WeesperNieuws

19 oktober 2016

WeesperNieuws 19 oktober 2016


'Help, dit houden we niet vol'

De broers Arrais wonen met hun twee gezinnen en hun ouders in een flat. Foto: Ruth van Kessel

WEESP – Al meer dan een jaar woont de familie Arrais met zestien bewoners in de leeftijd van zeven maanden tot tachtig jaar noodgedwongen in een flat aan de Ingelandenstraat. Normaliter geschikt voor hooguit acht mensen, puilt het appartement met haar zestien bewoners nu uit. Dit kan echt niet meer zo. Zowel woningcorporatie Ymere als de gemeente is op de hoogte van de schrijnende situatie. De familie Arrais luidt de noodklok: "Wie doorbreekt onze onmenselijke woonsituatie?"
Lees verder op pagina 7.

Geef mij maar Gooise Meren...

WEESP - Geef mij maar Amsterdam? Nou, op dit moment niet wat de inwoners van Weesp betreft. Want een bestuurlijke samenwerking voelt beter aan met Gooise Meren dan met Amsterdam, zo wijst de Stadspeiling van het WeesperNieuws uit.

Als gemeentelijke herindeling een schip is, willen de meeste Weespers dat zo lang mogelijk buitengaats houden. Nu duidelijk is dat Weesp het bestuurlijke hoofd niet lang meer boven water kan houden, moet samenwerking met andere gemeenten de oplossing bieden, zegt ruim 50 procent van de respondenten van de Stadspeiling. 25 procent koerst liever meteen aan op een gemeentefusie, waarbij Weesp dus opgaat in een grotere, nieuwe gemeente.

Een ambtelijke fusie, waarbij het ambtenarenkorps fuseert en Weesp een eigen gemeenteraad behoudt, heeft bij ruim 15 procent de voorkeur.

Fusie
Op de vraag in welke regio Weesp de samenwerking moet zoeken, kiest ruim 60 procent voor 't Gooi en 30 procent voor Amsterdam. En op de vraag 'Stel dat Weesp toch moet fuseren, welke fusie heeft dan uw voorkeur?' antwoordt 50 procent van de respondenten Gooise Meren, 25 procent Amsterdam en 20 procent Wijdemeren.

De gemeenteraad staat op het punt om een samenwerking met zowel Gooise Meren als Amsterdam nader te verkennen. Vorige week hield de gemeenteraad een Politiek Plein: een avond waar inwoners konden discussiëren en zich konden laten informeren over dit onderwerp.
Lees verder op pagina 5.

Theo van Amsterdam gaat met pensioen

WEESP - Hij is een icoon in het Weesper winkelbestand: Theo van Amsterdam. Na 42 jaar hard werken kondigt hij zijn pensioen aan. Zijn winkel in de Slijkstraat komt in andere handen en blijft gewoon open.

Theo is 65 jaar en vindt het mooi geweest. Hij nam in 1974 de winkel over van Van Asselt en draagt de 500 m2 aan ijzerwaren, gereedschap en deurbeslag nu op 1 januari over aan Van Driel. Die heeft al soortgelijke winkels in Amsterdam en Almere. Het personeel blijft gewoon aan. Theo ziet de toekomst van de zaak positief in. Met de bouw van de wijk Weespersluis ziet hij een impuls voor het winkelbestand.

Naar rechter om terras

WEESP - Een Herengrachtondernemer en de gemeente staan in de rechtbank tegenover elkaar om een terras voor winkel Ginger.

Tegenover de winkel moet een terras aan het water komen. De gemeente weigert de vergunning, omdat winkels alleen terrassen aan de gevel mogen hebben. De zaak ligt bij de rechter. Uitspraak over zes weken.

Drie jongens bestolen door drie mannen

WEESP - Drie jongens zijn zaterdag bestolen van diverse persoonlijke eigendommen.

Dat gebeurde rond 14.00 uur in de Simon Vestdijkstraat. Drie nog onbekende mannen gingen er met hun spullen vandoor. De politie zoekt getuigen: 0900 - 8844.

99

euro kost het negeren van een stopverbod bij een school. Zie pagina 3

Van de lezers

Crematoriumplek (2)
Een beetje teleurgesteld ben ik wel over het ingezonden stuk van de heer Van Baars in het WeesperNieuws van 5 oktober. Hoe kan een jurist zomaar zonder enig bewijs veronderstellen dat het college iets 'bekokstoofd' heeft? Mocht het wel zo zijn geweest, dan zou het verhaal van Yarden toch niet zo vreemd in de lucht zijn blijven hangen? Dan diende het toch ergens voor? Dat deed het niet, de opmerking dat er iets 'bekokstoofd' zou zijn, is niet goed doordacht. Er is namelijk niets bekokstoofd. Integendeel, onze werkgroep voor het herstel van Landscroon mocht wel wat zeggen, maar onze ambtelijk projectleider heeft ons op het hart gedrukt volstrekt niets inhoudelijks te berde te brengen. Dus hield ik alleen een verhaaltje over het onderhoud van het historische gedeelte van de begraafplaats en het recht nieuwe graven uit te geven. En Yarden gaf aan zich bij onze ABC-UZ aan te willen sluiten inzake het crematorium. Ook onze architect mocht niets zeggen. Dus had de raadscommissie weinig te bespreken. Wij hadden veel kunnen zeggen, want de plannen lagen al in juni bij B en W. Waarom deze niet zijn doorgespeeld naar de Cie SOB begrijpen wij niet. Op alle gestelde vragen had geantwoord kunnen worden: de ligging van het crematorium aan de noordoostkant, geen ruiming van graven, toegang buitenom langs de oostelijke kant, 50 zitplaatsen (B en W wilden 100), voldoende parkeerruimte, niet meer crematies dan nodig is om Landscroon te kunnen onderhouden en het historische gedeelte te herstellen. Onze werkgroep heeft bedacht in samenwerking met ABC-UZ een kleinschalig crematorium te bouwen voor onderhoud en herstel van Landscroon. De gemeente heeft er, zo is wel duidelijk gebleken, geen geld voor. Verder willen wij ook dat er weer nieuwe graven worden uitgegeven, net zoals sinds enige jaren in de Oude Begraafplaats van Naarden.
Aukje Zondergeld

Crematoriumplek (3)
Steeds lees ik dat - als er een crematorium in Weesp komt - deze moet komen bij Carspelhof of Landscroon. Heeft de gemeente al gekeken naar alternatieve plekken? Ik noem twee mogelijkheden: 1) vanuit de stad gezien aan de rechterkant van Aetsveld, dus schuin tegenover Tong Ah, waar nu een stuk weiland is. Er lijkt mij daar genoeg ruimte voor een crematorium met veel parkeerplaatsen. 2) bij het Domijn, waar nu een rommelig bosje ligt. Qua entourage is optie 1 natuurlijk veel beter dan optie 2. Misschien zijn er nog Weespers met andere opties?
Rob Gorter

Weerbericht

Overwegend droog, af en toe zon, vrij koud
Na enkele onbestendige dagen staat eind deze week het sein weer op groen voor stabiele, droge weersomstandigheden. Het lagedrukgebied trekt via Duitsland in zuidoostelijke richting weg. Tijdens het weekeinde zwelt de luchtdruk boven Noord-Europa wederom aan tot hoge waarden. Niet alleen het droge herfstweer, maar ook de koude noordoostenwind keert terug.

Donderdag + vrijdag
Donderdag bestaat vooral in de nacht en ochtend nog kans op een bui. Af en toe schijnt de zon. Er staat een matige wind tussen noord en noordoost. Het wordt 12 à 13 graden. Vrijdag neemt de neerslagkans verder af. Er zijn wolkenvelden. Daar kunnen gaten in vallen met kans op wat ruimte voor de zon. Het wordt 11 à 12 graden bij een matige noordoostenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde schommelen de maxima rond 10 graden. Dat is enkele graden onder het langjariggemiddelde van 13 à 14 graden voor eind oktober. Ook de nachten zijn koud met minima van 2 à 3 graden, met grote kans op vorst aan de grond. Er wordt daarbij droog weer verwacht met een mix van wolkenvelden en zonneschijn. Er waait een matige oostenwind.

Weetje
Afgelopen zondag werd het 19 graden: de hoogste waarde in deze oktober. De kans op een temperatuur van 20 graden of meer in deze oktober is klein geworden. Vorig jaar was dat ook niet het geval. '20+' komt eind oktober zeker nog voor. Zowel in 2012 als 2013 werd het op 22 oktober nog 22 graden. In 2006 lukte dat nog op 26 oktober en in 2005 zelfs op 30 oktober.

Gedichten als een ode aan Minny

Minny Schenk was de inspiratiebron voor de dichtbundel van Eke Mannink.

WEESP – De Weespse Minny Schenk was de inspiratiebron voor de nieuwste dichtbundel van Eke Mannink.

Na het overlijden van Minny Schenk afgelopen voorjaar wilde Mannink per se een boek vol poëzie over haar schrijven. De presentatie van 'Min – Verzen voor een vriendin' met gedichten, muziek, herinneringen en een goed glas wijn is zaterdag 22 oktober in De Weesper Boekhandel, de plek waar Minny vaak kwam voor een kop koffie. Aanvang 15.00 uur.

Gedichten als een ode aan Minny Schenk

Minny Schenk was de inspiratiebron voor de dichtbundel van Eke Mannink

WEESP – De Weespse Minny Schenk was de inspiratiebron voor de nieuwste dichtbundel van Eke Mannink.

Na het overlijden van Minny Schenk afgelopen voorjaar wilde Mannink per se een boek vol poëzie over haar schrijven. De presentatie van 'Min – Verzen voor een vriendin' met gedichten, muziek, herinneringen en een goed glas wijn is zaterdag 22 oktober om 15.00 uur in De Weesper Boekhandel, de plek waar Minny vaak kwam voor een kop koffie. Met haar kleurrijke kleding en scootmobiel-mand vol knuffels was Minny een bekende verschijning in Weesp.

Meebetalen om Weesp aantrekkelijker te maken?

Ondernemers inventariseren of een stadsfonds iets voor Weesp is

Activiteiten ter promotie van Weesp: een voorbeeld van wat er uit het stadsfonds zou kunnen worden betaald. Foto: Marieke van Veen

door André Verheul

Meebetalen

Het bestuur van winkeliersvereniging WDO voelt wel voor het stadsfonds. Wijnhandelaar Hans van den Doel (geen WDO-lid) is tegen. "Mijn bedrijf heeft geen enkel voordeel aan de huidige activiteiten van IVW, WDO en Weesp Marketing. Sterker nog, ze werken voor ons omzetverlagend. Waarom moeten wij dan meebetalen aan deze activiteiten? En áls er al een stadsfonds moet zijn, dan moeten ook de inwoners meebetalen."

WEESP - Stel je voor: een pot met geld waar leuke, belangrijke en noodzakelijke dingen van betaald kunnen worden die de winkelstraten, de bedrijventerreinen en misschien ook wel heel de stad aantrekkelijker maken. Zo'n veertig gemeenten hebben al zo'n stadsfonds. Het wordt gefinancierd door onder meer winkeliers, bedrijven, verenigingen, scholen en agrariërs. Ook in Weesp is er nu een initiatief voor een stadsfonds.

Een blik op stadsfondshilversum.nl geeft meteen aan hoe een stadsfonds kan werken. Er is daar vorig jaar een substantiële bijdrage geleverd aan wel 25 activiteiten die de aantrekkelijkheid en het economisch klimaat van Hilversum versterken. Er zijn zo'n veertig gemeenten met zo'n stadsfonds. Winkeliersvereniging WDO en bedrijvenvereniging IVW inventariseren nu of er ook in Weesp animo voor is. Op 26 oktober is er een informatieavond in het stadhuis. De regel is dat het geld voor een stadsfonds bijeen wordt gebracht met een verhoging van de ozb-belasting op alle niet-woningen. Het zijn dus alle eigenaren en gebruikers van bijvoorbeeld winkels, kantoren, bedrijfshallen en opslagloodsen, maar ook van scholen, theaters, praktijkruimtes, sportkantines en landbouwgrond die aan het stadsfonds moeten gaan betalen. Het gaat om 50 euro per jaar, waarvan 22,50 euro voor de gebruiker van het pand ,voor elke 100.000 euro WOZ-waarde. In totaal brengt dat in Weesp 231.000 euro op.

Stadsfonds wordt betaald uit verhoging ozb niet-woningen

Dat geld kan worden besteed aan 'collectieve voorzieningen en ambities' in de gebieden waar de bewuste ozb-betalers zijn gevestigd. Om wat mogelijkheden te noemen: publieksactiviteiten (zoals de sinterklaasintocht), stadspromotie, verduurzaming, collectieve regelingen, het aanstellen van een professionele regelneef en meer van die zaken. In Gouda is er een keer vanuit het stadsfonds een grote Gezondheidsweek gehouden. Het is het bestuur van een onafhankelijke stichting die, binnen een aantal regels, mag bepalen waar het geld naartoe gaat. Die stichting wordt gevormd door iedereen die meebetaalt aan het fonds. De gemeente heeft er dus niets over te zeggen.

"Eén ding moet heel duidelijk zijn: het stadsfonds is er niet voor de zaken waar de gemeente verantwoordelijk voor is, zoals wegenonderhoud. Het gaat om de extra dingen", zegt Kjeld Vosjan, interim bedrijvencontactpersoon van de gemeente. Hij voerde al verkennende gesprekken met grote ozb-betalers. "De meeste staan er kritisch-positief tegenover. Niemand wil natuurlijk meer belasting betalen. Maar ze zien toch ook de kansen die het stadsfonds biedt." IVW-voorzitter Reinier Mommaal zit daar precies zo in. "Je eerste reactie is natuurlijk: nee, geen belastingverhoging. Maar je moet ook kijken wat je ermee kunt bereiken. Het biedt veel kansen." De IVW heeft haar achterban gepeild en kreeg zo'n 20 procent respons. Het wordt vooralsnog uitgelegd als dat er vanuit het bedrijfsleven "geen no-go" is. Volgens Vosjan zijn de ervaringen met stadsfondsen in ons land positief. "Als de stadsfondsen er eenmaal zijn, blijven ze ook. Maar er gaat vaak een stevige discussie aan vooraf. En dat moet ook, want je moet duidelijke voorwaarden stellen en de organisatie moet transparant zijn."
Het is de gemeenteraad die tot zo'n stadsfonds moet besluiten, maar dat zal ze pas doen als er vanuit de samenleving voldoende ruggensteun is. Vandaar ook de informatieavond op de 26e. Mommaal: "Daar wordt niet verteld: dit gaat er gebeuren. Maar: wat vind je ervan?"

'Niemand wil belasting-verhoging, maar ze zien toch ook de kansen'

Stopverbod voor ouders

WEESP - Ouders die hun kinderen met de auto naar de Kors Breijerschool brengen, mogen niet meer stilstaan op de Papelaan. Er is een stopverbod ingesteld. Wie zijn kind met de auto naar school brengt, zal een parkeerplek moeten zoeken.

Het is een terugkerend probleem bij diverse scholen. 's Ochtends en 's middags is er kortstondig sprake van een grote verkeersdrukte en foutparkeren. De politie is er de laatste tijd alert op, met name bij de Kors Breijerschool. De borden ondersteunen de agenten nu. Na de herfstvakantie zal er repressief opgetreden worden. Een bekeuring kost 99 euro, zo waarschuwt de politie.

Gemeente buigt zich over ingestuurde straatnamen

WEESP - Voor de nieuwe wijk Weespersluis werd in september een straatnamenprijsvraag gehouden door de gemeente. Inmiddels buigt een commissie zich over de vele inzendingen.

In de Bloemendalenpolder tussen Weesp en Muiden gaat de nieuwe wijk komen. De namen voor verschillende soorten straten waren nog niet bedacht. De gemeente en de projectontwikkelaars vroegen daarom alle Weespers om suggesties in te sturen. Er zijn uiteindelijk zeventig reacties ontvangen, veel meer dan verwacht. De gemeente is druk bezig om uit al deze inzendingen de leukste namen te kiezen. De winnende straatnamen worden op zaterdag 12 november bekendgemaakt door wethouder Eijking tijdens het Woonevent in de City of Wesopa.

Volkswagen opengebroken

WEESP - Tussen maandag 10 en dinsdag 11 oktober is er geprobeerd een Volkswagen Golf open te breken aan de Begijnepolderweg, Aetsveld.

Behalve dat het portierslot vernield is, is er geen schade. Ook is er uit de auto niets gestolen.

Aaltje maakt zich op voor de Nacht van de Kip

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Het is een maf idee dat is ontstaan tijdens een teamuitje van Aaltje. Zaterdag is in het restaurant aan de Herengracht de Nacht van de kip. Gijs Numan en Jordi Dekker namen hun team om half twee 's nachts mee naar de Côte de Boeuf & Lobster Night in Amsterdam en daar werd het idee geboren om zoiets ook in Weesp te doen. Zaterdag wordt er tussen 23.00 uur en 01.00 uur een viergangenmenu met kip op allerlei manieren geserveerd voor iedereen met trek. "Een goed alternatief voor de kroeg. Want wij hebben ook bier!", zo grapt Numan.

Louise Mulder

Is 24 jaar en deed onlangs mee aan Kitchen Roulette; de Tukker woont sinds 1,5 jaar in Weesp

Voor-, hoofd- of nagerecht?
"Groentesoep met kaasstengels uit de oven, gemaakt door mijn vriend."

Met wie wil jij weleens uit eten?
"Met Paulien Cornelisse."

Wat doe je zoal in het leven?
"Ik werk als psychiatrisch verpleegkundige in het AMC en woon samen met mijn vriend Joost. Onze gezamenlijke hobby is sporten bij Crossfit 0294."

Favoriete plek in Weesp?
"Dat grasveldje achter die blauwe Aquamarin-huizen waar je over het water kunt uitkijken."

Wat mis je in Weesp?
"Een kroeg die goede vrijdagmiddagborrels organiseert. Met welke kroegbaas mag ik mijn wilde ideeën delen?"

Ze mogen je wakker maken voor?
"Patat met cola."

Beste eigenschap?
"Opgewekt en optimistisch."

En je slechtste?
"Ik kan koppig en bot zijn."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik praat in mijn slaap. Laatst vertelde Joost dat ik 's nachts over hem heen was gedoken op zoek naar een dubbele boterham met kaas."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Britney en Westlife."

Kroeg of festival?
"Festivals, vooral hele kleine."

Waarom moet je erg lachen?
"Ik vind het leuk om achter deuren te gaan staan en mensen te laten schrikken."

Voor welk tv-programma blijf je thuis of kijk je beslist terug?
"Ik vind 'Zondag met Lubach' heel komisch."

Hillary of Donald?
"Obama."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik zorgen voor een Action op de Achtergracht."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Ik kan mij heel kwaad maken om al die plofkraken van de laatste tijd."

Iedereen doet zijn zegje: met wie en hoe gaat Weesp verder?

Toekomstvisie Weesp als hamerstuk naar de raad

De stuurgroep breekt zich het hoofd over Weesp. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP – Met wie gaat Weesp verder in de toekomst? Worden Amsterdam en Gooise Meren als voorkeuropties voor samenwerkingspartner als eerste het komende jaar onderzocht? En hoe ziet die samenwerking er dan uit? Ondanks de discussie rond het tijdspad en de vorm van burgerparticipatie in het traject gaat Toekomstvisie Weesp donderdag als hamerstuk naar de raadsvergadering.

Politiek gezien was vorige week de week van de toekomst van Weesp. Eerst werd er dinsdag in een Politiek Plein in de Grote Kerk met inwoners gesproken over de inhoud van de Toekomstvisie Weesp, het stuk dat – als de gemeenteraad er donderdag mee instemt – leidraad is voor het politieke beleid van het komende jaar. Is óf Amsterdam óf Gooise Meren de beoogde samenwerkingspartner voor Weesp en zal die samenwerking dan al of niet leiden tot een fusie?

Gaat Weesp te snel of te langzaam in haar ambities?

Later die week, op donderdag, werd de toekomstvisie voorgelegd aan de raadscommissie Algemene Zaken. Daar spitste de discussie zich toe op hoe om te gaan met de deadlines: voor oktober 2017 moet de gemeente kiezen of ze met Amsterdam dan wel met Gooise Meren verder wil gaan of dat beide opties niet werkbaar of wenselijk zijn. Daarnaast ligt de deadline van een voorstel waarin het college moet uitwerken hoe de samenleving bij het besluit moet worden betrokken. Dat moet voor 1 februari 2017 rond zijn, over ruim drie maanden dus. Wat betreft D66 en WSP zijn deze deadlines te strak en zij pleiten dan ook voor een langzamer tempo gezien het gewicht van het historische besluit. Andere partijen zoals CDA en DSB houden juist graag de vaart erin, omdat vertraging Weesp alleen maar zwakker maakt en het risico dat de provincie de besluiten gaat nemen en de toekomst voor Weesp bepaalt op de loer ligt.

Wat wil de burger?
De burgers zelf zijn vooral nog stil. Op het Politieke Plein, waarbij de Grote Kerk was gereserveerd om een grote groep mensen met elkaar te laten discussiëren, was het opvallend leeg. Slechts tientallen Weespers lieten hun mening horen. De vragen aan de stuurgroep, die de Toekomstvisie Weesp had voorgekookt, waren veelal informatief van aard. Angst voor verlies van de Weesper eigenheid voerde de boventoon en ook het woord referendum viel met regelmaat. Het antwoord van de stuurgroep: "De toekomst voor Weesp is niet eenvoudig te beantwoorden met een ja of nee van een referendum. We willen inhoudelijk meningen uitwisselen en nodigen inwoners uit mee te discussiëren." Vooralsnog blijft het echter erg stil in Weesp.

Burgers zijn vooral bezorgd over het verlies van Weesper eigenheid

Waar is dat feestje? Stop met dat feestje!

WEESP - Er zijn afgelopen week diverse meldingen van harde muziek en lawaai binnengekomen bij de politie.

In alle kwesties hebben de agenten ervoor gezorgd dat de muziek uitging en het lawaai stopte. Hierbij wordt een 1-2-3-regeling gehanteerd. De eerste keer blijft het bij een waarschuwing. De tweede keer binnen zes maanden wordt er een bekeuring uitgeschreven. Is het binnen zes maanden nog een keer raak, dan volgt een tweede bekeuring en inbeslagname van de audioapparatuur.

'Te veel riet weggehaald bij sloepensteiger'

WEESP - Waternet heeft aan Pieter Kors van café 't Helletje gevraagd het riet langs de sloepensteiger aan de Stationsweg weer te laten aangroeien.

De sloepensteiger ligt tegenover het café, enkele meters van de wallenkant. Er kan daardoor aan twee zijden worden aangelegd. De buitenzijde wordt vaak gebruikt voor grote boten zoals De Vuurlinie, de binnenkant voor kleine sloepjes.

Kors beheert de steiger voor het regionale sloepennetwerk. Bij de vergunningverlening is afgesproken dat het riet goed moet worden onderhouden in het belang van het ecosysteem. Waternet vindt echter dat er te veel riet is weggehaald om ruimte te maken voor de sloepjes.

Het riet kan binnen een half jaar weer helemaal aangroeien. Maar is er dan nog plaats voor de sloepjes? Ja, zegt Kors. Volgens hem is het mogelijk om de steiger aan beide kanten te blijven gebruiken en tegelijk het riet op een goede manier te beheren. Hij is daarover in gesprek met Waternet.

Een klacht van de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp bracht de zaak aan het rollen.

Web topvijf

1.Te veel riet bij sloepensteiger weggehaald
2. In gesprek over de kleur van Piet
3. Rondleiding in het vernieuwde hotel
4. Bewoners knappen straat op
5. Naar de rechter om terras

'We leven hier in een jungle, vooral de kinderen zijn de dupe'

Familie Arrais woont met 16 mensen in één flat

De familie Arrais hoopt dat er snel een oplossing wordt gevonden. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - 'We houden het niet langer vol'. De broers Mustafa en Abdellah Arrais wonen met hun gezinnen in bij hun bejaarde ouders aan de Ingelandenflat. De flat puilt uit.

Achter in de rij

Mustafa Arrais koos er destijds voor om met zijn gezin bij zijn ouder wordende ouders te blijven wonen. "Vooral mijn moeder is veel ziek en heeft hulp nodig. Met zijn achten is het hier te doen, een beetje inschikken vinden wij niet erg, maar de situatie met zestien mensen is niet houdbaar. Net als asielzoekers heeft mijn broer hulp nodig, maar omdat hij een Nederlander is lijken hij en zijn kinderen achter in de rij te staan.

Ze voelen zich van het kastje naar de muur gestuurd. Woningcorporatie Ymere wijst naar de gemeente Weesp en Weesp wijst naar Abdellah, de Nederlander van Marrokkaanse afkomst, als aanstichter van het probleem: hij besloot vorig jaar het slechte economische klimaat in Dubai, waar hij sinds 2001 woonde, te ontvluchten en terug te keren naar zijn vroegere woonplaats Weesp. Vooraf liet hij zich informeren en werd hem verteld dat hij met zijn gezin via een urgentieverklaring snel aan een woning kon komen. Ter overbrugging trok Abdellah in bij zijn ouders en zijn broer met vier kinderen in de Ingelandenflat. Dat was in augustus 2015. Een eigen woning is nog steeds niet in zicht en ondertussen kwam er in de vorm van baby Fariha nog een zestiende bewoner bij. Sindsdien wonen Hasan (80), Didia (78), Mustafa (43), Samia (33), Ibtisen (11), Zakaria (8), Sarah (5) Fariha (7 maanden), Abdellah (57), Nadia (46), Nafie (25), Younnes (19), Hacen (16), Mohammed (15), Majdoub (10) en Mouna (6) hutjemutje op elkaar in een vierkamerflat. Samia: "We leven hier in een jungle."

'Buren, ga alsjeblieft klagen, dan kunnen wij hier weg'

Matrassen en wasgoed
Op het voor de herfstvakantie vroege tijdstip van het interview liggen met name de pubers van de gezinnen nog op bed. Oma Didia doet met drie kinderen onder de 10 jaar een spelletje op de bank, dezelfde waarop een kleinzoon zich nog eens omdraait. Op het matras naast de bank duikt een andere kleinzoon nog wat dieper onder de dekens. De huiskamer vult zich langzaam met meer mensen. Het droogrek vol wasgoed wordt een stukje opzij geschoven. Koffie met lekkers, ondanks de drukte is het toch een soort van gezellig.

Een rondleiding toont de overvolle slaapkamers met matrassen. Zusjes en moeder delen samen een bed. De kledingkast op de gang puilt uit, de wasmachine draait overuren. Verder staat er niets overbodigs in dit huis, alles is functioneel. De gezinnen passen zich aan de situatie aan. Mustafa: "Vooral de kinderen zijn de dupe. Ze mogen niet lachen of hollen, we moeten ze de hele dag stilhouden. Dat lukt natuurlijk niet altijd, waardoor het hier vaak onrustig is. Huiswerk maken is geen doen in een overvol huis. Ook de nachtrust is, zo opgepropt met elkaar, niet echt geweldig. Het is een wonder dat de buren niet klagen. Deden ze dat maar. Misschien dat Ymere ons dan als een noodgeval zou zien, maar ze zeggen geen last van ons te hebben."

Overlast
Ymere kwam in oktober 2015 kijken: zo veel mensen in één woning was niet wenselijk. De bewoners kregen drie maanden de tijd om een oplossing te vinden. Ymere kon niets doen, want Abdellah en zijn gezin hebben geen economische binding met Weesp. Abdellah werkt voor DHL in Diemen. Abdellah: "Ik heb de buren gevraagd: alsjeblieft klaag over overlast, want dan komt Ymere misschien in actie en kunnen wij weg." Maar de buren klagen niet. Een omgekeerde situatie. De drie maanden werden verlengd tot de zomer. Abdellah: "In 2001 ben ik met mijn vrouw en vijf kinderen naar Dubai verhuisd omdat daar een goede toekomst leek te zijn. Dat bleek niet het geval. We zijn in 2015 teruggekeerd omdat het leven in Dubai door de crisis onbetaalbaar werd. Als buitenlander moet je alles zelf betalen, ik redde het niet meer met mijn gezin. Ik moest wel weg. Ik ben ingeschreven bij Woningnet, maar verdien als pakket- en krantenbezorger te weinig om een huis te vinden voor mijn gezin. Het maakt mij niet uit waar we kunnen wonen: Diemen, Weesp, Almere: ik ben blij met elke woning die ik met mijn salaris kan betalen."

'Huiswerk maken is niet te doen in een overvol huis als dit'

'Eigen verantwoordelijkheid'
Ymere begrijpt dat de situatie oncomfortabel is, maar benadrukt dat de familie er zelf voor heeft gekozen om met 16 mensen bij elkaar te gaan wonen. "Hier is sprake van overbewoning: een onveilige en onwenselijke situatie die op korte termijn moet stoppen. Daarover gaat Ymere met de familie in gesprek", aldus een Ymere. "Het zoeken naar een andere woning is hun eigen verantwoordelijkheid."

Column

Welk nummer?

Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.

Op welk nummer moeten we zijn? Deze tekst spreken we regelmatig uit in het gele autootje dat ons van de huisartsenpost naar een adres in Weesp brengt.

Huisnummers zijn belangrijk. Het goed zichtbare huisnummer helpt ons om snel bij de volgende patiënt te kunnen komen. Soms zijn nummers duidelijk aangegeven met het bordje naar de straatkant en goed verlicht door een lamp zoals gisteravond op een huis aan de Rembrandt van Rijnstraat in Weesp het geval was. Maar enkele huizen verderop is het weer heel anders. Geen huisnummer te zien. Het gaat schuil achter een boom of een regenpijp en is bovendien niet verlicht. Bij nacht en ontij wordt dat een adres waar we veel moeite mee gaan krijgen! Sommige huisnummers hebben cijfers die kleiner zijn dan 5 centimeter. Hele straten in de omgeving van de Sportparklaan hebben zulke kleine huisnummers. Vanaf de straat zijn ze niet te ontcijferen. Wat hier de achterliggende reden van is?

In Weesp is geen eenvormigheid, zoals in Naarden wel gebruik is. Daar zien wij heel vaak huisnummers van dezelfde grootte in de Naarder kleuren geel en zwart: een zwart bordje met gele cijfers. Zoiets zouden meer gemeenten moeten doen. Met de Weesper kleuren blauw en wit zou dat voor Weesp betekenen: een blauw bordje met witte cijfers. Of andersom natuurlijk. Misschien een goed idee?

Het zou me niet verbazen als u dit nu voor het eerst hoort

De huisnummers op sommige straten met hoogbouw zijn een regelrechte puzzel. De Heemraadweg bijvoorbeeld heeft het systeem dat het middelste cijfer van de huisnummers van de eerste flat een 0 hebben, van de tweede flat een 1, de derde flat een 2 enzovoort. Echt waar! Het zou me niet verbazen als veel Weespers dit nu voor het eerst horen. De Sinnigvelderstraat is een regelrecht doolhof. Mij is gezegd dat er gewoon is doorgenummerd. Er is voor de eenmalige bezoeker geen touw aan vast te knopen. Dat zal wel zo blijven, vrees ik. Kan een lezer deze nummering begrijpelijk maken? Hoewel de borden verduidelijking hebben gegeven zijn de hoogbouw en de laagbouw van de Keulsevaartstraat altijd een uitdaging. Fijn dat er zulke dagelijkse puzzels zijn! Ik heb geen puzzelboekjes nodig.

Ontsnappen uit de kerkers van het stadhuis

WEESP - Jezelf verdiepen in de lokale geschiedenis wordt binnenkort nog leuker voor de jongere Weesper. Deze week wordt er namelijk een speurtocht gelanceerd, speciaal voor de jongste bezoekers van Museum Weesp.

De kinderen maken op deze manier spelenderwijs kennis met de geschiedenis van Weesp. Wanneer je deelneemt aan de speurtocht volg je de voetstappen van een kind dat vroeger wist te ontsnappen uit een van de kerkers van het stadhuis.
Er is vandaag (woensdag 19 oktober) om 14.00 uur een feestelijke opening van de nieuwe speurtocht. Degene die als eerste de aanwijzingen heeft gevonden en alle vragen goed heeft beantwoord, mag zich speurneus van het jaar noemen en wint een leuke prijs. De speurtocht is voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en de toegangsprijs is € 3,- voor kinderen en € 5,- voor volwassenen.

Ook kunnen kinderen in het museum selfies maken als boef, archeoloog spelen of zich verkleden als graaf of gravin.

Zondag in de City: de Grote Vriendelijke Reus. Foto: Marieke van Veen

donderdag 20 oktober

Themaochtend Museum

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Themaochtend met Lisette Zijp, conservator van Museum Weesp. Waarom, hoe en voor wie bewaren we al die oude spullen in het museum eigenlijk? Iedereen is welkom, de entree is vrij.

Bingo

Bar Olympus | 20.00 uur

Bingo Aetsveld houdt een bingo-avond in de bar bij de sporthal. Voor vervoer kan worden gebeld met 0294-410362.

'Les Chevaliers Blancs'

City of Wesopa | 20.00 uur

Jacques Arnault bereidt een humanitaire bliksemactie voor in een Afrikaans land: hij wil driehonderd weeskinderen evacueren die het slachtoffer zijn van de burgeroorlog. Regie: Joachim Lafosse, 2015, België. Entree € 8,-.

vrijdag 21 oktober

Kinderrondleiding

Centrum/Don Bosco | 13.30 uur

Speurtocht met schatzoeken voor kinderen van 6 t/m 10 jaar. Na afloop spelen bij Don Bosco of bij regen ergens binnen. Verzamelen bij de Grote Kerk aan de Nieuwstraat. Deelname € 5,50 per kind (incl. limonade, kleine verrassing en Don Bosco). Aanmelden: cora.sloot@mooiweesp.nl of 0294-431878.

vrijdag 21 oktober tot zondag 23 oktober

Vier Vrienden

Synagoge Weesp | va. 10.00 uur

Vier Weesper kunstenaars en vrienden exposeren in de Weesper synagoge. Die vier vrienden zijn: Dieuwke Tamsma, Renée Blom, Helmut Schiefer en Anneke Labordus. De expositie omvat recent werk en is te zien op vrijdag 21 oktober, zaterdag 22 oktober en zondag 23 oktober 2016.

zaterdag 22 oktober

Grote Kerk geopend

Grote Kerk | 13.00 - 16.00 uur

Deze zaterdag zijn er circa honderd boeken van W. G. van der Hulst te koop. Bezoekers kunnen het gebouw bezichtigen.

Zelfkritiek naar zelfcompassie

Yoga Today | 13.30 uur

Training 'van zelfkritiek naar zelfcompassie'. In acht zaterdagmiddagen werk je aan het ombuigen van de gewoonte om hard, streng en kritisch te zijn op jezelf naar meer vriendelijkheid en zelfcompassie. Info en aanmelding: www.zelfcompassie.nu of 06 51410587.

Buurtpanel

De Wintertuin | 14.00 uur

Buurtpanelbijeenkomst voor het centrum en de buitengebieden. Ontmoet gelijkgestemde, actieve buurtgenoten en deel uw ideeën.

Martijn Koning

City of Wesopa | 20.30 uur

Hilarisch en absurd. Rauw en brutaal. Boven op de actualiteit en politiek volkomen incorrect. Martijn Koning doet het op zijn manier. Zeg tegen hem rechts en hij gaat links. Entree € 16,50.

zondag 23 oktober

Film: 'De GVR'

City of Wesopa | 14.00 uur

In 'De GVR' (De Grote Vriendelijke Reus), gebaseerd op Roald Dahls wereldberoemde gelijknamige boek, maakt het eenzame weesmeisje Sofie (Ruby Barnhill) kennis met de magische reuzenwereld. Regie: Steven Spielberg, VS, 2016. Entree € 5,-.

Rondleiding museum

Museum Weesp | 14.00 uur

Bezoek het museum en pak meteen een gratis rondleiding door het stadhuis mee. Voor meer info: zie www.museumweesp.nl.

maandag 24 oktober

Seniorweb

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

dinsdag 25 oktober

Herkenning laaggeletterdheid

Bibliotheek Weesp | 9.30 uur

Ongeveer 17.000 mensen in het Gooi kunnen niet of nauwelijks lezen. De Versa Vrijwilligerscentrale heeft het DigiTaalhuis Gooi uitgenodigd om vrijwilligers te informeren over laaggeletterdheid en hoe dit te herkenen en bespreekbaar te maken. Aanmelden via www.vagev.nl.

DigiTaalhuis Gooi

Bibliotheek | 11.00 - 13.00 uur

Voor vragen over het aanbod aan cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden in het Gooi. De medewerker zoekt samen met u naar een passende oplossing. Vrijwilligers ook welkom.

Breicafé

OAZ-gebouw | 13.00 - 16.30 uur

Buurtvereniging De Achtergracht is open voor het breicafé. Biljarten kan op afspraak.

Rechtswinkel geopend

Papelaan 99 | 19.30 uur

Voor juridisch advies. Er wordt een bijdrage gevraagd van € 2,-.

woensdag 26 oktober

Administratie voor Elkaar

Gebouw Papelaan 99 | 9.30 uur

Inloopspreekuur voor vragen op administratief gebied, zoals hulp bij het invullen van formulieren.

Mamacafé Weesp

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een Mamacafé in de bibliotheek om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen van 10.00-11.30 uur. Anke van den Bergh verzorgt een workshop Baby Yoga.

Eetgewoontes

Gebouw Papelaan 99 | 19.00 uur

Thema-avond bij de Vrouwen van Weesp op de eerste verdieping. Onder leiding van Mien van de Gender praten de Vrouwen van Weesp over eten en eetgewoontes.

Vier vrienden vieren vakverwantschap

Een landschap van Anneke Labordus.

door Marieke van Veen

WEESP - Ze volgen elkaars ontwikkelingen al zo lang en hebben zo veel overeenkomsten in hoe ze te werk gaan dat een gezamenlijke expositie er nu toch eens van moest komen. Anneke Labordus, Dieuwke Tamsma, Helmut Schiefer en Renée Blom tonen eind deze week drie dagen lang gezamenlijk hun werk in de synagoge.

Zelf zien ze de expositie als het vieren van vakverwantschap. Anneke Labordus: "We kennen elkaar al zo'n twintig jaar vanuit de Stichting Beeldende Kunst Weesp / Weespers aan de Wand. Sindsdien zijn we elkaar blijven volgen. Het is boeiend en leuk om te zien hoe andere kunstenaars zich ontwikkelen. Daarbij hebben we ook overeenkomsten in de manier waarop we te werk gaan, ook al zijn onze disciplines heel verschillend."

Anneke Labordus toont geabstraheerde landschappen. Haar verblijf in Frankrijk inspireerde haar tot het maken van werk waarin de kenmerkende vlakken en kleuren van het Bourgondische land terug te vinden zijn. Dieuwke Tamsma keert terug naar het thema van het begin van haar kunstenaarschap: voorwerpen in een geheimzinnige omgeving. In haar huidige werk worden deze vazen gestileerd en gebruikt ze een helder palet. Helmut Schiefer is in zijn omvangrijke voorraad foto's gedoken en heeft nieuwe 'photographics' gemaakt. Renée Blom gebruikt haar grafisch materiaal om van het platte vlak naar 3-dimensionaal werk te gaan.

De expositie is vrijdag 21 oktober van 16.00 - 20.00 uur en zaterdag 22 en zondag 23 oktober van 12.00 tot 18.00 uur.

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente
Zondag 23 oktober 10.00 uur
Grote Kerk
ds. H.J. Bodisco

Zondag 23 oktober 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. M. van der Zwan

Parochie van Levend Water
Vrijdag 21 oktober 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 23 oktober 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 25 oktober 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 23 oktober 10.00 uur
OAZ-gebouw
H. Geurts

Vrijwilligers

WEESP - De Vrijwilligerscentrale helpt organisaties bij het werven vrijwilligers. De centrale houdt elke dinsdag inloopspreekuur van 13.30 tot 14.30 uur. Wie op zoek is naar een leuke, zinvolle vrijetijdsbesteding kan binnenstappen voor een kennismaking.

'Ik heb zin in de rest van mijn leven, kom maar op!'

Interview Stacey Maat

WEESP - Toen Stacey Maat (37) een jaar geleden na een gezellige slotdag van het Sluis-en-bruggenfeest bij toeval een knobbel in haar borst ontdekte, zat ze juist heel lekker in haar vel. Een leuke baan, veel fijne vrienden, een lief dochtertje, het leven leek haar toe te lachen. Maar het gezicht van haar huisarts vertelde haar een paar dagen later iets anders. Binnen no time zat ze in het mammacentrum, waar ze al snel te horen kreeg dat het mis was.

Na een heftig jaar heeft Stacey haar leven weer opgepakt. Foto: Christian Pfeiffer

Wat waren je eerste gedachten toen je de uitslag kreeg?
"Hoe moet het met mijn dochtertje als ik er straks niet meer ben? De angst sloeg meteen toe. Ze was 6 jaar toen. Ik ben alles rond Yara gaan regelen: dat ze bij haar vader kon wonen - we zijn niet meer samen - dat soort dingen. Ik heb die eerste periode heel slecht geslapen uit angst om dood te gaan."

Is er dan tegen je gezegd dat je kansen slecht waren?
"Nee, niet. Het is de angst die met je aan de haal gaat. Daar komt bij dat ik een vriendin én een vriend aan kanker ben verloren, terwijl ik van dichtbij geen succesverhalen ken. Dan denk je vanzelf: ik heb kanker dus ik ga dood. Ik werd ziek van de chemo; die maakte zo veel stuk in mijn lijf."

Welk behandelplan kreeg je?
"Je hoort vaak over een knobbeltje in je borst. Dan denk je aan een knikker. Maar de tumor in mijn borst was zo groot als een ei. Achteraf snap ik nog steeds niet dat ik dat niet eerder heb gevoeld, terwijl ik om de zoveel maanden wel zelfonderzoek deed. We zijn begonnen met chemo om de tumor kleiner te maken. Daarna zijn de tumor en de eerste lymfeklier verwijderd - daar zat een uitzaaiing. Vervolgens ben ik bestraald. En ondertussen ben ik ook nog gestart met een hormoontherapie, iets waar ik nog jaren aan vastzit."

De angst sloeg toe: Hoe moest het met Yara als ik het niet haalde?'

Je leven stond op zijn kop?
"Volledig. Er gebeurt zo veel en in zo'n snel tempo. En omdat ik het moeilijk vond om hulp te accepteren, bleef ik zo veel mogelijk zelf doen: mijn dochtertje naar school brengen, mijn huis op orde houden. Hoe rot ik me ook voelde, ik wilde niet zielig gevonden worden. Nog steeds niet trouwens."

Hield je je groot voor Yara?
"Nee, ik ben heel open en eerlijk geweest over alles. Na de uitslag heb ik in het winkeltje van het ziekenhuis een knuffeltje gekocht, een schaapje. Toen ik thuis kwam heb ik Yara meteen verteld dat ik ziek was en daarom vaak naar het ziekenhuis zou moeten. Ik gaf haar dat schaapje als troost, dat heeft ze niet meer losgelaten. Ik heb haar overal bij betrokken. Ze heeft de kapper zelfs geholpen bij het afknippen van mijn haar."

'Als mijn lijf niet te vertrouwen is, dan moet ik op de artsen vertrouwen'

Wat heftig...
"Op het moment dat ik hoorde dat ik aan de chemo moest en dat mijn haar daardoor zou gaan uitvallen, heb ik mijn lange haar kort laten knippen. Binnen tien dagen na de eerste chemo verloor ik al hele plukken. Bizar. Toen heb ik het waar Yara bij was af laten scheren bij een speciaalzaak in Bussum. Met een al eerder uitgekozen haarwerk liep ik even later de deur weer uit."

Was je blij met die pruik?
"Ik heb hem amper gedragen. Het voelde niet goed. Niet dat-ie vervelend zat of prikte, maar ik voelde me gewoon niet mezelf met dat ding op. Yara had dat ook in de gaten want die zei: waarom doe je niet gewoon een doekje om mama, dat is toch ook mooi."

Een sjaaltje om je hoofd roept wel meteen de associatie op...
"Ja klopt, maar ik wilde mijn ziekte eigenlijk ook niet verbergen. Het gevolg was natuurlijk wel dat ik op straat door veel mensen werd aangesproken, ook door mensen die ik amper kende. Tegelijk waren er ook mensen die er juist niet over durfden te beginnen, die keken ongemakkelijk de andere kant op of begonnen over koetjes en kalfjes."

Wat is erger?
"Niet vragen hoe het gaat. Voor ik zelf ziek werd, durfde ik er bij anderen ook niet goed over te beginnen, maar nu weet ik uit ervaring dat het fijner is als het bespreekbaar is. En natuurlijk had ik er ook weleens geen zin in, maar dan hield ik het gewoon kort."

Oktober is Borstkankermaand

Oktober is de maand waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor borstkanker. In de aanloop naar het benefietdiner You better PINK op zaterdag 5 november publiceert het WeesperNieuws elke week een interview met een Weespse die met borstkanker te maken heeft (gehad). Deze week het verhaal van Stacey Maat (37). Toen ze in 2015 na een gezellige slotdag van het Sluis-en-bruggenfeest thuiskwam, voelde ze bij toeval een knobbel in haar borst. Toen ze die maandag erop naar de huisarts ging, zag ze aan het gezicht van de dokter al dat het mis was. Binnen een week tijd stond het leven van Stacey en haar jonge dochtertje compleet op zijn kop.

Wanneer veranderde de doodsangst in hoop of misschien zelfs vertrouwen?
"De chemofase, die vijf maanden duurde, was het heftigst. Ook omdat ik in die periode een goede vriend verloor aan maagkanker. Hij heeft na zijn diagnose nog maar drie maanden geleefd. Ik heb zijn gezin in die periode zo goed en kwaad als het ging geholpen met de kinderen opvangen en zo. De dag na zijn overlijden ben ik ingestort. Ik was volledig op. Een paar dagen na zijn crematie stond mijn operatie op het programma. Die was borstbesparend, want de tumor was met de helft geslonken. De ingreep was zo gepiept, dezelfde dag was ik alweer thuis en na een week was ik weer op de been. En van de bestraling heb ik eigenlijk vrij weinig last gehad. Ik ging me steeds beter voelen. Op een gegeven moment zat ik bij een bedrijfsarts te praten over terugkomen op het werk en dan merk je dat je je leven beetje bij beetje weer moet gaan oppakken en dat wilde ik ook echt graag."

Lukte dat meteen?
"Het kostte in het begin moeite om mijn draai weer te vinden. Ik was er op het werk een lange tijd uit geweest en anderen hadden mijn taken overgenomen. Eind augustus ben ik beter gemeld. Het is heel fijn om weer mee te tellen op het werk en in het gewone leven. Door mijn ziekte heb ik bepaalde gebeurtenissen gemist, zoals toen het bedrijf waar ik al jaren werk werd uitgeroepen tot Weesper Bedrijf van het Jaar. Daar kon ik daar niet bij zijn, dat waren dingen waar ik erg van gebaald heb. Ook doe ik weer gezellige dingen met vrienden en met Yara. Natuurlijk ben ik wel veranderd en ook Yara heeft een knauw gehad, maar we kunnen nu juist wel extra genieten van de kleine dingen in het leven, zoals samen een ijsje halen en dat opeten op 'ons plekje'. Ik hoor steeds vaker van mensen: 'Wat zie je er goed uit, Stacey'. En zo voel ik me ook. Ik heb echt zin in de rest van mijn leven, kom maar op!"

En het vertrouwen in je lijf?
"Ik leef wel een beetje van controle naar controle. Ik word nu elk half jaar gecontroleerd, dat vind ik fijn. Steeds als een controle goed is, voelt het alsof ik me in ieder geval het komende half jaar geen zorgen hoef te maken. Als de datum van de volgende controle dan weer dichterbij komt, neemt de stress wel weer toe en slaap ik 's nachts onrustiger. Na twee jaar vinden de controles nog slechts om het jaar plaats. Daar moet ik nu nog niet aan denken. Want: Als het dan terugkomt, ontdekken ze het dan niet te laat?"

Hoe ga je daarmee om?
"Als mijn lijf niet te vertrouwen is, dan zal ik op de artsen moeten vertrouwen. Die hebben er vooralsnog alles aan gedaan om me weer beter te maken. Ik had echt een fantastisch behandelteam, heel betrokken. Mijn vragen werden - ook als ze sceptisch waren - uitgebreid en helder beantwoord en ook de psychische hulpverlening was dik in orde. Maar het is moeilijk, bij alles wat ik voel denk ik gelijk dat het weer mis is."

Einde Kinderboekenweek luidt vakantie in

Foto: Marieke van Veen

WEESP - De Kinderboekenweek zit erop. De scholen hebben met uiteenlopende activiteiten meegedaan. Het thema was 'Voor altijd jong'. Het kostte weinig moeite om daar passende activiteiten bij te bedenken. Op veel scholen waren er voorleessessies met opa's en oma's. Ook werden er boekenmarktjes gehouden en waren er leesmarathons, zoals vrijdag op de Hobbedob. De kinderen lagen in de aula te lezen. Voor het comfort hadden ze onesies, dekens en kussens meegenomen. Konden ze met het oog op de herfstvakantie meteen vast oefenen op de chillmodus.

Is Firma Vocaal meer waard dan keiharde Amerikaanse dollars? Firma Vocaal – de musical

Aftellen naar 'Firma Vocaal – de musical'

Doorloop in de Ide van Amstelzaal. Foto: Marieke van Veen

WEESP - Voor Firma Vocaal is het aftellen geblazen. Begin november komt het koor voor het eerst met een musical. Scenarioschrijver Erik Idema schreef speciaal voor het WeesperNieuws een synopsis:

Het verhaal van de musical 'Firma Vocaal' speelt zich af in 2026. In dat jaar is het tien jaar geleden dat in Weesp een nieuw bedrijf werd opgericht: Firma Vocaal. Tot 2016 was het een koor, nu is het een van de grootste muziekbedrijven ter wereld. De koorleden van toen zijn nu aandeelhouders en het bedrijf verdient zijn geld met alles wat maar met muziek te maken heeft: van bladmuziek tot geluidsbestanden, van lessenaars tot invaltenoren, bij Firma Vocaal is alles te krijgen. Het bedrijf heeft concurrenten als bol.com, iTunes en YouTube eenvoudig uit de markt gedrukt. Onder leiding van de grote chef Aemstel van Zuilen (van A tot Z) wordt hard en bevlogen gewerkt.

Maar alles verandert als Amerikaanse investeerders zich melden om het bedrijf over te nemen. Tacet Investment Inc. is bereid om een astronomisch bedrag te betalen. Als dat doorgaat, zijn alle aandeelhouders in een klap schatrijk. Maar wat zal er dan met het bedrijf gebeuren? De aandeelhouders twijfelen. Kiezen ze voor het geld, of is Firma Vocaal meer waard dan keiharde Amerikaanse dollars? Uiteindelijk moet directeur Aemstel van Zuilen de doorslag geven. Voor hem is Firma Vocaal goud waard!

Firma Vocaal is een musical vol humor, spanning en romantiek. Tekstschrijver Erik Idema en componist Gerard van Amstel schreven voor de musical zeventien nieuwe nummers. De regie is in handen van Alexander Bauwens. De uitvoeringen vinden plaats op 5 en 6 november in de Ide van Amstelzaal in het gebouw van Harmonie De Adelaar aan de Papelaan. Kaarten kunnen worden besteld via firmavocaal@icloud.com.

Bovenfoyer City of Wesopa in ere hersteld

WEESP - De bovenfoyer van de City wordt opgeknapt. Om de kosten te dekken wordt er een benefietweekend gehouden. Onder de naam Soul City vinden er allerlei activiteiten plaats die geld in het laatje moeten brengen voor onder meer nieuwe bekleding van de banken en een goede geluidsinstallatie.
De foyer uit 1948 wordt in de oude glorie hersteld, maar dan wel op een moderne manier. De kleuren worden op een frisse manier tot leven gebracht en de rondingen van de bar en het art-decolichtobject met het logo komen terug. De bovenfoyer moet weer een volwaardig onderdeel van de City of Wesopa worden, geschikt voor kleinere optredens, vergaderingen, feestjes, lezingen en debatten. Het benefietweekend is van vrijdag 28 tot en met zondag 30 oktober. Op het programma onder meer een feestavond met dj's en een extra City Quiz, een walking dinner met livemuziek en een kindermiddag. Kijk op wesopa.nl voor alle activiteiten en kaarten.

Arrestatie op Stationsplein

WEESP - Een 28-jarige inwoner van Bussum is gearresteerd op het Stationsplein. Er werd al langer naar hem uitgekeken. Hij wordt verdacht van diefstal en heling.

Ook zijn er zaterdag twee mannen in de boeien geslagen die worden verdacht van een woninginbraak in Muiden. Het gaat hier om mannen zonder vaste woon- en verblijfplaats in Nederland. De politiehelikopter heeft bij deze arrestatie geassisteerd.

Rindert Kromhout komt met nieuwe roman

WEESP - Weesper schrijver Rindert Kromhout komt met een nieuw boek: 'Een Mann'. Deze week ging het manuscript naar de drukker, zo vertelt de schrijver op zijn Facebookpagina. Het boek 'Een Mann' wordt op 18 november gepresenteerd in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

In deze grote familieroman van maar liefst 384 pagina's staat de relatie van Klaus Mann met zijn vader Thomas Mann centraal. Kromhout: "Nu 'Een Mann' bij de drukker ligt en de laatste correcties zijn verwerkt, kan ik er niets meer aan veranderen."

Rindert Kromhout is vooral bekend van de vele kinderboeken die de schrijver op zijn naam heeft staan. De laatste jaren legt hij zich daarnaast toe op het schrijven van romans voor (jong)volwassenen, zoals de trilogie over de Bloomsburygroep en nu dus het boek 'Een Mann'.

Observatieles voor burgers

WEESP - Door burgers een workshop 'Observeren en signaleren' aan te bieden, moet Weesp veiliger worden.

De politie en de Weesper buurtwacht geven de deelnemers tips en informatie over hoe je als burger kunt bijdragen aan het terugdringen van criminaliteit. De workshop is donderdag 3 november in de raadzaal van het stadhuis. Aanmelden kan door te mailen naar veilig@weesp.nl.

Twee keer zo veel collectanten nodig

WEESP - Documentairemaker Joost van Loon zoekt stadsgenoten die hem willen helpen met de collecte voor het Diabetes Fonds.

Afgelopen jaar coördineerde de Weesper voor het eerst de collecte in Weesp. Helaas was er toen te weinig tijd beschikbaar om genoeg collectanten te werven en werd er minder geld opgehaald dan had gekund. Dit jaar is de filmmaker er op tijd bij. Hij zoekt nog minstens twintig collectanten. De collecteweek is van 31 oktober tot en met 5 november. Wie mee wil doen, kan contact opnemen met Van Loon via 06-21208291.

Inbraken

WEESP - Een bewoonster van de Jan Tooropstraat trok vorige week donderdag bij het verlaten van haar huis de voordeur achter zich dicht zonder deze op slot te doen.

Een inbreker wist de woning binnen te komen, mogelijk gebruikmakend van de flippermethode. Hij heeft diverse spullen meegenomen.

Ook is er ingebroken in een huis aan de Emmastraat. De dief klom naar binnen door een niet afgesloten raampje. Dit moet zijn gebeurd tussen vrijdag en maandag. Tot slot was het raak op de Groeneweg. Uit een leegstaand woonhuis werd gereedschap gestolen. De dieven kwamen binnen door het intikken van een ruitje op de eerste verdieping.

Koper gestolen

WEESP - Er is een partij koper gestolen uit een loods aan de Pampuslaan.

Het gaat om een flinke hoeveelheid koperen buizen, zo meldt de politie. Deze diefstal heeft plaatsgevonden tussen zaterdag en maandag.

Zakkenrollerij

WEESP - Een inwoonster van Muiden werd vorige week woensdag rond 17.00 uur op het Station in Weesp aangesproken door een onbekende man. Hij vroeg haar om kleingeld. Kort hierop miste ze haar portemonnee. Ze heeft aangifte gedaan.

Salon des Beaux-Arts maakt doorstart

WEESP - Creatief centrum Salon des Beaux-Arts opent zaterdag 22 oktober de deuren.

In het kantoorpand aan de Ambachtstraat 27 gaan exposities, cursussen en workshops plaatsvinden. Creatief brein hierachter is Rolyne Plein, die eerder ook al de artgallery Salon des Beaux-Arts in de Nieuwstraat runde.

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff,
0294-412978

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver,
muntenverzamelingen etc.
Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Geen zin om te trainen met fitnessapparaten, maar je wilt wel een volledige work-out. Kom voor inspirerende en motiverende groepslessen naar Syl's SportStudio. voor info:www.sylsportstudio.nl

EINDELIJK in Wijdemeren: Zonnestudio LuxuraSun, klein maar stijlvol. Zuidereinde 254 's-Graveland. Info: 035-6550705

MEDITATIEWORKSHOP 'Gewoon Zijn' bij YogaToday. Vrijdag 28 oktober van 19.30-21.30, Lotuszaal, Nieuwstad 100 te Weesp. Voor info en aanmelden zie
www.yogatoday.nl/activiteiten of bel 06-38104942.

Wil je stralen tijdens de feestdagen? Meld je dan aan voor de cursus Fit en Slank in Weesp. Vanaf 8 nov. 19.30 uur (Binnenveer 7). Kosten 135 euro, vergoed door verzekering. Aanmelden:
www.fitenslank.nl. Of bel: 06-29269023 (A. Hoeben)

Van ZELFKRITIEK naar ZELFCOMPASSIE. Verhoog je geluksgevoel door je zelfkritiek om te buigen naar zelfcompassie. Nieuwe training in YogaToday, 8 zaterdagmiddagen. Start 22 oktober. Info en aanmelden via www.zelfcompassie.nu of bel 06-51410587

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure- schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Een winkel vol!
Kleding en speelgoed
Topmerken / lage prijzen
LANNEKE
Nieuwstraat 39 Weesp
0294-416464 / lanneke.nl

Vriendelijke jonge dame zoekt schoonmaak, oppasbaan en huishoudelijke taken. 06-87774991

Te huur: garagebox op van Houten Industriepark. Afmetingen 5,18 m (lang), 2,58 m (breed), 1,99 m (hoog). Huurprijs € 100,= per maand. Tel: 06-83630152

Kaylee in de voetsporen van haar vader en opa

De derde generatie Ruitenbeek op het doel

Om dit soort acties heeft SC Buitenveldert Kaylee graag op doel.

door Melanie Seuren

WEESP - Als de 18-jarige Kaylee Ruitenbeek niet met haar neus in de psychologieboeken zit, staat ze op doel bij SC Buitenveldert. Met haar team Dames 2 speelt ze landelijke hoofdklasse en daarnaast is ze reservekeeper bij de Dames 1, die in de topklasse uitkomt. Daarmee treedt ze in de voetsporen van haar vader en opa.

Het begon allemaal toen ze negen jaar was en ging voetballen bij FC Weesp. Ze turnde daarbij ook, maar toen de trainingstijden in de knoop kwamen, moest ze een beslissing nemen. Kaylee: "Toen moest ik nadenken over wat ik wilde. Met voetbal zou ik verder komen en ik vond het leuker, dus koos ik voor voetbal."

Vader Marco is Kaylees grootste fan, hij staat altijd langs de lijn

Meidenteam
Sinds 2012 voetbalt Kaylee bij SC Buitenveldert. "Ik was wel een beetje klaar met alleen met jongens voetballen. Toen ben ik gaan rondkijken naar andere clubs waar ik op niveau kon voetballen in een meidenteam. Ik ging meetrainen in een zogenaamd talententeam. En vanaf daar ging ik spelen in de damesselectie."

Familiedingetje
Vanaf de D is ze gaan keepen en dat terwijl ze als Pupil van de Week liet optekenen dat ze nóóit op doel zou willen staan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en al helemaal als je Ruitenbeek van je achternaam heet. Opa Wim Ruitenbeek keepte namelijk bij De Volewijckers, DOS en DWS en zijn zoon Marco Ruitenbeek - Kaylees vader - speelde betaald voetbal bij AZ (waarmee hij promoveerde naar de Eredivisie), Go Ahead Eagles en Dunfermline Athletic in Schotland.

Grootste fan
Vanwege haar vaders carrière heeft Kaylee van haar tweede tot haar zesde levensjaar in Schotland gewoond: "Ik heb daar op school gezeten en ben deels tweetalig opgevoed. Het voetballen van mijn vader hoorde er voor mij gewoon bij, ik zag dat vooral gewoon als zijn werk en realiseerde me niet echt dat hij zo hoog speelde." Of ze nou uit of thuis speelt, pa Marco Ruitenbeek staat elke wedstrijd langs de lijn en is haar grootste fan. "Soms, als ik er even doorheen zit, dan inspireert hij me altijd om toch door te zetten."

Discipline
Nu de Weespse in de topklasse speelt, wordt er ook een stuk meer van haar verwacht. "Discipline is een vereiste. Ik ben nu vijf dagen in de week bezig met voetbal en daardoor moet ik af en toe andere dingen zoals feestjes laten schieten. Soms is dat lastig en moet je prioriteiten stellen. Maar ik vind het nooit erg om te voetballen, heerlijk juist!" Kaylee vindt het wel belangrijk dat ze een goede basis heeft en daarom wil ze haar studie psychologie aan de VU absoluut afmaken. "Mijn studie gaat altijd voor. Als ik het niet zou redden om voetbal te combineren met mijn opleiding, dan zou ik even stoppen met voetbal. Maar uiteindelijk zou ik het zodra het kan weer oppakken."

Toekomst
Hoe ziet Kaylee de toekomst? "Over tien jaar heb ik hopelijk al kinderen en ben ik nog steeds druk bezig met voetbal. Het maakt me niet echt uit op welk niveau, het liefste natuurlijk professioneel, maar niet per se. Als ik maar gelukkig ben!"

Vechtloop houdt het compact: 10 kilometer maximaal

De Vechtloop houdt het voortaan bij de kortere afstanden. Foto: André Verheul

WEESP - De Vechtloop verandert de opzet. De Kidsrun (10 minuten) en de kortere afstanden (2,5, 5 en 10 km) blijven, maar de 15 km en de halve marathon verdwijnen van het programma.

Dit besluit maakt het populaire hardloopevenement beter behapbaar voor de vrijwilligers en er is minder overlast voor omwonenden van het parcours. Tegelijk past het bij de doelstelling om de drempel tot deelname laag te houden, zo meldt het bestuur.
De volgende Vechtloop is op 25 juni 2017. Het wordt de 36e editie. Voorzitter Leo Timmermans doet een stapje terug, maar blijft bestuurslid.

Argus troeft Fiducia af

WEESP - Argus trad zondag thuis aan tegen Fiducia, dat gelijk in punten stond.

Argus begon fel, hield overwicht en ging met 6-5 de rust in. Fiducia drong aan, maar het was wederom Argus dat een gaatje kon slaan: 9-6. Tien minuten voor tijd wist Fiducia weer langszij te komen doordat Argus vergat de score verder uit te bouwen. Argus was echter niet uit het lood geslagen en wist met een laatste eindspurt de winst veilig te stellen: 12-10.

FC Weesp pakt periodetitel

WEESP - Omdat directe concurrent VVA Spartaan met 3-2 verloor van Roda '23, was voor FC Weesp het 2-2 gelijkspel bij DWS voldoende om de eerste periode te winnen. Deze titel geeft na het seizoen recht op het spelen van promotiewedstrijden.

De eerste helft speelde DWS duidelijk beter. De Amsterdammers creëerden een paar goede kansen, maar de verdediging van FC Weesp deed ook zijn werk. Ruststand 0-0. De tweede helft begon met kansjes over en weer. Maar halverwege de tweede helft trok FC Weesp het initiatief naar zich toe. Dat leidde al snel tot de 0-1, een goal van Buddenberg. Kort daarna maakte Milan Geertsma de tweede. DWS gaf het echter niet op en zette alles op alles. In de laatste vijf minuten wisten de Amsterdammers twee keer te scoren en de eindstand naar een 2-2 te brengen.

Eerste verlies Vrouwen

WEESP - De voetbalsters van FC Weesp hebben voor het eerst dit seizoen verloren. Tegenstander DWS gaf Weesp met 4-0 het nakijken.

FC Weesp had erg uitgekeken naar de wedstrijd tegen het eveneens ongeslagen DWS. Maar de gretigheid was op de dag zelf ver te zoeken. DWS speelde wel sterk en fel en dat resulteerde, in combinatie met een slechte organisatie bij Weesp, in een 2-0 achterstand. De tweede helft speelde FC Weesp wat beter, maar kon niet voorkomen dat DWS nog twee doelpunten maakte.

Piek mist Dutch Open

WEESP - Selena Piek doet niet mee aan de Yonex Dutch Open, deze week in Almere.

De badmintonster uit Weesp is geblesseerd aan haar voet.

Nieuwbouwwoningen in Hilversum en Nederhorst

De villa's van Villa Industria zijn geïnspireerd op directiewoningen.

Nederland heeft tot 2040 één miljoen extra woningen nodig. Zo ook in Gooi en Vechtstreek. Een gigantische opgave en uitdaging, stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

"We moeten daarom slim bouwen, oftewel bouwen voor de specifieke vraag van mensen." Het woningaanbod moet tegemoetkomen aan de kritische woningzoekers en woningzoekers die

Het woningtype Sluis van Nedervecht is ideaal voor jonge gezinnen en zzp'ers. Het woningtype Sluis van Nedervecht is ideaal voor jonge gezinnen en ZZP'ers.

invloed en inspraak willen. Twee nieuwbouwprojecten in de regio spelen hier goed op in.

Villa Industria

De villa's van Villa Industria zijn geïnspireerd op de directiewoning die je vroeger weleens zag op een fabrieksterrein: statig en aantrekkelijk door de rijk gedetailleerde gevel. De fraaie – voor Hilversum bekende – chaletstijl biedt zo veel mogelijkheden in indeling en opties dat straks ieder huis uniek zal zijn. Denk hierbij aan een topgevel of langskap, twee trapposities, verschillende nokversieringen, woonkeuken aan de tuin- of aan de straatzijde, veranda en meer.

Nedervecht type Sluis

Het woningtype Sluis van Nedervecht is ideaal voor jonge gezinnen en ondernemende zzp'ers, maar ook voor senioren is dit een droomwoning. Het grote voordeel is dat je, uitgezonderd de slaapkamers op de verdieping, alle benodigde voorzieningen op de begane grond aantreft. Een royale woonkamer met openslaande tuindeuren, de luxe open keuken, een ruime badkamer en twee grote slaapkamers.

'Nibud-normen zetten huishoudens klem'

Bijna 200.000 huishoudens worden direct en hard geraakt met onnodige regels. Gewone mensen die verder willen op de woningmarkt komen niet aan de bak. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

"De grootste gevaren voor de betaalbaarheid van je hypotheek zijn nog steeds inkomensverlies door echtscheiding, werkloosheid en ziekte. Daar helpen de strikt toegepaste Nibud-normen helaas niet tegen. Het enige dat ze doen, is onnodig veel mensen de toegang ontzeggen tot een hypotheek. Ze zouden daarom versoepeld moeten worden", analyseert voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland.

Tropische sferen in huis

De Aglaonema is Woonplant van de maand oktober. De plant is zeer gemakkelijk in de omgang en kan tegen een stootje.

Dat maakt van Aglaonema een ideale plant voor mensen met niet zulke groene vingers en ziet er toch uit als een bladplant voor gevorderden. Daarnaast hebben de planten sterke luchtzuiverende eigenschappen die een positieve invloed hebben op het leefklimaat.

De bladtekeningen creëren een tropische sfeer. Het blad regelmatig sproeien met lauw water doet Aglaonema goed: het zijn omstandigheden die ook in het herkomstgebied - het tropisch regenwoud - voorkomen.

Nieuws


Twee van de drie belangrijkste doelen uit het Nationaal Energieakkoord worden waarschijnlijk niet gehaald. Dat staat in de Nationale Energieverkenning. In 2020 moet 14% van de verbruikte energie in Nederland uit een duurzame bron komen. In datzelfde jaar moet ook 100 petajoule energie worden bespaard.

Sociale huur


'Gemeente Weesp komt nog redelijk in de buurt van het landelijk gemiddelde van huishoudens in corporatiewoningen passend bij het inkomen, maar Blaricum blijft erg achter.'

Deze en nog veel meer feiten over de betaal- en beschikbaarheid van sociale huurwoningen in de regio vind je op de volgende pagina.

Columnist van deze week: Warna Man

Wonen


JASNO heeft voor vouwgordijnen en verticale lamellen een speciale kindveilige hanger ontwikkeld met GBO. Deze met een octrooi bezegelde hanger snijdt de ketting door wanneer er druk op de lus komt en voorkomt hiermee verstrikking. De kindveilige hanger zal binnenkort standaard aan de swings gehangen worden.

TIP!


Tijdens de komende editie van de Dutch Design Week laat Woonbedrijf zien hoe ontwerpers en bewoners samen werken aan oplossingen voor meer veiligheid en duurzaamheid. Hoe ze een prettige woonomgeving voor ouderen mogelijk maken en hoe ze meedenken over de huisvesting van vluchtelingen.

Woningen in de sociale huursector in kaart

De betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in de sociale huursector in één overzicht bekijken. Foto: Rochdale

Voor het eerst zijn per regio, per gemeente en soms zelfs per wijk cijfers over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in de sociale huursector in één overzicht te bekijken. Dit jaar ligt in de Lokale Monitor Wonen de nadruk op gegevens rond sociale huurwoningen van woningcorporaties en de huurders van deze woningen.

In Nederland woont zo'n 72% van de huishoudens in corporatiewoningen, passend bij het inkomen. In de regio Gooi en Vechtstreek komt de gemeente Weesp nog redelijk in de buurt (71%) van dit landelijk gemiddelde, maar Blaricum blijft erg achter met maar 48%. De andere gemeenten - Hilversum, Laren, Eemnes, Huizen en Gooise Meren - bungelen hier ergens tussenin.

In Blaricum ligt het percentage relatief hoog van huurders die in een corporatiewoning wonen waarvan de huurprijs hoog is ten opzichte van hun inkomen. Met 17% ligt dit twee procent boven het landelijk gemiddelde. Hetzelfde geldt voor Hilversum. Van de huurders die in een corporatiewoning wonen in Laren heeft maar 10% een hoge huurprijs ten opzichte van hun inkomen.

In alle gemeenten van Gooi en Vechtstreek ligt het percentage van huurders die in een woning wonen met een huurprijs die laag is ten opzichte van het inkomen hoog. In Blaricum is dit maar liefst 23%. Gevolgd door Laren met 19%. Hilversum zit gelijk aan het landelijk gemiddelde. Hier huurt 14% een woning die laag is ten opzichte van het inkomen.

Van de huurwoningen van corporaties in Gooise Meren heeft 11% een huurprijs onder 410 euro, 49% van de woningen een huurprijs tussen 410 euro en 629 euro en 31% heeft een huurprijs tussen 629 en 711 euro. Dit komt redelijk overeen met het landelijk gemiddelde van 11, 58 en 25 procent.

Benieuwd hoe de huurwoningen en prijzen in jouw gemeente verdeeld zijn? Kijk op GooisWoonNieuws voor meer informatie.

Column

Restschuld

Kan ik wel verhuizen als ik een restschuld heb?

Als u in een huis woont dat u kort in de jaren voor de crisis heeft gekocht, dan is de kans groot dat uw huis nu minder waard is dan de prijs die u ervoor heeft betaald. Dat is vervelend, omdat uw vermogen daardoor is verminderd.

Anderzijds, zolang u uw hypotheeklasten kunt dragen, is er feitelijk niets veranderd voor uw woonlasten. En nu de huizenprijs weer gestaag omhoog gaat, lijkt het een kwestie van tijd voordat uw huis weer waard is wat u ervoor heeft betaald.

'Er zijn strengere
regels opgesteld'

Als u wilt verhuizen, hoeft een restschuld geen probleem te zijn. Zeker niet als u naar een duurdere woning uitkijkt. Die is immers ook in prijs gedaald, waardoor het verschil tussen uw huidige en uw nieuwe hypotheek vergelijkbaar is met de situatie van voor de crisis.

Waar u wel rekening mee moet houden, is dat de regels voor de maximale hoogte van de hypotheek veel strenger zijn geworden. Die regels hangen samen met de waarde van het te kopen huis, de hoogte van uw inkomen en de hypotheekrente die u gaat betalen. De overheid heeft hiervoor in de afgelopen jaren strengere regels opgesteld.

Als u naar een goedkoper huis toe wilt, liggen de zaken iets anders. Uw nieuwe hypotheek is dan immers lager dan uw lopende hypotheek. Is uw inkomen hoog genoeg, dan mag u in dat geval uw restschuld meefinancieren. Verkoopt u uw huidige huis voor 1 januari 2018 met verlies, dan mag u de rente die u betaalt over de lening voor uw restschuld gedurende vijftien jaar aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting.

Een restschuld financiert u met een zogenaamde restschuldfinanciering, die vaak wordt afgesloten met de nieuwe hypotheek. In de meeste gevallen moet u uw restschuld ook binnen vijftien jaar aflossen.

Meer informatie
Heeft u een vraag over het bovenstaande artikel? Neem dan gerust contact met ons op.
Ons telefoonummer is: 085-4860700. U kunt uiteraard ook een mail sturen met uw vraag naar: info@manfs.nl

De gevolgen van rood staan

Per 1 december kan rood staan bij de bank gevolgen hebben voor de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het Bureau Kredietregistratie (BKR) gaat namelijk kredieten eerder registreren.

Daarmee voldoet het BKR aan de aangescherpte Wet financieel toezicht (Wft). Vanaf 1 december worden alle kredieten geregistreerd die groter zijn dan € 250 en die mensen langer dan een maand gebruiken. Daaronder vallen winkelpassen, creditcards, doorlopende kredieten en limieten op de betaalrekening. Momenteel ligt de registratiegrens nog bij € 500 en geldt zij voor een looptijd langer dan drie maanden.
De strengere registratie biedt volgens het BKR eerder inzicht in het stapelen van (kleine) schulden. Daardoor kunnen mensen met schuldproblemen sneller geholpen worden, stelt het BKR.

Smaakvolle sfeerverlichting

Webwinkel La Boutique Blanche brengt een collectie unieke sfeerverlichting van Vicky Weiler. De ontwerpster laat zich graag inspireren door moderne materialen, waarna haar ideeën voor de vormgeving en een passend lichteffect vanzelf volgen.

In de lampen worden glas- en carbonvezel, materialen die hun oorsprong vinden in de bouwwereld, gebruikt. Het liefst gebruikt Vicky Weiler duurzame materialen voor haar lampen, waarbij de materie het uitgangspunt vormt voor het ontwerp.

De SHERKAN GOLD is een lamp met een metalen structuur en een uniek weefsel dat het licht zeer diffuus doorlaat en een modern gevoeld creëert.

Weer een stijging

In september steeg de woningverkoop met 28,7% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

In totaal verwisselden afgelopen maand 21.009 woningen van eigenaar, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Net als in de afgelopen maanden waren alle woningtypen meer in trek bij de koper. Vooral vrijstaande woningen waren populair.

Astra helpt Opel terug naar de top

Beste verkoopjaar sinds 2011

De verkoop van de Astra groeide met 22%.

Opel heeft in de eerste negen maanden van 2016 circa 895.000 voertuigen verkocht in Europa. Daarmee laat het merk een verkoopgroei van 5,2 procent noteren ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met een afzettoename van ruim 44.000 voertuigen is Opel bezig aan zijn beste verkoopjaar sinds 2011, ondanks dat Opel zich volledig heeft teruggetrokken van de Russische markt.

Van januari tot en met september 2016 groeide de afzet van Opel in achttien landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Ook in Nederland steeg Opels marktaandeel in de totale markt (personenauto's en bedrijfswagens) met 1.85 procentpunt tot 8,36%, goed voor een verkoopgroei boven de 25% en een derde positie op de verkoopranglijst in 2016. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de populaire Astra, die eerder dit jaar werd verkozen tot Auto van het Jaar 2016. Dit jaar zijn al 212.000 Astra's geregistreerd, ofwel 22 procent meer dan in 2015. Het aantal orders voor de nieuwe Opel Astra is inmiddels opgelopen tot ruim 275.000.

Ook de Opel MOKKA X valt goed in de smaak. Van de grondig vernieuwde versie zijn nu al ruim 60.000 stuks besteld, terwijl de compacte SUV pas sinds eind september 2016 in de showroom staat. De groei van Opel in Europa zal zich de komende maanden onverstoord voortzetten door de komst van de vernieuwde Zafira en de compleet nieuwe, volledig elektrische Ampera-e.

KA+ is compact van buiten, ruim van binnen

De KA+ biedt veel ruimte voor passagiers en bagage.

De Nieuwe Ford KA+ arriveert deze maand bij de Nederlandse Ford-dealers en is verkrijgbaar vanaf € 12.995.
De KA+ is een vijfdeurs hatchback die is gebaseerd op het mondiale platform voor compacte auto's van Ford. Hij biedt royale ruimte aan vijf personen en heeft een totale lengte van minder dan 4 meter. Daarmee is hij iets korter dan de Fiesta, maar is wel 29 millimeter hoger. Het ruime interieur biedt genoeg ruimte voor een twee meter lange passagier om achter een twee meter lange bestuurder te zitten. De bagageruimte is 272 liter – genoeg ruimte voor twee grote koffers. Verder zijn er 21 opbergplekken voor kleine items.

De nieuwe KA+ beschikt over een efficiënte nieuwe 1.2-liter Duratec-benzinemotor. De 1.2-litermotor is verkrijgbaar met een 70 en 85 pk en heeft dubbele, onafhankelijke, variabele kleptiming om de prestaties, het brandstofverbruik en de uitstoot te verbeteren. Banden met een lage rolweerstand en verbeterde aerodynamische details leveren eveneens een bijdrage aan een lager brandstofverbruik. De standaarduitrusting bevat onder meer elektrisch bedienbare buitenspiegels en portierramen vóór en centrale portiervergrendeling met afstandsbediening.

Peugeot 5008 is klaar voor de toekomst

De auto is lekker groot, maar het stuur aangenaam klein.

De naam is gebleven, maar het concept is volkomen nieuw. De nieuwe Peugeot 5008 komt in het voorjaar van 2017 en ontgint het gebied van de grote 7-zits SUV's van het C-segment.

De nieuwe SUV Peugeot 5008 heeft niet alleen de nieuwe Peugeot i-Cockpit en het Efficient Modular Platform EMP2, maar ook talrijke hightech uitrustingen. Met zijn zeven separate stoelen is de nieuwe Peugeot 5008 de eerste SUV met de van monospaces bekende modulariteit. De stoelen op de 2e zitrij zijn niet alleen los, maar ook verstelbaar en neerklapbaar. De stoelen van de 3e zitrij zijn neerklapbaar en bovendien gemakkelijk te verwijderen om de recordbagageruimte van maar liefst 780 liter vrij te maken. Het stuur is een nieuw ontwerp met twee platte stukken op het wiel voor meer grip. Het is bovendien compacter, waardoor het zorgt voor meer zicht en meer beenruimte voor de bestuurder.

Aftellen naar de nieuwe Volkswagen Golf

Het aftellen is begonnen: begin november introduceert Volkswagen de vernieuwde versie van zijn meest succesvolle model: de Golf. Deze bestseller rijdt inmiddels al meer dan vier decennia rond. Een complete generatie is er zelfs naar vernoemd; in Duitsland staat 'Generatie X' namelijk te boek als de 'Golf Generatie'. Van geen enkele andere Europese auto werden er meer verkocht: 32.590.025. In de afgelopen 42 jaar is iedere 40 seconden ergens op de wereld een nieuwe Golf verkocht.

Volvo V90 staat bij de dealer

De nieuwe Volvo V90 staat sinds 14 oktober bij de Nederlandse Volvo-dealers. Het standaard uitzonderlijk hoge veiligheidsniveau behoort tot een van de sterkste eigenschappen van de premium estate, evenals een krachtig Zweeds design. Potentiële klanten zijn in de gelegenheid een proefrit te maken en dezelfde positieve ervaringen op te doen zoals beschreven in de vele enthousiaste reacties in de media. De Volvo V90 weet sinds zijn onthulling in februari de aandacht naar zich toe te trekken. Alle ogen waren gericht op de introductiecampagne met Zlatan Ibrahimovic in de hoofdrol. De commercial met de topvoetballer achter het stuur is online meer dan 9 miljoen keer bekeken.