WeesperNieuws

21 juni 2017

WeesperNieuws 21 juni 2017


Hand in hand voor wereldrecord

WEESP Als we zaterdag om 11.00 uur allemaal hand in hand om de Kom gaan staan, heeft Weesp het officiële wereldrecord 'gesloten kring'.

De recordpoging is makkelijk en moeilijk tegelijk. Hand in hand staan, kunnen we allemaal. Maar er moeten wel minstens 701 mensen komen opdagen. Want het huidige record staat op 700 mensen, in 2012 gevestigd in Leiden. De oproep van Gijs Numan van restaurant Aaltje is dus duidelijk: kom zaterdag om 11.00 uur allemaal naar de Kom van Weesp en geef elkaar de hand. Zo vormen alle aanwezigen een kring, helemaal van de Sluisbrug via de Achteromstraat en de Slijkstraatbrug naar de Zwaantjesbrug en dan via de Herengracht weer terug. Deze recordpoging is het startsein van de derde editie van Weesp Gastvrij, het culturele en culinaire shoppingfestival.

In het verslag van de Leidense recordpoging in 2012 komt naar voren dat het toch wel wat met je doet als je daar met zo veel mensen elkaar een hand geeft en samen een enorme kring vormt. Termen als 'brok in de keel' en 'hartverwarmend' komen voorbij. Op dat gevoel hoopt Gijs Numan ook. "Weesp slaat de handen ineen, het zou geweldig zijn als het lukt. En het zorgt voor een prachtige promotie voor Weesp. Dus kom zaterdag allemaal naar de Kom. Dan zetten we met elkaar Weesp in de recordboeken."

Meer over Weesp Gastvrij in het Vechtjournaal (in deze krant).

Jongetjes mishandeld door groep tieners

WEESP Een groep grote kinderen heeft vorige week zaterdag (10 juni, 17.30 uur) drie jochies belaagd bij de Singelscholen.

De jongetjes (tussen de 7 en 10 jaar oud) waren in de bosjes een hut aan het maken toen er een groep grotere jongens langskwam. Deze pubers begonnen vervelend te doen tegen de jochies. Het bleef niet bij schreeuwen en dreigen. Van een van de jongetjes werd zijn fietsje afgepakt en in de bosjes gesmeten, bij hem en zijn vriendje werden de voeten onder hun lijf vandaan geschopt en terwijl hij op de grond lag pakte een van de jongens speelgoed af.

5

Dansen op de boerderij

Foto: Bastiaan Miché

WEESP Op boerderij Krokus aan het Honswijckerpad vond zaterdag de eerste editie plaats van het Funky Farm Festival. Tot zonsondergang werd er in het weiland gedanst op de beats van diverse dj's. Het heerlijke weer maakte het festivalsfeertje compleet.

Meer foto's op pagina 21

Kijkje in de Laurentiukskerk

Foto: André Verheul

Honderden mensen kwamen zaterdag naar het open huis in de Laurentiuskerk.

11

Foto: Marieke van Veen

Hartelijk dank aan die mensen die gereageerd hebben op mijn vorige stukje en mij adviseerden hier vooral mee door te gaan. Nu, dat heb ik gedaan. In onze verzameling vond ik vier lakstempels. Nooit van gehoord? Deze werden reeds door de Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikt en vanaf de tiende eeuw werden zij ook in onze streken gebruikt. De stempels werden gebruikt om zegelafdrukken op documenten te plaatsen, waardoor men met enige zekerheid kon stellen wie de afzender was. Ook vertrouwelijke brieven werden verzegeld, opdat men kon constateren of de brief al geopend was geweest. Ook stukken van de stad Weesp werden vroeger verzegeld. Men gebruikte hier zegellak voor die in staafvorm werd gekocht. Door het uiteinde van de staaf in een kaarsvlam te houden werd deze vloeibaar en droop het af op het betreffende stuk of brief. Vervolgens drukte men zijn stempel in de zegellak. Op de afbeelding kunt u de benodigde zaken zien. Is de tijd van de lakzegels nu voorbij? Het bedrijfsleven gebruikt geen lakzegels meer, het zijn nu de verzamelaars. Ook kun je je eigen lakstempel laten maken om bijvoorbeeld je huwelijksuitnodiging, bedankkaartjes, visitekaartjes of jubileumaankondigingen mee te verfraaien. Het kan hierdoor uiterst stijlvol worden. Ook is er in 2015 een boek verschenen over dit onderwerp onder de titel 'Lakstempels, een speurtocht door de geschiedenis'. En op internet kan men ook veel over dit onderwerp vinden.

Weerbericht

Donderdag nog warm, daarna koeler en wisselvallig

Woensdag begint de astronomische zomer. Het weer loopt deze week daarmee geheel in de pas, met op enkele dagen rond 30 graden. Vanaf vrijdag stelt zich een westelijke stroming in onder regie van een Scandinavisch lagedrukgebied. Het wordt dan minder warm met nu en dan een bui. Het lijkt er op dat dit koelere, licht wisselvallige weer komende week aanhoudt.

Donderdag en vrijdag

Donderdag kan het nog zeer warm worden met een maximum van 29 à 30 graden. De zon schijnt, maar stilaan neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. De wind draait naar een westelijke richting. Vrijdag is het bij een maximum van circa 21 graden minder warm. Er is een afwisseling van zon en wolken met kans op een bui. Er blaast een stevige westenwind.

Het weekeinde

Voor zaterdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op wat regen. Later op de dag klaart het mogelijk op. Er waait een stevige westenwind. Zondag is het wisselend bewolkt met zonnige momenten, maar ook vorming van stapelwolken met landinwaarts kans op een bui. De westenwind neemt iets in kracht af. De maximumtemperatuur is beide dagen 19 à 20 graden.

Weetje

Het zuiden van het land heeft deze week een hittegolf. Daarvoor moet het minstens 5 dagen achtereen meer dan 25 graden zijn, waarvan 3 dagen boven 30 graden. Waarschijnlijk lukt dat niet in onze regio, evenals bij het KNMI in de Bilt. Dan is er geen landelijke hittegolf. In juni is een hittegolf zeldzaam. De laatste landelijke hittegolf in juni was van 18 t/m 24 juni 2005.

Eerste woningen Weespersluis gaan 1 juli in de verkoop

Eerste woningen Weespersluis gaan in de verkoop

De eerste woningen van nieuwbouwproject Weespersluis gaan zaterdag 1 juli online in de verkoop. Er is héél veel belangstelling voor het plan.

De woningen in Lanenrijk hebben een tuinstadkarakter met woningen aan een laan of in een hof in een parkachtige omgeving.

WEESP De onlineverkoop van de eerste fase in de nieuwe wijk Weespersluis gaat zaterdag 1 juli van start. "De 178 woningen staan in Lanenrijk en er is veel belangstelling voor het nieuwbouwproject", vertelt Marlous Mok van projectbureau Weespersluis. "In ons bestand hebben we bijna 12.000 belangstellenden waarvan zo'n tachtig procent uit Amsterdam komt, maar ook mensen uit Weesp zelf, het Gooi en uit Almere en omgeving."

Om te kijken waarom er zo veel mensen geïnteresseerd zijn in Weespersluis heeft het projectbureau een avond georganiseerd met twee panelsessies.

"In de eerste groep zaten allemaal mensen van buiten Weesp en het tweede panel was het half om half, met belangstellenden uit Weesp en Amsterdam. In totaal hebben we ongeveer veertig mensen gesproken en gevraagd wat hun beweegredenen zijn om eventueel een woning te kopen. Na die sessie gingen we, samen met verschillende projectontwikkelaars, in gesprek over de woonwensen en waarom ze in de nieuwe wijk willen wonen. Wat Weespersluis vooral aantrekkelijk maakt, en dan vooral voor mensen uit Amsterdam, zijn drie voorwaarden", aldus Mok. "En dat zijn het mooie oude centrum, het NS-station en de ligging ten opzichte van Amsterdam.

Tachtig procent van de geïnteresseerden komt uit Amsterdam

Fietsen

Tijdens de panelavond kwam ook naar voren dat alles op fietsafstand is omdat Weespersluis dicht tegen het stadscentrum aan komt te liggen. Mensen uit Amsterdam zijn gewend om te fietsen en daarom is dit belangrijk. Ook bleek dat ze de stijl van de woningen van begin 1900 mooi vinden. De stijl wordt afgewisseld met klassieke en moderne architectuur en met verschillende woningtypen rond hofjes, parkstraatjes en singels. Elke buurt krijgt zijn eigen karakter. Deze panelsessie was voor ons belangrijk, want nu kunnen we nog veranderingen aanbrengen aan de plannen voor Weespersluis. In de toekomst gaan we meer van deze avonden organiseren."

Bert Keesman voor PvdA in de raad

WEESP - De stad Weesp heeft weer een complete gemeenteraad: Bert Keesman is afgelopen donderdag geïnstalleerd als raadslid voor de PvdA.

Bert Keesman neemt de leeggekomen zetel van Kitty Jong over. De Weespse stapte onlangs op omdat ze haar raadswerk niet kan combineren met haar nieuwe baan.

Keesman is geen onbekende in de Weesper politiek, hij zit al langer in de raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer. Dat hij ook daadwerkelijk in de raad zou komen, had hij niet verwacht. "Ik stond bij de verkiezingen expres op een lagere plaats omdat ik voor mijn werk heel veel in het buitenland zit. Maar nu is het toch zover en sta ik er toch. Ik zal nog steeds af en toe afwezig zijn, maar ik ga mij met hart en ziel inzetten voor Weesp", aldus Keesman.

Minevitus van vader op zoon

WEESP - Restaurant Minevitus is dicht voor een kleine verbouwing. Als het weer opengaat, neemt Vity Veltman het bedrijf over van zijn vader Minevitus Veltman.

Het restaurant aan de Nieuwstad bestaat 20 jaar. "Tijd om het stokje over te dragen", vindt Minevitus. Hij en zijn vrouw Angelique waren al die jaren het gezicht van het restaurant en gaan het nu wat rustiger aan doen. Voor de gasten is Vity geen onbekende; hij stond al langer in de keuken. De kleine verbouwing is nodig omdat de nieuwe chef-kok het concept iets gaat wijzigen.

Station verplaatsen, spoorbrug erbij of iets langzamer rijden

In Weesp moeten er nog eens twee sporen bij. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP Om hoogfrequentspoor mogelijk te maken, lijkt het nodig om in Weesp óf het station te verplaatsen óf een extra spoorbrug over de Vecht te bouwen. Maar misschien is er een minder ingrijpende optie.

Stand van zaken uitbreiding spoor bij Weesp

Met het Hoogfrequent Spoorprogramma willen ProRail en het ministerie 'spoorboekloos reizen' mogelijk maken tussen Almere/Lelystad en Amsterdam/Schiphol. Dat betekent dat er zo vaak een trein rijdt dat je geen spoorboekje meer nodig hebt. Weesp vormt nu nog een bottleneck voor het spoorboekloos rijden. Intercity's moeten de andere treinen sneller kunnen passeren en daarom moet er in 2027 uitgebreid zijn van zes naar acht sporen. Het bochtenwerk tussen het station en de Vechtbrug wordt dan zo scherp dat de intercity op het buitenste extra spoor niet met de vereiste snelheid van 130 kilometer per uur kan doorrazen. Dus moet óf het station 150 meter worden verlegd óf er moet een extra spoorbrug bij komen, aan de zijde van het centrum.
Wethouder Astrid Heijstee zegt dat het verplaatsen van het station zo veel inpassingsproblemen met zich meebrengt dat Weesp dat hoe dan ook niet wil. Maar ook een derde Vechtbrug leidt mogelijk tot ingrijpende gevolgen voor de buurt. Een nadere uitwerking van die variant moet uitwijzen welke precies. Daarnaast wil Heijstee dat de derde brug geen extra belemmering voor de scheepvaart oplevert.
De snelheid van 130 km/u waarop de intercity's in Weesp de stoptreinen en sprinters moeten passeren, is nodig om op tijd op het volgende station aan te komen. En mogelijk zit daar nog wat ruimte. Als de machinist van de intercity bij Weesp gas terugneemt tot 80 km/u, kan hij wel veilig het bochtenwerk nemen. Als hij elders op het traject dat beetje tijdverlies kan inhalen, is er in Weesp geen extra brug of nieuw station nodig. Omwonenden werden woensdag door ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu bijgepraat over de stand van zaken. De afwegingen vinden plaats in een bestuurlijk overleg waar onder meer de gemeente Weesp, de provincie en de Metropoolregio Amsterdam nauw bij betrokken zijn. Het ministerie van Infrastructuur is opdrachtgever en financier (in Weesp 120 miljoen) en beslist in 2021 wat het wordt.

Jongetjes mishandeld door groep tieners

Vervolg voorpagina

De kinderen kwamen overstuur en met schrammen en blauwe plekken thuis.

De moeder van het jongste kind besloot melding te doen bij de politie. Die nam de zaak hoog op en kwam meteen om met de jongetjes praten. Ook zochten ze de omgeving af in de hoop de tieners te vinden.

Een bezorgde omwonende bracht de zaak onder de aandacht van het WeesperNieuws: "Er gebeuren hier wel vaker vervelende dingen. Het is belangrijk dat mensen dat weten, zodat ze er alert op kunnen zijn en hun kinderen kunnen beschermen."

De moeder van het jongste jochie is het met hem eens: "In Weesp is er weinig voor jongeren, dus dat ze elkaar op straat opzoeken snap ik. Maar dat ze kleine kinderen belagen vind ik totaal onbegrijpelijk. Elk kind heeft er recht op om veilig buiten te kunnen spelen."

Haar zoontje sliep kort na het voorval slecht en kreeg amper een hap door zijn keel. Inmiddels gaat het beter met hem. Hij is vooral heel verdrietig dat hij is bestolen.

Linda van der Manden


Eigenaresse Spinning Weesp. Weespse sinds 1991. Is 47 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben getrouwd en heb twee zonen van 22 en 20. In 2005 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf Spinning Weesp, mijn hobby en mijn passie. Inmiddels is daar van alles bij gekomen: van pilates en verschillende soorten yoga tot massages en detoxbehandelingen. Ook begeleid ik mensen bij het afvallen."

Je favoriete dag in de week?
"Elke dag als ik wakker word ben ik blij dat ik weer aan het werk mag en mijn klanten met een lach de deur uit zie gaan."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik ook heus weleens stil kan zitten."

Wat is jouw beste eigenschap?
"Ik probeer altijd positief te blijven en ook negatieve dingen probeer ik om te draaien en positief te benaderen."

En je slechtste?
"Ik kan moeilijk nee zeggen, waardoor ik nog weleens te veel hooi op mijn vork neem."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met mijn vader. Hij is in 2009 overleden en had echt overal een antwoord op."

Wat zou je doen met 1000 euro?
"Een vliegticket naar Spanje kopen. Een van mijn zonen loopt daar stage."

En met een miljoen?
"Koop ik een huis in Spanje."

Waar kun jij je boos over maken?
"Volgens mijn man over te veel zaken."

Als jij de burgemeester van Weesp was, dan zou je?
"Het tekort aan huizen voor jongeren oplossen."

Het mooiste plekje van Weesp?
"Mijn achtertuin, vooral op zonnige dagen kan ik hier erg van genieten."

FC Weesp trekt blik nieuwe spelers open

WEESP Er staat volgend seizoen een compleet nieuw eerste elftal van FC Weesp op het veld. De club heeft elf nieuwe spelers aangetrokken, zo meldt de KNVB.

Marwan Bouchlarham (ZSGO/WMS), Philip Halfhide (Germaan/De Eland), Cevie Petronella (VVIJ), Redwan Amellal (DWS), Sergio Ommel (Saenden), Nana Owusu en Jesse Rijnsburger (SV Diemen), Taufieq Hussainali (De Meer), Rinaigel Ogenio (Legmeervogels), Suleyman Akkan (Nederhorst) en Nigel Christiaan (clubloos) gaan FC Weesp versterken.

Tegenover hun komst staat het vertrek Ramon Westland, Niels Irik, Wouter Spanjerberg, Aize Burggraaff, Chris Makkinje, Jamal Bouhali en Maikel Scholten. Rick van der Burg gaat bovendien naar de zaterdag. De zaterdag wordt verder versterkt met Patrick Pastor (Alphia) en Jurre Stek (clubloos). Armando Cuvelaj vertrekt naar Wartburgia.

Brandweer: gooi zeker nu geen brandende peuk weg

Foto: Eric Willemsen

WEESP De brandweer had zondag de handen vol aan een bermbrandje aan de Rijnkade. Het vuur was snel uit, maar er moest lang worden nageblust om opnieuw oplaaien te voorkomen. Hoe het vuur begon, kan de brandweer niet zeggen: "Met dit weer hoef je alleen maar een brandende sigaret weg te gooien en het is gebeurd. Daar waarschuwen we dan ook voor."

Buurtwachters grijpen dief bij de kladden

Groot succes voor Weesper Buurtwacht

Leden van de buurtwacht sloten de man in, zodat agenten hem konden aanhouden. Foto: Weesper Buurtwacht

door Sjoerd Stoop

WEESP Het net sloot zich perfect. Een groep deelnemers van de Weesper Buurtwacht speurde afgelopen zaterdag met succes een brillendief op. De man kon staande worden gehouden en werd overgedragen aan de politie. Het was het eerste grote succes van de steeds groter wordende Facebook- en WhatsAppgroep.

De Weesper Buurtwacht is een burgerinitiatief waarin deelnemers alert zijn op verdachte situaties en elkaar informatie doorspelen via Facebook en WhatsApp. De aanwezigheid van zo'n groep kan preventief werken. Maar als het moet kunnen de deelnemers elkaar helpen om een verdachte situatie op te lossen, de politie van waardevolle tips te voorzien, of zelfs een verdachte in de kraag te vatten. Dat werd zaterdag in Weesp bewezen.

Dief aangehouden en overgedragen aan de politie

Spannend

De spectaculaire burgerachtervolging begon bij Jess Optiek aan het Binnenveer. Daar had een man, een Oost-Europeaan die slecht Engels sprak, een montuur weggegrist en zonder te betalen de winkel verlaten. Medewerkers van de zaak hadden dat snel door: op de beelden van de camera zagen ze het gebeuren. Ondernemer Errold Jessurun begon de man vervolgens op gepaste afstand te achtervolgen. "Maar toen hij dat doorhad, zette hij het meteen op een lopen", vertelt de Weesper. Met een alarmerend appje aan de buurtwacht schakelde hij de hulptroepen in. Van diverse kanten trokken deelnemers de straten in. Als iemand de dief in beeld had, werd dat via de app doorgegeven. Een van de buurtwachters was op dat moment net boodschappen aan het doen aan de Achtergracht. "Toen we hoorden dat de man vlakbij was, heb ik de boodschappen neergezet en ben ik mee gaan zoeken. We zijn alle kanten op gelopen. Er kwamen steeds meer mensen helpen. We zochten vanaf het centrum naar de Sportparklaan, en zo weer de andere kant op. Er was een moment dat we hem ingesloten hadden. Dat was wel even spannend, want je weet nooit wat er gaat gebeuren. De man dacht dat we agenten waren en probeerde ons te overtuigen van zijn onschuld. De bril had hij kennelijk al weggegooid. Toen hij eenmaal doorhad dat we geen agenten waren, zette hij het op een lopen en moesten we weer verder met achtervolgen en zoeken."

De dief kon met behulp van een andere deelnemer voor de tweede keer worden staande gehouden. Het circus was inmiddels op de Nijverheidslaan aanbeland. Daar had de man de pech dat een ex-politieagent hem op stond te wachten. Die wist van wanten. "We volgden de speurtocht al even. Samen met mijn zoon bedachten we dat het slim zou zijn om hem op een tactische locatie op te wachten, dat werd de Bouhuijstunnel. We hadden al snel beet. We zagen de man, keken nog een keer goed naar hem en besloten hem staande te houden. De man kon korte tijd later worden aangehouden door agenten."

Errold Jessurun is erg blij dat de brillendief dankzij zijn stadsgenoten zo snel kon worden ingerekend. "Zo veel mensen schoten ons meteen te hulp. We hebben echt heel goed samengewerkt. Ik ben daar erg trots op en ik ben de leden van de Weesper Buurtwacht ook heel erg dankbaar."

Aanmelden

Weesper Buurtwacht-oprichter Diana is ook trots op het succes van afgelopen zaterdag. "Dit is een van de betere voorbeelden van dat een buurtwacht echt werkt. De deelnemers reageerden zeer alert en hebben goed werk verricht. Om ook de volgende keer net zo alert te kunnen reageren, hopen we dat nog meer Weespers, en vooral ook ondernemers, zich aanmelden. Dat kan op weesperbuurtwacht.nl."

De brillendief is overigens, met een proces-verbaal op zak, weer op vrije voeten.

Column

Ramkoers

Stephanie Prinssen is tekstschrijfster, yogadocent en betrokken bij Weesp Gastvrij. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Nu de pijn is bestreden, kan ik er wel om lachen. Om die venijnige val over die lullige stoeprand op de Westerdoksdijk. Dat stuk gegoten beton gaf namelijk geen krimp toen ik eroverheen wilde. Mijn voorwiel schampte en geheel volgens de wetten van de zwaartekracht sloeg ik best spectaculair tegen de vlakte. Het was druk op de dijk. Dus binnen no time stonden er drie gillende politiewagens, zes agenten en de allernieuwste ambulance voor mijn neus. Mijn bike had natuurlijk geen krasje, maar ik werd opgescheept met een lamlendige heupfractuur.

Dan maar zes weken plat. Goddank ben ik naast yogadocent ook schrijver en kan ik teksten liggend aan. Zo redigeerde ik laatst voor mijn mantelzorger een synopsis, een filmverhaal vol idealisme en de magie van het Noorderlicht. Dat dit verschijnsel wordt veroorzaakt door atmosferisch botsende deeltjes, dat wist ik nog wel. Maar dat zonnevlekken en -vlammen voor die aanstormende deeltjes zorgen, was toch even weggezakt. Hop, kennis even opgefrist en door naar de volgende scène, dacht ik nog. Prompt hoorde ik iemand vanaf het water paniekerig roepen: "O, o, dit gaat helemaal niet goed!" Ik keek door het slaapkamerraam naar buiten. Een plezierjacht op ramkoers kon ons terras niet meer ontwijken en knalde loeihard tegen onze beschoeiing aan.
Weer botsende delen, en weer in mijn omgeving. Tel daar de aanhoudende zomerhitte en die serie ongelukken op de N236 bij op en dan denk je toch snel aan atmosferische stormen of aan powerplay op hoger niveau. Vooral als je net naar Vurige Tongen bent geweest, het poëziefestival van kunstenaarskolonie Ruigoord. Dan is de connectie met zonnevlammen zo logisch als wat. Volledig zeker van mijn zaak checkte ik het even bij vriend Chris, natuurkundige en welbekend Weesper van de gravitatie en zwarte gaten. Die hielp mij direct uit mijn droom. Alleen stevige zonnewinden kunnen wellicht voor een minieme rimpeling in ons GPS-systeem zorgen, en trouwens, de afgelopen weken was er absoluut geen sprake van stijgende zonneactiviteit. Een tikje pijnlijk voor mijn analytisch vermogen, maar duidelijk was het wel. Nu laat ik die botsingen maar aan het toeval over. En ik moet zeggen, dat geeft rust.

Dan is de connectie met
zonnevlammen zo logisch als wat

Dubbel feest op de Van der Muelen-Vastwijkschool

WEESP - De Van der Muelen-Vastwijkschool bestaat 60 jaar en dat wordt volgende week gevierd. Vandaag is er al een sponsorloop waarvan de opbrengst bestemd is voor de Stichting Semmy en de vluchtelingenkinderen in het azc de Bijlmerbajes.

"Niet alleen onze kinderen vieren feest, ook andere kinderen mogen meedelen in de feestvreugde", zo legt directeur Arrie Westerink uit. De opbrengst wordt 30 juni, op de laatste dag van de feestweek, bekendgemaakt. Het schoolplein verandert dan in een gezellige foodmarket, een logisch gevolg van het dagthema 'Heel Van der Muelen Bakt'.

Inspectierapport

Er is nog een andere reden voor feest. Onlangs is er door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een inspectierapport opgesteld over de ontwikkeling en het welzijn van de kinderen, het goede lesgeven door de leerkrachten en het uitdagende leerklimaat. Het resultaat mag volgens Westerink worden beschouwd als uitzonderlijk goed. "Een rapport waar de school trots op mag zijn."

Laurentiuskerk stroomt vol met verhalen van vroeger

Nog één keer kijken voordat de ingrijpende verbouwing begint

Het open huis in de Laurentiuskerk trok zaterdag vele honderden belangstellenden. Het heien voor de nieuwe fundering ging gewoon door.

Weespers maakten gretig gebruik van het open huis zaterdag in de Laurentiuskerk. Foto: André Verheul

WEESP Midden in de Laurentiuskerk staat voormalig pastor Jan Divendal een beetje om zich heen te kijken. Hij kent deze plek als geen ander: ontelbare keren ging hij hier de mis voor. Nu staat hij anderhalve meter lager in het zand.

De vloer is weggehaald en de grond is anderhalve meter uitgegraven. De bovenkant van de funderingskolommen ligt daarmee bloot. Eigenaar Cees van Vliet stelde de kerk zaterdag enkele uren open voor belangstellenden. Het liep storm als op kerstavond. Jan Divendal was ook komen kijken. De vraag wat hij ervan vond werd meerdere keren aan hem gesteld. Het is prima zo, luidde het antwoord. Een opvatting die iedereen lijkt te delen.

Reünie

Wethouder Eijking ontfermt zich over de heipaal.

Herinneringen aan de mis op zondag kwamen weer even boven

Het open huis op zaterdag had veel weg van een reünie. Er werd gekeken, in het rond en omhoog. Nog even snel een fotootje maken. Jong en oud wisselde verhalen met elkaar uit over 'vroeger, weet je nog...'. Er werd gewezen naar plekken, waar dan weer een verhaal bij kwam. Niet alleen in de kerk, ook in de tuin. Speciale momenten, fijne herinneringen, het kwam allemaal weer even boven. "Misschien doen we het in een later stadium van de verbouwing nog wel een keer", zei Cees van Vliet over het open huis. Hij beantwoordde vele vragen van bezoekers. Wat is nu precies de bedoeling? Komt hier een muur? Wat gebeurt er met de klok uit de toren? En kan dat heien in de kerk geen kwaad?

16 meter diep

Tijdens het open huis ging het werk aan de nieuwe fundering gewoon door. Er werd gelast en geheid. Holle palen, waar later beton in wordt gestort, gaan tot soms wel 16 meter de grond in. Uiteindelijk wordt dat een constructieve vloer van 45 centimeter dik gewapend beton die dienstdoet als fundering. Die vloer, stevig rustend op 130 palen van gewapend beton, wordt bevestigd aan de bestaande funderingskolommen en muren. De bezoekers herkenden die bevestigingsplekken aan de oranje kruizen. Op enig moment neemt de nieuwe vloer het gewicht van het gebouw over en dan stopt het verzakken. Daarna kan de ingrijpende verbouwing beginnen. Het zicht dat de bezoekers zaterdag nog hadden op het hoge gewelfde plafond gaat verdwijnen. Er komen verdiepingen en tussenmuren om de nieuwe functies mogelijk te maken: een proefbrouwerij, een yogaschool en woon- en werkruimtes. In de toren komt een hotelkamer. Toch blijft in alle vertrekken de oude Laurentiuskerk herkenbaar, legde architect Janton Stork uit aan de bezoekers, die zijn ontwerpen aandachtig bestudeerden.

Flesje Wispe

Twee dagen eerder bediende wethouder Peter Eijking de heimachine tijdens een officieel moment waarmee het begin van de werkzaamheden in de kerk werden gevierd. Hij wist te vertellen dat de Laurentiuskerk dateert van 1874 en dat de laatste van de 676 palen destijds werd versierd en door de stad werd gereden voordat hij in de grond verdween. "Het is maar een ideetje", hintte hij naar Van Vliet. "De Weesper Laurentiuskerk begint aan zijn tweede jeugd", zo vervolgde Eijking met een geschiedenislesje over de vele kerken die naar Sint Laurentius zijn vernoemd. De allereerste (San Lorenzo al Verano in Rome) werd in 330 gebouwd door Keizer Constantijn. "En die staat er nog steeds! Dus ik wens Cees van Vliet met deze kerk hetzelfde succes toe als Keizer Constantijn had met de zijne." De wethouder zette vervolgens de heimachine in werking. In de koker van de heipaal verdwenen een flesje Wispe en een flesje Anker, het bier en de jenever die vanaf volgend jaar in deze kerk worden gebrouwen en gestookt. Van Vliet liet in vogelvlucht het proces nog eens voorbijkomen dat voorafging aan dit feestelijke moment. "De centrale vraag is altijd geweest: kunnen wij dit prachtige gebouw voor Weesp behouden? Daar is veel over gezegd. En ik vind dat bij een dergelijk beeldbepalend gebouw iedereen er ook iets van móet vinden. Het heeft geleid tot het plan dat er nu ligt. Het praten is nu afgelopen, we gaan aan de slag."

Open huis gemist?
Op weespernieuws.nl meer foto's en een filmpje.

10 jaar Kindertriatlon: de pioniers

Jonge Nout bij de Kindertriatlon 2008 (links) en 16-jarige Nout op het veld voor FC Weesp.

door Marieke van Veen

WEESP Koen Beenken organiseerde in 2008 een kindertriatlon voor de buurt. Inmiddels is de kindervariant net zo populair als de WeesperNieuws Triatlon. Zondag 27 augustus is de tiende editie. WeesperNieuws laat de zeven deelnemers van het eerste uur aan het woord.

Nout Zuurbier (16)

Waarom deed je destijds mee?
"Mijn broer Jens was vriend van Pim Beenken. Toen pa Beenken de eerste Kindertriatlon organiseerde, deed ik ook gewoon mee. Alle deelnemers waren buurkinderen en hun vriendjes."

Wat kun je je ervan herinneren?
"Je kende iedereen die meedeed. Het ging niet om je eigen prestaties. Iedereen kreeg zijn eigen beurt en keek naar elkaar. En je had je familie om je heen om je aan te moedigen. Echt leuk!"

Zwemmen, fietsen of lopen?
"Zwemmen in de Vest vond ik het leukst, heel anders dan zwemmen in de Vecht. Dat doen we nog steeds zo vaak we kunnen."

Hoe vaak heb je meegedaan?
"Vijf keer. De eerste keer was het gewoon leuk, de tweede keer ging het al meer om de prestatie en de jaren daarna nog meer. Als kind word je ook steeds groter en sterker."

En de WeesperNieuws Triatlon?
"Die is te zwaar voor mij."

Is sporten belangrijk voor je?
"Jazeker. Ik voetbal bij FC Weesp B1, 1ste klasse op zondag. Dit is ook echt mijn passie. Meer dan zwemmen, fietsen, lopen."

In 2008 was je nog een kind. En nu?
"Zit ik in 5vwo op het Vitus in Bussum, ben ik vakkenvuller bij de AH op de Achtergracht en chill ik graag met vrienden."

Nog tips voor de deelnemers van 2017?
"Gewoon genieten! Zo veel toeschouwers, zo veel enthousiasme. En veel trainen en goed het parcours verkennen."

Ben je erbij op 27 augustus?
"Ik zou er graag bij zijn, maar ik ga met een vriend kijken naar Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps. Daar kijk ik erg naar uit: Go Max!"

Raad: 'Even rustig aan met die terrassen in centrum'

WEESP - Het is zomer, steeds meer ondernemers staan te popelen om een terrasje buiten te zetten en B en W willen daar een heel eind in meegaan. Dat stuit echter op weerstand bij bewoners van de binnenstad. De gemeenteraad zegt nu: ho!

In april kwamen B en W met een 'Locatievisie terrassen binnenstad'. Het college volgt daarin de gedachte dat terrassen voor een aantrekkelijke binnenstad zorgen en dat zo de band met het water versterkt wordt. Aan de Herengracht, Nieuwstraat, Slijkstraat, Achteromstraat en Nieuwstad mag van B en W soepel met de aanvragen voor nieuwe terrassen worden omgegaan. In het hoogseizoen kunnen parkeerplaatsen zelfs tijdelijk dienstdoen als terras, zo staat in de Locatievisie.

Weerstand

Sommige bewoners van de binnenstad zien al die terrassen voor hun deur niet zitten en maakten meteen hun bedenkingen kenbaar. Ze spraken in bij de gemeenteraad en dienden zienswijzen in. De meerderheid van de raad sommeerde het college in de raad van 30 mei om de Locatievisie in het najaar te bespreken en geen overhaaste beslissingen te nemen.

Dit seizoen

B en W stelden op 7 juni in een brief aan de raad dat ze de bespreking inderdaad naar het najaar verplaatsen, maar dat reeds ingediende aanvragen en aanvragen voor dit seizoen mede beoordeeld zullen worden op de nieuwe Locatievisie. Dat schoot de gemeenteraad in het verkeerde keelgat. In de vergadering van 15 juni werd met een breedgesteunde motie een stokje gestoken voor die aanpak. "We kunnen toch moeilijk kaders hanteren uit een beleidsstuk waarover nog helemaal geen besluit is genomen en waarover veel discussie is", zo klonk het.

Verkiezingsprogramma

Het CDA diende een voorstel (motie) in om aanvragen gewoon te beoordelen op de regels die nu gelden. Dat werd gesteund door alle andere partijen behalve de WSP. De stadspartij heeft het "stimuleren en faciliteren van initiatieven van burgers en ondernemers die bijdragen aan de levendigheid van het centrum" in haar verkiezingsprogramma staan, maar komt daar op het punt van terrassen deze zomer dus nog niet ver mee. Al met al een pijnlijke nederlaag voor B en W en de WSP-fractie.

De bouw van de nieuwe Geinburg kan beginnen

Foto: G.J. Schultz

DRIEMOND Het werk van Lek-Sloopwerken zit erop. De oude Geinbrug in de N236 bij Driemond is volledig gesloopt. Volgens uitvoerder Jeroen van Vliet zijn de werkzaamheden geheel volgens planning verlopen. Het stokje is nu overgedragen aan BAM Bouw en Techniek. Die gaat de nieuwe brug bouwen. Op de foto is te zien dat de damwanden ten behoeve van de bouwkuip worden geplaatst. Als de nieuwe brug er ligt, kan de reconstructie van het kruispunt beginnen. De werkzaamheden duren tot eind augustus. Tot die tijd blijven de omleidingen van kracht en zijn Amsterdam-Zuidoost en de snelweg A9 niet bereikbaar via de Provincialeweg.

Dit zijn alle geslaagden van het Casparus en Vechtstede College

Gezakt of geslaagd, de telefoontjes zijn gepleegd

Naar goed gebruik publiceert het WeesperNieuws elk jaar de namen van de geslaagden van de lokale middelbare scholen. Gefeliciteerd!

Foto: André Verheul

Casparus College

* Vmbo-B Handel & Administratie
Didi Del Sante, Amsterdam ZO
Walid Essakili, Weesp
Mohammed Farah, Weesp
Ilyaas Ishak, Diemen
Sareime Nortan, Amsterdam ZO
Yasmin Oulad Ali, Amsterdam

* Vmbo-K Handel & Administratie
Rehman Asmat, Diemen
Yeraz Ayana, Diemen
Hasnain Butt, Diemen
Simon Jan Engele, Weesp
Paul Fosu-Mensah, Amsterdam ZO
Vanesa Hanna, Weesp
Tessa Kool, Amsterdam ZO
Justin Markiet, Diemen
Quincy Mulder, Amsterdam
Amber van Overeem, Weesp
Bradley Serwaa, Amsterdam
Mariye Söner, Weesp
Raisa Struiksma, Weesp
Imrane Yakhlaf, Weesp
Nani Yavas, Diemen
Charissa van Zuijlen, Weesp

* Vmbo-B Techniek
Emmanuel Asantiwaa, Amsterdam
Wesley Blom, Nigtevecht
Robin Keijzer, Amsterdam ZO
Sem Koopmans, Diemen
Dijan Sedoc, Amsterdam ZO
Darin Shabak, Weesp
Willem Soede, Ankeveen
Julian van Velthoven, Weesp
Max Verdonk, Weesp
Danique van der Voort, Maarssen

* Vmbo-K Techniek
Sofyan Atijany, Weesp
Jordy van Drie, Weesp
Saimon Fissum Gebremichael, Amsterdam
Jovan van Heckers, Amsterdam ZO
Donny van der Kolk, Weesp
Tim de Vries, Weesp

* Vmbo-B Zorg en Welzijn
Tyrique Baloche, Diemen
Kiesha Ehigiene, Amsterdam ZO
Maryam Gasjimov, Weesp
Danique Lakeman, Weesp
Ghizlan Lemrini, Weesp
Jarmo Stokhof, Zandvoort
Naomi de Vries, Weesp

* Vmbo-K Zorg en Welzijn
Jahmilia Banel, Amsterdam ZO
Zeynep Bildirici, Weesp
Safae Boullouh, Weesp
Sem Buitendijk, Weesp
Jennifer Copier, Abcoude
Lisa Kracht, Diemen
Sammy van der Laan, Nederhorst
Nancy Meijer, Amsterdam ZO
Riley Reemnet, Diemen
Raisa Ruitenbeek, Weesp
Nafisa Sheikh, Weesp
Arancha van Zee, Muiden
Eva de Zeeuw, Weesp

Vechtstede College

*Mavo
Yasmina Ahmrioui, Weesp
Ismail Akchich, Nederhorst
Fleur van Amersfoort, Weesp
Nienke van Apeldoorn, Amsterdam
Laura Appelman, Weesp
Hajar Assa, Weesp
Alexandra Augusto da Silva, Diemen
Virtue Badu, Amsterdam
Zep Bartels, Weesp
Miles Bekker, Diemen
Abdellah Bennamari, Weesp
Sam Bezemer, Weesp
Paulina Boame, Amsterdam
Sil Bos, Nederhorst
Marit Broerse, Diemen
Ilse Bulten, Nederhorst
Nisha Chand, Nederhorst
Dana Colombo, Weesp
Puck Dammers, Abcoude
Seger Dinant, Diemen
Lars Ebbers, Weesp
Eva Ellenbroek, Weesp
Leroy Gefferie, Amsterdam
David Gemser, Amsterdam ZO
Steven van Gils, Muiden
Isis van Graas, Diemen
Jay de Graeve, Diemen
Mengjie Grijpink, Weesp
Ricardo Hidalgo Pro, Amsterdam ZO
Liam van der Horn, Weesp
Esra Jansen, Muiden
Jesse de Jong, Muiden
Jacco de Jongh, Weesp
Joeri Jonker, Amsterdam
Lennart Jonker, Weesp
Lars de Keyzer, Weesp
Eva Kiela, Weesp
Melissa Kilarciyan, Diemen
Jip Koolen, Diemen
Floris Koomen, Muiden
Robin de Kwant, Diemen
Manon van der Linden, Amsterdam
Niels Opdam, Weesp
Elisio Opromolla, Diemen
Linsey Quatfass, Weesp
Joyce Robijn, Nigtevecht
Roy van 't Root, Weesp
Rebecca Rustell, Weesp
Ramiro Sanmoestaman, Weesp
Ilse Sikkens, Diemen
Roy Stoffers, Diemen
Dohkmaj Swankhuizen, Weesp
Julia Swier, Weesp
Massoud Tangestani, Diemen
Gijs Thieme, Diemen
Dana Tiemens, Weesp
Elvira Tops, Weesp
Jelena Tsie A Foeng, Diemen
Vita Uljee, Amsterdam
Lisa van der Velden, Diemen
Luke Visser, Weesp
Noëll Waeijen, Weesp
Romi Westmaas, ALMERE;
Melle Willemsen, Weesp
Antje Yap, Amsterdam ZO
Eray Yilmaz, Weesp
Taco van Zelm, Nigtevecht

* Havo
Ismaïl El Alami, Diemen
Dion Arendse, Weesp
Aleyna Ayar, Weesp
Thomas Bastiaan, Amsterdam
Pien van den Berg, Diemen
Liza Boerma, Diemen
David Boersen, Amsterdam
Tim Bonouvrié, Weesp
Thijs Bordewijk, Weesp
Rick Bouricius, Weesp
Silke van der Brug, Weesp
Siem van Burgel, Muiderberg
Koen Buskermolen, Diemen
Taoufik Chabrani, Weesp
Julian van Dijk, Weesp
Laura van Dijk, Diemen
Valerie Dolman, Nederhorst
Laura Driessen, Muiden
Tim van Elk, Amsterdam ZO
Erica van Emden, Diemen
Rick de Gijsel, Diemen
Charlotte Godthelp, Loenen a/d Vecht
Christian Gontha, Diemen
Marieke Gorter, Nederhorst
Noémi Gorter, Weesp
Neeltje van de Griend, Weesp
Maud Grijpink, Weesp
Mara de Groot, Weesp
Jeremy Hansma, Weesp
Beau Hasenaar, Muiden
Ids Haverkate, Abcoude
Kimo Haverkate, Abcoude
Sam Heijman, Diemen
Meau Hewitt, Weesp
Bas Hoeboer, Diemen
Desiree Homan, Amsterdam
Roos Hondeveld, Amsterdam ZO
Esmée Hulsman, Weesp
Alexandra Iburg, Amsterdam ZO
Maya van der Kaaij, Weesp
Dennis Kaale, Weesp
Roy Keijzer, Bussum
Vanity Koch, Diemen
Madelief Koopmans, Diemen
Perry Koorndijk, Weesp
Berkan Köse, Diemen
Damian Kreek, Diemen
Wessel Kuijpers, Diemen
Nesrine Kzize, Almere
Melle Lammers, Muiden
Sterre van der Land, Weesp
Rick Lekkerkerker, Weesp
Lars Lodewijckx, Diemen
Maran Maged Welson, Weesp
Kencho Marbus, Weesp
Mounir Mechrouh, Diemen
Victor van Meer, Weesp
Anouk Meijer, Nederhorst
Niels Meijer, Nederhorst
Isabel Meijll, Diemen
Mandy Methorst, Amsterdam
Cheyenne de Moor, Diemen
Roma Noordermeer, Diemen
Christiano Nurse, Diemen
Nena Ockhuisen, Weesp
Bryan van de Pol, Weesp
Sjoerd Pontman, Weesp
Sue Rietmeijer, Diemen
Thirza Robijn, Nigtevecht
Tirza van Rooij, Weesp
Maaike Ros, Weesp
Vivian Ruitenbeek, Weesp
Floris Schaefers, Weesp
Ryan Schulze, Muiden
Melissa Schuringa, Nederhorst
Rochelle Schuurmans, Weesp
Luke Soede, Weesp
Roan Somberg, Weesp
Max ter Steege, Weesp
Luna Stomp, Nigtevecht
Chantal Tammens, Nigtevecht
Tim Thijssen, Nigtevecht
Lisette van Tholl, Weesp
Floor Tijssen, Weesp
Koen van der Tuin, Muiden
Jordi Varkevisser, Weesp
Ruben Voorwalt, Weesp
Martijn Vrijhoef, Nederhorst
Michelle Warta, Nigtevecht
Sharon Wenneker, Nederhorst
Vera Widman, Muiden
Mylène Wildschut, Nederhorst
Liza van der Wurf, Diemen
Laura van der Wurff, Weesp
Dion Zijlstra, Diemen

* Vwo
Nienke Aalbers, Weesp
Anja Bekema, Weesp
Britt Bom, Weesp
Brend Boorsma, Weesp
Femke van den Bos, Weesp
Anna Calderon Garcia, Muiden
Michaja van Capel, Weesp
Kasper van Dijk, Weesp
Daniël Donker, Weesp
Niklas Düpre, Diemen
Iza Edel, Weesp
Sonja van Engen, Weesp
Anouk de Graaf, Weesp
Mark de Gruijter, Muiden
Ilse Haan, Diemen
Floor ter Haar, Weesp
Elaine Hakkaart, Weesp
Remy den Hartog, Abcoude
Coen Heere, Weesp
Niels van Hese, Weesp
Fabienne van Hienen, Weesp
Suzanne Holst, Diemen
Renske Huiberts, Weesp
Cipo Impellizzeri, Weesp
Nadine Jonkhart, Nigtevecht
Chiara Knuver, Weesp
Leon Krabbe, Weesp
Roel Krekels, Nigtevecht
David Kruijning, Nigtevecht
Maura Kruijning, Nigtevecht
Nikki Lauterslager, Nigtevecht
Lars Lentz, Diemen
Ruben van Loon, Nigtevecht
Solana van Maanen, Diemen
Irina Montanus, Weesp
Matthijs Mulder, Weesp
Janneke Noij, Weesp
Frieke Oosterheert, Weesp
Mees Reneman, Weesp
Wessel Rodenburg, Nederhorst
Tim Ruting, Diemen
Joanita van Santen, Weesp
Nynke Schutte, Nederhorst
Melanie Seuren, Weesp
Jaimie Slingerland, Amsterdam
Matthew Spaargaren, Amsterdam ZO
Noam Spier, Weesp
Aleksandra Stolc, Weesp
Amy Stuurman, Diemen
Merel Timmer, Muiden
Robin Verheul, Weesp
Sander Verheul, Nederhorst
Kiki Vermeulen, Amsterdam
Jylles van der Vliet, Nederhorst
Jet Vollers, Nederhorst
Tjerk de Vries, Amsterdam
Thomas Warga, Weesp
Pieter Willems, Muiden
Janey Wilschut, Amsterdam
Nienke van der Zee, Weesp
Rinze Zegwaard, Weesp

De vlag hangt uit, de toekomst ligt open

Vier geslaagden over de examens, hun plannen en de extra lange zomervakantie

Vele tientallen jonge Weespers kregen vorige week het verlossende telefoontje: geslaagd! Ze beginnen aan een nieuw hoofdstuk van hun leven.

Dennis Kaale rsut even uit. Hij heeft drie vakantiebaantjes om zijn rijlessen te kunnen betalen.

Suzanne Brakenhof (18)

Goois Lyceum (Bussum), vwo

Ze wist zeker dat ze het niet had gehaald. Toch belde Suzannes mentor vorige week met goed nieuws. "Ik heb geloof ik tien minuten lang gevraagd of het wel klopte, of mijn naam wel echt boven die uitslag stond." Het was wel met de hakken over de sloot, maar de Weespse weet niet beter. "Ik heb elk jaar moeten knokken om over te gaan, het hing altijd om tienden. Elk jaar zeiden ze: 'Suzanne, misschien is het voor jou beter om havo te gaan doen.' Maar daar wilde ik niets van weten. Dan maar harder werken en leren dan de anderen, en dan maar minder vrije tijd. Ik had het er voor over. Ik ben blij dat ik heb doorgezet, want het is me toch maar mooi gelukt!"

Na vijf jaar met de hakken over de sloot heeft Suzanne Brakenhof nu toch een VWO-diploma.
Niels van Hese slaagde cum laude voor TVWO: 'Ik heb heus wel geleerd, maar nooit uren hoeven blokken'.
Charissa van Zuijlen gaat voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid, uiteindelijk wil ze bij de politie.

Ondertussen zit Suzanne alweer volop met haar neus in de boeken. Ze is vrijwilliger bij molen de Vriendschap en wil dit najaar haar molenaarsexamen halen. Daar heeft ze ook de tijd voor, want ze neemt een tussenjaar. "De afgelopen zes jaar zijn zwaar geweest, ik moet eerst goed uitrusten voor ik de volgende stap kan zetten. Met de molen bezig zijn, geeft me ontspanning. Tegen dat examen zie ik niet op. Ondertussen kan ik ook goed nadenken over wat ik verder met mijn leven wil. Ik heb namelijk nog geen idee welke opleiding ik straks wil gaan doen. Ik ben te druk bezig geweest met leren, me oriënteren schoot erbij in. Ik ben in het derde jaar nog wel naar een open dag geweest van de TU in Delft omdat ik dacht dat bouwkunde wel iets voor mij zou zijn. Maar pfff... zo veel natuurkunde en wiskunde, ik moest er niet aan denken. Misschien denk ik daar na een paar maanden rust wel anders over."

Dennis Kaale (16)

'Mijn cijferlijst had mooier gekund, maar ik ga niet herkansen'

Vechtstede College, havo

"Ik geef het toe: mijn cijferlijst had mooier gekund, maar het is zulk lekker weer dat ik geen zin heb in een herkansing." Dennis heeft naar eigen zeggen zijn wiskunde-examen behoorlijk verkloot. "Gelukkig had ik scheikunde juist redelijk goed gemaakt, waardoor ik mijn cijfer voor dat vak heb kunnen opkrikken. Hierdoor ben ik ondanks die 4 voor wiskunde gelukkig toch geslaagd." Maar liefst drie (vakantie)baantjes heeft de Weesper deze zomer: bij de Kwalitaria in Aetsveld, bij de Spar in Aetsveld en bij Oral Comp. Want ook al is hij pas 16, Dennis wil zo snel mogelijk zijn rijbewijs halen.

"Ik ben een grote autosportfan en heb er nu de tijd en het geld voor." Als hij op zijn zeventiende slaagt, zal hij tot zijn achttiende met een coach naast zich moeten rijden: "Dat is dan maar zo, ik wil gewoon heel graag rijden." De Weesper heeft nog twee, misschien zelfs drie vakanties in het vooruitzicht: "Ik ga in juli met vrienden van zwemmen een lang weekend naar Groningen en ik ga in augustus met mijn ouders naar Duitsland en Oostenrijk. Heel misschien komt daar nog een derde vakantie bij met een andere vriendengroep."

'Ik neem een tussenjaar om mijn molenaars- diploma te halen'

Na de zomervakantie begint Dennis aan de studie elektrotechniek op de Hogeschool van Amsterdam. "Je hoort steeds meer dat er veel behoefte is aan vakmensen, dus dit lijkt me een goede keuze. Het lijkt me ook heel leuk: een beetje met draadjes rommelen en dat het uiteindelijk dan nog werkt ook. Die opleiding duurt vier jaar. Misschien ga ik daarna nog verder leren of ik zoek een baan. Die baan moet vooral leuk zijn. Ik ga liever elke dag met plezier naar mijn werk voor een modaal salaris dan met tegenzin voor een hoog salaris."

Charissa van Zuijlen (17)

Casparus College, vmbo-K

Charissa vond de periode tussen de examens en de uitslag stressvoller dan de examenperiode zelf. "Dat wachten was zenuwslopend. Ik wist ook echt niet of ik het wel gehaald had." Een dag na het verlossende telefoontje is ze naar school gegaan om haar cijferlijst te tekenen. "Voor Engels had ik een 8,2! Terwijl ik daar eigenlijk niet heel goed in ben."

De Weespse is aangenomen voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid op het ROC in Almere. "En daarna ga ik waarschijnlijk de politieacademie doen. Dat had vanwege mijn leeftijd - ik word deze zomer 18 - nu ook al gekund, maar ik kies bewust voor een vooropleiding zodat ik straks meer keuzes heb. Als ik nu meteen naar de politieacademie ga, leg ik mezelf al wel erg vast." Het ROC is een veel grotere school dan het kleinschalige Casparus College. "Toen ik van de basisschool kwam was het Casparus College voor mij heel fijn. Het is een kleine school, iedereen kent elkaar en praat met elkaar. Ik begon met de juniormavo, maar besloot dat ik op het Casparus wilde blijven. Ik voelde me er zo thuis. Nu durf ik zo'n grote school wel aan."

Charissa werkt bij de Albert Heijn aan de Achtergracht en draait deze zomer extra diensten. Als ze niet werkt, spreekt ze graag buiten met vrienden af. "Ik ga niet op vakantie, dat hoeft van mij ook niet per se. In Weesp is het ook heel gezellig, we hebben echt een hele leuk vriendengroep."

Niels van Hese (18)

Vechtstede College, T-vwo

Niels is cum laude geslaagd voor het tweetalig VWO van het Vechtstede College. TVWO betekent dat het leeuwendeel van de vakken hem in het Engels zijn aangeboden. Dat ging hem goed af: op zijn cijferlijst pronkt voor Engels een 9,4. Zijn 'slechtste' cijfer is een 6,7 voor Nederlands - nog steeds een cijfer waar menig leerling jaloers op zal zijn. "Het is me makkelijk af gegaan; ik heb heus wel geleerd, maar ik heb nooit uren hoeven blokken."

De Weesper gaat natuur- en sterrenkunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wil graag werken in de ruimtevaart. "Niet per se als astronaut, maar als ontwerper." Niels beseft dat hij met een studie aan de UvA zijn comfortzone uit stapt. Hij is de enige van zijn jaar die voor deze bijzondere opleiding kiest. "Maar ik heb er vooral veel zin in. Ik ga me straks bezighouden met vakken en onderwerpen die écht mijn interesse hebben. Ik heb op het Vechtstede College een fijne schooltijd gehad, maar bepaalde vakken - zoals Duits - vond ik wel erg saai."

De extra lange zomervakantie gebruikt Niels om meer te werken (bij supermarkt Deen) en om leuke dingen te doen met vrienden. Die vrienden kent hij vooral van school. "Ook al gaan we straks allemaal een andere kant op, ik denk wel dat we vrienden blijven. Ik blijf in Weesp wonen, dus 's avonds kunnen we gewoon afspreken."

Stalfeest XXL

WEESP Een soort stalfeest, maar dan hipper, groter en swingender. Afgelopen zaterdag werd op Boerderij Krokus aan het Honswijckerpad de eerste editie van het Funky Farm Festival gehouden. Zowel de bezoekers als de organisatie kijken terug op een geslaagde dag. De festivalgangers konden de hele middag en 's avonds tot zonsondergang in het weiland chillen, dansen en lekker eten en drinken. Vele dj's zorgden voor zomerse klanken en het warme weer zorgde voor een extra zomerse sfeer. Het feest is bedacht en opgezet door de Weespers Bobby Zamaray, Karel Voigt en Rick Stol. Of het festival volgend jaar opnieuw wordt gehouden, is op dit moment nog niet bekend.

Foto's: Bastiaan Miché

Foto's: Bastiaan Miché