WeesperNieuws

1 november 2017

WeesperNieuws 1 november 2017


Raad Weesp kiest Amsterdam

Op de zeepkist in de Grote Kerk. WSP-fractievoorzitter Lars Boom zet als eerste zijn motivatie uiteen. Foto: André Verheul

WEESP Op het gebied van voorzieningen, zorg, bestuurskracht en geld heeft Amsterdam meer te bieden dan Gooise Meren, zeggen de fracties van WSP, GroenLinks, PvdA en D66. Zij vormen een ruime meerderheid in de Weesper gemeenteraad, die op 9 november besluit over de bestuurlijke toekomst.

De fractievoorzitters motiveerden maandagavond in de Grote Kerk hun voorgenomen besluit over de bestuurlijke toekomst van Weesp. "Wij kiezen voor een sociaal Weesp", zegt de WSP en wijst daarnaast op de economische kracht van Amsterdam. "De zorg moet goed en dicht bij de burger georganiseerd zijn. Amsterdam lijkt met haar aanbod op deze en andere belangrijke punten beter te voldoen dan Gooise Meren", stelt GroenLinks. D66 verklaart: "Bij Amsterdam kunnen we onze voorzieningen niet alleen behouden, maar zelfs verbeteren." De PvdA verwacht meer werkgelegenheid en lagere woonlasten. "Amsterdam was voor ons een outsider, maar heeft ons hart veroverd." Het CDA kiest voor Gooise Meren, waar een grotere zeggenschap wordt verwacht. "Wij willen bestuurskracht niet inruilen voor bestuursmacht." De VVD vindt de zorg in Gooise Meren goed geregeld en zegt: "Amsterdam rammelt met vage toezeggingen en een zak geld." De DSB wijst op het stevige kernenbeleid van Gooise Meren. "Wij gaan voor de menselijke maat. Weesp is beter af in de eigen regio."

2-3

Mees de Wit uit selectie Jong Ajax gezet

WEESP Mees de Wit hoeft voorlopig niet te rekenen op speelminuten voor Jong Ajax. De Weesper is door trainer Michael Reiziger uit de selectie gezet, bevestigt zaakwaarnemer Stefano van Delden aan Ajax Showtime.

Wat er aan de hand is, is niet helemaal duidelijk. De Wit heeft een eenjarig contract bij Ajax, dat hij afgelopen voorjaar afdwong na een goede periode in het hoogste jeugdelftal. De Weesper maakte in augustus zijn debuut in het betaalde voetbal en heeft nu vijf duels op zijn naam staan. Scoren deed hij nog niet, maar hij leverde wel een assist af.

Mees' zaakwaarnemer verder weten dat de jonge Weesper 'keihard blijft trainen en nog altijd wil slagen' bij Ajax.

Vrouwen geslagen en bestolen door taxichauffeur

WEESP Twee vrouwen zijn in de nacht van maandag 23 oktober op dinsdag 24 oktober mishandeld en bestolen door een taxichauffeur. Dat maakt de politie bekend.

In het belang van het onderzoek is de politie op zoek naar getuigen en/of meer informatie. Het incident vond plaats op de kruising Zwaantjesbrug met de Herengracht. De vrouwen kregen klappen, werden bestolen en eén van hen werd zelfs meters met de taxi meegesleurd.

Wie meer weet wordt verzocht te bellen met 0900-8844. Anoniem informatie doorgeven kan ook, bel dan 0800-7000.

Enge figuren

Foto: Marieke van Veen

Er liepen zaterdag enge figuren rond in de winkelstraten van Weesp. Dat hoort nu eenmaal bij Halloween.

13

Gemeenteraad: 'Weesp is het beste af bij Amsterdam'

De Weesper gemeenteraad gaat op 9 november het besluit nemen om te fuseren met de gemeente Amsterdam. Eerst een ambtelijke fusie, over vier of acht jaar een bestuurlijke fusie. De fractievoorzitters gaven maandag hun voorgenomen besluit inclusief motivatie prijs in een wederom volgestroomde Grote Kerk. WSP, GroenLinks, D66 en PvdA (12 zetels) kiezen voor Amsterdam, CDA, VVD en DSB (5 zetels) kiezen voor Gooise Meren.

Duncan Borst legt uit hoe Amsterdam het hart van de Weesper PvdA-fractie heeft gestolen. Foto's André Verheul

WEESP Vanaf een zeepkist onder de kansel motiveerden de fractievoorzitters van de zeven partijen in de gemeenteraad van Weesp hun keuze.

WSP

Lars Boom van de WSP begon. "Wij kiezen voor een ambtelijke fusie met Amsterdam vanwege hun sociaal gezicht. Amsterdam is het meest gul voor de cliënten in financiële zin. Minder eigen bijdragen en het kindpakket is echt top." Boom noemde ook de economische power en lobbykracht van Amsterdam en de toezegging dat Weesp een eigen gemeenteloket houdt. "En ik kan ook nog sport en cultuur noemen of de ozb, die praktisch de helft is van Gooise Meren." De WSP is beduidend minder onder de indruk van wat Gooise Meren te bieden heeft. Boom ging zelf in op het argument dat een zetel in de gemeenteraad van Amsterdam voor Weespers - en zeker voor een lokale partij - ver weg is. "Zetels in de raad!? Denken jullie dat het de WSP daar om gaat? Het gaat ons niet om partijbelang, maar om het welzijn van Weesp." De nadruk op ambtelijke fusie is van groot belang voor de WSP. "Een ambtelijke fusie betekent toch echt dat Weesp zo'n vier tot acht jaar en hopelijk langer, zelfstandig blijft. Maar goed, stel dat die bestuurlijke fusie er ooit komt, dan nog zijn wij voor Amsterdam."

AT5 weet Weesp al te vinden. Gerton van Unnik (DSB) legt uit waarom hij Gooise Meren beter vindt.

GroenLinks

Maarten Miner van GroenLinks zette uiteen dat het aanbod van Amsterdam beter lijkt te voldoen op de punten die zijn partij het zwaarst laat wegen: goede zorg dicht bij de burger, culturele en maatschappelijke voorzieningen, duurzaamheid, behoud van groen en open landschap en een slagvaardig bestuur.

'Zetels?! Denk je dat het ons daar om gaat?'

"Het is geen gemakkelijke keuze. Een keuze voor Gooise Meren zou betekenen dat uw stem meer gehoord zou kunnen worden. Maar, als het aan de provincie ligt zal er in de toekomst één grote Gooigemeente ontstaan, hetgeen onze Weesper stem weer tenietdoet. Een keuze voor Amsterdam betekent kiezen voor een grote gemeente waar uw directe politieke invloed geringer is, maar waar veel zaken simpelweg op orde zijn."

D66

D66 wees op de oorsprong van de hele fusiediscussie: de noodzaak voor Weesp om meer bestuurskracht te zoeken. "Amsterdam is zonder twijfel de sterkste", zo begon Christian Zierleyn. Het ging hem ook om de ambitie die de Weesper gemeenteraad zou moeten tonen voor de inwoners. "We willen onze voorzieningen niet alleen behouden, we willen ze versterken. Dat kan alleen met Amsterdam. Daarnaast zouden wij graag deel willen uitmaken van het volwassen duurzaamheidsbeleid van Amsterdam." Een voorwaarde voor D66 is dat het open gebied in en rond Weesp groen blijft. "Die garantie hebben we van Amsterdam gekregen." Wat betreft de inspraak en invloed van inwoners maakt D66 Weesp zich weinig zorgen. "Als 23e deelgebied van Amsterdam kunnen we direct onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad plaatsen. Ik heb er vertrouwen in dat Weesp binnen het grote Amsterdam zijn eigenzinnigheid kan behouden."

PvdA

Voor de Weesper PvdA-fractie was Amsterdam vooraf de grote outsider, zo gaf Duncan Borst toe. "Maar Amsterdam heeft ons hart veroverd." Dat moet gebeurd zijn tijdens het lezen van de aanbevelingsbrieven van beide gemeenten, tijdens het bestuderen van de dikke stapel inhoudelijke stukken waarin het beleid van Amsterdam en Gooise Meren wordt uitgelegd en vergeleken en/of tijdens de gesprekken die alle partijen met Amsterdam en Gooise Meren hebben gevoerd. Daaruit haalde Borst de goede zorg, de lagere woonlasten en de grotere kans op een baan naar voren. "Als ons bedrijfsleven meelift op de economische kracht van Amsterdam, neemt in Weesp het aantal banen toe. Bovendien heeft Amsterdam het meest te bieden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen." De gerichte buurt- en wijkaanpak van Amsterdam ziet de PvdA wel zitten. "Bij Gooise Meren zijn we afhankelijk van de bestuurskracht van het Gooi. En die is helaas niet zo best."

CDA

Een keuze voor Amsterdam betekent dat Weesp uit de regio Gooi en Vechtstreek zal stappen. Dat vindt het CDA een slecht plan. "Wij hebben meer vertrouwen in een bestuurscultuur van meerdere woonkernen om de identiteit van de Weesper samenleving te behouden. Bestuurskracht vergroten moet niet gepaard gaan met langere wachtlijsten voor huurhuizen, andere plaatsingsregels voor scholen en het geldverslindend weglopen uit goedlopende regionale regelingen voor onderwijs, WMO en andere zorg." Renzenbrink wees ook op de verschillen in grootte en inwonerssamenstelling.

'Weesp is beter af in de eigen regio'

"Aandacht krijgen voor Weesper belangen als een minuscuul onderdeel van Amsterdam of als een kwart van Gooise Meren is natuurlijk heel verschillend. Veel beloftes en afspraken in de politiek worden vaak aangepast. Het is belangrijk dat dit mede door Weespers bewaakt kan worden. Wij willen versterking van bestuurskracht niet inruilen voor het uit handen geven van bestuursmacht."

VVD

Ook de Weesper VVD hecht eraan onderdeel te blijven van de regio Gooi en Vechtstreek. "Daar hebben onze inwoners meer keuzevrijheid in de zorg, die heel goed verankerd is", sprak fractievoorzitter Marten Snijder. Van Amsterdam maakte hij een karikatuur: "Dat rammelt met een zak geld en doet vage toezeggingen. En ach: geld maakt niet gelukkig." De Amsterdamse wethouder Eric van den Burg, die had verteld wat hij Weesp te bieden heeft, is volgens Snijder een gladde prater. "Als je doorvraagt, zit er weinig achter", zei de Weesper over zijn partijgenoot. De pluspunten van Gooise Meren zijn volgens de VVD: geen erfpacht, 33% lagere reinigingsrechten, lagere ozb voor ondernemers, geen wachtlijst in de zorg, geen loting bij plaatsing op een school en de inbreng van de burger is beter gewaarborgd. "Het is zeer de vraag hoe het nieuwe bestuurssysteem van Amsterdam uitpakt."

Referendum

De gemeenteraad bespreekt het voorstel van de bestuurlijke toekomst hoe dan ook op 9 november (in de Grote Kerk). De raad wordt gevraagd te kiezen tussen een ambtelijke en later bestuurlijke fusie met Amsterdam of met Gooise Meren. Zelfstandig blijven is geen optie meer. Als er een referendum komt, wordt het besluit uitgesteld. Dat referendum is raadgevend (niet bindend) en kan alleen gaan over de keuze tussen Amsterdam of Gooise Meren. Van de 466 vereiste ondersteuningsverklaringen zijn er 300 afgeleverd - er is nog een week de tijd.

Reacties

Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren noemt het erg jammer dat Weesp niet voor zijn gemeente zal kiezen. "Wij denken dat een fusie met Gooise Meren voor de inwoners van Weesp een perfecte match is. De raad van Weesp kiest niet voor die match, het behoud van de eigen identiteit en de nabijheid, maar voor het geld van Amsterdam. Die keuze hebben we te respecteren."
Het voorgenomen besluit van Weesp stemt voorzitter Pieter Broertjes van de Gooi en Vechtstreek droevig. "Al ruim 43 jaar maakt Weesp deel uit van de gemeentelijke samenwerking in Gooi en Vechtstreek. Dat is bijna een gouden huwelijk, dat misschien wel volgende week eenzijdig wordt ontbonden. Er is veel gesproken over de liefde die wij voor Weesp voelen en daar vertrouw ik nog steeds op."

DSB

DSB-voorman Gerton van Unnik had meteen van de zeepkist willen afstappen. "Want dadelijk beslis ik over de bestuurlijke toekomst van Weesp, terwijl de kiezer zich hier niet eens over heeft kunnen uitspreken bij de vorige verkiezingen. Dat klopt eigenlijk niet." Toch neemt hij een standpunt in. De focus ligt op de schaalgrootte, het bestuur, de financiële huishouding en hoe groen het allemaal is. "Ondanks de opschaling met Weesp blijft in Gooise Meren de afstand van de raad tot de burger veel kleiner. Een menselijker maat. Amsterdam blijkt bestuurlijk een janboel, volgens het vernietigende rapport-Brenninkmeijer. Weespers staan dadelijk dichter bij het lokaal bestuur in Gooise Meren met haar steviger kernenbeleid. Hoe anders betrekt Amsterdam-Zuidoost dadelijk Weespers bij het bestuur. Amper. Hooguit voor een adviesje", aldus Van Unnik, die de aanlokkelijke geldbuidel in het licht plaatste van de Amsterdamse schuld van 4 miljard en een ranglijst van duurzame gemeenten aanhaalde waarop Gooise Meren ruim voor Weesp staat en Amsterdam onderaan bungelt. "Weesp is beter af in de eigen regio."

Vragen

Of het publiek nog vragen aan de fractievoorzitters had? Jazeker. Vooral van Weespers met een weerzin tegen Amsterdam. Bij veel vraagstellers droop de teleurstelling van het voorgenomen besluit van hun volksvertegenwoordigers af. De voorstanders van Amsterdam (die waren er toch ook echt volop) lieten zich weinig horen. Als het negatieve oordeel over Amsterdam wat al te gortig werd, stond een enkeling op om wat goede ervaringen met Amsterdam te delen. Op de vraag wat er nou zo goed aan Gooise Meren was, kwam tot twee keer toe een antwoord dat bestond uit het opsommen van nadelen van Amsterdam. Aan het einde van de avond vatte D66 het ingewikkelde keuzeproces samen: "We zullen ons de komende jaren vast nog weleens op het achterhoofd krabben en ons afvragen: hebben we hier goed aan gedaan? Dat geldt voor beide gemeenten. Beide keuzes hebben voor- en nadelen."

Weerbericht

Eerst droog met af en toe zon

Deze week brengt een gebied van hoge luchtdruk boven onze omgeving vrij rustig weer. Het schuift langzaam oostwaarts. Woensdag draait de stroming daardoor van noordwest naar zuid. Zaterdag passeert vanuit het westen het front van een lagedrukgebied. De neerslagkansen nemen dan toe. Vanaf zondag daalt de temperatuur weer iets.

Donderdag en vrijdag

Voor zowel donderdag als vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Het is daarbij overwegend droog. Plaatselijk kan mist ontstaan. In de loop van donderdag kan er lokaal wat lichte motregen vallen. Met name vrijdag schijnt ook af en toe de zon. Het is tamelijk rustig weer met een zwakke tot matige wind tussen west en zuidwest. De maximumtemperatuur komt uit op zo'n 12 à 13 graden.

Het weekeinde

Zaterdag wordt op de nadering van een frontale regenzone de bewolking vanuit het westen dikker. In de loop van de dag gaat het enige tijd regenen. Er waait daarbij een matige zuidenwind. Het wordt 12 à 13 graden. Zondag is er kans op enkele buien. De wind is matig van kracht en gedraaid naar noordwest. Maximumtemperatuur van 10 à 11 graden.

Weetje

Oktober was zeer zacht met een gemiddelde dag- en nachttemperatuur van 13.2 graden. Oktober staat daarmee vijfde op de lijst 'warmste oktobermaanden'. De warmste dag was 16 oktober met 24.4 graden, een dagrecord. De hoeveelheid zon was met bijna 110 uren krap normaal. Ook de neerslag was met circa 75 mm in onze regio vrijwel normaal.

Het fietsmeldpunt van GroenLinks gaat weer open

De Plataanlaan krijgt een rotonde. Foto: André Verheul

WEESP GroenLinks houdt ook dit jaar bij aanvang van de donkere maanden een fietsmeldpunt. De partij noemt de actie van vorig jaar een succes en is daarom voor herhaling vatbaar.

Vanaf vandaag (woensdag 1 november) kunnen Weespers een maand lang bij het fietsmeldpunt terecht met klachten en tips. Denk hierbij aan gevaarlijke verkeerssituaties voor fietsers, slecht wegdek van fietspaden, te weinig fietsenrekken of andere zaken. GroenLinks: "We willen fietsers in Weesp op de kaart zetten en hun verkeersveiligheid verbeteren, zeker nu de donkere wintermaanden er weer aankomen."

De gemeente Weesp gaat de grootste knelpunten van vorig jaar verbeteren door onder meer een rotonde op de Plataanlaan te realiseren. "Voor Weespers is het fietsmeldpunt dus een mooie kans om zelf iets te doen. Alle klachten en tips zijn van harte welkom via fietsmeldpuntweesp@gmail.com, onze website www.weesp.groenlinks.nl of de Facebookpagina van GroenLinks Weesp." Alle klachten en tips worden gebundeld en aangeboden aan de verantwoordelijke wethouder.

Ambtenaren liever naar Amsterdam

WEESP De meeste werknemers van de gemeente Weesp willen dat er gefuseerd wordt met Amsterdam. In een peiling van de ondernemingsraad geven 66 van de ruim 90 respondenten de voorkeur aan de hoofdstad boven Gooise Meren.

Deze ambtenaren hebben meer vertrouwen in het ambtelijk apparaat van Amsterdam. Ook voor hun eigen positie zien ze in Amsterdam meer perspectief. De lobby van Bussum om Weesp zes jaar geleden buiten de fusie met Gooise Meren te houden, zit menig Weesper ambtenaar nog dwars, zo blijkt uit de toelichtingen.

Er zijn 16 ambtenaren die Gooise Meren een betere optie vinden. Ze verwachten daar een betere aansluiting in de organisatie en meer zeggenschap. Negen ambtenaren maken geen keuze. Een van hen zegt zelfs: "Het gaat om wat het beste is voor de inwoners, niet wat het beste is voor ons."

Dave Chapman

Brits staatsburger en binnenkort ook Nederlands staatsburger. Psychotherapeut en coach. Weesper sinds 2002. Is 67 jaar.

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Ik ben Brits en via de opteerprocedure word ik binnenkort ook Nederlander. Ik ben al meer dan 40 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast heb ik een praktijk voor psychotherapie in Amsterdam en met mijn coachingpraktijk The Mind Factor.nl leer ik jonge spelers in squash, golf, voetbal en tennis hoe het brein werkt. Zelf sport ik ook zo veel mogelijk. Ik woon samen met mijn vrouw en onze twee kinderen van 18 en 16 jaar."

Wat weten mensen niet van u?
"Dat ik in de squashsport de eliteselectie van Nederland en Roemenië leer om te gaan met wedstrijddruk en de mentale aspecten van hun sport."

Waar kunt u boos om worden?
"Vooringenomenheid en botheid."

Favoriete dag in de week?
"Elke donderdag bind ik met een vriend de strijd aan op de golfbaan. 18 holes lang feest."

Waar kunnen we u 's nachts voor wakker maken?
"Om op reis te gaan."

Wat zou u doen met 1000 euro?
"In het studiefonds van mijn kinderen stoppen. Zij werken er ook voor en het is fijn een beetje extra voor ze te doen."

En met een miljoen?
"Een jaarlijkse prijs van 50.000 euro geven voor het beste onderzoek over beweging en leren en de toepassingen daarvan in het onderwijs. Het brein van de mens is niet ontwikkeld om zittend te leren."

Mooiste plekje van Weesp?
"De Vechtbrug 's nachts als het windstil is."

Welk nieuws houdt u bezig?
"Met welke gemeente gaan wij samen verder, de verarming van het straatbeeld en de onveilige verkeerssituatie in de binnenstad voor fietsers en voetgangers."

Esmée van Kampen versterkt Niet Schieten!

WEESP De Weesper cabaretgroep Niet Schieten! krijgt versterking van musicalactrice Esmée van Kampen. Zij gaat komend seizoen toeren met Arend Edel en Maarten Hennis. De titel van hun theaterprogramma: 'Tijd voor een Trio'.

Esmée van Kampen werd bekend met hoofdrollen in musicals als 'Hairspray' en 'Sister Act'. Ook was zij te zien in series en films. Niet Schieten! speelt de laatste jaren als duo en met wisselende versterkingen. Erik Jobben, uit de oorspronkelijke bezetting, deed in 2012 een stap terug. De Weesper, inmiddels schouwburgdirecteur, stopte met actief optreden, maar bleef achter de schermen betrokken.

Ooievaar rukt op naar binnenstad

Hopelijk is de schoorsteen niet meer in gebruik?

WEESP Er zijn ooievaars neergestreken op het dak van het voormalige postkantoor, thans een luxe wooncomplex.

Een buurtbewoonster spotte het vogelpaar enkele weken geleden voor het eerst. Sindsdien landen ze elke dag, als de schemering begint in te vallen, op het dak van het gebouw. Ooievaars komen hier op zich wel vaker voor in Weesp, maar dan vooral in de buitengebieden en minder drukke wijken. Dat ze beginnen op te rukken naar de drukbevolkte binnenstad is wel opvallend.

Halloween

WEESP Bij het spinnen tellen tijdens Halloween zijn 102 griezelkaarten ingeleverd. En daarvan waren zeven antwoorden goed.

De winnaar van de Ice-Watch is Roosje van Drie. Zij kan het horloge bij Juwelier Hans Luijer ophalen.

Foto's op 13

Zelfs een jachtgeweer tussen het zilverwerk

Foto: André Verheul

WEESP Prachtige prentjes, uiteenlopend porselein, veel zilverwerk en zelfs een heus jachtgeweer. De antiek-, kunst- en brocantebeurs in de sfeervolle Van Houtenkerk bood de liefhebber een interessant aanbod. Zo'n 20 deelnemers boden hun bijzondere items aan uit diverse landen en uit verschillende perioden. Vooral zondag was het druk.

Wulfs debuutsingle de Top 40 ingevlogen

'Mind Made Up' staat al 4 weken in de hitlijst

Wulf: ''Mind Made Up' viel direct goed. Dat geeft een magisch gevoel.' Foto: Eyewander Media

WEESP Weesper artiest Wulf staat voor de tweede keer met een single in de Top 40. Vorig jaar hoorde je hem overal met de zomerhit 'Summer On You'. Achter dat nummer zaten bekende namen: Sam Feldt en Lucas & Steve, en Wulf dus. Nu is zijn solodebuutsingle 'Mind Made Up' een hit in de Top 40.

Het nummer werd in mei al uitgebracht, maar stond een week of drie geleden ineens in de Top 40. "Bizar, dat zie je niet aankomen", vertelt Wulf. "In een keer waren we erin gevlogen op nummer 36, nu staan we op nummer 20. Het was her en der wel opgepakt door radiostations, maar hoe het gaat op Spotify en Youtube bepaalt dan of het een Top 40-hit wordt. Het had gewoon tijd nodig."
Het begon allemaal met een clipje, opgenomen in de achtertuin in Weesp. Een paar jaar geleden zegde Wulf zijn baan op om zich volledig op de muziek te richten. "Ik was wel altijd al met muziek bezig. Op een gegeven moment kon ik niet meer doorgroeien op mijn werk en bedacht ik dat ik als artiest altijd zou kunnen doorgroeien. Daarom heb ik die stap gemaakt. Dat is allesbepalend geweest en heel spannend, niet alleen financieel, maar ook in je relatie. We hadden zelfs deadlines: als het dan en dan niet gelukt is, dan moeten we maar kijken of we überhaupt doorgaan. 'Mind Made Up' viel direct goed en toen konden we door. Dat geeft een magisch gevoel. Ik ben heel dankbaar, ik heb zo'n goed team om me heen. Het was heel eng, maar achteraf gezien was het de investering dubbel en dwars waard." De hit vorig jaar met Sam Feldt en Lucas & Steve heeft daar ook wel aan bijgedragen. "Lang niet iedereen wist dat ik daar bij betrokken was, maar bijvoorbeeld platenlabels wel. Er gingen daardoor deuren open en mensen wilden naar mijn eigen muziek luisteren."

Wulfs eerste solosingle is zijn eigen verhaal. "Het komt regelrecht uit mijn hart. Ik ben de afgelopen drie jaar erg zoekende geweest naar de artiest Wulf in mij. Door veel te schrijven en samen te werken met verschillende mensen heb ik een versie van mezelf gevonden waar ik me goed bij voel. Dit ben ik, dit is Wulf."

Het begon allemaal in Weesp met de opname voor een Amerikaanse onlinetalentenjacht.

De komende periode staan er vooral veel optredens gepland

De komende periode staan er vooral veel optredens gepland voor Wulf. "Onder meer in het voorprogramma van Rondé en op 15 december een eigen show in Paradiso. De volgende release staat ook alweer klaar, er ligt genoeg op de plank voor een heel album, maar daar nemen we even de tijd voor. En daar zit een nummer bij dat ook best weleens een hit zou kunnen worden; het past er goed bij en is toch heel anders. Waar ik nog van droom? Een tour door Europa, dat lijkt me zo vet."

Column

Wexit

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

'We blijven dat onoverwinnelijke stadje aan de Vecht'

Jan: "Met Jan."
Stefan: "Jan... heel even zonder nadenken: moet Weesp bij Amsterdam of bij Gooise Meren?"
Jan: "Nu zeggen? Ehm... Gooise Meren."
Stefan: "Ik Amsterdam."
Jan: "...Oké, maar waarom Amsterdam?"
Stefan: "Nou ja, ik vind hoe verder van Hilversum hoe beter. En moet jij eens op letten: eerst Gooise Meren en dan uiteindelijk horen we straks allemaal bij Hilversum. Want die gaat Gooische Meren back-uppen, las ik. Via een dubbele glasvezelkabel worden de gemeentehuizen verbonden. Voelt toch een beetje als een ongewenste intimiteit!"
Jan: "Me too! Nee, dan zeg ik: Wexit! Laten we ons afscheiden van iedereen. Laten we ons positioneren als het dorp met verborgen gebreken waar niemand bij wil horen. Oppermachtig en volstrekt van zichzelf roepen we de onafhankelijkheid uit. Weesp hoort bij Weesp! Wij zijn dat kleine gallische dorpje tegen de rest met walrus Minevitus als Obelix of beter nog Abraracourcix, met zijn vrouw Angelique als Bellefleur met de deegroller en Mo van de frituur als Asterix."
Stefan: "Drogist Bob van Rheenen als druïde Panoramix en 'Wet Paper Boy' Patrick Cohen van de brillenzaak Vroom en Nobbe als Kakofonix en natuurlijk onze visboer als Kostunrix of Vistix."
Jan: "Ja! En Lars Boom als de knappe leeftijdloze Tragicomix met zijn vrouw Stephanie als Walhalla en Midas is Gargamel!"
Stefan: "Uhm nee, die is van de smurfen..."
Jan: "O ja, dan is Midas Hoefnix, die altijd ruzie heeft met de visboer en een hekel heeft aan de muziek van Kakofonix."
Stefan: "Dan zijn we eruit. We blijven dat kleine onoverwinnelijke stadje aan de Vecht."
Jan: "Precies."
Stefan: "Ik moet aan het werk."
Jan: "Mediapark. Hilversum, toch?"
Stefan: "Eh ja, en jij?"
Jan: "Ik ga even naar de Bulldog op het Leidseplein, dan nog even een uitsmijter in hotel Americain en daarna saxofoonrietjes kopen in de Raadhuisstraat en dan heb ik première in de Kleine Komedie."
Stefan: "Hou vol."
Jan: "Hou vol."

'We blijven dat onoverwinnelijke stadje aan de Vecht'

Klachten over steun referendum

WEESP Bij de gemeente Weesp kwamen vorige week vragen en klachten binnen over het referendum. De vragen gaan over de bescherming van persoonsgegevens.

Op het formulier waarmee het referendum ondersteund kan worden, moeten onder meer naam, handtekening en het nummer van het identiteitsbewijs worden ingevuld. Dat vereist de referendumverordening. Volgens de burgemeester zijn die gegevens veilig, maar moet eenieder zelf de afweging maken of hij/zij deze gegevens wil verstrekken.
Het Comité Zelfstandig Weesp vraagt het referendum aan en heeft daarvoor 466 ondertekende verklaringen nodig. Volgens de burgemeester krijgt de gemeente klachten van mensen die vinden dat het comité te opdringerig te werk gaat. Bahman Khalafi van het comité reageert verbaasd: "Wij hebben zelf geen klachten ontvangen. Wij willen absoluut niet opdringerig zijn, het tekenen is geheel vrijwillig." Hij zegt dat zijn mensen 's avonds langs de deuren zijn gaan, maar niet later dan 20.00 uur.

Mag het licht uit?

De Grote Kerk en het stadhuis. Nu nog 's nachts verlicht, maar is dat wel nodig?

Als het 's avonds donker wordt, staat het stadhuis in het licht.

WEESP De Grote Kerk, de Lange Vechtbrug, het stadhuis. Allemaal worden ze 's nachts verlicht. Kan dat niet minder? Dat vraagt wethouder Herman Tuning (GroenLinks) zich af.

Afgelopen weekend werd de stroom uitgeschakeld en doofden de lichten van de beeldbepalende Weesper gebouwen. Dat gebeurde vanwege de Nacht van de Nacht. Dan wordt elk jaar aandacht gevraagd voor zogenaamde 'lichtvervuiling', onnodig brandend licht. Veel gemeenten doen er aan mee en doen het licht uit, bewoners worden opgeroepen om mee te doen. Weesp doet ook al jaren mee. Hier gaan de schijnwerpers op de Grote Kerk, de Lange Vechtbrug en het stadhuis niet alleen die bewuste nacht uit, maar ook de rest van het weekend. Dat is nou net even makkelijker.

Bioritme

Maar zeg nou eerlijk. Al die lampen 's nachts. Het ziet er mooi uit, maar is het wel echt nodig? Daarover twijfelt ook wethouder Herman Tuning. De GroenLinkser breekt een lans voor het voorgoed doven van de lampen. "Wat mij betreft doen we het permanent uit. En dat geldt niet alleen voor het licht op onze gebouwen, maar ook op ander licht dat 's nachts onnodig brandt", zo zegt de wethouder. "Dat het 's nachts niet echt meer donker is heeft gevolgen voor het bioritme van dieren, maar ook van mensen. Daar komt nog eens bovenop dat het laten branden van die lampen niet echt energiezuinig is en daar hechten we veel waarde aan. Daar kunnen we wat aan doen."

Of de schijnwerpers ook echt voorgoed uitgaan, valt te betwijfelen. "Het blijft een discutabel punt", zo zegt de wethouder. "Er zijn ook mensen die het mooi vinden, of het bijvoorbeeld fijn vinden voor het veiligheidsgevoel." Dat laatste blijkt ook uit de reacties op het nieuws. 'Lekker de boeven meer kans geven' en 'Ik wil graag veilig over straat kunnen', zo reageren Weespers.

Veel klachten over slordige grasmaaiers

Kapotgereden grasveldjes. Foto: André Verheul

door Sjoerd Stoop

WEESP Kapotgereden grasveldjes, vergeten stukken hoog gras en bandensporen van gemaaid gras op de stoep. Het maaien van openbare grasveldjes gebeurt vaak nogal slordig. Dat merkt ook de gemeente.

Er wordt veel geklaagd over het maaiwerk. De klachten komen vanuit heel Weesp. "Wel maaien, maar een enorme bende achterlaten. Bewoners zijn continu gras aan het ruimen binnen", zegt een bewoonster van de Aertjanssenstraat. Of: "Ze vliegen als idioten over het gras, vergeten voor het gemak de randen en wij blijven met de rommel zitten", zo zegt een bewoner van de Waarschapsstraat. En: "Ze mogen ook weleens wat doen aan dee herrie van die bladblazers", stelt weer een ander.

Een grasmaaier loopt vast aan de J.A. Fijnvandraatlaan. Foto: Sjoerd Stoop

'Ondanks dat wij de aannemer aanspreken is het onvoldoende'

De gemeente hoort de klachten ook en stelt dat er de afgelopen jaar veel meer klachten zijn geweest dan normaal. Sinds dit jaar voert een andere aannemer het maaiwerk uit. "Dat is niet goed gegaan. Ondanks dat wij heel regelmatig de aannemer aanspreken op het maaibeeld is het nog steeds onvoldoende", zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Het maaiseizoen loopt nu af. De gemeente gaat nu onder de loep nemen hoe het maaien beter kan. En dat kan op allerlei manieren. "De gemeente heeft er vol aandacht voor en we gaan bekijken op welke manier we ervoor kunnen zorgen dat het maaien volgend jaar wel weer naar behoren gedaan wordt."

Of er wordt gezocht naar een andere aannemer voor het maaiwerk, wil de gemeente niet zeggen.

Vastgelopen grasmaaier

Naast het slordige maaiwerk was er afgelopen week nog een ander akkefietje met een maaimachine: de brandweer moest donderdag aan de J.A. Fijnvandraatlaan een vastgelopen grasmaaier lostrekken.

De grote zware grasmaaier reed op een zompig grasveldje, waar je zelfs al lopend in weg kon zakken.

De zware maaimachine moest het gras kortwieken, maar op het veldje liep de machine al snel vast. Veel duwen en trekken had geen resultaat. En dus moest de brandweer er aan te pas komen. Met een grote brandweerauto en een lang sleepkoord was de maaimachine snel weer los. Ook hier leverde het een paar diepe en modderige geulen op door de banden van de maaimachine.

Het gras werd daarna gewoon gemaaid. Maar dan wel met een kleinere en dus lichtere machine.

Weesp als spookstad

WEESP Het was zaterdag griezelig gezellig in de binnenstad van Weesp. De winkeliers vierden Halloween.

De winkelstraten waren versierd en bij veel winkels stonden buiten tafeltjes met 'trick or treat'. Ook liepen er enge figuren rond. Voor kinderen waren er leuke activiteiten, zoals knutselen en een griezelbioscoop. In de etalage van Karin Wesselman stonden levende etalagepoppen. Eerder mooi dan eng, maar veel mensen stonden wel gek te kijken toen ze ontdekten wat er aan de hand was. Ook bij Don Bosco was het Halloween. Daar konden kinderen zich laten schminken, spookjes en pompoenen maken en natuurlijk gewoon lekker spelen.

Foto's: Marieke van Veen

'Seksueel misbruik verandert je blijvend, tot in je kern'

Met de hashtag #MeToo delen mensen hun ervaringen met seksueel misbruik en intimidatie. Het doel is seksueel geweld uit de taboesfeer te halen en aantonen hoe wijdverbreid het is. Kunstenaar Eric Hage (53) werd als 3-jarig meisje verkracht door een buurman en vecht nog dagelijks om dit te overwinnen." Hage stelt voor #MeToo te veranderen in #WeDo: "Laten we ruimte maken voor elkaar en leren het echt samen te doen."

Eric Hage: 'Seksueel misbruik is niet iets wat je meemaakt, vervolgens verwerkt en dan voorgoed naast je neerlegt.'

WEESP Ik ga niet meer zwijgen, voor niemand. Een krachtig statement, maar ook haalbaar? Keer op keer neem ik het me voor en beland dan toch weer in de zwijgershoek. Tot ik ineens iets móet zeggen, want dit is te groot om over te zwijgen.

'Waarom heb je het niet eerder verteld?' Die vraag die steeds terugkomt dwingt tot verdediging. Wat heb ik verkeerd gedaan? Waarom heb ik mijn mond gehouden? Was het mijn schuld? De wedervragen die door mijn hoofd schieten als hij gesteld wordt. Maar: wat maakt het uit waarom ik het niet eerder vertelde, ik vertel het NU! En wat ik NU van je nodig heb, is dat je luistert en me serieus neemt. De waaromvraag wordt gesteld om af te leiden. Het impliceert een leugen, een: als het zo erg was, had je het wel eerder verteld. En het toont onvermogen van de aanhoorder om adequaat te reageren. Het gaat niet in op inhoud, want wat moet je met zo veel persoonlijke informatie en al die emotie? We hebben niet geleerd daar goed mee om te gaan en kiezen voor de makkelijkste optie: op afstand houden: het kan of zal wel niet waar zijn. Terwijl een helpende reactie zou zijn: 'Hoe kan ik helpen? Ik begrijp dat het te erg was om te vertellen, te moeilijk. Het voelde niet veilig genoeg. Wat goed dat je het nu wel durft. Ik luister en wil je helpen.'

'Wat ik van je nodig heb, is dat je luistert en me serieus neemt'

Vertellen is herbeleven

'Slachtofferschap', 'Zet het van je af', 'Het is gebeurd, leg het naast je neer en maak iets van je leven', 'Blijf er toch niet zo in hangen', 'Iedereen maakt dingen mee die niet leuk zijn', 'Ze willen gewoon aandacht, kijk mij zielig zijn', 'Toen het gebeurde was je slachtoffer, nu heb je zelf in de hand of je overwinnaar of slachtoffer bent.' Zomaar wat dingen die je te horen kunt krijgen als je je ervaringen deelt. Hiermee samen hangt: de kracht van bewijs. 'Wat is er gebeurd?' De vraagsteller realiseert zich niet dat vertellen herbeleven is. Vertel je wat er gebeurd is, dan 'speel je slachtoffer'. Vertel je níet wat er is gebeurd, dan ben je niet slachtoffer genoeg. Hier ligt blijkbaar een fijne lijn. Matthijs van Nieuwkerk vraagt Jelle Brandt Corstius meerdere malen wat er precies gebeurde. Jelle geeft even vaak aan dit niet te willen vertellen, het staat al in de krant. Zijn zichtbare zucht van opluchting als Mathijs eindelijk zijn vragen staakt, zegt alles. Hier draait het om: vertellen betekent de ervaring herbeleven, opnieuw de beelden, aanrakingen, het voelen, ruiken en horen. Alleen om ongeloof en nieuwsgierigheid te sussen. Wat er precies gebeurd is, zou geen vraag moeten zijn, maar een opening: 'Als je het wilt vertellen, wil ik luisteren.' Meer niet. Vertellen betekent je opnieuw kwetsbaar maken voor niet geloofd worden, repercussies en afwijzing. Dit vraagt om een veilige omgeving. Het voor jezelf op papier zetten en besluiten dit de wereld in te sturen, is iets heel anders dan het hardop zeggen in een situatie die niet vrij en veilig voelt.

Bewijsvraag

Mijn verhaal is geen geheim en staat grotendeels al op papier. Echter, het er hardop over hebben vraagt een heel ander niveau van openheid, veiligheid en vertrouwen dan het op papier laten lezen - ver(der) weg van reacties en meningen. Wie zijn of haar ervaringen deelt, doet dit in het vertrouwen dat de ander hem/haar serieus neemt, hem/haar er niet op afwijst of hem/haar er niet op een andere manier op aanrekent. Gebeurt dat toch, dan is dat níet de fout van wie vertrouwen geeft, maar altijd van de ander die er misbruik van maakt en niet integer met dit vertrouwen om kan gaan. Vertrouwen is waar de bewijsvraag over gaat. Is het te lang geleden, dan is het vaak niet meer te 'bewijzen'. Dat onze buurman mij verkrachtte toen ik drie was, is niet meer te bewijzen. Een andere buurman die vaak bij ons at toen ik 14 was, betastte mij regelmatig en greep naar borsten en kruis tijdens de afwas. Ook niet te bewijzen, en beiden zijn al lang dood. Maar dat betekent niet dat het niet gebeurd is. En zo zijn er nog veel meer gebeurtenissen ervoor en -na geweest die niet te bewijzen waren. Sommige zijn erkend en toegegeven door degene die ze beging, andere om uiteenlopende redenen niet. En een leven lang paniekaanvallen bewijst ook al niets. Twee maanden geleden onderging ik EMDR-therapie. Wat naar boven kwam was een grote hand over mijn driejarige mond en het verpletterende gewicht van een groot volwassen lijf dat me fysiek de adem benam. Minutenlang kon ik letterlijk geen adem halen door de sensatie van dat grote, zware mannenlijf. De dood was nog nooit zo dichtbij en zo heb ik haar al die jaren met me mee gedragen. Een constante staat van paniek die sinds mijn derde als een deken alles bedekte en overschaduwde. Het constante gevoel in doodstrijd te zijn, geen pauze, geen vakantie, geen rust, altijd doodsangst. Dat ik sinds die EMDR een rust en openheid ervaar die ik nooit eerder heb gekend en van anderen hoor meer 'aan' te zijn, meer aanwezig, is voor mij bewijs genoeg. Wat ik al heel lang weet: het is echt gebeurd. Iedere flashback die ik in mijn leven gehad heb, ieder stukje herinnering wat ik al worstelend terugvond en mij meer 'levend' deed zijn, bewijst mij dat alles echt gebeurd is.

Overleven

Ik ben al heel lang geen slachtoffer meer. Wel overlever, dagelijks vechtend om de incest- en misbruikervaringen te overwinnen. Seksueel misbruik is, op iedere leeftijd, een open wond die sporen en littekens nalaat. Niet iets wat je meemaakt, 'even' verwerkt en naast je neerlegt. Het verandert je tot in de kern, je zelfbeeld, het vertrouwen in jezelf en in anderen. Het beïnvloedt blijvend relaties en seksualiteit. De ervaringen uit mijn jeugd vormden de volwassene die ik werd. De (negatieve) ervaringen die je als kind leert, betekenen een levenslang proces van 'ont-leren'. Ik kan nooit open en vrij op iemand af stappen of met iemand zijn. Er is altijd die schaduw van angst. Maar ik blijf het proberen, want ik geloof in het goede in de mens en inmiddels ken ik er genoeg die wel lief en betrouwbaar zijn en deze stap de moeite waard maken. Verwerken is stukje voor stukje alles onder ogen zien, opnieuw doorleven en weggedrukte emoties doorstaan. Een proces dat voor iedereen een andere tijdspanne bestrijkt en in eigen tempo aangegaan moet worden. Dat is de enige weg. Iedere druk van buitenaf werkt averechts, wordt versterking van al bestaand trauma. En wie denkt mij te kunnen veroordelen op hoe ik mijn leven zou moeten leiden, wat ik wel of niet aan zou moeten kunnen 'op mijn leeftijd', is van harte welkom een open en echt gesprek met mij aan te gaan. Een-op-een, in vertrouwen en eerlijkheid. Maar niemand mag me nog vertellen wat ik hierin, volgens hen, wel en niet moet doen en kunnen. Dat heb ik wel geleerd.

Bewustwording

Wat in mijn jeugd speelde binnen de structuur van een gezin, de geheimhouding, het zwijgen, het zwijgende meewerken aan en ruimte geven tot, zie ik terug in de verhalen van wat er gebeurt in bedrijven en industrieën. Dit zijn gezinnen in het groot. Alles wat speelt in gezinsstructuren speelt hier op grotere schaal. Daarom is bewustwording van al die processen belangrijk: Hoe gaan mensen in gezinnen en families met elkaar om? Want dat is hoe ze ook met de 'families' in het bedrijfsleven omgaan. Om gezinnen en daarmee bedrijven en uiteindelijk onze maatschappij te helen, moeten we mensen helen. Dat lukt niet door ze te vertellen dat wat ze zeggen niet waar is, verjaard of niet onbewezen. Mensen helen door naar ze te luisteren, ze serieus te nemen en ze veiligheid te bieden. #MeToo laat een probleem zien. Vreselijk, groot en wijdverbreid. Maar het stemt ook hoopvol. Er is blijkbaar ruimte en veiligheid genoeg om het zichtbaar te maken. We worden wakker. De stem van één vrouw maakt al generaties lang geen verschil, maar de stem van alle vrouwen (en mannen) zet een beweging in gang. Het is geen vrouwenprobleem: 'stel je weerbaarder op', 'doe eerder je mond open' (want toen je die keer 'nee' zei, hielp dat ook niet), 'kleed/gedraag je anders'. Maar het is ook geen mannenprobleem. Zij die nu massaal in de verdediging schieten, 'Ik ben niet zo' (klopt, niet alle mannen zijn zo, maar dat zegt degene die het wel doet ook en dat maakt het zo lastig) en zich wapenen tegen allerlei onterechte beschuldigingen alsof zij de slechteriken zijn.

'#MeToo is een belangrijke stap in de goede richting'

Ruimte maken

Dit onderdeel van mens-zijn vraagt gezamenlijke inzet. Seksualiteit is een belangrijk onderdeel van leven. Maar over seks moeten mensen samen beslissen, het mag nooit voortkomen uit machtsmisbruik. We moeten een maatschappij willen zijn waarin we emotionele en fysieke veiligheid creëren voor elkaar. Tussen man-vrouw, man-man, vrouw-man, vrouw-vrouw. Zeggen 'that's life, deal with it' is te makkelijk. We zijn zover geëvolueerd dat we massaal #MeToo zeggen, omdat we weten dat het niet klopt en dat één persoon alleen de wereld niet kan veranderen. #MeToo is een belangrijke stap in de goede richting. Het laat op een belangrijk punt zien wat er mis is in hoe we omgaan met elkaar. We praten er nu over, het leeft, we zoeken: hoe komen we verder? Hoe leren we jongens dat het oké is om kwetsbaar te zijn, dat het oké is om meisjes en vrouwen als gelijken te zien. Hoe kunnen we vrouwen én mannen de ruimte geven te zijn wie ze zijn, in al hun kwetsbaarheid, schoonheid, kracht en intelligentie. We zijn allemaal eerst mens en zowel onze mannelijke als vrouwelijke kwaliteiten zijn nodig in deze wereld. Laten we daarom ruimte maken voor elkaar en leren het echt samen te doen! Daarom pleit ik nu voor #WeDo: We do make space and create safety for each other!

Naar Lissabon met koninklijke piloot

'De stewardess gaf schoorvoetend toe dat de Koning in de cockpit zat'

Koning Willem-Alexander is gastpiloot bij de KLM. Foto: Natascha Libbert

door Marieke van Veen

WEESP Toen onze Enter Media-collega Ems Willems uit Weesp hoorde wie de piloot was van het KLM-toestel waarmee zij en een vriendin zaterdag naar hun vakantiebestemming vlogen, stond ze wel even met haar oren te klapperen. Het was namelijk Zijne Koninklijke Hoogheid himself die in de cockpit zat. Als Willem A. van Buren zorgde hij ervoor dat de passagiers veilig voet aan de grond konden zetten in Lissabon.

'Goedemorgen dames en heren. Vanuit de cockpit spreekt hier uw gezagvoerder én Koning.' Dat had hij kunnen zeggen, maar dat deed hij niet. Hij voerde de vlucht anoniem uit. Dat het om de Koning ging, hoorde Ems van een passagier naast haar. Die had de Koning voor aanvang van de vlucht bij de crew zien staan. Een stewardess bevestigde het nieuws schoorvoetend.

Visitekaartje

Later zag de Weespse Willem-Alexander ook in de cockpit zitten. "Wij drieën waren denk ik de enigen die het wisten. Andere mensen hebben niet eens doorgehad dat het toestel door de Koning werd bestuurd. Bij het uitstappen heb ik aan een van de stewards mijn visitekaartje gegeven met daarop: 'Bedankt voor de fijne vlucht' met de vraag of hij dit aan de speciale piloot wilde geven. De purser werd rood en begon te lachen. Het was al met al een heel grappige ervaring."
Koning Willem-Alexander vliegt al sinds 1985 en voert als gastpiloot soms passagiersvluchten uit voor KLM Cityhopper. Ook na zijn inhuldiging als Koning is hij dit blijven doen. Toen bekend werd dat de KLM afscheid ging nemen van de Fokker-toestellen (afgelopen zondag was de laatste vlucht met de laatste F70) liet hij zich omscholen tot Boeing-piloot. Dit vliegbrevet bemachtigde hij afgelopen voorjaar. Hiermee mag hij met grotere toestellen naar verdere bestemmingen vliegen.

Nog suggesties voor verbeteringen in het verkeer...?

Nu gaat het nog, maar wat als het hier drukker wordt?

WEESP Na de Utrechtseweg is nu de Nieuwstad aan de beurt. Het Stationsplein en de Groeneweg volgen. De gemeente Weesp knapt overal de wegen op. Zijn er nog meer suggesties om in Weesp aan de weg te timmeren, vroeg WeesperNieuws via Facebook. Een kleine greep.

"Misschien de oversteek vanaf Denso richting Gemeenschapspolderweg", zo reageert Petra Bakker als eerste. "Is soms onmogelijk om daar over te steken met de fiets en zal in de toekomst met de nieuwe omleiding alleen maar drukker worden", zo verwijst ze naar de beoogde nieuwe ontsluitingsroute via de Bloemendalerpolder (over enkele jaren).

Bouhuijstunnel

Lopend uit de Bouhuijstunnel via omweg en trap. Foto's: Streetview

Verbazing over onduidelijke route Leeuwenveld-centrum

Jolien van Galen Last wijst op de onlogische wandelroute onder het spoor door. "Als je via de Bouhuijstunnel naar Leeuwenveld gaat met kinderwagen of rolstoel, is er een trappetje in het voetpad waardoor je een stuk over het fietspad moet. Dat is niet heel prettig." Ook Hester Pronk verbaast zich over hoe dat in en rond die tunnel ooit bedacht is. "Ik woon nog niet zo lang in Leeuwenveld, maar verbaas me over de onduidelijkheid en onveiligheid van de route naar Weesp, terwijl er zo veel kinderen langsmoeten." Misschien is er goed nieuws voor Jolien en Hester, want verkeerswethouder Astrid Heijstee heeft gezegd te gaan kijken naar hoe de fiets- en wandelroutes via de Bouwhuijstunnel te verbeteren zijn.

Verder klagen onze Facebookvrienden volop over hardrijders en pleiten vervolgens voor verkeersdrempels: op de Tooropstraat, op de Irenelaan en in heel Aetsveld. Een flitspaal kan ook helpen, schrijft Mireille Ketelaars. "Op de Amstellandlaan lijkt wel het circuit van Assen met al die malloten 's avonds laat!!!" Een zebrapad bij de Appie op de Achtergracht is een suggestie van Erik Geel.

Asfalt met bakstenen

Paul Korzelius is iets anders opgevallen. "Niet zozeer aangaande de veiligheid, maar ik verwonder mij over het feit dat bij de kruising bij de Deen (die enkele weken open lag) geen asfalt is gebruikt om de weg weer te dichten, maar bakstenen. Ziet er nu heel armoedig uit. Maar ik zie wel vaker in Weesp dat een asfaltweg wordt opengebroken om het daarna weer te vullen met bakstenen in plaats van asfalt.

Kortom, er valt nog genoeg te verbeteren. "Maar nieuwe plannen wel eerst met de buurtbewoners overleggen", zo luidt het dringende advies van Tessa den Hartog, die op dat punt een slechte ervaring heeft.

Rechter wijst bezwaren N236-boetes af

De bezwaarmakers vonden de snelheidsmaatregelen onduidelijk. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP De een na de andere Weesper, Driemonder en Nederhorst den Berger krijgt nul op het rekest bij de rechtbank in Almere. Zij hadden gehoopt dat de rechter hun gepeperde bekeuring alsnog zou verscheuren, maar tot dusver gebeurt dat niet.

De heer De Ronde uit Weesp meldde in september aan de redactie dat hij het er niet bij liet zitten. Hij was een van de mensen die afgelopen voorjaar een fikse boete in de bus vonden na extra verkeerscontroles rond het werk aan de Vechtbrug.

Dat De Ronde daar te hard reed, kwam volgens de Weesper door de onduidelijke verkeerssituatie in die periode. "Begin maart stonden er borden van 80 km langs de weg, die vanaf het begin van de wegwerkzaamheden niet zijn afgedekt of weggehaald. Drie weken later waren die borden wel opeens afgedekt. Er hebben ook een periode geen borden van 50 km gestaan, want toen werd het verkeer geleid door verkeersregelaars. Door al deze verwarring werd door heel veel mensen te hard gereden."
De Ronde was inderdaad niet de enige. Naar aanleiding van zijn verhaal en de berichtgeving over de boetes en controles meldden nog meer bekeurde automobilisten zich bij deze krant. Ook via Facebook stroomden de reacties binnen. De meesten hadden boetes van vele honderden euro's. Dat komt omdat snelheidsovertredingen bij wegwerkzaamheden extra zwaar worden beboet vanwege het risico waaraan wegwerkers en andere weggebruikers worden blootgesteld.

De Ronde heeft inmiddels meegedeeld gekregen dat hij in het ongelijk wordt gesteld. "Ik had eerlijk gezegd ook niet anders verwacht. Maar ik wilde het toch proberen. Niet zozeer vanwege de boete, maar omdat ik vind dat het niet eerlijk gegaan is en ik hoopte dat door bezwaar te maken de kwestie nog eens kritisch werd bekeken." Er zijn meer mensen die tegen de boete in het verweer zijn gekomen. Al deze zaken worden apart behandeld. Tot nu toe zijn er alleen uitspraken in het nadeel van de bezwaarmakers. In sommige zaken is nog geen uitspraak.

FC Weesp morst punten tegen PVC Utrecht

WEESP FC Weesp heeft afgelopen weekend punten verspeeld tegen PVC. De Weespers stapten met 2-2 van het veld.

FC Weesp kwam voor rust op een achterstand te staan, maar deed met een doelpunt van Bart Tijnagel nog wel wat terug. De Weespers kregen kansen op meer, maar zonder succes. Na de rust zorgde Marcin Kmiecik ervoor dat FC Weesp een punt kon pakken. Zowel aan de kant van PVC als van FC Weesp waren er meer kansen, waardoor de 2-2 terecht was te noemen. FC Weesp staat nu op een gedeelde negende plaats.

Zevenklapper zaterdag

Met zeven doelpunten heeft het zaterdagelftal van FC Weesp zaterdag goed aan het doelsaldo kunnen werken. De Weespers versloegen Geuzen/Middenmeer met 7-1 en houden daardoor koers achter koploper Laren '99. Grote man aan de zijde van de Weespers was Sasja Fransen. De alltime topscorer tekende zaterdag voor maar liefst vier treffers. De andere goals kwamen van Sukru Sokmen (2x) en Alex Wouters.

Gelijkspel damesteam

Vooral doordat de ploeg te laat op gang kwam hebben de voetbalsters van FC Weesp zondag slechts een punt overgehouden aan het duel tegen Monnickendam: 1-1. FC Weesp startte zwak en gaf vooral voor rust te veel weg. Monnickendam kwam dan ook op voorsprong. Na de rust probeerde FC Weesp terug te komen en kwamen er meer kansen. Een vrije trap van Rowan de Meij leverde de 1-1 op, maar kwam te laat om tot meer te leiden.

Het gras is altijd groener aan de overkant

Foto: Marieke van Veen

WEESP Het werk voor de schapen zit erop. Gisteren verorberden ze hun laatste grassprieten in Weesp en aan het eind van de middag gingen ze met de veewagen terug naar de schaapskooi. Wie dinsdag afscheid kwam nemen (de herder stond er met een koffietent) zag nog wel wat overgebleven groene stukken. En ook de schapen zelf stonden vanaf hun afgeknabbelde landje naar de sappige overkant te kijken. Dat moet dan maar wachten tot het voorjaar: hopelijk komen de schapen dan terug. Schapen laten grazen is een ecologisch verantwoorde vorm van maaien en veel Weespers vinden het ook gewoon leuk.

Handbalsters We Have winnen hun eerste duel

WEESP Een goede seizoensstart voor de handbalsters van We Have: de Weespers wonnen zondag hun eerste duel van het jaar met 22-29 van Monnickendam.

We Have kende de laatste jaren veel problemen tegen Monnickendam. Ook nu startte de ploeg stroef. Dat zorgde ervoor dat de teams voor rust aan elkaar gewaagd waren. We Have kon wel een gaatje slaan en stapte na de eerste helft met 11-15 van het veld. Na de rust kwamen de Weespers wederom moeilijk op gang, maar toch kon de ploeg weglopen.