WeesperNieuws

16 mei 2018

WeesperNieuws 16 mei 2018


Pinksterweekend vol festiviteiten

WEESP Er is komend weekend veel te beleven in Weesp. Het is maar goed dat de meeste mensen maandag (tweede pinksterdag) een extra dag vrij hebben, anders wordt het wel erg krap.

De festiviteiten beginnen vrijdag om 14.00 uur als Het Domijn de poorten opent voor de Showman's Fair. Tot en met maandagavond kunnen bezoekers genieten van uiteenlopende acts en voorstellingen. Vrijdag om 16.00 uur is in de Van Houtenkerk de opening van Weespers aan de Wand. Tot en met maandagmiddag is op verschillende locaties het werk van tientallen Weesper kunstenaars te zien. Wie verstandig is zet vrijdagavond de wekker. Zaterdag vieren de Weesper winkeliers namelijk vanaf 06.00 uur luilak met een 'Vroege Vogel Actie'. Die laat zich het best omschrijven als: hoe eerder op de ochtend, hoe beter de aanbieding. Nelis' IJssalon serveert die ochtend bovendien een ontbijt waarvan de opbrengst naar de Voedselbank Weesp gaat. Na luilak kan Weesp door naar de Theetuin, waar zaterdag vanaf 10.00 uur eveneens een kunstweekend van start gaat. Hier kunnen de bezoekers ook zelf met spuitbussen en houtskool aan de slag tijdens een van de workshops. In Fort Ossenmarkt is om 12.00 uur de aftrap van de expositie 'Kunst op het Fort', met ook hier vooral werk van lokale kunstenaars. De Theetuin en het Fort zijn eveneens tot en met tweede pinksterdag open.

10-11 Vroege Vogel Actie

31 Weespers aan de Wand

Vuurwerkvrije zone binnenstad wegens succes verlengd

WEESP Ook bij de komende jaarwisseling mag er geen vuurwerk worden afgestoken in een deel van de Weesper binnenstad.

De vuurwerkvrije zone binnen de 'grachtengordel' (het gebied binnen Oudegracht, Smal Weesp en Vecht) werd vorig jaar voor het eerst ingesteld. Het was een proef. Het college van B en W heeft besloten die in de huidige vorm in stand te houden. Het besluit is genomen op basis van een evaluatierapport. Dat rapport wordt op 6 juni besproken in de raadscommissie en was nog niet openbaar toen deze krant naar de drukker ging.
De bewoners van de binnenstad die we vlak na de jaarwisseling spraken, waren zeer te spreken over de proef met de vuurwerkvrije zone. "Er was een duidelijk verschil met voorgaande jaren. Ik vond het erg prettig. Wat mij betreft krijgt deze pilot een vervolg", zei een bewoner van de Middenstraat. Bij het station waren forse vernielingen en elders in de stad was meer overlast dan anders. Of dat een relatie had met de vuurwerkvrije binnenstad is moeilijk te zeggen.

De mannen tegen de vrouwen...

Foto: Joachim de Ruiter

WEESP Twee sloepen van De Spiering Muiden-Weesp raakten in de vermaarde sloeproeirace van Harlingen naar Terschelling verwikkeld in een verbeten strijd tegen elkaar. Heren 3 startte tien minuten later dan Dames 1. Hier het moment na ruim 30 kilometer en ruim 3 uur roeien: bij de finish blijven de dames de heren nog net voor.

En malen maar

Foto: Ingrid Voet

Suzanne Brakenhoff (19) is met vlag en wimpel geslaagd voor haar molenaarsexamen.

7

Weerbericht

Aanhoudend droog, eerst koel, vanaf zondag warmer

De stroming blijft geblokkeerd, waardoor de neerslagkans klein blijft. Woensdag trekt een Atlantisch hogedrukgebied naar de Britse Eilanden. Met een noordelijke stroming wordt dan tijdelijk koele lucht aangevoerd. Vanaf zondag breidt het hogedrukgebied zich uit richting Scandinavië. De wind draait dan naar noordoost tot oost. Het wordt dan opnieuw warmer.

Donderdag en vrijdag

Voor zowel donderdag als vrijdag worden wolkenvelden verwacht. Het blijft vrijwel overal droog. Af en toe kan de zon schijnen. Er waait donderdag een matige tot vrij krachtige wind tussen noordwest en noord. Vrijdag neemt de wind iets in kracht af tot matig. Donderdag wordt het overdag slechts 12 à 13 graden. Op vrijdag iets hoger, tot zo'n 14 à 15 graden.

Het pinksterweekeinde

Zaterdag is de wind waarschijnlijk nog noordelijk. Naast wolkenvelden bestaat er kans dat het in de loop van de dag opklaart. Het wordt 16 of 17 graden. Tijdens de pinksterdagen ruimt de wind naar noordoost tot oost. Er komt dan geleidelijk meer zon en het droge weer houdt aan. Het kwik stijgt eerste pinksterdag naar 20 à 21 graden, op tweede pinksterdag naar 23 of 24 graden.

Weetje

In de meteorologie is sprake van een blokkade wanneer een standvastig hogedrukgebied boven West- of Noord-Europa de (normale) westelijke stroming blokkeert. Depressies met regen en wisselvalligheid kunnen ons dan niet bereiken en buigen dan meestal af naar Zuid-Europa. Een blokkade in het luchtdrukpatroon kan in voorjaar en zomer tot droogte leiden.

Van de lezers

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

Vrijwilligerscentrale

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt deze week de volgende vacatures aan.

Secretaris
woonadviescommissie

De Woonadviescommissie Weesp-Gooi Noord is op zoek naar een secretaris. Tot de taken behoren: het opstellen van de agenda voor de maandelijkse vergadering van de WAC, het beoordelen van inkomende en uitgaande stukken, overleg met andere WAC's in de regio en het opstellen van een jaarverslag. Naast deze taak beoordeelt u ook woningbouwplannen in de gemeenten Weesp-Gooi Noord, vanuit het gebruikersperspectief van de bewoner. U krijgt hiervoor een gerichte cursus. Wilt u meer weten, bel gerust voor meer informatie. Organisatie: Woonadviescommissie Weesp-Gooi-Noord.

Baliemedewerker
Natuurmonumenten

Je ontvangt, samen met een collega-vrijwilliger, namens Natuurmonumenten het publiek gastvrij in het bezoekerscentrum. Je geeft informatie over Natuurmonumenten en de natuur en cultuur, de recreatiemogelijkheden en de georganiseerde activiteiten in de omgeving. Je boekt mensen in voor excursies en activiteiten via het computersysteem. Je helpt deelnemers aan excursies, speurtochten en andere activiteiten, onder andere verjaardagsfeestjes, op weg. Je draagt de noodzaak van het werk van Natuurmonumenten uit en werft actief nieuwe leden. Je adviseert en verkoopt de producten uit de winkel. Je signaleert wensen en behoeften van het publiek en draagt waar nodig ideeën aan ter verbetering van het bezoekerscentrum. Organisatie: Natuurmonumenten, 's-Graveland.

Winkel- en wandelmaatjes

Een dame uit Weesp draagt de zorg voor haar zieke man. Zij zou het leuk vinden om af en toe eens te gaan winkelen met iemand. Versa zoekt een gezellig maatje voor deze Weespse. Voor andere cliënten kijkt Versa uit naar vrijwilligers die het leuk vinden om samen een (rolstoel)wandeling te maken of te fietsen op een tandem. Organisatie: Versa Vrijwillige Thuishulp Weesp.

De Vrijwilligerscentrale houdt elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur inloopspreekuur in Gebouw Papelaan 99, Weesp. Afspraak maken? Bel met (035) 6231100 of mail naar vcweesp@versawelzijn.nl.

Meer informatie op versavrijwilligerscentrale.nl.

Opknappen winkelpanden Nieuwstraat lijkt eindelijk in zicht

Plan voor drie winkels en vier woningen ligt bij gemeente

Op een van de prominentste plekjes in het centrum staan drie pandjes er vervallen bij. Er lijkt eindelijk beweging te komen in het plan om ze op te knappen.

De plannen voor deze hoek komen op gang: misschien volgend jaar al opknappen. Foto: André Verheul

WEESP Het was decennialang een bekend setje tussen de kerk en het stadhuis: op de hoek Ruitenbeek met de kantoorhandel en het speelgoed, daarnaast Diels met het bruin- en witgoed. Dat winkelbeeld moet terugkeren, maar dan met drie winkels van deze tijd.

De gevels aan de Nieuwstraat verraden dat het van origine drie winkelpanden zijn. De middelste en het hoekpand zijn rijksmonumenten en zijn op de begane grond met elkaar verbonden. Ondernemer Robert van Munster uit Huizen is de eigenaar van dit rijtje onroerend goed, plus de bijgetrokken woning aan de Kerkstraat. Hij wil er weer drie winkels van maken met daarboven en achter vier stadswoningen. In het voorlopig ontwerp zijn de grote etalageruiten vervangen door meer karakteristieke ramen met roedes. Om de hoekwoning voldoende licht te geven, zijn er in de zijgevel twee nieuwe ramen voorzien. De geschilderde muurreclame aan de Kerkstraat, geen origineel element, zal dan verdwijnen.

Onderhoudsplicht

De kantoorboekhandel van Ruitenbeek sloot in 2005. Nu zit de wijnoutlet World Wide Wine er, in het oude Dielspand zat ook nog enige tijd een Hebbes outlet. Volgens Van Munster moeten we dat zien als antikraak. Wat een verklaring is voor waarom er geen likje verf vanaf kan. De procedure voor het woon- en winkelplan zit veel langer in de molen dan de pandeigenaar had ingeschat. Met als gevolg dat zijn onroerend goed er slecht bijstaat. Een veelgestelde vraag is dan ook: waarom wordt er niet eens wat aan gedaan? Laatst moest de stoep worden afgezet omdat tijdens een storm een ruit uit zijn sponning was gewaaid. Niet voor niets dringt de Historische Kring via de gemeente aan op de onderhoudsplicht van de eigenaar. Van Munster zegt dat hij al jaren probeert er iets moois van te maken, maar zit het allemaal nogal tegen. "We zijn de crisis nog niet vergeten toch? Die heeft voor vertraging gezorgd", aldus de ondernemer. Daarnaast moesten problemen met vergunningen en bezwaren van omwonenden worden overwonnen.

Monumentenstatus

Het zit allemaal nogal tegen, laat de eigenaar weten

Toen Van Munster onlangs dacht de zaak voor de bakker te hebben, schoot er een nieuwe beer op de weg. De gemeente besloot voor het voormalige Dielspand een aanvraag voor de gemeentelijke monumentenstatus in te dienen. Dat hoeft op zich geen belemmering te zijn voor het opknappen, maar kan wel weer aanpassingen in het ontwerp noodzakelijk maken. Dat kost weer tijd en wellicht heeft het gevolgen voor de financiering en zelfs de haalbaarheid.

Hema

Kortom: Van Munster wil zelf ook weleens aan de slag. Hij verwacht op korte termijn meer duidelijkheid over die gemeentelijke monumentenstatus en daarmee voor het hele plan. "Want we pakken het integraal aan", zegt de ondernemer, die ook de man is achter de Hema aan de Breedstraat. Architect Bouke Albrecht begeleidt het proces. Ook hij zegt: "We zijn zijn nog steeds in overleg met de gemeente over wat wel en niet mag, maar we komen wel steeds dichterbij een goede uitkomst." Albrecht schat in dat de bouwaanvraag op z'n vroegst na de zomer kan worden ingediend. Als alles verder meezit, kan het opknappen dan ergens in 2019 beginnen. Welke drie winkels er komen is onbekend. Van Munster: "Nee, de Hema niet, daarvoor is het veel te klein."

Leeuwenvelders willen debat met raad over zendmast in buurt

WEESP Een flink aantal bewoners van het Leeuwenveld verzet zich tegen een zendmast langs de Leeuwenveldseweg. Zij zien de zendmast als gezondheidsrisico. Er is een onlinepetitie gestart die op dit moment door meer dan 230 omwonenden is ondertekend. De initiatiefneemster pleit voor een debat met de gemeenteraad.

De ondertekenaars zijn het niet eens met het besluit van B en W om de vergunning voor de tijdelijke omgevingsvergunning te verlengen. Ze verzoeken de gemeente om geen zendmast toe te staan nabij bewoning. De petitie wordt eind deze maand aan het nieuwe college van B en W aangeboden door de initiatiefneemster, Anouk de Bont. Volgens haar is de antenne-installatie aan de Leeuwenveldseweg zonder enige vorm van participatie geplaatst en zijn daarmee de adviezen in het Nationaal Antennebeleid en de nieuwe Omgevingswet genegeerd. De gewraakte mast staat naast het P&R-terrein achter het station. De dichtstbijzijnde woningen liggen op iets minder dan 100 meter afstand (Frederica Zeijdelaarweg en Sportparklaan). Hij staat er als tijdelijke vervanger van de zendmast in de door brand verwoeste toren van de Laurentiuskerk.

Debat gemeenteraad

Onlinepetitie inmiddels ruim 230 keer ondertekend

"Vanwege de alomvattende uitrol van nieuwe technologie en de explosieve stijging van de stralingsintensiteit door de opschaling van de kracht van het netwerk, is de noodzaak van het voeren van een goed debat met gemeenteraad en inwoners des te nijpender", aldus de Weespse, die met haar gezin in Leeuwenveld 2 woont.

Het bericht op onze website over de petitie levert tegenstrijdige reacties op, variërend van 'wat een onzin' tot 'goed dat hier aandacht voor wordt gevraagd'. Lezers komen met verwijzingen naar artikelen en gesprekken met huisartsen, waaruit zou blijken dat een zendmast inderdaad slapeloosheid, hoofdpijn, oorsuizen en zelfs kanker zou kunnen veroorzaken. Anderen beweren dat dat allemaal nooit wetenschappelijk is bewezen. Feit is dat de petitie er bijna 100 ondersteuners bij kreeg nadat wij er vorige week woensdag een bericht over plaatsten.

www.weespernieuws.nl

Johanna Otto

Toneelprogrammeur bij de City of Wesopa. Houdt van boetseren en de sauna. Is 82 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben vrijwillig medewerker bij de City of Wesopa en boek al 22 jaar de toneelvoorstellingen. Het is erg fijn om te merken dat mijn twee volwassen kleinkinderen graag met mij naar een voorstelling gaan. Toen ze jong waren nam ik ze ook altijd mee en dat wil ik andere (groot)ouders ook aanraden. Daarnaast werk ik een dag in de week in een atelier, waar ik portretten boetseer."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik ruim 20 jaar met veel plezier heb gewerkt als maatschappelijk werker in ziekenhuis Zonnestraal in Hilversum, waar ik toen woonde."

Waar kun jij je boos over maken?
"Er moeten in Weesp meer woningen voor ouderen gebouwd worden. We wonen nu zo lang mogelijk zelfstandig en als dat niet meer kan moeten we maar naar een verpleeghuis. Dat is niet de goede manier."

Je beste eigenschap?
"Ik ben optimistisch, graag onder de mensen, en tracht verbinding te zoeken."

En je slechtste?
"Soms effies ongeduldig."

Wie is jouw grote held?
"Kleinzoon Maarten van 30 jaar, die me in de gaten houdt."

's Nachts wakker te maken voor?
"Een saunabezoek."

Wat zou je doen met duizend euro?
"Een groot huis huren op Terschelling om met mijn twee zonen en vier kleinkinderen te genieten van het eiland."

Als jij de burgemeester was, dan?
"Wijlen Eberhard van der Laan zei toen hij zijn taken als burgemeester van Amsterdam neerlegde: 'Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.' Dat zou ik ook voor Weesp willen."

Welk nieuws houdt jou bezig?
"De fusie met Amsterdam en de middenstand in Weesp die hier hopelijk wel bij vaart."

Zwanenfamilie voelt zich thuis in Aetsveld

Nu nog acht eieren, straks een hele zwanencrèche. Foto: André Verheul

WEESP Dat het op het Aetsveldseweggetje af en toe best druk kan zijn met fietsers en wandelaars was voor deze zwaan geen beletsel om een nest te maken in de sloot, pal naast de weg. Onverstoorbaar broedt het vrouwtje de eieren uit, terwijl het mannetje in de buurt de wacht houdt. Dat kan problemen geven als voorbijgangers te nieuwsgierig worden. Als je stilstaat bij het nest vinden de zwanen dat niet prettig en dat laten ze merken ook. De gemeente heeft uit voorzorg een bord geplaatst met de tekst: 'Pas op, broedende zwaan'.

Op adem komen op de Vecht

WEESP De Lionsclub en de Stichting Vaarkracht hebben zaterdag meer dan zestig mensen die leven met kanker een fijne dag bezorgd. Er werd een heerlijke vaartocht over de Vecht gemaakt met tien zeer verschillende boten, van de Vuurlinie tot de Watermelody. Onderweg werd er gestopt voor een lunch en een optreden van een koor en afsluitend was er een gezamenlijk hapje en drankje.

Herensingel deels gestremd vanwege werk Stationsplein

WEESP Er wordt deze week gewerkt aan het aansluiten van de nieuwe rijbaan van het Stationsplein op de nieuwe oversteekplaats over het Herensingel. Het is de volgende fase van de grote opknapbeurt van het Stationsplein. Het werk startte maandag.

Vanwege de werkzaamheden wordt het Herensingel deels gestremd. Fietsers en gemotoriseerd verkeer kunnen gebruik maken van slechts één rijbaan. De andere is tijdens de werkzaamheden afgesloten. Om alles veilig te laten verlopen is er ook een omleidingsroute ingesteld. Die loopt via de Leeuwenveldseweg, Hogeweyselaan en Amstellandlaan. De gemeente roept vanwege de bereikbaarheid voor nood- en hulpdiensten op om geen auto's of andere voertuigen voor de wegafzetting te parkeren. Daarnaast roept de gemeente op om voertuigen op tijd buiten het werkvak te verplaatsen. Woningen zijn tijdens de werkzaamheden in principe altijd bereikbaar voor voetgangers.

Wegsleep- regeling geldt ook tweede pinksterdag

WEESP Op maandagavonden is vanaf 18.00 vanwege de weekmarkt op dinsdag een wegsleepregeling van kracht in de Nieuwstraat. Die wegsleepregeling geldt óók voor tweede pinksterdag, zo waarschuwt de gemeente.

Vertellen over de molen en sjouwen met meel

Suzanne Brakenhoff is nu gediplomeerd molenaar

Suzanne: 'Mensen alles vertellen over de techniek en ze daar de pracht van laten inzien.' Foto: Ingrid Voet

door Ingrid Voet

WEESP Net 19 jaar is ze, en daarmee niet de jongste, maar wel de eerste vrouw in Weesp die haar molenaarsspeldje heeft; Suzanne Brakenhoff slaagde begin mei voor haar molenaarsexamen, met vlag en wimpel.

Suzanne sjouwt nog even wat zakken meel weg zodat er een dag later ruimte is in Molen de Vriendschap voor alle bezoekers die verwacht worden tijdens de Nationale Molendag. Ze is druk met de opbouw, maar maakt toch even tijd om ons meer te vertellen over haar grote hobby. Ze is dan wel pas 19, maar is al een jaar of vijf actief als vrijwilliger op de molen. Op haar 14e klopte ze aan bij molenaar Wouter Pfeiffer met de vraag of ze haar maatschappelijke stage in de molen mocht lopen. Het werk bestond eerst vooral uit schoonmaken - 'je moet hier echt een paar keer per dag vegen met al dat meel' - maar Suzanne vond het zo leuk dat ze vroeg of ze na haar stage mocht blijven als vrijwilliger. "Ik vroeg nog of ze er even over na wilde denken, maar nee hoor", herinnert Wouter zich. Hij was het ook die Suzanne op het idee bracht om haar molenaarsdiploma te halen.

'De Vriendschap is een topmolen, dit is mijn stekkie'

Houtjes stampen

"Leuk, maar de opleiding duurt twee jaar en naast mijn school was het best veel", vertelt Suzanne. Ze gebruikte dan ook het tussenjaar na haar eindexamen vorig jaar om haar molenaarsopleiding af te maken. "Twee dikke pillen moet je uit je hoofd leren, houtjes stampen (onderdelen van de molen) en van alles over het weer en veiligheid. En stage lopen op andere molens; zo heb ik gewerkt op molens op de Zaanse Schans en in Vreeland en op De Onrust. Ontzettend leuk!" Het examen werd gehouden in Kockengen voor drie examinatoren. "Dan moet je de zeilen voorleggen en de molen helemaal in bedrijf zetten en ondertussen veel vragen beantwoorden. Ik was best nerveus, maar het viel enorm mee. En als ik eenmaal begin te praten over molens ben ik niet meer te stoppen. Ik wist dan ook veel meer dan nodig was."

En nu is Suzanne de vijfde gediplomeerde molenaar op De Vriendschap. Dat is geen overbodige luxe, want de molen is veel in bedrijf en de producten vinden gretig aftrek bij zowel particulieren als bedrijven. Suzanne is ook de eerste vrouwelijke molenaar. Bang voor het soms zware werk is ze niet, maar het leukste aan haar vrijwilligerswerk vindt ze het geven van voorlichting. "Mensen alles vertellen over de techniek en de geschiedenis van de molen en ze daar de pracht van laten inzien. Het is onze plicht om onze kennis door te geven en te zorgen dat molens bezocht worden."

Hoogtevrees

We verhuizen naar boven, over die enge smalle trappetjes in de molen naar de stelling. Last van hoogtevrees heeft Suzanne niet. "Vanaf de stelling of nog mooier, vanaf de kap met het luik open, heb je een geweldig uitzicht. Afhankelijk van de windrichting en de stand van de molen kijk je uit over Weesp of Muiden, helemaal tot aan Almere." Onderweg hangt ze nog even iets aan een haak en als we klaar zijn op de stelling sjort Suzanne met touwen het zeil beter vast aan een wiek. "Dat zag ik net vanaf beneden al, dat zat niet goed." In theorie mag ze nu op iedere molen draaien. De mooiste? "De Vriendschap is natuurlijk een topmolen, maar houtzaagmolen het Jonge Schaap op de Zaanse Schans is ook heel mooi." Als het aan Suzanne ligt, wordt ze ook korenmolenaar, dan mag ze zelf producten zoals meel voor consumptie te maken. Na de zomer gaat ze studeren in Utrecht. "Misschien dat ik dan ook wel eens op een molen daar ga kijken, maar dit is mijn stekkie." Nu is Suzanne nog iedere dinsdag en zaterdag in De Vriendschap te vinden. Haar vrienden weten al dat ze op zaterdag niet op haar hoeven te rekenen. Haar vriend Jochem heeft zich daar bij neergelegd, sterker nog, ook hij is nu besmet met het molenvirus en helpt mee. "Iedereen die wil helpen is trouwens welkom. Als iemand interesse heeft: spreek me maar aan in de molen."

Column

Buru

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Stefan: "Hallo?"
Jan: "Hallo Stefan?"
Stefan: "Ben je in de EarthWorksStudio?"
Jan: "Ja, heb de afgelopen 4 dagen 5 nummers gemaakt."
Stefan: "Zou jij aan iedereen die in Nederland woont en ver daarbuiten kunnen uitleggen wat er bijzonder is aan deze studio…?"
Jan: "Kan ik zeker, hoewel het wel het bestbewaarde geheim is en dat dient eigenlijk zorgvuldig bewaard te blijven, maar voor jou maak ik een uitzondering…"
Stefan: "Blijft tussen ons!"
Jan: "Aan de Vecht, verscholen tussen de bladeren en de jonge scheuten, op een plek waar je het niet verwacht, tussen Weesp en de rest van de wereld, staan de deuren van deze studio wagenwijd open voor muzikale reizigers, bandeloze gelukzoekers, desperado's, outlaws, gitaargringo's, Jamaicaanse hoogleraren, Italiaans barista's en Amerikaanse en Afrikaanse zangers. Wonend waar dan ook, maar meestal in de Bijlmer, Almere en soms Tilburg. De perfecte muzikale smeltkroes. In dit walhalla verklanken wij het leven van twijfel, verdriet, hoop en liefde."
Stefan: "En hoe klinkt dat alles in één?"
Jan: "Dat wordt een wonderlijke mix van smartlappen, ska, reggae, rocksteady en natuurlijk buru."
Stefan: "Ja joh? …Buru dus ook. Wat is buru ook alweer?"
Jan: "Een soort Afrikaanse trommelmuziek die wordt gespeeld als er een maat vrijgelaten wordt uit de gevangenis. De trommels vertellen het 'hou vol!-verhaal' en de band begeleidt de trommels met één enkel akkoord."
Stefan: "…En wat doe jij daar dan?"
Jan: "Ik woon daar om de hoek en de wind stond ooit goed; ik liep naarbinnen met mijn sax en de volgende ochtend kwam ik buiten en had ik meegespeeld op het nieuwe album van Bunnington Judah. De dag erna heb ik ze meegenomen voor een tochtje over de Vecht. Ons muliticulturele bootje werd met verbaasde blikken gevolgd, mijn gasten hadden alleen maar oog voor de schitterende molens. Diezelfde avond mocht ik meespelen op het nieuwe album van 'The Dubbeez binnenkort in het voorprogramma van Ziggy Marley. En vorige week heb ik daar de nieuwe single van Hans de Booy opgenomen."
Stefan: "In Weesp! Wat een geweldig verhaal ! Wie weet vaar jij straks met Ziggy, Hans de Booy, Doe Maar, Kenny B en de Wetpaperboys in een fluisterboot naar Fort Uitermeer."
Jan: "Dit blijft tussen ons, maat. Codewoord is buru."
Stefan: "Buru,Jan."
Jan: "Buru, Stefan."

Met Ziggy Marley en Hans de Booij in een fluisterboot naar Uitermeer

Bootjes kunnen blijven dobberen

WEESP Er komt een gesprek met omwonenden die er bezwaar tegen hebben. Maar om nu al de proef met de bootjes in de Oudegracht te stoppen, gaat voor het college en de gemeenteraad te ver.

De proef met het aanleggen van sloepjes in de Oudegracht gaat dus door. De PvdA diende woensdag in de raad een voorstel in om er nu al een streep door te zetten, maar daar is geen meerderheid voor. Op aandringen van GroenLinks werd de evaluatie verder aangescherpt richting duurzaamheid, flora en fauna en het stadsgezicht. "Een overbodige motie", noemde wethouder Heijstee dat, want ze was toch al van plan dat onder de loep te nemen. "Een motie om vooral de sfeer binnen de coalitie gezellig te houden", wist oppositiepartij VVD en steunde deze aanscherping niettemin.

'Wereldwinkel levert een belangrijke bijdrage aan de opmars van fair trade'

Van huiskamerverkoop tot A-locatie

Wereldwinkel Weesp vierde zaterdag het 35-jarig bestaan. De vrijwilligers doen er alles aan om de winkel open te houden, want de klus is nog niet geklaard.

Feest bij de Wereldwinkel; Danielle en Jannie staan rechts.

WEESP Pas 18 jaar was Jannie Wessel (65) toen ze zich aansloot bij de Wereldwinkel in haar geboorteplaats Joure (Friesland). "Ik was altijd al een meisje dat een rechtvaardige wereld wilde. En niet omdat dat binnen het gezin waarin ik opgroeide nou zo'n enorm onderwerp van gesprek was, het was toen al echt iets van mezelf."

In 1990 wilde Jannie - inmiddels neergestreken in Weesp - het vrijwilligerswerk weer oppakken. Ze meldde zich bij de Wereldwinkel Weesp, die in 1983 was opgericht vanuit de Vredesgroep Weesp.

Huiskamerverkoop

"De verkoop begon destijds vanuit een woonkamer", blikt Jannie terug. "Daarna werd het een kraam op straat en pas daarna een fysieke winkel - in eerste instantie op achteraf-locaties. Dat klinkt wat oneerbiedig, maar toen waren we er hartstikke blij mee. We bouwden echt iets op en kwamen steeds een stap verder. Sinds 12 jaar zitten we in de Nieuwstraat, een betere locatie bestaat niet." De Nieuwstraat is een A-locatie. De crisis heeft in deze straat tot een stoelendans geleid, maar de Wereldwinkel is niet meer weg te denken. Althans zo lijkt het, want in de praktijk ziet het er wat minder rooskleurig uit. Jannie: "We draaien op zich best een goede omzet, maar het lukt ons maar niet om financiële armslag te krijgen. Tot nu toe weten we ons hoofd boven water te houden, maar ik maak me zorgen over de toekomst. Zaterdag hebben we, gelijk met de Wereld Fairtrade Dag, onze 35ste verjaardag gevierd met kinderactiviteiten en dansoptredens. Laten we hopen dat we de 36 jaar ook halen, maar dan moet er wel iets gebeuren."

Het zou Jannie pijn doen als de winkel waar zij zich al 28 jaar met hart en ziel voor inzet zou verdwijnen, zeker omdat de klus nog niet geklaard is. "Steeds meer supermarkten en andere winkels verkopen fair trade - iets waar de Wereldwinkel met campagnes een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd - maar we zijn er nog lang niet." Gelukkig is de ommezwaai al wel goed ingezet en in toenemende mate zichtbaar. Voor een steeds groter deel van nieuwe generaties beginnen duurzaamheid en eerlijke handel de normaalste zaak van de wereld te worden. Een van de mensen binnen die nieuwe lichting is Danielle Opdam. "Ik ben communicatieadviseur en had de behoefte om mijn kennis en ervaring in te zetten voor een goed doel. Dat werd de Wereldwinkel, een organisatie naar mijn hart. Ik ben PR-bestuurslid en met de PR-groep brengen we de winkel en onze activiteiten zo breed mogelijk onder de aandacht. Soms doen we mee aan de landelijke campagnes en activiteiten, maar we bedenken ook zelf leuke acties. We willen op een positieve manier de bewustwording vergroten."

Zilversmid uit Nepal

De Wereldwinkel doet goed werk, maar is bovendien ook nog eens heel leuk. Wie een bijzonder cadeau zoekt, zal hier zeker slagen. Zelf is Jannie een groot fan van de sieraden. Ze tipt: "Vrijdag tussen 12.00 en 18.00 uur is zilversmid Dambar uit Nepal bij ons in de winkel. Loop vooral even binnen!"

'In Weesp kunnen kinderen overal boeken lenen, in Marokko nauwelijks'

Samira Bouddount komt met Stichting Marokko Leest

Samira Bouddount van Stichting Marokko Leest. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Op de openbare basisschool de Triangel, de school van haar kinderen, is Samira Bouddount als hulpmoeder al jaren betrokken bij de Liefde voor lezen-commissie. Ze vindt het een groot goed dat leesboeken voor Nederlandse kinderen zo toegankelijk zijn. Was dat in Marokko, het land waar haar roots liggen, ook maar zo. Daarom heeft Bouddount onlangs de Stichting Marokko Leest opgericht.

Leesvaardigheid is noodzakelijk om mee te doen in de samenleving. "De Stichting Marokko Leest vindt daarom dat ieder kind in Marokko moet kunnen beschikken over leesboeken en zet zich in voor de realisatie van schoolbibliotheken", legt Bouddount uit.

Het eerste project is basisschool Al Mowahidine in Nador

'Do it or lose it'

"Lezen is een zinvolle vrijetijdsbesteding. Hoe meer plezier een kind hieraan beleeft, hoe vaker het zal lezen. En een kind dat eenmaal de smaak van het lezen te pakken heeft, raakt dat nooit meer kwijt. Ook niet wanneer het volwassen is. Dat mensen blijven lezen, is belangrijk. Leesvaardigheid zakt weg wanneer dat niet wordt onderhouden. Het motto bij lezen is dan ook: 'Do it or lose it'."

Transparantie

Op verschillende manieren probeert de advocate geld bijeen te krijgen voor het realiseren van haar doel. "Mijn kinderen helpen mee. Zij gaan langs de deuren om geld in te zamelen. Op www.marokkoleest.nl hou ik de stand daarvan bij. Via de site ga ik straks ook communiceren wat er met dit geld is gedaan. Heel transparant, dat vind ik belangrijk. Als je een goed doel steunt, wil je toch weten wat er gebeurt met je gift."

Eetfeestje

In de kas van Marokko Leest zit inmiddels 364 euro. De Weespse denkt ondertussen na over andere manieren om geld bijeen te krijgen. "Ik overweeg bijvoorbeeld een eetfeestje in de buurt, aan het eind van de ramadan. In de Marokkaanse cultuur neemt eten een belangrijke plaats in en Nederlanders houden erg van het uitproberen van verschillende keukens." De ramadan is sinds deze week en wordt vrijdag 15 juni afgesloten met het Suikerfeest.

500 boeken

Het eerste project van Marokko Leest is basisschool Al Mowahidine in Nador. Deze school telt 408 leerlingen van 6 tot 15 jaar, 205 meisjes en 203 jongens. De leerlingen zijn verdeeld over 14 klassen en 14 leraren. De school heeft nog één lokaaltje over dat mooi dienst zou kunnen doen als schoolbibliotheek. De school heeft echter geen leesboeken en ook geen financiële middelen om zelf leesboeken aan te schaffen. Bouddount: "Een kinderboek kost in Marokko gemiddeld € 4,-. Het streven is om een schoolbibliotheek te realiseren met 500 kinderboeken. Om het eerste project van Marokko Leest te realiseren is dus 2000 euro nodig."

Kijk voor meehelpen en/of doneren op www.marokkoleest.nl.

De ambtelijke fusie met Amsterdam heeft nogal haast

Wethouders John Vos, Léon de Lange, Astrid Heijstee en Maarten Miner achter de collegetafel. Foto: Sjoerd Stoop

door André Verheul

WEESP WSP, GroenLinks en D66 hebben elkaar gevonden in een ambitieus coalitieakkoord en de nieuwe wethoudersploeg is aangesteld om de komende vier jaar de mouwen nog eens extra op te stropen. Maar hoeveel klussen kan de op het tandvlees lopende gemeentelijke organisatie van Weesp nog aan?

Weesp gaat fuseren met Amsterdam en dat is niet voor niets. Zonder hulp kan de gemeentelijke organisatie de zaken nu al niet meer bolwerken. "We weten het hoofd boven water te houden, maar het houdt niet over. Over de gehele linie is er in het recente verleden fors bezuinigd, jarenlang niet/nauwelijks geïnvesteerd in de organisatie (vanwege bestuurlijke fusie/samenwerking) en is het takenpakket voor de gemeente alsmaar groter geworden", zo staat in het 'overdrachtsdossier' dat vorige maand bij de wisseling van de gemeenteraad is aangeboden.

Gemeentelijke organisatie Weesp loopt op tandvlees

Intern is er van alles in gang gezet, soms met hulp van Gooise Meren en Amsterdam, om de gemeentelijke dienst te laten draaien en de medewerkers gemotiveerd te houden. "Er is een hoge spanning op de totale organisatie, omdat de personeelsbezetting op vele onderdelen matig/zwak is", staat in het document. Middelen om personeel aan te trekken zijn er niet of nauwelijks. De ambtelijke fusie met Amsterdam heeft dus haast. Het project is al gestart en de koers is uitgezet op een ambtelijke fusie per 1 april 2019 (de bestuurlijke fusie volgt niet eerder dan 2022). Maar datzelfde fusieproces zal een forse extra wissel trekken op de organisatie. "Naast de winkel die open moet blijven, worden veel collega's gevraagd hun bijdrage te leveren aan het ambtelijke fusieproces, zowel organisatorisch als inhoudelijk." Door deze omstandigheden zal het nieuwe college gedwongen zijn de ambitieuze plannen van de gemeenteraad terughoudend in te plannen. Met andere woorden: het komende jaar er even niet te veel bij, alsjeblieft. "De organisatie piept en kraakt nu al", zei burgemeester Van Bochove al eens.

Wethouders

Volgens voordracht zijn woensdag Maarten Miner (GroenLinks), Léon de Lange (D66), Astrid Heijstee en John Vos (WSP) benoemd tot wethouder. Dat leidde tevens tot de installatie van drie nieuwe raadsleden: Christian Pfeiffer (GroenLinks), Bert Zaaman (D66) en Daniëlle Meyer (WSP). De raad besprak het coalitieakkoord en gaf het nieuwe college de opdracht om er een werkprogramma van te maken.

Veel moois te zien

WEESP Oldtimers en molens hebben op zich niet veel met elkaar gemeen, behalve dat ze allebei al heel wat jaren meegaan én zaterdag van dichtbij te bewonderen waren in Weesp.

Overdag waren Molen 't Haantje (Korte Stammerdijk) en Molen de Vriendschap (Utrechtseweg) open vanwege Nationale Molendag. Bezoekers konden de molens van binnen bekijken, genieten van poppentheater Fatsnerran en smullen van pannenkoeken van molenmeel. 's Avonds ging op het Grote Plein de Nacht van Weesp van start, een ruim tien uur durende navigatiepuzzelrit die populair is onder bezitters van klassieke automobielen.

De foto's zijn van Sjoerd Stoop en Ingrid Voet.

'In de schulden raken, kan iedereen overkomen'

Schuldhulpmaatjes helpen mensen hun financiën weer op orde te krijgen

Het kan iedereen overkomen: in de schulden raken. Sinds vijf jaar kun je in Weesp dan geholpen worden door een schuldhulpmaatje van de gelijknamige stichting.

Alwine van de Meent en Marien Weststrate: 'Ons doel is dat mensen weer zelf hun financiën kunnen regelen.' Foto: Ingrid Voet

WEESP Eigenlijk zou hun hulp niet meer nodig moeten zijn, vinden ze zelf bij de Stichting Schuldhulpmaatje (SHM), maar er doen juist steeds meer mensen een beroep op de hulp die zij bieden. De crisis is voorbij, maar dat merken ze nog niet bij SHM, 2017 was juist een druk jaar.

Marien Weststrate is coördinator bij SHM en de eerste contactpersoon als iemand zich aanmeldt. "Dat doe ik altijd zo snel mogelijk, want als iemand eenmaal de stap neemt, is de nood vaak hoog. Ik probeer snel te inventariseren of er sprake is van een acute crisis, zoals een dreigende huisuitzetting of afsluiting van gas en licht, en koppel dan de cliënt aan een maatje." In de schulden raken, kan iedereen gebeuren, is de ervaring van Alwine van de Meent die al 2,5 jaar als schuldhulpmaatje mensen begeleidt. "Mensen verliezen hun baan, worden ziek of gaan scheiden en als dan je inkomen daalt en je je uitgavenpatroon niet weet aan te passen, gaat het al snel mis." Bij de eerste bezoeken aan een cliënt probeert zij inzicht te krijgen in de situatie. "Dat betekent vooral goed luisteren, ook naar wat er tussen de regels door verteld wordt. Er is vaak schaamte en er zijn ook regelmatig meer problemen dan alleen de financiële. Ik wil eerst weten: is er nog wel geld om eten te kopen. Zo niet, dan leg ik contact met de voedselbank. We hebben goede contacten zodat we dat snel kunnen regelen. Dan begint het uitzoeken van de papieren, soms vuilniszakken vol met - ongeopende - enveloppen, waaronder veel blauwe."

SHM is laagdrempelig; de mensen worden, meestal wekelijks, thuis geholpen en als dat nodig is langdurig. "Maar het belangrijkste doel is wel om de cliënten juist zelfredzaam te maken en hun financiën (weer) zelfstandig te regelen", benadrukt Van de Meent. Zij begeleidt drie cliënten. "Ze zijn vaak blij als je komt, de nieuwe rekeningen liggen al klaar op tafel. Eén cliënt begeleid ik al heel lang, die kan het eigenlijk al zelf, maar af en toe help ik nog even bij een moeilijke brief of betaling. Een ander kon ik snel helpen en het traject ook weer afsluiten; dat was iemand die na een scheiding ineens zonder inkomen was komen te zitten en nog nooit de financiën geregeld had. Als het zo goed lukt, is het heel dankbaar werk."

'Soms treffen we zakken vol ongeopende rekeningen aan'

De hulpvraag verschilt enorm. "Als een schuldhulpmaatje contact opneemt met een schuldeiser, wordt er meestal wel wat langer respijt gegeven, is de ervaring. "Zij weten ook dat ze dan meer kans hebben om hun geld, al is het maar voor een deel, toch te krijgen", aldus Weststrate. Van de kant van de schuldeisers zou trouwens best eerder wat gedaan kunnen worden, vindt hij. "Dat gebeurt al wel: een woningbouwvereniging trekt bijvoorbeeld veel sneller aan de bel dan vroeger als er een huurachterstand ontstaat. Maar de overheid zou om te beginnen eens begrijpelijke brieven kunnen gaan schrijven en ook eerder kunnen waarschuwen als bijvoorbeeld de belasting niet wordt betaald." Bij (te) grote schulden gaat het maatje met de cliënt via Versa naar een schuldsaneringstraject. Maar de begeleiding van SHM blijft ook, want zo'n traject is zwaar. "Vergis je niet, de regels om in aanmerking te komen voor kwijtschelding van (een deel van) een schuld zijn heel erg streng. Deze mensen hebben echt een heel laag inkomen", vertelt Van de Meent. Weststrate: "Ik zeg het vaak bij voorlichtingsbijeenkomsten over ons werk: voor wie een baan heeft, gezond is en in staat is om zijn financiën zelf te regelen, lijkt het allemaal zo makkelijk, maar dan heb je gewoon geluk."

Het werk van SHM wordt betaald door bijdragen van de gemeente en giften, bijvoorbeeld van de kerken, Rotary en de Rabobank. Sinds de start in 2013 meldden zich 107 mensen aan voor hulp bij SHM. 2017 was een druk jaar, waarin voor 29 mensen een begeleidingstraject is opgestart. Op dit moment zijn in Weesp, Muiden en Muiderberg 19 maatjes actief. Net genoeg om de vraag naar hulp en het aanbod in evenwicht te houden.
Wie zich aanmeldt als schuldhulpmaatje krijgt eerst een korte opleiding en ieder jaar bijscholing. De hulp is altijd anoniem, namen van cliënten worden nooit genoemd, ook niet bij de maandelijkse bijeenkomsten waar de schuldhulpmaatjes praten over hun begeleidingstrajecten en elkaar adviseren. Schulphulpmaatjes hoeven niet per se deskundig te zijn op het gebied van financiën. "Gewoon logisch na kunnen denken, dat is genoeg. En goed kunnen luisteren, geduld hebben, doorzettingsvermogen en vooral: je oordeel op kunnen schorten", zegt Weststrate. "Je komt in situaties waar er geen geld meer is om eten te kopen, maar wel twee honden rondlopen bijvoorbeeld, of flink gerookt of alcohol gedronken wordt: allemaal dingen die veel geld kosten." "In de loop van het traject, als we een vertrouwensband hebben kunnen opbouwen, gaan we natuurlijk wel samen zoeken naar punten waarop bezuinigd zou kunnen worden", voegt Van de Meent daaraan toe. "Het gaat erom dat er vooruitgang wordt gemaakt, in kleine stapjes, en dat de mensen bereid zijn ook echt iets aan hun situatie te doen."

Als iemand zich aanmeldt, is de
nood vaak hoog

Lopers en toeschouwers genieten van de Geinloop

Robin Puls uit Amsterdam wint halve marathon in 1.18.23

Driemond hield zondag de Geinloop, ook onder Weespers een populair sport- evenement. Honderden lopers verschenen aan de start.

De route voerde de lopers door het fraaie, lommerrijke Gein. Foto's: Marieke van Veen

DRIEMOND De Geinloop staat net als de Vechtloop (24 juni) in de Top 10 Lopen: de mooiste loopevenementen in de Gooi-, Vecht- en Eemstreek. Deze notering betekent dat de deelnemers kunnen rekenen op een mooie route, een goede organisatie, tijdwaarneming en meer.

Er was 's ochtends eerst een Kidsrun door nieuwbouwwijk Het Maanhof. Om 13.00 uur precies gingen de deelnemers van de halve marathon (21,1 km) en de 15 km van start, tien minuten later gevolgd door de 10 km-lopers en tenslotte de 5 km. Deze afstanden voerden de lopers het dorp uit en via de vernieuwde kruising en de vervangen Geinbrug naar het fraaie, lommerrijke Gein. Ook met de luchtvochtigheid zat het goed, waardoor de deelnemers terug kunnen kijken op een fijn sportevenement. De halve marathon werd gewonnen door Robin Puls (01:18:23). Jan Baltink was de snelste op de 15 km met 00:54:09. Rick Salome schreef met 00:34:25 de 10 km op zijn naam. Op de 5 km was Erik Scheers het snelst terug: 00:17:32. De volledige uitslagen zijn op te vragen via geinloop.nl.

Winst 34e Cafédrive naar Van Dortmond en Clevers

WEESP Mede dankzij het zonnige weer van zaterdag was de 34ste Weesper cafédrive een groot succes. 320 bridgers uit het hele land streken neer in Weesp om tegen elkaar te bridgen. De eerste prijs was voor het paar Van Dortmond en Clevers.

Ieder half uur wandelden de bridgers naar een volgende horecagelegenheid om daar een nieuwe ronde te bridgen. Negen horecaondernemers stelden hun locatie hiervoor beschikbaar. Zij verzorgden ook de lunch, waar cijfers voor gegeven werden. Dit jaar eindigden twee restaurants op de eerste plaats: eetcafé 't Weesperplein en Grand Café Restaurant Archibald uit Bussum dat de catering verzorgde in De Wintertuin. Beide restaurants ontvangen de Lunchbokaal.

De bridgers bleven nog lang hangen en vermaakten zich op de vele terrassen en in de fijne restaurants die Weesp rijk is. De Weesper Bridge Club die deze cafédrive heeft georganiseerd, kijkt met veel voldoening terug op dit evenement.

SDO te sterk voor Weesper vrouwen

WEESP Zondag stond voor de vrouwen van FC Weesp een uitwedstrijd tegen SDO VR2 op het programma. Bij de thuiswedstrijd waren er flink wat doelpunten gevallen, dus de verwachtingen waren hooggespannen.

Wederom was Weesp met slechts 12 speelsters waardoor het voor iedereen hard werken was. FC Weesp begon sterk en ging meteen op zoek naar de openingstreffer, maar de ballen belandden op de lat en net over. SDO ging aanzetten en kwam op voorsprong door een penalty. FC Weesp liet het hier niet bij zitten en ging op jacht naar de gelijkmaker. Een gemene tackle resulteerde voor rust in een gele kaart voor SDO, wat Weesp het voordeel gaf in de tweede helft een tijdje tegen tien speelsters te spelen. Dat voordeel wist Weesp echter niet te verzilveren. Toen de SDO-speelster terug het veld in mocht, schoot zij voor SDO de 2-0 in.

Volgende weken spelen de vrouwen om 12.00 uur thuis tegen SV Dios. Vorige keer werd hier met 3-0 van gewonnen.

'Reken maar na, zei Burggraaff. Heb ik gedaan en het klopt niet'

George Hoogervorst ontdekte dat Hans Burggraaff voor zijn column de verkeerde referendumuitslag gebruikte.

In zijn column stelt huisarts (en voorzitter CDA Weesp) Hans Burggraaff dat de uitslag van het gemeentelijk referendum over de fusiepartner van Weesp uitgedrukt in het huidige aantal raadszetels ligt rond de 9-8. Hij zegt daarbij ook: 'reken maar na'. Dat heb ik gedaan. Dr. Burggraaff stelt dat ongeveer 4700 Weespers voor Amsterdam hebben gekozen en rond de 4150 Weespers voor Gooise Meren. Hierop is de berekening gebaseerd. Ik keek op de website van de gemeente, want 57% voor Amsterdam en 43% voor Gooise Meren vind ik anders dan een verhouding 9-8. Op de website van de gemeente staat: Aantal stemmen: 9350. Voor fusie met Amsterdam: 5329. Voor fusie met Gooise Meren: 4021. Kiesdeler bij 17 zetels: 550. 7x550= 3850, 8x550= 4400, 9x550= 4950, 10x550= 5500, dus eerder 10-7 dan 9-8. Ik zie hierbij een groot verschil in stemmen vóór Amsterdam, volgens dr. Burggraaff ongeveer 4700 en volgens website gemeente Weesp 5329. Op Twitter liet dr. Burggraaff een foto zien van zijn bron. Ik heb toen nog even verder gekeken naar de uitslag van het sleepwetreferendum. Daar staat bij voorlopige uitslag: 4679 stemmen tegen de sleepwet en 4142 stemmen voor de sleepwet. Dat lijkt op die ongeveer 4700 en 4150 stemmen die dr. Burggraaff noemt. Het lijkt erop dat in deze column uitgegaan is van de juiste percentages, maar van het verkeerde aantal stemmen. Waarom zou je je daar druk om maken? Ik denk dat de duidelijke uitslag die er is, 57% voor Amsterdam / 43% voor Gooise Meren, 5329 stemmen voor Amsterdam / 4021 stemmen voor Gooise Meren, gemeten in raadszetels 10-7 voor Amsterdam het besluit eenvoudiger maakt. De Weespers hebben duidelijk gesproken. Dat maakt het voor mij, voor fusie met Gooise Meren-stemmer, makkelijker om de uitslag te accepteren. Ik denk dat er een fusie met de gemeente Amsterdam dient te komen omdat een behoorlijke meerderheid van de Weespers hiervoor heeft gestemd. Wanneer iemand zegt dat die uitslag niet zo duidelijk is, gebaseerd op deels verkeerde cijfers, ga ik daar graag tegenin. Ook omdat dhr. Burggraaff zelf in zijn column had geschreven om het na te rekenen.
George Hoogervorst

___________________________

Volgens Anton van Daalen zorgen B en W met het bootjesbeleid voor burenruzies.

'Volgende keer stappen we voor de deur in mijn nieuwe bootje'

'Cijfers waren
fout maar rode
draad blijft'

Fijn dat er factchecking wordt gedaan! De cijfertjes die ik gebruikte blijken niet de definitieve. De door mij gemelde info was onjuist. Het resultaat? Uitgedrukt in raadszetels is de uitslag van het referendum nu afgerond 10 – 7. De oplettende lezer ziet dat de rode draad van het verhaal desalniettemin gewoon blijft staan.
Hans Burggraaff

'Men roept gemeenten op verstandig te maaien. En wat doet Weesp?'

___________________________

'Dat waardeloze
landje is van
grote waarde
voor insecten'

Ik woon achter het open stukje land achter de ING Bank. De rijke vegetatie komt in het voorjaar langzaam weer tevoorschijn tot ongeveer 80 centimeter hoog. Volgens de gemeente Weesp en ING Bank moet daar nu weer de klepelmaaier over. Er staat niets van waarde op dit stukje grond volgens de 'experts' van de gemeente. Ik vond op dit terrein echter een rijkdom aan kruiden, bijvoet, duizendblad, zuring, kaasjeskruid, teunisbloem, rode-klaver, honingklaver en een variatie aan mooie grassen. Een botanicus zou er nog veel meer vinden. Deze planten zijn van groot belang voor onze voedselketen. De insecten, die ze nodig hebben, bestuiven onze groenten en vruchtenbloemen. Wie ze kapot maakt is dus ook bezig aan hongersnood te werken. Het ontbreekt de 'experts' van de gemeente soms aan fundamenteel inzicht. Dit stukje land een paar maanden niet maaien zou veel beter zijn. Het open stukje land is nu een ideale uitlaatplaats voor honden. Smaken verschillen; de één houdt van poep, de ander van bloemen en kruiden. De Vlinderstichting heeft al de noodklok geluid. Het aantal vlinders in Europa is de afgelopen decennia met ongeveer 60% gedaald. Dit is ook een indicatie voor hoe het met de andere insecten gaat. Men roept gemeenten en bedrijven op bermen etc. verstandig te maaien. En wat doet Weesp?
Elsa de Ronden-van Nimwegen

___________________________

B en W creëren
met botenbeleid
ruzie tussen
omwonenden

Henk uit Ureterp komt op bezoek bij zijn vriend Wim, die aan de Nieuwstad in Weesp woont. Er ontspint zich het volgende gesprek.
- Leuk, dat je langskomt Henk, maar als je straks in de zomer komt, stappen we hier voor de deur in mijn nieuwe bootje.
- Top Wim, lijkt me geweldig. Maar eh… mag dat zomaar?
- Natuurlijk Henk, het college met die WSP erin gaat het watertoerisme bevorderen en hoe doe je dat? … Door dertig bootjes voor bewoners aan de Voorgracht toe te staan. Raar, maar waar!
- Dat meen je niet, Wim. Jullie zijn toch geen toeristen in je eigen stad?
- Nee, natuurlijk niet Henk, maar het college is zo slim om ook tien aanlegplaatsen voor dagjesmensen te creëren. Dus het college krijgt zijn zin en de collegepartijen krijgen er stemmen bij van de trotse, nieuwe bootbezitters. Twee vliegen in één klap.
- Toch raar hoor Wim. Trouwens, hoe weten die toeristen dat zij hier hun bootje kunnen aanleggen? Komt er een bordje boven de Slijkstraatbrug te hangen, zodat je weet dat je bootje niet breder dan 1,75 cm. en niet hoger dan 1 meter mag zijn? Dat je weg moet als er al tien toeristenbootjes liggen? En eh, dat je moet bukkuuh?
- Ach Henk, er zal wel eens een verdwaalde toerist aanleggen, maar feitelijk hebben we het rijk alleen.
- Toch blijf ik het raar vinden, Wim. Zijn er geen betere aanlegplekken te vinden voor grotere boten? En willen nu alle Weespers een aanlegplaats?
- Geen flauw idee, Henk. Er zijn wel een aantal omwonenden die protesteren tegen die bootjes voor hun deur, maar die krijgen bij de collegepartijen geen poot aan de grond.
- Dus je hebt nu ruzie met je buren, Wim?
- Ja, ja, lach maar Henk, maar GroenLinks heeft nu voorgesteld dat een gesprek met de voor- en tegenstanders alle bezwaren kan wegnemen. Maar ik heb helemaal geen bezwaar tegen dit plan en ik laat hun mijn bootje niet meer afpakken. Die tegenstanders moeten hun bezwaren maar intrekken en anders doet het college dat wel voor hen.
- Ach Wim, het blijven rare jongens, die politici. Willen dus het watertoerisme bevorderen en kiezen daarvoor een afgelegen, slecht toegankelijke, rustieke gracht. Creëren daarmee ruzie tussen omwonenden die het door het college veroorzaakte probleem moeten zien op te lossen. Maar die kunnen dat helemaal niet; je bent namelijk óf voor, óf tegen! En zo verdeelt en heerst het college.
Anton van Daalen
Ex-fractievoorzitter GroenLinks

Komend weekend: Showman's Fair op Het Domijn.

Woensdag 16 mei

Meezingen

20.00 uur | Toko WSV De Vecht

Gezellig het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van twee accordeonisten. De tekstboeken liggen op tafel. Gratis entree.

Cityquiz

20.30 uur | City of Wesopa

Een gezellige avond waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je toch slim bezig bent geweest. Inschrijven kan via cityquiz@wesopa.nl. Deelname € 20,- per team.

Donderdag 17 mei

Linedance

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op (voornamelijk country)muziek fijn vindt.

Handwerkochtend

10.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Gezellig handwerken met een kop koffie en een praatje. Ook voor hulp bij leren haken of breien, materiaal is aanwezig.

Fairtrade-ochtend

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Themaochtend over fair trade door Agnes de Bruin, betrokken bij de Wereldwinkel in Weesp. Zij zal haar verhaal illustreren met beelden en voorbeelden van producten. Iedereen is van harte welkom, de entree is vrij.

Muziek in Huis

19.00 uur | De Hogeweyk

Het ensemble Duo Ambiguity verzorgt een concert in de theaterzaal van De Hogeweyk. Duur: 60 minuten. Entree € 7,20.

Zomeravondwandeling

19.00 uur | De Grote Kerk

De Historische Kring Weesp verzorgt een wandeling door Weesp langs historische bezienswaardigheden. De wandeling start bij de Grote Kerk aan de Nieuwstraat en duurt ongeveer anderhalf uur. Kosten € 3,50 per persoon. Aanmelden is niet nodig.

Bingo Aetsveld

20.00 uur | Bar Olympus

Bingo Aetsveld houdt een gezellige bingo in bar Olympus bij sporthal Aetsveld. Voor halen en brengen kan gebeld worden naar 06-40 02 72 74.

Film: 'Phantom Thread'

20.00 uur | City of Wesopa

In het Londen van net na de Tweede Wereldoorlog vindt een eigenzinnige modekoning zijn muze in de schuchtere, maar vastberaden Alma. Hij valt voor haar perfecte paspopfiguur en zij voor zijn genialiteit. Maar beiden zijn ze erg lastig om mee samen te leven. Regie: Paul Thomas Anderson, VS. 2017. Entree € 8,-.

Vrijdag 18 mei tot en met maandag 20 mei

Weespers aan de wand

Diverse locaties

Geniet ook in 2018 van kunst in Weesp. Bezoek de expositie in de Van Houtenkerk en de Synagoge, bekijk de mooie schilderijtjes van de schoolkinderen, kijk eens extra in de etalages, ontdek de open ateliers of stap in de gratis bus om creaties van de niet-geballoteerde exposanten te bekijken in het gebouw van de Adelaar. Iedereen is welkom, de toegang is vrij. Zie ook pagina 31.

Showman's Fair

14.00 uur | Het Domijn

De Showman's Fair is een rondreizend festival met acteurs, dansers, performers, muzikanten, dj's, circusartiesten, schrijvers, schilders, kermiskunstenaars en koks. Publiek en artiesten ontmoeten elkaar in een sfeer die aanvoelt als een bruiloft, trekken met elkaar op, gaan samen aan tafel en vieren gezamenlijk een feest. Vrijdag 18.00 - 00.00, zaterdag en zondag 14.00 - 00.00, maandag 14.00 - 23.00. Voorstellingsmuntjes € 3,-. Diner vanaf € 17,50.

Vrijdag 18 mei

Spelletjesdag

10.00 uur | Buurtkamer Kastanje

Zin om een spelletje te kaarten of rummikub te doen. Van 10.00 -12.00 en 14.00-16.00 uur is er gelegenheid om dat te doen in de Buurtkamer. Kom eens langs.

Zilversmid in de Wereldwinkel

12.00 uur | Wereldwinkel

Dambar geeft jongeren uit zijn dorp de kans het vak van zilversmid te leren en geeft de leerlingen die hij opleidt bovendien een eerlijk loon. Na de financiële crisis in het westen en de aardbevingen van 2015 is het aantal opdrachten teruggelopen. Om zijn werknemers aan het werk te kunnen houden, komt hij naar Nederland om de handgemaakte sieraden te presenteren. Hij is van 12.00 tot 18.00 uur in Wereldwinkel Weesp.

Klaverjassen bij FC Weesp

20.00 uur | FC Weesp

Iedere derde vrijdag van de maand is er klaverjassen bij FC Weesp. Het klaverjassen is onderdeel van een klaverjascompetitie, maar er kan ook gewoon een avondje worden gekaart. Zaal open om 19.30 uur. Entree euro 3,50.

Orgelconcert

20.00 uur | Grote Kerk

Christine Kamp speelt op het Bätz-orgel en de vleugel. Op het programma staan werken van onder anderen J.S. Bach, L. Vierne, W. von Baussnern en G. Fauré. Toegang €10,- kaarten verkrijgbaar aan de zaal voor aanvang. Na afloop is er een drankje.

Zaterdag 19 tot en met maandag 21 mei

Kunstweekend in Theetuin

10.00 uur | De Theetuin

Op 19, 20 en 21 mei komen vele kunstenaars exposeren in deze groene oase langs de Vecht. De modeltuinen, kasjes en houten loodsen van dit bastion van Weesp vormen het decor voor gevarieerde kunstuitingen. Dit jaar kunnen bezoekers ook zelf aan de slag in workshops en er zijn speciale activiteiten voor kinderen. Op het pleintje is een kunstmarkt, met verschillende objecten van keramiek, hout, glas en papier. Toegang is gratis.

Kunst op het Fort

12.00-17.00 uur | Fort Ossenmarkt

Het torenfort aan de Ossenmarkt opent de poorten voor een weldadige kunstexpositie met onder meer bijzondere schilderijen, intrigerende foto's, mysterieuze video-art, fijn beeldhouwwerk, schitterend keramiek, intense grafiek en verwonderende illustraties. Dagelijks wordt de expositie om 17.00 uur afgesloten met een miniconcert. Zie ook P31.

Zaterdag 19 mei

Kangoeroe Klup Argus

10.00 uur | Argus korfbalkantine

Alle kinderen van 2,5 tot 6 jaar zijn van harte welkom bij de Kangoeroe Klup van korfbalvereniging Argus. In de korfbalkantine aan de Papelaan kunnen kinderen spelletjes doen met bal en hoepel. Na afloop is er voor elk kind een gezonde snack. Vooraf opgeven is niet nodig.

Zondag 20 mei

Inzameling voedselbank

9.30 uur | Kerken

Op eerste pinksterdag is er een inzameling voor de voedselbank rond de kerkdiensten. Het gaat om houdbare producten zoals blikgroenten, koffie, wasmiddel, tandpasta, soep, toiletartikelen, thee, zoet of hartig broodbeleg en dergelijke. Een financiële bijdrage geven mag ook. De inzameling is bij de Grote Kerk aan de Nieuwstraat en de RK Kerk aan de Troelstralaan, van 9.00 tot 11.15 uur.

Sunday Morning Classic

9.15 uur | Toer Fiets Club Weesp

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur. Tel. 06-21828530.

Restaurant Tour Weesp

11.00 uur | Café the Walrus

Rotaract Gooi- en Vechtstreek organiseert in combinatie met Weespers aan de Wand een culinair en cultureel evenement. De Rotaract Restaurant Tour voert langs verschillende restaurants waar de beste chef-koks van Weesp een uniek verrassingsmenu serveren. Tussen de gangen door worden kunstexposities bezocht. Kosten: € 55,-. De opbrengst is voor Spieren voor Spieren. Aanmelden via www.rotaractgooienvecht.nl.

Maandag 21 mei

Inloop Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor informatie over cursussen en vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. Van 10.00 tot 12.00 uur, de koffie is gratis.

Kaarten maken

14.00 uur | Buurtkamer De Kastanje

Gezellig samen kaarten maken. Materiaal en hulp is aanwezig. Kosten: 1 euro.

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Koersbal voor ouderen. Meedoen? Neem contact op met Marianne van de Koppel: 0294-416081, 06-10 585 167 of kom eens langs.

Dinsdag 22 mei

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht organiseert het breicafé. Je kunt hier terecht voor breien, haken, borduren. Expertise is aanwezig voor wie met vragen zit. Locatie: OAZ-gebouw, Fijnvandraatlaan 2. Toegang: gratis.

DigiTaalhuis

11.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven of rekenen en/of willen leren omgaan met computers en internet.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

De rechtswinkel houdt iedere dinsdagavond vanaf 19.30 uur spreekuur in gebouw Papelaan 99. Neem uw papieren en contracten mee. Wij geven u direct advies en anders verwijzen we u door naar advocaat of het juridisch loket. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 2,-.

Clubavondtocht

18.45 uur | Toer Fiets Club Weesp

Een rondje van 45 à 60 kilometer, voor het donker weer thuis. Tempo wordt indien nodig aangepast. Informatie bij onze coördinator toertochten Tjebbe Bosma, telefoon 06-37273362 of op de website: www.tfcweesp.nl.

'Nu even wel, nu even niet'

20.00 uur | City of Wesopa

De City Speelt brengt, onder leiding van de nieuwe regisseur Leander Breen, een nieuwe theaterproductie op de planken: 'Nu even wel, nu even niet'. Een avond over vriendschap die zo hecht is dat het pijn doet. Data: 22 mei (20.00 uur), 25 mei (20.00 uur) en 26 mei (15.00 en 20.00 uur). Zie ook P33.

Inloopspreekuur sporters

19.00 uur | Fysio Aetsveld

Loop binnen voor een snel en gratis advies over (sport)blessures en klachten. Ook als je vragen hebt over (sport)voeding, spierpijn, mentale coaching en tapen ben je welkom. Voor vragen of informatie: Colette.couwenhoven@gmail.com of info@fysioaetsveld.nl.

Woensdag 23 mei

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Mamacafé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven is niet nodig, deelname is kosteloos.

Schaapscheerdersfeest in Naarden

Foto: Marieke van Veen

Naarden Stichting de Gooise Ark houdt maandag 21 mei het traditionele schaapscheerdersfeest in Naarden. Bij kinderboerderij de Pluimgraaf zijn van 12.00 tot 16.00 uur leuke kinderactiviteiten, zoals ponyritjes, boerderijspelletjes en schminken.

32 / 36

21ste Weespers aan de Wand tijdens pinksterweekend

Ruim veertig exposanten

Frozen Flowers van Ems Willems.

WEESP Vanaf aanstaande vrijdag staat Weesp onder de noemer Weespers aan de Wand vier dagen lang volledig in het teken van lokale kunst.

De manifestatie gaat vrijdag om 16.00 uur van start in de Van Houtenkerk. Aan de 21ste editie doen de volgende geballoteerde deelnemers mee: Maïesta Berckmans, Renée Blom, Maaike Brugman, Evelyne Dierikx, Ingrid Dokter, Marrit Griffioen, Eric Hage, Natasja Heeman-Kiljan, Gustaaf, Evert van Hilten, Martine Hogervorst, John Jansen, Dennis Koek, Anneke Kroonenberg, Yvonne Leeman, Maritza Marbus, Eduard Pootjes, Dirk van Someren, Dieuwke Tamsma, Ita Verwey, Ems Willems en Jan de Wringer. Hun zeer uiteenlopende werk is tot en met maandag te zien in de Van Houtenkerk, de bibliotheek, de Synagoge en winkeletalages.

In navolging van het succes van de expositie van de niet-geballoteerde deelnemers in het jubileumjaar 2017 heeft Weespers aan de Wand besloten ook in 2018 hiervoor een aparte expositie in te richten in de concertzaal van Koninklijke Harmonie De Adelaar. Naar deze locatie rijdt een gratis pendelbus. In de concertzaal is werk te zien van Agnes Aalst, Wiandy Balster, Ton Harkink, Jennifer de Jong, Karin Locht, Rene Moolhuizen, Ans Moolhuizen-Vermeulen, Coos de Nijs, Jacquelien de Nijs, Tine Puchberger, Annelies van Reemst, Nico Rijper, Istvan Tan, Betty Tepaske, Henk Versteeg, Elly Weststrate, Pitty Wijma en Pauline van Wolferen.

Openingstijden: vrijdag 18 mei van 16.00 tot 20.00 uur (alleen Van Houtenkerk en Synagoge zijn geopend), zaterdag 19 mei en zondag 20 mei van 12.00 tot 18.00 uur en maandag 21 mei van 12.00 tot 17.00 uur. De entree is overal gratis.

www.weespersaandewand.nl

Over vriendschap die pijn doet

De cast van De City Speelt. Foto: Mascha Hendriks

WEESP De City Speelt brengt volgende week, onder leiding van de nieuwe regisseur Leander Breen, een nieuwe theaterproductie op de planken: 'Nu even wel, nu even niet'.

Jarenlang trekken vier mannen zich elke maandagavond terug in de 'zeurvrije zone'. Vier jongens onder elkaar, totdat daar een einde aan komt. Dat einde is voor de vrouwen een begin. Want wat als je er na de dood van je man achter komt dat hij een minnares had?

Dan bel je haar op, vraag je haar te eten en hoor je haar volledig uit, samen met al je vriendinnen. Nota bene in het restaurant waar de mannen jarenlang in de 'zeurvrije zone' zaten. Oude wonden worden opengekrabd, nieuwe wonden worden toegebracht. Een avond over vriendschap die zo hecht is dat het pijn doet. Speeldata: 22 mei (20.00 uur), 25 mei( 20.00 uur) en 26 mei (15.00 en 20.00 uur). Kaarten via wesopa.nl.

Ook kunst in het Fort

Expositie met onder meer portretfoto's van Rob van Dam.

WEESP Tegelijk met kunstmanifestatie Weespers aan de Wand opent ook het torenfort aan de Ossenmarkt de poorten voor een kunstexpositie.
Op initiatief van de Nismissen zijn hier bijzondere schilderijen, intrigerende foto's, mysterieuze video-art, fijn beeldhouwwerk, schitterend keramiek, intense grafiek, verwonderende illustraties en meer te zien.

Zeer gevarieerde kunst van dertien kunstenaars uit Weesp en (verre) omstreken: Aat Harms, Dirk van Someren, Esther Werneke, Judith Macrander, Liselot Appelo, Niels de Groot, Rob van Dam, Rosa Meulenbeld & Marieke Göbel, Talisa Kiyiya, Ti Fens en Wouter & Julian Stips.

Kunst in het Fort wordt gehouden op zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 mei en is elke dag van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Dagelijks wordt de expositie om 17.00 uur afgesloten met een miniconcert. De expositie is gratis toegankelijk. Er is in het fort gelegenheid tot het nuttigen van een hapje en een drankje.

Zomeravondwandeling door historisch Weesp

Foto: Historische Kring Weesp

WEESP De Historische Kring Weesp houdt in de zomermaanden elke eerste en derde donderdagavond van de maanden mei, juni, juli, augustus en september een wandeling door Weesp langs de historische bezienswaardigheden. De wandeling start bij de Grote Kerk aan de Nieuwstraat en duurt ongeveer anderhalf uur. Kosten € 3,50 per persoon. Aanmelden is niet nodig.

Zelf street-art maken in de Theetuin

Foto: Theetuin Weesp

WEESP Van 19 t/m 21 mei houdt ook de Theetuin een kunstweekend. Het bastion is het decor voor gevarieerde kunstuitingen. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag: zaterdag is er een graffitiworkshop, op zondag en maandag houtskoolworkshops.