WeesperNieuws

22 februari 2017

WeesperNieuws 22 februari 2017


'We hopen dat de moskee met de ramadan klaar is'

De nieuwe moskee. Het gebouw krijgt nog een minaret. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - De bouw van de nieuwe moskee Assoenat aan de Nijhoffstraat heeft vertraging opgelopen door het winterse weer tussen kerst en eind januari. Als de Marokkaanse gemeenschap blijft vasthouden aan de ramadan als streefdatum, zal er dit voorjaar een flinke inhaalslag moeten worden gemaakt.

Moskee-voorzitter Mohamed Ouardi werkt in het onderwijs en heeft voorjaarsvakantie. Dus heeft hij deze week alle tijd om de bouwplaats te bezoeken. Gistermorgen vond er weer een overleg plaats, er moet namelijk nog heel veel gebeuren.

Alleen muren
"Vanaf de straatkant lijkt het al heel wat, maar het zijn alleen maar muren. Binnen is er niets. Geen leidingen, geen bedrading, niets." Gestrest is hij niet. "Ons streven is om met de ramadan de nieuwe moskee te kunnen betrekken. De ramadan begint zaterdag 27 mei en duurt tot en met zaterdag 24 juni. Sinds de sloop van de oude moskee komen we samen in Amstellandlaan 106, een gebouw op het industrieterrein. Daar kunnen we voorlopig blijven, ook als de werkzaamheden uitlopen. In dat opzicht is er geen druk, maar we willen natuurlijk gewoon zo snel mogelijk de nieuwe moskee in gebruik nemen. We zijn hier al zo lang mee bezig."

Nog 100.000 euro tekort
Wat de financiën betreft, maakt Ouardi zich wel zorgen. "De bouw is rond, dat is afgedekt. Maar voor de afwerking en inrichting komen we ondanks crowdfunding, benefietevenementen en collectes nog ruim 100.000 euro tekort. We werken er hard aan om dit rond te krijgen. Lukt het niet op tijd, dan moeten we prioriteiten stellen en bepaalde wensen loslaten of uitstellen. In dat geval gaan we voor de gebedsruimte en de leslokalen, die zijn het belangrijkst, de rest moet misschien wachten."

De oude moskee is in mei 2016 gesloopt. Het gebouw was te klein voor de 500 leden en bovendien oud, vervallen en bedompt. De nieuwbouwwens werd al kenbaar gemaakt in 2010, maar de gemeente en de Marokkaanse gemeenschap konden het in eerste instantie niet eens worden over de grootte en het uiterlijk van de nieuwe moskee. In 2012 werd een nieuw ontwerp ingediend waarmee de raad akkoord ging.

Straatroof bij het Dichtershof

WEESP - Aan het Dichtershof is maandagavond laat een vrouw beroofd van haar tas. Zo meldt de politie.

De roof vond plaats tussen 23.01 en 23.05 uur. Er is een signalement van de dader vrijgegeven. Het gaat om een persoon op een donkere fiets zonder verlichting, met een normaal postuur, gekleed in een donkerblauwe jas met capuchon (over het hoofd).

De politie roept getuigen op zich te melden. Dat kan via telefoonnummer: 0900-8844.

Schadever- goeding voor bewoners de Horn

WEESP - Twee aanwonenden van Horn 5 krijgen een schadevergoeding van de gemeente. Zij hadden schade van de sanering van de zwaarvervuilde grond. De gemeente betaalt de schade, want de aannemer is failliet.

De sanering van het perceel is onvoldoende uitgevoerd, het saneringsbedrijf is failliet en omwonenden hadden dus schade die ze bij de gemeente claimen. De raad is geïnformeerd hierover.

Op Horn nummer 5 was vroeger een chemische wasserij. De grond is in handen van de gemeente en is zwaar vervuild. Als eigenaar is de gemeente verantwoordelijk. In 2013 is besloten tot sanering, daarvoor werd aannemer BioSoil in de arm genomen. Er werd een bedrag van 650.000 euro betaald en er is ook daadwerkelijk gesaneerd. Alleen onvoldoende, zo is geconcludeerd. Maar BioSoil is in februari failliet verklaard en kan de klus niet afmaken.

Hoe hoog de schadevergoeding is, is niet bekend.

1000

en nog wat handtekeningen heeft het actiecomité Zelfstandig Weesp al bij elkaar
Die goede oude tijd?

Voor mij ligt een A4'tje waarvan de inhoud door Mevrouw Ida Kemperman, voormalig archivaris van de stad Weesp, werd opgesteld. Het gaat hier over Hendrik Dalmulder, overeenkomstig het parenteel geboren op 5 maart 1772. Zijn ouders waren Willem Dalmulder en Stijntje Abrahams de Ruijter. De grootouders van Hendrik Dalmulder waren Casper Jurgen Dalmulder en Stijntje Hendriks Smit. Deze grootouders kwamen uit Duitsland en vestigden zich na hun huwelijk in Weesp. Hendrik kwam uit een gezin met 11 kinderen, hetgeen in die tijd heel normaal was. Misschien kwam Hendrik niet aan de 'bak' en ging hij de verkeerde kant op. Op 17- of 18-jarige leeftijd werd hij veroordeeld wegens het stelen van een koperen kraan uit een jeneverfabriek die niet meer functioneerde. Ondanks dat het hier een jeugdzonde betrof werd hij toch zwaar veroordeeld tot geseling, brandmerken en drie jaar verbanning uit Weesp. Wat is een geseling? Een gesel is een term voor een zweepachtig instrument dat meerdere staarten telt en doorgaans voor zware lijfstraffen geschikt is en gebruikt werd. Brandmerk is een teken waardoor men kan zien dat iemand veroordeeld is. Meestal werd het teken met een gloeiend hete stempel op het voorhoofd gebrand. Verbanning uit Weesp: Hendrik mocht drie jaar lang niet in Weesp verblijven en is vertrokken uit Weesp. Waar hij naartoe gegaan is, weten wij niet.

Weerbericht

Wisselvallig en tijdelijk minder zacht
Een in kracht toenemende westelijke luchtstroming bepaalt het weer deze week. De motor is een depressie boven Noord-Europa. Donderdag passeert een uitdiepende randstoring met veel wind. Het polaire front passeert vervolgens met regen van betekenis. Zaterdag bestaat er kans op nachtvorst. Vanaf zondag keert de vrij zachte lucht terug, maar het blijft onbestendig.

Donderdag + vrijdag
Er is veel bewolking en er valt enige tijd regen. In de loop van de dag klaart het geleidelijk op. De zuidwestenwind wakkert aan tot krachtig of hard, aan de kust tot stormachtig. Het wordt 10 graden. Vrijdag stroomt met een vrij krachtige noordwestenwind koudere polaire lucht binnen. Het maximum haalt net 7 graden. Het is wisselend bewolkt met kans op enkele buien.

Het weekeinde
In de nacht naar zaterdag is het eerst vrij helder. Het kan licht vriezen, circa -1 graad. Overdag is het half tot zwaar bewolkt met nu en dan zon en later kans op regen. Zondag wordt het weer zachter met 10 à 11 graden als maximum. Het is wisselend bewolkt met een mix van zon en kans op een enkele bui. Er waait beide dagen een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Weetje
Februari wordt ook wel sprokkelmaand genoemd. Het is zeer waarschijnlijk afgeleid van het oud-Nederlandse woord 'sporkelen'. Dat betekent 'springen'. Dit slaat op het feit dat het aantal dagen eens in de vier jaar een dag verspringt. We kennen dat verschijnsel als schrikkeljaar wanneer februari 29 in plaats van 28 dagen telt. Het volgende schrikkeljaar is het jaar 2020.

'Dikke 7 dankzij stadsgroei en goede speciaalzaken'

Steeds meer nieuwe gezichten in Weesper winkels

De winkels in Weesp doen het goed. In het koopstromenonderzoek krijgt Weesp een dikke voldoende. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Het Weesper winkelgebied doet het beter dan vijf jaar geleden, terwijl in de regio de omzet juist afnam. Dat meldde het WeesperNieuws vorige week naar aanleiding van het koopstromenonderzoek. De redactie vroeg een aantal winkeliers om een verklaring. Het antwoord zou besloten liggen in de uitbreiding van Weesp in combinatie met het grote aanbod in goede speciaalzaken.

"Ik zie steeds meer nieuwe gezichten in de slagerij", zegt WDO-bestuurslid en slager Maarten van Donk. "Ik vraag natuurlijk niet meteen waar ze vandaan komen, maar ik denk dat het nieuwe Weespers zijn die een huis hebben gekocht in Leeuwenveld of een ander nieuwbouwproject. Er is de laatste jaren aardig gebouwd en er komt nog meer aan, zoals de Bloemendalerpolder."

'Voor speciaalzaken, kwaliteit en gezelligheid hoef je Weesp niet uit'

Klein Amsterdam
Weesp is als woonplaats in trek - niet in de laatste plaats vanwege de karakteristieke binnenstad met zijn vele speciaalzaken, stelt de slager. "Ik heb begrepen dat veel mensen die nu voor Weesp kiezen uit IJburg komen. Zij hebben Amsterdam verlaten omdat daar geen betaalbaar huis meer te vinden is. IJburg leek de oplossing, maar gezellig is het daar nog steeds niet. Dus schuiven ze op naar Weesp, met zijn grachten, monumenten en winkels toch een beetje klein Amsterdam." De ondernemer is trots op de dikke 7 die Weesp krijgt in het onderzoek, maar vindt dat de ondernemers niet tevreden achterover mogen gaan leunen: "Het kan nóg beter, vooral wat samen optrekken betreft. Er zijn binnen de winkeliers in de loop der jaren eilandjes ontstaan en het kost de verjongde WDO veel moeite om de neuzen dezelfde kant op te krijgen." Raar eigenlijk, want je zou denken dat de ondernemers hetzelfde voor ogen hebben: een florerende zaak met toekomstperspectief in een aantrekkelijk winkelgebied.

B-supermarkt
Sander Abbekerk nam in 2008 Bakkerij Klercq in de Slijkstraat over. Ondanks de crisis die dat jaar insloeg had hij een goede start. Net als Van Donk ziet Abbekerk zijn klandizie groeien. "Steeds meer Weespers doen hun dagelijkse boodschappen in hun eigen stad. Je kunt hier alles krijgen en tussendoor gezellig ergens koffie drinken of iets eten in een van de vele restaurantjes. Voor speciaalzaken, kwaliteit, service en gezelligheid hoef je Weesp niet uit, en ook belangrijke winkels als Blokker, Kruidvat en Hema zijn hier te vinden. Wie nog wel naar de Maxis of de Bijlmer gaat, doet dat volgens mij puur voor een B-supermarkt. Het zou goed zijn als Weesp ook zo'n goedkopere supermarkt krijgt. Dan zou je nog meer klanten in Weesp houden én nog meer klanten van buiten Weesp hierheen trekken - iets waar alle ondernemers van zouden profiteren. Want eenmaal in Weesp maak je vaak ook een rondje langs andere winkels."

'Als de winkeliers samen zouden optrekken, zou het nóg beter gaan'

Blauwe zone
Dirk Pronk van Pronk Juweel in de Slijkstraat bevestigt wat zijn collega-ondernemers zeggen: "Met kwaliteit en authenticiteit houd je als speciaalzaak je klandizie vast en bouw je die uiteindelijk ook steeds verder uit." Zijn kaas- en delicatessenwinkel loopt dan ook nog steeds als een trein. Toch heeft ook hij nog wel een tip c.q. wens: "Haal de parkeerautomaten weg en maak van de binnenstad een blauwe zone waar je tot twee uur gratis kunt parkeren. Dat komt de binnenstad en dus uiteindelijk ook de gemeente ten goede."

Niet alleen het centrum maar ook winkelcentrum Hogeweij haalt opvallend positieve resultaten in het koopstromenonderzoek. In supermarkt Deen wordt het ook steeds drukker. Assistent-bedrijfsleider Richard Visser kent de situatie van vijf jaar geleden niet - hij werkt er pas twee jaar - maar in die twee jaar is er veel verbeterd, signaleert hij. "Wij hebben in 2015 onze winkel vernieuwd en vorig jaar is het hele winkelcentrum verbouwd. Hogeweij is nu veel aantrekkelijker voor de dagelijkse boodschappen en dat merken wij aan zowel het aantal bezoekers als de goede reacties."

Utrechtseweg gaat in maart op de schop

WEESP - De Utrechtseweg gaat volgende maand op de schop, zo vertelt de gemeente. De snelheid gaat omlaag op de dijkweg.

De herinrichting van de Utrechtseweg staat al heel lang op de agenda van de gemeente. Volgens de laatste berichten zou het werk nog deze winter van start gaan. Het wordt nu dus het begin van de lente.

Bruidszaak in maart open

Weesp - Weesp krijgt een bruidsmodezaak. Bridal Lounge Bruidsboutique in de Nieuwstraat opent woensdag 1 maart de deuren.

Coby Roerhorst en Sabrina van Vliet hadden de winkel al op Valentijsdag willen openen, maar de verbouwing liep uit. Wel was er vorige week dinsdag al even een feestelijk moment voor familie en vrienden.

Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet. "Zo zijn we nog bezig met de paskamers", vertelt Roerhorst. "Die moeten in een bruidsmodezaak toch wel echt in orde zijn."

Ze heeft veel zin in haar avontuur in Weesp. Roerhorst was hiervoor trainer/coach, dit wordt haar eerste winkel: "Het is een meisjesdroom die uitkomt."

Zonnebloem bestaat 30 jaar

WEESP - De Zonnebloem in Weesp bestaat 30 jaar. Dat wordt gevierd met speciale jubileumactiviteiten en extraatjes bij de reguliere activiteiten.

De Zonnebloem is er voor mensen met een fysieke beperking. Al 30 jaar kunnen deelnemers uit Weesp, Driemond en Nigtevecht mee met dagtochten en excursies, worden ze thuis bezocht door vrijwilligers, en zijn er diverse activiteiten waar ze aan deel kunnen nemen.

In dit lustrumjaar kiest de Zonnebloem voor extra leuke activiteiten. Zo werden de bezoekers van de meest recente koffiemiddag getrakteerd op chocoladetruffels en saucijzensnacks. Het geld voor de activiteiten is deels gespaard. Ook hebben sponsors en andere stichtingen die Zonnebloem geld gegeven om het jubileum te kunnen vieren. Een bijzondere activiteit staat gepland voor 8 mei. Dan neemt de Historische Kring Weesp de deelnemers van de koffiemiddag met een vertelling mee naar het verleden.

Bouw Nieuwe Oogst feestelijk van start

Foto: Marieke van Veen

WEESP - De bouw van de 17 nieuwbouwwoningen aan de Kastanjelaan is begonnen. Dat vierde Ymere donderdag samen met de toekomstige bewoners met een hapje en een drankje op de bouwplaats. Nieuwe Oogst heet het project. De zeventien huishoudens die hier een huis hebben gekocht waren die dag voor het eerst bij elkaar. Al snel stonden ze te praten alsof ze al jaren buren zijn. Na een welkomstwoord door regiomanager Karin Reilingh van Ymere stapte wethouder Eijking de kraan in. Als een volleerd kraanmachinist dekte hij een net gestorte betontunnel af.

Wiert-Jan Schaap

Is 42 jaar, lid van raadscommissie Welzijn, geboren in Delfzijl en sinds 3 jaar Weesper

Groningen, Slochteren of Weesp?
"Toch nog Slochteren omdat ik daar ben opgegroeid en het langst heb gewoond, maar Weesp begint ook mijn hart te veroveren."

Wat doe je zoal in het leven?
"Ik woon samen met mijn partner en onze pleegzoon. Werken doe ik in Hilversum bij de schuldhulpverlening en in mijn vrije tijd ben ik actief voor de PvdA en tennis ik graag, net als hardlopen en schaatsen. De krant spel ik uit."

Jouw levensmotto?
"Geniet van de mensen om je heen en wees dankbaar voor wat je hebt."

Je beste eigenschap?
"Ik ben sociaal."

En je slechtste?
"Te veel interesses, waardoor kiezen soms lastig is."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik Gronings spreek."

Wat hing er boven je bed?
"Mijn hele muur hing vol met posters van alle teams uit de eredivisie, maar vooral van mijn club: FC Groningen."

Ze mogen je wakker maken voor?
"Leuke dingen doen met gezin en familie."

Wat zou je doen met 1000 euro?
"Gebruiken voor ons huis."

En met een miljoen?
"Deels aan goede doelen, deels op de bank, maar ook aan leuke dingen uitgeven."

Waar kun je je druk om maken?
"Om het milieu en het gebrek aan respect voor elkaar."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Trump, ben benieuwd wat er in zijn hoofd afspeelt en hoe hij zo geworden is."

Op je nachtkastje?
"Ligt 'De hoekvlag' van Freek de Jonge."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik armoede bestrijden en sociale woningen realiseren."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De bestuurlijke toekomst van Weesp."

Nelis' IJssalon weer open

WEESP - De afgelopen twee maanden waren even afzien voor de liefhebbers van Nelis' ijs, maar dat kwam afgelopen weekend helemaal goed. De wintersluiting zit erop, zaterdag 18 februari gingen de deuren weer open.

Eigenaar Kees Nelis en zijn team hebben tijdens de sluiting niet stilgezeten. Het interieur is onder handen genomen. Wie plaatsneemt aan een tafeltje in de ijssalon in de Slijkstraat heeft nu uitzicht op de Vecht en de Hoogstraat. De foto's zijn gemaakt door Frank de Winter.

Bedrijfsleider Jonathan Sas moet het de komende weken rustig aan doen. Een paar dagen voor de opening gleed de 32-jarige ijsmaker met zijn fiets uit over een laagje ijs op straat en liep daarbij een dubbele beenbreuk op. Hij is diezelfde dag geopereerd en heeft nu allerlei pinnen, schroeven en platen in zijn been. Dat uitgerekend híj is uitgegleden op ijs, heeft de Weesper de afgelopen al vaak moeten horen: "Ik kan er nu zelf gelukkig ook wel om lachen, maar op het moment zelf was de pijn verschrikkelijk."

Echtpaar Aukje en Gjalt Zondergeld in huis overvallen

Politie zoekt getuigen via 'Bureau NH'

WEESP - Gjalt en Aukje Zondergeld blijken op 11 december vorig jaar te zijn overvallen in hun woning. Dat was tien dagen voor ze ereburgers van Weesp werden.

De bewoners betrapten de daders op heterdaad toen ze terugkwamen van een verjaardagsfeest. De politie vraagt aandacht voor de zaak via het opsporingsprogramma 'Bureau NH'.

Rond 22.30 uur kwam het echtpaar nietsvermoedend thuis. Zodra ze de voordeur openden, stonden ze oog in oog met twee inbrekers. "De overvallers schreeuwden naar ons 'Dit is een overval!'", vertelt Gjalt in het tv-programma. "De overvaller die voorop liep, een wat kleinere man, zwaaide met een klein mes en duwde mij aan de kant." Ook de vrouw van Zondergeld werd bruut opzij geduwd. Er ontstond een worsteling waarbij ze in haar vinger werd gestoken. Het echtpaar werd de voortuin in geduwd en de daders renden weg. Het tweetal bleek het huis te zijn binnengedrongen door een klein raampje boven de tuindeur. De ravage in de woning was groot. Het hele huis lag overhoop. Het echtpaar is nog steeds behoorlijk van slag. "Die schrik zijn we zeker wekenlang nog niet kwijtgeraakt."

Aukje werd bij een worsteling in haar vinger gestoken

Signalement
Beide daders zijn ontkomen. Een van hen is een man van rond de 35 tot 40 jaar oud. Hij is ongeveer 1,60 tot 1.65 meter lang en hij heeft een lichtgetinte huidskleur. Ook heeft hij een klein ringbaardje. Hij droeg donkere kleding en een beige shirt. De tweede dader is ook tussen de 35 en 40 jaar oud en heeft een lichtgetinte huidskleur. Mensen die meer weten over deze zaak worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

De betreffende uitzending van opsporingsprogramma 'Bureau NH' is terug te kijken via www.nhnieuws.nl. Kies bij 'TV' de optie 'Uitzending gemist'.

Weesp gaat collectief zonnepanelen kopen

WEESP - Weespers kunnen zich tot eind april inschrijven voor een unieke, door de gemeente georganiseerde, collectieve inkoop van zonnepanelen. Door groot in te kopen wordt de prijs gedrukt.

Wethouder Tuning lanceerde het idee vorig jaar al, nu is het zover. Inschrijven kan via weesp.nl. Wie zich aanmeldt zit niet meteen ergens aan vast. Er komt eerst iemand kijken en de mogelijkheden doorspreken.

Er is donderdag 2 maart een informatieavond bij SolarClarity aan de Hogeweyselaan. Meer informatie is te vinden op de site: www.duurzaambouwloket.nl/actieweesp.nl.

Het goedkoopst koop je een huis in Weesp

In Weesp kost een huis gemiddeld 238.000 euro. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Een huis in Weesp is het goedkoopst in de regio Gooi en Vechtstreek. In onze stad kostte een huis vorig jaar gemiddeld 238.000 euro.

Een koopje in vergelijking met Laren, de duurste gemeente in deze regio. Daar wisselen stulpjes voor gemiddeld 609.000 euro van eigenaar, een verschil van bijna 4 ton met Weesp. Blaricum staat ook in de landelijke top 3. De gemiddelde koopprijzen in 2016 in deze regio in euro's: Laren 609.000, Blaricum 555.000, Gooise Meren 414.000, Wijdemeren 358.000, Huizen 299.000, Hilversum 295.000 en Weesp 238.000.

Web topvijf

1. Vernieuwde ijssalon gaat zaterdag open
2. Echtpaar Zondergeld overvallen in huis
3. Treinverkeer richting Almere ligt uren plat
4. Gemeente en stichting beschuldigen elkaar
5. Bridal Lounge gaat volgende maand open

'Een mens is nooit te oud voor nieuwe ervaringen'

Zo houd je als 90-plusser het leven leuk

Jan Klick (96): 'Vincent, breng jij me even thuis met de scooter?' En hup, daar gingen opa en kleinzoon...

door Ruth van Kessel

WEESP - 'Vincent, als je toch die kant op gaat spring ik wel achterop.' Niet direct de woorden die je verwacht van een 96-jarige, maar wel als je Jan Klick heet. Zich thuis laten brengen achter op de scooter van zijn kleinzoon hoort daarbij. En een positieve levensinstelling. Een levensles.

"Ha, daar ben je." Jan Klick legt zijn boek terzijde als ik zijn appartement in Oversingel binnenkom. Twee heldere ogen kijken me aan over zijn bril. Koffie? Hij rommelt in de keuken en tovert twee heerlijke bakkies tevoorschijn. De elektrische open haard - een vondst in de maandelijkse verkoopmarkt van het verzorgingshuis - snort. Rollator naast de deur, gehoorapparaat in zijn oor. Groene parkieten doen zich tegoed aan het voer op het balkon. Het uitzicht vanaf de bovenste verdieping over de Vest imponeert.

Wat woont u fijn!
"Ja, ik ben een geluksvogel. Toen mijn vrouw Antje ziek werd kreeg ik tijdelijk deze kamer. Na haar overlijden, nu vijf jaar geleden, kon ik er blijven. Ik had hier in korte tijd zo veel mensen leren kennen, dat ik dacht: wat moet ik nog alleen in een flat?"

'Competitie en fanatisme in spelletjes houden je scherp'

Een paar maanden na het overlijden van Antje ontmoette Jan Anna Pover (89). Een warme vriendschap, zo noemt hij het. Hij is er dankbaar voor. Samen reizen ze naar Jans zoon in Portugal of genieten van een cruise. Ideaal: de boot brengt je overal en zelfs als je geen grote afstanden meer loopt, zie je toch nog een heleboel van de wereld. Antje, met wie hij vijf kinderen kreeg en het 70-jarig huwelijk vierde, reisde niet graag en in die tijd was Jan nog te druk met zijn werk als aannemer. Hij renoveerde grachtenhuizen in Amsterdam. Zoon Arjan, die het bedrijf van hem overnam, is ook al met pensioen. Toen hij 65 was verhuisden Jan en Antje naar Weesp. Met een werkplaats achter het huis aan de Simon de Vliegerlaan was hij de koning te rijk. Hij kon er heerlijk klussen. Toen na zeven jaar de gelegenheid kwam om een flat te kopen in Park Gooiland, deden ze dat. Maar ach, wat miste hij de werkplaats. Gelukkig was er een grote tuin achter het complex die om onderhoud vroeg. Zo biedt elke nieuwe situatie weer een nieuwe kans. Jan grijpt ze.

U heeft nog steeds een druk leven?
"Nou ja, druk. Op maandag biljart ik een paar uurtjes en op dinsdag, woensdag en donderdag bridge ik. Op drie verschillende clubs met drie verschillende partners. Het is een spelletje waarbij je je koppie moet gebruiken. Het houdt me scherp. Al vind ik het soms wel vervelend dat ik dan niet meer weet of ik nu wel of niet de schoppen acht heb gespeeld. Dat kan betekenen dat je wint of verliest."
Doet dat er nog toe op uw leeftijd?
"Wat dacht je. Competitie is goed, daar blijf je alert bij. Net even dat extra stapje. Als Anna en ik ons dagelijkse potje Boggle doen, je weet wel dat dobbelspel waar je woorden moet leggen, gaan we ook altijd voor winnen. De ene keer wint zij en dan win ik weer. Beetje fanatisme is juist leuk! Gek genoeg ben ik fanatieker dan mijn kinderen, in alles."

'Ouder worden is ook één grote les in loslaten, humor helpt een beetje'

Is ouder worden ook niet een grote les in loslaten?
"Je raakt veel mensen die je lief hebt kwijt. En dat doet pijn. Van het groepje van zes medebewoners waarmee ik dagelijks at, ben ik de enige die nog in leven is. Dan verschijnen ze plotseling de volgende dag niet aan tafel. Voor hen is het fijn dat ze geen ziekbed hebben gehad, maar toch... Ik heb het geluk dat ik niets mankeer. Relativeren en humor helpt ook erg goed bij ouder worden."

Achterop

Jan Klick rijdt nog steeds auto. Tot nu toe wordt elk jaar zijn rijbewijs met een jaar verlengd. Toch rijdt hij liever niet meer in het donker. Dus toen hij bij het wekelijkse bezoek aan zijn zoon zag dat zijn kleinzoon Vincent met de scooter naar het centrum ging, vroeg hij: wil jij me even thuisbrengen? "Ha, ze hadden nooit gedacht dat ik achterop zou springen, maar dat heb ik toch gedaan! Haha."

Geen ziekte, maar bij u gaan dingen toch ook fysiek lastiger?
"Daar zijn gelukkig hulpmiddelen voor. Ik moest even over een drempel heen, maar nu ik met een rollator loop, voel ik me toch zekerder dan met alleen een wandelstok. En ik kan mijn boodschapjes kwijt in het mandje. Dat is toch gemakkelijk? Pak die hulpmiddelen en leef vrolijk door."

Een advies aan ouderen?
"Houd je wereld groot, sta open voor mensen en doe mee in de maatschappij. Blijf actief en denk niet: dat is toch niets voor mij. Zelfs op mijn leeftijd kun je nog nieuwe ervaringen opdoen. Ik leerde skiën toen ik 63 was..."

Dan komt Anna Jan halen voor de lunch: "Je hebt toch alleen maar goede dingen over me verteld hè?"

Tafel van Weesp organiseert Kieswijzer voor vrouwen

Vreneli Stadelmaier en Xandra Wentink. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - Met het oog op de landelijke verkiezingen en vanwege Internationale Vrouwendag organiseert vrouwennetwerk Tafel van Weesp op 8 maart een Weesper Vrouwen Kieswijzer in theater City of Wesopa. Het netwerk belooft dat vrouwen na afloop weten welke partij ze kunnen kiezen, tenminste als het om vrouwenemancipatie gaat.

Het is alweer de 4e keer dat Tafel van Weesp Internationale Vrouwendag viert. Met de landelijke verkiezingen in zicht lag een vrouwenkieswijzer voor de hand. Vreneli Stadelmaier licht toe: "We geven Weesper politica van de grote landelijke partijen - PvdA, VVD, GroenLinks, CDA en D66 - de gelegenheid om in drie minuten te vertellen wat hun partijen voor vrouwen doen. Daarnaast hebben we vrouwelijke partijleden van de PvdD, SP en PVV uitgenodigd. Zij zitten niet in de Weesper gemeenteraad, dus die hebben we van buitenaf moeten halen. Van de PvdD weten we dat Leonie Vestering komt, van de SP en PVV weten we het nog niet." Kaarten à € 10,- zijn online te koop via www.wesopa.nl.

Column

'De Oorbel'

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Jan: "Jan Kooper! Is er niet, spreek iets in na de pieptoon."
Stefan: "Jan, ik ben er ook niet."

'Ze vroegen wel hoe het met Jelle is en zijn Automatenkabinet'

"Althans ik ben er wel maar niet in Weesp. Ben half uurtje onder Allicante, Guardamar aan zee... Op werkbezoek bij roemruchte Weespers die Weesp hebben verlaten. Ik ben op bezoek bij Cinta en Dirk Oorbel, zij hadden vroeger café De Oorbel en ze deden ook de bootjes. Ze missen de Vecht, want die verveelt nooit. Maar voor de rest missen ze Weesp niet...
Ze vroegen wel hoe het met Jelle is en zijn Automatenkabinet. Hoe is het daarmee eigenlijk?
Ik heb ze de nieuwe gedichtenbundel van Rooie Gerrit Portengen gegeven en de laatste HP De Tijd waar Midas Dekkers praat over zijn penis. En een pak stroopwafels. Dirk zei: doe iedereen maar de groeten die denkt dat ik ze de groeten moet doen. En zeg dat wij hier heel gelukkig zijn, met 150 vierkante meter voor 500 euro inclusief zee, strand, mooi weer en fijne Spanjaarden.
En Jan, over vier weken kopen ze een huisje voor weinig in het centrum en dan kunnen ze vanaf maart bijna elke dag met hun twee bergpapegaaitjes voor de deur op het dorpspleintje zitten en in de middag lekker eten voor 15 euro per persoon. Drie gangen en een glas wijn. Dus missen? Nee niks.
Ja, hij kan soms een sentimentele zak zijn en dan mist hij z'n dooie vrienden, zegt Dirk. Jan, ik hang op want de ontvangst is slecht."

Jan: "Ha die Stefan, je hebt geen bereik of zo, dus ik spreek maar even wat in... Ik heb geen idee hoe het met Jelle is, ik woon ook nog niet zo lang in Weesp, maar ik weet wel dat het Automatenkabinet een plek van verwachte en onverwachte ontmoetingen was. In die zin mis ik het wel. Maar verder mis ik niks. Ik ben nu in Zwitserland en misschien ga ik nog skiën. Hoewel de misdienaar die ik net sprak het afraadde vanwege de mist. Dus Stefan, liefs en hou vol!"

Donderdag 2 maart in de City: de must-see 'Brimstone'.

woensdag 22 februari

Workshopbelasting aangifte

Bibliotheek Weesp | 14.00 uur

Tip voor de voorjaarsvakantie: Mees Kees langs de Lijn.

Vanaf 1 maart kunt u weer belastingaangifte doen. Hoewel de belastingdienst probeert het zo eenvoudig mogelijk te maken, is het niet voor iedereen even gemakkelijk om belastingzaken online te regelen. Daarom organiseert Bibliotheek Gooi en meer workshops om u op weg te helpen. Van tevoren aanmelden is gewenst. Kijk voor contactgegevens op www.bibliotheekgooienmeer.nl.

Voorbereiding vrouwendag

Papelaan 99 | 19.00 uur

De Vrouwen van Weesp komen bij elkaar om Internationale Vrouwendag voor te bereiden.

donderdag 23 februari

Praktische hulp

Papelaan 99 | 10.00 uur

Weespers met een langdurige ziekte en/of beperking kunnen bij Versa hulp vragen bij klusjes in of rond het huis. Bel maandag of donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur naar 035-5316054.

Bingomiddag

OAZ-gebouw | 14.00 uur

Buurtvereniging De Achtergracht houdt een gezellige bingomiddag met leuke prijzen. De zaal is open vanaf 13.30 uur.

Film: 'Frantz'

City of Wesopa 20.00 uur

Tegenover de ouders en de jonge weduwe Anna (Paula Beer), verklaart Adrien een vriend van Frantz te zijn geweest in Parijs voor de oorlog. Maar wat waren de jonge mannen werkelijk van elkaar? Vrienden of minnaars? € 8,-.

vrijdag 24 februari

Schuberts 'Winterreise'

Van Houtenkerk | 20.15 uur

Henk Neven is bij een breed publiek geliefd om zijn indringende Schubert-vertolkingen. Met zijn prachtige stem en groot gevoel voor timing en expressie is hij in staat de diepgang van Schuberts liederencyclus 'Winterreise' op aangrijpende wijze te vertolken. Er zijn nog plaatsen te reserveren via info@erard-ensemble.nl.

zaterdag 25 februari

Porselein schilderen

Stadhuis - Raadzaal | 14.00 uur

Demonstratie porselein schilderen en zelf aan de slag met een bonbonschaaltje of theezakjesbordje. Toeslag € 2,-.

zaterdag 25 februari

Loop-je-Fit

Fysiotrainingscentrum | 9.30 uur

Speciaal voor de beginnende of herstartende lopers verzorgen Trim- en Trainingsgroep Weesp (TTW) en Fysiotrainingscentrum Weesp een Loop-je-fitcursus. Kosten: € 20,- te voldoen tijdens de eerste training. Vertrek om 9.30 uur vanaf het Fysiotrainingscentrum Weesp, rond 11.00 uur weer terug.

zondag 26 februari

'Gurdjieff'

City of Wesopa | 11.15 uur

Ursula Dutschler en Karoline Kupperroth brengen 'Gurdjieff – Meeting with a remarkable man'. Op het programma staan pianostukken en 'Heilige dansen' van de Armeense filosoof, spiritueel leider, schrijver en componist George Ivanovitsj Gurdjieff (ca 1866-1949).

'Mees Kees langs de Lijn'

City of Wesopa | 14.00 uur

Mees Kees is terug met een nieuw, sportief avontuur! In alweer het vierde deel van de populaire Mees Kees-reeks doet de school van Meester Kees mee aan een toekomstproject. Alle creatieve ideeën van Meester Kees en zijn klas ten spijt heeft directrice Dreus haar eigen ideeën over de invulling van het project. € 5,-.

Word archeoloog

Museum Weesp | 14.00 uur

Ontdek het museum en ga aan de slag met de archeoloog. In de archeologiezaal in het museum vind je een heuse archeologievindplaats en nog veel meer (leeftijd 6 t/m 12 jaar). Entree kinderen 6 t/m 18 jaar € 3,-, volwassenen € 5,-.

Jazzconcert

Van Houtenkerk | 14.00 uur

Thomas Posthuma organiseert maandelijks jazzconcerten in de Van Houtenkerk in Weesp. Deze keer met Hermine Deurlo, chromatische harmonica en Rembrandt Frerichs, piano. Deur open 13.30 uur. Toegang € 10,-.

Livemuziek Aaltje

Aaltje | 16.00 - 17.30 uur

Open microfoon bij Aaltje met Liselot van Oosterom. Ze zingt jazz en begeleidt zichzelf op de piano.

maandag 27 februari

Seniorweb

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

dinsdag 28 februari

Breicafé

OAZ-gebouw | 13.00 - 16.30 uur

Buurtvereniging De Achtergracht opent de deuren voor het gratis breicafé.

'Walk in'-meditatie

Pursang | 19.30 uur

'Walk in'-meditatie geleid door Karin Zevering. Adres: Dr. de Visserlaan 5. Entree: bijdrage naar eigen inzicht.

De Rechtswinkel

Papelaan 99 | 19.30 uur

De Rechtswinkel geeft juridisch advies tegen een kleine bijdrage van 2 euro. Bezoekers dienen papieren en/of contracten betreffende hun zaak mee te nemen.

Stiltemeditatie

Het fort | 20.00 uur

Gun jezelf een moment van stilte. Proefles € 5,-. Bel 06-48194266.

woensdag 1 maart

Administratie voor Elkaar

Papelaan 99 | 9.30 uur

Inloop voor Weespers die vragen hebben op administratief gebied.

Mamacafé Weesp

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de Bibliotheek om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Het Mamacafé is gratis en de koffie/thee staat klaar. Thema vandaag is 'Peuterballet'. Esmée Borgts komt een workshop peuterballet geven! Aanmelden via: info@cjgweesp.nl.

Ontdek het museum

Museum Weesp | 14.00 uur

Ontdek het museum! Je krijgt een rondleiding door het museum en gaat zelf ook aan de slag. Leeftijd: 8 t/m 12 jaar. Entree: volwassenen € 5,-, kinderen 6 t/m 18 jaar € 3,-, Museumkaart en Vriend van Museum Weesp gratis.

Meezingen

Toko WSV De Vecht | 20.00 uur

Onder het genot van een drankje kunt u het Hollandse lied meezingen. De begeleiding wordt verzorgd door twee accordeonisten. Tekstboeken liggen op tafel.

Cityquiz

City of Wesopa | 20.30 uur

Je buigt je met je teamgenoten over verrassende en uitdagende vragen over actualiteit, politiek, muziek, geschiedenis en meer. Deelname: 15 euro per team. Aanmelden via cityquiz@wesopa.nl.

donderdag 2 maart

Film: 'Brimstone'

City of Wesopa | 20.00 uur

Met Brimstone creëert Martin Koolhoven een bijzonder eigen universum van religieuze Nederlanders die een nieuw leven beginnen in Amerika. Een grafisch sterk vormgegeven wereld met verwijzingen naar Southern Gothic en de klassieke Western, met een vleugje Holland. Entree € 8,-.

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente
Zondag 26 februari 10.00 uur
Grote Kerk
ds. D. Pruiksma

Parochie van Levend Water
Zondag 26 februari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 28 februari 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

Woensdag 1 maart 19.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
G. Rizzo

NPB
Zondag 26 februari 10.30 uur
Van Houtenkerk
I. Hörst

Evangelische Gemeente
Zondag 26 februari 10.00 uur
OAZ-gebouw
H.P. Stolk

Versa biedt ondersteuning bij belasting- aangifte

WEESP - Hulp nodig nodig bij het digitaal invullen van uw belastingaangifte 2016? Versa Welzijn in Weesp biedt in de maand maart 2017 de helpende hand en leert Weespers hun belastingaangifte zelf in te vullen en na te lopen.

Ook geeft Versa informatie over de website Mijn Overheid. Aan deze gratis dienst zijn wel voorwaarden verbonden: u heeft zelf een digi-d code, beschikt over enige computervaardigheid, een laag inkomen heeft en geen koopwoning.

Kosteloos
Er zijn geen kosten aan verbonden. U kunt bellen naar Versa Welzijn, tel. 035-6231100 met vermelding van belastinghulp voor Weesp of langskomen op woensdagmorgen tussen 09.30 – 11.00 uur op het spreekuur Administratie voor Elkaar op de Papelaan 99 in Weesp.

Dan wordt tevens nagelopen of u aan de voorwaarden voldoet.

Brand Laurentiuskerk nagebouwd in lego

Foto: Hart van Nederland

WEESP - De brand in de toren van de Laurentiuskerk in lego: het is te zien in Incidentencity. Brandweermannen Evert de Graaf en André Overeem bouwen al zo'n vijftien jaar incidenten en rampen na met legosteentjes. Niet alleen zijn ze groot fan van lego, maar er zit ook een educatieve gedachte achter. Dit weekend lieten ze hun pronkstukken zien op de modelbouwbeurs in het Zeeuwse Goes. Hart van Nederland nam een kijkje. Het filmpje is terug te vinden op hartvannederland.nl, met de zoekopdracht 'Lego'.

Miljoenen extra voor Stelling

WEESP - De komende vier jaar komt er 9 miljoen euro beschikbaar voor het behoud en de exploitatie van de Stelling van Amsterdam. In Weesp maken onder meer de vervallen schansen en Fort Uitermeer deel uit van die Stelling.

De Stelling van Amsterdam is aangelegd tussen 1880 en 1914 en bestaat uit in totaal 46 forten en batterijen en diverse dijken en sluizen. Twintig jaar geleden werd de Stelling van Amsterdam UNESCO Werelderfgoed.

Erfgoed
De bijdrage van de provincie moet de komende vier jaar verdere ontwikkelingen van de Stelling mogelijk maken en behoud en onderhoud van het werelderfgoed bevorderen. De provincie Noord-Holland is als UNESCO-'siteholder' verantwoordelijk voor het behoud van dit werelderfgoed. De afgelopen jaren hebben steeds meer forten een nieuwe functie gekregen. Het zorgt voor werkgelegenheid en maakt de forten toegankelijk voor publiek.

Eerder probeerde Weesp al eens de vervallen schansen op te knappen met extra subsidie vanuit de provincie. Dat plan mislukte grotendeels.

Ansichtkaart voorkomt uitzetting uit huurwoning

Deurwaarder hoeft minder vaak in actie te komen

WEESP - Een belletje, een bezoekje, een kaartje: met wat aandacht is in 2016 voorkomen dat er huurders van Ymere op straat zijn gezet. De gemeente en Ymere spreken van een succes.

Begin 2016 is de samenwerking met Ymere geïntensiveerd. Er is afgesproken dat de gemeente in een eerder stadium contact zoekt met bewoners die dusdanig in de problemen zijn geraakt dat het ze niet meer lukt om op tijd de huur te voldoen. Het Sociaal Wijkteam wordt nu al ingeschakeld na één maand huurachterstand.

Het Wijkteam neemt contact op met de inwoners of gaat op huisbezoek. Indien inwoners niet thuis zijn, laten zij een ansichtkaart achter met daarin het verzoek om contact op te nemen. Nadat het contact is gelegd, leiden zij inwoners naar de schuldhulpverlening van Versa Welzijn of worden inwoners aangemeld voor een bewindvoerder. Het Wijkteam ziet er daarna op toe dat de huurder goed geholpen wordt en dat er een passende oplossing gevonden wordt, bijvoorbeeld een betalingsregeling.

Persoonlijk contact maakt zoeken naar een oplossing mogelijk

Minder huurachterstanden
In 2016 is het aantal huurders met een huurachterstand bij Ymere met 43% gedaald. Het aantal huurders met een betalingsregeling daalde met 53% en het aantal bewoners dat uiteindelijk met een deurwaarder te maken kreeg, ging met 39% omlaag.

Wethouder Astrid Heijstee is realistisch, maar enthousiast: "Natuurlijk komen we langzaam de crisis te boven en zullen deze cijfers ook deels daarmee te maken hebben, maar het is een keihard feit dat Ymere een duidelijk verschil ziet tussen Weesp en vergelijkbare plaatsen. Van alle Weespers met een huurachterstand komt nu nog slechts 10% in aanraking met een deurwaarder. Regionaal is dit 20%. We boeken dus zeker succes met deze nieuwe aanpak."

B en W hebben 11 bijbanen

WEESP - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Weesp heeft 11 bijbanen en de collegeleden verdienen daarmee geen geld. Zo concludeert RTL Nieuws.

En dat is best netjes als je het vergelijkt met andere gemeenten. De burgemeester van Bloemendaal verdient bijvoorbeeld ruim 40.000 euro met betaalde bijbanen.

Burgemeester Bas Jan van Bochove heeft de meeste bijbanen, zeven in totaal. Hij is onder meer voorzitter raad van commissarissen Stichting Havensteder (woningcorporatie) Rotterdam, voorzitter raad van commissarissen Woningcorporatie Centrada, voorzitter commissie Regionaal Overleg Luchthaven Lelystad en eigenaar van zijn eigen bedrijf: Van Bochove advies en management.

Unieke bedrijfsfilm Van Houten

De inpakafdeling van cacaofabriek Van Houten. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Op YouTube is sinds vorige week een - voor de redactie - onbekend filmpje te vinden over cacao- en chocoladefabrikant Van Houten.

De bijna 28 minuten durende film zou zijn gemaakt in 1952 en het betreft zeer waarschijnlijk een bedrijfsfilm. Zondag plaatsten we een link naar het filmpje op WeesperNieuws.nl. Dat leverde al snel vele reacties op van lezers waarvan de vader of opa bij Van Houten werkte. De chocoladefabriek was destijds de grootste werkgever in Weesp. De link blijft op onze site te vinden, geef als zoekwoord 'Van Houten' in.

Comité: al meer dan duizend hand- tekeningen

WEESP - Meer dan 1000 Weespers hebben al getekend voor het zelfstandig voortbestaan van de gemeente Weesp. Dat meldt het actiecomité Zelfstandig Weesp. Zij moeten nog langs de deuren bij een deel van Weesp.

De handtekeningenactie loopt nu bijna een maand. De actievoerders gaan langs alle deuren in Weesp. "We hebben het centrum nu gedaan, Leeuwenveld en het stationsgebied. We gaan nu langs de flats aan de Sinnigvelderstraat en dan naar de Klomp en Aetsveld", aldus actievoerder Gjalt Zondergeld. Comité Zelfstandig Weesp wil, zoals de naam al doet vermoeden, dat Weesp ook in de toekomst een zelfstandige gemeente blijft. Weesp kan wel samenwerkingsverbanden aangaan, maar een gemeentelijke fusie vinden de actievoerders uit den boze. De provincie Noord-Holland wil wel dat Weesp fuseert.

Afspraken met Versa over prestaties

WEESP - De gemeente Weesp gaat prestatieafspraken maken met Versa Welzijn over hun werk. Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad drong eind vorig jaar aan om de grote subsidies van de Bibliotheek en Versa Welzijn nog eens goed onder de loep te nemen. De verslagen van de Bibliotheek zijn openbaar en daarmee is dus goed te zien waar het geld voor gebruikt wordt, zo schrijft het college. Maar bij Versa is het wat anders. Die leveren verschillen diensten voor verschillende doelgroepen. Versa krijgt vijf taakvelden waar apart subsidie aan zal worden verleend. Die vijf velden zijn ook te controleren. De gemeente en Versa gaan steeds om tafel om te kijken of alles naar verwachting gaat.

Drie esdoorns woensdag om

WEESP - Drie kapitale, maar doodzieke esdoorns aan de Hoogstraat worden woensdag en donderdag gekapt. De bomen vormen een direct gevaar, aldus de gemeente.

Eerder was al een kapvergunning aangevraagd voor de bomen. Twee van de drie hebben last van zwammen en zijn ernstig aangetast. Bij de derde is een grote holte ontdekt in de onderkant van de stam. Het gaat om de bomen voor huisnummers 12, 15/17 en 58.

Bingo

WEESP - Buurtvereniging De Achtergracht houdt in het OAZ-gebouw een gezellige bingomiddag.

Er zijn leuke prijzen te winnen. Om 14.00 uur gaan de balletjes weer rollen. De zaal is geopend vanaf 13.30 uur. Adres: Fijnvandraatlaan.

Vechtstede-leerling Youki Overkleeft is een 'rising star' op musical.ly

'Ik verdien hier ook nog wat mee; ik hoef geen vakken te vullen'

Elke keer als Youki een video post op musical.ly heeft ze binnen de kortste keren duizenden likes.

door Marieke van Veen

WEESP / DIEMEN - Ze wordt getipt als 'rising star'. Elke keer als Youki Overkleeft (14) een video post op musical.ly heeft ze binnen de kortste keren duizenden likes vanuit de hele wereld. Maar liefst 315.000 fans én een kroontje heeft de 'muser' uit Diemen inmiddels, terwijl ze overdag gewoon in de schoolbanken van het Weesper Vechtstede College zit.

Voor wie het nog niet wist: musical.ly is een lipsync-app en een sociaal medium ineen. Lipsync staat voor lipsynchronisatie, een soort playbacken dus. Je kiest uit de muziekbibliotheek een liedje en maakt een videoclipje met danspasjes en (veel!) gebaren. En dan maar hopen op veel hartjes.

'Ik word soms al herkend, zoals laatst op straat in Arnhem'

Sinds wanneer ben jij een muser?
"Eigenlijk pas sinds een jaar. De app was al een hype voordat ik 'm downloadde. Maar toen was ik wel meteen verkocht."

Hoeveel video's post jij per dag?
"Vier of vijf. Op een schooldag wat minder en in het weekend wat meer. Maar wat je te zien krijgt, zijn alleen de clipjes waar ik zelf tevreden over ben. Soms doe ik een clipje wel tien keer opnieuw."

Hoe kom je aan 315.000 fans?
"De organisatie achter musical.ly kijkt zelf ook mee naar wat er zoal gepost wordt en als ze een bepaald clipje heel creatief of bijzonder vinden, dan wordt dat gefeatured - uitgelicht, zeg maar. Toen dat bij een van mijn filmpjes gebeurde, ging het heel snel. Het clipje werd opeens heel vaak bekeken en ik kreeg er ook veel volgers bij. Hierdoor ging het rollen. Ik heb inmiddels al zo'n 17 features gehad en ik heb een 'crown' gekregen, wat betekent dat je bij de favorieten hoort. Dat is wel heel tof."

Hou je wel genoeg tijd over voor school?
"Ja hoor, op school gaat het prima. De clipjes duren ook maar 15 seconden, dus zelfs als het een paar keer misgaat kost het niet zo veel tijd. Ik neem ook wel eens clipjes op het Vechtstede College op, tijdens de pauze op het schoolplein bijvoorbeeld. Ook wel grappige filmpjes samen met vriendinnen. Niet alles wat ik post is serieus, dat hoeft ook niet."

Wat hoop je hiermee te bereiken?
"Ik hoop op een gegeven moment zo bekend te zijn dat ik dansworkshops kan geven. Ik word soms al herkend! Ik moest laatst in Arnhem zijn, daar wezen meisjes op straat naar me en ik hoorde ze praten over musical.ly. Even later stond er een reactie op de app: 'We liepen net langs je!' Heel raar."

Je hoopt dus dat dit je uiteindelijk werk gaat opleveren?
"Ik verdien er nu ook al geld mee. Ik ben aangesloten bij een bureau dat mij zo nu en dan inschakelt als er een tv-programma of zoiets gepromoot moet worden. Ik spoor mijn volgers dan in een filmpje aan om naar dat programma te kijken en daar krijg ik geld voor."

Veel geld?
"Nou, ik ben nog niet rijk, maar ik hoef geen vakken te vullen in de supermarkt. En ik verdien mijn geld met iets wat ik heel leuk vind. Dansen is mijn grote passie."

Lipsync is een soort playbacken? Gaan we je ooit horen zingen?
"Ik kan niet zingen. Zo jammer."

Ik zag laatst een meisje op een bankje zitten. Ze had een koptelefoon op en luisterde naar muziek. Zonder dat ze het zelf in de gaten had maakte ze lipsync-gebaren. Doe jij dat ook?
"Zo vaak. In de trein zitten mensen soms weleens heel raar naar me te kijken, haha."

Albasten buik als dank voor beademing baby Max

'Soms kom je als dokter voor spannende situaties te staan, gelukkig kwam het goed'

Terwijl Hans Burggraaff het beeld uitpakt, kijken Max, zijn moeder Sonja en beeldhouwster Anna van Roomen toe.

WEESP - De werkkamer van verloskundige huisarts Hans Burggraaff wordt zo langzamerhand een klein museum. Al verschillende patiënten hebben hem uit dank iets gegeven. Vorige week kwam daar een mooi beeld bij. Sonja Brekelmans bedankt hem hiermee voor de levensadem die hij haar baby gaf.

Na een thuisbevalling kwam in het najaar van 2016 Max ter wereld. Hij had een moeizame start en ademde niet. Dokter Burggraaff beademde de baby en gaf hem hartmassage. Ook wikkelde hij Max in folie omdat hij wat onderkoeld was. Nog voor de ambulance arriveerde ging het al een stuk beter met Max, iets waar zijn moeder Sonja Brekelmans de huisarts eeuwig dankbaar voor is. Daarom stond ze vorige week op de stoep met een kunstwerk. Baby Max en Sonja's tante en beeldhouwster Anna van Roomen waren erbij toen de arts een zwangere buik in wit albast uitpakte. Hij waardeert het gebaar enorm: "Soms kom je als dokter voor spannende situaties te staan. Ik doe mijn best en gelukkig is het goed gekomen. Mooi om een tastbaar aandenken hieraan te hebben."

'Aardig zijn lost niet alles op, soms is actie nodig'

Krav Maga Amsterdam start met lessen in Weesp

Mathijn Appelman (zwart shirt) tijdens een les. Foto: Inside Defence

door Marieke van Veen

WEESP - Van de juf en van onze ouders krijgen we - als het goed is - te horen dat geweld geen oplossing is. Dat is het eigenlijk ook niet, maar soms, als het echt niet anders kan, is het de enige manier om in veiligheid te komen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe, zegt Mathijn Appelman van Inside Defence. De Amsterdamse aanbieder op het gebied van verdedigingskunst start in maart met lessen Krav Maga in Weesp.

Full bodywork-out

Een Krav Maga les is een full bodywork-out. Bierbuik of sixpack, beginnende of gevorderde sporter, jong of oud maakt niet uit. Krav Maga is volgens Mathijn Appelman van Inside Defence geschikt voor iedereen die weerbaarder, fitter en gezonder wil worden. Omdat Krav Maga geen wedstrijden kent, traint iedereen op zijn eigen niveau. Appelman: "Er is eigenlijk maar één vereiste: dat je je steeds voor 100% inzet."

"Krav Maga maakt je weerbaar, en ook fitter en gezonder. Daarbij is het ook gewoon hartstikke leuk om te doen." Zelf is Appelman er tien jaar geleden mee begonnen, nadat hij door een blessure moest stoppen met boksen.

'De beginnerslessen zijn vooral gericht op jezelf in veiligheid brengen'

Inmiddels is Appelman zelf expert 1. Krav Maga kent namelijk geen gekleurde banden maar gradaties. Expert 5 is het hoogste level. "Maar ook als je op dat niveau bent, kun je blijven bijleren. Het kan altijd beter."
Appelman startte vijf jaar geleden met Inside Defence in een kleine ruimte op IJburg. Inmiddels geeft hij lessen op vier verschillende locaties in Amsterdam en is het instructeursteam uitgebreid met Hielke van den Hoed en Theresa Wever. Alle drie zullen we ze tegenkomen op de nieuwe locatie in Weesp. Appelman: "De lessen vinden plaats in de Kors Breijerschool, op dinsdagavond om 20.30 uur en donderdagavond om 20.30 uur. We richten ons in eerste instantie op beginners 18+, omdat Krav Maga nog niet werd aangeboden in Weesp en er daarom waarschijnlijk maar weinig Weespers zijn die deze sport al beoefenen. Maar als blijkt dat er behoefte is aan lessen voor kinderen, tieners of alleen vrouwen, dan zouden we het aanbod kunnen uitbreiden, want die lessen kunnen we in principe wel aanbieden."

Krav Maga is géén vechtsport, maar een Israëlische zelfverdedigingstechniek gebaseerd op realistische situaties en natuurlijke reflexen. "In de beginnerscategorie zijn de oefeningen en de technieken vooral gericht op veilig wegkomen", licht Appelman toe. "Want volgens het Nederlands strafrecht is zelfverdediging alleen toegestaan als het echt niet anders kan. Kun je wegrennen, dan moet je dat doen. Anders wordt het natuurlijk als een geliefde aangevallen wordt, dan ren je juist niet weg. In dat geval moet je wel actie kunnen ondernemen. Daar zullen we dus ook aandacht aan besteden, maar de lessen zijn vooral gericht op jezelf in veiligheid brengen."

Wie Krav Maga eens wil uitproberen is welkom voor een gratis proefles. Ook is er een proeflessenpakket van drie lessen inclusief een gratis club-T-shirt voor 25 euro. Kijk op insidedefence.nl voor meer info.

Nick Buitendijk is Nederlands kampioen zwemmen

Weesp – Nick Buitendijk van de Weesper zwemclub Triton is afgelopen weekend drie keer Nederlands kampioen geworden tijdens de jaargangfinales in Leiden. Bij de jaargangfinales komen de beste Minioren-zwemmers van Nederland tegen elkaar uit.

Nick kwam in actie op de 100 meter vrije slag, de 100 meter vlinderslag en de 50 meter vrije slag, waarmee hij de eerste plek behaalde. Daarnaast kwam hij in actie op de 400 meter vrije slag waarmee hij vijfde werd. Hij verpulverde zijn eigen persoonlijke records op deze grootse wedstrijden en kon zijn zenuwen in bedwang houden.

Nienke Verschuren werd heel knap zesde van Nederland met de 100 meter schoolslag en verbeterde haar persoonlijke record ruimschoots. De zwemvereniging is ontzettend trots op deze mooie prestaties.

Slordig FC Weesp lijdt nederlaag

WEESP - FC Weesp heeft zondag een thuisnederlaag geleden tegen het Haarlemse Schoten.

De Weespers speelden slordig en gaven veel kansen weg. Een sterke periode in de tweede helft waarin ook een Weesper doelpunt ten onrechte werd afgekeurd, was niet voldoende om de punten in Weesp te houden.

Omdat concurrent Bloemendaal gelijkspeelde, staat FC Weesp nu op de tweede plaats met één punt achterstand.

Uitzege voor voetbaldames

WEESP - Zondag gingen de FC Weesp vrouwen op bezoek bij het Amsterdamse SDZ. Voor de winterstop werd er in eigen huis gewonnen met 3-1, dus de drie punten moesten en zouden mee naar Weesp.

Dat is gelukt, ondanks dat Weesp flink wat speelsters miste en hierdoor met de opstelling moest worden geschoven. De eerste helft werd nog getekend door slordigheid en collectief niet graag genoeg willen, maar na rust kwam er een heel ander team uit de kleedkamer.

Naomi Hoffmeister en Tess Brunekreef kwamen tot scoren en Weesp ging met een 2-0 winst naar huis. Volgende week bekeren de dames tegen SDO.

Piet Keizer wilde graag aan de slag met Mees de Wit

Mees de Wit uit Weesp speelt in Ajax Onder 19. Foto: Ajax Showtime / Bram van der Ploeg

WEESP - Piet Keizer zag het helemaal zitten met Ajax-talent Mees de Wit uit Weesp. De legendarische linksbuiten wilde de Weesper, ook linksbuiten, helpen met tips en training. Helaas komt dat er niet van, Piet Keizer overleed eerder deze maand.

Keizer had grote plannen met Mees de Wit, verklapt begeleider Stefano van Delden in gesprek met Ajax Showtime. De website meldt: "De linksbuiten van Ajax O19 wil stappen zetten in zijn carrière en riep de hulp in van Keizer, met wie hij door scouts en kenners vaak wordt vergeleken. Tot grote verbazing van kamp De Wit zei Keizer meteen ja."

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

WONINGEN GEZOCHT! voor expats en bedrijven Interhouse Hilversum 035-303 13 20 www.interhouse.nl vertrouwd en snel

PASFOTO NODIG? Vroom optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, W.C. Hogeweij

Acupunctuur in Weesp! Last van een winterdip, maak snel een afspraak bij Desirée Lekkerkerker www.ackrufy.nl of 0294-785331

Nieuw in Weesp: YOGA LESSEN! Er wordt Hatha yoga gegeven, en is toegankelijk voor beginners en gevorderden. Kijk op: yoga-du-soleil.jimdo.com

Ervaren OPPAS gezocht in Weesp voor HOND; middelgroot, 5 jr, teefje & lief! Alles in overleg; incidenteel/ weekend/ vergoeding. Tel. 06-1364 6770

Leuk werk als de zon schijnt? Oproepkrachten gevraagd voor in de horeca/tuin va 15 jr. Leuk afwisselend werk en lekker buiten! Kijk voor de locatie op www.midgetgolfbaan.nl of bel 0653818288 (Frieda)

Hara Meditatie, van ontspanning naar kracht. Cursus van 5 weken, proefles vrijdag 24 feb 20.00 – 21.00, start zondag 12 mrt 10.30 -11.30, Jan Woudsmaschool te Driemond. Meer info/ aanmelden, zie FB Gewoon Zijn Meditatie of bel 06 48194266.

STILTE MEDITATIE Gun jezelf een moment van stilte. Dinsdagavond 28 feb van 20.00 – 21.00, Het Fort aan de Ossenmarkt, proefles € 5,- . Voor info en aanmelden zie Facebook ‘Gewoon Zijn Meditatie’ of bel 06-48194266.

aanst. zondag 26/2 open van 12-17 uur 250 m2 vol vintage, 2ehands, brocante kijk op www.inboedelsenzo.nl Koninginneweg 66, Kortenhoef

VOETZORG REEHORST - Pedicurepraktijk in Ned.den Berg. Slecht ter been? Behandeling ook bij u aan huis in Weesp! Meer info of afspraak maken: 0294-741464 of
www.voetzorgreehorst.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Regioproject Schoonthuis.nl levert in eerste jaar 40 banen op

Huishoudelijke hulp netjes geregeld met 10 euro korting van gemeente

Wie Schoonthuis.nl inschakelt, pakt de zaken ook voor Diana en haar collega's netjes aan. Foto: Bob Awick

REGIO - De werkster, Miep Zwiep. Hoe je de huishoudelijke hulp ook noemt, er is volgens de zorgwethouders in de Gooi en Vechtstreek grote behoefte aan. Tegelijk raakten veel Thuiszorgers hun baan kwijt als gevolg van bezuinigingen. De Regio Gooi en Vechtstreek startte vorig jaar het project Schoonthuis.nl om die mensen (weer) aan een baan te helpen.

Dweilen of koken

Schoonthuis.nl is van toepassing op particuliere huishoudelijke hulp. Hieronder vallen werkzaamheden als het lappen van de ramen, stofzuigen, strijken en dweilen. Sommige huishoudelijke hulpen helpen ook bij het koken, boodschappen doen of klusjes in en om het huis. De werkzaamheden die ze kunnen verrichten, hangt af van de zorgaanbieder. Dat verklaart mede het verschil in tarief.

Diana van de Hee is een van de mensen die via Schoonthuis.nl een fatsoenlijke baan heeft. Ze is er erg blij mee, niet in de laatste plaats omdat alles goed is geregeld. "Het biedt zekerheid, ook financieel", zegt ze als ze de stofzuiger even uitzet. "Je wordt goed begeleid en de organisatie die mij inzet regelt de planning."

Tientje cadeau
In het geval van Diana is dat AlfaZorg, een van de zorgaanbieders die bij Schoonthuis.nl zijn aangesloten. Wie een betrouwbare en betaalbare hulp in de huishouding zoekt, kan een keuze maken uit zestien aanbieders, met namen als ZorgMies, ZonZorg en Royal Care. De tarieven lopen op van 21 tot 27 euro per uur. Maar de gemeenten doen 10 euro per uur cadeau (met een maximum van 4 uur per week). Daardoor betaal je dus tussen de 11 en 17 euro per uur. Een voorbeeld: wie Diana als huishoudelijke hulp wil, betaalt 12,79 per uur.
Wie Schoonthuis.nl inschakelt, pakt daarmee de zaken ook voor de huishoudelijke hulp netjes aan, benadrukt Janny Bakker, wethouder in Huizen. Belastingafdracht, vakantiegeld en doorbetalen bij ziekte zijn geregeld. "Zoals we dat met z'n allen normaal en fatsoenlijk vinden", zegt ze. Diana en haar collega's hebben daarmee een baan waarbij ze zekerheid hebben over hun inkomen en het aantal uren dat ze graag willen werken. Voor de klant zijn er ook voordelen: als de hulp niet bevalt, vraag je een andere. En bij ziekte komt er een vervanger.

Inclusief korting ligt het tarief tussen de 11 en 17 euro per uur

Banen
Het project is een proef en is nu ongeveer een jaar bezig. Momenteel maken zo'n 370 huishoudens in onze regio er gebruik van. Samen zorgen ze voor 1.130 uur per week aan (behoud van) werkgelegenheid voor thuiszorgmedewerkers. Uitgedrukt in banen: circa 40. Voor een deel gaat het binnen dit aantal om behoud van banen die al bestonden (en die anders mogelijk zouden verdwijnen). Meer dan de helft, tot nu toe 26, zijn echter nieuwe banen die via Schoonthuis.nl zijn gecreëerd, zo is onlangs aan de gemeenten gerapporteerd. Schoonthuis.nl begint daarmee dus al aardig te lopen, maar de ambitieuze doelstelling van 240 banen is nog lang niet bereikt.

De proef duurt tot en met 2018. De Regio wil niets liever dan het project daarna voortzetten, maar het hangt natuurlijk wel af van de financiering. De gemeenten financieren de tegemoetkomende tientjes nu uit een bepaald volksgezondheidsbudget. Dat gaf overigens meteen verwarring bij de introductie. Wethouder Bakker: "Er werd toen gezegd dat we geld gebruikten dat was bedoeld voor de zorg. Maar dat is niet correct. Het geld dat we inzetten voor Schoonthuis.nl is echt bedoeld voor werkgelegenheid. Het unieke van de opzet in de Gooi en Vechtstreek is dat het niet ten koste mag gaan van de mensen die zorg nodig hebben en een WMO-voorziening moeten krijgen."
Voor iedereen
Iedereen kan Schoonthuis.nl inschakelen: gezin of alleenstaand, jong of oud, arm of rijk. De enige voorwaarde is dat je woont in een van de acht gemeenten: Weesp, Gooise Meren, Huizen, Blaricum, Laren, Eemnes, Wijdemeren of Hilversum. Op SchoonThuis.nl staat hoe het werkt. Ook de gemeente kan informatie geven.

'Het biedt zekerheid, ook financieel; ik ben er erg blij mee'

Op zoek naar bijzondere verhalen over meerlingen

Ans Visser verzamelt berichten over meerlingen. Foto: Bob Awick

HUIZEN - Ans Visser uit Huizen verzamelt al bijna zestig jaar is bijzondere, verdrietige en opmerkelijke verhalen over meerlingen. Nu heeft ze het het idee om de verhalen te bundelen. "De een is helemaal gek van treinen en dit vind ik heel leuk."

Op de tafel in de woonkamer ligt een klein gedeelte van de verzameling van Ans Visser (71) uitgestald: grote plakboeken met krantenknipsels, foto's en geboortekaarten. "Ik heb maar wat naar beneden gehaald", vertelt ze erbij. Ze heeft inmiddels ruim zeventig plakboeken met daarin alleen twee- en drielingen. "Dat zijn er duizenden. Ook heb ik zo'n 2.500 geboortekaarten." Verder verzamelt ze boeken, schilderijen, series en beeldjes.

De fascinatie begon op haar elfde. Haar oog viel op een nieuwsartikel over een meerling. "Ik vond dat zo bijzonder en ook heel schattig. Ik ben er toen op gaan letten." Meteen was een passie geboren. Toen ze 16 was, ging ze met haar zelfgekochte Solex, een plakboek en een fotocamera het Gooi door op zoek naar tweelingen. "Als ik dan een tweeling zag, maakte ik een foto", vertelt ze. Het meest bijzonder was de vijfling die in 1992 werd geboren in Nederhorst den Berg. "Ik ben bij ze op bezoek geweest, zij ook bij mij. Elk jaar als ze jarig zijn, stuur ik een gedichtje met vier regels."

Laatst las Ans iets over een tweeling die op twee verschillende dagen is geboren, iets dat ze meteen aan haar verzameling toevoegt. "Ik wil die verhalen graag bundelen en uitgeven", vertelt ze. Door de publiciteit hoopt ze zo veel mogelijk verhalen te ontvangen. "Als mensen dus verhalen kennen, schrijf het op en stuur het op." Het adres: ansvisser@hotmail.com

'Geef latente woonwens door aan de makelaar'

Het team van Drieklomp Makelaars in Laren: Marcelle Jansen, Bastiaan Schuijt en Ed van Drie.

door Marieke van Veen

Je hoeft niet per se concrete verhuisplannen te hebben om bij een makelaar aan te kloppen. Integendeel, stelt Bastiaan Schuijt van Drieklomp Makelaars in Laren: "De doorstroming op de woningmarkt stagneert door het gebrek aan keuze. Dit heeft als gevolg dat mensen die wel iets anders zoeken maar dat niet kunnen vinden, wachten met het te koop zetten van hun eigen huis".

Een vicieuze cirkel dus. Schuijt: "De NVM krapte-indicator wijst uit dat de keuzevrijheid van potentiële kopers is teruggelopen van zes naar drie woningen. Dat heeft vooral te maken met de vergrijzing - een landelijk probleem, dat ook in het Gooi speelt. Eind zestigers waarvan de kinderen al lang en breed het huis uit zijn, blijven steeds langer in hun grote woningen zitten omdat ze geen geschikte andere woning kunnen vinden.

De makelaar roept mensen die willen verhuizen op eens een makelaarskantoor binnen te stappen: "Laat ons weten dat je bewegen wil, ook als je zelf geen kansen ziet. Hierdoor krijgen wij meer inzicht op het latente vraag en aanbod en kunnen we proberen aan de hand van die gegevens matches te maken."

Inhaalslag
Ook wijst Schuijt ontwikkelaars en lokale overheden in het Gooi erop dat er ten behoeve van de doorstroom en de vergrijzing een grote behoefte is aan appartementen en andere gelijkvloerse woningen. "Er gebeurt al wel wat, bijvoorbeeld op het gebied van transformatie van leegstaande kantoren naar woningen, maar niet snel genoeg. Er is zo lang niet gebouwd vanwege de crisis, er is een enorme inhaalslag nodig."
Volgens de makelaar is de woningmarkt tijdens de crisis helemaal uit balans geraakt: "Voor de crisis waren vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd. Nu wordt er weer goed verkocht, maar wel met een scheve woningmarkt. Het aanbod droogt op. Als er in het Gooi een leuke twee-onder-een-kap wordt aangeboden, staan er meteen dertig stellen op de stoep. Je huis raak je vandaag de dag op zich zo kwijt, maar dan moet je wel zelf weer iets vinden en daar kan een makelaar een belangrijke rol in spelen".

"

Column

Het droogkookeffect

Ik denk dat het niemand ontgaan is dat de woningmarkt weer terug is op het niveau van voor de crisis en 2016 weer een topjaar was voor de woningverkopen. Ik zal u niet vermoeien met allerlei droge cijfers, maar de woningverkopen en de prijzen zitten allemaal in de lift. Uiteraard is dit een goede ontwikkeling voor de verkopers, maar het brengt ook negatieve effecten met zich mee, het zogenaamde 'droogkookeffect' van de markt. Dit effect zien we al veel langer in Amsterdam en andere grote steden, maar dringt nu ook door in de Gooische markt.

De grote vraag overstijgt het aanbod waardoor het aantal woningen dat te koop staat sterk afneemt. Als voorbeeld: tijdens de crisis stonden er Hilversum circa 1500 woningen te koop, dit aantal is nu 'slechts' circa 600. En als de vraag het aanbod overstijgt ontstaat er schaarste, met alle vervelende effecten van dien. Een voorbeeld hiervan is een fraaie jaren-30-hoekwoning die ik een aantal weken geleden in verkoop nam. Eerlijk is eerlijk: het was ook een heel net afgewerkt en gezellig woonhuis, maar de animo was werkelijk waar overweldigend! Binnen twee dagen hadden we ongeveer 40 bezichtigingen gepland. Dit lijkt een luxepositie voor de makelaar en de verkoper, maar helaas moeten we dan ook heel veel gegadigden teleurstellen.

Wat ik heel belangrijk vind, is een heldere onderhandelingsmethodiek te hanteren. Belangrijk is te weten dat een makelaar de manier van verkopen uiteindelijk kan bepalen naar aanleiding van de getoonde, concrete belangstelling. Een goede communicatie hierover vind ik essentieel. In dit geval zijn we naar aanleiding van de belangstelling overgegaan tot een inschrijving. Dit is voor potentieelkopers niet altijd even leuk, en heel onzeker, maar geeft wel gelijke kansen. Ik heb hier in mijn columns al eerder voor gepleit, maar het is zeker aan te raden om je in deze hectische markt te laten begeleiden door een aankoopmakelaar. Hij of zij kent de verschillende verkoopmethodes en houdt te allen tijde het hoofd 'koel', dat is wel fijn in deze 'drooggekookte' markt ;-)!

Stafje voor Gooise makelaars

Henk Honing, Alfred de Kleermaeker en Jacques Walch. Foto: Bob Awick

LAREN - De Gooise makelaars Henk Honing en Jacques Walch kregen donderdag het NVM makelaarsstafje ter gelegenheid van hun 25-jarig jubileum als beëdigde makelaars.

De traditie van het makelaarsstafje gaat vier eeuwen terug en is een teken van vakbekwaamheid. In de vorige eeuw moest dit stafje bij elke transactie aan de twee partijen worden getoond. Tegenwoordig is het makelaarsstafje nog een fraai teken van de waardigheid van het ambt. Alfred de Kleermaeker, voorzitter NVM Gooi, reikte de stafjes aan Honing en Walch uit bij Voorma en Walch in Laren.

Huizenprijzen Laren op 2

LAREN - Op Bloemendaal na wordt er in Laren het meest betaald voor een woning. Het CBS en het Kadaster berekenden de gemiddelde koopprijs in Laren op 609.000 euro. Blaricum staat met 555.000 euro ook in de landelijke top 3.

De rest van onze regio:
Gooise Meren 414.000
Wijdemeren 358.000
Huizen 299.000
Hilversum 295.000
Weesp 238.000

Vlag in top

Foto: Roosdom Tijhuis Planontwikkeling


BLARICUM - Na de champagne voor Gooiers Enk ging vorige week dinsdag ook de vlag de lucht in voor het nieuwbouwproject Unieck Blaricum. Samen met bewoners werd de start van de bouw gevierd. De kopers hesen samen met Martin Companje van Roosdom Tijhuis de vlag, daarna waren er hapjes en drankjes.

Pleun blij met gloednieuwe Outlander

Snel rijles voor nieuwe 'Voice'

Pleun is de trotse eigenaar van een nieuwe Mitsubishi Outlander.

The Voice of Holland-winnares Pleun is de trotse eigenaar van een nieuwe Mitsubishi Outlander. Afgelopen vrijdag was de finale van het zevende seizoen van het succesvolle tv-programma, waarvan Mitsubishi Motor Sales Nederland vanaf seizoen één partner is.

De 18-jarige zangeres Pleun Bierbooms kreeg naast het platencontract en de bokaal ook de sleutels van een gloednieuwe Mitsubishi Outlander overhandigd. Pleun is nog niet in het bezit van haar rijbewijs. "Voorlopig zal ik op de passagiersstoel plaatsnemen, maar de Outlander is een extra stimulans om zo snel mogelijk mijn rijbewijs te halen, zodat ik zelf kan touren", aldus de winnares van TVOH. "Het is haar gegund en wij wensen haar succes en plezier met haar optredens en veel veilige kilometers in haar Outlander", aldus Mitsubishi Motor Sales.

Negen speakers
Pleun kan haar single 'What Hurts The Most' laten klinken door de negen speakers van het Rockford Fosgate premium soundsystem. De Outlander line-up start bij de 2.0 CVT Benzine 2WD vanaf € 33.900,- all-in rijklaar. Standaard heeft deze uitvoering een verbeterde CVT-automaat, vijf zitplaatsen en SDA. De 2.0 CVT zevenzitter is er vanaf € 36.900,-. Behalve twee extra zitplaatsen heeft deze versie onder andere 18-inch lichtmetalen velgen, SDA, led-kop- en -mistlampen, Blind Spot Warning, Rear Cross Traffic Alert en parkeersensoren achter.

Ford KA+ extra scherp in prijs

Ook qua uitrusting verrast de KA+.

Ford introduceert een extra scherp aanbod van de KA+. De prijsstelling van het stijlvolle, praktische en compacte model van Ford is volledig nieuw en met € 700 naar beneden toe aangescherpt. Bovendien introduceert Ford voor de nieuwe KA+ een aankooppremie van nog eens € 500.

Met de introductie van de KA+ toonde Ford afgelopen jaar aan dat een compact model ook praktisch en ruim kan zijn. De KA+ is compact van buiten, maar verrassend ruim van binnen.
De brede achterbank biedt plaats aan drie passagiers die ook nog eens over voldoende beenruimte beschikken. Het instappen is eenvoudig, omdat de KA+ een echte vijfdeursauto is die met kenmerkende stijlelementen de typische Ford 'family look' uitstraalt. Ook qua uitrusting verrast de KA+. Fords kleinste auto beschikt standaard over tal van voorzieningen.

Volvo Private Lease online te regelen

Volvo Private Lease biedt consumenten de mogelijkheid de Volvo van hun keuze nu ook direct online te bestellen. De klant hoeft pas naar de Volvo-dealer als hij/zij de nieuwe Volvo gaat ophalen. Iedereen kan de bestelling op elk gewenst moment van de dag plaatsen met de onlinecalculator die met deze nieuwe optie is uitgebreid. Nieuw in het aanbod zijn de Volvo S60- en V60 Nordic-uitvoeringen. De maandtarieven beginnen bij 439 en 459 euro (48 maanden, 10.000 km/jaar). De uitbreiding van de Volvo Private Lease-calculator sluit aan op de trend dat consumenten hun aankopen steeds meer online doen. De calculatie van het maandbedrag bespreken bij de dealer kan ook nog steeds.

Roadtrip door IJsland met Kadjar en Captur

IJsland biedt alles om deze Renaults uit te dagen.

Renault Extreme Roadtrip start een tweede serie.

In deze reeks gaan influencers en beste vrienden Giel de Winter (StukTV) en Jay Jay Boske (Expeditie Robinson) op een spectaculaire reis langs extremesportslocaties in IJsland.

IJsland is een land van uitersten en een perfecte plek om allerlei extreme activiteiten te proberen. Tijdens de roadtrip ontmoeten Giel en Jay Jay locals met een passie voor extreme sports en een bijzonder verhaal. De mannen kunnen natuurlijk niet achterblijven en maken kennis met tien spannende activiteiten, zoals fatbiken, ijsduiken, splitboarden en snowkiten.

Renault is met de Kadjar en Captur de bindende factor die de twee vrienden overal naartoe brengt. Via een 360 graden content partnership verbindt Renault zich aan extreme sports en creëert hiermee een stoer en sportief imago. Kijkers maken kans op een eigen roadtrip door IJsland in de Renault Kadjar of Captur.

'Extreme Roadtrip' is te zien op het YouTube-kanaal van RTL Basecamp, via RTL 7 en natuurlijk op StukTV.

Tweede generatie Opels vlaggenschip

Opel introduceert de nieuwe Insignia op de Autosalon van Genève, van 7 tot en met 19 maart aanstaande. De geheel nieuwe, tweede generatie van de Opel Insignia oogt als een grote coupé, zijn uitnodigende interieur is buitengewoon ruim en de auto biedt de inzittenden optimale veiligheid. Zoals het een vlaggenschip betaamt, is de nieuwe Insignia uitgerust met talloze hightech voorzieningen. In Nederland biedt Opel de Insignia aan in een onbeperkt aantal kleuren voor prijzen vanaf € 33.695,- inclusief afleverkosten.