WeesperNieuws

7 december 2016

WeesperNieuws 7 december 2016


'Hele buurt knapt ervan op'

Berry Janmaat van Maatschap Hogeweij (achter de draaimolen in lange blauwe jas) is trots op het resultaat. Foto: Marieke van Veen

WEESP - De klus is geklaard, winkelcentrum Hogeweij kan er weer jaren tegen. Om de renovatie te vieren was er zaterdag een feestdag in het winkelcentrum. Elke winkel deed iets leuks, zoals hapjes uitdelen of speculaaspop versieren. Berry Janmaat van Maatschap Hogeweij had een draaimolen en muziek geregeld. Hierdoor hing er een gezellige sfeer op het opnieuw ingerichte pleintje. Janmaat is blij dat hij de renovatie heeft doorgezet: "Niet alleen het winkelcentrum, maar de hele buurt knapt ervan op."

Werk aan de winkel voor mensen met beperkingen of problemen

Bibliotheek en Hoogerlust slaan de handen ineen

Vanaf 1 september is Bibliotheek Weesp een locatie voor dagbesteding. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Ook mensen met beperkingen en/of psychische problemen staan graag middenin in de samenleving. Betaald en zinvol werk is voor deze doelgroep echter vaak lastig te vinden. Een nieuwe samenwerking tussen Zorgboerderij Hoogerlust en Bibliotheek Weesp vergroot de kansen voor deze groep Weespers.

Vanaf 1 september kunnen Weespers met beperkingen of psychische problemen onder begeleiding aan de slag in De Bibliotheek aan de Oudegracht. De in juni gehouden informatieavond heeft genoeg deelnemers opgeleverd om het project op te starten.

Dagbesteding zorgt voor ritme, sociale contacten en meer eigenwaarde

Voldoende deelnemers
Marijke Schwirtz: "De informatieavond was een succes. Er waren 14 belangstellenden op afgekomen. Onder hen waren er vijf die we als mogelijke deelnemer kunnen beschouwen. Dat is in principe al genoeg om te starten, maar we zijn ook nog in gesprek met andere organisaties die mogelijk nog kandidaten kunnen aandragen."

Zorgboerderij
Schwirtz heeft ruime ervaring in deze vorm van dagbesteding. Samen met André van der Galiën runt zij zorgboerderij Hoogerlust aan de Weesperbinnenweg in Muiden. Zorgvragers kunnen op deze boerderij als hulpboer aan de slag en voor kinderen vanaf 6 jaar met een zorgvraag is er een zaterdagopvang.

Eigenwaarde
Nu zijn dierenverzorging, tuinonderhoud en huishoudelijk werk weliswaar andere koek dan meehelpen in De Bibliotheek, maar de basisgedachte blijft hetzelfde: een zinvolle dagbesteding in een veilige en fijne omgeving zorgt voor ritme, zelfontwikkeling en sociale contacten en vergroot bovendien iemands eigenwaarde.

Gevarieerd werk
De dagbesteding in Bibliotheek Weesp gaat bestaan uit werkzaamheden in zowel de bibliotheek zelf als in het inpandige leescafé. Denk hierbij aan het opruimen van teruggebrachte boeken, het onderhouden van de speel-o-theek, licht kantoorwerk, het bereiden van koffie, thee en kleine hapjes en het bedienen van klanten in het café en op het terras. De deelnemers worden bijgestaan door een professionele begeleider.

Sociaal Wijkteam
In principe kan het project al 1 september starten. Schwirtz: "De Bibliotheek is er klaar voor. In eerste instantie denken we aan twee dagen in de week, en gaan dan kijken hoe het zich ontwikkelt." Ondertussen gaat Schwirtz ook gesprekken voeren met het Sociaal Wijkteam Weesp en de Tomin Groep. "Wellicht kennen zij ook mensen voor wie deze dagbesteding waardevol zou kunnen zijn."

Nog meer locaties
Ook gaat Schwirtz door met bekendheid geven aan haar werk en het nieuwe project. "We zijn altijd op zoek naar mogelijke partners. Wellicht kunnen we in Weesp nog meer locaties opstarten in andere branches, zodat deze doelgroep ook echt iets te kiezen heeft."

Voor wie?
De dagbesteding in De Bibliotheek is geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking, een lichamelijke beperking, psychische of psychiatrische problemen, een autistische stoornis, dementie, een grote afstand tot de arbeidsmarkt, een burn-out en niet aangeboren hersenletsel.

Enorme strop sanering Horn

door Christian Pfeiffer

WEESP - De sanering van het perceel Horn 5 dreigt een financiële strop te worden voor de gemeente. De sanering is onvoldoende uitgevoerd, het saneringsbedrijf is failliet en omwonenden hebben schade die ze bij de gemeente claimen. De raad is geïnformeerd hierover.

Op Horn nummer 5 stond vroeger een chemische wasserij. De grond is in handen van de gemeente en is zwaar vervuild. Als eigenaar is de gemeente verantwoordelijk. In 2013 is besloten tot sanering. Daarvoor is de aannemer BioSoil in de arm genomen. Een bedrag van 650.000 euro is betaald en er is ook daadwerkelijk gesaneerd. Alleen onvoldoende, zo is geconcludeerd. Maar BioSoil is in februari failliet verklaard en kan de klus niet afmaken. Ook zijn er twee omwonenden met schade aan hun huis door het werk. Die verhalen dat ondertussen op de gemeente.

Het werk moet ondertussen door en nieuwe aannemers zijn benaderd. Juristen proberen de 650.000 euro bij de failliete saneerder terug te halen, maar of dat gaat lukken is de vraag. Nog voor de kerst komt het college van B en W met meer informatie over dit hoofdpijndossier. Vooraf is de gemeenteraad al op hoofdlijnen geïnformeerd, ook omdat er nu snel beslissingen genomen moeten worden. Hoe groot de financiële schade wordt, is nog niet te zeggen.

Volgende week met kaartjes

WEESP - Het WeesperNieuws is blij met haar bezorgers. Zij zorgen er immers voor dat de krant waar wij zo ons best op doen, week in week uit én door weer en wind bij u aan huis bezorgd wordt.

Volgende week hebben onze bezorgers naast de krant ook de jaarlijkse eindejaarskaartjes bij zich en zullen ze voor deze ene keer bij u aanbellen. Het is gebruikelijk dat krantenbezorgers rond de feestdagen langs de deuren gaan om de beste wensen over te brengen, hopend op een kleine beloning voor de trouwe bezorging.

Inbraaktijd

WEESP - Het aantal inbraken in Weesp is al weken fors. Nu de dagen het donkerst zijn blijft de politie continu aandacht vragen voor dit probleem. De afgelopen weken waren er zeker zes inbraken.

Op vrijdag zijn er inbraken geweest aan de Utrechtseweg (poging), de Dr. Kuyperlaan, Waarschapsstraat en Molenpad. Zaterdag was het raak aan de Dotingalaan. Tussen vrijdag en zondag was het raak in een huis aan de Kromme Elleboogsteeg. In de wijk Hogeweij heeft de politie waarschuwingsbrieven verspreid na een opvallende toename van het aantal inbraken daar.

14

kinderen in Weesp hadden in 2014 te maken met mishandeling. Zie pagina 15

Van de lezers

Gevaarlijk
Komend met de auto vanaf de Van Houtenlaan richting gemeentehuis: bij de kruising met de Nieuwstad vind ik dat je erg laat de auto's van rechts kunt zien aankomen. Ik zag al een paar keer een bijna-aanrijding. Ook voor het gemeentehuis komt soms een auto van rechts. Het lijkt mij veiliger als de Breedstraat en het Grote Plein voorrangswegen zouden zijn.
Bep Verwoert

Laurentiuskerk
Ondergetekende werd geraakt door de ingezonden brief van lezer Henk Peperkamp. Ongetwijfeld ga ik nu op tenen staan van vele gewaardeerde geboren en getogen Weespers, maar ook ík heb de spits van de kerk altijd somber gevonden. Evenals uw lezer verraste mij het nieuwe, na de brand ontstane profiel van de toren, nu zonder spits maar met afgetekende kantelen. En terwijl ik de contouren in mij opnam, verscheen op het projectiescherm van mijn achterhoofd een nieuwe Laurentiustoren... met kantelen dus, en misschien een centraal 'zegenend' beeld (deed denken aan de Jezus van Rio). De spoel in mijn kersenpit snelde nog even door en ik zag nu een groepje mensen in vergadering (lui van gemeente, kerkbestuur en de projectontwikkelaar?) die elkaar de hand schudden. Zij hadden zonet besloten de oude spits niet terug te bouwen, nee, blijmoedig en een tikje progressief als zij waren, hadden zij een beeldhouwer - misschien Burney Bavelaar - (de kunstenaar van het beeld 'Jongen met Lam' dat vóór de kerk staat) en architect Janton Stork opdracht gegeven met een voorstel te komen voor een nieuw ontwerp. Later, veel later, zou blijken dat mensen uit het hele land naar Weesp kwamen om de nieuwe toren te bewonderen. Een welkome onderbreking van de vele zichzelf eindeloos repeterende 'Laurentiustorens' die het land reeds rijk is.
Daan van den Wall Bake

Weerbericht

Eerst droog, in het weekeinde kans op regen, vrij zacht
Met een minimum tot -7 graden was het de koudste Sinterklaas sinds 1962. Dat was toen aan het begin van de koudste winter van de 20e eeuw. Nu loopt het zo'n vaart niet, want inmiddels heeft zich een zuidwestelijke stroming ingesteld, waarmee zachte lucht wordt aangevoerd. In het weekeinde nadert een uitloper van een oceaandepressie. Het wordt dan iets wisselvalliger.

Donderdag + vrijdag
Net als Sinterklaas verdwijnt ook de vorst. In de nacht naar donderdag vriest het niet meer. De minimumtemperatuur ligt rond 5 graden. Overdag wordt het 9 à 10 graden. Ook voor vrijdag worden deze temperaturen verwacht. Het weerbeeld daarbij is vrij veel bewolking, maar het blijft vrijwel overal droog. Nu en dan schijnt de zon. Er waait een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde trekt de zuidwestenwind aan tot vrij krachtig. De wisselvalligheid neemt iets toe. Er is veel bewolking in de loop van zaterdag en in de nacht naar zondag af en toe regen. Soms kan het even opklaren, maar vaak overheerst de bewolking. De nachten zijn vorstvrij met een minimumtemperatuur van 5 à 6 graden, overdag oplopend tot omstreeks 10 graden.

Weetje
Op 1 december ging de meteowinter van start. De afgelopen herfst was een rustig seizoen en was ook zeer zonnig. In deze eeuw was alleen de herfst van 2005 zonniger. De herfst was ook droog met circa 190 mm in onze regio tegen 250 mm normaal. September was extreem warm, maar oktober en november waren iets te koud. Dat gaf een gemiddelde van vrijwel normaal.

Tip: 'Popje, hou je muil'

Foto: Monica Ragazzinni

WEESP - 'Popje, hou je muil' is een muzikale komedie vol absurde, herkenbare en burleske scènes, zo tipt de City of Wesopa als uitgaanstip voor vrijdag 16 december.

Ilse Warringa en Servaes Nelissen vonden elkaar middels hun schoenenverslaving. De collectie van Ilse is met 465 paar net iets groter dan die van Servaes (436). Tijdens de praatgroep opperde therapeut Bert Steunzool een voorstelling hierover te maken. Zij openen Schoenenhuis Fermeta, maar dat is na enige tijd duidelijk toe aan een nieuw concept. 20.30 uur / € 16,50.

Heel veel cadeautjes, nu nog alles inpakken

WEESP - De speelgoedinzameling van Weesp in Actie voor Vluchtelingen is zo'n succes geworden dat het actiecomité nu een dringend gebrek heeft aan pakpapier.

Containers vol heeft Marjan van der Meer aan speelgoed binnengekregen. Daar gaat ze de actiegroep Kinderen in asielzoekerscentra blij mee maken, zodat die straks ook een zo fijn mogelijke kerst beleven. Al die cadeautjes moeten nog wel mooi ingepakt worden. Daarom doet het comité nu een oproep voor (kerst)inpakpapier. Dat kan worden afgegeven aan de Hanensteeg 9. De actiegroep is ook nog op zoek naar iemand met een busje die wil helpen de cadeaus op de plaats van bestemmig te krijgen. Datum en tijdstip in overleg. Wie hierbij wil helpen kan mailen naar weespinactie@gmail.com.

'Weesp moet echt met een visie op parkeren komen'

Historische Kring bezorgd over verrommeling in binnenstad

Voorzitter Cees Pfeiffer van de Historische Kring Weesp: 'Weesp mist een mooie parkeerplaats aan de rand van het centrum.' Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De parkeerdruk in het centrum loopt op. Weesp mist een goede visie over hoe het nu verder moet met al die auto's. Historische Kring-voorzitter Cees Pfeiffer is bezorgd omdat het historische straatbeeld wordt aangetast. "Omliggende plaatsen regelen dit beter."

Het is schering en inslag op het Singel waar Pfeiffer woont: auto's worden op de stoep of in het gras gezet als de parkeerplaatsen in het centrum vol zijn. Vroeger gebeurde dat soms, nu komt het steeds vaker voor. In het centrum zelf worden steeds meer parkeerplekken opgeofferd voor andere doeleinden (zoals fietsparkeerplaatsen), maar echte alternatieven worden er niet geboden, zo vindt hij.

Overloopparkeerplaats
"Weesp mist aan de rand van het centrum een grote parkeerplaats of garage waar bezoekers hun auto kwijt kunnen tegen een mooi tarief. Kijk naar Muiden, Naarden of Hoorn. Daar zijn aan de rand plekken waar veel auto's geparkeerd kunnen worden. Automobilisten worden als ze de gemeente binnenrijden ook gewezen op die parkeermogelijkheden. Dat is er in Weesp niet", aldus Pfeiffer.

Parkeren staat al jaren op de politieke agenda in Weesp

Het mooie straatbeeld van Weesp lijdt onder het verkeerd parkeren. Het is ook niet zo dat de autodruk op het centrum de komende jaren zal afnemen. Met de bouw van de nieuwe wijken willen steeds meer mensen boodschappen doen in het centrum. Het nieuwe parkeerdek boven de Albert Heijn aan de Achtergracht is dan onlangs wel opengegaan, maar het is maar half af en vervangt alleen het parkeerterrein dat er al lag.

Nadenken
"De gemeente moet goed nadenken hoe ze met de auto's in ons historisch centrum wil omgaan. Met het aanbieden van goede parkeerplekken kan er in de toekomst ook gedacht worden aan het autoluw maken van het centrum. Er komt nu ook veel doorgaand verkeer doorheen."

De gemeente komt wel met een nulmeting voor parkeren

Als oplossing denkt Cees Pfeiffer aan een grote parkeerplaats aan de rand van het centrum. "Op het Van Houten Industriepark? Op het gras aan de Irenelaan bij de Singelscholen? Of zoals in Naarden: aan de binnenkant van een bastion. Mooi uit het zicht." Een parkeerplaats op het braakliggende stuk grond aan de Nijverheidslaan, waar al vaker over gesproken is, kan dan weer minder op de steun van Pfeiffer rekenen. "Dat is net te ver van het centrum af. Dan loop je niet even snel naar het centrum toe."

Parkeren is een onderwerp dat al jaren ook op de Weesper politieke agenda staat. Het is nog steeds wachten op de zogeheten 'nulmeting' die moet worden gemaakt. Al jaren wil de gemeente de parkeerdruk met cijfers in beeld brengen, maar het onderzoek wordt steeds opgeschoven vanwege de problemen met het parkeerdek van de Albert Heijn. Het toeval wil dat onlangs wel groen licht is gegeven voor de nulmeting, waarvan de uitkomst volgend jaar wordt verwacht. Het onderzoek gaat nu toch plaatsvinden omdat de bouw van het winkelcentrum aan de Achtergracht is stilgelegd. De gemeente wil niet langer wachten.

Aan de hand daarvan wil de gemeente beslissingen gaan nemen, er werd al eerder gesproken over de invoering van vergunningparkeren voor centrumbewoners. Het is nog te vroeg om te zeggen of dit onderwerp nu ook weer terug zal keren.

Cees Pfeiffer is blij met de nulmeting. "Ik hoop dat de gemeente ook met een visie komt voor bezoekers van buitenaf, dagjesmensen die hier boodschappen komen doen. Die moeten hun auto ook kwijt kunnen."

Ad van Gemert stopt als raadslid

WEESP - WSP'er Ad van Gemert gaat zijn laatste maand als raadslid in. Eind deze maand draagt hij zijn raadszetel over. Hij heeft 10 jaar in de raad gezeten.

Eerder droeg Ad van Gemert zijn fractievoorzitterschap al over aan collega-raadslid Lars Boom. Onder leiding van Ad van Gemert werd de WSP bij de vorige verkiezingen de grootste partij in de gemeenteraad met vijf zetels en nam plaats in de coalitie met GroenLinks en PvdA. Rita van Geenen neemt de vrijgekomen raadszetel over. Ook komen er drie nieuwe commissieleden om de gelederen van de WSP te versterken.

Margreet loopt mee voor de Nierstichting

WEESP - Weespse Margreet Moorlag uit Weesp staat zaterdag aan de start van de Rode Loper Kerst, een avondwandeling in Naarden om geld op te halen voor de Nierstichting.

Margreet heeft een bijzondere motivatie: "Negen jaar geleden heb ik een nier aan mijn zus Aukje gegeven. De Rode Loper Kerst lopen wij met zijn drieën: Aukje, een andere zus en ik. We hebben ook meegelopen met de Rode Loper in april en vonden het een heel fijne ervaring en ontzettend nodig. Het is ontzettend belangrijk dat de draagbare kunstnier er komt. Voor mijn zussen op termijn, mijn neven en nichtjes. En natuurlijk voor alle nierpatiënten die dat nodig hebben. De komst van een draagbare kunstnier maakt hun leven een stukje makkelijker." Er is nog plek voor meer deelnemers.Kijk op Rodeloper.nl.

Linke Leo aast op gouden kerstbal

WEESP - De burgemeester heeft een mooie gouden kerstbal en die bewaart hij in een speciaal kistje in de geheime bergplaats van het museum tussen alle mooie spullen van de stad.

Deze bal komt alleen tevoorschijn rond kerst. Binnenkort is het zover. Maar er dreigt gevaar. In de kerkers van het stadhuis zit Linke Leo opgesloten, hij loert al jaren op deze zeer kostbare kerstbal van de burgemeester. Zal het hem dit jaar lukken? Wie komen er woensdag 14 december helpen om dit verhaal tot een goed einde te brengen? Aanvang 14.00 uur.

Vuur sloeg over van kerstboompje naar teddybeer

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP - De korte felle brand van dinsdagmorgen aan het Diepenbroickpark is ontstaan doordat een kerstboompje vlam vatte en het vuur oversloeg naar een teddybeer. Dat vertelde bewoonster Brigitte Spelbrink aan mediapartner NH. Het begon met een gordijnbrandje door een kerstboompje. Dat stond op de slaapkamer van Spelbrinks dochter. De Weespse gooide de boom snel in de badkamer en wierp het brandende gordijn door het raam naar beneden. Klaar, dacht ze. Maar even later stond de boel in lichterlaaie. De Weespse is blij dat er geen gewonden zijn gevallen.

Willy Galesloot-Handjes


Is bijna 65, geboren en getogen Weesper en zingt al jaren met plezier bij het Kroonkoor

Foto: Ruth van Kessel

Korenfestival of eigen concert?
"Ik kan niet kiezen. We zingen op twee prachtige locaties: stadhuis en Van Houtenkerk."

Wat doe je verder in het leven?
"Hardlopen, tennis, roeien, wandelen en yoga. Ik werk als invalkracht bij twee bedrijven en als surveillant op het Vechtstede College en ik pas een dag op onze kleinzoon."

Jouw ideale kerst?
"Met onze drie zoons op wintersport: veel sneeuw, glühwein, kerststol en kerstdiner."

Favoriete plek in Weesp?
"Onze woonplek aan de Vecht."

Wat is je beste eigenschap?
"Sociaal en behulpzaam."

En je slechtste?
"Ongeduldig."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik parachute heb gesprongen."

Je wordt blij van?
"Elke nieuwe morgen en een glimlach van kleinzoon Teun."

En je kunt je druk maken om?
"Vluchtelingenproblematiek en geroddel in wandelgangen."

Je liefste wens?
"Ik wil nog steeds graag mee in een onderzeeboot of een vliegtuigje besturen."

Naar welk concert wil je graag?
"Boudewijn de Groot."

Auto of fiets?
"Fiets."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Leonard Cohen over zijn poëtische teksten.'"

Wat zou je doen met 1000 euro?
"Uit eten gaan met ons gezin en ze allemaal een cadeautje geven."

Met een miljoen?
"Verdelen onder onze kinderen en een deel aan KWF."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik vergunningsaanvragen sneller afhandelen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De Laurentiuskerk en het mysterie rond de koperen haan."

'Afspraken met WeHave over nieuwe sporthal onhoudbaar'

Gemeente en handballers weer om tafel

door Christian Pfeiffer

WEESP - De gemeente Weesp stelt dat afspraken uit 2014 met handbalvereniging WeHave over het gebruik van een nieuw te bouwen sporthal in de Bloemendalerpolder niet nagekomen kunnen worden. Het zou te veel op staatssteun lijken.

In 2014 ondertekenden de gemeente en WeHave een overeenkomst over een nieuw te bouwen sporthal in de wijk Weespersluis, bij de nieuwe basisscholen. WeHave zou in de nieuwe hal allerlei voordelen krijgen, omdat er al jaren met de handbalvereniging door Weesp wordt geschoven. Een compensatie dus. Maar nu de bouw van de hal dichterbij komt, blijken de afspraken volgens de gemeente juridisch onhoudbaar. Door een korting van 50 procent op de huur, het aan WeHave gunnen van het uitbaten van de kantine en het opstrijken van de reclame-inkomsten, krijgt WeHave zo veel voordeel dat er mogelijk sprake is van staatssteun. En dus wil de gemeente opnieuw onderhandelen. WeHave is boos en stelt dat de gemeente de afspraken uit 2014 gewoon moet nakomen.

WeHave: 'Onzin, gemeente moet afspraken nakomen'

Verantwoordelijk wethouder Astrid Heijstee heeft de onderhandelingen met de handbalvereniging opnieuw opgestart. "We kunnen dit niet uitvoeren. We kwamen achter de juridische problemen toen we alle afspraken over de bouw van de nieuwe scholen nog eens onder de loep namen. Ik begrijp de frustratie van de handballers en we zijn opnieuw in gesprek. We willen nieuwe afspraken maken in de geest van de eerdere overeenkomst. Maandag is er weer een overleg."

Voorzitter Edwin Hoving van WeHave: "Het is een raadsbesluit en dat moet het college gewoon uitvoeren. Wat het college schrijft is niet waar. Het staat dinsdag op de agenda van de raadscommissie, maar we gaan maandag eerst het gesprek aan en dan hopen we er uit te komen."

College wil Cultuurprijs redden

WEESP - De Weesper Cultuurprijs lijkt gered, het college van B en W springt in de bres om de prijs te behouden. Aan de gemeenteraad is voorgesteld om de Cultuurprijs voortaan door de gemeente te laten uitreiken.

De Cultuurprijs werd in 1987 voor het eerst uitgereikt door de Stichting Weesper Kunst en Kultuur en daarna elk jaar tot 2015. Vorig jaar werd de prijs voor het eerst niet uitgereikt. Naar buiten toe werd gezegd omdat er geen kandidaten waren, maar er bleken binnen de stichting ook problemen te zijn. Er kwam veel kritiek op dat besluit.

Het college van B en W schrijft nu aan de gemeenteraad dat er gesprekken met de stichting zijn gevoerd. Daarop is besloten de prijs in te lijven. De kosten worden geschat op ruim 3000 euro en daarmee moet de Cultuurprijs weer elk jaar worden uitgereikt. Er moet een aparte jury van Weespers komen om de toekenning te regelen.

De raadscommissie bespreekt volgende week dinsdag het idee.

Lezing over klassieke kerstmuziek

WEESP - Joop van Velzen van Music in Life geeft donderdag 15 december inzicht in en toelichting op een breed scala aan klassieke kerstmuziek: religieuze werken die over de geboorte van Jezus gaan en composities die de sfeer rond Kerstmis beschrijven.

Vanaf de tiende eeuw na Christus ontstonden er specifieke kersthymnes en in de eeuwen daarna hebben talrijke componisten muziek geschreven die uitdrukking geeft aan aanbidding, rust, vrede en spiritualiteit. Iedereen is van harte welkom, ook mensen die (nog) geen lid zijn van de bibliotheek. Aanvang themaochtend 10.00 uur, de entree is gratis.

Groove Graphics wrapt bus Jon van Eerd

Jon van Eerd (links) is blij met zijn nieuwe bus. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De nieuwe bedrijfswagen van Jon van Eerd heeft een Weesper tintje. Het bedrijf Groove Graphics 'wrapte' de auto in de juiste kleur.

Het Weesper bedrijf is gespecialiseerd in dit soort klussen. De auto krijgt met stickers een nieuwe kleur en wordt voorzien van een gepersonaliseerde afbeelding. Er werd een camera op het werk gezet om te laten zien hoe dat wrappen nou eigenlijk gaat. Een filmpje hiervan is terug te vinden op WeesperNieuws.nl. Van Eerd is acteur, zanger en schrijver. Hij heeft een kantoor in Weesp gehuurd.

Web topvijf

1. Directeur Golfcentrum uitgejoeld
2. Fietsenmakers klaar voor ijsbaan
3. College noemt opengraven Achter 't Vosje
4. Vernieuwde Albert Heijn oogt ruimer
5. Feestelijke heropening winkelcentrum Hogeweij

'Wetenschap en een jong gezin is soms best druk en veel'

Maeike Zijlmans wint de Woman in Science Award

Maeike Zijlmans ontvangt de Women of Science Award. Naast haar herkennen we presentatrice Eva Jinek.

door Ruth van Kessel

WEESP - Neurologe Maeike Zijlmans ontving vorige week de L'Oréal - UNESCO for Women in Scienceprijs voor haar onderzoek naar het ontstaan van epilepsie in de hersenen. Met deze prijs - een beurs van 25.000 euro - kan de Weespse zich volledig op haar onderzoek focussen en behoort ze tot de vrouwelijke topwetenschappers van Nederland.

Een beetje trots is ze wel op de erkenning voor haar harde werken: de combinatie topwetenschap en moeder zijn van twee jonge kinderen is niet altijd eenvoudig.

In het dagelijks leven staat Maeike Zijlmans (38) daar niet zo bij stil. Maar zo'n feestelijke uitreiking van de Woman in Science Award, geleid door presentatrice Eva Jinek, zette de neurologe behalve als wetenschapper ook in die rol in het zonnetje. Tussen al die andere vrouwelijke topwetenschappers.

Waar ben je het meest trots op?
"Natuurlijk op de erkenning voor mijn onderzoek en dat ik blijkbaar een voorbeeld ben voor andere vrouwelijke wetenschappers. Maar ik merkte dat de aandacht die er was voor het toch best zware leven als onderzoekster met een jong gezin mij wel raakte. Het is druk en veel."

Dat remt vrouwelijke wetenschappers?
"Het is een feit dat het aantal vrouwelijke topwetenschappers in Nederland in vergelijking met andere landen laag is. Ondanks de stimuleringsregelingen die subsidiegevers steeds vaker aan vrouwen geven. Eva Jinek haalde het ook aan: als we in dit tempo doorgaan zal het nog 130 jaar duren voordat de verhouding man en vrouw in de wetenschap gelijk is. Dat ligt ook aan de vrouwen zelf: vaak te onzeker en afwachtend. Wil je dat je onderzoek aandacht krijgt dan moet je wel naar voren durven treden."

Hoe belangrijk is jouw onderzoek?
"Als je de bron van epilepsie kunt lokaliseren in de hersenen, zou je met hersenchirurgie al in een vroeg stadium iemand kunnen genezen. Nu wordt er pas voor epilepsiechirurgie gekozen als medicijnen niet helpen. Maar hoe mooi zou het zijn als je een kind al jong van epilepsie kunt verlossen?"

Waarom epilepsie?
"Met een voorkomen van 1% is het de meest voorkomende neurologische aandoening. Het ontstaat vaak op jonge leeftijd. Veel mensen kunnen met medicijnen een gewoon leven lijden, maar de aanvallen kunnen mensen een gewoon leven ook onmogelijk maken. Mijn onderzoek kan voor veel mensen een verschil gaan uitmaken: daar doe ik het voor, naast het feit dat ik de werking van hersenen in mijn vakgebied altijd het meest interessant heb gevonden en dat het me nog steeds fascineert."

Met de 25.000 euro?
"Het maakt het mogelijk dat ik mij een periode volledig kan focussen op het onderzoek. En ja, daar hoort het vinden van nieuwe subsidies ook bij. Het is fijn dat ik met deze beurs mijn andere dagelijkse werk als klinisch neuroloog en studentenbegeleider even op een lager pitje kan zetten."

Voor excursie naar Dachau zoekt Casparus sponsors

Een film maakt al indruk, een bezoek nog meer. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Wat doe je als je als Casparus College en als Stichting Nationale Herdenkingen Weesp (SNHW) de uitnodiging krijgt voor een bijzonder bezoek aan het concentratiekamp Dachau? Juist, dan zet je alles op alles om dat voor elkaar te krijgen. Zeker als je het historisch bewustzijn van je leerlingen hoog in het vaandel hebt staan.

Als het het Casparus College lukt om voldoende sponsors en subsidie bijeen te brengen dan zou het de eerste vmbo-school van Nederland zijn en de tweede Nederlandse school die de gelegenheid krijgt deze beladen en afgelegen plek in Zuid- Duitsland te bezoeken. Het Dachau-commité heeft een uitgebreid programma klaar staan voor de 25 leerlingen van de 3e klas Zorg&Welzijn, inclusief twee overnachtingen.

Het bezoek aan Dachau maakt deel uit van een uitgebreid schoolprogramma rond 4/5 mei dat al start in januari. De leerlingen zullen in hun voorbereiding de hele school meenemen en na afloop presentaties houden. Ook wordt het project met de titel 'Ons historisch besef' in samenwerking met de SNHW en de City of Wesopa breed getrokken met gesprekken met Weesper ouderen. Directeur van het Casparus College Chiquita van Relyveld: "Deze uitnodiging biedt ons een unieke kans. Op onze school besteden we veel aandacht aan de bewustwording van de kinderen over het historisch verleden in relatie tot het heden. De excursie naar Dachau is heel kostbaar, ook omdat we vanwege de afstand de reis per trein of vliegtuig willen maken. We willen graag dat alle leerlingen meegaan. Dat is waarom we zo naarstig op zoek zijn naar sponsors."

Column

Icoon

Stephanie Prinssen is tekstschrijfster, yogadocent en betrokken bij Weesp Gastvrij. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Telkens als ik op de kerkklok kijk, vergeet ik prompt de tijd. Ik zie alleen nog maar dat vreemde zwarte platform dat als een reusachtige rouwrand boven op de stomp van de afgebrande torenspits rust. Als een dikke streep door een rekening, als een gigantische geometrische vorm die uit de hemel is komen vallen.

Hoewel gekanteld doet het mij denken aan het Zwart Vierkant van Malevitsj, een schilderij uit de eerste helft van de vorige eeuw. Dat komt vast omdat ik ooit Russisch studeerde, ergens in de laatste helft van diezelfde eeuw. Het schilderij verbeeldt een hogere werkelijkheid en wordt nog steeds gezien als een icoon van zijn tijd. Grappige vergelijking, hoor ik je denken. Alleen ons zwart vierkant, daar is toch niks suprematistisch aan? Toch wel, want ook hier is abstractie boven religie verheven.

Nu had het gebouw al zijn kerkfunctie verloren, maar sinds de brand staat het er echt ontheiligd bij. Dat past dan wel weer mooi bij de plannen die er liggen om de Laurentiuskerk een nieuwe functie te geven. Die plannen zijn behoorlijk aards en profaan. 'Commerciële exploitatie' heet dat. Straks kunnen we in de kerk wonen, in de klokkenkamer logeren, een Ankertje uitgooien, bier drinken of naar yoga gaan. Horeca, wonen en yoga als het nieuwe opium van het volk, om nog even in de tijdgeest van Malevitsj te blijven.

Sinds de brand staat het er echt ontheiligd bij

Niet dat ik er iets op tegen heb. Integendeel, ik gun elk leegstaand gebouw een nieuwe bestemming. Reïncarnatie door transformatie, een tweede leven dat in het nu wordt aanschouwd. Daar zit geen woord Russisch bij, maar iets te abstract is het wel.

Goed, dan keer ik toch gewoon weer terug naar het begin. Naar dat bizarre zwarte platform op de Laurentiuskerk, waarop in plaats van een haan de Weesper vlag koning kraait. We moeten het er maar even mee doen. Al doet-ie het vanaf de snelweg bar slecht als referentiepunt. Wat dat betreft opteer ik voor snel herstel van het groene kruis, compleet met torenspits en goud glimmende haan. Laat het als felgroen lichtbaken herrijzen, als een wegwijzer en werelds icoon tegelijk.

Donderdag in de City: de film 'Light Years'.

donderdag 8 december

Film: 'Light Years'

City of Wesopa | 20.00 uur

La Corella verzorgt vrijdag het Stad-huisconcert.

Rose (8) gaat alleen op pad om haar zieke moeder te bezoeken, waarna haar broer en zus volgen. Tijdens hun avontuur worden ze geconfronteerd met de gevolgen van een verwoestende en mogelijk erfelijke ziekte. Entree € 8,-.

Oefenavond mediumschap

Zwave Spoorstraat | 20.00 uur

Zwave geeft (oud-)studenten mediumschap de kans 'vlieguren' te maken. Reserveer een gratis consult via info@zwave-weesp.nl.

BVO-avond met quiz

Bibliotheek Weesp | 20.00 uur

Vijf zzp'ers wat ze doen en welke zaken ze tegenkwamen bij het starten van hun bedrijf. Deze avond is voor iedereen gratis toegankelijk en is inclusief een quiz en een wijnproeverij.

vrijdag 9 december

Stad-huisconcert: La Corella

Stadhuis - Raadzaal | 20.15 uur

Met 'Instrumentale Pioniers' nemen Femke Huizinga (barokviool) en Liga Vilmane (klavecimbel) ons mee op een muzikale ontdekkingstocht door de instrumentale muziek uit de 17e eeuw.

vrijdag 9 december en zaterdag 10 december

Ophalen oud papier

Weesp | 8.00 uur

Vrijdag wordt in het centrum het oud papier op gehaald, zaterdag is de rest van Weesp aan de beurt. Voor beide dagen geldt: het papier buiten zetten voor 08.00 uur.

zaterdag 10 december

Rommelmarkt

Evangelische Gemeente | 9.00 uur

Rommelmarkt in het gebouw van de Evangelische Gemeente (Nieuwstad 50). De opbrengst is bestemd voor Open Doors (vervolgde christenen).

Open Schaakkampioenschap

Het Lichthuis | 10.00 uur

Rapid schaaktoernooi, 7 ronden Zwitsers met 25 minuten denktijd per persoon per partij. Met 3 hoofdprijzen (€ 150, € 100, € 50) en vele prijzen in natura. Zaal open vanaf 9.00 uur. Inschrijving: www.weesperschaakclub.nl.

Kerstmarkt parochie

Parochie Troelstralaan | 12.00 uur

Kerstmarkt met kerststalletjes, kerststukjes, kerstkransen, engeltjes en andere cadeautjes. Vanaf 13.30 uur treden er kinderenkoren op en poppentheater Fatsnerran verzorgt een voorstelling. Het parochiekoor sluit de middag af met een samenzang.

Brieven voor Amnesty

Stadhuis | 14.00 - 16.30 uur

Het is de Dag van de Rechten van de Mens en wereldwijd houdt Amnesty een schrijfmarathon. Iedereen die wil, is welkom om een brief te schrijven op het stadhuis.

Weesp Korenfestival

Grote Kerk | 18.30 uur

Het centrum van Weesp staat in het teken van koormuziek tijdens de 17e editie van het Weesp Korenfestival. Kijk op pagina 19 voor het programma.

zondag 11 december

Coupe de Weesp

De Adelaar | 12.00 uur

ASV De Vechtstreek houdt de Coupe de Weesp, een puzzelrit voor auto’s. Start en finish zijn bij De Adelaar, vanaf 12.31 uur. Inschrijven kan ter plaatse vanaf 12.00 uur. Deelname kost € 15,- per equipe.

Open Podium

City of Wesopa | 14.00 uur

Muzikanten, jong en oud, krijgen de gelegenheid om hun plezier in muziek te delen met publiek. Meld je aan via openpodium@wesopa.nl. Backline is aanwezig.

Jazzconcert

Van Houtenkerk | 14.00 uur

Elke tweede zondag van de maand jazz in de Van Houtenkerk. Entree: 10 euro.

Lezing Weesper porselein

Museum Weesp | 14.00 uur

Lezing over het 'witte goud uit Weesp', ofwel het eerste Hollandse porselein. Voor meer info: www.museumweesp.nl/activiteiten.

Christmas Carols

Grote Kerk | 19.30 uur

Festival of Lessons and Carols met het Christmas Carolkoor o.l.v. Miriam Westgeest. Het orgel wordt bespeeld door Christine Kamp en Richard van Gelder speelt trompet. Toegang gratis.

maandag 12 december

Seniorweb

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Informatie over cursussen en hulp bij pc, tablet, smartphone etc.

Koffiemiddag

De Wintertuin | 14.00 uur

Iedereen is welkom om onder het genot van koffie, thee of fris een spelletje te komen doen of aan te schuiven aan de kletstafel. De entree bedraagt 2 euro.

dinsdag 13 december

Mamacafé Weesp

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders. Kinderfysiotherapeute Jolien Meijer vertelt over de lichamelijke ontwikkeling van jonge kinderen.

Breicafé

OAZ-gebouw 13.00 uur

Buurtvereniging De Achtergracht opent de deuren van het buurthuis OAZ voor het breicafé.

Rechtswinkel geopend

Papelaan 99 | 19.30 uur

De Rechtswinkel is open voor juridisch advies. Er wordt een bijdrage gevraagd van € 2,-.

Walk in-meditatie

Pursang | 19.30 uur

Wekelijkse 'Walk in'-meditatie met Karin Zevering. Adres: Dr. J. Th. de Visserlaan 5. Aanmelden: karin.zevering@gmail.com. Entree: bijdrage naar eigen inzicht.

Mediteren in Weesp

Fort Ossenmarkt | 20.00 uur

Een moment van stil zijn, niets moeten en op adem komen. Kosten € 10,- . Voor aanmelden zie Gewoon Zijn Meditatie op Facebook.

woensdag 14 december

De gouden kerstbal

Museum Weesp | 14.00 uur

De burgemeester heeft een mooie gouden kerstbal, die bewaard wordt op een geheime plek in het museum. Maar in de kerkers van het stadhuis zit Linke Leo en hij loert al jaren op deze kostbare bal. Wie komt helpen dit tot een goed einde te brengen?

'Boek uit je hoofd'

City of Wesopa | 15.00 uur

Een mooie kindervoorstelling over wie er allemaal in je straat wonen en waarin wordt gezongen en gekleurd. Entree € 7,50.

Cityquiz

City of Wesopa | 20.30 uur

Je buigt je met je team over verrassende en uitdagende vragen. Deelname per team € 15,-. Aanmelden via cityquiz@wesopa.nl.

donderdag 15 december

Klassieke kerstmuziek

Bibliotheek Weesp 10.00 uur

Joop van Velzen geeft inzicht in en toelichting op een breed scala aan klassieke kerstmuziek: religieuze werken die over de geboorte van Jezus gaan en composities die de sfeer rond Kerstmis beschrijven. Gratis entree.

Kerstverhalen

OAZ-gebouw | 20.00 uur

Fajga Szmulewicz leest kerstverhalen voor bij de Vrouwen van Nu. Gasten betalen € 2,50.

Kerstbingo

Bar Olympus 20.00 uur

Bingo Aetsveld verzorgt een kerstbingo in de bar bij de sporthal. Voor vervoer: 0294-410362.

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente
Zondag 11 december 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Parochie van Levend Water
Zondag 11 december 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 13 december 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Zondag 11 december 10.30 uur
Van Houtenkerk
L. Jansen

Evangelische Gemeente
Zondag 11 december 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Bogaerds

Het Mamacafé is op zoek naar nieuwe gastvrouwen

WEESP - De Vrijwilligerscentrale helpt organisaties bij het werven vrijwilligers. De centrale houdt elke dinsdag inloopspreekuur van 13.30 tot 14.30 uur.

Wie op zoek is naar een leuke en/of zinvolle vrijetijdsbesteding kan binnenstappen voor een kennismakingsgesprek en informatie over de beschikbare vacatures.

Op dit moment wordt er voor theater de City of Wesopa uitgekeken naar een coördinator facilitaire zaken en onderhoud. Ook heeft het theater behoefte aan nieuwe kassamedewerkers. Voor openbaar vervoer-bedrijf Syntus wordt er een oproep gedaan voor chauffeurs voor de buurtbus die tussen Vreeland en Weesp gaat rijden. En voor het Mamacafé van het Centrum voor Jeugd en Gezin worden nieuwe gastvrouwen gezocht.

Loop voor deze en andere vacatures eens binnen bij de Vrijwilligerscentrale of maak een afspraak via: 0294-410578 of vcweesp@versawelzijn.nl. Meer info op www.versavrijwilligerscentrale.nl.

Vanuit de lucht is goed te zien hoe Weesp en zijn omgeving veranderen

Vanaf links het spoor, de Leeuwenveldseweg en de wijk Leeuwenveld. De zandvlakte daarachter wordt de eerste fase van de nieuwbouwwijk WeesperSluis. De eerste 200 woningen in dit deel (Lanenrijk genaamd) gaan in het eerste kwartaal van 2017 in de verkoop.

door Marieke van Veen

WEESP - Hobbypiloot Gert-Jan Schultz uit Weesp vliegt geregeld over zijn woonplaats en neemt dan altijd een camera mee. Vanuit de lucht heeft hij een unieke kijk op hoe snel Weesp en haar omgeving de laatste jaren veranderen.

Een klein stadje met daaromheen groene weilanden en een enkele boerderij, zo zag Weesp er lange tijd uit. De laatste jaren vliegt Schultz over bouwputten, hijskranen, nieuwe stukken snelweg, nieuwe bruggen, een nieuw aquaduct en een steeds groter wordende zandvlakte waar Weesp straks wordt uitgebreid met de nieuwbouwwijk Weespersluis.

Het vernieuwde knooppunt Diemen ter hoogte van Maxis Muiden en het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto's: G.J. Schultz
Temidden van alle veranderingen blijft het centrum van Weesp gelukkig zoals het is. Hier de Vecht en de Ossenmarkt met het torenfort: ronde vormen in een verder rechtlijnig landschap.
De situatie in Muiden, met van voor naar achter: de oude Vechtbrug (die momenteel gesloopt wordt), de nieuwe Spieringbrug en het nieuwe aquaduct voor de A1.

Schultz werkte bijna 40 jaar bij de KLM, waarvan 23 jaar op de afdeling Security, waar hij zich bezighield met risicoanalyses op de vliegroutes over (mogelijke) conflictgebieden. De laatste vier jaar tot aan zijn pensionering in 2014 versterkte hij het Emergency Management-team dat op voorhand van onverhoopte vliegrampen alvast uitzoekt hoe de afwikkeling ter plaatse het best zou kunnen verlopen.

Zijn eigen vliegbrevet haalde de Weesper in 1979. Sindsdien is hij aangesloten bij de KLM Aeroclub en trekt hij er al dan niet met passagiers regelmatig op uit, bij voorkeur in een Piper Archer PH-KAX (een van de in totaal vier kisten van de Aeroclub). Ook is Schultz piloot bij de stichting Hoogvliegers, die ernstig zieke of gehandicapte kinderen een bijzonder en onvergetelijk avontuur bezorgt door ze mee uit vliegen te nemen.

Voskuil Verhuur Service fris het nieuwe jaar in

Voskuil Verhuur Service heeft een nieuwe huisstijl. Een van de nieuwe slogans: 'Nee hebben we niet, ja kun je huren!' Alles is vorige week in de nieuwe huisstijl gebracht. Het blauw en wit heeft plaatsgemaakt voor groen en blauw. "Lekker fris. We willen laten zien dat we klaar zijn voor 2017", zegt Theo Voskuil. Hij is trots op de nieuwe huisstijl, die is ontworpen door Lilian Radovac, grafisch ontwerpster en tevens Theo's bonusdochter. "We pakken van alles aan, van kleine tot grote feesten en partijen. Dat wilde ik meer benadrukken, vandaar de focus op 'ja' in deze huisstijl."

Kerstvoorstelling voor de laatste 1000 euro voor Up with Janneke

Glühwein, een kerstverhaal en veel mooie liedjes

Janneke tijdens Weesp Got Talent. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Met huiskamerconcerten en een avondvullende kerstvoorstelling in Theaterpand Weesp hoopt de 17-jarige Janneke de Groot de laatste duizend euro in te zamelen voor haar Up With People-avontuur. De Weespse vertrekt eind januari naar Noord-Amerika om zich daar aan te sluiten bij een reizend muziekgezelschap dat zich inzet voor een betere wereld.

'Kerst met Janneke' vindt vrijdag 16 december plaats in Theaterpand Weesp. "Jürgen Theuns vertelt een kerstverhaal, waar ik liedjes omheen zing. Ook zing ik duetten met anderen en zijn er gastoptredens, onder meer van andere deelnemers van ABN Amro Talent van de Toekomst waarmee ik afgelopen zomer op de Uitmarkt mocht optreden."

Kaartjes voor 'Kerst met Janneke' zijn voor tien euro per stuk te koop via www.theaterpandweesp.nl. Eventuele overige kaarten zijn op de avond zelf aan de deur te koop. De opbrengst gebruikt de Weespse voor haar deelname aan Up With People, een Amerikaanse organisatie die ieder jaar met een cast van ongeveer honderd jongeren over de wereld trekt. Met muziek willen zij mensen met elkaar verbinden. Daarnaast doet de groep in elke plaats die ze aandoen vrijwilligerswerk voor de lokale bevolking. Alle deelnemers moeten 15.000 euro inleggen. Daarvan heeft Janneke er al 14.000 bijeen, onder meer met de verkoop van een eigen cd. Het restant moet komen van de kerstavond en huiskamerconcerten. Wie livemuziek wil op zijn familiediner of bedrijfsborrel kan Janneke boeken voor honderd euro. Ze komt dan een half uur (kerst)liedjes en/of verzoeknummers zingen en neemt zelf de benodigde apparatuur mee. Zo'n optreden boeken kan via de Facebookpagina Up With Janneke of via jannekejuliedegroot@hotmail.nl.

Minima gebruiken niet alle voorzieningen

WEESP - Veel inwoners van Weesp die het financieel moeilijk hebben gebruiken niet alle voorzieningen die de gemeente Weesp aanbiedt. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente zelf.

Er wordt veel gebruikgemaakt van de collectieve zorgverzekering en van de mogelijkheid om lokale lasten kwijt te schelden, maar van de andere voorzieningen wordt beduidend minder gebruik gemaakt. Zo kan er voor de jeugd aanspraak worden gemaakt voor bijdragen voor sport en cultuur, zijn er declaraties voor reiskosten, abonnementenregelingen en inkomenstoeslagen.

De gemeente stelt dat veel minima waarschijnlijk niet goed op de hoogte zijn van alle voorzieningen, die in Weesp beter dan gemiddeld zijn. Er wordt extra aandacht aan geschonken.

Stadspas
Wat er niet komt voor minima is een stadspas met kortingen bij lokale instellingen. De gemeente heeft dat plan laten onderzoeken, maar concludeert dat dit te veel geld en tijd kost voor wat het moet opleveren.

'Weesp kan het al 660 jaar alleen'

WEESP - Het Comité tot behoud van zelfstandig Weesp is een feit. Ongeveer 20 Weespers bundelen hun krachten tegen een gemeentelijke fusie. Want, zo zeggen zij, centralisatie is minder democratie. Ze willen alle huizen in Weesp langs.

In Gebouw Papelaan 99 kwamen de 'Zelfstandigen' vanavond voor het eerst bijeen. Daar werd het bestuur gevormd en werd besloten welke acties de komende weken het levenslicht gaan zien. Er komen affiches, een Facebookpagina, er worden nu al brieven naar de Eerste en Tweede Kamer, provincie en lokale politiek verzonden en de wens is er om handtekeningen te gaan ophalen. Van deur tot deur in Weesp, zodat er maximaal bereik is.

2017
In oktober 2017 moet de gemeente Weesp namelijk een keuze maken over de toekomst. Dat kan met Amsterdam of Gooise Meren en het wordt waarschijnlijk een fusie, want dat ziet de provincie graag.

De Zelfstandigen zien ook wel in dat Weesp dingen niet meer alleen kan oplossen, maar zij pleiten voor meer samenwerking om de problemen het hoofd te bieden. Zij treden de komende weken actief naar buiten om de actiebereidheid in Weesp aan te zwengelen. "Weesp kan het al 660 jaar alleen, waarom nu ineens niet meer?"

College noemt opengraven Achter 't Vosje

WEESP - Als er dan toch geld gestopt moet worden in 'de waterstructuur' van Weesp dan kan dat misschien beter gestopt worden in het opengraven van Achter 't Vosje dan in het opengraven van de Achtergracht. Zo schrijft het college.

Door Achter 't Vosje open te graven wordt de Oudegracht aangesloten op de Vecht, zodat boten een rondje kunnen varen richting de Kom. Het gaat hier om een idee dat door de gemeenteraad al eerder genoemd is in de structuurvisie voor Weesp.

De plannen zijn totaal nog niet concreet, maar slechts een idee. Het college noemt het alleen als een denkrichting als er een keuze gemaakt moet worden om de waterrecreatie te versterken en subsidie aan te trekken. Onlangs liet het college weten af te zien van het idee om van de Achtergracht weer een echte gracht met water te maken, vooral vanwege de hoge kosten.

Kerkhaan niet boven water

WEESP - De brandweer heeft vorige week tijdens de aangekondigde duikoefening in de Kom niet de vermiste kerkhaan gevonden. Wel een barkruk en een deel van een tafel.

De duikploeg van Nederhorst den Berg hield een reguliere oefening in de Kom, maar keek meteen ook uit naar de vermiste koperen haan van de Laurentiuskerk. Die is dus nog steeds vermist, want hij ligt niet in het water.

Christmas Carols in kerk

WEESP - Aanstaande zondagavond vindt in de Grote kerk in Weesp het jaarlijkse Festival of Lessons and Carols plaats.

Het Christmas Carolkoor o.l.v. Miriam Westgeest heeft weer een sfeervol programma voor u ingestudeerd. Het orgel wordt als altijd weer bespeeld door Christine Kamp en ook wordt medewerking verleend door Richard van Gelder op trompet. De aanvang is 19.30 uur en de toegang is gratis. Vol is vol.

Veertien kinderen mishandeld

WEESP - Bij bijna 14 kinderen in Weesp is in 2014 mishandeling vastgesteld. Dat staat in een recent rapport van het CBS.

0.39 procent van de kinderen tussen 0-17 jaar is mishandeld. Dat zijn bijna 14 kinderen. Overigens is dat lager dan het landelijk gemiddelde. Dat is 0.7 procent.

Hierbij gaat het om unieke kinderen die een onderzoek hebben gehad bij een van de 16 Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) voor het vermoeden van kindermishandeling en waarbij na onderzoek gebleken is dat er inderdaad sprake is van kindermishandeling.

Kerstbingo

WEESP - Bingo Aetsveld verzorgt donderdag 15 december een gezellige kerstbingo in bar Olympus bij de sporthal.

Voor vervoer kan worden gebeld met 0294-410362.

Schlingmanns nieuwste boek toont een andere kant van P.C. Hooft

Over P.C. Hooft, de Weesper waard, de Weesper dominee en nog veel meer

Freek Schlingmann overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek 'P.C. Hooft' aan Job Cohen. Foto: Ted van der Kraaij

door Ruth van Kessel

WEESP - Met een kwinkslag dat hij nu begreep waar de naam Gooi- en Vechtstreek vandaan kwam, nam Job Cohen vorige week het nieuwste boek 'P.C. Hooft' van Weesper geschiedschrijver Freek Schlingmann in ontvangst. Het boek benadrukt de onbekendere kant van Hooft: niet de man als schrijver en dichter, maar de man als bestuurder van het roerige Gooiland en als rechterhand van prins Maurits.

En waar kon de presentatie beter plaatsvinden dan in het Muiderslot, de plek vanwaaruit Pieter Cornelis Hooft zijn alziend oog - en hopelijk rechtvaardig - liet schijnen over onder meer Weesp, Muiden, Naarden en Hilversum? Bij de presentatie waren dan ook (voormalige) bestuurders aanwezig in de personen van Job Cohen, Weesper burgemeester Bas Jan van Bochove en wethouder Mirjam van Meerten van Gooise Meren. Freek Schlingmann kijkt terug op een fantastische middag: "Ik was ook heel blij met de aanwezigheid van Job Cohen als vertegenwoordiger van MS Research, de stichting waaraan ik de royalties van dit boek wil schenken. Zoals veel mensen weten heeft Cohen ook persoonlijk met multiple sclerose te maken gehad en ook wij als gezin zijn met de ziekte geconfronteerd: onze dochter en ik lijden eraan en onze zoon is overleden aan de gevolgen van MS. Het is mooi om met een bijdrage het onderzoek naar de genezing van MS te ondersteunen. Alleen de middag in het Muiderslot heeft al 900 euro opgebracht."

'Het wordt tijd dat er in Weesp een straat naar Hooft wordt genoemd'

Verlies
Freek Schlingmann kan uren verhalen over P.C. Hooft. Zijn boek is er getuige van en brengt een kant van Hooft naar voren die in al die andere boeken die over hem geschreven zijn nog niet zijn belicht. Schlingmann: "Ik ben een beetje van de man gaan houden. Het idee om zijn baljuwschap - zijn positie als ambtenaar die binnen het stadsbestuur belast was met rechtspraak - te belichten kwam door een ambtsbrief van Hooft aan prins Maurits die mij in een boek opviel. De brief ging over een waard uit Weesp die door doodslag aan zijn einde was gekomen. De aangewezen moordenaar vroeg gratie aan. Opvallend in zijn advies aan Maurits was dat Hooft eigenlijk alle tekortkomingen van de waard, die naar zeggen kort daarvoor zijn vrouw en kinderen had mishandeld, breed uitmat en geen goed woord voor de man overhad. De moordenaar beschreef hij in zijn brief als een goed mens. Ik ben gaan zoeken naar de mogelijke oorzaak en vond uit dat Hooft tien dagen voor het schrijven van de bewuste brief in 17 maanden eerst zijn vrouw en vervolgens zijn twee laatste kinderen had begraven. De man werd verteerd door smart."

P.C. Hooft en Weesp
De Weesper waard is niet de enige die een rol speelt in het boek van Schlingmann. Niemand die ooit eerder wat wist van een Weesper dominee die ten tijde van de heersende pest in Weesp op de poorten van het Muiderslot klopte en assistentie vroeg in het bijstaan van al die zieke en stervende Weespers. Het was Hooft die persoonlijk in een brief aan landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt vroeg om een extra ziekentrooster voor Weesp. Schlingmann blijft zich verbazen dat er nog steeds geen straat, wijk of wat dan ook vernoemd is naar de man die toch zo veel voor Weesp lijkt te hebben gedaan. "Ik heb het een aantal keren aangekaart bij de wethouder. Hij leek enthousiast over het idee, maar helaas heeft dat nog niet geresulteerd in een mooie verwijzing naar P.C. Hooft ergens in Weesp. Wie weet komt het nog?"

De hele winter werken in de Oostenrijkse sneeuw

Maurice en Claudia gaan twee luxe chalets runnen in Sankt Anton

Wintersportselfie in St. Anton. Foto: Claudia Hundersmarck

door Marieke van Veen

WEESP - Maurice van Laere (38) leerde twee jaar geleden zijn vriendin Claudia Hundersmarck (41) kennen tijdens een wintersportvakantie in Oostenrijk. Inmiddels wonen ze alweer enige tijd samen in de Slijkstraat, maar zaterdag gaan ze terug naar St. Anton. Niet zozeer om te snowboarden, nou ja ook wel, maar vooral om te werken.

Wat gaan jullie doen, Maurice?
"We gaan in opdracht van een Nederlands bedrijf twee vakantiechalets beheren in St. Anton am Arlberg in Oostenrijk. Het gaat om een chalet voor zes en een chalet voor circa vijftien personen. We doen alles zelf: van het klaarmaken van de kamers en het ontbijt tot het maken van hapjes voor bij de borrel en in het geval van het 'kleine' chalet ook het diner."

Chalet Falkenstein. Claudia en Maurice krijgen de zolder. Foto: skichalets.nl

Kun jij een beetje koken?
"Zeker, ik heb bij Minevitus gewerkt. Het zijn luxe chalets, de gasten worden in de watten gelegd. Met een simpele stamppot kom ik niet weg, ik ga mooie driegangenmenu's serveren."

Hoe kom je hier zo bij?
"Ik heb Claudia twee jaar geleden leren kennen toen ik op wintersport was in St. Anton. Zij werkte daar toen. Een tijdje terug werd ze door de eigenaar van de chalets benaderd of ze weer kon komen. Ze heeft hem toen gevraagd of we het samen konden doen. Dat kon, maar dan kregen we wel twee chalets toegewezen. Nou, prima! Zaterdag vertrekken we voor een periode van vier maanden."

Je bent bedrijfsleider bij copyshop DSS, hoe is dat geregeld?
"Ik krijg onbetaald verlof en mag straks in april weer terugkomen. Super natuurlijk. Als dat niet had gekund, hadden we het misschien niet gedaan. Het komt voor ons echt op het juiste moment, want we hebben ook nog geen koophuis. Dat zijn wel allemaal dingen die meewegen als je voor een keuze als deze staat. Want ik wilde dit altijd al eens doen, maar het moet natuurlijk ook wel kunnen."

Ben je een echte wintersporter?
"Ja, heerlijk. Ik kan ook skiën, maar de laatste jaren ben ik erg van het snowboarden. We hebben één dag in de week vrij, dan gaan we natuurlijk de berg op. Maar ik ga ervan uit dat we overdag tussendoor ook weleens een piste kunnen pakken, de gasten zullen toch ook veel weg zijn."

Waar verblijven jullie zelf?
"Op de zolderverdieping van het grootste chalet; wel zo praktisch en het is ruim zat."

Je bent een gezelligheidsmens, ga je je familie en vrienden niet missen?
"Vast wel, gelukkig zullen we daar ook bekende gezichten zien. Niet als gasten in onze chalets helaas, want tegenover al die luxe hangt natuurlijk wel een zeker prijskaartje. Meer ze komen in ieder geval die kant op. En als in Oostenrijk de sneeuw smelt en het in Weesp weer gezellig wordt en de terrassen weer opengaan, dan komen wij weer terug. Het is ideaal zo."

Wie benieuwd is naar de chalets die Maurice en Claudia gaan runnen kan op skichalets.nl kijken bij Amalia en Falkenstein.

Van pop tot klassiek en van close harmony tot smartlap

Aanstaande zaterdag: ruim twintig koren op zeven sfeervolle locaties

Koren brengen kerstsfeer in de stad. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Zaterdag is het Weesper Korenfestival. Maar liefst 21 koren uit Weesp en daarbuiten maken verdeeld over zeven sfeervolle locaties hun opwachting. Er is voor ieder wat wils: van pop tot klassiek en van close harmony tot smartlap. Dit zijn de deelnemende koren:

Camerata Fectionata
* Klassiek
Ambitieus kamerkoor uit Weesp onder leiding van Fred Smalbrugge. Werken van oude meesters en hedendaagse componisten.
Van Houtenkerk 19.30 + 21.00 uur

Chorus Line
* Pop / lichte muziek
Begon als verpleegsterskoor van ziekenhuis Zonnegloren, uitgegroeid tot een amateurkoor op niveau met pophits als repertoire.
Grote Kerk 19.30 + 21.00 uur

Van de 21 deelnemende koren komen er zes uit Weesp

City Singers
* Pop, musical, evergreens
In 1995 gestart voor mensen die niet konden zingen, uitgegroeid tot een volwaardig popkoor met optredens in onder meer Paradiso.
City of Wesopa 19.30 + 21.00 uur

Delirious
* Close harmony
Closeharmonykoor uit Heiloo. Het koor zingt liedjes van onder andere Beach Boys, Mamas & Papas, Beatles en Venice.
Fort Ossenmarkt 19.00 + 20.30 uur

Om 21.45 uur sluit het festival met een finale in de Grote Kerk

DivAssorti
* Pop
Een vierstemmige vocal group uit Amsterdam met 19 zangeressen en een diverse verzameling songs. Geert Bremer op piano.
Synagoge 19.30 + 21.00 uur

Dutch Pride
* Barbershop / close harmony
Lid zijn van Dutch Pride is meer dan zingen; de onderlinge band is sterk. Het koor zingt close harmony, zowel in de letterlijke zin als in de barbershopstijl.
Katholieke kerk 19.30 + 21.00 uur

Firma Vocaal
* Pop
In 2006 opgericht, de naam was snel gevestigd. Nederlandse hits, wereldberoemde popklassiekers, musicalsongs en kerstliederen.
Van Houtenkerk 19.00 + 20.30 uur

Flevo Fun
* Barbershop
Barbershopkoor bestaande uit 25 grote, kleine, dikke, dunne, blonde, rode, donkere, gezellige, oude en jonge vrouwen die plezier hebben in het zingen.
City of Wesopa 18.30 + 20.00 uur

Funtastic
* Pop
Een groot gemengd popkoor dat pophits van vroeger en nu zingt. Van prachtige ballads tot het betere swing- en stampwerk.
Grote Kerk 19.00 + 20.30 uur

Goed Gebekt
* Pop met pianobegeleiding
Vlotte vocal group met een repertoire bestaande uit Engels- en Nederlandstalige popmuziek met begeleiding van piano óf a capella.
Synagoge 18.30 + 20.00 uur

Kroonkoor
* Klassiek, Slavisch, kerst
Het Weesper Kroonkoor is een projectkoor onder leiding van Marco de Jong, op de piano begeleid door Hugo de Graaff. Het repertoire is met kerstsfeer overgoten.
Stadhuis 19.00 + 20.30 uur

Little Wing
* Pop
Popkoor opgericht door professioneel zangeres Julya Lo'ko. Het repertoire: Sting, The Police, The Beatles en meer.
Stadhuis 19.30 + 21.00 uur

Moclas Singers
* Lichte en klassieke muziek
Dit gemengde koor uit Huizen bestaat sinds 1998 en zingt zowel lichte als klassieke muziek.
Katholieke kerk 19.00 + 20.30 uur

N@meless
* Pop en close harmony
Meerstemmige pop- en jazzarrangementen, a capella of met begeleiding. Met een vleugje theater en contact met het publiek.
Fort Ossenmarkt 19.30 + 21.00 uur

Perron 12
Licht klassiek en kerst
Een in 2015 opgericht koor onder de vlag van het Apostolisch Genootschap. De leden zingen voor een betere wereld.
Stadhuis 18.30 + 20.00 uur

Remix
* Popsongs en ballads
Een groot popkoor uit Almere onder leiding van David Cucchi en Richte van Ginneken op piano.
Katholieke kerk 18.30 + 20.00 uur

Vergeet je verdriet
* Smartlappen
Enthousiast smartlappenkoor met meerstemmige liedjes over verdriet, geluk en andere herkenbare gevoelens.
City of Wesopa 19.00 + 20.30 uur

Vocal Group Next
* Lichte muziek / a capella
Vijf enthousiaste vrouwen die met veel plezier a capella zingen: pop, wereldmuziek, kleinkunst en soms licht klassiek.
Fort Ossenmarkt 18.30 + 20.00 uur

Vocapella
* Klassiek
Vocapella is een vierstemmig dames-zangensemble dat muziek uit alle tijden en in verschillende talen zingt.
Synagoge 19.00 + 20.30 uur

Weesper Gemengd Koor
* Van Bach tot Queen
WGK wordt gevormd door rond de veertig enthousiaste mensen uit Weesp en omgeving. Naast het klassieke genre worden er ook spirituals en bekende musicalstukken gezongen.
Grote Kerk 18.30 + 20.00 uur

Zilt
* Shanty en seasongs
Shantykoor uit Wormerveer zingt a capella liederen van de zee. Van het ontroerende 'Shenandoah' tot meezingers als 'The Wild Rover'.
Van Houtenkerk 18.30 + 20.00 uur.

Om 21.45 uur wordt het korenfestival afgesloten met het traditionele slotconcert in de Grote Kerk. Voorafgaand aan de samenzang treden drie koren nog eens op, te weten: The City Singers, Chorus Line en Remix.

Het Weesper Korenfestival 2016 wordt georganiseerd door Sandra van der Spruit en Ingrid Voet.

In plaats van kerstmarkt: een middag vol verrassingen

Kerstshoppen met het hele gezin. Foto: Marieke van Veen

WEESP - Eerst het slechte nieuws: de Weesper middenstand houdt dit jaar geen kerstmarkt. En dan nu het goede nieuws: in plaats daarvan komt er een kerststrippenkaart die zaterdag 10 december voor een bijzondere shopbeleving zorgt.

De Weesp in Kerstsfeer Strippenkaart is voor 10 euro te koop bij Karin Wesselman op de Nieuwstad en Linnenshop Wagenaar in de Slijkstraat (contant betalen).

De kaart is goed voor 24 verrassingen in 24 verschillende winkels, salons en restaurants. Wat deze verrassingen precies inhouden gaan de ondernemers niet verklappen, maar het gaat om dingen die beleefd, geproefd of afgehaald kunnen worden: "De winkeliers spelen voor Santa, u doet gewoon uw heerlijk rondje centrum Weesp. Kom met elkaar en stempelen maar… hoe leuk is dat?!"

De strippenkaart is zaterdag geldig tussen 14.00 en 19.00 uur. Die dag is er in het centrum van Weesp nog veel meer gezelligheid te vinden om er een echt Christmas Shoppping-dagje van te maken. Met livemuziek, kinderactiviteiten en warme lekkernijen wordt het een leuke dag voor het hele gezin.
Binnenveer
15.00-19.00 uur Ponyhuifkar

Nieuwstad
14.00-19.00 uur Oliebollenverkoop
14.00-16.30 uur Kinderboerderij
14.00-16.00 uur Kinderbioscoop
17.00-18.30 uur Cellomuziek

Nieuwstraat
14.00-19.00 uur Draaimolen
14.00-19.00 uur Koek-en-zopie

Slijkstraat
14.00-19.00 uur Fotoshoot Frozen
14.00-19.00 uur Poffertjeskraam

Kroegpraat mondde uit in een echte roeivereniging

Sloeproeivereniging De Spiering bestaat 20 jaar

De Spiering op de Thames.

door Marieke van Veen

WEESP - November 1996. Het is het weekend van Muiden - Pampus - Muiden, de afsluiting van het sloeproeiseizoen. Jachtenmakelaar Ad van der Vliet heeft zich laten strikken voor een bestuursfunctie. Met roeisloepen heeft hij op dat moment weinig, hij regelt vooral de sponsoring. Daar komt verandering in als hij bij een naborrel in contact komt met de eigenaar van een fraaie Kromhout Whaler. Een paar biertjes verder gaat Van der Vliet als trotse bezitter van deze sloep naar huis.

De vloot

De Kromhout-Whaler is van oorsprong een ontwerp van de marine, in 1882 ingevoerd als reddingsboot voor een ramschip. De huidige sloep wordt vervaardigd uit 10 mm A-kwaliteit occumé hechthout, afgewerkt met een epoxysysteem. Met name op het terrein van (roei)snelheid en zeewaardigheid beschikt de sloep over uitstekende eigenschappen. De boot heeft een eigen klassement, de Kromhout-Whaler Competitie.

Zo snel had de jachtenmakelaar zelf waarschijnlijk nog nooit een schip verkocht. Binnen De Spiering hebben ze nog steeds plezier in het verhaal. Theo van Amsterdam, voorzitter van de vereniging, haalde vrijdag op Radio Weesp nog meer anekdotes op.

Toen kwam de aap uit de mouw: Ad had de sloep gekocht

"Tja, en toen had Ad dus een sloep. De volgende dag nodigde hij wat bevriende ondernemers uit om met hem vanaf een boot te kijken naar de tweede dag van MPM. Het schip bleef opvallend dicht bij een mooie Kromhout Whaler waarover Ad niet uitgepraat raakte. Op een zeker moment kwam de aap uit de mouw. Hij had het gekocht en de aanwezigen waren mede-eigenaar, want hij kon het niet alleen." Binnen no time sloten andere mannen zich bij hen aan, kwamen er vrouwenteams bij en werden er meer Kromhout Whalers aangeschaft. Het clubje dat zijn oorsprong vond in het café, groeide in twintig jaar uit tot een vereniging met wedstrijden, trainingen en ruim honderd leden.

Eind november vierde de vereniging het 20-jarig jubileum in een plofhuisje op Uitermeer. Die locatie is niet toevallig. De herontwikkeling van Uitermeer is een initiatief van Uiteraard Uitermeer en de mannen die hierin zitten vormen samen een van de herenteams van De Spiering. De plannen ontstonden toen ze tijdens trainingen steeds langs het fortterrein voeren en bedachten welke kansen er voor Weesp bleven liggen als niemand daarmee aan de slag ging.

Dolly Oudendijk is een van de roeiende dames. Ze heeft kwetsbare enkels en knieën en heeft in het roeien de ideale sport gevonden. "Meteen de eerste keer dat ik in een boot stapte, was ik verkocht. Buiten zijn is al lekker, en al helemaal op de Vecht en met uitzicht op Uitermeer. Vergeleken met platroeien is het best zwaar, maar als je goed op je techniek let gaat het prima."
Voorlopig wordt er nu alleen geroeid op roeimachines. De sloepen liggen op het droge. Het onderhoud doen de leden zelf, zodat de contributie laag blijft. "Er moet aardig wat gebeuren. Na een tocht door bijvoorbeeld de Amsterdamse grachten heb je altijd wel een buts van een andere sloep of een rondvaartboot."

MHCW zoekt nieuwe hockeyers voor het LG-team

Het LG-team van MHCW. Foto: MHCW

WEESP - Het Lichamelijk Gehandicapten-team van MHCW is op zoek naar versterking.

Dit team bestaat uit mensen die door een lichamelijke beperking niet kunnen meedraaien in reguliere sporten. Iedereen tussen de 18 en 32 jaar is welkom, maar enig loopvermogen is wel een vereiste. Wie het eens wil proberen is welkom op de training op zondagochtend van 11.00 tot 12.00 uur. In deze trainingen bereidt het team zich voor op wedstrijden in de LG-competitie.

Meer info bij Marco Specken: 06-13782267, of kijk op de Facebookpagina LG Hockeyteam Weesp.

FC Weesp verslaat VVA/Spartaan

WEESP - FC Weesp heeft zondag gewonnen van VVA/Spartaan. De Weespers speelden uit, het werd 1-3.

Na een tamelijk matte eerste helft nam VVA/Spartaan na rust een 1-0 voorsprong. FC Weesp kon de stand weer snel gelijktrekken. Mede omdat de Amsterdammers hun kansen niet wisten te benutten, liepen de Weespers uit en werd het uiteindelijk een verdiende 1-3 overwinning. Zondag 11 december volgt de laatste wedstrijd voor de winterstop. Om 14.00 uur speelt FC Weesp thuis tegen de nummer 4, Olympia Haarlem. FC Weesp geeft deze laatste wedstrijd extra cachet met livemuziek en lekkere hapjes.

Vrouwen winnen door vechtlust

WEESP - De Vrouwen 1 van FC Weesp hebben zondag in Purmerend punten gepakt tegen Wherevogels. Daar hebben de dames wel hard voor moeten knokken.

FC Weesp begon lichtelijk chaotisch aan de wedstrijd en kon de hele eerste helft niet onder controle krijgen. Dit resulteerde dan ook in een 1-0 achterstand bij rust. Na rust wist FC Weesp zich goed te herpakken. Ilonka Terlien, normaal de keepster van de ploeg, wist de gelijkmaker binnen te schieten. Tess Brunekreef maakte in de 90e minuut de winnende goal. Door vechtlust en doorzettingsvermogen wist Weesp dus alsnog de overwinning op te eisen. Volgende week speelt FC Weesp de laatste wedstrijd voor de winterstop, thuis tegen IVV.

WeHave trekt aan het kortste eind

WEESP - Na het slechte spel van vorige week hoopte WeHave zondag weer een goede pot te spelen.

Maar Weesp begon de wedstrijd slap en stond al snel 4-1 achter. De vrouwen wisten zich te herpakken en knokten zichzelf terug naar gelijkspel. WeHave ging zelfs zo sterk spelen dat ze met 5-7 de rust in ging. Toen kakte Weesp weer in. DSOV kon weer gelijkkomen en de teams gingen enige tijd redelijk gelijk op. In de slotfase werd WeHave aanvallend zwak, maar de verdediging bleef staan. Toch trok DSOV aan het langste eind en hield de winst met 14-13 in Haarlem.

Wooninspiratie-centrum Het Gooi opent deuren

Nieuw in Laren: een fijne plek waar je inspiratie opdoet en waar je goed advies krijgt. Foto: Bob Awick Foto: Bob Awick

door Karin van Leeuwen

Het kopen of verkopen van een huis zorgt niet zelden voor behoorlijk wat stress en onzekerheid. "Als de koop rond is, begint het voor de nieuwe bewoner pas echt", weet Christiaan Caanen, verantwoordelijk voor het management van het Wooninspiratie-centrum Het Gooi dat op de Nieuweweg 6a in Laren de deuren opende.

Ging je vroeger een dag op pad om keuken, vloer, badkamer en meubelen uit te zoeken, nu is dat allemaal in één huis. Moodboards zorgen ervoor dat duidelijk wordt wat de voorkeur van de klant is en in de 180 lades van de langgerekte kast in het midden van het centrum, liggen stalen van diverse vloeren. "Het samenbinden van de verschillende disciplines is het doel van het centrum, maar ook moet het een ontmoetingscentrum worden waar de koffie klaar staat en waar men informatie kan krijgen en kan sparren met professionals."

Kortom: ontzorgen, hoewel Caanen vindt dat deze term te pas en te onpas wordt gebruikt. Maar het is wel wat het Wooninspiratie-centrum Het Gooi doet, zowel voor als na de aankoop van de woning. Met in huis Rick van Trigt, Robert Janse en Peter Paul de Jong (i.o.), de drie makelaars van Van Trigt Makelaars Laren, architect Jeroen-bart Pijpers en Christiaan Caanen. Er ontstaat een mooie beweging tussen de makelaars en de architect, vindt Caanen. "Ze vullen elkaar aan, kunnen samen sneller schakelen en daardoor de klant beter tot dienst zijn." Met deze aanpak weet de koper precies waar hij aan begint. Dit is een van de grondgedachtes waar het centrum op is gebaseerd. Nu al zijn 18 verschillende participanten aan het centrum verbonden, waaronder Kembra Keukens, Daacha Designvloeren, Miele en Modular Lighting.

Wat kan de bezoeker van het Woon-Inspiratiecentrum verwachten? "Een plek waar het fijn is om te zijn, waar je inspiratie opdoet en waar je goed advies krijgt", vertelt Caanen. Het Wooninspiratie-centrum Het Gooi wordt een plek vol engagement en betrokkenheid. Alleen een product aanbieden werkt niet meer. Het moet een duidelijk concept zijn. "Wij willen voor iedere bezoeker een beleving creëren."

Eigentijds wonen in Hilversums modernste wijk

Wonen in Anna's Hoeve. Foto: Roosdom Tijhuis Foto: Roosdom Tijhuijs

HILVERSUM - Anna's Hoeve is niet alleen de nieuwe woonwijk van Hilversum, maar ook de modernste. Op het gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld.

Neem nu de 33 eigentijdse eengezinswoningen die op 15 december in de verkoop gaan. Allemaal hoogwaardig geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Meer weten? Het informatiecentrum in het clubgebouw van scouting Heidepark aan de Weg over Anna's Hoeve is 15 december van 17.00 tot 19.00 uur open. Bouwer bouwbedrijf Roosdom Tijhuis heeft daar alle informatie. Inschrijven kan meteen.

Woonwinkel van De Alliantie

HUIZEN - Wie zich wil laten informeren over wonen in de fraaie gemeente Huizen kan terecht in de woonwinkel van woningcorporatie De Alliantie.

Deze woonwinkel is gevestigd in Borgstede aan de Huizermaatweg, waarin de kantoren zijn omgebouwd tot woonruimten. De lege kantoorkolos biedt nu ruimte aan 45 eenkamerwoningen. Dertig statushouders en vijftien jongeren hebben er een woning. De statushouders hopen snel herenigd te worden met hun gezin en met hen door te stromen naar een gezinswoning. Voor de jongeren in dit gebouw is dit een goede start van hun wooncarrière. De studio's worden voor tien jaar verhuurd. Daarna komt er nieuwbouw met 72 appartementen.

Duobad

Foto: BETTE


Met z'n tweeën in bad? De nieuwe ligbadserie BETTE Purista is er in twee maten, waarbij de grootste (190 x 90 x 45 cm) ideaal is als duobad. Dit model heeft twee schuine ligzijden. De diepte van 45 cm is voldoende om ook bij een langer verblijf in het bad te voorkomen dat de knieën boven de waterspiegel uitsteken.

Zilveren kerst

Foto: Intratuin Foto: Intratuin


Deze tip zagen we bij onze vrienden van Intratuin. Ga deze kerst voor een romantische look met wit en zilver. Luxe materialen, cadeautjes in glanzend papier en een rijkelijk versierde boom. Hou het warm met dons, zachte kleden en kussens. Met verlichting en kaarsen geef je je huis een bijzondere en stijlvolle sfeer.

Winter BBQ

Foto: Pixabay


Verras je vrienden eens met een winterbarbecue. Heerlijk eten, supergezellig en weer eens wat anders. Tip: lees je vooraf even goed in (bijvoorbeeld op www.bbq-helden.nl) over de verschillen met zomerbarbecue. Dat komt niet alleen de bereiding, maar zeker ook de veiligheid ten goede. Tip 2: vergeet je snowboots niet!

Schilderen


Om de buitenboel te laten schilderen hoef je niet tot het voorjaar te wachten. Dankzij speciale verf die snel droogt, kunnen schilders bijna de hele winter doorwerken. Ook buiten, zolang het tenminste niet vriest. En dat is goed om te weten, want de voordeelperiode van de winterschilder is weer begonnen (15 november - 15 maart). Kortingen kunnen oplopen tot 30%. Overigens kun je de winterschilder ook inzetten voor verfklussen binnenshuis.

Nieuw concept: een woning voor 'even tussendoor'

Foto-impressie van de nieuwbouwlocatie aan de Brinkweg. Foto: Dudok Wonen

HILVERSUM - Tijdelijke woonruimte vinden als je dat dringend nodig hebt. Normaliter is dat een crime, de woningmarkt zit immers potdicht. Maar daar heeft Dudok Wonen iets op gevonden. De woningcorporatie introduceert als eerste in Hilversum een nieuwe vorm die zij 'In between places' noemt.

Dit zijn tijdelijke woningen voor mensen die bijvoorbeeld net uit een scheiding komen, hun huis noodgedwongen hebben moeten verkopen of na het overlijden van hun ouders zonder woning zitten. Voor hen is er een acute vraag naar een woning. Vaak zijn die niet te verkrijgen, maar met In between places lukt dat vanaf het begin van het nieuwe jaar wel.

'Deze mensen komen niet in aanmerking voor een urgentieverklaring'

Dudok Wonen heeft begin 2017 22 studio's en appartementen beschikbaar voor mensen die dringend tijdelijke woonruimte nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld bij de nieuwbouwlocatie aan de Brinkweg, de voormalige RAF-locatie in het centrum. Dit nieuwe woongebouw, waar in totaal 45 sociale huurstudio's en -appartementen komen, is naar verwachting in februari klaar.
"De mensen die we met dit concept een kans bieden, vallen anders tussen wal en schip in de onder druk staande woningmarkt", zegt directeur-bestuurder Harro Zanting. "Zij hebben dringend tijdelijke huisvesting nodig, maar komen niet in aanmerking voor een urgentieverklaring. Met In between places bieden we hen tijdelijke woonruimte, zodat ze een stabiele basis hebben van waaruit ze hun leven weer op de rit kunnen krijgen. Bij veel vraag kan het concept worden uitgebreid over de regio", voegt hij eraan toe.

Deze tussentijdse oplossing is mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Holland en de regio Gooi en Vechtstreek. Deze twee instanties ondersteunen dit initiatief financieel voor de eerste vijf jaar. Dudok Wonen meldt dat het concept voortkomt uit het regionaal actieprogramma van de regio.
Hoe werkt het voor de huurders? Zij krijgen een contract voor maximaal een jaar. Bij het tekenen zet de bewoner ook meteen zijn handtekening onder de huuropzegging. Gedurende de huurperiode moet de huurder ingeschreven blijven staan bij Woningnet en actief reageren op vrijkomende woonruimte.
Dudok Wonen stelt binnenkort via een projectwebsite een aanmeldformulier beschikbaar. Op die manier kunnen belangstellenden zich aanmelden. Er volgt eerst een intakegesprek om te controleren of huurders aan de voorwaarden voldoen. In between places is bestemd voor mensen met een inkomen tot 35.739 euro bruto per jaar.

Waardering monumenten op woningmarkt neemt fors toe

De waardering voor onze monumenten is groot. Onderzoek hiernaar laat zien dat Nederlanders het belangrijk vinden dat ons cultureel erfgoed behouden blijft. Maar hoe vertaalt zich dat in een financiële waardering voor monumenten ten opzichte van reguliere woningen? In een gezamenlijk onderzoek naar de huidige stand van zaken op de woningmarkt voor monumenten trekken de NVM en het Nationaal Restauratiefonds een aantal interessante conclusies.

De prijzen van monumenten daalden in de crisis harder en verder dan reguliere woningen, maar die achterstand wordt snel ingelopen volgens Roeland Kimman van de NVM: vertaald naar een prijs per vierkante meter ligt de transactieprijs ruim 50% hoger dan bij een reguliere woning. Dit verschil is vaak te verklaren door de locatie en het bijzondere karakter van monumenten.

Verkopersmarkt

Het NVM-onderzoek laat ook zien dat de markt voor reguliere woningen landelijk inmiddels in evenwicht is. Op de woningmarkt voor monumenten is in de meeste provincies vooralsnog sprake van een kopersmarkt. De regionale verschillen zijn echter groot. In Noord-Holland en Utrecht hebben de verkopers van een monumentale woning het voor het zeggen.
Monumenten bevinden zich in het hogere prijssegment van de woningmarkt. De gemiddelde transactieprijs in de eerste drie kwartalen van 2016 was 463.000 euro, terwijl het prijsniveau op de reguliere bestaande koopwoningmarkt gemiddeld 234.000 euro bedroeg. In het merendeel van de 43 grootste monumentgemeenten is de markt voor monumenten ruimer dan die van de reguliere koopwoningen. In grote steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem zien we dat de krapte op de monumentenmarkt bijna gelijk is aan de reguliere woningmarkt.

Verkooptijd

Behalve het hogere prijssegment is ook de complexiteit van de aankoop van een monument een reden waarom de monumentenmarkt ruimer is. Het kost meer tijd om de transactie van een monument af te ronden: gemiddeld ligt de verkooptijd ruim 1,5 keer zo hoog als die op de reguliere koopwoningmarkt. Opvallend is dat juist in de crisis de verkooptijd van monumenten en reguliere koopwoningen naar elkaar kropen, vooral doordat de verkooptijd van reguliere woningen flink toenam.

"Over de aanschaf en restauratie van monumenten is nog altijd veel onduidelijk. Wat mag er nu wel en niet met zo'n pand? Er is veel mogelijk als je je goed laat informeren", zegt Pierre van de Gijp van het Restauratiefonds. Speciaal voor potentiële kopers van een monument heeft de NVM samen met het Restauratiefonds een webpagina ontwikkeld waarin de belangrijkste onderwerpen aan de orde komen die kopers op weg kunnen helpen: https://www.nvm.nl/hulpbij/kopen/monument.

Kimman: "De monumentenmarkt is op dit moment niet veel groter dan 1 procent van het totaalaanbod. Toch vraagt juist deze niche om aandacht en expertise. Veel van de NVM-makelaars beschikken over ervaring met dit bijzondere type woningen. Het loont voor zowel kopers als verkopers dan ook zeker de moeite om van onze expertise gebruik te maken."

Weesp bouwt nieuwe lanen

De impressie van Lanenrijk, een van de eerste wijken in Weespersluis. Foto: Weespersluis.nl

WEESP - De nu nog open polder tussen Weesp en Muiden wordt de komende jaren omgetoverd tot een zeer aantrekkelijke woonwijk met water en groen. Lanenrijk is het begin.

Lanenrijk is het eerste deelplan van Weespersluis, zoals het hele project heet. Lanenrijk telt 200 eengezinswoningen en twee-onder-een-kapwoningen en enkele vrije kavels. Een 'tuinstad' met woningen aan een laan of in een hof in een parkachtige omgeving. De woonoppervlaktes variëren van circa 90 tot circa 200 vierkante meter. De verkoop start in het eerste kwartaal van 2017. Weespersluis ligt vlak bij het Weesper NS-station. Met een kwartier zit je in Amsterdam, 't Gooi of Almere, binnen een half uur sta je op Schiphol.

Eerder hypotheek voor zzp'er

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) die minimaal een jaar eigen baas zijn, kunnen sinds 1 december een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen. Voorheen was de eis minimaal drie jaar zelfstandig te werken.

Vooralsnog kunnen zzp'ers na een jaar zelfstandigheid alleen bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon en RegioBank terecht voor een NHG-hypotheek. Woonfonds en NIBC Direct sluiten zich per 1 januari aan. Nu kunnen woningen met een koopsom tot € 231.132 met NHG worden gefinancierd. Vanaf 1 januari wordt dit bedrag verhoogd naar maximaal € 245.000.
Zo'n 1,2 miljoen Nederlanders werken als zzp'er. Zij krijgen minder snel een hypotheek aangezien geldverstrekkers vaak liever de zekerheid willen van een vast contract.

Azalea in feestkleur

Decemberrood, sneeuwwit of gewoon lekker knalroze: de azalea is altijd een weelderige aanwinst voor in je huis. Hij is in deze periode verkrijgbaar in typische decemberkleuren. Een origineel alternatief om sfeer te brengen en toch een echte seizoensklassieker.
Geef hem een mooi plekje met uitzicht uit het raam, maar liever niet vlak bij de verwarming.

Voor alle klussen in en om het huis: vloeren/ tegelen/schilderen etc - alle reparaties - ruim 20 jaar ervaring - flexibel en betrouwbaar. Voor een vrijblijvende offerte: 06-54623051/ 020-6908997

PASFOTO'S NODIG? VROOM & NOBBE OPTIEK MAAKT ZE. AMSTELLANDLAAN 6.

Een winkel vol december kadootjes. LANNEKE
Nieuwstraat 39 Weesp
0294-4186464 / lanneke.nl
Let op: vanaf heden is Lanneke op donderdag gesloten.

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Voor onze zoontjes (2 en 4 jaar), zoeken we een leuke oppas die in de avonduren en/of het weekend wil komen oppassen. Info: 06-53862450

Weer volop MOOIE KERSTBOMEN vanaf 11 euro. WWW.DEBOERDIERENRUITER.NL Muiderberg

Nagelstyliste 20 jaar erv, in bijt-, zorg- en traumanagels. Iedere vrijdag Beauty Boulevard Weesp 06-14666550

UW WONING VERHUREN? verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035-
www.interhouse.nl

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff
0294-412978

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. Met ervaring en goede ref. Tel.: 06-86337297

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595