WeesperNieuws

8 augustus 2018

WeesperNieuws 8 augustus 2018


Digitaal klachtenloket mag drukker

WEESP Meer inwoners van Weesp zouden gebruik moeten maken van de Fixi-app, het digitale klachtenloket van de gemeente Weesp.

De onderhoudsploeg van de gemeente kan daardoor sneller en efficiënter de klachten te lijf en voor de inwoner is meteen duidelijk hoe de opvolging van zijn of haar klacht is, zegt wethouder Léon de Lange (D66) namens het college van B en W. Weesp stapte in december over op Fixi. Via app of website kunnen losliggende stoeptegels, scheve lantaarnpalen en andere klachten over de openbare ruimte worden gemeld. Medewerkers achter de vertrouwde klachtentelefoon zetten de telefonische klachten ook in dit systeem. Zo wordt alles meteen doorgezet naar de verantwoordelijke persoon. De richtlijn is dat er binnen drie werkdagen een reactie is, ook bij zaken die niet meteen opgelost kunnen worden. Het werpt wel de vraag op of het zeskoppige onderhoudsteam dat allemaal wel aankan. De Lange: "Voor zover ik kan zien wordt alles heel adequaat opgelost." Verder stelt hij vast dat Fixi voor overzicht zorgt, wat efficiënter werken mogelijk maakt. "De onderhoudsploeg kan nu in een keer een aantal problemen in een wijk tegelijk aanpakken." Op vragen van de gemeenteraad, vlak voor het zomerreces, deed wethouder Maarten Miner (GroenLinks) de toezegging om te evalueren hoe de Fixi-methode aansluit op de dienstverlening van de gemeente.

3

Gooise Meren oneens met compensatie

GOOISE MEREN Er moet volgens de gemeente Gooise Meren een hoger bedrag op tafel komen van de gemeente Weesp om Gooise Meren te compenseren voor het werk dat de toenmalige gemeente Muiden heeft gedaan voor Weespersluis.

Muiden heeft kosten gemaakt voor de ontwikkeling van de woonwijk, omdat de Bloemendalerpolder eerst deels bij Muiden hoorde. De gemeente, nu Gooise Meren, kan dat geld - nu de polder helemaal van Weesp is - niet meer terugverdienen. Gooise Meren tekent bezwaar aan tegen het bedrag van net wat meer dan een ton euro waarvan Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Holland heeft gezegd dat Weesp dat aan Gooise Meren moet betalen. Gooise Meren stelt recht te hebben op meer. Eerder werd een bedrag van anderhalf miljoen euro geëist. Gedeputeerde Staten moet nog een oordeel vellen. Dat gebeurt pas later.

Agenten pakken Weesper na kat-en-muisspel

WEESP Er waren een paar pogingen voor nodig, maar agenten hebben afgelopen weekend een jonge Weesper (22) gepakt die nog een paar maanden celstraf moest uitzitten vanwege een woninginbraak.

De politie deed afgelopen week meerdere pogingen, maar steeds kon de Weesper volgens de politie 'als een ware illusionist steeds op het nippertje aan zijn lot ontkomen'. Samen met agenten van de korpsen Huizen en Gooise Meren kon er zaterdag een eind gemaakt worden aan het kat-en-muisspel. De Weesper werd gepakt en zit tot half november vast.

Eerste stuk aangepakte Van Houtenlaan/Groeneweg weer open

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Was je er net echt aan gewend dat je om moest rijden, kun je er voor een deel al weer overheen: het eerste stuk van het werk aan de C.J. van Houtenlaan en de Groeneweg is klaar. De weg werd vlak voor het weekend weer geopend. Er staat nog wel heel wat te gebeuren: de rest van het herinrichtingsproject duurt nog tot oktober.

Motormuseum

Foto: Sjoerd Stoop

Weesper Jaap de Jong heeft een motormuseum. En dat in zijn eigen huiskamer.

15

Reggie Baay op Indië-herdenking in de Synagoge

WEESP In de Weesper Synagoge wordt 15 augustus stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

De lezing 'Aanhoudende herinneringen' van Reggie Baay (1955) gaat over de periode van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende dekolonisatiestrijd. Uit familiearchieven heeft Baay veel persoonlijke informatie geput over deze donkere periode. Na zijn studie aan de Rijksuniversiteit Leiden was Baay van 1985 tot 2005 als redacteur verbonden aan 'Indische Letteren' en publiceerde hij vele artikelen op het gebied van koloniale geschiedenis en literatuur. Hij schreef ook een aantal romans over Nederlands Indië. Op dit ogenblik werkt hij aan een op historische feiten gebaseerde roman over familiegeneraties die getekend zijn door de gruwelijkheden van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

De Indië-herdenking wordt georganiseerd door De Vrienden van de Weesper Synagoge. "Het blijft belangrijk om het echte einde van de Tweede Wereldoorlog - ruim 3 maanden na het einde ervan in Europa - te herdenken. Het hield voor velen het begin in van andere gruwelijkheden, de Bersiap-tijd genoemd, geenszins een 'bevrijding' van de Japanse wreedheden."

Weesper Synagoge, Nieuwstraat 5. Toegang is gratis. Zaal open vanaf 19.30 uur.

Weerbericht

Overgang naar licht wisselvallig weer, minder warm

Het blokkerende hogedrukgebied trekt deze week eindelijk naar het oosten weg. Een uitloper van een lagedrukgebied bij IJsland zakt vanaf donderdag uit tot over het Noordzeegebied. Er kunnen enkele (onweers)buien vallen met enige afkoeling. Of dit het einde is van de droogte is nog onzeker. Waarschijnlijk wordt het licht wisselvallig weer bij een normale temperatuur.

Donderdag en vrijdag

Nadat later op woensdag verspreid enkele onweersbuien zijn gevallen wordt het donderdag en vrijdag enigszins wisselvallig met kans op enkele (onweers)buien. Tussendoor is er ook enige ruimte voor de zon. De wind gaat uit een richting waaien tussen zuid en west, wat lang niet is gebeurd. Het is minder warm. De maximum temperatuur valt terug naar circa 22 à 23 graden.

Het weekeinde

Voor het weekend is de verwachting bij het schrijven van dit weerbericht nog onzeker. Het meest waarschijnlijke is dat het licht wisselvallig weer zal blijven. Er zijn perioden met zon maar er kunnen verspreid ook enkele buien tot ontwikkeling komen. Er waait een matige westenwind. De maxima liggen tussen 20 en 25 graden wat normaal is voor half augustus.

Weetje

Juli 2018 was met 340 uren zon een recordzonnige juli. Het was zelfs de zonnigste maand ooit. Het oude record stond op 331 zonuren in mei 1989. Juli was ook recorddroog met in onze regio slechts 4 à 5 mm neerslag tegen 80 mm normaal. Met een gemiddelde temperatuur van 20.7 graden was juli de op twee na warmste. Alleen juli 2006 en juli 1994 waren warmer.

Van de lezers

Op de koffie

Het is allemaal mogelijk, 2015 de Nieuwstad, de winkelzijde helemaal op de schop. Hij was al
opgeleverd maar de parkeerplaatsen aan de grachtkant vergeten, niet zo doorgedacht. Zeg
maar vakmanschap. Nu drie jaar later, geen koffie, zelfs nooit gevraagd aan bewoners, gebruiker
en/of winkeliers of ze tevreden waren. Misschien over de praktische bruikbaarheid, verdeling
van ruimte, veiligheid, klantvriendelijkheid, ik noem maar wat. Na zoveel honderdduizenden
euro's uitgegeven te hebben wil je dit toch weten als opdrachtgever! Zeker als je met twee aar
zo'n klus nog eens mag doen. Daar wil je toch van leren!
Begin 2017. Ook de andere kant van de Nieuwstad moet een 30 km. zone worden. Jawel na elf
jaar beloftes. Uitnodigingen tien dagen van te voren in de bus. Wij trekken aan drie gelijke
borden. Ik heb duidelijk aangegeven dat dit niet een normale presentatie is. Normaal is het een
forum die uitleg geeft en waar je vragen aan kunt stellen. Veel protesten uit de genodigden,
maar niemand van de ambtenaren luisterde of schreef iets op. Maar…we mochten wel foto's
maken met ons mobieltje. Een A4tje als duidelijkheid zat er niet in. Dit zou de ondergang van de
gemeente Weesp kunnen betekenen. Wij mochten met deze schamelijke informatie wel een
wensje opschrijven wat wij er van vonden. Dit herhaalde zich bij een volgende uitnodiging.
Niemand heeft ooit/nooit iets gehoord of gezien wat er was bedacht of opgemerkt. Een
schoolvoorbeeld van participatie. Met de wethouder van participatie een afspraak gemaakt, en
beloftes gekregen. Per mail zelf maar een verslag gemaakt en opgestuurd, later nog maar eens
een herinnering aan gewaagd, net als een pak met klachtenbrieven, nooit iets van gehoord wat
nog invloed kon hebben op het resultaat. De kaarten waren al geschud. De inspraak procedure
was met de trein allang voorbij. Wel zijn wij als bewoners in het WeesperNieuws bedankt voor
de medewerking. Niemand weet wie dat is of zijn geweest. Ook bij navraag heeft niemand zich
gemeld. Toch een leuke geste. Nu acht maanden klaar, de 30 km. zone is een feit maar niemand
houdt zich er aan, we rossen gewoon door en er is geen 30 km. bord meer te zien. Misschien
iets voor een evaluatie met of zonder koffie. Wij laten ons graag verrassen.

Ferd. Vermeulen, Weesp

Weesper Vechtbloazers maken echte Weesper 'meedeiner'

Foto: De Vechtbloazers

WEESP Weesp heeft natuurlijk al een echt volkslied en ook een ode aan de stad mag met het 'In Weesp' van Erik Jobben niet meer ontbreken, maar een echte 'meedeiner' was er nog niet. Tot nu dan. Amusementsorkest De Vechtbloazers heeft er eentje gemaakt.

De tekst van de meedeiner is voor veel Weespers een feest van herkenning. Centraal staat de tekst 'Blauw wit blauw, ik hou van jou', maar met teksten als 'Als je door de Slijkstraat loopt, en een ijsje bij Nelis koopt. En als je de weg naar Toeters kent, dan weet je dat je een Weesper bent' kent de tekst volop Weesper onderdelen.

De Vechtbloazers hopen dat het liedje volop gedeeld wordt onder andere Weespers en dat het met het Sluis-en-bruggenfeest uit volle borst wordt meegezongen.

De onderhoudsploeg van de gemeente heeft het er maar druk mee

Rondje langs klachten over de openbare ruimte in Weesp

Losliggende stoeptegels en andere klachten over de openbare ruimte kun je kwijt via Fixi. Een kleine rondgang door de Fixi-kaart van Weesp.

De meldingen druppelen van alle kanten binnen.

WEESP "Langs de Korte Stammerdijk staan blauwe bankjes. Deze zijn alle vier losgetrokken uit de grond. Dit is al zo sinds zaterdag. Zeker, gezien alle bootjes die hier aanmeren, en wandelaars en fietsers die er gebruik van maken, geen pluspunt voor de gemeente Weesp. Hoop dat het zo snel mogelijk hersteld wordt."

De plattegrond staat vol met druppels, elke druppel is een melding

Het is een van de vele meldingen die oplettende inwoners van Weesp doen via de Fixi-app. Al die klachten komen binnen bij de zes man sterke onderhoudsploeg van de gemeente Weesp, die er een dagtaak aan heeft om de meldingen na te lopen en de klachten af te handelen. Wat soms toch nog iets anders is dan oplossen. Zo is een melding over een terugkerende molshoop in een plantsoen aan de Marsmanstraat ("waardoor stoep gevaarlijk verzakt, wonen zeer veel ouderen, tevens zeer slecht onderhoud na grasmaaien, steeds gras op de stoepen waardoor gladheid en wildgroei van onkruid"), wel afgehandeld maar kennelijk niet opgelost. Want een maand later laat de melder weten: "Niets gedaan, gevaar is er nog steeds. Wel weer gemaaid. Molshopen plat en nu weer zichtbaar. Doorgeven dat het gemeld is prima, maar dan ook aangeven wanneer het gemaakt wordt." Fixi kun je ook gewoon op je internetbrowser raadplegen. De plattegrond van Weesp staat vol met druppels, elke druppel is een melding. De kleur geeft de status aan: rood is gemeld, oranje is in behandeling en groen is afgehandeld.

Ook dit zou een reden kunnen zijn om even de Fixi-app te openen en een melding te doen.

Op het moment dat wij de kaart bekijken, zien we meer dan honderd druppels waarvan de meeste groen zijn. We klikken lukraak wat druppels aan en zien de meldingen die erbij horen, soms met handige foto. Vlak voor het stadhuis: een paaltje omver gereden. Kikkenstraat: stoep is verzakt. Nieuwstad: fiets in het water. Ossenmarkt: openbare verlichting stuk. We beginnen al medelijden te krijgen met de onderhoudsploeg, die er allemaal achteraan moet.
De nieuwste melding komt uit de Slijkstraat, waar enkele klinkers en een deel van de regengoot zijn verzakt. Wat opvalt is het aantal druppels in de gloednieuwe straten van het Leeuwenveld. Veelal meldingen van nu al kapot gereden bestrating (dat heb je met al die verhuiswagens in de wijk). Er komen niet alleen klachten binnen, ook suggesties. Zo laat een bewoner van het Thom Posthumahof weten het heel fijn te zullen vinden als de gemeente op de openbare plek voor het meertje wat openbare bankjes zou kunnen plaatsen en prullenbakken voor afval. Terug naar de Stammerdijk. We hebben het gecheckt: de losgetrokken bankjes zijn keurig gefixt.

De steen die nooit verkocht had mogen worden, is terecht

Wie zou de dame zijn die op de lithosteen geportretteerd is?

WEESP De steen met het portret erop die per ongeluk was ingebracht bij de Kringloper in Weesp, én een paar weken geleden ook verkocht was, is terecht. Eigenaresse Margot Meijer (59) uit Amsterdams is de hemel te rijk. De lithosteen, want dat is het, was gekocht door Paul Kers uit Muiden. Hij was er enorm blij mee, maar begrijpt hoe belangrijk het voor Margot was om het familiestuk weer terug te krijgen. En dus verruilde de steen vorige week weer van eigenaar.

Paul had al een paar keer in de Kringloper staan kijken bij de steen. "Ik herkende onmiddellijk dat het een bijzondere lithosteen was", vertelt hij. "Je komt dit soort dingen bijna nooit tegen en al helemaal niet in een kringloopwinkel. Bij deze steen zag ik de kwaliteit en ik heb hem gekocht." Paul deed het nodige onderzoek en maakte de steen schoon. "Omdat de lithosteen gebruikt is om afdrukken te maken, zat er oude inkt op. Ik heb er met mensen over gepraat en gegoogled. Op de steen staan ook een jaartal en handtekening, maar wel in spiegelschrift. Het jaartal heb ik kunnen lezen, de steen dateert uit 1834. De handtekening kon ik niet ontcijferen." Paul is lid van de Kunstkring Muiden en maakt zelf als amateurkunstenaar realistische aquarellen. Hij wilde nog gaan proberen afdrukken van de steen te maken. "Maar hiervoor is een speciale pers nodig en een speciale inkttechniek, dus dat was er nog niet van gekomen." De steen moet van een topkunstenaar geweest zijn, denkt Paul. "Alleen toppers konden de fluwelige afdruk, die deze steen ook geeft, uit de litho krijgen." Hij vermoedt dat de steen afkomstig is uit Duitsland, en misschien de vrouw die erop geportretteerd is ook wel. "Het is een heel sterke, kalkhoudende steensoort die in een bepaald gebied in Duitsland bij opgravingen is gevonden."

Paul was ook nog van plan om verder te onderzoeken wie de vrouw is wier portret op de lithosteen staat, maar voordat hij daarmee verder kon gaan, hoorde hij bij een bezoek aan de Kringloper het verhaal van Margot. "Medewerker Bert herkende me, ik kom heel regelmatig in de winkel, daar staan af en toe echt bijzondere dingen. Ik vond het verhaal zo aandoenlijk, dat ik besloot dat zij hem weer van mij kon overnemen."

De steen blijkt een bijzondere lithosteen
te zijn uit 1834

Megapluim

Bert Wiebering van de Kringloper vindt het zelf heel gewoon. "Ik ben heel blij voor die mevrouw natuurlijk, maar ik heb niet veel bijzonders gedaan hoor, gewoon die meneer even aangesproken." Margot is ontzettend blij dat zij de steen weer terug heeft. Toen ze ontdekte dat de steen per ongeluk naar de Kringloper was gebracht, was de steen tot haar grote schrik al verkocht. Voor haar heeft de steen, zo lang ze zich kan herinneren al in de familie, grote emotionele waarde. Paul kreeg wijn en bij De Kringloper werden ze getrakteerd op taart en bloemen. "Vooral Bert ben ik heel dankbaar, die verdient echt een megapluim!"

Raad loopt vast in rekensom parkeren Weespersluis

WEESP Volgens de PvdA doet de gemeenteraad de ontwikkelaars van Weespersluis een groot cadeau door de parkeernorm aan te passen. Wethouder Vos (WSP) zegt dat de PvdA een grote rekenfout maakt.

De ontwikkelaars van Weespersluis zijn gehouden aan de norm uit de parkeernota van 2007. Die is opgesteld voor bestaand gebied. Omdat je in een compleet nieuwe wijk alle ruimte optimaal kunt benutten, zijn volgens de gemeente minder parkeerplaatsen nodig om alle auto's kwijt te kunnen. Dus ligt er een voorstel om voor Weespersluis een andere norm te hanteren.

5 miljoen

Bij de behandeling in de raad trapte de PvdA op de rem. Fractievoorzitter Bert Keesman rekende uit dat er ruim 1100 parkeerplaatsen minder hoeven te komen dan afgesproken. Dat scheelt de bouwers volgens hem ruim 5 miljoen euro aan aanlegkosten. Bovendien berekende Keesman dat 1100 parkeerplaatsen bij elkaar een oppervlakte hebben van 128 m2. "Dat levert extra ruimte op voor groen en sociale woningbouw. We hebben als gemeente eindelijk een onderhandelingspositie", aldus Keesman, die daarom niet zo maar akkoord wilde gaan met de lagere parkeernorm.

Maar de berekening van de PvdA klopt niet, zegt wethouder John Vos. Hij wijst erop dat de ontwikkelaars net zoveel ruimte moeten inrichten: zoveel parkeerplaatsen minder, zoveel groenstroken meer. De kosten zijn volgens Vos vergelijkbaar. Ook komen er hierdoor geen woningen bij, want het maximum is gesteld op 2.750. "Zowel vanuit technisch als commercieel oogpunt is de waarde nul: dus is het geen cadeautje." Vos kon echter niet met zekerheid zeggen dat er inderdaad alleen maar groen voor die parkeerplaatsen terugkomt en niet bijvoorbeeld grotere woningen.

Stemmen staakten

Dat bracht Charda Kuipers van coalitiepartij GroenLinks ertoe om tegen de aanpassing van de parkeernorm te stemmen. Daardoor staakten de stemmen (8-8, de raad was niet compleet), zodat het voorstel na de zomer opnieuw in stemming komt. "Dat geeft ons de tijd om de zaak nog eens goed door te rekenen", aldus Keesman. De wethouder kan de extra tijd gebruiken om garanties te krijgen over 'groen voor parkeren'.

Hans de Wal

Voorzitter Wereldwinkel Weesp, reist graag, 69 jaar, Weesper sinds 2013

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Vooral vrijwilligerswerk: naast de Wereldwinkel ben ik mentor van een meervoudig gehandicapte man. Ik bezoek hem regelmatig en ga af en toe samen met hem naar FC Utrecht of Ajax. Ook ben ik schuldhulpmaatje."

Hoe breng je je vrije tijd door?"
"We reizen graag, in Nederland en in het buitenland, De Ardèche is favoriet. Vooral stedentrips, gecombineerd met museumbezoek of mooi concert."

Beste eigenschap?
"
Vasthoudendheid."

En je slechtste?
"
Ongeduldig als zaken niet lopen zoals je hebt bedacht."

Favoriete dag van de week?
"Iedere zaterdag om 07.00 uur een rondje golf met vrienden op de prachtige golfbaan bij kasteel de Haar in Vleuten."

Wat zou je doen met een miljoen?
"
Een winkelpand kopen voor de Wereldwinkel Weesp. Ik gun deze winkel waar veel vrijwilligers keihard werken om mensen in andere landen een beter leven te gunnen nog een lang bestaan."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Gemeente Weesp om de water- en elektrafaciliteiten voor de watersporters langs heel Smal Weesp, aan beide zijden, aan te pakken."

Waar ben je trots op?
"Terugkijkend op mijn leven ben ik best trots. En natuurlijk op onze vier kinderen en elf kleinkinderen."

Wakker te maken voor?
"Een Hollandse nieuwe, vers van het mes. Zonder uitjes."

Als je de burgemeester was...
"Voerde ik lik-op-stukbeleid in voor hondenuitlaters die de poep laten liggen en leerlingen die op de stoep fietsen en ouderen schrik aanjagen. Soms helpt opvoeden met de harde hand beter dan waarschuwen zonder gevolgen."

Nieuwe fietsbrug Nigtevecht is aardig klimmetje

De fraaie fietsbrug bij Nigtevecht.

WEESP De aanloop doet een beetje aan als een lokale variant van het circuit van Zandvoort of zelfs de Alpe d'Huez met al haar bochten. En eerlijk is eerlijk: de nieuwe fietsbrug bij Nigtevecht is een flink klimmetje, zelfs voor de geoefende fietser. De brug opende afgelopen vrijdag voor het eerst. Afgelopen weekend waagden al snel de eerste fietsers de oversteek over de gloednieuwe brug.

Een passie voor de Zuiderzee

Bart werkt aan 'project van zijn leven'

Bart Reindersma: kunstenaar, Zuiderzeekenner, docent én muzikant. Hier tijdens Weesp gastvrij. Foto: Ingrid Voet

door Ingrid Voet

WEESP Als het de laatste maanden over Bart Reindersma ging, dan ging het over hoe hij oudejaarsnacht uit het water gered werd. Een mooi verhaal, met een goede afloop, maar Bart Reindersma is natuurlijk veel meer dan 'die drenkeling'. Kunstenaar vooral, muzikant, Zuiderzeekenner en docent.

Het is niet zo dat Bart niet dankbaar is voor het heldhaftige optreden van zijn redders. "Ik heb voor de tweede keer in mijn een tweede kans gekregen en die grijp ik!", zegt hij. Zoe Timmermans, Miuka Toele en Joery Blum kregen een oorkonde van de gemeente voor hun heldendaad en Bart maakte van ieder een portret met grafietstift. In het dagelijks leven maakt hij etsen in zijn atelier in Almere, in opdracht en vrij werk. Aan de wand in zijn woonschip hangen zijn eerste werken, scheepsgezichten. "Die daar is de allereerste uit 1979. Gemaakt met een droge-naaldtechniek." Officieel woont Bart in Amsterdam, maar omdat hij Weesp zo ontzettend leuk vindt, is hij meer in Weesp dan in Amsterdam aan boord van zijn 100 jaar oude scheepje, een Waalschokker. "Het is klein, maar hier heb ik alles en ik kan gaan waar ik wil en heb mijn huis altijd bij me. Is de trend niet 'tiny houses'? Daar woon ik al in."

Bart maakte portretten van zijn redders.

'Ik wil de geschiedenis van de Zuiderzee
levend houden'

Bart werd 65 jaar geleden geboren in Amsterdam. Door zijn ouders, die een sloep kochten en al snel met hem het IJsselmeer op gingen, raakte hij verknocht aan varen, schepen en het IJsselmeer, of meer nog: de Zuiderzee. Hij werd hovenier, maar daar lag zijn hart niet. "Op school kreeg ik drukles van de vader van Jeroen Krabbé, Maarten Krabbé. Ze zeggen wel eens: één keer drukinkt aan je handen, altijd drukinkt aan je handen. Bij een kunstenaar waar ik later tekenles had, stond een drukpersje, ik leerde de techniek en was verkocht." Het bleef een tijdlang een hobby, tot Bart na een ongeluk vanaf zijn nek verlamd in het ziekenhuis belandde. "Na een paar dagen kreeg ik ineens weer gevoel in mijn voet en nam me voor: als dit goedkomt, doe ik alleen nog maar wat ik echt wil. En dat was etsen maken." Na een half jaar revalideren kon Bart alles weer. "Ik ging etsen maken en heb nooit meer anders gedaan. Ik kocht voor 150 gulden een 100 jaar oude pers van een leerlooier, bouwde die om en maak er tot op de dag van vandaag al mijn afdrukken mee. In 40 jaar tijd heb ik 1000 verschillende etsen gemaakt, en daarvan meer dan 170.000 afdrukken gemaakt en verkocht", rekent hij uit. Zijn eigen werk heeft altijd een nautisch thema. Maar Bart maakte ook bijna 30 jaar in opdracht van het Rijksmuseum reproducties van Rembrandts met een heel speciale techniek. "De heliogravure, een techniek van rond 1860, ik heb er twee jaar over gedaan om te achterhalen hoe het werkt."

De Zuiderzee

Die liefde voor het etsen geeft Bart door aan leerlingen van basisscholen. Via Collage in Almere geeft hij les in de groepen 5 tot en met 8. "En soms zegt een kind dan: dat wil ik later ook, net als ik vroeger, heel mooi is dat." Daarnaast vertelt hij geschiedenisverhalen over de Zuiderzee. "Met film erbij vertel ik hoe bijzonder het is dat ze in die polder wonen." Bij de lessen speelt Bart ook op zijn trekharmonica. "Bestaande liedjes met teksten over de polder." Spelen doet hij trouwens vaker. Eind juni nog tijdens Weesp Gastvrij. Samen met celliste Michele Courtens geeft hij regelmatig 'Zuiderzeediners', avonden vol verhalen en muziek over de oude Zuiderzee.

Die Zuiderzee, dat is echt een passie. Bart maakte er al boeken over, met zijn eigen prenten, en in het najaar verschijnt 'Schokland, de laatste 100 jaar van het eiland'. Daarnaast gaat Bart zich de komende tijd helemaal wijden aan een website met alles wat hij in de loop der jaren te weten is gekomen over de Zuiderzee en het IJsselmeer. Met een speciaal, digitaal en interactief programma voor scholen wil hij de geschiedenis van de Zuiderzee levend houden. "Een historisch onderwerp met de nieuwste technieken. Een link leggen tussen verleden en heden. Het wordt het project van mijn leven."

Column

De badmeester

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Jan: met Kan Kooper.

Je kunt alles verregelen, maar dit is mooi. Hou wat mooi is vast.

Stefan: met Stefan, zei jij nou 'Kan'?
Jan: Nee, ik zei Jan maar vroeger zei ik wel eens 'met Kan Jooper'.
Stefan: Ik verstond Kan Kooper maar goed ligt aan mij. Ik wou je een fijne vakantie wensen en ik wou vragen of je en zo ja welk boek je meeneemt.
Jan: Ik lees nu een boek over Churchill. Weet je dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een voorstel was van het Lagerhuis dat alle Britten hun kooper moesten inleveren voor de oorlogsindustrie want er was ernstig tekort aan kooper en er werd gezegd dat dat ook gold voor alle kooperen instrumenten dus saxofoons, sousafoons, trompetten, schuiftrombones en vergeet de bas-tuba's niet!
Stefan: En?
Jan: Nou, Churchill was vooral tegen het inleveren van instrumenten; hij sprak toen de legendarische woorden: "als we dat doen, wat voor land zijn we dan nog aan het verdedigen?"
Stefan: Leven zonder muziek is zinloos.
Jan: Precies, en ik moest toen ineens aan de Groene Punt denken waar op dit moment gehandhaafd wordt omdat er niet meer gezwommen mag worden vanwege gevaar van de scheepvaart.
Stefan: Zag er de laatste dagen heel kaal uit.
Jan: Precies! Ik vond het een toonbeeld van vrijheid, soort jaren '50 onbezorgdheid, een groene grazige weide met jongelingen van diverse pluimage aan lianen slingerend van boom tot boom en dan de Vecht in plonzen; prille liefdes aan de waterkant terwijl ouders verliefd scrabbelend met een glaasje wijn en een stukje kaas van Pronk Juweel tevreden toekijken. Het mag niet, maar we doen het toch. Je kunt alles verregelen maar dit is mooi. Hou wat mooi is vast. Voor even regeert niet de angst maar de schoonheid. En nu is na een paar dagen handhaven dat hele beeld uit elkaar gespat! Het is kaal en voor je het weet staan er voor die zogenaamde veiligheid er toch een aantal veel te dure huizen op.
Stefan: En het gevaar voor de scheepvaart ?
Jan: Scheepvaart, scheepvaart… we hebben het niet over het Amsterdam-Rijnkanaal... Laten we nou eerst eens denken hoe we ervoor zorgen dat er gezwommen kan worden en dat de scheepvaart en de zwemmers weten dat je bij dat groene puntje op sommige momenten even goed moet opletten.
Stefan: Ik voel hem aan komen. Een vrijwillige ietwat kalende badmeester met een kooper instrument die het gevaar weg blaast als het nodig is. En de eerste vrijwillige badmeester heeft zich al opgeven, en zijn naam is?
Jan: Precies, Kan Jooper!
Stefan: Fijne vakantie Jan, en hou vol
Jan: Hou vol

Woning Dammerweg voor de tweede keer in paar weken tijd geramd

Bewoonster: 'Voel me erg nerveus en heb vreselijk veel hoofdpijn'

Voor de tweede keer in korte tijd was er afgelopen week een ongeval bij Restaurant Thai Faa Faet aan de Dammerweg, net binnen Weesp.

De Volkswagen Golf nadat de woning is getroffen en de auto weer recht staat. Foto: Caspar van de Pol

weesp Het is donderdagavond half acht. Op het terras van het restaurant genieten bezoekers waarschijnlijk van een hapje en drankje én het mooie weer als plotseling een grijze Volkswagen Golf met daarin vier mensen de ervoor gelegen woning ramt en op zijn kant terecht komt. De bestuurder, een 25-jarige man uit Laren, gaat er aanvankelijk vandoor, maar wordt even later alsnog gepakt.

Caspar van de Pol is eigenaar van het restaurant en tevens de bewoner van een van de twee huizen in het door de automobilist geramde pand. Zij 87-jarige moeder woont in het andere meest getroffen huis. "Ik voel me erg nerveus en heb vreselijk veel hoofdpijn", zegt zij. "Ik woon hier al zestig jaar en nooit gebeurt er hier iets en nu voor de tweede keer binnen een paar weken rijdt er een auto tegen mijn huis."
Het vorige incident vond plaats op zaterdagavond 30 juni. Een 22-jarige man uit Polen, rijdend richting de Gooilandseweg, knalde rond half negen 's avonds vol op de boom voor de woning waarna de auto om zijn as draaide en alle wielen afbraken.
Afgelopen donderdag eigenlijk hetzelfde verhaal, vertelt Caspar van de Pol, met dat verschil dat de boom nu net niet werd geraakt. Wel kan het door het vorige ongeval al scheefstaande verkeersbord nu definitief de prullenbak in. "Ik zag de auto op zijn kant tegen de muur en belde 112. Op dat moment was de bestuurder al weg en verstopt op de boerderij hiernaast. Zijn maatjes, waarvan een bekneld, had hij in de auto achtergelaten."
De man wordt opgepakt. Net als de Pool zou hij hebben gedronken. Ondanks de schade is Van de Pol opgelucht. "Voor hetzelfde geld had ik hier op dat moment mijn heg staan te knippen."

De woning aan de Dammerweg. Foto: Weesper Nieuws

'Voor ouderen wordt veel gedaan en je hoeft je niet eenzaam te voelen'

De PCOB organiseert verschillende activiteiten voor oudere inwoners van Weesp

Nelly Vogel is de voorzitter van het PCOB in Weesp.

WEESP De PCOB is een ouderenbond en werkt sinds kort samen met een andere ouderenbond in Weesp, namelijk het KBO. "Wij organiseren nu samen activiteiten", aldus voorzitter Nelly Vogel van het PCOB. Leden van deze bonden ontvangen maandelijks een landelijke magazine.

Wat bieden jullie ouderen in Weesp?
"We organiseren iedere maand een bijeenkomst met lezingen over onderwerpen zoals voeding en gezondheid, veiligheid en reisverslagen. Ook onderwerpen die interessant zijn voor mannen. Omdat we een christelijke bond zijn, bespreken we ook serieuze onderwerpen. Driemaal per jaar maken we een busreis.Twee weken geleden zijn we met 45 leden naar Sliedrecht gegaan en hebben we gevaren op de Merwede. Deze maand gaan we eten in Oversingel en in oktober naar Joure in Friesland waar we naar de D.E.-fabriek gaan. Op 20 september komt iemand spreken over Flevoland. Deze activiteiten organiseren we om de eenzaamheid op te vangen van ouderen."

Werken jullie samen met andere organisaties?
"Ja, dat doen we regelmatig. Ik maak elke maand een nieuwsbrief voor onze leden met informatie wat er te doen is in Weesp zoals wat de gemeente of Versa Welzijn organiseren. Versa heeft iedere eerste en derde maandag van de maand een middag in de Wintertuin met spelletjes en gezellig met elkaar praten onder het genot van een kopje koffie of thee. In het Lichthuis kan er op dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen koffie of thee gedronken worden. Eén keer in de maand ben ik daar de gastvrouw. Ik heb wel het gevoel dat er voor oudere inwoners veel gedaan wordt in Weesp en je hoeft je hier dan ook niet eenzaam te voelen."

'Driemaal per jaar maken we een busreis met leden van de PCOB'

En hoe zit het met de PCOB zelf? Hebben jullie last van vergrijzing?
"We hebben veel oudere leden en willen graag ook 'jongeren' erbij betrekken en dan bedoel ik vanaf een jaar of zestig. De bestuursleden van onze afdeling zijn rond de tachtig jaar. Ik vraag me wel af wie mijn functie als voorzitter overneemt als ik het niet meer aan kan. Straks is er geen voorzitter en bestuur meer en houdt de ouderenbond op te bestaan. Dat mag niet gebeuren want daar is de PCOB te belangrijk voor. Ik hoop dat senioren die dit verhaal lezen, zich willen aansluiten bij PCOB of KBO."

Wat vind jij belangrijk voor ouderen?
"Ik weet uit ervaring dat het belangrijk is dat je met een computer kunt omgaan zodat je contact hebt met familie, maar bijvoorbeeld ook om spelletjes op te doen. Ik kan ook niet meer zonder mijn mobiele telefoon. Je kunt appen of sms'en met je kinderen, kleinkinderen en vrienden en je bent meteen op de hoogte als er iets belangrijks gebeurt. Daar wil ik me sterk voor maken en kijken hoe we dat kunnen organiseren in Weesp."

Triatlon Throwback | Wederzijdse liefde

Machiel Ittmann zou wel vaker met zwaaiende armen (en benen) over de finish komen. Foto: André Verheul sr

In de aanloop naar de 29e WeesperNieuws Triatlon op zondag 2 september 2018 elke week een foto uit ons triatlonarchief waar je naar blijft kijken.

Foto

Hier ontluikt de wederzijdse liefde tussen Machiel Ittmann (toen Amstelveen, nu Hilversum) en het Weesper triatlonpubliek. Hij zou nog vaker met zwaaiende armen (en benen) over de finish op het Grote Plein komen. Hij won in 1994, 1996 en 1997 en is daarmee nog altijd recordhouder. 'De Ittmann' werd later Nederlands kampioen wintertriatlon, meervoudig nationaal kampioen langlaufen en twee keer tweede op het NK triatlon in Almere. In 2016 zagen we hem weer eens terug in Weesp. Hij vierde zijn derde plaats met zwaaiende armen en benen.

1994

Met het oog op de hele triatlon van Almere was de toen 25-jarige Machiel Ittmann van plan om het hier rustig aan te doen. "Maar door het publiek langs de kant wordt je toch opgezweept en ga je toch wat harder", sprak hij in de microfoon van Radio Weesp nadat hij als eerste over de finish kwam in een nieuw parcoursrecord van 1.47.37.

Weesper Jaap de Jong toverde de huiskamer om tot motormuseum

'Een museum hebben was altijd al een van m'n grootste dromen'

Jaap de Jong heeft, naast zijn vrouw Ellen, nog een grote liefde: Aermacchi-motorfietsen. Het leverde hem een privémuseum op waar alle modellen staan. En dat in zijn eigen huiskamer.

Jaap de Jong: "Vanaf mijn allereerste Aermacchi was ik meteen verkocht." Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Een beetje een verborgen parel, want dat mag je best zeggen. Toch kun je er als je langs de Vecht over de Hoogstraat van Weesp loopt en voorzichtig de huiskamertjes langs gaat amper omheen: de huiskamer vol met motoren. Eenmaal achter de deur tref je het enige museum met Aermacchi-motorfietsen ter wereld. Drijvende kracht achter het bijzondere stekje: een trotse en gepassioneerde 'conservator' Jaap de Jong.

Ver voordat er überhaupt sprake was van een museum kocht Jaap zijn allereerste Aermacchi-motorfiets. De Weesper was op slag verliefd. "Ik weet nog dat ik 'm kocht. Hij stond in Amsterdam bij Jan Markus in de etalage. Dat was toen nog zo. Geen dure showrooms, gewoon in de etalage. Dit moest hem worden. Een mooi ontwerp, Italiaans design en de kleur… Italiaans rood. In die tijd waren de meeste motorfietsen zwart. Je zag ze niet veel op straat. Het was een relatief dure motorfiets. Ik werkte toen al bij de luchtmacht en verdiende daar wat beter zodat ik de Aermacchi kon kopen. Op afbetaling, dat wel. Je hebt veel bekijks. Toen en nu nog steeds. Het zijn toch bijzondere machines", vertelt Jaap bevlogen.

Meer motoren

De huiskamer vol met motorfietsen. Foto: Sjoerd Stoop

'Aermacchi heeft een watervliegtuig gemaakt, dat lijkt me wel wat'

Na de eerste Aermacchi volgden er meer. In 1985 richtte Jaap de Aermacchi HD Motor Club op. De enige in de wereld. Dat was zijn eerste droom.

Al snel groeide de club tot meer dan vierhonderd leden. Allemaal liefhebbers van klassieke motoren. Ze hebben niet allemaal Aermacchi's, maar ook andere veelal Italiaanse merken. Zelf sleutelen, motoren opknappen en er vooral veel mee rijden. Daar gaat het om. "We organiseren het gehele jaar door veel trips in binnen- en buitenland. Twee keer per jaar gaan we met zo'n zestig clubleden met een touringcar naar Reggio en Imola in Italië. Op die beurzen vinden we allemaal wel iets van onze gading: motoren, onderdelen en allerlei andere zaken. Met een vrachtwagen wordt alles naar Nederland gebracht."

Alles verzameld

Al gauw had Jaap nagenoeg alles verzameld wat Aermacchi gebouwd had. Zijn tweede droom was een Aermacchi-museum. Om uiteindelijk een museum in je eigen huiskamer te hebben, is misschien wel een stap die je niet snel verwacht. "Het idee om de motoren in de woonkamer te zetten kwam van mijn vrouw Ellen. Ze zei op een dag: 'Waarom gaan we niet boven wonen, dan stal je de motoren beneden uit?' Het bleek een schot in de roos. Het museum kwam in de motorbladen in binnen- en buitenland. Met regelmaat komen er, wel op afspraak, mensen langs. Ik vertel ze graag het verhaal achter het merk."

Een derde droom werd ook waarheid: Jaap schreef twee lijvige boekwerken over het merk. Voor alle liefhebbers een standaardwerk. Voor al zijn werk op het vlak van Aermacchi kreeg Jaap afgelopen april een koninklijke onderscheiding opgespeld. "Dat was een hele eer, maar ik heb het meteen daarna ook gezegd: deze eer komt ook de rest van de club toe."

Verder zoeken

Met alle Aermacchi-modellen die je maar kunt bedenken is het museum compleet maar de zoektocht gaat door. "Het wordt steeds moeilijker, maar er is altijd wel iets van Aermacchi te vinden dat ik nog niet heb. Ik richt me nu vooral op oude brochures, handleidingen, werktekeningen an aankleding voor het museum. Binnenkort gaan we weer naar Imola. Een motorfiets hoef ik niet meer te zoeken, maar je weet maar nooit waar je weer mee terugkomt."

En een volgende droom? "Aermacchi heeft ooit een watervliegtuig gebouwd. Dat lijkt me wel wat, zo voor de deur…"

Het museum zelf bezoeken? Het Aermacchi-museum is gevestigd aan de Hoogstraat 13 in Weesp. Van tevoren een afspraak maken is wel een vereiste. Dat kan op telefoonnummer 0294-410551.

17 / 20

Gerda Peters bespeelt vrijdag 10 augustus het carillon van de Grote Kerk.

Donderdag 9 augustus

De Buurtkamer
komt naar u toe

10.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Samen met de werkgroep 'Kom erbij' gaat Buurtkamer de Kastanje de wijk in. Bij het speeltuintje van de Waarschapstraat zitten wij met koffie en wat lekkers vlakbij uw voordeur.

Samen zingen
in de Buurtkamer

14.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Samen zingen op verschillende soorten muziek. Muziekinstrumenten zijn ook welkom.

Inloopspreekuur Myosotis

16.00 uur | Uitvaartverzorging Myosotis

Elke donderdag spreekuur over uitvaartverzorging en uitvaartverzekeringen. Adres: Utrechtseweg 110-B.

Vrijdag 10 augustus

Ophalen oud papier

8.00 uur | De Grote Kerk

Vrijdag wordt in het centrum het oud papier opgehaald, zaterdag is de rest van Weesp aan de beurt. Voor beide dagen geldt: het papier graag buiten zetten voor 08.00 uur.

Zomeravondconcert

19.00 uur | Toren van de Laurenskerk

Gerda Peter brengt elke keer bijzondere klanken uit het Hemony carillon op de Laurenstoren. Zij is weer een welkome gast in de reeks zomeravondconcerten in Weesp. Luisterplaats: de achtertuin van Oudegracht 27. Vrij entree.

Zaterdag 11 augustus

Drie Provinciëntocht

9.00 uur | Clubhuis Toer Fiets Club Weesp

De Drie Provinciëntocht wordt gefietst door het Groene Hart. Verschillende afstanden van 40 tot 125 km. Starten vanaf 9.00 uur. Ook op zondag 12 augustus.

Repair Café
terug van vakantie

10.00 uur | De Wintertuin

Terug van vakantie en nu blijkt het koffie-apparaat het niet meer te doen? Geen paniek. De mensen van het Repair Café staan weer klaar. Van 10.00 uur tot 12.30 uur.

Zondag 12 augustus

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Clubhuis Toer Fiets Club Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Tel. 06-21828530.

Maandag 13 augustus

Taalcafé voor nieuwe
Nederlanders

19.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Elke maandagavond wordt er gepraat over actuele onderwerpen met oude en nieuwe Weespers, met als doel de taal en cultuur te delen met nieuwkomers in ons land.

Dinsdag 14 augustus

Dinsdag clubavond tocht

18.45 uur | Clubhuis Toer Fiets Club Weesp

Een rondje van 45 à 60 kilometer, voor het donker weer thuis. Tempo wordt indien nodig aangepast. Informatie bij coördinator toertochten Tjebbe Bosma, telefoon 06-37273362 of op de website: www.tfcweesp.nl.

Woensdag 15 augustus

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor al uw vragen op administratief gebied

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Afscheidscentrum Van Vuure

Wees welkom op het wekelijkse inloopspreekuur bij ons afscheidscentrum in Weesp. U kunt hier terecht met al uw uitvaartgerelateerde vragen.

Indië-herdenking: Spreker Reggie Baay met 'Aanhoudende herinneringen'

20.00 uur | Synagoge Weesp

Het blijft belangrijk om het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië en Nederlands-Indië te herdenken. Dit jaar spreekt Reggie Baay, met persoonlijke verhalen uit zijn familiearchieven over de Japanse bezetting en de Bersiap-tijd daarna.

Donderdag 16 augustus

Samen zingen
in de Buurtkamer

14.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Samen zingen op verschillende soorten muziek. Muziekinstrumenten zijn ook welkom.

Inloopspreekuur Myosotis

16.00 uur | Uitvaartverzorging Myosotis

Elke donderdag spreekuur over uitvaartverzorging en uitvaartverzekeringen. Adres: Utrechtseweg 110-B.

Historische stadswandeling

19.00 uur | De Grote Kerk

De Historische Kring Weesp houdt een stadswandeling door het historische centrum van Weesp. De wandeling start om 19.00 uur bij de Grote Kerk aan de Nieuwstraat en duurt anderhalf uur. De kosten zijn € 3,50 per persoon en aanmelden is niet nodig.

Zondag 19 augustus

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Clubhuis Toer Fiets Club Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Tel. 06-21828530.

Maandag 20 augustus

Versa soos

14.00 uur | De Wintertuin

Iedere 1e en 3e maandag van de maand, voor een praatje en/of een spelletje. Entree € 2,- inclusief 2x koffie/thee en iets lekkers. Tel: 06-13898245.

Dinsdag 21 augustus

Inloopspreekuur
vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Vragen of informatie over vrijwilligerswerk? Kom langs op ons inloopspreekuur.

HILVERSUM Viore, centrum voor mensen die leven met kanker aan de Oostereind 115 in Hilversum, organiseert dinsdag 14 augustus van 13.00 tot 15.00 uur een workshop schilderen met je niet-dominante hand. Deelname kost €5,-. Aanmelden en meer info: viore.org.

'Mensen zijn blij dat ze hier nog een havenmeester in levenden lijve treffen'

Havenmeester Noor Tanger geniet van haar zomerse baan

"Goededag, hier is de havenmeester." Alle bootjesmensen die in Weesp aanleggen worden vrolijk begroet door havenmeester Noor Tanger.

Noor Tanger gaat iedere dag alle bootjes in het centrum en langs de Stammerdijk af. Foto: Femke Berkhout

WEESP Sinds 1 april is Noor Tanger de havenmeester in Weesp. Zij int het havengeld en zorgt ervoor dat alle voorzieningen voor deze toeristen in orde zijn. En die job is haar op het lijf geschreven.

Na een tijd 'maten' op het schip de Jacobsschelp van Gerrit Portengen en Bertie Geurts was Noor al verkocht aan het water. Nu heeft ze in haar werk ook weer veel te maken met water, maar dan vanaf de wal. "Toch nog nautisch bezig", zegt ze zelf. Zij is als havenmeester verantwoordelijk voor de gemeentelijke aanlegplaatsen langs de Stammerdijk en in de Kom en de steiger van Weesp Marketing aan de Hoogstraat. Iedere dag gaat ze alle boten langs die in Weesp aanleggen om een nachtje te blijven. Of langer. "Veel bootjesmensen willen graag langer blijven. Je mag drie maal 24 uur aanleggen, maar als er ruimte is, mogen ze van mij best wat langer blijven." Haar werk is ontzettend gezellig, vindt Noor. "De mensen op de boten zijn op vakantie en vaak zijn ze blij dat ze hier nog een havenmeester in levenden lijve treffen, in plaats van een app. Ze willen hun verhaal kwijt; waar komen ze vandaan, waar gaan ze heen. In het begin waren mijn rondes heel lang, inmiddels ben ik handiger geworden in tegelijk luisteren en de administratie afhandelen", lacht Noor.

Op een terras aan De Kom vertelt ze over haar werk. Een groet naar de langsfietsende brugwachter. "De brugwachters zijn mijn grote vrienden. Zij houden ook alles een beetje in de gaten voor me. Iedere ochtend begin ik met koffie in hun 'kantoor', het brugwachtershuisje bij de Sluisbrug."

Die namen van de boten, daar zitten heel bijzondere bij. Foto: Femke Berkhout

'Hoe druk het ook is, 'nee' verkopen doe ik niet'

Hoe kom je eigenlijk aan zo'n baan? "Via via hoorde ik dat de vorige havenmeester, Leo Perenboom, met pensioen ging. Ik had natuurlijk wel al eens laten vallen dat het me leuk werk leek. Het is mij ook op mijn lijf geschreven: veel contact met mensen, technisch, praktisch, dingen regelen, administratie. Ik ben niet bang om zelf eerst eens te kijken of ik het kan maken als er iets kapot is en ik houd het toiletgebouw aan de Stammerdijk netjes. Vorig jaar ben ik ingewerkt door Leo en bij de start van dit seizoen mocht ik gelukkig ook nog veel vragen."
In het begin van het vaarseizoen komen er vooral veel buitenlandse toeristen naar Weesp, valt Noor op. "Veel van die huurboten, Locaboten, met mensen uit Zwitserland, Rusland, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland. Dat zijn duidelijk niet altijd de meest ervaren schippers. Ze krijgen kort uitleg en dan is Weesp meestal de eerste stop. In tranen zijn ze dan soms."

Het mooie weer zorgt ervoor dat het vaak erg druk is bij de aanlegplaatsen. "Met dat bloedhete weer is de boot natuurlijk ook de beste plek om te vertoeven. 'Nee' verkopen, doe ik niet, er is altijd wel een plekje te vinden. Iedereen wil graag in de Kom liggen. Soms vraag ik een schipper om een beetje in te schikken, er mag in de Kom en aan de Stammerdijk ook dubbel afgemeerd worden. En mocht er echt geen plek meer zijn, dan verwijs ik mensen door naar een passantenplek in één van de havens."

Naast de leuke gesprekken moet Noor soms een beetje streng zijn. "Grappig dat er nog steeds mensen liegen over de lengte van hun boot (je betaalt 90 eurocent tot 1 euro per meter, red.). Inmiddels heb ik wel een timmermansoog ontwikkeld." En de namen van boten? "Meestal vrouwennamen, al heb ik begrepen dat dat geen regel is. Dan vraag ik, om het havengeld te bepalen 'Hoe lang is Irene?' Blijkt de boot naar de eigenaresse genoemd en zegt haar man: 1 meter 78."

Noor is meteen ook gastvrouw voor Weesp. "Ik geef veel informatie en folders. De bootjesmensen gaan trouwens ontzettend veel uit eten in Weesp, merk ik. Rond 19.00 uur tref ik ze vaak niet op de boot. Wist je trouwens dat ook mensen met sloepjes aanleggen om een nachtje in het hotel te logeren?" Het werk gaat de hele zomer, zeven dagen per week door. Erg vindt Noor dat niet. "Het gaat me goed af en het is maar een paar uurtjes per dag. En als ik echt eens weg moet, kan ik rekenen op assistentie. Ik ben eigen baas, supervrij."