WeesperNieuws

19 april 2017

WeesperNieuws 19 april 2017


Omwonenden in actie tegen 'nieuwe Kostverlorenflat'

Buurtbewoners willen op deze plek geen daglichtverslindende woonkolos meer. Foto: F. v.d. Bergh

door Marieke van Veen

WEESP - Of-ie er echt komt is nog niet zeker, maar alleen al het feit dat de deur weer op een kier staat, zet bij buurtbewoners de nekharen recht overeind. We hebben het over een mogelijk 'nieuwe Kostverlorenflat'. Aanwonenden Fred van de Bergh en Willem van Dijk komen namens de buurt in protest.

"Ons is beloofd dat er nooit meer een flat terug zou komen", steekt Fred van de Bergh van wal. "Die fout maken we nooit meer, werd er gezegd", vult Willem van Dijk aan. "Maar nu wordt er toch weer gedacht aan een nieuwe flat."

Toen de oude Kostverlorenflat in 2015 tegen de vlakte ging, hingen de buurtbewoners de spreekwoordelijke vlag uit. Goed, ze zaten wekenlang tussen puin en lawaai, maar ze kregen er wel zon en daglicht voor terug. Nu zouden ze niet meer zonder kunnen. Van de Bergh: "De leefkwaliteit van de buurt is met het neerhalen van de flat enorm verbeterd: meer licht, minder rommel, minder overlast van jeugd."

Grote schok
De mannen dachten voorgoed van de flat verlost te zijn. Tot ze wethouder Eijking een half jaar geleden op Radio Weesp hoorden zeggen dat er op de plek van de gesloopte flat meer woningen nodig waren en dat hiervoor misschien toch weer hoogbouw nodig was. "Dat de deur naar een nieuwe flat nu toch weer op een flinke kier staat, is voor ons een grote schok. We wisten dat er op deze locatie weer gebouwd zou worden, maar er is steeds gezegd dat het om laagbouw ging - grondgebonden woningen à la de Papelaan. Wij hebben het idee dat de gemeente zich verslikt heeft in de Bloemendalerpolder. Daar bleken de gewenste 400 sociale huurwoningen niet mogelijk en daar worden wij nu de dupe van." Van Dijk: "De wethouder heeft eens gezegd dat een flat in de nieuwbouwwijk in de Bloemendalerpolder geen gezicht zou zijn tussen al die mooie huizen. Maar voor onze neus kan-ie blijkbaar wel komen? Weer zo veel mensen op een kluitje geeft problemen. Er was rond de oude flat best wel wat rottigheid en overlast. Dat willen we niet meer terug."

Daglichtverslindende kolos
Het steekt de mannen dat ze (nog) geen partij zijn in de gesprekken die nu gevoerd worden. Ze willen namelijk niet alleen maar hun aversie uiten, ze hebben ook ideeën die kunnen bijdragen aan een oplossing die voor alle partijen gunstig zou uitpakken. Van de Bergh: "We willen niet zo'n daglichtverslindende kolos terug, maar wij zien kansen om toch enigszins de hoogte in te gaan en tegelijkertijd het zonlicht te behouden. Die ideeën zouden we graag delen met de gemeente en Ymere, maar die willen pas in een later stadium met ons in gesprek."

Meepraten
Daarom trekken ze nu aan de bel. Ze hebben handtekeningen opgehaald bij andere huiseigenaren ("Niet bij de huurhuizen, de huurders wonen een stukje verderop en worden bovendien vertegenwoordigd door huurdersverenigingen"). Ze hebben inmiddels een flinke lijst. Van de Bergh: "Vrijwel iedereen heeft getekend. Hiermee stappen we naar de politiek. Wij als huiseigenaren willen een grotere stem in de uitwerking van de plannen!" Ymere liet eind maart aan het WeesperNieuws weten eind deze maand gesprekken te gaan voeren om tot een definitief plan te komen. Er moeten in Weesp vanwege prestatieafspraken 40 nieuwe sociale huurwoningen komen. De plek van de vroegere Kostverlorenflat is hiervoor de enige geschikte locatie. Grondgebonden gaat gezien dit aantal niet lukken.

Sportparklaan krijgt een moestuin

WEESP - De Sportparklaan krijgt een eigen buurtmoestuin. Naast jongerencentrum Trainspotting komt ruimte om groente te verbouwen. Van en voor de buurt.

Het perkje wordt op korte termijn door de gemeente egaal gemaakt. Er worden nog omwonenden gezocht die mee willen helpen met het verbouwen in de moestuin.

Het idee is een gezamenlijk project van Versa Welzijn, Trainspotting en de werkgroep Groen van het Buurtpanel.

Poging inbraak in schuur

WEESP - Aan de Molenstraat is vorige week gepoogd in te breken in een schuur. Een raam werd ingeslagen, maar verder niks. Zo vertelt de politie.

De poging was tussen vorige week dinsdag 11.00 uur en woensdag 0.15 uur. Naast het ingeslagen raam werd er ook ijzerdraad op de grond gevonden. Getuigen worden gezocht.

Bouhuijslezing dit jaar avond vol muziek

WEESP - In de synagoge wordt zondagavond 23 april de jaarlijkse Meester Bouhuijs-avond gehouden. Geen lezing dit keer, maar een avond vol muziek met het Jiddisj Koor Hejmisj Zain.

De avond in de Weesper Synagoge is een jaarlijks herdenking van het wegvoeren van de Weesper Joden in april 1942.

Hejmisj Zain is een gemengd koor onder leiding van dirigent Jules Bart. Ter gelegenheid van het optreden in de Weesper Synagoge wordt ook de Mauthausen-cyclus van Mikis Theodorakis gezongen, in een Jiddische vertaling. De cyclus is gebaseerd op teksten van Iakovos Kambanelis, zelf overlevende van de concentratiekampen. Niet eerder waren de teksten in het Jiddisch vertaald.

In haar vertaling heeft Willy Brill nauwgezet de originele – Griekse - tekst gevolgd. Verder horen Jiddische, enkele Hebreeuwse en Ladino liederen tot het repertoire, over liefde, verdriet en de strijd om het bestaan, en ook over de dramatische geschiedenis met de vele vervolgingen en de Shoah. Tijdens het concert geeft Gloria Fein een toelichting geven op de liederen.

Bingo

WEESP - Bingo Aetsveld houdt donderdag een gezellige bingo in Bar Olympus. Voor vervoer kan gebeld worden met: 410362. Aanvang: 20.00 uur.

3

bezwaren zijn er aangetekend tegen de transformatie van de Laurentiuskerk. Meer op P3.

Van de lezers

Utrechtseweg
Sinds vorige week hebben we een nieuwe Utrechtseweg: met nieuw asfalt (prachtige skatebaan!), op sommige plekken iets breder, verhoogde kruisingen en een drempel, een parkeerverbod en overal 30 kilometer-per-uur-bordjes. Want wat was ook alweer het idee? Langzamer rijden toch? Maximaal 30 km per uur. En wat is het resultaat: de brede gladde straat nodigt uit tot doorrijden en fietsers passeren waar dat vroeger niet kon. De verhoogde kruisingen dwingen niet tot een lagere snelheid. Ze zijn laag en lang en prima met 50 km+ te nemen. Het parkeerverbod zorgt dat we niet meer de auto op straat kunnen zetten als een natuurlijke hindernis en snelheidsbeperker. Kortom, de snelheid is gelijk of hoger dan vroeger. En veiliger is het er niet op geworden. Wellicht een flitspaal in de straat? Of zal ik toch mijn auto maar weer op straat parkeren.
Peter Sikma

Subsidie zwerfvuil
De gemeente Weesp krijgt 22.000 euro subsidie om zwerfafval aan te pakken. Wat dacht de gemeente ervan om zelf eens haakjes voor de plasticverzamelzakken te bevestigen aan de lantaarnpalen? Dat scheelt in ieder geval in zwerfafval. Want het komt regelmatig voor dat de zakken open liggen over de hele straat.
Marja Schep

Weerbericht

Meest te koud, vanaf vrijdag wisselvalliger
In het koude wisselvallige Paasweekeinde bepaalde een noordwestelijke stroming het weer. Als plusje gold dat de meeste neerslag 's nachts viel. Deze week zwaait een gebied van hoge luchtdruk de scepter. Het blijft tijdelijk droog met zeer koude nachten. Vanaf vrijdag keert de noordwestelijke stroming terug. Het wordt dan opnieuw wisselvallig en aanhoudend te koud.

Donderdag + vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het tot -2 graden. Aan de grond kan lokaal zware nachtvorst optreden tot – 5 graden. Overdag is het eerst vrij zonnig, later wat bewolking. Het blijft droog. Er is weinig wind. Het wordt 10 à 11 graden. Vrijdag is er meer bewolking met kans op een bui. Af en toe schijnt de zon. Er waait een matige westenwind. Het wordt 12 à 13 graden.

Het weekeinde
Zaterdag is het wisselvallig. Er kunnen enkele buien vallen. Er is ook wat ruimte voor de zon. Ook zondag kan lokaal nog een bui vallen. Er zijn dan afwisselend wolkenvelden en zonnige momenten. De nachten zijn minder koud, rond 4 graden. In de middag stijgt het kwik naar circa 10 graden. Er waait in het weekeinde een matige tot vrij krachtige noordwestenwind.

Weetje
De maximum temperatuur tijdens Paasdagen 2017 schommelde in onze regio rond 10 graden. Gemiddeld of normaal is 13 à 14 graden voor half april. In de laatste 50 jaar is Pasen 15 maal kouder verlopen. De koudste Pasen was in 2013 met op 1e Paasdag 4.3 graden als maximum en - 5.3 graden als minimum. De warmste Pasen beleefden we in 2011 met 26.0 graden.

Op zoek naar groter pand, liefst met een escaperoom

'Op het industrieterrein staat het een en ander leeg'

Op de open dag van zaterdag presenteerde Theaterpand Weesp het jaarprogramma. Foto: André Verheul

door Marieke van Veen

Met aanwijzingen en opdrachten proberen op tijd te ontsnappen

WEESP - Dat Daniëlle Meyer en Sara Kroos op zoek zijn naar een groter theaterpand is geen geheim. Maar inmiddels begint de ambitie bittere noodzaak te worden. Met opnieuw uitbreiding van het aantal klassen wordt de theaterschool nu echt te klein. Daarbij zijn er nieuwe plannen: een escaperoom!

"Op het industrieterrein van Weesp staat het een en ander leeg", zegt Daniëlle Meyer. "Daar zien wij wel mogelijkheden. Daarover voeren we nu gesprekken met de makelaar. Ook is er contact met de gemeente Weesp om te kijken of een theater(school) wel kan en mag op het industrieterrein.
Zone 1380, de theaterschool van Theaterpand Weesp, heeft sinds de start in 2012 een gevestigde naam opgebouwd. Het aanbod in opleidingen en theatergroepen is uitgebreid, waardoor het steeds lastiger wordt om alles in te roosteren. Daarbij wordt het pand ook gebruikt als theater. Sara Kroos staat er met kleinere voorstellingen, maar ook steeds meer klinkende namen weten de weg naar Weesp te vinden. Vanwege het jubileumjaar is er komend seizoen een extra mooie programmering met onder meer Paul de Leeuw en Jörgen Raymann. Daar kunnen dan slechts 60 tot 65 mensen komen kijken, want meer stoelen passen er niet in. Kortom, Theaterpand Weesp groeit uit zijn jasje. Bovendien hebben Daniëlle en Sara een nieuw plan. Sinds Daniëlle voor het eerst een escaperoom bezocht, is ze hooked. In een escaperoom word je opgesloten en moet je middels cryptische aanwijzingen, opdrachten en uitdagingen proberen te ontsnappen voor de tijd om is. "Het zou gaaf zijn om zoiets in Weesp te realiseren. Ik zie ook kansen in combinatie met ons theater, dan wordt het nog meer een beleving." Wat als het spaak loopt met een groter pand in Weesp? "Dan moeten we buiten Weesp gaan kijken, want ruimtegebrek wordt nu echt een probleem. Hopelijk hoeft dat niet. Juist omdat Sara het hele land afreist, is het fijn om dit allemaal in Weesp te kunnen blijven doen."

Gedeputeerde Jack van Hoek praat mee over toekomst

WEESP - Gedeputeerde Jack van Hoek van de provincie Noord-Holland schuift morgen (woensdag 19 april) bij de gemeenteraadsvergadering aan om met de Weesper partijen te praten over de toekomst van de regio Gooi en Vechtstreek.

De provincie Noord-Holland wil dat er dit jaar nog besluiten worden genomen over de vorming van maximaal die grote Gooigemeenten. Wie met wie moet fuseren is aan de gemeenten zelf. Tot aan de zomer mag iedereen zelf aangeven hoe ze dat voor zich zien.

Weesp heeft al aangegeven dat dit te kort dag is. De gemeenteraad is op eigen initiatief al een onderzoek gestart naar een samenwerking of samengaan met Amsterdam of Gooise Meren, maar dat onderzoek loopt tot nog te de herfst. De gemeenteraad peinst er niet over dit traject in te korten. Dat is waarschijnlijk ook de heldere boodschap die gedeputeerde Jack van Hoek woensdag te horen krijgt.

Geen schade, wel hinder door zandwagens

WEESP - Nu de veelbesproken zandtransporten zijn afgelopen zijn er geen bedrijven die schade hebben gemeld bij de gemeente. Wel zijn er meldingen binnengekomen van hinder. Zo bleek deze week in de raadscommissie.

Er was vooraf veel gedoe over de aanvoer van bouwzand over het bedrijventerrein Noord voor de nieuwbouwwijk in de Bloemendalerpolder. Bedrijven verenigden zich tegen de transporten omdat zij voor schade vreesden en overlast.

Dat laatste bleek dus niet onterecht. Er was wel degelijk sprake van hinder. Ook was er lichte schade aan de wegen, maar dat is inmiddels gerepareerd. Maar er is geen schade aan de bedrijfspanden gemeld.

Drie bezwaren tegen verbouwing Laurentiuskerk

Vooral zorgen om parkeer- en verkeersdruk. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Er is door drie mensen bezwaar gemaakt tegen de verbouwing van de Laurentiuskerk. De bezwaren gaan voornamelijk over parkeer-, en verkeersdruk, zo laten B en W weten.

De bezwaren moeten worden beoordeeld. Hoe lang die procedure gaat duren is niet bekend. B en W hebben begin maart de omgevingsvergunning verleend voor de transformatie van de Laurentiuskerk aan de Herengracht. Dat betekent dat het plan is getoetst op relevante criteria, zoals welstand en milieu. Eigenaar Cees van Vliet wil de kerk ombouwen tot een multifunctioneel gebouw met een brouwerijcafé en een yogastudio.

Opening Buurtkamer

WEESP - Buurtpanel Noord-West / Hogeweij viert morgen (woensdag) de opening van Buurtkamer de Kastanje.

De start is om 15.30 uur vanaf Papelaan 1. Begeleid door muziek loopt het gezelschap, inclusief B en W, naar het buurthuis aan de Kastanjelaan 2a.

Genealogievereniging verlaat voormalige kerk Papelaan

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De Nederlandse Genealogische Vereniging vertrekt uit Weesp. Het gebouw, de voormalige Nieuw Apostolische Kerk aan de Papelaan, is verkocht voor een half miljoen euro. De vereniging vertrekt naar Bunnik: "De verhuizing naar een nieuwe locatie met een eigentijdse uitstraling biedt de mogelijkheid om de NGV als een moderne partner met expertise van familiegeschiedenis en heraldiek neer te zetten". Het grote gebouw aan de Papelaan wordt op dit moment leeggehaald. Eind juni moet de Nederlandse Genealogische Vereniging uit Weesp vertrokken zijn.

Rajja Gomez Iglesias


Is 18 jaar, zit op Theaterschool Zone 1380 en woont al haar hele leven in Weesp.

Prepjaar?
"Dat is het voorbereidingsjaar voor de toneelschool bij Zone 1380. Vier dagen per week krijg ik vakken als schrijven, acteren, beweging en dans. Vrijdag treed ik op met het blok Regie in het Theaterpand. Gratis toegang voor iedereen."

Cabaret, dans of toneel?
"Toneel, al ontdek ik steeds meer in cabaret wat mij ook aanspreekt. Net als schrijven."

Jouw droom?
"Een goed leven waarin ik met acteren mijn brood verdien."

Verder in het leven?
"Eerlijk gezegd is mijn leven op dit moment theater. Maar om geld te verdienen werk ik in het geweldige restaurant Pllek, op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Daar móet je geweest zijn."

Ze mogen je wakker maken voor?
"Een broodje patat: wit bolletje, patat en mayo!"

Spanje of Nederland?
"Spanje, al zal ik niet gauw mijn familie en vrienden achterlaten."

Beste en slechtste eigenschap?
"Eerlijkheid en snel geïrriteerd zijn."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik al 12 jaar zeur om een hond en er nog steeds geen heb."

Jouw grote voorbeeld?
"Halina Reijn, haar spel inspireert mij."

Waar woon je over tien jaar?
"In een leuk huis in het centrum van Amsterdam."

Favoriete plek in Weesp?
"Een van de leuke terrasjes aan het water."

Wat mis je?
"Leuke uitgaansplek voor jongeren en kunstactiviteiten."

Koningsdag of S&B?
"S&B, gezellig met Weespers en mijn verjaardag!"

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik kapperszaken inruilen voor bekende kledingwinkels en zo meer toeristen trekken."

Raadsfracties distantiëren zich van felle toon op social media

Alle partijen spreken afkeer uit, op DSB na

WEESP - Raadsleden mogen in pincipe zeggen wat ze willen, maar er zijn ook grenzen. Dat is de boodschap van burgemeester Van Bochove aan de gemeenteraad. Daar zijn alle partijen het roerend mee eens, op de eenmansfractie van DSB na.

De burgemeester stuurde eind februari van dit jaar een waarschuwende brief aan de gemeenteraad over de schaduwzijde van raadsleden die zich actief bewegen op sociale media. Zo zouden, aldus de burgemeester, raadsleden ambtenaren met naam en toenaam beschuldigen van onder meer omkoopbaarheid. Ambtenaren kunnen zich in principe niet in het openbaar verweren en het is dan ook politiek 'not done' om ambtenaren persoonlijk aan te vallen.
Op verzoek van de WSP werd de brief vorige week in de raadzaal publiekelijk besproken. Daar bleken ook raadsleden te zijn die last hebben van persoonlijke aanvallen van andere raadsleden. "Ik heb zelfs eens overwogen verdere stappen te ondernemen", aldus Kitty Jong (PvdA). WSP'er Lars Boom keek ook vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, waarin hij een toename van de felheid vreest.

Burgemeester Bas Jan van Bochove verduidelijkte zijn brief nog verder en herinnerde de raadsleden eraan dat ze ook een interne gedragscode hebben waaraan ze zich dienen te houden. De brief is dan ook een duidelijke waarschuwing: dit is de grens en niet verder. Er zijn raadsleden die schuilaccounts op Twitter en Facebook hebben om daar hun mening te geven.

Raadslid overwoog zelfs stappen tegen ander raadslid

Eensgezind
De gemeenteraad was opvallend eensgezind over dit gevoelige onderwerp. Coalitiepartijen WSP, GroenLinks en PvdA en oppositiepartijen VVD, D66 en CDA namen afstand van de felle bewoordingen op de sociale media en spraken de wens uit dit te stoppen. Alleen de eenmansfractie DSB van Gerton van Unnik bleef muisstil.

Mees de Wit stroomt door naar Jong Ajax

WEESP - Mees de Wit voetbalt volgend jaar voor Jong Ajax. De Weesper jeugdspeler van Ajax heeft afgelopen week te horen gekregen dat de Amsterdammers graag met hem verder gaan.

Mees de Wit (19) wordt, voetbalt al vele jaren voor de jeugd van Ajax: komend voetbaljaar wordt het elfde seizoen voor de Weesper. Dat Mees nu doorstroomt naar Jong Ajax was vooraf geen uitgemaakte zaak. De Weesper werd lange tijd gevolgd door onder meer PSV, AZ, FC Groningen, FC Twente, Sparta, FC Utrecht en Vitesse, maar gaf toch de voorkeur aan Ajax: "Je moet altijd je hart volgen en je niet laten verleiden". Met Jong Ajax zal Mees de Wit volgend jaar voetballen in de Jupiler League.

Weesp krijgt GGZ-inloop

WEESP - Weesp krijgt een eigen inloop voor mensen met een GGZ-achtergrond. De inloop is een steuntje in de rug voor het leggen van sociale contacten.

De inloop wordt wekelijks gehouden aan de Papelaan 99. Iedereen kan meedoen en er is elke week een thema. Laagdrempeligheid staat centraal. Iedereen moet zich welkom voelen. Er zijn dan ook geen kosten aan verbonden. De inloop is elke woensdagmiddag van 13.00 tot 15.30 uur in Gebouw Papelaan 99.

Paascadeautje voor ouderen

WEESP - De bewoners van Oversingel hebben vorige week woensdag van de leerlingen van de Triangel een klein presentje gekregen, een idee van de Riki Stichting.

Het is al jaren een traditie dat de ouderen bezoek krijgen van de basisschoolleerlingen. Nadat de ouderen in de zaal een cadeautje hadden gekregen trokken de leerlingen langs de kamers in Oversingel. De Riki Stichting hoopt met deze actie eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht te brengen en te verminderen.

Emma's Lentetoer brengt 2700 euro op

Een mooi resultaat. Foto: Rens Calis

WEESP - De tiende editie van Emma's Lentetoer heeft 2700 euro opgebracht voor het Emma Kinderziekenhuis AMC.

Bij de tiende editie van Emma's Lentetoer op zondag 9 april werd door ruim 150 deelnemers onder zomerse omstandigheden 2.700 euro bij elkaar gefietst. Een dag eerder waren er onder de noemer 'Tientje voor Emma' al een pastaparty en een wielerquiz. De opbrengsten komen volledig ten goede aan de bouw van een nieuwe afdeling Neonatologie. Namens Toerfietsclub Weesp overhandigden Ria Bosma en Jan Calis de cheque aan het ziekenhuis.

Dagen reizen om 21 kilometer te kunnen rennen in Noord-Korea

'Kim Il Sung Stadion zat tot aan de nok toe vol'

Marc van den Boom in het Kim Il Sung Stadion.

door Marieke van Veen

WEESP - Marc van den Boom is vorige week donderdag teruggekeerd uit Noord-Korea. De 51-jarige Weesper heeft daar meegedaan aan de (halve) Marathon van Pyongyang. "Een unieke ervaring. Het Kim Il Sung Stadion - hier waren de start en de finish - zat tot aan de nok toe gevuld met 60.000 dolenthousiaste Koreanen, ze waren echt blij".

Van den Boom, in het dagelijkse leven Social Media Manager bij een grote Nederlandse bank, mag in zijn vrije tijd graag hardlopen. Vorig jaar deed de Weesper mee aan de Marathon van Rotterdam. Dat was voor herhaling vatbaar, maar dan wel in de overtreffende trap. Het werd de Mangyongdae Prize International Marathon in Noord-Korea.

Kernraketten en gifmoord
Noord-Korea is sowieso een bijzondere bestemming. Het land heeft een streng communistisch regime en is nagenoeg hermetisch afgesloten van de buitenwereld. De laatste tijd zijn er extra veel spanningen, onder meer vanwege de kernrakettesten die het land uitvoert en de gifmoord op Kim Jong-nam, de oudere halfbroer van dictator Kim Jong-un.

'Waar begin ik aan?'
De hoofdstad en regeringszetel van Noord-Korea kon dit sportieve feest dus misschien wel extra goed gebruiken. Om er bij te kunnen zijn, wachtte Van den Boom wel een lange vermoeiende reis. Hij vloog eerst naar Beijing, een vlucht van bijna tien uur, en vloog twee dagen later door naar Noord-Korea. Weer twee dagen later moest hij in het Kim Il Sung Stadion aan de start verschijnen: "Het was een heel spannende ervaring. Enerzijds omdat je niet weet waar je in terecht komt. Bij de landing in Pyongyang zat ik echt met klamme handjes in het vliegtuig: waar ben ik aan begonnen? Maar ook omdat ik niet wist of ik die halve marathon wel ging redden. Ik ben al een tijdje geblesseerd en ik mocht van mijn revalidatiearts alles doen, behalve rennen. In het begin ging het dan ook wat stroef maar gaandeweg liep ik heel lekker en ontspannen. Later in Beijing heb ik nog eens 10 kilometer gelopen en ook toen hield mijn knie het."

Een beetje vrijheid
Mooier dan dit evenement wordt het misschien ooit nog wel maar niet unieker, denkt Van den Boom. "De rest van de reis verliep volgens een strikt draaiboek waarbij het vooral draaide om wat er allemaal níet mocht. Op eigen houtje een rondje om het hotel? Verboden. Een oud en verlaten treinstation bezoeken? Mocht niet, blikt de Weesper terug. Die jaarlijkse marathon doorbrak dat keurslijf: "Opeens was er meer vrijheid. Wij renden met zijn allen over de boulevards en de toeschouwers leken oprecht vrolijk. We bleven high-fives geven. Het was voor hun echt een verzetje. Op andere feestdagen dienen ze zich te gedragen zoals ze wordt opgelegd. Ik hoop maar dat ze ons zagen als vriendelijke wereldburgers en niet als vijanden, zoals de rest van de wereld meestal door het regime wordt afgeschilderd."

Column

Nacht van Weesp

Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

'Oké, maar wat komt er nu op je grafsteen te staan?'

Jan : "Kooper!"
Stefan: "Kooper?"
Jan : "Stefan, sorry ik neem tegenwoordig de telefoon op met 'Kooper'..."
Stefan : "Dat is goed, Kooper. Hoe is het verder?"
Jan : "Mja, ik zit even in een existentiële crisis... Ik kom net thuis van een week repeteren met Doe Maar en loop met al mijn saxen en zware tassen met percussie instrumenten van mijn Mercedes naar de werf en kom een pensionado tegen, die net van klussen aan zijn jacht vandaan komt, en hij zegt : 'Ja, ja. Iedereen zo zijn hobby!' Ik mompel nog iets van: 'Het is helemaal niet mijn hobby', maar het kwaad is al geschied."
Stefan: "Kooper, op zijn grafsteen stond geschreven: 'hij was een gepassioneerde hobbyist'."
Jan : "Maar, muziek is nooit mijn hobby geweest! Het was een levensvervulling en direct mijn beroep. Voor mijn eerste toonladder vroeg ik 10 gulden. Ik kreeg uiteindelijk een rolletje Italiano, maar de toon was gezet. Was presenteren voor jou ook een levensvervulling?"
Stefan: "Nee, ik kon wel goed moppen vertellen en dat leverde me als kind veel goodwill op, maar ik wilde eigenlijk Johan Cruyff, moeder of missionaris worden."
Jan: "Dus stilzwijgende apostel in de Passion kwam na vijftig jaar wel heel dichtbij. Voor reiskosten toch?"
Stefan: "Ja, reiskosten en een rolletje Italiano. Ik presenteer trouwens wel met heel veel genoegen, maar het is geen hobby... Mijn hobby is kleurplaten inkleuren, maar dat hoeft verder niemand te weten. En wat is jouw hobby?"
Jan: "Met mijn grote liefde door de wasstraat..."
Stefan: "Je derdehands Mercedes?"
Jan: "Inderdaad, ik ga trouwens ook met haar naar de Nacht van Weesp."
Stefan: "Oké, maar wat komt er nu op je steen te staan?"
Jan: "'Kooper: zijn muziek was zijn leven, maar zijn hobby was het niet'. En dan wil ik graag begraven worden op een autokerkhof voor oude Mercedessen."
Stefan: "Jan, zal ik met je mee rijden tijdens de Nacht van Weesp? Dan luisteren we de heel nacht naar je eigen composities en dan doen we alsof het je allerlaatste ritje is!"
Jan: "Leuk! En tijdens dode momenten kleuren we dan jouw kleurplaat in."
Stefan: "Prima ! Hou vol!"
Jan: "Hou vol!"

'Oké, maar wat komt er nu op je grafsteen te staan?'

Zorgcentrum Tergooi nog dit jaar van start in Weesp

Bezwaren Regiozorgcentrum Weesp zijn verworpen.

WEESP - Het Regiozorgcentrum van Tergooi moet na de zomer de deuren openen. Er waren bezwaren ingediend tegen de opening van het centrum aan de Korte Muiderweg, maar die zijn verworpen. Dat vertelde de wethouder vorige week aan de raadscommissie.

Tergooi Ziekenhuizen gaat in Weesp een Regiozorgcentrum opzetten. Het gaat om een nieuw concept dat ervoor moet zorgen dat Weespers minder vaak op en neer hoeven naar de ziekenhuizen in Hilversum of Blaricum. Het Regiozorgcentrum komt in het pand Korte Muiderweg 2a (waar ook JAN Accountants zit). Naast Tergooi nemen ook huisartsen en specialisten zoals fysiotherapeuten hun intrek in het centrum.

Tergooi biedt al langer poliklinische zorg in Weesp, in het gezondheidsgebouw aan de Van Houtenlaan. In het nieuwe Regiozorgcentrum kunnen Weespers echter ook voor andere zaken terecht, zoals medisch specialistische zorg en diagnostiek. Een idee is bijvoorbeeld dat er straks in dit gebouw ook röntgenfoto's en spalken gemaakt kunnen worden. In de huidige situatie moet de huisarts hiervoor doorverwijzen naar het ziekenhuis. Ook controles zullen vaker in Weesp kunnen plaats vinden.

Zorg dichtbij
Het initiatief komt voort vanuit de groeiende behoefte van patiënten om het totaalpakket van zorg dichtbij huis te hebben. Anderzijds kunnen de ziekenhuizen in Hilversum en Blaricum zich focussen op ernstigere klachten en ziekten. In Hilversum wordt bovendien een nieuw ziekenhuis gebouwd. Wat dat op termijn voor de locatie Blaricum betekent is nog niet bekend.

Samen (soms dagelijks) zwemmen, fietsen, lopen en kanoën tegen ALS

Team van JAN© doet mee aan sponsorestafette Holland4ALS

Bij JAN© in Weesp is de naderende estafette het gesprek van de dag.

door Ruth van Kessel

WEESP - Met elkaar sporten voor een goed doel: dat schept een band. Dat ondervinden de dertien collega's van JAN© aan den lijve nu ze wekelijks en soms zelfs dagelijks met elkaar trainen voor de Holland4ALS: een sponsorestafette over 300 kilometer - zwemmen, lopen, fietsen en kanoën - van Groningen naar Soest op Hemelvaartsdag. De opbrengst gaat naar de Stichting Zoalsjan en wordt gebruikt voor hulp aan ALS-patiënten.

"Hier doen we aan mee!" Dat was de volmondige reactie van dertien medewerkers van JAN© Accountants & Adviseurs toen partner Pieter Mul hun de film liet zien van de eerste Holland4ALS, een sponsorestafette vanuit de Stichting Zoalsjan. Die beleefde vorig jaar zijn pilot. Mul, als vertegenwoordiger van hoofdsponsor Jan©, was er toen de hele dag bij en nam zich voor: volgend jaar staan wij er met een eigen team van JAN©!

'We ondersteunen elkaar om samen de eindstreep te halen'

Zoalsjan
Mul is lid van de Rotaryclub Soest- Baarn. Toen Rotarylid Jan Jager ALS kreeg, maakten zijn clubgenoten van dichtbij de gevolgen van deze slopende ziekte mee. Mul: "Deze ziekte gaat zo snel en heeft zo'n grillig verloop dat de normale procedures voor aanvragen van hulpmiddelen te langzaam gaan. Is een hulpmiddel net in huis, voldoet het al niet meer. Daarom besloten we tot de oprichting van de Stichting Zoalsjan, waarmee we hulpmiddelen willen genereren die meteen beschikbaar zijn voor ALS-patiënten. Op het moment dat ze het nodig hebben en die het hen mogelijk maken om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen." Daar is geld voor nodig. Vorig jaar volbrachten twee teams de eerste Holland4ALS. Dit jaar doen er zes teams mee. Bij JAN© in Weesp is de estafette het gesprek van de dag. Bij de koffieautomaat worden trainingstijden met elkaar vergeleken: 'Hé, dat lopen doe ik net even beter dan jij. Zullen we nog een rondje?'

Hechte band
Zes medewerkers van de JAN© vestiging Weesp doen mee, onder wie Pieter Mul zelf. Een levendige groepsapp spoort de deelnemers aan tot een extra trainingsmomentje. Mark Hilarius is een goede zwemmer: "Met mijn collega Harry Bontje zetten we wekelijks de puntjes op de i in het zwembad en ook komen we regelmatig met het volledige team bij elkaar voor een gezamenlijke training. ALS is een vreselijke ziekte. Het feit dat je met elkaar op zo'n positieve manier bijdraagt aan de kwaliteit van leven voor mensen met ALS maakt het heel bijzonder. Die emotie voelen we allemaal en brengt ons als collega's dichter bij elkaar. We ondersteunen elkaar om samen de eindstreep te halen en met elkaar een geweldig resultaat neer te zetten."

Over ALS
Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een neuromusculaire aandoening waarbij de signalen vanuit de hersenen niet meer bij de spieren aankomen, met als gevolg dat de spierbewegingen niet meer op gang worden gebracht. ALS is een van de meest invaliderende aandoeningen.
De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is drie tot vijf jaar. Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Elk jaar overlijden er hiervan 500 en komen er 500 nieuwe patiënten met ALS bij.

Team JAN© is te volgen via de website www.jan.nl/holland4als. Daar is ook informatie te vinden over de mogelijkheden van sponsoring van dit evenement.

'Die verslaafde man stotterde opeens niet meer'

Onderzoek van The Home Clinic brengt nieuwe toepassing aan het licht

Antidrinkmiddel Baclofen blijkt niet het gehoopte wondermiddel. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Het was niet echt waar hij op had gehoopt, toch is de Weesper verslavingsarts Pieter Bodewits blij met de resultaten van het onderzoek naar Baclofen als antidrinkmiddel. De spierverslapper blijkt mensen niet zozeer van de alcohol af te helpen, maar lijkt wel een goed middel te zijn tegen stotteren. Het British Medical Journal gaat hierover publiceren. Dat kan mooie gevolgen hebben.

De Universiteit van Amsterdam vroeg Bodewits' kliniek in 2014 om aan te haken bij een onderzoek naar Baclofen. Aanleiding hiervoor was een boek van Olivier Ameisen, cardioloog, lijfarts van de Franse oud-premier Raymond Barre en drankverslaafde.

'De man sprak opeens vloeiend. Hij had het zelf niet in de gaten'

Ameisen meldde dat de spierverslapper Baclofen hem van de drank had afgekregen. De UvA besloot aan de hand hiervan nader onderzoek te doen. Bodewits is het middel gaan voorschrijven aan een deel van zijn patiënten. Sommige kregen het medicijn, andere een placebo. "Een van de deelnemers was een man die al dertig jaar een drankprobleem heeft en ernstig stottert. Ik trek voor hem altijd meer tijd uit omdat hij zo lastig uit zijn woorden komt." Of de man het echte medicijn kreeg of een schijngeneesmiddel mocht Bodewits zelf ook niet weten, maar hij merkte wel dat de man op een dosis van 90 mg. opeens vloeiend sprak. De proefpersoon zelf had dat niet eens door. "Maar de man was ook gestopt met drinken en daar kon het natuurlijk ook aan liggen. Toen we de dosis opvoerden, kreeg hij echter last van bijwerkingen. Zo ernstig dat hij besloot te stoppen met Baclofen. Het stotteren keerde terug en de drankzucht helaas ook. Hij nam opnieuw Baclofen - inmiddels durfden we wel te concluderen dat hij het echte medicijn kreeg - en opnieuw stopte het stotteren. Ik heb direct contact opgenomen met de UvA; die wilde er een 'case-report' van maken: een uitgebreide beschrijving over een uitzonderlijke casus. British Medical Journal gaat dat dit voorjaar nog publiceren."

Spannend, vindt Bodewits, want wat stotteren betreft lopen meningen over oorzaak en behandeling uiteen: "Als Baclofen werkt, toont dat aan dat stotteren een lichamelijke oorzaak heeft. Dan kan men Baclofen doorontwikkelen tot een antistottermedicijn met hopelijk minder bijwerkingen." Mooi, maar daar hebben zijn verslaafden niks aan? "Nou... in sommige gevallen blijf ik het voorschrijven. Het is niet het gehoopte tovermiddel, maar het vermindert drankzucht wel. En voor sommige verslaafden is minder drinken het hoogst haalbare."

Donderdag in de City: de film 'Mal de Pierres'.

woensdag 19 april

Bezoek aan de 2e Kamer

Papelaan 99 | 12:00 uur

Rogier Kahlmann staat vrijdag 21 april in Theaterpand Weesp met 'Pose'

Bezoek aan de Tweede Kamer.

De geschiedenis van Weesp

KBO / Parochiezaal | 14:00 uur

Bijeenkomst van de KBO Weesp, Muiden en Muiderberg. Aukje en Gjalt Zondergeld vertellen over hun boek: 'De geschiedenis van Weesp deel III, 1945 - 2000'.

Concert in Oversingel

Vivium Oversingel | 14:00 uur

Kom luisteren naar Trio Tango Extremo. Het repertoire is zeer breed en bijzonder in zijn stijl. Klassieke muziek, jazz en Braziliaanse muziek worden gecombineerd met 'tango nuevo'. Entree € 5,- inclusief een kopje koffie of thee.

Tafeltennis Kids Speelmiddag

The Victory | 14:00 - 16:00 uur

Kinderen tot 10 jaar kunnen onder leiding van Henryk Rolak komen kennismaken met de tafeltennissport.

Opening Buurtkamer

Buurtkamer Kastanje | 16:00 uur

Feestelijke opening van Buurtkamer Kastanje op de Kastanjelaan 2a door Burgemeester en wethouder. Start om 15.30 uur vanaf de Papelaan 1 met muziekgroep door de wijk naar de Kastanjelaan.

Meezingen

Toko WSV De Vecht | 20:00 uur

Onder het genot van een drankje het Hollandse lied meezingen, begeleid door twee accordeonisten. Tekstboeken liggen op tafel.

donderdag 20 april

Renee Blom

Bibliotheek Weesp | 10:00 uur

Themaochtend met beeldend kunstenaar Renee Blom over haar werk en haar liefde voor het eiland Corsica. Gratis entree.

Rolling Oldies

Rabobank Weesp | 20:00 uur

Vrouwen van Nu heeft het echtpaar Verhoef uitgenodigd om te vertellen over hun fietsreis door Zuid-Afrika.

Bingo

Bar Olympus | 20:00 uur

Bingo Aetsveld verzorgt een gezellige bingo in Bar Olympus, naast sporthal Aetsveld. Voor halen en brengen kan gebeld worden met: 410362.

Film: 'Mal de Pierres'

City of Wesopa | 20:00 uur

Als jonge vrouw in het naoorlogse Frankrijk wil Gabrielle groots en meeslepend leven, maar ze wordt gekoppeld aan de degelijke José. Met hem leidt ze een saai leven waar ze langzaam maar zeker gek van wordt. In het sanatorium ontmoet ze de spannende oorlogsveteraan André. Entree € 8,-.

vrijdag 21 april

Rogier Kahlmann - 'Pose'

Theaterpand Weesp | 20:30 uur

Na een kort standup-avontuur komt Rogier Kahlmann nu met zijn eerste echte theatervoorstelling. Te snel dus, zou je denken. Het is hem echter toch gelukt om volwassen comedy te maken. 'Pose' laat de toeschouwer niet alleen lachen, maar zet hem ook aan het denken. Kaarten via theaterpandweesp.nl.

vrijdag 21 april tot en met zondag 23 april

The City Singers

City of Wesopa - diverse tijden

Dit keer draait het jaarlijkse optreden van The City Singers om samen zingen, samen luisteren en samen genieten. Het programma bestaat uit een gevarieerde set van bekende, vrolijke en echte nummers, onder leiding van Jacqueline Hoekstra en pianist Nico Strubbe. Data: vrijdag 21 april 20.00 uur en zondag 23 april 14.30 uur. Kaarten à € 10,- verkrijgbaar bij de Bibliotheek of via www.wesopa.nl.

zaterdag 22 april

Porselein schilderen

Museum Weesp | 14:00 uur

Demonstratie porselein schilderen. Ontdek met hoeveel precisie dit wordt gedaan én ga ook zelf aan de slag. Toeslag € 2,-.

Geen paniek!

City of Wesopa | 20:00 uur

Naast alle treurigheid valt er in de psychiatrie gelukkig ook veel te lachen. Psychiater Bram Bakker en schrijfster/cabaretière Marjolijn van Kooten zijn bekend met paniek. Marjolijn schiet zelf regelmatig in de vlekken en schreef hier het boek 'Schijtluis' over. Bram behandelt bekende en onbekende Nederlanders met angstklachten. Entree € 16,50.

zondag 23 april

Sunday Classics fietstocht

Clubhuis TFC Weesp | 9:15 uur

Een toerrit van ongeveer 80 kilometer met een stop onderweg voor koffie en appelgebak. Verzamelen om 9.15 uur, vertrek om 9.30 uur.

Lezing 'Uit de schaduw'

Museum Weesp | 14:00 uur

Lezing met het thema 'Uit de schaduw' door Annemieke van de Vegt. Toeslag € 5,-.

Training Zelfcompassie

YogaToday | 14:00 uur

Training van zelfkritiek naar zelfcompassie in acht middagen. Werk met coach Ronald van Aalten aan het ombuigen van de gewoonte om hard, streng en kritisch te zijn op jezelf naar meer vriendelijkheid en zelfcompassie. Meer informatie op www.zelfcompassie.nu of www.yogatoday.nl. Of bel 06 51410587.

maandag 24 april

Praktische hulp

Papelaan 99 | 10:00 -12.00 uur

Weespers met een langdurige ziekte en/of beperking kunnen bij Versa hulp aanvragen bij klusjes in of rond het huis. Aanvragen kan op maandag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 035-5316054.

Seniorweb

Bibliotheek Weesp | 10:00 uur

Informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met PC, Tablet, Smartphone etc.

dinsdag 25 april

Breicafé

OAZ-gebouw | 13:00 - 16.30 uur

Buurtvereniging De Achtergracht is open voor het gratis breicafé. Biljarten op afspraak.

'Walk in' Meditatie

Pursang | 19:30 uur

'Walk in' meditatie bij Pursang, geleid door Karin Zevering Adres: Pampuslaan 59. Aanmelden via 06 36 30 42 46 of karin.zevering@gmail.com. Entree: bijdrage naar eigen inzicht en waardebepaling.

De rechtswinkel

Gebouw Papelaan 99

De Rechtswinkel is op 26 april en 2 mei gesloten. Op 9 mei is er weer een spreekuur.

woensdag 26 april

Mamacafé Weesp

Bibliotheek | 10:00 - 11.30 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Deze week komt Diana schminken.

Theekopjes maken

Museum Weesp | 14:00 uur

Ontdek het museum en maak een mooi theekopje. Voor alle leeftijden. Toeslag: €2,-.

Tafeltennis Kids Speelmiddag

The Victory | 14:00 - 16: uur

Kinderen tot 10 jaar kunnen onder leiding van Henryk Rolak komen kennismaken met de tafeltennissport.

doorlopend

Uit de schaduw

Museum Weesp

Expositie 'Uit de schaduw', Nieuw licht op Afrikaanse bedienden bij Weesper notabelen.

Protestantse Gemeente Zondag 23 april 10.00 uur Grote Kerk F. Toetenel

Parochie van Levend Water
Vrijdag 21 april 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 23 april 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 25 april 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 23 april 10.00 uur
OAZ-gebouw
A. Buitenhuis

Jeroen (8) zoekt een speelmaatje

WEESP - De 8-jarige Jeroen heeft ADHD. Hij vindt het lastig om zichzelf te vermaken. Om zijn ouders zo nu en dan ook eens rust te gunnen, zoekt Handjehelpen.nl iemand die af en toe met Jeroen wil komen spelen.

Het gaat om een paar uurtjes, bij voorkeur in het weekend. Jeroen houdt van de kinderboerderij, buiten spelen, knutselen en Playmobil.

Winkelen met Eline
Ook voor Eline van 5 wordt uitgekeken naar iemand die af en toe iets leuks met haar wil doen. Eline heeft een lichamelijke beperking en heeft bij alles hulp nodig. Die zorg is voor haar moeder best veel. Wie wil op zaterdagmiddag eens wat tijd met dit meisje doorbrengen. Ze vindt van alles leuk: winkelen, fietsen, naar buiten, een spelletje doen.

Belangstellenden kunnen zich melden bij de Vrijwilligerscentrale: 0294-410578 / vcweesp@versawelzijn.nl. Of kijk op versavrijwilligerscentrale.nl

'In Weesp vinden we eindelijk die toekomst voor onze kinderen'

Na een lange vlucht voelt Syrische Yaser Kayali zich veilig en thuis in Weesp

Yaser Kayali als vrijwilliger aan het werk bij de Werkgroep Oud Papier van de Grote Kerk. Foto's: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP – Het is precies een jaar geleden dat Yaser Kayali, vier jaar na zijn vlucht uit Syrië, arriveerde in Weesp. Vanaf dat moment kon hij weer bouwen aan een toekomst. Voor zichzelf en voor zijn vrouw Dima en hun drie kinderen Zatalnour, Ghiath en Omar, die zich in augustus 2016 bij hem voegden. Yaser is vastbesloten van hun leven in Weesp een succes te maken. Sinds lange tijd voelen ze zich veilig en welkom: "In Weesp mogen we zijn wie we zijn."

Yasser Kayali (43) pakt alle kansen die hij krijgt of creëert ze zelf. Dat is de reden waarom hij zich als vrijwilliger meldde bij de Werkgroep Oud Papier van de Grote Kerk en rijdt hij op de ophaaldagen met de groep van oude Weespers mee op de wagen. Als one of the guys. Om dezelfde reden doet hij als vrijwilliger hand-en-spandiensten bij Theater City of Wesopa. Waar een extra paar handen nodig is, daar is Yaser. Samen met andere vrijwilligers bouwde hij mee aan de renovatie van de bovenfoyer. Een prachtklus met om verschillende redenen veel voldoening. Yaser: "Door als vrijwilliger actief te zijn voel ik me nuttig, leer ik Nederlands praten en misschien nog wel belangrijker: ik leer de cultuur kennen, de manier van met elkaar omgaan en de onderlinge grapjes. Dat vind ik fijn, het gevoel van erbij te horen. Te delen in de mooie momenten, maar ook in de verdrietige. Ze hebben mij opgenomen in hun groep. Dat maakt mij mens. Ik zie mijn inzet als vrijwilliger ook als een manier om wat terug te doen voor al die mensen in Weesp die ons helpen. Op school, in de buurt, met inburgering en met zo veel kleine dingen. Ze willen ons leren kennen. En wij hen."

Familie Kayali: 'In Weesp kunnen we weer aan een toekomst bouwen.'

'Als vrijwilliger doe ik iets terug voor de Weesper gemeenschap'

In de stationsbuurt zwaait de deur open: "Kom binnen, welkom." Een uitnodigend handgebaar, een warme lach. Speelgoed in de gang, een schaaltje met een moorkop en gevulde koeken op tafel. Wil je thee? Dima verontschuldigt zich: ze moet even de kinderen ophalen van school. Een kwartier later komen een stralende Omar (5) en Ghiath (9) binnenrennen. Fruit en limonade, en weg zijn ze weer. Naar buiten om te spelen met hun vriendjes. Zus Zatalnour (10) toont haar schetsblok met prachtige tekeningen voordat ze naar haar kamer verdwijnt. In het Nederlands, aangevuld met Engels en met steun van elkaar, vertellen Yaser en Dima hun verhaal.

Gifgasaanval

De gifgasaanval op het Syrische Khan Sheikhoun, die begin deze maand aan tientallen kinderen het leven kostte, vond plaats op een steenworp afstand van de geboorteplaats van Yaser Kayali. Aangeslagen zegt hij: "Dit hadden mijn kinderen kunnen zijn. Opnieuw ben ik dankbaar dat wij veilig zijn en dat mijn kinderen een toekomst hebben. Ik wil de Weespers, maar ook de overheid, hiervoor bedanken. Met heel mijn hart."

Schuilen
Wanneer verlaat je huis en haard en besluit je om weg te gaan uit je land? De ogen van Yaser en Dima spreken boekdelen. Het was een optelsom. Ze woonden midden in Aleppo en in 2012 was de oorlog dagelijks om hen heen. Er was onvoldoende voedsel en vooral hun jongste zoon Omar, toen nog maar tien maanden, had zichtbaar last van de tekorten. De lange dagen waarin ze zich in de gang schuil hielden voor het oorlogsgeweld vergden hun tol. Wanneer wordt een oorlog definitief te veel? Yaser: "We verloren de hoop dat het geweld snel zou stoppen. Omdat het vliegveld nog open was, konden we per vliegtuig naar Egypte. Daar hebben we een jaar gewoond, maar omdat de sfeer - vluchtelingen zijn er niet echt welkom - met de dag grimmiger werd, trokken we weer verder."

'Ik voel me in Weesp als moslima geaccepteerd, ook met hoofddoek'

De weg leidde naar Turkije. Yaser en Dima meldden zich aan bij de Danish Refugee Council en mochten aan het werk. Yaser: "Met verschillende projecten ondersteunt deze organisatie vluchtelingen in de kampen langs de Turks-Syrische grens, maar worden ook de vele Syriërs geholpen die in Turkse dorpen en steden een nieuw leven proberen op te bouwen. Ik heb eerst meegewerkt aan een voedselproject en daarna in een 'livelihood'-programma technische trainingen gegeven. Hiermee geef je mensen een basis waarmee zij werk kunnen vinden. Dima stortte zich op de educatie van vluchtelingenkinderen - zij worden niet op Turkse scholen toegelaten - om hun kans op een betere toekomst te vergroten. Het was fijn om wat te kunnen betekenen voor al die mensen die op de vlucht zijn."

Bootvluchteling
Vanwege de onzekerheid, de onveiligheid en het ontbreken van educatie voor hun kinderen zagen Yaser en Dima ook hier geen toekomst voor hun gezin. En zo werd Yaser een bootvluchteling en kwam hij, na twee mislukte pogingen en vele angstige uren in een wankel bootje, aan in Mytilini op het Griekse eiland Lesbos. Hij volgde het traject dat zo veel Syrische vluchtelingen voor hem gingen en na een gevaarlijke reis per trein, per auto en te voet, arriveerde Yaser op 24 augustus 2015 in Ter Apel. Verschillende azc's volgden. Yaser: "Het is zwaar om zonder je gezin in het onbekende te zitten en niets te kunnen doen. Toch denk ik er in dankbaarheid aan terug: je was veilig. Als statushouder kwam ik in april 2016 aan in Weesp. Hoe gelukkig was ik toen mijn gezin ook mocht komen. Eindelijk waren we weer bij elkaar."

Moslima
Ooit hopen Yaser en Dima hun oude beroepen – hij als elektronicus en zij als psychologe – in Nederland uit te kunnen voeren. Een lange weg ligt voor hen: eerst de inburgering, dan het laten aansluiten van hun opleiding aan Nederlandse eisen. Dima (34) lonkt naar een master in de psychologie: "Dan kan ik verder. Maar eerst wil ik dat het goed gaat met mijn kinderen. Ze krijgen hier zo veel kansen op de Van der Muelen-Vastwijckschool met de extra les in de schakelklas. Zatalnour krijgt extra tekenles omdat ze haar talent hebben ontdekt. Kinderen mogen zich hier ontplooien. Ik ben er zo gelukkig mee. Ook hoe ik als moslima geaccepteerd wordt. Op geen enkele manier voel ik me een outsider, ook niet als ik mijn hoofd bedek. Van familie elders heb ik gehoord dat dat niet altijd vanzelfsprekend is, maar in Weesp mag ik zijn wie ik ben."

Dit kun je volgende week allemaal doen op en rond Koningsdag

Kinderactiviteiten, bingo's en vooral veel muziek

De Vrijmarkt is overal vaste prik. Foto: Christian Pfeiffer

Driemond

Thema Vive La France

Woensdag 26 april
21.30 uur Band Act on Demand

In Weesp komt dit jaar Menno de Boer plaatjes draaien. Foto: Timothy van Proosdij
Kinderactiviteiten in Muiden. Foto: Matthijs Wink

Donderdag 27 april
11.00 uur Kinderspelen
12.30 uur Kinderrad
14.00 uur Meerkamp
14.00 uur Brocante vrijmarkt
16.00 uur Touchdown
17.00 uur Rad van Fortuin

Vrijdag 28 april
11.00 uur Koffie
11.00 uur Kinderactiviteiten
11.00 uur Marcher (Wandeling)
13.30 uur Schilderworkshop
16.00 uur Kinderbingo
15.00 uur Partie de fléchettes
19.30 uur Wij houden van Vrijdag
21.30 uur Vive la France party

Zaterdag 29 april
10.30 uur Brunch
11.30 uur Bingo
13.00 uur Balade à vélo
15.00 uur Livemuziek
15.00 uur Jeu-de-boules
15.00 uur Dégustation de vin
18.30 uur Moulin Rouge Pub Quiz
21.30 uur Band Driven

-----------------------------------------------

Muiden

Koningsdag

Donderdag 27 april
10.00 uur Aubade
10.15 uur Oranjegebak
10.30 uur Minispeelpark
10.30 uur Kinderspelen
11.30 uur Clowns
12.00 uur Vrijmarkt
12.00 uur Pannekoeken
12.00 uur Knutselen
12.00 uur Ballonnenkunstenaar
12.00 uur Schminken
15.00 uur Muziek met Jan Vogel
18.00 uur Band Party Mood

Vrijdag 28 april
15.00 uur Kinderbingo
20.00 uur Bingo

Zaterdag 29 april
19.00 uur Kinderplaybackshow
21.00 Playback je gek
23.00 Feest in de kazerne

Zondag 30 april
12.00 uur Concert Cresendo
15.00 uur Klaverjassen

-----------------------------------------------

Muiderberg

Koningsdag

Donderdag 27 april
11.00 uur Vrijmarkt
12.00 uur Muziek en attracties

-----------------------------------------------

Nederhorst den Berg

Lentespektakel

Vrijdag 21 april
15.00 uur Kermis
18.30 uur Dansshow
21.00 uur Fusebox

Zaterdag 22 april
12.00 uur Beauty & Lifestyle event
14.00 uur Kermis
15.00 uur Historische foto's
18.00 uur Kinderdisco
21.00 uur Hollandse avond

Zondag 23 april
11.00 uur Kerkdienst
14.00 uur Kermis
14.00 uur Bootcamp

Maandag 24 april
15.00 uur Kermis
19.00 uur Historische foto's
19.30 uur Dammen Spieghelhuys

Dinsdag 25 april
15.00 uur Kermis

Woensdag 27 april
15.00 uur Kermis
19.00 uur Historische foto's
19.30 uur Koningsbingo

Donderdag 27 april
Koningsdag
09.00 uur Vrijmarkt
09.00 uur Braderie
11.00 uur Kermis
11.00 uur Fiets versieren
11.00 uur Koffie-uurtje
11.30 uur Koffieconcert Crescendo
12.00 uur Fietsenoptocht
13.00 uur Ritmo Ahi
16.00 uur Jampur

Vrijdag 28 april
15.00 uur Kermis
19.30 uur Darten in De Blijk

-----------------------------------------------

Nigtevecht

Oranjeweek

Woensdag 19 april
17.00 uur Opening Oranjeweek
18.30 uur Got Talent Extreme

Donderdag 20 april
12.15 uur Seniorenmiddag

Vrijdag 21 april
21.00 uur Slam! FM

Zaterdag 22 april
21.00 uur Oranjebal

Zondag 23 april
11.30 uur Fietstocht
18.00 uur Nigtevecht Culinair

Maandag 24 april
16.00 uur Viswedstrijd jeugd
19.00 uur Lady's Night

Dinsdag 25 april
20.00 uur Kaart- en pokeravond

Woensdag 26 april
13.30 uur Kindermiddag
21.00 uur Vossenjacht

Donderdag 27 april
Koningsdag
09.30 uur Opening
10.00 uur Vrijmarkt
12.15 uur Luchtbuks schieten
12.15 uur Rodeostier
14.15 uur Touwtrekken
16.30 uur Nigtevechts uurtje

Kidsbands van de Muziektuinclub Foto: Ruth van Kessel

Weesp

Koningsdag

Donderdag 27 april

Centrum
07.00 - 16.00 uur
Kindervrijmarkt Oudegracht en Nieuwstad met kinderattracties zoals aquabubbels en een stormbaan
09.30 - 10.30 uur
Carillonconcert Grote Kerk
10.00 - 19.00 uur
Braderie en springkussen Nieuwstraat
10.00 - 11.15 uur
Oversingel: Toespraak burgemeester, gevolgd door muziek van de Adelaar en de City Singers
11.30 - 12.30 uur
Oranjeborrel in het stadhuis (voor genodigden)

Grote Plein
09.00 - 09.30 uur
Muziek van het comité
10.30 - 11.00 uur
Warming-up en dansdemonstraties Studio van Harten
11.00 - 11.30 uur
Aubade met na afloop voor elk kind iets lekkers van Nelis'
12.00 - 13.00 uur
Concert van de Adelaar
13.00 - 15.30 uur
Kidsbands Muziektuinclub
15.30 - 16.00 uur
DJ Luntec
16.00 - 17.30 uur
Thewetpaperboys
17.30 - 19.00 uur
DJ Luntec
19.00 - 20.00 uur
DJ Menno de Boer (Radio 538)
20.00 - 21.30 uur
DJ Rámos (Ramon Westland)
21.30 - 23.00 uur
Hits van toen en nu 'Dansen in Weesp' met special effects

13-14 mei: de 46ste Nacht van Weesp

Er is nog ruimte voor deelnemers

Altijd spectaculair: de start op het Grote Plein. Foto: André Verheul

WEESP - Nog ruim een maand en dan is het weer zover: de Nacht van Weesp gaat weer van start.

De autopuzzelrit wordt dit jaar in de nacht van 13 op 14 mei verreden. Deelnemers kunnen zich nog inschrijven. Er is plek voor 200 auto's.

De Nacht van Weesp. In het land van autoliefhebbers zorgt de naam voor een aangename siddering. Het is de belangrijkste en grootste oriëntatierit voor automobilisten die in Nederland wordt verreden en is daarmee dus ook een van de grootste en belangrijkste evenementen voor Weesp.

Het recept is elk jaar vertrouwd. Op zaterdagmiddag vertrekken de deelnemers met hun bolides vanaf het Grote Plein in Weesp om enkele uren later (vroeg ik de ochtend) na een lange rit terug te komen in de stad.

De organisatie is in handen van Autosportvereniging De Vechtstreek en de vrijwilligers zijn al maanden in de weer met de voorbereidingen. Welke route wordt er dit jaar gereden? Waar wordt wat gegeten? Maar het is klaar. De organisatie is gereed en neemt ons alvast een klein beetje mee de nacht in. "Er zijn 200 plaatsen beschikbaar en we krijgen altijd al ruim van tevoren de vraag wanneer de inschrijving weer van start gaat", aldus Annamarie Mijling van de organisatie.

Noord-Holland
De route voor de Nacht van Weesp is al bekend. De deelnemers rijden dit jaar een rondje Noord-Holland. De route loopt van Weesp naar het middernachtelijk buffet in Heiloo. Vanuit die plaats gaan de deelnemers langzaam terug over Heemskerk, Beverwijk en Amsterdam. De finish is aan het begin van de ochtend in Weesp. Dat de route al bekend is gemaakt is niet erg. De Nacht van Weesp draait niet zozeer om snelheid, maar om techniek. Het is een puzzelrit. Elke deelnemer krijgt een opdrachtenboek mee.

Het goede doel

Speeltuin Don Bosco

Speeltuin Don Bosco wordt dit jaar gesteund. Foto: Marieke van Veen

WEESP - De Nacht van Weesp heeft dit jaar een speciaal goed doel. Er wordt voor elke deelnemer geld overgemaakt naar speeltuin Don Bosco.

De organiserende autosportvereniging De Vechtstreek wil hiermee de maatschappelijke betrokkenheid vergroten. Vorig jaar was er ook al een goed doel. Toen werd er geld overgemaakt naar KiKa voor onderzoek naar kinderkanker. Dit jaar is de keuze dus gevallen op de bekende speeltuin aan de 's-Gravelandseweg.

Neem revanche na de nacht

WEESP - Na de Nacht van Weesp is er ook nog een speciale rit in juni om revanche te nemen: de Revancherit. Het evenement laat zich het best omschrijven als de kans om wraak te nemen op iedereen die beter was tijdens de Nacht van Weesp. De Revancherit is dit jaar op 11 juni

De systemen zijn de systemen die in de Nacht gebruikt zijn. Zo kan er worden geleerd van de Nacht van Weesp. De rit is overdag, de start is om 11.30 uur. Daarnaast is er op 9 mei ook nog een instructieavond om alle ins en outs van de Nacht van Weesp door te nemen.

Hoe doe ik zelf mee met de Nacht?

De Nacht zoals je graag ziet: lekker weer en een cabrio. Foto: Ruth van Kessel

De Nacht van Weesp wordt dit jaar in de nacht van 13 op 14 mei verreden. Elke personenauto mag meedoen. Inschrijven kan vanaf nu op www.nachtvanweesp.nl.

Het is een traditie dat de rit wordt gereden op de tweede zaterdag van mei. De Nacht biedt plek aan 200 deelnemers in zeven klassementen. Elk klassement kent zijn eigen prijzenkast, er is voldoende voor iedereen. Verder worden er nog per automerk prijzen uitgedeeld. De Nacht van Weesp gaat op die zaterdag 13 mei rond 17.00 uur van start op het Grote Plein in het centrum van Weesp. Radio-presentator Stefan Stasse praat de deelnemers op weg vanaf het podium.

Alle auto's worden voorafgaand aan de start gecontroleerd. "Alle lampen moeten het doen, de banden mogen niet te glad zijn en het geluid van de auto moet binnen alle normen zijn", aldus Daan Pont van de organisatie. De eisen bekijken en inschrijven kan op www.nachtvanweesp.nl.

Koster Di Giacomo is hoofdsponsor

WEESP - Zelf verschijnt hij in mei ook aan de start: Ramiro Di Giacomo en zijn opvallende Mercedes. Makelaardij Koster Di Giacomo is weer de hoofdsponsor van de Nacht van Weesp.

Koster Di Giacomo was jarenlang de grootste sponsor van de nachtelijke puzzelrit, maar stopte daar enkele jaren geleden mee. Nu prijkt de naam weer op de rallybordjes aan de auto's. De makelaar doet zelf dus ook mee.

Last van hooikoorts maak een afspraak bij Desirée Lekkerkerker. Acupunctuur Weesp, www.ackrufy.nl of 0294-785331

Vrouw zoekt werk in huishouding en strijkwerk etc. 13 jaar ervaring met goede refs. Mevr. Ploni 10 euro p/u. Tel.: 06-82957186

Verzilver nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

SCOOTER WEESP reparatie / verkoop alle merken. Pampuslaan 224 Weesp 0294-414108

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

SCOOTER WEESP reparatie / verkoop alle merken. Pampuslaan 224 Weesp 0294-414108

Windows Vista verdwijnt! Wij hebben veel nieuwe en gebruikte pc's en laptops beschikbaar. Incl. alle hulp eromheen. COMPLICITY Computers & Services 0294-484 620

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Student aan huis of Specialist aan huis? Ervaar het verschil. COMPLICITY Computers en Services. Computers, laptops, netwerken, wifi, etc. 0294-484 620

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Kantoren te huur. 18 en 24 m2 in kleinschalig verzamelgebouw. Alle faciliteiten aanwezig. Kortlopende contracten. COMPLICITY Computers & Services 0294-484 620

Schoonmaakster zoekt werk, met strijken: Goede referenties. 06-85 21 92 49

Gooise Zomer volgende week in de verkoop

BPD ontwikkelt nieuwe villawijk in Blaricummermeent. Foto: BPD

Direct via de sluis het Gooimeer op

BLARICUM - Dichtbij het centrum van Blaricum en Huizen ontwikkelt gebiedsontwikkelaar BPD 'Gooise Zomer', een luxe villawijk met 6 vrijstaande woningen en 28 twee-onder-een-kapwoningen. De verkoop start volgende week, dinsdag 25 april.

't Gooi staat bekend om haar mooie villawijken. In de Blaricummermeent komt daar nu een nieuwe buurt bij. 'Gooise Zomer' behelst zes vrijstaande woningen en 28 twee onder-een-kappers.
Door de unieke ligging van plandeel D kunnen de toekomstige bewoners straks via de sluis het Gooimeer op. Er komen zelfs 13 kavels direct aan het water en alle woningen hebben zeer veel privacy door een tuinafscheiding in de vorm van een haag zoals op veel plaatsen in Blaricum gebruikelijk is.

Stijlvolle modeboetieks, winkeltjes met ambachtelijke producten, kunstgaleries en gezellige terrassen liggen op een steenworp afstand. De woningen zijn in dezelfde stijl, maar er valt ook nog veel te kiezen. De een heeft een pannendak, de ander is rietgedekt. De een heeft een gemetselde gevel, de ander een wit gekiemde gevel. De vanaf-prijzen variëren van 445.000 tot 545.000 euro voor een twee-onder-een-kapwoning en van 625.000 tot 719.000 euro voor een vrijstaande villa.

Kijk voor meer informatie op: www.gooisezomer.nl. Op deze site kunnen belangstellenden ook een vogelvlucht van de nieuwbouwbuurt vinden en vragen stellen in een chat.

Verkoop-event
Via deze site kunnen belangstellenden zich ook aanmelden voor de start van de verkoop op dinsdag 25 april in Restaurant Bruis in Blaricum, recht tegenover de locatie. Belangstellenden kunnen de brochure en prijslijst bekijken en meenemen en vragen stellen over het project. De verkoop van de woningen gaat via Voorma en Walch.

Afkoppelen regenpijp kan oplopen tot 4500 euro

LAREN - Het afkoppelen van de regenpijp op het gemeentelijke riool pakt voor sommige bewoners van Laren flink duurder uit dan ingeschat. Dat blijkt uit een nader onderzoek naar de kosten.

Laren wil het afkoppelen voor elke woning verplichten ter voorkoming van wateroverlast. Volgens B en W zou dat gemiddeld zo'n duizend euro per huis kosten. De bewoners draaien hiervoor op. Nu blijkt echter dat het ene huishouden slechts een paar tientjes hoeft te betalen, terwijl een ander een rekening van € 4500,- tegemoet kan zien.

Aanbod daalt


Het aantal transacties op de bestaande koopwoningmarkt neemt toe, maar aan de grote groei lijkt een einde te komen. Dat meldt de NVM. Positief is dat de markt in grote delen van Nederland profiteert van de stijgende lijn. In het eerste kwartaal van 2017 werden 10% meer huizen verkocht dan in het laatste kwartaal van 2016.

Brief aan Schippers

De Woonbond heeft informateur Schippers in een brief gevraagd bij de besprekingen voor kabinetsformatie aandacht te hebben voor de problemen waar huurders mee kampen. Al jaren hebben zij te maken met forse huurverhogingen en zagen zij de voorraad betaalbare huurwoningen sterk inkrimpen: "Het is hoog tijd dat huurders in Nederland het beter krijgen". Schippers ontving een epistel vol speerpunten en voorstellen.

Huis verhuren? Dit geef je op

WEESP - Airbnb is nog steeds booming. Steeds meer mensen kiezen ervoor om (een deel) van hun huis of ruimte te verhuren aan toeristen. Dat is financieel aantrekkelijk, maar houdt wel rekening met de Belastingdienst.

Over 70 procent van de inkomsten die je via Airbnb verdient, betaal je inkomstenbelasting. Verhuur je je koophuis voor 100 euro per dag, dan moet je per dag 70 euro opgeven. Daarover betaal je dan belasting in Box 1. Hoeveel dat is, hangt af van je totale inkomen en kan oplopen tot maximaal 52 procent.

In het geval van een huurhuis hoef je geen belasting te betalen, maar veel corporaties geven geen toestemming voor doorverhuur.

Bananenplant

|
Zoek je een ecologisch verantwoord groen luchtfilter als aanvulling op je gezonde lifestyle, dan is bananenplant je vriend. Ook de bouw van deze woonplant is een hoogstandje. De stelen van bananenplant liggen over elkaar heen en vormen een spannende schijnstam waaruit steeds een nieuw blad omhoog komt.

Opfrisser


Het voorjaar nodigt uit om het huis een opfrisbeurt te geven. Geen zin in een grote schoonmaak maar wel in wat frisheid in huis dan biedt Graham & Brown volop kansen met zijn Super Fresco Easy collectie met 'paste the wall' techniek. Dit kan iedereen. Muur insmeren, behang erop plakken, afsnijden en klaar!

120 exclusieve Focus-modellen voor Nederland

De toevoeging '182' verwijst naar het aantal pk's van de krachtige motor.

Ford brengt deze maand de Focus ST-line 182 op de markt, voorzien van een krachtige 182 pk sterke turbo benzinemotor. Deze sportieve Focus wordt slechts in een beperkte oplage geproduceerd, waarvan 120 exemplaren bestemd zijn voor Nederland.

De Ford Focus ST-Line 182 is een Limited Edition op basis van de reeds bestaande Focus ST-Line. De toevoeging '182' verwijst naar het aantal pk's dat de krachtige 1.5-liter EcoBoost-motor er uitperst. Andere kenmerkende eigenschappen: exclusieve 18 inch lichtmetalen velgen, een dak in Shadow Black-uitvoering en dito buitenspiegels, Quick clear voorruitverwarming, elektrisch verwarmbare voorstoelen en een elektrisch verwarmbaar stuurwiel. Daarnaast is de Ford Focus ST-Line 182 voorzien van een aantal aantrekkelijke en populaire opties (tegen meerprijs), zoals halflederen (ecoleder)/suède bekleding (meerprijs € 1.095).

De Ford Focus ST-Line 182 wordt leverbaar vanaf € 25.840 en maakt eind mei zijn opwachting in de Nederlandse showrooms. Voorintekenen om een van de Limited Editions te bemachtigen is nu al mogelijk.

Bescheiden meerprijs voor V40 Cross Country

Voor 1000 euro extra staat de V40 Cross Country T3 Nordic voor de deur.

Volvo verlaagt de meerprijs van de Volvo V40 Cross Country naar slechts € 1.000. Ook is voor modeljaar 2018 de toch al complete uitrusting van de succesvolle Volvo V40 Nordic en Volvo V40 Nordic+ verder uitgebreid.

De Volvo V40 Nordic is voortaan uitgerust met led-dagrijverlichting, cruisecontrol en audiobediening op het stuurwiel. De vanafprijs van € 26.995 blijft echter ongewijzigd. Voor slechts € 1.000 meer staat de V40 Cross Country T3 Nordic voor de deur, met onder andere meer bodemvrijheid en daarmee hogere instap, zilverkleurige roofrails en stoere 'skid plates' voor een avontuurlijk uiterlijk. De Volvo V40 Nordic+ (€ 29.995) is het meest compleet en biedt standaardvoorzieningen als Volvo On Call, City Safety, adaptieve led-koplampen, verwarmbare voorstoelen, parkeerverwarming, een automatisch dimmende binnenspiegel en elektrisch inklapbare buitenspiegels.

Kia Picanto verbeterd en opgefrist

Versies voor 4 of 5 personen

De nieuwe Picanto oogt een stuk robuuster.

Kia heeft de Picanto helemaal opgefrist. Vanaf begin april is de nieuwe Picanto leverbaar in Nederland. Naast de 1.0 en 1.25 MPI volgt in het vierde kwartaal ook een turboversie, de 1.0 T-GDI.

De Picanto is in Nederland een van de best verkochte auto's in het A-segment. Hij krijgt nu een jeugdige, energieke uitstraling. Met krachtige, horizontale lijnen in het front en over de flanken oogt de Picanto groter dan hij is, want hij is exact even lang en breed als zijn voorganger.

Er is te kiezen uit elf frisse kleuren, waarvan er zes nieuw zijn. Kopers kunnen verder kiezen uit diverse lichtmetalen wielen van 14- tot 16-inch. De nieuwe Picanto valt verder op door led-dagrijverlichting en led-richtingaanwijzers. Verder is de Picanto voor het eerst leverbaar als sportieve GT-Line met onder meer rode, zilverkleurige of zwarte accenten in de grille, luchtinlaten en de sideskirts.

Interieur
Dankzij zijn 15 mm langere wielbasis biedt de nieuwe Picanto meer (been)ruimte, mede doordat de onderrand van het dashboard nu 15 mm hoger is geplaatst. Het model is er uitsluitend als vijfdeurs, met keuze uit versies voor vier of vijf inzittenden. De vierzitsvariant heeft een achterbank met twee geprofileerde zitplaatsen. Een primeur in deze klasse: de middenarmsteun voorin is 55 mm verschuifbaar en biedt een bergruimte die groot genoeg is voor een literfles.

In de Cascada zit je altijd goed

Zie hier de speciale uitvoering van de Opel Cascada, bedoeld voor wie in elk jaargetijde extra flair verwacht van zijn of haar cabriolet. De vierpersoonscabriolet in Supreme-uitvoering is nú beschikbaar in de passievolle kleur Absolute Red. De zwarte, akoestische softtop is in 17 seconden te openen bij snelheden tot 50 km/u. Het dak doet zijn naam eer aan, want het zorgt in gesloten positie voor een stille, serene atmosfeer in de auto, zelfs bij hogere snelheden.

Toen elektrisch, nu elektrisch

Het welbekende warenhuis Harrods in Londen heeft een volledig elektrische Nissan e-NV200 opgenomen in het wagenpark. Klinkt als een noviteit, maar dat is het niet. In 1919 reed Harrods ook al elektrisch. Toen werden namelijk de elektrische bestelbussen van Walker in gebruik genomen. Het wagenpark bestond al snel uit zestig exemplaren, waarmee goederen werden afgeleverd aan lokale klanten. Enkele benzinegeneraties later staat er nu weer een bestelbus van Harrods aan de oplader. De elektrische e-NV200 is speciaal voor Harrods aangepast: de laadruimte is voorzien van een koelsysteem en speciale rekken, zodat verse goederen onder perfecte omstandigheden bij de klant worden bezorgd.