WeesperNieuws

8 januari 2014

WeesperNieuws 8 januari 2014


'Jaar van verandering'

De laatste nieuwjaarstoespraak van burgemeester Bart Horseling. Foto: André Verheul

WEESP - 2014 wordt in Weesp in veel opzichten een jaar van verandering. Dat zei burgemeester Bart Horseling gisteravond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Een van die veranderingen is dat de gemeenten de AWBZ gaan regelen. Dat gaat in per 2015, maar het werpt zijn schaduw vooruit. "U zult hier als inwoner van Weesp ook zeker mee te maken krijgen. Het voor elkaar klaar staan en iets voor elkaar kunnen betekenen wordt steeds belangrijker", zo zei Horseling. Wie zorg nodig heeft, zal dus eerst in eigen kring moeten zoeken. Pas als het niet lukt, stapt de gemeente in. Uiteindelijk zal niemand aan zijn of haar lot worden overgelaten, bleek uit de woorden van de burgemeester.

Weesp pakt deze en andere lastige taken op samen met de gemeenten Stichtse Vecht en Wijdemeren. Horseling is erg te spreken over die samenwerking. "Het werpt zijn vruchten al af. De salarisadministraties zijn samengevoegd en de openbare verlichting is eind vorig jaar gezamenlijk opnieuw aanbesteed. Ook de handhaving zal samen taken oppakken en zo zijn er nog vele zaken waarbij samenwerking is gezocht. Er lopen op het moment ongeveer 25 projecten waarover u in dit jaar zeker meer zult horen."

De burgemeester meldde vervolgens dat het 'Klant Contact Center' in het stadskantoor bijna klaar is. Het idee daarachter is dat de medewerker in één keer alle vragen kan beantwoorden en/of de juiste mensen kan inschakelen. Daarmee kan de gemeente de dienstverlening ten aanzien van inwoners en bedrijven naar een hoger peil tillen, zei Horseling. "Zodra de systemen hiervoor ingericht zijn, zult u dit als bedrijf of inwoner gaan ervaren."

Uiteraard gaan ook B&W en de gemeenteraad veranderen als gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart en het pensioen van Horseling per 1 april. "Ik roep van harte op om uw stem als Weesper niet verloren te laten gaan en op 19 maart te gaan stemmen. Laten we samen, met en voor elkaar, er weer een mooi jaar van maken. Ik wens u allen veel goeds, gezondheid en voorspoed in 2014 toe", zo sloot Horseling zijn laatste nieuwjaarstoespraak af.

Winkeldief

WEESP - Een 44-jarige Weesper is maandag aangehouden vanwege winkeldiefstal.

Volgens de politie verliet de man de Hema met portemonnees die niet waren afgerekend. Toen de alarmpoortjes afgingen, gaf hij een portemonnee terug en ging ervandoor. Agenten hielden hem later aan. Hij had nog meer portemonnees bij zich.

In Paradiso

WEESP - The City Singers treden zondag 19 januari op in poptempel Paradiso.

Het Weesper koor had al eerder mee willen doen aan de Korendagen, maar viel steeds buiten de boot. The City Singers zingen tussen 19.50 en 20.10 uur hits van Adele, Anouk en Caro Emerald. Een dagkaart kost € 3,-.

7500

euro schade aan
straatmeubilair in Weesp
rond oud en nieuw

Weespergilde bijna klaar: kopers blij, buurt niet

Nieuwbouw in hartje Weesp bereikt hoogste punt

Achter de Laurentiuskerk verrijst een wijk van 42 woningen: het Weespergilde. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

'Nu het einde in zicht is, kunnen we ons eindelijk verheugen op het huis'

WEESP – Aan het oog onttrokken, verrijst achter de Laurentiuskerk en de Blomstraat een wijk van 42 woningen: het Weespergilde. Deze week worden de laatste kappen op de woningen worden geplaatst. Fijn voor de kopers, die zich verheugen op hun mooie nieuwe woning in hartje Weesp. Minder prettig voor omwonenden, die protesteerden tegen de nieuwbouw en die nog altijd te massaal vinden.

Omwonenden reageren op de bouw met hoge schuren en bomen. Foto: Ruth van Kessel

'Nieuw wonen in oud Weesp', dat is de slogan waarmee HBB Planontwikkeling het nieuwbouwplan Weespergilde aanprijst voor toekomstige bewoners. 'Bijna te mooi om waar te zijn', vonden Patrick en Ariene Simons toen ze in 2010 voor het eerst een beeld kregen van het nieuwbouwproject aan de Blomstraat. Midden in het centrum, parkeerplaats onder je huis en betaalbaar, zo redeneerde het stel, dat met hun nu 13-jarige zoon Roy toe was aan een nieuwe fase in hun leven. Ariene: "Patrick en ik zijn allebei geboren en getogen Weespers en verknocht aan het centrum. Nadat we samen zijn begonnen aan de Nieuwstad, kozen we voor een grotere woning in Aetsveld toen Roy geboren werd. Voor een kind een heerlijke plek om op te groeien, maar naarmate hij ouder werd, wilden we toch weer terug naar het centrum." In 2011 zetten Patrick en Ariene hun handtekening onder het koopcontract. Na een vlotte verkoop van hun huis aan de Lakenkopersweg moesten ze in november 2012 verhuizen. Omdat de eerste paal van het Weespergilde nog maar net was geslagen, woont het gezin sindsdien in tijdelijke woningen. Patrick: "Door de protesten en de strenge winter van 2013 duurt het allemaal veel te lang. De lol gaat er wel wat van af als je moet zwerven met je gezin." Nu de bouw vorm krijgt kan het gezin zich eindelijk verheugen op de toekomst. "Eindelijk kunnen we aan de slag met de inrichting van het huis. Al staan de woningen dicht op elkaar, wij hebben het goed getroffen met uitzicht aan de voorzijde op het plein en aan de achterzijde op het Binnenhof. De tuin is klein maar fijn en met een ligging op het zuidwesten en een dakterras wordt het vast een heerlijke plek om te wonen."
Aan de Herensingel is de bouw van het Weespergilde met argusogen gevolgd. Verenigd in Belangenvereniging Blomstraat hoopte een aantal omwonenden van de Blomstraat de massaliteit van het bouwproject ('Manhattan aan de Vecht' werd het genoemd) in de kiem te smoren of op z'n minst te verkleinen. Ze wisten dat er ooit iets gebouwd moest worden op het braakliggende terrein van de houthandel De Vechtstreek, maar zoiets vonden ze onvoorstelbaar. Sinds 2004 woont Nico Louter met echtgenote Martine Leijding en zoon Tijn aan de Herensingel. "In 2005 hoorden we voor het eerst van de bouwplannen. Het voelde als een overval. Ik begrijp nog steeds niet dat het 42 woningen moesten worden op dit kleine gebied. De gemeente ging in 2001 uit van 27 woningen. Ik ben ervan overtuigd dat het door de belangenvereniging ingediende alternatieve plan met 27 woningen, die breder en lager zouden worden, veel beter was. Ze hadden er al in 2008 kunnen staan, want door onze protesten zijn er veel jaren voorbijgegaan." De rechter besloot anders en het Weespergilde is nu zoals het is. Wat is de ervaring van de bewoners tot nu toe? Martine: "Ik had gedacht dat wij net als sommige buren erom zouden verhuizen, maar dat hoeft niet. Dankzij de hoge schuren in onze tuinen kunnen we de inkijk in de huiskamer beperken, al schrik je, ook door het hoogteverschil tussen de tuinen, van de enorme hoogte van het complex. De bouwstijl is oké, al is het wat ons betreft veel te dicht op elkaar. Het gemis van het zicht op de kerktoren went niet, die hebben we langzaam achter de huizen zien verdwijnen."

Zorgen om parkeerplan

WEESP - Fons Plukker van de Weesper Detaillisten vraagt zich af of hij blij moet zijn met de uitgangspunten voor het nieuwe parkeerplan.

De WDO is in het begin gehoord, maar daarna bleef het stil. Plukker weet nu niet of zijn punten zijn doorgevoerd. Zo wil de WDO dat het mogelijk blijft om met muntgeld te betalen en pleit de organisatie voor een parkeerterrein vlak bij het centrum.

Fietsendief opgepakt

WEESP - De politie heeft vorige week een Weesper opgepakt die wordt verdacht van het stelen van een of enkele fietsen.

Onlangs verdwenen er fietsen uit een schuur aan het Dichtershof en uit een café aan de Nieuwstad. Of de man hiermee te maken heeft, is nog onzeker.

De eerste fietsendiefstal van 2014 is intussen een feit: uit de stalling bij het station is vrijdag een zwarte herenfiets gestolen.

Digitale verhuizing

WEESP - Het doorspitten van het Weesper gemeentearchief kan voortaan op de website van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen.

Weesp heeft zich daarbij aangesloten vanwege de samenwerking met Stichtse Vecht en Wijdemeren. De naam 'Gemeentearchief Weesp' bestaat niet meer. Wie iets wil inzien moet bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, locatie Weesp zijn. Dat 'locatie Weesp' is belangrijk, want het materiaal zelf blijft wel in Weesp.

Tribune voor 'Ome Piet'

WEESP - FC Weesp heeft de tribune vernoemd naar Piet de Keyzer. Het bijbehorende bord werd onthuld tijdens de nieuwjaarsreceptie.

De tribune heet nu 'Ome Piet de Keyzer Tribune'. Het erelid overleed vorig jaar. Op de club noemde iedereen hem 'Ome Piet'.

'Geintje' dreigt op financiële strop uit te lopen

Het in het water duwen van een brommobiel was misschien bedoeld als 'geintje', maar het zadelt eigenaresse Marinca Verwiel op met een schadepost van zeker 7000 euro. De brommobiel is donderdagnacht bij de Wolleweversbuurt in het water geduwd. Een buurvrouw zag een paar jongens wegrennen. Waarschijnlijk doet de brommobiel het niet meer. Marinca's verzekering dekt de schade niet. De Weespse hoopt dat de daders een briefje in de bus doen bij Wolleweversbuurt 6: "Ik wil ze niet straffen, maar proberen de zaak via hun aansprakelijkheidsverzekering te regelen."

Yvonne de Veer

Bijna tien jaar Amstelstroom met René de Veer
Weesper sinds 44 jaar
55 jaar

Foto: Ruth van Kessel

Wat wordt de hit voor komend jaar?
"Superleuk dat in februari Roy Donders naar het café komt, maar de maandelijkse Barkeepers Competitie gaat het worden voor De Amstelstroom."

Wat kenmerkt het café?
"Crisis of niet, wij organiseren al tien jaar lang gezellige dingen om variatie in de zaak te houden. Daar zitten René en ik dan op te broeden en zo is de wekelijkse happendag ook ontstaan. Eten moeten we toch."

'Ik hou van Holland' of Amstelstroom Live?
"Amstelstroom Live."

Beste eigenschap?
"Ikzelf denk dat ik je het hemd van mijn lijf geef: met spullen als het nodig is, maar ook die schouder om op uit te huilen."

En je slechtste?
"Ik ben soms te direct, omdat ik niet kan huichelen."

Wat doe je verder in het leven?
"Koken is mijn hobby. Breien doe ik al mijn hele leven, grappig dat dat nu weer mode is. En heel gek: ik word blij en vrolijk van het huishouden doen."

Met wie wil je een biertje drinken?
"Met Herman de Veer, mijn schoonvader die ik nooit gekend heb en die Espressobar De Veer had. Ik zou graag van hem horen of hij waardering heeft voor het werk van zijn zoon."

Over tien jaar?
"Dan zijn we met pensioen en kan ik hopelijk weer eens kamperen. Iets wat ik nu erg mis."

Welke poster hing er boven je bed?
"Ik was en ben een soulmeisje, maar David Cassidy hing boven mijn bed."

Hoe ziet je ideale vrije dag er uit?
"Heerlijk naar de sauna met telefoon in de kluis of heerlijk uitwaaien aan het strand."

Favoriete film?
"Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dat is 'Sissi'."

Als burgemeester van Weesp?
"Zou ik armoede bestrijden."

Welk lokaal nieuws volg je?
"De leegloop onder Weesper ondernemers is niet goed."

Afscheiding van 30 meter moet overlast Geldservice beperken

'Lichtoverlast wordt minder, maar uitzicht blijft lelijk'

Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Een lang groen hek bedekt met klimop moet ervoor zorgen dat de buurtbewoners van Geldservice Nederland op het Van Houten Industriepark straks minder lichtoverlast hebben. Er is een voorstel uitgewerkt dat, als alles meezit, komend voorjaar kan worden uitgevoerd.

De geldtelcentrale wilde met het oog op veiligheid meer overzicht en liet daarom tientallen struiken en bomen in de omgeving kappen. Het gevolg hiervan is dat de buurt 's avonds en 's nachts vanwege de felle lampen op het terrein en de felle lampen van de geldauto's baadt in vervelend licht. Daar komt bij dat de gemeente de kapvergunning destijds op een ongelukkige wijze had gepubliceerd, waardoor de bewoners de kaalslag pas in de gaten kregen toen het al te laat was.

'Het blijft een raadsel waarom er niet wat groen terugkomt'

Om de buurtbewoners tegemoet te komen, komt de gemeente Weesp in samenwerking met Geldservice nu met een voorstel voor een groen hek met beplanting. Het voorstel is onlangs besproken met omwonenden. Ted Neervoort: "Het idee van de gemeente en Geldservice was om een afscheiding van 15 meter lang te maken, maar daar schieten wij niet zo veel mee op. Om minder last te hebben van de autolampen zou dat hek 30 meter moeten zijn. Ik heb samen met een ambtenaar hier rondgelopen om hem dat te laten zien. Het ziet er naar uit dat het voorstel hierop wordt aangepast."

Als de afscheiding straks een feit is, betekent dat echter niet dat het woongenot is hersteld. "We zijn nu ruim een jaar verder en de situatie blijft vervelend", vindt Neervoort. "Zodra het begint te schemeren trekt iedereen snel de gordijnen dicht om zo min mogelijk last te hebben van de felle lampen. En ons eens zo mooie uitzicht is verpest. Een hek met klimop kan daar niets aan veranderen, het blijft lelijk. Het is een raadsel waarom Geldservice geen groen wil aanplanten. Ik heb meermaals geprobeerd om dat na te vragen, maar ik krijg geen antwoord. Het contact is op z'n zachtst gezegd niet zo goed. Ze zijn erg terughoudend."

'Als het gaat schemeren, trekt iedereen snel de gordijnen dicht'

Ook het WeesperNieuws krijgt geen antwoord op de vraag waarom de kaalslag niet enigszins wordt hersteld. Het bedrijf vermeldt nergens telefoongegevens en op een e-mail is vooralsnog niet gereageerd.

Het kantoor in Weesp is het hoofdkantoor van Geldservice Nederland. Hier wordt geld geteld, gesorteerd en gecontroleerd op geschikt- en echtheid. Vanuit hier vinden ook geldtransporten van en naar de banken, cash centers en De Nederlandsche Bank plaats.

Huurders ageren tegen fusie Ymere

WEESP - Zo'n tachtig Weesper huurders hebben minister Blok gevraagd om zijn toestemming voor de fusie van De Woningbouw en Ymere in te trekken.

In een brief aan de minister zetten ze hun bezwaren tegen de fusie van de woningcorporaties uiteen. Hun belangrijkste argument is dat de leden onvoldoende zeggenschap zouden hebben in de nieuwe corporatie. De boze huurders zijn verenigd in 'Vechtmere'. Ze verzetten zich al langer tegen de fusie.

Geen tips na beelden van dieven

WEESP - De beelden uit de bewakingscamera van Sinner hebben nog niet geleid naar de twee mannen die vorige week inbraken bij het bedrijf.

"We hebben wel veel reacties gehad, maar nog geen bruikbare tips", zegt Bas de Geus van Sinner. Twee mannen met bivakmutsen op sloopten eind december de voordeur en doorzochten het bedrijfspand aan de Pampuslaan. Ze vertrokken zonder buit. Sinner maakte de bewakingsbeelden openbaar en loofde op Facebook een beloning uit. "Wij tolereren niets op dit gebied en zitten er feller bovenop dan menig ander bedrijf. Hopelijk schrikt dat af", legt De Geus uit.

Rijnsburger hoofdtrainer

WEESP - Het was al een paar weken een gerucht, maar zaterdag werd het ook echt zeker: Mario Rijnsburger wordt komende zomer hoofdcoach van FC Weesp. Hij neemt het stokje over van Karel Knaap.

De kersverse hoofdcoach werd zaterdag gepresenteerd. De Weesper was de laatste jaren steeds de rechterhand van zijn voorgangers. Daarvoor speelde hij jarenlang in het eerste.

Web topvijf

1. Wie duwde Marinca's brommobiel in het water?
2. Groep huurders wil van Ymere-fusie af
3. Vooruitblik 2014: lege kerken en een flat rijp voor sloop
4. Inbrekers opgepakt in nieuwjaarsnacht
5. Weesp heeft er een sportschool bij

'Te weinig oog voor bedrijfsleven'

IVW-voorzitter roept politieke partijen op van werkgelegenheid speerpunt te maken

Op 12 november stroomde het stadhuis vol met Weesper ondernemers tijdens de IVW businessclub. Foto: Brian Elings

door André Verheul

WEESP - De gemeenteraad van Weesp heeft het afgelopen jaar te weinig oog gehad voor het Weesper bedrijfsleven en zijn honderden werknemers. Dat stelt voorzitter Wim Zagt van bedrijvenvereniging IVW. Verwijzend naar de discussies over onder meer PostNL zegt hij: "De meerderheid van de raad ging niet altijd voor de economie."

Bedrijvenagenda

De IVW houdt op 14 januari de nieuwjaarsreceptie in de City of Wesopa. Daar wordt ook de Onderneming van het Jaar bekendgemaakt. Een week later, op 22 en 23 januari, zijn er aan de Pampuslaan de Weesper B2B-dagen: een netwerkbeurs voor grote en kleine Weesper bedrijven en zelfstandige ondernemers met als doel meer business uit Weesp te halen. 

Bij veel politieke partijen in Weesp staat het bedrijfsleven van Weesp er niet goed op, vindt Zagt. "Speerpunt nummer één moet zijn: werk, werk werk. En het midden- en kleinbedrijf is nu eenmaal die werkgever. Dus moet de gemeente het MKB optimaal faciliteren om te kunnen groeien en de werkgelegenheid te behouden of uit te breiden. Werkgelegenheid is goed voor ons allemaal. De IVW wil haar invloed aanwenden richting de gemeenteraadsverkiezingen in maart. We zullen de partijen op het belang van de economie wijzen. Ik kan mij voorstellen dat niet alleen de directeuren, maar ook de werknemers in Weesp willen weten wat de verschillende partijen beloven op het gebied van het lokale bedrijfsleven. Het raakt tenslotte hun baan."

'Het is doodzonde dat PostNL nu waarschijnlijk niet naar Weesp komt'

Domijn
Zagt had graag gezien dat de gemeente vorig jaar het voormalige Domeinenterrein aan de Bloemendalerweg had aangekocht om daarmee de komst van een postsorteercentrum van PostNL mogelijk te maken. Dat zou 250 banen opleveren. De raad zag af van die aankoop. Nu is Het Domijn eigenaar van het terrein. Hoewel PostNL in theorie nog steeds kan komen, zien weinigen dat nog gebeuren. "Het is doodzonde dat de komst van PostNL naar Weesp nu waarschijnlijk niet doorgaat. Ik ben benieuwd of het Domijn-terrein beschikbaar komt voor andere bedrijven, zoals nog steeds de bedoeling is. Daar is wel enige scepsis over bij mij, ja." Zagt legt uit dat het niet alleen voor PostNL of andere nieuwe bedrijven belangrijk is om ruimte op het bedrijventerrein beschikbaar te krijgen, maar ook om bestaande bedrijven die nu tegen hun grenzen aan zitten te behouden. "Er zijn vier à vijf bedrijven die groter willen of moeten, maar daar vooralsnog in Weesp geen mogelijkheden voor zien. Een enkel bedrijf is om die reden al vertrokken."

In de lift
Er is ook veel positiefs te melden, zegt de IVW-voorzitter. "Ondanks de moeilijke tijden hebben Weesper bedrijven uitgebreid en zijn er bedrijven in Weesp bijgekomen.
Er is aan de uitstraling op bedrijventerrein Noord al veel verbeterd en in gang gezet. Je ziet steeds meer mooie bedrijfspanden, maar er blijft af en toe ouwe bende tussen staan. De ontwikkelmaatschappij is bezig om ook die pandeigenaren te enthousiasmeren er iets van te maken. Een kwestie van een lange adem."

"Het positieve is dat de economie weer in de lift zit. De makelaars merken dat aan een voorzichtige toename van de vraag naar kantoorruimte. Het aantal faillissementen in Weesp valt naar verhouding heel erg mee. Er zijn in de afgelopen periode ook veel nieuwe bedrijven begonnen en panden opgeknapt. Het beeld van het Weesper bedrijfsleven is zonder meer positief. Tijdens de bedrijfsbezoeken en de businessclubs merk ik ook dat de ondernemers positief zijn. Hartstikke positief zelfs. Ze moeten nog steeds hard werken, maar ze doen ook nog steeds goede zaken vanuit Weesp. We hebben een prachtig bedrijfsleven in ons werkgebied. Achter die soms saaie gevels zitten de mooiste bedrijven, die goed draaien, aansprekende producten maken, volop exporteren, financieel gezond zijn, innovatief zijn en bereid zijn te investeren."

Stadspeiling: WSP nu verreweg de grootste

Op dit moment vier zetels voor stadspartij, één voor nieuwkomer Artikel50 

De verdeling van de raadszetels volgens de eerste Stadspeiling in de aanloop naar de raadsverkiezingen op 19 maart.

WEESP - De Weesper Stadspartij komt op dit moment als grootste partij uit de bus bij de Stadspeiling van het WeesperNieuws. Als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, zou de partij minstens vier zetels bemachtigen. Ook Artikel50 zou in de raad komen. Het aandeel 'zwevende kiezers' is nog erg groot.

Zo'n dertig procent van de respondenten geeft aan wel te zullen gaan stemmen, maar nog niet te weten op welke partij. Dat aandeel is goed voor vijf van de zeventien zetels. Van de resterende twaalf zetels gaan er op dit moment vier naar de WSP. De stadspartij heeft nieuw elan gekregen door de aansluiting van een groep min of meer bekende Weespers. Aangenomen mag worden dat dat aanspreekt, hoewel de Stadspeiling daar niet naar vroeg. Overigens scoorde de WSP bij de voorgaande verkiezingen ook goed in de Stadspeiling (en bij de verkiezingen).

De VVD en D66 scoren elk twee zetels in de peiling. Beide partijen maken nu deel uit van de coalitie. De derde coalitiepartij, het CDA, staat op één zetel in deze peiling. Ook GroenLinks, PvdA en Artikel50 komen op dit moment op één zetel uit. Artikel50 is de nieuwe partij van de Weesper ex-PVV'er Gerton van Unnik. De Partij voor de Ouderen zou een andere nieuwkomer in de Weesper raad kunnen worden, maar die partij haalde in deze Stadspeiling de kiesdrempel niet.

Eerste peiling in aanloop naar gemeenteraads-verkiezingen 19 maart

Op dit moment zijn WSP, VVD en D66 ook de grootste partijen in de gemeenteraad met elk drie zetels, net als het CDA. PvdA en GroenLinks hebben elk twee zetels, de DEP één. De DEP heeft aangegeven bij de komende verkiezingen niet mee te doen.

Betrouwbaar beeld
Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart peilt het WeesperNieuws de stembereidheid van de Weespers en de populariteit van de partijen die aan de verkiezingen deelnemen. Dat gebeurt via de Stadspeiling. Bij de vorige verkiezingen, in 2006 en 2010, bleek deze 'politieke barometer' een betrouwbaar beeld te geven: de peilingen vlak voor de verkiezingen waren bijna gelijk aan de werkelijke uitslagen. Het is niet ongewoon dat er nu nog veel respondenten zijn die nog geen keuze kunnen maken. Naarmate de verkiezingen naderen, krimpt dat aandeel, zo is de verwachting. De vijf zetels die nu nog tot de 'zwevende kiezer' behoren, zullen dan steeds meer verdeeld worden over de partijen.
Aanmelden
De volgende politieke barometer is eind deze maand. Wie mee wil doen, kan zich aanmelden via www.stadspeiling.nl. Alleen Weespers vanaf 18 jaar worden in het panel opgenomen.

8 / 16

Stadsbestuur
Het is vast een bijzondere ervaring voor burgemeester Horseling dat hij aan het eind van zijn ambt positieve ervaringen heeft met samenwerking met andere gemeenten, in dit geval Wijdemeren en Stichtse Vecht. Mij blijven met name de slechte ervaringen met de Weesper gemeenteraad bij. Ik denk dan aan: de discussie over de Groene Punt, de locatie van de brandweerkazerne, het dwarsparkeerplan voor de Achtergracht, de welles/nietes-discussie tussen de wethouder en GroenLinks, het onvermogen om in de fusie met Naarden, Bussum en Muiden te participeren, het eenrichtingsverkeer in de Prinses Beatrixlaan, de afvalbakken bij de Kom en de soms vuile spelletjes in de gemeenteraad. Het opsommen van de zegeningen gaat me moeilijker af. Hoe moet het nou verder volgend jaar na de gemeenteraadsverkiezingen? De burgemeester is dan weg en de gemeentesecretaris waarschijnlijk ook. Maar ik weet het: de burgemeester en gemeentesecretaris van Stichtse Vecht of Wijdemeren worden hier ad interim aangesteld. Voor de ambtenaren van de drie gemeentes wordt 'Jobrotation aan de Vecht' opgestart, zodat zij eens in andermans keuken kunnen kijken en andere ervaringen kunnen opdoen. De gemeenteraden stellen uiteindelijk aan de provincie voor om per 1 januari 2016 te fuseren. De strijd om de macht wordt op straffe van diskwalificatie ten strengste verboden. Soms is politiek zo simpel.
Ad Vendrig

Hondenpoep (3)
De ingezonden brief van vorige week over de hondenpoep roept veel herkenning op. Iedere hondenbezitter in Weesp die het argument van de hondenbelasting gebruikt liegt: in Weesp wordt geen hondenbelasting geheven. Waarom niet is mij een raadsel, dat geld zou de gemeente prima kunnen gebruiken om de hondenpoep op te ruimen. Want een groot aantal van de hondenbezitters in Weesp vertikt dat gewoon. Met hele smerige taferelen als gevolg. Als moeder van jonge kinderen hou ik zo nu en dan mijn hart vast, op het fietspad naast ons huis kun je namelijk ook over de poep struikelen. Ook worden verschillende speeltuinen in Weesp als uitlaatveld gebruikt. Ik heb de gemeente al eens gevraagd waarom er geen hondenbelasting geheven wordt, maar tot op heden heb ik op die vraag geen antwoord gekregen. Laat duidelijk zijn: ik heb helemaal geen hekel aan honden en hun bazen, maar wel aan de uitwerpselen die overal en nergens liggen.
Mireille van der Werff

Geleidelijk minder wisselvallig en minder zacht
Begin deze week kwam het januariweer even in een heuse voorjaarsstemming. Atlantische depressies veroorzaken al enige tijd strakke zuid- tot zuidwestenwinden met aanvoer van zeer zachte lucht uit de omgeving van de Azoren. Aan die luchtdrukverdeling komt langzaam een einde, waardoor er een overgang plaatsvindt naar rustiger, droger en minder zacht weer.

Donderdag en vrijdag
Donderdag passeert nog een randstoring. Het gaat enige tijd regenen bij een maximum van 11 graden. Er blaast een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Vrijdag is er veel bewolking, maar de kans op regen wordt kleiner. Later kan het lokaal wat opklaren. Er waait een matige westenwind. Het nachtelijk minimum ligt rond 4 graden. Overdag wordt het 8 graden.

Het weekeinde
Tijdens het weekeinde blijft het overwegend droog. Wolkenvelden bepalen het weerbeeld, maar het kan soms even opklaren. In de nacht en vroege ochtend bestaat er kans op mist. Er waait een zwakke tot matige wind, eerst westelijk, later uit zuidelijke richting. Het wordt 5 à 6 graden. Ook de nachten worden kouder met kans op een graadje lichte vorst.

Weetje
Maandag steeg de temperatuur naar een voorjaarsachtige 14.5 graden. Dat was een dagrecord (zachtste 6 januari) en een decaderecord (de eerste 10 dagen van januari). Het was ook de op een na hoogste temperatuur ooit in januari gemeten. Alleen op 13 januari 1993 werd het bij 15.1 graden nog iets zachter. Toen stormde en regende het. Maandag scheen ook de zon even.

Weespse schrijft smoothieboek

'Zelfs baby's en kinderen vinden mijn groene smoothies lekker'

Marjolijn koopt haar groente het liefst op de Weesper markt.

door Marieke van Veen

WEESP - Toen Marjolijn van der Velde op een dag in haar koelkast keek, lag daar nog maar weinig in. Een mango, wat spinazie, dat was het wel. Ze vroeg zich af of ze dit nog ergens in kon verwerken en ging op internet op zoek. Ze stuitte op een smoothierecept. "Ik werd er helemaal blij van. Dit was dé manier om in één klap mijn dagelijkse portie groente en fruit naar binnen te krijgen!" Een paar jaar later is haar eigen smoothiereceptenboek een feit.

Was je zo'n slechte fruit- en groente-eter dan?
"Fruit ging altijd wel goed - dat vind ik ook gewoon heel erg lekker - maar de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente haalde ik niet altijd. Met groene smoothies heb je een goede basis. Het is niet zo dat je groente en fruit de rest van de dag links kunt laten liggen omdat je toch al een groene smoothie op hebt, maar het is gewoon fijn om te weten dat je qua goede voedingsstoffen al een heel eind op weg bent."

'Mijn eerste smoothie maakte ik van wat nog in de koelkast lag'

Zijn groene smoothies ook echt lekker?
"Ik vind van wel. Voor starters zijn de smoothies met veel fruit misschien het beste om mee te beginnen. Maar wie eenmaal gewend is, leert zeker ook de groentesmaak waarderen. Je kunt ook zoveel doen met kruiden en specerijen. Soms bedenk ik een smoothie die ik zelf niet zo geslaagd vind. Dan drink ik het toch op. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het weg te gooien."

Kun jij zelfs van spruitjes een lekkere smoothie maken?
"Nee, helaas. Groene smoothies kun je alleen van bladgroenten maken. Andere groeten bevatten zetmeel en als je die met fruit mengt gaat het gisten. Maar als het jou wel lukt, hoor ik het graag!"

Wat zijn bladgroenten?
"Alles wat groen is en je om je vinger kunt wikkelen. Andijvie en spinazie zijn bekende soorten, die koop je eenvoudig op de markt of in de supermarkt. Minder voor de hand liggend zijn zevenblad en brandnetels. Mensen met een tuin worden er vaak gek van. Zij zien het als onkruid en roeien ze uit. Maar als je ze op de juiste manier verwerkt, zijn ze heel lekker. Ik pluk bijna alle groenten die ik gebruik zelf."

Recept!

Marjolijns favoriet is haar verwarmende ananas-gembersmoothie. Benodigdheden: een halve krop romeinse sla, 1 kop ananas in stukjes, 1 grote mango in stukjes, een stukje verse gember (ca. 1 cm) en water. Doe alles in een blender en pureer tot een gladde, drinkbare massa. Eventueel meer water toevoegen om de smoothie dunner te maken. Drink smakelijk!

Waar dan?
"Ons dakterras staat vol met zelfgekweekte groenten en kruiden en de tuin van mijn ouders plunder ik ook met liefde. Zevenblad en brandnetels kun je ook overal in het wild vinden, alleen moet je wel oppassen dat je vindplaats geen hondenuitlaatplaats is of langs een autoweg ligt."

Zijn groene smoothies ook geschikt voor kinderen?
"Zeker! Baby's vanaf zeven maanden kun je juist heel goed een groene smoothie geven. Zij kennen nog geen smaken en staan er meer voor open. Laatst zijn we met familie op vakantie geweest en natuurlijk had ik mijn reisblendertje bij me! Dan maakte ik eerst zoete smoothies voor mijn neefjes en nichtjes en daarna gooide ik er gewoon wat meer groenten in voor de volwassenen."

Zijn jouw groene smoothies ook geschikt voor een sapkuur?
"Uitermate geschikt zelfs! Ze bevatten vitamines, mineralen en vezels. Alleen als je langer kuurt dan twee weken, zou ik aanvullende supplementen als omega 3 en eiwitten aanraden."

Marolijns boek heet '70 groene smoothies - Je dagelijkse portie groente in een handomdraai'. Het is in Weesp te koop bij de BoekenArk en DIO Van Rhenen.

Nieuwe sportschool The Change wil levens veranderen

'Ik weet dat ik hiermee een heilig huisje omverschop, maar echt: ontbijten is slecht voor je'

Mariola en Daniël Sabanovic zijn trots op hun nieuwe sportstudio. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Je moet afweten van het bestaan, anders rijd je er zo voorbij: The Change op de eerste verdieping van Hogeweyselaan 97. Het is de vierde sportschool op Industrieterrein Noord, is dat niet wat veel? Daniël Sabanovic vindt van niet: "Onze filosofie is heel anders, waardoor mensen niet snel zullen afhaken. Dat is dan ook onze kracht."

Eenmaal de trap op, kom je in een andere wereld. Daniël en Mariola Sabanovich hebben van de casco bedrijfsruimte een intieme sportschool gemaakt. "Dit is geen klinische fitnessfabriek, wij willen al onze klanten leren kennen."

'Een uur later sta je weer buiten, nog tijd zat voor je sociale leven'

De naam, The Change, lijkt aan te geven dat dit meer is dan een sportschool?
"Inderdaad. Bij ons binnenstappen kan je leven veranderen. Wij zijn geen grote sportschool die klanten met veel poeha binnenhaalt en vervolgens laat aanmodderen. Als je bij ons een abbonnement afsluit, willen we ook echt dat je komt."

Hoe bereik je dat?
"Bij ons geen grote ruimte met toestellen waar je naarbinnen kunt lopen wanneer het je uitkomt. Dat klinkt ideaal, maar werkt uitstelgedrag in de hand. Bij The Change doe je mee aan groepslessen op vaste tijden, dat werkt motiverend. Bovendien duren onze lessen kort, hooguit drie kwartier. Als je om 18.30 uur komt sporten, sta je een uur later weer buiten. Nog tijd zat om met vrienden af te spreken of thuis een film te kijken."

Wat voor lessen geven jullie?
"Vergeet Jane Fonda die met beenwarmers aan haar benen strekt, wat wij doen is veel dynamischer. Bodystep, bodypump, bodycombat, grit strength, indoor cycling; voor mannen én vrouwen. Afvallen, sterker worden, fitter worden, alles kan. We hebben ook een lifestyleprogramma met eetadviezen en tips voor een gezond leven."

Geef in deze krant eens een gratis tip?
"Stop met ontbijten. Ik weet dat ik hiermee een heilig huisje omverschop, maar echt: ontbijten is slecht voor je. Door je lichaam 's ochtends te voeden, verhoog je je insulinespiegel met als gevolg dat je minder vet verbrandt. Eerst actief zijn en dan pas wat eten, ikzelf doe dat al jaren."
Je bent geen onbekende in de branche?
"We hebben al eerder samen een sportschool gehad. Helaas is die eind 2012 in vlammen opgegaan. Dat we nu in Weesp een doorstart kunnen maken met The Change is een droom die uitkomt."

Sporten bij The Change kan al vanaf 19,95 per maand, onbeperkt 29,95 per maand. Deelname aan het lifestyleprogramma kost 15 euro extra. Actie: wie in januari lid wordt, betaalt geen inschrijvingskosten.

Hofpredikant

Hofpredikant Carel ter Linden komt komend voorjaar naar Weesp. De dominee is ook schrijver; van zijn hand verscheen onlangs het boek 'Wat doe ik hier in godsnaam?' Ter Linden verzorgt donderdag 20 maart een lezing in De Bibliotheek aan de Oudegracht. Carel ter Linden gaf koning Willem-Alexander en zijn broers Constantijn en Friso catechisatie, ging voor bij de kerkelijke inzegeningen van hun huwelijken en leidde de uitvaart van Friso.

Voor Seniorweb Weesp is de Vrijwilligerscentrale van Versa op zoek mensen die verstand hebben van computers, tablets en smartphones. Seniorweb houdt namelijk elke maandag in de Bibliotheek een inloopspreekuur en kan hiervoor wel wat nieuwe medewerkers gebruiken. Voor de Voedselbank in Weesp zijn nieuwe intake-medewerkers nodig. Deze vrijwilligersfunctie bestaat onder meer uit het voeren van gesprekken met potentiële cliënten, het verzamelen van gegevens en het doorverwijzen naar de juiste instanties. Dan is er nog behoefte aan een ICT'er voor de website van Vrouwen van Weesp. Het beheren en up to date houden van deze site kost slechts 1 of 2 uur per maand. Voor deze en andere vacatures kan contact worden opgenomen met de vrijwilligerscentrale: 410578. Op dinsdagmiddag even binnenlopen, kan ook: die dag houdt de centrale van 13.30 tot 14.30 inloopspreekuur op het Van Houten Industriepark 21.

Protestantse Gemeente

Zondag 12 januari 10.00 uur
Grote Kerk
W.J. Lamfers

Zondag 12 januari 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond
J. den Dikken

Parochie van Levend Water

Zondag 12 januari 10.00 uur
Laurentiuskerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Dinsdag 14 januari 09.00 uur
Stiltecentrum
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB

Zondag 12 januari 10.30 uur
Van Houtenkerk
M. Kruimer

Evangelische Gemeente

Zondag 12 januari 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Bogaerds

Haarvlechtworkshop

Zaterdag 25 januari: Moeders die graag willen leren hoe ze het haar van hun dochter mooi kunnen (in)vlechten, zijn welkom op de vlechtworkshop van Selina. Om 14.30 uur in Aetsveld. De kosten bedragen € 12,50 per duo (deelnemer en dochter/model), dat is inclusief koffie/limonade en wat lekkers, een naslagwerkje voor thuis en een klein presentje voor het model. Opgeven kan via hairstyleselina.nl.

Exposities

Literatuurkring

Woensdag 8 januari: de Weesper literatuurkring gaat in het nieuwe jaar aan de slag met het boek Hermetisch Zwart van Marguerite Yourcenar. Hoe houd je je als uitzondering, als zoeker naar de waarheid, staande in een maatschappij vol sociale controle en vooroordelen? Op die vraag gaat gespreksleider dr. W.J. Lamfers in met de deelnemers. De literatuurkring is op 8, 15 en 29 januari van 20.00 tot 22.00 in Het Lichthuis. Voor gratis deelname: 411629 of wjlamfers@hetnet.nl.

Ouderen

Rode Kruis Soos

Woensdag 22 januari: het Rode Kruis houdt woensdag 22 januari een ouderensoos in De Roskam. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-. Wie geen vervoer heeft, kan maandag 20 januari tussen 18.30 en 19.30 uur bellen met 06-13898245. Deze vervoersservice kost € 1,50.

Sport en spel

A Long Story

Donderdag 8 januari: in de City draait de film A Long Story. Als een Roemeense klusjesman aan Ward vraagt waarom hij geen vrouw en kinderen heeft, antwoordt hij: 'Dat is een lang verhaal.' Zijn naar binnen geslagen verdriet belet hem hierover te praten. Dan verongelukt de klusjesman en besluit Ward diens zoontje Mihai terug naar zijn moeder in Roemenië te rijden. 20.30 uur / € 8,-. Reserveren via Wesopa.nl.

Bach Stress

Vrijdag 10 januari: Het eerste stadhuisconcert van 2014 is een combinatie van muziek en theater. Actrice Carla Hardy en violist Jeroen de Groot spelen Nelly en Bernd Bach, nazaten van componist Sebastian Bach. Zij geven met woorden en vioolmuziek op hartstochtelijke wijze hun visie op het leven en werk van hun beroemde voorvader. 20.15 uur / € 12,-. Jongeren tot 16 jaar mogen gratis naar binnen. De zaal is vanaf 19.30 uur open.

Workshop biodanza

Vrijdag 10 januari: Wie kennis wil maken met biodanza is welkom op de workshop die Marlie Wetemans vrijdag 10 januari verzorgt in het yogacentrum op de Achtergracht. Biodanza is werken aan vitaliteit middels beweging en dans. 19.30 - 21.30 uur / € 15,- inclusief een kop thee na afloop.

Cursus Windows 8

Vrijdag 17 januari: Seniorweb Weesp start met een cursus Windows 8. In zes lessen, steeds op vrijdag om 9.30 uur, komen onder meer werken met apps, uiteenlopende programma's, e-mail en internet en persoonlijke instellingen aan de orde. De cursus kost 70 euro. Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar in De Bibliotheek aan de Oudegracht; daar wordt de cursus ook gegeven.

Expositie Lichthuis

Tot eind februari: In het Lichthuis aan het Waagplein zijn tot eind februari foto's te zien van Marry Geense. Openingstijden: dinsdag tot en met donderdag van 9.30 tot 12.00 uur.

Jongeren

Trainspotting

Doorlopend: in jeugdcentrum Trainspotting aan de Sportparklaan kunnen jongeren chillen in de woonkamer of meedoen aan activiteiten. Er is een gameroom met een Playstation, X-box en Wii. Ook zijn er mogelijkheden om tafeltennis en tafelvoetbal te spelen. Op jongversa.nl staan de openingstijden.

Lezingen en literair

Rode Kruis Soos

Woensdag 8 januari: Het Rode Kruis verzorgt een ouderensoos in De Roskam. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-. Wie geen vervoer heeft, kan maandag 6 januari tussen 18.30 en 19.30 uur bellen met 06-13898245. Deze vervoersservice kost € 1,50.

Koffiemiddag Zonnebloem

Maandag 13 januari: de Zonnebloem houdt maandag 13 januari van 14.00 tot 16.00 uur een koffiemiddag in de Wintertuin. Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie een spelletje te komen spelen of aan te schuiven aan de kletstafel.

Cityquiz

Woensdag 15 januari: in de City kunnen teams van maximaal vijf personen meedoen aan de pubquiz. De vragen gaan over sport, geschiedenis, film, muziek en meer. Deelname kost 10 euro per team. Inschrijven kan via cityquiz@wesopa.nl. Aanvang: 20.30 uur. Voor publiek gratis entree.

Theater, muziek en film

Samen zingen

Woensdag 8 januari: wie van zingen houdt, kan komen meezingen in Hotel Het Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. De muzikale begeleiding is in handen van twee accordeonisten. Van 20.00 tot 22.00 uur. Deelname is gratis.

The voice of Brazil

Zaterdag 11 januari: De Braziliaanse zangeres Ceumar heeft volgens de City of Wesopa een prachtige fluweelzachte stem die een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op haar publiek. 20.30 uur / € 15,-. Reserveren via Wesopa.nl.

Sara op Zondag

Zondag 12 januari: Sara Kroos zendt vanuit de City haar radioprogramma Sara op Zondag uit. Met livemuziek en gasten uit de kleinkunstwereld. 20.00 - 22.00 uur / gratis entree. Publiek dient zich vooraf aan te melden op bijwonen.vara.nl.

Film: Blackbird

Donderdag 16 januari: in de City draait de bekroonde Canadese film Blackbird over het pispaaltje van de klas. Deze jongen plaatst op internet een fantasie waarin hij wraak neemt op zijn schoolgenoten. Dat levert hem jeugddetentie op. 20.30 uur / € 8,-.

Blind Date

Vrijdag 17 januari: Toneelgroep Suburbia speelt Blind Date, een toneelbewerking van de gelijknamige speelfilm van Theo van Gogh. Een echtpaar verliest hun dochter na een auto-ongeluk dat ze zelf veroorzaakt hebben. In een wanhopige poging nog iets te redden van hun liefde organiseren ze 'blind dates', waarbij ze steeds een andere identiteit aannemen. 20.30 uur / € 19,50. Kaarten reserveren via wesopa.nl.

Prinsenbal

Zaterdag 18 januari: De Weesper Moppen vieren zaterdag het Prinsenbal in de feestzaal van Hotel Hart van Weesp. Dansen kan op de muziek van liveband Keet. 20.30 uur / € 10,-. Leden gratis entree. Legitimatie verplicht.

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Gevraagd: Enthousiaste hulp bij het dagelijks verzorgen van onze complete lunch tussen 12.00 - 14.00 uur, varieert tussen de 8-25 personen bij ons bedrijf op het industrieterrein in Weesp. Voor informatie, bel: 06-52333 709

Tuincentrum H. vd Wurff
HAARDHOUT 1 kuub
(25 netten)
77,50 euro (goed droog).
Wij bezorgen ook aan huis.
Voor meer info:
tel.: 0294-412978

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 10 jaar ervaring en met goede ref. in Weesp. Mevr. Kim, 9 euro p/u. Tel.: 06-59564821

GRATIS online adverteren voor particulieren in alle rubrieken op www.koopplein.nl/mww. Voor bedrijven hanteren wij scherpe tarieven. E-mail: weesp@koopplein.nl.
Tel.: 06-24369848.

Weesp
Diverse garages te huur

Vanaf € 125,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Ook in 2014 staat Sound of Crystals weer voor u klaar. Heeft u stress, energietekort of onverklaarbare chronische pijnen? Mail voor een afspraak naar: info@soundofcrystals.nl of bel met 06-13801899

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

T.h.a. mooie opsl./bedr. ruimte (195 m2 voor € 695 p/m) in Nederhorst den Berg. De ruimte heeft een grote overheaddeur en een loopdeur. Tel.: 06-54271409

YOGATODAY - NIEUWE lessen, workshops en cursussen o.a. Zwangerschapsyoga, Aerial Yoga voor kinderen, cursus Mindfulness en Meditatie en meer. Kijk voor het lesrooster en de agenda op
www.yogatoday.nl

Gevraagd: Uw (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis gratis opgehaald. Tel.:
06-34606808

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Slank en fit op Rokjesdag? Alles weten over gezond en lekker eten? Vanaf januari bij VOEDVROUW wekelijks bijeenkomsten in kleine groep. € 15,- per keer. Start op 14 januari. Info op
www.voedvrouw.nl of
tatja@voedvrouw.nl

Stukadoors werk, wanden en plafond. Voor een vrijblijvende afspraak kunt u bellen met 06-41181141

SC Muiden: 'KNSF-akkoord biedt juist volop kansen'

Nieuwe sporthal is goed voor heel Muiden 

SC Muiden werkt aan de toekomst. Foto: Demylee Hoogendijk

door Marieke van Veen

WEESP - Het nieuwe akkoord voor 1200 woningen op het KNSF-terrein houdt de gemoederen in Muiden flink bezig. Deze week de visie van SC Muiden.
Vorige week zei Jacob Veenhuysen in deze krant zijn hart vast te houden voor de gevolgen voor SC Muiden en andere verenigingen. Maar SC Muiden zelf ziet het helemaal niet zo somber in. Sterker nog, voorzitter Joep Ottervanger ziet vooral kansen.

Er is jarenlang gesteggel en onduidelijkheid geweest, het akkoord mag met recht een doorbraak worden genoemd. "En niet eens zo'n slechte. Naar mijn idee zal dit akkoord juist goede impulsen bieden aan Muiden en aan onze vereniging in het bijzonder" zegt Ottervanger. Om de nieuwe woonwijk te kunnen bouwen, moeten de tuindersvereniging en SC Muiden verkassen. Het is de bedoeling dat SC Muiden verhuist naar de Brediusdriehoek. "Onderdeel van het akkoord is de financiering van die verplaatsing. Dat geeft ons de kans elders een toekomstbestendige accommodatie te creëren ten behoeve van de brede sport in Muiden, mét een sporthal. Die hal kan Muiden goed gebruiken, want het sport- en recreatiecentrum langs de Korte Muiderweg en de sporthal in het gemeentehuis zullen verdwijnen."

Het akkoord is er, de betrokken partijen moeten nu constructief met elkaar aan de slag, vindt Ottervanger. "Onze vereniging is veel meer dan alleen voetbal. We hebben ook een handbal-, een zaalvoetbal- en een tafeltennisafdeling. Er wordt gebiljart, geklaverjast, noem maar op. Voor zowel de huidige als de toekomstige inwoners van Muiden zijn goede sportfaciliteiten van groot belang. Daar gaat SC Muiden zich hard voor maken."

co.Boost van start in oude Rabobank

Foto: Matthijs Wink

Is het een kantoor, een winkel, een koffiecorner? Het antwoord is: dat is het allemaal. Zondag opende co.Boost van Daniëlle Westerweel de deuren in de voormalige Rabobank aan de Amsterdamsestraat. Er zijn diverse winkeltjes, er kan koffie worden gedronken en er zijn werkruimtes te huur. De bankkluis is nu de donkere kamer van fotograaf Frank Lodder, die ook in het pand gehuisvest is. "Een locatie waar je energie van krijgt", aldus een van de Muiders die zondag een kijkje kwamen nemen.

Verbranding kerstbomen 10 januari

MUIDEN - De traditionele kerstboomverbrandingen in Muiden en Muiderberg vinden dit jaar plaats op vrijdag 10 januari.

De kerstboomverbranding gebeurt onder begeleiding van de vrijwillige brandweer Muiden en Muiderberg, die voor de jeugdige inwoners ook dit jaar weer een versnapering heeft. De kerstbomen kunnen vanaf 18.00 uur worden ingeleverd, het vuur wordt om 19.00 uur ontstoken. In Muiden gebeurt dat op de Noordpolderweg aan het begin van de Schapenkaai. In Muiderberg is de verbranding bij de bocht IJsselmeerweg, aan de rand van Buitendijke.

Omdat in de gemeente Muiden een kerstboomverbranding wordt gehouden, verzorgt de Grondstoffen en Afvalstoffendienst (GAD) geen inzameling van kerstbomen in Muiden.

Iemand op de snelweg zien lopen?

MUIDEN - Mocht iemand in de nieuwjaarsnacht een vrouw hebben zien lopen op de A1 bij Muiden, dan wil de politie daar graag meer over horen.

Dat is vanwege het onderzoek naar een steekpartij op de A2 bij Vinkeveen, waarbij een man zwaargewond raakte. Zijn vriendin zou de dader zijn en gehandeld hebben uit zelfverdediging. Om de toedracht te achterhalen wil de politie graag weten of iemand in de nieuwjaarsnacht op het traject Muiden-Vinkeveen (A1, A9, A2) een vrouw op de snelweg of een parallelweg heeft zien lopen of iets anders verdachts heeft gezien. Het nummer van de politie is 0900-8844.

Diemen blijft bij afsluiten weg tussen IJburg en Maxis

De veelbesproken weg op de grens van Muiden, Diemen en Amsterdam.

MUIDEN - Diemen is onverwurwbaar: de Overdiemerweg achter de Maxis gaat op termijn dicht.

Dat laat de Diemer verkeerswethouder Lex Scholten weten. Daarmee legt hij een uitdrukkelijk verzoek van de gemeenteraad van Amsterdam naast zich neer. Die raad gaf haar wethouder Van Poelgeest de opdracht Diemen (eigenaar van de weg) te bewegen de weg open te houden. Diemen sluit deze weg, in de volksmond bekend als de Nuonweg, af zodra de oostelijke ontsluiting van IJburg via de nieuwe brug gereed is. IJburgers kunnen dan makkelijk Diemen inrijden, waar voor tientallen miljoenen een nieuw winkelcentrum is verrezen. Het gevolg van de afsluiting van de Overdiemerweg is dat winkelcentrum Maxis vanuit IJburg veel lastiger bereikbaar wordt. Muiden wil daarom dat de weg openblijft.

SP vraagt opheldering over KNSF

MUIDEN - De SP wil van gedeputeerde staten van Noord-Holland weten of er destijds sprake is geweest van juridische dwaling bij contracten met de KNSF-groep voor de bebouwing van het KNSF-terrein.

Via schriftelijke vragen wil de partij opheldering over de rol van toenmalig gedeputeerde Ton Hooij­maijers en anderen die genoemd worden in het provin­ciaal onderzoeksrapport Schoon Schip. Ook vraagt de SP of de conclusies uit het rapport Schoon Schip aanleiding kunnen zijn om geen zaken meer te doen met KNSF. De SP wil verder weten hoeveel woningen nu eigenlijk maximaal nodig zijn om KNSF uit de kosten te laten komen en hoeveel die kosten in werke­lijk­heid bedragen.

Drie keer in top 50 files

MUIDEN - De A1 bij Muiden behoort weliswaar tot de 50 grootste verkeersknelpunten van Nederland, maar er zijn wel dertig plekken waar de files nog erger zijn.

In de top 50 van plekken waar het verkeer het vaakst vaststaat, opgesteld door de Verkeersinformatiedienst, komt de A1 bij Muiden pas voor op plek 32. Dat betreft de richting Amersfoort. Op plek 34 staat knooppunt Muiderberg richting Amsterdam, op 49 staat Muiden-Oost richting Amsterdam. Nummer 1 in de lijst is het knooppunt Terbregseplein op de A20.

Botsingen in zware regen

MUIDEN - Op de A1 rond Muiden zijn vrijdagavond vier aanrijdingen geweest. Ze gebeurden tijdens een zware regenbui.

In beide richtingen botsten auto's op elkaar. Het grootste ongeluk was rond half zes in de richting Amersfoort: daar waren vier auto's bij betrokken.

16 / 16

NIEUW

Buitenveer 24 te Weesp

Vraagprijs € 129.500,= k.k.

Midden in het stadscentrum, op de begane grond gelegen vrijwel nieuw tweekamer appartement (bouwjaar 2012) van ca. 35 m². Deze woning is niet voorzien van een buiten.

Nieuw

Heemraadweg 108 te Weesp

Vraagprijs € 169.500,= k.k.

Op de eerste verdieping, aan het eind van de galerij, gelegen fraai vierkamer appartement van ca. 98 m² voorzien van luxe badkamer, schuifpui naar balkon op het zuiden, (blok)c.v. en berging.

Nieuw

Zandpad 52 te Driemond

Vraagprijs € 225.000,= k.k.

Sfeervolle middenwoning voorzien van een nieuwe keuken, drie slaapkamers en een zonnige achtertuin op het zuiden met een ruime vrijstaande berging en een achterom.

NIEUW

Kerkstraat 2 te Nederhorst den Berg

Vraagprijs € 269.500,= k.k.

17e eeuwse, recent geheel gerenoveerde, ruime poortwoning met tuitgevel (Rijksmonument) voorzien van een zonnige en besloten achtertuin van ca. 150 m² op het westen.

nieuw

's-Gravelandseweg 32 te Weesp

Vraagprijs € 1.150.000,= k.k.

Bijzondere woonboerderij op een unieke locatie voorzien van overtuin met eigen aanlegsteiger aan de rivier de Vecht, gelegen op een perceel eigen grond van ruim 4000 m².

NIEUW

J.H. Leopoldhof 40 te Weesp

Huurprijs € 795,= p.m. excl.

Op de vierde/bovenste woonlaag gelegen gestoffeerd en deels gemeubileerd tweekamer appartement van ca. 56 m² voorzien van balkon op het zuidoosten en lokale verwarming.

NIEUW

Bezaan14 te Huizen

Huurprijs € 1.150,= p.m. excl.

Goed onderhouden drive-in woning, met een woonoppervlak van ruim 150 m², voorzien van fraai aangelegde zonnige achtertuin op het zuiden met achterom en eigen parkeerplaats.

NIEUW

Achteromstraat 2B te Weesp

Huurprijs € 1.350,= p.m. excl.

Midden in het gezellige stadscentrum gelegen driekamer appartement van ca. 100 m² met uitzicht op Smal Weesp, een loggia en een eigen parkeerplaats, wat uniek is in het centrum!

Verkocht onder voorbehoud

Kapelsteeg 2A te Weesp

Vraagprijs € 129.000,= k.k.

Midden in het stadscentrum gelegen object, met een oppervlak van ca. 140 m² verdeeld over de begane grond en eerste verdieping, gelegen op 74 m² eigen grond.

Verkocht onder voorbehoud

Sportparklaan 175 te Weesp

Vraagprijs € 144.500,= k.k.

Op de vierde/bovenste woonlaag gelegen gemoderniseerd driekamer hoekappartement voorzien van nieuwe keuken met inbouwapparatuur, nieuwe laminaatvloer en blok c.v.

Verkocht onder voorbehoud

Sinnigvelderstraat 201 te Weesp

Vraagprijs € 145.000,= k.k.

Op de tweede woonlaag gelegen vierkamer appartement van ca. 87 m² voorzien van nieuwe keuken, nieuw kasteeleiken laminaat, nieuwe meterkast, balkon op het westen, lift en berging.

Verkocht onder voorbehoud

Prinses Irenelaan 36 te Weesp

Vraagprijs € 229.500,= k.k.

Driekamer appartement, met een woonoppervlak van ca. 87 m², gelegen op de tweede verdieping en voorzien van lift, berging in de onderbouw, inpandige parkeerplaats en ruim terras.

Verkocht onder voorbehoud

Casparuslaan 6 te Weesp

Vraagprijs € 269.000,= k.k.

Op de begane grond gelegen vierkamer appartement van ca. 102 m² met eigen parkeerplaats in de parkeergarage en een ruim terras van ca. 36 m² op het zuidoosten.

Verkocht onder voorbehoud

Aetsveldselaan 421 te Weesp

Vraagprijs € 349.000,= k.k.

Uniek driekamer penthouse voorzien van lift, berging in de onderbouw, gemeenschappelijke tuin en twee zonnige terrassen met rondom een panoramisch uitzicht.

Verlaagd

Torenstraat 19 te Weesp

Vraagprijs € 198.000,= k.k.

Aan de rand van het gezellige centrum gelegen charmante en in 2000 geheel gerenoveerde stadshoekwoning voorzien van zonnige patio op het zuiden van ca. 10 m² met achterom.

Lees ook