WeesperNieuws

14 juni 2017

WeesperNieuws 14 juni 2017


Amsterdam heeft meeste te bieden

WEESP Bij een verregaande gemeentelijke samenwerking of fusie heeft Weesp overduidelijk meer te verwachten van Amsterdam dan van Gooise Meren. De hoofdstad is op tal van belangrijke punten de beste partner, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Weesp.

Onderzoeksbureau KplusV uit Arnhem zette beleid en taken van Weesp af tegen dat van Amsterdam en Gooise Meren. De onderzoekers keken onder meer naar economie, sociale voorzieningen, infrastructurele projecten, sport, cultuur en WMO. Op nagenoeg alle punten komt het grote Amsterdam als een krachtiger partner uit de bus dan de nieuwe gemeente Gooise Meren, die op veel terreinen nog haar weg moet vinden. Wat betreft woonlasten (ozb, afval en riool) is Amsterdam gunstiger voor kopers, Gooise Meren pakt gunstiger uit voor huurders. In beide gemeenten is het ozb-tarief flink lager dan in Weesp. Dit alles betekent niet dat het spel al gespeeld is: integendeel. Weesp heeft namelijk een aanbestedingslijst van eisen en wensen opgesteld en wil van beide gemeenten weten in hoeverre ze daarin tegemoetkomen. Om eens twee punten te noemen: het behouden van het open landschap rond Weesp en de invloed van Weespers bij beslissingen die Weesp aangaan. Wat nou als de garanties van Amsterdam op die gebieden achterblijven?

16-17
Vergelijk Amsterdam - Gooise Meren

Nog een extra afsluiting erbij: Kanaaldijk dicht

WEESP - Er wordt komend weekend gewerkt aan de Kanaaldijk naar Nigtevecht. De weg is het hele weekend dicht.

Dat is nodig omdat de Kanaaldijk Oost op haar nieuwe plek wordt gelegd. Er wordt ruimte gemaakt voor een nieuwe faunapassage.

De Kanaaldijk wordt afgesloten tussen vrijdagavond 19.00 uur en maandagochtend 6.00 uur. Verkeer wordt over de N236 gestuurd.

Het werk aan de Kanaaldijk zorgt voor de zoveelste wegafsluiting. Even verderop wordt ook al gewerkt aan de Geinbrug van Driemond, waardoor de N236 naar Amsterdam dicht is. Dat zorgde afgelopen week al voor veel extra verkeersdrukte.

Het werk aan de Kanaaldijk wordt expres in het weekend gedaan en er wordt dag en nacht doorgewerkt om ervoor te zorgen dat het langs Weesp niet nóg drukker wordt.

Buurtkamer de Kastanje blijkt aanwinst voor de buurt

Zomaar een donderdagochtend in Buurtkamer de Kastanje. Foto: Marieke van Veen

WEESP Twee maanden na de start kan worden geconcludeerd dat de oprichting van Buurtkamer de Kastanje een goede zet is geweest. Buurtbewoners weten het gebouw al aardig te vinden en iedereen heeft zo zijn eigen redenen voor een bezoek: van een kop koffie of sociaal contact tot een activiteit of een bespreking.

21

Op naar het NK

WEESP - De Weesper carrouselgroep van Manege Bleijenberg maakt kans op het Nederlands kampioenschap. De groep doet 2 juli mee aan het NK.

Carrousel is een vorm van paardrijden waarbij een groep ruiters met hun paarden figuren en formaties vormen. De Weespers, die uitkomen in de eredivisie, plaatsten zich zondag door tweede te worden tijdens een wedstrijd in Capelle aan den IJssel.

Nieuwe jongerenwerker

Foto: Bastiaan Miché

Burak Sandikci weet precies hoe hij de jeugd moet benaderen

7

Weerbericht

Licht wisselvallig, vanaf vrijdag even minder warm

Het weer springt al enige tijd van de hak op de tak. Warme dagen worden snel afgewisseld door koelere dagen. Daar komt nog geen verandering in. Half deze week bepaalt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied het weer. Het snoert zich af tot zelfstandige kern. Vrijdag veroorzaakt een depressie tijdelijk voor polaire luchtaanvoer met een westelijke stroming.

Donderdag en vrijdag

Donderdag belooft een zomerse dag te worden met een maximum van 25 à 26 graden. De zon schijnt eerst, maar vanuit het westen neemt in de middag de bewolking toe, gevolgd door een regen- of onweersbui. Er waait een matige zuidwestenwind. Vrijdag is het wisselend bewolkt met kans op een bui. Het is met 18 à 19 graden koeler. Er waait een stevige westenwind.

Het weekeinde

Ook zaterdag is het nog wisselend bewolkt met opklaringen en kans op een bui. Er waait een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. Het wordt zo'n 20 graden. Zondag blijft het droog met zonnige perioden. De noordwestenwind neemt in kracht af. Het wordt met een maximum van 23 à 24 graden warmer. Na het weekend lijkt het opnieuw tijdelijk zeer warm te worden.

Weetje

De meteorologische zomer is op 1 juni gestart. De lente van 2017 was met 100 mm neerslag tegen 170 mm normaal een droge lente. Lange tijd was de lente vrij somber, maar dankzij de zeer zonnige tweede helft van mei scheen de zon 586 uur tegen 502 uur normaal. De lente is de op vier na warmste lente deze eeuw dankzij de zachte maart en de zeer warme tweede helft van mei.

'Onze nieuwe moskee is straks voor iedereen toegankelijk'

Assoenatmoskee is grootste Marokkaanse gemeenschap in Weesp

De verbouwing van de Assoenatmoskee aan de M. Nijhoffstraat is na de zomervakantie definitief klaar.

De Marokkaanse gemeenschap in Weesp bouwt deze nieuwe moskee aan de Nijhoffstraat. Foto: André Verheul

WEESP In de Assoenatmoskee worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd en is de gebruiksvergunning ingediend. "Zodra we die vergunning binnen hebben, kunnen we de moskee gebruiksklaar maken. We verwachten dat het gebedshuis na de zomervakantie klaar is'', vertelt voorzitter Mohamed Ouardi (50).

'Je kunt straks gewoon binnenlopen om met ons kennis te maken'

De Assoenatmoskee is de grootste Marokkaanse gemeenschap in Weesp en bestaat uit 220 Marokkaanse gezinnen. "De moskee waar we eerst zaten, was een heel oud gebouw en te klein voor de activiteiten die we organiseerden. We hadden echt behoefte aan deze nieuwe moskee. De verbouwing gaat helemaal naar wens en we zijn heel tevreden hoe het er nu al uitziet.'' Op de begane grond is een gebedsruimte voor mannen, met in de vleugel de gebedsruimte voor de vrouwen. De eerste verdieping is een multifunctionele ruimte geworden voor allerlei activiteiten. "De multifunctionele ruimte gaan we gebruiken voor Arabische en Nederlandse lessen, huiswerkbegeleiding en activiteiten voor vrouwen, kinderen en jongeren. Met het bedenken van activiteiten zijn we bezig. We zijn aan het kijken waar behoefte aan is en we hopen dat inwoners, ook graag jongeren, met ideeën komen. Alle ideeën zijn welkom (mohamedouardi@hotmail.com.) We gaan dan samen kijken of we het kunnen organiseren en of er genoeg animo voor is.'' Ouardi laat weten dat de moskee voor iedereen toegankelijk is. "Ook de moslimvluchtelingen bezoeken onze moskee, want het is een openbaar gebouw. Je kunt straks gewoon binnenlopen om kennis te maken, een rondleiding te krijgen of een gebedsdienst bij te wonen. Iedereen met een andere godsdienst is natuurlijk welkom en we hopen dat door de nieuwe moskee de scheiding tussen moslim en niet-moslim kleiner wordt. Bij ons gaat het niet alleen om de godsdienst, maar ook om nader tot elkaar te komen, want we wonen allemaal in Weesp."
De voorzitter weet uit eigen ervaring hoe fijn het is als je je welkom voelt in een nieuw land. ,,Mijn vader kwam in de zestiger jaren naar Weesp om te werken als lasser bij Electrolux en wij bleven met het gezin in Marokko wonen. Ik ben toen een paar keer op vakantie in Weesp geweest en daarna zijn we met z'n allen hier naartoe verhuisd. Ik woon hier nu 31 jaar en voel me een echte Weesper.''

Leuke sport- en spelmiddag voor kinderen met beperking

WEESP Buurtsportcoach Ingmar Kolbrink komt met sport- en spelmiddagen speciaal voor kinderen met een beperking.

Iedereen moet kunnen sporten, is het beleid van de gemeente. Geldgebrek, een verstandelijke handicap, een lichamelijke beperking of ouderdomsgebreken mogen geen belemmering zijn. Buurtsportcoach Ingmar Kolbrink moet deze woorden omzetten in daden.

Hij bemiddelt sinds maart dit jaar tussen burgers en sportclubs, maar komt daarnaast ook zelf met activiteiten. In mei ging hij elke week wandelen, in juni gaat hij sporten met kinderen met een beperking. De sport- en spelmiddagen zijn donderdagmiddag van 16.30 tot 17.30 uur op het sportpark aan de Papelaan. Deelname is gratis. Neem voor meer informatie contact op met Ingmar via ikolbrink@versawelzijn.nl.

FC Weesp moet op zoek naar andere aanvoerder

WEESP - Het eerste elftal van FC Weesp moet op zoek naar een andere aanvoerder: Ramon Westland vertrekt. De Weesper maakt, samen met teamgenoot Niels Irik, de overstap naar de Bussumse hoofdklasser SDO.

FC Weesp promoveerde in mei naar de tweede klasse. Het zal nog flink puzzelen worden voor hoofdtrainer Mario Rijnsburger om een volwaardig team op de been te brengen. Ook Wouter Spanjerberg, Aize Burggraaf en Rick van der Burg stappen uit de selectie.

Ernstig ongeluk met wielrenner bij tijdelijke brug over het Gein

Het traumateam spoedt zich ter plaatse. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP/DRIEMOND Er heeft dinsdagochtend een ernstig ongeval plaatsgevonden bij de noodbrug over het Gein. Een wielrenner kwam rond half negen lelijk ten val en raakte zwaargewond. De traumahelikopter kwam ter plaatse.

De wielrenner wilde zonder vaart te minderen de tijdelijke brug oversteken. Hij raakte uit koers en kon hier vanwege zijn voetbeugels niet goed op reageren. Volgens omstanders was de man er slecht aan toe, maar was hij nog wel enigszins aanspreekbaar. Hij droeg een fietshelm.

De lifeliner landde op een klein stukje weiland tussen de Bletzstraat en de Provincialeweg in. De wielrenner is met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.
De kruising en de Geinbrug bij Driemond worden vervangen. Daarom is de Provincialeweg naar Amsterdam drie maanden dicht. Voor fietsers, hulpdiensten en het openbaar vervoer is een tijdelijke brug over het Gein gemaakt.

15: meer nieuws over de werkzaamheden en afsluitingen.

Amber Koeman

Turntrainster, studeert voor juf, geboren en getogen Weesper, is 21 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Als het goed is ben ik volgende maand afgestudeerd als basisschooljuf. Daarnaast geef ik per week circa 15 tot 20 uur turntraining aan talentjes van 5 tot en met 12 jaar. Ook vind ik het heerlijk om leuke dingen te doen met vriendinnen en doe ik aan crossfit bij CrossFit 0294."

Je favoriete dag in de week?
"Zondag, dat is de enige dag in de week dat ik (meestal) geen verplichtingen heb."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik eigenlijk een heel gevoelig iemand ben."

Je beste eigenschap?
"Ik ben sociaal en behulpzaam. Ik maak het iedereen graag naar de zin."

En je slechtste?
"Ik ben een rommelkont."

Wakker te maken voor?
"Een heerlijke zonvakantie."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met de gemeente om te praten over de mogelijkheden voor het krijgen van een eigen turnzaal."

Wat zou je doen met 1000 euro?
"Lekker op vakantie gaan."

En met een miljoen?
"Een turnzaal bouwen en een eigen turnvereniging starten."

Waar kun jij je boos over maken?
"Over al het onrecht in de wereld."

Als jij de burgemeester van Weesp was, dan zou je?
"Echt álle kinderen in Weesp laten sporten."

Mooiste plek in Weesp?
"Het mooie uitzicht vanuit mijn tuin in Aetsveld."

Welk lokale nieuws houdt je bezig?
"Momenteel niet zo veel, het is vredig in Weesp. Ik trek me veel aan van de terroristische aanslagen die overal in de wereld worden gepleegd."

Jasmijn en Britt aan kop in WGT

WEESP - Het zangduo Jasmijn Hendriks en Britt Metten staat op nummer 1 in de Weesp Got Talent publiekspoll van het WeesperNieuws.

Met 21% van de stemmen is hun voorsprong wel nipt. Aedan Hamminga (comedy/zang) staat tweede met 20% van de stemmen. Tristan Valkenburg (cabaret) maakt de top 3 compleet met 19% van de stemmen. Er is al 827 keer gestemd.

Er kan nog tot de finale op zaterdag 24 juni gestemd worden, ook op de andere finalisten: zangeres Petra Lek, fluitiste Wina Galesloot, sopraan Gina de Jong en boyband The 4 Directions. De deelnemers strijden om de titel en een cheque van 500 euro. De jury weegt de uitslag van de publiekspoll mee in haar eindoordeel. Het is mogelijk om de finale bij te wonen. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar via de website www.theaterpandweesp.nl.

Van de lezers

Boete

Op 8 juni heb ik in de straat waar ik al meer dan 10 jaar woon mijn eerste parkeerboete gekregen. Op de hoek Julianastraat/Achterherengracht. Voorwielen nog net in een parkeervak, de rest op de stoep. Ik weet het: parkeren op het trottoir is verboden, maar niemand had er last van. Voetgangers konden gewoon passeren en ook de doorgang voor auto's werd niet belemmerd. Toch kreeg ik een boete van € 90,-. Maar het gaat mij niet om de boete, het gaat om het parkeerbeleid in Weesp. Dit gebied - Julianastraat, Achterherengracht, Kerkstraat, Pastoor Jansenstraat en Tuinkade - zijn straten waar men niet hoeft te betalen. Mensen die komen winkelen of werken weten dit en parkeren hier massaal hun auto's. Kom op een doordeweekse dag eens kijken en zie met eigen ogen dat de auto's van de bakker, de uitzendbureaus, de bloemenwinkels, de makelaars etc. hier staan geparkeerd. Lekker makkelijk, vlak bij hun winkel en gratis parkeren. Ook de gasten van hotel Hart van Weesp parkeren hun auto in deze straten. Dit alles heeft als resultaat dat bewoners die 's avonds thuiskomen eerst een kwartier rond moeten rijden voor een parkeerplek. Ik hoop dat er op korte termijn een oplossing komt voor dit probleem. Gemeente Weesp, maak hier een blauwe zone van met een maximale parkeertijd van 1 of 2 uur en geef de bewoners een parkeerkaart, desnoods tegen betaling.
Tibor Warga

La Base komt met pastarestaurant Passata

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - La Base opent een tweede vestiging. Dit pastarestaurant, dat Passata gaat heten, gaat authentieke pastagerechten serveren. Dit maakt eigenaar Sidney Diekstra bekend op de Facebookpagina van La Base. Zijn pizzarestaurant La Base is sinds de opening in 2015 een groot succes. Passata komt ook op de Nieuwstad, op nummer 22, waar pannenkoekenhuis 't Cathshuis zat.

Brommers kieken bij Café 't Helletje

De jaarlijkse Hellerit start op de Stationsweg. Foto: Romana Bouw

WEESP Een grote stoet oude brommertjes trok zondag door Weesp en omgeving: het waren deelnemers van de jaarlijkse Hellerit van Café 't Helletje.

De brommertjes trokken veel bekijks. Toeschouwers vroegen de bestuurders van de oude Honda's, Zündapps en andere merken het hemd van het lijf. Vanaf het café vertrok de stoet voor een tocht van meer dan honderd kilometer. "We waren dus wel even onderweg, maar het was heel erg leuk. Volgend jaar doen we het gewoon weer", aldus cafébaas Pieter Kors.

'Het gaat om echtheid, je moet down met ze zijn'

Burak is een rolmodel voor 'zijn' jongens

Burak Sandikci gaat Trainspotting nieuw leven in blazen. Foto: Bastiaan Miché

door Yvonne Hulsbos

Weesp De gemeente Weesp heeft het een aantal jaren zonder jongerenwerker moeten doen, maar sinds 1 april is dat hiaat opgevuld door Burak Sandikci (38). De jeugdhulpverlener met Turkse roots is gepokt en gemazeld in het vak, als geschoolde jongerenwerker met acht jaar ervaring en als ervaringsdeskundige. Met de krant deelt hij zijn eerste indrukken en toekomstplannen.

De eerste weken bleef het stil in Trainspotting, het jongerencentrum van Versa Welzijn aan de Sportparklaan. Sandikci ging de straat op, naar voetbalvelden, winkelcentra en andere plekken waar jongeren chillen. "Als je veel op straat hangt, ga je voetballen en als dat niet kan, ga je rottigheid uithalen. Jointjes roken of rotzooi trappen om jezelf op de kaart te zetten", verklaart hij het gedrag van hangjongeren. Sandikci heeft vooral geluisterd naar wat ze willen, wat ze daarvoor zelf willen doen en heeft gewerkt aan een vertrouwensband: "Samen leuke ervaringen opdoen; ik heb een paar keer met ze gegeten en ze zelf spullen laten uitzoeken voor Trainspotting. Dan voelen ze: deze man wil iets voor ons doen."

'Een opleiding is belangrijk, maar ik ben vooral streetwise'

Zelfredzaamheid

Inmiddels werkt hij met een vaste groep van twaalf jongens van 13, 14 jaar. "Ze komen elke dag naar Trainspotting en ik werk drie tot vier keer per week met ze." De tweede groep, acht jongens van 17 jaar en ouder, begeleidt hij bij projecten - bijvoorbeeld bij het voetbaltoernooi dat ze met Hemelvaart hadden georganiseerd. Meiden hebben een eigen jongerenwerker: "Meiden willen vaak niet samen met jongens in een groep, vandaar."

Het doel is zelfredzaamheid: "Ontwikkelen door opleiding of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Verder sport en ontspanning." Sandikci gaat ook kunst met ze maken. Uit ervaring - hij is grafisch vormgever - weet hij hoe belangrijk dat is: "Als je creatief denkt, zie je meer mogelijkheden. Lukt A niet, dan ga je voor B, C of D." Zelf heeft hij geen baan als vormgever gevonden: "Dan ga je niet zitten huilen, dan ga je verder zoeken. Ik heb mijn plek gevonden in het jongerenwerk."

Een nieuwe start

Maar eerst wil de jongerenwerker Trainspotting verbouwen: "Frisse kleuren, canvassen met graffiti aan de muur, een muziekinstallatie, een dj-set: ze moeten popelen om naar binnen te gaan." De graffitiwerken maken de jongeren zelf en worden eerst tentoongesteld in het stadhuis. De mooiste krijgt daar een plek, de rest gaat naar het nieuwe Trainspotting dat ook een nieuwe naam krijgt. "We willen een nieuwe start met een 'grand opening' en een agenda met wat er het hele jaar te doen is." Een datum is nog niet geprikt, Sandikci is nog op zoek naar een potje om het allemaal te financieren.

"De groep moet in vier jaar tijd uitgroeien tot een hechte groep zelfredzame jongeren, die als rolmodel voor de nieuwe lichting jongeren dient, het 'peers'-model." Rolmodellen, vaak de stoerdere jongens uit de groep, zijn heel belangrijk. Sandikci was zelf zo'n hangjongere die als zestienjarige door jongerenwerk gevormd is en daarna als vrijwilliger met jongeren is gaan werken. Pas later is hij tot jongerenwerker op hbo-niveau geschoold. "Zo'n opleiding is belangrijk, je leert meer oplossingen en je leert reflecteren", vindt hij. "Maar ik ben vooral 'streetwise'. Ik weet hoe je op straat moet zijn, hoe je praat." Dan, met nadruk: "Echtheid - dat wil ik er écht in hebben - is het belangrijkste. Dat je down met ze bent, met hart en ziel voor ze gaat. Je kunt wel zeggen 'ik begrijp wat je voelt' als ze het thuis zwaar hebben, terwijl je zelf uit een goed gezin komt en nooit problemen hebt gehad. Dan heb je de straat niet gevoeld."

Soms komt Sandikci jaren later jongens tegen die hem bedanken omdat ze dankzij hem goed terecht zijn gekomen. "Dan ben ik heel trots, je maakt echt verschil."

Column

Hoop

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

'Hopen op de goede afloop? Want dan ga ik nu alvast een vlag kopen'

Stefan: "Met Stefan."
Jan: "Hé, met Jan. En, en, en?"
Stefan: "Nog niet gebeld."
Jan: "Wat denk je?"
Stefan: "Geen idee... ik had er een goed gevoel over, maar nu maak ik mij ineens heel veel zorgen dat mijn gevoel me in de steek laat."
Jan: "Je moet dat gevoel niet overwaarderen. Je moet het gewoon loslaten. Zo voel ik het als het spreekwoordelijke puntje bij het paaltje komt. Het is toch zoals het is."
Stefan: "Hopen op een goede afloop, mag dat wel? Want dan ga ik nu alvast een vlag kopen."
Jan: "Beter van niet. Ik hoop in principe nergens op. Kun je ook niet teleurgesteld raken. Vrijdagavond bijvoorbeeld kun je Weesp niet in vanaf de A1 en via Driemond ook niet. Ik kan dus wel hópen dat iemand daarover heeft nagedacht, maar dat doe ik gemakshalve niet."
Stefan: "Ja, ik snap het. Ik werd laatst aan de Vecht overvallen door een groepje muggen, stuk of vijftien. En toen hóópte ik dat de jeuk wel mee zou vallen. Als je een half uur niet krabt, schijn je er verder geen last meer van te hebben. Dus dan hóóp je dat je dat een half uur kunt volhouden."
Jan: "Zo zei Trump dat hij hóópte dat de FBI het onderzoek naar de Russen zou staken. Daarmee bleef hij binnen de regels van de wet. Maar het gevolg is nu waarschijnlijk één grote teleurstelling."
Stefan: "Precies! Ik ga nu dus nog niet haar schooltas zoeken zodat ik die straks aan de vlag kan hangen...?"
Jan: "Nee, ze belt je straks. En ze zegt óf 'pap, ik ben geslaagd' óf 'pap, ik heb een her' óf 'pap, ik ben gezakt'. En in alle gevallen mag de vlag uit, want ook een teleurstelling dient gevierd te worden."
Stefan: "Dank je wel Jan, ik voel me weer helemaal blanco! Trouwens, treed jij nog op 24 juni tijdens Weesp Gastvrij?"
Jan: "Helaas niet. Ik speel met mijn bandje Coopertest een reünieconcert in De Melkweg, maar ik weet zeker dat Weesp Gastvrij een groot succes wordt."
Stefan: "En ik hoop dat jullie dan ook de sterren van de hemel spelen in De Melkweg..."
Jan: "Ga jij nou maar een vlag kopen en hou vol."
Stefan: "Zeker weten... Hou vol!"

'Hopen op de goede afloop? Want dan ga ik nu alvast een vlag kopen'

CDA maakt zich zorgen over hekken naast Laurentiuskerk

Foto: Eric Willemsen

WEESP Het CDA is bezorgd over de bouwhekken die rondom de Laurentiuskerk staan. Raadslid Cees Sluyk vindt dat door de komst van de hekken de verkeerssituatie in de Blomstraat gevaarlijker is geworden, zo vertelde hij tijdens de raadsvergadering. Volgens wethouder Peter Eijking is er overleg met de gemeente en de Jozefschool geweest.

De hekken staan er tijdelijk en zijn voor de veiligheid van de mensen op straat. Als de verbouwing achter de rug is, verdwijnen de hekken ook weer, zo vertelde wethouder Eijking. De hekken mogen er overigens ook gewoon staan, ze staan op het terrein van de kerk. Er is vooraf overleg geweest met de Jozefschool en de omwonenden. De gemeente houdt ook een oogje in het zeil.

10 / 24

15 / 24

Als het in de Bouhuijstunnel stokt, staat de hele Korte Muiderweg stil

Afsluiting Driemond zorgt aan andere kant van Weesp voor verkeersinfarct

De verkeerschaos was vorige week dinsdag zo groot dat de Bouhuijstunnel werd afgesloten. Alleen zo kon het verkeer weer op gang komen.

In de file naar Weesp. Foto: Edwin Bredius

WEESP - Bij wegafsluitingen is de overlast in de eerste dagen altijd het ergst. Daarna vinden mensen letterlijk en figuurlijk beter hun weg. De afsluiting van de N236 zorgde op dag 1 voor opstoppingen aan de andere kant van Weesp: op de Korte Muiderweg.

In de ochtendspits moest al het verkeer via de Korte Muiderweg naar de A1. 's Avonds, toen het ook nog regende, kwam de hausse weer terug. Op het drukste moment stond het verkeer vast van de rotonde bij de Bouhuijstunnel tot helemaal op de afrit van de A1. Om de boel weer aan het rollen te krijgen, werd de Bouhuijstunnel afgesloten. Verkeer moest doorrijden via de Leeuwenveldseweg en het bedrijventerrein. Een extra omweg, maar daardoor kon het verkeer tenminste doorstromen.

Bottleneck

De Geinbrug bij Driemond is gesloopt, je kijkt vanaf de tijdelijke fietsbrug zo het dorp in. Een filmpje van de sloop staat op WeesperNieuws.nl. Foto: Marieke van Veen

'Heel wat telefoontjes gehad, soms op het woedende af'

Volgens verkeerswethouder Astrid Heijstee kon dat niet anders. "Als het in de tunnel vaststaat, vormt de rotonde echt een bottleneck en slibt de gehele Korte Muiderweg dicht. Ook hulpdiensten komen er dan niet meer door. Daarom moesten we besluiten de tunnel af te sluiten. Dat gaf wrevel en irritatie bij een aantal automobilisten, en dat kan ik mij heel goed voorstellen. We hebben het woensdag ook iets anders aangepakt. Het was sowieso woensdag al minder chaotisch."

Gaat de Bouhuijstunnel weer dicht als het te druk wordt?
"Een verkeersregelaar geleidt het verkeer op de rotonde. Als de doorstroming richting het centrum stokt, kan hij ingrijpen door de tunnel bijvoorbeeld voor een aantal minuten dicht te doen. Als het op de Herensingel weer doorrijdt, kan de tunnel weer open."

'Rijdt het weer op de Herensingel, dan kan de tunnel weer open'

Die wrevel en irritatie, hoe uit zich dat?
"We hebben heel wat telefoontjes gehad. Soms op rustige toon, soms op het woedende af. Het is niet altijd terecht. Feit is wel dat de Geinbrug drie maanden is afgesloten. Dat geeft nu eenmaal overlast en wij vragen daar begrip voor."

Hoe nu verder?
"We blijven monitoren en als het nodig is kan de provincie nog extra maatregelen nemen, zoals stoplichten om het verkeer te doseren. Maar dat is nu niet aan de orde. Mensen die niet door Weesp hoeven, moeten we nog meer op de A1 krijgen en houden. Misschien kunnen we ons daar nog meer op richten. Het is de provincie die dit allemaal regelt, want zij zijn als beheerder van de Geinbrug de 'veroorzaker' van het probleem. Wij staat in contact met ze en nemen elke week door of de maatregelen goed werken of dat we moeten aanpassen."

Bestuurlijke power van Amsterdam

Een vergelijk op dertien belangrijke punten geeft aan dat Weesp meer mag verwachten van een aansluiting bij Amsterdam dan bij Gooise Meren. Veel meer.

Bedrijven en inwoners in Weesp kunnen van Amsterdam een sterke bijdrage verwachten. Foto: Pixabay

WEESP - Wat is beter voor de inwoners van Weesp: aansluiten bij Amsterdam of bij Gooise Meren? In opdracht van de gemeente is een bureauonderzoek gedaan, waarvan de resultaten nu bekend zijn geworden. Na elk vergelijk is er een voorzichtige conclusie (indicatie). Als je dat op een rijtje zet, heeft Amsterdam overduidelijk meer te bieden dan Gooise Meren.

Er is gekeken naar onderwerpen die Weesp belangrijk vindt (kernwaarden). Rekening houdend met de verschillende factoren en kenmerken (kleinschaligheid tegenover grootstedelijk) is het toch gelukt om naast elkaar te zetten hoe zwaar de uiteenlopende taken zijn die op de gemeenten rusten (de 'taakzwaarte'). Zo is bijvoorbeeld het verstrekken van bijstandsuitkeringen voor Amsterdam een zwaardere taak dan voor Gooise Meren, omdat Amsterdam verhoudingsgewijs meer uitkeringsgerechtigden telt. Uiteraard is in het vergelijk alles in verhouding gebracht: de uitgave per inwoner of het aantal voorzieningen per duizend inwoners.
Het onderzoek is uitgevoerd door KplusV uit Arnhem in opdracht van de gemeente Weesp. We zetten de bevindingen samengevat op een rijtje, gevolgd door de indicatie van de onderzoekers.

Historische waarde

In de Toekomstgesprekken werd om cijfers gevraagd. Die liggen er nu.

Weesp en Amsterdam hebben een vergelijkbaar aantal monumenten per inwoner, Gooise Meren zit op de helft daarvan. Per 100 rijksmonumenten geeft Gooise Meren minder geld uit aan monumentenzorg dan Weesp en Amsterdam.
* Het beeld van Weesp komt meer overeen met Amsterdam dan met Gooise Meren.

Sportvoorzieningen

Grofweg besteedt Weesp twee keer zo veel aan sport dan Gooise Meren. En Amsterdam geeft weer twee keer meer aan sport uit dan Weesp.
* Op het gebied van sport kan een keuze voor Amsterdam voor Weesp een vooruitgang betekenen, een keuze voor Gooise Meren een achteruitgang.

Onderwijs

De verschillen zijn niet groot. Wel besteedt Amsterdam overduidelijk meer geld per inwoner aan openbaar en bijzonder basis- en speciaal onderwijs.
* Omdat uitgaven voor onderwijs vaak specifiek zijn, biedt het grotere onderwijsbudget van Amsterdam voor de inwoners van Weesp niet automatisch meer perspectief, maar ook niet minder.

Kunst en cultuur

Per inwoner geeft Amsterdam (ruim) vijf keer zo veel uit aan kunst en cultuur dan Weesp en Gooise Meren. Gooise Meren heeft naar verhouding een groter voorzieningenniveau.
* Amsterdam beweegt zich vanwege het grootstedelijke en internationale karakter op een heel ander speelveld dan Weesp en Gooise Meren. Een keuze voor Amsterdam kan mogelijk betekenen dat Weesp meelift op het ondersteunen van het voorzieningenniveau.

Bedrijvigheid en economie

Weesp trekt per inwoner twee keer zo veel uit voor economie (o.a. opknappen van bedrijventerreinen, versterken binnenstad) dan Gooise Meren. En Amsterdam weer het dubbele van Weesp.
* Bedrijven en inwoners in Weesp kunnen van Amsterdam een sterke bijdrage verwachten. Van Gooise Meren is dit niet te verwachten: die gemeente moet haar economische beleid nog bepalen. Amsterdam is op dit onderdeel duidelijk een sterkere partner dan Gooise Meren.

Openbare leefruimte

Weesp en Gooise Meren geven ongeveer evenveel uit aan wegen en openbare ruimte. Amsterdam twee keer zo veel. Voor groen en wijkbeheer liggen de uitgaven ongeveer gelijk.
* Amsterdam kan Weesp meer financiële armslag voor infrastructuur bieden dan Gooise Meren.

Sociale voorzieningen

Weesp en Amsterdam geven meer dan duizend euro per jongere uit aan jeugdzorg, Gooise Meren minder dan driehonderd euro. Voor jongerenactiviteiten en algemene voorzieningen besteden Gooise Meren en Amsterdam veel meer dan Weesp.
* Wat betreft financiële capaciteiten kan Weesp op het gebied van jeugdzorg meer van Amsterdam verwachten dan van Gooise Meren. Het vraagstuk in Amsterdam is groter. Of dat een voor- of een nadeel is, is niet direct te beoordelen.

WMO en gezondheidszorg

De grote verschillen in het aantal 65-plussers en het aandeel van het vergrijsde deel van de bevolking in acht genomen, ook verhoudingsgewijs, ligt de taakzwaarte van Weesp tussen die van Amsterdam en Gooise Meren in.
* De inwoners van Weesp mogen op het gebied van WMO en gezondheidszorg (financieel) meer verwachten van Amsterdam dan van Gooise Meren.

Uitkeringen en schuldsanering

Qua opbouw van de sociale structuur en daarmee de taakzwaarte zit Weesp tussen Amsterdam en Gooise Meren in.
* Veel op dit gebied is aan wet- en regelgeving gebonden. Daarin zou een keuze voor Amsterdam of Weesp geen verschil moeten maken. Wel lijkt Amsterdam qua taakzwaarte aan Weesp meer sociale solidariteit te kunnen bieden dan Gooise Meren.

Woningbouw, verkeer en vervoer

Opvallend: Weesp (21 euro per inwoner) en Gooise Meren (130 euro per inwoner) trekken geld uit voor ontwikkeling van grootschalige (woning)bouwprojecten, terwijl Amsterdam er 242 euro per inwoner aan verdient. Dat komt vooral doordat Amsterdam grootschalige ontwikkelingen voor eigen rekening en risico doet. Voor OV SAAL (uitbreiding spoor) geldt hetzelfde.
* Op het gebied van grootschalige ontwikkelingen is Amsterdam een duidelijk sterkere partner voor Weesp dan Gooise Meren.

Vergunningen, toezicht en handhaving

Amsterdam trekt hier het meeste geld voor uit, Weesp vervolgens weer meer dan Gooise Meren.
* Gelet op het belang van toezicht op bedrijventerreinen lijkt Weesp meer capaciteit van Amsterdam dan van Gooise Meren te kunnen verwachten. Dat geldt richting grotere bedrijven ook voor milieubeheer.

Ruimtelijke ontwikkelingen

In verhouding tot het aantal inwoners heeft Amsterdam weinig wegoppervlak en Gooise Meren juist meer. Weesp telt het grootste aantal bouwvergunningen. De waarde van bedrijfsmatig onroerend goed is in Gooise Meren het laagst, in Amsterdam het hoogst, met Weesp nagenoeg in het midden.
* Wanneer naar het geheel van ruimtelijke ontwikkelingen, woningbouw en verkeer en vervoer wordt gekeken, vormt zich het beeld dat Amsterdam voor Weesp een krachtiger partner is dan Gooise Meren.

Veiligheid

Als het gaat om algemeen veiligheid hebben Weesp en Gooise Meren een vergelijkbare taakzwaarte, voor sociale veiligheid trekt Amsterdam vier keer vaker de portemonnee dan Weesp. En Weesp weer drie keer vaker dan Gooise Meren. Wat betreft het aantal geregistreerde misdrijven per inwoner liggen Weesp en Gooise Meren op gelijk niveau, maar torent Amsterdam daar bovenuit.
* Er mag worden gehoopt dat een samenwerken met de een of de andere gemeente niet betekent dat je ook de problematiek van die samenwerkingspartner importeert. Amsterdam moet meer inzetten op veiligheid qua aard van de gemeente en qua problematiek. Of dit betekent dat je als Weesp daar voordeel van kunt hebben, is niet te zeggen. Vanuit het perspectief van Gooise Meren biedt die gemeente naar verhouding niet de inzet die Weesp nodig heeft.

Beleid

Onderzoeksbureau KplusV heeft ook het beleid van Amsterdam, Gooise Meren en Weesp naast elkaar gelegd. Ook hier komt het beeld naar voren dat Weesp meer profiteert van een samengaan met Amsterdam.

Gemeentelijke lasten

De lastendruk per huishouden is nu het hoogst in Weesp. Die gaat mogelijk omlaag bij zowel Amsterdam als Gooise Meren. Voor mensen met een koopwoning is Amsterdam duidelijk het 'goedkoopst'. Wie een huurwoning heeft, krijgt in Gooise Meren de laagste aanslag (doorbelasten rioolheffing niet meegerekend).

En nu?

Is hiermee alles gezegd? Nee, zeker niet. Weesp stelt een lijst op van zaken waarvan ze belangrijk vindt dat ze behouden of versterkt worden. Je kunt zeggen: een aanbestedingslijst. Een groot aantal van die 'kernwaarden' komt in deze vergelijking voor, andere niet. Het is aan Amsterdam en Gooise Meren om aan te geven in hoeverre ze aan de eisen en wensen van Weesp kunnen voldoen. Wat nu als Amsterdam bijvoorbeeld minder ver gaat in het groen houden van de Aetsveldsepolder dan Gooise Meren? Kortom, de strijd is nog niet gestreden. De knoop wordt in november door de gemeenteraad doorgehakt.

Wat vindt Weesp belangrijk?

Aan de hand van de kernwaarden (wat Weesp belangrijk vindt om te behouden en te versterken) is een aantal opgaven opgesteld. Een greep:
- In stand houden en versterken waarde van cultureel erfgoed
- Open zicht Aetsveldsepolder handhaven
- De afgesproken verhouding bebouwing, water en groen in stand houden
- Opknappen bedrijventerreinen
- Meer mogelijkheden voor detailhandel, horeca en recreatie in de binnenstad
- Realiseren uitstekende verbinding Weespersluis en rest van Weesp
- Weesp energieneutraal in 2030
- Sociale voorzieningen in stand houden of versterken
- Voorzieningenniveau op huidige peil houden
- Woonlasten blijven op betaalbaar niveau
- Dienstverlening gemeente minimaal op huidig niveau en tegen acceptabele kosten bereikbaar
- Inwoners van Weesp blijven betrokken bij beslissingen die Weesp aangaan

De gemeenteraad stelt de lijst vast in de vergadering van morgen (15 juni).

Yogi Lama Choenyi was drie weken lang gastdocent op de Jozefschool

'Verbinding en verbeelding': samenwerking tussen school, boeddhisme en kerk

Yogi Lama Choenyi leerde de kinderen over het boeddhisme. Foto: Studio Kastermans

WEESP Onder de noemer 'Verbinding en Verbreding' stond de Jozefschool drie weken lang in het teken van het boeddhisme. De leerlingen leerden over alle aspecten van deze levensbeschouwing. Aan dit project verleende een bijzondere gastdocent zijn medewerking: de boeddhistische geestelijke Yogi Lama Choenyi. Meester Douwe Hoitsma vertelt er meer over.

Hoe kwam je in contact met Choenyi?
"Tijdens een lezing over boeddhisme en compassie in Amsterdam vroeg ik: 'Hoe kan je compassie bij kinderen ontwikkelen?' De spreker wist het antwoord zo snel niet, maar Yogi Lama Choenyi die ook in de zaal zat, wilde graag met die vraag aan de slag. Choenyi is geboren in Tibet en woont in Katwijk. Hij is yogi – yogaleraar – en lama – boeddhistisch geestelijke."

Wat heeft Choenyi gedaan?
"Hij heeft yogaoefeningen met de kinderen gedaan. Als het lichaam soepel is, kun je ook beter leren en je concentreren. Ook heeft hij mandala's met ze gemaakt: cirkels met geometrische figuren."

'Choenyi heeft laten zien wat geduld, concentratie en vriendelijkheid is'

Hoe stond verbinding centraal?
"Bij een rondetafelgesprek in de kerk vertelden pater Jan Haen, dominee Gerben en lama Choenyi over hun geloof en over de tradities die daarbij horen. Voor Choenyi werd dat vertaald. Na afloop konden mensen vragen stellen. Doordat je samen bent en naar elkaar luistert, ontstaat er begrip, krijg je een ruimere blik op de wereld. Leer je dat je eigenlijk allemaal geluk nastreeft, op een net iets andere manier."

En verbeelding?
"Choenyi heeft mandala's gemaakt en pater Jan een mandorla, een heilige afbeelding uit het katholieke geloof: twee cirkels met een amandelvormige doorsnede waarin pater Jan geschilderd heeft wat belangrijk is voor hem. Dominee Gerben heeft verteld over de oude fresco's in zijn kerk."

Welke stroming gaat de Jozefschool volgend jaar behandelen?
"Het liefst alle religies tegelijk: het jodendom, christendom, boeddhisme, hindoeïsme en de islam en dan weer met een rondetafelgesprek. Dan krijg je nog meer verbinding. Dat zou ik heel mooi vinden."

Nog antwoord gekregen op je vraag over kinderen en compassie?
"Choenyi vertelde dat je als leerkracht vooral door je eigen gedrag moeten laten zien wat compassie is, je moet een rolmodel zijn. Hij heeft laten zien wat geduld, concentratie en vriendelijkheid is. Aan het eind heeft hij zakjes gezegend zand aan de kinderen uitgereikt, met zand in alle kleuren van de regenboog dat gebruikt is voor het maken van mandala's. Een bijzonder geschenk. Alle kinderen waren gek op Choenyi en we hopen hem in de toekomst weer te mogen begroeten."

10 jaar Kindertriatlon: de pioniers blikken terug

Menno is het gelukkigst tussen de koeien.

door Marieke van Veen

WEESP Koen Beenken organiseerde in 2008 een kindertriatlon voor de kinderen in de buurt. Inmiddels is de kindervariant net zo populair als de WeesperNieuws Triatlon. Zondag 27 augustus is de tiende editie. WeesperNieuws laat de komende tijd steeds een deelnemer van het eerste uur aan het woord.


Menno Gijzen (18)

Na zijn eerste Kindertriatlon wist Menno het zeker: 'Dit nooit meer.'

'Boer worden is mijn alles, ik ben het liefst altijd tussen de beesten'

Waarom deed je destijds mee?
"Koen Beenken, de buurman van mijn oma in de Wilhelminastraat, pikte mij van de straat. Samen met de zes anderen. Zullen wij vandaag een triatlon doen? Dat was stoer! Ik hielp zelfs mee om de boei in De Vest te leggen."

Wat kun je je ervan herinneren?
"Het was erg gezellig met z'n zevenen met familie en vrienden. Maar toen ik klaar was, heb ik gezegd: dit doe ik nooit meer!"

Zwemmen, fietsen of lopen?
"Zo hard mogelijk fietsen. Ik was op mijn crossfietsje. Kleine wieltjes, dikke banden. Gewoon gaan!"

Hoe vaak heb je meegedaan?
"De eerste keer was meteen de laatste keer. Zwemmen en hardlopen zijn niet aan mij besteed."

En de WeesperNieuws Triatlon?
"Dat is niets voor mij."

Is sporten belangrijk voor je?
"Ja natuurlijk, je moet fit blijven. Maar mijn sport is het werk op de boerderij: het hooien, gooien met hooibalen en stropakken; ik hoef niet naar de sportschool. En ik fiets heel wat af tussen huis, de boerderijen en mijn oma."

In 2008 was je nog een kind. En nu?
"Nu volg ik de opleiding melkveehouderij niveau 2 op het Wellantcollege in Houten. Ik loop stage op een boerderij aan de Gooilandseweg en werk op een boerderij in Gein-Noord. Boer worden en zijn is mijn alles! Ik ben het liefst altijd buiten, tussen de beesten. Het mooiste moment van de dag is om 's ochtends vroeg tussen de koeien te lopen. Kijken of het goed met ze gaat. Het is zeker geen negen-tot-vijfbaan. In het seizoen van half zes 's ochtends tot acht uur 's avonds. Echt: een boer is stoer!"

Nog tips voor de deelnemers van 2017?
"Oefenen en verkennen. Dan kun je zien waar het sneller kan. En veel plezier hebben, natuurlijk!"

Ben je erbij met de 10e Kindertriatlon?
"Jazeker. Gezellig op bezoek bij mijn oma die nog steeds in de Wilhelminastraat woont. Daar ben ik sowieso elke zondag. Vroeger om te vissen, nu voor de taart."

www.kindertriatlon.com.

Zomaar een donderdagochtend in Buurtkamer de Kastanje

Mevrouw Ris is er voor het eerst: 'Ik hoop hier nieuwe mensen te leren kennen'

De Kastanje is elke dag open voor koffie, een gezellig praatje of een luisterend oor. De buurtkamer moet zorgen voor meer sociale cohesie in de wijk.

Mevrouw Ris (links) wordt hartelijk ontvangen door gastvrouw Ria Jansen. Foto's: Marieke van Veen

WEESP Mevrouw Ris wordt steeds minder goed ter been. Bovendien is haar beste vriendin verhuisd naar een zorginstelling in Hilversum. Hierdoor ontbreekt het de 78-jarige Weespse aan sociale contacten, terwijl ze daar wel behoefte aan heeft. Op deze druilerige donderdag heeft ze de stoute schoenen aangetrokken en is ze binnengestapt bij Buurtkamer de Kastanje.

"Ik stap niet zo makkelijk op mensen af", bekent ze aan gastvrouw Ria Jansen. Ria 'bemant' de buurtkamer elke donderdag, dan is er vanaf 11.00 uur een handwerkinloop. De gastvrouw legt haar breiwerkje aan de kant en schenkt voor mevrouw Ris koffie in.

Na wat vriendelijke vragen ontdooit de dame en zet ze haar situatie uiteen: ze is weduwe, heeft uiteenlopende lichamelijke klachten, mist haar goede vriendin met wie ze wekelijks afsprak en haar familieleden leiden drukke levens, dus die valt ze liever niet lastig met haar besognes. Mevrouw Ris wordt deze eerste keer begeleid door een sociaal werker. Zij hoort het gesprek tussen de vrouwen glimlachend aan: "Wat fantastisch dat dit er is in Weesp. Dit is zo laagdrempelig. En ook nog eens elke werkdag open. In Weesp hoef je niet in je eentje achter de geraniums te zitten."

Buurtkamer de Kastanje opende twee maanden geleden de deuren.

'In Weesp hoef je niet in je eentje achter de geraniums te zitten'

Aan de andere kant van de grote tafel zit een groepje mannen bij elkaar. Een van hen heeft zijn zoontje bij zich. Ze hebben duidelijk het een en ander te bespreken. De man aan het hoofd van de tafel maakt tijdens het gesprek aantekeningen op een blocnote. Ria heeft geen idee wie de mannen zijn en waarom ze hier hebben afgesproken: "Dat hoeft ook niet, dat maakt het juist zo leuk. Iedereen kan hier binnenstappen, het is een ontmoetingsplek. Je kunt hier afspreken met bekenden, maar ook nieuwe contacten opdoen - zoals mevrouw Ris." Ondertussen stappen weer twee buurtbewoners binnen; aan de manier waarop zij Ria begroeten valt af te leiden dat ze wel vaker in de Kastanje komen. "De opkomst is heel wisselend", vertelt de gastvrouw. "Nu ben ik de enige met een breiwerkje, maar vorige week zaten we met z'n vijven te handwerken." Ze wijst naar het bord. Daarop staat wat er in juni allemaal te doen is in de Kastanje. Naast de dagelijkse inloop van 11.00 tot 15.00 uur worden er namelijk ook gerichte activiteiten georganiseerd, zoals een zwerfafvalmiddag, een bbq en een spelletjesdag. Mevrouw Ris dept na haar openhartige relaas haar ogen droog en kijkt nog eens goed om zich heen: "Hier kom ik nog weleens terug. Niet elke dag, een of twee keer per week misschien?" Ria klopt bemoedigend op haar arm: "Vooral doen!"

Verzilver nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

PASFOTO'S NODIG? Vroom optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, W.C. Hogeweij

Zwangerschapswens en je wordt niet zwanger? Je kunt tercht bij Desirée Lekkerkerker, Acupunctuur Weesp. www.ackrufy.nl of 0294-785331

Thuishulp Woudenberg is op zoek naar een collega voor de huishouding per 01-08-2017 in Weesp/ Muiden. Kijk voor meer info op www.thuishulpwoudenberg.nl of bel met 035-7723878

Pianostemmen? Redelijk tarief. Voor info: tel.0294-253109 of www.de pianostemmer.biz

Huishoud. Hulp gevraagd voor woning in Weesp Aetsveld. 1 x per week gedurende 2 uur. Tel. 06-11516321

Ik zoek een gepensioneerde man die tegen betaling mijn achtertuin voor mij wil bijhouden. Het is een kleine tuin van mijn rijtjeshuis in Aetsveld. Tel. 06-11516321

Gedipl. pedicure ook diabetische/reumapatiënt. Jan Tooropstraat 3. Tel. 06-54 74 08 47.

Gezocht winkelmedewerk(st)er 10-16 uur per week (ervaring met ruitersport is een pre), enthousiaste scholier. Zie vacature op www.deboerdierenruiter.nl

Duurzame en betaalbare woonaccessoires & meubels (maatwerk) van Studio Vivre TE KOOP bij De Gooische Loods te Bussum (Laarderweg 118). Kom een kijkje nemen. Voor meer informatie kunt u ook bellen met 06-23814078 of mailen naar info@studiovivre.nl

LAPTOPS 12 - 14". Partij mooie gebruikte Dell laptops. Van dual core tot i5. Windows 10. Vanaf € 155,- COMPLICITY Computers & Services 0294-484 620

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

KANTOREN TE HUUR 18 en 24 m2 in kleinschalig verzamelgebouw. Fullservice. Kortlopende contracten. COMPLICITY Computers & Services 0294-484 620

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

SCOOTER WEESP reparatie / verkoop alle merken. Pampuslaan 224 Weesp 0294-414108

Kinderopvang is veel meer dan snot afvegen

Foto: Marieke van Veen

WEESP - Kinderopvang Kidswereld gaat samenwerken met het MBO College Hilversum. De school komt met de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker. Deelnemers gaan in 1,5 jaar van niveau 3 naar 4. Erkend leerbedrijf Kidswereld biedt de studenten werk- en stageplekken. Daarnaast verzorgt Willy Verweij, directeur van Kidswereld, een aantal lessen.

Verweij: "Kinderopvang is allang niet meer alleen koesteren, neuzen afvegen en voor eten en drinken zorgen. Het is een serieus vakspecialisme dat kinderen - hoe klein ook - sociaal-emotioneel, cognitief en motorisch begeleidt, op een ongedwongen, speelse manier."

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eist dat medewerkers specifiekere scholing krijgen en dat organisaties zich sterker richten op de ontwikkeling van kinderen en op vaste medewerkers voor de babygroepen. Het werkveld wil hierop inspelen en de kwaliteit van medewerkers verhogen naar niveau 4.

MBO College Hilversum wil bijdragen aan deze kwaliteitsslag, door het aanbieden van een BBL-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4. BBL-studenten die al werkzaam zijn in een kinderopvang kunnen in 1,5 jaar doorstuderen van niveau 3 naar 4. Ook BOL-studenten die dit schooljaar niveau 3 behaalden, kunnen zich aanmelden voor dit traject. In het schooljaar 2017-2018 duurt voor hen deze vervolgstap 1 jaar.

Kinderopvang Kidswereld heeft reeds tien medewerkers aangemeld. Daarnaast biedt de kinderopvangorganisatie studenten de mogelijkheid om hun stage te volgen op een vaste werkplek binnen Kidswereld. Met de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 kan een medewerker/student zichzelf ontwikkelen. Ze leren kinderen met specifieke ontwikkelingsbehoeften te ondersteunen en de verschillen tussen kinderen te herkennen. Ook is er aandacht voor coördinerende taken.

Kidswereld is opgericht in 1988 in de keuken van een operationele veehouderij aan de Kanaaldijk in Weesp. Dit is uitgegroeid tot een opvang met tien vestigingen in Weesp en omstreken.

Het schiet op met de nieuwe, bredere Vechtbrug

WEESP - Op deze luchtfoto, die G.J. Schulz begin deze maand maakte, is goed te zien hoezeer het opschiet met de bouw van de nieuwe Vechtbrug. De basis voor de nieuwe bredere brug is er, en ook is al goed duidelijk hoe de weg hier straks op aan gaat sluiten. Later worden ook nog de kruisingen met de Lage Klompweg, de Dammerweg en de 's-Gravelandseweg aangepakt: dat worden rotondes. Het hele project moet begin 2018 af zijn.

Kijkje in de Laurentiuskerk

WEESP Wie nog een laatste blik wil werpen in de Laurentiuskerk kan zaterdag 17 juni van 10.00 tot 12.00 uur terecht in het kerkgebouw aan de Herengracht.

Eigenaar Cees van Vliet houdt dan een open huis om belangstellenden de kans te geven de kerk van binnen te bekijken voordat de ingrijpende interne verbouwing gaat plaatsvinden. Bezoekers zullen een 'open vloer' aantreffen: de houten kerkvloer is weggehaald omdat eerst de fundering moet worden hersteld. Als dat is gebeurd, wordt het kerkgebouw opgedeeld in verschillende ruimten. Er komen onder meer een proefbrouwerij, een yogastudio en appartementen.

Terrassenplan pas in najaar weer aan bod

WEESP Er wordt pas komend najaar meer bekend over de verruiming van de regels voor horecaterrassen. De raad praat daar medio september of oktober over verder.

Het stadsbestuur kwam twee maanden geleden met het idee om terrassen ruim baan te geven. Het plan was om tijdelijk parkeerplaatsen op te offeren. Daar is echter weerstand tegen. De gemeenteraad gaat nu zelf onderzoeken hoe en waar er terrassen kunnen komen. Komend najaar wordt de knoop doorgehakt. Toch kan het zo zijn dat er deze zomer al parkeerplaatsen worden ingericht als terras. Ingediende aanvragen worden wel beoordeeld.

Coalitie geeft groen licht voor jongeren- huisvesting

WEESP De gemeenteraad is akkoord met de ontwikkeling van huizen voor jongeren aan de Waarschapsstraat. Niet zonder slag of stoot: het voorstel wordt alleen door de coalitie gesteund.

Er was veel kritiek vanuit de oppositie. Er loopt een onderzoek naar de wensen van jongeren en de mogelijkheden hiertoe, maar toch legt de gemeenteraad nu al restricties aan de plannen op: een koophuis mag niet meer dan 140.000 euro kosten en de huur niet meer dan 414 euro. De oppositie had eerst de resultaten van het onderzoek willen afwachten.