WeesperNieuws

22 november 2017

WeesperNieuws 22 november 2017


Scholen: naleving NIX18 moet beter

door Marieke van Veen

WEESP De middelbare scholen in 't Gooi slaan alarm over 'zorgelijk' alcoholgebruik onder jongeren in deze regio. In het Comenius College in Hilversum is daarom volgende week een manifestatie. Het Casparus College in Weesp zit in de organisatie en ook het Vechtstede College is betrokken.

Er zijn in Weesp geen problemen met alcohol binnen de schoolmuren, zo stellen Chiquita Relyveld van het Casparus College en Marcel van Dijk van het Vechtstede College de inwoners van Weesp gerust. De problemen spelen vooral dieper in het Gooi, maar er gebeurt ook heus weleens wat in Weesp. Jongeren experimenteren nu eenmaal, maar juist op die leeftijd kan dat grote schade toebrengen aan de hersenen.

De Weesper scholen steken hun kop niet in het zand. Er is veel aandacht voor voorlichting, onder meer met gastlessen, en alcoholgebruik wordt nooit of te nimmer getolereerd binnen de schoolmuren en ook niet binnen schoolactiviteiten daarbuiten. Maar feit is dat er buiten de schoolmuren ondanks de invoering van NIX18 nog steeds te makkelijk aan drank te komen is. De handhaving is onvoldoende door gebrek aan kennis, maar soms ook door bagatellisering van de risico's. De scholen willen dat samen met andere organisaties gaan aanpakken.

11

Theaterpand Weesp wint Cultuurprijs nieuwe stijl

WEESP De Cultuurprijs van de gemeente Weesp gaat dit jaar naar Theaterpand Weesp en Zone 1380.

Het initiatief van Daniëlle Meyer en Sara Kroos begon kleinschalig aan de Herengracht en biedt een podium aan aanstormende talenten en een plek voor try-outs aan bekende theaterartiesten. In september werd een groter Theaterpand aan de Flevolaan geopend. Zone 1380 is de bijbehorende theaterschool waar lokaal talent zich verder kan ontplooien binnen de kleinkunst. "Lieve mensen die op ons gestemd hebben, ontzettend bedankt", laat Daniëlle Meyer via Twitter weten. "Ik ben heel erg blij en ontzettend trots op ons team." Aan de prijs is een geldbedrag van 1500 euro verbonden. Dat besteedt het Theaterpand aan een AED. Vanwege hun impuls aan de cultuur in Weesp werden Daniëlle Meyer en Sara Kroos in 2014 door het WeesperNieuws al eens uitgeroepen tot Weespers van het Jaar.

Publieksstemmen

Tot 2015 werd de Weesper Cultuurprijs jaarlijks uitgereikt. Toen bleek de jury niet bij machte de prijs voort te zetten. Als reden werd aangevoerd dat er geen geschikte kandidaten zouden zijn. Dat leverde verontwaardigde en kritische reacties op, onder anderen van Sara Kroos. Zij somde voor de vuist weg een lijst op van initiatieven die voor de prijs in aanmerking konden komen. Ze liet zichzelf daar overigens buiten. De gemeente blies de prijs dit jaar nieuw leven in. Het is nu een tweejaarlijkse prijs en het publiek mag voortaan meestemmen. Het publieksoordeel weegt mee in de toewijzing door de jury. De andere genomineerden waren het Weesp Chamber Music Festival en de Beiaardkring Weesp. De uitreiking van de prijs is op 15 december in het stadhuis.

Zelfs in regen en wind, massaal zwaaien naar de kindervrind

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Sinterklaas is aangekomen in Weesp. Tienduizenden kinderen en hun ouders stonden hem zaterdag op te wachten langs de kades van de Vecht en de Kom van Weesp. De (nieuwe) boot van Sinterklaas arriveerde met een regenboog erboven, en al snel sloeg het weer om in regen. Dat drukte de pret nauwelijks.

19

Quadis klust bij als Amerigo

Foto: Wehkamp

'Als lespaard was het een draak, maar dit vindt ze prachtig'

7

Van de lezers

Van de lezers

Fietsende scholieren

Graag wil ik reageren op het artikel over het op de stoep fietsen van de jeugd van en naar het Vechtstede College. Het fietsgedrag van deze jongeren is echt heel erg. Ik zie regelmatig dat zij met hordes tegelijk vanaf de Roskambrug via de verkeerde kant van de weg de stoep op fietsen tot aan hun school. Ouderen gaan van schrik aan de kant, ook zij die op de bus staan te wachten. Dat is toch de omgekeerde wereld? Als je er wat van zegt - wat ik netjes doe - gaan ze hard lachen en fietsen gewoon door; een enkeling zegt sorry, maar fietst ook gewoon door. Wellicht kan de schoolleiding hier wat aan doen en de fietsers leren bij de Roskambrug rechtdoor te fietsen de Stammerdijk op. Zo komen ze veilig en zonder gevaarlijke situaties bij school en wij ouderen kunnen dan weer rustig op de stoep lopen zoals het hoort.
Mevr. K. de Oude

Column Burggraaff

Beste Hans Burggraaff, wat ging je toch tekeer in je column van afgelopen week. "Weesp in de uitverkoop en het grote geld regeert". En dat voor zo'n vriendelijke huisarts. Maar toen viel het kwartje. Jij bent niet alleen huisarts, pleitbezorger Weesper vlag en oud-voorzitter Oranjevereniging volgens het onderschrift onder je foto, maar ook voorzitter van het CDA! En laat nu toevallig de CDA-fractie als kleine minderheid een voorstander van Gooise Meren zijn. Ja, dan snap ik wel waar de gedachte achter jouw column vandaan komt. En wat je zegt over de stadspartij die ontrouw lijkt aan de eigen uitgangspunten is natuurlijk overdreven, maar dat hoort bij de stijl van een column. De WSP was en is voor een zelfstandig Weesp en met een ambtelijke fusie blijft dat ook zo. Zeer zeker de eerste vier jaar en hopelijk langer. Maar we sluiten onze ogen niet voor de realiteit, dus als we gedwongen worden om toch bestuurlijk te fuseren, dan zullen wij keihard knokken om voor Weesp het allerbeste er uit te halen. Wij willen er inderdaad voor zorgen dat Weesp Weesp blijft. Blijft over de vraag: had je dit ook geschreven als de WSP voor Gooise Meren had gekozen?
Tineke Booij, voorzitter WSP

Armstedan

Toen onze mop een bak met geld werd.
Herman Spee, Weesp

Dominic

Dominic Seldis, wat geweldig dat je in het programma de TV-showbij Ivo Niehe aan Weesp fantastische promotie hebt gegeven door het je eigen kleine geheim te noemen. Ik denk dat veel Weespers er net zo over denken. Natuurlijk kijk ik op zondag naar Maestro, waar jij als jurylid een opvallende taak hebt. Nu wil ook wel eens een jurylid zijn, want je woont sinds 2008 in Nederland en nog durf je niet je openlijk Nederlands te spreken. Kom op Dominic, uit de kast ermee. Iedere statushouder in Weesp wordt geacht in 3 jaar verstaanbaar Nederlands te spreken, dus volgend seizoen Maestro met Nederlands commentaar.
Albert van Elst, Weesp

Weerbericht

Onbestendig herfstweer

Een zuidwestelijke stroming voert tot en met donderdag maritiem-subtropische lucht aan. Vervolgens passeert vrijdag en zaterdag het polaire front met regen. In het weekeinde verkeren we net als de afgelopen weekenden in een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Het wordt dan weer kouder en tevens wisselvallig met de bekende mix van opklaringen en enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het met 13 à 14 graden zeer zacht. De normale temperatuur voor eind november is 8 graden. 's Nachts koelt het niet verder af dan 11 graden. Af en toe schijnt de zon, naast ook bewolking en kans op lichte regen. In de nacht naar vrijdag en overdag regent het enige tijd. Het wordt zo'n 11 à 12 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige wind tussen zuid en zuidwest.

Het weekeinde

Zaterdag is er eerst veel bewolking met regen. In de loop van de dag klaart het geleidelijk op, afgewisseld door enkele buien. De wind draait naar west tot noordwest en is soms (vrij) krachtig. Ook zondag is het guur met een afwisseling van felle opklaringen en enkele buien, waarvan sommige met hagel. De maximumtemperatuur ligt in het weekeinde rond 7 graden.

Weetje

November is de herfstmaand bij uitstek. Het weer staat meestal onder invloed van lagedrukgebieden (depressies) die zich boven de oceaan ontwikkelen. De depressies veroorzaken soms zware stormen. De meeste tussen november en april.

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente
Zondag 26 november 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 26 november 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond
A. Langeweg

Parochie van Levend Water
Zondag 26 november 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

Dinsdag 28 november 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 26 november 10.30 uur
Van Houtenkerk
C.A. van de Kuil

Evangelische Gemeente
Zondag 26 november 10.00 uur
OAZ-gebouw
Th. Meij

Regenwormenlegioen als wapen tegen grote modderpoel

84.000 wormen moeten flatbewoners bevrijden van wateroverlast

Grote modderpoelen na een flinke regenbui: bewoners van de Schildersbuurtflats hebben er al jaren last van. Regenwormen moeten dat oplossen.

De modderpoelen moeten straks tot het verleden behoren. Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Er gaan straks tienduizenden regenwormen woelen door de achtertuinen van de flats aan de Jozef Israëlsstraat, Frans Halsstraat en de Rembrandt van Rijnstraat. Ymere zet ze in om wateroverlast tegen te gaan.

Het gebeurt nu met regelmaat dat de achtertuinen van de flats een modderpoel worden na een regenbui. De kleigrond laat het water slecht door en dus blijft het liggen. De regenwormen moeten dat probleem oplossen. "Er komen er straks 84.000 naar Weesp", vertelt Coen Springelkamp van Ymere. "De wormen woelen door de aarde en maken zo de grond luchtiger. Dat zorgt er dan voor dat het water sneller wegloopt als het regent. Dat gaat nu heel slecht."

De moederpoelen zorgen al langer voor problemen. "Het speelt al jaren. Het is gewoon niet fijn. Het ziet er allereerst niet uit, maar het is ook gewoon niet zo fijn om er doorheen of langs te lopen. We hebben al eerder geprobeerd om het waterprobleem op te lossen, onder meer door de grond op te hogen als buffer om het overtollige water op te vangen en we hebben al eens meer planten geplaatst. Allemaal zonder succes."

'Het is heus niet zo dat we zomaar een bak wormen omkieperen'

Natuur handje helpen

Nu moeten regenwormen het probleem gaan oplossen. Het klinkt een beetje als een onorthodoxe methode, maar Ymere is ervan overtuigd dat het werkt. "We kregen deze tip van experts, maar eigenlijk is het natuurlijk heel logisch. We weten allemaal dat als je regenwormen in je tuin hebt, je tuin netjes blijft. Ze graven een gangenstelsel waardoor het water goed wegloopt en eten bovendien nog plantenresten op. Een hele natuurlijke methode. En wat is er nou mooier dan dat je de natuur een handje helpt door wat extra regenwormen uit te zetten? Er wordt ons vanzelfsprekend vaak gevraagd of we een grap maken, maar dat is niet zo. Het gaat echt werken."
De wormen moeten nog worden geplaatst. Dat doet Ymere ergens de komende maand, als het weer meewerkt. "We hebben ze wel al besteld. Je kunt ze gewoon kopen van een kweker, ook voor je eigen tuin, in een klein bakje. Alleen kopen wij er heel veel. We gaan ze straks op strategische plekken uitzetten. Dat doen we in overleg met hoveniers en deskundigen, zodat het zo goed mogelijk werkt. Daarnaast gaan we planten neerzetten en compost, zodat de wormen ook wat te eten hebben."

Grote bak aarde

Wie nu al vieze beelden voor zich ziet van een groot krat met tienduizenden krioelende wormen, kan gerust gaan slapen. "Het is heus niet zo dat we zomaar een grote bak omkieperen. De wormen komen ook aan in een grote bak aarde. We verwachten ook niet dat bewoners er last van gaan hebben. Het is niet zo dat straks de hele straat vol wormen ligt. Er zal er misschien eens eentje omhoog komen als het regent, maar dat is het dan ook. We verwachten dat de buurt er juist voordeel van heeft Het moet echt straks een stuk minder zijn met de wateroverlast."

Cor Snor-prijs zit er niet in

WEESP Het was zo'n sympathiek idee, maar de Cor Snor-prijs stopt voordat hij ooit maar één keer is uitgereikt. De naamgever, Cor van der Poel, ziet ervan af.

Toen Van der Poel deze zomer afscheid nam van bedrijvenvereniging IVW, eerde het IVW-bestuur haar erelid met de instelling van deze prijs. Van der Poel toonde zich zeer verguld, maar stuit in de uitwerking nu op onoverkomelijke bezwaren. Hij wilde een sociaal-maatschappelijke organisatie in het zonnetje zetten en daar ook een geldprijs aan verbinden. Maar het IVW-bestuur heeft daar andere ideeën over, waarop Van der Poel aangaf dat het voor hem niet meer hoeft. IVW-voorzitter Reinier Momaal vindt het jammer dat het zo loopt. "Het was een eerbetoon met de beste bedoelingen. Maar we komen er helaas niet uit."

Samenwerking op gebied van verslavingszorg

WEESP The Home Clinic en het Sociaal Wijkteam van de gemeente Weesp gaan een samenwerkingsovereenkomst aan.

Beide organisaties werken al enige tijd samen, maar er worden nu betere afspraken gemaakt over het delen van persoonsgegevens. The Home Clinic aan de Van Drosthagenstraat biedt verslavingszorg aan huis. Het Sociaal Wijkteam schiet Weespers die problemen hebben te hulp. Als het probleem samenhangt met een alcohol- en/of drugsverslaving kan het wijkteam doorverwijzen naar The Home Clinic. Het wijkteam wil in dat geval wel graag op de hoogte blijven van het verloop van de behandeling. De polikliniek stemt daarmee in, op voorwaarde dat er een samenwerkingsovereenkomst op papier wordt gezet. Er worden namelijk strenge eisen gesteld aan het delen van persoonsgegevens in het kader van het medisch beroepsgeheim.

Alleen pinnen in de bus

REGIO Contant betalen bij de buschauffeur is vanaf 1 januari niet meer mogelijk bij Connexxion in de Gooi en Vechtstreek.

Reizigers zonder ov-chipkaart kunnen vanaf dan alleen met hun bankpas of creditcard een los kaartje kopen.

Uitschelden, steunbetuiging en alles daartussenin

De demonstratie op de Zwaantjesbrug. Foto: André Verheul

WEESP Voor de derde keer demonstreerde Joyce Wildschut tijdens de intocht van Sinterklaas in Weesp. Ze gaat ermee door totdat het comité dat de intocht organiseert het uiterlijk van Zwarte Piet aanpast, zo laat ze strijdvaardig weten.

Veel heeft ze met die demonstraties vooralsnog niet bereikt. Er is in het voorjaar wel een gesprek geweest met het comité dat de intocht regelt, maar dat leidde dit jaar niet tot aanpassing van de Weesper pieterman. Volgens Joyce zijn er dit jaar zelfs extra veel kroeshaarpruiken en grote rode lippen gebruikt. Volgens het comité is dat absoluut niet waar.

Wat de demonstratie wel opleverde, was een tombola aan reacties, meestal ingetogen en soms luid en duidelijk: van verontwaardigde blikken tot scheldwoorden tot steun. Meest gehoorde opmerking: waarom moet dit waar al die kinderen bij zijn? In Weesp stond een groep van ongeveer 40 mensen. Spontane aansluiting van een grotere groep demonstranten werd via een noodbevel van de burgemeester verhinderd met het oog op de veiligheid van publiek en demonstranten.

Yvonne Vollbracht

Secretaris Kracht & Vlugheid Weesp. Woonde tot 2007 in Weesp. Sinds 2007 inwoner van Bussum. Is 52 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben fitness- en groepslesinstructeur bij Squash & Wellness in Bussum, secretaris en trainer bij - van oorsprong gymnastiekvereniging - Kracht & Vlugheid in Weesp, ik heb drie kinderen en houd van fietsen en katten."

Wat weten mensen niet van je?
"Een heleboel."

Waar kun jij je boos over maken?
"Over onrecht."

Jouw beste eigenschap?
"Ik kan goed luisteren."

En je slechtste eigenschap?
"Ik ben weleens ongeduldig."

Favoriete dag in de week?
"Heb ik niet, iedere nieuwe dag is favoriet. Ik kies liever een dag waarop de zon schijnt zodat ik lekker naar buiten kan."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Ik word niet graag wakker gemaakt."

Wat zou je doen met duizend euro?
"Een mooie stedentrip maken met mijn kinderen."

En met een miljoen?
"Een groter huis kopen en een kattencafé beginnen."

Als jij de burgemeester was?
"Dan zou ik meer activiteiten en hangmogelijkheden voor pubers creëren en auto's weren uit het centrum."

Mooiste plekje van Weesp?
"De Groene Punt."

Welk lokaal nieuws houdt jou bezig?
"De gemeentelijke herindeling binnen de Gooi- en Vechtstreek."

Wie zou jij in deze rubriek willen terugzien?
"De burgemeester."

Jonge politica voert VVD in Weesp aan

WEESP Een jonge vrouw met politieke ambities, kom er maar eens om. De VVD in Weesp heeft Laura van Dalen binnen de gelederen en de leden stemden haar tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

Voor zover bekend is zij de jongste lijsttrekker in decennia, misschien zelfs wel ooit in Weesp. Van Dalen laat weten vereerd te zijn met het vertrouwen van de leden. "Ik ben trots en blij dat ik de mooie, diverse lijst van de VVD Weesp mag aanvoeren. Wij gaan er samen voor zorgen dat het karakter van Weesp behouden blijft, met wie wij ook gaan fuseren." Hawre Rahimi (nu nog in de raad voor de WSP) is door de leden op plaats twee gekozen. De huidige fractievoorzitter Marten Snijder staat op 3, gevolgd door Fons Pommée en Marijke de Mooij.

Renzenbrink lijsttrekker CDA Weesp

WEESP Jan Renzenbrink is, net als vorig jaar, lijsttrekker van het CDA in Weesp tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Verder staan John van Baars, Katinka Hilders-van de Wetering, Cees Sluijk en Miriam van Straten-Nagel hoog op de CDA-lijst. Renzenbrink: "We hebben een goede lijst met echte volksvertegenwoordigers die weten wat er speelt in de samenleving." Het CDA heeft nu twee zetels in de gemeenteraad.

Hoor de wind waait door de toren

WEESP Sinterklaas en zijn pieten gaan ook in Weesp weer de daken op. Klaarblijkelijk ook het dak der daken: dat van de Grote Kerk. Sinds gisteren klinkt er voorafgaand aan het hele uur een sinterklaasliedje vanuit de carillontoren.

Hoe dat precies zit, moeten we nog maar eens aan stadsbeiaardier Bauke Reitsma vragen, die normaal gesproken de speeltrommel versteekt. Feit is wel dat in de tentoonstelling 'Uitgelicht' in het Weesper Museum precies staat omschreven hoe de automatische melodieën vanuit de toren tot stand worden gebracht.

Concert over oorlog, vrede en vrijheid

Foto: Harro Smit

WEESP Het thema 'Oorlog, vrede en vrijheid' laat zich goed vangen in muziek, zo bewees Koninklijke Harmonie De Adelaar zaterdag. Het orkest speelde onder leiding van dirigent Dim van den Berge toepasselijke nummers: van militaire mars tot 'All You Need Is Love'. Jantien Belt bracht twee passende gedichten ten gehore.

Pmd-container hockeyclub stroomt vol

De hockeyers weten wat milieubewust inzamelen is. Foto: MHCW

WEESP Het gescheiden inzamelen van kartonnen bekertjes en plastic bij de Mixed Hockeyclub Weesp is succesvol van start gegaan. Na twee weken is de pmd-container vol en de container voor kartonnen bekers al halfvol.

Wethouder Tuning was bij de opening op 11 november aanwezig en vertelde over het nut van afvalscheiden. "Dat is dus allemaal bespaard op restafval. Het afvalscheiden wordt goed opgepakt door de hockeyers en bezoekers", meldt Gernout Erens namens de club.

Quadis klust bij als het paard van Sinterklaas

'Draak van een lespaard, maar dit vindt ze mooi'

Quadis steelt als 'Paard van Sinterklaas' de show. Beeld: Wehkamp, foto: P. Steenkamer, styling: M. Vonk

door Marieke van Veen

WEESP Als lespaard was het vaak een draak, maar in de schijnwerpers staan vindt ze prachtig. Dat zegt Mischa Bleijenberg van Manege Bleijenberg over Quadis. Ze zou het zusje kunnen zijn van Amerigo, en dat blijft niet onopgemerkt. Ze wordt regelmatig ingehuurd als lookalike van het paard van Sinterklaas. Zo heeft postorderbedrijf Wehkamp haar momenteel op de homepage staan en luistert ze menig intocht op.

Quadis is met 33 jaar al redelijk op leeftijd. Als lespaard is ze dan ook al met pensioen. "Ze vond het ook niks", blikt Bleijenberg terug. "Als je wist hoe je met haar om moest gaan, liep je met haar weg. Maar als het niet klikte of niet lekker ging, dan was het ellende. Ze heeft het nooit echt leuk gevonden en dat liet ze ook vaak blijken."

Quadis zoals de bezoekers van de manege haar kennen.

'Eenmaal weer thuis dook ze het zand in: dag, mooie witte vacht'

Paard met karakter

Die eigenwijsheid vindt Bleijenberg prachtig: "Geef mij maar een paard met karakter!" Roos van Veen, die de modelcasting voor Wehkamp doet, roemt Quadis juist om haar rustige karakter: "Ze heeft het super gedaan tijdens de shoot, we waren allemaal erg onder de indruk. Voor ons is zij echt het paard van Sinterklaas." Dat de prachtige schimmel zo'n fotoklus wél zonder morren klaart, komt volgens Bleijenberg omdat ze graag in de spotlights staat: "Zolang het maar om haar draait."

Geblondeerde staart

Om Quadis te laten shinen in de fotostudio kocht Bleijenberg 'blondeerspul' bij de drogist. "Daarmee hebben we haar staart weer mooi wit gekregen. Haar vacht hebben we gewassen met zilvershampoo." Vooraf had hij al aangegeven dat een shoot van vier uur het maximum was: "Het moet wel leuk voor haar blijven. Na een paar uur begon ze het inderdaad zat te worden. Dat zie je aan de stand van de oren. Die gaan dan meer naar achteren staan. We hebben het nog even kunnen rekken door haar via een mobiele telefoon gehinnik te laten horen, maar op een gegeven moment was de koek toch echt op. Toen we thuis waren, heb ik haar eerst lekker laten uitrazen. Ze lag meteen te rollen in het zand: dag, mooie witte vacht!"

Quadis staat voorop

Het zijn momenteel drukke tijden voor Quadis. Omdat Amerigo ook weleens een rustdag nodig heeft, wordt ze ook ingehuurd voor intochten en sintbezoeken. "Ook dan is het voor ons belangrijk dat Quadis het zelf leuk vindt. Als ik merk dat ze het na de optocht wel mooi geweest vindt, dan schrappen we het fotomoment met de kinderen. Het welzijn van Quadis staat altijd voorop."

Column

Sinterklaas is nep

Nora Schenk is logopediste en blogt over sport en voeding op milesandmore.nl. Volgende week op deze plek: Stefan Stasse

Sinterklaas is nep! Het klonk door de speakers afgelopen zaterdag in Weesp. Oei... Sint is nep? Moeten we het daar NU over hebben?! Maar wat bleek: een brutale nep-Sint probeerde Weesp voor de gek te houden. Gelukkig werd hij ter plekke door de brandweer ingerekend. De brandweer kan ook alles. Na dit akkefietje kwam gelukkig de echte Sinterklaas aanvaren. Op zijn (nieuwe?) stoomboot. Met ontelbaar veel enthousiaste Pieten!

Dat magische gevoel van toen is nu elk jaar weer een deceptie

Met de komst van Sinterklaas komt bij mij het 'sinterklaasgevoel'. Het gevoel dat er iets groots gaat komen, dat de komende maand volledig gevuld is met gezelligheid. Vol verwachting klopt mijn hart.
Toch weet ik ook dat de sinterklaastijd elk jaar enorm wordt opgeblazen. Mijn Sinterklaas-liefde is gekoppeld aan de herinneringen uit m'n kindertijd. De tijd waarin ik nog geloofde dat Sint écht met zijn paard over de daken kon lopen en dat Pieten écht door de schoorsteen kropen. De tijd waarin ik koste wat het kost een enkele reis Madrid wilde voorkomen en daarom schijnheilig een extra wortel in mijn schoen deed, nadat ik keihard 'Sinterklaas Kapoentje' had gezongen.
Nu ik ouder ben hoop ik op dit magische gevoel van toen, maar het is nu elk jaar weer een deceptie. De échte Sint lijkt ineens verdacht veel op Kees Flodder en Pieten blijken niet zwart van het roet, maar maken deel uit van een verhitte discussie over racisme…
Bovendien brengt 'pakjesavond vieren' nogal wat stress met zich mee: de hele maand december en een stukje van januari zit ik volgeboekt met 'gezellige' SinterKerst-feestjes. En wanneer moet ik in hemelsnaam al die gedichten schrijven? Op de sinterklaasavonden zelf vallen de cadeautjes ook meestal tegen, want voor het zeer beperkte budget van € 5,- per persoon koop je alleen maar troep. Na drie chocoladeletters en bakken vol pepernoten (die ik eigenlijk niet meer hoef, want daar heb ik me al 10x misselijk aan gegeten) ga ik dan oververmoeid naar huis. Blij dat Sinterklaas er voor dit jaar weer op zit.
Maar deze jaarlijkse anticlimax ben ik ook zo weer vergeten. Sint is misschien wel nep (of…?), maar mijn sinterklaasgevoel is écht! Ik heb er zin in!

Vechtbrug in N236 eind van dit jaar klaar

WEESP Fietsers mogen het al, eind volgende maand rijdt ook het autoverkeer over de nieuwe brug in de N236 (Gooilandseweg) over de Vecht.

De nieuwe brug is breder dan de huidige brug, die wordt vervangen. De aanleg is een langdurig proces. Afgelopen voorjaar werden de grote staanders geplaatst, afgelopen zomer volgde het brugdek. Er wordt nu nog gewerkt aan het aansluiten van de brug op de weg en er moeten nog wat afrondende werkzaamheden gedaan worden, zoals het plaatsen van camera's en het testen van de brugbediening. Pas daarna zal er ook autoverkeer over de brug kunnen.

Bouwer brug failliet

Een van de bouwers van de Vechtbrug, het bedrijf BSB, is failliet gegaan. De provincie Noord-Holland (de opdrachtgever) laat weten dat dit faillissement geen gevolgen heeft voor het werk aan de brug. "De brug is gebouwd in een bouwcombinatie van Boskalis en BSB. Die combinatie werkt nog gewoon door. Daarbij is het werk dat BSB moest doen grotendeels al achter de rug", laat een woordvoerder weten.

'Als wij vermoeden dat een kind heeft gedronken, doen we een blaastest'

Scholen maken zich zorgen om alcoholgebruik onder jongeren

De middelbare scholen in 't Gooi slaan alarm over 'zorgelijk' alcoholgebruik onder jongeren in deze regio.

door Marieke van Veen

WEESP De middelbare scholen in 't Gooi slaan alarm over 'zorgelijk' alcoholgebruik onder jongeren in deze regio. In Weesp valt het volgens het Casparus College en Vechtstede College nog mee, maar toch moet er iets gebeuren, zo vinden ze.

Chiquita Relyveld, Casparus College: "Alcohol binnen de school staan we niet toe en daar letten we scherp op, ook op schoolfeesten en bij diploma-uitreikingen. Ook niet bij 18-plussers. Alcohol en school gaan niet samen. Punt."

Jongeren kunnen nog steeds te makkelijk aan drank komen

Als de school vermoedt dat een leerling bij een schoolfeest een slok op heeft, komt er een blaasapparaat tevoorschijn. Relyveld: "Als de adem naar alcohol ruikt of als het kind zich apart gedraagt, dan doen we een blaastest. Is die positief, dan bellen we de ouders. De meeste ouders stellen dat op prijs, maar sommige vinden het overdreven. Het gaat om incidenten hoor. Het komt zelden voor."

Toch zou het helemaal niet moeten voorkomen, vindt ze. Want het is een feit dat alcohol de hersenen van opgroeiende jongeren aantast en het is ook een feit dat jongeren in deze regio veel drinken. Een manifest moet voor een omslag zorgen. De scholen willen samen met de gemeentebesturen en andere organisaties het alcoholgebruik onder jongeren een halt toeroepen. Marcel van Dijk, Vechtstede College: "Weesp komt er in de cijfers nog redelijk van af, maar wij mogen onze kop niet in het zand steken. Op elke school gebeurt wel eens iets, al geef je dat met het oog op je reputatie niet graag toe. Het gaat ook bij ons gelukkig slechts om incidenten, maar ook wij vinden dat er iets moet gebeuren. Als school heb je een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en die nemen we - maar we kunnen het niet alleen." Zowel het Casparus als het Vechtstede vindt voorlichting belangrijk, mede middels gastlessen. Van Dijk: "Verder gelden er heldere regels, die we streng naleven. Zo gaat een leerling die tijdens een meerdaagse excursies wordt betrapt op drinken direct op eigen kosten naar huis."

Het grootste probleem zit 'm erin dat jongeren nog steeds makkelijk aan drank kunnen komen. Van Dijk: "De mensen die alcohol verstrekken aan jongeren zijn vaak van de generatie voor wie drinken en roken heel normaal waren. Zij weten soms niet dat de regels veranderd zijn of vinden het overdreven. Maar nieuwe inzichten hebben niet voor niets geleid tot nieuwe afspraken: NIX18. En nu moeten we ervoor zorgen dat die nieuwe afspraken ook echt worden nageleefd, zodat kinderen veilig en gezond opgroeien."

De manifestatie is vrijdag 1 december om 14.00 uur in het Comenius College in Hilversum. Iedereen is welkom.

Je sloep aanleggen aan fraai wandelpad langs het water

De steiger bij café 't Helletje geeft een idee van hoe een boardwalk eruit kan zien. Foto: Christian Pfeiffer

door André Verheul

WEESP Een 'boardwalk' langs de Vecht als onderdeel van een aantrekkelijke wandelroute tussen het stationsgebied en de binnenstad van Weesp. Het is een idee uit de in 2013 vastgestelde structuurvisie dat door wethouder Astrid Heijstee wordt opgepakt.

Het Stationsplein wordt begin 2018 opnieuw ingericht. Het resultaat zal zijn dat er een duidelijker wandelroute richting het centrum ontstaat. De wandelaar komt via de Herensingel op de Stationsweg. Daar heb je vanaf de stoep hoog boven het water al een mooi uitzicht over de Vecht, maar het wordt allemaal nog fraaier als je je weg kunt vervolgen over een nieuw aan te leggen wandelpad vlak langs of net over het water. Een boardwalk, noemen ze dat.

'Dat plaatje van de Hoogstraat gaf verwarring'

Er zijn wat tekeningetjes gemaakt die een beeld moeten geven hoe dat eruitziet. Daarop is een wandelpad van steigerhout te zien, maar volgens wethouder Heijstee (WSP) ligt dat niet per se vast. "Het kan van steen of van hout zijn, in combinatie met ligplaatsen. Wij menen dat er behoefte is aan uitbreiding van het aantal ligplaatsen. De jachthavens hebben veel aanvragen voor met name sloepen. Wat de behoefte precies is, gaan we eerst onderzoeken." Die extra ligplaatsen kunnen aan de boardwalk, of een deel daarvan, worden gemaakt. Misschien is een verlenging van de bestaande steiger van café 't Helletje alles wat nodig is.
Heijstee benadrukt dat dit project zorgvuldig wordt aangepakt, waarbij aanwonenden en andere inwoners van Weesp betrokken worden. "Vanzelfsprekend." De gemeenteraad wees twee weken geleden nog eens op het belang daarvan, nadat er in de begroting voor 2018 een zinnetje was opgemerkt waaruit je de conclusie kon trekken dat er komend jaar al begonnen zou worden met de uitwerking. Dat zinnetje is nu genuanceerd. "We gaan dus niet volgend jaar al beginnen met de aanleg, nogmaals: eerst dat zorgvuldige proces."
Nog even terug naar de structuurvisie en de bijbehorende illustraties. Op een van de plaatjes, ook vorige week in deze krant gepubliceerd, is zo'n houten boardwalk langs de Hoogstraat te zien. "Dat geeft misschien wat verwarring", zegt Heijstee. "Ik richt mij op een boardwalk langs de Stationsweg. De Hoogstraat heeft al een wandelpad langs het water, dus daar is in feite al een boardwalk." Dat neemt niet weg dat ook dat wandelpad aan de Hoogstraat een opknapbeurt kan gebruiken. Voor de hele Hoogstraat komt komend jaar een herinrichtingsvoorstel, dat wat Heijstee betreft mooi moet passen bij een Stationsweg met boardwalk.

Museum Weesp is steeds meer een beleef-en-doe-museum geworden

Meer activiteiten en meer bezoekers in het museum in het stadhuis

De afgelopen jaren is er veel veranderd in Museum Weesp. De bezoekers waarderen het blijkbaar: er kwamen er nog nooit zo veel als in 2017.

Conservator Lisette Zijp zet de deuren van het museum wijd open. Foto: Ingrid Voet

WEESP Een wisseltentoonstelling, kinderactiviteiten, speciale rondleidingen, lezingen, zelf porselein schilderen. Museum Weesp is van een 'kijk-en-leer-museum' meer een 'beleef-en-doe-museum' geworden. 40 enthousiaste vrijwilligers en een minstens zo enthousiaste conservator, Lisette Zijp, maken dat mogelijk.

Dit jaar zijn er al 4500 bezoekers geweest. Conservator Lisette Zijp is er trots op dat het museum zo veel bezoekers trekt. "De doelstelling was 4000 bezoekers in heel 2017. Best een pittig voornemen als je bedenkt dat het museum voorheen op ongeveer 1000 bezoekers per jaar kon rekenen." Sinds zij in 2016 aantrad, is er dan ook een hoop gebeurd in het museum. "Blijkbaar wordt dat gewaardeerd." Zo is er twee keer per jaar een wisseltentoonstelling. Na de eerste tentoonstelling 'Uit de schaduw' is er nu 'Uitgelicht', waarin vier Weesper monumenten in de schijnwerpers staan. In de eerste maanden van 2018 gaat de tentoonstelling ook naar buiten als er vanuit het museum rondleidingen worden georganiseerd naar de monumenten zelf. "Ook komt er een livestream vanaf het carillon naar het stadhuis." Aan de volgende wisseltentoonstelling, die in de zomer van 2018 komt, wordt al druk gewerkt. "Die gaat over de betekenis van het water voor Weesp", verklapt Lisette vast.

Schoolkinderen

Twee keer per jaar is er een wisseltentoonstelling

Als conservator van dit relatief kleine museum kan zij alle facetten van het museumvak uitvoeren. Zo probeert ze momenteel ook heel hard fondsen te werven voor een bijzonder stuk porselein. "Dé antiquair op dat gebied uit Engeland heeft ons daarvoor benaderd. Heel spannend: er zijn altijd meer kapers op de kust." Veel meer wil ze er nu dan ook niet over kwijt, maar wél dat de aankoop van zo'n stuk mede mogelijk wordt door de bijdragen van de Stichting Vrienden van het Museum Weesp, waarin zowel particulieren als bedrijven het museum steunen. Een ander project dat, financieel, ook mogelijk is gemaakt door deze Vrienden is een project voor de basisscholen. "Wethouder Peter Eijking zei al dat ieder kind een keer naar ons museum zou moeten, nou, daarvoor hebben wij een geweldig project gemaakt, dat volgend jaar start. Groep 3/4 kan dan als een archeoloog oude vondsten herstellen, groep 5/6 mag dingen bekijken in het stadhuis die voor andere bezoekers verborgen blijven en groep 7/8 gaat als een conservator zelf, met witte handschoentjes, objecten uit onze collectie over de industrie uit Weesp onderzoeken. De eerste groep 5/6 heeft al een try-out gedaan. Niet alleen de leerlingen, maar ook onze vrijwilligers waren laaiend enthousiast."

Vrijwilligers

Volgend jaar start een project voor de basisscholen

Zonder de vrijwilligers, het museum telt er momenteel 40, zou het allemaal niet mogelijk zijn. "Onze vrijwilligers werken in werkgroepen zoals voor dit onderwijsproject, de wisseltentoonstelling en het beheer en behoud van de collectie. Het is geweldig dat we kunnen bouwen op deze groep mensen met specialismen op zeer uiteenlopend vlak. Dit museum draait op vrijwilligers, met elkaar krijgen we een hoop gedaan. Het is dan ook ontzettend leuk om te doen, er wordt ook echt wel iets gevraagd. Afgelopen zomer zat het museum bijvoorbeeld in een tour van een touroperator en moesten de rondleidingen in het Engels gedaan worden, dat ging heel goed."

Met de vrijwilligers, de financiële steun van de Vrienden van het Museum Weesp en de adviezen van de museumcommissie, waarin onder anderen de voormalig directeur van het Tropenmuseum, heeft Lisette nog veel meer plannen voor het museum. "Een project voor het voortgezet onderwijs bijvoorbeeld. Volgend jaar misschien wel 5000 bezoekers. Je begrijpt, meer vrijwilligers en meer Vrienden van het Museum zijn dan ook zeer welkom."

Ook onderhoud tuin Laurentiuskerk vertraagd door bezwaren

'Alles bij elkaar is het wel frustrerend'

Niet alleen in de kerk, ook in de tuin is onderhoud noodzakelijk. Foto: André Verheul

door Ingrid Voet

WEESP Het werk in de Laurentiuskerk aan de Herengracht staat nog steeds stil na bezwaren tegen de bouwplannen. En niet alleen in de kerk, ook in de tuin kan het nodige onderhoud door bezwaren niet worden uitgevoerd.

Vooropgesteld: "Mensen hebben alle recht om hun mening te geven over voorgenomen bouwplannen", benadrukt projectleider Janton Stork. "Na de verlening van de vergunning heeft iedereen nog zes weken de tijd om een zienswijze in te dienen voordat de vergunning onherroepelijk is. Daar wil ik niets aan afdoen. Maar wat ik wel jammer vind is dat mensen dat zo laat doen, aan het einde van die zes weken. Dat vertraagt het werk weer anderhalve maand."

'Iedereen mag zijn mening geven, maar het gebeurt steeds zo laat'

Er is bewust voor gekozen om voor de verschillende delen van het werk aparte vergunningen aan te vragen. "Tegen het funderingsherstel en het herstellen van de torenspits zijn geen bewaren ingediend. Tegen de verdere transformatie van de kerk tot mijn grote verbazing wel", zegt Stork. Eind november worden de bezwaren behandeld in de bezwaar- en beroepscommissie van de gemeente. Stork heeft er alle vertrouwen in dat het goedkomt. "We zijn heel zorgvuldig te werk gegaan."

Naast de kerk zelf moet ook de tuin nodig worden aangepakt omdat er al zo lang geen goed onderhoud is geweest en dat zou bij sommige bomen gevaar kunnen opleveren. "We hebben een gerenommeerd bureau gevraagd om een inventarisatie te maken en op basis van hun rapport een vergunningaanvraag ingediend voor groot onderhoud. Sommige bomen zullen gerooid moeten worden. Ook hiertegen is bezwaar gemaakt. Zou het nou zijn in verband met het toekomstige plan, maar dit staat los van de plannen voor drie woningen in de tuin, het gaat om de veiligheid. Heel vervelend, want die bomen zijn gewoon slecht en in dat rapport wordt gemeld dat het gevaar kan opleveren voor de omgeving. Maar zolang de bezwaren lopen, kan projectontwikkelaar Cees van Vliet niks doen."

Is dat niet frustrerend? "Ja, dat is het wel, het is heel veel bij elkaar. We moeten dat zo nuchter en zakelijk mogelijk bekijken, maar het is soms wel heel lastig. Zeker voor Cees van Vliet die aan alle kanten zijn nek uitsteekt voor dit project", zegt Stork. Over wanneer de kerkdeuren openzwaaien en de toren weer een spits heeft, houdt Stork dan ook een stevige slag om de arm. "Als de bezwaar- en beroepscommissie concludeert dat de gemeente terecht een vergunning heeft afgegeven en daar verder geen gang naar de rechter meer op volgt, dan zouden we in januari kunnen beginnen en hopelijk zijn we dan over een jaar heel ver met alle werkzaamheden."

Vooroordelen aan de kant en samen lol maken

De sfeer zit er al bij de warming-up goed in. Foto's: Sjoerd Stoop

door Marieke van Veen

WEESP Iza de Jong en Joy Krouwel van het Vechtstede College hielden vrijdag op school een sportdag voor kinderen met Down. Wat als het ons niet lukt om de orde te bewaren, zo vroegen ze zich vooraf wel wat bevreesd af. Die angst bleek onterecht: "Het was superleuk!"

De sportdag is onderdeel van het profielwerkstuk waar de twee havo-leerlingen samen aan werken. Hun inspiratie is het broertje van Iza, hij heeft het syndroom van Down (hij staat uiterst rechts op de linkerfoto).

Na afloop is er meer begrip en respect voor elkaar.

'De afstand tussen jongeren en kinderen met Down moet kleiner'

Afstand verkleinen

"Joy en ik onderzoeken de afstand tussen mensen mét en zonder verstandelijke beperking en hoe je die afstand zou kunnen verkleinen", legt Iza uit. Sportieve activiteiten blijken een prima middel te zijn om vooroordelen weg te nemen en samen plezier te maken. Na een introductie en een vrolijke warming-up werd er een voetbaltoernooitje gespeeld. Als afsluiting was er een spannende 'kampioenswedstrijd' tussen de teams met de meeste doelpunten.

Meer begrip en respect

Iza: "We werden bij de organisatie en begeleiding geholpen door andere leerlingen van het Vechtstede College. Na afloop hebben we ze gevraagd om een enquête in te vullen. Ik heb het nog niet helemaal uitgewerkt, maar als ik de antwoorden vluchtig doorblader blijkt dat verreweg de meeste vrijwilligers door deze sportdag meer begrip en respect hebben gekregen voor mensen met een verstandelijke beperking. En dat was natuurlijk precies wat we hoopten!"

Uitwerken profielwerkstuk

Een verslag van de sportdag, de uitslagen van de enquête en de aanbevelingen waar Iza en Joy straks op uitkomen, vormen samen de inhoud van het profielwerkstuk. Voor de uitwerking hebben ze nog even de tijd. Het werkstuk hoeft pas begin volgend jaar klaar te zijn. Ze moeten hun onderzoek, de resultaten en hun conclusie ook presenteren.

Positieve energie

De geslaagde sportdag geeft de havisten veel positieve energie om het profielwerkstuk verder uit te werken. Durft Iza zich al aan een aanbeveling te wagen? "Nou ik wil er niet te veel op vooruitlopen, maar als ik zie wat je met zo'n voetbaltoernooitje kunt bereiken, dan vind ik dat er meer van dit soort sportdagen zouden moeten plaatsvinden. Niet alleen de doelgroep heeft ervan genoten, wijzelf ook."

Meer foto's: weespernieuws.nl

Welkom Sinterklaas!

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Vele duizenden Weespers hebben zaterdag met een groot feest Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten weer verwelkomd.

De Goedheiligman kwam net een bontgezelschap aan Zwarte Pieten aan. Nadat de Sint werd verwelkomd door burgemeester Bas Jan van Bochove stapte hij op zijn paard voor een extra lange rondrit door Weesp. Langs de kant stonden vele kinderen te zwaaien en te smikkelen van pepernoten en snoepgoed. Sinterklaas beloofde dat ze 's avonds hun schoen mochten zetten. Klein smetje op de verder feestelijke dag was het slechte weer. Exact op het moment dat Sinterklaas aankwam en een groot deel van de optocht kwam het met bakken uit de hemel. Het mocht de pret niet drukken.

Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop
Foto: Sjoerd Stoop

Nick Roselaar van Petit Clos Weesp: 'Ik sta achter elke fles in mijn zaak'

Nieuwe wijnwinkel in de Nieuwstraat met iedere maand een themaproeverij

Nick Roselaar in zijn wijnspeciaalzaak aan de Nieuwstraat. Foto: Olivier Thijssen

door Marieke van Veen

WEESP Weesp heeft er een nieuwe winkel bij. Nick Roselaar opende onlangs wijnspeciaalzaak Petit Clos aan de Nieuwstraat. De basis voor dit ondernemersavontuur werd in 2007 gelegd toen Roselaar in Portugal een kleine ambachtelijke wijnboer bezocht. Na tien jaar rijping waagt hij nu zelf de stap.

Roselaar (31): "Ik heb altijd al de ambitie gehad om ondernemer te worden. Een vriend van mij opende samen met een andere vriend Petit Clos-filialen in Laren en Bussum. Later kwam daar een filiaal in Utrecht bij en nu ook in Weesp, maar dat is echt míjn winkel."

'Onze wijnen komen van kleinschalige wijnboeren'

Verdieping

De Petit Clos-zaken hebben dezelfde basis, maar elke ondernemer zorgt voor een eigen verdieping van het aanbod. "Dat vind ik het mooie eraan. Ik hoef het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar ik kan wel mijn stempel drukken op wat ik verkoop. Op die manier sta je achter elke fles in je zaak. Als ik zelf iets niet goed of lekker vind, dan verkoop ik het ook niet."

Roselaar verkoopt vooral wijnen in het klassieke segment, uit Frankrijk, Italië en Spanje. Daarnaast heeft hij - want daar begon het voor hem immers mee - wijnen uit Portugal, Oostenrijk en Duitsland. Ook de Nieuwe Wereld (zoals de relatief nieuwe wijnlanden als Zuid-Afrika en Australië worden aangeduid) is vertegenwoordigd. "Wij kopen onze wijnen bij voorkeur van kleinschalige wijnboeren, die passie voor het vak hebben en biologisch en ecologisch verantwoord te werk gaan. Daarnaast is een scherpe prijs ook belangrijk, want het moet wel betaalbaar blijven. Een mooie fles wijn kost bij mij tussen de 5 en 20 euro. Ik heb ook een paar uitschieters van boven de honderd euro. Die zullen vast niet wegvliegen, maar als iemand voor een bijzondere gelegenheid iets speciaals zoekt, wil ik het wel hebben staan."

Whisky

Naast wijnen heeft de ondernemer ook whisky, grappa, calvados, cognac en gin in het assortiment. De passie voor whisky kwam er vier jaar geleden bij, toen een vriend hem zijn eerste 'dram' inschonk. Inmiddels is Roselaar ook op dit gebied een fijnproever te noemen.

Roselaar wil eens per maand proeverijen gaan organiseren. "De thema's variëren van een bepaalde wijnstreek tot een specifiek wijnhuis. Iedereen is welkom, het maakt niet uit of je veel of (nog) geen verstand hebt van wijn. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor online aanmelden of in de winkel. Als er dan een proeverij komt, krijgen ze een mail. En op verzoek is een besloten proeverij trouwens ook mogelijk."

http://www.petitclos.nl/weesp

's Zomers een ijssalon, 's winters een iglo

De tijdelijke gevel van Nelis trekt bekijks. Foto: Marieke van Veen

WEESP In de Slijkstraat prijkt sinds afgelopen weekend een enorme iglo. Het gaat om de wintergevel van Nelis' IJssalon.

De entree van de ijssalon wordt elk jaar betimmerd. Dat was altijd in de vorm van een skihut. Dit keer had manager Jonathan Sas zin om het eens anders aan te pakken. Een vriend van hem die jachtinterieurbouwer is, ontwierp voor hem een iglogevel. De platen vallen als een puzzel in elkaar en zijn met de hand geschilderd.

Huh? Een iglo?

Het resultaat werd zondag onthuld. De weken ervoor werden Weespers via Facebook nieuwsgierig gemaakt. Sas had anoniem een pagina aangemaakt waarin hij wel meldde dat er een iglo kwam in de Slijkstraat, maar niet op welk adres. Veel mensen vermoedden wel dat het iets met de ijssalon te maken had, maar ze wisten het niet zeker. Zondag ging de iglo open. De gevel blijft zo gedurende het winterseizoen. De ijssalon is de komende weken wel dagelijks open, maar - op de vrijdag na - niet 's avonds. Binnenkort kunnen de kerstdessertbestellingen weer doorgegeven worden.

Weesper lekkers samen in één pakket

WEESP Zeven Weesper ondernemers hebben de handen ineengeslagen en samen een kerstpakket samengesteld. Het pakket heet Weesper Welvaart en bevat uitsluitend ambachtelijke, lokale producten.

Weesp is gebouwd op genot. De productie van bier, jenever en chocola maakte van Weesp een stad die ertoe deed en nog steeds is Weesp doordrongen van lekkernijen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer lokale producten bij gekomen. Genoeg om er een kerstpakket mee te vullen. Leuk als blijk van waardering voor medewerkers en zakenrelaties, maar ook binnen de familie zal het in de smaak vallen. Het pakket bevat een stol van bakker Cor Mühl, kruidkoekmix van korenmolen de Vriendschap, Berenburgkruiden van Anker, Weesper rotsjes en Picasso bonbons van Patisserie & Chocolaterie Boom, studentenhaver van Pronk Juweel, bier van Wispe en een stuk kaas van De Groene Griffioen. Het pakket is te koop via www.pronkgeschenken.nl.

Weesper lekkers samen in één pakket

WEESP Zeven Weesper ondernemers hebben de handen ineengeslagen en samen een kerstpakket samengesteld. Het pakket heet Weesper Welvaart en bevat uitsluitend ambachtelijke, lokale producten.

Weesp is gebouwd op genot. De productie van bier, jenever en chocola maakte van Weesp een stad die ertoe deed en nog steeds is Weesp doordrongen van lekkernijen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer lokale producten bij gekomen. Genoeg om er een kerstpakket mee te vullen. Leuk als blijk van waardering voor medewerkers en zakenrelaties, maar ook binnen de familie zal het in de smaak vallen. Het pakket bevat een stol van bakker Cor Mühl, kruidkoekmix van korenmolen de Vriendschap, Berenburgkruiden van Anker, Weesper rotsjes en Picasso bonbons van Patisserie & Chocolaterie Boom, studentenhaver van Pronk Juweel, bier van Wispe en een stuk kaas van De Groene Griffioen. Het pakket is te koop via www.pronkgeschenken.nl.

'Als je de kansen niet benut, krijg je het lastig'

Goed spel Weesp tegen NVC levert weer geen punten op

Tweedeklasser Weesp zit in de hoek waar de klappen vallen. Ondanks het goede spel tegen NVC verloor de ploeg zondag met 2-0.

Strijd was er volop bij Weesp, maar doelpunten bleven uit. Foto: Bob Awick

WEESP NVC heeft zijn eerste prijs te pakken. Na de magere 2-0 thuiszege tegen Weesp pakte het de periodetitel van de 2e klasse B van het zondagvoetbal. Erg soepel leek het niet te gaan bij NVC in de streekderby tegen Weesp.

"Dat was ook het geval, maar de overwinning telt", zei de lachende NVC-trainer Joeri van Gelder na de wedstrijd. "De stress over de naderende periodetitel zat er behoorlijk in. De eerste dertig minuten waren slecht en we hadden geluk dat Weesp niet scoorde. Daarna hadden we door dat we een stapje extra moesten zetten en gingen we voetballen zoals we gewend zijn."

Irritaties

'We hebben in de eerste helft onszelf tekortgedaan'

Het was Weesp dat na de aftrap NVC onder druk zette en maling had aan de ongeslagen status van de thuisploeg. Dat leidde tot irritaties bij NVC en Van Gelder schroomde niet om de emotionele Karel Visser, hij had al geel, in de 35ste minuut te wisselen. Nadat Giovani Leons na een misser van Weesper keeper Arno Copier 1-0 maakte, kwam er meer rust in de spel van NVC.
Kansen waren er voor NVC volop. Maar het ging in de eindfase veel te gehaast en onnauwkeurig. Daarnaast had spits Don Day zijn dag niet.
In het begin van de tweede helft was Weesp zelfs dichter bij 1-1 dan NVC bij 2-0. De 2-0 kwam uiteindelijk uit een mislukte voorzet die door de Weesper verdediging verkeerd werd ingeschat.
NVC voert zonder puntverlies met slechts vier tegengoals de ranglijst aan. Een kampioenschap? Van Gelder: "Daar zijn we totaal niet mee bezig. Voor dit seizoen is onze doelstelling om te eindigen bij de top vijf."
NVC-verdediger Giörmo Hardy, geboren Amsterdammer met Surinaamse roots, genoot met een biertje in de hand van het succes. Hij verdient de kost als belader van Amsterdamse vuilniswagens en iedere morgen gaat om vijf uur de wekker. Voetbal is zijn passie: "Dit succes hebben we als collectief bereikt. Iedereen wil werken voor elkaar. Geluk moet je afdwingen en in deze wedstrijd hebben we dat gedaan, nadat het in het begin nogal rommelig was."
Weesp verliet met opgeheven hoofd het veld. "Maar dat levert geen punten op", concludeerde trainer Mario Rijnsburger. "We hebben in de eerste helft onszelf tekortgedaan. We waren zeker niet de mindere, maar als je de kansen niet benut, krijg je het lastig. De tegengoals waren weggevertjes."

Nieuw elftal

Na zeven jaar tweede klasse te hebben gespeeld, degradeerde Weesp, maar keerde een jaar later weer terug. Er zijn echter dit seizoen vijf vaste basisspelers vertrokken. "Dan lever je kwaliteit in en moet je aan een nieuw elftal bouwen", aldus Rijnsburger. "Er zit zeker perspectief in deze groep en we gaan voldoende punten pakken om ons te handhaven."
Van de veertien ploegen op de ranglijst bezet Weesp nu de twaalfde positie met vijf punten uit acht wedstrijden.

Inschrijven voor Nacht
van Weesp

WEESP De 47e editie van de Nacht van Weesp van ASV De Vechtstreek wordt verreden in de nacht van zaterdag 12 of zondag 13 mei 2018. De inschrijving is al geopend.

De rit staat open voor klassieke auto's (ouder dan 1985), youngtimers (1985-2000) en moderne personenauto's. Het wedstrijdgebied bevindt zich dit jaar in de provincie Utrecht en een stukje Zuid-Holland. De deelnemers krijgen vier trajecten voor hun kiezen: één volgens routebeschrijving, één volgens bol-pijl en twee kaartleestrajecten. De deelnemers kunnen inschrijven in diverse klassen, afhankelijk van hun gevorderdheid in het rijden van dergelijke ritten. De gemiddelde snelheid is laag, de nadruk ligt op goed rijden van de route. Op dinsdagavond 8 mei is er een mogelijkheid om een uitgebreide gezellige instructieavond in Weesp bij te wonen. Hier worden alle systemen uitgelegd en is het mogelijk om veel vragen te stellen. Tevens kan men de fraaie rallyschilden (2 per equipe) al in ontvangst nemen. Voor nieuwe equipes aan deze rit is de instructieavond eigenlijk wel een must.

De inschrijving stopt bij het bereiken van het maximumaantal van 160 equipes. Het inschrijfgeld is 115 euro (bij inschrijving voor 1 januari 2018).

www.nachtvanweesp.nl

Vrouwen FC Weesp winnen van koploper

WEESP De vrouwen van FC Weesp hebben koploper SDZ op de tweede nederlaag van het seizoen getrakteerd.

De Weespers kwamen met 0-1 achter. Robien Lorent kopte uit een corner van Tess Brunekreef de gelijkmaker binnen. FC Weesp begon te swingen. Een treffer van Sanne van Dalen bezorgde de overwinning. Komende zondag spelen de Weesper vrouwen thuis tegen de nummer drie: Velsen RKVV.

Terug bij Ajax

WEESP Ajax-talent Mees de Wit uit Weesp is terug bij de selectie van Jong Ajax. Eind oktober werd hij om onduidelijk gebleven redenen uit de selectie gezet.

Zijn zaakwaarnemer zinspeelt op een vertrek na dit seizoen.