Vechtjournaal

14 juni 2017

Vechtjournaal 14 juni 2017


Aftellen naar 'WK van Nederhorst'

NEDERHORST DEN BERG De 31e editie van de A&S Sprinttriatlon van Nederhorst den Berg belooft weer een groot sportief spektakel te worden. Het evenement is komende zondag. Er zijn diverse wedstrijden binnen de wedstrijd.

Het 'WK van Nederhorst', zoals de wedstrijd liefkozend wordt genoemd, is populair in de wijde omtrek. Wedstrijdsecretaris Els Meijers heeft de inschrijving al enige tijd geleden stopgezet omdat de limiet was bereikt. Er verschijnen zondag ruim 280 deelnemers op het parcours, plus nog een aantal teams voor de estafettes.

"We hebben jong en oud aan de start", meldt Els trots. Zoals de winnaar van de afgelopen jaren, Martijn Boot uit Almere. Bij de vrouwen wordt er weer een spannende tweestrijd verwacht tussen Weespers Paula van der Pouw-Kuiper en Deborah Schouten. Ook staat er een recordaantal 'Bergers' aan de start van de driekamp. Bij de strijd om de eerste inwoner uit Nederhorst den Berg zal Gijs Bergman er alles aan doen om zijn wisseltrofee te behouden, maar hij moet rekening houden met stevige concurrentie. Bij de dames gaat de strijd tussen zussen Fenna en Mieke den Hollander.

Twee starts

Er wordt gestart in twee series. De snelste deelnemers starten om 13.00 uur, de mensen in de tweede serie gaan om 13.50 uur te water.

Zij aan zij, of misschien wel schouder aan schouder

Foto: Marieke van Veen

WEESP De organisatie van Weesp Gastvrij ziet het al helemaal voor zich: een haag van mensen rond de Kom tijdens de opening van Weesp Gastvrij op zaterdag 24 juni. Zij aan zij en misschien wel schouder aan schouder. Een warmer welkom voor de botenparade is niet mogelijk. Met een omtrek van 522 meter zijn er voor rondje Kom heel wat enthousiaste mensen nodig. Zo'n zes- tot achthonderd, schat het bestuur. "Zet het alvast in je agenda: 11.00 uur en werk mee aan de recordopening van Weesp Gastvrij!", zo luidt de oproep aan de inwoners van Weesp. Zie voor meer informatie over het evenement pagina 12 t/m 15 in het WeesperNieuws.

Ouder-kind dag bij FC Weesp

WEESP - Een grote groep FC Weesp-jeugd heeft afgelopen zaterdag gevoetbald met en tegen hun ouders. De jonge voetballertjes speelden met teams van vier personen in tien verschillende poules. Na de pauze mochten ze zelf teams samenstellen en konden ze tegen zelfgekozen tegenstanders spelen. Er werd lekker gevoetbald, maar bovenal heel erg veel lol gemaakt.

Tablet aan de kant, televisie uit

Het is vandaag Nationale Buitenspeeldag, dus kom van die bank af en leef je uit.

3

Preventief onderzoek naar botontkalking

Het onderzoek is veilig en pijnloos. Foto: OsteoControl

WEESP - Inwoners van Weesp kunnen aanstaande vrijdag (16 juni) in Preventiecentrum Weesp hun botdichtheid laten meten middels een pijnloze hielscan. Deelnemers krijgen direct de uitslag én een persoonlijk preventieadvies.

Botontkalking begint al vanaf 35 jaar en jaarlijks breken meer dan 80.000 mensen boven de 50 jaar een bot ten gevolge van osteoporose (ernstige botontkalking).

Extra risicofactoren voor botontkalking zijn: osteoporose in de familie, roken, veel stress, alcoholconsumptie, medicijngebruik, leeftijd (40+), overgang, weinig lichaamsbeweging, onvoldoende zonlicht, laag lichaamsgewicht, maag/darmproblemen en stofwisselingsziekten. Tijdig onderzoek en preventie kan veel klachten en botbreuken voorkomen.

Ultrasound

Het onderzoek wordt uitgevoerd door OsteoControl en bestaat uit twee delen: een risicoanalyse aan de hand van een vragenlijst en een ultrasound hielbotscan. Deze botscans vinden plaats door middel van (veilige en pijnloze) geluidsgolven. Deze apparatuur wordt ook in diverse ziekenhuizen gebruikt. Het onderzoek geeft een zuivere en betrouwbare indicatie over de botdichtheid en de mogelijke kans op botfracturen (tot 97% nauwkeurig).

Onafhankelijk advies

Deelnemers krijgen direct de uitslag en een persoonlijk preventieadvies op het gebied van beweging, voeding en levenspatroon ten einde de botten in een zo optimaal mogelijke conditie te houden. OsteoControl hecht er belang aan om te benadrukken dat het hier om onafhankelijk advies gaat; de organisatie heeft geen commercieel belang bij de verkoop van supplementen.

Vergoeding

De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden dit consult; er geldt geen eigen risico. Een botscan met preventieadvies is vanaf 40 jaar aan te bevelen en bij verhoogd risico zelfs eerder. Kijk voor informatie hierover op www.osteocontrol.nl.

Inschrijven kan bij: Preventiecentrum Weesp, Hogeweyselaan 227, Weesp, 0294-767080.

Marathonloper komt Weesper ondernemers inspireren

WEESP In 2006 en 2007 maakte marathonloper Richard Bottram met zijn camper tussenstops in Weesp. Dinsdag 20 juni komt hij terug, nu op uitnodiging van de IVW en de bibliotheek. Hij verzorgt in het kader van het Weesper Ondernemers Theater een avond over bevlogenheid in de City of Wesopa.

De Bibliotheek voor Ondernemers (BVO) en Industrie Vereniging Weesp (IVW) willen de onderlinge samenwerking tussen Weesper ondernemers te stimuleren. Samen met de Rabobank en theater City of Wesopa organiseren zij daarom een nieuwe editie van het Weesper Ondernemers Theater.

Het thema van dit jaar is 'Bevlogenheid maakt het verschil'. Richard Bottram is ongekend indrukwekkende uitdagingen aangegaan, voortvloeiend uit de meest drastische verandering in zijn leven: het overlijden van zijn vrouw. Zo liep hij een jaar lang elke dag een marathon. Zonder de realiteitszin uit het oog te verliezen geeft Richard pragmatische uiteenzettingen over hoe en waarom je zelf verantwoordelijk bent voor de manier waarop je richting aan je doelen geeft, met veranderingen omgaat en tot gewenste resultaten komt - zonder iets aan het toeval over te laten. Het gaat kortom over de regie over je toekomst nemen: een streven dat voor iedere ondernemer herkenbaar moet zijn.

Deze avond is bedoeld voor professionals en ondernemers uit Weesp en omstreken. Inloop vanaf 19.30 uur, programma van 20.00 tot 21.15 uur. Leden van IVW en bibliotheek (BVO) hebben gratis toegang. Niet-leden betalen € 10,-. Kijk voor aanmelding voor deze bijeenkomst op de sites ivw-weesp.nl en bibliotheekgooienmeer.nl.

Vier Nationale Buitenspeeldag bij de Appie of Don Bosco

Foto: Marieke van Veen

WEESP - Het is vandaag (woensdag 14 juni) Nationale Buitenspeeldag, een jaarlijks initiatief van Jantje Beton. Verschillende lokale organisaties hebben iets leuks op poten gezet. Onder de noemer Don Bosco Fun houdt de speeltuin aan de 's-Gravelandseweg een gezellige speelmiddag voor kinderen. Ook bij de Albert Heijn aan de Amstellandlaan zijn kinderactiviteiten. En de bso's in Aetsveld slaan de handen ineen en hebben samen een springkussen geregeld om hun 'klantjes' een extra leuke dag te bezorgen.

S&B-feest zoekt sponsors

WEESP Om het Sluis-en-bruggenfeest 2017 verder op poten te zetten is de organisatie nog op zoek naar sponsors.

Er wordt nog gezocht naar minimaal 10.000 euro aan sponsorgeld om alle festiviteiten te organiseren. De organisatie roept bedrijven op om zich te melden: iedereen is van harte welkom. De Stichting Volksfeesten Weesp is bereikbaar via 0294-418303 (tijdens kantooruren) en info@sbfeest.nl.

De City Speelt: vrijdag, zaterdag en zondag.

de hele zomer

Praktische hulp

Gebouw Papelaan 99 10.00 uur

De film 'Denial' is donderdag te zien in de City of Wesopa.

Weespers met een langdurige ziekte of beperking kunnen bij Versa hulp aanvragen bij klusjes. Bel tussen 10.00 en 12.00 uur naar 035-5316054.

Rechtswinkel

Gebouw Papelaan 99 19.30 uur

De rechtswinkel geeft iedere dinsdagavond juridisch advies. Het beste kunt u uw administratie meenemen.

'Uit de schaduw' expositie

Museum Weesp in stadhuis

Expositie 'Uit de schaduw, Nieuw licht op Afrikaanse bedienden bij Weesper notabelen'. Openingstijden: www.museumweesp.nl.

donderdag 15 juni

Film: 'Denial'

City of Wesopa 20.00 uur

Rechtbankdrama gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een van de meest spraakmakende processen uit de Britse geschiedenis. In 1993 publiceerde de Amerikaanse historica Deborah Lipstadt het boek 'Denying the Holocaust', waarin zij David Irving als ontkenner van de Holocaust bestempelde en zijn geloofwaardigheid als auteur in twijfel trok. Hij klaagde haar in 1996 aan wegens smaad en het proces dat volgde zou de belangrijkste juridische beproeving op het gebied van vrijheid van meningsuiting van de twintigste eeuw worden. Entree € 8,-.

vrijdag 16 juni

Botdichtheidsmeting

One Fitness 8.30 uur

Botdichtheid laten meten met een hielscan. U krijgt direct de uitslag en een persoonlijk preventieadvies (geen productverkoop). De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden dit consult. Kijk voor informatie hierover op www.osteocontrol.nl. Inschrijven kan bij: Preventiecentrum Weesp, Hogeweyselaan 227, Weesp.

De City Speelt: 'Missie Geluk'

City of Wesopa 19.30 uur

Er was eens… het Land van Geluk. Een plek waar iedereen vrolijk en tevreden was. Iedereen was zo gelukkig dat ze er bijna van ontploften… Regie en concept: Merijn van Beusekom en Elke Schouten. Entree: € 8,-.

zaterdag 17 juni

Repair Café

Wintertuin 10.00 uur

Vanaf 10.00 uur tot 13.00 uur bent u van harte welkom met uw kapotte spullen. Laatste kapotte spullen worden om 12.30 ingenomen ter reparatie. Ingang Jan Gortersteeg.

Programmeren voor jeugd

Bibliotheek Weesp 14.00 uur

Bij een dojo leren jongeren tussen de 7 en 17 jaar om te programmeren, websites te bouwen, apps te ontwikkelen, programma's te maken, games te maken en meer. Als je nog nooit geprogrammeerd hebt of je bent al heel ver, je kunt bij ons terecht. Opgeven: www.bibliotheekgooienmeer.nl.

Funky Farm Festival

Boerderij Krokus 14.00 uur

Funky Farm Festival is een one-stage-, openluchtmuziekevenement (18+) met catering en alcoholische dranken. Dit geheel zal plaatsvinden op een weiland in Weesp, Boerderij Krokus, van 14.00 tot 23.00 uur en we verwachten rond de 400 bezoekers. Toetreding tot het evenement vindt plaats middels kaartjes die vooraf, dan wel aan de deur, bemachtigd zijn. Muziekgenre dj's: pop, R&B, 80s, 90s.

Porselein schilderen

Museum Weesp | 14.00 uur

Kent u het zeldzame Weesper porselein? In het kader van onze collectie van Weesper porselein is er weer een demonstratie porselein schilderen. Daarna kunt u zelf aan de slag met een bonbonschaaltje of theezakjeshouder. Altijd leuk! Toeslag € 2,-.

Buurtbarbecue

Buurtkamer Kastanje 17.00 uur

Leer je buren kennen tijdens een gezellige barbecue in de Buurtkamer Kastanje Iedereen neemt wat mee, dus potluck. Je kunt je aanmelden bij de Buurtkamer, maar is niet verplicht.

De City Speelt: 'Missie Geluk'

City of Wesopa 19.30 uur

Zie vrijdag.

zondag 18 juni

Sunday Classics fietstocht

TFC Weesp 9.15 uur

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur.

Noon for daddy's

Ide van Amstelzaal | 15.00 uur

Vaderdagconcert door vocal group Noon. Twaalf voor Noon gearrangeerde nummers waarin vaders de hoofdrol spelen. Ook leuk voor moeders en kinderen. Kaarten (10 euro, kinderen 5 euro) via vocalgroupnoon@icloud.com.

De City Speelt: .Missie Geluk.

City of Wesopa 15.00 uur

Zie vrijdag.

Kliederkerk Weesp

Het Lichthuis 16.30 uur

Thema is dit keer 'De Goede Herder'. Jong en oud zijn van harte welkom. Kliederkerk is een missionaire vorm van kerk-zijn waarin jong en oud samen op een creatieve manier de betekenis van Bijbelverhalen ontdekken. Een doorsnee Kliederkerk duurt ongeveer twee uur en bestaat uit drie onderdelen: samen ontdekken, samen eten en samen vieren.

maandag 19 juni

Praktische hulp

Gebouw Papelaan 99 10.00 uur

Weespers met een langdurige ziekte of beperking kunnen bij Versa hulp aanvragen bij klusjes. Bel tussen 10.00 en 12.00 uur naar 035-5316054.

dinsdag 20 juni

Advies slecht zien

Bibliotheek Weesp 10.00 uur

Gaat u slechter zien? Koninklijke Visio geeft van 10.00-12.00 uur gratis informatie en advies bij slechtziendheid of blindheid. Tijdens dit inloopspreekuur kunt u ook allerlei hulpmiddelen op het gebied van vergroting en verlichting, mobiliteit, communicatie en verzorging uitproberen. Meer info: www.visio.org.

Ondernemers Theater

City of Wesopa 19.30 uur

Inspirerende avond voor zelfstandige professionals en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Het thema van de bijeenkomst is: 'Bevlogenheid maakt het verschil'. Spreker Richard Bottram illustreert dat met voorbeelden uit zijn persoonlijke en zijn zakelijke leven. Leden van IVW en bibliotheek (BVO) hebben gratis toegang. Niet-leden € 10,-. Aanmelden: ivw-weesp.nl of
bibliotheekgooienmeer.nl.

dinsdag 20 juni

Zomeravond Bridge

Sociëteit De Roskam 19.45 uur

Elke dinsdagavond is er vrij bridgen. Iedereen is welkom. Aanvang 19.45 uur voor 6 ronden van 4 spellen. Kosten € 3,- per paar. Voor de winnaars is er een prijs.

woensdag 21 juni

Spelletjesmiddag

Buurtkamer Kastanje 13.00 uur

Gezellig samen spelletjes doen in de Buurtkamer Kastanje met als afsluiting pannenkoeken eten. Vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur.

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente
Zondag 18 juni 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 18 juni 16.30 uur
Lichthuis
Kliederkerk

Parochie van Levend Water
Vrijdag 16 juni 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Zondag 18 juni 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 20 juni 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Zondag 18 juni 10.30 uur
Van Houtenkerk
L. Spelberg

Evangelische Gemeente
Zondag 18 juni 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Bogaerds

Taalmaatjes

WEESP Op verzoek van DigiTaalhuis Gooi zoekt de Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn nieuwe Taalmaatjes.

Als Taalmaatje vanuit DigiTaalhuis Gooi ondersteun je een inwoner van Weesp met de taal. Je hebt affiniteit met de doelgroep en taal en vindt het leuk om iemand de Nederlandse taal beter te laten beheersen. Soms oefen je uit een krant, soms met behulp van de computer, soms ga je samen op pad, maar dat bepalen jullie allemaal zelf. De deelnemer is ingeburgerd, je begeleidt één deelnemer en maakt zelf met elkaar afspraken over frequentie, duur en locatie. Belangstellenden kunnen op dinsdag tussen 13.30 en 14.30 uur binnenstappen bij de Vrijwilligerscentrale, tijdens het wekelijkse spreekuur in Gebouw Papelaan 99.

9 / 20

10 / 20

12 / 20

Laren staat vol olifanten

Een bijzondere tentoonstelling. Foto: Elephant Parade

LAREN - Laren staat deze zomer vol met olifanten. In samenwerking met Singer Laren viert de Elephant Parade haar 10-jarig jubileum, waarbij tientallen olifantenbeelden vanaf 18 juni tot half september een bijzondere openluchttentoonstelling vormen.

In aanvulling op bestaande olifantenbeelden worden speciaal voor dit jubileum tien kunstenaars en artiesten gevraagd om een nieuwe olifant te maken. De parade start op de Brink om via de Naarderstraat en de nieuwe entree van Singer Laren in haar beeldentuin te eindigen. De beeldentuin van Singer Laren is vanaf de zomer gratis toegankelijk en vormt een prachtig decor voor een aantal van deze bijzondere olifantenbeelden. De levensgrote sculpturen, formaatje babyolifant, worden over de hele wereld geëxposeerd om aandacht te vragen voor de bescherming en het behoud van de Aziatische olifant.

Meevaren op een botter

De wind in de zeilen. Foto: Stichting Huizer Botters

HUIZEN Altijd al eens willen varen op een botter? Dit is je kans. Op zaterdag 17 juni is er namelijk een open dag op de Botterwerf in Huizen.

De Open Botterdag is de dag waarop belangstellenden kunnen meevaren op een botter. De bemanning kan alles vertellen over deze authentieke, mooie houten botters. Bezoek ook de Botterwerf en neem een drankje op deze ambachtelijke locatie. Een uur meevaren kost slechts € 5,-, kinderen € 2,50. Vrienden van de Huizer Botters varen gratis mee. U bent al vriend voor € 25,- per jaar en steunt dan het behoud van de botters. De werf ligt aan de Havenstraat 300.

Visfestijn

Een dag eerder is er ook al plezier op de Botterwerf, want op vrijdag 16 juni is er het Huizer Visfestijn. Dat wordt in samenwerking met Rotary Huizen georganiseerd. Er is een bedrijvenbotterwedstrijd op het Gooimeer met een twintigtal botters. Na afloop wordt er vis gegeten op de Botterwerf met de deelnemende bedrijven.

Hilversum Alive swingt de pan uit

Foto: Bob Awick

HILVERSUM Geen Hilversum Alive zonder Sonny's Inc. De swingende formatie van Sonny Hoogenwerf is een van de acts tijdens 'het leukste feestje van 't Gooi'. Maar ook de Hermes House Band, Hans Dulfer, Fusebox en Rectum Raiders staan op de posters. Hilversum Alive is op 23, 24 en 25 juni. Met behalve liveoptredens ook allerlei lekker eten en een bootcamprun. Programma op hilversumalive.nl.

Inschrijven voor de Vechtloop

Foto: André Verheul

WEESP Ga je voor een scherpe tijd of geniet je in je comfortzone van de omgeving? De Vechtloop op 25 juni is er voor elke hardloper. Het parcours door Weesp en langs de Vecht is fraai. Inschrijven voor de 2,5, 5 of 10 kilometer kan op www.vechtloop.nl.

Nieuwe directeur Hans Schwartz van Weegschaalmuseum zit vol plannen

'Een educatief programma voor schooljeugd en een verbouwing'

Meer jeugd en jongeren naar het Weegschaalmuseum halen. Dat is het doel van de nieuwe
directeur Hans Schwartz.

Han Schwartz op een van zijn favoriete plekken in het museum: de IJkkamer. Foto: Yvette de Vries

NAARDEN De belangrijkste doelgroep blijven de ouderen, maar met een nieuw educatief programma voor de jeugd wil het Weegschaalmuseum ook een jongere doelgroep binnenhalen. Op een terras in het Naardense zonnetje ontvouwt de nieuwe directeur van het museum, Han Schwartz, een deel van zijn plannen.

De 74-jarige Schwartz was al jaren elke zaterdagmiddag als suppoost te vinden in het museum, maar heeft nu dus een leidende rol en dat gaat de burger merken. Het Weegschaalmuseum, net als de beide andere musea in de Vesting, gaat hem aan het hart. Hij bekent direct dat hij niet eens zo veel met weegschalen heeft, maar is meer gegrepen door de geschiedenis van het Spaanse huis, dat na de massale moordpartij op de Naardense bevolking in 1572 lange tijd dienstdeed als waaggebouw. Hij richt zich daarom met zijn toekomstplannen vooral op de educatieve kant en de geschiedenis van het veertiende-eeuwse pand waarin het museum is gevestigd. "Weet je dat meten en wegen, zoals dat door Napoleon werd ingevoerd, de basis is voor eerlijke handel", doceert hij. En voor wie het nog niet weet: het stelsel van maten, inhoud en gewicht stoelt grotendeels op allerlei wiskundige principes. Bevlogen vertelt hij over zijn ontmoeting met een hoogleraar educatieve wiskunde van de Universiteit van Amsterdam en licht daarmee een tipje van de sluiter op van wat hij van plan is.
"Ik wil graag met de Universiteit van Amsterdam een lesprogramma voor groep acht van de basisschool en de eerste klas van de middelbare school ontwikkelen waarmee kinderen op een verantwoorde en leuke manier wiskundige problemen leren oplossen." En dan heeft Schwartz het niet over wat stencils. Nee, het wordt een gedegen educatief programma waarvoor ook de collectie aangepast moet worden en het museum zelf een verbouwing zal ondergaan. De kersverse directeur zit ondertussen op het puntje van zijn stoel. "Er komen dingen bij die kinderen aanspreken."

Op eigen benen

Ontdek de wereld van de weegschalen. Foto: Bob Awick

'Meten en weten is de basis geweest voor eerlijke handel'

Al die plannen kosten uiteraard geld en ook daarom moet er een goed doordacht en uitgewerkt plan komen. Schwartz glimlacht: "René Pas, de eigenaar en oprichter van het Weegschaalmuseum wist waar hij aan begon toen hij mij vroeg." Anderhalf jaar de tijd heeft Schwartz zich gegeven voor de hele exercitie. Terloops merkt hij op dat het museum zich tegen die tijd zelf moet kunnen bedruipen. "Pas als het museum financieel op eigen benen kan staan en mensen ervoor willen betalen heeft het toekomstwaarde", betoogt Schwartz.

Het draait om het juiste licht op de juiste plek

Angèle Duijnstee is specialist in lichtadvies

Het Hoofdkantoor leverde alle verlichting voor het café van Filmhuis Bussum. Foto: Andrea Bartosova

door Marieke van veen

BUSSUM Ben je bezig met de inrichting van je nieuwe huis of kantoor, wacht dan nog even met het kopen van nieuwe lampen. Je slaat waarschijnlijk een belangrijke stap over: een uitgekiend lichtplan. Angèle Duijnstee van Het Hoofdkantoor in Bussum kan hierbij helpen.

Duijnstee is interieurarchitect met als specialisatie lichtadvies. Sinds 2014 werkt ze vanuit haar zaak Het Hoofdkantoor: een combinatie van een hippe winkel op het gebied van wonen en verlichting, een coffeecorner, flexplekken en vergaderruimtes. De conceptstore loopt als een tierelier, maar de grootste voldoening haalt de Bussumse nog steeds uit haar werk als lichtadviseur.

Angèle Duijnstee aan het werk. Foto: Dominique Gebbink.

"Ik heb laatst nog twee heel leuke projecten gedaan: het café van Filmhuis Bussum en het Vesting Hotel in Naarden. Voor bedrijven is het gebruikelijk om expertise in te huren. Ik kan me voorstellen dat je als consument daar minder happig op bent. Een nieuw huis brengt al veel kosten met zich mee, dan bespaar je waar je kunt. Maar eigenlijk is dat heel jammer, want met een lichtplan van een specialist haal je veel meer uit je nieuwe woning en/of werkplek." Zo duur is het deskundige advies van Duijnstee ook niet: "En al helemaal niet als je uiteindelijk via mij de lampen koopt. Dan verreken ik de kosten van het advies en krijg je het professionele lichtplan dus gratis."

Wie met Duijnstee in zee wil, doet er goed aan haar in een zo vroeg mogelijk stadium in te schakelen. "Al voor de verbouwing, zodat we tijdig kunnen plannen waar het algemeen licht, lichtaccenten, werklicht en dergelijke moeten komen zodat de stopcontacten op de juiste plek worden geplaatst. Is het daarvoor al te laat of heb je geen verbouwingsplannen maar voelt het licht niet goed, dan is er nog steeds geen man overboord, er zijn altijd wel oplossingen te bedenken." Heeft ze tot slot nog een tip? "Laat je niet direct verleiden door een mooie lamp. Denk eerst goed na over wat voor licht je nodig hebt."
Voor (contact)informatie: hethoofdkantoorbussum.nl.

Column

Het schriftelijkheidsvereiste

Foto: Marieke van Veen

In mijn vorige column ben ik uitgebreid ingegaan op het droogkoken van de woningmarkt. Het aanbod neemt steeds verder af, terwijl de vraag steeds verder toe lijkt te nemen. Door die druk op de markt zijn er voor de populaire huizen vaak meerdere belangstellenden.

We kunnen elk huis slechts één keer verkopen. We moeten dan helaas weleens mensen teleurstellen. Het komt voor dat door deze teleurstelling mensen alsnog een verhoogd voorstel doen, hetgeen weer leidt tot irritatie en teleurstelling bij de 'kopers'.

Het lijkt me dan ook goed om nog eens te verduidelijken wat de rechten zijn van de koper en verkoper. Belangrijk om te weten is dat op 1 september 2003 de Wet koop onroerende zaken in werking is getreden. Vanaf dit moment heeft een koper drie dagen bedenktijd nadat hij of zij een woning heeft gekocht.

In deze wet is ook beschreven dat de koop van een woning door een consument-koper schriftelijk moet worden aangegaan. Voor die tijd kon een koper ook mondeling een woning kopen. Schriftelijk betekent hier dat de koopovereenkomst door beide partijen, dus koper én verkoper, moet zijn ondertekend. Een bevestiging per mail of het toesturen van een conceptkoopakte geeft de koper dus geen rechten.

Ik kan me goed voorstellen dat deze ingewikkelde materie kan leiden tot onduidelijkheid bij zowel koper als verkoper. Vergeet nooit: vragen staat vrij! De NVM-makelaars uit het Gooi kunnen u een heldere uitleg geven hierover.

Dus koopt of verkoopt u een woning, juich dan niet te vroeg. Pas na het sluiten van een schriftelijke overeenkomst en het verstrijken van de bedenktijd kan de champagne ontkurkt worden!

Dialoog in de Vorstin over langer zelfstandig wonen

HILVERSUM We worden op den duur allemaal 100 jaar oud en blijven steeds langer gezond, als we de onderzoeken mogen geloven. Blijven we dan ook langer thuis wonen? En hoe gaat dat dan?

De Gezondheidsstudio van Tergooi en de gemeente Hilversum houden hierover op woensdag 21 juni een dialoogavond in Podium de Vorstin. Wie hierover wil meepraten kan zich aanmelden op de website www.gezondheidsstudio.nl. Het aantal plekken is beperkt. Aanvang: 20.00 uur.

Opening

Foto: Facebook

HILVERSUM Woonwinkel Kwantum is terug in Hilversum. Zaterdag 10 juni was de feestelijke opening van het nieuwe filiaal aan de Verlengde Zuiderloswal. Klanten kregen een letterslinger, Jeroen van der Boom kwam zingen, er was een creatieve workshop en wie een van de 600 vogelhuisjes vond kreeg een cadeaubon.

Sloop Knorr wordt hervat

LOOSDRECHT De sloop van de oude Knorr-fabriek aan de Rading in Loosdrecht wordt deze maand hervat. Dat schrijft wethouder Reijn naar aanleiding van vragen van de fractie-Vuyk/Israël. Die maakte zich zorgen omdat de sloop al enige tijd stilligt. Vraag was of de betrokkenen wellicht in financiële problemen verkeren, maar daarover is Reijn niets bekend. Op de plek van de oude Knorr-fabriek moeten 41 nieuwe eengezinswoningen verrijzen.

Nissan voorziet X-TRAIL van talrijke vernieuwingen

Vanaf oktober verkrijgbaar

Perfect voor avontuurlijke gezinsuitjes.

De X-TRAIL is 's werelds best verkopende SUV. In oktober 2017 verschijnt de nieuwe versie, het volgende hoofdstuk in de successtory van Nissan.

De nieuwe Nissan X-TRAIL biedt talrijke vernieuwingen die de kwaliteit en de verfijning verder verhogen. Hij oogt nog robuuster, is nog luxueuzer en is voorzien van innovatieve technologie waarmee hij zich nog veiliger door het verkeer beweegt. De achterklep is handsfree te openen door de voet onder de achterbumper te bewegen. De vernieuwingen die Nissan aan de cross-over heeft doorgevoerd zijn gebaseerd op feedback van klanten, waarmee deze grootste Nissan zijn rol als de perfecte auto voor avontuurlijke gezinsuitjes heeft versterkt.

Exterieur

De voorzijde van de X-TRAIL is voorzien van een bredere 'V-motion'-grille en een nieuw ontworpen bumper. De nieuwe koplampunits omvatten een nieuwe versie van de kenmerkende boomerangvormige dagrijverlichting. Het verschil in vormgeving van de halogeenlampen en de full-led-units – voor het eerst met Adaptive Front Lighting System (AFS) – is nu groter.

Ook de achterbumper is opnieuw vormgegeven en de achterlichten zijn nu full-led. De X-TRAIL staat op nieuwe 17- of 18-inchwielen en de topuitvoering Tekna is voorzien van een verchroomde sierlijst onderlangs de portieren.

Interieur

Het vernieuwde interieur is nu voorzien van een D-vormig stuurwiel, waardoor in- en uitstappen makkelijker is voor de bestuurder. Het nieuwe stuurwiel maakt de instrumenten beter afleesbaar en is voorzien van knoppen die de bediening eenvoudiger maken. Voor het eerst is de bediening van de verwarming daarin geïntegreerd. De zitplaatsen zijn bekleed met hoogwaardig leder.

Toyota legt verschil hybride bij

Ook de C-HR is er als hybride (tijdelijk voor de prijs van een benzineversie).

Overstappen op een hybride is tijdelijk erg aantrekkelijk dankzij Toyota Free Hybrid. Wie een nieuwe Toyota met benzinemotor aanschaft, kan zonder bijbetaling tijdelijk kiezen voor de extra zuinige hybrideversie van hetzelfde model.

Bijkomend voordeel: een hybride Toyota is standaard uitgerust met een automaat. Daarnaast wordt zuinig rijden met Toyota's slimme en beproefde hybridetechnologie wel erg makkelijk. De ANWB en Natuur & Milieu noemen een Toyota Hybrid zelfs de zuinigste benzineauto in de praktijk (Yaris Hybrid en Prius). Toyota wil zijn innovatieve hybridetechnologie zo bereikbaar mogelijk aanbieden. Met Toyota Free Hybrid kan de klant daarom kiezen voor de extra zuinige hybrideversies van de Yaris, Auris, Auris Touring Sports, C-HR en RAV4 voor de lagere prijs van een benzineversie. Voor de Prius-familie, altijd een hybride, krijgt de koper 2.000 euro korting.

Elke 68 seconden een Fiesta

De productie is begonnen...

In Keulen is de productie van Europa's bestverkochte auto, de nieuwe Ford Fiesta, begonnen.

De nieuwe Fiesta biedt een scala aan geavanceerde rij-assistentie- en connectiviteitsfeatures.

De geavanceerde Trend en Titanium modellen zijn als eerste te bewonderen en staan vanaf juli bij de Nederlandse Ford-dealers. In oktober volgt de sportieve ST-Line en de luxueuze Vignale. De Fiesta Active cross-over en de Fiesta ST komen in 2018 op de markt.

Voor deze nieuwste Fiesta-generatie heeft Ford de productie in Keulen verder geoptimaliseerd. Plantmanager Vic Danes zei: "Onze productiefaciliteit in Keulen wordt gekenmerkt door een grote flexibiliteit en is een van de meest efficiënte fabrieken in de gehele auto-industrie. Voor de lancering van de nieuwe Fiesta hebben we de bestaande productkwaliteit verder verbeterd." Ford investeert daarvoor ongeveer 293 miljoen euro, zodat er nu elke 68 seconden een nieuwe Fiesta van de band rolt.

Technologisch offensief

Boordevol nieuwe technologieën zit 'ie, de nieuwe Peugeot 308. Hij is volledig gericht op de toekomst en het connectiviteitsaanbod wordt dan ook stevig aangevuld. Verder bevat de 308 de nieuwste rijhulpsystemen die ook op de 3008 en 5008 SUV's zitten. Met zijn nieuwe efficiënte motoren loopt Peugeot met nieuwe emissiesystemen vooruit op de introductie van de Euro 6c-norm.

Opel blijft huisleverancier Feyenoord

Feyenoord speelt niet meer met Opel op het shirt, maar het merk blijft wel exclusief mobiliteitspartner. Dat betekent dat Opel zal voorzien in de levering van Feyenoords complete wagenpark voor spelers, staf, jeugdvervoer en personeel.

Lees ook