WeesperNieuws

8 november 2017

WeesperNieuws 8 november 2017


'Laat dit onze stad niet verdelen'


WEESP "Of we nu aansluiten bij Amsterdam of Gooise Meren, we moeten samen verder gaan. Laat dit thema de Weesper samenleving niet verdelen."

PvdA-raadslid Bert Keesman deed deze oproep vorige week in de raadscommissie, waar de fracties stevig met elkaar in debat gingen over de aangekondigde keuze voor Amsterdam. Volgens Keesman heeft dit thema de potentie om de samenleving van Weesp ernstig te verdelen. "Dat zou werkelijk alleen maar verliezers opleveren", zei hij. Hij probeerde de boel te sussen door te benadrukken dat zowel Gooise Meren als Amsterdam het beste met Weesp voor heeft en dat in beide gevallen Weesp erop vooruitgaat. "Of het een succes wordt, hangt alleen maar van ons af. Dat geldt ook voor de invloed die wij in de nieuwe gemeente hebben. Wij moeten er zelf en met elkaar een succes van maken en ik ben ervan overtuigd dat we dat ook kunnen."

11

Fietsen op de stoep

WEESP Omwonenden van het Vechtstede College klagen over onveilig fietsgedrag van sommige leerlingen.

Het gaat onder meer om de straat oversteken zonder te kijken, op de stoep fietsen, tegen de rijrichting in rijden en fietsen zonder fietsverlichting. De school gaat in begeleidingslessen aandacht geven aan dit thema, zo staat in een nieuwsbrief aan alle ouders. De schooldirectie vraagt de ouders om het fietsgedrag ook thuis ter sprake te brengen.

Aanvraag referendum ingediend, maar wat kunnen we straks aankruisen?

WEESP Voorzitter Bahman Khalafi van het Comité Zelfstandig Weesp overhandigde maandag aan raadsnestor Marten Snijder de aanvraag voor een referendum over de bestuurlijke toekomst. De aanvraag wordt ondersteund door 475 Weespers. Het is onduidelijk wat de kiezer bij het referendum kan aankruisen.

11

Dag juf!

Foto: Ingrid Voet

Nelly van Kassel ging iedere dag plezier naar school. Nu neemt ze afscheid.

7

Weerbericht

Opnieuw wisselvallig, minder koude nachten

De week begon met een winterse speldenprik met de eerste nachtelijke vorst van het seizoen, maar een vroege winterse periode lijkt onwaarschijnlijk. Vanaf donderdag veroorzaken uitlopers van depressies wisselvallig weer met geleidelijk aan ook een straffe wind. De temperatuur stijgt enkele graden. Vanaf zondag vloeit polaire lucht het Noordzeegebied binnen. Het wordt dan iets kouder met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag daalt het kwik naar 2 à 3 graden. Overdag wordt het 10 graden. Af en toe schijnt de zon, maar meestal overheerst de bewolking. In de loop van vrijdag neemt de kans op regen toe. De zuidwestenwind wakkert aan tot (vrij) krachtig en ruimt naar west. De nachtelijke minima liggen rond 7 graden. In de middag wordt het 11 à 12 graden.

Het weekeinde

Zaterdag overdag is er vrij veel bewolking. Er kunnen enkele buien vallen. Het wordt 9 graden. Ook zondag is het onbestendig met kans op enkele buien. In de nacht daalt het kwik naar 3 à 4 graden. Overdag wordt het 7 of 8 graden. Het voelt in het weekeinde nogal guur met een matige tot krachtige wind tussen west en noordwest.

Weetje

November is een overgangsmaand. Soms kan het al winters koud zijn. Tussen 1 en 10 november 1980 vroor het elke nacht tussen -1 en -7 graden. Op 3 november 1980 bleef zelfs overdag de temperatuur onder nul. Dat was recordvroeg. Daarentegen kan het ook nog aangenaam, zelfs bijna nazomers, zacht zijn. Tussen 1 en 10 november 2015 werd het dagelijks tussen de 15 en 20 graden.

Vandaag precies een jaar geleden: de kerktorenbrand

De wederopbouw van de spits wordt de kers op de taart

Net op het moment dat de toekomst de kerk weer toelachte sloeg het noodlot toe. Op 8 november 2017 vloog de toren van de Laurentiuskerk in brand. Een terugblik.

De brandende torenspits voor hij afbreekt en naar beneden stort. Foto: Christian Pfeiffer

2014

De Laurentiuskerk aan de Herengracht (is) verzakt en de kosten worden de parochie te gortig. De katholieken verhuizen naar een kleiner pand aan de Troelstralaan. Ondernemer Cees van Vliet ziet brood in de verzakte, leegstaande kerk. En hoewel B en W waarschuwen dat de herontwikkeling een ingewikkeld proces wordt - het gaat om een Rijksbeschermd Stadsgezicht - gaan de parochie en Van Vliet een intentieovereenkomst aan, die onder meer inzet op behoud van de toren.

2015

Een nooddak erop, de klok draait weer, maar waar is de haan?

De plannen voor een gedeeltelijke sloop van het kerkschip vallen niet bij iedereen in goede aarde. Onder meer het Cuypersgenootschap en bezorgde omwonenden, verenigd in de Stichting Kerk en Stadspark Weesp, komen in verweer tegen de kaders die de gemeenteraad heeft vastgesteld.

2016

Ondernemer Van Vliet onderzoekt alsnog of de gehele kerk behouden kan blijven. Een paar maanden later komt hij met goed nieuws: het kan. De gemeenteraad gaat akkoord met het nieuwe plan, dat bestaat uit twee appartementen, een proefbrouwerij van Wispe, een yogacentrum, commerciële ruimtes en een hotelkamer in de toren. In de tuin moeten drie stadsboerderijen komen. Hoewel tegenstanders liever hadden gezien dat de tuin een stadspark werd, overheerst in heel Weesp de vreugde dat de kerk in zijn geheel kan blijven bestaan.

Dinsdag 8 november 2016

Rond 19.35 uur komt er een brandmelding binnen. Getuigen zien vlammen onder het groene kruis. Het vuur breidt zich snel uit in de torenspits. Vanwege de grote hoogte heeft de brandweer grote problemen om het vuur te blussen. Een deel van de torenspits stort rond 20.30 uur al brandend naar beneden. Het groene kruis komt vlak voor de kerk neer. In heel Weesp en omgeving is de brandende toren te zien. Duizenden mensen staan rond de Kom. De woningen in de omgeving van de kerk worden uit voorzorg ontruimd en in Hotel Hart van Weesp wordt een crisiscentrum ingericht. Om 22.27 uur wordt het sein brandmeester gegeven. Het instortingsgevaar aan de buitenkant is geweken en de eerste bewoners mogen terug naar huis. Het WeesperNieuws maakt midden in de nacht extra pagina's over de brand, zodat de lezers de volgende dag van alle ins en outs op de hoogte zijn.

Woensdag 9 november 2016

In het schrille ochtendlicht op de dag na de brand wordt duidelijk hoe groot de schade is. De Laurentiuskerk biedt zonder torenspits, lichtkruis en haan een trieste aanblik. De Herengracht is nog steeds afgezet. Er komt een inspectieteam naar Weesp om inzicht te krijgen in de risico's, de schade en de maatregelen die nodig zijn. Het stabiliseren van de gehavende top wordt in gang gezet.

Zaterdag 12 november 2016

Sinterklaas komt aan in Weesp, maar dit jaar staan de mensen hem niet op te wachten voor de kerk en ook luiden de klokken dit jaar niet als de boot de Kom binnenvaart. Een deel van de gracht is nog steeds afgesloten vanwege het gevaar van vallende onderdelen.

Woensdag 16 november 2016

De toren kan binnen een jaar hersteld zijn, zo laat ontwikkelaar Van Vliet een kleine week na de brand weten: "Het had erger gekund." De toren wordt voorlopig bovenin ingepakt. De herontwikkeling gaat gewoon door, zegt hij.

Eind november 2016

De toren wordt afgedekt met een nooddak, de klok loopt weer, maar waar is de koperen windhaan? Een ding lijkt zeker: de haan is niet gesmolten tijdens de brand. Op videobeelden van het neerkomen van de spits is de haan duidelijk zichtbaar. Een getuige zegt later twee personen met de haan hebben zien lopen. Duikers speuren voor de zekerheid de Kom af. De haan is tot op de dag van vandaag nog spoorloos.

Februari 2017

De oorzaak van de kerktorenbrand is bekend: het vuur is ontstaan als gevolg van een elektrisch-technische storing in de bedrading.

Mei 2017

De herinrichting van de Laurentiuskerk gaat van start. De oude kerkvloer wordt eruit gehaald. Er wordt een nieuwe betonnen vloer en fundering gegoten, die dankzij een slimme constructie de functie van de oude, verzakte fundering overneemt. Eind juli ligt deze nieuwe vloer erin.

September 2017

De verbouwwerkzaamheden worden stilgelegd. Drie omwonenden hebben bezwaar aangetekend. Het is niet te zeggen wanneer het werk kan worden hervat.

November 2017

De transformatie ligt nog steeds stil, zo laat projectleider Janton Stork weten. De beroepscommissie houdt eind deze maand een nieuwe zitting. Daaruit komt een advies aan B en W; zij bepalen of de bezwaren wel of niet gegrond zijn. Stork vreest dat de verbouwing pas begin 2018 kan worden hervat.

Raadslid aangehouden na opstootje

WEESP Weesper raadslid Gerton van Unnik is vrijdagavond aangehouden door de politie.

De Weesper raakte betrokken bij een opstootje in café Toeters en Bellen. De gealarmeerde politie sommeerde de Weesper om naar huis te gaan. Daarna is Van Unnik meegenomen naar het politiebureau omdat hij, volgens de politie, weigerde te voldoen aan deze vordering. Hij is later heengezonden.

Een woordvoerder van de politie meldt verder dat het raadslid beledigingen heeft geuit aan de politie. Of daar aangifte van wordt gedaan, is niet bekend.

Van Unnik is gevraagd om commentaar. Hij spreekt van wilde geruchten en wil niet zeggen wat er precies gebeurd is.

Politie Weesp klaar voor 'donkere dagen offensief'

De burgemeester en zijn boa- en politieteam. Foto: Gemeente Weesp

WEESP Burgemeester Bas Jan van Bochove, de Weesper wijk- en politieagenten en de buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) hebben dinsdag in het stadhuis van Weesp het startsein gegeven voor het jaarlijkse 'donkere dagen offensief'. In deze periode wordt extra aandacht gevraagd voor onder meer inbraakpreventie.

De politie let extra op, maar ook aan inwoners wordt gevraagd dat te doen, zegt de burgemeester. "Het is een oproep aan alle Weespers om goed op te letten in eigen huis en in de buurt. Grote delen van de dag is het donker en wie verkeerde bedoelingen heeft, neemt daarin zijn ruimte. Dat moeten we met elkaar zien te voorkomen." Het offensief gaat verder dan alleen inbraakpreventie: ook verkeersveiligheid verdient aandacht, denk aan deugdelijke verlichting op de fiets. Aan het einde van het jaar is ook het optreden tegen te vroeg afgestoken vuurwerk een klusje voor politie en boa's.
De burgemeester maakte van de gelegenheid gebruik om het vuurwerkverbod voor een deel van het centrum van Weesp onder de aandacht te brengen. Die is dit jaar voor het eerst.

Sander Schneider

Dj en producer. Weesper sinds 1992. Is 25 jaar.


Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben hardstyle-dj en producer van beroep."

Verliefd, verloofd, getrouwd?
"Ik ben verloofd met mijn prachtige vriendin."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik het soms ook heel fijn vindt om van de stilte te genieten."

Waar kun jij je boos over maken?
"Ik heb grote moeite met onrecht."

Wat is je beste eigenschap?
"Dat ik het eigenlijk met iedereen wel goed kan vinden."

En je slechtste eigenschap?
"Dat ik niet graag mijn ongelijk toegeef."

Wat is je favoriete dag in de week?
"De vrijdag."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Een lastminuteoptreden als dj of anders een lekker bordje verse sushi."

Wat zou je doen met duizend euro?
"Daarvan zou ik lekker op vakantie gaan."

En wat zou je doen met een miljoen euro?
"Daar zou ik een mooie, complete muziekstudio van laten bouwen."

Als jij de burgemeester van Weesp zou zijn?
"Dan zou ik meer voor de jongeren van Weesp doen."

Mooiste plekje van Weesp?
"Het uitzicht op de Vecht natuurlijk!"

Welk lokaal nieuws heeft jouw aandacht?
"De bestuurlijke toekomst van Weesp. Gaan we verder met Amsterdam of met 't Gooi?"

Bloedspoor leidt naar inbrekers

WEESP De politie heeft maandagavond een 21-jarige Weesper en een 22-jarige Utrechter opgepakt als verdachten van een inbraak eerder die avond in Weesp. Een bloedspoor leidde de politie naar de verdachten.

Rond 21.00 uur kreeg de politie de melding dat er werd ingebroken in een woning aan de Lageweyselaan. Een getuige zag de inbraak gebeuren. De politie ging er direct op af, maar op het moment van aankomst waren de inbrekers al gevlogen. Er werd een onderzoek in de omgeving gestart. Rond de Meidoornflat werden bloedvlekken gevonden. Daar was ook een persoon aanwezig die zich verdacht gedroeg. Hij bleek gewond te zijn aan zijn hand. Inmiddels was ook duidelijk dat er op de schutting van de woning aan de Lageweyselaan bloed zat. Genoeg grond voor een aanhouding, zo vond de politie.
In de buurt hield zich een tweede persoon op, waarvan de politie vermoedde dat hij weleens de handlanger zou kunnen zijn. Ook deze man werd aangehouden en meegenomen.

'Zo bizar gaaf, maar ook zo zwaar...'

WEESP O zo trots toont Desi van Dijk (uiterst links) de medaille van de New York City Marathon. "Het was zo bizar gaaf, maar ook zo zwaar...", laat ze vanuit de Big Apple weten. De 18-jarige Weespse liep de ruim 42 kilometer samen met haar vader Mike (met petje) en de groep Run4Semmy. Met hun deelname haalden ze geld op voor de Weesper Stichting Semmy. Op onze site staat een filmpje.

Renault-dealer Weesp sluit de deuren

WEESP De Renault-garage van Arend Auto aan de Hogeweyselaan stopt. Deze week bleven de deuren al dicht.

Het aantal klanten loopt terug, waardoor de vestiging niet meer rendabel is. De overgebleven klanten worden doorverwezen naar de vestiging van Arend Auto aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Zuidoost. Wat er met het pand in Weesp gaat gebeuren is nog niet bekend.

Oma's Kastje in februari verder op de markt

WEESP Meubelzaak Oma's Kastje blijft nog een kleine vier maanden open. Eigenaresse Jaimy Hesseling-Vos laat weten dat ze de deuren per 1 februari 2018 definitief sluit.

Zij heeft deze beslissing moeten nemen om gezondheidsredenen. Haar klanten kunnen na die tijd nog wel terecht op de weekmarkt. Ze is van plan er elke dinsdag met een kraam te staan.

Navarra viert Kersjesprijs met concert

Laureatenconcert in de Van Houtenkerk. Foto: Marieke van Veen

WEESP Het Navarra String Quartet heeft het winnen van de Kersjesprijs 2017 afgelopen week gevierd met een Laureatenconcert. De Van Houtenkerk zat gevuld met gasten uit binnen- en buitenland.

Ondanks de feestelijke aanleiding was er gekozen voor donkere werken van Peteris Vasks en Dmitri Sjostakovitsj. De zaal luisterde ademloos en gaf na afloop een staande ovatie. Ook werden er opnamen gemaakt voor een filmpje voor de uitreiking van de prijs, op 2 december in Amsterdam.

'Ik ging iedere dag met plezier naar school'

Nelly neemt na 38 jaar voor de klas afscheid

Zo wilde Nelly op de foto: midden tussen de kinderen in de klas. Foto: Ingrid Voet

door Ingrid Voet

WEESP Dat ze het onderwijs in wilde, stond bij Nelly van Kassel eigenlijk al van kinds af aan vast. Nu, na 38 jaar in het onderwijs, neemt ze afscheid van de Van der Muelen-Vastwijkschool, de school waar ze haar man Ernst leerde kennen en 37 jaar werkte. "Ik ging iedere dag met plezier naar school."

Ze speelde als kind al voortdurend schooltje, mocht toen ze zelf in de zesde klas zat met een vriendinnetje al invallen voor de zieke juffrouw in de eerste klas en was een uitstekende studente aan de Pedagogische Academie (nu PABO). Toch was het niet makkelijk om een baan te vinden in het onderwijs toen Nelly daar in 1978 klaar voor was. Het werd eerst een tijdelijke aanstelling op een school in Amsterdam en na een jaar ging ze dan maar solliciteren in Weesp, op de Van der Muelen-Vastwijkschool (vdMV). "Ik wist niet eens waar Weesp lag." De directeur bij wie zij toen solliciteerde, Ernst van Kassel, zou later haar echtgenoot worden. "Maar het was zeker geen liefde op het eerste gezicht; hij heeft mij zelfs na een jaar alweer ontslagen omdat ik te mondig was", herinnert Nelly zich lachend. "Toch werd ik herbenoemd en nog een jaar later sloeg de vonk over toen we samen aan het schoolwerkplan werkten."
Ernst en Nelly kregen drie kinderen (Daan, Merel en Myrthe) en tot aan de slopende ziekte van Ernst waaraan hij in 2005 overleed, werkten ze samen op de vdMV. "Een relatie op je werk is niet ideaal, maar ik had het hier te veel naar mijn zin om het op te geven en omdat Ernst in de bovenbouw werkte en ik in de onderbouw in die tijd, hadden we niet zo veel raakvlakken op school. En thuis was de regel: geen school! Dat konden we ook goed scheiden." Nelly heeft veel voor haar kiezen gekregen in het leven. De ziekte en het overlijden van Ernst, zelf een ernstige ziekte en een grote brand in het huis waar zij altijd samen gewoond hadden. Toch bleef en blijft Nelly altijd positief. "Ernst en ik hebben nooit negatief in het leven gestaan, ook niet tijdens de ziekteperiode. Ik denk dat dat vooral komt omdat we hele leuke kinderen hebben, waar ik een enorm sterke band mee heb."

'Ik vind alle kinderen leuk, ieder kind heeft wel iets bijzonders'

Wat Nelly het mooist vindt aan haar vak, zijn de kinderen. "Ieder kind heeft wel iets bijzonders. Ik heb veel aanvullende studies gevolgd, maar voor de klas staan blijft toch het allermooist." Dat is blijkbaar wederzijds: met verschillende oud-leerlingen heeft ze nog steeds contact. "Laatst was ik nog op bezoek bij een oud-leerlinge die nu in Malaga woont en zaterdag dronk ik koffie met een andere oud-leerlinge uit Parijs."
Nelly gaf 22 jaar les in groep 3 en daarna in groep 8. "Lesgeven in groep 8 vond ik helemaal het einde. Ik ging iedere dag met plezier naar school. In groep 8 gaan we bovendien op werkweek naar Terschelling en de eindmusical natuurlijk, geweldig! Mijn collega Nelleke, een topjuf, had de andere groep 8 en wij deden veel samen en vulden elkaar aan. Ik heb bijvoorbeeld niets met geschiedenis en zij weer minder met knutselen. We zeiden altijd hetzelfde op hetzelfde moment. Een boze puber uit onze klas riep eens stampvoetend uit: weet je wat het met jullie is? Jullie zijn het altijd eens."

Na in totaal 39 jaar voor de klas neemt Nelly vrijdag afscheid van het onderwijs. Vervelen zal ze zich niet. "Mijn grootste plan is verhuizen. Ik droom van een appartement - met vier kamers, dat is belangrijk! - met uitzicht op de Casparus Villa. Verder wil ik het schilderen weer oppakken en een schildercursus volgen, sta ik open voor vrijwilligerswerk met kinderen en hoop ik dat ik in de toekomst kleinkinderen krijg om vaak op te passen." Maar eerst vrijdag feest. "Het begint meteen om half negen. De kinderen bereiden van alles voor, maar dat is een verrassing voor mij. Van 16.00 tot 17.15 uur is er een afscheidsreceptie waar iedereen welkom is: leerlingen, hun ouders en oud-leerlingen. Ik hoop zo dat er veel mensen komen, ik ben blij met iedereen die komt."

Column

Om in te lijsten

Stephanie Prinssen is tekstschrijver, yogadocent en betrokken bij Weesp Chamber Music Festival. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Goed. Er is dus een voorkeur voor Amsterdam uitgesproken, maar is het laatste woord daar wel over gezegd? Net is er nog een referendum aangevraagd en ook de provincie doet straks nog een duit in het zakje. De uiteindelijke beslissing zal dus even op zich laten wachten. Ik heb geduld. Daarom van mij geen speculatief ge-orakel of vooruitlopen op zaken. Ik ga liever in op de reactie 'Weesp kiest niet voor eigen identiteit, maar voor geld'. Die uitspraak riep bij mij onmiddellijk een ware hel van Dante op: Weesp in een tobbe dobberend in een poel des verderfs, krachteloos bezwijkend aan een duivels infuus met geld. Bedankt burgemeester van Gooise Meren voor dit fijne voorbeeld van framing, voor dit sterke staaltje overtuigingstechniek.

Het beeld: Weesp, tobbedansend zijn ondergang tegemoet

Persoonlijk vind ik 'm om in te lijsten. Het speelt lekker in op keuze, op consequentie en op 'wie niet voor ons kiest, gaat zijn ondergang tegemoet'. En zonder het te benoemen refereert het ook aan het beeld van Amsterdam als opslokkende opkoper, waarbij de identiteit als ziel aan de duivel wordt verkocht. Daarbij werkt het als een malle. Die voorstelling van dat duistere dobberen rees niet voor niets op in mijn hoofd. Dat is gewoon de bedoeling van deze lepe overredingstruc. Alleen vullen dat soort plaatjes bij mij geen gaatjes. Mijn gedachten zijn zo niet aan te sturen. Ik lach om hoe het werkt, en laat het daarna los.

Maar dergelijke denkbeelden voelen zeer eigen. Alsof je er zelf opgekomen bent. Misschien houden mensen zich er daarom wel zo graag aan vast. Niet dat ik daar wat tegen heb. Alleen herkennen we die beperkte blik, tunnelvisie of plaat voor de kop vooral feilloos bij de ander. Een beetje zelfinzicht vind ik dan wel op zijn plaats. 'Niet-aflatende beoefening van ongehechtheid', noemen ze dat bij yoga. Wat niets met aflaten, maar vooral met loslaten te maken heeft. Dan heb je namelijk minder kans op identificatie met de schijnbare werkelijkheid. En blijkt dat krachteloze bezwijken misschien wel helemaal niet de realiteit. Ik werd daardoor wel tobbedanser af, ja. Maar hoe groot is het verlies van een opgelegde identiteit?

Dames We Have op volle kracht langs Volendam

WEESP De dames van We Have hebben een verrassende overwinning geboekt op het altijd sterke Volendam.

Volendam is afgelopen jaar ongeslagen kampioen geworden, maar zag af van promotie. De Weesper handbalsters wisten dus dat het een lastige middag zou worden. We Have begon sterk en scoorde het openingsdoelpunt. Volendam bracht vaak haar beste schutster in stelling, waar We Have mooie acties tegenover stelde. Zo ging het lang gelijk op. De ruststand was 7-8.

In de tweede helft leek Volendam de wedstrijd om te draaien. De thuisploeg kwam op voorsprong, maar We Have gaf zich niet gewonnen. Na een rommelige fase herpakten de Weespers zich en keepster Lisan verrichtte belangrijke reddingen. Dat gaf de rest van de ploeg een boost, die met kracht, doorzettingsvermogen en teamspel uiteindelijk met 18-21 werd wonnen.

Komend weekeinde staat de eerste thuiswedstrijd op het programma, zondag om 15.30 uur tegen Vido.

Weesp krijgt voorlopig nog helemaal geen zak geld van Amsterdam

Hoe dan ook nog vier jaar zelfstandig verder

Weesp mag en moet de komende jaren de eigen boontjes doppen.

door André Verheul

WEESP Wat de gemeenteraad ook beslist over de bestuurlijke toekomst van Weesp, de Vechtstad heeft in elk geval tot 2022 een eigen gemeenteraad, bepaalt zijn eigen beleid en kent dezelfde financiële beperkingen als nu.

In de discussie over de gemeentelijke toekomst vliegen de zakken geld en andere voor- en nadelen van Amsterdam en Gooise Meren in het rond. Maar Weesp wordt niet opgepakt en ergens midden in Zuidoost of (je weet maar nooit) op de Bussumse hei neergezet. Weesp zal altijd Weesp blijven, de inwoners blijven Weespers heten en samen zullen ze blijven opkomen voor wat ze in hun wijk of buurt belangrijk vinden. Die Weespers zullen het op termijn echter met een ander, groter gemeentebestuur moeten zien te stellen. Een bestuur dat beschikt over meer bestuurskracht. Dat maakt het besluit over de toekomst zowel ingrijpend als historisch.

Weesp kiest op 21 maart voor vier jaar een eigen gemeenteraad

Wat wordt er besloten?

Over welk besluit gaat het precies? Dit is het voorstel waar de gemeenteraad morgen (9 november) in de Grote Kerk een debat over houdt luidt als volgt: 'De keuze te maken om (optie a) met de gemeente Gooise Meren of (optie b) met de gemeente Amsterdam te komen tot een ambtelijke fusie. In overleg met de voorkeurspartner wordt de precieze datum bepaald en dit wordt vastgelegd in het plan van aanpak. Deze ambtelijke fusie leidt op termijn tot een bestuurlijke fusie. Deze bestuurlijke fusie vindt niet plaats in de komende raadsperiode."

Eigen gemeenteraad

Wat betekent dat concreet? In elk geval niet dat er bierfietsen onze kant op komen, de voorzieningen voor minima ineens goudomrand zullen zijn en Weesp een spoortunnel krijgt. Het betekent dat Weesp eerst ambtelijk gaat fuseren. Met de partnergemeente wordt dan één gemeentelijke organisatie gevormd om al het gemeentewerk uit te voeren. Het beleid bepaalt Weesp zelf, want Weesp houdt in elk geval tot 2022 een eigen gemeenteraad, die bestaat uit Weesper ingezetenen die de Weespers op 21 maart 2018 mogen kiezen.

Het zou zelfs zo kunnen zijn dat Weesp nóg een periode van vier jaar bestuurlijk zelfstandig blijft, dus tot 2026. De WSP rekent daar zelfs op. Fractievoorzitter Lars Boom hoopt dat de ambtenarenfusie met Amsterdam ervoor zorgt dat de boel in Weesp zo lekker gaat draaien dat de bestuurlijke fusie (vorming van één gemeente) niet meer nodig is. Daar vindt hij Jan Renzenbrink van het CDA tegenover zich. "Dromen", noemt Renzenbrink dat. "Amsterdam is zo veel groter, dat Weesp daar totaal geen sturing aan kan geven", zo prikt hij de droom van Boom door. Renzenbrink durft de stelling aan dat een ambtelijke fusie met Amsterdam in bestuurlijke en maatschappelijke geledingen dermate veel impact heeft dat Weesp binnen twee jaar zal smeken om er maar zo snel mogelijk één gemeente van te maken. Zijn CDA pleit voor een fusie met Gooise Meren, ook eerst vier jaar ambtelijk.

De gemeenteraad zal morgen de argumenten voor en tegen Amsterdam en Gooise Meren uitwisselen en daarover in debat gaan. Een besluit wordt uitgesteld tot na het referendum.

Comité wil alleen referendum met 'geen van beide'

Bahman Khalafi arriveert met de aanvraag en de handtekeningen bij het stadhuis, Foto: André Verheul

WEESP Als de raad morgen instemt, mogen Weespers zich via een referendum uitspreken over de vraag of Weesp een fusie moet aangaan met Amsterdam of met Gooise Meren. Het Comité Zelfstandig Weesp, dat het referendum heeft aangevraagd, wil daar het vakje 'geen van beide' bij.

Donderdag wel debat over toekomst, maar besluit wordt uitgesteld

Het comité wil namelijk helemaal geen referendum over Amsterdam of Gooise Meren, maar een uitspraak van de Weespers over überhaupt een fusie ja of nee. Dat laatste is niet mogelijk. Er mag alleen een volksraadpleging worden gehouden over een besluit dat voorligt aan de gemeenteraad. Een besluit over zelfstandigheid is (impliciet) vorig jaar al genomen. Waar de raad over moet besluiten is de keuze tussen ambtelijke en later bestuurlijke fusie met Amsterdam of met Gooise Meren. Het antwoordvakje 'geen van beide' is de achterdeur waarmee het comité toch een soort uitspraak over zelfstandigheid hoopt te forceren. Het is onduidelijk of dat derde antwoordvakje er komt. Het comité kreeg vorige week het bericht dat de fractievoorzitters daar niet aan willen. Daarop maakte ze wereldkundig dat ze de aanvraag niet zouden doen. Immers: als je alleen kunt kiezen uit Amsterdam of Gooise Meren, kies je altijd voor fusie. De meerderheid van het comité is in het weekeinde op andere gedachten gebracht. Raadslid Gerton van Unnik (die zijn partij DSB heeft omgedoopt in 'Weesp bij Gooise Meren'), heeft hen ervan overtuigd dat de antwoordoptie 'geen van beide' wel degelijk nog mogelijk is, zo reconstrueert Khalafi de verwarrende aanloop naar de aanvraag. Hij stelt 'geen van beide' als voorwaarde. "Komt dat er niet dan zullen wij andere maatregelen moeten nemen." Het intrekken van de aanvraag is daarbij volgens hem een optie, desnoods een oproep om niet op te komen. Er is nog een andere manier waarop de comité haar zin kan krijgen: als de raad het raadsvoorstel wijzigt in een voorstel voor of tegen fusie. Dat is echter niet aannemelijk.
Hoe dan ook: er zijn net voldoende geldige ondersteuningsverklaringen voor het referendum binnengehaald. De raad beslist morgen (9 november) of het referendum er komt. Zo ja, dan volgt daarna het debat over de keuze tussen Amsterdam of Gooise Meren, maar wordt het besluit uitgesteld uit tot na het referendum. Een onafhankelijke commissie van deskundigen adviseert over het referendum. De raad wil het referendum vooralsnog houden op 21 maart 2018, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. De uitslag is niet bindend. Ook al is het ná de verkiezingen, de huidige gemeenteraad neemt het uitgestelde besluit over de bestuurlijke toekomst.

'Mensen lijken het buurtpanel vooral te zien als klachtenuurtje'

Versterking gezocht voor Buurtpanel Centrum en Buitengebieden

Rineke (links) voelt een grote maatschappelijke betrokkenheid. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP "Toen ik vijf jaar geleden in Weesp kwam wonen, voelde ik me meteen zeer betrokken. Weesp is een buitengewone stad." Dus sloot Rineke Lochtenberg (75) zich al snel aan bij verschillende 'clubjes'. Een daarvan is Buurtpanel Centrum en Buitengebieden, het buurtpanel waarvoor de gemeente Weesp op zoek is naar nieuwe mensen.

Ook Lochtenberg hoopt op versterking: "Ik ben laatst uit nieuwsgierigheid naar de avond van buurtpanel Hogewey en Noord-West geweest. Dat is een enthousiaste groep mensen die al veel voor elkaar heeft gekregen. Denk aan Buurtkamer de Kastanje en het Moestuinproject."

'Klagen mag, maar de handen uit de mouwen steken is veel beter'

Betrokkenheid

Waarom is het ene buurtpanel succesvoller dan het andere? Wist Rineke het maar. "De buurtpanelavonden worden georganiseerd door de gemeente. De oproep vindt onder meer plaats via de wekelijkse gemeentepagina in het WeesperNieuws. Ik lees de krant en die pagina altijd heel goed, want ik wil weten wat er in Weesp gebeurt. Maar sommige mensen - ook binnen mijn eigen kennissenkring - zijn daar wat laconieker in. Als ik ze dan vertel over een leuke en/of leerzame avond waar ik bij was, dan weten ze soms nergens van. Ik snap dat niet. Als ze dan vervolgens vragen: hoe was het? Dan zeg ik: ja, dág. Dat zeg ik niet. Had je er maar bij moeten zijn."

Verkeerde verwachtingen?

Verkeerde verwachtingen spelen ook mee, denkt de Weespse. "Ik merk dat veel mensen die wel naar ons buurtpanel komen het vooral als een klachtenuurtje zien. Ergens snap ik dat wel, want in de aankondiging staat dat er ruimte is voor het aandragen van problemen en ideeën. Dan kun je erop rekenen dat er vooral problemen aan bod komen. De gemeente reageert daar niet altijd even goed op. Niet dat er ronduit gezegd wordt dat je zeurt, maar je merkt wel wrevel en ongeduld. Ik denk dat mensen daarom soms al in de pauze weer opstappen. Ze voelen zich niet altijd even goed gehoord."

Betrokkenheid

Maar Lochtenberg blijft wel zitten. "Ja, ik wel. Maar mijn maatschappelijke betrokkenheid is dan ook groot. Vanuit mijn opvoeding en vanuit mijn opleiding. De maatschappij, dat ben je samen. Zo heb ik mijn kinderen ook opgevoed. Een mooi voorbeeld: mijn dochter zorgt nu voor een pleegkind, dat vind ik heel bijzonder. Die ambitie om bij te dragen aan een betere wereld heeft ze van mij." De Weespse hoopt dat er vooral oplossers en doeners bij komen: "Want klagen mag wel, maar zelf de handen uit de mouwen steken is beter."

Mail: buurtpanel@weesp.nl.

Startschot voor herinrichting Nijverheidslaan

Betrokken partijen geven startschot. Foto: Gemeente Weesp

WEESP Er werd de dagen ervoor al volop gewerkt, maar het officiële startsein voor de werkzaamheden aan de Nijverheidslaan werd vorige week donderdag gegeven. Wethouder Herman Tuning van Economische Zaken, Hans de Waard van bedrijvenvereniging IVW en een afgevaardigde van Fronik Infra BV uit Mijdrecht kwamen hiervoor bijeen bij het bouwbord.

De aannemer gaat aan de slag met het vervangen van de straatstenen, het breder maken van de weg, het aanleggen van parkeerplaatsen, het plaatsen van riolering en het planten van bomen. Hiervan moet de Nijverheidslaan een stuk gaan opknappen. Dit stuk industrieterrein langs de Vecht ligt er al jaren verwaarloosd bij, maar eerdere plannen kwamen niet van de grond.

Schouw met ondernemers

Bedrijventerrein is toe aan opknapbeurt. Foto: André Verheul

In fase drie, na de jaarwisseling, wordt de trailerhelling aangelegd

Nadat eerder de gemeenteraad had besloten de openbare ruimte van bedrijventerrein Nijverheidslaan op te knappen, werd de basis voor het plan gelegd via een schouw met ondernemers. Daarna zijn met belanghebbenden diverse gesprekken gevoerd voor het opstellen van een geschikt inrichtingsplan.

'Op alle belangen gelet'

Wethouder Tuning is blij dat de werkzaamheden zijn gestart: "Met de ondernemers en de IVW is hard gewerkt aan het plan voor het opknappen van het bedrijventerrein. Ik ben blij dat we goed de tijd hebben genomen en dat we op alle belangen hebben gelet. De ondernemers verdienen het. Nu kan de schop de grond in."

De totale herinrichting is verdeeld in drie fasen. De eerste twee fasen van het plan worden uitgevoerd tussen 30 oktober en 23 december. Op het deel tussen de Korte Muiderweg en Nesland worden alle bestratingsmaterialen vervangen, een hemelwaterriool aangelegd en bomen geplant. Tevens worden er lichtmasten met ledverlichting geplaatst en parkeerplaatsen gecreëerd.

Trailerhelling komt eraan

Aansluitend hierop wordt fase drie uitgevoerd, waarin onder meer de realisering van de trailerhelling aan de Vecht aan de beurt komt. Met behulp van die trailerhelling kunnen Weespers straks zelf hun boot in en uit het water halen. Het gebruik is gratis. Voor de trailerhelling was een vergunning van Waternet nodig. Die vergunning is vorige maand verleend.

Oplevering medio maart

Als alles volgens planning verloopt wordt de vernieuwde Nijverheidslaan medio maart 2018 opgeleverd.

'Dat mensen hier graag komen, is voor mij het allerbelangrijkste'

Joke de Jong werkt al 25 jaar op de dagverzorging van Oversingel

Joke legt een kaartje met de bezoekers. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Joke de Jong (64) werkt deze week alweer 25 jaar in Oversingel, onderdeel van Vivium. Morgen is er ter ere van dit jubileum een receptie. Wij mochten maandag al even langskomen, op het moment dat haar werkdag ten einde liep.

Op tafel liggen plakboeken. Joke heeft ze maar weer eens uit de kast gehaald. De ouderen bladeren er naar hartenlust in. De boeken staan vol foto's van cliënten en verslagen van de vele activiteiten die de afgelopen decennia mede door Joke zijn georganiseerd.

'Geroddel en gemopper druk ik vriendelijk doch beslist de kop in'

Dagopvang
Het is voor de cliënten van die dag tijd om terug naar huis te gaan. De plakboeken gaan dicht, de kaart- en bordspellen terug in de doos. Joke helpt de ouderen in hun jas, zet indien nodig hun rollator klaar en zegt dat ze hen de volgende keer weer hoopt te zien. Joke: "De dagverzorging is een voorziening voor ouderen die - meestal - nog zelfstandig wonen maar wel somatische zorg nodig hebben. Door ze een of meerdere dagen per week hier op te vangen, gaan we sociaal isolement tegen en ontlasten we mantelzorgers."
De sfeer is gezellig en gemoedelijk, de cliënten zijn hier zichtbaar graag. "Dat vind ik ook het allerbelangrijkste: dat iedereen zich hier thuis voelt en hier graag komt. Ik ben zelf een heel positief mens, een positieve sfeer is belangrijk. Geroddel en onnodig gemopper druk ik vriendelijk doch beslist de kop in. We laten de cliënten heel vrij in wat ze willen doen. We proberen iedereen te betrekken bij vaste onderdelen als het lezen van de krant en bewegingsoefeningen, maar er is vooral veel ruimte voor individuele invulling. Er kan hier veel: van bijpraten of een boek lezen tot een spelletje doen of creatief bezig zijn. Ik hou er zelf ook niet van als iemand mij vertelt wat ik moet doen."
De Weespse heeft altijd in de zorg gewerkt. Eerst bij de mensen thuis en sinds 1992 in Oversingel. In al die jaren is er onder druk van vergrijzing en bezuinigingen veel veranderd binnen de ouderenzorg. Oversingel is geen bejaardenhuis meer, maar een wooncentrum met zorg op maat. "Een paar jaar geleden leek het er ook even op dat de dagverzorging een doodlopende zaak was. Maar juist nu de overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven, zijn diensten als dagverzorging onmisbaar. Maar er is wel minder geld beschikbaar. Gelukkig hebben we fantastische vrijwilligers die individuele aandacht mogelijk maken. Een van die vrijwilligers heeft hier zelf tien jaar gewerkt. Ik zie mezelf dat na mijn pensioen ook wel doen." Stilzitten is namelijk niks voor Joke. Ze is binnen Weesp onder meer actief binnen de tennisclub, de korfbalclub en de Kreatieve Groep. Ook zit ze in een wandelgroepje en is ze elke vrijdag oppasoma.

Diamanten bruiloft voor Lex en Henny Schulp

Het echtpaar Henny (m) en Lex (r) Schulp met burgemeester van Bochove. Foto: Ingrid Voet

door Ingrid Voet

WEESP Lex en Henny Schulp-Roest kregen vorige week burgemeester Van Bochove op bezoek. Hij kwam hen feliciteren met hun 60-jarig huwelijksjubileum.

Het stel trouwde op 6 november 1957 in het gemeentehuis van Weesperkarspel aan de Hoogstraat. Niet in het stadhuis van Weesp even verderop, want Henny was geboren en getogen aan het Gein, en dat viel toen onder Weesperkarspel. Lex groeide op aan de Hoogstraat in Weesp. "Wij zijn dus geboren aan de twee mooiste rivieren van Nederland", zegt hij trots.

Verkering: 'Hand-in-hand langs het Singeltje, dat was het wel'

Een prachtige, zonnige dag

De twee kenden elkaar van de Hervormde Kerk aan de Nieuwstraat. Henny werkte bij kruidenier Zijlstra in de Slijkstraat. "Ik heb daar in die tijd heel wat keren door het raam staan kijken", vertelt Lex lachend. Hij zat toen in militaire dienst en was alleen in de weekenden in Weesp, bij zijn ouders. Gingen ze ook uit in hun verkeringstijd? "Welnee, dat deed je toen niet. Handje-in-handje langs het Singeltje, dat was het wel." Na een verlovingstijd van vier jaar trouwde het stel. Eerst het burgerlijk huwelijk in het gemeentehuis en dan, met de auto, naar de Hervormde Kerk in de Nieuwstraat. "De dominee wachtte bij de deur en wilde eerst ons trouwboekje zien, anders ging het kerkelijk huwelijk niet door. Zo ging dat in die tijd." Het was een prachtige, zonnige dag, weet Lex nog. "De dagen ervoor en erna was het beestenweer, maar die dag was het heel mooi."

Actieve vrijwilligers

Na hun huwelijk ging het stel wonen in een huisje aan het Gein, tegenover de ouders van Henny. Na een jaar of zeven verhuisden zij naar Weesp, woonden ruim 45 jaar aan de Fijnvandraatlaan en verhuisden toen naar een mooie flat, waar zij nog steeds wonen. Het echtpaar kreeg twee zoons en heeft vijf kleinkinderen. Lex Schulp werkte eerst bij margarinefabriek De Valk in Weesp. Later werd hij acquisiteur bij De Nieuwe Weesper en de Perscombinatie. Beiden waren ook jarenlang actief als vrijwilliger voor diverse organisaties in Weesp. Zo was Lex betrokken bij de Historische Kring Weesp, acht jaar als voorzitter en zeven jaar als secretaris en was maar liefst 15 jaar stadsgids. Hij kreeg een koninklijke onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk. Henny was evenzovele jaren voorzitter en secretaris bij De Hulpverlening, een voorloper van de huidige 'Vrouwen op weg' en bezocht als bezoekzuster bewoners van Hogewey.

Kaders bouw Irenelaan: deels sociaal

Het gaat hier om ruimtelijke kaders, voor als er een plan wordt gemaakt

Een impressie van de stedenbouwkundige invulling als zowel de Rabolocatie als het gemeenteplantsoen wordt bebouwd.

WEESP Mochten er woningen gebouwd worden aan de Prinses Irenelaan in Weesp, dan moet een derde deel in het betaalbare segment worden gerealiseerd. Het is een van de kaders die B en W stellen in een raadsvoorstel.

Het voorstel gaat over de voorwaarden waaronder een integraal plan voor woningbouw zou kunnen worden ontwikkeld op het vrijkomende terrein van de Rabobank en het aangrenzende stuk gemeentegrond.

Andere voorwaarden in het voorstel zijn: een combinatie van eengezinshuizen en appartementen en maximaal vier bouwlagen inclusief kap. Daarmee moet de nieuwbouw aansluiten bij de stedenbouwkundige en architectonische opzet van De Hofsingel en het Amaliahof, die in 2012 verderop aan de Irenelaan verrezen.

Rabobank
De Rabobank heeft het kantoor aan de Irenelaan verkocht. De nieuwe eigenaren hebben onder de projectnaam De Prinses van Weesp BV een verzoek gedaan om het pand te slopen ten behoeve van woningbouw. De bank zoekt naar een andere locatie in Weesp, maar kan op de huidige plek blijven zolang er geen andere geschikte locatie gevonden is.

Het collegevoorstel opent de mogelijkheid om het naastgelegen stuk gemeentegrond bij de bouwlocatie te trekken, zodat er een totaalplan kan worden gemaakt. Nu is hier een grasveld. In de raadscommissie is het betrekken van de gemeentegrond met veel reserve ontvangen. Daarover is het laatste woord duidelijk nog niet gezegd.
Geen bouwbesluit
De gemeenteraad behandelt het voorstel over de ruimtelijke kaders op maandag 13 november. Wethouder Peter Eijking (PvdA) legde uit dat het hier niet om een bouwbesluit gaat, maar slechts om de voorwaarden die de gemeenteraad wil stellen aan een toekomstig bouwplan.

Popkoor Funtastic swingend een nieuw lustrum in

WEESP Popkoor Funtastic is zaterdag op dynamische wijze een nieuw lustrum binnengestapt. Het Weesper koor verzorgde een middagvullend jubileumconcert in het gebouw van Koninklijke Harmonie de Adelaar.

Ook het publiek zat na het opreden weer vol energie. Swingende hits, mooie ballads en heerlijke evergreens - gezongen door een groot en enthousiast koor: de mensen in de zaal werden er blij van. Hoogtepunt was het laatste blok dat een gospelthema had. Solisten als 'The Dutch Tina Turner' Mariska Lunes, Krystle Sarijoen, Joni Koeman en Thamar de Vries zongen samen met Funtastic de mooiste gospels. De presentatie van de middag was in handen van Lars Boom. 's Avonds was er nog een feestavond voor de koorleden en hun partners. Er werd tot in de late uurtjes gedanst. Foto's: Marieke van Veen.