WeesperNieuws

16 augustus 2017

WeesperNieuws 16 augustus 2017


'Slijkstraat net zo kansrijk als de PC'

Een winkel beginnen? Je hebt hier een hoge overlevingskans. Foto: André Verheul

WEESP Weesp is een goede plek om een winkel te beginnen. De Weesper binnenstad behoort tot de winkelgebieden met de hoogste overlevingskans, staat in een onlangs verschenen onderzoeksrapport.

Natuurlijk valt of staat het succes van een winkel ook met ondernemerschap, assortiment en nog duizend dingen, maar aan het umfeld zal het in Weesp niet liggen. Althans, dat claimt het bureau Locatus.
Twaalf professionele winkelaars bezoeken het hele jaar alle winkelgebieden van Nederland en stellen met gegevens over panden, straten, branche en markt de Retail Risk Index op. Dat dezen ze ook met het winkelhart van Weesp, dat wordt gevormd door de Slijkstraat, de Nieuwstraat, de Nieuwstad, het Binnenveer en een deel van de Achtergracht.

Top 100

De informatie is per pand beschikbaar voor ondernemers en investeerders. Met deze data is een Top 100 van minst risicovolle winkelgebieden opgesteld. Hoe hoger op deze lijst, hoe kleiner de kans dat een winkel na het eerste jaar weer moet sluiten. Weesp staat hier op een geruststellende 16e plaats. Dat is op gelijke hoogte met de PC Hooftstraat in Amsterdam en een stuk hoger dan het centrum van Laren, op 47 het eerstvolgende winkelgebied uit deze regio. Ook Huizen haalde de Top 100. Het Amsterdamse Gelderlandplein voert de ranglijst aan.

Weesp aan de slag met geluidsnormen

WEESP Weesp gaat de komende maanden aan de slag met geluidsoverlast voor woningen. Dat laat de gemeente weten.

Er moeten maatregelen genomen worden om er voor de zorgen dat binnen in huizen de geluidsnormen niet worden overschreden door bijvoorbeeld het drukke wegverkeer, het treinverkeer, het vliegverkeer of naastgelegen bedrijven. Welke maatregelen er genomen moeten worden en welke huizen daarvoor in aanmerking komen wordt nu bekeken.

De maatregelen die genomen worden, worden vooral binnen in de huizen genomen. Wat er exact gaat gebeuren kan per adres verschillen. De maatregelen moeten er voor zorgen dat de geluidsbelasting daalt naar een verdraagbare waarde van 43 decibel.

Voor heel Weesp werden onlangs de 'geluidswaardes' vastgesteld. Kort gezegd: hoeveel lawaai er te horen valt en welke straten het meest last hebben van geluid. Daaruit blijkt dat vooral door het verkeer vanaf de Gooilandseweg, de C.J. Van Houtenlaan, de Irenelaan, de Casparuslaan en de Stationsweg de geluidsnormen worden overschreden.

Fietspad langs Gooilandseweg klaar

WEESP Er kan weer gefietst worden langs de Gooilandseweg (N236): het nieuwe fietspad is sinds vrijdagmiddag weer open.

Er werd een maand lang gewerkt aan het fietspad tussen Aetsveld en halverwege naar de Vechtbrug. Het werk had alles te maken met de grootscheepse metamorfose van de Gooilandseweg. Eerder werd al een nieuw fietspad aangelegd vanaf de Vechtbrug tot halverwege de weg naar Aetsveld. Fietsers moesten tijdens de werkzaamheden een heel stuk omrijden. Dat is nu verleden tijd.

Welkom in Weesp

Foto: Astrid Maas

Michael en Mariëlle zochten iets dichtbij Amsterdam. Weesp bleek de ideale plek.

11

Laat ik beginnen met een vraag die ik aan de mannelijke lezers stel: draagt u nog wel eens een stropdas? De stropdas kent een geschiedenis van 400 jaar oud en werden al door de Romeinen gedragen. Het was een soort sjaal die om de nek werd gedragen om de stembanden warm te houden. Deze stropdas, fascalia genoemd, was een symbool van invloed en welvaart. Romeinse generaals namen deze als onderdeel van hun uniform op. Voor een andere verklaring moet wij naar Kroatië waar het gebruikelijk was dat een vrouw haar sjaal gaf aan haar geliefde die op punt stond te vertrekken naar het front. De soldaat strikte deze sjaal om zijn nek en vele anderen volgden. Dit gebeurde rond 1630 en was tot heden een onderdeel van de mode en droegen wij op de lagere school al een stropdas en op de middelbare school hadden wij bovendien nog een colbertjasje aan. Het niet dragen of dragen van een bepaalde das kunnen beide uitdrukking zijn van een maatschappelijke positie of levensovertuiging. Bedrijven, politieke partijen,gemeenten kwamen met een eigen stropdas op de markt. Gelijk met de stropdas kwam de vlinderdas ook wel strikje genoemd ten tonele uitermate geschikt bij avondkleding. Zelf ben ik nog steeds een voorstander van het gebruik van stropdas en kwam tot de ontdekking dat ik er 23 van heb. Hoe denkt u nu over het gebruik van deze attributen? Stuur even een mailtje naar deze krant en degene met de leukste tekst krijgt 10 stropdassen van mij. Onnodig te vermelden is dat ook de dames mogen reageren. Het knopen van de das is niet altijd gemakkelijk. Op de universiteit van Cambridge hebben ze dit wiskundig onderzocht waaruit blijkt dat de das op 85 verschillende manieren te knopen is. Het is maar dat u dit weet.

Weerbericht

Opnieuw wisselvallig en vrij koel zomerweer

We moeten wederom door een wisselvallige fase heen. Na een kortdurende zomerse opleving begin deze week, trok dinsdag een frontaal systeem over met regen en onweer en afkoeling. Na een droge woensdag schuift donderdag een nieuwe depressie het Noordzeegebied binnen. De kans op neerslag neemt dan weer toe en de zuidwesten- tot westenwind trekt flink aan.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt de bewolking toe gevolgd door regen. Later op de dag klaart het wat op. Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht met een grote kans op enkele buien. Af en toe laat de zon zich even zien. De wind draait van zuid naar zuidwest en wakkert vrijdag flink aan tot (vrij) krachtig. De maximum temperatuur schommelt beide dagen rond de 20 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is het winderig. Er staat een matige tot krachtige westenwind. Nu en dan zon schijnt de zon met kans op enkele buien. Met een maximum van 18 à 19 graden is het koel. Zondag neemt de neerslagkans en de zon schijnt iets vaker. De westenwind neemt de kracht af. Het wordt 20 graden. Na het weekend blijft het enkele dagen droog en wordt het iets warmer.

Weetje

De periode van 20 juli tot 20 augustus worden de 'hondsdagen' genoemd. De ster Sirius in sterrenbeeld 'Grote Hond' komt dan tegelijk op met de zon. Het is gemiddeld de warmste tijd van het jaar. Sinds 20 juli kwamen in onze regio tot nu toe geen zomerse dagen van 25+ graden voor. De laatste keer dat zomerse dagen ontbraken tijdens de hondsdagen was in 1993.

Van de lezers

Small Amsterdam?

Met ergernis nam ik kennis van het artikel en de video over de promotie van Weesp als 'Small Amsterdam' (in de uitgave van 9 augustus).

Weesp is interessant genoeg om haar eigen rijke historie en zonder dat men haar naam met Amsterdam verbindt. Wie Weesp bij de buitenlandse toerist wil aanprijzen hoort dit te doen met behoud van de identiteit van de stad zonder die te verkwanselen aan de commercie.

B.Oosterbroek

Als we nou eens met elkaar voor een mooi nieuwjaarsvuurwerk zorgen...

D66 introduceert crowdfundvuurwerk, CDA vind het niks

Een centraal vuurwerk met oud en nieuw, zoals in Amsterdam en Hilversum, is in Weesp (nog) niet in zicht.

Het centrale vuurwerk in Hilversum inspireert D66 in Weesp. Foto: Bastiaan Miché

WEESP Dit was het idee: als we het geld dat we normaal uitgeven aan ons eigen vuurwerk nu eens in een grote pot stoppen, dan kunnen we daarvan met elkaar een professionele vuurwerkshow kopen voor oud en nieuw.

D66-fractievoorzitter Christian Zierleyn deed deze suggestie vorige maand in de gemeenteraad. Tot een besluit kwam het niet, want het raadslid trok het idee na een korte discussie weer in: er was geen enkele steun. Toch stipten hij en de andere debaters enkele interessant punten aan.

De gemeenteraad besloot wel dat er voortaan in het oude centrum tussen de Vecht, Smal Weesp en de Oude Gracht geen vuurwerk meer mag worden afgestoken met oud en nieuw. Het moet leiden tot minder overlast. Zierleyn vindt dat zo'n vuurwerkvrij cirkeltje weinig nut heeft. Het geldt slechts voor een klein deel van Weesp en het ontmoedigt daardoor het zelf afsteken van vuurwerk niet, zo luiden zijn argumenten. Een centraal georganiseerd vuurwerk kan er wél voor zorgen dat mensen zelf geen vuurwerk meer kopen, zo ging hij verder. Het kan een aantrekkelijke nieuwe attractie zijn voor Weesp waarmee de overlast in andere delen van Weesp wordt beperkt. De D66'er rekende voor dat een bezienswaardig vuurwerk tussen de 15.000 en 25.000 euro zou kosten. "Waarschijnlijk is dat particulieren momenteel in Weesp veel meer uitgeven aan vuurwerk. Via crowdfunding onder vuurwerkliefhebbers moet het mogelijk zijn om genoemd bedrag bij elkaar te krijgen."

De raad besloot tot een vuurwerkvrije zone in het centrum.

'Centraal vuurwerk zorgt dat mensen zelf geen vuurwerk kopen'

Deze proefballon werd vanuit de CDA-banken onder vuur genomen. "Niet weer een evenement in het centrum", begon fractievoorzitter Jan Renzenbrink. Hij vindt het geen goed idee om een grote groep mensen, veelal met een slokkie op, tijdens de jaarwisseling naar de binnenstad te lokken. "De jaarwisseling in Weesp voltrekt zich relatief rustig, laten we de problemen niet opzoeken." Burgemeester Van Bochove maakte helder dat de gemeente geen initiatief voor een collectief vuurwerk neemt. De animo bij ondernemers en andere sponsors had hij al laten onderzoeken en die blijkt er niet te zijn. Mocht er een groep Weespers opstaan die voldoende geld bijeenbrengt voor een gezamenlijk vuurwerk, dan zal de gemeente de benodigde vergunningaanvraag gewoon beoordelen. Van Bochove adviseerde de landelijke vuurwerkdiscussie af te wachten. Wie weet regelt Den Haag het wel voor ons, zo leek hij te zeggen. Zierleyn trok weliswaar zijn voorstel in, maar laat het crowdfundvuurwerk nog niet los. "Ik denk best dat het mogelijk moet zijn."

FC Weesp gaat rokers van sportpark deels verbannen

Het sportpark van FC Weesp wordt rookvrij. Foto: Christian Pfeiffer

door Sjoerd Stoop

WEESP Even een sigaretje op steken langs de kant van het voetbalveld? Dat mag vanaf komend seizoen niet meer. Het wordt vanaf komend voetbaljaar grotendeels verboden om te roken op het sportpark van FC Weesp. Dat heeft het bestuur besloten.

De maatregelen worden genomen om vooral de jeugd te beschermen. Het punt werd meerdere malen door de jeugdvoetbaltak van FC Weesp op de agenda van het bestuur gezet. "Zeker gelet op ons aller maatschappelijke verantwoordelijkheid richting kinderen een begrijpelijk verzoek", zo laat FC Weesp-voorzitter Bart Horseling op de clubwebsite weten.

Straks een rookschema

Helemaal rookvrij wordt het sportcomplex van FC Weesp echter niet meteen. Rokers worden vooral geweerd op de momenten dat er jeugd op de velden speelt. FC Weesp gaat werken met een heus rookschema. Dat bepaalt dat er op doordeweekse avonden tot half negen, zaterdag de hele dag en op zondags tot één uur niet gerookt mag worden op het complex.

De maatregelen zullen nogal wat gevolgen hebben voor de volwassen leden van FC Weesp. De regels komen er onder meer op neer dat het de zaterdagvoetballers verboden wordt om na hun wedstrijd een sigaretje op te steken. Als het eerste elftal op zondag heeft gevoetbald mag er wel gewoon gerookt worden. De maatregelen zorgen voor gemengde reacties: vooral het onderscheid tussen de zaterdag en de zondag zorgt voor scheve gezichten.

Volgende stap

Het is overigens niet uit te sluiten dat het sportpark van FC Weesp op den duur helemaal rookvrij gaat worden. FC Weesp noemt deze maatregelen 'een eerste stap'.

Elle Jansen

Programmeur jeugdvoorstellingen City of Wesopa. Weesper sinds 2008. Is 63 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben sinds 2008 samen met katten Max en Bram een blije bewoner van het oude centrum van Weesp. Na 30 jaar Amsterdam is het hier zo’n verademing. Ik ben sinds vier jaar vrijwilliger bij de City of Wesopa, waarvoor ik de jeugdvoorstellingen programmeer. Het is fantastisch dat Weesp een theater heeft dat door vrijwilligers gerund wordt."

Wat weten mensen niet van je?
"Ik heb ooit in een Frans reclamefilmpje gespeeld én ik heb op een schip gewoond en kan daardoor varen met een binnenvaartschip van 25 meter."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met sterke, eigenzinnige en inspirerende vrouwen als Frida Kahlo of Jane Goodall, maar ook Oprah Winfrey of Alexandrine Tinne."

Wat zou je doen met duizend euro?
"Een schuld aflossen vrees ik."

En met een miljoen?
"Investeren, zodat ik de rest van mijn leven nooit meer zorgen om geld hoef te hebben."

Waar heb je spijt van?
'Ik had graag meer doelgericht geweest in mijn leven. Ik ben nu wel een multi-tasker, maar als je je specialiseert kom je meestal verder."

's nachts wakker te maken voor?
"Verse groentesoep of een spannend avontuur."

Als jij de burgemeester was?
"Dan zou ik alle mooie initiatieven op cultureel gebied heel erg ondersteunen."

Het mooiste plekje van Weesp?
"De Groene Punt omdat je daar heerlijk kunt picknicken."

Welk nieuws houd je bezig?
"
Ik hou enorm van Weesp en zou het vreselijk vinden als voor Amsterdam gekozen wordt omdat ik vrees dat Weesp dan op den duur vermorzeld wordt. Ik ben voor samenwerking binnen 't Gooi."

Straten Hogewey twee weken op de schop

WEESP Er wordt vanaf deze week gewerkt aan het riool rond winkelcentrum Hogeweij. Het werk begon maandag. Er wordt eerst gewerkt aan de Diemerdijkstraat en een deel van de Amstellandlaan. Het werk wordt gedaan omdat er een regenwaterriool wordt aangelegd. Dat moet overvloedige regen opvangen en snel afvoeren. Vanaf komende week gaan ook de Ingelandenstraat en de Lageweyselaan op de schop.

Weesp laag op ranglijst groenste gemeenten

WEESP Het straatbeeld van Weesp zou een stuk groener kunnen. Althans, dat zou je denken als je de ranglijst 'groenste gemeenten van Nederland' er op naslaat. Weesp scoort erg laag.

Weesp haalt slechts de 364e plaats van alle 388 Nederlandse gemeenten. Deze ranglijst werd opgesteld door RTL Nieuws en de Universiteit Wageningen aan de hand van satellietbeelden. Er werd alleen gekeken naar het groen binnen de bebouwde kom. En daar zit ook meteen het probleem: de Aetsveldsepolder, de Bloemendalerpolder en veel ander groen telt niet mee. Vooral het 'versteende' centrum van Weesp zorgt ervoor dat de stad slecht scoort.

Het is niet geheel verwonderlijk dat alle andere gemeenten van de regio het beter doen. Laren en Blaricum halen zelfs de top van het klassement.

Gewoon vuurwerk op laatste avond S&B-feest

WEESP Het Sluis-en-bruggenfeest wordt na de laatste avond gewoon afgesloten met een groots vuurwerk. Dat laat de organisatie weten.

Even leek het erop dat de bekende en veelbezochte vuurwerkshow geschrapt moest worden. Dat had alles te maken met de krappe portemonnee van het Sluis-en-bruggenfeest deze keer. De organisatie heeft echter de knoop doorgehakt en besloten dat het feest toch met groots vuurwerk wordt afgesloten.

De vuurwerkshow wordt als vanouds gehouden vanaf het water aan de Hoogstraat en start op zaterdagavond zoals elk jaar om 22.00 uur. Na afloop gaat het feest rond de horecagelegenheden nog wel even door.

Laatste werk aan Geinbrug

WEESP Er wordt nog zeker twee weken gewerkt, maar het gaat de goede kant op met het werk aan de Geinbrug.

De komende twee weken wordt het werk aan de brug afgerond. Dan heeft de weg langs het dorp een gloednieuwe brug met daarbovenop een nieuwe kruising, een zogenoemd voorrangsplein.

Het werk duurt ondertussen nu tweeënhalve maand. Voor autoverkeer zorgt het vooral voor ongemak: verkeer moet flink omrijden en dat is ook de komende twee weken nog niet verleden tijd. Zeker tot en met het laatste weekend van augustus wordt er nog gewerkt. Vooral het laatste weekend zelf is er nog veel overlast. Dat weekend is ook de weg tussen Weesp en Driemond helemaal afgesloten.

Groot aantal auto's weggesleept

WEESP Een berger heeft afgelopen donderdag zeker 42 auto's weggesleept achter het station.

De auto's stonden geparkeerd op een plek waar de bussen moesten komen te staan die werden ingezet tijdens de grootscheepse werkzaamheden aan het spoor van afgelopen weekend. Er stond een verbodsbord, maar toch stonden er nog auto's.

De berger heeft de auto's verplaatst.

'Niemand in Weesp hoeft in armoede te leven'

Lokaal maatwerk in regelingen laag inkomen

Een abonnement op Don Bosco komt in het Kindpakket voor gezinnen op bijstandsniveau. Foto: Marieke van Veen

WEESP "Niemand in Weesp hoeft in armoede te leven", zei wethouder Herman Tuning (GroenLinks) twee weken geleden in deze krant. De voltallige gemeenteraad is het daarmee eens en ging voor de vakantie akkoord met een Kindpakket. "Een belangrijke stap, maar we zijn er nog niet."

Het Kindpakket voorziet in tegemoetkomingen in de kosten waar gezinnen met kinderen die op bijstandsniveau moeten rondkomen gebruik van kunnen maken. Voor een fiets bijvoorbeeld of kleding. In opdracht van de raad komen ook abonnementen voor speeltuin Don Bosco of toegangskaartjes voor voorstellingen in de City of Wesopa in het Kindpakket. De wethouder gaat dat nog dit jaar in orde maken, zo is zijn opdracht.
Het bestrijden van armoede is een belangrijke gemeentetaak die wordt uitgevoerd volgens landelijke regels en richtlijnen. "Lokaal maatwerk", zoals de wethouder het noemt. Om dat goed te kunnen doen, is er regelmatig contact met instanties en bewonersgroepen, zoals de Adviesraad Sociaal Domein. In dat kader heeft de gemeenteraad ook besloten dat er in het aanvraagformulier voor het Kindpakket ruimte is voor 'vrije keuzes'. "Bij het aanvragen van het Kindpakket vragen we naar waar nog meer behoefte aan is. Niet dat geldt: u vraagt, wij draaien. Maar het is wel een manier om uit te vinden waar lokaal behoefte aan is.", aldus de wethouder. Wie in aanmerking denkt te komen voor een van de regelingen, kan voor meer informatie terecht op de website van de gemeente Weesp. Via 'Inwoners' en vervolgens 'Werk en Inkomen' zagen we onder 'Toeslagen en vergoedingen' het volgende overzicht van regelingen voor mensen met een laag inkomen.

Collectieve Zorgverzekering

Regelingen voor mensen met een laag inkomen op een rijtje

De gemeente Weesp heeft met zorgverzekeraar Menzis afspraken gemaakt over een collectieve verzekering voor inwoners met hoge zorgkosten.

Individuele inkomenstoeslag

Bestemd voor inwoners vanaf 21 jaar, die langdurig (3 jaar) een laag inkomen hebben, zonder zicht op inkomensverbetering.

Declaratieregeling huisraad

Noodzakelijke huisraad en duurzame gebruiksgoederen: wasmachine, koelkast, fornuis, bed (inclusief matras), computer en fiets.

Reiskosten ouders met schoolgaande kinderen

Vergoeding van de reiskosten van de kind(eren).

Abonnementen en activiteiten

Voor bepaalde abonnementen en/of activiteiten kunnen personen met een laag inkomen voor henzelf en voor hun kind(eren) op aanvraag een vergoeding ontvangen.

Declaratieregeling ouders met schoolgaande kinderen

Kinderen tot 18 jaar, die in gezinnen leven met een laag inkomen, kunnen in aanmerking komen voor een ondersteuning van maximaal € 100,- per kind per kalenderjaar voor schoolgerelateerde kosten.

Jeugdsportfonds

Kinderen tot 18 jaar, die in gezinnen leven met een laag inkomen, kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning vanuit het Jeugdsportfonds.

Jeugdcultuurfonds

Kinderen tot 18 jaar, die in gezinnen leven met een laag inkomen, kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning vanuit het Jeugdcultuurfonds.

Kwijtschelding

Particulieren kunnen in aanmerking komen voor kwijtschelding als zij op grond van persoonlijke financiële omstandigheden niet in staat zijn de aanslag te betalen.

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand kan aangevraagd worden wanneer mensen kosten hebben die zij zelf niet kunnen dragen en die niet onder de genoemde regelingen vallen, maar die wel noodzakelijk en bijzonder zijn.

Column

Helemaal mijn straatje

Stephanie Prinssen is tekstschrijfster, yogadocent en betrokken bij Weesp Gastvrij. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Omdat ik geen verhuisplannen heb, verdiep ik mij doorgaans niet in de aanwas van Weesp. Maar nu de eerste vergunning voor Weespersluis is aangevraagd en er straatnamen voor dit woongebied worden gezocht, las ik mij toch even in. Op de site wordt in ronkende marketingtaal ingespeeld op luxe wonen in een natuur- en waterrijk gebied. Met aantrekkelijke, historiserende woningen in fin de siècle-stijl wordt dé ideale woonplek gecreëerd voor levensgenieters die een vrolijk, rijk maar ook duurzaam en bewust leven willen leiden in een romantisch en kindvriendelijk woonlandschap. Voel je je al aangesproken? De eerst aan te leggen wijk is Lanenrijk, die als een parkachtige omgeving wordt voorgesteld met ruim betuinde woningen aan idyllische hofjes en lanen. Je zou er terstond het gevoel van fear of missing out van krijgen.

Het zijn gewoon grote thema's die op dit moment spelen in Weesp.

Maar goed. Het ging om nieuwe straatnamen. Het liefst van die niet te ingewikkelde, die thematisch bij elkaar passen. Door die klinkende reclamekoek denk ik dan meteen aan het lommerrijke Niet te betalenhof en de Kijk wat hebben wij het goedsingel in Doorsluiswijk. Waar je via het Bakfietsenplantsoen over de Hier klotst het tegen de plintenkade naar het Luierveld kuiert, een avontuurlijke natuurspeeltuin met ruimte voor weidedieren en een wilgenbos. Langs de aanwezige wildpaadjes kom je als vanzelf op de Laat maar waaienboulevard die naadloos overgaat in de Buurt van bezinning, waar bewust en duurzaam leven een symbiose aangaan met modern ondernemerschap. Dat vraagt gewoon om een Biologische buurboerpromenade en een Ik pluk de vruchten uit mijn eigen tuinstraat. Die trouwens beide uitkomen op het Plein van het goede leven, dat bruist van gezelligheid door de vele terrasjes en authentieke zaakjes.

Om dit bewuste leven wat op te schroeven, plaats ik daar ook de Verborgen armoedesteeg en de Dreef der eenzamen. En denk nou niet, daar heb je haar weer met haar linkse hobby of wat een beroerde straatnamen voor zo'n blijgeestig woongebied. Het zijn gewoon grote thema's die op dit moment spelen in Weesp. En ik geef er mee aan dat er meer bestaat dan alleen het leiden van een vrolijk, rijk en bewust en duurzaam leven.

Gooise Meerders geven mening over fusie met Weesp

WEESP Inwoners op een bepaalde manier toch betrekken bij de mogelijke fusie met Weesp. Met die gedachte ontvangen 2300 deelnemers van het digitale inwonerspanel Gooise Meren Spreekt komende week een uitnodiging om deel te nemen aan een onderzoek hierover.

De panelleden krijgen verschillende open vragen, onder meer over de kernwaarden die Weesp voor zichzelf heeft vastgesteld. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad van Weesp in november met wie zij in zee gaat: Gooise Meren of Amsterdam. De gemeente die deze kernwaarden - een soort boodschappenlijstje met belangrijke punten - de meeste aandacht geeft wordt zeer waarschijnlijk de gemeente met wie Weesp wil fuseren.

Hoewel het maar de vraag is wat en hoeveel inwoners precies weten van dit ingewikkelde dossier, meent de raad van Gooise Meren dat het de inbreng van de inwoners bij het bepalen van een definitief antwoord 'op prijs stelt'. De raad gaf al informeel en voorlopig aan open te staan voor een bestuurlijke fusie van 2022. Een ambtelijke fusie kan al eerder.

'Wat ons opvalt, is dat in onze buurt geen oudere mensen wonen'

Zomerserie: Nieuwe buren

Veel (nieuwe) inwoners nemen deze zomer hun intrek in hun gloednieuwe woning. WeesperNieuws komt graag even kennismaken.

Michael en Mariëlle zijn nog druk aan het klussen. Foto: Astrid Maas

WEESP Weesp is op het moment een van de snelst groeiende steden. De nieuwbouwprojecten zijn populair en vele tientallen jonge gezinnen zijn al hiernaartoe verhuisd. Hoe bevalt het ze om in Weesp te wonen en komen hun verwachtingen van de stad aan de Vecht uit? Deze vragen stelden we aan vier gezinnen die wonen in de nieuwbouwwijken Leeuwenveld 3 en De 6 Weesper Straatjes.

In een hoekwoning in het begin van De 6 Weesper Straatjes wordt hard gewerkt. Het huis is casco opgeleverd en Michael en Mariëlle, beide 32 jaar, zijn daarom druk aan het klussen. "We zijn net klaar met de plafondplaten in de woonkamer en keuken", vertelt Michael. "Mijn ouders en schoonvader helpen ons gelukkig want om het samen, naast je werk te doen, is voor ons niet haalbaar, ook omdat we eind september in de woning willen. Natuurlijk hebben we wel mensen ingehuurd voor de keuken en badkamer. We waren in de veronderstelling dat het huis later opgeleverd zou worden, maar opeens kregen we te horen dat we de sleutel konden ophalen. Dus nu gaat alles in een stroomversnelling."

Beetje Amsterdam

'We wonen midden in Weesp bij een oude buurt met grote bomen'

Mariëlle vertelt dat ze geen Weespers zijn. "Michael komt uit Amsterdam en ik uit Edam. Wat ons wel opvalt, is dat veel mensen uit Amsterdam hier wonen. Maar ze zullen allemaal hetzelfde probleem hebben als wij en dat is dat er geen betaalbare woningen zijn in Amsterdam. Je kunt daar een appartement drie hoog kopen, maar zeker niet zo'n fantastische woning als dit. In Amsterdam wonen we nu nog in een appartement met een klein balkon en straks hebben we een achtertuin aan een slootje met een steiger. Wat wil je nog meer. Wat we ook leuk vinden aan deze wijk, is dat het midden in Weesp ligt bij een oude buurt met grote bomen en je hoort de vogels zingen." De reden om hier te wonen, is dat het dicht bij Amsterdam ligt. "We kenden Weesp niet en hebben eerst een paar keer rondgelopen voordat we ons hebben ingeschreven", gaat Michael verder met het verhaal. "We vonden het een gezellig stadje en door de grachten waan je je toch een beetje in Amsterdam. Wat ons ook opviel, is dat alles op loop- en fietsafstand is. Maar de belangrijkste reden, en ik weet bijna zeker dat dat voor veel nieuwe Weespers geldt, is dat er een station is." Mariëlle volgt de opleiding voor kinderarts aan het VU. "Ik ga daar met vaak met de trein heen. Michael werkt in Hoofddorp en we wisselen soms af wie er met de auto gaat of met de trein. Mijn opleiding duurt nog drie jaar en daarna weet ik niet waar ik ga werken en dan is Weesp ook ideaal omdat het centraal in Nederland ligt."

Fietsafstand

'Ook zijn hier goede basis- en middelbare scholen'

Zoals veel mensen van hun leeftijd, die een woning zoeken in de Randstad, hebben zij ook in Haarlem gekeken. Mariëtte: "Haarlem was geen optie want we konden daar geen woning vinden in onze prijsklasse en het ligt ook minder gunstig dan Weesp. Dus toen was de keuze gemaakt en zijn we ons alleen nog maar gaan richten op het Vestingstadje. We hebben dit niet alleen strategisch gekozen, maar ook om de charmes van Weesp met het leuke centrum en goede basis- en middelbare scholen. Nu hebben we nog kinderen maar in de toekomst hopelijk wel, dan zijn goede scholen belangrijk en dat het op fietsafstand is."

Wat ze wel opvalt, is dat ze hier geen ouderen mensen zien wonen maar eigenlijk alleen maar jonge gezinnen. Dat zien ze ook bij hun buren die allemaal rond de dertig en veertig zijn en vaak jonge kinderen hebben. En natuurlijk wordt hen ook de vraag gesteld of ze oud willen worden in Weesp en het antwoord is volmondig ja. "We hebben deze woning gekocht met het idee om hier nog heel lang te blijven wonen", aldus een enthousiaste Michael.

Van Houtenpark groot zorgenkind

Ombouwen naar woningen ligt heel moeilijk

Op het bord staat: te huur, flexibele gerenoveerde kantoorruimte, al vanaf 30 m2. Foto André Verheul

WEESP Bedrijventerrein Noord bloeit weer op nadat er flink is geïnvesteerd door bedrijven en de gemeente. Op het Van Houten Industriepark is het een ander verhaal. Hier staan steeds meer kantoren leeg. Uitzicht op verbetering is er niet.

Het Van Houten Industriepark, gelegen langs de Irenelaan, is het jongste van de drie bedrijventerreinen in Weesp, maar is in korte tijd sterk verouderd geraakt. De straat met hallen en kantoren van Pronk Juweel ziet er piekfijn uit, maar aan de overkant is het leegstand troef. Het probleem is dat het grote kantoorgebouwen zijn waar vandaag de dag niemand meer op zit te wachten. Althans, niet in Weesp. Grote kantoorgebruikers zitten liever op fancy plekken, zoals rond de Johan Cruijff Arena. Wat ook niet meehelpt, is dat het Van Houten industriepark op meer dan een kwartier lopen van het NS-station ligt.

Ombouwen tot woningen

Bij bedrijfsmakelaar Van Lonkhuizen noemen ze het Van Houten Industriepark een zorgenkindje. "Het terrein maakt geen frisse en moderne indruk. Het ligt weggestopt, te ver Weesp in. Het zijn kantoorkolossen van 1500 en 7000 vierkanter meter. Wie zoveel nodig heeft, zit al in Zuidoost. En je gaat Zuidoost niet verruilen voor het Van Houten Industriepark. Eén pand van 7000 vierkante meter op het terrein van Abbott is domweg onverhuurbaar", zeiden de makelaars eerder dit jaar in deze krant. Cor van der Poel, net afgezwaaid bij bedrijvenvereniging IVW, maakt zich al langer druk om deze neergaande ontwikkeling. Veel perspectief ziet hij niet. "Er verschijnt binnenkort weer een nieuw rapport, waarin onder andere wordt gesproken om leegstaande kantoorgebouwen te transformeren tot woningen. Maar dat is moeilijk realiseerbaar door de aanwezigheid van Abbott, er vlak achter. Het blijft jammer genoeg heel moeilijk om dit gebied een nieuwe ontwikkeling te geven."

Hoe komt Marc fit de vakantie door? WeesperNieuws Triatlon

Marc Schouten neemt zijn fiets mee naar de Spaanse Pyreneeën.

door Marieke van Veen

WEESP Vakantie; voor veel mensen komt dat neer op luieren aan het strand of zwembad, ijsjes eten, nippen van cocktails en iedere dag uitgebreid lunchen en dineren. Niet zo gek dus dat een groot deel een paar kilo zwaarder thuiskomt. Deelnemers van de WeesperNieuws Triatlon (nog maar 3 weken!) kunnen zich dit vakantiegedrag niet permitteren. Hoe gaan zij om met de zomerse verleidingen? Deze week Marc Schouten.

Eerst een week Spaanse Pyreneeën en daarna een week Côte d'Azur, zo ziet de vakantie van het sportieve gezin van Marc Schouten eruit. Ze zijn een ware triatlonfamilie. Marc en zijn echtgenote Brechtje hebben er al diverse WeesperNieuws Triatlons opzitten en hun dochters van 11 en 13 doen in de Weesper Kindertriatlon niet voor hun ouders onder.

'Een ijsje kan best, maar niet meteen drie bollen met slagroom erop'

Raften en bergwandelingen

Niet zo verrassend dus dat het vooral een actieve vakantie wordt voor de vier. "Raften, bergwandelingen en natuurlijk lekker zwemmen", verheugt Marc Schouten zich op de qualitytime met zijn gezin. De Weesper probeert tijdens die twee weken net zoveel te trainen als thuis, maar "als het een keer niet kan, dan leg ik me daar bij neer". Hij gaat proberen drie keer per week minimaal twee uur te fietsen, daarnaast heeft hij zijn wetsuit bij zich voor de nodige zwemkilometers en ook de loopschoenen gaan mee. "We zullen waarschijnlijk ook wel een paar keer met hele gezin gaan hardlopen, dat doen we thuis ook. Het is alleen even afwachten hoe het met onze jongste dochter gaat, want die kampt met een gebroken teen."

Hartritmestoornis

Dat klinkt behoorlijk gedreven allemaal, maar volgens Schouten is dat hele fanatieke er juist wel af bij hem. "Een paar jaar geleden is er een hartritmestoornis bij mij geconstateerd. Dat doet je beseffen dat er meer is in het leven. Ik zal altijd blijven sporten, want daar voel ik me goed bij, maar er is nu ook meer ruimte voor andere dingen." Af en toe een ijsje en de avondmaaltijd afsluiten met een dessert; Schouten snoept tijdens zijn vakantie wel iets meer, maar gaat niet opeens helemaal los. "Trouwens, ik stap doordeweeks ook gerust binnen bij Nelis' hoor. Maar dan neem ik één bolletje, en niet meteen drie bollen met slagroom." Alcohol drinkt de Weesper sporadisch en dat zal tijdens zijn vakantie niet veel anders zijn."

Volgende week:
Dirk van Hoek

Een vaarvakantie zorgt bij Ton en Titia uit Huizen voor ultieme onthaasting

Uitstapjes zonder de teckel worden niet gemaakt

Het is vakantietijd, veel Weespers zijn elders op deze wereld. Maar er zijn ook mensen die vakantie vieren in Weesp. Wie zijn die mensen?

De teckel van Ton en Titia laat zich graag vervoeren, per boot of met de fiets.

WEESP De geinige teckel op de foto is van Ton en Titia uit Huizen. Ze hoeven zelf niet per se in beeld bij dit verhaal maar het hondje poseert gewillig. Hij heeft het dan ook erg naar zijn zin, want hij wordt overal mee naar toe genomen.

Ton werkt als teamleider Serologie in het laboratorium van Tergooi Ziekenhuizen, Titia is huisvrouw. Ze gaan al jaren met de boot op vakantie. Als WeesperNieuws ze spreekt bij hun ligplaats aan de Korte Stammerdijk is het alweer hun laatste vakantiedag. De dag na het gesprek varen ze terug naar hun woonplaats Huizen. Ton moet na het weekend meteen weer aan de slag in het lab.

Waarom een bootvakantie?
"Het ontspant. Je moet wel rustig aan doen. Varen is onthaasten. Het is ook gewoon heel fijn om op het water te zijn. En Nederland is heel mooi vanaf het water. We varen nu al meer dan tien jaar. De eerste jaren, toen de kinderen jonger waren en nog met ons meegingen op vakantie, huurden we voor de zomervakantie een boot. Later hebben we er zelf een gekocht. Het vergt veel onderhoud, dat houdt nooit op. Maar het is het wel waard."

Als Titia in Weesp is struint ze graag de leuke kledingwinkels af.

Alweer de laatste dag, maandag moet Ton weer aan de slag in het lab

Waar gaat de reis naartoe?
"Dit is helaas alweer onze laatste dag. We zijn drie weken weggeweest. Meestal gaan we vier weken op vakantie, maar dat kon nu niet. Daarom zijn we ook wat meer in de buurt gebleven: Haarlem, Gouda, nu Weesp. Als we meer tijd hebben varen we bijvoorbeeld rustig helemaal naar Groningen. We hebben een fijne vakantie gehad, met over het algemeen redelijk goed weer. De kinderen zijn ook nog langs geweest en hebben een paar dagen meegevaren en bij ons op de boot geslapen."

Wat is er zo leuk aan Weesp?
"Weesp is een echte watersportstad met veel faciliteiten. Het is altijd weer leuk om een dag of een paar dagen in Weesp te zijn."
Gaan jullie ook Weesp in?
"Ja, om de gezellige sfeer te proeven, een terrasje te pakken of ergens een hapje te eten. Ik (Titia) ga ook altijd even neuzen bij de winkels, er zitten een paar leuke kledingzaken in het centrum."

'De stad verkennen we het liefst per fiets, met de hond in het mandje'

En op cultureel gebied?
"Wie fietsen graag een rondje, maar doen niet mee aan stadswandelingen of zo. Onze teckel is al op leeftijd, dat gaat niet. We willen hem ook niet te lang alleen laten. Als we gaan fietsen gaat 'ie altijd mee, in het mandje voorop."

Zien we jullie nog eens terug?
"De Vecht bevaren is voor ons vaste prik. Omdat het een mooie rivier is, maar ook omdat we 'm nodig hebben om thuis te komen."