WeesperNieuws

22 maart 2018

WeesperNieuws 22 maart 2018


Weesp kiest WSP en Amsterdam

De WSP is blij met de steun van de kiezer, de stadspartij houdt vijf zetels. Foto: Marieke van Veen

WEESP Er verandert in Weesp niet veel aan de zetelverdeling in de gemeenteraad. Vrijwel alle partijen behouden hetzelfde aantal zetels, alleen het CDA wint er eentje bij en Weesp bij Gooise Meren levert zijn enige zetel in. Het referendum maakte meer los: van de 9283 burgers die een stem uitbrachten, kiest 57,4% voor een samengaan met Amsterdam. De gemeenteraad neemt hierover maandag het officiële besluit.

De Weesper Stadspartij (WSP) is opnieuw de grootse partij in Weesp. Met 30% van de stemmen houdt de partij vijf zetels. De tweede grootste partij is het CDA met 1726 stemmen (18,4%). Het CDA krijgt er hierdoor een zetel bij in de raad en gaat van twee naar drie zetels. Op nummer drie staat GroenLinks met 1420 stemmen (15,4%). Deze partij blijft met drie zetels in de raad.

De VVD heeft 1233 stemmen in de wacht gesleept (13,1%) en behoudt hiermee twee zetels. D66 veroverde 938 stemmen (10%), goed voor twee zetels (nu ook twee). De PvdA houdt met 765 stemmen (8,1%) ook twee zetels in de raad. Gerton van Unnik van Weesp bij Gooise Meren wist de kiesdrempel niet te halen en moet zijn zetel inleveren. Ook Hein Stulemeijer van de Partij van de Ouderen haalde de kiesdrempel niet. Van de opgeroepen kiesgerechtigden heeft bijna 63% gestemd.

Het betreft een voorlopige uitslag. De officiële uitslag komt over enkele dagen. Dan zijn ook de voorkeursstemmen bekend.

Bijna 63% van de Weespers ging naar de stembus

WEESP Ging bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 nog 53% van de kiesgerechtigde Weespers naar het stemhokje, dit jaar was dat maar liefst 63%. In 2010 was de opkomst 43%.

Dat de verkiezingen dit keer erg leefden komt waarschijnlijk omdat er tegelijkertijd een referendum over de toekomst van Weesp werd gehouden. Bovendien was er een landelijk referendum over de zogenoemde Sleepwet.

Nipte afwijzing Sleepwet

WEESP Er kon gisteren ook gestemd worden over de Sleepwet. 53% van de Weespers die dit referendum hebben ingevuld, ziet deze wet niet zitten.

De Sleepwet is de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die de diensten AIVD en MIVD meer mogelijkheden geeft. 47% van de Weespers stemde wel voor deze nieuwe wet.

In de rij voor het stadhuis

WEESP Het was gisteren rond etenstijd een grote drukte op het stembureau in het stadhuis van Weesp. De mensen stonden tot wel een half uur in de rij.

Kiezers sloten beneden in de hal aan achter de andere wachtenden. De rij ging via de trap en de Burgerzaal naar de stemhokjes in de raadzaal. De wachttijd liep op tot 25 minuten. Alleen al in het stadhuis brachten duizend mensen hun stem uit. De opkomst was hier meer dan 100%.

Tegen armoede

Foto: Liesbeth Dinnissen

Kitty Jong voert de landelijke strijd tegen armoede aan. Ze heeft een duidelijke boodschap voor de nieuwe gemeenteraad.

7

Weerbericht

Licht wisselvallig, temperatuur naar normale waarden

Met een ijzig laatste weekeinde heeft de astronomische winter vaarwel gezwaaid. De lente begon officieel dinsdag. Het was zonnig bij 7 graden. Daarna komt het weer van tijd tot tijd onder invloed van uitlopers van Atlantische depressies. De stroming wordt zuidwestelijk. Het wordt licht wisselvallig en de temperatuur stijgt naar normale waarden voor eind maart.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag is er kans op nachtvorst. Overdag neemt de bewolking toe. Het is enige tijd regenachtig. Later op de dag wordt het geleidelijk droog. Het wordt 7 à 8 graden. Er waait een matige westenwind. Vrijdag is het goeddeels droog. Er is veel bewolking aanwezig met soms een paar streepjes zon. Het wordt circa 8 graden bij een meest matige zuidenwind.

Het weekeinde

Voor het weekeinde wordt vrij veel bewolking verwacht. Het droge weer overheerst, maar zowel zaterdag als zondag kan er weleens een bui vallen. Nu en dan is er wat ruimte voor de zon. In de nacht daalt het kwik naar 3 graden, overdag oplopend naar 10 à 11 graden. Dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde voor eind maart. Er waait een matige zuidwestenwind.

Weetje

De staart van maart is zo lang als de maand zelf. Maart wordt lentemaand genoemd, maar sluit vaak meer bij de winter aan. Afgelopen zaterdag 17 maart was het met een maximum van -0.3 graden recordkoud voor half maart. Ook zondag 18 maart was met +1 graad extreem koud.

'Nu een eenheid vormen, zeker richting Amsterdam'

Reacties op uitslagen gemeenteraadsverkiezingen en referendum

Hoe krijgen we de verdeelde stad weer bijeen? De vraag Amsterdam of Gooise Meren heeft de inwoners van Weesp sterk verdeeld. Nu duidelijk is dat het Amsterdam wordt, gaat het in beide kampen over verbinding en eenheid.

De zetelverdeling in Weesp kent slechts kleine verschuivingen. Het CDA wint één zetel, dat gaat ten koste van WBGM, de partij van Gerton van Unnik.

WEESP Je proefde meer opluchting dan vreugde in het Amsterdam-kamp, gisteravond laat bij de bekendmaking van de uitslagen in het stadhuis. De campagne voor verkiezingen en referendum hadden hun tol geëist. Velen waren op het laatst wel een beetje klaar met die hele Amsterdam-Gooise Meren-discussie. Het was tijd voor duidelijkheid en die werd door de Weesper kiezer gebracht. Met 57,4% van de stemmen in het referendum boekt Amsterdam een overtuigende overwinning.

Coalitie van WSP, GroenLInks en PvdA behoudt meerderheid

Het betekent dat de gemeenteraad aanstaande maandag geen al te zware dobber zal hebben aan het historische besluit over de fusiepartner. In de huidige gemeenteraad was er al een ruime meerderheid voor Amsterdam (12-5), na dit referendum zal die meerderheid toenemen omdat de VVD en wellicht ook het CDA de uitslag van het referendum zullen volgen. Opvallend: pro-Amsterdam zou in de nieuwe gemeenteraad evenveel steun krijgen. In het Gooise kamp was er meteen berusting. De uitslag kan op geen enkele manier anders worden uitgelegd, hoewel de lijsttrekkers van CDA, VVD en PvdA in hun eerste reactie wezen op het feit dat toch ruim 40% van de Weespers een andere voorkeur heeft. Op een of andere manier moet ook dit deel van de bevolking vertegenwoordigd worden in het fusieproces dat komen gaat. Hoe? Door in elk geval zo krachtig mogelijk op te komen voor de belangen van Weesp.

Vreugde in het pro-Amsterdamkamp.

Lars Boom mag zich de grote winnaar noemen van de verkiezingsavond. Zijn Weesper Stadspartij werd wederom de grootste met vijf zetels en ook de uitgesproken keuze voor Amsterdam pakte goed uit. "Ik ben enorm blij. Gelukkig zijn de Weespers heel verstandig geweest." De WSP dankt het succes volgens Boom in belangrijke mate aan het goede werk dat WSP-wethouder Astrid Heijstee heeft verricht binnen het sociaal domein. "Daarnaast zijn wij altijd duidelijk geweest in onze stellingname en hebben we geen oude politiek bedreven." Een nieuwe coalitie hoeft hij niet te smeden, want WSP, GroenLinks en PvdA houden hun meerderheid. Maarten Miner van GroenLinks toonde zich erg verheugd over de geboekte kiezerswinst en het behoud van de drie zetels. Toch zal het recht doen aan de uitslag als ook het CDA, als de grootste stijger en nu de tweede partij van Weesp, bij de coalitieonderhandelingen wordt betrokken. Jan Renzenbrink: "Wij hebben altijd op een constructieve manier oppositie gevoerd en de kiezer waardeert dat. Maar we zijn wel teleurgesteld over de keuze voor Amsterdam. Of Weesp nu naar de gallemiezen gaat? Nee hoor, dat hebben wij nooit gezegd. Maar het wordt anders." Ook bij de VVD zijn er gemengde gevoelens. Laura van Dalen: "We moeten nu met z'n allen toewerken naar het beste voor Weesp. Ik hoop dat iedereen dit snel achter zich kan laten. We moeten nu een eenheid vormen, zeker richting Amsterdam. Aan ons zal het echt niet liggen." Zowel D66 als de PvdA verloor wel kiezers, maar geen zetels. D66-lijsttrekker Léon de Lange en zijn PvdA-collega Bert Keesman reageerden dan ook met grote opluchting. De bui die ze zagen hangen, dreef over. Voor Gerton van Unnik is er geen plaats meer in de nieuwe raad. Ook de PvdO van Hein Stulemeijer haalt de kiesdrempel niet. Van Unnik: "Lang niet alle kiezers weten waar het om gaat in de lokale politiek." En over zijn toekomst: "Ik ben al bezig met de Statenverkiezingen." Voor Stulemeijer waren de druiven eveneens zuur, maar de wetenschap dat hij binnenkort opa wordt, helpt hem enorm bij het relativeren.

Verkiezings- cadeautje voor Don Bosco

WEESP Speeltuinvereniging Don Bosco heeft dinsdag 500 euro overhandigd gekregen, bijeengebracht door inwoners van Weesp.

Vorige week richtten vandalen vernielingen aan in de speeltuin aan de 's-Gravelandseweg. Dat was voor de politieke partijen die meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen reden om tijdens de verkiezingscampagne een inzamelingsactie te houden in de Verkiezingswinkel. Dat leverde 500 euro op, bedoeld om de beveiliging van de speeltuin te verbeteren. Leon de Lange overhandigde de cheque namens alle deelnemende partijen aan voorzitter Judith van den Briel van Don Bosco.

Dit jaar meer stemmentellers op de been

WEESP De gemeente Weesp had dit jaar extra stemmentellers aangesteld om de vele stemmen goed en snel te kunnen tellen en de verkiezingsuitslag bijtijds bekend te maken.

Normaal gesproken wordt het normale groepje van vier stembureauleden geholpen door één extra teller. Gisteravond konden de stembureaus rekenen op vijf extra tellers. "We verwachtten een hoge opkomst en daar kwam nog eens bij dat er voor drie verkiezingen geteld moest worden. Een hele klus", aldus Marcel Brittijn van de gemeente Weesp. Toen de stembureaus om 21.00 uur sloten, ging het tellen in volle vaart van start. Dat verliep goed, de eerste uitslagen werden nog voor 11.00 uur bekendgemaakt. Op de verkiezingsavond in het stadhuis waren vele mensen aanwezig. Niet alleen de kandidaten, maar ook andere betrokken burgers en de pers.

Paaseitjes raden na het stemmen

WEESP Bij Oversingel namen ze woensdag de gelegenheid te baat, zoals dat heet. Wie dit stembureau bezocht, kon meedoen aan een actie.

Voor of na het stemmen mocht men voor 1 euro raden hoeveel paaseitjes er in een grote glazen cilinder zaten. De opbrengst is voor de aanschaf van nieuwe stoelen voor in het restaurant.

Weesper bedrijf levert eenmiljoenste zonnepaneel

Bij Solarclarity liggen 300 zonnepanelen op het dak. Foto: André Verheul

WEESP Negen jaar deed Solarclarity erover om de mijlpaal van 1 miljoen zonnepanelen te bereiken. Directeur Peter Desmet verwacht vóór 2020 al op 2 miljoen te zitten.

Dat zegt alles over de stormachtige ontwikkeling die de markt voor zonne-energie, en de Weesper groothandel Solarclarity in het bijzonder, doormaakt. Een 'solarcoaster', zei Desmet al eens over de ontwikkeling van zijn bedrijf. Volgens hem is Solarclarity de eerste in Nederland die de levering van een miljoen zonnepanelen bereikt. Het bedrijf levert de zonnepanelen en bijbehorende installaties vooral aan grote projecten waarbij sprake is van enkele duizenden panelen per project. Dat tikt dus stevig aan. In Weesp schakelde Solarclarity zich daarnaast in voor het initiatief van enkele ondernemers om meer zonnepanelen op de platte bedrijfsdaken van het industrieterrein te krijgen. Ook de door GroenLinks-wethouder Herman Tuning geïnitieerde actie voor particulieren 'was powered by Solarclarity'. In Nederland liggen in totaal inmiddels zo'n 11,2 miljoen zonnepanelen, goed voor de stroombehoefte van meer dan 540.000 huishoudens.

Oscar Phielix

Bestuurslid Voetbalzaken FC Weesp. Bestuurslid Vechtloop. Weesper sinds 2001. Is 50 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben docent HRM op het Windesheim Flevoland, ben sinds november bestuurslid Voetbalzaken bij FC Weesp en sinds 2011 bestuurslid en chef parcours van de Vechtloop."

Wat weten mensen niet van je?
"Ik heb tot mijn 30e bij de Marine gediend en ben officieel veteraan, omdat ik als officier met een fregat heb deelgenomen aan het afdwingen van het wapenembargo op de Adriatische Zee rond 1992."

Waar kun jij je boos over maken?
"Over boze mensen. Ik geloof niet in negativiteit en kijk vooral naar wat wél kan."

Je beste eigenschap?
"Mensen in beweging zetten."

En je slechtste?
"Heb ik niet. O... krijg net te horen dat ik ongeduldig ben."

Favoriete dag in de week?
"Het weekend als de wedstrijdvoetbal weer rolt."

's Nachts wakker te maken voor?
"Slecht plan, dan kan ik kribbig reageren, zeker als ik droom dat ik de winnende goal tegen Abcoude maak."

Wat zou je doen met duizend euro?
"Op mijn rekening zetten."

En met een miljoen?
"Hoofdsponsor worden van de jeugdopleiding en het damesvoetbal van FC Weesp en Rik van den Boog vragen om via zijn netwerk topjeugdtrainers hiervoor aan te trekken."

Als jij de burgemeester was?
"Zou ik van baan ruilen met sportwethouder Heijstee."

Mooiste plekje van Weesp?
"In het centrum tijdens de doorkomst van de Vechtloop."

Welk nieuws houdt jou bezig?
"De strijd die de broers Vellenga van Wispe moeten leveren om een brouwerij te mogen beginnen in de voormalige Laurentiuskerk. Hou vol!"

Nieuwe beleid terrassen klusje voor volgend college

WEESP Het terrassenbeleid van de gemeente Weesp wordt toch over de verkiezingen heen getild. De inbreng van insprekers uit de binnenstad gaf daarbij de doorslag.

Negen inwoners spraken in tijdens de raadsvergadering van woensdag. Het was een stortvloed aan kritiek op de voorgestelde nieuwe beleidsregels. Binnenstadbewoonster Naomi Cohen raakte een teer punt. Ze wees erop dat de afweging van bewonersbelangen ontbreekt. Dat kwam boven op het breed gedragen gevoel dat de burgerparticipatie in dit proces ernstig haperde. Kortom: de raad durfde het niet aan en haalde het stuk opnieuw van de agenda. Voor de insprekers is de uitkomst een enorme opsteker. Terwijl ze na de commissievergadering over dit onderwerp nog woedend het stadhuis verlieten, was de sfeer nu geheel omgeslagen.

Opvolger

Het was al de derde variant van het voorstel voor een terrassenbeleid. Het doel ervan is om de zaken wat strakker aan te trekken, maar de uitwerking is volgens velen dat het er juist alleen maar vrijer op wordt. Verantwoordelijk wethouder Peter Eijking (PvdA) slaagde er maar niet in daarover met de raad op dezelfde golflengte te komen. Eijking heeft eerder aangekondigd na de verkiezingen niet terug te keren als wethouder. Dit netelige dossier wordt een klusje voor zijn opvolger.

Hotel breidt verder uit

WEESP Hotel Het Hart van Weesp breidt uit met vijf studio's.

Die komen in het naastgelegen pand Herengracht 39, waarin tot voor kort Theaterpand Weesp en Zone 1380 huisden. Die vertrokken vorig jaar naar een nieuw onderkomen aan de Flevolaan. In 2016 werd het hotel ook al uitgebreid. Toen kwamen er 22 kamers bij, waardoor het hotel nu 66 kamers heeft. Ook werden toen de lobby, de receptie en de ontbijtzaal onder handen genomen. De vergunning voor de nieuwe uitbreiding met vijf studio's is inmiddels door het college van B en W verleend. Met de uitbreiding speelt het hotel in op de toenemende vraag naar overnachtingen in Weesp. Omwonenden spreken de angst uit dat het parkeerprobleem op met name de Achterherengracht nu nog groter wordt.

Muziek in het ruim

Foto: Ingrid Voet

WEESP Het Muziekfilmfestival van de City of Wesopa speelde zich zaterdag af binnen én buiten het theater. Bijvoorbeeld aan boord van de Frans Horjus, een van de fraaie schepen aan de Achteromstraat. Het publiek kroop samen in het ruim om te kijken naar de documentaire 'Telkens Weer' over Willeke Alberti. Daarna werden er liedjes van Willeke gezongen, begeleid door accordeon.

Smeulende zolder Pastoor Jansenstraat

De brandweer is er snel bij.

WEESP Aan de Pastoor Jansenstraat heeft zaterdagavond een klein zolderbrandje gewoed. Er smeulde iets in de schoorsteen, wat tot flinke rookontwikkeling leidde. De brandweer kwam met hoogwerkers ter plaatse en had de zaak snel onder controle.

Overigens werd deze week bekend dat het korps Gooi en Vechtstreek (waar Weesp ook deel van uitmaakt) goed scoort met aanrijtijden. Met een gemiddelde van 6,9 minuten scoort dit korps in de top 4 van Nederland. Zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Niet bang voor onorthodoxe middelen

Op hoogste niveau strijden tegen armoede

Kitty Jong gaat voorop in de strijd tegen armoede. Archieffoto: André Verheul

door André Verheul

WEESP Als nieuwe voorzitter van de Sociale Alliantie bindt Kitty Jong de strijd aan met armoede. De Weespse, sinds een half jaar vicevoorzitter van de FNV, pakt daarmee op landelijke schaal door waar ze als raadslid in Weesp mee begon.

In de inleiding van het SER-advies 'Opgroeien in armoede' dat Jong vorig jaar met de SER-delegatie aan de Eerste en Tweede Kamer aanbood, gebruikte zij dezelfde woorden als bij haar afscheid van de Weesper raad in mei 2017. "Ook in het welvarende Nederland zijn er kinderen die in armoede opgroeien. Vrij vertaald zitten er gemiddeld in iedere schoolklas 2 tot 3 kinderen die onder de armoedegrens leven. En armoede onder kinderen is een hardnekkig probleem gezien het relatief hoogblijvend percentage kinderen dat in armoede opgroeit sinds 2000, namelijk tussen de 8 en 12 procent van alle kinderen. Zonder nader beleid zal het armoedeprobleem onder kinderen niet substantieel worden teruggedrongen."

'Niet schromen om op te roepen loondispensatie te boycotten'

Kindpakket

Kitty Jong moest in mei 2017 afscheid nemen van de gemeenteraad van Weesp omdat ze vicevoorzitter van de FNV was geworden. "Dat afscheid kwam helaas net voordat de gemeente Weesp een besluit moest nemen over het kindpakket: de 100 miljoen euro die besteed moet worden aan de bestrijding van kinderarmoede in Nederland. Een onderwerp dat mij ook in de gemeenteraad van Weesp zeer aan het hart ging", stelt Jong op de website van de Sociale Alliantie, een samenwerking van vakbeweging, kerken, humanisten en uitkeringsgerechtigden.

Ze gaat verder: "Bestrijding van armoede is een goede zaak, maar het aanpakken van de oorzaken is van minstens even groot belang. Van de kinderen die in armoede leven, heeft maar liefst 60% werkende ouders: ouders met flexwerk, ouders als zzp'ers of ouders met een stapelbaan. Een uitkomst die ronduit schokkend mag worden genoemd. Evenzo schokkend is het feit dat objectief is vastgesteld dat een alleenstaande moeder in de bijstand met twee schoolgaande kinderen honderden euro's per maand tekortkomt. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. En dan hebben we het nog niet eens over de bejegening van uitkeringsgerechtigden."

"Twee nieuwe ontwikkelingen zijn namelijk aanstaande:. de loondispensatiemaatregel voor arbeidsbeperkten en de energietransitie. De eerste maatregel heeft als gevaar dat een nieuwe groep minder dan het wettelijk minimum gaat verdienen: als het aan het nieuwe kabinet ligt krijgen zij alleen nog maar de uren die ze kunnen werken betaald en moeten zij hopen dat de gemeente dat 'loon' wil aanvullen. De overgang naar een duurzame economie en samenleving is een goede zaak, maar de vraag wie voor de kosten gaat opdraaien is nog niet beantwoord. Is het bijvoorbeeld redelijk dat mensen die rond moeten komen van een minimuminkomen en weinig energie verbruiken, net zo veel gaan bijdragen aan de energiekosten als de vervuilende bedrijven en het welvarende deel van onze bevolking? Ik dacht het persoonlijk van niet."

Boodschap aan gemeenteraad

Richting de nieuwe gemeenteraad van Weesp en alle andere gemeenten heeft Jong een duidelijke boodschap. "We zullen van ons moeten laten horen en als nieuwe voorzitter van de Sociale Alliantie kondig ik vast aan dat ik niet bang ben om daarbij onorthodoxe middelen in te zetten. In ons onlangs vastgestelde manifest roepen we alle gemeenteraden op protest aan te tekenen tegen het voornemen om de loonkostensubsidie te vervangen door loondispensatie. Als het kabinet deze asociale maatregel toch doorzet zullen we als Sociale Alliantie niet schromen om wethouders op te roepen deze maatregel te boycotten. De strijd tegen armoede en de strijd voor de verhoging van het sociaal minimum wordt immers niet gewonnen op papier. Daar zullen we voor in actie moeten komen."

Column

Verkiezingskatertje

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

'Altruïstische narcisten: zijn er voor mij, maar ook voor zichzelf'

(Dinsdagmiddag, half twee)
Jan: "Met Jan Kooper."
Stefan: "Jan Kooper met Stefan Stasse, je vriend."
Jan: " …Ah, jij bent het, ik herkende je stem niet."
Stefan: "Ja, ik zit al een paar dagen te veel in mijn laag."
Jan: "En heb je die goddelijke stem al gegeven? Ik vind het steeds lastiger worden om te stemmen. Ik las net over het nieuwe Weesper bier. De hoparoma's van dat nieuwe bier doen denken aan tropisch fruit. Ik heb het nog niet geproefd, ben er nog niet dronken van geworden, maar het klinkt zo lekker! Maar dan gaat het over bier. Mijn stem geven aan een groep mensen of één persoon of een beweging… ik vind het lastig. Je kunt niet voorproeven dus moet je je stem geven in vertrouwen dat…"
Stefan: "Dat het lekker zal zijn en dat het lekker blijft!"
Jan: "Ja precies, houdbaarheidsdatum is ook zeer belangrijk."
Stefan: "Dank je Jan voor dit onbedoelde stemadvies. Ik stem in ieder geval tegen de sleepwet."
Jan: "En Gooise Meren of Amsterdam?"
Stefan: "Durf ik aan, Amsterdam is familie en ik stem op mijn vriend. Ligt iets gevoeliger, maar ik ken zijn smaak en die is meestal ook de mijne, dus…"
Jan: "Meestal… hmm. Maar ook opvattingen hebben een houdbaarheidsdatum en een mens kan en mag van gedachten veranderen. Daarom vind ik het steeds lastiger mijn stem te geven, want politici zijn over het algemeen een soort altruïstische narcisten. Ze zijn er voor mij, voor ons, maar ook voor zichzelf en dat is eigenlijk onmogelijk."
Stefan: "Wat ga je dan doen in dat stemhok?"
Jan: "Ik stem nog één keer en richt vanaf 21 maart een eigen partij op, kan ik over vier jaar op mezelf stemmen."
Stefan: "Als ik dan niet op je stem, even goede vrienden?"
Jan: "Even goede vrienden. Zullen we ons hoppahopgehalte opschroeven en vanavond naar het nu al legendarische concert van Kai von Rosenberg gaan in het WSP-café-restaurant de Walrus?"
Stefan: "Ja, en morgen een klein verkiezingskatertje op de koop toe… Ik denk trouwens dat mijn vriend er ook is."
Jan: "Hou vol Stef."
Stefan: "Hou vol eenmansmens."

'Altruïstische narcisten: zijn er voor mij, maar ook voor zichzelf'

Wispe lanceert India Pale Ale met citrus en tropisch fruit

WEESP Wispe lanceert een nieuw biertje. Het Weesper biermerk heeft een India Pale Ale gebrouwen, beter bekend als een IPA.

De Wispe-broers Jerrit, Jitze en Remko Vellenga hebben de afgelopen maanden met plezier gewerkt aan de ontwikkeling van het nieuwe biertje. "Het gaat om een zwaar gehopt bier dat vroeger langer houdbaar bleef en daardoor geschikt was om per zeilschip naar India te transporteren. De Wispe IPA is een donkergoudkleurig biertje en de hoparoma's doen denken aan citrus en tropisch fruit", zo laat Wispe weten.

Brouwlab

Het IPA-biertje is geheel gebrouwen met de experimentele gedachte achter het Wispe Brouwlab dat Wispe snel hoopt te openen. Dat komt in de Laurentiuskerk aan de Herengracht, tezamen met een Wispe-brouwerij en een proeflokaal. De bezwaren tegen de transformatie van de kerk werden onlangs van tafel geveegd, waardoor de Wispe-plannen door kunnen gaan.

www.wispe.nl

Van autoclaaf tot keukentrapje: inventaris Boehringer te koop

Ruim 1500 artikelen deze week online geveild

Van hoogwaardige laboratoriumapparatuur tot en met de keukentrapjes: de complete inventaris van Boehringer Ingelheim gaat onder de hamer.

Belangstelling op de kijkdag in het voormalige Boehringer Ingelheim in Weesp. Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Omdat Boehringer Ingelheim, de fabriek van dierenmedicijnen, eind 2017 de poort in Weesp sloot, wordt deze week de complete inventaris geveild. Die bestaat uit meer dan 1500 objecten (kavels). Er is belangstelling vanuit de hele wereld.

De verkoop gebeurt online via een partnerveiling van BVA Auctions en Van Beusekom. Tjeerd van der Zee is projectmanager namens BVA, Jeroen Kamminga is dat namens Van Beusekom. "Ons vak is het vinden van kopers", zegt Kamminga over deze bijzondere opdracht die ook nog eens in zijn eigen woonplaats is. Over interesse is niet te klagen: zo'n 5000 partijen uit 32 landen hebben zich al aangemeld. Op de website wordt al volop geboden. Die belangstelling komt voornamelijk uit de farmaceutische hoek. Zo zul je maar net een autoclaaf nodig hebben. Of een biologische veiligheidswerkbank. Voor veel partijen is het interessanter om specialistische apparatuur of complete machines op een veiling als deze op de kop te tikken dan nieuw te kopen. Hoewel: als er meerdere geïnteresseerd zijn in hetzelfde kavel, kun je je zachte prijsje vergeten.
De voorbereiding van zo'n veiling is enorm en is een combinatie van specialistenwerk en monnikenwerk. Om eens iets te noemen: van alle objecten zijn foto's gemaakt voor op de website. De potentiële koper wil immers graag zien waar hij op biedt.

Kijkdag

Grote belangstelling van over de hele wereld

Voor veel kavels is het verstandig zelf een kijkje te komen nemen. Daar was de kijkdag voor die donderdag werd gehouden in het verlaten bedrijfspand aan de Verlengde Rijnkade. Wat meteen opviel: de medewerkers van Boehringer hebben dit pand netjes en schoon achtergelaten. De installatiebeschrijvingen en gebruiksaanwijzingen liggen er keurig bij. 'Zo goed als nieuw', kun je gerust stellen. In de afgelopen periode zijn ook enkele internationale partijen naar Weesp gekomen om een bepaalde kavel te bekijken. "Daar maken we een aparte afspraak voor. Ze vliegen naar Schiphol, rijden naar Weesp, bekijken waar ze belangstelling voor hebben en vertrekken dan weer", zegt Kamminga. Terug in eigen land doen ze verslag bij de directie, die vervolgens besluit om wel of niet online een bod te doen. Het is een van de voordelen van een onlineveiling ten opzichte van een zaalveiling.
Kamminga heeft dergelijke veilingen veel vaker gedaan, maar dit is een van de weinige in zijn woonplaats Weesp. Hij betracht professionele afstand. "In de afgelopen periode waren veilingen vaak het gevolg van faillissement. Dat is vaak pijnlijk. In het geval van Boehringer was het een vrijwillige sluiting van de vestiging en zijn de werkzaamheden overgebracht naar andere vestigingen. Niettemin zijn daardoor sommige Weespers wel hun baan kwijtgeraakt. Dat hou je bij deze operatie ook wel in je achterhoofd."
Op 23 maart om 14.00 uur sluit de onlineveiling en weten de bieders of ze de gewenste producten mogen ophalen in Weesp. Ook de uitlevering is grondig voorbereid. Om te voorkomen dat de kopers tegelijk hun net verworven spullen uit het pand komen sleutelen, worden de ontmanteling en het transport door BVA en Van Beusekom gecoördineerd. "Dat moet allemaal in een logische volgorde. Om sommige machines te ontmantelen, moeten we een muurtje slopen. Het moet dus zeer gestructureerd aangepakt worden." Uiteindelijk verdwijnt alles in grote en kleine auto's vanuit Weesp naar alle uithoeken van de wereld.

Bibliotheek helpt bij belasting- aangifte

WEESP Het is weer tijd om de belastingaangifte te doen. Helemaal digitaal dit jaar. Wie daar hulp bij nodig heeft, kan rekenen op de steun van de bibliotheek.

Onlineformulier
doornemen

Volgende week is er een bijeenkomst met financieel adviseur Carina Stassen. Daarbij wordt het onlineformulier stap voor stap doorgenomen. Het gaat om eenvoudige situaties; vragen rond ondernemerschap en bijzondere situaties worden niet behandeld. Iedereen is van harte welkom op woensdag 28 maart in Bibliotheek Weesp om 19.30 uur. Gratis toegang.

Spreekuren

Daarnaast zijn er spreekuren waar je kunt binnenlopen met vragen over de belastingaangifte, over het inloggen of over iets anders waar je tegenaan loopt. Deze spreekuren zijn op maandag 26 maart van 14.00 tot 16.00 uur en donderdag 12 april van 14.00 tot 16.00 uur.

Wie thuis geen computer en/of internet heeft, kan in de bibliotheek terecht op een veilige pc.

KGW na 40 jaar nog steeds springlevend

De Kreatieve Groep Weesp is jarig. De vereniging viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. Ook niet-leden kunnen delen in de feestvreugde. Er is een speciale jubileumgids gemaakt die huis-aan-huis wordt verspreid en komend weekend is er een grote jubileumexpositie in de synagoge. Voor het WeesperNieuws aanleiding om eens een avond rond te kijken in het fort en aan leden en begeleiders te vragen wat de KGW voor hen betekent.

Tekst en foto's: Marieke van Veen

'Blijf in gesprek met de inwoners'

De opdracht van wethouder Herman Tuning aan zijn opvolgers

Herman Tuning gaat zijn wethouderskamer in Weesp verruilen voor een B&B in Overijssel. Op de valreep een gesprek over wat hij het meest gaat missen: de ingewikkelde relatie met De Burger.

GroenLinks-wethouder Herman Tuning gaat het lokale bestuur verlaten. Foto: André Verheul

WEESP Het gesprek met de wethouder vindt plaats in de Verkiezingswinkel, waar net een ontevreden inwoner van Weesp binnenkomt om op hoge poten zijn stellige mening over de Weesper politiek te ventileren. De aanwezige politici dringen niet tot de man door en zelfs een poging van Herman-'in-gesprek-gaan'-Tuning is vruchteloos.

"Dit soort wantrouwen van inwoners naar de politiek heb ik in Weesp regelmatig gevoeld", zegt Tuning als we naar een rustiger plekje achter in de Verkiezingswinkel lopen om dit gesprek te kunnen voeren. "Deze meneer komt hier met een vooringenomen mening. Dus ik zeg tegen hem: wat nou zo jammer is, is dat wij geen gesprek hebben. U vertelt wat u vindt, maar u hoort niet wat wij te zeggen hebben. Het is voor ons constant de uitdaging om dat gesprek te zoeken. Want daar gaat het om."

Hoe krijg je dat gesprek op gang?

"Wij moeten goed luisteren naar de inwoners en laten zien wat we met die mening doen. Wat ik altijd ben blijven doen is: in gesprek gaan met de mensen. Het Schansenplan is een goed voorbeeld. De eerste sessies waren puur gericht op het wegnemen van allerlei weerstand. Wat ik gedaan heb is steeds weer terugkoppelen. Heb ik jullie goed begrepen? Vervolgens liet ik zien wat ik met de meningen deed en legde uit waarom sommige dingen wel en sommige dingen niet kunnen. Dat heeft wel een jaar geduurd, maar gaandeweg kwam er vertrouwen en zagen de inwoners dat je ze serieus neemt. Daar gaat het om. Mensen accepteren heel snel dat ze niet altijd hun zin krijgen als ze maar snappen waarom."

Herman Tuning viert dit jaar zijn 20-jarig jubileum in de plaatselijke politiek. Hij was zeven jaar raadslid en acht jaar wethouder in Haarlemmermeer toen hij in 2014 door GroenLinks werd gevraagd de wethoudersklus in Weesp te klaren.

Wat is je aan Weesp opgevallen?

"Wat je als gemeentebestuur van Weesp ook doet, de betrokkenheid van de mensen wordt meteen heel concreet omdat iedereen elkaar kent en alles weet van elkaar. Dat was ik niet gewend en daar heb ik in het begin ook wel een inschattingsfout gemaakt."

Waar ben je het meest trots op?

"Dat we als college bereikbaar zijn geweest. Ik heb begrepen dat dat in het verleden weleens anders is geweest in Weesp. Mensen konden ons aanspreken, wisten ons te vinden en konden hun verhaal kwijt. Die laagdrempeligheid, daar ben ik het meest trots op."

Lopen we niet het gevaar dat we dat kwijtraken na een fusie?

"Of het nu Amsterdam of Gooise Meren wordt, de afstand naar de wethouder zal groter worden. Als je dan maar op een andere manier goed organiseert dat inwoners goed hun verhaal kwijt kunnen. Als je de aandacht voor de burger kwijtraakt, ga je de kloof faciliteren. En je moet juist bruggen slaan."

Tuning is niet voor een tweede termijn in Weesp beschikbaar. Leeftijd en gezondheid speelden een belangrijke rol in de beslissing om het politieke leven vaarwel te zeggen en samen met zijn vrouw naar Overijssel te verhuizen en daar een nieuw bestaan op te bouwen vanuit een welgelegen boerderij die als bed and breakfast dienst gaat doen. "Voor ons geen makkelijke stap, maar we hebben na lang beraad besloten dit te doen met, zoals dat heet, 'de rest van ons leven'. Sommigen noemen het een midlifecrisis, wij noemen het een nieuwe kans."

Kiezers weten Verkiezingswinkel te vinden

Kiezers ontmoeten politici in de Verkiezingswinkel.

WEESP Terwijl in het publieke debat de onderlinge verschillen sterk werden uitgelicht, zetten zeven van de acht politieke partijen in Weesp eensgezind de schouders onder de Verkiezingswinkel aan de Slijkstraat.

Het doel: een laagdrempelige ontmoetingsplek waar de kiezer de politiek kan ontmoeten voor informatie of antwoord op een prangende vraag. De winkel was een initiatief van GroenLinks, maar alle deelnemende partijen kregen er evenveel aandacht en ruimte. De winkel was een week open en Albert van Elst, nummer 13 op de lijst voor GroenLinks, was er elke dag wel even, onder meer om voor een bakkie soep te zorgen. "Vooral vrijdag en zaterdag was het hier druk", vond hij. "De meeste vragen gingen toch wel over het referendum: Gooise Meren of Amsterdam. Wat mij opviel was dat de mensen het toch vaak zien als een keuze tussen goed en slecht. Terwijl het een keuze is tussen goed en beter." De klanten van de Verkiezingswinkel brachten van alles mee naar binnen: onverschilligheid en vooringenomen standpunten, maar ook honger naar informatie en zin in argumenten. "Eén iemand zei: ik stem altijd blanco, maar nu wil ik mij eens wat beter oriënteren. Ook was er een jongedame die hier nog maar kort woont en zich wilde verdiepen." Kortom: de opzet is zeker geslaagd. Voor de toekomstige kiesgerechtigden was er een kleurwedstrijd, waarvoor de burgemeester gisteren de prijzen uitreikte. Een gepland jongerendebat in de winkel ging niet door: te veel afmeldingen.

Een avond over alcohol, drugs, gamen en sociale media op het Casparus

'Hoe bescherm je ze en hoe leer je ze nee zeggen?'

Uitgaan en de verleidingen van alcohol en drugs: hoe bereid je je kind daarop voor? Foto: Bastiaan Miché

WEESP Alcohol, drugs, gamen en social media: hoe leer je je kind daarmee omgaan? Het antwoord op deze vraag en nog veel meer komt maandag 26 maart aan de orde tijdens een thema-avond op het Casparus College.

De school organiseert deze avond samen met Jellinek. "De avond is gevuld met feitjes, weetjes, handige tips en voorbeeldsituaties gespeeld door acteurs", vertelt Chiquita Relyveld, directeur van het Casparus College.

Het gaat over wat alcohol en andere middelen met je doen, maar ook over welke aanpak het beste werkt: regels stellen of praten? "Als ouder lijk je steeds minder invloed te hebben, maar is dat wel zo? Het is belangrijk dat ouders hiermee vertrouwd raken, want zij hebben meer invloed dan ze denken."

'Het is beter om vooraf afspraken te maken dan achteraf te straffen'

Voor alle ouders

De thema-avond is gratis toegankelijk voor alle ouders van leerlingen uit klas 1 t/m 4, dus ook van leerlingen buiten het Casparus College. Ook ouders van kinderen in groep 8 zijn welkom. Deze leeftijdsgroep is niet te jong om al bezig te zijn met alcohol en drugs, vindt Relyveld. "Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om kinderen mee te nemen in de wereld die ze in de toekomst tegenkomen. Hoe bescherm je ze, hoe leer je ze nee te zeggen tegen alcohol en drugs die op een gegeven moment toch gebruikt gaan worden door leeftijdsgenoten." Op het Casparus College zelf wordt in de lessen regelmatig aandacht besteed aan de invloed van alcohol en drugs en op school en schoolfeesten mag geen alcohol worden gebruikt of gerookt."

In gesprek gaan

Gamen en sociale media zullen zaken zijn die in menig gezin ook op deze leeftijd al voor de nodige discussies zorgen. "Ook op school merken we dat de telefoon moeilijk weg te leggen is. Dat is wel de regel bij ons, behalve als de telefoon nodig is voor activiteiten in de les", vertelt Relyveld. "Ook thuis is het lastig om in de gaten te houden en te doseren wanneer wel en niet. Daarom is het juist zo belangrijk om het gesprek daarover aan te gaan met je kinderen, ook over de gevolgen in de toekomst als je dat voor jezelf niet goed kunt doseren."

Tijdens de thema-avond leren ouders om juist voor er problemen zijn goede afspraken te maken met hun kinderen. "Het is heel makkelijk om te straffen, maar het is nog beter om aan de voorkant goede afspraken te maken en bijtijds het gesprek aan te gaan als je merkt dat het toch niet goed gaat. Er is tijdens de thema-avond ook volop gelegenheid om vragen te stellen."

26 maart, 19.30 uur. Aanmelden via cc-ouderraad@gsf.nl.

FC Weesp stapje dichter bij klassenbehoud

Slotfase tweede helft zat vol spektakel

FC Weesp weet de wedstrijd naar zich toe te trekken.

WEESP Er is nog een lange weg te gaan, maar het eerste elftal van FC Weesp heeft afgelopen weekend wederom een goede stap gezet naar klassenbehoud. De Weespers wonnen van naaste concurrent PVC: 3-2. Een week eerder werd PVCV, de andere grote concurrent, ook al verslagen.

FC Weesp kwam goed uit de startblokken en had in de eerste tien minuten een aantal goede kansen, maar wist die niet te verzilveren. Hoewel FC Weesp meer balbezit bleef houden, kwam PVC later in de eerste helft wel beter in de wedstrijd. Dat leidde tot een redelijk gelijkmatige eerste helft met een ruststand van 0-0.

Even van slag

Belangrijke punten dankzij slotgoal van Marcin Kmiecik

In de tweede helft was er meer spektakel. In de 46ste minuut schoot Weesp op de lat. Twee minuten later maakte PVC het eerste doelpunt. De Weespers waren even van slag, maar gingen al snel weer volop aan de bak. Een kwartier voor tijd kantelde de wedstrijd. Door treffers van Rogier van de Nes en Marcin Kmiecik kwam FC Weesp op voorsprong te staan. Het bleef echter spannend. Vlak voor de slotfase kwam PVC door de 2-2 weer naast FC Weesp. Marcin Kmiecik bleek echter goud waard voor de Weespers: vlak voor het laatste fluitsignaal scoorde de Weesper de 3-2 en zo sleepte Weesp belangrijke punten in de wacht.

FC Weesp moet nog wel volhouden de komende weken. De ploegen onder aan het klassement ontlopen elkaar amper. Volgende week speelt FC Weesp uit tegen SCH'44.

Ook winst voor Zaterdag 1

Zonder problemen heeft het zaterdagelftal van FC Weesp afgelopen weekend gewonnen van Geuzen/Middenmeer. De Weespers waren zaterdag met 2-4 te sterk voor de Amsterdammers. FC Weesp speelde met een gehavende ploeg, maar dat was eigenlijk niet te merken. Al voor de rust stond het 0-3 door doelpunten van Rick van der Burg (2x) en Sukru Sokmen. Vlak na rust werd het nog eens 0-4 door een treffer van Sasja Fransen. De Amsterdammers konden nog wel twee tegendoelpunten maken, maar de winst ging naar Weesp.

WVGV-talenten Bo en Femke naar halve finale NK

WEESP Een uitzonderlijke prestatie van WVGV-talenten Bo Smulders (8) en Femke Keesman (9). De jonge turnsters hebben zich afgelopen weekend geplaatst voor de halve finale van het Nederlands Kampioenschap. Bo turnde stabiel en sterk en pakte zilver. Femke hield het spannend tot het laatst, maar werd wel knap elfde. Daarmee stroomt ook zij door naar de halve finales op zaterdag 14 april in Leek.

Sidney Lovers (12) naar FC Utrecht

WEESP Weesper voetbaltalent Sidney Lovers (12) speelt vanaf komend seizoen voor FC Utrecht. De jonge keeper uit Weesp werd onlangs door de Utrechtse profclub binnengehaald.

Sidney speelde eerder voor FC Weesp, maar maakte drie jaar geleden de overstap naar het Bussumse BFC waar de jeugdopleiding goed aangeschreven staat. Bij BFC speelde de Weesper zich in de kijker van meerdere scouts. Hij kon rekenen op de belangstelling van meerdere profclubs, maar koos voor FC Utrecht.

Sidney speelt vanaf komend seizoen voor FC Utrecht in het elftal onder 14 jaar.

Jimmy Zieltjens 2e op NK libre

WEESP Jimmy Zieltjens van biljartvereniging Rapiditas heeft afgelopen weekend zilver gewonnen op het Nederlands Kampioenschap 1e klas libre.

Zieltjens had een valse start en verloor zijn eerste partij in 13 beurten. Hij had in de eerste partij zelfs maar 31 caramboles van de 120. Maar daarna kwam hij op stoom en won vijf van de zes resterende partijen. Alleen van wat de latere winnaar bleek, verloor hij nog nipt met 120 om 106 caramboles.

De talrijke supporters uit Weesp konden hem dan ook toejuichen toen hij de zilveren medaille kreeg omgehangen.

Badminton in de sporthal

WEESP Badminton Club Weesp houdt zaterdag 24 maart het 37ste Open Toernooi in Sporthal Aetsveld. Het toernooi staat garant voor een aantal spectaculaire finalepartijen.

De club nodigt belangstellenden uit om 's middags te komen kijken. Het weekend daarop, zondag 31 maart, houdt BCW voor het eerst een Open Toernooi voor de jeugd.

Donderdag in de City: de documantaire 'Wild' van Luc Enting.

Woensdag 21 maart

Meezingen

20.00 uur | Toko WSV De Vecht

Gezellig het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van twee accordeonisten. Tekstboeken liggen op tafel. Gratis entree.

Kai von Rosenberg Trio

21.00 uur | Café the Walrus

Livejazz in The Walrus met Eduardo Blanco op trompet, Rico de Jeer op contrabas en Kai von Rosenberg op gitaar. Het trio speelt eigen(tijdse) interpretaties van bekende en minder bekende jazzstandards en composities van eigen hand, met veel ruimte voor improvisatie.

Donderdag 22 maart

Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

Demonstratie mediumschap

20.00 uur | ZWAVE!

Ilse Louwerman-Velle geeft een demonstratie mediumschap en brengt mensen in contact met hun overleden dierbaren. Entree: € 10,-. Opgeven via: info@zwave-weesp.nl.

Film: 'Wild'

20.00 uur | City of Wesopa

In vier jaargetijden gebeurt er veel op de Veluwe. Hoofdpersonen zijn een vos, een edelhert en een wild zwijn die kinderen krijgen en overleven in de Nederlandse wildernis. Kleinere rollen zijn voor de raaf, buizerd en ijsvogel. André van Duin verzorgt de voice-over. Regie: Luc Enting, Ned. 2017. Entree € 8,-.

Vrijdag 23 maart t/m zondag 25 maart

Jubileumexpositie KGW

Synagoge Nieuwstraat

De Kreatieve Groep Weesp viert het 40-jarig bestaan met een jubileumexpositie in de synagoge. De leden tonen hun mooiste werkstukken en laten hiermee zien wat de KGW zoal te bieden heeft. De tentoonstelling is vrijdag 23 maart van 20.00 tot 22.00 uur, zaterdag 24 maart van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Vrijdag 23 maart

Korte cursus modeltekenen

13.45 uur | Atelier de Ontdekking

Serie van vijf lessen modeltekenen in Atelier de Ontdekking aan de Achtergracht 105. Aanmelden en meer info: 06-12 96 43 44.

Het Volk

20.30 uur | City of Wesopa

Twee echtparen komen bijeen om een verklaring voor de schadeverzekering op te stellen. De zoon van het ene stel heeft met een stok de zoon van het andere paar een paar tanden uitgeslagen. De bedoeling is de kwestie netjes af te handelen, maar al snel loopt het verbaal volledig uit de hand. Entree € 17,50.

Zaterdag 24 maart

BCWeesp Open Toernooi

9.00 uur | Sporthal Aertsveld

Het Open Toernooi van Badminton Club Weesp wordt alweer voor de 37ste keer gehouden. Het toernooi staat garant voor een aantal spectaculaire finalepartijen. De moeite waard om een keer te komen kijken.

Kliederkerk

16.00 uur | Het Lichthuis

Kinderen vanaf 3 jaar zijn met hun (groot)ouders van harte welkom om palmpasenstokken te komen maken. In verband met de inkoop van materialen graag opgeven via kliederkerkweesp@pg voor 22 maart a.s. Er wordt ook een mooi verhaal verteld en als afsluiting zijn er lekkere pannenkoeken.

Zondag 25 maart

Sunday Morning Classic

9,15 uur | Clubhuis TFC Weesp

Een toerrit van ongeveer tachtig kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Tel. 06-21828530.

'Concert voor 8 snaren'

11,15 uur | City of Wesopa

Koffieconcert met Fred Edelen en Sanne Hunfeld: 'Concert voor 8 snaren'. Op het programma staan werken van: Hoffmeister, J.S. Bach, Kodaly en Honegger. Entree € 12,50, kinderen tot 12 jaar € 5,-.

Bezichtiging Van Houtenkerk

12.00 uur | Van Houtenkerk

Elke vierde zondag van de maand is de Van Houtenkerk tussen 12:00 en 16:00 uur gratis te bezichtigen. Het 'Chocoladekerkje' heeft een prachtig authentiek interieur in de stijl van Berlages Nieuwe Kunst met Jugendstilkenmerken. Vrijwilligers vertellen over de historie en de architectuur.

Film: 'Paddington'

14.00 uur | City of Wesopa

Paddington is inmiddels gesetteld bij de familie Brown en is een graaggeziene figuur in de wijk. Op zijn eigen onhandige manier worstelt de beer zich van het ene naar het andere baantje om geld te verdienen voor een mooi cadeau voor de honderdste verjaardag van tante Lucy. Hij heeft een boek op het oog, maar dat wordt gestolen. Voor 6+. Entree € 5,-. Regie: Paul King,UK./Fr. 2017.

Maandag 26 maart

Inloop Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor informatie over cursussen en voor vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. Koffie en entree gratis.

Meer bewegen voor ouderen

14..00 uur | OAZ-gebouw

Koersbal voor ouderen. Meedoen? Neem contact op via 0294-416081 of kom eens langs.

Thema-avond

19.30 uur | Casparus College

Hoe leer ik mijn kind omgaan met alcohol, drugs, gamen en social media? Het antwoord op deze vraag en nog veel meer krijgen ouders op deze thema-avond van het Casparus College. Een avond vol feitjes, weetjes, handige tips en voorbeeldsituaties gespeeld door acteurs. Gratis entree voor alle ouders van leerlingen uit klas 1 t/m 4, ook van andere scholen. Ouders van kinderen in groep 8 die volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs gaan, zijn ook van harte welkom. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Jellinek. Aanmelden: cc-ouderraad@gsf.nl.

Dinsdag 27 maart

DigiTaalhuis

11.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven of rekenen en/of willen leren omgaan met computers en internet.

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht is open voor het Breicafé. Je kunt hier terecht voor breien, haken, borduren. Er is expertise aanwezig. Toegang gratis.

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Sprookjes

13.30 uur | Studio Eric Hage

Schrijf, illustreer en bind je eigen sprookje. In acht lessen leren de deelnemers wat schrijven en tekenen met elkaar te maken hebben en hoe je deze samenvoegt tot een eigen sprookje in een echt boekje. Voor iedereen die van schrijven en tekenen en (voor)lezen houdt. Meer info: www.erichage.com.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor juridisch advies. Neem alle papieren en contracten rond de kwestie mee. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 2,-.

Woensdag 28 maart

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Mamacafé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de bibliotheek. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

Paasbrunch

12.30 uur | Buurtkamer De Kastanje

Een gezellige paasbrunch in Buurtkamer De Kastanje. Een brunch gemaakt door de vrijwilligers. Opgeven in de Buurtkamer.

Ontmoet & Groet

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven is niet nodig en deelname is kosteloos.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Inloopspreekuur over uitvaarten, duurzame mogelijkheden, oplossingen, locaties en kosten.

Cityquiz

20.30 uur | City of Wesopa

Een gezellige avond waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je toch slim bezig bent geweest. Inschrijven kan via cityquiz@wesopa.nl. Deelname € 20,- per team.

Donderdag 29 maart

Bingomiddag

14.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht houdt een bingo in haar clubhuis. Zaal open: 13.30 uur. Toegang: gratis.

Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

Soul Music

20.00 uur | ZWAVE!

Elayne Lussenburg en Tineke Bruinenberg verzorgen een avondvullend programma met inspirerende muziek op viool en piano. Entree: € 10,-. Opgeven via: info@zwave-weesp.nl.

Film: 'Three Billboards'

20.00 uur | City of Wesopa

'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' is een misdaaddrama dat verlies, woede en (wan)hoop op een duister komische wijze de revue laat passeren. Regisseur: Martin McDonagh. Tickets € 8,-.

Vrijdag 30 maart

Paasfeest Don Bosco

13.30 uur | Speeltuin Don Bosco

Opening van het speelseizoen met een gezellig paasfeest. Paaseitjes zoeken, leuke activiteiten in het clubhuis en natuurlijk volop spelen. Gratis voor leden. Kinderen van 2 jaar en ouder € 2,50 entree.

'Vroeger kon ik vliegen'

14.00 + 15.30 uur | City of Wesopa

De kinderen van De City Speelt spelen de voorstelling 'Vroeger kon ik vliegen' (6+). Over heimwee naar wat er geweest is. En over omgekeerde heimwee, naar wat er nog niet is. Elf kinderen kunnen niet slapen. Want slapen op een vreemde plek, dat lukt bijna nooit. Dat moet je eigenlijk niet eens proberen. Entree € 8,-.

Het gouden ei

14.00 uur | Museum Weesp

Kinderactiviteit in het museum. De burgemeester kan het gouden ei nergens meer vinden. Help jij hem dit kostbare voorwerp terug te vinden?

'Het nieuwe lied'

20.30 uur | Theaterpand Weesp

In de recent vernieuwde theaterzaal komen vier jonge, talentvolle theaterzangers 'Het Nieuwe Lied' brengen. Chansons, popnummers, smartlappen, en alles wat geen genrenaam heeft. Line-up: Kiki Schippers, Maarten Ebbers, Eefke den Held en Jan Groenteman. Tickets via theaterpandweesp.nl.

Zaterdag 31 maart

BCW Open Jeugdtoernooi

9.00 uur | Sporthal Aetsveld

Een uniek eendaags badmintontoernooi voor de jeugd van BCW waarin gespeeld wordt met nylon shuttles. Publiek is welkom.

Leef mee met beertje Paddington

WEESP Zondag 24 maart draait 'Paddington 2' in de City. Volgens recensenten is deze opvolger nog beter, liever, magischer en mooier dan de eerste film. Paddington heeft een prachtig cadeau voor tante Lucy, maar dat wordt gestolen. Tickets: € 5,-.

Toneelgroep zoekt zangeressen

Toneelgroep Weesp, hier met de voorstelling 'Uitgekleed'.

WEESP Toneelgroep Weesp zoekt zangeressen voor de nieuwe avondvullende voorstelling 'Antigone' die in juli dit jaar op de planken wordt gebracht.
Na 'Bernarda Alba', 'Uitgekleed' en 'Hartenkoning' stort het huisgezelschap van Theaterpand Weesp zich nu op de Griekse tragedie 'Antigone' van Sophocles. Het huisgezelschap bestaat vijf jaar en wil uitpakken met een grote productie. Omdat er in het stuk veel koorpartijen zijn, zoekt de groep extra zangeressen. De repetities zijn op de donderdag van 20.00 tot 22.00 uur en de voorstelling wordt begin juli gespeeld. De arrangementen zijn van de hand van Gerard van Amstel.

Regisseur Daniëlle Meyer wil zoveel mogelijk bij het origineel blijven. "Dat ligt inhoudelijk heel dicht op de werkelijkheid waarin we nu leven. Als je kijkt naar president Trump en zijn politiek, dan is de vertaalslag snel gemaakt. Die vertaalslag wil ik er juist niet te dik in verwerken. We laten het publiek zelf verbanden leggen. Het is een prachtige klassieker." Meedoen? Mail naar info@zone1380.nl.

Paaseieren zoeken op Pampus

Pampus maakt zich op voor het openingsweekend. Foto: Yvette Geurts

WEESP Het wordt goed toeven op Forteiland Pampus in het openingsweekend. Paasbrunchen, paaseieren zoeken en een letterlijk hartverwarmend welkom: Pampus heeft er zin in!

Na maanden van winterslaap is het eiland in rep en roer om straks jong en oud te kunnen verwelkomen. De vrijwilligers staan te popelen om weer rond te leiden. Het lentegroen begint aan zijn opmars en het Pampus Paviljoen is voorzien van een nieuwe menukaart. De start van het nieuwe seizoen valt op Goede Vrijdag. Reden voor het eiland om op de openingsdag extra goed uit de verf te komen. Bezoekers mogen zich verheugen op een hartverwarmend welkom, niemand gaat met lege handen naar huis. Met de paasdagen is het forteiland als vanouds het toneel van extra veel vrolijkheid: zoals paaseieren zoeken en oud-Hollandse spelletjes (bij de entreeprijs inbegrepen). Tickets voor de brunch zijn te koop via pampus.nl.

4Arts voor de tiende keer in de synagoge tijdens de paasdagen

4 kunstenaars, 4 disciplines

Een werk van Simone Stawicki.

WEESP Voor de tiende keer op rij vindt er tijdens Pasen een kunstexpositie plaats in de Weesper synagoge, genaamd 4Arts 2018.

Elk jaar benadert keramiste Edith van Eijden-Calis andere kunstenaars om samen 4Arts te vormen. Dit jaar kunnen de bezoekers ook kennismaken met het werk van Hazel Ling (fotografie), Josée Bastiaenen (glassculpturen) en Simone Stawicki (schilderijen, mixed media).

Dit is er te zien:

* Edith van Eijden-Calis maakt keramiek. Als autodidact heeft zij klei als haar favoriete materiaal ontdekt om zich creatief te uiten. Zij werkt met de raku- en nakedrakutechniek. Zij maakt themawerk in combinatie met andere materialen.
* Hazel Lings serie 'Daydream' is ontstaan op haar zolderkamer, waar ze met lichtinval en glaswerk haar eigen droomwereld creëerde. Door te spelen met kleuren en het opeenstapelen van meerdere foto's kwamen de surrealistische landschappen van 'Awakening' tot stand.
* Josée Bastiaenen beeldhouwt in glas. Als een beeldhouwer onttrekt zij sculpturen aan helder of gekleurd kristal. Via een proces van zagen, hakken, slijpen en polijsten maakt ze composities van visuele poëzie.
* Het werk van Simone Stawicki bestaat voornamelijk uit schilderijen van acryl- of olieverf, maar ook monotypes en gemengde technieken. Haar werk kenmerkt zich door haar bijzondere kleurgebruik en het laten samensmelten van onderwerp en ruimte.

De feestelijke opening is zaterdag 31 maart om 15.00 uur door wethouder Peter Eijking, met een muzikale omlijsting van Lu Chu. Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen de bezoekers de werken bekijken en bespreken met de makers.

www.4arts.eu

Muzikale bloemlezing in Plofhuis 7

WEESP Het Michiel Buursen Trio geeft zondag 25 maart een concert in Plofhuis 7. Het trio bestaat naast pianist Michiel Buursen uit Taco Nieuwenhuize op contrabas en Wim Kegel op drums. Zij spelen Buursens eigen composities die een muzikale bloemlezing vormen van de diverse muziekstromingen die de drie musici aan het hart liggen. Kaarten € 10,- (incl. koffie/thee) via kaartverkoop@plofhuis7.nl.

Totemdieren in de bibliotheek

WEESP De Nederlands-Italiaanse kunstenares Daniella Scarparo (1966) exposeert tot half mei bij Bibliotheek Weesp. Na verblijven bij de Black Foot en Sioux Indianen duiken in haar werk fraai geschilderde totemdieren als adelaars en wolven op.

Een lijst om stil van te worden

Stichting Nationale Herdenkingen Weesp zoekt contact met nabestaanden

Deze 79 namen van Weesper oorlogsslachtoffers komen dit jaar naast het herdenkingsmonument op de Ossenmarkt. De initiatiefnemers willen weten of de lijst compleet is.

Herdenkingsmonument op de Ossenmarkt wordt uitgebreid met naamplaat. Foto: André Verheul

WEESP Naast het oorlogsmonument aan de Ossenmarkt komt een naamplaat met daarop de namen van 79 Weespers die tussen 1940 en 1945 als gevolg van de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Dat zijn 59 Weespers van Joodse afkomst en 20 Weespers van niet-Joodse afkomst.

Deze naamplaat wordt uitgevoerd in cortenstaal en komt naast de muur van het monument te staan (als je voor het monument staat aan de linkerkant). Voordat de plaat wordt vervaardigd wil de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp zeker weten dat de lijst correct en compleet is. Ook wil de stichting graag in contact komen met nabestaanden van de slachtoffers.

De lijst is tot stand gekomen met de hulp van diverse instanties en deskundigen. Er is uiterst zorgvuldig te werk gegaan teneinde de informatie zo compleet en zo juist mogelijk te hebben.

Diverse instanties en deskundigen hebben aan deze lijst gewerkt

Slachtoffers Weesp 1940-1945

Henk Bakker 20 jr Paderborn
Chris Bekkers 22 jr Paderborn
Rinus Bekkers 18 jr Paderborn
Henk de Bie 21 jr Hannover
Anton Bon 21 jr Bremen
Ype Bon 20 jr Bremen
Kor Bonte 20 jr Amsterdam
Jaap Delforno 25 jr Grosröhrsdorf
Antoon Floore 23 jr Bad Hönningen
Willem Geelen 24 jr Neuengamme
Jan van Gent 29 jr Wolfheze
Henk Kuijl 23 jr Deggendorf
Jan Leenheer 25 jr Buchenwald
Johan van Maanen 56 jr Eibergen
Pieter Oostermeijer 19 jr Bergen-Belsen
Jaap Roos 33 jr Nigtevecht
Gerrit Schouten 24 jr Hannover
Louis Soede 29 jr Den Helder
Arnold Struys 22 jr Hagen
Sjoerd Wartena 68 jr Bussum

De naamplaat wordt nog voor de herdenking van dit jaar geplaatst

Hartog P. van Bergen 69 jr Sobibor
Froukje van Bergen-Levie 73 jr Sobibor
Sara van Bergen 38 jr Sobibor
Flora van Bergen 35 jr onbekend
Meijer H.van Bergen 29 jr Auschwitz
Philip H. van Bergen 37 jr Sobibor
Betje van Bergen-de Levie 33 jr Auschwitz
Harry P. van Bergen 6 jr Auschwitz
Maria van Bergen-Bromet 76 jr Auschwitz
Levie Brilleslijper 38 jr Auschwitz
Sara Brilleslijper-Boot 41 jr Sobibor
Barend Brilleslijper 8 jr Sobibor
Louise Brilleslijper-de Magtige 63 jr Sobibor
Joëll Denneboom 19 jr Auschwitz
Salomon Gazan 50 jr Sobibor
Frouke Gazan-Polak 53 jr Sobibor
Meijer Gazan 17 jr Sobibor
Hartog Goldstein 72 jr Sobibor
Samuel van der Hal 62 jr Auschwitz
Rieka van der Hal-Denneboom 70 jr Auschwitz
Hans Heumann 36 jr Auschwitz
Mozes Kanarek 52 jr Sobibor
Gittel Kanarek-Zucker 48 jr Sobibor
Ephraim Kanarek 22 jr onbekend
Fanni P. Tak-Kanarek 19 jr Auschwitz
Henriëtte C. Kanarek 7 wkn. Auschwitz
Eliser B. Kanarek 13 jr Sobibor
Chaja E. Kanarek 10 jr Sobibor
Hermann Marx 57 jr Auschwitz
Olga Marx-Goldbach 64 jr Auschwitz
Erich Marx 32 jr Sobibor
Kurt Marx 31 jr Sobibor
Ludwig Matzner 57 jr Theresienstadt
Sjudie Menko 67 jr Sobibor
Machiel Muller 33 jr Auschwitz
Anna Muller-de Leeuw 37 jr Auschwitz
Hijman Muller 3 jr Auschwitz
Jacob Presser 49 jr Auschwitz
Klaartje Presser-Goudeketting 52 jr Auschwitz
Gerrit Presser 24 jr Auschwitz
Saartje Presser 22 jr Auschwitz
Ester Kool-Presser 20 jr Auschwitz
Roosje Presser 11 jr Auschwitz
Joseph M. Rood 59 jr Sobibor
Mina Rood-Menko 66 jr Sobibor
Mozes S. Rood 27 jr Sobibor
Henriëtte Schulman 54 jr Sobibor
Margot Schulman 44 jr Sobibor
David Vleeschhouwer 59 jr Sobibor
Henriëtte M. Vleeschhouwer-Menko 58 jr Sobibor
Philip S. de Vries 85 jr Sobibor
Rachel P. de Vries 56 jr Sobibor
Barend Wonder 58 jr Sobibor
Emma M. Wonder-Menko 49 jr Sobibor
Kaatje Wonder 19 jr Sobibor
Jacob A. Wonder 16 jr Sobibor
Levie J. Wonder 55 jr Auschwitz
Rosalie M. Wonder-Menko 52 jr Auschwitz
Jacoba Wonder 22 jr Auschwitz

Aanvullingen

Wie op- of aanmerkingen heeft wordt verzocht voor woensdag 4 april 2018 te reageren. Dat kan via de mail: stnatherdenkingenweesp@gmail.com of telefonisch via Max Boeckhorst, 06-54611377. De naamplaat wordt voor 4 mei 2018 geplaatst.

De uitbreiding van het oorlogsmonument komt voort uit een samenwerking tussen de gemeente Weesp, de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp en Dick van Zomeren. Er wordt ook gewerkt aan een korte film over vier van bovenstaande oorlogsslachtoffers. Die film wordt gemaakt door Hans Quatfass.