WeesperNieuws

15 augustus 2018

WeesperNieuws 15 augustus 2018


Ook klachtenuurtje in centrum

WEESP Het inloopuur voor klachten in de wijk Hogeweij krijgt navolging in het centrum. Na de zomer komt er een klachtenuurtje in de bibliotheek.

Dat is volgens wethouder Léon de Lange (D66) een van de uitkomsten van een tussentijdse evaluatie van de buurtpanels. Buurtpanels zijn helemaal niet bedoeld om klachten te melden, maar worden te vaak toch als zodanig gebruikt. In de wijk rond Buurtkamer De Kastanje heeft dat vorig jaar al geleid tot een maandelijks apart inloopspreekuur voor klachten of suggesties. Op die manier kunnen inwoners toch hun klachten kwijt en blijft bij de buurtpanels de spirit erin. Daar komen namelijk actieve buurtbewoners bijeen om te kijken op welke manier zij zelf, eventueel met een beetje hulp van de gemeente, zaken in hun wijk kunnen verbeteren.

Het klachtenuurtje in de bibliotheek (voor klachten die de gemeente aangaan, niet de bieb) moet nog verder vorm krijgen, maar het is een voorbeeld van zaken die wijken van elkaar kunnen overnemen. Ook daarvoor was de tussentijdse evaluatie van de buurtpanels nuttig. "Het was voor het eerst dat we met elkaar spraken. Dat krijgt een vervolg, want er is duidelijk een verdieping nodig. Na de zomer praten we verder om de rol van het buurtpanel in relatie tot de gemeente helderder te krijgen en daarmee ook de buurtpanels toekomstbestendiger te maken", aldus de wethouder van Buurtparticipatie.

Blessure? Lever je startbewijs in!

WEESP Heb je een startbewijs voor de WeesperNieuws Triatlon, maar kun je niet meedoen? Meld je dan af, zodat een ander zondag 2 september kan starten. Dat verzoekt de organisatie. De triatlon wordt steeds populairder, maar kan maar 400 triatleten toestaan. Het evenement had dit jaar 514 aanmeldingen, een record. Dat betekent dat er 114 mensen op de wachtlijst staan. Elke afmelding zorgt ervoor dat een van die teleurgestelde triatleten toch mee kan doen.

Weesp verheugt zich weer op Sluis- en Bruggenfeest

WEESP Het is als de weersverwachting: wanneer op de gevel bij Toeters & Bellen het doek hangt met de artiesten die hier gaan optreden, weet je dat het Sluis- en Bruggenfeest in aantocht is. Ook dit jaar was het de vraag of het feest er zou komen, maar het kwam op z'n pootjes terecht. Bij deze krant zit een bijlage met onder andere het volledige programma.

Vrijwilligersvacatures

WEESP De Versa Vrijwilligerscentrale hervat dinsdag 21 augustus de wekelijkse inloopspreekuren in gebouw Papelaan 99. Er zijn diverse leuke nieuwe vacatures.

BEGELEIDER KREATIEVE TIMMERGROEP WEESP

Voor de maandagavond zoeken wij een begeleider voor houtbewerken en timmeren. Je gaat van september tot begin mei 2019 op de maandagen van 20.00 - 22.00 uur een groep mensen helpen met het maken van hun houten werkstukken.

Het gaat daarbij om het aanleren van technieken zowel als het meedenken om een probleem aan te pakken. De groep bestaat uit 5 tot 10 mensen van alle leeftijden, met weinig tot veel ervaring. Uiteraard is ook de gezelligheid een belangrijk aspect, dus zorg je voor een leuke sfeer tijdens de activiteit en kun je met je groep na afloop nog gezellig een drankje drinken in onze bar. We zijn op zoek naar iemand met ervaring in houtbewerken - dit kan zowel utiliteitstimmerwerk als kunstzinnig houtbewerken zijn - die het leuk vindt om kennis over te dragen en van veel afwis-seling houdt. Organisatie: Kreatieve Groep Weesp

BEGELEIDER KOOKGROEP BEGINNERS

Voor beginners zoeken wij een kok voor de dinsdagavond van 20.00-22.00 uur, voor 1 of 2 keer per maand van september tot begin mei 2019. Je gaat dan een groep van 4 tot 8 mensen begeleiden met koken, mensen met uiteenlopende leeftijden en geen tot weinig ervaring. Je inspireert de groep door leuke recepten aan te bieden, zodat er aan het eind van de avond een lekker gerecht bereid is om mee naar huis te nemen. Je bent volledig vrij in de receptenkeuze, dus van erwtensoep tot sushi en appeltaart, alles is mogelijk ! Na afloop van de kookavond zet de gezelligheid zich meestal nog voort in onze bar, waar de leden elkaar ontmoeten voor een drankje. Organisatie: Kreatieve Groep Weesp

VRIJWILLIGER KIDS LEESCLUB MUIDEN

Leesondersteuning van kinderen op de basisschool. Vrijwilligers ondersteunen de kinderen bij het lezen. Zo wordt er spelenderwijs gewerkt aan begrijpend lezen, het vergroten van de woordenschat en het aanmoedigen van leesplezier. Organisatie: Versa Welzijn Kinderwerk Muiden/Muiderberg

GASTVROUW KOFFIEOCHTEND DE KAZERNE

Wij zijn op zoek naar een gezellige gastvrouw of gastheer voor de koffie-ochtend in de Buurtkamer in de Kazerne in Muiden. Deze ochtend is op donderdag tussen 10.30 - 12.00 uur. Wie vindt het gezellig om een praatje te maken en vindt het belangrijk dat bezoekers zich thuisvoelen? Neem gerust contact op voor meer informatie. Organisatie: Versa Welzijn Muiden-Muiderberg.

(Vanaf van dinsdag 21 augustus is het inloopspreekuur weer geopend)

Weerbericht

Licht wisselvallig weer met normale temperatuur

Blikvanger op de weerkaart is een lagedrukgebied bij IJsland met tot boven het Noordzeegebied reikende frontale uitlopers. Tegelijk zet het Azorenhoog een uitloper uit naar Midden-Europa. Na de passage van een koufront donderdag leidt dit tot een licht wisselvallig weertype met een normale temperatuur voor half augustus.

Donderdag en vrijdag

Donderdag begint met zonneschijn. De temperatuur loopt op naar rond 25 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking toe met kans op enkele buien, mogelijk met onweer. Vrijdag is het meest droog met nu en dan zon. Het is minder warm bij een maximum van 20 à 21 graden. Er waait een matige wind tussen zuidwest en west.

Het weekeinde

Zaterdag en zondag is het wisselend bewolkt. Er is van tijd tot tijd ruimte voor de zon. Er kan ook een bui tot ontwikkeling komen. Er waait een matige wind tussen zuidwest en west. Het wordt 22 à 23 graden. Na het weekend lijkt het goeddeels droog te blijven met ongeveer dezelfde temperatuur of iets hoger dan deze week het geval is.

Weetje

Zondag hadden we de 51e zomerse dag van dit jaar van 25 graden of hoger. Dat is een evenaring van het record uit 2006. De kans is groot dat er nog een aantal dagen met 25+ graden zullen volgen. De kans is dus groot dat er een nieuw record zal worden gevestigd wat betreft het aantal zomerse dagen (25+ graden) in een jaar.

Van de lezers

WEESP De Versa Vrijwilligerscentrale hervat de wekelijkse inloopspreekuren. Er zijn diverse leuke nieuwe vacatures.

De Kreatieve Groep Weesp is op zoek naar begeleiders voor de timmergroep en de kookgroep. Versa Kinderwerk in Muiden kijkt uit naar een vrijwilliger die kinderen wil helpen bij begrijpend lezen. En de Buurtkamer in de Kazerne in Muiden heeft behoefte aan een gastvrouw. Belangstellenden zijn dinsdag 21 augustus welkom op het inloopspreekuur, van 13.30 tot 14.30 uur in Gebouw Papelaan 99. Of neem contact op met 035-6231100 /
vcweesp@versawelzijn.nl.

Van de lezers

Respect

Aan de (jonge)man die mij zondag beschuldigde van gebrek aan respect omdat hij tegen mij opreed op het voetpad bij Aquamarin: Mijn respect moet je verdienen. Als je fietst op een duidelijk aangegeven voetpad kom je, wat mij betreft, op de grote hoop van de (honderd)duizenden asocialen die de regels aan hun laars lappen omdat hen dat beter uitkomt. Ik ben niet van plan om voor deze groep te wijken. In de openbare ruimte gelden regels. En dat is niet voor niets.
J.W.de Jong

'Het zou heel fijn zijn als de Weespers hun tuin wat meer vergroenen'

Via Operatie Steenbreek op zoek naar meer afvoer voor regenwater

De gemeente Weesp heeft zich aangesloten bij de Operatie Steenbreek en de statiegeldalliantie. Wat betekent dat voor de inwoners?

De boodschap van Operatie Steenbreek is: niet alleen tegels in de tuin.

WEESP Je tuinset heeft de ruimte, de fiets zakt niet weg en het scheelt een hoop grasmaaien. Ja, een mooi strak terras in de tuin is voor veel mensen ideaal. De organisatie van 'Operatie Steenbreek' wil echter dat we zo veel mogelijk tegels uit de tuin weghalen.

Want, zeggen ze: "Te veel bestrating in onze tuinen zorgt voor problemen tijdens hoosbuien en aanhoudende droogte, voor vermindering van het leefgebied voor allerlei nuttige dieren én voor opwarming van de stad." De gemeenteraad van Weesp is het daarmee eens. Op voorspraak van GroenLinks sluit de gemeente zich aan bij Operatie Steenbreek. "Het is een landelijke operatie die beoogt om stenen waar mogelijk te vervangen door groen. Daar hebben we de Weespers heel erg bij nodig. We zouden graag willen dat je je tuin deels vergroent. Als het regent moet het water namelijk weg kunnen lopen. Hoe meer plekken er zijn waar het water weg kan, hoe minder kans je hebt op overstroming en ellende", zo zegt wethouder Maarten Minder (GroenLinks) van Duurzaamheid.

Dus u vraagt mij om een deel van de tegels uit mijn tuin te halen?

Ook in een waterstad als Weesp kan regenwater niet overal makkelijk weg. Zie hier bijvoorbeeld hoe groot de verstening van het bedrijventerrein is. Foto: G.J. Schulz

'Aan duurzaamheid moet iederéén een bijdrage leveren'

"Operatie Steenbreek beoogt op zo veel mogelijk plekken tegels te vervangen door groen. Dan kun je denken aan geveltuintjes. Als gemeente gaan we zelf ook kijken of we meer groen kunnen creëren. En ik wil zeker naar de bedrijventerreinen kijken, plekken die juist heel stenig zijn. De reden om lid te worden is dat de deelnemende gemeenten elkaar helpen door elkaar te wijzen op maatregelen die goed werken. Daar ga ik naar op zoek. En inderdaad: het zou heel fijn zijn als onze inwoners hun tuin ook meer vergroenen."

Want anders krijg ik een boete?

'Statiegeld op flesjes en blikjes is mooie manier op van afval af te raken'

"Dat lijkt mij geen goed idee. Operatie Steenbreek is vooral een heel positief verhaal. Het kernverhaal rond duurzaamheid wordt dat werkelijk iedereen een bijdrage moet leveren. Niet op straffe van boetes, maar omdat iedereen zich bewust is van het feit dat we iets zullen moeten met die klimaatverandering. En dat is een verantwoordelijkheid van iedereen."

De statiegeldalliantie past ook in dit verhaal?

"Veertig procent van het zwerfafval bestaat uit flesjes en blikjes. Meer dan 200 gemeenten in Nederland en Vlaanderen willen via de statiegeldalliantie de druk op de frisdrankindustrie zo opvoeren dat ze statiegeld op flesjes en blikjes gaat invoeren. Dat leidt ertoe dat we het niet meer weggooien, maar terugbrengen. Een mooie manier om van afval af te raken."

FC Weesp treurt om erelid: 'Jan was een op en top gentleman'

Jan van der Mark op zijn 90e verjaardag. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

WEESP FC Weesp-erelid Jan van der Mark is zaterdag 4 augustus op 97-jarige leeftijd overleden. Dat heeft voetbalvereniging FC Weesp vrijdag bekendgemaakt.

Jan van der Mark was vele tientallen jaren verbonden aan FC Weesp en voorganger ADE. De ras-Weesper was voor ADE jarenlang bestuurslid en stuurde de vrijwilligers aan voor de dagelijkse werkzaamheden binnen de voetbalvereniging en stak daarbij ook zelf met niet aflatende inzet de handen uit de mouwen.

Spic en span

Ook voor FC Weesp was Jan van der Mark jaren bijna dagelijks op de been. Tot op hoge leeftijd was hij een van de leden van de 'schoonmaakploeg', die ervoor zorgde dat het clubgebouw en het sportpark van FC Weesp er spic en span uitzagen. Tijdens een verenigingsfeestje ter ere van zijn 90e verjaardag in 2011 zei hij tegen het WeesperNieuws: "Een voetbalclub als FC Weesp geeft je veel goeds en daarom geef ik de club wat terug door wat werk op me te nemen. De normaalste zaak van de wereld. Dat zouden meer mensen moeten doen." Van stoppen vanwege zijn toen al hoge leeftijd wilde hij niets weten: "Nou wordt elk mens een dagje ouder, maar dat maakt me niets uit. Zolang het kan, sta ik klaar voor de club."

FC Weesp laat weten te treuren om het verlies van Jan van der Mark. "Zij die Jan gekend hebben weten dat hij een op en top gentleman was. Altijd tot in de puntjes verzorgd was hij de aangewezen persoon om de scheidsrechter en het bestuur van de tegenstander te ontvangen. Wij gedenken Jan met respect", aldus FC Weesp-voorzitter Bart Horseling.

Jan van der Mark is vorige week donderdag gecremeerd.

Nick Brandsma

Vrouwenvoetbaltrainer. Gaat Weesp verruilen voor Vinkeveen. Is 30 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"In het dagelijks leven ben ik voorman op de passe-partoutafdeling van Moorman Karton in Weesp en trainer van de vrouwen van voetbalvereniging SV Diemen."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat jullie mij net op tijd benaderd hebben voor de rubriek Onderons. Ik woon in Weesp sinds 1993, maar ga jullie gemeente binnenkort verlaten voor Vinkeveen."

Jouw beste eigenschap?
"Als ik iets doe, dan doe ik het goed."

En je slechtste?
"Wat vandaag niet hoeft, komt morgen wel."

Jouw grote held?
"Ik heb eerlijk gezegd niet echt iemand waar ik naar opkijk. Ik probeer dat te doen waarvan ik denk dat het beste is."

Wat zou je doen met 1000 euro?
"Daarvan zou ik een nieuwe televisie kopen."

En met een miljoen?
"Veel mooie reizen maken en een tweede huisje kopen in Barcelona."

Je favoriete plek in Weesp?
"Met mooi en warm zomerweer: ijssalon Nelis!"

Als jij de burgemeester was dan zou je...?
"Ervoor zorgen dat er nog meer activiteiten plaatsvinden, zodat het centrum van Weesp nog aantrekkelijker en bruisender wordt."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De renovatie en omvorming van de Laurentiuskerk aan de Herengracht. Ik heb het idee dat het heel mooi en modern gaat worden."

'Loket in Weesp, daar gaan we Amsterdam aan houden'

WEESP In het stadhuis en het stadskantoor van Weesp staat de komende maanden veel in het teken van de ambtelijke fusie met Amsterdam.

"We werken er hard aan", zegt burgemeester Bas Jan van Bochove over het stappenplan dat leidt tot de ambtelijke fusie per april 2019. De opdracht valt in twee delen uiteen. Ten eerste moeten alle medewerkers van de gemeente Weesp op een goede manier in de gemeentelijke organisatie van Amsterdam worden ingepast.

Vooralsnog zelfstandig

Deel twee is uitvinden hoe het college van de gemeenteraad van Weesp op een adequate manier wordt gediend door het 'nieuwe' ambtelijke apparaat. "Want we blijven, vooralsnog, gewoon een zelfstandige gemeente", zo memoreert Van Bochove nog maar eens. De ambtelijke fusie is namelijk wat anders dan de bestuurlijke fusie, die pas in 2022 of in 2026 plaatsvindt. Pas dan valt Weesp onder Amsterdam.

Dicht bij de mensen

De vraag is wat de inwoners van Weesp zullen merken van de ambtelijke fusie. Dat hangt volgens de burgemeester voor een belangrijk deel af van wat beide steden afspreken over zaken als: waar komen de loketten, waar vraag je een bouwvergunning aan, wie kan je bellen als je een vraag hebt? "Je wilt dat het liefst zo dicht mogelijk bij de mensen organiseren. Hoe dat precies uitpakt, is onderwerp van gesprek. Amsterdam heeft gezegd dat het loket hier openblijft, dus daar zullen we ze aan houden."

Dood gevonden man was 'erg op zichzelf'

WEESP Agenten hebben vorige week in een woning aan het J.H. Leopoldhof een overleden man aangetroffen. De man lag daar vermoedelijk al langere tijd, zo meldt de gemeente.

De man is een natuurlijke dood gestorven. Hij werd gevonden nadat buurtbewoners melding maakten van stankoverlast. De gemeente heeft omwonenden op de hoogte gebracht van het voorval. "Het nieuws dat de man er al langere tijd lag is betreurenswaardig. Uit wat wij nu weten maak ik echter op dat meneer erg op zichzelf was en dus weinig contact met zijn omgeving zocht", schrijft burgemeester Bas Jan van Bochove in een brief aan de buurt. Er is contact met de nabestaanden.

Een gespecialiseerd bedrijf is ingeschakeld om de woning en de omringende appartementen te ontdoen van de geuroverlast.

Noodkering beschermt Naardermeer tegen zout water

Foto: Waternet

WEESP Een noodkering moet het Naardermeer beschermen tegen zout water. De schotten zijn geplaatst ter hoogte van de Muidertrekvaart. Het gevaar van zout water heerst door de droogte. Door watertekort kan er zout water via het Noordzeekanaal landinwaarts stromen en dat is slecht voor landbouwgrond en het ecosysteem. De kering is voor het eerst in lange tijd weer in gebruik.

'Bij de City ontdekte ik hoe leuk acteren is'

Femke Stasse speelt een jaar in project 'Occident'

Femke vindt acteren het leukste dat er is. Foto: Ad Vlemmix

door Ingrid Voet

WEESP Bij de jeugdtheatergroepen Citybende en MixCity ontdekte Femke Stasse (18) dat ze acteren wel heel erg leuk vond én er goed in was. Ze koos een middelbare school waar ze haar talent kon ontwikkelen en speelde al bij Toneelgroep Amsterdam junior. Binnenkort toert ze voor een Europees theaterproject met 18 acteurs uit verschillende landen een jaar lang door Europa.

Toen ze klaar was met haar middelbare schoolopleiding op het IVKO in Amsterdam vorig jaar deed Femke auditie bij de Toneelschool, maar werd tot haar teleurstelling niet aangenomen. Geen reden om bij de pakken neer te zitten. "Je moet zien op te vallen tussen 1000 mensen die ook auditie doen en precies op de juiste dag heel goed presteren. Dat is mij nog niet gelukt, maar ik blijf het proberen. Ik hoop dat het dit jaar wel lukt. Op zich is auditie doen altijd spannend. Als je niet wordt gekozen is dat toch vervelend, het doet iets met je ego, al weet je dat het niet persoonlijk is."

'In december spelen we in de Stadsschouwburg
in Amsterdam'

Het weerhoudt Femke er niet van om door te zetten, want acteren vindt ze het leukste dat er is. "Op het podium in de City of Wesopa bij de CityBende en MixCity was ik verkocht. Bij Maartje en Lenne was het heel veilig en vertrouwd en heb ik heel veel geleerd. En kijk waar het me gebracht heeft: Maartje wees me op Toneelgroep Amsterdam junior en daardoor ben ik daar auditie gaan doen. Nu ga ik naar Berlijn. Ik vind het gewoon heel lekker om te spelen. Je ontsnapt even uit de echte wereld, waar je wel je inspiratie uit kunt halen. Je kunt een boodschap overbrengen van iemand die dat zelf niet kan door in zijn huid te kruipen."

Femke blijft dus audities doen en speelde in de reprise van 'Kings of War junior'. Op haar vijftiende speelde ze al mee in deze voorstelling van Toneelgroep Amsterdam junior. Nu kon ze nog eens in haar rol kruipen. Ook speelde Femke in korte films van Paula van der Oest en Marit Weerheijm. "Dat was in een project waarvoor met verschillende regisseurs op één dag drie keer met hetzelfde script een korte film opgenomen werd. Ik speelde er in twee mee."

En nu staat ze voor een spannende nieuwe uitdaging. De regisseur van Kings of War, Karlijn Benthem, vroeg haar voor het project Occident. Daarvoor gaan 18 jongeren van 18 jaar uit Nederland, België en Duitsland samen op zoek naar wat Europa betekent voor deze generatie. "Wij zijn als het ware de 'erfgenamen' van Europa en gaan een voorstelling maken over hoe dat is. Het wordt geen traditionele voorstelling, maar een performance. We maken hem zelf. Het idee is dat het een feest is en dat het publiek te gast is." Met die voorstelling gaat de groep het komende jaar optreden in diverse plaatsen in België, Nederland en Duitsland. Het project wordt ondersteund door Creative Europe, een programma van de Europese Commissie waarin culturele en audiovisuele projecten gesteund worden. Binnenkort starten de eerste repetities in Berlijn. Best spannend: Femke heeft de andere spelers uit Nederland net ontmoet en met de rest van de groep maakt ze pas bij de eerste repetities kennis. "Heel spannend, kun je het vinden met een groep die je niet kent? Daarnaast ben ik in september een maand van huis, dan spelen we de première in Ternat in België. Zo lang ben ik nog niet eerder weg geweest."

Ook in Amsterdam

Femke hoopt dat het publiek dat naar de voorstelling komt kijken heel gemixt zal zijn. "Jong en oud, daar leer je het meest van als acteur." Natuurlijk hoopt ze ook dat ze bekende gezichten uit Weesp in het publiek zal zien. Dat kan best: naast Berlijn (Duitsland), Ternat en Antwerpen (België) wordt de voorstelling het komende jaar ook gespeeld in Den Haag, Groningen én de Stadsschouwburg in Amsterdam. "Heel cool om daar weer te mogen staan. We spelen daar in december, dus houd de agenda van de Stadsschouwburg in de gaten!"

Column

Veni vidi fixi

Stephanie Prinssen is tekstschrijver, yogadocent en betrokken bij Weesp Chamber Music Festival. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Hebben we een handig Weesper appie, gebruiken we dat niet genoeg. Terwijl zowat iedereen op straat ogen in zijn hoofd heeft en een telefoon op zak. Zodat losliggende stoeptegels, rondslingerend straatmeubilair en andere openbare ongemakken direct kunnen worden gemeld bij de gemeente. Nu kan dat al ruim een half jaar, maar Pokémon-taferelen blijven uit. Nergens zie je spiedende speurneuzen die concurrerende clubjes klachtenjagers verwoed in verwittigen proberen te verslaan. Nee, dat klussenmelden via de Fixi-app heeft in Weesp geen hoge vlucht genomen. Dat kan desinteresse zijn of door onbekendheid komen, hoewel … ik struikel vooral over de naam.

'Van een naam als Fiks of Fiksie
lopen de rillingen over mijn rug'

Want ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij woorden als fixen, fixte, gefixt, denk ik absoluut niet aan een digitaal gemeentelijk klachtenloket. Bij mij brandt direct die grijnzende kop van Sick Boy op mijn netvlies. Je weet wel, die te blonde pimpige hosselaar uit de Schotse cultfilm Trainspotting, die tijdens een afkick triomfantelijk een 'fix' uit zijn schoenhak tevoorschijn tovert. Een ingenieus bedacht klusje, maar met de verrommeling van onze openbare ruimte heeft dat niets van doen. Laat staan met die gezellige huiskamer van het jongerencentrum dat Weesp rijk is, en toevallig de naam van die wereldhit draagt. Dergelijke verwarring gooi ik op homonymie, oftewel dubbelzinnigheid door gelijknamigheid. In dit geval veroorzaakt door woordklank en een filmklassieker uit de vorige eeuw.

Nee, dan fiksen, fikste, gefikst. Die spelling voelt gewoon aan als probleemoplossend karweien. Bovendien klinkt erin door dat elke klus binnen een werkweek wordt geklaard. Alleen doe mij een lol, en geeft die app geen naam als Fiks of Fiksie, daarvan lopen de rillingen echt over mijn rug. Dat vloekende jarenzeventig woordbeeld alleen al, en die associatie met hyperende pyromanen krijg ik ook niet meer weg. Nee, dan toch maar Fixi. Zelfs als het een nieuwe hemelzeiler oproept. Iets in de trant van een baardige hipster op zo'n doortrappende wielerbaanfiets. Een verzakkend stoepje wordt hem noodlottig, en na een salto mortale ligt hij op zijn rug. Toch trekt hij direct zijn smartphone. En dat verzakte stoepje? Veni vidi fixi, gewoon binnen drie dagen weg.

Weespers op de bres voor aardbevingsslachtoffers Lombok

WEESP Weespers Paul Korzelius en Sharona Werkhoven komen in actie voor de aardbevingsslachtoffers op het Idonesische eiland Lombok. Ze roepen hun stadsgenoten op om geld te doneren voor hulp.

Lombok is de afgelopen weken drie keer getroffen door zware aardbevingen, die al meer dan driehonderd mensen het leven hebben gekost en nog veel meer mensen dakloos hebben gemaakt. De schade is enorm.

Paul en Sharona voelen zich verbonden met Lombok omdat ze de plaatselijke bevolking al eerder hielpen. Paul hielp vele kinderen en scholen aan schoolboeken en andere schoolbenodigdheden, Sharona hielp de dragers op de Rinjani-vulkaan aan schoenen door onder meer een sponsorloop. De natuurramp op Lombok grijpt hen erg aan. Paul heeft een rekeningnummer beschikbaar gesteld om geld in te zamelen. Dat geld gaat naar een samengesteld team met bekenden van Paul dat ter plaatse hulp gaat bieden. Doneren kan op rekeningnummer NL67RABO0343136058 ten name van P.F.D. Korzelius onder vermelding van Lombok.

Theaters maken zich op voor 2018/2019: 'Een theaterseizoen vol hoogtepunten'

City of Wesopa introduceert sportfilmfestival

Weesper theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen. De drie verschillende theaters in de stad openen begin september een rijkelijk gevuld en gevarieerd theaterseizoen.

Javier Guzman komt in maart naar de City of Wesopa. Foto: Chloé Leenheer

WEESP De City of Wesopa aan de Herengracht, Theaterpand Weesp aan de Flevolaan en Plofhuis 7 op Uitermeer... De drie theaters die Weesp rijk is, verschillen in grootte, opzet én programmering. Zo is er meer dan ooit voor ieder wat wils.

"Het lijkt wel alsof het komende seizoen alleen maar uit hoogtepunten bestaat", schrijft City-voorzitter Rob 't Hart op de website. "Het begint al met muziek. Hans Dulfer komt terug naar Weesp. En Carel Kraaijenhof met zijn bandoneon. Eric Vloeimans komt opnieuw de zaal vullen en Angela Groothuizen." Hij vervolgt: "De toneelstukken doen hier niet voor onder. Om te beginnen met 'Ma', het spraakmakende toneelstuk over dementie, gebaseerd op het boek van Hugo Borst. Daarna komt niemand minder dan topacteur Kees Hulst in ons theater met een aangrijpend stuk. En Helmert Woudenberg brengt Simon Carmiggelt weer tot leven." "Kan de cabaretprogrammering daar nog overheen?", vraagt de voorzitter zich af. Hij denkt van wel: "Wat dacht je van Martijn Koning? En de onnavolgbare en hilarische Katinka Polderman. En… niemand minder dan Javier Guzman komt voor het eerst naar ons theater!" 't Hart licht ook een tipje van de sluier op wat betreft de jeugdvoorstellingen, want hij belooft ons een nieuwe voorstelling van het lokale poppentheater Fatsnerran: De Noordwachter. Ook is er straks in de City weer maandelijks klassieke muziek op zondagochtend.

In het nieuwe Theaterpand Weesp aan de Flevolaan hebben Daniëlle Meyer en Sara Kroos meer ruimte. Die ruimte heeft geleid tot nieuwe ideeën voor volgend seizoen. "Toen ik begon, was cabaret enorm in opmars", vertelde Sara Kroos al eerder aan het WeesperNieuws. "Als je een festival had gewonnen, was je naam meteen gevestigd. Ik heb zelf nooit voor een lege zaal hoeven staan. Tegenwoordig is het veel moeilijker. Er is zoveel talent, maar het publiek kiest vooral voor grote namen. Ik voel me verplicht om die nieuwe generatie in het zadel te helpen. Daarom komen wij met 'Oude rotten, jonge appels'. Het concept: vier theatermakers op één avond; twee gevestigde namen en twee relatief onbekende talenten - binnen hetzelfde genre. Zo kan het publiek dat afkomt op Javier Guzman en Jim Speelmans eerst kennismaken met Roovers & Van Leeuwen en Farbod. En wie Dolf Jansen en Sanne Wallis de Vries wil zien, krijgt Lonneke Dort en Maarten van de Berg er gratis bij. Andere grote namen die meewerken aan dit project zijn Jörgen Raymann, Rayen Panday, Paul de Leeuw, Jenny Arean, Angela Groothuizen en Sara Kroos zelf. Verder gaat het theater zich meer richten op kinderen. Daniëlle Meyer: "We hebben leuke voorstellingen voor peuters en kleuters, zoals Dribbel, Nijntje en Dikkie Dik. En voor kinderen vanaf 8+ zijn er maandelijkse avonden met eerst theater en daarna een disco." Ook op het programma Jubal-muziekavonden die lokaal talent de kans geven podiumervaring op te doen, spannende en intieme try-outs van onder meer Thomas Acda, Dolf Jansen, Peter Heerschop, Annemarie Jung en Jacqueline Govaert en veel eigen voorstellingen van de theaterklassen en huisgroepen.

Paul de Leeuw komt als 'oude rot' jong talent in het zadel helpen. Foto: William Rutten
Femke Hermans brengt voor de kleinsten Nijntje tot leven.

'Ik voel me verplicht om die nieuwe generatie in het zadel te helpen'

De programmering van Plofhuis7 is nog niet helemaal rond, maar zo vertelt Joop van Wijngaarden: "Het jazzprogramma start in ieder geval op zondagmiddag 16 september met een optreden van het Michiel Buursen Trio met als speciale gast de Amerikaanse jazzzanger JD Walter. Vanaf oktober is er dan weer op elke laatste zondagmiddag van de maand een jazzoptreden." De serie lezingen start op dinsdagavond 16 oktober met een Kunstlezing over Leonardo da Vinci door kunst- en architectuurhistoricus Yvonne Hilgenkamp. In januari 2019 verzorgt zij ook nog een lezing over Caravaggio. In november 2018 is de eerste natuurlezing, ditmaal over IJsvogels door Jelle Harder, de landelijk bekende ijsvogelkenner.

wesopa.nl

theaterpandweesp.nl

plofhuis7.nl

'Een maatschappij waarin niemand langs de zijlijn hoeft te staan'

De Zonnebloem zorgt ervoor dat iedereen leuke dingen kan doen

Vorig jaar werd het 30-jarig bestaan gevierd met een muzikale bingo. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP De Zonnebloem bezoekt mensen met een fysieke beperking en organiseert uitstapjes, excursies en gezellige bijeenkomsten. Nathan van den Hoogenband, Secretaris van de Zonnebloemafdeling Weesp, Nigtevecht en Driemond vertelt meer over het hoe en waarom.

Welke hulp biedt de Zonnebloem?
"Wij zetten ons in voor mensen met een beperking zodat zij ook leuke dingen kunnen doen en niet alleen thuis hoeven zitten. In de praktijk maken vooral ouderen gebruik van onze diensten, maar eigenlijk is De Zonnebloem er voor alle leeftijden. We komen bij de mensen thuis, houden koffiemiddagen, organiseren uitjes en andere gezellige bijeenkomsten."

'Bij de maandelijkse koffiemiddag is de deur open voor iedereen'

Hoeveel Weespers maken gebruik van deze mogelijkheden?
"In totaal ongeveer 120, vooral ouderen dus. Bij de koffiemiddagen zit er elke maand zo'n veertig man. Op huisbezoek gaan we momenteel slechts bij zes Weespers. Dat aantal is afgelopen jaren behoorlijk teruggelopen. We doen die huisbezoeken met liefde, maar hebben liever dat mensen naar de groepsactiviteiten komen omdat ze daar ook elkaar leren kennen en niet alleen de vrijwilligers."

Hoe komen mensen bij jullie terecht?
"Tijdens de maandelijkse koffiemiddag in De Wintertuin staat de deur open voor iedereen. De eerstvolgende is maandag 10 september van 14.00-16.00 uur in de Wintertuin. De entree bedraagt drie euro, inclusief consumpties. De bezoekers kunnen een spelletje doen of een praatje maken met elkaar en de vrijwilligers. Mensen die slecht ter been zijn en geen vervoer hebben, kunnen ons bellen. We kunnen altijd wel wat regelen. Eens per jaar gaan we individueel na of ons aanbod nog aansluit bij de iemands behoeften of dat er meer aandacht of aanpassing gewenst is."

Hoeveel vrijwilligers zijn er actief binnen jullie afdeling?
"We zijn met een fijne groep van twintig man. Dat loopt goed, maar we hebben wel erg behoefte aan meer mensen voor het vervoer. Die mensen die moeilijk lopen willen halen en brengen naar onze activiteiten. Mensen die zin hebben om ons team te versterken, kunnen zich bij mij melden."

Waarom ben jij dit gaan doen?
"Ik werk in de gezondheidszorg, maar wilde daarnaast ook op lokaal niveau iets beteken voor mensen. Ik ben opgegroeid in Weesp en een heel betrokken inwoner. Ik vind het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een maatschappij waarin plek is voor iedereen en niemand langs de zijlijn hoeft te staan."

www.zonnebloem.nl/weesp

ns.vdhoogenband@gmail.com

Nathan: (06)51 55 43 94

Triatlon Throwback | Gebroken droom

Bij Martijn Boot dringt het besef door dat hij zijn deelname aan het NK in Almere kan vergeten. Foto: Christian Pfeiffer

In de aanloop naar de 29e WeesperNieuws Triatlon op zondag 2 september 2018 elke week een foto uit ons triatlonarchief waar je naar blijft kijken.

Foto

Het Rode Kruis ontfermt zich over de linkervoet, maar de echte pijn zit in het hoofd van de atleet. Bij Martijn Boot uit Almere is net het besef doorgedrongen dat hij zijn deelname aan het NK in Almere, over zes dagen, kan vergeten. Zijn maandenlange voorbereiding en ontelbare uren aan eenzame training zijn voor niets geweest. Krak weg, in één onachtzame seconde. In volle vaart naar zijn racefiets stootte Martijn zijn blote grote teen tegen een stoeprand in de wisselzone. Heel Weesp voelde met hem mee, maar de gebroken teen heelde daar niet sneller van.

2010

Tjardo Visser uit Almere won in 2010 de WeesperNieuws Triatlon. Weesper Barry Dooper kwam nog erg dichtbij en werd op slechts 16 seconden tweede. Frank de Graaf uit Weesp werd derde. Corine Neelen uit Edam was de snelste vrouw, Astrid de Graaf werd voor de tweede keer snelste Weespse.

In 'Tisgroen' kan ik mijn grote passie voor alles wat groeit en bloeit kwijt

Ariadne Vogel geeft theeworkshops en heeft haar eigen theeproeverij

Voor haar opleiding tot vegetarische kok heeft Ariadne Vogel van Tisgroen zich verdiept in thee en nu deelt zij haar kennis als theesommelier.

Ariadne Vogel geeft in haar nieuwe ruimte aan de Wakkerendijk theeworkshops. Foto: Bob Awick

Eemnes Ariadne Vogel, eigenares van Tisgroen, drinkt geen wijn meer bij het avondeten. Zij heeft ontdekt dat met de juiste thee smaken nog beter tot hun recht komen. "Bij een gerecht met noten en quinoa past bijvoorbeeld heel mooi een groene thee uit Zuid-Korea of een mooie Oolong", legt ze enthousiast uit. "Er valt zo veel met thee te beleven; kennis die ik graag deel in mijn theeworkshops en proeverijen."

In haar nieuwe onderkomen aan de Wakkerendijk 228a, heeft Vogel zes kannen thee gezet. Vandaag proeven we Takachiho Black Benifulei, Oolong Taiwan Ali Shan, groene Jongwon uit Zuid-Korea, gele Huang Du Cha en een Rohini Jethikupi Early. Bij elke thee staat de ideale bereidingstemperatuur op het etiket. Het idee dat theewater warmer dan honderd graden moet zijn, is niet altijd waar. Het blijkt afhankelijk van de klasse thee. "Een witte thee als de Rohini smaakt het best als je deze zet bij 65 tot 70 graden, de Huang Du Cha laat ik vier minuten trekken bij 80 graden", legt Vogel uit, terwijl ze de thee overschenkt in miniatuurkopjes die de theegeuren goed tot hun recht laten komen. Als ze over thee begint te praten, weet de Eemnesser theesommelier uit pure enthousiasme van geen ophouden. Zo leren we dat er zes klassen thee zijn met elk een eigen productieproces. Behalve de bekende zwarte en groene thee zijn er ook witte en gele theeën, Oolong en post-gefermenteerde thee. Zwarte thee is volledig bewerkt en geoxideerd, terwijl een gele thee net als een groene thee zonder zuurstof is verwerkt en een zweetproces heeft ondergaan. "Daardoor heeft gele thee een zachtere smaak. Minder spinazie", verklaart Vogel.

Voordat de eigenares van Tisgroen begon aan de opleiding tot theesommelier, werkte zij in de Theetuin van Weesp en bij Koppert Cress, waar zij zich verdiepte in eetbare bloemen en planten. Later volgde zij een vegetarische koksopleiding. "Voor onze eindopdracht heb ik samen met andere studenten een zesgangenmenu samengesteld. Het leek mij leuk om daar thee bij te serveren. Eigenlijk ontdekte ik toen dat ik lyrisch was over thee", blikt Vogel terug.

'Ik ontdekte later in mijn loopbaan dat ik lyrisch was over thee'

De karakteristieke ruimte waar Vogel nu haar theeproeverijen en workshops organiseert, heeft ze ternauwernood voor het interview kunnen inrichten. Het Smaakwiel met theesoorten moet ze nog ophangen. "Ik zit hier sinds vorige week, maar deze plek voelt goed", zegt ze. "Ik mag hier een aantal theeplanten neerzetten, zodat ik anderen vanaf de teelt in de theewereld kan meenemen. Daarbij past Tisgroen hier perfect. Ik deel het erf met het Yogacentrum Eemland en Natuurgeneeskunde Eemland. Het kan niet anders of dat moet een prachtige kruisbestuiving opleveren."

Vogel wil haar kennis en liefde voor de thee op de deelnemers van haar workshops overbrengen. Ze zet even haar tanden op elkaar als het gesprek op de vruchtenthee uit de supermarkt komt. "Iedereen moet natuurlijk drinken wat hij of zij lekker vindt", zegt ze dan. "Maar ik proef vooral de toegevoegde kunstmatige fruitaroma's." Zelf een lekkere thee maken, hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, zegt ze, terwijl ze water opschenkt in een Gong Fu Cha, een traditionele Chinese theeset. "Neem een fles Spa blauw, doe daar een aantal blaadjes munt of citroenverbena in en zet het een nacht in de koelkast. Heerlijk voor een warme dag", tipt ze. Het water gutst over het aardewerken potje van de Gong Fu Cha heen en verdampt snel. "In Japan is de theeceremonie heel clean, maar bij de Chinezen mag je lekker morsen", licht Vogel het verschil tussen de twee culturen toe. "Onze gewoonte om een theezakje op en neer te laten dansen in een glas is voor Aziaten volkomen onbegrijpelijk", zegt ze als ze een laatste kopje Chinese thee inschenkt.

'Uiteindelijk zijn we toch allemaal mensen die van muziek houden'

Muziek loopt als rode draad door het leven van Monica Tijdink

Ze tapt zingend biertjes in Cartouche en het Top2000-café, ze zet zich in voor Muziekids en zong in een band. Nee, een muziekloos leven kan Monica Tijdink zich niet voorstellen.

Monica Tijdink: "En dan te bedenken dat ik eigenlijk zwart haar heb." Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Mediapark, Bar Boon, maandagmiddag. De zon schijnt en het is een komen en gaan van omroepmedewerkers die snel een koffie halen. Monica Tijdink (58) steekt regelmatig haar hand op. De bardame van de Top2000 en café Cartouche, de duizendpoot bij Muziekids en het gezicht van de Hilversumse markt is dan ook een opvallende verschijning. "Je wilt niet weten hoe vaak vrouwen naar het nummer van mijn haarverf vragen", knipoogt ze terwijl ze de puntjes van haar rode haar inspecteert.

'Hier met dat bier, rooie', kalkte een bekende van haar op een promotiebord van de Hilversumse markt. Geweldig grappig vindt ze dat. "En dan te bedenken dat ik eigenlijk zwart haar heb." Weer die klaterende lach. Het gezicht van de markt zijn vindt ze een eer. Bovendien gaat ze er graag heen. Tot voor kort makkelijker en vanzelfsprekender; het kantoor van Muziekids, waar ze ook werkt, schuurde tegen het marktterrein aan. "Maar we zijn begin dit jaar verhuisd en ons kantoor zit nu daar." Ze wijst op LAB24. Het is wennen dat ze niet zo maar even het dorp in kan lopen om een vergeten kantoorartikel te kopen, of boodschappen of een leuk jurkje op de markt te halen. Ze houdt van Hilversum. Vindt het klein en gemoedelijk. "Het is en blijft een dorp. Net als in de serie Cheers: where everybody knows your name. Zo voelt dat ook in Cartouche. Wie heeft daar niet zijn jeugd of spijbeluren doorgebracht? Ik werk er, met tussenpozen, sinds 1978. Ik houd van de horeca, het zit in mijn aard om mensen te verzorgen."

Barking Bees

Jarenlang zong Tijdink in de band de Barking Bees.

'Hier met dat bier, rooie' kalkte een vriend op de borden langs de weg

Muziek loopt als een rode draad door haar leven; zonder kan ze niet. Jarenlang zong ze in de band de Barking Bees. Trouwde met twee mannen die ook in de band speelden. Toen de huwelijken op de klippen liepen, bleven ze gewoon doorgaan met muziek maken. "Dat we geen lovers meer van elkaar waren, betekende niet dat we elkaar niet meer leuk vonden, sterker nog, we zijn nog steeds allemaal de beste vrienden van elkaar." Het is tekenend voor haar. Zo steekt ze in elkaar. Voor iedereen een aardig woord of een stralende lach voor een selfie. Nee, ze wordt niet moe van al die mensen die met haar op de foto willen. "Hoe moeilijk is het? Als ik mensen daarmee gelukkig kan maken, vind ik het prima." Om de jaloerse vrouwen die haar in december na de opnames van de Top2000 aan de kant duwen en zeggen dat zij haar baantje makkelijk over kunnen nemen, moet ze lachen. "Dan willen ze achter de bar op de foto en vragen mij hoe ze ook bardame kunnen worden. Hilarisch toch, van mij mogen ze!" Veertien jaar lang schenkt ze biertjes in de televisiebar en vormt ze met Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis het middelpunt van het populaire programma. "Toen ik werd voorgesteld aan Matthijs, zei hij: 'maar ik ken jou'. Van school volgens mij. Ik kon me het niet herinneren, maar hij wel. We zaten niet in dezelfde klas en kennelijk was hij mij niet opgevallen." Het is, denkt ze, ook de kracht dat ze er niet van onder de indruk is om met bekende Nederlanders om te gaan. "Uiteindelijk zijn we toch allemaal mensen die van muziek houden."

Muziekids

Via Muziekids, een stichting die ervoor zorgt dat kinderen tijdens een ziekenhuisverblijf kennismaken met muziek, en zo even kunnen ontspannen, ontmoet ze de bekende muzikale ambassadeurs die zich inzetten voor de sympathieke stichting. Staat ze breed lachend naast Guus Meeuwis.
"Het gaat niet om die bekende Nederlanders, natuurlijk zijn we hartstikke blij dat ze ons project een warm hart toedragen, maar het draait om de kinderen. Het raakt me. Doodzieke kinderen die niet lang meer te leven hebben even hun zorgen zien vergeten, is fantastisch. Maar ook de broertjes en zusjes van die kinderen helemaal los te zien gaan op muziek, doet me vaak naar adem happen." Na anderhalf uur praten staat ze op en loopt terug naar LAB24. Maar niet voordat ze naar drie mensen heeft gezwaaid en met een ander een praatje maakt.

17 / 20

Volgend weekend staat de Grote Kerk vol boeken. Foto: Marieke van Veen

Woensdag 15 augustus

Soepmiddag

12.30 uur | De Buurtkamer

Kom een bord lekkere soep eten in Buurtkamer de Kastanje, gemaakt door vrijwilligers. Deze week twee soorten Surinaamse soep.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Elkaar groeten en ontmoeten in een gezellige inloop, waarbij wekelijks ervaringen en verhalen uitgewisseld worden én activiteiten met elkaar ondernomen kunnen worden.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wees welkom op het wekelijkse inloopspreekuur bij ons afscheidscentrum in Weesp. U kunt hier terecht met al uw uitvaartgerelateerde vragen.

Indiëherdenking

20.00 uur | Synagoge Weesp

Het blijft belangrijk om het einde van WO II in Azië en Nederlands-Indië te herdenken. Dit jaar spreekt Reggie Baay, met persoonlijke verhalen uit zijn familiearchieven over de Japanse bezetting en de Bersiap-tijd daarna.

Donderdag 16 augustus

Samen zingen

14.00 uur | De Buurtkamer

Gezellig samen zingen op verschillende soorten muziek in Buurtkamer de Kastanje. Muziekinstrumenten zijn ook welkom.

Inloopspreekuur Myosotis

16.00 uur | Myosotis

Elke donderdag spreekuur over uitvaartverzorging en uitvaartverzekeringen. Adres: Utrechtseweg 110-B.

Historische stadswandeling

19.00 uur | De Grote Kerk

De Historische Kring Weesp verzorgt een stadswandeling door het historische centrum van Weesp. De wandeling duurt anderhalf uur en de kosten zijn € 3,50 per persoon. Aanmelden is niet nodig.

Zondag 19 augustus

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Toer Fiets Club Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur bij het clubhuis aan de Papelaan, vertrek om 9.30 uur. Voor info: tel. 06-21828530.

Maandag 20 augustus

Versa Soos

14.00 uur | De Wintertuin

Iedere eerste en derde maandag van de maand, voor een praatje en/of een spelletje. Entree € 2,- inclusief twee koffie of thee en iets lekkers. Tel: 06-13898245.

Taalcafé nieuwe Nederlanders

19.00 uur | De Buurtkamer

Elke maandagavond praten 'oude' en nieuwe Weespers in Buurtkamer de Kastanje samen over actuele onderwerpen, met als doel de taal en cultuur te delen met nieuwkomers in ons land. Iedereen is van harte welkom.

Dinsdag 21 augustus

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Dinsdag Clubavond

18.45 uur | Toer Fiets Club Weesp

Een rondje van 45 à 60 kilometer, voor het donker thuis. Tempo wordt indien nodig aangepast. Startpunt: clubhuis Papelaan.

Woensdag 22 augustus

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor vragen op administratief gebied.

Carillon Concert

12.00 uur | Toren Laurenskerk

Carillonconcert door Povl Balslev, beiaardier uit Denemarken. Op het programma onder meer Sound of Silence, Solveig's Song (Grieg), thema's uit Schindler's List, Harry Potter, The Godfather en Game of Thrones. Luisterplaats: de tuin van Oudegracht 27, zijdeur naast de pinguïn.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven hoeft niet en deelname is kosteloos.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wees welkom op het wekelijkse inloopspreekuur bij ons afscheidscentrum in Weesp. U kunt hier terecht met al uw uitvaartgerelateerde vragen.

Donderdag 23 t/m
zaterdag 25 augustus

Sluis- en Bruggenfeest

Centrum Weesp

Drie dagen lang feest in de binnenstad van Weesp, onder meer met een braderie, kinderactiviteiten en muziekpodia bij de horeca. Zie de bijlage in deze krant.

Donderdag 23 augustus

Inloopspreekuur Myosotis

16.00 uur | Myosotis

Spreekuur over uitvaartverzorging en uitvaartverzekeringen. Adres: Utrechtseweg 110-B.

Vrijdag 24 augustus en
zaterdag 25 augustus

Tweedehands boekenmarkt

12.00 uur | De Grote Kerk

Tweedehands boekenmarkt in de Grote Kerk, vrijdag van 12.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Zaterdag 25 augustus

Kai von Rosenberg Kwintet

21.30 uur | Café the Walrus

Jazz uit de jaren '50 en '60 wordt op eigentijdse wijze geïnterpreteerd, met veel ruimte voor improvisatie en interactie. Met Eduardo Blanco op trompet, Lior Kuperberg op saxofoon, Rico de Jeer op bas, René de Hilster op drums en Kai von Rosenberg op gitaar.

Zaterdag 25 augustus

Kalligraferen met colapen

14.00 uur | Studio Eric Hage

De colapen dankt zijn naam aan het feit dat hij van een colablikje gemaakt is. Eenvoudig te maken, om eindeloos mee te kalligraferen en tekenen. Kosten 25,- euro. Inschrijven via erichage.com.