WeesperNieuws

7 maart 2018

WeesperNieuws 7 maart 2018


Lijsttrekkers in debat in bibliotheek

WEESP De acht lijsttrekkers van de partijen die in Weesp deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen gaan zaterdagmiddag met elkaar in debat over parkeren, terrassen, wonen, cultuur en de toekomst van Weesp.

Het lijsttrekkersdebat is georganiseerd door het WeesperNieuws en de Bibliotheek Gooi en meer, vestiging Weesp. Het debat vindt plaats in het Leescafé van de bibliotheek aan de Oudegracht. Publiek is van harte welkom om het debat van nabij mee te maken. Inloop vanaf 15.45 uur, aanvang debat 16.00 uur. Er worden vier onderwerpen aangesneden die belangrijk zijn in de Weesper samenleving en waar de lokale politiek een grote invloed op heeft. Dat zijn: het oplossen van de parkeerproblemen, de discussie over terrassen in het centrum, de vraag waar en voor wie er nog gebouwd moet worden en hoe het cultuurbudget moet worden verdeeld. Het vijfde thema is 'Amsterdam versus Gooise Meren'. Dat is gericht op het referendum over de bestuurlijke toekomst, dat tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart wordt gehouden.
Het debat duurt maximaal twee uur en is live te volgen via de Facebookpagina van het WeesperNieuws. Later kan het ook worden teruggekeken via onze website.

In deze krant de laatste twee interviews in de serie met lijsttrekkers. Volgende week besteden we nog meer aandacht aan de verkiezingen.

Weesp op de schaats: Oudegracht voor even unieke schaatsbaan

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Het kwam geheel onverwachts en dat maakte het des te leuker: Weesp heeft afgelopen week genoten van een paar dagen schaatspret. Vooral op de Oudegracht - waar je nota bene nooit kunt schaatsen - was het druk met schaatsers. Elke dag stonden er vele mensen op het ijs. En dat leverde prachtige plaatjes op.

17

Tom Molenaar wint brons op WK jiujitsu

WEESP Tom Molenaar (19) uit Weesp heeft afgelopen weekend brons gepakt op het WK jiujitsu in Abu Dhabi.

De Weesper kwam uit in de categorie onder de 69 kilogram. Hij verloor zijn eerste partij tegen een sterke Rus. In de herkansing moest hij maar liefst vijf wedstrijden vechten tegen onder meer een Iraniër, Italiaan, Serviër en een Duitser. Tom won die wedstrijden wel en kreeg aan het eind van de dag het brons omgehangen.

Hocras komt naar Weesp

WEESP Horecagroothandel Hocras komt naar Weesp. Het bedrijf gaat een pand aan de IJsselmeerlaan huren.

Dat de Hocras naar Weesp komt heeft te maken met een flinke uitbreiding van het Bussumse bedrijf dit jaar. Naast dat Hocras in Weesp een pand van 3250 m2 gaat betrekken, komt er ook een groot nieuw distributiecentrum in Almere. Hocras vestigt zich in Weesp met de slagerij en de productiekeuken. Er zullen ongeveer 25 mensen in Weesp gaan werken.

Gemalen draaien weer

WEESP Nu de temperaturen weer boven nul komen bouwt het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de ijsmaatregelen weer af.

Afgelopen week werden alle gemalen uitgezet en noodkeringen en sluizen gesloten. Daarnaast gold er voor de hele regio een vaarverbod. Dat gebeurde om er een mooie ijsvloer te krijgen.

Vrouwennetwerk

Nieuwe voorzitter Xandra Wentink hoopt dat meer jonge vrouwen zich aansluiten bij de Tafel van Weesp.

7

De heilige Mattheus in 'Levens der Heiligen'.

Dit keer wil ik het over een heel ander onderwerp met u hebben en wel over het fenomeen kermis. Van oorsprong is een kermis een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag of andere feestdagen van de parochiekerk van een plaats. Het woord kermis is dan ook een verbastering van kerkmis of kerke-misse. Op die dag stroomde het volk samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken. Oorspronkelijk werd er waarschijnlijk alleen een herdenkingsmis gevierd naar aanleiding van de wijding der kerk. Maar ook toen kwam de business al om de hoek gluren en verschenen er allerlei nevenverschijnselen zoals jaarmarkten, kramen met eetwaren en andere koopwaar, bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld dwergen, Siamese tweelingen, 'medicijnen' en loterijen. Maar op 15 januari 1532 had Karel de Vijfde reeds geordonneerd wanneer feesten en kermissen binnen steden, dorpen en vrijheden en de andere plekken mochten plaatsvinden. Hij stelde vast dat alle jaren in september des zondags na Sint Mattheusdag er feesten en kerkmissen mochten worden gehouden. In het boek uit 1873 'Levens der Heiligen' met 365 heiligen worden deze beschreven, waarvan op 21 september onze heilige Mattheus. De feesten mochten wel vier dagen duren. Voor de protestanten in Weesp was het houden van kermissen een gruwel. In 1655 kwam er vanuit de kerkenraad nog een ernstige klacht over het verstoren van de zondagsrust, de stoutigheden, de openbare hoererijen, concubineschappen en andere vuiligheden die werden gepleegd. In het jaar 2018 bestaat de kermis nog steeds en ik krijg de indruk dat niemand deze weg wil hebben.

Weerbericht

Onbestendig, vooral in het weekeinde zacht

Na de ijzige kou voelde het deze week soms voorjaarsachtig. Een opvullend lagedrukgebied brengt deze week onbestendig weer. In het weekend komt een nieuw sturend lagedrukgebied ten zuiden van de Britse eilanden aan. Met een zuidelijke stroming komen we dan in zachte lucht terecht. Het lagedrukgebied trekt onze richting uit, waardoor de regenkansen groot zijn.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt overdag de bewolking toe en gaat het enige tijd regenen. De maximumtemperatuur komt uit op zo'n 8 à 9 graden. De nachten zijn nog vrij koud. Ook in de nacht naar vrijdag is er nog kans op lichte vorst aan de grond. Overdag kan een bui vallen. Soms schijnt de zon. Het wordt circa 9 graden. Er waait beide dagen een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

Voor zaterdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op enkele regenachtige perioden. Er staat een matige zuidenwind. De temperatuur gaat flink de lift in en bereikt een waarde van 13 à 14 graden. De nachten zijn vorstvrij. Ook zondag is het nog vergelijkbaar zacht met vrij veel bewolking en soms regen. Af en toe schijnt de zon. De zuidenwind is matig van kracht.

Weetje

Februari 2018 was uitzonderlijk zonnig en koud met 159 zonuren tegen 85 uren normaal: een lichte overschrijding van het vorige record van februari 2003 met toen 158 uren zon. Het was tevens de koudste februari sinds 1996. De gemiddelde temperatuur was 0.7 graden tegen 3.3 graden normaal. Daarbij was februari zeer droog met 23 mm neerslag tegen 55 mm normaal.

'Fijn dat de politiek aandacht heeft voor kwetsbare Weespers'

Lijsttrekkers te gast bij 'Koffie om de hoek'

Met een politieke ochtend in de Roskam ging donderdag de strijd om de kiezer van start. Gespreksleider George Hoogervorst blikt terug.

Een bezoeker van 'Koffie om de hoek' vraagt de lijsttrekkers om hun mening over wijkvoorzieningen. Foto: Marieke van Veen

WEESP Voor de lokale politieke partijen is een drukke tijd aangebroken. Vanaf nu tot aan de verkiezingen op 21 maart staat hun agenda vol met verkiezingsactiviteiten. Afgelopen donderdag was de eerste, toen stond 'Koffie om de hoek' op het programma.

'Koffie om de hoek' is een wekelijkse inloop in de Roskam voor mensen met een GGZ-achtergrond. Op initiatief van George Hoogervorst was daar een politieke bijeenkomst, toegespitst op de kwetsbaren in de samenleving.

Vertegenwoordigers van de acht lokale politieke partijen vertelden waar hun partij voor staat en op welke manier zij zich (willen) inzetten voor de zwakkeren en kwetsbaren binnen de Weesper samenleving. Daarna mocht het publiek vragen stellen. Die gingen vooral over lokale en regionale voorzieningen en de te verwachten gevolgen van de gemeentelijke herindeling. Hoogervorst: "De doelgroep was helaas niet in groten getale aanwezig. Misschien voelen zij zich een beetje geïntimideerd door politici? Maar de zaal zat gelukkig toch aardig vol met andere belangstellenden. En werden goede vragen gesteld. Zo was er een meneer uit Hilversum die graag 'Koffie om de hoek' in Weesp bezoekt. Maar onlangs kreeg hij te horen dat hij als Hilversummer alleen welkom is als het niet te druk is. Weespers gaan voor. Vrijwel iedere lijsttrekker vond dit soort regels een beetje doorgeschoten: mensen die baat hebben bij dit soort voorzieningen, moeten in de hele regio terechtkunnen. Daar willen ze zich wel sterk voor maken."

'De gevolgen voor onze doelgroep zijn moeilijk in te schatten'

Hoogervorst heeft zelf een psychische beperking en vindt het daarom belangrijk dat ook kwetsbare mensen aandacht krijgen in de verkiezingstijd. "Fijn dat alle partijen dat ook inzien en hun lijsttrekker of een andere vertegenwoordiger hadden gestuurd. Het was een mooie. levendige bijeenkomst, maar echt concrete antwoorden heeft het niet opgeleverd. Ook de politiek vindt het moeilijk om de gevolgen voor onze doelgroep in te schatten. Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Maar de aandacht is er in ieder geval wel en daar zijn we heel blij mee."

Zeepkistagenda

WEESP Nog twee weken tot de lokale verkiezingen. Een activiteitenoverzicht:

Feest van de democratie

9 mrt | 20.00 | City of Wesopa
D66-avond: 'Geef mij maar Amsterdam' met cabaret en muziek. Drank op eigen kosten. Aanmelden: saskiaterkuile@hotmail.com.

Lijsttrekkersdebat

10 mrt | 16.00 | De Bibliotheek
Politiek debat onder leiding van het WeesperNieuws.

Politiek in de moskee

11 mrt | 16.30 | Moskee
De partijen delen hun standpunten in de nieuwe Assoenat-moskee aan de Nijhoffstraat.

Amsterdam of Gooise Meren?

12 mrt | 19.45 | katholieke kerk
CDA-avond over de keuze tussen Amsterdam en Gooise Meren. Diverse invalshoeken onder het motto 'De andere kant van het gelijk'. Adres: Troelstralaan 19.

Verkiezingswinkel

13 maart t/m 21 maart
ma t/m vrij 10.00-18.00 | Slijkstraat
De politieke partijen geven informatie en beantwoorden vragen.

Politieke pubquiz

14 mrt | 20.00 |
Verkiezingswinkel Slijstraat
Inschrijven (€ 10,- team) via verkiezingswinkel@gmail.com.

Informatieavond 'Sleepwet'

16 mrt | 20.00 |
Verkiezingswinkel Slijkstraat
Weesper politici met verstand van zaken geven informatie over de 'Sleepwet'.

Verkiezingsevent WSP

17 mrt | 12.00 | Nieuwstraat
Verkiezingsmarkt op initiatief van de WSP met optredens van Popkoor Funtastic.

Aan de slag met onderhoud groen en bomen

WEESP Er wordt sinds deze week volop gewerkt aan het onderhoud van bomen en ander groen. Er zullen door heel Weesp bomen worden gesnoeid, gekapt en geplant. Ook andere beplanting wordt aangepakt.

Er worden 42 bomen gekapt. Het gaat om dode en zieke bomen en bomen met ernstige stormschade die niet meer te behouden zijn. Voor elke gekapte boom komt er een nieuwe terug. Bomen die wel nog gezond zijn, worden gesnoeid. Dat gebeurt door heel Weesp. Snoeien zorgt voor gezonde bomen die langer behouden blijven.

Stem op Karoline en win een Wallentour

WEESP Karoline's Wallentour doet het goed in de verkiezing 'Beste uitje van Noord-Holland'. De excursie onder leiding van de dragqueen uit Weesp staat momenteel op nummer 1. Stemmen kan nog tot en met zondag 18 maart.

Onder de stemmers verloot Krijn van der Spoel, de Weesper achter Karoline on Line, een privéwallentour voor tien personen. Ook zijn er mokken en sleutelhangers te winnen. Meedingen kan door een screenshot te maken van de stembevestiging en die te mailen naar besteuitje@karoline-online.nl. Stemmen op de wallentour kan via www.beste-uitje.nl door te zoeken op 'Karoline'.

Krijn van der Spoel neemt als zijn alter ego Karoline on Line gezelschappen mee naar de Amsterdamse Wallen voor een rondleiding door de Rosse Buurt - langs de dames van plezier, monumenten en andere bijzondere plekjes.

Personeel Oversingel wil restaurant upgraden

WEESP Drie medewerkers van Oversingel hebben het initiatief genomen om het restaurant in het woonzorgcentrum (nog) gezelliger te maken voor bewoners en gasten. Onderdeel hiervan is de aanschaf van nieuwe stoelen. Hiervoor zijn zij een geldinzameling gestart.

Er is behoefte aan nieuwe stoelen die goed zitten en waaruit iedereen makkelijk kan opstaan. Ook moeten ze een gezellige uitstraling hebben en eenvoudig schoon te maken zijn. Inmiddels is de helft van het benodigde bedrag al binnen dankzij gulle giften van de Rabobank en de bewoners. Voor het resterende bedrag doet de initiatiefgroep een beroep op bezoekers, betrokken Weespers en sponsors.

Mensen die een steentje willen bijdragen kunnen een (eenmalige) bijdrage overmaken op rekeningnummer NL89 RABO 0300 4390 75 onder vermelding van 'Stoelen Oversingel'. Een machtiging invullen kan ook, die is te downloaden via www.vivium.nl/nieuws/de-wens-van-oversingel-in-weesp. Sponsors kunnen contact opnemen via fondsenwerving@vivium.nl of 035 - 9 924 093.

Paul Blonk

Voorzitter Kreatieve Groep Weesp. Voormalig directeur Casparus College. Weesper sinds 1978. Is 63 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben echtgenoot, vader en vooral opa en draag de zorg voor een geestelijk gehandicapte broer. Ik ben voorzitter van de Kreatieve Groep Weesp, een unieke vereniging in Weesp en uniek in Nederland. En ik ben lid van een accordeonorkest in Amsterdam."

Wat weten mensen niet van je?
"Volgens mij weten ze alles, ik ben een open boek."

Waar kun jij je boos over maken?
"Mensen met veel babbels en commentaar die uiteindelijk zelf geen klap uitvoeren."

Je beste eigenschap?
"Enthousiasme."

En je slechtste?
"Ongeduld.

Favoriete dag in de week?
"Iedere dag is mooi."

's Nachts wakker te maken voor?
"Een goed glas wijn."

Wat zou je doen met duizend euro?
"Nieuwe stoelen kopen voor aan de eettafel."

En met een miljoen?
"Een nieuwe auto voor mijn vrouw aanschaffen, een deel aan de kinderen geven en gaan reizen."

Als jij de burgemeester was, dan?
"Zou ik extra aandacht geven aan Handhaving. Door strikte handhaving van gemaakte afspraken blijft Weesp een mooie gemeente; zo niet, dan verpaupert de boel."

Mooiste plekje van Weesp?
"De Groene Punt."

Welk nieuws houdt jou bezig?
"Lukt het nog om een nieuw bestuur te vinden voor het Sluis-en-bruggenfeest? Want de Verenigingenmarkt moet doorgaan! En samenwerken/fuseren met Amsterdam vind ik een verstandige keuze!"

Jubileumjaar Jess Optiek afgesloten met bingo-dansant

Foto: Ingrid Voet

WEESP Met een bingo en livemuziek werd het jubileumjaar van Jess Optiek vorige week woensdag feestelijk afgesloten. Vijftig ouderen uit Weesp genoten van de bingo-dansant in het theater van De Hogeweyk. Errold Jessurun kijkt terug op een mooi jubileumjaar met grotere en kleine activiteiten voor ouderen in Weesp. Hij hoopt dit in samenwerking met andere ondernemers een vervolg te geven.

'De sfeer in dit vrouwen-netwerk spreekt me aan'

De Tafel van Weesp heeft een nieuwe voorzitter

Xandra Wentink is zelf al vanaf het begin lid van de Tafel van Weesp. Foto: Ingrid Voet

door Ingrid Voet

WEESP Het vrouwennetwerk Tafel van Weesp heeft een nieuwe voorzitter, Xandra Wentink. Zij leidt het vrouwennetwerk sinds de tweede maandag van februari, de vaste avond waarop de vrouwen tien keer per jaar bij elkaar komen voor een Tafel, zoals ze dat noemen.

De Tafel van Weesp werd in 2014 opgericht. Het is een besloten professioneel netwerk voor vrouwen die in Weesp wonen en/of werken. Xandra nam het stokje over van mede-oprichter Vreneli Stadelmaier. Ze woont in Weesp, werkt als advocaat Omgevingsrecht en is er al vanaf het begin bij. "Toen ik werd benaderd of ik lid wilde worden van dit nieuwe vrouwennetwerk in Weesp heb ik meteen ja gezegd. Veel professionele netwerken zijn er vooral op gericht om elkaar klusjes toe te spelen. Natuurlijk, bij de Tafel van Weesp gunnen we elkaar ook klussen, maar bij ons is het geen doel op zich. Wij zijn er veel meer op gericht om elkaar te inspireren, een meer vrouwelijke manier van netwerken waarbij we elkaar helpen en ondersteunen; ook belangrijk in deze toch oorspronkelijk wel patriarchale samenleving."

'Ik hoop dat er meer jongere vrouwen bij De Tafel van Weesp komen'

De Tafel van Weesp is geen 'old boys network' dus. "Het leuke vond ik om hier vrouwen die ik al kende van het schoolplein in een andere hoedanigheid te ontmoeten. Bij onze Tafels gaat het over ons werk, over onszelf en wat ons bezighoudt. Er is naast een professionele sfeer tegelijk ook een intieme sfeer, en dat spreekt me aan. Er is ruimte om jezelf open te stellen: we hebben dan ook afgesproken dat wat er besproken wordt binnenskamers blijft. En ja, dat zijn soms ook de kinderen, want daar zijn we natuurlijk apetrots op. We kunnen echt een band met elkaar opbouwen, het blijft niet oppervlakkig, je komt elkaar natuurlijk ook vaak tegen hier in dit kleine stadje."

Een van de doelstellingen van de Tafel van Weesp is diversiteit. "Wat ons bindt is dat wij ambitieuze, ondernemende vrouwen zijn, meestal met een opleiding op hbo- of universitair niveau. Je moet vooral de ambitie hebben om kennis en ervaring te delen en elkaar daarmee beter te maken. Wij kijken bij nieuwe vrouwen die zich bij ons willen aansluiten altijd wel of hun functie, beroep en werkveld niet al vertegenwoordigd zijn. Ik weet uit ervaring uit andere professionele netwerken dat het niet erg inspirerend is als er 25 advocaten lid zijn. Wij willen juist van elkaar nieuwe dingen leren. Ik zou graag zien dat er wat meer jongere vrouwen bij komen. Ik kan me voorstellen dat zij weer geïnspireerd kunnen worden door de ervaring die veel van ons al hebben in ons werk en de combinatie met een gezin. Misschien moeten we daar ook wat meer naar op zoek gaan als netwerk."

De Tafel van Weesp organiseert tien keer per jaar een Tafel. Daar delen de leden wat zij doen en wordt ook regelmatig een gastspreker uitgenodigd. De onderwerpen zijn heel divers. "De ene keer gaat het over pensioenopbouw, een andere keer kwam dominee Marije Hage bijvoorbeeld vertellen over haar werk. Dat vind ik nou zo leuk aan de Tafel van Weesp: je hoort over allerlei beroepen en leert nieuwe dingen."

Ieder jaar wordt er ook ruim aandacht besteed aan Internationale Vrouwendag op 8 maart. Het thema deze keer: 'Vrouwen in een mannenwereld'. In de City of Wesopa wordt de film 'Hidden Figures' vertoond, een waargebeurd verhaal over drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die in 1962 voor de NASA werkten. Daarna is het woord aan twee vrouwelijke wetenschappers in de ruimtevaart: astrochemicus Annemieke Petrignani uit Weesp en astronoom Ana Heras uit Barcelona. "Zij geven een inkijkje in hun werk. Dat is heel abstract, maar daar kunnen zij heel boeiend over vertellen. Deze bijeenkomst is trouwens niet besloten, er zijn nog wat kaarten beschikbaar."

Column

Fout parkeren

Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Parkeren in Weesp is, buiten het centrum, meestal niet zo'n probleem. Gelukkig! Vaak vind ik bij huisbezoeken, als ik die niet op de fiets doe, gemakkelijk een plekje voor mijn auto. Er zijn wel probleemstraten... Daar kun je eigenlijk alleen maar fout parkeren. Ik doe dat dus ook regelmatig. Helaas. Van een voormalige Weesper huisarts leerde ik daar geen probleem van te maken. Schots en scheef? Desnoods. Je bent toch zo weer weg?

'Op een zak onder mijn ruitenwisser stond dat ik een slappe zak was'

Regelmatig krijg ik schriftelijk commentaar op mijn parkeren. Terecht misschien? Op een papieren zak onder mijn ruitenwisser schreef een persoon van Casparusvilla dat ik een slappe zak was, omdat ik op zijn of haar plek stond. Fijn om zoiets origineels te horen! En vooral fijn dat elke aanwijzing ontbrak waar ik mijn vervoermiddel dan wél had kunnen parkeren. Bij de Ingelandenstraat parkeer ik een keer scheef, gedwongen door andere scheefstaande auto's. Als ik weer naar buiten kom, zijn de andere scheefstaande auto's weg. Op mijn bolide prijkt een briefje: 'Wilt u uw auto niet scheef parkeren?'. In het WeesperNieuws lees ik dat iemand vanwege zijn bezwaar tegen een parkeerbekeuring op gesprek is geweest bij de Weesper burgemeester! Dat alleen al is een compliment waard. Voor de burgemeester! De burgemeester zou gemeld hebben dat hij er niets aan kon doen... Ik vind dat moeilijk te geloven. Wel doet deze gebeurtenis mij denken aan een bekeuring die ik in 2017 kreeg voor parkeren bij het politiebureau in Hilversum. Ik parkeerde er op verzoek van de politie! Mijn bezwaar tegen de bekeuring, bij het college van B en W van 'de mediastad' Hilversum, moet nog steeds beantwoord worden. Hoezo bestuurskracht? Nu dreigt er een fusie met Amsterdam, waarover onze gewaardeerde plaatselijke partij zo positief is vanwege 'de Amsterdamse cultuur'. Elke echte Weesper stemt natuurlijk tégen een fusie met Amsterdam. Al was het alleen maar vanwege dat aparte stukje Amsterdamse cultuur dat 'Dienst Parkeerbeheer' heet. Want als Weesper foutparkeerder kun je daar, na de fusie, je weggesleepte auto ophalen tegen betaling van een buitensporig hoge boete. De handhavende Dienst Parkeerbeheer maakt, niet voor niets, al jaren winst. Veel winst. Welkom in Amsterdam...

Weesp in top 100 meeste criminaliteit met ruim 600 zaken

WEESP Met meer dan zeshonderd zaken het afgelopen jaar behoort Weesp tot de honderd gemeenten van Nederland waar de meeste criminaliteit plaatsvindt.

Onze stad staat op plaats 91 van alle 380 Nederlandse gemeenten, zo heeft RTL Nieuws berekend aan de hand van recente gegevens van het CBS.

Amsterdam op 1

Weesp scoort vooral hoog met het aantal woninginbraken en diefstallen. Dat waren er afgelopen jaar 97. Daarnaast was er 81 keer sprake van vernieling. De cijfers van Weesp steken positief af tegen die van omliggende plaatsen. Dat Amsterdam als grote stad op de eerste plaats staat is niet verwonderlijk. Maar ook Diemen op plaats 37, Gooise Meren op plaats 55 en Hilversum op plaats 33 staan flink hoger dan Weesp.

Weinig verdachten

Weesp mag dan wel redelijk wat criminaliteit hebben, Weespers zelf worden er nauwelijks van verdacht. Volgens het onderzoek telt Weesp 64 verdachten per 10.000 bewoners.

Zestig uur taakstraf en twee weken voorwaardelijk voor valse aangifte

Weespse zou hebben gelogen over mishandeling

Ze was door een man met een stalen buis op haar hoofd geslagen, zei ze. Op de camerabeelden was volgens de politie echter geen man te zien.

McDonalds verscherpte naar aanleiding van het incident de beveiliging tijdens uitgaansavonden. Foto: Bastiaan Miché

WEESP Een 27-jarige vrouw uit Weesp is afgelopen vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur en twee weken voorwaardelijke celstraf voor mishandeling, bedreiging en het doen van een valse aangifte. Aanleiding is een incident dat vrijdag 2 september 2016 bij de McDonald's in de Kerkstraat in Hilversum plaatsvond.

Tijdens het festival Hilversum on Air ging de vrouw, die zelf niet op de zitting aanwezig was, in de loop van de avond naar de wc bij de McDonald's aan de Kerkstraat in Hilversum. Personeel trof haar daar bewusteloos en met bebloed hoofd aan. Ze werd opgevangen, in het ziekenhuis behandeld en ze deed aangifte. Ook deed ze haar verhaal op Facebook, met een foto van haar verwondingen erbij.

Ze schreef in die post: 'Toen ik de wc in ging, was deze helemaal leeg. Toen ik op de wc zat werd er een paar keer aan het handvat getrokken. Eenmaal de deur open werd ik met iets van een stalen buis op mijn hoofd geslagen door een jongen van ongeveer 1.90 met een petje op. Van deze klap ging ik gelijk neer. Toen ik bij kwam en wou opstaan stonden er 3 hele jonge meiden in de wc. Een van hun gaf mij tijdens het opstaan gelijk een knietje in mijn gezicht. Ik kreeg niet de kans mij te verweren. (...) Het bloed zat werkelijk overal.' Ze besluit met: 'Ik kan mij er niet veel van herinneren. Ik hoop dat iemand zo eerlijk is om te vertellen hoe of wat.'

'Hier kom je niet levend uit. Mijn vrienden staan buiten te wachten'

Terugvechten

Uit het politieonderzoek zou zijn gebleken dat de Weespse niet het slachtoffer van mishandeling is. Op camerabeelden gericht op de toiletgroepen blijkt niet dat er die avond een man in de damestoiletten is geweest. Wel is te zien hoe de vrouw zelf begint met de geweldplegingen tegen een van de drie meisjes. Dit meisje vecht terug, wat het letsel bij de vrouw uit Weesp verklaart. Verder heeft de vrouw het meisje bedreigd. De Weespse heeft volgens het Openbaar Ministerie het volgende gezegd: "Hier kom je niet levend uit. Mijn vrienden staan buiten te wachten." Daarmee wordt zij volgens het OM verantwoordelijk gehouden voor de mishandeling én voor het doen van valse aangifte.

Zand in de ogen

De officier van justitie hekelde haar opstelling, "Niet alleen het personeel van de McDonald's is zand in de ogen gestrooid, dat geldt ook voor de hulpverleners, de politie en de pers", zei hij. Hij maakte ook melding van het feit dat het fastfoodrestaurant naar aanleiding van het incident beveiligingsmaatregelen heeft genomen. "Dat de verdachte zich dan ook nog op internet als slachtoffer profileert, is bijzonder kwalijk".

Matigen

De vrouw stond vrijdag ook terecht voor belediging van een agent en wederspannigheid op kerstavond 2017 in Hilversum. De officier van justitie vond al deze feiten bewezen en eiste een werkstraf van tachtig uur en twee weken celstraf voorwaardelijk. De politierechter matigde de eis van de officier iets en veroordeelde de vrouw tot zestig uur werken en twee weken cel voorwaardelijk.

Sociale woningen, aandacht voor jeugd en groen doen wat je groen kunt doen

Maarten Miner, GroenLinks

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In deze serie maken we kort maar krachtig kennis met de lijsttrekkers en hun belangrijkste punten.

Maarten Miner is lijsttrekker van GroenLinks.

WEESP Het verkiezingsprogramma van GroenLinks begint met een opdracht van Jesse Klaver: bouw vanuit Weesp naar een samenleving waarin we de klimaatproblematiek nu eens echt aanpakken. Maarten Miner, lijsttrekker in Weesp, pakt dat vol overtuiging op.

GroenLinks was coalitiepartij, wat hebben jullie bereikt?

"Weesp is sociaal gebleven, met maatregelen als het kindpakket bijvoorbeeld. We hebben ook aardig wat gedaan aan duurzaamheid, met acties voor zonnepanelen en isolatie bijvoorbeeld. En we hebben zo veel mogelijk gedaan om de burger te betrekken bij belangrijke besluiten - al is dat nooit genoeg."

'Amsterdam scoort beter op groen, duurzaam en sociaal'

In jullie verkiezingsprogramma staat een waslijst aan duurzame ideeën: alle lantaarnpalen led, fairtrade inkopen, meer laadpalen, een meldpunt zwerfafval, korting op het bruggeld voor elektrische bootjes. Kun je daarmee de klimaatproblematiek - zoals Jesse zegt - inderdaad echt aanpakken?

"Met deze maatregelen gaan we de klimaatproblematiek wereldwijd niet oplossen. Maar het gaat erom dat je op gemeentelijk niveau doet wat je kán doen. We hebben nog wel meer voorstellen: zoals dat de gemeente bij vervanging overstapt op elektrische auto's."

'Een fietssnelweg tussen de Bloemendalerpolder en het centrum'

Jullie pleiten voor een fietssnelweg naar het stadsstrand.

"Daarmee bedoelen wij een plek om te zwemmen in de Bloemendalerpolder. Wij moeten erop inzetten dat de bewoners van de Bloemendalerpolder zich per fiets gaan verplaatsen. Ik zie die fietssnelweg dus liever andersom: naar het centrum van Weesp. Dat het niet vanzelfsprekend is dat je de auto neemt als je de kinderen naar school brengt of boodschappen gaat doen. Maar dat je dat het liefst per fiets doet. Wij willen brede fietspaden met zo min mogelijk gevaarlijke obstakels. Wij pleiten voor een extra onderdoorgang onder het spoor en goede aansluitende routes."

Jullie stellen dat jongeren onvoldoende worden bereikt.

"Jongeren tot 18 jaar kunnen in feite niet naar de kroeg. Wij willen onderzoeken wat je kunt doen om ook die groep zich thuis te laten voelen in Weesp. Daarvoor zullen we met ze in gesprek moeten om te vragen waar zij behoefte aan hebben. We kunnen niet ergens een pand openen en er een paar medewerkers in zetten. Geld is altijd een issue. We moeten kijken of we kunnen voldoen aan de behoefte, maar wel op een kleinschalige manier."

GroenLinks schreef twee pagina's vol over waarom Weesp moet aansluiten bij Amsterdam. Kun je dat samenvatten?

"Toen wij deze keuze maakten hebben we gekeken naar de punten waar het bij ons om draait: groen, duurzaam en sociaal. Amsterdam is op sociaal terrein een goede partner omdat ze op dat vlak een prima beleid hebben. Amsterdam kan op duurzaamheid grote stappen maken omdat het nu eenmaal een grote gemeente is. En Amsterdam zal het groen in Weesp behouden. Ik heb de wethouder van Amsterdam hierover bevraagd, want ik maakte mij daar zorgen over. Hij zei: wij willen 50.000 woningen bouwen en daar hebben we een locatie voor. Denkt u dan dat het handig is dat we 200 woningen in Weesp gaan bouwen. Dat is niet zinvol."

Beluister het hele interview als een podcast op Weespernieuws.nl. Dat duurt 'een Weesper kwartiertje'. Maarten Miner legt daarin ook uit wat hij bedoelt met de Duurzame Deal voor ondernemers.

Wat wil je nog graag belichten?

"We zijn de afgelopen periode veel bekritiseerd omdat we 400 extra sociale huurwoningen wilden. Ik snap dat, want die zijn ook lastig te realiseren. Maar ik vind dat we ons ook in de komende periode er heel erg sterk voor moeten maken dat er voor jongeren en mensen met een mindere beurs voldoende sociale huurwoningen zijn. En daarvoor zullen we simpelweg moeten bijbouwen."

Een kritiekpunt op jullie programma: veel groen, te weinig links.

"Als GroenLinkser merk ik dat deze twee dingen elkaar weleens bijten. Bij het verduurzamen van sociale huurwoningen bijvoorbeeld: want je wilt de kosten daarvan niet bij de huurder neerleggen. Maar als ik naar ons programma kijk, zie ik echt beide kanten. Ik zie een voortzetting van het sociale beleid van de afgelopen vier jaar, maar ik zie ook dat we dat op een duurzame manier moeten doen."

PASPOORT Maarten Miner (55) verhuisde in 2007 met zijn gezin van het Amsterdamse Java-eiland naar Weesp. Als woonomgeving bevalt het kleinschalige van Weesp hem veel beter dan de grote stad. Bestuurlijk is dat een ander verhaal.

DRIJFVEER "Ik had al mijn hele leven commentaar op van alles en nog wat. Toen ik 50 werd, vond ik het weleens tijd om zelf verantwoordelijkheid te nemen."

INSPIRATOR "Inspiratie vind ik niet in de politiek, die is mij vaak te vluchtig. Ik zoek het meer in kunst: mensen die iets creëren kunnen mij heel erg inspireren."

KIESLIJST De huidige GroenLinks-raadsleden Charda Kuijpers en Jan van der Does staan op 2 en 3, gevolgd door nieuwkomer Christian Pfeiffer. Er zijn 19 kandidaten op de kieslijst, Patrick van Capel is lijstduwer.

Regelarme bijstand, sociale huur en meer participerende migranten

Bert Keesman, PvdA

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In deze serie maken we kort maar krachtig kennis met de lijsttrekkers en hun belangrijkste punten.

Bert Keesman is de lijsttrekker van de PvdA.

WEESP Toen Kitty Jong vorig voorjaar werd gekozen in het dagelijks bestuur van de FNV, moest ze haar raadszetel in Weesp opgeven. Bert Keesman nam de plek in. Nu is hij lijsttrekker van de PvdA in Weesp.

Wat heeft de PvdA bereikt?

"Ons motto is: niemand door het ijs. Dat hebben wij bereikt. Samen met onze coalitiepartners WSP en GroenLinks hebben we een coalitie gevormd onder het motto: 'bruisend, sociaal en groen'. Ik heb een goed gevoel bij hoe dat is gegaan."

'De fusie mag ons niet verdelen, onderhandelen als Team Weesp'

Bij armoedebestrijding lees ik: 'de gemeente zal haar sanctiebeleid moeten herzien.' Wat betekent dat? Als je arm bent, hoef je de ozb niet meer te betalen?

"Nee, dat is niet de oplossing, Maar bij schuldhulpverlening blijkt dat de mensen vaak verder in de put raken. En wie is de eerste schuldeiser: de overheid. Daar willen we de vinger achter krijgen. Niet door kwijtschelden, maar door schulden op te schorten."

'Creatief zijn om doorstroming op woningmarkt te krijgen'

De PvdA zet zich in voor meer sociale woningen. Is het niet verstandiger om de focus op de middengroep te richten, zodat er eindelijk doorstroming ontstaat?

"Die sociale huurwoningen, daar blijven we keihard op inzetten. Voor de middengroepen moeten we creatief zijn. Bijvoorbeeld in Aetsveld. We komen in de fase dat mensen graag in Aetsveld blijven wonen, maar te groot naar hun zin. Door bijvoorbeeld van de twee scholen één te maken, kunnen we op die locatie seniorenwoningen creëren en op die manier doorstroming krijgen."

Ook lees ik: 'blik uit zicht'. Hoe krijg je dat voor elkaar?

"Waar het kan, willen wij dat realiseren. Maar we zien dat het idee over parkeren in de raad radicaal veranderd is: geen grootschalige voorzieningen in het centrum, maar veel meer sturen op een autoluw centrum en kleinschalige parkeerterreintjes achter groen. Wie weet zijn er dat soort mogelijkheden. Maar het is misschien ook niet zo nodig: wij willen namelijk een vergunningstelsel waarmee we veel beter kunnen sturen op wie er wanneer waar parkeert."

De PvdA pleit voor een grotere participatie van Weespers met een migratieachtergrond. Hoe?

"Je ziet dat er in de Buurtkamer al initiatieven ontstaan van groepen uit Afghanistan en Syrië. Dat willen we versterken: mensen die al vertrouwd zijn met de Nederlandse maatschappij kunnen hun landgenoten helpen. Het is soms moeilijk voor mensen om te participeren. De oplossingen moeten we in kaart brengen en daarvoor geld vrijmaken, maar dat hebben we nu nog niet helemaal scherp."

Welk ander punt wil je belichten?

"Wij willen aan de slag met 'de regelarme bijstand': een experiment om de sollicitatieplicht voor mensen in de bijstand die de 55 jaar zijn gepasseerd te laten vervallen. Want we houden elkaar collectief voor de gek. De meeste mensen in deze groep gaan perfect aan de slag. Maar er is ook een groep die constant moet solliciteren, terwijl het gewoon niet meer lukt. Wij willen daar in Weesp een proef mee."

Waarom kiest de PvdA voor Amsterdam?

Beluister het hele interview als een podcast op Weespernieuws.nl. Dat duurt 'een Weesper kwartiertje'. Bert Keesman breekt daarin ook een lans voor een Cruyff Court achter de E. du Perronstraat.

"De groepen die het nodig hebben gaan werkelijk betere voorzieningen krijgen na aansluiting bij Amsterdam. De dynamiek die we kunnen verwachten op economisch gebied is veel groter. En de bestuurskracht van Amsterdam is veel groter dan Gooise Meren."

Je voegt ook de woningmarkt samen. De PvdA geeft dus alle sociale huurwoningen in Weesp weg aan woningzoekenden uit Amsterdam.

"Laten we eerlijk zijn, er zitten ook nadelen aan en de woonruimteverdeling is inderdaad een zorgpunt. Ook na aansluiting bij Amsterdam kunnen we een aantal woningen aan Weespers toewijzen. In Amsterdam staan veel meer nieuwe woningen gepland dan in Weesp, dus de verwachting is dat de situatie in Amsterdam zal verbeteren. Er volgt eerst een overgangsperiode waarin we zullen moeten onderhandelen. Met 'Team Weesp'. Het is heel belangrijk dat álle partijen in de raad daar keihard voor gaan. Sámen. De fusie mag Weesp niet verdelen. En boven aan onze lijst voor Team Weesp staat die woonruimteverdeling."

PASPOORT Na vele omzwervingen, die begonnen in Varsseveld en onder meer langs Costa Rica voerden, kwam Bert Keesman (56) eind 2009 terecht in Weesp. Hij is raadslid sinds 2017.

DRIJFVEER "Het gevoel dat je iets tot stand kunt brengen. Zoals de kunstenaarskolonie Het Domijn. Telkens als ik daar langsrij met de trein krijg ik een goed gevoel."

INSPIRATOR "Nelson Mandela. Fantastisch hoe hij zijn land, waar twee bevolkingsgroepen lijnrecht tegenover elkaar stonden, weer richting een werkende samenwerking heeft weten te brengen."

KIESLIJST Onder Bert Keesman zien we Anneke Blommestein (al eerder raadslid), Peter Eijking (nu wethouder) en Wiert-Jan Schaap (commissielid). Op plek 14 staat lijstduwer en voormalig raadsid en wethouder Fred Nieberg.

Volop schaatspret

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Schaatsen, sleeën, lachen en lol maken. Weesp heeft een topschaatsweek achter de rug op de Oudegracht.

Vanaf woensdag probeerden de eerste schaatsers het net genoeg dikke ijs uit. Daarna werd het drukker en drukker. Tot en met zaterdag werd er volop geschaatst.

Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop

Hoogtepunt van de paar dagen schaatsen waren zonder twijfel de schaatswedstrijden waar vrijdag zeker zeventig kinderen aan meededen. Er werd vol passie gestreden door de deelnemers. De toeschouwers langs de kant schreeuwden de longen uit hun koude lijf om de schaatsers aan te moedigen. De schaatswedstrijden werden gewonnen door Fedde Verlaat en Pepijn Vos.

'Tijdens een drafje op de Keverdijk, ging mijn paard plots onderuit'

Van de lezers

Een selectie van de reacties die we deze week ontvingen op het nieuws in Weesp.

Het wegdek van de Keverdijk is in niet al te beste staat. Foto: Christian Pfeiffer

Amsterdam vs Gooise Meren

Met belangstelling heb ik in het WeesperNieuws van 14 februari het interview met de lijsttrekker van de WSP, de heer Lars Boom, gelezen. Eerder had ik mij al hevig verbaasd over het volgens mij redeloze optimisme van vele mede-inwoners van Weesp. Men leek wel allerlei heerlijkheden te voorzien wanneer de aansluiting met Amsterdam een feit is. Ik hoorde praten over een spoortunnel onder de Vecht en een metro-aansluiting met Amsterdam en ook werd steeds de enorme 'bestuurskracht' van Amsterdam geroemd. En nu is het dan zover dat de heer Boom zeker weet dat de Amsterdamse bouwwoede ons niet zal treffen. Dit gezien zijn uitlating: 'We hoeven niet bang te zijn dat Amsterdam in Weesp gaat bouwen, want wij worden de groene buffer van Amsterdam'. Tsjonge, dan beschikt de heer Boom kennelijk over topgeheime informatie. Mogen wij als eenvoudige burgers hier misschien iets meer over weten? Schrijver dezes heeft vele decennia in Amsterdam gewoond en is nooit onder de indruk geraakt van deze stads 'bestuurskracht'. Integendeel, die stad torst traditioneel een miljardenschuld mee en is altijd (en zeker de laatste jaren) chronisch op zoek naar bouwlocaties. Een opsomming van urgente hoofdstedelijke 'issues' bij de oplossing waarvan het Amsterdamse stadsbestuur jammerlijk faalt, zou dit stukje te lang en te eentonig maken, vrees ik. Een aansluiting bij Gooise Meren zou volgens mij - gezien de vele reeds bestaande dwarsverbanden, het historische aspect en het veel grotere aandeel in het geheel dat Weesp zou gaan uitmaken bij aansluiting bij Gooise Meren (denk bijvoorbeeld aan de besluitvorming) - beter en logischer zijn. Overigens, je mag verwachten dat het actieve Goois Natuurreservaat met haar stevige vinger in de groene Gooische pap een aanzienlijk betere garantie zal blijken bij het temperen van bouwwoede (dus de bescherming van ons groen) dan wanneer Amsterdam hier zaken gaat bepalen. Dat Bussum in een recent verleden weinig enthousiasme kon opbrengen voor Weesp zij hen vergeven. Ik hoop dat Weespers straks met hun hoofd gaan stemmen en redeloos optimisme (voor zover aanwezig) die dag thuis laten.
Daan van den Wall Bake

Geldautomaten

'Eerdere klacht over de staat van de Keverdijk werd weggewuifd'

Na het verdwijnen van de SNS Bank is nu ook de ABN Amro uit Weesp verdwenen. Waarschijnlijk een logisch gevolg van het internetbankieren en alle andere zaken die mensen digitaal/online regelen. Maar wat wel een vervelend gevolg is, is dat er nu ook steeds minder geldautomaten zijn. In het centrum van Weesp wordt het steeds moeilijker om even snel geld te pinnen. Ik vind dat een slechte zaak. Ook voor de toeristen wordt het een zoektocht naar geldautomaten. Waar zijn ineens de automaten van de ABN gebleven? Er hangt nog een briefje aan het oude kantoor: 'automaten om de hoek'. Na een belletje blijkt dat de automaten weg zijn en ook niet meer terugkomen. Voor geld storten e.d kunnen we naar Amsterdam (ABN) en Bussum (SNS).
Catharina Meijers

Ongeval met paarden

'Goois Natuurreservaat betere garantie bij temperen bouwwoede'

Waar ik al lang bang voor was is dan toch gebeurd. Tijdens een rustig drafje over de Keverdijk in Weesp (waar ik woon) met mijn tweespan Friese paarden viel plotseling het linker paard helemaal plat onderuit. Gelukkig raakte de andere niet in paniek en stond het gevallen paard weer snel op. Daarna zijn we rustig naar huis gestapt. Maar hoe kon dit gebeuren? Mijn paard is door de vele scheuren en verzakkingen in de weg en een veel te glad oppervlak uitgegleden. Een wond aan een voorbeen en een lichte kreupelheid waren het resultaat en ik hoop dat het weer goed komt. Hier ben ik toch wel heel erg van geschrokken en ik ben er ook kwaad over. Ook andere paardeneigenaren heb ik over uitglijden gehoord en van een weet ik dat die na een glijpartij nooit meer volledig herstelde. Een klacht bij de gemeente is toen simpel afgewimpeld. In een gesprek met de verantwoordelijk ambtenaar werd mij eerder gesuggereerd ergens anders te gaan rijden. Daar had ik even niet van terug. Ik moet dus mijn hobby maar opgeven omdat de gemeente de weg niet voldoende onderhoudt. Het probleem van de Keverdijk is bekend (ik heb eens met 2 ambtenaren ter plekke de weg bekeken), maar groot onderhoud is te duur en daarom gebeurt er maar (bijna) niets. In de rest van Weesp worden alle wegen op de schop genomen, maar in het buitengebied kan er blijkbaar niets, behalve dat men in de spits de weg afsluit en er een waarschuwingsbord met slecht wegdek neerzet. De bermen zijn ook heel slecht en daardoor gevaarlijk voor fietsers. Deze brief is bedoeld om kenbaar te maken dat er actie moet worden ondernomen. Elk ongeval van deze aard zal gemeld worden en eventuele schade aan mens, dier en materiaal zal bij de gemeente tot een schadeclaim leiden. De duurste oplossing mag misschien niet haalbaar zijn, maar ook een minder dure oplossing kan leiden tot een veiliger situatie en ik hoop dat er nu echt iets gaat gebeuren.
Henk Nagel

Wie helpt Ilona de gracht te vullen?

Gezocht: waterobjecten die passanten laten (glim)lachen

Kunst in de Oudegracht maakt Weesp nog leuker. Ilona Woltring zoekt stadsgenoten die ook een waterobject willen maken.

De tuin van Ilona Woltring staat vol drijfbare kunst. Foto's: Marieke van Veen

WEESP Nu de ijsbaan is weggesmolten, ligt de Oudegracht er na de gezellige schaatsweek wat verlaten bij. Maar niet voor lang als het aan Ilona Woltring op nummer 27 ligt. In haar tuin naderen verschillende waterobjecten hun voltooiing, zodat ze in het voorjaar vanaf het water het centrum van Weesp kunnen opfleuren. De kunstenares hoopt dat er nog meer Weespers zijn die wat willen maken.

Wie mee wil doen, heeft nog ruim twee maanden om iets te maken

Zelf maakt Woltring (68) al jaren waterobjecten, dus is ze zeer bedreven in het vervaardigen ervan. Wie vanuit haar werkruimte door de openslaande deuren naar buiten loopt, stuit op een zeepaard, een vis met een duiker op zijn rug, een enorme worm ("Het monster van Loch Weesp, zeg maar. Vind je 'm niet te eng?") en nog veel meer.

Deze worm gaat over twee maanden te water.

Ze zijn gemaakt van piepschuim, bedekt met glasvezel en daaroverheen acrylcoating. "Met verband en houtlijm kan het ook, want daar ben ik ooit mee begonnen. Maar je kunt ook andere materialen gebruiken. Zo heeft Oversingel een paar jaar geleden meegedaan met een rollator van petflessen." De waterobjecten gaan in de week voor kunstmanifestatie Weespers aan de Wand (met Pinksteren) te water en blijven dan tot eind augustus liggen. Wie mee wil doen, heeft dus nog 2,5 maand om iets te maken. "Ton-Hoe Lau, de initiatiefnemer van de manifestatie, is met de waterobjecten begonnen. Ik vond het briljant en ben aangehaakt. Het is letterlijk heel laagdrempelig, want je hoeft nergens naar binnen. Mensen lopen er vanzelf langs en krijgen er hopelijk een glimlach van." Jarenlang dreven er tijdens Pinksteren objecten van Weesper kunstenaars in het water. Tot de klad er om verschillende redenen in kwam en Woltring en het bestuur van de kunstmanifestatie niet meer zo goed met elkaar overweg konden. "Die ballotage vind ik niks. Iedereen zou mee moeten kunnen doen. Bij de waterobjecten die ik nu organiseer, mag dat ook. Mits ze niet aanstootgevend zijn en stevig in elkaar zitten." Belangstellenden (scholen, clubs, particulieren, instellingen etc.) kunnen hun idee mailen naar i.woltring@planet.nl of de Weespse bellen op 0294-410444. "Dan kunnen we samen bekijken of het uitvoerbaar is en of ze hulp nodig hebben."

Vlot naar je werk via fietssnelweg

Weesp is een belangrijke schakel. Foto: André Verheul

WEESP Een kilometertje of 15 à 20 fietsen naar je werk? Er zijn steeds meer mensen die het doen. Een hoogwaardig en samenhangend regionaal fietsroutenetwerk moet meer mensen ertoe bewegen.

Vorige maand werd de eerste stap gezet en werd een intentieverklaring ondertekend. Weesp is een van de deelnemende partijen.

De vervoerregio Amsterdam, de provincies Noord-Holland en Flevoland, gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam en Rijkswaterstaat hebben een intentieverklaring getekend om dit fietsnetwerk volledig te gaan realiseren. Weesp is een belangrijke schakel in het traject Amsterdam-Almere. Op de projectkaart is te zien hoe fietsers, komende vanaf de Hollandse Brug bij Muiderberg, via de Keverdijksepolder en door het centrum van Weesp vlot hun weg vinden naar het fietspad langs de N236 (Gooilandseweg) richting Amsterdam Zuidoost. Opvallend is dat op deze kaart de fietssnelweg tussen Amsterdam en het Gooi langs de A1 loopt - en niet langs de verbrede N236 door Weesp.

Duurzame regio

Het doel is om fietsers in staat te stellen zowel voor werk als recreatie vlot van plaats naar plaats en het dichtbije vrije landschap te fietsen. Dat moet bijdragen aan een duurzame en gezonde regio. Het huidige netwerk is in kaart gebracht, waarmee ook duidelijk is op welke onderdelen van de routes investeringen nodig zijn om de fietsers ruim baan te geven. Tot en met 2020 wordt er 30 miljoen euro voor uitgetrokken. Binnen Weesp hoeft voorlopig niets aan deze interlokale fietsroute gedaan te worden, zo blijkt uit het investeringsoverzicht voor het komende jaar. Het fietsnetwerk moet in 2025 compleet zijn.

26 / 32

Zaterdag in de City: 'Seks & Drugs & Rot & Roll' met Jan Rot. Foto: Erwin Olaf

Woensdag 7 maart

Themamiddag KBO

14.00 uur | KBO | Parochiezaal

In verband met de komende gemeenteraadsverkiezingen geeft de heer Jan Renzenbrink, lijsttrekker van het CDA in Weesp, een uiteenzetting van het seniorenbeleid van de gemeente en de plannen van het CDA na maart 2018 m.b.t. dat seniorenbeleid. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Inloopspreekuur over uitvaarten, duurzame mogelijkheden, oplossingen, locaties en financiële vragen. Het uitvaartcentrum is gevestigd aan de Utrechtseweg 110a.

Meezingen

20.00 uur | Toko WSV De Vecht

Gezellig het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van twee accordeonisten. Tekstboeken liggen op tafel.

Cityquiz

20.30 uur | City of Wesopa

Een gezellige avond waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je toch slim bezig bent geweest. Inschrijven via cityquiz@wesopa.nl. Deelname kost € 20,- per team.

Donderdag 8 maart

Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

De zorg voor onze aarde

20.00 uur | Het Lichthuis

Thema-avond. Het klimaat verandert, maar verandert dit ons ook? Wat is onze reactie daarop? De visie van paus Franciscus over milieu, rechtvaardigheid en vrede is daarbij actueel en inspirerend. De klimaatverandering als zorg en opdracht voor kerk en wereld.

De Tafel van Weesp

19.45 uur | City of Wesopa

Vrouwennetwerk Tafel van Weesp viert Internationale Vrouwendag met een interessante avond in theater de City of Wesopa. Na de vertoning van de bioscoopfilm 'Hidden Figures' (een waargebeurd verhaal over drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die in 1962 voor de NASA werkten) gaat de Tafel van Weesp in gesprek met twee vrouwelijke wetenschappers in de ruimtevaart. Tickets kosten € 8,-, inclusief een drankje in de pauze. Reserveren uitsluitend via info@wesopa.nl onder vermelding van 'Tafel van Weesp', naam en aantal tickets. Betaling op de avond zelf aan de kassa.

Vrijdag 9 maart

Korte cursus modeltekenen

13.45 uur | Atelier de Ontdekking

Korte serie van vijf lessen modeltekenen. De lessen vinden plaats in Atelier de Ontdekking aan de Achtergracht 105 in Weesp. Aanmelden en meer info: 06-12 964344.

Machtige vrouwen

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Cursus van vier lessen die Elizabeth I, Elizabeth II, Maria de Medici en Catharina de Grote voor het voetlicht brengen en aandacht schenkt aan de kunstvormen die in opdracht van of geïnspireerd door deze vorstinnen zijn vervaardigd. Voor meer info en aanmelden: www.artemisomnibus.nl.

Ophalen oud papier

8.00 uur | De Grote Kerk

Vrijdagmorgen wordt in het centrum het oud papier opgehaald, zaterdag is de rest van Weesp aan de beurt. Voor beide dagen geldt: het papier graag buiten zetten voor 08.00 uur.

Soundos

20:30 uur | Theaterpand Weesp

Soundos stelt zich kwetsbaar op. Waarom? Ze antwoord met een volle glimlach. "Ik heb niets te verliezen"

Zaterdag 10 maart

Repair Café

10.00 uur | De Wintertuin

Van 10.00 uur tot 13.00 uur bent u van harte welkom met uw kapotte spullen. Tot 12.30 uur nemen wij kapotte spullen in om te repareren. Ook voor uw kanpotte fietsverlichting kunt u hier terecht, een actie in samenwerking met de ANWB.

Seks & Drugs & Rot & Roll

20.30 uur | City of Wesopa

Jan Rot: 'Seks & Drugs & Rot & Roll'. Allemachtig prachtig jaren tachtig! Zanger en rasverteller Jan Rot brengt ons terug naar de tijd dat we nog jong en mooi waren, op school zaten, een gezin grootbrachten of juist nog geboren moesten worden. Tickets € 16,50.

Theatergroep Light & Shadow – HOME

20:30 uur | Theaterpand Weesp

Home... thats we're your heart is ... Het verhaal neemt ons mee naar de plek waar je wil zijn, wat als een huis voelt. Maar wat als je huis niet meer als een huis kan zijn?

Zondag 11 maart

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Clubhuis TFC Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Tel. 06-21828530.

Bezoek Fort Ossenmarkt

14.00 uur | Museum Weesp

Ontdek het fort aan de Ossenmarkt onder begeleiding van een ervaren en enthousiaste gids.

'Ieorg Idur'

14f00 uur | City of Wesopa

Jeugdvoorstelling voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar. Meesterverteller Roald Dahl schreef in 1990 'Ieorg Idur', het laatste boek dat tijdens zijn leven uitgegeven werd. Kan de verliefde meneer Hoppe het hart van mevrouw Zilver (en haar schildpad) winnen? Tickets € 7,50 via wesopa.nl.

Hakkelaarsrit

12.30 uur | De Adelaar

Een bol-pijlrit voor auto's georganiseerd door autosportvereniging De Vechtstreek. De start en de finish zijn bij de Koninklijke Harmonie De Adelaar aan de Papelaan. Inschrijven in de A-, B- of C-klasse vanaf 12.00 uur. Start vanaf 12.31 uur. Deelname kost € 15,- per equipe. Info: www.asvdevechtstreek.nl.


Maandag 12 maart

Inloop Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor informatie over cursussen en vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. Van 10.00 tot 12.00 uur. De koffie is gratis.

Koffiemiddag de Zonnebloem

14.00 uur | De Wintertuin

Iedereen is welkom in De Wintertuin om onder het genot van een kopje koffie, thee of een glas fris, een spelletje te komen doen of aan te schuiven aan de kletstafel. De entreeprijs bedraagt 3 euro. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk.

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Koersbal voor ouderen in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan. Meedoen? Neem contact op via 0294-416081 of kom eens langs.

Dinsdag 13 maart

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht is open voor het Breicafé. Je kunt hier terecht voor breien, haken, borduren. Er is expertise aanwezig. Toegang gratis.

DigiTaalhuis

11.00 uur | Bibliotheek Gooi en Meer vestiging Weesp

Voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven of rekenen en/of willen leren omgaan met computers en internet.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Ieder dinsdagavond houdt de Rechtswinkel spreekuur van 19.30 tot 20.30 uur. Neem alle papieren en contracten rond de betreffende kwestie mee. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 2,-.

Themabijeenkomst

10.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Veel mensen hebben te maken met een psychische stoornis. Hun achtergrond en gedrag vraagt om handvatten. Die worden u aangereikt door de coördinator van het Infocentrum GGZ en twee ervaringsdeskundigen die vertellen wat de impact is van hun psychische problemen. Aanmelden via www.vagev.nl of 06-1587569.

Woensdag 14 maart

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Inloopspreekuur over uitvaarten, duurzame mogelijkheden, oplossingen, locaties en financiële vragen. Het uitvaartcentrum is gevestigd aan de Utrechtseweg 110a.

Mamacáfé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de bibliotheek. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

Donderdag 15 maart

Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op countrymuziek fijn vindt.

Muziek in Huis

19.00 uur | De Hogeweyk

Het ensemble Duo Andantiani verzorgt een concert in de theaterzaal van De Hogeweyk. Duur 60 minuten. Entree € 7,20.

'Baby Driver'

20.00 uur | City of Wesopa

Muziekfilmfestival: 'Baby Driver'. Hoofdpersoon Baby Driver is gedwongen om als ontsnappingschauffeur te werken en kan alleen maar functioneren met zijn oordopjes in, luisterend naar zijn favoriete nummers op de iPod. Entree € 8,-.

'Rumble the Indians'

20.00 uur | City of Wesopa

Muziekfilmfestival: 'Rumble the Indians that rocked the world'. Deze documentaire dankt zijn naam aan het gelijknamige nummer van de Amerikaans-Indiaanse rockartiest Link Wray. € 8,-.

Vrijdag 16 maart

Modeltekenen

13.45 uur | Atelier de Ontdekking

Korte serie van vijf lessen modeltekenen. De lessen vinden plaats in Atelier de Ontdekking aan de Achtergracht 105 in Weesp. Aanmelden en meer info: 06-12 964344.

Tweedehandsboeken

12.00 uur | De Grote Kerk

Jaarlijks tweedehandsboekenmarkt met meer dan 25000 boeken. Er zijn boeken in diverse categorieën, zoals literatuur, romans, thrillers, geschiedenis, medisch, regio en kunst.

Zingen met hart en ziel

19.30 uur | YogaToday

Wil jij samen zingen, je stem bevrijden, je lijf voelen en mediteren op live piano- en gitaarmuziek? Met Kai von Rosenberg en Jelke Smit. Kijk op www.debedding.nu.

'Danny Says'

20.00 uur | City of Wesopa

Muziekfilmfestival: 'Danny Says'. Danny Fields is lang niet bij iedereen bekend. De namen van de bands die hij ontdekt en gepromoot heeft des te meer. The Doors, Lou Reed, The Stooges zijn artiesten die dankzij Danny bekendheid kregen. Entree € 8,-.

'Rockabul'

20.00 uur | City of Wesopa

Muziekfilmfestival: 'Rockabul'. Journalist en regisseur Travis Beard volgt sinds 2011 de enige hardrockband die Afghanistan tot nu toe heeft gekend: District Unknown uit Kabul. Deze film draait in de bovenfoyer, entree € 6,-.

Foto: Anne van Zantwijk

WEESP Cabaretier Soundos El Ahmadi speelt vrijdag 9 maart haar nieuwe cabaretvoorstelling in Theaterpand Weesp: Geboren met ervaring. Geen gezeur, geen valse emoties, geen pseudo engagement en zeker geen allochtonencliches. Maar een ontroerend eerlijke en vooral grappige voorstelling van, jawel, een vrouw. Aanvang: 20:30, tickets: €15,- op www.theaterpandweesp.nl.

Toonladders, ritmes en akkoorden

Dirigent Fred Smalbrugge geeft cursus algemene muziekleer

Fred Smalbrugge: 'Ik wil de theorie achter muziek gewoon eens uitleggen.'

WEESP Fred Smalbrugge krijgt als koordirigent van Camerata Fectionata regelmatig vragen over de theoretische achtergrond van de muziekstukken die het koor zingt. Hij besloot daarom een cursus algemene muziekleer te gaan geven. Niet alleen voor koorleden trouwens, maar voor iedereen.

Het idee om een cursus over de theorie achter muziek te geven is dus in de praktijk geboren. "Omdat er zo langzamerhand veel koren in Weesp zijn en daarnaast ook op allerlei manieren muziek gemaakt wordt, kan ik me voorstellen dat er meer koorleden en amateurmusici zijn die vragen hebben over de muziektheorie", aldus Fred Smalbrugge. "Je doet natuurlijk veel als je muziek maakt en waarom je dat dan doet, levert nogal eens vragen op. Ik bedacht: dit wil ik gewoon eens uitleggen."

De cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in muziek en de theoretische achtergronden daarvan. "Koorzangers, instrumentalisten, luisteraars en mensen die gewoon iets van de muziektheorie willen weten: iedereen kan meedoen." Smalbrugge gaat in de cursus in op diverse aspecten van muziek. De opbouw van verschillende toonladders wordt behandeld, de eigenheid van elke toonladder en het verschil tussen mineur en majeur. "Daar zit meer achter dan alleen 'vrolijk' of 'droevig'." Ook de diverse maatsoorten en de verschillen daartussen komen aan de orde. "Wat is nou het verschil tussen een driekwartsmaat en een drieachtstemaat? Je telt bij beide tot drie, maar toch is er verschil." En dan de voortekens, de kruisen en mollen. "Waarom zitten die tekens in de bladmuziek en waarom staan er soms wel vijf kruisen of even later twee mollen; waar is dat voor?" Ook wordt er aandacht besteed aan ritmes en aan welke functie een ritme heeft in de muziek. Daarnaast worden intervallen en de basis van de akkoordenleer behandeld.

Cursus algemene muziekleer in de Synagoge

De cursus algemene muziekleer wordt gegeven op vijf maandagavonden in de Synagoge: 19 en 26 maart, 9, 16 en 30 april en 7 mei. De kosten bedragen € 60,-. Aanmelden bij Fred Smalbrugge, Fred.smalbrugge@upcmail.nl of 06-10722093.

Drie dagen muziekfilms

WEESP De City of Wesopa houdt volgend weekend de vijfde editie van het Wesopa Muziekfilmfestival. Vanwege het jubileum wordt er dit jaar extra uitgepakt.

De City of Wesopa heeft binnen en buiten Weesp met het muziekfilmfestival een naam opgebouwd. Muziekfilms over helden van klassiek tot pop en van jazz tot Disney worden afgewisseld met inleidingen en omlijst met livemuziek. Met perfect beeld en geluid, enthousiaste muzikanten en goed geluimd publiek vormt het festival al jaren een cultureel speerpunt.

Het jubileum kent een grote schakering van films vanuit de hele wereld met een breed scala aan muziekgenres: van rock, pop en gipsy tot jazz, indiaans en het Nederlandse levenslied. Extra in deze editie zijn de locaties buiten de City op zaterdag 17 maart. In de Kom ligt de Vuurlinie, waar een rad van muziek de filmfragmenten bepaalt. Even verder ligt de Frans Horjus, voor deze gelegenheid omgedoopt tot de Willeke Alberti, met twee speciale vertoningen van 'Telkens Weer' in aanwezigheid van de regisseur, Sylvia Bromet. In de Weesper bibliotheek staat een heel speciale filmbelevenis gepland met Koyaanisquatsi.

In theater City of Wesopa zijn de grote zaal en City Uitkijk het podium voor recente muziekfilms zoals 'Gimme Danger' (2017) met de Stooges en Iggy Pop of 'Rockabul' (2017) over de enige hardrockband in Afghanistan. Een klassieker is er ook in de vorm van een making of. Leonard Bernstein dirigeert zijn eigen 'West Side Story' en biedt een uniek inkijkje in de wereld van een componist die zijn eigen stuk uit laat voeren. Het festival wordt natuurlijk opgeluisterd door interessante inleidingen, livemuziek en dj's.

Kijk op wesopa.nl voor het hele programma.

Hakkelaarsrit

WEESP Autosportliefhebbers kunnen zondag 11 maart hun hart ophalen bij de bol-pijlrit voor auto's, georganiseerd door autosportvereniging De Vechtstreek.

De start en finish zijn bij Koninklijke Harmonie De Adelaar aan de Papelaan. Meedoen kan in drie klassen: A-klasse (gevorderden), B-klasse (enige ervaring) en C-klasse (beginners). Inschrijven vanaf 12.00 uur en de start is vanaf 12.31 uur. Het inschrijfgeld bedraagt € 15,- per equipe. Informatie: 0346-564114 of asvdevechtstreek.nl.

Hongaarse cellist Örs Köszeghy speelt in het Jagthuis

Foto: Trudy Kroese

Nederhorst den Berg De van oorsprong Hongaarse cellist Örs Köszeghy woont al jaren in Nederland, speelt onder anderen in zijn strijktrio Dumas en is vast lid van Amsterdam Sinfonietta. Vrijdag 9 maart komt hij naar het Jagthuis met zijn soloprogramma met werken van landgenoot Kodály, Bach en Van Hove. Reserveren: www.jagthuis.nl of 0294-252609.