Vechtjournaal

11 oktober 2017

Vechtjournaal 11 oktober 2017


Nieuwe expositie Museum Weesp werpt nieuw licht op monumenten

Weesp bezien vanuit de kerktoren.

WEESP Weesp is een monumentenstad. Er zijn zelfs zo veel monumenten dat mensen door de bomen het bos niet meer zien, zo vreest Museum Weesp. Daar wil het museum iets aan doen. Zaterdag 15 oktober start er een nieuwe expositie 'Uitgelicht', die de bezoekers op een andere, nieuwe manier naar de Weesper monumenten moet laten kijken.

"Kijk naar de plattegrond en je ziet de contouren van de Vesting en daarmee de rol van de stad in de verdediging van Amsterdam. Kijk naar de molens en je voelt de bedrijvigheid van Weesp als kloppend hart van het landelijke gebied. Luister naar het carillonconcert op de marktdag en je voelt de culturele rijkdom. Weesp ademt in alles zijn rijke historie."

Ieder monument heeft wel iets bijzonders of een tot nu toe verborgen geheim. 'Uitgelicht' gaat hierop in. Zo ontdekken de bezoekers hoe Weespers via crowdfunding een kerk hebben gesticht, komen zij erachter waar en wanneer de bomen zijn geplant waarvan molen de Vriendschap is gebouwd en krijgen zij een kijkje in de militaire geheimen van Fort Ossenmarkt. De expositie 'Uitgelicht' is vanaf zaterdag 15 oktober te zien en te beleven.

Geen kaartje voor het Requim van Mozart? Ga naar de repetitie!

WEESP Goed nieuws voor de mensen die achter het net gevist hebben wat betreft een kaartje voor het Requiem van Mozart zaterdag: vanwege de enorme belangstelling wordt de generale repetitie van morgen (donderdag) openbaar toegankelijk.

Het concert op zaterdag 14 oktober is volledig uitverkocht. Om de tientallen mensen die op de wachtlijst staan tegemoet te komen, heeft kamerkoor Camerata Fectionata besloten publiek toe te laten bij de generale repetitie van aanstaande donderdag (12 oktober). "Geen koffie, geen goede belichting en geen programmaboekje. Maar wel het hele Requiem!", aldus het koor.

Locatie: Grote Kerk, aanvang: 21.00 uur. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Weesper kunstenaars exposeren in Den Dolder

WEESP Zes kunstenaars uit Weesp brengen begin volgende maand hun mooiste werken naar Den Dolder. Daar houden zij een gezamenlijke expositie in galerie P'arts.

Het gaat om keramiek van Elisabeth Copijn, glaskunst van Ton-Hoe Lau, sieraden van Corrie Lau en schilderijen van Maria de Waard, Marina Graafland en Dirk van Someren. Hun werken zijn daar van vrijdag 3 tot en met zondag 5 november te zien.

Opening met muziek

Vrijdag 3 november om 20.00 is de feestelijke opening met muziek van Banus & De Ridder. Den Dolder is een dorp in de gemeente Zeist, momenteel veel in het nieuws vanwege de zoektocht naar Anne Faber.

Stand-uptherapie met Marian Mudder

Foto: Dario en Misja

WEESP Actrice en schrijfster Marian Mudder staat aanstaande zaterdag in de City of Wesopa met haar voorstelling 'Sofasessies: Hoe therapie mij niet heeft geholpen en vooral waarom niet'. Jarenlang is Mudder op zoek geweest naar de juiste therapie tegen haar stressgerelateerde klachten en depressies: reguliere en alternatieve therapieën, talloze workshops en zelfhulpboeken. Ze kreeg de meest uiteenlopende en bizarre diagnoses en hierdoor juist méér problemen. Ze fileert haar therapieën op komische wijze en vertelt wat haar uiteindelijk wél geholpen heeft. Aanvang: 20.30 uur, entree € 16,-. Kaarten via wesopa.nl.

Feestje!

Popkoor Funtastic viert eerste lustrum met een spetterend concert

3

Popkoor Funtastic viert eerste lustrum met spetterend jubileumoptreden

'Ons koor is zeer laagdrempelig, maar we willen wel kwaliteit neerzetten'

Popkoor Funtastic treedt op door het hele land.

Weesp Het popkoor Funtastic uit Weesp bestaat 5 jaar en dat mag iedereen weten. Het eerste lustrum wordt zaterdag 4 november uitgebreid gevierd op met een spetterend jubileumconcert.

Van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur zingen de 50 koorleden in de concertzaal van de Adelaar aan de Papelaan een breed scala aan oude en nieuwe popsongs, ballads, swingende gospelnummers en een divamedley met professionele zangeressen.Toegangskaarten kosten 5 euro per stuk en zijn te bestellen via carmentwolde@gmail.com.

Carmen ten Wolde richtte in 2012 popkoor Funtastic op. Zij had al de nodige ervaring opgedaan op muziekgebied; eerst door cursussen Podiumpresentatie en Koorarrangementen te volgen in Tilburg, daarna door popkoor Fun4U op te richten in Leidschendam, dat in de hoogtijdagen ruim 100 koorleden telde.

'Je hoeft bij ons geen noten te kunnen lezen of een stemtest te doen'

Door diverse optredens van Fun4U in Weesp kreeg Ten Wolde van veel mensen de vraag of ze in Weesp niet zo'n zelfde koor wilde beginnen. Dat had ze eerder al wel geprobeerd, maar toen was de tijd daar nog niet rijp voor. Dat was in 2012 wel het geval en zo ontstond Funtastic: "We begonnen met ongeveer 40 koorleden. De eerste jaren bij de E-Sound Studio's, nu sinds een jaar wekelijks op woensdagavond in het clubgebouw van de Adelaar aan de Papelaan. Jaarlijks hebben we optredens waar we met veel plezier naartoe werken. Zo hebben we gezongen in Middelburg, Haarlem, Zandvoort, Lichtjesavond in Delft, Katwijk en uiteraard in Weesp tijdens het Korenfestival en het Sluis-en-bruggenfeest."

Het repertoire van Funtastic is divers en wordt altijd enthousiast ontvangen: het varieert van oudere nummers als 'Mr. Blue Sky', 'Boogie Wonderland', Status Quo-medley en 'To my Father's House' tot moderne popsongs als 'Uptown Funk', 'Home' en 'Blurred Lines'. Ook is er ruimte voor gospel.

Popkoor Funtastic is geen gewoon koor, aldus Carmen. "Het is een gemengd popkoor dat zingt volgens de zogenoemde Singergy-methode. Dat wil zeggen: je hoeft bij ons geen noten te kunnen lezen en vooraf geen stemtest te doen. Wij oefenen met songteksten, cd's en usb-sticks. Ons koor is zeer laagdrempelig, maar we willen natuurlijk wel kwaliteit neerzetten. Dat lukt ons doordat we fanatiek oefenen en de FUN uit onze koornaam altijd hoog houden."

De bezoekers van het jubileumoptreden zullen dat 4 november zeker zien en horen, belooft Carmen. "We hebben er met z'n allen ontzettend veel zin in!" Om het lustrum af te sluiten, is er 's avonds voor de leden en hun partners een feestavond met een band.

Ahmet en Junya speelden als kleuters al viool

Junya Nomura en Ahmet Gür van 1001 Nachten. Volgende week verzorgen zij een concert in Oversingel. Foto: 1001 Nachten

WEESP Ensemble 1001 Nachten verzorgt woensdag 18 oktober een concert in Vivium Oversingel. Ahmet Gür speelt viool, Junya Nomura speelt cello.

1001 Nachten bestaat uit een groep klassiek geschoolde musici die voor verschillende gelegenheden spelen. Zij hebben opgetreden in Het Concertgebouw, het Amstel Hotel, Hotel des Indes en op festivals, recepties en gala's in binnen- en buitenland. Het ensemble speelt in verschillende samenstellingen een breed repertoire: van toegankelijke klassieke muziek tot volksmuziek en tango's. Bij de concerten van Muziek in Huis treden Ahmet Gür (viool) en Junya Nomura (cello) op. Ahmet Gür (1995) is oprichter en muzikaal leider van het Ensemble 1001 Nachten. Hij begon reeds op 4-jarige leeftijd met viool spelen en studeerde klassiek viool bij Theodora Geraets aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Junya Nomura (1994) begon op zijn 7e ook met viool en stapte twee jaar later over naar cello. Ook hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium en volgde masterclasses van Dimitri Ferchtman en Pieter Wispelwey. Aanvang: 14.00 uur.

Donderdag in de City: de film 'Sage Femme'.

Donderdag 12 oktober

Generale repetitie

21.00 uur / Grote Kerk

Zaterdag is er een CoderDojo in de bieb.

Geen kaartje voor het uitverkochte Requiem van Mozart op zaterdag 14 oktober? Kom dan naar de generale repetitie! Entree: een vrijwillige bijdrage.

Film: 'Sage Femme'

20.00 uur | City of Wesopa

Het pad van behouden Clair (Catherine Frot) wordt gekruist door flamboyante levensgenieter Béatrice (Catherine Deneuve), de vroegere maîtresse van haar vader. Entree € 8,-.

Vrijdag 13 oktober

Demonstratie mediumschap

20.00 uur | Synagoge

ZWAVE! verzorgt een demonstratieavond mediumschap in de Synagoge. Met Sally Jane Barnes uit Londen, Anoeska Coopman uit Amsterdam en Frank Osinga uit Weesp. Kosten: € 15,-. Meer info: www.zwave-weesp.nl.

Emmy Storms & Timora Rosler

20.15 uur | Stadhuis Weesp

Emmy Storms (viool) en Timora Rosler (cello) verzorgen een Stad-Huisconcert. Deze uitmuntende musici brengen een programma met werken van Bach, Glière, Martinu en Kodàly.

Jasper van Kuijk

20.30 uur | Theaterpand Weesp

Nu alles en iedereen steeds extremer wordt, verlangt Jasper van Kuijk terug naar het midden. Maar zijn uitgesproken meningen passen niet tussen gemiddeld en modaal. Dus bekijkt hij de zaken eens radicaal van twee kanten.

Vrijdag 13 oktober en zaterdag 14 oktober

Ophalen oud papier

8.00 uur | De Grote Kerk

Vrijdag wordt in het centrum het oud papier opgehaald, zaterdag is de rest van Weesp aan de beurt. Voor beide dagen geldt: het papier buitenzetten voor 08.00 uur.

Zaterdag 14 oktober

CoderDojo

14.00 uur | Bibliotheek Weesp

CoderDojo maakt van ontwikkelen en leren programmeren een leuke, sociale en supergave ervaring. Voor kinderen tussen de 7 en 17 jaar. Aanmelden via bibliotheekgooienmeer.nl. Entree vrij.

Roeiwedstrijden

9.00 uur | Roeivereniging Weesp

Roeivereniging Weesp verwacht tweehonderd jeugdploegen voor de 18e Molenwedstrijd. De jeugdwedstrijd over 250, 450 en 1000 meter op de Vecht is al jaren een zeer populair evenement. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen bij de roeivereniging aan de Utrechtseweg 17.

Requiem van Mozart

20.30 uur | De Grote Kerk

Camerata Fectionata voert het Requiem van Mozart uit. Deze voorstelling is uitverkocht. Als Alternatief is de generale repetitie op donderdag 12 oktober openbaar toegankelijk, aanvang 21.00 uur.

Kinderboekenspookbal

19.00 uur | Theaterpand Weesp

Thema van de Kinderboekenweek is griezelen! De theaterschool speelt een voorstelling en daarna is er een spookbal. Voor kinderen tot en met 12 jaar. Tickets: € 3,50.

Sofasessies

20.30 uur | City of Wesopa

Jarenlang zocht Marian Mudder naar de juiste therapie voor haar stressklachten en depressies. Ze fileert ze allemaal. Een pittige, komische, en openhartige voorstelling. Entree € 16,-.

Zondag 15 oktober

Ontdek het museum

14.00 uur | Museum Weesp

Ontdek het museum en ga aan de slag aan met de archeoloog. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Toeslag € 2,-.

Lezing porselein

14.00 uur | Museum Weesp

Lezing over porselein. Hoe kwam het porselein van China naar Holland? Toeslag € 2,-.

Bingomiddag

15.00 uur | Theaterpand Weesp

Wat is er gezelliger dan op een herfstige zondagmiddag bingo spelen voor leuke prijzen? Voor jong en oud. Iedereen is welkom.

Muziekpodium

14.00 uur | City of Wesopa

Eerst spelen de kidsbands van de Muziektuinclub, vanaf 15.00 uur volgen andere optredens. Gratis toegang.

Maandag 16 oktober

Versa soos

14.00 uur | De Wintertuin

Versa soos, elke 1e en 3e maandag van de maand spelletjesmiddag onder het genot van een drankje.

Forum: Fusie Ja of Nee!

20.00 uur | Hart van Weesp

Oud-minister Pieter Winsemius debatteert mee over de vraag: fusie ja of nee? De avond is georganiseerd door het comité Zelfstandig Weesp. Met lokale en regionale politici.

Dinsdag 17 oktober

Mamacafé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

Breicafé

13.00 - 15.30 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging De Achtergracht is geopend voor het breicafé.

Buurtpanel

19.30 uur | Stadskantoor

Bewoners kunnen ideeën, klachten en zorgen delen met Buurtpanel Centrum / buitengebieden en de gemeente Weesp.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Papelaan 99

Voor juridische informatie en advies. Er wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,- gevraagd. Neem uw documenten en papieren mee.

Woensdag 18 oktober

Zing- en dansavond

19.00 uur | Gebouw Papelaan 99

De Vrouwen van Weesp houden een zing- en dansavond.

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente
Zondag 15 oktober 10.00 uur
Grote Kerk
ds. B. Bootsma-Gerritsen

Zondag 15 oktober 16.30 uur
Lichthuis
Kliederkerk

Zondag 15 oktober 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. L. Schaap

Parochie van Levend Water
Zondag 15 oktober 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Dinsdag 17 oktober 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Evangelische Gemeente
Zondag 15 oktober 10.00 uur
OAZ-gebouw, P. Stolk

Paddenstoelen zoeken in het bos

Op avontuur met de boswachter. Foto: Laurence Delderfield

'S-GRAVELAND Natuurmonumenten in 's-Graveland verzorgt in de maand oktober herfstwandelingen voor het hele gezin.

Ga in oktober mee met de boswachter en beleef de herfst op de kleurrijke buitenplaatsen van Natuurmonumenten. Deze activiteit duurt 1,5 uur en is voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar. Verwonder je over de vele paddenstoelen, struin door de afgevallen bladeren en knabbel op een beukennootje. Misschien komen de kinderen onderweg nog een kabouter tegen of een eekhoorn die een wintervoorraad aanlegt.

Data: maandag 23 oktober om 14.00 uur, woensdag 25 oktober om 14.00 uur, vrijdag 27 oktober om 14.00 uur en zondag 29 oktober om 11.00 uur. De start is bij het Bezoekerscentrum aan het Noordereinde 54b. Prijzen: Kind t/m 12 jaar lid € 4,-, niet-lid € 7,-. Volwassene lid € 5,-, niet-lid € 8,-.

Theater wordt spookhuis

Het Spookbal is onderdeel van de Kinderboekenweek.

WEESP De plannen voor het Spookbal dat zaterdag plaatsvindt in Theaterpand Weesp worden bij de uitwerking elke dag een beetje groter en enger.
"Het loopt een beetje uit de hand", erkent cabaretière Sara Kroos. "Ons theater wordt één groot spookhuis, met wandelende acteurs en enge decoraties. Het wordt veel groter dan we vooraf hadden bedacht." Op het programma staan onder meer een griezelige theatervoorstelling door leerlingen van het juniorjaar, een optreden van de Weesper band 4Directions en ter afsluiting is er een disco. Het spookbal is zaterdag 14 oktober voor kinderen tot en met 12 jaar. Aanvang: 19.30 uur. Tickets € 3,50.

Genieten van pianosonates in Tindalvilla Bussum

Peter Toth speelt Brahms

De Tindalvilla, een van de sloop gered rijksmonument.

BUSSUM De Hongaarse meesterpianist Peter Toth verzorgt zaterdag 14 oktober om 20.30 uur een pianorecital in de suite van de Tindalvilla in Bussum.

Op het programma staan twee monumentale werken die beide werden gepubliceerd in 1854: namelijk de derde pianosonate van Johannes Brahms en het eerste deel uit de Années de Pèlerinage van Franz Liszt.

Strijd om genres

In het programma worden we getuige van een richtingenstrijd die zich afspeelde in de tweede helft van de 19e eeuw. Liszt en Wagner werden op het schild geheven als de grote mannen van de Nieuwe Duitse Muziek, terwijl Brahms, Schumann en Mendelssohn gezien werden als de hoeders van de traditie. Trokken beide kampen destijds fel van leer tegen elkaar, vandaag de dag kunnen we genieten van de rijkdom van beide genres zonder partij te hoeven kiezen.

Kaartverkoop

Kaarten voor het concert van Peter Toth kosten € 25,- per stuk en zijn te koop via www.tindal.nl. Aanvang: 20.30 uur. De Tindalvilla, een van de sloop gered rijksmonument, is gevestigd aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 21 te Bussum.

LAREN Grote pullen bier, bratwurst en Tiroler muziek: dat zijn de ingrediënten van het Oktoberfest naar goed Duits gebruik. Eten en drinken aan lange tafels, flirten met barvrouwen in dirndljurken en meeblèren met de allertollste schlagers; zo kom je de herfst wel door. Het Oktoberfest Laren vindt zaterdag 14 oktober plaats in een grote tent op het kermisterrein. De muziek wordt verzorgd door Spitzenband Alpenparty, Rudi Rozenberg en DJ Kansloos. Kaarten en consumptiemunten zijn te koop via www.oktoberfest-laren.nl. Aanvang: 19.00 uur, einde 23.59 uur.

Joost Spijkers in de Omval

Foto: Robbert van den Broek

DIEMEN Joost Spijkers kennen we van de Ashton Brothers. In 2015 maakte hij zijn debuut als zanger. Met zijn 5-koppige band staat hij zaterdag 14 oktober in de Omval in Diemen met liedjes over vriendschap, liefde, hartstocht en drank. Entree: € 17,-.

Avontuurlijk wonen in je eigen Artist Home

Karwei introduceert nieuwe woonstijl

Karwei: 'Ons assortiment komt tot leven als je het uit de schappen trekt.' Foto: Karwei

Afgelopen week was de VT wonen&design beurs in de Rai in Amsterdam. Bouwmarkt Karwei introduceerde daar haar nieuwe woonstijl Artis Home: wonen als een kunstenaar.

Je huis weerspiegelt je karakter: creatief, avontuurlijk en eigenwijs. In jouw eigen Artist Home woon je als een kunstenaar, maar dan gewoon thuis. Met objecten, kunst en meubels die je door de jaren heen hebt verzameld.

Speelse lijnen

Bezoekers konden bij de stand van Karwei de kunstenaar in zichzelf naar boven halen. Kunstenaars Petra Lunenburg en Luuk Assema verzorgden workshops. De deelnemers werden uitgedaagd hun eigen creativiteit te ontdekken, iets waar in de woonstijl Artist Home ook naar wordt gestreefd. De zwart-witillustraties van Petra Lunenburg zijn exclusief te koop bij de bouwmarkt.

Tot leven gebracht

Communicatiemanager Laurens Miedema: "Karwei inspireert mensen met de trends van nu. Ons assortiment komt tot leven als je het uit de schappen trekt om een livesituatie te creëren. En dat is precies wat we hebben gedaan op de VT wonen&design beurs. Zo konden we mensen inspireren met de woonstijlen van nu en konden ze ideeën opdoen voor hun eigen huis. Een beurs is daarvoor een perfecte plek: de bezoekers lopen vaak voorop en zijn altijd bezig met stijl en inrichting. Zo helpen we iedereen zijn eigen thuis te creëren."

Vier nieuwe stijlen

Artist Home is een van de vier nieuwe woonstijlen van Karwei om alles binnen het interieur zorgvuldig op elkaar af te stemmen. Hiermee passen consumenten hun favoriete stijl makkelijk toe in hun eigen huis. Artist Home staat voor creatief en avontuurlijk wonen, Cosy Cabin is met zijn warme kleuren en comfortabele materialen een op-en-top familiehuis, City Loft heeft een luxueuze, internationale uitstraling en Green House lééft door al het groen.

Marktleider

Karwei is met bijna 140 vestigingen een van de grootste bouwmarkten in Nederland. Met een omzet van 1,7 miljard euro staat moederbedrijf Intergamma in de top 3 van Nederlandse non-foodretailbedrijven en is het marktleider op de doe-het-zelfmarkt in de Benelux. Vorig jaar groeide de winkelomzet van Intergamma met drie procent.

Column

Woonmeters 'bij benadering'

Foto: Marieke van Veen

De stijgende trend wat betreft de huizenprijzen houdt aan. Bestaande koopwoningen waren afgelopen augustus 7,8 procent duurder dan in augustus 2016. De afgelopen 4 maanden bleef de stijging ongeveer even groot. Uit de cijfers van het kadaster blijkt dat er al sinds juni 2013 sprake is van een stijgende trend van huizenprijzen.

Prijzen bijna 21 procent hoger

Na de piek van de woningprijzen in augustus 2008 daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog ruim steeds 5% lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld bijna 21% hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in augustus 2017 ongeveer even hoog als in maart 2007.

Gerommel met meters

Er zijn nog steeds makelaars die woningen aanbieden met vierkante meters woonoppervlak die 'bij benadering' zijn vastgesteld. Nog erger is het als zij in het koopcontract iedere aansprakelijkheid afwijzen als later blijkt dat het werkelijke woonoppervlak afwijkt van de verkoopinformatie. Het probleem van niet-kloppende oppervlaktematen van woningen is trouwens niet nieuw. Al in 2006 toonde de Vereniging Eigen Huis aan dat met name appartementen op papier leken te groeien omdat er bij iedere verkoop meer vierkante meters werden verkocht dan de woning feitelijk groot was.

Omdat bij een professionele makelaar niet anders mag worden verwacht dan dat de oppervlakte volgens de Meetinstructie wordt ingemeten, is het een onrechtmatige daad tegen de koper om dat niet te doen. De makelaar is dan schadeplichtig. Na een uitspraak van de rechter valt het op dat makelaars in toenemende mate hun aansprakelijkheid voor meetverschillen in het koopcontract proberen uit te sluiten.

Dat is natuurlijk een kwalijke zaak. Maar een goede financieel adviseur begeleidt u bij de aankoop van een woning. Dat kan dus veel geld opleveren!

Meer sociale en duurzame woningen in Blaricum

BLARICUM Joan van der Burgt (directeur van de Alliantie) en wethouder Liesbeth Boersen van Volkshuisvesting hebben een overeenkomst ondertekend met daarin afspraken over de toekomst van de sociale woningvoorraad in Blaricum.
Wethouder Boersen: "Met deze overeenkomst zetten we een belangrijke stap. Ook mensen met een bescheiden inkomen moeten in het Oude Dorp van Blaricum kunnen wonen. De nieuwe woningen moeten behalve betaalbaar ook nog eens zeer duurzaam worden.

'Energienota € 70 omhoog'

De Opslag Duurzame Energie (ODE) stijgt harder dan verwacht. Vorig jaar stond nog in een nota van het kabinet dat de ODE in 2018 gemiddeld 93 euro per jaar zou bedragen. Dit wordt nu waarschijnlijk toch 108 euro, zo blijkt uit een nieuw wetsvoorstel. Daarnaast staat er een extra verhoging van de energiebelasting op de planning. Deze combinatie zorgt ervoor dat de gemiddelde energierekening met bijna zeven tientjes omhooggaat, zo meldt Pricewise.

Bollentijd

Oktober is dé uitgelezen maand om bloembollen te planten. Door verschillende soorten bollen te planten en rekening te houden met de bloeitijd heb je vanaf januari iedere maand plezier van voorjaarsbloeiers. Plant sneeuwklokjes voor januari, krokussen en irissen voor februari, narcissen en blauwe druifjes voor maart en tulpen voor april en mei.