdag 14 januari van 16.00 tot 18.00 uur in hotel Hart van Weesp aan de Herengracht 35.

'Onze traditionele start van een nieuw sportief jaar'

Marc Schouten blikt tevreden terug op deelname aan Egmondse klassiekers

Marc Schouten in actie tijdens de Egmond-Pier-Egmondrace Foto: AGU

door Ruth van Kessel

WEESP - Op zaterdag 36 kilometer fietsen over het mulle zand van het strand van Egmond en op zondag dat nog eens dunnetjes overdoen met een halve marathon hardlopen over datzelfde strand en in de duinen. Het was een lekker sportief weekendje, zo blikt Weesper triatleet Marc Schouten tevreden terug op zijn deelname aan de twee klassiekers: de AGU Egmond Pier Egmond en de Saucony Egmond Halve Marathon.

Alsof er geen 57,5 kilometer in zijn benen zit schoof triatleet Marc Schouten maandagavond aan voor een interview bij Radio Weesp. Met een lach op zijn gezicht vertelde hij over zijn prestatie, maar vooral over de gezelligheid en sportiviteit van dit evenement, dat voor hem en zijn twee vrienden Barry Dooper en Dirk van Hoek al zeventien jaar een traditionele start van het nieuwe jaar is geworden.

'Als vrienden kijken we elk jaar enorm uit naar dit gezellige weekend'

Weekend
Zoals elk jaar had het drietal met de drie echtgenotes al op vrijdag ingecheckt in een hotel in Egmond aan Zee. Ze hadden er weer zin in. De kleding voor de twee sportieve evenementen was al zorgvuldig bij elkaar gezocht, want zeker op de fiets kan het al gauw te koud zijn, en bestond uit minimaal drie laagjes waarvan één een windstopper die bestand moet zijn tegen de koude zeewind. En dan is het kiezen: wel of niet een jas aan of toch liever een bodywarmer. Schouten beslist dat altijd op het laatste moment: "Je moet er ook rekening mee houden dat je lek kunt gaan met je fiets en dan koel je snel af." De weersomstandigheden waren zaterdag bar: kou, regen en mist met om die reden minder fietsers aan de start dan anders. Na de start verschansten de echtgenotes zich in het Wapen van Egmond voor een lunch om hun mannen na drie kwartier weer op het strand aan te moedigen tot aan de finish. Daarna stond het ontdoen van de fietsen van het venijnige zeezout op het programma, gevolgd door de welverdiende douche en, ook weer traditioneel, een etentje bij de plaatselijke pizzeria. Schouten: "Het is gewoon een supergezellig weekend. We kijken er elk jaar naar uit." Hoe anders was het weer zondag tijdens de halve marathon: bijna lenteachtig. De korte broeken konden aan. Heerlijk! Terugblikkend is Schouten vooral tevreden over zijn prestatie bij het lopen: 1 uur en 43 minuten, een tijd die hij had gehoopt neer te zetten. Het is nog maar sinds september dat hij na een gedwongen break het lopen heeft hervat. Hartritmestoornissen maanden hem tot rust, nu lijkt de balans met medicatie en inspanning hervonden te zijn. Schouten: "Ik ben blij dat het zo goed gaat en dat ik me kan verheugen op een sportief 2017."

Zoektocht leidt tot fotoprijs

Corina Bouweriks uit Bussum wint NRC Fotoprijs

Voor haar nieuwe fotoserie zoekt Corina Bouweriks vijftigers die op een kantelpunt staan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Corina Bouweriks is net de vijftig gepasseerd. Het is een leeftijd die wat met haar doet. Ze spreekt over een keerpunt, over zingeving, een nieuwe invulling van haar leven. In haar eigen zoektocht naar zingeving pakte ze de camera op en dat resulteerde onlangs in het winnen van de NRC Fotoprijs.

Dit gebeurde vrij onverwachts voor Corina. Ze fotografeert nog niet zo lang en haar winnende werk maakte ze als opdracht voor haar fotocursus. Ze werkt bij de politie en daarnaast is ze portretfotograaf. Corina is begonnen aan een zoektocht; niet alleen naar zichzelf, maar ook naar mooie portretten en verhalen. Via haar dochter kwam ze in contact met de oprichtster van de Stichting Haarwensen. Ze werd direct door het verhaal gegrepen. En dus was haar foto-onderwerp voor de winnende foto van de NRC Fotoprijs snel gevonden. Hierop staat de 5-jarige Nick zonder haar en met een vlecht van zijn zusje in zijn hand. Inmiddels is Corina op zoek naar een expositieruimte voor deze foto-serie en ze is bezig met een nieuwe reeks waarin vijftigers centraal staan.

Geen duik, maar wel net zo koud

Geen duik, maar rustige NieuwjaarsZIT bij het strand van Blaricum. Foto: Bob Awick

BLARICUM - Het is anders dan een duik, maar net zo koud: de Blaricumse NieuwjaarsZIT. Rond de tweehonderd deelnemers liepen afgelopen week na een warming-up het water in om daar enkele minuten in te blijven zitten. De warming-up werd verzorgd door de Gooise ijsmannen Wim Hof en koudwaterman Henk van den Bergh. Na de zit was er gelegenheid om op te warmen bij het vuur met een warm hapje en drankje. KNRM Huizen-Blaricum hield een oogje in het zeil. Het was de derde keer dat het nieuwe jaar op deze manier kon worden ingeluid.

Geadopteerde vriendinnen blijken zusjes te zijn

Cita en Sharon gaan nu op zoek naar nog meer familieleden. Foto: Carlijn Kolk

HILVERSUM - Al meer dan dertig jaar wonen de zussen Sita en Sharon, allebei geadopteerd uit Sri Lanka, zonder dat ze het weten zestig kilometer bij elkaar vandaan. Stomtoevallig kwamen ze met elkaar in contact en bleken ze wel heel veel overeenkomsten te hebben. Uit een DNA-test kwam naar voren dat ze zusjes zijn.

Via een WhatsAppgroep voor geadopteerden uit Sri Lanka leerden ze elkaar kennen. Ze hadden meteen een klik en oneindig veel gespreksstof. Na urenlange Skype-sessies spraken ze af op Schiphol. Ze zagen direct dat ze erg veel overeenkomsten hebben. "Ze zag er precies uit zoals ik en we reageerden hetzelfde", vertelt Sita. En dat waren niet de enige overeenkomsten: ze hebben dezelfde interesses, houden van hetzelfde eten en hun lach is ook hetzelfde.

Ze werden beste vrienden, maar vroegen zich ook al snel af of ze familie zouden kunnen zijn. "Het is net een spiegel waarin ik kijk. En we voelen elkaar aan", aldus Sharon. Ze besloten een DNA-test te doen, waaruit bleek dat ze zussen zijn. "Het was alsof het laatste puzzelstukje klik zei. En dat is niet in woorden uit te leggen", zegt Sharon. Al die tijd woonden ze maar zestig kilometer bij elkaar vandaan: Sharon in Hilversum en Sita in Den Haag. "Ik heb duizenden kilometers gereisd naar Sri Lanka en daar nooit wat gevonden. Was ik nou maar eerder in Nederland gaan zoeken", vertelt Sharon.

Tot hun grote verbazing hebben de vrouwen nog meer familie in Nederland. De advocaat die hun adoptie heeft geregeld, weet dat er nog twee halfzussen en mogelijk een halfbroer in Nederland wonen. Ze willen graag weten wie het zijn en zetten alles op alles om hen te vinden. Over hun zoektocht hebben ze inmiddels een website gemaakt.

Geinloop 2017 gaat wel door

DRIEMOND - De inschrijving voor de 40ste Geinloop is geopend. Voorinschrijven voor dit evenement kan via geinloop.nl. Het evenement vindt plaats op zondag 7 mei.

Vorig jaar besloot de organisatie een jaartje over te slaan. De stichting kampte met een onvolledig bestuur en er was bovendien veel onduidelijkheid rond de werkzaamheden aan de N236. De Geinloop is een groot sportevenement dat jaarlijks honderden deelnemers trekt. Ook onder sportieve Weespers is de loop zeer populair. De start is in Driemond, daarna gaat de route het Gein in. Deelnemers kunnen kiezen uit afstanden van 5 km tot en met een halve marathon. Voor de kinderen is er een kidsrun.

Bestel een tortilla vanaf 4 personen met saus naar keuze en ontvang 5 gevulde eieren GRATIS! Elke donderdag vanaf 18:00 t/m 20:00
www.oscarenoscar.nl

STILTE MEDITATIE Gun jezelf een moment van stilte. Dinsdagavond van 20.00 – 21.00, Het Fort aan de Ossenmarkt, proefles 17 januari, kosten € 5,-. Voor info en aanmelden zie Facebook 'Gewoon Zijn Meditatie' of bel 06-48194266.

GEZOCHT: Representatieve en secure dame om ons bedrijf schoon te houden- 2 X p. wk Auto Lancker - Cees Bosboom 0294-416619

COMPLICITY Computers & Services WEESP. Al 17 jaar de lokale computerspecialist. Verkopen, repareren, installeren, upgraden, datarecovery, back-up etc. In onze eigen werkplaats kunnen wij (bijna) alles met computers. Hogeweyselaan 209c Weesp - Tel.: 484 620

Vrijwilligers gezocht: wie gaat ons helpen met het restaureren van het bijzondere zeilschip De Berrona in de jachthaven van Naarden. Stichting Berrona, www.berrona.nl, 06-41725408

Apotheek Veldsema is op zoek naar een apotheekmedewerk(st)er voor diverse ondersteunende werkzaamheden in de logistiek en receptverwerking. Ben je nauwkeurig, flexibel en beschik je over een gezonde dosis humor? Mail dan naar joostpessers@ezorg.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

ACTIE GRATIS ZONNEN Bij aankoop van een arrangement Zonnebank LuxuraX5 Zuidereinde 254 's-Graveland

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Stenzo Textiles is op zoek naar een sterke vlotte magazijnmedewerker voor minimaal 32 uur per week die van aanpakken weet en een parttimer voor de stalenkamer voor 10 uur per week. Zoek jij een baan of wil je informatie, mail naar: jeremy@stenzokids.nl

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Kaal zonder kerstboom?

De nieuwe wandplaten van HKLiving.

Haal een nieuwe plant in 2D of 3D in huis

De kerstboom is naar de GAD, de ballen zitten weer in de doos en alle lampjes en kersthuisjes zijn verbannen naar zolder. Opgeruimd staat netjes, maar het is nu misschien wel erg kaal in huis. Interieurstyliste Desiree Aalders (Dees) uit Hilversum geeft tips.

"Dat gevoel, dat het huis kaal is nu de kerstspullen zijn opgeruimd, dat hebben veel mensen", weet Aalders. "Sommigen vinden het heerlijk, maar anderen missen opeens iets. Je raakt gewend aan hoe je omgeving eruitziet. Op het moment dat je de kerstspullen opruimt, kijk je ook meteen weer met andere ogen naar je interieur. Mensen hebben dit vaak ook als ze terugkomen van vakantie. Dan kijk je met een frisse blik, dus het is eigenlijk ook wel een goed moment om iets te veranderen."

Nieuwe plant

Je kunt de boel rigoureus omgooien, maar ook met kleine aanpassingen is al snel resultaat te boeken. "Als je je kerstboom mist, zou je jezelf op een mooie, nieuwe plant kunnen trakteren. Dat compenseert in de winter ook meteen een beetje je kale balkon en/of tuin. Of zoek mooie takken in het park of in het bos, dat kost je niets. Veel groen in huis is sowieso helemaal van nu. En dat hoeft echt niet per se een echte plant te zijn: een andere woontrend is groen in 2D. Kussens en wandplaten met de afbeeldingen van planten en bladeren, zoals HKLiving ze in de nieuwe collectie heeft (zie foto)."

Voor wie moeite heeft om met een frisse blik naar zijn vertrouwde interieur te kijken, heeft Aalders een simpele tip: "Maak eens wat foto's en bestudeer die, dat helpt je om met andere ogen naar je omgeving te kijken. Is het te kaal of te licht? Met accessoires, een poster of een muur in een andere kleur toont je kamer al heel anders."

Interieuradvies

Wie er zelf niet uitkomt, kan een beroep doen op een interieurstylist zoals Aalders. Ze richt complete scholen, kinderdagverblijven en hotels in, maar komt met alle liefde ook gewoon bij mensen thuis tips geven. Voor een consult van twee uur rekent ze 150 euro. "We lopen dan samen door je huis, bespreken je wensen en ik geef je dan tips en adviezen waarmee je vervolgens zelf aan de slag kunt." Een consult aanvragen kan via deesinterieurstyling.nl.

Dag kerstboom, misschien tot later in de siertuin

De afgedankte kerstbomen worden tot compost verwerkt. Dat geldt niet voor tuinkabouters. Foto: André Verheul

Afgedankte kerstbomen worden opgehaald door de GAD. Da's mooi, maar wat gebeurt er vervolgens eigenlijk mee?

De boom gaat, in stukjes gezaagd, naar afvalverwerker Indaver en daar wordt er compost van gemaakt. Die compost kan dan weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld siertuinen en gemeenteplantsoenen. Vorig jaar heeft de GAD in deze regio 196.310 kilo aan kerstbomen opgehaald, zo'n 20.000 stuks. Daarnaast zijn er nog charitatieve instellingen die kerstbomen ophalen en in Muiden en Driemond gaat de fik erin.

Aantal 80-plushuishoudens verdubbelt binnen 25 jaar

Over 25 jaar zal het aantal alleenwonende 80-plussers zijn verdubbeld tot 750.000. Er komen tot 2040 ook meer andere huishoudens bij, maar de sterkste groei zit in het aantal eenpersoonshuishoudens van ouderen. Dat blijkt uit de nieuwste huishoudensprognose van het CBS. De groei van het aantal huishoudens komt volledig voor rekening van huishoudens van mensen van 65 jaar of ouder. Daarvan zullen er over 25 jaar 1,3 miljoen meer zijn dan begin 2015, waarvan de helft een 80-plushuishouden is. Deze ontwikkeling is deels het gevolg van de ouder wordende babyboomgeneratie. Ook wonen ouderen steeds langer zelfstandig.

Cv-ketels aan banden


Cv-ketels mogen vanaf 2019 alleen nog maar door erkende bedrijven worden geïnstalleerd en onderhouden. Dat heeft de overheid bekendgemaakt. Jaarlijks overlijden vijf tot tien mensen aan koolmonoxidevergiftiging. De helft van deze gevallen wordt veroorzaakt door defecten aan cv-installaties. In februari van dit jaar start een overheidscampagne om burgers op de gevaren van koolmonoxide te wijzen.

Fundering


Het rijk komt met een fonds voor funderingsherstel. Dit fonds verstrekt leningen aan eigenaar-bewoners met een te laag inkomen of een te lage woningwaarde om in aanmerking te komen voor een aanvullende lening. Het fonds keert alleen uit als het huis in een gemeente ligt die een overeenkomst heeft met het fonds.

Gordijntrucs


Doe zodra de zon ook maar een beetje schijnt de gordijnen open. Zo tipt homenandgarden.nl. In de winter komen we zon tekort, dus laat 'm vooral binnen als hij er wel is, is de gedachte. Doe de gordijnen weer dicht als het donker wordt, dan kan er via de ruiten minder kou naar binnen en dat scheelt weer in de stookkosten.

Gluurstijging


De rechtbank buigt zich momenteel over de reacties van de belastingdienst en de verhuurderskoepels inzake de gluurverhoging. De Woonbond vindt dat de inkomensafhankelijke huurverhogingen moeten worden teruggedraaid en heeft deze partijen gedagvaard. De rechtbank bekijkt nu of er een rechtszaak komt.