WeesperNieuws

21 februari 2018

WeesperNieuws 21 februari 2018


Aanslag ozb kan tegenvaller zijn

WEESP De gemeente heeft de belastingen niet verhoogd en toch valt bij ongeveer 500 Weesper huishoudens komende week een hogere ozb-aanslag in de bus. Het gaat om een stijging van enkele tientjes tot tweehonderd euro.

De onroerendzaakbelasting (ozb) wordt berekend op basis van de waarde van de woning. Deze WOZ-waarde is in het verleden niet altijd op de correcte manier berekend, zo meldt wethouder Joop Overmars (WSP) van Financiën. "De waarderingsmethode van de gemeente is vorig jaar afgekeurd. De correcties leiden in een aantal gevallen tot behoorlijke afwijkingen." Daarnaast hebben de stijgende prijzen op de woningmarkt invloed op de WOZ-waarde. Omdat niet alle woningen evenredig in prijs zijn gestegen, leidt ook dat tot onderlinge verschuivingen. "De gemiddelde waardestijging in Weesp is 10,6%. Maar sommige woningen stijgen wel 30 tot 40%, soms zelfs tot 100% aan toe", aldus Overmars. Hij ziet met name een stijging bij de goedkopere woningen, zoals in de stationsbuurt. Ook in Aetsveld zijn de prijzen opgelopen.

De gemiddelde stijging compenseert de gemeente met het verlagen van het ozb-tarief. De totale opbrengst van de ozb blijft daardoor gelijk, behoudens een inflatiecorrectie van 1,5%. Maar de onderlinge verschillen kan de gemeente niet compenseren: daarom zal de ene woningeigenaar naar verhouding meer betalen, terwijl het bij een ander gelijk blijft of zelfs daalt.

Aanschuiven voor betaalbaar dagmenu in De Hogeweyk

WEESP De Hogeweyk noemt het 'de aanschuiftafel'. Wie geen zin heeft om te koken, kan voortaan op woensdag in het restaurant van het verpleeghuis aan de Heemraadweg in Weesp aanschuiven voor een verse maaltijd tegen een zeer betaalbaar prijsje.

Het kan voor buurtbewoners - en eigenlijk iedereen - een extra reden zijn om eens gebruik te maken van het restaurant in De Hogeweyk. Het mag dan een verzorgingshuis voor dementerenden zijn, De Hogeweyk is nadrukkelijk op zoek naar een mix met buurtbewoners, net als in een normale wijk. De draaideur staat dan ook open voor iedereen. Dit concept hanteert De Hogeweyk al jaren en krijgt van over de hele wereld aandacht.

Tagliatelleschotel

Het restaurant was al open voor iedereen, de wekelijkse aanschuiftafel is een extra lokkertje. Sinds vorige week staat er elke woensdagavond vanaf circa 17.00 uur een dagmenu inclusief drankje voor slechts € 7,50 klaar. De dagmenu's wisselen steeds. Vanavond staat er een tagliatelleschotel op het menu, volgende week woensdag kotelet bonne femme: ribkarbonade met gebakken krieltjes, wortelen, doperwten, champignons, spekjes en zilveruitjes. "Een mooie kans om in een sfeervolle omgeving buurtbewoners te ontmoeten. Reserveren is niet nodig, iedereen is welkom", meldt De Hogeweyk.

Drempel

Het kan zijn dat je een bewoner met dementie tegenkomt of dat je moet wachten met naar buiten gaan als bijvoorbeeld een bewoner ook mee wil. "Eigenlijk is dat nooit een probleem", zegt coördinator horeca Peter van Gils in een interview in deze editie van het WeesperNieuws. "Als mensen eenmaal een keer de drempel over zijn gekomen, komen ze vaak weer terug in De Hogeweyk."

17

Nieuwe initiatieven vragen om nieuwe vrijwilligers

Foto: Marieke van Veen

WEESP Terwijl Pietje Vlot van Versa (links) een intakegesprek voert met Corinne Postma uit Driemond, leggen Dea Kriek en Olga van de Putte op de achtergrond de laatste hand aan het vacatureoverzicht van deze week. De vele nieuwe maatschappelijke initiatieven in Weesp vragen om nieuwe vrijwilligers. De vacatures staan voortaan om de week op pagina 2.

Klaas zorgde dat Leeuwarden won

'Met Small Amsterdam wilde ik de discussie op gang brengen'

7

Napoleon, geschilderd door Jacque-Louis David.

Soms gaat de titel van mijn stukjes niet op en blijkt dat de tijden helemaal niet veranderen. Zo vinden er nog steeds oorlogen plaats. Onlangs las ik een artikel getiteld 'Nederlandse militairen in leger en marine van Napoleon 1810-1813'. In 1810 werd ons land onder de leiding van de broer van Napoleon opgeheven en bij het Franse keizerrijk ingelijfd en werd alles vanuit één uniform systeem geregeld. Ook werd de militaire dienstplicht ingevoerd en kreeg iedere jongeman een nummer en via een soort loterij werd bepaald wie soldaat werd. Via sommige nummers werd men vrijgeloot. Mijn vader werd in 1910 ingeloot. Je mocht een remplacant zoeken, die voor jou in de plaats ging, uiteraard tegen betaling. Het hoogste bekende bedrag hiervoor is 4.500 gulden, wat in die tijd zeer veel geld was. Ongeveer 28.000 man heeft onder Napoleon gediend, soldaten die hij nodig had voor onder meer de Russische veldtocht. 4500 Nederlandse militairen overleden in Franse hospitalen en van de veldtocht naar Rusland kwamen er van de 15.000 Nederlanders slechts 500 terug. Ook waren er nog Weespers in Franse dienst: Everard Fluiter - geboren 27 januari 1794, Henri Riesbergen - geboren 11 maart 1793, Guillaume Hoogenberg - geboren 21 maart 1781, Thierry Stork - geboren 12 juli 1788, Guillaume Beuker - geboren 28 maart 1788, Henri Magaay - geboren 6 december 1792, Henry de Ruyter - geboren 2 september 1788, Jean Keyzer - geboren 11 september 1788, Everard Kors - geboren 8 maart 1790, Gerard Prent - geboren 14 september 1769. Deze namen komen nog voor in Weesp. Ik merk op dat de voornamen verfranst zijn. Misschien komen deze namen in uw familie voor en kan dit voor u aanleiding zijn dit na te zoeken. Laat het mij dan even weten.

Weerbericht

Droog, overwegend zonnig, lichte vorst in de nacht

De meteorologische winter loopt ten einde, maar het koudste deel van de winter lijkt nog te gaan beginnen. Boven Scandinavië ontwikkelt zich een zeer krachtig hogedrukgebied. Het systeem genereert een oostelijke stroming met aanvoer van koude continentale lucht. Ondanks een sterke instraling met veel zonneschijn wordt het overdag niet warmer dan 3 à 5 graden.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag vriest het licht (tot - 3 graden). Overdag zijn er zonnige perioden bij een maximumtemperatuur van 4 à 5 graden. Er waait een matige noordoostenwind. Ook in de nacht naar vrijdag vriest het licht, tot -4 graden. Overdag loopt de temperatuur op tot 3 graden boven het vriespunt. Vrijdag is het droog en zonnig. Er waait een matige oostenwind.

Het weekeinde

Zaterdag is het droog en zonnig. Ook zondag schijnt de zon volop, mogelijk drijven er enkele wolkenvelden over. De temperatuur duikt in de nacht naar -5 graden. Zaterdag overdag wordt het 3 à 4 graden. Zondag zo'n 2 graden. De noordoostenwind trekt iets aan. Begin volgende week wordt 's nachts matige vorst verwacht (tot -7 graden) en 's middags rond 0 graden.

Weetje

De 28e februari is de laatste dag van de meteowinter. Soms gaat de winter nog door in maart, zoals in 2013. Soms valt pas eind februari de winter in volle hevigheid in, zoals in 2005. Het laagste minimum die winter was -9.2 graden op de 28e februari. Nog kouder werd het begin maart. Op 4 maart daalde het kwik in de nacht tot -14.4 graden boven een dik pak sneeuw.

'Er moet snel wat gebeuren, het is voor ons echt nu of nooit'

Huurders wachten met smart op groen licht Laurentiuskerk

Bezwaren uit de buurt zorgen ervoor dat de transformatie van de Laurentiuskerk nog niet is gestart. Tot grote frustratie van de toekomstige huurders.

De transformatie van de kerk ligt nog steeds stil. Foto: André Verheul

WEESP Het ombouwen van de Laurentiuskerk tot woningen, werkruimten, yogastudio en brouwerijcafé ligt nog altijd stil. Tot grote frustratie van de toekomstige huurders van de kerk, zoals Wispe dat er straks haar bier gaat brouwen. "We staan klaar om te starten, maar moeten wachten. En dat kan ons duur komen te staan", laten Remko en Jerrit Vellenga van Wispe weten.

Wispe heeft grootse plannen als huurder van de Laurentiuskerk. Als er straks wel groen licht komt voor de transformatie van de kerk moet Wispe nog meer een Weesper biertje worden: het moet er straks ook gebrouwen worden. Daarnaast komt er een proeflokaal en moet er een brouwlab komen, waar Wispe nieuwe biersmaken en soorten kan testen.

Maar zolang er niet gebouwd kan worden, zit Wispe in de wachtkamer. "We werken nu al drie jaar aan het plan. Dat het allemaal wat langer zou duren hadden we van tevoren wel verwacht. Je hebt te maken met een monumentaal gebouw en dat heeft toch wat meer voeten in de aarde. Maar nu duurt het door alle bezwaren wel heel erg lang. We zijn eigenlijk al toe aan het bestellen van de brouwketels en het aannemen van personeel, maar dat laat allemaal op zich wachten. En daar worden we wel een beetje moe van."

'Doordat het zo lang duurt verliezen we onze goede startpositie'

Wat Wispe betreft moet er snel wat gaan gebeuren. "De concurrentie op de biermarkt is ontzettend groot. En steeds meer biermerken vestigen zich nu. Doordat het zo lang duurt verliezen wij nu wel onze goede startpositie. Toen we negen jaar geleden begonnen met Wispe waren we één van de eerste, maar het openen van een brouwerij laat op zich wachten. We moeten in die trend meegaan. Het is echt nu of nooit."

Ondanks alles blijft Wispe wel positief en houdt goede hoop dat de brouwerij in de kerk er komt. "We gaan ook absoluut niet bij de pakken neerzetten. We houden goede moed en blijven ons volop richten op de Laurentiuskerk. Met alle alternatieven die er zouden kunnen zijn zouden we inleveren op de bijzonderheid van deze locatie. We willen graag ook wel het positieve aspect benadrukken, want we blijven gewoon heel erg enthousiast. En we hebben ook wat meer tijd. Tijd die we willen gebruiken om de buurt te vertellen dat de impact van onze plannen op de buurt allemaal wel meevalt. We houden het vertrouwen dat het goed komt."

Naast Wispe staat ook een andere huurder te trappelen om van start te gaan: YogaToday, dat een yogacentrum gaat openen in de kerk. Isolde Zandee: "Vanwege de vertraging moeten wij wéér verhuizen. Het is al niet handig om vanuit ruimtegebrek twee locaties te hebben, maar nu moeten we met de Lotuszaal ook nog eens weg uit het gebouw Nieuwstad 100. We kunnen per 1 april tijdelijk in de Sleutelsteeg terecht, maar praktisch is het niet. YogaToday is sinds de opening enorm gegroeid, we kunnen niet wachten om alles samen te brengen in de kerk."

Wethouder houdt vertrouwen mooi plan Kostverloren

WEESP Wethouder Peter Eijking vertrouwt erop dat woningcorporatie Ymere met een woningbouwplan voor de Kostverlorenstraat komt dat op meer draagvlak van de buurt kan rekenen.

Ymere denkt aan het bouwen van twee woonblokken van maximaal zes etages hoog (goed voor 65 à 70 appartementen) op de plek van de in 2015 gesloopte Kostverlorenflat, plus nog eens circa 35 appartementen boven op winkelcentrum Hogeweij. Vanuit de buurt klinkt het bezwaar dat de bebouwing daarmee te massaal wordt. Niet hoger dan vier etages, eisen omwonenden. Een poging van de WSP om de verdichting te verminderen kreeg onvoldoende steun in de raad. Het voorstel was om Ymere te houden aan de prestatieafspraken: maximaal 80 woningen met behoud van de afgesproken 40 in de sociale sector. Dat kwam fractievoorzitter Lars Boom op felle kritiek van de oppositie te staan. CDA, D66 en Weesp bij Gooise Meren wezen erop dat WSP, GroenLinks en PvdA anderhalf jaar geleden de weg vrij maakten voor een bouwhoogte van zes etages. "Dan bind je de kat op het spek", aldus D66. Boom kreeg het verwijt van inconsistent bestuur en verkiezingsretoriek voor de voeten geworpen. De PvdA was bang dat meegaan met de WSP-motie de sociale component onder druk zou zetten, zodat de WSP-motie geen meerderheid haalde.

In een reactie op Radio Weesp benadrukte wethouder Peter Eijking (PvdA) dat Ymere slechts voorlopige plannen heeft getoond. De wethouder voert nog gesprekken met Ymere over de verdere uitwerking. "Het is natuurlijk in het belang van eenieder dat daar een plan komt dat kan rekenen op draagvlak van de buurt. Dat weet Ymere ook. Ik heb er vertrouwen in dat dat goed komt."

Kelderbox vol rook

WEESP Een brandje heeft woensdagavond een garagebox aan de Heemraadweg vol rook gezet.

Vanwege de vele rook werd alarm geslagen. De brandweer was snel ter plaatse en heeft het brandje snel geblust. Waardoor het brandje is ontstaan, is niet bekend.

Enorme verschillen in schatting 'prijskaartje Amsterdam'

WEESP Mocht Weesp kiezen voor een fusie met Amsterdam, wat kost het dan om uit de bestaande regionale samenwerkingsverbanden te stappen? De schattingen van deze uittredingsschade lopen sterk uiteen en zijn inzet van een discussie die momenteel in gemeentelijke kringen woedt.

Hoe duur is het verlaten van regionale samenwerkingen?

De discussie is aangezwengeld door De Gooi- en Eemlander die berekende dat het prijskaartje weleens kan oplopen tot ruim 15 miljoen euro. Dat is ruim vijf keer zo veel als de 2,7 miljoen die het bureau KplusV berekent en waar de gemeenteraad van Weesp zich tot dusver op baseerde. Volgens de krant is er geen rekening gehouden met een uitspraak die de Raad van State deed in een andere zaak. Weesp zou op basis van die uitspraak gedurende vijf jaar moeten blijven meebetalen aan de verlaten regio, elk jaar iets minder. Het is echter de vraag of die uitspraak leidend is in het geval-Weesp. De deskundigen van KplusV hebben er in het geval van Weesp geen rekening mee gehouden.
Het moeilijke in deze kwestie is dat het draait om indicaties en aannames. Concrete cijfers liggen nergens vast. B en W van Weesp stellen dat de uiteindelijke kosten onderwerp van onderhandeling zijn. Ze zijn bovendien afhankelijk van timing en logische momenten voor uittreding. De Regio Gooi en Vechtstreek doet er geen uitspraak over. "We zijn pas aan zet als Weesp ook daadwerkelijk gaat uittreden", laat de woordvoerster desgevraagd weten. Het stadsbestuur van Weesp schat in dat de berekening van KplusV reëler is dan die van de krant. B en W rekenen dat voor in de beantwoording op schriftelijke vragen van raadslid Gerton van Unnik (pro- Gooise Meren).

De raad van Weesp beslist op 26 maart, vijf dagen na het referendum, met welke gemeente het fusietraject wordt ingezet. Bij een keuze voor Gooise Meren blijven de samenwerkingsverbanden intact en zijn er geen uittredingskosten. Een keuze voor Amsterdam leidt tot uittreding van de Regio Gooi en Vechtstreek (o.a. GAD en GGD), de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (vergunningverlening, toezicht en handhaving) en de Veiligheidsregio. Uittredingsschade is voor rekening van de uittredende partij: Weesp (en uiteindelijk Amsterdam).

Marjos Swartjes

Drukker dan ooit sinds haar pensioen. Woont al bijna haar hele leven in Weesp. Fan van Dale Watson. Is 66 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben 40 jaar getrouwd met Frans en trotse moeder en oma van twee dochters en een zoon, twee fantastische schoonzonen en vier kleinkinderen. Ik ben gepensioneerd secretaresse met nog steeds een druk leven met het Breicafé, linedancegroep Texas Stampede Dancers, Stichting Terre des Hommes en het wijkoverleg."

Waar kun jij je boos over maken?
"Onverschilligheid, op veel gebieden. Je rommel op straat gooien, geen aandacht hebben voor wat er beter kan in je omgeving en in de wereld."

Je beste eigenschap?
"Dat kunnen anderen beter beoordelen."

En je slechtste?
"Ik kan geen nee zeggen en ik kan niet stilzitten."

Favoriete dag in de week?
"Ik maak van elke dag een feestje."

's Nachts wakker te maken voor?
"Een concert van countryzanger Dale Watson."

Wat zou je doen met duizend euro?
"Een lekker dagje weg met het hele gezin."

En met een miljoen?
"Zou ik een trefpunt in Aetsveld opzetten."

Als jij de burgemeester was, dan?
"Zou ik het stokje snel overdragen aan Bas Jan van Bochove; het is mij te ingewikkeld en hij doet het fantastisch."

Mooiste plekje van Weesp?
"Met elk plekje dat ik aanwijs doe ik zo veel andere plekjes tekort. Weesp is prachtig."

Welk nieuws houdt jou bezig?
"Ik wil er voor pleiten om toch vooral de saamhorigheid binnen Weesp niet te laten verstoren door factoren van buitenaf. Laten we voor eeuwig Weespers blijven!"

Verkiezings- borden (1)

WEESP GroenLinks moet de verkiezingsposters aanpassen. De partij meldt trots 'Lijst 2' op de posters, maar het is D66 dat in Weesp lijst 2 mag voeren.

De gemeente neemt de schuld op zich. In een persbericht en op de website meldde de gemeente dat GroenLinks als tweede op de kieslijst komt. De oorzaak van het misverstand gaat schuil in de zetelverdeling: GroenLinks is op basis van het aantal zetels de tweede partij van Weesp. Dat was te danken aan de lijstverbinding met de PvdA, die gunstig uitpakte. D66 kreeg echter meer stemmen dan GroenLinks en dat bepaalt de lijstvolgorde. Bij de officiële vastlegging in het proces-verbaal is er geen vergissing gemaakt. De gevolgen lijken zich alleen te beperken tot de posters van GroenLinks; D66 heeft geen lijstnummer op de poster vermeld.

Verkiezings- borden (2)

WEESP Op 21 maart zijn er niet alleen gemeenteraadsverkiezingen, in Weesp is ook het referendum over de bestuurlijke toekomst. Een informatieposter over de gemeente blijkt lastig te volgen.

Via het referendum kunnen de kiesgerechtigden hun voorkeur uitspreken voor een fusie met Amsterdam of Gooise Meren. Die bestuurlijke fusie gaat op zijn vroegst in na de raadsperiode 2018-2022 en wordt voorafgegaan door een ambtelijke fusie. De gemeente geeft neutrale voorlichting en dan luistert de formulering nauw. Op de poster die sinds vorige week op de verkiezingsborden hangt ontbreekt onder andere het woordje 'na', waardoor de indruk werd verkregen dat de bestuurlijke fusie al in de komende vier jaar plaatsvindt. En dat is dus niet het geval: Weesp blijft nog zeker vier jaar zelfstandig. "Nieuwe posters zijn in de maak", meldt de gemeente.

Verkiezings- borden (3)

WEESP Op de verkiezingsborden hangen ook uitingen van het comité Zelfstandig Weesp. Mag dat? Want het comité is geen politieke partij. De gemeente laat weten dat deze uiting is toegestaan.

Op de posters van het comité staat de oproep om in het referendum tegen een fusie met Amsterdam te stemmen.

Groeneweg krijgt nieuwe gasleiding

Foto: Marieke van Veen

WEESP De verouderde ijzeren gasleidingen in de Groeneweg worden deze week vervangen door nieuwe koperen leidingen. De aannemer heeft de stoeptegels verwijderd en een brede, vrij diepe geul gegraven. De bewoners kunnen via loopplanken bij hun huis komen. Af en toe moet het gas worden afgesloten, maar in principe kan iedereen 's avonds gewoon koken.

Vol leescafé voor 'Hollandse Meesters'

Themaochtend met kunsthistorica Diana Kostman. Foto: Marieke van Veen

WEESP Kunsthistorica Diana Kostman verzorgde vorige week in de bibliotheek een lezing over Hollandse Meesters. Daar was grote belangstelling voor, het hele leescafé zat vol.

Aanleiding was de tentoonstelling 'Hollandse meesters' die nu in de Hermitage in Amsterdam te zien is. Dit museum heeft Hollandse meesterwerken van St.-Petersburg naar Nederland gehaald. De lezing hierover maakte deel uit van de leerzame themaochtenden die de bibliotheek elke eerste en derde donderdag van de maand houdt.

Klaas kreeg nukkige Friezen aan het juichen

Leeuwarden cultuurhoofdstad dankzij Weesper

Klaas Dijkstra (geel shirt) gaat samen met duizenden Leeuwarders uit zijn dak bij het horen van de uitslag.

door Marieke van Veen

WEESP Van Leeuwarden de Europese Culturele Hoofdstad van 2018 maken? De inwoners van Leeuwarden vonden het maar niks. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. En wat ging dat trouwens wel niet kosten allemaal, kon dat geld niet beter naar de voedselbank? Maar marketeer Klaas Dijkstra uit Weesp slaagde erin de neuzen dezelfde kant op te krijgen. En nu Leeuwarden sinds begin dit jaar ook echt de culturele hoofdstad is, zijn alle Friezen apetrots.

Tien jaar geleden besloot de provincie Fryslân dat Leeuwarden de Europese Culturele Hoofdstad van 2018 moest worden. Een hoog gegrepen plan met kapers op de kust, want Den Haag, Eindhoven, Utrecht en Maastricht spraken dezelfde ambitie uit. De toenmalige wethouder van Leeuwarden belde naar Weesp, want daar woonde een goede marketeer die hij nog kende van vroeger. Het gaat hier om Klaas Dijkstra, een geboren en getogen Fries die sinds 2002 in Weesp woont. Die besloot de uitdaging aan te gaan. Hij stapte in een traject dat het grootste, lastigste en meest tijdrovende project in zijn carrière zou worden. Maar het was het allemaal waard toen Leeuwarden in 2013 de concurrentie aftroefde. Het Gouverneursplein ging uit zijn dak. En dat terwijl de Friezen in eerste instantie helemaal niets van de verkiezing wilden weten.
"We hebben de eerste jaren alleen maar weerstand gehad", blikt Klaas Dijkstra terug. "In 2012 lag het project zelfs op de zeebodem. Niemand zag er nog brood in. Maar omdat we er nu eenmaal aan begonnen waren en per se wilden winnen, besloten we dat het alles of niets moest zijn met een laatste grote campagne. Ik ben toen bijna een jaar niet in Weesp geweest. Maar het lukte: gaandeweg werd iedereen steeds enthousiaster en op het laatst waren de vlaggen, polsbandjes en buttons niet aan te slepen. En toen we in 2013 wonnen, stonden er uiteindelijk duizenden mensen op het Gouverneursplein te juichen." Het grote, zichtbare draagvlak onder de bevolking was zelfs een van de redenen om Leeuwarden de eer te gunnen.

Small Amsterdam is een positioneringsvraagstuk: wat is onze bruidsschat?

Bidbookspektakel

Een memorabel voorbeeld van de succesvolle campagne was de manier waarop Leeuwarden het Bidbook aanbood. Dijkstra: "Van mijn mannetjes in de concurrerende steden wist ik dat zij hun projectvoorstel gewoon via de post gingen sturen. Ik besloot het anders aan te pakken. We gingen met honderden Friezen naar de Westergasfabriek in Amsterdam. Met een spektakel vol trommelaars, dichters, operazangers, dansers, veertig Friese paarden en honderden mensen uit de multiculti wijken in hun eigen kleurrijke kleding lieten we zien wat Leeuwarden te bieden heeft".

Small Amsterdam

Eind vorige maand was de officiële aftrap van Leeuwarden Fryslan 2018 (LF2018), een jaar vol evenementen. Dijkstra kijkt met veel plezier terug op de verkiezing, maar met de uitvoering heeft hij verder niets van doen. Hij is weer volop bezig met zijn eigen bureau Zest Marketing en zet zijn expertise daarnaast in voor Weesper evenementen zoals het Watersportfestival en andere festiviteiten van café 't Helletje. Dit jaar baarde hij in Weesp bovendien opzien met het filmpje 'Small Amsterdam', waarin hij Weesp profileerde als Amsterdam in het klein, met grachten, kerken en volle terrassen. Dat heeft hem op enkele verwensingen na ('hij moest oprotten, hij was geen echte Weesper') vooral veel positieve reacties opgeleverd. "Met Small Amsterdam bedoel ik niet - of niet per se - dat Weesp zich bij Amsterdam zou moeten aansluiten. Het is een positioneringsvraagstuk. Weesp moet fuseren met een andere gemeente en dus moet Weesp haar bruidsschat tonen." Dijkstra houdt ervan de boel op te schudden en discussies op gang te brengen. Is de lokale politiek niks voor hem? "Ik ben heel bevlogen, maar heb geen politieke ambities. Bovendien: ik heb als marketeer veel meer invloed dan ik als politicus ooit zal hebben."

Column

Voor en tegens

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Stefan: "Met Stefan!"
Jan: "Stefan, heb je het nieuws al gehoord?"
Stefan: "Dat we met z'n allen schijnbaar toch voor Gooise Meren gaan kiezen?"
Jan: "Ehm, nee …. Ik bedoelde dat er schijnbaar geen klein crematoriumpje op Landscroon komt."
Stefan: "Maar ik was daar juist voor."
Jan: "Ja, en ik juist niet…"
Stefan: "O ja, en daarom was ik uiteindelijk ook tegen."
Jan: "En jij wilde graag bij Amsterdam horen en daar was ik ook voor. Ook omdat zwevend raadslid Gerton van Unnik tegen is."
Stefan "Die is toch van de ouderenpartij?"
Jan: "Ja en toch nee. Hij is toch weer het gezicht van de partij zonder lijstnummer en die partij heet 'Weesp bij Gooise Meren'."
Stefan: "Helder, haha. Sorry, ik mag niet lachen. Je moet iedereen met een missie serieus nemen."
Jan: "Dat is ook zo, maar wij stemmen natuurlijk voor Amsterdam. Omdat dat altijd het beste is voor Weesp."
Stefan: "Precies. En waarom...?"
Jan: "Daarom!"
Stefan: "Juist, maar moet je dan nu ook niet in deze column met steekhoudende argumenten komen?"
Jan: "Nee, dat hoeft niet. Jij bent voor Amsterdam en ik ben voor jou en jij bent voor mij en ik ben ook voor Amsterdam. Dat moet voldoende zijn."
Stefan: "Gelukkig. Trouwens iets anders: leuk dat Weesper Wulf een Edison heeft gewonnen."
Jan: "Ja, geweldig!"
Stefan: "Zou hij voor of tegen zijn?"
Jan: "Geen idee."
Stefan: "En die aardige cassière bij de supermarkt, de Wetpaperboys, kapper Mo... Die zullen toch ook wel voor zijn?"
Jan: "Ga er nou maar gemakshalve van uit dat in principe iedereen behalve een enkel zwevend raadslid voor ons is, omdat wij ook voor hen zijn."
Stefan: "En voor de rest een kwestie van volhouden, hè Jan?"
Jan: "Precies, hou vol en alles komt goed."

'Ik ben voor jou en jij bent voor mij, dat moet voldoende zijn'

11 / 28

'Hoe leuk zou het zijn als deze jonge Ciske de Rat uit Weesp komt?'

De Wijsjesneus gaat met jeugdrollen aan de slag

Het verhaal over het Amsterdamse straatschoffie Ciske de Rat behoort tot ons nationale cultuurerfgoed. Sabine Dorrepaal zoekt kinderen voor deze musical.

Sabine Dorrepaal (in de ivoorwit met roze jurk) speelt zelf ook in musicals. Foto: Anous / Take A Picture

WEESP Musicalschool De Wijsjesneus uit Weesp gaat de jeugdspelers in de nieuwe Almeerse musical Ciske de Rat klaarstomen voor hun rol. Ook kinderen uit Weesp mogen auditie doen. Graag zelfs, want de lessen voor dit stuk vinden straks grotendeels in Weesp plaats.

"De jongen die straks Ciske gaat spelen, zou dus zomaar een Weesper zijn. Hoe leuk zou dat zijn?" Aan het woord is Sabine Dorrepaal, oprichter en docent van De Wijsjesneus.

Genomineerd

'We zoeken kinderen die goed kunnen acteren, dansen én zingen'

De Weespse startte de musicalschool in 2011, omdat er voor jonge kinderen tot 12 jaar op musicalgebied weinig te doen was in Weesp. Spelenderwijs maken de kinderen kennis met zang, dans en toneel en leren zij hun eigen mogelijkheden kennen. Plezier staat voorop, maar er wordt ook serieus toegewerkt naar een eindproductie in het theater. Zelf is Dorrepaal ook al jaren verknocht aan deze allroundtheaterdiscipline. Voor haar vertolking van Brechtje in 'De Engel van Amsterdam' sleepte ze vorig jaar nog een nominatie voor 'Beste vrouwelijke bijrol comedy' voor de Amateur Musical Awards in de wacht.

Semi-professioneel

Dorrepaal speelt bij Musical Almere, een van de grootste musicalverenigingen van Flevoland. Eens per jaar wordt er een zo professioneel mogelijke musical neergezet - in de schouwburg van Almere, met acteerwerk, decors en kostuums waar menig beroepsgezelschap jaloers op zou zijn. Dit jaar is er gekozen voor het ontroerende, tijdloze en oer-Hollandse verhaal van het Amsterdamse straatschoffie Ciske de Rat.

Lessen vooral in Weesp

De musicalvereniging is met de Weespse overeengekomen dat zij voor deze productie de kinderen klaarstoomt en begeleidt. "De audities zijn zondag 4 maart in Almere, maar de lessen vinden straks plaats in Weesp. Grotendeels dan, want we zullen toch ook zo nu en dan met de hele groep moeten repeteren en dat doen we in Almere." Vanuit De Wijsjesneus stromen de aanmeldingen inmiddels binnen, maar Dorrepaal kan zich voorstellen dat er ook kinderen in Weesp zijn die De Wijsjesneus nog niet kennen maar wel graag zouden willen meedoen aan dit project.

Auditie doen

De Weespse: "We zijn op zoek naar kinderen tussen de 8 en 14 jaar. Er zijn verschillende rollen te verdelen, van het straatschoffie Ciske tot een van zijn vriendjes tot kinderen voor het ensemble. Kinderen met lef en die goed kunnen acteren, dansen én zingen, kunnen zich aanmelden via info@wijsjesneus.nl. Vermeldt in dat mailtje naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer en geef aan of het auditie voor een specifieke rol betreft of voor een plek in het ensemble". Voor vragen kan worden gebeld met 06 - 26 16 61 16.

Januari 2019

Er wordt toewerkt naar twee uitvoeringen in januari 2019 in de Schouwburg van Almere (KAF).

wijsjesneus.nl

Wethouder voor senioren, looppad aan de spoorbrug en dingen gewoon dóen

Jan Renzenbrink, CDA

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In deze serie maken we kort maar krachtig kennis met de lijsttrekkers en hun belangrijkste punten.

Jan Renzenbrink is lijsttrekker van het CDA.

WEESP Van zijn pensioen genieten doet hij zeker, maar dat betekent niet stilzitten. Net als vier jaar geleden is Jan Renzenbrink de gedreven lijsttrekker van het CDA.

Wat heeft het CDA bereikt?

"We zijn oppositie, maar geen tegenstanders of schreeuwers. Wij hebben altijd geprobeerd voorstellen beter te maken in plaats van ze weg te stemmen. Uiteindelijk hebben we op die manier uit ons programma van vier jaar geleden toch veel binnengehaald."

'Ons programma heet: 'Weesp in balans'. We moeten niet doorslaan'

Jullie besteden in het verkiezingsprogramma veel aandacht aan kwetsbaren. Weesp voert toch al een zeer behoorlijk sociaal beleid?

"Wethouder Astrid Heijstee (WSP) is daarin heel actief geweest, dat staat buiten kijf. Maar het CDA nam vier jaar geleden het initiatief om die lastige transitie van de zorg hier in Weesp buiten de politieke arena te houden. Daardoor hebben wij een constructieve samenwerking kunnen krijgen."

'We zijn bang dat we zullen verzuipen in het grote Amsterdam'

Een mooie soundbite: 'minder plannenmakers en meer stratenmakers'. Gaat de CDA-stratenmaker zonder plan aan de slag?

"Nee, want er zijn plannen genoeg. Wij vinden dat er de laatste jaren te veel energie is gestoken in plannen zoals het opengraven van de Achtergracht en een crematorium op Landscroon. Die energie hadden we beter kunnen stoppen in het uitvoeren van de dingen die je gewoon kunt doen. Bijvoorbeeld de situatie rondom de Albert Heijn aan de Achtergracht, waar iedereen zich aan ergert. Wij hebben via een motie gezegd: zorg dat - letterlijk in dit geval - de stratenmaker van twee parkeerplaatsen fietsparkeerplaatsen maakt, zodat de doorgang op de stoep verbeterd wordt. Die teneur willen we meer neerzetten. Niet praten, maar gewoon dóen."

Nog een: 'de binnenstad is niet alleen voor toeristen en terrassen.' Maar uit een enquête blijkt dat veel Weespers graag terrassen willen.

"Maar ook veel Weespers niet. Alles met mate. Ons programma heet: 'Weesp in balans'. We moeten niet doorslaan. Terrassen zijn hartstikke leuk, maar vergeet niet: er zijn veel mensen die niet zo'n grote portemonnee hebben. Voor hen is een simpel bankje een betere invulling van de openbare ruimte. Wij bieden wel wat ruimte aan meer terrassen, maar niet met een ponton op het water. Wij willen terrassen meer reguleren en daar hoort ook bij: opruimen in de winter en kijken naar sluitingstijden. De inwoners zijn ook belangrijk, niet alleen de terrassen."

Het CDA doet aardige suggesties voor nieuwe wandel- en fietsrondjes. Waar en hoe?

"Hang een voetpad aan de spoorbrug over de Vecht, dan kun je ook daar van de Ossenmarkt naar de andere kant lopen en heb je een extra rondje door Weesp heen. Aan het einde van het Aetsveldseweggetje hebben we een heel mooi paadje, maar daar kun je alleen met droog weer wandelen. Leg daar een schelpenpad neer en je hebt met relatief eenvoudige middelen een hartstikke mooi rondje."

Beluister het hele interview als een podcast op Weespernieuws.nl. Dat duurt 'een Weesper kwartiertje'. Jan Renzenbrink legt uit hoe het CDA (sociale) woningen wil realiseren zonder het groen aan te tasten.

Welk ander punt wil je nog graag belichten?

"Het CDA wil, naast wijkwethouders, ook een wethouder voor senioren en de inclusiefagenda. Daarmee willen we heel veel kleine dingen op het gebied van leefbaarheid realiseren. We krijgen nu eenmaal meer ouderen in Weesp en daar moeten we op anticiperen en vertalen in ons beleid."

Waarom jullie keuze voor Gooise Meren en niet voor Amsterdam?

"Het grote punt is dat wij de invloed van de Weesper op het stadsbestuur en de ambtelijke organisatie willen behouden. We zijn bang dat we zullen verzuipen in het grote Amsterdam. Je krijgt daar echt met andere spelregels en samenwerkingsverbanden te maken. Onze scholen hebben nu allerlei netwerken en daar zit meer aan vast dan je denkt: jeugdzorg, het speciaal onderwijs, het leerlingenvervoer. Dat gaat in Amsterdam naar een andere wereld toe. De sociale problemen zijn in Amsterdam wezenlijk anders dan in Weesp. De kleinschaligheid van Weesp past beter in het kernenbeleid van Gooise Meren dan bij het grote Amsterdam."

PASPOORT Jan Renzenbrink (63) is, zoals hij zelf zegt, van de 'Bernardusgeneratie': geboren en getogen in Weesp dus en net als echtgenote Thea vele jaren actief in het waterrijke deel van het verenigingsleven.

DRIJFVEER "Ik wil graag een bijdrage leveren aan de stad. In de politiek kan dat."

Inspirator "Landelijk is dat oud-premier Piet de Jong: reëel, luisterend, dienend en dingen realiseren. Plaatselijk is het Thea Jansen, die als CDA-raadslid altijd sterk is geweest in het koppelen van het menselijk aspect aan het gemeentelijk beleid."

KIESLIJST Raadslid Cees Sluijk staat tweede op de lijst, gevolgd door Katinka Hilders-van de Wetering, Miriam van Straten-Nagel en John van Baars. Betty Burggraaff en Henk Alberts zijn de lijstduwers op 19 en 20.

Aandacht voor nieuwe wijken, veilig Stationsplein en wethouder van Geluk

Léon de Lange, D66

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In deze serie maken we kort maar krachtig kennis met de lijsttrekkers en hun belangrijkste punten.

Léon de Lange is lijsttrekker van D66 Weesp.

WEESP Léon de Lange leerde Weesp kennen toen hij via zijn werk betrokken raakte bij de herbestemming van de Lutherse kerk. Het stadje sprak hem zo aan dat hij hier niet alleen kwam wonen, maar er ook de politiek in ging. D66 Weesp bombardeerde hem meteen tot lijsttrekker.

Wat heeft D66 bereikt in de afgelopen vier jaar?

"Ik denk dat we het rechts-populisme stevig hebben bestreden. We zijn altijd voor transparantie geweest en hebben altijd standvastig gestemd op belangrijke dossiers."

'Wij willen een positieve toon uitdragen, geen verdeeldheid zaaien'

Jullie willen een wethouder van Geluk. Wat gaat die doen?

"Waar het ons om gaat is dat je de keuze die het stadsbestuur maakt spiegelt aan de vraag: levert het geluk op voor de Weespers? Een stukje van dat geluk is ook dat de mensen zich gehoord voelen. Ik ervaar zelf dat wanneer je in gesprek gaat met mensen je interessante en creatieve oplossingen krijgt die uiteindelijk draagvlak hebben. De wethouder van Geluk moet daar voor zorgen. De achterliggende gedachte is: je hoeft tegenwoordig maar iéts te zeggen en er komt een stortvloed aan negativiteit op je af. Wij willen een positieve toon uitdragen, constructief werken, met mensen in overleg gaan en geen verdeeldheid zaaien."

'Voorzieningen nieuwe wijken moeten eerder aangelegd worden'

D66-minister Ollongren zei dat gemeenten vanwege het woningtekort het lef moeten tonen ook aan de stadsranden te bouwen.

"Ze heeft daarmee bedoeld dat we ons niet moeten blindstaren op het volbouwen van alle binnenstedelijke stukjes groen. Ik heb het nog even nagevraagd binnen de partij, maar met stadsranden bedoelt ze niet het groen, maar de industrieterreinen waar nog kansen zijn. Ik denk dat wij in Weesp nu wel genoeg gebouwd hebben. We hebben een enorm bouwproject in de Bloemendalerpolder, alle andere mogelijke stukjes zijn al bebouwd; wat ons betreft is het nu wel eventjes genoeg."

Om het rond het station veiliger te maken, pleit D66 voor een verbod op drinken en blowen. Waar mogen de jongeren wel drinken en blowen?

"Thuis, achter in de tuin, we moeten eens kijken of er genoeg hangplekken zijn. Het stationsgebied geeft nu een onveilig gevoel voor heel veel mensen uit Weesp. Wij willen dat daar strenger wordt gecontroleerd. Ons bereiken geluiden dat er zeer veel gedeald wordt. Wij pleiten ervoor dat de politie daar véél steviger op inzet."

Wat wil je zelf nog belichten?

"We zien dat in de nieuwbouwwijken de voorzieningen achterblijven. Verlichting en toezicht bijvoorbeeld, maar ook een goede ontsluitingsweg. In de Bloemendalerpolder gaan ongeveer 10.000 Weespers wonen. Wij willen de 'randvoorzieningen' tot hoofdvoorzieningen benoemen en die eerder aanleggen."

Beluister het hele interview als een podcast op Weespernieuws.nl. Dat duurt 'een Weesper kwartiertje'. Léon de Lange gaat dan ook in op de vraag hoe D66 het parkeerprobleem wil aanpakken.

Waarom kiest D66 voor Amsterdam?

"Vooropgesteld: Gooise Meren is niet verkeerd. Maar het gaat om de kracht die je als bestuur hebt. Zelfs de provincie Noord-Holland geeft aan dat Gooise Meren een tussenstation is om door te groeien naar Gooistad. Daarom zeggen wij: laten we dan meteen de grote stap maken en kiezen voor de kracht die Amsterdam kan inzetten. Het gaat om financiële kracht, maar met name om de bestuurskracht. Wat kunnen wij als Weesp bijdragen aan een zo fijn mogelijke omgeving, hoe kunnen we onderhandelen op grote dossiers? Het staat buiten kijf dat Amsterdam een groot en professioneel ambtenarenapparaat heeft. Ik denk dat Weesp in Amsterdam de meeste kansen heeft en dat wij daar uiteindelijk gelukkiger gaan worden."

D66 trekt de positieve kaart, maar de kritiek is dat jullie oppositie nogal zuur was. Hebben jullie last van moodswings?

"De keuzes die wij maken blijven we uitdragen, of ze nu populair zijn of niet. Je ziet in de politiek, zeker nu in verkiezingstijd, dat partijen opportunistischer worden. Ons kan niet worden verweten dat we twee jaar geleden anders stemden dan nu. En mocht het gebeuren, dan is het goed onderbouwd. Als mensen ons zurigheid verwijten, dan denk ik dat het eerder de irritatie is over dat wij altijd standvastig zijn en dat andere partijen dat niet altijd kunnen."

PASPOORT Het gezin De Lange (vader, moeder, vier jonge kinderen) woont nu vijf jaar in Weesp en heeft het hier prima naar de zin. Léon (35) is zakelijk leider van muziekcollectief Ludwig, dat onlangs een Grammy Award won.

DRIJFVEER "Het opkomend rechts-populisme was voor mij de reden zelf politiek actief te worden om tegenwicht aan die stroming te bieden."

INSPIRATOR "Barack Obama vanwege zijn positieve houding en verbindende rol. Maar inspiratie haal ik vooral uit mijn eigen leven, met jonge kinderen en steeds ouder wordende ouders."

KIESLIJST Raadslid Saskia ter Kuile staat tweede op de kieslijst, gevolgd door Bert Zeeman, Kim Oude Luttikhuis, Eric Hottentot en Hans Douma. Voormalig wethouder Christian Zierleyn is lijstduwer op plek 12.

'Eenmaal een keer de drempel over komen mensen vaak weer terug'

Ook buurtbewoners zijn van harte welkom in het restaurant van De Hogeweyk

De Hogeweyk heeft een sfeervol restaurant waar iedere dag vers en gevarieerd wordt gekookt. Ook voor bewoners en bedrijven uit de buurt.

Het gezellige restaurant is voor iedereen open. Foto's: Vivium

WEESP 'Kom binnen, het restaurant is open', staat er uitnodigend op een bord bij de deur van De Hogeweyk. Dat restaurant is voor iedereen toegankelijk, maar ligt wel in een verpleeghuis voor mensen met dementie. Toch hoeft dat voor buurtbewoners en ondernemers geen belemmering te zijn om gebruik te maken van het restaurant van De Hogeweyk.

Het blijft bijzonder, deze miniwijk binnen de wijk Hogeweij. Aan de pleintjes en straten liggen onder meer een theater, een grand café, een supermarkt en een restaurant. Prachtige faciliteiten voor de bewoners, maar eigenlijk zonde dat ze niet vaker worden gebruikt door mensen van buiten De Hogeweyk, vindt coördinator horeca Peter van Gils. "Bewoners en ondernemers uit de buurt kunnen bij ons aanschuiven in het restaurant en in de theaterzaal voor concerten of om te vergaderen. Naast het restaurant en het grand café worden er in de theaterzaal regelmatig klassieke concerten gegeven, waar ook iedereen welkom is. Van Gils: "En dat kunnen de concertbezoekers dan weer combineren met een etentje in het restaurant, dan zorgen wij dat ze op tijd klaar zijn om bij het concert te zijn. We kunnen van alles regelen, zakelijk, maar ook voor feestjes. Bovendien is het voor onze bewoners ook goed om op die manier betrokken te blijven bij de maatschappij."

Aanschuiftafels

In de keuken wordt iedere dag vers en gevarieerd gekookt.

Bewoners kunnen betrokken te blijven bij de maatschappij

Dat is natuurlijk heel mooi, maar is het feit dat De Hogeweyk een instelling is voor mensen met dementie geen belemmering? En wat zou er dan erg zijn? Dat je een bewoner met dementie tegen kan komen of even moet wachten met naar buiten gaan bijvoorbeeld als een bewoner ook mee wil? "Eigenlijk is dat nooit een probleem", zegt Van Gils. "Als mensen eenmaal een keer de drempel over zijn gekomen, komen ze vaak weer terug in De Hogeweyk." Ondernemers van het aangrenzende bedrijventerrein maken regelmatig gebruik van de faciliteiten van De Hogeweyk. En ook voor buurtgenoten kan het fijn zijn om in het restaurant te komen eten als zij zelf niet kunnen of willen koken, of eens niet alleen thuis willen eten. Nieuw zijn de 'aanschuiftafels' in het restaurant, waarover bericht op de voorpagina. "Maar is is elke avond gezellig om bij ons te komen eten. Er wordt hier altijd vers en gevarieerd gekookt en onze prijzen zijn schappelijk", aldus Van Gils. "We organiseren iedere maand een thema-avond, bijvoorbeeld met stamppotten of een Indische rijsttafel. Ook onze nieuwe buren uit de Zes Weesper Straatjes gaan we nog eens uitnodigen. Ja, ook kinderen zijn welkom, we hebben zelfs een speciaal kindermenu."

FC Weesp bungelt in z'n uppie onderaan

Knullige nederlaag tegen VV IJsselstein

FC Weesp had voldoende kansen, maar kwam niet tot scoren.

WEESP Voetbalvereniging FC Weesp moet er steeds meer op rekenen dat het gaat degraderen. De Weesper tweedeklasser staat na afgelopen weekend, na een knullige nederlaag tegen VVIJ uit IJsselstein (0-1), alleen onder aan het klassement.

René van Vark volgt Mario Rijnsburger op als hoofdtrainer

FC Weesp kreeg tegen het hogergeklasseerde VVIJ voldoende kansen op doelpunten, maar het ontbrak de ploeg aan geluk om te scoren. Verder was de tegenstander nauwelijks beter dan het keurkorps van de vertrekkende hoofdcoach Mario Rijnsburger. Vlak voor rust kwam FC Weesp op achterstand te staan. Een foutje van de achterhoede werd door VVIJ afgestraft, waardoor FC Weesp met 0-1 moest rusten. Na de rust werd er van alles gedaan om de achterstand ongedaan te maken. Er werd goed gevoetbald, maar het ontbrak aan een goede laatste pass om de gelijkmaker te bewerkstelligen.

Teleurstelling voor dames
Ook de dames van FC Weesp verlieten afgelopen zondag teleurgesteld het voetbalveld. Er had meer in gezeten, maar de vrouwen moesten genoegen nemen met een gelijkspel. Tegenstander was Geuzenmiddenmeer. FC Weesp begon twijfelend aan de wedstrijd. Door wisselingen binnen de opstelling was het even zoeken naar de juiste speelwijze. Geuzenmiddenmeer nam daarom het initiatief, waardoor FC Weesp in een verdedigende rol werd gedrukt. Die verdediging stond wel als een huis, want ook de opponent kwam niet tot scoren.
René van Vark
Tot slot: FC Weesp heeft een nieuwe hoofdcoach. René van Vark staat komend jaar voor het eerste zondagelftal. Dat maakte de Weesper voetbalclub afgelopen week bekend. René van Vark staat momenteel al als coach voor het eerste zaterdagelftal en het tweede zondagelftal en werkt al als assistent-coach van de vertrekkende hoofdcoach Mario Rijnsburger. Opvallend is dat de Weesper voetbalclub hiermee straks één coach voor zowel het eerste zaterdag- als het eerste zondagelftal heeft. "Het bestuur en de spelersraad hebben het volste vertrouwen uitgesproken in de voetbalvisie en coachingskwaliteiten van René", laat FC Weesp-voorzitter Bart Horseling weten.

Zaalhockeyers Mixed Hockey Club Weesp kampioen

WEESP Het zat er al een paar weken aan te komen, maar afgelopen weekend was het zover: de zaalhockeyers van MHCW zijn kampioen geworden. De Weespers presteerden het hele seizoen al goed. Bij de jeugd zijn meisjes A1, jongens D2, jongens D3 en meisjes 8E2 kampioen geworden. Alle teams worden zaterdag 10 maart gehuldigd.

Argus moet knokken voor punten

WEESP Een zwaarbevochten zege afgelopen weekend voor de korfballers van Argus. De Weespers wonnen met 'slechts' 18-15 van het lager geklasseerde Kios.

Argus kende een moeizame start en keek al snel tegen een 0-4 achterstand aan. Met goed samenspel werd er teruggevochten. Argus stond voor rust alweer op een 11-8 voorsprong. Na de rust bleef het spannend, maar kon Argus de voorsprong vasthouden.

Hugo van de Griend pakt goud op NK jiujitsu

WEESP Weesper jiujitsuka Hugo van de Griend (13) heeft afgelopen weekend goud gepakt op het NK jiujitsu.

De jonge Weesper kwam voor het eerst uit in de zwaardere -55 kg-klasse voor deelnemers onder de 15 jaar. De eerste wedstrijd was nog een beetje onwennig, maar toch won Hugo met ruime voorsprong. De tweede wedstrijden wist hij beheerst en overtuigend te winnen, zelfs met een full ippon. In de finale kon de Weesper met duidelijke en mooie trappen en stoten en een goed grondgevecht veel punten maken. Daardoor won hij ook deze wedstrijd met groot verschil.

Op het laatste moment gelijk- spel WeHave

WEESP Na een rustperiode van drie weken had het vrouwenhandbalteam er zondag zin in om weer eens te knallen. De verwachting was wel dat dat lastig ging worden tegen US, en dat was ook zo.

Toch ging het team vol positieve energie en vol goede moed de wedstrijd in. De verdediging stond strak, maar dat gold ook voor de verdediging van de tegenpartij. Het scoren viel beide ploegen zwaar. WeHave ging de rust in met een kleine voorsprong (5-3). Na wat aanwijzingen van de coaches begonnen de dames fanatiek aan de tweede helft. Dat leidde echter niet tot het gewenste resultaat. Weesp kwam zelfs op achterstand te staan en moest kort voor tijd alles op alles zetten om de stand nog gelijk te trekken. Het werd 11-11.

23 / 28

Donderdag in de City: de film 'Bar Bahar'. Foto: Yaniv Berman

Woensdag 21 februari

Meezingen

20.00 uur | Toko WSV De Vecht

Gezellig het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van twee accordeonisten.

Cityquiz

20.30 uur | City of Wesopa

Dat je na afloop het gevoel hebt dat je toch slim bezig was. Inschrijven via cityquiz@wesopa.nl.

Donderdag 22 februari

Handwerkinloop

10.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Gezellig handwerken met een praatje en koffie. Ook zonder handwerk hartelijk welkom.

Linedancejubileum

19.00 uur | Manege Bleijenberg

The Texas Stampede Dancers vieren twintig jaar linedance in Weesp met een feestje voor leden, oud-leden en belangstellenden. Iedereen is welkom.

Film: 'Bar Bahar'

20.00 uur | City of Wesopa

Drie samenwonende, totaal verschillende Palestijnse vrouwen proberen hun weg te vinden op het snijvlak van traditie en moderniteit. Entree € 8,-.

Thuis wonen met dementie

14.00 uur | Vivium Oversingel

Tijdens deze bijeenkomst maakt u kennis met het gratis hulpmiddel De Keuzehulp. Tevens wordt informatie gegeven over de DemenTheek in de regio. Mantelzorgers en professionals zijn welkom.

Bingomiddag

14.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht houdt een gezellige bingo in het OAZ-gebouw. De balletjes gaan om 14.00 uur rollen. De prijzen zijn cadeautjes. Toegang: gratis.

Medium Anoeska Coopman

20.00 uur | ZWAVE!

Anoeska Coopman verzorgt een demonstratie mediumschap. Anoeska heeft een eigen praktijk in Amsterdam en geeft veel demonstraties in binnen- en buitenland. Entree: € 10,- per persoon. Opgeven: info@zwave-weesp.nl.

Vrijdag 23 februari

Vogelvoertaartjes maken.

14.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Verwen de vogels in deze koude tijd met een zelfgemaakt taartje van vogelvoer.

Zaterdag 24 februari

Rondleiding molen

14.00 uur | Museum Weesp

Bezoek de tentoonstelling 'Uitgelicht' in Museum Weesp met aansluitend een rondleiding door molen De Vriendschap. Toeslag van € 3,50 op reguliere toegangsprijs.

'Jazz Meets Hiphop'

20.30 uur | City of Wesopa

'Jazz Meets Hiphop' is de titel van een muziekproject van de Saskia Laroo Band, een aanstekelijk multicultureel orkest met musici uit alle windstreken. Entree € 17,50.

Zondag 25 februari

Muziek: Hanna Shybayeva

11.15 uur | City of Wesopa

Pianiste Hanna Shybayeva speelt 'De Oorsprong'. Componisten van alle tijden kwamen vroeg of laat terug op hun wortels van de oorsprong, de volksmuziek uit hun geboorteland. Entree € 12,50.

'Dikkertje Dap'

14.00 uur | City of Wesopa

Nederlandse kinderfilm. Dikkertje Dap is vaak in de dierentuin waar zijn opa werkt. Zijn beste vriend is Raf, de giraf. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, tot Dikkertje voor het eerst naar school gaat en erachter komt dat giraffen niet mee mogen. Entree € 5,-.

Maandag 26 februari

Inloop Seniorweb

10'00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor informatie over cursussen en voor vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. Van 10.00 tot 12.00 uur, koffie gratis.

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Koersbal voor ouderen in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan. Meedoen? Neem contact op via 0294-416081 of kom eens langs.

Kaarten maken

14.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Kom gezellig kaarten maken, koffie, hulp en materiaal aanwezig. Kosten materiaal: 1 euro.

Dinsdag 27 februari

DigiTaalhuis

11.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven of rekenen en/of willen leren omgaan met computers en internet.

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht is open voor het Breicafé. Je kunt hier terecht voor breien, haken, borduren.

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Woensdag 28 februari

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

'Nijntje op de fiets'

10.30 + 14.00 uur | City of Wesopa

'Nijntje op de fiets' met actrice/zangeres Marianne van Houten. Ze neemt de kinderen mee in het verhaal van Nijntje die gaat fietsen. Kaartjes € 7,50 via wesopa.nl.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Inloop over uitvaarten, duurzame mogelijkheden, oplossingen, locaties en financiële vragen.

Donderdag 1 maart

Politieke bijeenkomst

11.00 uur | Papelaan 99

Wat betekent de politiek en een fusie voor kwetsbaren in Weesp? Politieke bijeenkomst tijdens Koffie om de hoek. Iedereen welkom. Met de lijsttrekkers van WSP, VVD, D66, PvdA, Weesp bij Gooise Meren en PvdO. Van GroenLinks komt nummer 2 Charda Kuipers en van het CDA komt nummer 5 John van Baars.

WEESP Volgende week is het voorjaarsvakantie. De City heeft daarom extra kinderactiviteiten op het programma, zoals de film 'Dikkertje Dap' over een jongetje dat bevriend is met Raf de giraf. Zondag 25 februari om 14.00 uur, tickets € 5,-.

Elke maand jazz in Plofhuis 7

Victor van Kampen, de helft van het duo Victor en Bert.

WEESP Plofhuis 7 gaat het gat opvullen dat is ontstaan toen de jazzconcerten in de Van Houtenkerk stopten. In overleg met Thomas Posthuma heeft het theatertje besloten de organisatie over te nemen. Voortaan is er elke maand jazz in het plofhuis. Deze knusse ruimte leent zich uitsteken voor jazzmuziek.

Het eerste jazzconcert is aanstaande zondag 25 februari. Dan treedt het jazzgitaarduo Victor & Bert op. Zondag 25 maart speelt het Michiel Buursen Trio. Zondag 29 april is het de beurt aan het Simone Honijk Kwartet met als gast Ellister van der Molen op trompet. Het Diana Burta Trio (met Thomas Winther Andersen uit Weesp op bas) staat voor zondag 27 mei op het programma.
De aanvangstijd van de concerten is om 16.00 uur en de entree bedraagt € 10,- ( inclusief koffie). Kaarten kunnen worden gereserveerd via kaartverkoop@
plofhuis7.nl
.

Light & Shadow speelt verhalen van vluchtelingen

Met liedjes die je raken

De komende maanden trekt de theatergroep het land door.

WEESP Theatergroep Light & Shadow staat zaterdag 10 maart in Theaterpand Weesp met de voorstelling 'Home...?'. Hierin vertellen en spelen vluchtelingen zelf hun verhaal.

Theatergezelschap Light & Shadow bestaat uit vluchtelingen/statushouders uit Syrië en Irak, die samen met Nederlanders (medelanders) een indrukwekkende voorstelling hebben gemaakt.

Waargebeurde verhalen verteld en gespeeld door acteurs, zangers en muzikanten. Met daarin aandacht voor hoe hun land en leven was voor de oorlog uitbrak en wat er vervolgens gebeurde toen er oorlog was. Van vluchtverhaal tot integratie, een voorstelling met een lach en een traan.

Persoonlijke verhalen

Begin februari ging de voorstelling in première in Amsterdam en kreeg de volgende reacties: indrukwekkend - emotioneel - liedjes die je raken - dit moet je gezien hebben. De voorstelling is geregisseerd door Erik Veltenaar die in 2015 enkele weken afreisde naar Griekenland om als vrijwilliger voor de Stichting Bootvluchteling vluchtelingen te helpen. In de afgelopen jaren ontmoette hij veel vluchtelingen in Amsterdam die iets met theater wilden doen en met hun eigen persoonlijke verhalen. Hij zette deze groep bij elkaar en van daaruit ontstond theatergroep Light & Shadow.

Het land in

De groep wordt gecoacht door het Bijlmer Parktheater, dat dit project direct omarmde en de groep mogelijkheden geeft de repetities in hun studio's te laten plaatsvinden. Na de vele reacties op de try-out en de première aldaar gaat de groep het land in met als doel in zo veel mogelijk theaters hun indrukwekkende verhaal te vertellen. De voorstelling in Weesp is zaterdag 10 maart om 20.30 uur. Tickets € 12,50 via theaterpandweesp.nl.

Vrouwen in de ruimtevaart

De succesvolle film 'Hidden Figures' inspireerde de Tafel van Weesp.

WEESP Vrouwennetwerk Tafel van Weesp heeft zich voor de viering van Internationale Vrouwendag laten inspireren door de bioscoopfilm 'Hidden Figures'.
De vrouwenorganisatie viert Internationale Vrouwendag op donderdag 8 maart met een interessante avond in theater de City of Wesopa. Na de vertoning van eerdergenoemde film (een waargebeurd verhaal over drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die in 1962 voor de NASA werkten) gaat de Tafel van Weesp in gesprek met twee vrouwelijke wetenschappers in de ruimtevaart, te weten astrochemicus Annemieke Petrignani uit Weesp en astronoom Ana Heras uit Barcelona. In een korte collegetourachtige setting delen zij hun ervaring met het publiek.

Kaarten reserveren

Inloop vanaf 19.00 uur, start programma om 19.45 uur. Tickets kosten € 8,-, inclusief een drankje in de pauze. Reserveren kan uitsluitend door te mailen naar info@wesopa.nl onder vermelding van 'Tafel van Weesp', naam en aantal tickets. Betaling op de avond zelf aan de kassa.

Foto: Ruediger Schestag

Een voortdenderende trein van hiphop, jazz en dance

WEESP De Saskia Laroo Band staat aanstaande zaterdag in de City. Deze multiculturele groep muzikanten staat garant voor een avond vol jazz, pop, wereld en dance, gebouwd op stuwende ritmes, krachtige rap en intense solo's. Een geïmproviseerde mix van elektrische en akoestische grooves met respect voor traditie. 20.30 uur / € 17,50. Voorverkoop via wesopa.nl.

Vrouwendag voor de hele familie

Foto: Ruth van Kessel

WEESP Donderdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. De Stichting Vrouwen van Weesp viert dat zaterdag 10 maart met een feest voor de hele familie. Locatie: WVGV aan de Papelaan, van 16.00 tot 21.00 uur. Alle Weespers zijn welkom.