WeesperNieuws

19 september 2018

WeesperNieuws 19 september 2018


Stap 1 naar stad zonder zwerfafval

WEESP Weesp in 2024 geheel zwerfvuilvrij, zou dat lukken? De gemeente stelt het als doel in een plan van aanpak dat door de gemeenteraad wordt besproken.

Zwerfafval is met name in het centrum, langs schoolroutes en bij het station een probleem. Het plan van aanpak richt zich op het voorkomen van (zwerf)afval door bewustwording en gedragsbeïnvloeding. Voorlichting en educatie zijn dus belangrijk. Het thema 'Voorkomen van zwerfafval' moet een vaste plek in het jaarprogramma van de Weesper scholen krijgen. Daarnaast moet ook het gesprek worden aangegaan met ondernemers die etenswaren en dranken verkopen; hun waren belanden vaak verfrommeld in de berm.

Opruimkampioen

VVD-raadslid Hawre Rahimi heeft de zaak aan het rollen gebracht door te wijzen op de Landelijke Aanpak Zwerfafval, een fonds waar Weesp voor de uitvoering van een goed afvalpreventieplan 21.000 euro per jaar kan ophalen. Tot Rahimi's verbazing was dat op het Weesper stadhuis niet bekend. Hij is blij dat er nu een voorstel ligt. Voor de concrete invulling heeft hij al ideeën, zoals een jaarlijkse zwerfvuilopruimdag voor scholen, waarbij de school die de meeste troep opruimt wordt uitgeroepen tot opruimkampioen. Daarnaast pleit Rahimi voor een alternatief voor de vuilniszakken in het centrum. Die worden opengekrabd door dieren: over een bron van zwerfafval gesproken.

Gemeente en Ymere gaan woningen veiliger maken

WEESP De gemeente Weesp en woningcorporatie Ymere gaan samen aan de slag om Weesper woningen veiliger te maken. Deze actie heet 'Veilig wonen'.

Alle Weespers mogen meedoen, of ze nou een huis huren of een koophuis hebben. Ze worden door de gemeente en Ymere uitgenodigd om een woningcheck te doen. Er wordt dan gekeken of er voldoende maatregelen zijn genomen om een inbraak te voorkomen. Een adviseur loopt de woning na en geeft advies over verbetering van de beveiliging. Het advies bestaat uit aanpassingen die gedaan kunnen worden, bijvoorbeeld aan het hang-en-sluitwerk. Voor huurders van Ymere zijn er geen kosten, voor woningeigenaren geldt een vergoedingsregeling. Aanmelden kan via veiligwonen@weesp.nl.

Meezingfeest van de bovenste plank

Foto: Robin Voorhamm

WEESP Geen orkest dit jaar, maar wel extra veel musicalsterren. Brigitte Nijman, Linda Wagenmakers, Tony Neef en Rolf Koster maakten er zaterdag samen met honderden Weespers één groot feest van op de Stationsweg. De vierde editie van het Concert aan de Steiger van café 't Helletje was een groot succes.

14

Met arendsogen

Eerste hulp bij inspraak. Stichting Bewonersbelangen Weesp komt op voor de belangen van de burger

7

Weerbericht

Eerst nog warm, vanaf vrijdag koeler en wisselvallig

Vanaf half september wordt een periode met warm nazomerweer ook wel Oudewijvenzomer genoemd. Het warme weer hangt nu samen met een hogedrukgebied boven Midden-Europa, waardoor de wind bij ons uit het zuiden waait met aanvoer van subtropische lucht. Vrijdag passeert een koufront, waarna er koelere polaire lucht binnen stroomt met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Donderdag wordt het met 23 à 24 nog vrij warm. Er is een mix van zon en wolkenvelden. Er waait een voelbare zuidwestenbries. In de avond neemt de bewolking toe, gevolgd door wat regen. In de nacht naar vrijdag gaat het meer regenen. Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien. De westenwind waait vrij krachtig. Het wordt circa 18 graden.

Het weekeinde

In het weekend wordt het nog wat frisser met zaterdag 16 à 17 graden, zondag een graadje hoger. Daarmee is het iets kouder dan normaal ofwel gemiddeld. Het weerbeeld is daarbij zowel zaterdag als zondag nogal wisselend met wolkenvelden, kans op enkele buien en ook wat zonneschijn. Er waait een matige tot vrij krachtige wind tussen west en zuidwest.

Weetje

Het aantal warme dagen (20 graden en hoger) is met 120 dagen dit jaar een record. Het oude record bedroeg 116 dagen in 2003. Het aantal zomerse dagen (25 graden en hoger) is met 55 dagen ook recordhoog. Het oude record was 51 zomerse dagen in 2006. Het aantal tropische dagen (30 graden en hoger) is met 10 dagen geen record. Dat blijft staan op 14 dagen in 1976.

Van de lezers

Van de lezers

Vaccinaties

Jeugdarts Huijgen (WN 12 september) weet, zegt ze, geen oorzaak waarom het percentage gevaccineerde kinderen afneemt. Maar ik heb wel een idee: regelmatig komen schandalen in het nieuws van de farmaceutische industrie die eigen, ongewenste onderzoeksresultaten wegmoffelt of fraudeert. Want die industrie werkt echt niet voor de (gezondheid van de) patiënt maar voor de aandeelhouders en de winst. Die verdient meer aan veel bange mensen dan aan wat zieken. En ondersteunt dat met miljarden sluikreclame aan artsen, onderzoekers en beleidsmakers. Kent dokter Huijgen de lijst met serieuze internationale onafhankelijke onderzoeken ter zake (zie: www.nvkp.nl/professionals/onderzoeken)? Met behoorlijk veel twijfels? Vaccineren is gelukkig een vrije keuze, ik ben niet verwonderd dat veel mensen drie keer nadenken voordat ze hun kind laten vaccineren.
Wim Jansen

Nog eens 32 appartementen aan de Amstellandlaan

Ook het belendende bedrijfspand wordt getransformeerd

Wie ernaast heeft gevist in 2017 krijgt in 2019 een nieuwe kans. Dan wordt fase 2 van de woningen aan de Amstellandlaan opgeleverd.

Over een jaar bestaat het rechterpand ook uit appartementen. Foto: Marieke van Veen

WEESP De 34 appartementen van fase 1 waren vorig jaar binnen no time verkocht. Niet alleen de bewoners zijn blij met hun nieuwe huis, ook veel Weespers vinden het een goede zaak dat de afgedankte kantoorpanden aan de Amstellandlaan een tweede leven krijgen als wooncomplex. De transformatie heeft deze locatie, toch een beetje een uithoek van Weesp, behoorlijk opgefrist.

De nieuwe woningen krijgen wel een berging en opslagruimte

Er komen straks nog eens 32 appartementen bij, vertelt Ronald Lindenberg van Buro Ton Hol, dat de bouwkundige uitwerking, vergunningen en dergelijke voor zijn rekening neemt. De aanpak is grotendeels hetzelfde als bij het eerste pand. Op het bedrijfspand komt een extra bouwlaag en de buitenkant wordt wit. De kamers komen in de bestaande kantoorruimtes. Er hoeven dus geen tussenmuren gesloopt of gebouwd te worden. Elke woning krijgt een diep en een ondiep balkon. Die balkons worden verspringend geplaatst voor een speels effect. De diepe balkons krijgen bovendien een glazen schuifpui, wat voor veel licht in huis zorgt. De appartementen hebben een woonkamer van zeven bij tien meter met een open keuken, een badkamer met toilet en twee slaapkamers. Er zijn twee verschillen met fase 1. De nieuwe appartementen krijgen wel een berging en opslagruimte binnenshuis. Dat was in fase 1 eigenlijk ook de bedoeling, maar dat idee is toen geschrapt om extra woningen te kunnen realiseren. Tweede verschil is dat bij het tweede complex een extra parkeervoorziening voor de deur komt.

De wooncomplexen krijgen dezelfde stijl. Foto: Bochmann Architecten

De aannemer is inmiddels begonnen met de transformatie. Het werk moet over een jaar klaar zijn. Het is nog onzeker of het huur- of koopwoningen worden, dat hangt af van de markt tegen die tijd.

Hart van Weesp afgelopen jaar bezocht door 53 nationaliteiten

WEESP De medewerkers van hotel Hart van Weesp moeten wel zo hun talen spreken. Afgelopen jaar werd het hotel bezocht door gasten uit 53 verschillende landen.

Dat heeft het Hart van Weesp te horen gekregen van hotelboekgigant Booking.com. Het gaat sowieso goed met het hotel. Alleen al de afgelopen twee maanden werden zo'n tweeduizend keer hotelkamers verhuurd, doorgaans allemaal aan toeristen die Weesp vinden op hun weg naar Amsterdam. De meeste kamers worden geboekt via Booking.com. Het hotel wordt daar goed gewaardeerd: bezoekers geven gemiddeld een acht. Vorige week opende het hotel vijf nieuwe studio's met een eigen keuken en een ruime badkamer.

Stukje grond Horn wordt verkocht voor woningbouw

WEESP Er moeten een paar woningen komen aan de Horn 5, de plek waar vroeger een grote stoomwasserij zat. Dat stelt de gemeente. Het stukje grond wordt verkocht voor woningbouw.

De gemeente heeft berekend dat hier twee tot vijf woningen gebouwd kunnen worden. Dat wordt evengoed een uitdaging vanwege de grootte van de grond, de ligging en de smalle aanvoerstraten. Mede daardoor is de gemeente van plan de grond te verkopen voor 'collectieve zelfbouw'. De toekomstige bewoners kunnen dan zelf gaan bouwen. Daar kleven wel veel voorwaarden aan, onder meer op het vlak van duurzaamheid. Voordat er überhaupt gebouwd kan worden moet de grond gesaneerd zijn. Daar wordt nog tot eind 2018 / begin 2019 aan gewerkt.

Lage Klompweg weken dicht

WEESP De korte zijde van de Lage Klompweg is vanaf maandag 24 september drie weken lang afgesloten wegens werkzaamheden.

De korte zijde van de weg wordt ingericht als 30-km-zone. Deze herinrichting is tot stand gekomen in samenspraak met de aanwonenden.

'Zonder fietsstrook wordt het juist veiliger op Van Houtenlaan'

Smallere rijbaan en geen fietsstrook meer. Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Nee, zegt verkeerswethouder Léon de Lange (D66), bij de herinrichting van de Van Houtenlaan is de gemeente de fietspaden niet vergeten. De wegversmalling moet juist zorgen voor meer veiligheid.

Na de oplevering van de fraai heringerichte Van Houtenlaan merkten fietsers dat de fietsstroken waren verdwenen. Ze reden ineens vlak langs en zelfs tussen de auto's, terwijl automobilisten hun snelheid moesten aanpassen aan die fietsers op de rijbaan. Dat laatste is precies de bedoeling, legt De Lange uit in het wekelijkse B&W-gesprek met het WeesperNieuws. "De maximumsnelheid is teruggebracht van 50 naar 30 kilometer per uur. De nieuwe inrichting gaat uit van een gezamenlijk gebruik door auto's en fietsers. Vóór de herinrichting scheurden auto's hier vaak keihard langs. Het samengebruik zorgt ervoor dat auto's veel rustiger gaan rijden." De Lange heeft er vertrouwen in dat iedereen snel gewend is en dat de gewenste gedragsverandering bij met name de automobilist leidt tot een meer veilige situatie.

Beluister het gesprek met de wethouder op weespernieuws.nl.

Raymond van Hese

Dtp'er en fotograaf. Vrijwilliger bij de City of Wesopa. Weesper sinds 1992. Is 47 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik woon samen met mijn vrouw en drie kinderen in Aetsveld. Ik ben parttime-dtp'er bij Moooi Carpets en daarnaast onder de naam 'ik ben R' in te huren als dtp'er, allroundgraficus, fotograaf en beeldbewerker. Samen met mijn jongste dochter ga ik er graag op uit om te fotograferen. Ik hou ook van touren op de motor en de mountainbike en heb dit jaar het schaatsen weer opgepakt. Onze kinderen sporten graag en ik ben dan de fotograaf, taxi en supporter. Als vrijwilliger ben ik actief voor de City of Wesopa en voor Weesp Gastvrij."

Jouw beste eigenschap?
"Ik help graag anderen."

En je slechtste?
"Ben soms iets te makkelijk."

Jouw grote held?
"Ik kijk graag naar mensen die vol passie over hun vak en/of hobby kunnen praten."

Wat zou je doen met 1000 euro?
"Een nieuwe surroundinstallatie kopen."

En met een miljoen?
"Dan ga ik dichter bij de Vecht wonen met een leuke sloep aan 'mijn' kade en een mooi autootje voor de deur."

Je favoriete plek in Weesp?
"De Vecht, heerlijk om in, op en bij te vertoeven."

Als jij de burgemeester was?
"Dan zou ik het betaald parkeren opheffen en zorgen dat er minder leegstand is in het winkelgebied en op de bedrijfsterreinen - hoewel dat nu al wel beter gaat."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De wederopbouw van de Laurentiuskerk. Ik ben niet gelovig opgevoed, maar de torenbrand maakte veel indruk. Het opbouwen zal de skyline van Weesp weer ten goede komen. Het groene kruis was toch van verre te zien en dan wist je dat je bijna thuis was..."

Monumenten- bezoek beloond met Weesper Welvaart

WEESP M. Broekmans, D. Elzer en E.J. van der Heisteeg zijn maandag door notaris Niels van der Griend getrokken als winnaars van de Monumentendagwedstrijd.

De organisatie van Monumentendag kreeg bijna vijftig inzendingen. Om mee te doen, moesten de bezoekers zaterdag 8 september alle negen deelnemende lokale monumenten bezoeken. Hier kregen zij stickers voor op een spaarkaart. De winnaars kunnen hun prijs volgende week maandagavond ophalen. In het pakket zitten ambachtelijke lokale producten zoals kaas, bier en chocolade.

Vredesweek met Tony Scott en Harry Loco

WEESP Assen viert vrijdag de Dag van de Vrede met een Native Indian Show in Podium Zuidhaege. Naast de Zuid-Amerikaanse inheemse cultuurgroep Wehpokamanong treden ook Tony Scott en Harry Loco op.

Tony Scott 'The Chief' is een bekende Nederlandse rapper en nazaat van een Amazone-indiaan. Hij is visueel gehandicapt als gevolg van multiple sclerose en woont sinds een paar jaar bij Visio in Weesp. Ook Harry Loco geeft het vredesfeest in Assen een Weesper tintje, hij komt uit de stal van Weesper muziekproducer Waldy Samson. De artiesten willen met de show hun eeuwenoude cultuur en tradities doorgeven aan de nieuwe generatie.

Negen nieuwe imkers erbij

WEESP Goed nieuws voor de honingbijen in Weesp: negen deelnemers van Gert Admiraals bijenteeltcursus behaalden zaterdag hun diploma. Hiermee is Weesp in een klap flink wat imkers rijker.

De cursisten hebben in de Theetuin, waar Admiraal een rij bijenkasten heeft staan, theorie- en praktijklessen gevolgd. Admiraal: "Het was een pittig seizoen voor de bij vanwege de lange, droge en warme zomer. Na de lindebloei was er niet veel meer te halen voor ze. Ik ben verheugd dat Weesp negen imkers heeft en hoop dat zij ook daadwerkelijk een bijenvolk zullen gaan houden."

Brandweersneeuw voor kersvers bruidspaar

Foto: Brandweer Weesp

WEESP Met grote rookwolken en een laag 'sneeuw' hebben de brandweermannen van het Weesper korps vrijdag hun pasgetrouwde collega Werner Schipper en zijn bruid Sabrina verrast. Een andere verrassing was de brandweerman die 'abseilde' vanaf de hoogwerker om de twee een cadeau te overhandigen. Het bruidspaar en het publiek konden de actie zeer waarderen.

Betere afwatering trapveldje Fijnvandraatlaan

In de geulen komen drainagebuizen. Foto: Marieke van Veen

WEESP Een aannemer is maandag in opdracht van de gemeente begonnen met het aanleggen van drainage onder het trapveldje aan de Fijnvandraatlaan.

Het trapveldje staat bij een flinke hoosbui lange tijd blank en blijft dan dagenlang zompig. Kinderen die hier een balletje trappen, komen vaak thuis met natte voeten. Vorig jaar zakte een gemeentelijke maaimachine ook nog weg op het drassige veldje. Deze ongemakken zijn als het goed is straks allemaal verleden tijd. Het werk moet woensdag af zijn.

Nieuwe stichting houdt de vinger aan de pols

'Wij willen gesprekspartner zijn van gemeente'

vanaf links: Anton van Daalen, Naomi Cohen en Rokus Gunnink. Foto: Stichting Bewonersbelangen Weesp

door Hans Peijs

WEESP Een soort eerste hulp bij inspraak. Dat is wat de nieuwe Stichting Bewonersbelangen Weesp voor ogen heeft. Rokus Gunnink, Naomi Cohen en Anton van Daalen zitten erachter. Gunnink vertelt wat de nieuwe stichting wil.

"Wij willen dat plannen van de gemeente ook beoordeeld worden op hun gevolgen voor de woon- en leefomgeving van omwonenden. Nu kunnen bewoners alleen achteraf - na de besluitvorming - bezwaar maken. Met deze stichting kunnen bewoners gezamenlijk optreden bij het verbeteren of tegenhouden van verslechteringen in hun woonomgeving."

'Bewoners kunnen nu alleen na besluitvorming bezwaar maken'

Terrassennota

Ziehier het intro van het persbericht dat de nieuwe loot aan de boom aan de media zond. Vooral het tweede zinnetje intrigeert. Huh? Hebben we iets gemist? Is inspraak bij gemeentelijke beslissingen niet meer mogelijk? Of worden deze regels in Weesp met voeten getreden? Dat laatste is regelmatig het geval, vindt Rokus Gunnink, die zichzelf omschrijft als 'een betrokken bewoner'. Hij heeft een concreet voorbeeld: "Vlak voor de verkiezingen was er opeens de terrassennota van het college, die meerdere keren aan de gemeenteraad is aangeboden. Binnen de kortste keren hadden ik denk wel dertig bewoners die hiertegen waren zich verenigd, omdat ze het gevoel hebben dat er niet voldaan werd aan de regels van de inspraak. Wij vonden dat opvallend."

Opvallend

Vooral het feit dat de bewoners het gevoel hadden geen inspraak te hebben gehad, vonden de drie initiatiefnemers (Naomi Cohen is juriste en Anton van Daalen voormalig fractievoorzitter van GroenLinks) opvallend. "Er zijn veel meer zaken waarvan wij denken dat er een verschil zit tussen hoe iets wordt uitgevoerd en hoe de bewoners dat ervaren. Nog een voorbeeld? Bijvoorbeeld bepaalde steigers waar geen boten aan mogen liggen vanwege de omgevingsvergunning, maar die liggen er wel. Dat klopt niet. Ander voorbeeld: als in het centrum een pand verbouwd en opgesplitst wordt, dan geldt er een parkeernorm, maar de gemeente houdt zich daar niet altijd aan."

Parkeren

Parkeren in de binnenstad is trouwens een veel groter probleem dan alleen deze norm, vinden de drie. Niet voor niets wordt in het persbericht daar ook het een en ander over gezegd. We lezen: "De gemeente huurt een projectbureau in en laat de bewoners meepraten over de verdeling van het tekort aan parkeerplaatsen over bewoners, bezoekers en werkers. Het probleem wordt dan niet opgelost en iedereen zal ontevreden zijn."

Voorfinancieren

Daarom komt de stichting met een creatieve oplossing: Weesp wordt toch een onderdeel van Amsterdam, dus laat Amsterdam als voorschot op de toekomst nu alvast vaste parkeerplekken voorfinancieren. Gunnink: "Het braakliggende terrein aan de Achtergracht is daar een prima plek voor."

Vinger aan de pols

En zo zal de stichting de komende periode de vinger aan de pols houden. Waar de stichting meent dat regels met voeten worden getreden, wordt terstond gereageerd. Waarbij op voorhand een voorzichtige vergelijking met de Stichting Flora en Fauna Bescherming zich aandient, want die hebben ook de messen steevast geslepen in de la liggen. Gunnink meent dat deze vergelijking mank gaat. "Wij hopen niet dat het daar op gaat uitdraaien. Wat wij wél hopen is dat wij namens de bewoners een volwaardige gesprekspartner voor de gemeente worden. De gemeente doet van alles, en de horeca, ondernemers en winkeliers hebben belangenverenigingen. Die overleggen regelmatig met de gemeente. Laten wij dat dan zijn voor individuele burgers."

Meer informatie op stichtingbewonersbelangenweesp.nl.

Column

Geheugen

Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Wij krijgen in Weesp en in heel Nederland een golf van nieuwe zieken. Zieken die we misschien niet direct als patiënt herkennen. Het kan zomaar onze buurvrouw, opa of collega zijn. Het is de vrouw die bij de supermarkt niet goed meer weet hoe ze moet afrekenen. Gelukkig helpen medewerkers haar! Het is de man die elke dag geld overhandigt aan een stel jongens, in het park langs Smal Weesp. Niemand komt hem te hulp. Niemand durft vragen te stellen. Hij vraagt zelf toch ook niet om hulp? Dat hij dat misschien niet meer vragen kan... dat kunnen we ons gewoon niet voorstellen! Toch wordt hij bijna dagelijks bestolen. Niemand die er wat aan doet. Het is de dame die haar pasje met pincode afgeeft aan een wildvreemde persoon die aanbelt met een onwaarschijnlijk verhaal. We zijn omringd door mensen die deze ziekte hebben.

Toen ik als huisarts begon, had ik misschien één patiënt met dementie per jaar in de praktijk. Dit aantal is nu vele malen groter en groeit nog steeds. Dementie is iets dat gewoon gaat worden in Weesp. Misschien is het dat nu al. Alleen hebben we dat misschien nog niet in de gaten. Velen denken: personen met dementie wonen in een verpleeghuis. Niet dus. De meeste patiënten wonen gewoon thuis.

Onze manier van leven wordt steeds ingewikkelder. Voorrang in 30-km-straten in Weesp, wegomlegging Van Houtenlaan, poortjes bij het NS-station en slimme telefoons zijn maar een paar voorbeelden waarbij het geheugen belangrijk is. Wat te denken van gescheiden afval inzamelen? Prima voor het milieu. Een ramp voor een patiënt met dementie.

Zelf leren actief om te gaan met
dinges... hoe heet dat ook al weer

Een dementievriendelijk hotel of gemeentehuis is prima, maar niet genoeg. Er komt een vloedgolf aan. Dat is niet iets om bang voor te zijn. Wel om je op voor te bereiden. De aandachtige lezer weet al lang: we moeten zelf leren actief om te gaan met dinges... hoe heet dat ook al weer - dementie. Het beeld herkennen en deze persoon zonodig helpen. Mensen in onze omgeving hebben dat nodig. Wij hebben dat nodig. Wij hebben elkaar nodig.

Nieuw parkeerplan wordt eerst afgestemd met Amsterdam

WEESP Voordat de gemeenteraad een klap geeft op het nieuwe parkeerplan voor Weesp worden de parkeerregels besproken met Amsterdam. Dat meldt het gemeentebestuur aan de gemeenteraad.

Het nieuwe parkeerplan moet ervoor zorgen dat het parkeren beter gereguleerd wordt. De hoge parkeerdruk is al langer een probleem, elke buurt heeft andere knelpunten. Afgelopen jaar bleek onder meer dat het stationsgebied te maken heeft met langdurig parkerende forenzen en dat het centrum veel parkerende bezoekers en langparkeerders heeft. De gemeente heeft een pakket aan maatregelen bedacht en het parkeerplan is zo goed als af, maar dat wordt nu eerst voorgelegd aan de gemeente Amsterdam. Dat heeft te maken met de ambtelijke (en uiteindelijke bestuurlijke) fusie met de hoofdstad. Weesp noemt het voor de hand liggen dat bepaalde uitgangspunten met Amsterdam worden afgestemd. Ook wordt er gekeken hoe Amsterdam Weesp kan helpen met de uitvoering van het plan. Al met al moet het plan halverwege december naar de gemeenteraad.

WeesperNieuws werkt aan nieuwe manier om nieuws te presenteren

Naast krant, website, kabelkrant en radio komt iets extra's

Nieuwe technieken, veranderend lezersgedrag, betere manieren van nieuws presenteren. In de mediawereld zijn allerlei ontwikkelingen aan de gang waar mediabedrijven op in moeten spelen. Dat geldt uiteraard ook voor Enter Media, de uitgever van deze krant. De komende weken leggen we je graag uit welke nieuwe weg we binnenkort met het WeesperNieuws inslaan.

In hoog tempo rolt de krant door de drukpers. Daarnaast gaat het WeesperNieuws binnenkort iets extra's doen. Foto: Brian Elings

WEESP De gratis papieren weekkrant die je nu in handen houdt, is slechts een van de verschijningsvormen van het WeesperNieuws. We zijn er zeven dagen per week op WeesperNieuws.nl en WeesperNieuws TV (de kabelkrant). Ook het lokale nieuws op Radio Weesp wordt geleverd door onze redactie. Verder kun je het WeesperNieuws volgen op Twitter, Facebook en Instagram.

De radio en de kabelkrant, daar begon het 35 jaar geleden mee. Later kwam daar de papieren krant bij: eerst als maandblad, later als weekkrant. Gevolgd door de website en de social media. Je ziet: het WeesperNieuws veranderde in de afgelopen jaren wel vaker van verschijningsvorm. Of beter gezegd: er kwamen steeds nieuwe verschijningsvormen bij die aansloten bij 'de nieuwe tijd'.

Wat niet veranderde was ons doel: het informeren van de Weespers die willen betrokken zijn en blijven bij wat er in Weesp allemaal gebeurt.

Jan Piersma, directeur Enter Media.

'Lastige puzzel, maar we komen steeds dichter bij het eindplaatje'

Extra’s

"Lokale journalistiek is onze passie en bestaansrecht. Dus daar gaan we niet aan tornen", zegt Jan Piersma, directeur van Enter Media. "Intussen dwingen allerlei ontwikkelingen ons wel om te vernieuwen. Dus werken we aan een andere, innovatieve verschijningsvorm die past bij de tijd van nu. Dat is nadrukkelijk iets extra’s: dus naast de dagelijkse nieuwssite en de gratis huis-aan-huiskrant, die naast een informatiebron voor de lezers ook zeer belangrijk blijft als platform voor lokale adverteerders. We houden onze krant, website en andere kanalen dus zoals ze zijn. En zetten daar iets extra's naast. Dat is geen gemakkelijke opdracht. Maar de puzzelstukjes vallen steeds meer in elkaar en we komen steeds dichter bij het eindplaatje. Daarom wil ik onze lezers vanaf nu meenemen in de koers die we gaan inzetten. En vooral ook waaróm we dat doen."

'Krant en website blijven gratis, een abonnement op onze extra's'

Toename

"Overal om ons heen zien we twee sterke ontwikkelingen. De eerste is de toename van de belangstelling voor nieuws - niet in de laatste plaats de belangstelling voor nieuws uit je eigen woonomgeving. Iedereen wil graag snel weten wat er in hun buurt en stad gebeurt. Het belang daarvan wordt alleen maar groter. Maar tegelijk zien we dat alle uitgeverijen van lokale kranten het moeilijk hebben. Vooral omdat de kosten stijgen. De prijs van papier, om eens wat te noemen."

Niet alleen papier

Dat klinkt een beetje gek: meer belangstelling voor lokaal nieuws en toch krijgt de lokale krant de exploitatie moeilijker rond? Piersma: "Dat komt dus door die stijgende kosten. Er komt nog iets bij: de cruciale rol die het internet is gaan spelen. Het lokale nieuws staat niet meer zoals vroeger alleen in een papieren krant, maar ook op internet - in al zijn vormen. Ook wij plaatsen - vanzelfsprekend, zeg ik er meteen bij - veel van ons nieuws al dagelijks online. Wat je nu ziet is dat lezers ons heel goed volgen naar dit onlineplatform, maar adverteerders om allerlei redenen minder. Daar moeten we dus iets op zien te vinden."

Nieuwe manier

Piersma heeft de laatste jaren in de keukens van vele grote en kleine lokale uitgevers rondgelopen en zag overal een op het eerste gezicht logische reactie: kosten reduceren. "Er zijn uitgevers die ook sterk op hun journalistieke capaciteit hebben bespaard: minder redacteuren om hun kranten en websites vol te schrijven. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de inhoud. Die kant willen wij absoluut niet op. We werken met een team van journalisten. Het WeesperNieuws is altijd onderscheidend op de inhoud en vooruitstrevend met nieuwe technieken geweest. Wij gaan het dus zoeken in een extra manier om onze journalistieke producties te presenteren, waarmee we de lezer niet minder geven, maar juist méér. Dat moeten we zó interessant maken dat we aan onze lezer kunnen vragen er iets voor te betalen om het te kunnen lezen. Krant en website blijven gratis, maar je kunt een abonnement nemen op onze extra’s. Een digitale abonneevorm. De prijs zal zeer betaalbaar zijn. Wij geloven daar sterk in en zijn ervan overtuigd dat we hiermee de basis onder het nieuwsmedium WeesperNieuws kunnen versterken.”

Hoe dat WeesperNieuws Extra er precies uitziet, leggen we de komende periode in deze krant uit.

Pieters Love Boat

WEESP Het vierde Concert aan de Steiger dat zaterdag werd gehouden door café 't Helletje was een daverend succes.

Het werd zoals beloofd een meezingevent van de bovenste plank. Vooral de opkomst van presentator en zanger Rolf Koster en Pieter Kors, eigenaar van 't Helletje en voor deze gelegenheid gekleed in een wit kapiteinskostuum, was spectaculair. Zij kwamen op in een boot die met een trailer tussen het publiek door werd getrokken, ondertussen 'The Love Boat' zingend. Dit jaar was het concert wegens omstandigheden zonder orkest, maar met musicalsterren Brigitte Nijman, Linda Wagenmakers, Tony Neef en Rolf Koster, die er samen met honderden Weespers één groot feest van maakten.

Foto's: Robin Voorhamm

Meer foto's op weespfoto.nl.

'Ik vind het leuk om eens iets voor een ander te kunnen doen'

Marian van der Laan werkt bij de vrijwillige thuishulp

Maatjes zijn mensen die anderen helpen. 'Weesp doet Goed' moet 100 nieuwe Maatjes opleveren. Marian van der Laan is al langer zo'n Maatje, via Versa.

Iedere week doen Marian en Naoufal samen boodschappen. Foto: Ingrid Voet

Weesp Marian van der Laan belt aan bij Naoufal. Hij komt naar buiten met zijn boodschappenkar. Naoufal is blind en kan de hulp van Marian bij het boodschappen doen goed gebruiken. Zijn blindengeleidestok ruimt hij op en gearmd gaan ze op pad.

Dit is een wekelijks ritueel. Marian is aan Naoufal gekoppeld als maatje via de vrijwillige thuishulp. En daar is niet alleen Naoufal blij mee, Marian is ook blij met haar werk als maatje. "Eigenlijk is het ook best egoïstisch", zegt ze met een lach. "Mensen zijn je heel dankbaar en daar voel je jezelf ook lekker bij."

Marian zag een tijdje geleden op internet een advertentie van Versa Welzijn waarin vrijwilligers gezocht werden om eens iets voor een andere Weesper te doen. Daar reageerde ze op. Niet omdat ze zich verveelde overigens. "Ik amuseer me best, heb genoeg te doen en heb veel contacten door diverse clubjes, maar ik vind het leuk om eens iets voor een ander te kunnen doen." Op het moment is Marian maatje voor twee Weespers. "Bij een mevrouw ga ik één keer per week op bezoek voor wat gezelligheid en soms een ommetje. Door ziekte is zij nogal aan huis gekluisterd. Ook het boodschappen doen met Naoufal is heel gezellig en erna drinken we altijd samen een kop koffie." Marian heeft een tijdje een andere mevrouw geholpen met boodschappen doen, maar toen die weer voldoende hersteld was, pakte ze dat zelf weer op. "Ook dat hoort erbij als maatje: als mensen het weer zelf kunnen, moet je weer loslaten." De hulp van maatjes zoals Marian is onmisbaar, heeft ze zelf ook in haar omgeving gemerkt. "De zorg van reguliere instanties laat soms te wensen over, en wat ik voor mijn cliënten doe, daarvoor heeft de thuiszorg helemaal geen tijd."

Hulp geven en hulp krijgen kan heel goed samengaan

Als vrijwilliger bij de vrijwillige thuishulp word je niet zomaar in het diepe gegooid. Marian volgde een cursus waar zij veel aan heeft. Er zijn ook bijeenkomsten met andere vrijwilligers. "Dat zijn er trouwens heel veel en het leuke is dat je dan bekende gezichten ziet en denkt: hé, doe jij dit ook?" Als het aan Marian ligt, zouden veel meer mensen ook een Weesper Maatje kunnen zijn. "Wat is nou een uurtje per week? Het is nog leuk om te doen ook. Doe eens een boodschap voor iemand of laat de hond uit. Knoop regelmatig een praatje aan met je buren, dan weet je ook wat zij nodig hebben."

Een advies van Marian: word maatje als je dat kunt, maar vraag ook hulp als je het nodig hebt. Zelf krijgt ze weer hulp van een maatje bij het onderhoud van de tuin. "Best moeilijk, hulp vragen en erkennen dat je het zelf niet kunt, maar fijn dat iemand een handje uitsteekt om je te helpen." Ook Naoufal is zelf weer een maatje: hij oefent Nederlands met nieuwkomers in Buurtkamer de Kastanje. Hulp geven en hulp krijgen kan heel goed samengaan dus.

'Weesp doet Goed' is zaterdag 22 september op het plein bij Blokker.

'Heb uw naaste lief' strekt zich uit tot heel Weesp en zelfs heel de wereld

Elke dinsdagmorgen koffie-inloop, óók voor niet-gelovige mensen

Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP De Protestantse Gemeente te Weesp en Driemond is een geloofsgemeenschap die steeds meer naar buiten treedt. Cathalien op 't Land, secretaris van de diaconie, zet uiteen wat de kerk zoal doet binnen de Weesper gemeenschap.

De Protestantse Gemeente is er dus ook voor niet-gemeenteleden?
"Jazeker. In het verleden was de kerk erg naar binnen gericht, maar vandaag de dag wordt onze geloofsgemeenschap steeds meer open en gastvrij. 'Heb God lief' - het eerste gebod - is waaraan we uiting geven binnen de kerk. Maar het tweede gebod, 'Heb uw naaste lief', strekt zich uit tot heel Weesp, het hele land en de hele wereld."

'We gaven onderdak aan een vluchteling die op een huis moest wachten'

Welke hulp bieden jullie?
"Voor dit artikel beperk ik me even tot de lokale hulp: wij bieden op verschillende manieren hulp aan mensen in financiële nood. Zo gaan we soms in op een individuele hulpvraag, maar structureler is onze inzet voor de Weesper Voedselbank. We houden inzamelingen en leveren voor de zomervakantie vakantiepakketten en met Pasen winkelbonnen. Verder is er contact met een stichting om te kijken of we samen kledingpakketten kunnen verstrekken aan de allerarmsten in Weesp."

"Ook is vanuit de diaconie het initiatief genomen voor het oprichten van een lokale Schuldhulpmaatjes. Deze Weesper afdeling draait nu zelfstandig en staat inmiddels los van de kerk. Wel ondersteunen wij nog steeds de opleiding van de vrijwilligers. Verder worden wij nog weleens gebeld door kerken elders in het land over statushouders die naar Weesp komen. We leggen dan alvast contact, maken ze wegwijs in Weesp en helpen ze bij het bewoonbaar maken van hun woning. Ook is het voorgekomen dat we tot de oplevering van een huis voor een statushouder een gastgezin hebben kunnen regelen voor drie maanden. Kortom: als er een beroep op ons wordt gedaan, kijken we wat we kunnen regelen."

Het gaat dus vooral om financiële en materiële hulp?
"Niet alleen dat, sociaal contact vinden we minstens zo belangrijk. We leggen huisbezoeken af aan oudere mensen, hebben dit jaar voor het eerst een 'Wees Welkom Middag' gehouden voor nieuwkomers, iets waar we dit jaar samen met de andere kerken een vervolg aan geven. En we hebben elke dinsdag-, woensdag en donderdagmorgen koffie-inloop in het Lichthuis naast de Grote Kerk. Alle inwoners van Weesp, gelovig of niet, zijn tussen 9.30 en 12.00 uur welkom voor koffie en iets lekkers."

scriba@protestantsegemeenteweespdriemond.nl

(0294) 450041

Trein van toen over spoordijk van nu

Op deze plak ging het op vrijdag 13 september 1918 helemaal mis. Foto: Marieke van Veen

WEESP Vorige week donderdag reed deze authentieke stoomtrein Weesp binnen. Precies op deze plek en op deze dag was het exact honderd jaar geleden dat de treinramp van Weesp plaatsvond. Als geotechniek destijds al een vak was geweest, was het ongeval waarschijnlijk nooit gebeurd. Daar stond het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs uit Den Haag die dag bij stil.

Vrijdag 13 september 1918 vond bij Weesp een van de grootste treinrampen uit de Nederlandse geschiedenis plaats. De oorzaak was het wegzakken van de spoordijk vlak voor het Merwedekanaal, nu het Amsterdam-Rijnkanaal. Tientallen mensen vonden de dood. De ramp maakte duidelijk dat er behoefte was aan geotechnische expertise. Het vak Geotechniek bestaat hierdoor ook 100 jaar. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs kwam dat in Weesp vieren. De gasten mochten mee in een stoomtrein. Op het moment dat de trein de plaats des onheils passeerde (wel vanuit tegengestelde richting) klonken de stoomfluiten. Het programma ging verder in de Grote Kerk, met onder meer gastspreker prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

Stap voor stap

WEESP De Laurentiuskerk heeft een tweede verdieping. Het beton voor de vloer werd vorige week gestort.

De afgelopen weken was de bewapening al neergelegd. Met een grote slang werd donderdag de bouwstof vanuit de betonmixer naar boven gepompt. Daar stonden meerdere werknemers klaar om het beton over het vlechtwerk te verspreiden en de vloer vervolgens egaal te maken. Het beton moet nu uitharden. Dat duurt weken, maar het is al eerder beloopbaar. Het beton storten was weer een volgende fase in de transformatie van de kerk. De kerk wordt omgetoverd tot appartementen, een bierbrouwerij en jeneverstokerij en een yogastudio.

Foto's: Sjoerd Stoop

Geduld en flexibiliteit nodig bij verzorging mensen met dementie

Vivium houdt 22 september open dag op zes locaties

Zorg voor dementerenden vraagt om een persoonlijke aanpak. Foto: Vivium

WEESP Het is vrijdag 21 september Wereld Alzheimer Dag. In Nederland hebben op dit moment ruim 270.000 mensen een vorm van dementie. De verwachting is dat dit aantal door de vergrijzing in de komende jaren explosief gaat stijgen. Tegelijkertijd verandert de zorgvraag en heeft de zorg nog steeds te maken met personeelstekorten. Wat betekent dit voor de zorg in de regio? We vragen het Godfried Verkerk, bestuursvoorzitter van Vivium Zorggroep.

'We kijken steeds meer naar oplossingen voor specifieke doelgroepen'

Omdat mensen met dementie steeds langer thuis blijven wonen, is het ziektebeeld vaak vergevorderd als mensen verhuizen naar een verpleeghuis. Hierdoor krijgen zorgteams vaker te maken met moeilijk hanteerbaar, onbegrepen gedrag. Ook bij Vivium speelt dit. "Dat vraagt inderdaad om veel geduld en flexibiliteit van onze medewerkers", licht Verkerk toe. "Iedere bewoner is anders en er zijn veel verschillende verschijningsvormen van dementie. Wij hebben in principe dus ook geen pasklaar antwoord. Er is nooit één oplossing of één ideale woonvorm, dat is iedere keer een zoektocht naar de voorkeuren van een bewoner, samen met de familie. We bieden daarom verschillende woonvormen en locaties, met elk hun eigen sfeer", legt hij uit. "Om bewoners te kunnen begrijpen moeten we zo veel mogelijk te weten komen over de bewoner en het ziektebeeld. Hier is gelukkig steeds meer over bekend en we investeren dan ook veel in scholing en bijscholing van medewerkers op het gebied van dementie."
Hiernaast onderzoekt Vivium de mogelijkheden om zich in de regio verder te specialiseren op dit gebied. "We kijken inderdaad ook steeds meer naar oplossingen voor specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld mensen met beginnende dementie of mensen met Parkinsondementie. Dat vraagt weer een hele andere benadering. Maar dit kan alleen als we voldoende zorgmedewerkers hebben en daar ligt weer een hele andere uitdaging. Door regionale samenwerking met andere zorgorganisaties hopen we dit samen op te kunnen lossen, ook voor de lange termijn. Dat lukt niet van vandaag op morgen, dus we zullen hier creatief mee om moeten gaan. Eigenlijk kunnen we op dit moment in alle Vivium-locaties nog nieuwe collega's in de zorg gebruiken. We proberen dan ook op alle mogelijke manieren te laten zien wat een dankbaar en uitdagend vak het is. We zien dagelijks hoe belangrijk de medewerkers voor de bewoners zijn: vaak ontstaat er een hele bijzondere band. We kunnen deze nare ziekte niet veranderen, maar onze medewerkers doen er wel alles aan om bewoners zo liefdevol en zo goed mogelijk te verzorgen in deze laatste fase van hun leven."

Vivium houdt 22 september een open dag op zes locaties voor mensen met dementie. Meer info: www.vivium.nl/opendag.

Honderden jaren levenswijsheid in één bundel

De interviews van Yvonne Witter met 100-plussers zijn nu gebundeld. Foto: Ingrid Voet

door Ingrid Voet

WEESP Blijf nieuwsgierig, wees eigenwijs, zoek activiteiten, houd je netwerk op orde en heb humor. Die vijf tips voor een lang en gelukkig leven hoorde Yvonne Witter heel vaak terug in haar interviews met 100-plussers. In de bundel '100% leven, levenslessen van 100-plussers' zijn 21 van die verhalen gebundeld.

Het boek is dinsdag 18 september gepresenteerd op de 50-plusbeurs. Dat boek was oorspronkelijk trouwens helemaal niet de bedoeling. De Weespse startte het project begin dit jaar als challenge voor de Vastenactie: 40 dagen lang iedere dag een blog met het verhaal van een 100-plusser. Hoewel 40 uiteindelijk iets te optimistisch bleek, verzamelde Yvonne wel 26 bijzondere verhalen en leverde haar actie een mooie bijdrage op voor het goede doel. "Maar ik kreeg vaak de vraag of ik ze ging bundelen en dat is gelukt, met prachtige portretten van fotograaf Claudia Kamergorodski." In de bundel zijn ook een column van Marjan Berk en bijdragen van professor Jan Latten (CBS-ambassadeur) en Marieke van der Waal (directeur Leyden Academy on Vitality and Ageing) opgenomen. Zelf schreef Yvonne nog een aantal bevindingen en tips.

'Het is heel mooi dat mensen hun verhaal willen delen met je'

Is het nou leuk om zo oud te zijn? Niet altijd, hoorde Yvonne. "'Mijn hoofd wil wel, maar mijn lijf niet meer', vertelde iemand, en een ander: 'niemand is meer in je geïnteresseerd'. Maar anderen vonden het juist wel leuk, die willen graag nog ouder worden. 'Het fijne is dat ik me nergens meer druk om maak' en iemand die pas laat ontdekte hoe leuk ze musea vindt: 'ik word nog cultureel op mijn oude dag'. Het zijn dan wel vaak de mensen met nog veel contacten en die nog actief zijn. 'Ik kom tijd tekort', heb ik ook gehoord. Er werd weinig geklaagd over de gezondheid, maar bijna niemand was ook bewust bezig met gezond eten en bewegen."

Als je Yvonne de kans geeft, blijft ze voorbeelden geven, zo veel mooie verhalen heeft ze gehoord. Ze heeft dan ook veel plezier beleefd aan de interviews. "Het is heel mooi dat mensen hun verhaal willen delen met je. Zelf vonden ze het ook fijn dat er naar ze geluisterd werd. Het valt me ook op hoeveel veerkracht deze mensen hebben. Ondanks dat ze vaak heel veel nare dingen hebben meegemaakt, kijken ze toch tevreden op hun leven terug." Nog één mooie levenswijsheid dan: "Als je teleurstellingen meemaakt, stop ze in een zakdoek en gooi ze weg."

Het boek '100% leven, levenslessen van 100-plussers' is verkrijgbaar via swpbook.com.

26 / 32

Hier zitten Buurman & Buurman nog rustig aan de koffie, maar uiteraard loopt alles weer in de soep.

Woensdag 19 september

Soepmiddag

12.30 uur | De Kastanje

Kom een lekkere kom soep eten in Buurtkamer de Kastanje, gemaakt door de vrijwilligers.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Vooraf opgeven hoeft niet, deelname is gratis.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wees welkom op het wekelijkse inloopspreekuur in afscheidscentrum Van Vuure in Weesp. Voor al uw uitvaartgerelateerde vragen.

Meezingen

20.00 uur | Toko WSV De Vecht

Kom gezellig zingen onder begeleiding van twee accordeonisten. Repertoire: Hollandse liedjes. Tekstboeken liggen op tafel.

Cityquiz

20.30 uur | City of Wesopa

Een gezellige avond waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je toch slim bezig bent geweest. Inschrijven via cityquiz@wesopa.nl. Deelname: € 20,- per team.

Vrijdag en Sandifort

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Rauw, razendsnel, scherp over-de-top-cabaret van een hilarisch duo. Tickets: theaterpandweesp.nl.

Donderdag 20 september

Handwerkochtend

10.00 uur | De Kastanje

Gezellig handwerken met een kop koffie en een praatje in Buurtkamer de Kastanje. Wil je leren breien of haken: hulp en materiaal zijn aanwezig.

Passie voor taal

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Themaochtend 'Passie voor taal' door Ko van den Bovenkamp. Hij gaat in op taalirritaties, taalvondsten, taalgrappen, misverstanden met taal, taalspelletjes, prachtige citaten en de mooiste gedichten. Iedereen is welkom.

Inloopspreekuur Myosotis

16.00 uur | Myosotis

Voor vragen over uitvaartverzorging en uitvaartverzekeringen. Adres: Utrechtseweg 110-B.

Historische stadswandeling

19.00 uur | De Grote Kerk

De Historische kring Weesp verzorgt voor de laatste keer dit seizoen een stadswandeling door het historische centrum van Weesp. De wandeling duurt anderhalf uur. Kosten: € 3,50 per persoon. Aanmelden is niet nodig.

'The Road to Mandalay'

20.00 uur | City of Wesopa

Aangrijpende film rond Lianqing, een van de miljoenen Birmezen die hun thuisland ontvluchten op zoek naar een beter bestaan. Entree: € 8,-.

Bingo Aetsveld

20.00 uur | Bar Olympus

Bingo Aetsveld houdt een gezellige bingo. Voor halen en brengen kan worden gebeld met 06-40 02 72 74.

Vrijdag 21 september

Yin Yoga met subtiele zang

19.30 uur | YogaToday, Pranazaal

Twee uur durende workshop yin yoga die de deelnemers de herfst in draagt. Met subtiele zang door Marieke te Wierik en Hanneke Huibers. Kosten: € 15,-. Informatie: 06-21 57 25 55.

'Bijna Dood Ervaringen'

20.00 uur | ZWAVE!

Mirjam Lefeber, Catja de Rijk en Bob Coppes vertellen over Bijna Dood Ervaringen (BDE). Een BDE is vaak het gevolg van een trauma, maar kan zelf ook heftige effecten hebben. Toch blijkt de ervaring in veel gevallen een verrijking van het leven. Kosten: € 10,- p.p. Opgeven via: info@zwave-weesp.nl.

Timon Krause

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Mindgames, geweldige sensatie op het gebied van gedachtelezen. Tickets: theaterpandweesp.nl.

Zaterdag 22 september

'Wonen met dementie'

10.00 uur | De Hogeweyk

Een verhuizing is altijd ingrijpend, zeker als er sprake is van dementie. Het kan een groot verschil maken als de nieuwe omgeving prettig en herkenbaar is. Iedereen is welkom om in De Hogeweyk rond te kijken.

Open dag Fort Ossenmarkt

10.00 uur | Fort Ossenmarkt

Ter afsluiting van het fortenseizoen is er in de hal een historische boeken- en antiekmarkt. Ook is het mogelijk het fort van binnen te bekijken.

Burendag: Samen in de wijk

10.00 uur | Papelaan 99

Samen met Versa organiseert Buurtkamer de Kastanje Burendag 2018 met oud-Hollandse spelletjes, knutselen, zingen en koffie met lekkers in de Roskam. Van jong tot oud is van harte welkom.

Herauten op de stelling

19.30 uur | Fort Ossenmarkt

Muziekuitvoering door het duo Leeghwater (altviool en piano) met werken waarin de Stelling van Amsterdam centraal staat. Entree: gratis.

Jan Beuving: 'Rotatie'

20.30 uur | City of Wesopa

Buitengewoon geestig, in de traditie van Drs. P en Kees Torn. De taal maakt pirouettes in zijn liedjes. De logica tolt in zijn zinnen. Of u duizelig wordt? Dat is niet de bedoeling. Maar een reistabletje kan nooit kwaad. Entree: € 16,50.

Weesp doet goed

Burendag in Weesp draait dit jaar om 'goed doen'. Een ander belangeloos helpen geeft voldoening en zorgt ervoor dat de ontvanger meer vreugde ervaart in het leven. Hulpgevers en -vragers ontmoeten elkaar op het plein voor de Blokker in Weesp. Drink een (gratis) kop koffie, maak een praatje met andere Weespers, stap op de Vuurlinie en wordt een 'maatje' bij Versa. Meer info: www.welkominweesp.nl/weespdoetgoed.

Zondag 23 september

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Clubhuis TFC Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak.

Van Houtenkerk open

12.00 uur | Van Houtenkerk

Bezoek de Van Houtenkerk tussen 12.00 en 16.00 uur. Dit kerkje heeft een prachtig authentiek interieur in de stijl van Berlages Nieuwe Kunst met jugendstilkenmerken.

Open dag manege

12.00 uur | Manege Bleijenberg

Kom met het hele gezin naar de open dag van manege Bleijenberg. Van 12.00 tot 16.00 uur: springen, carrousel, pas de deux en andere leuke demonstraties, ponyritjes, een markt met tweedehandspaardenspullen en kinderactiviteiten.

'Buurman & Buurman'

14.00 uur | City of Wesopa

In de film 'Buurman & Buurman hebben een nieuw huis' bedenken de klunzige buurmannen nieuwe briljante oplossingen voor de alledaagse problemen waar zij tegenaan lopen. Tickets: € 6,-.

maandag 24 september

Inloopspreekuur sporters

19.00 uur | Fysio Aetsveld

Loop binnen voor een snel en gratis advies over (sport)blessures en klachten. Ook als je vragen hebt over (sport)voeding, spierpijn, mentale coaching en tapen ben je welkom. Informatie: Colette.couwenhoven@gmail.com.

Taalcafé nieuwe Nederlanders

19.00 uur | De Kastanje

Elke maandag wordt er in Buurtkamer de Kastanje gepraat over actuele onderwerpen met oude en nieuwe Weespers met als doel de taal en cultuur te delen met nieuwkomers in ons land. Iedereen is van harte welkom.

Open Avond The City Singers

20.00 uur | Theater City of Wesopa

Nieuwe talenten zijn natuurlijk welkom, maar The City Singers zijn ervan overtuigd dat iedereen die wil zingen dat kan leren. Kom naar de open avond. De koffie is gratis. Thecitysingers.nl.

Dinsdag 25 september

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht houdt een breicafé in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan. Toegang: gratis.

Vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Avondspreekuur Vrijwilligers

17.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Vanwege het zoeken naar Maatjes is de Vrijwilligerscentrale deze dag extra geopend voor iedereen die overdag niet in staat is te komen. We zijn open van 17.00 - 20.00 uur in Gebouw Papelaan 99 met alle informatie over vrijwilligerswerk. U ontvangt een leuke attentie bij inschrijving.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor mensen die juridisch advies nodig hebben. Neem de betreffende papieren en contracten mee. Er wordt per consult een eigen bijdrage gevraagd van minimaal € 2,- voor wetboeken en dergelijke.

Woensdag 26 september

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor vragen op administratief gebied.

Mamacafé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de bibliotheek. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

Mama- en papaochtend

11.00 uur | De Hogeweyk

Woensdagochtend is De Hogeweyk een fijne plek om eropuit te gaan met jonge kinderen. Het is er veilig, er is volop ruimte voor kinderwagens en vanaf 11.00 uur staat er veel speelgoed klaar. Om 12.00 uur gaat de keuken open voor pannenkoeken en tosti's.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Vooraf opgeven hoeft niet, deelname is gratis.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wees welkom op het wekelijkse inloopspreekuur in afscheidscentrum Van Vuure in Weesp. Voor al uw uitvaartgerelateerde vragen.

Vrouwen van Weesp

19.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Thema-avond Vrouwen van Weesp over natuurlijke geneeswijzen.

doorlopend september

Expositie Het Lichthuis

9.30 uur | Het Lichthuis

Schilderijen van Martin van den Broeck. Dinsdag t/m donderdag van 9.30 tot 12.00 uur.

Expositie Ingrid D

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Schilderijen met een verhaal waar je vrolijk van wordt. Ingrid D. haakt in op de trend voor ontspullen en het leven in 'tiny houses'.

Jeugdacteurs gezocht

18.30 uur | Theater City of Wesopa

Voor de tweede keer maakt De City Speelt een voorstelling over eenzaamheid in alle vormen en maten. Hiervoor worden jeugdspelers (11 tot en met 14 jaar) gezocht. Ook is regisseur Isa van Dam op zoek naar Weespers die (anoniem) aan de jeugdspelers over eenzaamheid willen vertellen. Deze gesprekken dienen als inspiratie voor het stuk. Aanmelden/info: isavdam@gmail.com.

Tekenen en schilderen

19.45 uur | Atelier de Ontdekking

Leren tekenen is vooral leren kijken. De Ontdekking begint aan een nieuw seizoen. Kijk op de website voor de mogelijkheden.

Bijenlezing door Gert Admiraal

De bijen van Gert Admiraal. Foto: Marieke van Veen

WEESP Imker Gert Admiraal uit Weesp verzorgt donderdag 20 september in Plofhuis 7 een lezing over het belang en het houden van honingbijen.
De imker uit Weesp heeft maar liefst veertig bijenvolkeren in Weesp en omgeving. De kasten staan op verschillende plekken: de Theetuin, de 's-Gravelandseweg, Tuinderscomplex Van Houten en op het terrein van Fort Uitermeer, waar ook het kleinschalige theater Plofhuis 7 staat.

Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van planten en gewassen. In de lezing wordt verteld hoe de honingbij functioneert en waarom de bij zo'n belangrijk insect is. Ook vertelt Admiraal wat er nodig is om imker te worden. Bent u altijd al geïnteresseerd geweest en wilt u meer weten over bijen, honing en alles wat erbij hoort? Kom dan donderdagavond 20 september naar het theatertje bij Fort Uitermeer.

De lezing begint om 20.00 uur in Plofhuis 7. Kaarten à € 7,50 via kaartverkoop@plofhuis7.nl of bij de ingang voor aanvang.

Firma Vocaal en NOON in Proeverij van Gooise Koren

Open repetities van 17 koren

NOON tijdens Weesp Korenfestival in 2015. Foto: Marieke van Veen

HILVERSUM De Stichting Amateurkoor houdt aanstaande zondag 23 september de vijfde editie van de Proeverij van Gooise Koren. Belangstellenden kunnen komen kijken, luisteren en meezingen. De deelnemende koren hopen zo nieuwe leden te vinden.

Bij het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum kunnen geïnteresseerden tussen 12.00 en 16.00 uur gratis meezingen tijdens de open repetities van zeventien koren uit het Gooi.

Start nieuw zangseizoen

Initiatiefnemer Stichting Amateurkoor startte met de Proeverij in 2010 en sindsdien is het een tweejaarlijks terugkerend fenomeen in Hilversum. Voor koren is het een mooie start van het nieuwe zangseizoen en voor mensen die graag bij een koor willen gaan zingen is het een hele handige manier om koren in de regio te vergelijken. De bezoeker krijgt bij binnenkomst een programma waarop de minirepetities en wat beknopte koorinformatie vermeld staan.

Prachtige akoestiek

De koren komen onder andere uit Weesp (Firma Vocaal en Vocal Group Noon), Eemnes, Hilversum, Blaricum, Laren, Bussum, Naarden en Huizen. Het MCO is de vaste locatie voor deze korenproeverij vanwege de goede voorzieningen en de prachtige akoestiek in de zalen. De Stichting Amateurkoor wil met haar initiatief het koorleven in het Gooi bruisend en vernieuwend houden. Het Gooi kent in totaal meer dan 140 koren en is landelijk gezien een actieve regio op het gebied van koorzang.

De toegang van de proeverij is gratis. Op de website zijn het dagprogramma en de lijst van deelnemende koren te vinden. Het MCO zit aan de Heuvellaan 33 in Hilversum.

www.amateurkoor.nl

Lezersfoto: zoek de verschillen

WEESP Nou ja, eigenlijk is er geen verschil. Behalve dat de ene foto 's avonds is genomen en de andere foto de volgende ochtend. We kregen nog wel meer avondroodfoto's binnen en ook de sociale media stonden er vol mee. Deze foto's zijn van Renske Harte-Sluman, die zichzelf een geluksvogel noemt omdat ze aan de Vecht woont. Ook een lezersfoto insturen? Mail naar: redactie@weespernieuws.nl.

Open dag nieuwe kickboksschool

Kickboxing Institute Weesp houdt een open dag Foto: Pixabay

WEESP Kickboxing Institute Weesp houdt aanstaande zaterdag (22 september) een open dag. Het gaat om de nieuwe boksschool boven de Albert Heijn aan de Achtergracht.

De sportschool wil de inwoners van Weesp de kans geven om laagdrempelig en vrijblijvend kennis te komen maken met het lesaanbod en de instructeurs. Mensen kunnen die dag binnenstappen om een kijkje te komen nemen of meedoen aan een van de gratis kickbokswork-outs die elk uur worden gegeven. Deze proeflessen zijn voor zowel volwassenen als kinderen.

De open dag is van 10.00 tot 17.00 uur. Vooraf aanmelden voor een van de work-outs is niet nodig. Wie in september lid wordt van de boutiquegym sport de eerste maand gratis.

Kijk voor meer informatie op www.kickboxing-institute.nl of bel met 06-12049302.

Museum strikt internationaal bekende fotografe

Videokunst van Carla van de Puttelaar in Museum Hilversum

Parijs, Londen, Los Angeles, New York en daar komt nu ook Hilversum bij. Museum Hilversum heeft Carla van de Puttelaar binnengehaald.

Een foto uit de Rembrandt-series. Foto: Carla van de Puttelaar

HILVERSUM 'Stillness' is de nieuwe tentoonstelling van Museum Hilversum. De culturele instelling is erin geslaagd de internationaal bekende fotograaf Carla van de Puttelaar te strikken. Vanaf zaterdag 15 september is haar videokunst te zien in de mediastad.

De in 1967 geboren Van de Puttelaar studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en heeft sindsdien binnen en buiten Nederland furore gemaakt met haar kunst. Haar werk is tentoongesteld in bijvoorbeeld Engeland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Korea. Kunst van haar hand bevindt zich onder andere in de collecties van La Maison de la Photographie in Parijs, het Zwitserse Museum Winterthur, Huis Marseille | Museum voor Fotografie in Amsterdam en in de hoofdstad geldt dat ook nog eens voor het Stedelijk Museum.

Tot en met zondag 9 december exposeert Van de Puttelaar in Hilversum. "Wij vinden het bijzonder en zijn trots om deze tentoonstelling in Museum Hilversum te laten zien", vertelt museumdirecteur Stef van Breugel. '"Stillness' heeft zowel spectaculaire als poëtische kanten; hiermee willen we verkennen hoe in de mediakunst de zoektocht naar betekenisgeving en schoonheid tot uitdrukking komt."

Van de Puttelaar staat bekend om haar verstilde werken waarin vrouwen een eigen wereld lijken te zijn, aldus Museum Hilversum. De tentoonstelling laat een selectie van grotendeels nog niet eerder getoonde video's en foto's zien. Daar komen speciaal voor 'Stillness' gecomponeerde soundscapes bij. De soundscapes zijn een coproductie van de fotograaf en Paul Cupido.

Inwoners Gooi steken 27 miljoen in zonnepanelen en isolatie

REGIO Ruim zevenduizend woningeigenaren uit Gooi en Vechtstreek hebben de afgelopen vier jaar (2013- 2017) maatregelen getroffen om hun huis energiezuiniger te maken. Bij elkaar investeerden zij ruim 27 miljoen euro.

Dat meldt de Regio Gooi en Vechtstreek, het samenwerkingsverband van de gemeenten in deze regio. Deze resultaten zijn bereikt met behulp van het regionale project Energie Besparen Gooi en Vecht, dat mede mogelijk is gemaakt met subsidie van de provincie, en moet bijdragen aan een energieneutrale regio.

De maatregelen die de eigenaren het meest inzetten om woningen energiezuiniger te maken zijn: zonnepanelen (4.509 installaties), spouwmuurisolatie, HR++-glas en vloerisolatie. Het aantal duurzame maatregelen ligt feitelijk nog hoger omdat veel maatregelen niet worden geregistreerd, zoals spouwmuurisolatie.

Vervolg

De ambitie van Gooi en Vechtstreek is een energieneutrale regio in 2030. De in de regio benodigde energie wordt dan duurzaam opgewekt. In eerste instantie richten de inspanningen zich op de bebouwde omgeving. De betrokken partijen werken nu samen aan een vervolgproject.

Hilversummers zien overal ratten lopen

HILVERSUM In heel Hilversum hebben inwoners last van ratten: van wijken met vooral sociale huurwoningen tot aan de Boomberg en het Raadhuiskwartier. Belangrijkste boosdoener zijn de huisaansluitingen op het riool.

'Rattenwethouder' Arno Scheepers (VVD) vertelt dat Hilversum druk doende is met een inhaalslag wat betreft het vervangen van de in totaal zestig kilometer lange en verouderde rioloering. Echter, de gemeente gaat tot de huisaansluiting. Vanaf dan is de pandeigenaar verantwoordelijk. En juist bij die aansluiting slaan de ratten toe, aldus de wethouder. Hij geeft toe dat door dat achterstallige onderhoud van het riool er een verhoogd risico is op ratten, maar ziet geen reden om de inhaalslag van nu te versnellen.

Vesting Muiden wordt een plaatje

MUIDEN De gemeente Gooise Meren is vergevorderd met het plan om in Muiden de Oostelijke Vestingwallen te herstellen en het Vestingplein aan te passen tot een representatieve entree.

Het plan voor het herstel van de Oostelijke Vestingwallen, zoals het ophogen van de courtines (de wal tussen twee bastions) en het planten van meidoornhagen kan op goedkeuring van de inwoners rekenen. Er werd nog wel gemopperd, met name over het voetpad dat onder aan de wallen moet komen. Men vreest inkijk in de woningen. Ondanks dat geven de inwoners hun gemeente een dikke pluim voor het participatieproces. De stemming in de gemeenteraad is positief, al leven er nog belangrijke vragen bij het Goois Democratisch Platform en 50Plus. De GDP vindt het plan best mooi, maar trekt de noodzaak in twijfel. Voor de uitvoering van de Oostelijke Vestingplannen is ruim 1,7 miljoen euro nodig, voor aanpassing van het Vestingplein nog eens 1,6 miljoen. Hiervan moet de helft door de gemeente opgehoest worden. Ook moet de gemeenteraad jaarlijks een extra budget van 23.000 euro toekennen voor onderhoud van het groen.